Intenzív haltenyésztés és hidegvízi díszhaltenyésztés

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Intenzív haltenyésztés és hidegvízi díszhaltenyésztés"

Átírás

1 Intenzív haltenyésztés és hidegvízi díszhaltenyésztés Dr. Urbányi Béla egyetemi tanár Dr. Bokor Zoltán tudományos munkatárs SZIE, MKK-KTI, Halgazdálkodási tanszék

2 FÉLÉVI ÉRDEMJEGY Két vizsga zh, Vizsgáról fel- és kiiratkozás Neptunon keresztül, Számonkérés tananyaga: órán elhangzottak. Követelményrendszer Feljelentkezés a Neptun-rendszeren a tárgyra, Órák látogatása FÉLÉV ELISMERÉSÉNEK FELTÉTEL Vizsgára való jelentkezés feltétele: legalább a kis zh-k felének megírása, Vidéki tanulmányúton történő részvétel

3 Haltenyésztés célja Fehérje forrás a táplálkozásban: elsődleges gazdasági érték,

4 Haltenyésztés célja Környezeti ökoszisztéma karbantartása: vizes élőhelyek,

5 Haltenyésztés célja Mezőgazdálkodásra kevésbé alkalmas területek hasznosítása.

6 Haltenyésztés célja Rekreáció és kikapcsolódás: horgászat,

7 Haltenyésztés célja Szabadidő, hobby: díszhaltenyésztés, esztétikai élmény,

8 Díszhal-tenyésztés 3 alapvető ága van: melegvízi/trópusi; hidegvízi és tengeri, Az EU tagállamaiban (2004. Május 1. előtt) a lakosság 14%-nak volt kapcsolata haltartással, Járulékos iparágak szerveződnek rá: táptakarmány előállítás, felszerelések (akvárium, szűrő stb.).

9 Érdekességek A vízi díszállat és növény előállító ipar a legnagyobb számban állatokat produkáló iparággá nőtte ki magát az elmúlt évtizedekben. Mennyi ez az állat volumen? Senki sem tudja ténylegesen. Az adatok pontosságát befolyásolja: a) mennyiség meghatározást a csomagolt víz mennyisége nehezíti; b) a darabszámot a halmérete Egyesült Királyságban díszhal található, 2.5x több, mint a lakosság lélekszáma (7 millió kutya és macska, 7 millió hörcsög, tengeri malac, nyúl stb.), Ezt haltartó és 64 outlet áruház látja el, Átlagban 22 halat tartanak a hobbi haltartók otthonukban, 7%-ka a haltartóknak tart több, mint 100 egyedet otthonában.

10 A díszhal-tenyésztés története 1. Az első haltartási emlékek az asszír, sumér és mezopotámiai birodalmak idejéből, kb évvel korábbról származnak. A Római Birodalomban (Quintus Hortensius orátor és Marcus Licinius Crassus triumvir) az első halfaj, melyet lakásban, ház belső terében tartottak, a tengeri márna volt, melyet a vendégágy alatt, márvány edényekbe helyeztek (szerencse hozatal). Kr. u. 50 körül már használták a táblaüvegeket, hogy gyönyörködhessenek a halban. Macska és a haltartó edény Isoda Koryusai, 1775 körül

11 A díszhal-tenyésztés története 2. Az első domesztikáció nyomaira és emlékeire Kínában lehet rátalálni, Kr. u , Jin dinasztia korában. Ez a halfaj az aranyhal volt. A buddhizmus vallása (India), mely a természetességre és a nyugalomra, tiszta lelkűségre törekedett, a templomaiba és monostoraiba a Kínából behozott aranyhalakat telepítette (tavakba), melyek jelképezték a vallást és szimbolizálták az értékrendet. Oranda, az elsők között domesztikált aranyhal változat: érdekes, csuklya-szerű fejforma, csökkent látás, lassú úszás

12 Nem jeleníthető meg a csatolt kép. Lehet, hogy a fájlt áthelyezték, átnevezték vagy törölték. Győződjön meg arról, hogy a csatolás a megfelelő fájlra és helyre mutat. A díszhal-tenyésztés története ben, Hóngwú kínai császár porcelángyártó céget alapított, hogy nagy porcelán csőszerű edényeket gyártson az aranyhalainak (Ming dinasztia kora ). Waldmüller: Theresa Krones portréja, aranyhalakkal-1824 Írásbeli emlék a haltartásról Ming dinasztia, Kína Későbbi időkben a műhelyben alakultak ki a modern haltartó edények prototípusai. Leonhard Baldner művében Vogel-, Fisch- und Tierbuch (Madarak-halak-állatok) 1666-ban a csíkfélék és a gőte tartásról írt.

