Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2014. május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc"

Átírás

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Spanyol nyelv emelt szint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók 1. A feladatok megoldásához szótárt nem használhat. 2. Olvassa el figyelmesen a feladatokat! A feladatokban (0) kód alatt egy példát talál, amely segíti Önt a feladat megoldásában. 3. A feladatok megoldásának sorrendje tetszőleges. 4. Megoldásait a feladatban megadott helyre írja! (A megoldási táblázatokban nem szereplő megoldásait nem értékeljük.) A szerzett ok beírására szolgáló szürke mezőkbe ne írjon! 5. Jó megoldásai egy ot érnek. Fél és többlet nem adható. 6. Ha javítani akar, egy vonallal húzza át a hibás megoldást, és írja fölé/mellé a helyeset! Csak egyértelmű javítást fogadunk el. 7. Minden feladatban csak egy megoldás értékelhető. Több beírt megoldás esetén a válasz akkor sem fogadható el, ha közöttük van a jó megoldás is. írásbeli vizsga, I. vizsgarész 2 / május 23.

3 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 3 / május 23.

4 I. Lea el siguiente artículo sobre el informe PISA Seleccione las diez palabras adecuadas de entre las trece que se ofrecen para completar los huecos del texto. Escriba el número detrás de la palabra, en los puntos. Marque las palabras no utilizadas con un guión ( ). El ejemplo está marcado con el número 0. (10 puntos) España "se estanca" El (0) de los alumnos españoles de 15 años sigue por debajo de la media de los 34 países de la OCDE* en Matemáticas, Comprensión Lectora y Ciencias, según los resultados de la última Evaluación Internacional de Estudiantes (PISA 2012). El informe se ha centrado en las Matemáticas, dándole a esta materia una 1. mayor (dos terceras partes del examen). Según el 2. Pablo Zoido, que ha presentado los datos en una 3. de prensa, España no ha mejorado ni empeorado respecto a las ediciones anteriores. El informe concluye que los resultados de nuestro país permanecen estables a lo largo del tiempo en las tres materias evaluadas. Tampoco hay diferencias importantes respecto a 2003 en cuanto al 4. de alumnos rezagados y excelentes en Matemáticas en España, observándose un 23% de rezagados en 2003 y un 24% en 2012, y un 8% de alumnos excelentes tanto en 2003 como en España, con 484 puntos en Matemáticas, ocupa el lugar 25 entre los 34 países de la OCDE, con una media de 494, y el 33 de los 65 participantes en este 5.. El problema principal, ha explicado la secretaria de Estado de Educación, Montserrat Gomendio, que ha hablado de un estancamiento muy grande en los resultados, no es continuar incrementando la inversión sino modificar el 6. educativo y tomar mejores decisiones en relación a dónde se invierten esos recursos. Gomendio ha apuntado al absentismo injustificado como uno de los elementos que ha tenido un impacto enorme en los resultados. Tenemos casi el doble de la proporción de alumnos que han faltado sin justificar en las últimas dos semanas respecto a la media de la OCDE. Nuestra 7. de repetición, ha añadido, es también muy alta, del 34% de alumnos de 15 años que han repetido al menos un año; esto tiene un 8. de millones de euros. De las 14 comunidades autónomas evaluadas con muestra propia, siete de ellas superan la media de la OCDE en Matemáticas: Navarra, Castilla y León, País Vasco, Madrid, La Rioja, Asturias y Aragón. Algunas de ellas obtienen mejor 9., por ejemplo, que países como Alemania o Bélgica. Según la organización, hay alrededor de 55 puntos de diferencia entre las comunidades con mayor y menor rendimiento educativo, lo que equivale a casi un año y medio de 10.. Las comunidades que están a la cola de la tabla son Murcia y Extremadura con 461 puntos. En estas regiones el 30% de los alumnos no alcanza el nivel 2 de rendimiento en Matemáticas. ( *OCDE: Organización para la Cooperación y el Desarrollo Económico írásbeli vizsga, I. vizsgarész 4 / május 23.

5 analista:... importancia:... puntuación:... asignatura:... modelo:... rendimiento:..0.. competencia:... porcentaje:... rueda:... coste:... profesorado:... tasa:... escolarización:... programa:... Szerezhető Szerzett 10 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 5 / május 23.

6 II. Seleccione adecuadamente la primera frase de cada párrafo de entre las opciones (A-G) que se ofrecen a continuación. Escriba en el cuadro la letra de las frases. El ejemplo está marcado con el número 0. (6 puntos) Suecia clasificará sus películas con una escala feminista (0) Ni la trilogía de El Señor de los Anillos, ni todas las películas de Star Wars o la saga de Harry Potter serían capaces de conseguir la calificación A que el Instituto de Cine sueco concederá a partir de ahora a los estrenos cinematográficos. Si normalmente a los films se les evaluaba por el grado de violencia, los desnudos o el sexo, a partir de ahora el baremo de la igualdad de género también tendrá su hueco. 11. El sistema de medición que popularizó la dibujante Alison Bechdel en una de sus viñetas y se convirtió en una estrategia muy utilizada para medir la brecha entre géneros es simple: al menos debe haber dos mujeres en pantalla que hablen de otra cosa que no sea un hombre durante una escena de la película Lo hicieron para resaltar las pocas películas que pasan el test de Bechdel. Si seguimos la guía de películas evaluadas por este baremo, podremos comprobar que muchos de los estrenos de este 2013 no han pasado el corte. 13. La directora de uno de los cines que ha utilizado la calificación A durante el último mes añade también que La gente que ve películas difícilmente se encuentra con una superheroína femenina o una profesora que acepta desafíos y ofrece lecciones. 14. El canal de televisión por cable Viasat Film ha anunciado que apoyará la iniciativa y que el próximo domingo 17 de noviembre solo emitirá películas clasificadas A. Su Super Sunday contará con Los Juegos del Hambre, La dama de hierro y Salvajes. 15. Entre las 100 películas estadounidenses más vistas de 2011 (el peor año para las actrices), solo el 33% de los personajes eran mujeres y de ese 33%, el 11% eran protagonistas. Y eso que según el mismo estudio más de la mitad de los espectadores en las salas de cine norteamericanas, son de sexo femenino. 16. El crítico sueco Hynek Pallas asegura que hay muchos películas que pasan el test de Bechdel y que no ayudan a hacer una sociedad más igualitaria y ha criticado que el Insituto del Film sueco apoye una iniciativa que lanza señales sobre qué debería o no debería incluirse en una película. (smoda.elpais.com) írásbeli vizsga, I. vizsgarész 6 / május 23.

7 A B C D E F G Pero no sólo será en los cines. Los datos aseguran que la falta de representación femenina en el celuloide es evidente. El Instituto del Film sueco usará el test de Bechdel para evidenciar la brecha entre géneros. La iniciativa ya se ha llevado a cabo en cuatro cines suecos, que comenzaron a utilizar este sistema de calificación el mes pasado. El test de Bechdel sirve para averiguar si la película promueve desigualdades de género o no. El nuevo baremo no ha gustado a todos. El objetivo es ver más historias femeninas y otras perspectivas en las pantallas, ha explicado Ellen Tejle. (0) C Szerezhető 6 Szerzett írásbeli vizsga, I. vizsgarész 7 / május 23.

