A disc égetés alapjai

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A disc égetés alapjai"

Átírás

1 CD és DVD írás lépésrıl lépésre A disc égetés alapjai Vagyóczky Ferenc 2007

2 Kiadja: Gradisoft Media Studio A kiadvány szerzıi jogvédelem alatt áll. Minden jog fenntartva./all rights reserved. 2. kiadás Copyright 2007 Vagyóczky Ferenc 2.

3 Köszönettel tartozom e könyv megírásához nyújtott segítségért: CH-nak aki volt szíves lelkes közremőködésével néhány helyreigazítást eszközölni könyvemben, Helgának, Alexnek és Vivinek a lelki támaszért, s nem utolsó sorban Önnek kedves olvasó, hogy e kiadványt választotta. 3.

4 Tartalom Bevezetés 5. CD, DVD történelem 6. A CD-k és DVD-k felépítése, szerkezete 7. Titokzatos jelzések a lemezen 8. Milyen írható CD-t vagy DVD-t válasszunk? 9. A lemezek kezelése 9. Szabályok 9. Adatok felírása 11. Zene kiírása 17. Audió CD másolása az Alcohol 120% programmal 17. Audió CD másolása az Audiograbber programmal 25. Audió CD másolása a Nero programmal 30. Film kiírása 33. Film másolása Nero-val 34. Film másolása DVD Decrypterrel 37. Film méretének csökkentése DVD Shrink-kel 43. Játékprogramok másolása 52. Tippek, trükkök 53. Jogi tudnivalók

5 Bevezetés Köszöntöm Önt kedves Olvasóm! Mára a számítógép, ha tetszik, ha nem, mindennapjaink részévé vált, s már nem csak egy kiváltságos szők réteg mármár misztikussá vált tevékenységét szolgálja, mint néhány évvel ezelıtt. Mindenki számára elérhetı, igen hasznos háztartási géppé vált, melyet célszerően és némi szakértelemmel használva jelentısen megkönnyítheti munkánkat, kényelmesebbé teheti mindennapjainkat és hozzájárulhat szórakozásainkhoz. Mint minden szerkezet, gép, eszköz kezelését, a számítógép használatát is szükséges legalább alapfokon elsajátítani, hogy megfelelı módon kiaknázhassuk a benne rejlı lehetıségeket, illetve hogy egyáltalán fel tudjuk használni céljainkra. E könyv segítségével, a számítógéppel vagy a CD, DVD írással most ismerkedık, könnyen érthetı módon sajátíthatják el a lemezírást. Jelenleg csak az alapokkal foglalkozunk, azonban ha valakit jobban érdekel a téma és mélyrehatóbban kezd el foglalkozni vele, rájön hogy a CD, DVD írásban rejlı lehetıségek jóval szélesebb körő felhasználást tesznek lehetıvé. Az alapok megismerése képessé tesz bennünket arra, hogy otthon, az általános felhasználás során keletkezı CD, DVD írási igényeket kielégítsük. Ezek lehetnek pl. digitális fotók CD-re írása, adatmentés a számítógéprıl, zenei CD készítés, film DVD-re írása, stb. Természetesen a könyvben bemutatott módszereken kívül még nagyon sok módja ismeretes az írásnak és az írandó anyag elıkészítésének. Használhatunk más programokat is az eredmény eléréséhez, próbálkozzunk bátran! 5.

6 CD, DVD történelem Kétségtelen, hogy az 1979-es év hangtechnikai szenzációja a Philips cég bejelentése volt, miszerint az év második felétıl sorozatban gyártja új hanglemezét és lemezjátszóját, a lézeres letapogatású "Compact Disc"-et. A technológiai eljárást már az 1970-es évek elején kidolgozták és még 1976-ban bejelentették. Azonban a teljes CD-gyártó apparátust és a lejátszókészülék-gyártó üzemet csak 1979-re tudták olyan helyzetbe hozni, hogy kisebb széria elıállítására is alkalmas legyen ben a Philips és a Sony egy rendkívüli képességekkel rendelkezı kutatócsoportot hozott létre, az új digitális audió lemez megalkotására. Több mint egy éves kutatás után a mérnökcsoport nyilvánosságra hozta az ún. "Vörös Könyv"-et, mely a Compact Disc alapjait és struktúráját tartalmazta. A Philips szabadalmaztatta az általános gyártási eljárást, mely a videó LaserDisc technológiáján alapul. Valamint az Eight-to-Fourteen Modulation technológiát (EFM), mely egyszerre nyújt hosszú lejátszási idıt és magas rezisztenciát az ujjlenyomatokkal és karcolásokkal szemben. Míg a Sony védjegye a hibakorrekciós eljárás, a CIRC. A Compact Disc 1982 végén lépett be az ázsiai piacra, s a következı év elején megjelent az amerikai illetve más piacokon is. Az elsı kereskedelmi forgalomba került CD-k 16 darab japán számot tartalmaztak és a CBS/Sony adta ki ıket. Ezt az eseményt gyakran a digitális audióforradalom "Big Bang"- jeként emlegetik. Az új audiólemezt hatalmas érdeklıdéssel és csodálattal fogadták, különösen a klasszikus zene rajongói, a kiváló minısége miatt. Ahogy a CD-lejátszók ára rohamosan csökkenni kezdett, úgy értek el egyre nagyobb közkedveltséget a pop- és rockzenei piacon. A CD-t eredetileg a hanglemezek utódjaként emlegették, de inkább mint adathordozó érte el sikereit, bár karrierje elején valóban csak és kizárólag zenei számok tárolására alkalmazták júniusában a CD-ROM-ot (csak olvasható memória) és 1990-ben az újraírható CD-t (CD- RW) mutatta be a Sony és a Philips. (forrás:wikipédia) 6.