13 Nem jeleníthető meg a csatolt kép. Lehet, hogy a fájlt áthelyezték, átnevezték vagy törölték. Győződjön meg arról, hogy a csatolás a megfelelő fájlra és helyre mutat. A díszhal-tenyésztés története 4. Az ún. Ward-tartó (Wardian case) megalkotója Dr. Nathaniel Bagshaw Ward ( ) botanikus volt Londonban. Felfedezte, hogy a londoni, túlszennyezett levegő elpusztítja a növényeit, kivéve azokat, melyek olyan ablak mögött Ward-tartók változatai kerültek elhelyezésre, melyet nem nyitott ki. Az ő nevéhez fűződik az első terrárium megalkotása 1836-ban ben készítette el az első olyan akvárium-szerű edényt, melyben vizinövények és játék halak úszkáltak. Majd nemsokára már igazi halak népesítették be az akváriumot.

14 A díszhal-tenyésztés története ban Felix Dujardin az első tengeri haltartót készítette el. Philip Henry Gosse használta először az akvárium kifejezést es évektől szinte hóborttá vált az akvárium az Egyesült Királyságban. Az első valódi akváriumot Edward Edwards készítette és védette le 1858-ban. Az ősi akvárium

15 A valódi, nagyüzemi-tavi díszhal-tenyésztés Képeslap az otthoni aranyhaltartásról, 1910-es évekből Koi tartás és színre történő szelektálás a XIX. században, Intenzív piaci fejlődés a két világháború között, mozgatója az USA, Nixon elnök esete a koik-kal, Díszhal-tenyésztő gyárak : Szingapúr, Izrael, Indonézia.

16 Az alkalmazott technológiák. Klasszikus tenyésztés (keresztezések, beltenyésztés) Indukált mutációk Interspecifikus (fajok közötti) hibridizációk Kromoszóma manipulációk (pl. androés ginogenezis) DNS marker technikák adaptálása és fejlesztése Genom (molekuláris biológiai) technikák bevezetése GMO lehetőségek?

17 Piaci igények 1. Újabb és újabb, minél extrémebb változatok bevezetése, pl. Aqurama 2003 kiállításon bemutatott virágszarvú sügér mely változat a természetben nem található meg, viszont szimbolizálja a gonoszt..

18 Piaci igények 2. A különböző szervezetek, szövetségek egyre inkább javasolják a vásárlóknak, hogy ne vásároljanak olyan egyedeket, melyek mesterséges színezetűek. Pl. a képen látható, különböző színekkel injektált üveghalak.

19 Piaci igények 3. Mesterséges színezettel ellátott lágy korall, ami pl. Indonézia egyik kiemelkedő export terméke

20 Piaci igények 4. Célzottan amputált farokúszó, melynek segítségével szív-alakú hal forma hozható létre.

21 Golden dragon fish (Scleropagus formosas) Asian arowana Chinese dragon Feng shui Védelem a haláltól

22 Aranyhal-tartó telep (Kína)

23 Koi tartás: Japán

24 Nem jeleníthető meg a csatolt kép. Lehet, hogy a fájlt áthelyezték, átnevezték vagy törölték. Győződjön meg arról, hogy a csatolás a megfelelő fájlra és helyre mutat. Sokat kritizált díszhal-vonalak 1. Fátyol- és lantalakú farokúszó, számos faj tenyészetben: extrém esetekben úszási problémák, alacsonyabb életképesség; elevenszülők esetében megnagyobbodott gonádok, melyek szaporodási problémákat eredményeznek. Teleszkóp és hólyagszemű aranyhal változatok: látászavarók, könnyű sérülékenység.

25 Sokat kritizált díszhal-vonalak 2. Sisak, sapka és egyéb címerek az oroszlánfejű és egyéb aranyhal változatokban: úszási problémák, a túlburjánzott hámszövet gyakran látáskorlátozást, vagy vakságot eredményez. Csontozat-csontváz módosulások, melyek ballon formát eredményeznek az aranyhalakban és a papagáj sügerekben: úszási problémák és csökkent életképesség.

