A disc égetés alapjai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A disc égetés alapjai"

Átírás

1 CD és DVD írás lépésrıl lépésre A disc égetés alapjai Vagyóczky Ferenc 2007

2 Kiadja: Gradisoft Media Studio A kiadvány szerzıi jogvédelem alatt áll. Minden jog fenntartva./all rights reserved. 2. kiadás Copyright 2007 Vagyóczky Ferenc 2.

3 Köszönettel tartozom e könyv megírásához nyújtott segítségért: CH-nak aki volt szíves lelkes közremőködésével néhány helyreigazítást eszközölni könyvemben, Helgának, Alexnek és Vivinek a lelki támaszért, s nem utolsó sorban Önnek kedves olvasó, hogy e kiadványt választotta. 3.

4 Tartalom Bevezetés 5. CD, DVD történelem 6. A CD-k és DVD-k felépítése, szerkezete 7. Titokzatos jelzések a lemezen 8. Milyen írható CD-t vagy DVD-t válasszunk? 9. A lemezek kezelése 9. Szabályok 9. Adatok felírása 11. Zene kiírása 17. Audió CD másolása az Alcohol 120% programmal 17. Audió CD másolása az Audiograbber programmal 25. Audió CD másolása a Nero programmal 30. Film kiírása 33. Film másolása Nero-val 34. Film másolása DVD Decrypterrel 37. Film méretének csökkentése DVD Shrink-kel 43. Játékprogramok másolása 52. Tippek, trükkök 53. Jogi tudnivalók

5 Bevezetés Köszöntöm Önt kedves Olvasóm! Mára a számítógép, ha tetszik, ha nem, mindennapjaink részévé vált, s már nem csak egy kiváltságos szők réteg mármár misztikussá vált tevékenységét szolgálja, mint néhány évvel ezelıtt. Mindenki számára elérhetı, igen hasznos háztartási géppé vált, melyet célszerően és némi szakértelemmel használva jelentısen megkönnyítheti munkánkat, kényelmesebbé teheti mindennapjainkat és hozzájárulhat szórakozásainkhoz. Mint minden szerkezet, gép, eszköz kezelését, a számítógép használatát is szükséges legalább alapfokon elsajátítani, hogy megfelelı módon kiaknázhassuk a benne rejlı lehetıségeket, illetve hogy egyáltalán fel tudjuk használni céljainkra. E könyv segítségével, a számítógéppel vagy a CD, DVD írással most ismerkedık, könnyen érthetı módon sajátíthatják el a lemezírást. Jelenleg csak az alapokkal foglalkozunk, azonban ha valakit jobban érdekel a téma és mélyrehatóbban kezd el foglalkozni vele, rájön hogy a CD, DVD írásban rejlı lehetıségek jóval szélesebb körő felhasználást tesznek lehetıvé. Az alapok megismerése képessé tesz bennünket arra, hogy otthon, az általános felhasználás során keletkezı CD, DVD írási igényeket kielégítsük. Ezek lehetnek pl. digitális fotók CD-re írása, adatmentés a számítógéprıl, zenei CD készítés, film DVD-re írása, stb. Természetesen a könyvben bemutatott módszereken kívül még nagyon sok módja ismeretes az írásnak és az írandó anyag elıkészítésének. Használhatunk más programokat is az eredmény eléréséhez, próbálkozzunk bátran! 5.