7 A CD-k és DVD-k felépítése, szerkezete A CD-k legnagyobb része többnyire polikarbonátból áll, ez egy jó mechanikai tulajdonságokkal rendelkezı mőanyag, de könnyen karcolódik, valamint nem kellıen tömör, a víz és a gázok lassan átdiffundálhatnak rajta. A CD-k címke felıli oldalán található egy vékony lakkréteg, ami némi (fizikai és kémiai) védelmet jelent az alatta található fényvisszaverı fémréteg számára. A DVD-lemez külsıre nagyon hasonlít a CD-lemezhez. Tárolási kapacitása azonban az oldalak és tárolási rétegek számától függıen 7 25-szöröse a megszokott értéknek. Az alapvetı fizikai különbség a lemezek között, hogy a DVD-lemez mindig két 0,6 mm vastagságú lemezbıl összeragasztással készül, és mindkét oldalon tárolhat adatokat. Továbbá a technológiai fejlıdésnek köszönhetıen a DVD-lemez mindkét oldalán két felvételi réteg alakítható ki. A CD-vel ellentétben, amin a hangot az adathoz képest teljesen eltérı módon tárolják, a DVD-k különbözı fajtái egységes, közös állományrendszert, az úgynevezett UDF-et használják. 7.

8 Titokzatos jelzések a lemezen A CD, DVD lemezen, illetve annak tokján, borítóján, a lemez márkanevén kívül többféle jelzést találunk, e jelzések fontos információkat hordoznak. Ismerkedjünk meg velük. CD lemezek: CD-R egyszer írható CD lemez CD+R egyszer írható CD lemez CD-RW többször írható CD lemez CD+RW többször írható CD lemez 700MB a CD lemez maximális tárolókapacitása (ennyi adat fér rá a lemezre) 80 MIN maximum 80 perc zenei anyag írható a CD lemezre 52x a CD lemez maximális írási sebessége 16-24x a CD lemez írási sebességhatárai DVD lemezek: DVD-R egyszer írható DVD lemez DVD+R egyszer írható DVD lemez DVD-RW többször írható DVD lemez DVD+RW többször írható DVD lemez 4.7 GB a DVD lemez maximális tárolókapacitása (ennyi adat fér rá a lemezre) 120 MIN maximum 120 perc DVD formátumú film írható a lemezre 16x a DVD lemez maximális írási sebessége 1-4x a DVD lemez írási sebességhatárai 8.

9 Milyen írható CD-t vagy DVD-t válasszunk? Mint minden más téren, itt is javasolt ismert márkájú, vagy már bevált adathordozót választani. Óvakodjunk a noname, feltőnıen kedvezı árú lemezektıl. Sajnos bebizonyosodott, hogy ezek közül több gyári hibás lemez kerül piacra, aminek egy elrontott írás lesz a következménye. Ezáltal az olcsó lemez gyakran drágábbá válik. Azt a tényt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az olcsó lemezeknek általában gyengébb minıségő anyagból készül a hordozórétegük, ezáltal az oxidáció hatására jelentısen csökkenhet az adathordozó élettartama (néhány év elteltével olvashatatlanná válik, ezáltal elvesznek a rajta tárolt adatok). A lemezek kezelése Ezeknek a digitális adathordozóknak az egyik hátránya, hogy könnyen szennyezıdik (por, ujjlenyomat, stb.) esetleg sérül, roncsolódik (karcolás) a felületük. A szennyezıdések eltömíthetik a lemezen lévı barázdákat, a karcolások pedig megszakíthatják azok folytonosságát. Mindkét behatás következménye lehet a nehezen vagy sehogyan sem olvasható lemez. A szennyezett lemezt ne törölgessük, ugyanis a szennyezıdést még mélyebbre nyomjuk a barázdákba! Szakboltokban kaphatók speciális lemeztisztító anyagok, szerkezetek, ezeket használjuk a tisztításra. A legegyszerőbb megoldás a megelızés. A lemezeket mindig tokban tároljuk. A lemezt csak a közepén és a szélén tanácsos megfogni. A lemezek hı hatására deformálódhatnak, ezáltal használhatatlanná válhatnak. Szabályok Ahogyan minden másnak a CD és DVD írásnak (a továbbiakban írásnak) is megvannak a maga szabályai, törvényszerőségei, melyekkel tisztában kell lennünk ahhoz, hogy sikeres írást tudjunk készíteni. Az elsı és talán a legfontosabb szabály: az írás alatt ne használjuk másra is a számítógépet, és lehetıleg ne fusson 9.

10 másik program sem (pl. kapcsoljuk ki a képernyıvédıt) és lépjünk ki az Internetbıl is. E szabály megszegése már sok elrontott lemezt eredményezett. Ma már nagyon sok fajta író programmal találkozhatunk. A szélesebb körő szolgáltatást nyújtó programokat pénzért tudjuk megvásárolni, de sok ingyenes (szerényebb szolgáltatást nyújtó, de az íráshoz szükséges mőveleteket magában foglaló) szoftver is rendelkezésünkre áll az Interneten, lemez mellékleteken, stb. E könyvben a legáltalánosabban használt író-programmal, a Nero-val foglalkozunk, mely demo verzióját letölthetjük az internetrıl, vagy megtalálhatjuk magazinok lemezmellékletén, illetve megvásárolhatjuk a teljes, jogtiszta verziót. A lemez megírása elıtt természetesen tisztában kell lennünk azzal, hogy milyen formátumú anyagot is szeretnénk kiírni a lemezre. A kiírandó fájlokat az írás szempontjából a következı csoportokba soroljuk: 1. Adatok: - szöveg fájlok (dokumentumok) - program fájlok (felhasználói-, játék programok, stb.) - grafikai fájlok (rajzprogrammal készített fájlok) - kép fájlok (fotók) -.mp3 fájlok (tömörített zenei) -.avi fájlok (tömörített film, ez általában DivX, Xvid) 2. Zene: - a.wav kiterjesztéső fájlok, ezek általában a mősoros zenei CD-k fájljai. 3. Film: - mősoros DVD-k - videó kamerák fájljai (mpg, avi) 10.

A háttértárak a program- és adattárolás eszközei.