26 Nem jeleníthető meg a csatolt kép. Lehet, hogy a fájlt áthelyezték, átnevezték vagy törölték. Győződjön meg arról, hogy a csatolás a megfelelő fájlra és helyre mutat. Sokat kritizált díszhal-vonalak 3. Száj deformációk papagáj sügerekben és más halakban: táplálkozási problémák, éheztetés. Farok hiánya sügérfélékben: úszási problémák.

27 Exportáló országok számának alakulása Exportáló országok száma Év Forrás: FAO

28 Export érték alakulása Export érték millió USD-ben Év Forrás: FAO

29 A top-5 exportáló ország exportértékének alakulása Import érték x 1000 USD-ben Év Forrás: FAO

30 Az exportáló kontinensek részesedésének megoszlása Forrás: FAO

31 Import érték alakulása Import érték millió USD-ben Év Forrás: FAO

32 Az import célterületei kontinensek megoszlásában Forrás: FAO

33 Az import célországok részesedésének megoszlása Európában Forrás: FAO

34 Az import célországok részesedésének megoszlása Ázsiában Forrás: FAO

35 A díszhal nevelés egységei Tradicionális halastó (trópusi/melegvízi és hidegvízi fajoknál), Telelők vagy kisebb tavak: (trópusi/melegvízi és hidegvízi fajoknál), Tengeröblök (tengeri halfajok), Intenzív rendszerek (mindhárom ágazatban leggyakoribb), Vadvízi befogás (tengeri).

36 Termelő tó ismérvei Viszonylag nagy terület (> 5 ha), Nagy vízigény, Takarmányozás, Nehezebb kontroll, Nagy mennyiségű hal előállítás, Halászhatóság problémás lehet.

37 Termelő tó

38 Telelő tó ismérvei Viszonylag kis méret ( m 2 ), Nagy vízmélység (1,5-2,0 m), Jól kontrollálható, Jó kapacitás kihasználás, Takarmányozás, Egyszerűbb lehalászás.

39 Telelő tavak

40 Egy koi tenyésztő árbevételének alakulása (Japán, jenben) Koi show: 1. helyezett hal

41 Koi show: Japán

42 Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

A SZIE Halászati és Horgászati Szakkollégium tevékenysége a TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0011 projekt során 2011-2013

A SZIE Halászati és Horgászati Szakkollégium tevékenysége a TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0011 projekt során 2011-2013 szerzők: Bencsik Dóra Fodor Ferenc Kaczkó Dániel Papp Ádám Dr. Bokor Zoltán A SZIE Halászati és Horgászati Szakkollégium tevékenysége a TÁMOP-4.2.2/B-10/1-2010-0011 projekt során 2011-2013 ISBN 978-963-269-352-1

Részletesebben

HALTENYÉSZTÉS EGYETEMI JEGYZET SZERKESZTETTE:

HALTENYÉSZTÉS EGYETEMI JEGYZET SZERKESZTETTE: HALTENYÉSZTÉS EGYETEMI JEGYZET SZERKESZTETTE: DR. HANCZ CSABA KAPOSVÁR 2007 LEKTORÁLTÁK: Bíró Péter, akadémikus Dr. Urbányi Béla, egyetemi docens Rácz Béla, halászati szakmérnök 2 TARTALOMJEGYZÉK ELŐSZÓ...

Részletesebben

PANNON EGYETEM Georgikon Kar Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola. Doktori Iskola vezető: Dr. Török Ádám egyetemi tanár

PANNON EGYETEM Georgikon Kar Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola. Doktori Iskola vezető: Dr. Török Ádám egyetemi tanár PANNON EGYETEM Georgikon Kar Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Doktori Iskola vezető: Dr. Török Ádám egyetemi tanár Témavezető: Dr. Bánhegyi Gabriella egyetemi docens DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS

Részletesebben

KÁTKI KRÓNIKA 2010 2013. x!7ij6d0-iiceie! Gödöllő 2013. A KÁTKI túlélve egy teljes évszázadot. A Kárpát-medence mezőgazdasági hagyományai

KÁTKI KRÓNIKA 2010 2013. x!7ij6d0-iiceie! Gödöllő 2013. A KÁTKI túlélve egy teljes évszázadot. A Kárpát-medence mezőgazdasági hagyományai A KÁTKI túlélve egy teljes évszázadot 2010. november 1-jei hatállyal újjáalakult Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központ néven. A tenyésztési és kutatási feladatok újjáélesztése