6 CD, DVD történelem Kétségtelen, hogy az 1979-es év hangtechnikai szenzációja a Philips cég bejelentése volt, miszerint az év második felétıl sorozatban gyártja új hanglemezét és lemezjátszóját, a lézeres letapogatású "Compact Disc"-et. A technológiai eljárást már az 1970-es évek elején kidolgozták és még 1976-ban bejelentették. Azonban a teljes CD-gyártó apparátust és a lejátszókészülék-gyártó üzemet csak 1979-re tudták olyan helyzetbe hozni, hogy kisebb széria elıállítására is alkalmas legyen ben a Philips és a Sony egy rendkívüli képességekkel rendelkezı kutatócsoportot hozott létre, az új digitális audió lemez megalkotására. Több mint egy éves kutatás után a mérnökcsoport nyilvánosságra hozta az ún. "Vörös Könyv"-et, mely a Compact Disc alapjait és struktúráját tartalmazta. A Philips szabadalmaztatta az általános gyártási eljárást, mely a videó LaserDisc technológiáján alapul. Valamint az Eight-to-Fourteen Modulation technológiát (EFM), mely egyszerre nyújt hosszú lejátszási idıt és magas rezisztenciát az ujjlenyomatokkal és karcolásokkal szemben. Míg a Sony védjegye a hibakorrekciós eljárás, a CIRC. A Compact Disc 1982 végén lépett be az ázsiai piacra, s a következı év elején megjelent az amerikai illetve más piacokon is. Az elsı kereskedelmi forgalomba került CD-k 16 darab japán számot tartalmaztak és a CBS/Sony adta ki ıket. Ezt az eseményt gyakran a digitális audióforradalom "Big Bang"- jeként emlegetik. Az új audiólemezt hatalmas érdeklıdéssel és csodálattal fogadták, különösen a klasszikus zene rajongói, a kiváló minısége miatt. Ahogy a CD-lejátszók ára rohamosan csökkenni kezdett, úgy értek el egyre nagyobb közkedveltséget a pop- és rockzenei piacon. A CD-t eredetileg a hanglemezek utódjaként emlegették, de inkább mint adathordozó érte el sikereit, bár karrierje elején valóban csak és kizárólag zenei számok tárolására alkalmazták júniusában a CD-ROM-ot (csak olvasható memória) és 1990-ben az újraírható CD-t (CD- RW) mutatta be a Sony és a Philips. (forrás:wikipédia) 6.

7 A CD-k és DVD-k felépítése, szerkezete A CD-k legnagyobb része többnyire polikarbonátból áll, ez egy jó mechanikai tulajdonságokkal rendelkezı mőanyag, de könnyen karcolódik, valamint nem kellıen tömör, a víz és a gázok lassan átdiffundálhatnak rajta. A CD-k címke felıli oldalán található egy vékony lakkréteg, ami némi (fizikai és kémiai) védelmet jelent az alatta található fényvisszaverı fémréteg számára. A DVD-lemez külsıre nagyon hasonlít a CD-lemezhez. Tárolási kapacitása azonban az oldalak és tárolási rétegek számától függıen 7 25-szöröse a megszokott értéknek. Az alapvetı fizikai különbség a lemezek között, hogy a DVD-lemez mindig két 0,6 mm vastagságú lemezbıl összeragasztással készül, és mindkét oldalon tárolhat adatokat. Továbbá a technológiai fejlıdésnek köszönhetıen a DVD-lemez mindkét oldalán két felvételi réteg alakítható ki. A CD-vel ellentétben, amin a hangot az adathoz képest teljesen eltérı módon tárolják, a DVD-k különbözı fajtái egységes, közös állományrendszert, az úgynevezett UDF-et használják. 7.

8 Titokzatos jelzések a lemezen A CD, DVD lemezen, illetve annak tokján, borítóján, a lemez márkanevén kívül többféle jelzést találunk, e jelzések fontos információkat hordoznak. Ismerkedjünk meg velük. CD lemezek: CD-R egyszer írható CD lemez CD+R egyszer írható CD lemez CD-RW többször írható CD lemez CD+RW többször írható CD lemez 700MB a CD lemez maximális tárolókapacitása (ennyi adat fér rá a lemezre) 80 MIN maximum 80 perc zenei anyag írható a CD lemezre 52x a CD lemez maximális írási sebessége 16-24x a CD lemez írási sebességhatárai DVD lemezek: DVD-R egyszer írható DVD lemez DVD+R egyszer írható DVD lemez DVD-RW többször írható DVD lemez DVD+RW többször írható DVD lemez 4.7 GB a DVD lemez maximális tárolókapacitása (ennyi adat fér rá a lemezre) 120 MIN maximum 120 perc DVD formátumú film írható a lemezre 16x a DVD lemez maximális írási sebessége 1-4x a DVD lemez írási sebességhatárai 8.