A háttértárak a program- és adattárolás eszközei. A háttértárak a program- és adattárolás eszközei. Míg az operatív memória (RAM) csak ideiglenesen, legfeljebb a gép kikapcsolásáig őrzi meg tartalmát, a háttértárolókon nagy mennyiségű adat akár évtizedekig

Részletesebben

Optikai lemezek jellemzői, típusai

Optikai lemezek jellemzői, típusai Optikai lemezek jellemzői, típusai Veres Bernadett (beadandó) Etr-kód: VEBSAAI.ELTE E-mail: veres.betti91@freemail.hu Optikai lemezek Az optikai lemez felületén az adatrögzítés a (mikrobarázdás) hanglemezekhez

Részletesebben

Háttértárak. Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb (elektronikus) háttértárakat.

Háttértárak. Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb (elektronikus) háttértárakat. Háttértárak A háttértárak nagy mennyiségű adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. A használaton kívüli programok, és adatok tárolása mellett fontos szerepük van az adatarchiválásban, de például

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft, a Windows és a Windows Vista a Microsoft Corporationnek az Egyesült Államokban bejegyzett védjegyei.

Részletesebben

Keresés offline számítógépes forrásokban

Keresés offline számítógépes forrásokban Keresés offline számítógépes forrásokban 1. Adattárolás, adattárolók, adathordozók - Offline adatbázisok 1.1. Háttértárak Legfőbb feladatuk az adatok és programok tárolása. A háttértárakon nagy mennyiségű

Részletesebben

Háttértárolók. Mágneses háttértárolók

Háttértárolók. Mágneses háttértárolók Háttértárolók Kérdések a témakörhöz Mit nevezünk háttértárolónak? Milyen fajtái vannak a háttértárolóknak? Csoportosítsd a háttértárolókat a tárolás módja szerint! Add meg a ma használatos háttértárolók

Részletesebben

A., BEMENETI EGYSÉGEK

A., BEMENETI EGYSÉGEK Perifériák A., BEMENETI EGYSÉGEK Használatával adatok jutnak el a környezetből a központi feldolgozó egység felé. COPYRIGHT 2017 MIKECZ ZSOLT 2 1., Billentyűzet Adatok (szövegek, számok stb.) bevitelére

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft, a Windows és a Windows Vista a Microsoft Corporation védjegye vagy bejegyzett védjegye az Egyesült

Részletesebben

Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb háttértárakat.

Megkülönböztetünk papír alapú, mágneses, optikai, valamint egyéb háttértárakat. Háttértárak A háttértárak nagy mennyiségû adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. A használaton kívüli programok és adatok tárolása mellett fontos szerepük van az adatarchiválásban, de például

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye. A termékkel

Részletesebben

Egészítse ki értelemszerően a következı mondatokat!

Egészítse ki értelemszerően a következı mondatokat! Egészítse ki értelemszerően a következı mondatokat! A számítógép mőködését vezérlı véges számú lépésbıl álló utasítássorozatot,..nevezzük. A két legfontosabb erıforrás a/az és a/az... Az operációs rendszeren

Részletesebben

Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel Bottyán János Műszaki Szakközépiskola -2005-

Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel Bottyán János Műszaki Szakközépiskola -2005- 8. TÉTEL Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel 2. Informatikai alapismeretek hardver 2.2. A számítógép felépítése 2.2.3. A perifériák típusai és főbb jellemzőik: háttértárak Háttértárak

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporationnek az Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye.

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye. Az itt

Részletesebben

Háttértárak. a tárolható adatmennyiség nagysága (kapacitás), a gyorsasága, azaz mekkora az adat-hozzáférési idı, az adatsőrőség nagysága.

Háttértárak. a tárolható adatmennyiség nagysága (kapacitás), a gyorsasága, azaz mekkora az adat-hozzáférési idı, az adatsőrőség nagysága. Háttértárak A háttértárak nagy mennyiségő adat tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. A használaton kívüli programok és adatok tárolása mellett fontos szerepük van az adatarchiválásban, de például

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye. A termékkel

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows és a Windows Vista a Microsoft Corporation védjegye vagy bejegyzett védjegye az Egyesült Államokban és/vagy

Részletesebben

Adathordozók Urbanszky Andrea (URARABI.ELTE)

Adathordozók Urbanszky Andrea (URARABI.ELTE) Adathordozók Urbanszky Andrea (URARABI.ELTE) Lyukkártya 18. század közepétől használják, például szövőszékekben, verklikben, ezek adták az ötletet a számítástechnikai felhasználáshoz. Az 1990-es évekig

Részletesebben

Optikai lemezek. A CD és DVD típusai, jellemzői Veres Bernadett 2010.10.29. Etr-kód: VEBSAAI.ELTE. e-mail: veres.betti91@freemail.hu.

Optikai lemezek. A CD és DVD típusai, jellemzői Veres Bernadett 2010.10.29. Etr-kód: VEBSAAI.ELTE. e-mail: veres.betti91@freemail.hu. Optikai lemezek A CD és DVD típusai, jellemzői (beadandó) Etr-kód: VEBSAAI.ELTE e-mail: veres.betti91@freemail.hu 2010.10.29. Optikai lemezek Tartalom Optikai lemezek... 3 Kifejlesztése... 3 Jellemzői...

Részletesebben

A háttértárak nagy mennyiségű adat hosszú távú tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák.

A háttértárak nagy mennyiségű adat hosszú távú tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. A háttértárak nagy mennyiségű adat hosszú távú tárolására alkalmas ki- és bemeneti perifériák. Részei: adathordozó, író/olvasó eszköz (az adatokat az adathordozóról beolvassa vagy tárolja), a vezérlő (a

Részletesebben

1. A TERMÉKEK MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓJA

1. A TERMÉKEK MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓJA 1. sz. melléklet: Műszaki követelmények 1. A TERMÉKEK MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓJA 1. RÉSZAJÁNLAT. HANGKAZETTA, PROFESSZIONÁLIS VIDEOKAZETTA, VHS VIDEOKAZETTA Ssz Menny. Menny. egys. Megnevezés Minimális műszaki

Részletesebben

MikroLAN-Industria Elektronikai Kft. POSTAI CSOMAGKÜLDÉS: ( 52 ) 414-777, ( 52 ) 315-774 1149 Budapest, Nagy Lajos király útja 112.