8 III. Ordene adecuadamente los párrafos del cuento El guisante y la princesa. Escriba en el cuadro la letra de los párrafos. El ejemplo está marcado con el número 0. (8 puntos) A B C La familia no entendía quién podía estar a la intemperie en semejante noche de tormenta y fueron a abrir la puerta. - Quién es? - preguntó el padre del príncipe. - Soy la princesa del reino de Safi - contestó una voz débil y cansada. - Me he perdido en la oscuridad. Le abrieron la puerta y se encontraron con una hermosa joven: - Pero Dios mío! Qué aspecto tienes! El príncipe se casó con ella porque estaba seguro de que era una verdadera princesa. Después de tanto tiempo, al final encontró lo que quería. Había una vez un príncipe que quería casarse con una princesa, pero con una verdadera princesa. Viajó por todo el mundo buscando una, pero era mucho más difícil de encontrarla de lo que había supuesto. D La reina quería averiguar si la joven era una princesa de verdad. "Ya sé lo que haré - pensó -. Colocaré un guisante debajo de los muchos edredones y colchones que hay en la cama para ver si lo nota. Si no se da cuenta no será una verdadera princesa. Así podremos demostrar su sensibilidad". Al llegar la noche, la reina colocó un guisante bajo los colchones y después se fue a dormir. E F G H I Las princesas abundaban, pero no era sencillo averiguar si eran de sangre real. Siempre acababa descubriendo en ellas algo que le demostraba que en realidad no lo eran, y el príncipe volvió a su país muy triste. Entonces, eres una verdadera princesa! Porque a pesar de los muchos colchones y edredones, has sentido la molestia del guisante. Sólo una verdadera princesa podía ser tan sensible! A la mañana siguiente, el príncipe preguntó: - Qué tal has dormido, joven princesa? - Oh! Terriblemente mal - contestó -. No he dormido en toda la noche. No comprendo qué tenía la cama. Tengo el cuerpo lleno de cardenales. La lluvia chorreaba por sus ropas y cabellos. El agua salía de sus zapatos como si de una fuente se tratase. Tenía frío y tiritaba. En el castillo le dieron ropa seca y la invitaron a cenar. Poco a poco entró en calor al lado de la chimenea. Una noche, estando en su castillo, se desencadenó una terrible tormenta: llovía muchísimo, los relámpagos iluminaban el cielo y los truenos sonaban muy fuerte. De pronto, se oyó que alguien llamaba a la puerta: - Toc, toc! ( írásbeli vizsga, I. vizsgarész 8 / május 23.

9 (0) C Szerezhető Szerzett 8 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 9 / május 23.

10 IV. Lea el siguiente artículo que habla de un accidente ferroviario. Decida si las afirmaciones son verdaderas (V) o falsas (F), y ponga una cruz (X) en la columna correspondiente. El ejemplo está marcado con el número 0. (5 puntos) El accidente ferroviario de Torre del Bierzo de 1944 se produjo el día 3 de enero, cuando colisionaron dentro del túnel nº. 20 de la línea Palencia-La Coruña un tren correo, una locomotora en maniobras y un tren de mercancías. El correo-expreso nº. 421, proveniente de Madrid y con destino La Coruña, llevaba dos locomotoras y 12 vagones. Según la composición del tren y teniendo en cuenta las fechas navideñas, habría una ocupación de las plazas de asiento del 130% en la 3ª clase, lo que arrojaría una cifra aproximada de 900 pasajeros. En dicho túnel se encontraba una locomotora de maniobras con 3 vagones. El maquinista, advertido por el jefe de estación, estaba tratando de alejarse de la estación en el mismo sentido cuando el correo le alcanzó dentro del túnel. En sentido contrario circulaba un tren de mercancías (carbonero) que tenía previsto realizar el cruce con el tren correo en la estación de Torre del Bierzo. Llevaba 27 vagones de carga y un furgón. El choque había destrozado los cables que movían las señales, y dichas señales se habían quedado en vía libre para este tren en la estación de Torre del Bierzo. El número oficial de víctimas mortales ascendió a 78 según la autoridad judicial, pero siempre se ha sospechado que el Régimen franquista pudo ocultar la magnitud real del accidente. Documentos posteriores elevaron la cifra a 200 fallecidos, pero hay indicios y estudios que arrojan un saldo de hasta 500 u 800 muertos. Las autoridades del Régimen franquista ocultaron mediante censura de prensa la verdadera dimensión de la catástrofe, ya que el pésimo estado de las infraestructuras ferroviarias había sido en buena medida una de las responsables del accidente. Varias décadas después, el accidente daría título a un cortometraje Túnel número 20 dirigido por Ramón de Fontecha, que obtuvo el Premio Goya al mejor cortometraje documental en (es.wikipedia.org) V (0) El accidente se produjo en el invierno de X 25) El tren número cuatrocientos veintiuno estuvo avanzando desde Madrid hasta La Coruña con, supuestamente, 900 pasajeros. 26) El maquinista de la locomotora de maniobras informó al jefe de estación de que no era capaz de detener su vehículo. 27) El primer choque estropeó el sistema de las señales por lo cual el tren de mercancías no pudo evitar la colisión. 28) El informe oficial de entonces falsificó los datos de las víctimas exagerando el volumen del accidente para intimidar a la sociedad. 29) Ramón de Fontecha compuso un réquiem conmemorativo cuya interpretación de 2002 dirigió él mismo. F Szerezhető Szerzett 5 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 10 / május 23.

11 írásbeli vizsga, I. vizsgarész 11 / május 23.

12 maximális szám I. feladat 10 I. Olvasott szöveg értése II. feladat 6 III. feladat 8 IV. feladat 5 FELADATPONT ÖSSZESEN 29 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 elért szám javító tanár Dátum: I. Olvasott szöveg értése száma egész számra kerekítve programba beírt egész szám javító tanár jegyző Dátum. Dátum. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. vizsgarész 12 / május 23.

13 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 50 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Spanyol nyelv emelt szint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

14 Fontos tudnivalók 1. A feladatok megoldásához szótárt nem használhat. 2. Olvassa el figyelmesen a feladatokat! A feladatokban (0) kód alatt egy példát talál, amely segíti Önt a feladat megoldásában. 3. A feladatok megoldásának sorrendje tetszőleges. 4. Megoldásait a feladatban megadott helyre írja! (A megoldási táblázatokban nem szereplő megoldásait nem értékeljük.) A szerzett ok beírására szolgáló szürke mezőkbe ne írjon! 5. Jó megoldásai egy ot érnek. Fél és többlet nem adható. 6. Ha javítani akar, egy vonallal húzza át a hibás megoldást, és írja fölé/mellé a helyeset! Csak egyértelmű javítást fogadunk el. 7. Minden feladatban csak egy megoldás értékelhető. Több beírt megoldás esetén a válasz akkor sem fogadható el, ha közöttük van a jó megoldás is. 8. A nyelvhelyességi vagy helyesírási szemból hibás megoldás nem fogadható el. írásbeli vizsga, II. vizsgarész 2 / május 23.

