Közösségi interjúk Kerekegyháza településen

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Közösségi interjúk Kerekegyháza településen"

Átírás

1 TOP BK A helyi identitás és kohézió erősítése Közösségi interjúk Kerekegyháza településen

2 Bevezetés A Helyi identitás és kohézió erősítése című projekt keretein belül szeretnénk elérni, hogy a helyi közösségek kezdeményező- és cselekvőképessége fejlődjön, közösségi szerepvállalásuk erősödjön. A pályázat eredményeképpen fejlődik a közösség tagjainak egymás iránti felelősségtudata, erősödik a helyi civil társadalom cselekvési képessége, aktivitásuk. Kialakulnak, új erőre kapnak a szükséges kompetenciák, az önkéntesség, a helyi identitás, valamint a településhez, térséghez való kötődés. A közösségi interjúk célja A közösségi interjúk célja főként az volt, hogy a közösség és a helyi társadalom életében történő cselekvő egyéneket részvételre mozgósítsuk. Az elbeszélgetés alkalmával kialakult a kezdeményezni akaró központi mag. Megindult a helyi önkéntesek kiválasztódása, mely által még szélesebb körben tudtunk informálódni. Az interjúk segítségével körvonalazódott egy kép a helyi identitás tartalmáról, a helyi fejlesztési elképzelésekről és erőforrásokról, mely remek táptalaja lesz a továbbiakban a közösségi felmérés és közösségi beszélgetések témáira vonatkozólag. A közösségi interjúk kivitelezése A közösségi interjúk kezdeményezését a közösségfejlesztőn és a szakmai vezetőn kívül néhány önkéntes bevonásával végeztük kötetlen beszélgetések formájában. Kerekegyháza abból a szempontból igen szerencsés település, hogy van jó néhány aktív és tevékeny, a közösségi életbe viszonylag könnyen bevonható lakosa van.

3 A közösségi interjúk alkalmával az emberekhez három alapkérdést intéztünk: Mit jelent számára itt élni? (Mi a jó az itteni életben? Mi a rossz?) Ő maga mivel tudna hozzájárulni a változásokhoz? Annak érdekében, hogy interjúinkat a legsikeresebben valósítsuk meg, több korcsoport bevonása vált szükségessé. Az elbeszélgetések előtt előzetesen végeztünk egy felmérést, ami alkalmával feltérképeztük a település életében aktívan résztvevő alapítványokat, civil szervezeteket, továbbá intézményeiket. Felkértük őket egy közös beszélgetésre, ami alkalmával véleménynyilvánításra, az interjú kérdéseinek megválaszolására kértük őket. Az interjúk elkészítése során örömmel tapasztaltuk, hogy a három alapkérdés hallatán az emberek megnyílnak irányunkban és mintegy lavinaként egyre jobban belemelegedve mondták el elképzeléseiket. Jeleztük az interjúalanyoknak, hogy számítunk további segítségükre az előkészítő tevékenység következő fázisaiban is. Arra törekedtünk, hogy beszélgetések alkalmával minden egyénnel egytől egyik megtaláljuk a közös hangot. Az elvégzett interjúk vázlata, melyeket alapul véve, kiindulópontként felhasználva megkezdtük közösségépítő munkánkat: 1. Nyugodt kis település, itt él az egész családom, szeretem a kertes házakat. Szeretnék egy olyan közösségbe járni, ami olcsó és lehet tanulni, akár fonni, vagy étkezési technikákat éves korosztálynak minimális (kielégítő) kultúra fogyasztás áll rendelkezésre. Szívesen vezetnék ilyen tanulókört, anyukákkal, pedagógusokkal, hasonló kulturális igényekkel rendelkezőkkel.

4 2. Bevándorlóként, letelepülőként otthonomnak érzem a várost. Élhető, nyugodt település benyomását keltim folyamatosan fejlődik. Kicsi a közösségi tere, kevés a befogadó kapacitása. A művelődési ház épület bővítésével, nagyobb kapacitások kialakítását javasolnám, hogy a bálok, közösségi programok részére legyen férőhely ami méltó körülményeket tudna biztosítani. Személyes részvételemmel. 3. Kisvárosi közösség, szinte mindenki mindenkit ismer, jobban lehet közösséget szervezni. Nagyon jó iskola van, ide jártak a gyermekek, unokák. Elérhető szinte minden szolgáltatás. A be- és kivezető utak be vannak kamerázva, így biztonságosabb a város. Kevés a szórakozási lehetőség a fiataloknak, pedig a Művelődési Ház kínálata is sokat bővült. Gasztro-kulturális közösségeket hoznék létre, melybe minden korosztály bevonható. Ebben lehetnének a bölcsődések, óvodások, akik akár az evőeszközök és konyhai használati tárgyak, majd ételek megismerését sajátítják el. Régi ételek, történetek után való kutatás, kerttől az asztalig programok. Miből és hogyan lesz élelmünk? Ételünk az egészségünket is meghatározza, így érdekelt minden korosztály. Magam és az egyesületi tagok vállalunk szemléletformáló munkát. Nemzetközi tapasztalatok megosztása, fiatalok aktivitásának növelése figyelemfelkető programokkal. Kerti bemutató és főzőtanfolyam vállalása.

5 4. Itt nőttem fel, itt jártam iskolába, itt dolgozom 34 éve. Sok embert ismerek, engem is sokan ismernek. Ez egyfajta biztonságérzetet ad. Rossz: Az érdektelenség, a közösségért érzett felelősség hiánya. Több közösségi program a Művelődési Ház szervezésében. Kulturált szórakozási lehetőség, a fiatalok megszólítása. Pl: dr. Zacher Gábor, dr. Kurdics Mihály meghívása. Iskolában: Közlekedésre nevelés oktató csomag közlekedési eszközökkel, irányítással. A közösségi programokon részt veszek. Szemléletformálás az iskolában. 5. Itt nőttem fel, itt él a családom. A gyökereim ide kötnek és a környező településekre. Szeretek itt élni. Rossz: a szórakozási, kikapcsolódási, kulturális lehetőség kevés. Színesíteném a lehetséges foglalkozások spalettáját. Készítenék felmérést, hogy milyen erőforrás/kompetencia van a település lakosainál, ebből csinálnék kínálót, (kiadványt) esetleg tankatalógust ebből, hogy ennek tükrében a Művelődési Ház megtalálhassa azokat az embereket, akik tudnának jó új dolgokat csinálni. Önkéntes munkával, szervezni is szívesen segítek. Új programok elindításában való segítség. 6. Szeretem a csendet és a nyugalmat. Jó a közbiztonság. Lehetne több sportolási lehetőség, valamint 1-2 kicsivel nagyobb bevásárlóközpont. Lehetne több közösségi program, hogy az emberek jobban össze tudjanak kovácsolódni.