MikroLAN-Industria Elektronikai Kft. POSTAI CSOMAGKÜLDÉS: ( 52 ) 414-777, ( 52 ) 315-774 1149 Budapest, Nagy Lajos király útja 112. CD lemezek: Adathordozók Hologramos, jogdíjas termékek. Emtec-BASF CD-R 80 min. / 700 MB 52x cake box. 10 darab kerek műanyag dobozban Emtec-BASF CD-R 80 min. / 700 MB 52x vékony tok CD-R 80 min. / 700

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó kizárólagos

Részletesebben

KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT

KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZAT 1) Az intézmény nyilvános könyvtár, ennek megfelelıen az 1997. évi CXL. tv. és az erre vonatkozó más jogi normák keretei között minden érdeklıdı számára nyitott. 2) A könyvtárhasználót

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft, Windows és a Windows Vista név a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban és/vagy más országokban

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows a Microsoft Corporation az Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye.

Részletesebben

Számítástechnikai kellékek 09. TDK floppy lemez. Imation floppy lemez. TDK normál tokos írható CD lemez. TDK vékony tokos írható CD lemez

Számítástechnikai kellékek 09. TDK floppy lemez. Imation floppy lemez. TDK normál tokos írható CD lemez. TDK vékony tokos írható CD lemez floppy lemez, lemez/floppy disk, TK floppy lemez rendelési kód típus kapacitás kiszerelés 176-0301 3,5 formatált 1,44 M 10 db / dob 3.5 avilin bevonatú H-disk-ek. Sávonként több mint 50 millió hibátlan

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation bejegyzett kereskedelmi védjegye az Amerikai Egyesült Államokban. Az

Részletesebben

1. A számítógépek kialakulása:

1. A számítógépek kialakulása: Bevezetés az informatikába I. évfolyam, 1. félév (2003) 1/11 1. A számítógépek kialakulása: 1.1. Elızmények: A számítógépek kialakulásának elızményeit vizsgálva egészen az abakusz kb. 3000 évvel ezelıtti

Részletesebben

Multimédia Felhasználói útmutató

Multimédia Felhasználói útmutató Multimédia Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporation-nek az Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi

Részletesebben

Szerelési és kezelési útmutató

Szerelési és kezelési útmutató USB-RS485 USB-s RS485 konverter Szerelési és kezelési útmutató EUROPROX Bt. E-mail: europrox@enternet.hu E01-07001-0A T A R T A L O M 1. Általános termékismertetı...3 2. Telepítés, üzembe helyezés...3

Részletesebben

A számítógép egységei

A számítógép egységei A számítógép egységei A számítógépes rendszer két alapvető részből áll: Hardver (a fizikai eszközök összessége) Szoftver (a fizikai eszközöket működtető programok összessége) 1.) Hardver a) Alaplap: Kommunikációt

Részletesebben

Kiskegyed Otthona. A Kiskegyed Otthona magazin fogadtatásának vizsgálata Készült a Szonda Ipsos szeptemberében végzett kutatása alapján

Kiskegyed Otthona. A Kiskegyed Otthona magazin fogadtatásának vizsgálata Készült a Szonda Ipsos szeptemberében végzett kutatása alapján Kiskegyed Otthona A Kiskegyed Otthona magazin fogadtatásának vizsgálata Készült a Szonda Ipsos 2007. szeptemberében végzett kutatása alapján A kutatás háttere A Szonda Ipsos piackutató cég 2007. szeptemberében

Részletesebben

CD, DVD és BlueRay. Cziráki Balázs 2016.03.16. Eötvös Loránd Tudományegyetem. Cziráki Balázs (ELTE) CD, DVD és BlueRay 2016.03.16.

CD, DVD és BlueRay. Cziráki Balázs 2016.03.16. Eötvös Loránd Tudományegyetem. Cziráki Balázs (ELTE) CD, DVD és BlueRay 2016.03.16. CD, DVD és BlueRay Cziráki Balázs Eötvös Loránd Tudományegyetem 2016.03.16. Cziráki Balázs (ELTE) CD, DVD és BlueRay 2016.03.16. 1 / 23 Az előadás tartalma 1 Előd Laserdisk 2 CD Történet Működés Típusok

Részletesebben

Stresszmentes radiológia

Stresszmentes radiológia Szabadon! Stresszmentes radiológia A Sopix Wireless méretének és tömegének (170 g) köszönhetıen teljesen különálló, ezáltal a tökéletes mozgásszabadságot nyújtja Önnek munkakörnyezetében. Akkumulátorának

Részletesebben

Számítógép felépítése

Számítógép felépítése Alaplap, processzor Számítógép felépítése Az alaplap A számítógép teljesítményét alapvetően a CPU és belső busz sebessége (a belső kommunikáció sebessége), a memória mérete és típusa, a merevlemez sebessége

Részletesebben

2-684-432-21 (1) D-VE7000S. Használati útmutató. Instrukcja obsługi. DVD Walkman. Portable DVD/CD Player. 2006 Sony Corporation

2-684-432-21 (1) D-VE7000S. Használati útmutató. Instrukcja obsługi. DVD Walkman. Portable DVD/CD Player. 2006 Sony Corporation 2-684-432-2 () D-VE7000S Használati útmutató HU Instrukcja obsługi PL DVD Walkman Portable DVD/CD Player 2006 Sony Corporation FIGYELMEZTETÉS A tűz és az áramütés megelőzése érdekében ne tegye ki a készüléket

Részletesebben

Offline tárolási és megjelenítési technikák

Offline tárolási és megjelenítési technikák 19. Egy olyan elektronikus oktatóanyag fejlesztésében vesz részt, amely az interneten keresztül és CD-én, DVD-én is használható lesz. A fejlesztés során figyelembe kell venni a webes megjelenítésre és

Részletesebben

Ezek az eszközök ki-, bemeneti perifériák, az adatok mozgása kétirányú. Tároló egységek. Mágneses elvű. hajlékonylemez (floppy)