15 I. Transforme los infinitivos en el modo y tiempo adecuados. Escriba la forma conjugada de los verbos en el cuadro. El ejemplo está marcado con el número 0. (7 puntos) Cuéntame cómo pasó Cuéntame cómo pasó es una serie de televisión española en la que (mostrarse) 0 la vida en España de los años 70 a través del día a día de una familia integrada por el matrimonio Antonio y Mercedes, tres hijos y la abuela materna. Antonio Alcántara es un hombre trabajador que ha luchado toda su vida para salir adelante. Para conseguirlo, de joven, (emigrar) 1 a Madrid, donde vivió unos años solo hasta que pudo llevarse a su mujer e hijos con él. Una vez en la capital, y con los hijos ya mayores, Alcántara, que conoce bien el sistema franquista, tiene miedo de que su hijo Toni se (meter) 2 en política. Por otra parte, Inés, la primogénita de los Alcántara es el miembro de la familia que, a medida que crece, más se aleja del modelo de vida que sus padres le (enseñar) 3 de pequeña. Inés está en continua búsqueda de un camino que se (alejar) 4 de las pautas marcadas por la autoridad, ya sea la paterna o las impuestas por las normas sociales. En varios capítulos aparece también doña Pura, la abuela paterna a la que costó mucho salir del pueblo aunque sólo fuera unos días para ver a su hijo. Con Antonio mantiene una relación difícil. Siempre valoró más a su otro hijo Miguel, que vive en Francia; además, jamás perdonó a ninguno de los dos que se (marchar) 5 del pueblo. En aquellos tiempos, cada cambio (suponer) 6 un grave problema para los más mayores; sin embargo, los jóvenes estaban deseando que las cosas (cambiar) 7 para tener mayor libertad en todos los campos. ( 0 se muestra Szerezhető Szerzett 7 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 3 / május 23.

16 II. Elija la solución adecuada de entre las que le ofrece el ejercicio (columnas A-D) para completar el texto. Escriba la letra de su elección en la última columna. El ejemplo está marcado con el número 0. (12 puntos) Tiburones en peligro Los tiburones 0 en todos los océanos del mundo debido a su captura indiscriminada, acaban de denunciar 8 domingo científicos estadounidenses 9 la reunión anual de la Asociación de Estados Unidos para el Avance de las Ciencias. 10 Julia Baum, cinetífica de la Unión de Conservación Mundial, el número de las especies de tiburones más grandes se ha reducido a 11 la mitad debido a la demanda de su carne y de sus aletas. La bióloga añadió que en una investigación realizada durante cinco años 12 que solo en una región del océano Atlántico noroccidental, el descenso de 13 especies había sido por ciento desde los primeros años del decenio de La especialista en tiburones señaló que una de 15 es el escualo cabeza de martillo que este año aparecerá en la lista de especies en peligro de extinción 16 divulgará la Unión de Conservación internacional. Pero también hay otras especies amenazadas, 17 de las cuales han sufrido una disminución de por ciento en los últimos años, indicó. Baum recordó que en la actualidad la pesca de tiburones en aguas internacionales no está controlada por 19 autoridad, excepto por una resolución de las Naciones Unidas que insta a que se impongan límites. ( A B C D 0 están desaparecidos están desapareciendo andan desapareciendo vienen a desaparecer 8. aquel en por este B 9. delante de frente a antes ante 10. según debido a gracias a como 11. menor de menos de menos que más que 12. están demostrando se demostró se demostraron fue a demostrar 13. cada todas todas las todos los 14. mayor que inferior a más que superior al 15. las especies mejor las más amenazadas las especies más las peores especies amenazadas especies amenazadas amenazadas 16. que qué cual el que 17. alguna algunas algún alguno 18. más del más que mayor de menos que 19. ninguna ninguno ningún algún Szerezhető Szerzett 12 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 4 / május 23.

17 III. Complete el texto con la palabra adecuada y escríbala en el cuadro. En cada espacio sólo puede escribir una palabra. El ejemplo está marcado con el número 0. (10 puntos) La noche de Marbella* 0 difícil que Marbella reviva el esplendor 20 caracterizó las décadas de los setenta y los ochenta del siglo pasado, con el Marbella Club y el entonces recién estrenado Puerto Banús como reclamo de los millonarios 21 de los actores más conocidos de Hollywood de la época. Pero las noches de verano en la Costa del Sol 22 adaptan a los nuevos tiempos y mantienen gotas de glamour. En periodo estival Marbella 23 escenario de cenas benéficas y mantiene el tirón entre el público internacional, en parte 24 a la visita de Michelle Obama en 2010 y a la presencia ya habitual de Eva Longoria y Antonio Banderas. A la gala benéfica de la actriz, 25 se celebrará este fin de semana, asistirán más de 350 invitados. Entre el menú, la subasta de objetos y las donaciones particulares se espera recaudar euros. El ocio, sin embargo, se disfruta cada vez más en la intimidad y 26 que queda de aquella jet-set se decanta por reuniones alejadas de los paparazis. Las caras conocidas se dejan ver en restaurantes y paseos, pero poco más. 27 menos paparazis, mejor. Pero la noche 28 cambiado. Atrás quedó la exhibición pública propia de hace unos años. Está costando encontrar a los famosos, cuenta un veterano fotógrafo de Marbella. Sabemos que están aquí, 29 no salen mucho. *Marbella es una ciudad andaluza a orillas del Mediterráneo con una oferta turística destinada a visitantes de alto poder adquisitivo. ( 0 es Szerezhető Szerzett 10 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 5 / május 23.

18 IV. Complete el texto con la preposición que falta donde sea necesario. Si no se necesita ninguna preposición, indíquelo con un guión (-). Escriba sus soluciones en el cuadro. El ejemplo está marcado con el número 0. (9 puntos) El Caribe reclama una compensación Los cálculos más conservadores indican que al menos 12 millones de africanos fueron secuestrados 0 la costa occidental de su continente y transportados en barcos negreros europeos hacia las colonias de América, 30 los siglos XVI y XVIII. Muchos no sobrevivieron a la travesía y quienes llegaron 31 vida cultivaron en condiciones de esclavitud las plantaciones de los imperios de España, Reino Unido, Holanda, Francia y Portugal en el Nuevo Mundo. Las naciones que conforman 32 la Comunidad del Caribe (Caricom) atribuyen el origen de su actual pobreza material a la esclavitud y al genocidio perpetrado en aquellos tiempos. 33 eso han decidido emprender un proceso judicial 34 Reino Unido, España, Francia, Holanda y Portugal, con la intención de reclamar una compensación económica. Los países del Caribe involucrados en esta reclamación 35 esclavitud y genocidio aún no han fijado el monto de la compensación 36 la que aspiran. Existen, sin embargo, algunos antecedentes. En 1999, la African World Reparations and Repatriation Truth Commission exigió al Occidente el pago de millones de euros 37 los países africanos que fueron esclavizados en el periodo colonial. Sabemos que nunca obtendremos esa cantidad de dinero, pero al menos debemos 38 encontrar la manera de aliviar la pobreza del Caribe opina la historiadora Verene Shepherd. ( 0 en Szerezhető Szerzett 9 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 6 / május 23.

19 írásbeli vizsga, II. vizsgarész 7 / május 23.

20 maximális szám I. feladat 7 II. Nyelvhelyesség II. feladat 12 III. feladat 10 IV. feladat 9 FELADATPONT ÖSSZESEN 38 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 elért szám javító tanár Dátum:. I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség száma egész számra kerekítve programba beírt egész szám javító tanár jegyző Dátum: Dátum: Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. vizsgarész 8 / május 23.