6 Gyermekem számára nem volna rossz a játszóteret bővíteni, esetleg bekeríteni. További közösségi programok kialakításával az embereknek lehetősége nyílna az emberi kapcsolatokat erősíteni a cyber világ helyett. Közösségi programokon való személyes részvételemmel. Barátok, ismerősök meghívása. Önkormányzatnál a Jegyző Úr felé jelezném a településfejlesztési igényeimet, hátha akadna pályázat azok megvalósítására. 7. Kerekegyháza számomra az a hely, ami az én hazám. Szívesen lakom és dolgozom itt. Dinamikusan fejlődő település, ahova szívesen költöznek más településekről. Széleskörű kulturális programok vannak, amik még tovább bővíthetőek. Az emberek negatív hozzáállásán! De ezen sajnos nem lehet. Munkámmal, feladatvállalásommal, önkéntes munkámmal eddig is és ezután is segítem a település életét. Szeretnénk férjemmel ebben a tudatban nevelni gyermekeinket. 8. Biztonságos, a megtalálható szolgáltatások és tevékenységek könnyen elérhetőek. Az emberek ismeretsége révén (kevés lakosság) hatékony és gyors a segítségnyújtás. Behatároltak a közösségek lehetőségei, a közösségi terek. Viszonylag szűk körűek a közösségi tevékenységek által nyújtott lehetőségek. További közösségi terek létrehozása. Ismertető a város nevezetességeiről, látványosságairól az ide látogatók számára (kiadvány). Városi intézményi programok színesítése, új lehetőségek felkutatása (pályázatok, vándorló kiállítások) A városban zajló pozitív folyamatok erősítése az eredmények rendszeres ismertetése.

7 Önkéntes munkával, ötletekkel. 9. Számomra nem kérdés, hogy hol tudnék élni. Korom és életem munkája bizonyítja a lehetőségeket, amiket kihagyva hogy hazám és városom hátra hagyva, más országba menjek, jobb kereseti lehetőség miatt- maradtam meg szeretett városom, szülőfalum keretein belül, mert itt a fű is zöldebb. Miért jó itt élni? Mert minden lehetőség megvan arra, hogy bármely korosztály megtalálja magának azt a helyet, ahol szívesen elvan, ahol szívesen tartózkodik, ahová készül menni, s nem az a fontos, hogy mikor mehetek már otthonomba?! Idilli képet festettem? Nem, mert tényleg így van. Csak megkell mindenben látni a szépet és a jó szándék akár cseppnyi morzsáját. Mi a rossz? Az a rettenetes szakadék, ami városunk lakosai között tátong. A széthúzáson mindenképpen, de ez nem egyszerű, s talán nem is kivitelezhető. Ha kérdés, akkor válaszolok, mert ez a legégetőbb probléma, nem a kopott utcák buktató kövei, nem a megnövekedett járműforgalom miatti zaj- ezek semmiségek. Visszahoznám a sokak által- s ebbe magam is beletartozom- oly kedvelt augusztusi búcsút, de akkor, amikor a templomi van. Ez városunk szép hagyománya volt. A rokonok és ismerősök mindig a templomi búcsúra jöttek, utána sörgőztek egy kicsit, majd mentek haza. Most üres a város 20-án. Csak személyes munkámmal tudok valamennyit tenni, sok elképzelésem volt, egyszerűen kivitelezhetetlen, le sem írom. 10. A településen jó kisgyermeket nevelni, hiszen a kisvárosi/falusi életforma még fellelhető, emberléptékű a település. Sajnos a kamaszkortól kezdődően kis/kevés számban találhatók fel a településen azok a szórakozási, kikapcsolódási lehetőségek, amelyek ezeket a korcsoportokat a településünkhöz kötik, így ha az itt lakók szórakozni, kikapcsolódni szeretnének, azt az esetek döntő többségében szinte csak a településről elutazva tudják megtenni. Nincsenek a településen a múltban indult, vagy onnan gyökerező tradicionális rendezvények. A közöny a közösségi tevékenységekkel kapcsolatosan településünkön igen

8 nagymértékű és ez minden társadalmi rétegre igaz! A településeken általában egyébként nagyon színes és sokarcú civil szféra, a civil szervezetek sokszínű tevékenysége, ezen szervezetek a lakosság irányába kifejtett tevékenysége településünkön nagyon alacsony szinten mozog, pár szervezet kivételével szinte alig érzékelhető ilyen irányban kifejtett tevékenység. Lehetőség szerint, amit rosszként tüntettem fel mindenen. A civil szervezetek működésének, tevékenységének támogatásával, közösségi rendezvényeik, programjaik segítésével, esetlegesen újabb civil kezdeményezések felkarolásával lehetne több éves munkával elindítani pozitív folyamatokat, de ehhez szükséges lenne a jelenlegi projektet követően is olyan fórum, ahol a civil szervezetek időszakosan találkozhatnának és megismerhetnék egymás tevékenységét. Ez egyébként kiegészülhetne akár egy internet alapú közösségi találkozó hellyel is, ahol egymás programjait ismernénk meg és adott esetben népszerűsítenénk. Megítélésünk szerint fontos lenne több kisebb, igényes városi rendezvény is, az aratófesztivál és a szüreti felvonulás mellett. Esetlegesen ezek szerepét is érdemes lenne újra átgondolni! A nagy rendezvények egy idő után kiüresedhetnek, mivel hasonló típusú rendezvénye szinte minden településnek van és nagyon nehéz egyedi arcot adni egy nagy rendezvénynek úgy, hogy az folyamatosan meg is tudjon újulni, újat tudjon adni a rendezvényre el- vagy kilátogatóknak. Úgy gondoljuk, hogy a jelen projektben elsősorban azokat a rendezvényeket lenne érdemes támogatni, amelyekről maradandó, helyi értéket gyarapító tévés vagy saját videofelvétel készülhet, vagy éppen kiadvány; s csak másodsorban támogassák azokat az alkalmakat, rendezvényeket, ahol csak a pillanat öröméért történik az esemény.

9 Összegezés Kerekegyháza abból a szempontból igen szerencsés település, hogy van jó néhány aktív és tevékeny, a közösségi életbe viszonylag könnyen bevonható lakosa. Az embereknek tetszenek a szervezett programok, de nagyon szívesen fogadnák, ha esetleg egy-egy új elemmel kilehetne bővíteni őket. Szinte minden interjúalany problémaként emlegeti a szórakozási lehetőségek többrétű palettáját a településen. Kerekegyháza infrastrukturálisan elég fejlett, így általánosságban mindenki elégedett vele. Minden megkérdezett egytől egyig pozitív hangvétellel beszél a településről, szeretnek itt élni a néhány fellelhető probléma ellenére is. Szeretnének tenni a település kulturális fejlődéséért, rengeteg ötlettel megtelve érkeztek az általunk szerevezett beszélgetésekre. Valódi kulturális értékeket szeretnének elsősorban létrehozni, mondjuk kiadványok formájában. A helytörténeti dokumentumok összegyűjtése is igényként merült fel a település iránt mélyebben érdeklődők körében. Említésre érdemes, hogy Kerekegyházán hagyomány volt a sokak által közkedvelt augusztusi búcsú, ami már a múlté, melyet szeretnének visszahozni. Többen jelezték felénk, hogy gyermekek számára jó volna nem csak a játszótér bővítése, hanem különböző lehetőségek, mondjuk tanulókör vagy akár népismereti táborok szervezése is. Az utóbbiakra a rohanó cyber világban különösen nagy figyelmet szeretnének fordítani, hisz fontos, hogy a gyerekek megismerjék a hagyományainkat, meglássák azt, hogy igazából miből is lett a cserebogár, hova fejlődött a világ a régmúlt óta. Ezen a településen rengeteg vállalkozó kedvű lakos van, akik szeretnének tenni a település fejlődésért, hogy a kollektíva továbbra se hulljon szét, hanem egy jó közösség maradhasson a továbbiakban is. Mindenki egytől egyig szívesen segédkezne az előkészítési munkálatokban, továbbá személyes jelenlétükkel támogatnák a programok sikerességét. A lakók segítséget nyújtanának az új rendezvények propagálásában. Összességében elmondhatjuk, hogy tanúságos és igazán nagy élmény volt találkozni ezekkel az emberekkel, akiktől sok segítséget kaptunk az előkészítési munkához, melyet a továbbiakban a közösségi beszélgetésekkel és a közösségi felméréssel szeretnénk folytatni. Ezúton is köszönjük minden résztvevőnek a segítséget és az építő jellegű véleményformálást!