Részletesebben

VILÁG ÉS EURÓP A BAROMFI- TERMELÉSÉNEK HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI

VILÁG ÉS EURÓP A BAROMFI- TERMELÉSÉNEK HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI VILÁG ÉS EURÓP A BAROMFI- TERMELÉSÉNEK HELYZETE ÉS KILÁTÁSAI Az elmúltévtizedben (1992-2002) a világ baromfitermelése a valaha látott legnagyobb fejlődést mondhatta magáénak Napjainkban már a világ legtöbb

Részletesebben

Halá szati La pok. A Magyar Hal ter me lôk és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége in for má ciós és mar ke ting hír le vele

Halá szati La pok. A Magyar Hal ter me lôk és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége in for má ciós és mar ke ting hír le vele Halá szati La pok A Magyar Hal ter me lôk és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetsége in for má ciós és mar ke ting hír le vele Szer keszti: Szer kesztô Bi zott ság Fe le lôs szer kesztô: Hajtun György

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ÁLLATTENYÉSZTÉSTAN

ÁLTALÁNOS ÁLLATTENYÉSZTÉSTAN ÁLTALÁNOS ÁLLATTENYÉSZTÉSTAN Írta/szerkesztette: Vidács Lajos Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Főiskolai Kar Állattenyésztéstani Tanszék Hódmezővásárhely 2003 TARTALOMJEGYZÉK Oldal 1. Bevezetés..1.

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS. HETERÓZISHATÁS VIZSGÁLATA A SZICSEGE (ACIPENSER RUTHENUS L. x ACIPENSER BAERI B.) KEZDETI FEJLŐDÉSE SORÁN KÉSZÍTETTE:

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS. HETERÓZISHATÁS VIZSGÁLATA A SZICSEGE (ACIPENSER RUTHENUS L. x ACIPENSER BAERI B.) KEZDETI FEJLŐDÉSE SORÁN KÉSZÍTETTE: DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS HETERÓZISHATÁS VIZSGÁLATA A SZICSEGE (ACIPENSER RUTHENUS L. x ACIPENSER BAERI B.) KEZDETI KÉSZÍTETTE: KÁLDY JENŐ MOSONMAGYARÓVÁR 2014 NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MEZŐGAZDASÁG-

Részletesebben

OFKD DOLGOZAT. Bagi Zoltán

OFKD DOLGOZAT. Bagi Zoltán OFKD DOLGOZAT Bagi Zoltán Debrecen 2009 DEBRECENI EGYETEM MEZŐGAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Természetvédelmi Állattani és Vadgadálkodási Tanszék Tanszékvezető: Dr. habil. Juhász Lajos ŐSHONOS MAGYAR GALAMBFAJTÁK

Részletesebben

Halá szati La pok. A Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének Lapja. Új ügyvezető igazgató a MAHAL élén

Halá szati La pok. A Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének Lapja. Új ügyvezető igazgató a MAHAL élén Halá szati La pok A Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének Lapja Szer keszti: Szer kesztô Bi zott ság Fe le lôs szer kesztô: Hajtun György E lapszámunk a Vidékfejlesztési

Részletesebben

Szent István Egyetem ŐSHONOS MAGYAR TYÚKÁLLOMÁNYOK GENETIKAI DIVERZITÁSÁNAK VIZSGÁLATA KÜLÖNBÖZŐ MOLEKULÁRIS GENETIKAI MARKEREK SEGÍTSÉGÉVEL

Szent István Egyetem ŐSHONOS MAGYAR TYÚKÁLLOMÁNYOK GENETIKAI DIVERZITÁSÁNAK VIZSGÁLATA KÜLÖNBÖZŐ MOLEKULÁRIS GENETIKAI MARKEREK SEGÍTSÉGÉVEL Szent István Egyetem ŐSHONOS MAGYAR TYÚKÁLLOMÁNYOK GENETIKAI DIVERZITÁSÁNAK VIZSGÁLATA KÜLÖNBÖZŐ MOLEKULÁRIS GENETIKAI MARKEREK SEGÍTSÉGÉVEL Doktori (Ph.D) értekezés Bodzsár Nóra Gödöllő 2012 A doktori

Részletesebben

SERTÉSTENYÉSZTÉSTAN. Írta/szerkesztette: Vidács Lajos. Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Főiskolai Kar Állattenyésztéstani Tanszék