21 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Spanyol nyelv emelt szint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

22 Fontos tudnivalók 1. A feladatok megoldásához szótárt nem használhat. 2. Olvassa el figyelmesen a feladatokat! A feladatokban (0) kód alatt egy példát talál, amely segíti Önt a feladat megoldásában. 3. A feladatok megoldásának sorrendje tetszőleges. 4. Megoldásait a feladatban megadott helyre írja! (A megoldási táblázatokban nem szereplő megoldásait nem értékeljük.) A szerzett ok beírására szolgáló szürke mezőkbe ne írjon! 5. Jó megoldásai egy ot érnek. Fél és többlet nem adható. 6. Ha javítani akar, egy vonallal húzza át a hibás megoldást, és írja fölé/mellé a helyeset! Csak egyértelmű javítást fogadunk el. 7. Minden feladatban csak egy megoldás értékelhető. Több beírt megoldás esetén a válasz akkor sem fogadható el, ha közöttük van a jó megoldás is. írásbeli vizsga, III. vizsgarész 2 / május 23.

23 Buenos días. A continuación va a escuchar el material correspondiente a la comprensión auditiva. Esta parte se compone de tres textos. Los tres ejercicios que pertenecen a los textos se encuentran en el cuaderno de ejercicios. Va a escuchar cada texto dos veces. Cada tarea empieza y termina con música. Después de la música tiene 30 segundos para leer el ejercicio y después escuchará el texto. Cuando el texto termine tendrá 30 segundos más para revisar sus respuestas y luego podrá escucharlo por segunda vez. Después tiene un minuto más para trabajar. írásbeli vizsga, III. vizsgarész 3 / május 23.

24 I. A continuación va a escuchar un artículo en el que Ricky Rubio, jugador de baloncesto, explica cómo nació su interés por participar en acciones humanitarias. Según el contenido del texto escriba la letra A si la afirmación es verdadera, la letra B si es falsa, o la letra C si la información no aparece en el texto. El ejemplo está marcado con el número 0. (8 puntos) (0) La Federación Española de Baloncesto organiza un proyecto para niños senegaleses. A 1. A Ricky siempre le interesó ver la diferencia cultural entre África y el mundo occidental. 2. Ya a los 14 años pudo jugar con uno de sus ídolos deportivos, con Pau Gasol durante las Olimpíadas de Pekín. 3. Ricky siempre soñaba con jugar en la liga más fuerte del mundo, en la NBA. 4. A consecuencia de una lesión en la rodilla no pudo jugar durante nueve meses. 5. La idea de participar en un proyecto en Senegal nació durante un invierno leve. 6. Jorge Garbajosa fue a Minesota para contratar a Ricky Rubio para la selección española. 7. Durante aquella visita Jorge Garbajosa le habló del proyecto de la Federación Española de ayudar a 300 niños africanos. 8. Al llegar a Senegal Ricky observó varios problemas sociales y económicos, a pesar del desarrollo del país. Szerezhető Szerzett 8 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 4 / május 23.

25 II. A continuación va a escuchar una noticia sobre la apertura de un extraordinario hotel que está en el Canal de la Mancha. Según el contenido del texto conteste brevemente las preguntas. El ejemplo está marcado con el número 0. (8 puntos) (0) Para qué se construyó Spitbank Fort? para detener la Marina francesa 9. Qué aspecto tiene el edificio? Cuándo fue construído? Cuánto costó el proyecto de restauración? Quiénes han visitado este lugar recientemente? Qué es el Nido del Cuervo? Qué organismo decidió vender el edificio? Antes de habilitarlo como hotel, para qué fue utilizado el edificio? Cuánto cuesta el alquiler diario del hotel entero?... Szerezhető Szerzett 8 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 5 / május 23.

26 III. A continuación va a escuchar la siguiente información sobre las Rutas del Vino en España. A partir del contenido del texto marque con una cruz (X) si las afirmaciones son verdaderas (columna V) o falsas (columna F). El ejemplo está marcado con el número 0. (8 puntos) V F (0) El turismo del vino todavía no pudo convertirse en el motor de desarrollo en las regiones vitícolas de España. X 17. El turismo del vino es cada vez más popular porque los turistas buscan destinos más cercanos a sus casas. 18. Hacer este tipo de viajes es más frecuente en primavera y en otoño. 19. La ruta más visitada en 2012 fue la de Penedés, que está situada en Andalucía. 20. En la región vitícola de Penedés la producción de vino es menos importante que la de cava. 21. Las visitas a bodegas y viñedos incluyen programas adicionales, como senderismo, masajes de cavaterapia, etc. 22. La región vitícola más conocida en el extranjero es la de Jerez que ocupa el segundo lugar en la clasificación. 23. La Ruta del Vino y el Brandy del Marco de Jerez ha sido la más afectada por la crisis económica. 24. La Ruta de Jerez es el atractivo turístico más importante de la región. Szerezhető Szerzett 8 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 6 / május 23.

27 írásbeli vizsga, III. vizsgarész 7 / május 23.

28 maximális szám I. feladat 8 III. Hallott szöveg értése II. feladat 8 III. feladat 8 FELADATPONT ÖSSZESEN 24 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 elért szám javító tanár Dátum: I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése száma egész számra kerekítve programba beírt egész szám javító tanár jegyző Dátum:.. Dátum:.. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli vizsgarész megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. vizsgarész teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. vizsgarésszel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. vizsgarész 8 / május 23.

29 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 23. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 90 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Spanyol nyelv emelt szint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

30 Fontos tudnivalók 1. A feladatok megoldásához nyomtatott szótárt használhat. 2. Az Íráskészség vizsga két feladatból áll. A feladatok megoldásának sorrendje tetszőleges. 3. Tollal dolgozzon! 4. Ne írjon semmit a javító sávba, sem a szerzett ok beírására szolgáló szürke mezőkbe! 5. Ügyeljen dolgozata külalakjára, és az ön által írt írásmű formai követelményeire! 6. Ha elrontott valamit, húzza át, és egyértelműen javítsa ki. Az ön által áthúzott megoldást vagy megoldásrészletet nem értékeljük. írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 2 / május 23.

31 I. Usted piensa trabajar como voluntario en España durante el mes de agosto. Ha encontrado el siguiente anuncio en un periódico. Escriba una carta de presentación a la dirección dada en el anuncio. En su carta de palabras detalle los cuatro aspectos siguientes: Buscamos jóvenes voluntarios para ayudar en el Campamento Internacional de Barcelona En nuestro campamento cada verano cientos de niños de entre 10 y 14 años de distintos países de Europa pasan 2 semanas en un ambiente internacional. Necesitamos adultos jóvenes que hablen español y uno de los siguientes idiomas: ruso, eslovaco, húngaro, búlgaro, checo, polaco. Buscamos personas para trabajar en turnos en la cocina o para ayudar con los niños. Proponemos alojamiento + comida euros por mes. Meses: julio y/o agosto. Pagamos vuelo ida y vuelta entre Barcelona y una capital europea según nacionalidad Envíanos una carta de presentación a la dirección: Campamento Internacional, Apto Barcelona. 1) Preséntese brevemente y hable de su capacidad y ganas de trabajar en el Campamento. 2) Indique el trabajo que le gustaría hacer. 3) Dé información sobre sus conocimientos de idiomas y su disponibilidad. 4) Pregunte sobre el horario de trabajo y los días libres. Szerezhető Szerzett Tartalom, szövegalkotás 5 Formai jegyek és hangnem 3 Nyelvhelyesség 5 Összesen 13 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 3 / május 23.