TOP BK A helyi identitás és kohézió erősítése. Közösségi interjúk Ladánybene településen

TOP BK A helyi identitás és kohézió erősítése. Közösségi interjúk Ladánybene településen TOP-5.3.1-16-BK1-2017-00006 A helyi identitás és kohézió erősítése Közösségi interjúk Ladánybene településen Bevezetés A Helyi identitás és kohézió erősítése című projekt keretein belül szeretnénk elérni,

Részletesebben

TOP PC A HELYI IDENTITÁS ÉS KOHÉZIÓ ERŐSÍTÉSE PÉCS VÁROSÁBAN

TOP PC A HELYI IDENTITÁS ÉS KOHÉZIÓ ERŐSÍTÉSE PÉCS VÁROSÁBAN TOP-6.9.2-16-PC1-2017-00001 A HELYI IDENTITÁS ÉS KOHÉZIÓ ERŐSÍTÉSE PÉCS VÁROSÁBAN PROJEKTADATOK A projekt megvalósítói: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület A projekt

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S IKTATÓSZÁM: 26-26/77-1/2017. TÁRGY: A HELYI IDENTITÁS ÉS KOHÉZIÓ ERŐSÍTÉSE PÉCS VÁROSÁBAN CÍMŰ PÁLYÁZAT BENYÚJTÁSÁNAK JÓVÁHAGYÁSA (TOP-6.9.2-16) MELLÉKLET: 2 DB E L Ő T E R J E S Z T É S PÉCS MEGYEI JOGÚ

Részletesebben

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről

Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Képviselőtestülete 4/2001. / III.20./ sz. rendelete a helyi közművelődésről Takácsi Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a többször módosított 1990. évi LXV. tv. 16.. / 1 / bekezdésében

Részletesebben

Pécsi Helyi Akciócsoport

Pécsi Helyi Akciócsoport TOP-6.9.2-16-PC1-2017-00001 Útmutató helyi cselekvési tervben szereplő programjavaslatok elkészítéséhez Jelen útmutató célja a TOP-6.9.2-16-PC1-2017-00001 azonosítószámú A helyi identitás és kohézió erősítése

Részletesebben

Projekt címe:,, Helyi identitás és kohézió Projekt azonosító: TOP BK Szakmai beszámoló Közösségi interjúk Vaskúton

Projekt címe:,, Helyi identitás és kohézió Projekt azonosító: TOP BK Szakmai beszámoló Közösségi interjúk Vaskúton Projekt címe:,, Helyi identitás és kohézió Projekt azonosító: TOP-5.3.1-16-BK1-2017-00013 Szakmai beszámoló Közösségi interjúk Vaskúton BEVEZETÉS; A PROJEKT CÉLJA, LEGFŐBB CÉLKITŰZÉSE A projekt legfőbb

Részletesebben

Projekt címe:,, Helyi identitás és kohézió Projekt azonosító: TOP BK Szakmai beszámoló Közösségi interjúk Dunafalván

Projekt címe:,, Helyi identitás és kohézió Projekt azonosító: TOP BK Szakmai beszámoló Közösségi interjúk Dunafalván Projekt címe:,, Helyi identitás és kohézió Projekt azonosító: TOP-5.3.1-16-BK1-2017-00013 Szakmai beszámoló Közösségi interjúk Dunafalván BEVEZETÉS; A PROJEKT CÉLJA, LEGFŐBB CÉLKITŰZÉSE A projekt legfőbb

Részletesebben

Dr. Arapovics Mária szakmai vezető Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Dr. Arapovics Mária szakmai vezető Szabadtéri Néprajzi Múzeum CSELEKVŐ KÖZÖSSÉGEK - aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) módszertani fejlesztései Dr. Arapovics Mária szakmai vezető Szabadtéri Néprajzi Múzeum Kaposvár, 2018. január 31. Azokból

Részletesebben

NMI IKSZT Program Szolgáltatási modellek

NMI IKSZT Program Szolgáltatási modellek NMI IKSZT Program Szolgáltatási modellek Közösségfejlesztés Közösségfejlesztési folyamatok generálása, folyamatkövetése TÁMOP-3.2.3/B-12/1 Építő közösségek Korszerű, többfunkciós közművelődési fejlesztéseket

Részletesebben

1 / 11 2019.01.04. 7:33 Újfehértó Város Önkormányzata - a fiatalok helyben tartását ösztönző stratégiai bizottság javaslatára - szeretné felkérni a város lakosságát egy kérdőíves felmérésben való részvételre.

Részletesebben

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása

Részletesebben

Együttműködő partnerszervezetek

Együttműködő partnerszervezetek Együttműködő partnerszervezetek 1. Mozgáskorlátozottak Egymást Segítő Egyesülete 2. Dejtár Község Önkormányzata 3. Drégelypalánk Község Önkormányzata 4. Érsekvadkert Község Önkormányzata 5. Gondoskodás

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Módosított rendelet azonosítója: Rendelet tárgykódja:

Rendelet. Önkormányzati Rendelettár. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Módosított rendelet azonosítója: Rendelet tárgykódja: Rendelet Önkormányzati Rendelettár Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 12/1999.(VI.01.) Rendelet típusa: Alap Rendelet címe: A helyi közművelődésről Módosított rendelet azonosítója: 25/2003.(XI.27.)

Részletesebben

Pécsi Helyi Akciócsoport

Pécsi Helyi Akciócsoport TOP-6.9.2-16-PC1-2017-00001 Programjavaslat MINTA 1. Programjavaslat megnevezése: 1 helyismereti kiállítás 2. Célterület száma és megnevezése: 2 IX. Somogy-Vasas-Hird A megvalósításban érintett további

Részletesebben

VETUSFORG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Építés a Vetusforg Kft-nél

VETUSFORG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Építés a Vetusforg Kft-nél VETUSFORG Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Építés a Vetusforg Kft-nél Szakmai anyag a Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájából a Térségi és helyi vállalkozások fejlesztése,

Részletesebben

Új szakmai továbbképzések a Nemzeti Művelődési Intézet képzési kínálatában

Új szakmai továbbképzések a Nemzeti Művelődési Intézet képzési kínálatában Új szakmai továbbképzések a Nemzeti Művelődési Intézet képzési kínálatában Szakmai fejlesztőhálózat a kistelepülésektől az agorákig országos projektzáró konferencia Hatvan, 2015. szeptember 3. Partnereink

Részletesebben

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről

SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről SZAFI Egyesület tevékenységéről szóló beszámoló 2009. évről Egyesületünk 2005. október 27 én alakult szülői kezdeményezésre. Célja: Tápiószecsőn és a környező Tápió vidék - Kistérségben értelmi vagy testi

Részletesebben

Az Önkéntesség Európai Éve keretében meghirdetett Önkéntesek Hete alkalmából pályázatot nyújtott be Alapítványunk az Önkéntes Központ Alapítványhoz.