Ezek az eszközök ki-, bemeneti perifériák, az adatok mozgása kétirányú. Tároló egységek. Mágneses elvű. hajlékonylemez (floppy) 6. Háttértárak Ezek az eszközök ki-, bemeneti perifériák, az adatok mozgása kétirányú. Tároló egységek Papír alapú Nem papír alapú lyukszalag lyukkártya Mágneses elvű Elektronikus Optikai elvű hajlékonylemez

Részletesebben

Multimédia Videó fájlformátumok

Multimédia Videó fájlformátumok Hogy is van? Multimédia Makány György Konténerek és adatfolyamok Konténer video felirat audio 2 Konténer formátumok: AVI AVI : a Microsoft (nyílt) videoformátuma, amely 1992-től használatos. Az AVI több

Részletesebben

Háttértár. Fajtái. Mágneses tárak. Háttértár 1

Háttértár. Fajtái. Mágneses tárak. Háttértár 1 Háttértár 1 Háttértár A háttértár olyan számítógépes hardverelem, mely nagy mennyiségű adatot képes tárolni, és azokat a számítógép kikapcsolása után is megőrzi. Erre azért van szükség, mert a számítógép

Részletesebben

Adatbázis rendszerek Gy: Az adattárolás fejlődése

Adatbázis rendszerek Gy: Az adattárolás fejlődése Adatbázis rendszerek 1. 2. Gy: Az adattárolás fejlődése 1/22 B ITv: MAN 2017.09.17 Papír alapú adattárolás Lyukkártya 2/22 Probléma: 3/22 Papír alapú adattárolás Lyukszalag 4/22 Papír alapú adattárolás

Részletesebben

E-mail postafiók beállításai az e-szignó archívum szolgáltatáshoz

E-mail postafiók beállításai az e-szignó archívum szolgáltatáshoz E-mail postafiók beállításai az e-szignó archívum szolgáltatáshoz Tartalomjegyzék 1. MS Outlook Express... 3 2. MS Outlook 2003... 7 3. Mozilla Thunderbird... 10 Bevezetés Ez a dokumentum az e-szignó archívum

Részletesebben

Különböző OPTIKAI ADATHORDOZÓK. MO lemez. CDROM, DVDROM lemez. CDRAM, DVDRAM lemez

Különböző OPTIKAI ADATHORDOZÓK. MO lemez. CDROM, DVDROM lemez. CDRAM, DVDRAM lemez ADATHORDOZÓ LEMEZ Különböző OPTIKAI ADATHORDOZÓK MO lemez CDRAM, DVDRAM lemez CDROM, DVDROM lemez A compact casette létező és jól bevált információ hordozó volt, a CD gyártmány fejlesztésének kezdetén.

Részletesebben

1. MODUL IKT ALAPISMERETEK. Az IKT alapismeretek modul vizsgafeladatai feleletválasztós (teszt) kérdéseket tartalmaznak, összesen hat témakörbıl.

1. MODUL IKT ALAPISMERETEK. Az IKT alapismeretek modul vizsgafeladatai feleletválasztós (teszt) kérdéseket tartalmaznak, összesen hat témakörbıl. AZ ELSİ MODUL TARTALMA 1. MODUL IKT ALAPISMERETEK Az IKT alapismeretek modul vizsgafeladatai feleletválasztós (teszt) kérdéseket tartalmaznak, összesen hat témakörbıl. Az egyes témakörök kérdéseinek száma,

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. Az itt szereplő információ előzetes értesítés nélkül változhat. A HP termékeire és szolgáltatásaira vonatkozó kizárólagos

Részletesebben

Háttértárak. Merevlemez (winchester) = HDD = hard disc drive = merevlemezes meghajtó

Háttértárak. Merevlemez (winchester) = HDD = hard disc drive = merevlemezes meghajtó Háttértárak A háttértár olyan számítógépes hardver, amely nagy mennyiségű adatot képes tárolni, és azokat a számítógép kikapcsolása után is megőrzi. A mai számítógépek bináris számokkal dolgoznak, minden

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye. Az itt

Részletesebben

Multimédia Felhasználói útmutató

Multimédia Felhasználói útmutató Multimédia Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporationnek az Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye.

Részletesebben

Multimédia Felhasználói útmutató

Multimédia Felhasználói útmutató Multimédia Felhasználói útmutató Copyright 2010 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft és a Windows elnevezés a Microsoft Corporationnek az Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation-nek az Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye.

Részletesebben

QuickSend. E-Mail, és SMS küldés program. Felhasználói kézikönyv. Program dokumentáció 2008 JMGM Magyarország Informatikai Kft.

QuickSend. E-Mail, és SMS küldés program. Felhasználói kézikönyv. Program dokumentáció 2008 JMGM Magyarország Informatikai Kft. E-Mail, és SMS küldés program Felhasználói kézikönyv Program dokumentáció 2008 JMGM Magyarország Informatikai Kft. -1- (30)264-92-05 Tartalomjegyzék A programról általában... 3 Hardware software igény...

Részletesebben

közleménye M 09 I. JOGDÍJMÉRTÉKEK

közleménye M 09 I. JOGDÍJMÉRTÉKEK Az ARTISJUS Magyar Szerzıi Jogvédı Iroda Egyesület közleménye M 09 a hangfelvételen többszörözött, illetve filmalkotásokba foglalt, videón vagy DVD-n többszörözött zenemővekre megállapított mechanikai

Részletesebben

ÁTALÁNYDÍJAS FILMKIDOLGOZÁS

ÁTALÁNYDÍJAS FILMKIDOLGOZÁS ÁTALÁNYDÍJAS FILMKIDOLGOZÁS Képszámtól független ár, amely magába foglalja a negatívhívást, 1 db papírképet minden exponált kockáról, 1 db ajándék indexképet és 1 db ajándékot!. Hat, vagy annál kevesebb

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S E L İ T E R J E S Z T É S mely készült Ordacsehi Község Önkormányzat Képviselı-testületének 2014. október 1 - i rendkívüli nyilvános testületi ülésére az Tárgy: napirendi pont mellékletei 1. sz. napirendi

Részletesebben

4. Biztonsági elıírások. 1. A dokumentációval kapcsolatos megjegyzések

4. Biztonsági elıírások. 1. A dokumentációval kapcsolatos megjegyzések 1 Tartalomjegyzék 1. A dokumentációval kapcsolatos megjegyzések 3 2. EU tanúsítvány.. 3 3. Az SD 201 felszerelése 3 4. Biztonsági elıírások. 3 5. Szállított anyagok listája.. 3 6. A berendezés felszerelése..