SERTÉSTENYÉSZTÉSTAN. Írta/szerkesztette: Vidács Lajos. Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Főiskolai Kar Állattenyésztéstani Tanszék SERTÉSTENYÉSZTÉSTAN Írta/szerkesztette: Vidács Lajos Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Főiskolai Kar Állattenyésztéstani Tanszék Hódmezővásárhely 2004 1 Tartalomjegyék Oldal 1. A sertéstenyészsertés

Részletesebben

Regionális turisztikai menedzsment modul

Regionális turisztikai menedzsment modul Regionális turisztikai menedzsment modul 1 Turisztikai ismeretek Megjegyzés [b1]: Modul /tantárgy címe Szerkesztette: Kardos Zoltánné Egyetemi tankönyv Megjegyzés [b2]: ha van kiadó, vagy bármilyen együttműködő

Részletesebben

Genomikai Nemzeti Technológiai Platform (GNTP) Adatfeldolgozás, bioinformatika Munkacsoport STRATÉGIAI KUTATÁSI TERV.

Genomikai Nemzeti Technológiai Platform (GNTP) Adatfeldolgozás, bioinformatika Munkacsoport STRATÉGIAI KUTATÁSI TERV. Genomikai Nemzeti Technológiai Platform (GNTP) Adatfeldolgozás, bioinformatika Munkacsoport STRATÉGIAI KUTATÁSI TERV Összeállította Barta Endre Patthy László 1 Tartalomjegyzék 1. Helyzetelemzés... 3 1.1.

Részletesebben

A műanyag hulladék, ezen belül a PET palackok sorsa napjainkban Magyarországon

A műanyag hulladék, ezen belül a PET palackok sorsa napjainkban Magyarországon Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campus Élelmiszertudományi kar Konzervtechnológiai Tanszék A műanyag hulladék, ezen belül a PET palackok sorsa napjainkban Magyarországon Porpáczi Krisztina Budapest, 2012

Részletesebben

Vízlábnyom Magyarországon

Vízlábnyom Magyarországon Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Vízlábnyom Magyarországon Készítette: Neubauer Éva, SZIE GTK, Regionálisés Környezeti Gazdaságtan, MSc levelező, II. évf. Konzulens: Dr. Fogarassy

Részletesebben

A kapacitások kihasználását növelő innovatív kapcsolatok kiépítése Észak Magyarországon a gépgyártás területén

A kapacitások kihasználását növelő innovatív kapcsolatok kiépítése Észak Magyarországon a gépgyártás területén A kapacitások kihasználását növelő innovatív kapcsolatok kiépítése Észak Magyarországon a gépgyártás területén Cégünk 2013-ban alakult az ÉMOP-1.3.1-12 számú innovatív start-up cégek létrehozását segítő

Részletesebben

A felelősségteljes turizmus filozófiája és megnyilvánulása a gyakorlatban

A felelősségteljes turizmus filozófiája és megnyilvánulása a gyakorlatban Kodolányi János Főiskola Turizmus Tanszék A felelősségteljes turizmus filozófiája és megnyilvánulása a gyakorlatban Konzulens: Dr. Michalkó Gábor Készítette: Szabó Ágnes (QNO4ZJ) Turizmus és Vendéglátás

Részletesebben

Hagyományos haszonállataink az új évezredben Szakmai Konferencia Gödöllő, 2011.03.31. 04.01. Összefoglaló

Hagyományos haszonállataink az új évezredben Szakmai Konferencia Gödöllő, 2011.03.31. 04.01. Összefoglaló Hagyományos haszonállataink az új évezredben Szakmai Konferencia Gödöllő, 2011.03.31. 04.01. Összefoglaló I. A konferencia céljai Rendszeres párbeszéd kezdeményezése a tenyésztő egyesületek; az egyesületeken

Részletesebben

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával

Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa Az Európai Unió és a Magyar Köztársaság támogatásával Dr. Mikó Zoltán: Agrár-, és vidékfejlesztési igazgatás 2008. 2008. július Bevezetés Hazánk agrárgazdasága, és ezzel együtt az agrár-, és vidékfejlesztési igazgatása 2004. évi EU csatlakozás óta jelentős

Részletesebben

HAZAI ÁLLATKERTEK MŰKÖDÉSÉNEK TERMÉSZET- VÉDELMI VONATKOZÁSAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SÉRÜLT, VÉDETT MADARAK REPATRIÁLÁSÁRA