Az Önkéntesség Európai Éve keretében meghirdetett Önkéntesek Hete alkalmából pályázatot nyújtott be Alapítványunk az Önkéntes Központ Alapítványhoz. A Csabacsűdi játszótér felújítása az Önkéntesek Hete keretében című projekt megvalósulása Csabacsűdön Pályázó: Tiszta Környezetünkért Alapítvány Csabacsűd Az Önkéntesség Európai Éve keretében meghirdetett

Részletesebben

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról

Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2006. (VII.06.) számú rendelete a helyi közművelődési tevékenység támogatásáról Hajdúszoboszló Város Önkormányzatának Képviselőtestülete a Kulturális

Részletesebben

Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének. 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete. a közmuvelodésrol. A közmuvelodési rendelet kiemelt célja

Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének. 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete. a közmuvelodésrol. A közmuvelodési rendelet kiemelt célja Csákberény Községi Önkormányzat Képviselo-testületének 11/2002. (VI. 27.) sz. rendelete a közmuvelodésrol A kulturális javak védelmérol és a muzeális intézményekrol, a nyilvános könyvtári ellátásról és

Részletesebben

Minőségirányítási csoport. Szülői kérdőív feldolgozása

Minőségirányítási csoport. Szülői kérdőív feldolgozása Minőségirányítási csoport Szülői kérdőív feldolgozása 2010-11 Egyesített rövid távú cél: 4. Szülőkkel való kapcsolattartás feltérképezése A megvalósítás módja: Kérdőíves megkérdezés a szülői elégedettség

Részletesebben

Projekt címe:,, Helyi identitás és kohézió Projekt azonosító: TOP BK Szakmai beszámoló Közösségi interjúk Dávodon

Projekt címe:,, Helyi identitás és kohézió Projekt azonosító: TOP BK Szakmai beszámoló Közösségi interjúk Dávodon Projekt címe:,, Helyi identitás és kohézió Projekt azonosító: TOP-5.3.1-16-BK1-2017-00013 Szakmai beszámoló Közösségi interjúk Dávodon BEVEZETÉS; A PROJEKT CÉLJA, LEGFŐBB CÉLKITŰZÉSE A projekt legfőbb

Részletesebben

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után

Intézkedési terv intézményi tanfelügyeleti látogatás után Intézmény neve: Marianum Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Intézmény OM azonosítója: 037326 Intézményvezető neve: Takácsné Tóth Alice Noémi Intézményvezető oktatási azonosítója: 76215132822

Részletesebben

Pécs Gyerekeknek & ParticiPécs

Pécs Gyerekeknek & ParticiPécs Pécs Gyerekeknek & ParticiPécs Tóthné Pfaff Éva kultúraktív Egyesület TÁMOP-4.1.2.B.2-13/1-2013-0014 PEDAGÓGUSKÉPZÉST SEGÍTŐ HÁLÓZATOK TOVÁBBFEJLESZTÉSE A DÉL-DUNÁNTÚL RÉGIÓBAN A KÉSZÍTŐK Sebestyén Ágnes

Részletesebben

Norvég Civil Támogatási Alap pályázóinak értékelése. - összefoglaló -

Norvég Civil Támogatási Alap pályázóinak értékelése. - összefoglaló - Norvég Civil Támogatási Alap pályázóinak értékelése - összefoglaló - A kutatás célja a Norvég Civil Támogatási Alap keretében, három pályázati körben beadott (támogatott, illetve elutasított) pályázatok

Részletesebben

2013. július 2., Szikszó. 25 July 2013

2013. július 2., Szikszó. 25 July 2013 Mintaprojekt az elérhető Európai Uniós források felhasználásának elősegítéséért a hátrányos helyzetű lakosság fenntartható lakhatási körülményeinek és szociális helyzetének javítása érdekében Pécsett 2013.

Részletesebben

EFOP TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSÉVEL

EFOP TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSÉVEL EFOP-1.3.5-16 TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS ERŐSÍTÉSE A KÖZÖSSÉGEK FEJLESZTÉSÉVEL PÁLYÁZAT CÉLJA: A helyi igényekre, lehetőségekre reflektálva új formalizált vagy nem formalizált kisközösségek létrehozása

Részletesebben

Nagy Miklós Csaba egyéni vállalkozó Nagy Miklós egyéni vállalkozásának fejlesztése

Nagy Miklós Csaba egyéni vállalkozó Nagy Miklós egyéni vállalkozásának fejlesztése Nagy Miklós Csaba egyéni vállalkozó Nagy Miklós egyéni vállalkozásának fejlesztése Szakmai anyag a Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájából a Térségi és helyi vállalkozások

Részletesebben

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről

Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete. a közművelődésről Kacsóta Községi Önkormányzat 4/2004. (IV.19.) KT. Rendelete a közművelődésről Kacsóta községi Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi közművelődési feladatok ellátása érdekében a kulturális javak

Részletesebben

Kiadó: Perkáta Nagyközség Önkormányzata. Felelős kiadó: Somogyi Balázs

Kiadó: Perkáta Nagyközség Önkormányzata. Felelős kiadó: Somogyi Balázs Kiadó: Perkáta Nagyközség Önkormányzata Felelős kiadó: Somogyi Balázs Kiadási év, 2014 A perkátai Győry-kastély parkja fenntartható hasznosítása Győry kastély és Perkáta Perkáta település Fejér megyében

Részletesebben

A Velencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás Kulturális Stratégia Rövidtávú operatív programja

A Velencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás Kulturális Stratégia Rövidtávú operatív programja 2010. Az Oroszlányi Kistérség kulturális stratégia rövidtávú operatív programja 1 A Velencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás Kulturális Stratégia Rövidtávú operatív programja Közkincs kerekasztal

Részletesebben

Város Polgármestere. Előterjesztés. A helyi ifjúság helyben maradásának elősegítését szolgáló csomag

Város Polgármestere. Előterjesztés. A helyi ifjúság helyben maradásának elősegítését szolgáló csomag Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a Telefon: 06 23 310-174/113, 142 mellék Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés A helyi ifjúság helyben

Részletesebben

A Baranya Zöldút magyar szakaszának bemutatása

A Baranya Zöldút magyar szakaszának bemutatása A Baranya Zöldút magyar szakaszának bemutatása Gonda Tibor 2014. augusztus 30. Vörösmart/Zmajevac A Baranya Zöldút települései A GoGreen projekt keretében kialakított zöldút által lefedett 19 magyarországi

Részletesebben

Fejlesztési igények felmérése Újtelep szociális városrehabilitáció

Fejlesztési igények felmérése Újtelep szociális városrehabilitáció Fejlesztési igények felmérése Újtelep szociális városrehabilitáció Szeghalom Város Önkormányzata az újtelepi városrész, valamint a Vásártér utca környékének fejlesztését tervezi szociális célú városrehabilitációs

Részletesebben

Reflexió- Hospitálás

Reflexió- Hospitálás Reflexió-Hospitálás Reflexió- Hospitálás A csoportszobában kialakított játszóhelyek, a fellelhető játékeszközök tükrözték a csoport életkori összetételét. Mindhárom korosztály megtalálta az életkorának

Részletesebben

KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete

KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete BUDAPEST XXI. KERÜLET CSEPEL ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLET 36/2007.(XI.27.) Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Kt. rendelete az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 37/1998.(XII.15.)Kt.

Részletesebben

I. kommunikációs csomag:

I. kommunikációs csomag: Az uniós pályázatok kedvezményezettjei eltérő tartalmú kommunikációs csomagokat kötelesek megvalósítani. Ezt minden esetben a pályázati útmutató rögzíti a projekt jellegének és mertének megfelelően.a szigorú

Részletesebben

Kistérségi közösségfejlesztés Borsod- Abaúj- Zemplén megyében

Kistérségi közösségfejlesztés Borsod- Abaúj- Zemplén megyében Kistérségi közösségfejlesztés Borsod- Abaúj- Zemplén megyében Mi is a közösségfejlesztés? az adott településen élő emberek aktív közreműködésével, a rendelkezésre álló humán, természeti- és gazdasági erőforrásokból

Részletesebben

Beszámoló a 35/2013. (V.22.) VM rendelet támogatásával megvalósult beruházásról

Beszámoló a 35/2013. (V.22.) VM rendelet támogatásával megvalósult beruházásról Beszámoló a 35/2013. (V.22.) VM rendelet támogatásával megvalósult beruházásról Pályázó neve: Palotási Polgárőr Egyesület Pályázó címe: 3042 Palotás Kossuth út 1. Ügyfél-azonosító: 1004795335 Támogatási

Részletesebben

A TEHETSÉG A TEHETSÉG NEM VÉSZ EL TATÁRSZENTGYÖRGYÖN TÁMOP 3.4.3-08/1-2009-0018

A TEHETSÉG A TEHETSÉG NEM VÉSZ EL TATÁRSZENTGYÖRGYÖN TÁMOP 3.4.3-08/1-2009-0018 A TEHETSÉG Vegyétek észre, ha egy gyermek különleges. Nem azért különleges, mert különb akar lenni, hanem azért, mert nem tud más lenni! (Szabó Magda) A tehetség nem mindig jelentkezik láthatóan, sokszor

Részletesebben

IFJÚSÁGI KÖZÖSSÉGI MŰVELŐDÉS LEHETŐSÉGEI

IFJÚSÁGI KÖZÖSSÉGI MŰVELŐDÉS LEHETŐSÉGEI IFJÚSÁGI KÖZÖSSÉGI MŰVELŐDÉS LEHETŐSÉGEI Hol vannak a fiatalok? Szabadidejükben elsősorban a barátaikkal és az online térben vannak Milyen terekre vágynak? Rólad Szól! Párbeszéd a fiatalokkal Konzultáció

Részletesebben

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja?

ÉLETMŰHELY. Mi a program célja? ÉLETMŰHELY Mi a program célja? A kreatív gondolkodás és a kreatív cselekvés fejlesztése, a személyes hatékonyság növelése a fiatalok és fiatal felnőttek körében, hogy megtalálják helyüket a világban, életük

Részletesebben

CLLD -IKSZT. Közösségi Irányítású Helyi Fejlesztés (CLLD) és az IKSZT. GelencsérGéza

CLLD -IKSZT. Közösségi Irányítású Helyi Fejlesztés (CLLD) és az IKSZT. GelencsérGéza CLLD -IKSZT Közösségi Irányítású Helyi Fejlesztés (CLLD) és az IKSZT GelencsérGéza Végre leesett a tantusz Európában (sic!) felismerték a felülről építkező (top down) fejlesztéspolitika hatékonyságzavarait:

Részletesebben

Kiegészítés Tata város kommunikációs stratégiájához az önkormányzati bizottságok ajánlásai alapján

Kiegészítés Tata város kommunikációs stratégiájához az önkormányzati bizottságok ajánlásai alapján Kiegészítés Tata város kommunikációs stratégiájához az önkormányzati bizottságok ajánlásai alapján 1. Kistérségi információk hatékony koordinációja Amennyiben Tata a jelenlegi bázisán valóban erősíteni

Részletesebben

EFOP PROJEKTEK ÖSSZEHANGOLÁSA, PÁLYÁZATOK BENYÚJTÁSA

EFOP PROJEKTEK ÖSSZEHANGOLÁSA, PÁLYÁZATOK BENYÚJTÁSA EFOP PROJEKTEK ÖSSZEHANGOLÁSA, PÁLYÁZATOK BENYÚJTÁSA Alapvető cél A humán tőke növelése és a társadalmi környezet javítása az alábbi alapelvek mentén: 1. Egy-egy településen jelentkező társadalmi problémák

Részletesebben

4/2002.(II.3.) számú rendelet

4/2002.(II.3.) számú rendelet 1 5. számú melléklet 4/2002.(II.3.) számú rendelet Bekecs községi Önkormányzat Közművelődési feladatairól A közművelődéshez való jog gyakorlása közérdek, a közművelődési tevékenységek gyakorlása közcél.

Részletesebben

BROADINVEST ÉPÍTŐIPARI SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT. Gépbeszerzés a Broadinvest Kft-nél

BROADINVEST ÉPÍTŐIPARI SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT. Gépbeszerzés a Broadinvest Kft-nél BROADINVEST ÉPÍTŐIPARI SZOLGÁLTATÓ ÉS KERESKEDELMI KFT. Gépbeszerzés a Broadinvest Kft-nél Szakmai anyag a Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájából a Térségi és helyi

Részletesebben

HETI RENDSZERESSÉGŰ FOGLALKOZÁSOK SZAKMAI TALÁLKOZÓK

HETI RENDSZERESSÉGŰ FOGLALKOZÁSOK SZAKMAI TALÁLKOZÓK HETI RENDSZERESSÉGŰ FOGLALKOZÁSOK SZAKMAI TALÁLKOZÓK Károlyi Bernát Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Rákóczitelepi Tagintézménye Almáskamarási

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS II. FORDULÓ. Kisújszállás Város Önkormányzata által megbízott Közvetítő Szervezet

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS II. FORDULÓ. Kisújszállás Város Önkormányzata által megbízott Közvetítő Szervezet PÁLYÁZATI FELHÍVÁS II. FORDULÓ Kisújszállás Város Önkormányzata által megbízott Közvetítő Szervezet pályázatot hirdet az ÉAOP-2009. 5.1.1/D-09-2f 2011 0006 számú, Kisújszállás városközpont funkcióbővítő

Részletesebben

Mennyire szolidáris a magyar?