Részletesebben

HAMISÍTÁS MAGYARORSZÁGON - 2015 A hamisítással kapcsolatos lakossági attitűdök alakulása 2009-2015 között

HAMISÍTÁS MAGYARORSZÁGON - 2015 A hamisítással kapcsolatos lakossági attitűdök alakulása 2009-2015 között HAMISÍTÁS MAGYARORSZÁGON - 2015 A hamisítással kapcsolatos lakossági attitűdök alakulása 2009-2015 között Kutatási jelentés KIVONAT 2015. szeptember 1 Tartalom Bevezetés... 3 1. A hamis termékekkel kapcsolatos

Részletesebben

erettsegizz.com Érettségi tételek

erettsegizz.com Érettségi tételek Háttértárak erettsegizz.com Érettségi tételek A hardver eszközöket két csoportra bontjuk, a központi egységre és a perifériákra. A perifériák szerepe az adatok bevitele (beviteli eszközök), megjelenítése

Részletesebben

A hatósági géphigiéniai minısítési eljárás

A hatósági géphigiéniai minısítési eljárás A hatósági géphigiéniai minısítési eljárás Egy gép, berendezés vagy eszköz higiéniailag akkor felel meg a jogszabályi követelményeknek, ha azonosítható, ha rendelkezik a megfelelıségét tanúsító dokumentummal,

Részletesebben

Tömörítés. I. Fogalma: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő.

Tömörítés. I. Fogalma: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. Tömörítés Tömörítés I. Fogalma: A tömörítés egy olyan eljárás, amelynek segítségével egy fájlból egy kisebb fájl állítható elő. Történeti áttekintés A tömörítés igénye nem elsődlegesen a számítógépek adattárolása

Részletesebben

mhtml:file://d:\users\zsolt\appdata\local\temp\fartmp0g.q30\3-lenovo_recovery...

mhtml:file://d:\users\zsolt\appdata\local\temp\fartmp0g.q30\3-lenovo_recovery... 1. oldal, összesen: 5 oldal Partner oldal - Helyreállító lemezek Helyreállító lemezek készítése és használata Lenovo számítógépekhez A Lenovo (és elődje az IBM) már évek óta nem ad recovery lemezt a gépeihez.

Részletesebben

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom

A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom A KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA INFORMATIKA TÉMAKÖREI: 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció általános modellje 1.1.2. Információs és kommunikációs technológiák és rendszerek

Részletesebben

Az Ön kézikönyve KENWOOD KVT-729DVD http://hu.yourpdfguides.com/dref/5534245

Az Ön kézikönyve KENWOOD KVT-729DVD http://hu.yourpdfguides.com/dref/5534245 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

Dell Inspiron 580s: Részletes műszaki adatok

Dell Inspiron 580s: Részletes műszaki adatok Dell Inspiron 580s: Részletes műszaki adatok Ez a dokumentum alapvető információkat tartalmaz a számítógép beállításáról és frissítéséről, valamint az illesztőprogramok frissítéséről. MEGJEGYZÉS: A kínált

Részletesebben

Belépés a rendszerbe. Gyors menü

Belépés a rendszerbe. Gyors menü Belépés a rendszerbe A menübe lépéshez szükséges alapértelmezett DVR Azonosító /Device ID/: 000000, megadott Jelszó /Password/ nélkül. A rendszer biztonságos használata érdekében az adminisztrátor felhasználónak

Részletesebben

Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató

Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi

Részletesebben

BD-HP90S BLU-RAY/DVD LEMEZLEJÁTSZÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

BD-HP90S BLU-RAY/DVD LEMEZLEJÁTSZÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BD-HP90S BLU-RAY/DVD LEMEZLEJÁTSZÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MAGYAR Bevezetés BIZTONSÁGI ELŐÍRÁSOK / FONTOS INFORMÁCIÓK Megjegyzés: A lejátszó csak 00 40 V, 50/60 Hz hálózati feszültséggel

Részletesebben

Multimédia Felhasználói útmutató

Multimédia Felhasználói útmutató Multimédia Felhasználói útmutató Copyright 2007 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporationnek az Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye.

Részletesebben

CYTRON TCM EDITION DVD RECORDER

CYTRON TCM EDITION DVD RECORDER CYTRON TCM EDITION DVD RECORDER Használati útmutató + érdekességek a készülékről Németország számára készült, a Tchibo áruházban került forgalmazásba. A készülék hátlapja: Ebből látható, hogy gazdagon

Részletesebben

Lenovo Ideapad YOGA M1001BHV (80M1001BHV)

Lenovo Ideapad YOGA M1001BHV (80M1001BHV) Lenovo Ideapad YOGA 300 80M1001BHV (80M1001BHV) Bruttó ár: 0 Ft Termékcsalád: YOGA Termékvonal: Lenovo 2 az 1-ben Hibrid Notebook Termékvonal2: 2 az 1-ben Hibrid Notebook Processzor: Intel Celeron Processzor

Részletesebben

Niethammer Zoltán niethammer@freemail.hu http://www.youtube.com/watch?v=svuakrgnsre. AutoKAP

Niethammer Zoltán niethammer@freemail.hu http://www.youtube.com/watch?v=svuakrgnsre. AutoKAP AutoKAP Angol oldalakon láttam olyan vezérléseket, amelyek egy sárkány zsinórjára kapcsolva késes panorámaképeket készíteni a magasból. Ezek profi modellezı motorokkal távirányítóval mőködtek. Az egész