9 Milyen írható CD-t vagy DVD-t válasszunk? Mint minden más téren, itt is javasolt ismert márkájú, vagy már bevált adathordozót választani. Óvakodjunk a noname, feltőnıen kedvezı árú lemezektıl. Sajnos bebizonyosodott, hogy ezek közül több gyári hibás lemez kerül piacra, aminek egy elrontott írás lesz a következménye. Ezáltal az olcsó lemez gyakran drágábbá válik. Azt a tényt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az olcsó lemezeknek általában gyengébb minıségő anyagból készül a hordozórétegük, ezáltal az oxidáció hatására jelentısen csökkenhet az adathordozó élettartama (néhány év elteltével olvashatatlanná válik, ezáltal elvesznek a rajta tárolt adatok). A lemezek kezelése Ezeknek a digitális adathordozóknak az egyik hátránya, hogy könnyen szennyezıdik (por, ujjlenyomat, stb.) esetleg sérül, roncsolódik (karcolás) a felületük. A szennyezıdések eltömíthetik a lemezen lévı barázdákat, a karcolások pedig megszakíthatják azok folytonosságát. Mindkét behatás következménye lehet a nehezen vagy sehogyan sem olvasható lemez. A szennyezett lemezt ne törölgessük, ugyanis a szennyezıdést még mélyebbre nyomjuk a barázdákba! Szakboltokban kaphatók speciális lemeztisztító anyagok, szerkezetek, ezeket használjuk a tisztításra. A legegyszerőbb megoldás a megelızés. A lemezeket mindig tokban tároljuk. A lemezt csak a közepén és a szélén tanácsos megfogni. A lemezek hı hatására deformálódhatnak, ezáltal használhatatlanná válhatnak. Szabályok Ahogyan minden másnak a CD és DVD írásnak (a továbbiakban írásnak) is megvannak a maga szabályai, törvényszerőségei, melyekkel tisztában kell lennünk ahhoz, hogy sikeres írást tudjunk készíteni. Az elsı és talán a legfontosabb szabály: az írás alatt ne használjuk másra is a számítógépet, és lehetıleg ne fusson 9.

10 másik program sem (pl. kapcsoljuk ki a képernyıvédıt) és lépjünk ki az Internetbıl is. E szabály megszegése már sok elrontott lemezt eredményezett. Ma már nagyon sok fajta író programmal találkozhatunk. A szélesebb körő szolgáltatást nyújtó programokat pénzért tudjuk megvásárolni, de sok ingyenes (szerényebb szolgáltatást nyújtó, de az íráshoz szükséges mőveleteket magában foglaló) szoftver is rendelkezésünkre áll az Interneten, lemez mellékleteken, stb. E könyvben a legáltalánosabban használt író-programmal, a Nero-val foglalkozunk, mely demo verzióját letölthetjük az internetrıl, vagy megtalálhatjuk magazinok lemezmellékletén, illetve megvásárolhatjuk a teljes, jogtiszta verziót. A lemez megírása elıtt természetesen tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen formátumú anyagot is szeretnénk kiírni a lemezre. A kiírandó fájlokat az írás szempontjából a következı csoportokba soroljuk: 1. Adatok: - szöveg fájlok (dokumentumok) - program fájlok (felhasználói-, játék programok, stb.) - grafikai fájlok (rajzprogrammal készített fájlok) - kép fájlok (fotók) -.mp3 fájlok (tömörített zenei) -.avi fájlok (tömörített film, ez általában DivX, Xvid) 2. Zene: - a.wav kiterjesztéső fájlok, ezek általában a mősoros zenei CD-k fájljai. 3. Film: - mősoros DVD-k - videó kamerák fájljai (mpg, avi) 10.

1. Ismertesd a kommunikáció általános modelljét! Mutass be néhány kommunikációs technológiát!

1. Ismertesd a kommunikáció általános modelljét! Mutass be néhány kommunikációs technológiát! 1. Ismertesd a kommunikáció általános modelljét! Mutass be néhány kommunikációs technológiát! A kommunikációhoz legalább két szereplı szükséges. Egy adó és egy fogadó. Bármelyik fél lehet többszereplıs

Részletesebben

Mgr. Námesztovszki Zsolt HADRVERISMERETEK. Szabadka, 2009.