32 Javító sáv írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 4 / május 23.

33 II. Escriba un artículo de palabras sobre uno de los tres temas siguientes para una revista estudiantil. En su redacción desarrolle los cuatro aspectos propuestos: A) Recomiende una película. 1) El título y la trama. 2) Descripción de los personajes. 3) La atmósfera y la música. 4) El mensaje. B) Tecnología moderna en la escuela. 1) Aparatos y dispositivos que podrían utilizarse en la enseñanza en las escuelas. 2) Herramientas tecnológicas que garantizan el autoaprendizaje. 3) Posibles usos de la tableta y del ipad en las escuelas. 4) Ventajas y desventajas del uso de la tecnología en las escuelas. C) Dar es mejor que recibir. 1) En qué ocasiones y a quiénes suele regalar? 2) Es importante que un regalo sea práctico? 3) Qué se puede regalar si se tiene poco dinero? 4) Suele tomar en consideración el caracter de la persona regalada? Szerezhető Szerzett Tartalom 4 Szövegalkotás 3 Szókincs, kifejezésmód 5 Nyelvtan, helyesírás 5 Összesen 17 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 5 / május 23.

34 Javító sáv írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 6 / május 23.

35 írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 7 / május 23.

36 IV. Íráskészség maximális szám Tartalom, szövegalkotás 5 I. feladat Formai jegyek és hangnem 3 Nyelvhelyesség 5 I. feladat összesen 13 Tartalom 4 Szövegalkotás 3 II. feladat Szókincs, kifejezésmód 5 Nyelvtan, helyesírás 5 II. feladat összesen 17 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 30 elért szám dátum javító tanár I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség száma egész számra kerekítve programba beírt egész szám javító tanár jegyző Dátum: Dátum: írásbeli vizsga, IV. vizsgarész 8 / május 23.

Español Económico y Comercial

Español Económico y Comercial BGF NYVK Español Económico y Comercial Modelo B2 Redacción 50 minutos 20 puntos ESCRIBA EN LA HOJA DE RESPUESTAS QUE ADJUNTAMOS. (Az alábbiakban a feladatlap után a javításhoz használt megoldási javaslaton

Részletesebben

I. Alapelvek és célok

I. Alapelvek és célok Spanyol nyelv I. Alapelvek és célok 1. Óraszámok és nyelvi szintek A Fazekas Mihály Gimnáziumban a tanulók a spanyolt a négy évfolyamos osztályokban második idegen nyelvként, a nyelvi előkészítő osztályban

Részletesebben

Kerettanterv a magyar - német és magyar - spanyol két tanítási nyelvű osztályok számára

Kerettanterv a magyar - német és magyar - spanyol két tanítási nyelvű osztályok számára Kerettanterv a magyar - német és magyar - spanyol két tanítási nyelvű osztályok számára A kerettantervek kiadásának és jogállásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) számú EMMI rendelet 3. melléklete,

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 23. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

HARMADIK MINTAFELADATSOR. Minta. Javítási-értékelési útmutató a középszintű írásbeli vizsgához. Általános útmutató

HARMADIK MINTAFELADATSOR. Minta. Javítási-értékelési útmutató a középszintű írásbeli vizsgához. Általános útmutató HARMADIK MINTAFELADATSOR Javítási-értékelési útmutató a középszintű írásbeli vizsgához Általános útmutató 1. Jó megoldásként csak a javítási és értékelési útmutatóban megadott megoldások fogadhatók el.

Részletesebben

A 2012/2013. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny. SPANYOL NYELV II. kategória második forduló Javítási értékelési útmutató ÉLŐHANG ÉRTÉSE

A 2012/2013. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny. SPANYOL NYELV II. kategória második forduló Javítási értékelési útmutató ÉLŐHANG ÉRTÉSE Oktatási Hivatal A 2012/2013. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny SPANYOL NYELV II. kategória második forduló Javítási értékelési útmutató ÉLŐHANG ÉRTÉSE (Az élőhang értése feladat szöveg átirata)

Részletesebben

2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ-ÉLŐ HANG

2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ-ÉLŐ HANG Oktatási Hivatal 013/014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló SPANYOL NYELV II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ-ÉLŐ HANG A szöveg meghallgatása után válaszoljon MAGYARUL

Részletesebben

AZ ŐRÜLT SPANYOLOK. Összeállította Szabó Adrienn spanyolra fordította Füziné Madarász Róza

AZ ŐRÜLT SPANYOLOK. Összeállította Szabó Adrienn spanyolra fordította Füziné Madarász Róza AZ ŐRÜLT SPANYOLOK Összeállította Szabó Adrienn spanyolra fordította Füziné Madarász Róza LA TOMATINA Buñol, un pueblo español de Valencia es conocido por una fiesta que se festeja desde hace 60 años.

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2013. május 17. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2013. május 17. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 17. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 17. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2006. március 3. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2006. március 3. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. március 3. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. március 3. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Centro de Exámenes de Idiomas Corvinus Lenguaje especializado en Economía Test de comprensión auditiva Nivel medio (B2)

Centro de Exámenes de Idiomas Corvinus Lenguaje especializado en Economía Test de comprensión auditiva Nivel medio (B2) Centro de Exámenes de Idiomas Corvinus Lenguaje especializado en Economía Test de comprensión auditiva Nivel medio (B2) 20 p/ kód Értékelő 1: Értékelő 2: Tendrá 30 minutos a su disposición. Está usted

Részletesebben

2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló SPANYOL NYELV I. KATEGÓRIA ÉLŐ HANG JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló SPANYOL NYELV I. KATEGÓRIA ÉLŐ HANG JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Oktatási Hivatal 06/07. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló Az elhangzó szöveg leírt változata: SPANYOL NYELV I. KATEGÓRIA ÉLŐ HANG JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ La visita teatralizada

Részletesebben

MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN

MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 18. MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 18. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

LECCIÓN 6 Feliz cumpleaños!

LECCIÓN 6 Feliz cumpleaños! LECCIÓN 6 Feliz cumpleaños! Éste es Alfredo Parra. Él es un joven arquitecto chileno. Enseña en la Universidad de Santiago de Chile. En los primeros días de septiembre viaja a España. Va a pasar varios

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 24. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Gramática nivel básico

Gramática nivel básico Gramática nivel básico Los verbos de tipo gustar Gustar típusú igék A gustar típusú igéket mindig egy részeshatározóval együtt használjuk. (mint magyarul: nekem tetszik) Például: me gusta: nekem tetszik,

Részletesebben

FÖLDRAJZ SPANYOL NYELVEN

FÖLDRAJZ SPANYOL NYELVEN Földrajz spanyol nyelven középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 15. FÖLDRAJZ SPANYOL NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 1ª

Részletesebben

Corvinus Szaknyelvi Vizsgaközpont Nemzetközi Kapcsolatok Szaknyelv Íráskészség Alapfok (B1)

Corvinus Szaknyelvi Vizsgaközpont Nemzetközi Kapcsolatok Szaknyelv Íráskészség Alapfok (B1) Íráskészség Olvassa el a háttér-információt, majd a megadott tíz szóból öt felhasználásával alkosson rövid szöveget kb. 80 szó terjedelemben. Egy- és kétnyelvű szótár használható. Az íráskészség és a közvetítés

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 23. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

SPANYOL NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

SPANYOL NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Spanyol nyelv középszint 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 2. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Általános útmutató

Részletesebben

VI. Az iskolában. Mit csinálsz az iskolában? Írok, olvasok, rajzolok, tornászom és énekelek. Mettől meddig vagy az iskolában? 7 óra 20 perctől egyig.