Részletesebben

Elektronikus háttértárak

Elektronikus háttértárak Elektronikus háttértárak Az elektronikus tár elektronikusan rögzíti az adatokat, megbízható, törölhető tár. Az elektronikus háttértárak mindenféle mozgó alkatrész nélkül, elektronikus elven, úgynevezett

Részletesebben

Kristályos és amorf anyagok Félév végi előadás Optikai adattárolás fázisváltó anyagokon

Kristályos és amorf anyagok Félév végi előadás Optikai adattárolás fázisváltó anyagokon Kristályos és amorf anyagok Félév végi előadás Optikai adattárolás fázisváltó anyagokon A mai információs technológiára alapuló világunkban az infromáció tárolása egy rendkívül fontos kérdés. A cél az,

Részletesebben

A következő kérdések az digitális média és a digitális eszközök használatát vizsgálják különböző szempontokból. Ideértjük az asztali számítógépeket,

A következő kérdések az digitális média és a digitális eszközök használatát vizsgálják különböző szempontokból. Ideértjük az asztali számítógépeket, A következő kérdések az digitális média és a digitális eszközök használatát vizsgálják különböző szempontokból. Ideértjük az asztali számítógépeket, a laptopokat, a notebookokat, az okostelefonokat, a

Részletesebben

Multimédiás autós monitor PNI DB900

Multimédiás autós monitor PNI DB900 Multimédiás autós monitor PNI DB900 Használati útmutató Funkciók és tulajdonságok DVD lejátszó Érintős képernyő MP4 dekódolás Vékony design Digitális technológia, jó minöségű képeket ajánl interferenciák

Részletesebben

Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2011. február 23-i ülésére. Az előterjesztést készítette: könyvtáros

Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2011. február 23-i ülésére. Az előterjesztést készítette: könyvtáros 1787-1/2011. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2011. február 23-i ülésére Tárgy: Könyvtári infotéka szabályzat jóváhagyása Előterjesztő: Dr. Kelemen Márk polgármester

Részletesebben

DDX7029 KEZELÉSI UTASÍTÁS

DDX7029 KEZELÉSI UTASÍTÁS MONITOR DVD LEJÁTSZÓVAL DDX709 KEZELÉSI UTASÍTÁS Hungarian/00 (KEE) Tartalomjegyzék Hogyan olvassuk a kézikönyvet 4 Biztonsági előírások 6 Megjegyzések 7 Alapvető működés DVD/VCD lejátszása 6 A lejátszási

Részletesebben

Dell Vostro 200 Kezelési kézikönyv Karcsú torony

Dell Vostro 200 Kezelési kézikönyv Karcsú torony Dell Vostro 200 Kezelési kézikönyv Karcsú torony Típus: DCSLF www.dell.com support.dell.com Megjegyzések, közlemények és figyelmeztetések MEGJEGYZÉS: A MEGJEGYZÉS fontos információt jelöl, amely segít

Részletesebben

Tantárgyi koncentráció: Rajz, magyar, matematika, környezetismeret

Tantárgyi koncentráció: Rajz, magyar, matematika, környezetismeret 1. Térbeli ábrázolás Témakör: Paint Tananyag: Térbeli viszonyok ábrázolása Állandó melléktéma: Képek szerzıi joga, vágólapmőveletek, transzformációs mőveletek Az óra típusa: Gyakorló óra Tantárgyi koncentráció:

Részletesebben

Meghajtók. Dokumentum cikkszáma: 430220-211. Ez az útmutató a számítógép merevlemez-meghajtóját és optikailemez-meghajtóját ismerteti. 2007.

Meghajtók. Dokumentum cikkszáma: 430220-211. Ez az útmutató a számítógép merevlemez-meghajtóját és optikailemez-meghajtóját ismerteti. 2007. Meghajtók Dokumentum cikkszáma: 430220-211 2007. január Ez az útmutató a számítógép merevlemez-meghajtóját és optikailemez-meghajtóját ismerteti. Tartalomjegyzék 1 Tudnivalók a meghajtók kezelésével kapcsolatban

Részletesebben

Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató

Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató Biztonsági mentés és visszaállítás Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi

Részletesebben

Kezdje itt Gyors üzembe helyezési útmutató

Kezdje itt Gyors üzembe helyezési útmutató Blu-ray Disc /DVD házimozi-rendszer BDV-EF420 BDV-EF220 HU Kezdje itt Gyors üzembe helyezési útmutató BDV-EF220 BDV-EF420 1 A csomagolás tartalma/a hangsugárzók beállítása BDV-EF420 2 A tv-készülék csatlakoztatása

Részletesebben

AZ EXCEL CSEPEL SZÁMÍTÓGÉP KONFIGURÁCIÓ AJÁNLATAI

AZ EXCEL CSEPEL SZÁMÍTÓGÉP KONFIGURÁCIÓ AJÁNLATAI AZ EXCEL CSEPEL SZÁMÍTÓGÉP KONFIGURÁCIÓ AJÁNLATAI I. Standard 89.900 HUF (Gigabyte alaplap, AMD Sempron 3200+, 512MB 667MHz DDR2 RAM, 80GB SATA WD HDD, LG DVD-ROM, 17 Acer LCD monitor, Billentyűzet, Optikai

Részletesebben

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése

A számítógépek felépítése. A számítógép felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése A számítógépek felépítése a mai napig is megfelel a Neumann elvnek, vagyis rendelkezik számoló egységgel, tárolóval, perifériákkal. Tápegység 1. Tápegység:

Részletesebben

Internet of Things 2

Internet of Things 2 Az Internet jövıje Internet of Things Dr. Bakonyi Péter c. Fıiskolai tanár 2009.09.29. Internet of Things 2 2009.09.29. Internet of Things 3 2009.09.29. Internet of Things 4 2009.09.29. Internet of Things

Részletesebben

Tervezte és készítette Géczy László 2000

Tervezte és készítette Géczy László 2000 Tervezte és készítette Géczy László 2000 ADATHORDOZÓ LEMEZ Különböző OPTIKAI ADATHORDOZÓK MO lemez CDRAM, DVDRAM lemez CDROM, DVDROM lemez A compact casette létező és jól bevált információ hordozó volt,

Részletesebben

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés. 2370-06 Higiéné, munkavédelem. 1. vizsgafeladat. 2009. november 16.

JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ. Ápolási asszisztens szakképesítés. 2370-06 Higiéné, munkavédelem. 1. vizsgafeladat. 2009. november 16. Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

Pellet üzem - Alapoktól a tetıig. Deák Levente Ügyvezetı Ökoenergetika Kft

Pellet üzem - Alapoktól a tetıig. Deák Levente Ügyvezetı Ökoenergetika Kft Pellet üzem - Alapoktól a tetıig Deák Levente Ügyvezetı Ökoenergetika Kft Elıkészítés Piackutatás Piaci potenciál felmérése (konkurencia és kereslet elemzés) Milyen piacra kíván a beruházó pelletet értékesíteni?

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Az LCD kijelző mutatja a folyamat jellemzőit: írási sebesség, készenlét %-ban, hátralevő adatmennyiség, hátralevő idő

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Az LCD kijelző mutatja a folyamat jellemzőit: írási sebesség, készenlét %-ban, hátralevő adatmennyiség, hátralevő idő HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Másolás Másolás mester DVD-ről vagy a beépített HDD-ről. 1. Copy Helyezze el a mester DVD-t a CD-ROM meghajtóban, az írható üres lemezeket az írókban. Ezután nyomja meg az ENT gombot

Részletesebben

ADATHORDOZÓ LEMEZ. Különböző ADATHORDOZÓK. MO lemez. hajlékonylemez CDROM, DVDROM. lemez. merevlemez CDRAM, DVDRAM. lemez

ADATHORDOZÓ LEMEZ. Különböző ADATHORDOZÓK. MO lemez. hajlékonylemez CDROM, DVDROM. lemez. merevlemez CDRAM, DVDRAM. lemez ADATHORDOZÓ Különböző ADATHORDOZÓK LEMEZ hajlékonylemez MO lemez merevlemez CDROM, DVDROM lemez CDRAM, DVDRAM lemez ADATHORDOZÓ SZALAG Különböző ADATHORDOZÓK DAT, DATA DATA CARTRIDGE TAPE 1/2 SZALAG A

Részletesebben

Telepítési útmutató DoktorInfo B300 jelentéshez

Telepítési útmutató DoktorInfo B300 jelentéshez Telepítési útmutató DoktorInfo B300 jelentéshez Letöltés A program telepítıjét a DoktorInfo CRM rendszerébıl lehet letölteni. Ehhez nem kell mást tenni, mint a http://crm.doktorinfo.com címen megadni a

Részletesebben

SZERZİI JOGI TARTALMAK

SZERZİI JOGI TARTALMAK SZERZİI JOGI TARTALMAK VÉDELME Informatika múltja, jelene, jövıje INTERNETES FELHASZNÁLÁS SZERZİI JOGI ALAPJAI Internet megjelenése: kommunikáció egyszerőbb, felgyorsult le- és feltöltések engedély nélkül

Részletesebben

Közhasznúsági Beszámoló 2007

Közhasznúsági Beszámoló 2007 Közhasznúsági Beszámoló 2007 Adószám: 18187128-1-42 Az Alapítvány jellege Az Alapítvány nyitott, valamennyi hazai és külföldi magán- és jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkezı szervezet

Részletesebben

A processzor hajtja végre a műveleteket. összeadás, szorzás, logikai műveletek (és, vagy, nem)

A processzor hajtja végre a műveleteket. összeadás, szorzás, logikai műveletek (és, vagy, nem) 65-67 A processzor hajtja végre a műveleteket. összeadás, szorzás, logikai műveletek (és, vagy, nem) Két fő része: a vezérlőegység, ami a memóriában tárolt program dekódolását és végrehajtását végzi, az

Részletesebben

Optikai lemezek jellemzői, típusai

Optikai lemezek jellemzői, típusai Optikai lemezek jellemzői, típusai A hangalapú, illetve később számítógépes adatok tárolására a XX. században mágneses alapú rögzítési eljárásokat dolgoztak ki az emberek. (XIX. század végén Valdemark

Részletesebben

Multimédia Felhasználói útmutató

Multimédia Felhasználói útmutató Multimédia Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Microsoft, Windows és a Windows Vista név a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban és/vagy más országokban

Részletesebben

HA8EV Antennaforgató vezérlı 6.0e

HA8EV Antennaforgató vezérlı 6.0e HA8EV Antennaforgató vezérlı 6.0e Copyright 2010 HA8EV Szőcs Péter Tartalomjegyzék: 1.) Bevezetés 3 2.) Az áramkör rövid ismertetése 3 3.) Az áramkör kalibrálása 4 4.) Nulla pozíció, avagy végállás keresése

Részletesebben

2. modul - Operációs rendszerek

2. modul - Operációs rendszerek 2. modul - Operációs rendszerek Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 2. modul (Operációs rendszerek) syllabusát, amely az elméleti és gyakorlati modulvizsga követelményrendszere.

Részletesebben

Felhasználói útmutató. Személyi számítógép VGN-CS sorozat

Felhasználói útmutató. Személyi számítógép VGN-CS sorozat Felhasználói útmutató Személyi számítógép VG-CS sorozat n 2 Tartalomjegyzék Bevezetés... 4 További információk a VAIO számítógépről... 5 Ergonómiai szempontok... 7 Az első lépések... 9 A kezelőszervek

Részletesebben

Sharp MX-M363N. Általános. Másoló

Sharp MX-M363N. Általános. Másoló Sharp MX-M363N Nyomtatás, Másolás, Szkennelés, Faxolás, Archiválás Oldal/perc: 36 (fekete-fehér) Papírkapacitás: alapkiépítésben 1100 lap, maximum 5600 lap Csúcsminıségő 1200 x 1200 dpi nyomtatás & színes

Részletesebben