Mgr. Námesztovszki Zsolt HADRVERISMERETEK. Szabadka, 2009. Mgr. Námesztovszki Zsolt HADRVERISMERETEK Szabadka, 2009. A személyi számítógép felépítése A számítógép működéséhez alapvetőn hardver és szoftver szükséges, a kettő közötti kapcsolatot a firmware hozza

Részletesebben

Kódoló. Csatorna: jel, zaj

Kódoló. Csatorna: jel, zaj 1. A kommunikáció információelméleti modellje és az információmennyiség. Adó Kódoló Dekódoló Vevı Csatorna: jel, zaj A kommunikáció során a forrás (adó) az, aki az információ közlés kiindulópontja. A kommunikálás

Részletesebben

INFORMATIKAI TANANYAG. (Interregionális Civil Projektfejlesztési Hálózat)

INFORMATIKAI TANANYAG. (Interregionális Civil Projektfejlesztési Hálózat) INFORMATIKAI TANANYAG (Interregionális Civil Projektfejlesztési Hálózat) IMPRESSZUM E könyv készítése során a Szerzők és a Kiadó a legnagyobb gondossággal jártak el. Ennek ellenére hibák előfordulása nem

Részletesebben

Háttértárak. Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb (elektronikus) háttértárakat.

Háttértárak. Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb (elektronikus) háttértárakat. Háttértárak A háttértárak nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. A használaton kívüli programok, és adatok tárolása mellett fontos szerepük van az adatarchiválásban, de például

Részletesebben

Debreceni Egyetem Agrárgazdasági- és Vidékfejlesztési Kar. A mobil távfelügyelet mezıgazdasági lehetıségei. Gazdasági- és Agrárinformatikai Tanszék

Debreceni Egyetem Agrárgazdasági- és Vidékfejlesztési Kar. A mobil távfelügyelet mezıgazdasági lehetıségei. Gazdasági- és Agrárinformatikai Tanszék Debreceni Egyetem Agrárgazdasági- és Vidékfejlesztési Kar Gazdasági- és Agrárinformatikai Tanszék Dr. Herdon Miklós tanszékvezetı A mobil távfelügyelet mezıgazdasági lehetıségei Szilágyi János informatikus

Részletesebben

Copyright: Nyugat-Európai Magyar Ref. Lelkigondozó Szolgálat, Alapítvány, Hága,

Copyright: Nyugat-Európai Magyar Ref. Lelkigondozó Szolgálat, Alapítvány, Hága, SZÁMÍTÓGÉP MINDENKINEK TARTALOMJEGYZÉK MI AZ A SZÁMÍTÓGÉP?... HIBA! A KÖNYVJELZŐ NEM LÉTEZIK. HOGYAN ÉPÜL FEL EGY SZÁMÍTÓGÉP?... 3 HOGYAN VÁSÁROLJUNK SZÁMÍTÓGÉPET?... 5 A SZÁMÍTÓGÉP HASZNÁLATA... 8 AZ

Részletesebben

A számítógép működési elve

A számítógép működési elve A számítógép működési elve A számítógépek működésének elve a kettes számrendszer segítségével fogalmazható meg. Kétféle állapotú egységek működtetésén alapul a legbonyolultabb eljárások elvégzése, szöveges

Részletesebben

INFORMÁCIÓ-TECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK 1. Az információ-technológia alapfogalmai

INFORMÁCIÓ-TECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK 1. Az információ-technológia alapfogalmai INFORMÁCIÓ-TECHNOLÓGIAI ALAPISMERETEK 1. Az információ-technológia alapfogalmai Mi az információ? A számítógépek feladata az információ feldolgozása, ezért mielőtt közelebbről megismerkednénk velük - pontosabban

Részletesebben

A tartalom elıállítás és megosztás kollektív módszerei

A tartalom elıállítás és megosztás kollektív módszerei A tartalom elıállítás és megosztás kollektív módszerei Pintér Róbert Tézis: A nem professzionális személyes és közösségi hálózati tartalom elıállítás és megosztás (pl. blogok, közösségi oldalak), illetve