VI. Az iskolában. Mit csinálsz az iskolában? Írok, olvasok, rajzolok, tornászom és énekelek. Mettől meddig vagy az iskolában? 7 óra 20 perctől egyig. VI. Az iskolában A. Mit csinálsz az iskolában? Írok, olvasok, rajzolok, tornászom és énekelek. Mettől meddig vagy az iskolában? 7 óra 20 perctől egyig. B. Zsuzsa: Reggel 7.35 perckor már az iskolában vagyok.

Részletesebben

SPANYOL FELVÉTELI FELADATSOR 2002. C változat

SPANYOL FELVÉTELI FELADATSOR 2002. C változat SPANYOL FELVÉTELI FELADATSOR 2002 C változat Minden feladat mellett négy - a, b, c, d-vel jelölt - megoldási javaslatot talál. Válassza ki a legmegfelelőbbet és döntését a mellékelt táblázatban jelölje

Részletesebben

FÖLDRAJZ SPANYOL NYELVEN

FÖLDRAJZ SPANYOL NYELVEN ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 13. FÖLDRAJZ SPANYOL NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 13. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Qué es lo que ves? El circulo del centro a la izquierda es más grande? Fluidez imaginativa Fluidez asociativa

Qué es lo que ves? El circulo del centro a la izquierda es más grande? Fluidez imaginativa Fluidez asociativa PERCEPCIÓN José Manuel Párraga Sánchez Qué es lo que ves? El circulo del centro a la izquierda es más grande? Fluidez adaptativa Fluidez imaginativa Fluidez asociativa José Manuel Párraga Sánchez Casi

Részletesebben

Minden szünetegység után ugyanezt a hangot fogja hallani ( gong ).

Minden szünetegység után ugyanezt a hangot fogja hallani ( gong ). Corvinus Szaknyelvi Vizsgaközpont Nemzetközi Kapcsolatok Szaknyelv Hallás utáni szövegértés teszt Alapfok (B1) A rendelkezésre álló idő 30 perc. Ez a Corvinus Szaknyelvi Vizsgaközpont auditív vizsgája.

Részletesebben

Az anyanyelv hatásának tükrözõdése a spanyol névszórendszerben a magyar tanulóknál

Az anyanyelv hatásának tükrözõdése a spanyol névszórendszerben a magyar tanulóknál Szemle Az anyanyelv hatásának tükrözõdése a spanyol névszórendszerben a magyar tanulóknál A spanyol nyelv tanítása-tanulása során felmerülő, a magyar tanuló számára nehézségeket okozó, nehezen körülírható

Részletesebben

Puede darme un resguardo de la solicitud? Írásos igazolás kérése a jelentkezésről - Személyes adatok Cómo se llama usted? Név Me puede decir su lugar

Puede darme un resguardo de la solicitud? Írásos igazolás kérése a jelentkezésről - Személyes adatok Cómo se llama usted? Név Me puede decir su lugar - Általános Dónde tengo que pedir el formulario/impreso para? Űrlap holléte felőli érdeklődés Cuál es la fecha de expedición de su (documento)? Egy dokumentum kiállítási dátumának megkérdezése Cuál es

Részletesebben

Inmigración Vivienda. Vivienda - Alquiler. Estoy buscando un/a para alquilar. Indicar que quieres alquilar algo. Szeretnék bérelni.

Inmigración Vivienda. Vivienda - Alquiler. Estoy buscando un/a para alquilar. Indicar que quieres alquilar algo. Szeretnék bérelni. - Alquiler Español Estoy buscando un/a para alquilar. Indicar que quieres alquilar algo habitación piso / apartamento estudio chalé casa semiadosada casa adosada Cuánto es el alquiler al mes? Preguntar

Részletesebben

SPANYOL B1 ÍRÁSBELI MINTAFELADATSOR. Olvasáskészség 1 Maximális pontszám: 15

SPANYOL B1 ÍRÁSBELI MINTAFELADATSOR. Olvasáskészség 1 Maximális pontszám: 15 SPANYOL B1 ÍRÁSBELI MINTAFELADATSOR I. OLVASÁSKÉSZSÉG Olvasáskészség 1 Maximális pontszám: 15 Olvassa el figyelmesen az alábbi szöveget, majd annak alapján válaszoljon magyarul a kérdésekre! Por qué se

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 26. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 26. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 26. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. október 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Gramática - nivel básico

Gramática - nivel básico Gramática - nivel básico Condicional Feltételes mód Ebben a fejezetben a feltételes mód képzését, és a feltételes mód első 2 szintjét fogjuk megtanuni, begyakorolni. Ha a jövő idő képzését (futuro simple)

Részletesebben

NT-56497/NAT COLORES 2 Tanmenetjavaslat Témakörök Kommunikációs cél Készségfejlesztés Nyelvtan Civilizáció

NT-56497/NAT COLORES 2 Tanmenetjavaslat Témakörök Kommunikációs cél Készségfejlesztés Nyelvtan Civilizáció 1. Me lo pasé de maravilla 1-8. óra NT-56497/NAT COLORES 2 Tanmenetjavaslat NT-56497/NAT COLORES 2 Tanmenetjavaslat Vakáció, utazás -Rövid történet elmesélése -Csodálkozás ( De verdad?) -Információkérés-és

Részletesebben

kapcsolódó területek: földrajz, társadalomismeret módszerek: megbeszélés, kooperatív technikák munkaformák: frontális munka, csoportmunka

kapcsolódó területek: földrajz, társadalomismeret módszerek: megbeszélés, kooperatív technikák munkaformák: frontális munka, csoportmunka cím: FAIR TRADE FESZTIVÁL korosztály: 14+ tantárgy: spanyol nyelv időtartam: 2 x 45 perc (bővíthető 3 x 45 percre) kulcsszavak: méltányosság, méltányos kereskedelem, szolidaritás, szegénység ideális létszám:

Részletesebben

Español de Turismo ESCRIBA EN LA HOJA DE RESPUESTAS QUE

Español de Turismo ESCRIBA EN LA HOJA DE RESPUESTAS QUE BGF NYVK Español de Turismo Modelo B2 Redacción 50 minutos 20 puntos ESCRIBA EN LA HOJA DE RESPUESTAS QUE ADJUNTAMOS. (Az alábbiakban a feladatlap után a javításhoz használt megoldási javaslaton kívül

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 20. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 20. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Recomendaciones para viajar a Madrid

Recomendaciones para viajar a Madrid B1-KÖZVETÍTÉS Évfolyamtársa madridi rokonától kapott levelében néhány hasznos tanácsot ad neki közelgő útja kapcsán a spanyol fővárosba. Mivel nem érti pontosan, foglalja össze számára magyarul a feljegyzésben

Részletesebben

Grupo3. Jorismar Torres Frances Tatys Francisco Córdoba Mohamed Yousef Freya Toledo Didier Valdés. ati

Grupo3. Jorismar Torres Frances Tatys Francisco Córdoba Mohamed Yousef Freya Toledo Didier Valdés. ati Grupo3 Nydia Rodríguez Jorismar Torres Frances Tatys Francisco Córdoba Mohamed Yousef Freya Toledo Didier Valdés ati AspectosPositivos Tren funciona bien Tren limpio,, se siguen las reglas Tren tiene tarifa

Részletesebben

X. A város. A. Hova mész? A városba megyek. Hova mész? Katihoz, Petihez és Enikőhöz megyek. Honnan jössz? A városból, egy koncertről.