Mennyire szolidáris a magyar? Mennyire szolidáris a magyar? Kiket és milyen módon támogat és támogatna Magyarország lakossága itthon és külföldön? Kutatási eredmények 2013. szeptember 4. 1 A kutatás háttere: Eurobarometer 2012: a magyarok

Részletesebben

KKCT pályázatok Pályázati azonosító: NEA NO 13 SZ Projekt címe: Lehár örökség Komáromban. Projekt kezdete:

KKCT pályázatok Pályázati azonosító: NEA NO 13 SZ Projekt címe: Lehár örökség Komáromban. Projekt kezdete: KKCT pályázatok 2013. Pályázati azonosító: NEA NO 13 SZ 0148 Projekt címe: Lehár örökség Komáromban Projekt kezdete: 2013. 06. 01. Projekt vége: 2014. 03. 31. Kért összeg: 4 500 000 Önrész összege: 1 087

Részletesebben

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA

ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ÁROP-2.2.22-2013-2013-0001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA AZ ELŐADÁS TARTALMA A helyi problémák Felelősségvállalás

Részletesebben

kapcsolatok erősítése Vácott

kapcsolatok erősítése Vácott Közigazgatási partnerségi kapcsolatok erősítése Vácott ÁROP 1.A.6 2013 2013 0017 0017 A pályázati konstrukció A Közigazgatási partnerségi kapcsolatok erősítése elnevezésű pályázat célja a közigazgatási

Részletesebben

Ertelné Csák Judit vezetői pályázatának véleményezése adiák-önkormányzat szemszögéből

Ertelné Csák Judit vezetői pályázatának véleményezése adiák-önkormányzat szemszögéből Ertelné Csák Judit vezetői pályázatának véleményezése adiák-önkormányzat szemszögéből A pályázat részletekbe menően ismerteti iskolánk elmúlt15 évének eredményeit, melyet a pályázó vezetése alatt ért el.

Részletesebben

Összefogás Építési Alap

Összefogás Építési Alap Összefogás Építési Alap koncepció Bevezető Régi hagyomány Biatorbágyon, de talán az egész országban is, hogy egyes közösségek, utcák lakói összefognak és társadalmi munkában elvégeznek olyan feladatokat,

Részletesebben

Helyi Fejlesztési Stratégia (MUNKAANYAG) 1. INTÉZKEDÉS

Helyi Fejlesztési Stratégia (MUNKAANYAG) 1. INTÉZKEDÉS Helyi Fejlesztési Stratégia 2014-2020 (MUNKAANYAG) INTÉZKEDÉSEK 1. INTÉZKEDÉS 1. Intézkedés megnevezése A településeken működő, az ott élők helyben maradását elősegítő szolgáltatások körének bővítése,

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258.

ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258. Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4 TÉMAHÉT: 1848/49 ÁLTALÁNOS ADATOK: TATAY SÁNDOR KÖZÖS FENNTARTÁSÚ ÁLTALÁNOS ISKOLA BADACSONYTOMAJ KERT UTCA 8. 8258. A

Részletesebben

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének. 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete. A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének. 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete. A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének 21/2012.(VI.27.) önkormányzati rendelete A város közművelődési feladatainak és ellátásának feltételeiről Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése a muzeális intézményekről,

Részletesebben

Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ PAKTUM-PROGRESS. A Békés Megyei Foglalkoztatási Paktum létrehozása

Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ PAKTUM-PROGRESS. A Békés Megyei Foglalkoztatási Paktum létrehozása SAJTÓANYAG PAKTUM-PROGRESS A Békés Megyei Foglalkoztatási Paktum fenntartása című OFA/FP/2007-7249/0027 számú programról Paktum A paktum partnerség, esély a közös információs bázis, közös stratégia kialakítására,

Részletesebben

Nyíri Arborétumért, Természetért, Kultúráért Egyesület

Nyíri Arborétumért, Természetért, Kultúráért Egyesület Nyíri Arborétumért, Természetért, Kultúráért Egyesület KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS 2011. TARTALOM 1. A szervezet alapadatai 2. Egyszerűsített könyvvitelt vezető egyéb szervezetek közhasznú egyszerűsített beszámolójának

Részletesebben

Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben

Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne. Tamási Áron: Ábel a rengetegben A projekt címe: HÉVÍZ A MÚLTBAN ÉS NAPJAINKBAN Intézményi innováció a Hévízi Helytörténeti Múzeum és az Illyés

Részletesebben

Természeti és kulturális örökségünk fenntartható hasznosításának támogatása Célterület azonosító: 1 018 505

Természeti és kulturális örökségünk fenntartható hasznosításának támogatása Célterület azonosító: 1 018 505 A Szigetköz Mosoni-sík Leader Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként Természeti és kulturális örökségünk fenntartható hasznosításának támogatása Célterület azonosító:

Részletesebben

Környezeti nevelés, szemléletformálás a Pannontáj-Sokoró Natúrparkban

Környezeti nevelés, szemléletformálás a Pannontáj-Sokoró Natúrparkban Környezeti nevelés, szemléletformálás a Pannontáj-Sokoró Natúrparkban Székely Rita Pannontáj- Sokoró Natúrpark munkaszervezet vezetője Magyar Natúrpark Szövetség alelnöke A natúrpark múltja Sokoró Ökológiai

Részletesebben

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007.

ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. ZÖLDTURIZMUS ÉVE 2007. Kiss Kornélia kutatási csoportvezető Magyar Turizmus Zrt. Budapest, 2007. március m 13. A kampányévet megalapozó kutatások A magyar lakosság utazási szokásai, 2000-től évente A KVVM

Részletesebben

BESZÁMOLÓ LEADER 2014

BESZÁMOLÓ LEADER 2014 BESZÁMOLÓ LEADER 2014 Célterület megnevezése: rendezvények Életminőség javítása helyi és térségi szolgáltatások minőségi fejlesztésével, valamint civil szervezetek megerősítésével Pályázó neve: Községi

Részletesebben

KÖZÖSSÉGI FELMÉRÉS ELEMZÉSE ÉS KIÉRTÉKELÉSE

KÖZÖSSÉGI FELMÉRÉS ELEMZÉSE ÉS KIÉRTÉKELÉSE KÖZÖSSÉGI FELMÉRÉS ELEMZÉSE ÉS KIÉRTÉKELÉSE A HELYI IDENTITÁS ÉS TÁRSADALMI KOHÉZIÓ ERŐSÍTÉSE ABAÚJSZÁNTÓ KÖZPONTTAL TOP-5.3.1-16-BO1-2017-00012 A projekt rövid bemutatása Abaújszántó Város Önkormányzata

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2004.április 26-i ülésére Tárgy: Szociális célú pályázatokhoz Képviselő-testületi határozat Előadó: Koósné Stohl Ilona Intézményvezető

Részletesebben

M E G H Í V Ó. Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzat Elnöke tisztelettel meghívja Önt a nemzetiségi önkormányzat

M E G H Í V Ó. Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzat Elnöke tisztelettel meghívja Önt a nemzetiségi önkormányzat Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzat 5500 Gyomaendrőd, Selyem út 124. M E G H Í V Ó Gyomaendrőd Város Német Nemzetiségi Önkormányzat Elnöke tisztelettel meghívja Önt a nemzetiségi önkormányzat

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉSEK. Gyomaendrőd Város Önkormányzata. Roma Nemzetiségi Önkormányzat január 23. napján tartandó rendkívüli üléséhez

ELŐTERJESZTÉSEK. Gyomaendrőd Város Önkormányzata. Roma Nemzetiségi Önkormányzat január 23. napján tartandó rendkívüli üléséhez ELŐTERJESZTÉSEK Gyomaendrőd Város Önkormányzata Roma Nemzetiségi Önkormányzat 2015. január 23. napján tartandó rendkívüli üléséhez 1. NAPIRENDI PONT A Roma Nemzetiségi Önkormányzat 2015. január 23-i ülésére

Részletesebben

Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. LEADER kritériumok. Célterület kód: 580a01

Mezőföldi Híd Térségfejlesztő Egyesület. LEADER kritériumok. Célterület kód: 580a01 Célterület kód: 580a01 Nemzetiségi hagyományok ápolása, civil szervezetek eszközbeszerzésének támogatása adottságokon alapul, vagy újszerűsége, témája miatt fontos a települések fejlődése szempontjából

Részletesebben

A Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Vasi Őrtorony Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként Köztisztasági fürdök és mosodák létrehozása, működtetése Célterület azonosító: 1 019 100 1. A projekt

Részletesebben

Magyar Ifjúsági Vöröskereszt. Bázisovi Program

Magyar Ifjúsági Vöröskereszt. Bázisovi Program Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Bázisovi Program A hálózat A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt egyedi Bázisiskola Programja már 9 sikeres évet és rengeteg tapasztalatot tudhatott maga mögött 150 általános- és

Részletesebben

AKADÁLYMENTES HOZZÁFÉRÉS WORKSHOP SZOLGÁLTATÁSOK AKADÁLYMENTESSÉGE A MAGYAR TELEKOMNÁL

AKADÁLYMENTES HOZZÁFÉRÉS WORKSHOP SZOLGÁLTATÁSOK AKADÁLYMENTESSÉGE A MAGYAR TELEKOMNÁL AKADÁLYMENTES HOZZÁFÉRÉS WORKSHOP SZOLGÁLTATÁSOK AKADÁLYMENTESSÉGE A MAGYAR TELEKOMNÁL 2017. NOVEMBER 13., NOVOTEL BUDAPEST DANUBE Magyar Telekom Csoport FENNTARTHATóSÁGi STRATÉGiA 2016-2020 A fenntarthatóság

Részletesebben

CLLD SZOMBATHELY PROGRAMBEMUTATÓ SZAKMAI FÓRUM. Szombathely december 17.

CLLD SZOMBATHELY PROGRAMBEMUTATÓ SZAKMAI FÓRUM. Szombathely december 17. CLLD SZOMBATHELY PROGRAMBEMUTATÓ SZAKMAI FÓRUM Szombathely 2018. december 17. FÓRUM TÉMAKÖREI CLLD PROGRAM SAVARIA JÖVŐJÉÉRT HACS ÉS MUNKASZERVEZET PÁLYÁZATI FOLYAMAT ANIMÁCIÓ KÉRDÉSEK FÓRUM TÉMAKÖREI

Részletesebben

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Tervezet 5.0 AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGHOZ BENYÚJTOTT VÁLTOZAT Összefoglaló

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Tervezet 5.0 AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGHOZ BENYÚJTOTT VÁLTOZAT Összefoglaló Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) Tervezet 5.0 AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGHOZ BENYÚJTOTT VÁLTOZAT Összefoglaló Prioritás A prioritás vonatkozó specifikus céljai: A prioritáshoz kapcsolódó

Részletesebben

Magyar joganyagok /2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 2. oldal 3. felkéri az érdekelt szervezeteket, hogy működjenek köz

Magyar joganyagok /2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 2. oldal 3. felkéri az érdekelt szervezeteket, hogy működjenek köz Magyar joganyagok - 1728/2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 1. oldal 1728/2016. (XII. 13.) Korm. határozat a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2017-2018. évi cselekvési programjáról

Részletesebben

Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés Sárospatakon TOP

Kulturális és közösségi terek infrastrukturális fejlesztése és helyi közösségszervezés Sárospatakon TOP A helyi felhívás címe: Közösségi akciók megvalósítása kulturális jelentőségű köztéri alkotásokhoz kapcsolódóan (P4) A helyi felhívás kódszáma: TOP-7.1.1-16-H-083-4 - Egyesület egyéb formái (GFO 52) - Egyházi

Részletesebben

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ. együttgondolkodást indító munkaközi anyag

TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ. együttgondolkodást indító munkaközi anyag TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ együttgondolkodást indító munkaközi anyag 1. JÖVŐKÉP Mogyoród az agglomeráció egyik kiemelt turisztikai célpontja legyen. Ön milyen települést szeretne?:. Mogyoród egy olyan

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Iktatószám: 22389/2016. Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármestere Javaslat az EFOP-1.3.5-16. kódszámú, Társadalmi szerepvállalás erősítése a közösségek fejlesztésével című pályázati konstrukció keretében

Részletesebben

Bevezetés - előzmények

Bevezetés - előzmények Az Internet szerepe a megújuló energiaforrások elterjesztésében Baros Zoltán 1 és Németh Sarolta 2 1 Debreceni Egyetem Meteorológia Tanszék 4010 Debrecen, Egyetem tér 1. Pf.. 13. e-mail: zbaros@delfin.unideb.hu

Részletesebben

ÁLMODTUNK, TERVEZTÜNK, MEGVALÓSÍTOTTUNK /15. Álmodtunk, terveztünk, megvalósítottunk /15

ÁLMODTUNK, TERVEZTÜNK, MEGVALÓSÍTOTTUNK /15. Álmodtunk, terveztünk, megvalósítottunk /15 ÁLMODTUNK, TERVEZTÜNK, MEGVALÓSÍTOTTUNK Kiadja: Alpokalja-Fertõ táj Vidékfejlesztési Egyesület Felelõs kiadó: Horváth Tibor, elnök Székhely: 9444 Fertõszentmiklós, Szent István u. 20-21. Közösségi Ház

Részletesebben

Visegrád Város Önkormányzatának Képviselő Testülete az évi CXL. tv a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Visegrád Város Önkormányzatának Képviselő Testülete az évi CXL. tv a felhatalmazása alapján az alábbi rendeletet alkotja: Visegrádi Önkormányzat 11/2001. (IX. 27.) ör. rendelete a város közművelődési feladatairól és ellátásának feltételeiről [Egységes szerkezetben a 4/2014. (III.21.) Ökt. rendelettel] Visegrád Város Önkormányzatának

Részletesebben

Szakmai ö sszeföglalö a pröjektteve kenyse gekrö l

Szakmai ö sszeföglalö a pröjektteve kenyse gekrö l Szakmai ö sszeföglalö a pröjektteve kenyse gekrö l Készítette: Kiss Albert szakmai vezető 2015. február 28. A című pályázat megvalósításában a Zalabéri Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola és

Részletesebben

Jelen rövid kérdőíves felmérés célja a lakossági igények megismerése a Normafa tervezett rehabilitációjával kapcsolatban.

Jelen rövid kérdőíves felmérés célja a lakossági igények megismerése a Normafa tervezett rehabilitációjával kapcsolatban. Tisztelt Válaszadó! Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat a Normafa rehabilitációját tervezi, azzal a céllal, hogy a terület értékeinek fenntartható hasznosításával még inkább hozzájáruljon a lakosság

Részletesebben

A projekt folytatási lehetőségei

A projekt folytatási lehetőségei "Függő(k) kapcsolatok - a drog területet képviselő civil szervezetek érdekképviseleti célú együttműködését fejlesztő projektje az ország három régiójában A projekt folytatási lehetőségei Gondi János Debrecen,

Részletesebben

KIDIN Projekt: Kisebbségek identitása és integrációja művészeti eszközökkel - Konferencia- és fesztiválsorozat a jó gyakorlatok bemutatására

KIDIN Projekt: Kisebbségek identitása és integrációja művészeti eszközökkel - Konferencia- és fesztiválsorozat a jó gyakorlatok bemutatására Szentpétery Elemér Együttható Közösségépítő Egyesület KIDIN Projekt: Kisebbségek identitása és integrációja művészeti eszközökkel - Konferencia- és fesztiválsorozat a jó gyakorlatok bemutatására Nagyecsed

Részletesebben

Tevékenység: Lakossági igényfelmérés szolgáltatás eredményeinek a hasznosítása. Dokumentum: Tanácsadói dokumentum ÁROP-1.A.

Tevékenység: Lakossági igényfelmérés szolgáltatás eredményeinek a hasznosítása. Dokumentum: Tanácsadói dokumentum ÁROP-1.A. Tevékenység: Lakossági igényfelmérés szolgáltatás eredményeinek a hasznosítása Dokumentum: Tanácsadói dokumentum ÁROP-1.A.5-2013-2013-0102 Államreform Operatív Program keretében megvalósuló Szervezetfejlesztés

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK TÁJÉKOZTATÓ FÓRUM

PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK TÁJÉKOZTATÓ FÓRUM PÁLYÁZATI FELHÍVÁSOK TÁJÉKOZTATÓ FÓRUM 2019. MÁJUS 15. Előadó: Bugyik Andrea HELYI AKCIÓCSOPORT (HACS) BEMUTATÁSA Név: Karcag Városért Helyi Közösség Megalakulás: 2016. év Forma: konzorcium Tagság: 18

Részletesebben

EFOP ISKOLAKÖZPONTÚ HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK TÁMOGATÁSA

EFOP ISKOLAKÖZPONTÚ HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK TÁMOGATÁSA EFOP-1.3.9-17 ISKOLAKÖZPONTÚ HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK TÁMOGATÁSA PÁLYÁZAT CÉLJA: A felhívás célja, hogy összhangban az Európai Unió és Magyarország között létrejött Partnerségi Megállapodás irányelveivel

Részletesebben

Lakossági igényfelmérés (9/2.)

Lakossági igényfelmérés (9/2.) Aszód Város Önkormányzata Lakossági igényfelmérés (9/.) Készítette: CONTROLL Holding Tanácsadó Zrt. Közigazgatási Igazgatósága 0. október Tartalom. Köszönetnyilvánítás az együttműködésért.... A II. lakossági

Részletesebben

MERRE TOVÁBB NATÚRPARKOK?

MERRE TOVÁBB NATÚRPARKOK? Összhang a tájban MERRE TOVÁBB NATÚRPARKOK? A MAGYARORSZÁGI NATÚRPARKOK FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA 2015-2030 Kiss Gábor Tervszerű fejlesztés széleskörű együttműködéssel 2013. október Négyoldalú együttműködési

Részletesebben

Pályaválasztók a Pályaválasztási Kiállításokon

Pályaválasztók a Pályaválasztási Kiállításokon 1 Pályaválasztók a Pályaválasztási Kiállításokon A Közép-Dunántúli Regionális Munkaügyi központ Pályaválasztási Kiállításokat rendezett Székesfehérváron (2009. november 5-7.) és Dunaújvárosban (november

Részletesebben

Előadás elhangzott: Magyar Ifjúsági Konferencia visegrádi ünnepi ülése, szakmai panel, 2014. december 13.

Előadás elhangzott: Magyar Ifjúsági Konferencia visegrádi ünnepi ülése, szakmai panel, 2014. december 13. Előadó: Majzik Balázs főosztályvezető-helyettes EMMI Ifjúságügyi Főosztály Előadás témája: Emberi Erőforrás Fejlesztési OP, 2014-2020 Előadás elhangzott: Magyar Ifjúsági Konferencia visegrádi ünnepi ülése,

Részletesebben

ÉLETFA SEGÍTŐ SZOLGÁLAT EGYESÜLET

ÉLETFA SEGÍTŐ SZOLGÁLAT EGYESÜLET ÉLETFA SEGÍTŐ SZOLGÁLAT EGYESÜLET Jelenlegi projektjeink Közösségfejlesztés KÖZTÁMHÁLÓ - közösségfejlesztés, a közösségi munka munkaformái, módszerei terjesztése Közösségi Munka Műhely - közösségfejlesztők

Részletesebben

Uniós források a települési ifjúsági munka szolgálatában

Uniós források a települési ifjúsági munka szolgálatában Uniós források a települési ifjúsági munka szolgálatában Batta Zsófia Család- és Ifjúságpolitikai Stratégiai és Koordinációs Főosztály Budapest, 2017. március Fiatalokat érintő, közösségfejlesztést szolgáló

Részletesebben

A MNVH tevékenységei projektötleti felhívások. Dr. Barancsi Ágnes MNVH Jász-Nagykun-Szolnok megyei referens FELADATOK

A MNVH tevékenységei projektötleti felhívások. Dr. Barancsi Ágnes MNVH Jász-Nagykun-Szolnok megyei referens FELADATOK A MNVH tevékenységei projektötleti felhívások Dr. Barancsi Ágnes MNVH Jász-Nagykun-Szolnok megyei referens Magyarország legszebb konyhakertje Karcag, 2013. november 15. FELADATOK A politikai -, a szakmai-

Részletesebben

A MNVH tevékenységei projektötleti felhívások Dr. Barancsi Ágnes MNVH Jász-Nagykun-Szolnok megyei referens

A MNVH tevékenységei projektötleti felhívások Dr. Barancsi Ágnes MNVH Jász-Nagykun-Szolnok megyei referens A MNVH tevékenységei projektötleti felhívások Dr. Barancsi Ágnes MNVH Jász-Nagykun-Szolnok megyei referens Magyarország legszebb konyhakertje Karcag, 2013. november 15. FELADATOK A politikai -, a szakmai-

Részletesebben

Civil szervezetek a lakosok szemével, 2008 június

Civil szervezetek a lakosok szemével, 2008 június Civil szervezetek a lakosok szemével, 2008 június Az Echo Survey Szociológiai Kutatóintézet a Helyi Érték - Közép-Dunántúli Civil Szolgáltató Hírlevél felkérésére kutatást végzett Közép-Dunántúl három

Részletesebben

FELSŐS SZÜLŐI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEI

FELSŐS SZÜLŐI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEI FELSŐS SZÜLŐI ELÉGEDETTSÉGMÉRÉS EREDMÉNYEI 2017. január Szülői elégedettségmérés felső tagozaton 2017 decemberében a felső tagozatos szülők körében mértük a szülők elégedettségét az iskolában folyó nevelő-oktató

Részletesebben

Kérdőíves felmérés szeptember. Külön lehetőséget biztosítottunk írásbeli vélemény nyilvánításra a változtatás igényével kapcsolatosan.

Kérdőíves felmérés szeptember. Külön lehetőséget biztosítottunk írásbeli vélemény nyilvánításra a változtatás igényével kapcsolatosan. Kérdőíves felmérés 2016. szeptember Könyvtárunk szolgáltatási színvonalának mérésére kérdőíves felmérést végzett 2016. szeptember 20 és október 20 közötti időszakban. A mintavétel módja véletlenszerű kiválasztással

Részletesebben