Részletesebben

Szerzıi jogok az interneten

Szerzıi jogok az interneten Szerzıi jogok az interneten Készítette: Molnár Katalin Informatikus-könyvtáros hallgató 2009.november.27 Szerzıi jog Szerzıi jog a szellemi tulajdonjog azon területe, amely a szerzıi mővek, azaz bármely,

Részletesebben

Hasonlítsa össze a soros és párhuzamos port felépítését és mőködését

Hasonlítsa össze a soros és párhuzamos port felépítését és mőködését Az állományokhoz több jellemzı (attribútum) tartozik, ismertesse, hogy melyek a legfontosabbak! az állomány neve hossza típusa tulajdonosa létrehozásának a dátuma hozzáférési jogkörök Hasonlítsa össze

Részletesebben

II. Innovációs sikertörténetek

II. Innovációs sikertörténetek Ipargazdasági Kutató és Tanácsadó Kft. 1117 Budapest, Dombóvári út 17-19. Tel.: (36 1) 204-2951 (36 1) 204-2970 Fax: (36 1) 204-2952 E-mail: ipargazd@t-online.hu Internet:http://www.ikt.hu II. Innovációs

Részletesebben

Vezeték nélküli hálózat otthon - I. rész

Vezeték nélküli hálózat otthon - I. rész http://www.pdamania.hu/content/4543/ Vezeték nélküli hálózat otthon - I. rész Szerzı: Hipszki Márton Dátum: 2005-10-14 22:08 Bevezetı Manapság a "vezeték nélküli" kifejezést már szinte mindenki hallotta

Részletesebben

Agrárgazdasági adatbázisok az Interneten

Agrárgazdasági adatbázisok az Interneten DEBRECENI EGYETEM AGRÁRGAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI KAR GAZDASÁGI- ÉS AGRÁRINFORMATIKA TANSZÉK TANSZÉKVEZETİ: DR. HABIL. HERDON MIKLÓS Agrárgazdasági adatbázisok az Interneten Online agricultural databases

Részletesebben

: www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 INTERNET. Tartalomjegyzék. Internet 330

: www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 INTERNET. Tartalomjegyzék. Internet 330 : www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 INTERNET Tartalomjegyzék Internet 330 Egy kis történet 330 Az Internet 330 Legelterjedtebb Internetes szolgáltatások 332 World-Wide Web (WWW) 332

Részletesebben

Bit < Byte < KB < MB < GB < TB < PB

Bit < Byte < KB < MB < GB < TB < PB SZÁMÍTÁSTECHNIKAI ALAPFOGALMAK Információ Információ: valamilyen tartalommal bíró ismeret, jel. A jelek nagyon sokfélék lehetnek. Vannak olyan egyszerő jelek, amiket majdnem mindenki megért, tehát információt

Részletesebben

BARÁTKOZZUNK MEG A SZÁMÍTÓGÉPPEL!

BARÁTKOZZUNK MEG A SZÁMÍTÓGÉPPEL! BARÁTKOZZUNK MEG A SZÁMÍTÓGÉPPEL! Tanfolyami jegyzet alapszintő tudnivalók 8 x 4 tanórában a számítógép kezelésérıl a szövegszerkesztésrıl a táblázatkezelésrıl az internetrıl és e-mail-rıl 2007. Kigondolta,

Részletesebben

Devecz Ferenc Juhász Tibor Makány György Végh András. Tanári kézikönyv az. Informatika 9. középiskolások számára. tankönyvhöz

Devecz Ferenc Juhász Tibor Makány György Végh András. Tanári kézikönyv az. Informatika 9. középiskolások számára. tankönyvhöz Devecz Ferenc Juhász Tibor Makány György Végh András Tanári kézikönyv az Informatika 9. középiskolások számára tankönyvhöz Nemzeti Tankönyvkiadó, 2006 Raktári szám: 16172 Informatika 9. Tanári kézikönyv

Részletesebben

Hardvereismeret. (segédanyag)

Hardvereismeret. (segédanyag) Hardvereismeret (segédanyag) Alapfogalmak Számítógép Számítógépnek nevezzük azokat az elektronikus és elektromechanikus gépeket, amelyek program által vezérelve adatok befogadására, tárolására, visszakeresésére,

Részletesebben

A digitális tartalmak rendszerezése Beszélgetés Drótos Lászlóval

A digitális tartalmak rendszerezése Beszélgetés Drótos Lászlóval Véry Zoltán A digitális tartalmak rendszerezése Beszélgetés Drótos Lászlóval Sokat írunk. Sokkal többet, mint néhány évtizede akár egy hónap alatt. Ezt a számítógépes szövegszerkesztıknek is tulajdoníthatjuk.