X. A város. A. Hova mész? A városba megyek. Hova mész? Katihoz, Petihez és Enikőhöz megyek. Honnan jössz? A városból, egy koncertről. X. A város A. Hova mész? A városba megyek. Hova mész? Katihoz, Petihez és Enikőhöz megyek. Honnan jössz? A városból, egy koncertről. B. Szia, Zoli! Szia, Mária. Mit csinálsz ma délután? A városba megyek

Részletesebben

LECCIÓN 5... pero odia a los policías

LECCIÓN 5... pero odia a los policías LECCIÓN 5... pero odia a los policías A las diez y cuarto Martín entra en el banco. Lleva una media negra en la cabeza y la pistola en la mano. Dentro hay sólo cuatro personas: dos clientes y dos empleados.

Részletesebben

Valores y libros de texto. SENÍS FERNÁNDEZ, JUAN Valores y lectura(s), en Revista OCNOS nº 2, 2006, p ISSN X.

Valores y libros de texto. SENÍS FERNÁNDEZ, JUAN Valores y lectura(s), en Revista OCNOS nº 2, 2006, p ISSN X. SENÍS FERNÁNDEZ, JUAN Valores y lectura(s), en Revista OCNOS nº 2, 2006, p. 79-90. ISSN 1885-446X. PALABRAS CLAVE: Valores, libros de texto, lecturas, educación literaria. KEYWORDS: Values, handbooks,

Részletesebben

2014/2015. tanévi. Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny. második forduló SPANYOL NYELV II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÉLŐ HANG

2014/2015. tanévi. Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny. második forduló SPANYOL NYELV II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÉLŐ HANG Oktatási Hivatal 2014/2015. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló SPANYOL NYELV II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ÉLŐ HANG Az elhangzott szöveg átirata: Viajeros con

Részletesebben

SPANYOL PÓTÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATSOR 2003. július 4. Javítási útmutató

SPANYOL PÓTÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATSOR 2003. július 4. Javítási útmutató SPANYOL PÓTÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATSOR Javítási útmutató A hibátlan írásbeli dolgozat 100 pont értékű. Feladatlap Csak az egyértelműen jelzett, a megoldólapra írt megoldások vehetők figyelembe, helyes

Részletesebben

MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN

MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 8. MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 8. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Matematika

Részletesebben

Escalera. Jusztin Ági SPAÑOLOZZ OTTHONRÓL. online spanyoltanárának könyve. 99 spanyol nyelvtani téma 396 feladattal és megoldókulccsal

Escalera. Jusztin Ági SPAÑOLOZZ OTTHONRÓL. online spanyoltanárának könyve. 99 spanyol nyelvtani téma 396 feladattal és megoldókulccsal Jusztin Ági Escalera 99 spanyol nyelvtani téma 396 feladattal és megoldókulccsal A SPAÑOLOZZ OTTHONRÓL TANULJ BÁRHOL, BÁRMIKOR online spanyoltanárának könyve Escalera Jusztin Ági - 2018 A könyv teljes

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA október 29. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 29. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA október 29. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 29. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 29. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 29. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 22. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 22. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 22. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 22. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 22. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 22. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 22. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 22. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló SPANYOL NYELV I. KATEGÓRIA ÉLŐ HANG JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló SPANYOL NYELV I. KATEGÓRIA ÉLŐ HANG JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Oktatási Hivatal Az elhangzó szöveg leirata: 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló SPANYOL NYELV I. KATEGÓRIA ÉLŐ HANG JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ ENTREVISTA A ANA

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 27. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 27. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 27. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 27. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 27. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 21. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

I. Kezdődik az iskola

I. Kezdődik az iskola I. Kezdődik az iskola Mindazt, mit még nem tudhattam, most majd tudhatom Nagy Bandó András A. Szia! Gábor vagyok. És te ki vagy? Én Zsuzsa vagyok. Hogy hívnak? Tóth Zsuzsa vagyok. Mi van itt? Két táska

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 24. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2005. november 3., 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2005. november 3., 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc É RETTSÉGI VIZSGA 2005. november 3. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. november 3., 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 20. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 20. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Szia! / Jó napot! (attól függően, hogy magázod vagy tegezed az adott személyt)

Szia! / Jó napot! (attól függően, hogy magázod vagy tegezed az adott személyt) - Básicos Podría ayudarme? Se usa para pedir ayuda Habla inglés? Para preguntar si una persona habla inglés Tudna segíteni? Beszélsz angolul? Habla_[idioma]_? Para preguntar si una persona habla un idioma

Részletesebben

Szia! / Jó napot! (attól függően, hogy magázod vagy tegezed az adott személyt)

Szia! / Jó napot! (attól függően, hogy magázod vagy tegezed az adott személyt) - Básicos Podría ayudarme? Se usa para pedir ayuda Habla inglés? Para preguntar si una persona habla inglés Tudna segíteni? Beszélsz angolul? Habla_[idioma]_? Para preguntar si una persona habla un idioma

Részletesebben

Santa Anna, 119 B Cerdanyola del Vallès Barcelona - Spain Tel Fax

Santa Anna, 119 B Cerdanyola del Vallès Barcelona - Spain Tel Fax Santa Anna, 119 B 08290 Cerdanyola del Vallès Barcelona - Spain Tel. +34 93 564 46 61 Fax. +34 93 564 24 55 info@costaazul.es www.costaazul.es * los colores pueden sufrir ligeras variaciones ya que la

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA október 26. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA október 26. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 26. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. október 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 20. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 20. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 22. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 22. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 22. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 22. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Viajar Salir a comer. Salir a comer - En la entrada. Salir a comer - Ordenar comida

Viajar Salir a comer. Salir a comer - En la entrada. Salir a comer - Ordenar comida - En la entrada Me gustaría reservar una mesa para _[número de personas]_ a las _[hora]_. Para hacer una reservación. Una mesa para _[número de personas]_, por favor. Para pedir una mesa. Aceptan tarjetas

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 22. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 22. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Számelmélet. Oszthatóság

Számelmélet. Oszthatóság Számelmélet Oszthatóság Egy szám mindazok az egész számok, amelyek az adott számban maradék nélkül megvannak. Pl: 12 osztói: 12=1x12=(-1)x(-12)=2x6=(-2)x(-6)=3x4=(-3)x(- 4) Azt is mondhatjuk, hogy 12 az

Részletesebben

SPANYOL NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

SPANYOL NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Spanyol nyelv középszint 1111 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 20. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Általános útmutató 1. Jó megoldásként

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 29. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 29. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

LECCIÓN 13 Dónde ponen una buena película?

LECCIÓN 13 Dónde ponen una buena película? LECCIÓN 13 Dónde ponen una buena película? Paloma y Carlos se conocen desde hace mucho tiempo. Cuando eran niños, vivían en la misma casa e iban a la misma escuela. Sus padres también eran buenos amigos.