HAZAI ÁLLATKERTEK MŰKÖDÉSÉNEK TERMÉSZET- VÉDELMI VONATKOZÁSAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SÉRÜLT, VÉDETT MADARAK REPATRIÁLÁSÁRA SZENT ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS KÖRNYEZETTUDOMÁNYI KAR KÖRNYEZET- ÉS TÁJGAZDÁLKODÁSI INTÉZET TERMÉSZETVÉDELMI TANSZÉK HAZAI ÁLLATKERTEK MŰKÖDÉSÉNEK TERMÉSZET- VÉDELMI VONATKOZÁSAI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL

Részletesebben

Általános állattenyésztés

Általános állattenyésztés Általános állattenyésztés Bodó, Imre Dinnyés, András Farkasné Bali Papp, Ágnes Fésüs, László Hidas, András Holló, István Horvainé Szabó, Mária Komlósi, István Kovács, András Lengyel, Attila Mihók, Sándor

Részletesebben

Szakdolgozat. Topfer Éva 2012.

Szakdolgozat. Topfer Éva 2012. Szakdolgozat Topfer Éva 2012. SZENT ISTVÁN EGYETEM GAZDASÁG- ÉS TÁRSADALOMTUDOMÁNYI KAR Balatonboglár helye és szerepe a balatoni turizmus történetében Belső konzulens: Dr. Urbán László Tudományos főmunkatárs

Részletesebben

14. Fenntartható erőforrásgazdálkodás

14. Fenntartható erőforrásgazdálkodás Környezetvédelem 14. Fenntartható erőforrásgazdálkodás és fejlődés 2014/2015. tanév II. félév Buruzs Adrienn egyetemi tanársegéd buruzs@sze.hu SZE AHJK Környezetmérnöki Tanszék 1 A fenntartható fejlődés

Részletesebben

Környezetvédelem (KM002_1)

Környezetvédelem (KM002_1) Környezetvédelem Környezetvédelem (KM002_1) 1. A környezetvédelem alapjai 2008/2009-es tanév, I. félév Dr. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki Tanszék Környezetvédelem A környezet

Részletesebben

A közraktár és az árutőzsde szerepe a magyarországi gabonapiacon. Doktori (PhD) értekezés

A közraktár és az árutőzsde szerepe a magyarországi gabonapiacon. Doktori (PhD) értekezés DEBRECENI EGYETEM AGRÁRTUDOMÁNYI CENTRUM AGRÁRGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI KAR MARKETING ÉS ÜZLETI TANSZÉK INTERDISZCIPLINÁRIS TÁRSADALOM- ÉS AGRÁRTUDOMÁNYOK DOKTORI ISKOLA Doktori iskola vezető: Dr.

Részletesebben

Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (I. ütem) Tájgazdálkodási Kézikönyvsorozat. Ökoturizmus és Vízi turizmus

Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (I. ütem) Tájgazdálkodási Kézikönyvsorozat. Ökoturizmus és Vízi turizmus Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (I. ütem) Tájgazdálkodási Kézikönyvsorozat Ökoturizmus és Vízi turizmus Vásárhelyi Terv Továbbfejlesztése (I. ütem) Tájgazdálkodási Kézikönyvsorozat Ökoturizmus és Vízi

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar. Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet. Szakdolgozat

Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar. Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet. Szakdolgozat Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Regionális Gazdaságtani és Vidékfejlesztési Intézet Szakdolgozat A Mórahalmi egészségturizmus kialakulása, fejlődése és fejlesztési lehetőségei

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS. Bittner Beáta

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS. Bittner Beáta DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS Bittner Beáta Debrecen 2011 DEBRECENI EGYETEM AGRÁR- ÉS GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYOK CENTRUMA GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI KAR GAZDÁLKODÁSTUDOMÁNYI INTÉZET IHRIG KÁROLY GAZDÁLKODÁS-

Részletesebben

Hazai cégek határon túli befektetései: feltörekvő magyar multinacionális vállalatok ANTALÓCZY KATALIN ÉLTETŐ ANDREA SASS MAGDOLNA

Hazai cégek határon túli befektetései: feltörekvő magyar multinacionális vállalatok ANTALÓCZY KATALIN ÉLTETŐ ANDREA SASS MAGDOLNA Hazai cégek határon túli befektetései: feltörekvő magyar multinacionális vállalatok ANTALÓCZY KATALIN ÉLTETŐ ANDREA SASS MAGDOLNA A külföldre irányuló közvetlentőke-befektetések terén Magyarország vezető

Részletesebben