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Az IKT eszközök az oktatásban

SZAKDOLGOZAT. Az IKT eszközök az oktatásban Debreceni Egyetem Matematikai és Informatikai Intézet SZAKDOLGOZAT Az IKT eszközök az oktatásban Konzulens: Dr. Papp Zoltán egyetemi adjunktus Készítette: Békési Attila informatika levelezı szak Debrecen

Részletesebben

Tartalom. : www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 Windows XP

Tartalom. : www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 Windows XP : www.pszfsalgo.hu, : radigyorgy@gmail.com, : 30/644-5111 Windows XP Tartalom 1. Windows XP jellemzıi és képernyıje... 66 2. Az egér kezelése... 68 3. A Windows XP ablakfogalma. Mőveletek ablakokkal...

Részletesebben

1. MODUL IKT alapismeretek

1. MODUL IKT alapismeretek M1.1 Hardver M1.1.1 1. MODUL IKT alapismeretek Melyik a mondat helyes befejezése? A számítógép hardvere a) bemeneti és kimeneti perifériákat is tartalmaz. b) nem tartalmazza a CPU-t. c) a fizikai alkatrészek

Részletesebben

"KATTINTS RÁ, NAGYI! "

KATTINTS RÁ, NAGYI! "KATTINTS RÁ, NAGYI! " -internet használatának elsajátítása idıs korban- Tanfolyami segédanyag Budapesti Mővelıdési Központ 1119 Budapest, Etele út 55. Telefon: 06/1/371-2876, Fax: 06/1/371-2761. E-mail:

Részletesebben

Marchiş Julianna INFORMÁCIÓS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIÁK

Marchiş Julianna INFORMÁCIÓS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIÁK Marchiş Julianna INFORMÁCIÓS ÉS KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIÁK 1 Modulok 1. A számítógép felépítése------------------------------------------------------------------------------------------------- 4 2. Operációs

Részletesebben

Számítógépes alapismeretek látássérült felhasználók számára

Számítógépes alapismeretek látássérült felhasználók számára Számítógépes alapismeretek látássérült felhasználók számára Vakbarát tananyag Kiadja az Informatika a látássérültekért Alapítvány Szerző: Mali Attila, Herczeg Lajos Copyright 2014. Minden jog fenntartva.

Részletesebben

DRM technológiák. Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék {feher, polyak, olah}@tmit.bme.

DRM technológiák. Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék {feher, polyak, olah}@tmit.bme. FEHÉR GÁBOR, POLYÁK TAMÁS, OLÁH ISTVÁN Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Távközlési és Médiainformatikai Tanszék {feher, polyak, olah}@tmit.bme.hu Kulcsszavak: szerzôi jogok védelme, tartalomszolgáltatók,

Részletesebben

Az IT generáció Technológia a mindennapokban: kommunikáció, játék és alkotás

Az IT generáció Technológia a mindennapokban: kommunikáció, játék és alkotás Fanta TrendRiport I.. Ságvári Bence Az IT generáció Technológia a mindennapokban: kommunikáció, játék és alkotás A magyar fiatalok gyakorlatilag a legfejlettebb országok tinédzserjeivel azonos arányban

Részletesebben

1. SZÁMÍTÓGÉPEK A MINDENNAPOKBAN

1. SZÁMÍTÓGÉPEK A MINDENNAPOKBAN 1. SZÁMÍTÓGÉPEK A MINDENNAPOKBAN 1.1 ALAPFOGALMAK A számítógép különböző eszközök együttese, amelyeket nap, mint nap láthatunk a számítógépes munka közben, de a számítógép házában egyes eszközök rejtve

Részletesebben