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 20. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 20. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

FIZIKA SPANYOL NYELVEN FÍSICA

FIZIKA SPANYOL NYELVEN FÍSICA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 14. FIZIKA SPANYOL NYELVEN FÍSICA 2007. május 14. 8:00 KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA EXAMEN ESCRITO DE NIVEL MEDIO Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Duración del examen

Részletesebben

Ventosas flotantes SBS

Ventosas flotantes SBS SBS Adecuado para aplicaciones específicas de ramo Aplicación Ventosa flotante para la manipulacio n y separacio n de piezas extremadamente delgadas sin deformacio n permanente, p. ej., la mina, papel,

Részletesebben

Előszó. Puedo usar la radio / la tele / el teléfono / la nevera / la aspiradora / la plancha / el secador de pelo?

Előszó. Puedo usar la radio / la tele / el teléfono / la nevera / la aspiradora / la plancha / el secador de pelo? Előszó Ez a társalgási könyv főként a Spanyolországba utazó magyar turistáknak készült, elsősorban a spanyolul nem tudóknak. Reméljük azonban, más is haszonnal forgathatja a könyvecskét, akár itthon nyelvtanulás

Részletesebben

FÖLDRAJZ SPANYOL NYELVEN

FÖLDRAJZ SPANYOL NYELVEN ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 15. FÖLDRAJZ SPANYOL NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 15. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Földrajz

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 29. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 29. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 29. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 29. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

SPANYOL NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

SPANYOL NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Spanyol nyelv emelt szint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 21. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Általános útmutató

Részletesebben

SPANYOL NYELV. C2 Mesterszint C1 Haladó szint. A2 Alapszint A1 Minimumszint

SPANYOL NYELV. C2 Mesterszint C1 Haladó szint. A2 Alapszint A1 Minimumszint SPANYOL NYELV Az idegen nyelvi érettségi vizsga célja a kommunikatív nyelvtudás mérése, azaz annak megállapítása, hogy a vizsgázó képes-e valós kommunikációs céljait megvalósítani. A vizsga mindkét szinten

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 24. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

SIMOR ANDRÁS. Narcissus poeticus 16 POEMAS Y UN ENSAYO 16 VERS ÉS EGY TANULMÁNY BUDAPEST. Z-füzetek/112. Sorozatszerkesztő:

SIMOR ANDRÁS. Narcissus poeticus 16 POEMAS Y UN ENSAYO 16 VERS ÉS EGY TANULMÁNY BUDAPEST. Z-füzetek/112. Sorozatszerkesztő: SIMOR ANDRÁS Narcissus poeticus 16 POEMAS Y UN ENSAYO 16 VERS ÉS EGY TANULMÁNY BUDAPEST Z-füzetek/112 Sorozatszerkesztő: SIMOR ANDRÁS Fordította: DAVID CHERICIÁN ELISEO DIEGO FAYAD JAMÍS YOLANDA ULLOA

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2006. november 2. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2006. november 2. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 2. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. november 2. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN

MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 3. MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 3. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Matematika

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 27. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 27. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 27. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

Csoportosítsd a szövegben található szavakat! / Agrupar las palabras que aparecen en el texto.

Csoportosítsd a szövegben található szavakat! / Agrupar las palabras que aparecen en el texto. A. V. A házunk Hol van a ház? A Petőfi utcában. Hány óra (van)? Öt óra (van). Hol vannak a gyerekek? A szobában. B. Zsuzsa: A Petőfi utcában van a házunk. A házban négy szoba van. Egy nappali, egy hálószoba

Részletesebben

Minta MÁSODIK MINTAFELADATSOR. Javítási-értékelési útmutató az emelt szintű írásbeli vizsgához. Általános útmutató

Minta MÁSODIK MINTAFELADATSOR. Javítási-értékelési útmutató az emelt szintű írásbeli vizsgához. Általános útmutató MÁSODIK MINTAFELADATSOR Javítási-értékelési útmutató az emelt szintű írásbeli vizsgához Általános útmutató 1. Jó megoldásként csak a javítási és értékelési útmutatóban megadott megoldások fogadhatók el.

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2012. május 18. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2012. május 18. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 18. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 18. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

FÖLDRAJZ SPANYOL NYELVEN

FÖLDRAJZ SPANYOL NYELVEN Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. október 25. FÖLDRAJZ SPANYOL NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. október 25. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. november 5. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. november 5. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc É RETTSÉGI VIZSGA 2007. november 5. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 5. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Corvinus Nyelvvizsgaközpont Közgazdasági Szaknyelv Hallás utáni szövegértés teszt Alapfok (B1) 20 p/ kód. Értékelő 1: Értékelő 2:

Corvinus Nyelvvizsgaközpont Közgazdasági Szaknyelv Hallás utáni szövegértés teszt Alapfok (B1) 20 p/ kód. Értékelő 1: Értékelő 2: Corvinus Nyelvvizsgaközpont Közgazdasági Szaknyelv Hallás utáni szövegértés teszt Alapfok (B1) 20 p/ kód Értékelő 1: Értékelő 2: Ez a Corvinus Nyelvvizsgaközpont auditív vizsgája. A vizsgalapon minden

Részletesebben

NT-56498/NAT COLORES 3 Tanmenetjavaslat

NT-56498/NAT COLORES 3 Tanmenetjavaslat NT-56498/NAT COLORES 3 Tanmenetjavaslat Lecke címe 1. Como dos gotas de agua 1-9. óra 2. No me cuesta ningún trabajo 10-18. óra Család, családtípusok Külső-belső jellemzés, hasonlóságok és különbségek,

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 24. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. október 30. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. október 30. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc É RETTSÉGI VIZSGA 2008. október 30. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 30. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2005. november 3., 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2005. november 3., 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc É RETTSÉGI VIZSGA 2005. november 3. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. november 3., 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA október 27. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 27. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA október 27. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 27. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 27. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló SPANYOL NYELV II. KATEGÓRIA FELADAT- ÉS VÁLASZLAP

A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló SPANYOL NYELV II. KATEGÓRIA FELADAT- ÉS VÁLASZLAP Oktatási Hivatal A 2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első forduló SPANYOL NYELV II. KATEGÓRIA FELADAT- ÉS VÁLASZLAP Munkaidő: 180 perc Elérhető pontszám: 150 pont ÚTMUTATÓ A munka

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... É RETTSÉGI VIZSGA 2006. november 2. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. november 2. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 18. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 18. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN

MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 5. MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 5. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 27. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

El cartero pregunta: Viven los Gómez en este edificio? El cartero pregunta si los Gómez viven en este edificio. no sabe quiere saber

El cartero pregunta: Viven los Gómez en este edificio? El cartero pregunta si los Gómez viven en este edificio. no sabe quiere saber 52 si UNIDAD 10 1. El cartero pregunta: Viven los Gómez en este edificio? El cartero pregunta si los Gómez viven en este edificio. no sabe quiere saber No importa si tienes dinero. a) Alkosson mondatokat!

Részletesebben

SPANYOL NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

SPANYOL NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Spanyol nyelv emelt szint 0803 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 30. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Általános útmutató

Részletesebben

FIZIKA SPANYOL NYELVEN

FIZIKA SPANYOL NYELVEN ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. november 3. FIZIKA SPANYOL NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. november 3. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 20. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 20. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben