Kreditszám: 3 Számonkérés módja: kollokvium (írásbeli)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kreditszám: 3 Számonkérés módja: kollokvium (írásbeli)"

Átírás

1 A tárgy neve: Élővilág-védelmi információrendszer (előadás) Tantárgyfelelős: Dr. Dévai György, DSc (az MTA doktora), egyetemi tanár A tárgy oktatója: Dr. Dévai György, DSc (az MTA doktora), egyetemi tanár Lukács Balázs András, PhD hallgató Varga Katalin, PhD hallgató Miskolczi Margit, ügyvivő szakértő Kertész György, programozó Óraszám/hét: 1+3 Kreditszám: 3 Számonkérés módja: kollokvium (írásbeli) A tantárgy oktatásának célja: áttekintést adni a hazai élővilág állapotának bemutatására és értékelésére alkalmas eljárásokról, annak érdekében, hogy az érdemi részvétel az élőlények és élőhelyük megóvási lehetőségeinek kimunkálásában biztosítható legyen. A tantárgy tematikája Információelméleti alapok. Az információrendszerek tartalma és felépítése. Az információrendszerek infrasruktúrája, működésük tárgyi és személyi feltételei. Környezetvédelmi információrendszerek. Az élővilág-védelmi részrendszerek típusai és fő ismérvei. Minta és adat. A pánbióta és alkotóelemei. A biotikai adat fogalma és elemei. Tradicionális és modern típusú adatok. A biotikai adatok rendszerré szervezése. Adatok bevitele, feldolgozása és értékelése. Fajokra és élőhelyekre vonatkozó adatfelvételi lapok bemutatása, értelmezési és kitöltési útmutatójuk ismertetése. A Nemzeti Biodiverzitásmonitorozó Rendszer. Az adatokkal kapcsolatos jogi szabályok és etikai normák. Adathozzáférési szintek és lehetőségek. Egységes biotikai adatbank ismertetése és tesztelése. Az UTM (Universal Transverse Mercator) rendszerű hálótérképezés elvi és módszertani alapjai. A hálótérképes természet- és környezetminősítési eljárások ismérvei, alkalmazási módjaik és lehetőségeik. Az ajánlott irodalom BREUER, H. 1995: SH atlasz: Informatika. Springer Hungarica Kiadó Kft., Budapest, 227 pp. DÉVAI GY. SZILÁGYI G. MISKOLCZI M. (szerk.) 1998: Természetvédelmi informatikai tanulmányok. I. rész. Alapelvek és módszerek a biotikai adatok lelőhelyneveinek egységesítéséhez és a magyarországi helységek UTM rendszerű kódjegyzékének használatához. Acta biol. debrecina, Suppl. oecol. hung. 8, 194 pp. DÉVAI GY. MISKOLCZI M. 1987: Javaslat egy új környezetminősítő értékelési eljárásra a szitakötők hálótérképek szerinti előfordulási adatai alapján. Acta biol. debrecina 20( ): DÉVAI GY. TÓTHMÉRÉSZ B. ERDEI ZS. TÓTH A. MISKOLCZI M. 1993: Tájékoztató füzet a Magyarországi Vizes Élőhelyek Adatbázisa (MVÉA) adattartalmának értelmezéséhez és adatlapjainak kitöltéséhez. In: Magyarországi Vizes Élőhelyek (Wetlands) Adatbázisa (MVÉA-Program) a Ramsari Egyezmény adatfelvételi rendszere alapján. KTM Természetvédelmi Hivatala, Budapest & KLTE Ökológiai Tanszéke, Debrecen, III + 24 pp. FEKETE G. MOLNÁR ZS. HORVÁTH F. (szerk.) 1997: A magyarországi élőhelyek leírása, határozója és a Nemzeti Élőhely-osztályozási Rendszer. In: Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer II. MTA ÖBKI & MTM, Vácrátót & Budapest, 374 pp. FÜLÖP G. 2001: Az információ. Erdélyi Múzeum-Egyesület, Kolozsvár, 242 pp.

2 HORVÁTH F. RAPCSÁK T. SZILÁGYI G. (szerk.) 1997: Informatikai alapozás. In: Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer I. MTA ÖBKI & MTM, Vácrátót & Budapest, 164 pp. JAKUCS P. DÉVAI GY. (szerk.) 1985: Környezetvédelmi Információrendszer: Természetes Élővilágvédelmi Részrendszer. Fajokra és élőhelyekre vonatkozó adatfelvételi lapok értelmezési és kitöltési útmutatója. Javaslatterv. KLTE Ökológiai Tanszéke, Debrecen & OKTH, Budapest, 185 pp., XVIII tábla. KUN A. MOLNÁR ZS. (szerk.) 1999: Élőhely-térképezés. In: Nemzeti Biodiverzitásmonitorozó Rendszer XI. Scientia Kiadó, Budapest, 174 pp. MARÓTI P. 2003: Információ(elmélet) a biológiában (Biofizikai informatika). JATEPress, Szeged, XII pp. A tárgy keretében tartott előadások részletes tematikája heti bontásban 1 hét Információelméleti alapok. Az információ szó köznapi és szakmai használatának különbözősége (konkrét és kvalitatív, ill. absztrakt és kvantitatív értelmezés). A rendszer fogalma, a rendszerek struktúrája és funkciója. Az anyagi rendszerek három fő ismérve: tömeg, energia, információ. Az anyagi rendszerek három fő típusa: elszigetelt, zárt, nyílt rendszer. Az élettelen és az élő természeti rendszerek egysége és különbözősége. Az entrópia és az információ. A shannoni információelmélet. Az információ és a valószínűség. Az információ strukturális attributív és funkcionális kibernetikus felfogása. Az információelmélet és a kibernetika kapcsolata. Modellalkotás. Szabályozás, vezérlés, irányítás. Negatív és pozitív visszacsatolás. Az élettelen és az élő rendszerek anyagforgalmi folyamatainak összehasonlító jellemzése. Egyensúlyi és nem-egyensúlyi állapotok. A homeosztázis és a stabilitás. 2. hét Az információ vizsgálata három aspektusból: szintaktikai, szemantikai és pragmatikai szempontból. Kommunikációs rendszerek (információforrás, kódoló, adó, csatorna, vevő, dekódoló, felhasználó) és zajforrások. A jel fogalma. Analóg és digitális jelek. A jelátalakítás és a modem. A jelfolyamat (szemiozisz) három résztvevője: a jel, a jel tárgya, a jel értelmezője. Jeltipológia és jelelmélet. Jelrendszerek. A nyelv (langue) és a beszéd (parole). Az adat fogalma. Konkrét és származtatott adatok. Adatgyűjtés, adatfeldolgozás, adatértékelés. Az adatfeldolgozás szintjei: adatátvitel, adatválogatás (szelektálás), adatelemzés (strukturálás), adatredukció. Szöveges információk (pl. objektumleírások, jellemzések, panaszok, intézkedések). Az információforrások két fő típusa: vizsgálatok és dokumentumok. Az adatbányászat és a mesterséges intelligencia jelentősége az információrendszerek jövőbeli kiépítésénél és felhasználásánál. 3. hét Az információrendszerek tartalma és felépítése. Az információrendszerek infrastruktúrája, működésük tárgyi és személyi feltételei.

3 A környezetvédelmi információrendszer hazai létrehozásának kezdeményezése (a Balaton 1982 című, az OKTH által 1984-ben belső használatra készített kötet). Központi rendszer, alrendszerek (szakterületi bontásban) és részrendszerek (térségi bontásban). Adattárak (hagyományos és számítógépi) és információáramlási utak. Az élővilág-védelmi alrendszer sajátosságai, különös tekintettel a természetes élővilágra vonatkozó információk megjelenítésére. A minta és az adat. A pánbióta és alkotóelemeinek két fő csoportosítási lehetősége: paleobióta (fosszilia és szubfosszilia), eubióta; mikrobióta, flóra és fauna. A biotikai adat fogalma, nélkülözhetetlen, fő és járulékos alkotóelemei [faj neve + lelőhely; megfigyelési/gyűjtési időpont, megfigyelő/gyűjtő személye; egyedszám (összes, fejlődési alakok és/vagy ivarok szerinti bontás), gyűjtési mód, validáló és/vagy revideáló személye]. Tradicionális és modern típusú biotikai adatok. 4. hét A biotikai adatok értékelésének módszerelméleti és módszertani kérdései. Általános alapelvek. Az alapreferenciák gyűjtése és értékelése. A hasonlóságok és a különbségek értékelésének módjai. A biotikai alapon történő terület- és élőhelyjellemzések lehetőségei. Fajokra és élőhelyekre vonatkozó adatfelvételi lapok bemutatása, értelmezési és kitöltési útmutatójuk ismertetése. Biotikai adatállományok, adatbázisok és adatbankok szervezésének elvi és módszertani kérdéseinek beismertetése. Biotikai adatok rendszerré szervezése Előfordulás adatok adatok Modern Modern adatok adatok Adatrekordok (információegység) Adatrekordok (információegység) Adatállományok Adatállományok Adatbázis Adatbázis Adatbank Biotikai adatok beviteli, feldolgozási és értékelési folyamatának ismertetése. Fajokra és élőhelyekre vonatkozó adatfelvételi lapok, ill. értelmezési és kitöltési útmutatójuk bemutatása.

4 Biotikai adatok feldolgozása és értékelése adatok adatok közlése közlése Előfordulás Modern Modern adatok adatok közlése közlése adatok adatok bevitele bevitele Adatfeldolgozás Adatfeldolgozás Hely Faj Faj Idő Idő Személy Személy Adatértékelés Adatértékelés P/A P/A Pontszám Pontszám Egyedszám Egyedszám Kvantitatív Kvantitatív ökológiai ökológiai elemzés elemzés UTM UTM hálótérképezés hálótérképezés Térinformatikai Térinformatikai megjelenítés megjelenítés Modern Modern adatok adatok bevitele bevitele Faj Faj szerint szerint Hely Hely szerint szerint Idő Idő szerint szerint Személy Személy szerint szerint Adategység Adategység szerint szerint Élőhelyminősítés Élőhelyminősítés 5. hét Az UTM (Universal Transverse Mercator) rendszerű hálótérkérképezés. A földfelszín leképezéséhez használt fő vetülettípusok. A terület- és a szögtartás kérdésköre. Az UTM rendszerű európai hálótérképezési rendszerek [Mapping the Flora of Europe (MFE), ill. European Invertebrate Survey (EIS)] ismertetése. Az európai UTM hálótérképezés elvi és módszertani alapjai. Az európai fő- és részháló, az országos alapháló, a regionális és a lokális alhálók mezőméretei. A hálómezők azonosítási (kódolási) módjai. A magyarországi alap- és alhálók, ill. az általuk meghatározott mezők kódolási módjának ismertetése. A hálótérképes adatfeldolgozás eredményeinek bemutatási (interpretálási) lehetőségei. Célorientált ábrázolási módok és jelkulcsaik. A hálótérképes adatfeldolgozás előnyei és hátrányai. 6. hét A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer. A biodiverzitás-monitorozás informatikai alapozásának célja és feladatai. A hasonló célkitűzésű nemzetközi információrendszerek tájékozódó áttekintése. A monitorozás projektszemléletű megszervezése, a monitorozás működési és szervezeti modellje. Projektek. Projektek menedzselése és koordinálása. Szervezeti modell. A monitorozó rendszer általános informatikai struktúrája. Informatikai alapok. A monitorozó rendszer általános hardver- és szoftvereszközei, hálózatának javasolt kialakítása. Adatkompatibilitás-szintű ajánlások. Az egységes taxonómiai azonosítás és kódolás kezelése. A földrajzi helymeghatározás kezelése.

5 Rekordszintű kompatibilitás: logikai szintű alapadatrekordok és adatlapok. Biotikai, cönológiai és térképi alapadatrekordok. A monitorozó rendszer adatlapjai. Adatcsereegységek. Az adatok feldolgozásának lépései. Az adatbevitel és adatrögzítés speciális kérdései. Adatminőség-biztosítás. Adatfeldolgozó és adatelemző módszerek áttekintése. 7. hét A Biodiverzitás-monitorozó Program metaadatbázisa (TERMET). Az adatbázis létrehozásának célja. Az adatbázis tartalmi, szerkezeti és funkcionális áttekintése. Az üzemeltetés, felügyelet és használat kérdései. Projektek és anyagok (produktumok) metaleírása. Az intranet kialakításának és az internet-technológiájú információszolgáltatások bevezetésének lehetőségei. Az internet-technológia és a WWW legjelentősebb szolgáltatásai. Az NBmR továbbfejlesztése WWW-alapú szolgáltatásokkal. Az adatáramlási folyamatok és kapcsolódások áttekintése. A folyamatok áttekintése. A rendszer adatbázisai és kapcsolódási pontjai. Az információs szerverek lehetséges köre. Az adatbiztonság kérdései. Az NBmR keretében alkalmazásra javasolt feladatorientált szoftverek ismertetése. KTM Integrált Térinfomatikai Rendszer, Természetvédelmi alrendszer. BioBev, Enikő: adatbeviteli programok tradicionális és modern típusú biotikai adatok számára. BioFel, BioMin, BioTér: a tradicionális biotikai adatokat feldolgozó, területminősítő és térképi megjelenítő programok. CoenoDAT és CoenoKIT: adatbázisrendszer és elemző programcsomag cönológiai felvételek és botanikai adatok feldolgozásához. DivOrd: programcsomag a közösségek skálafüggő diverzitásának jellemzésére. NuCoSA: programcsomag botanikai, zoológiai és ökológiai vizsgálatokhoz. SYN-TAX: programcsomag többváltozós ökológiai, cönológiai és taxonómiai adatok elemzésére. PLEXUS: a sokváltozós plexusanalízis számítógépes programcsomagja. 8. hét A jogi környezet hatása az információrendszer megvalósítására. Élőlényminták és biotikai adatok tulajdoni és szerzői jogok. Az élőlények gyűjtéséhez, ill. az adatok gyűjtéséhez és szolgáltatásához kapcsolódó jogi kérdések. Az adatbázisokhoz fűződő jogok kérdései. A hazai természet- és környezetvédelmi törvénykezés információrendszerre kiható előírásai. A monitorozó szolgálat információrendszerét közvetlenül igénybe vevő rendelkezések. Több szakhatóság információrendszerének együttműködését igénylő rendelkezések. Az információrendszer kialakítására és működtetésére közvetlenül vonatkozó rendelkezések. Az információrendszerrel közvetett kapcsolatban álló rendelkezések. A nemzetközi kötelezettségekből (a nemzetközi egyezményekben, nemzetközi szervezetekben, nemzetközi programokban vállalt kötelezettségekből, ill. a két- és többoldalú nemzetközi kapcsolatokból) eredő igények. 9. hét Egységes biotikai adatbank ismertetése (az NKFP-3B/0019/2002 projekt keretében történt fejlesztés). Az adatbank központi adattára köré több, eltérő feladatú és felhasználási módú alkalmazás (a primer adatrögzítési és törzsadat-kezelési feladatokon túl a feldolgozási, kiértékelési

6 funkciókat és az adatszolgáltatási igényeket kiszolgáló részek) szerveződik. Közös jellemzőik (egységes, relációs elvű adatmodell, megjelenésében, működésében egységes, a korszerű elveknek megfelelő felhasználói felület), ill. eltérő feladatukból és felhasználási módjukból adódó kivitelük különbségeik. Az alapadatok (törzsadattárak, pl. taxonlisták, élőlénycsoportok jellemzői, gyűjtő- és lelőhelyjegyzékek) nyilvántartása a központi adattárban történik, hogy azok kezelése a felelős személyek (taxonspecialisták, adminisztrátorok) számára hatékony és rugalmas legyen, s a változások a rendszer többi eleme számára láthatóak legyenek. Ennek érdekében az adatbázist kezelő felületek mind lokálisan (az adatbankhoz közvetlenül kapcsolódó terminálokon), mind távolról (internetes technológiák felhasználásával) elérhetők. A primer adatok rögzítése általában nem az adatbankhoz közvetlenül kapcsolódó eszközökön történik, így e feladat támogatására olyan adatrögzítő alkalmazásokat lettek kidolgozva, melyek hordozhatók, s alapadatokkal az adott kutatás igényei szerint tölthetők fel. Az így rögzített adatokat előre meghatározott importfelületeken keresztül lehet behozni az adatbankba, s rendelkezésre állnak az adatminősítés és az adatkorrekció feladatait kiszolgáló funkciók is. A feldolgozó funkciók a primer adatsorokból indulnak ki, de képesek adatsorokat összefogni, s egyben, egységes adatsorként kezelni. A feldolgozás adatjósági elemzéseket, táblázatos, listás összefoglalásokat, előfordulási mátrixokat, statisztikai értékeléseket jelent. A feldolgozás eredményei közvetlenül megjeleníthetők, szekunder adatsorokként tárolhatók, s publikációs célra is továbbíthatók. A feldolgozási módok között fontos részt képvisel az élőhely-minősítés és a hálótérképezés. A rendszer minden esetben biztosítja a szerzői hivatkozások feltüntetését. Az ábrán vázolt komponensekből felépítendő rendszer hármas célt szolgál:

7 olyan adatbank megszervezését, mely alkalmas eltérő élőlénycsoportok biotikai adatainak, s a hozzájuk kapcsolódó alapadatoknak a tárolására, kezelésére, továbbítására egységes szerkezetben, de az élőlénycsoportok specialitásainak figyelembe vételére is módot adva; az adatbank köré épülő alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal biztosítja a primer adatsorok bevitelét, kiértékelését, lekérdezéseit, a szekunder adatsorok és az azokhoz kötődő tulajdonlási, szerzőségi információk szolgáltatását, a szolgáltatások igénybevételének nyomon követését; a tárolt primer és feldolgozott (szekunder) adatsorok, továbbá a karbantartott törzsadatok alapján a felhasználásra jogosult közreműködők kiszolgálását. 10. hét Az adatbank magját alkotó adatbázis köré felfűzött alkalmazások névadásánál egységes prefixumot használtunk (BIO@), melyet az adott alkalmazás funkcióját leíró szócska követ.az egyes komponensek tartalmi és formai szempontból a következőképpen jellemezhetők. BIO@DOKU publikációk, közlemények nyilvántartását végző alkalmazás Feladatai: publikációk (könyvek, közlemények), jelentések, jegyzőkönyvek, gyűjtemények nyilvántartása; tematikát tükröző adatközlés nyilvántartása; gépi feldolgozásba bevont adatsorok metaadatainak nyilvántartása; szerzőségre, közreműködésre vonatkozó adatok kezelése; gyors hivatkozás-keresés; irodalomjegyzékek összeállítása. Jellemzői: BIO@BANK-hoz kapcsolódik intranet alapon; önálló, lokális adatbázist is kezel, s így elszigetelt működésre is képes (szinkronizációs funkciókkal); tényleges adatképe az aktuális feladathoz (a tárolt adatok jellegéhez) hangolható; állandó adattárolást nem végez, az eredményeket a BIO@BANK felé továbbítja. BIO@BEV adatrögzítő és ellenőrző alkalmazás Feladatai: primer adatrögzítő és korrekciós funkciók; ellenőrző listák készítése; lokális taxon-, lelőhely- és gyűjtőlisták karbantartása és továbbítása BIO@BANK felé; validált taxon-, lelőhely- és gyűjtőlisták fogadása BIO@BANK felől. Jellemzői: elszigetelt működésre is képes lokális adatrögzítéssel, de kapcsolódhat a BIO@BANK-hoz segítségével és internet-technológiára épülő megvalósításban is; élőlény-specifikus adatképnek megfelelően működik; adatformátuma a BIO@BANK-kal konform; lokális célra szöveges adatlistákat képes exportálni; egyszerűbb, csak a kezelt adatsorra kiterjedő adatkorrekciós és lekérdező funkciókat ad. BIO@LOK lokalitások nyilvántartását és kezelését végző alkalmazás Feladatai: lelőhely- és mintaterület-adatok karbantartása; közigazgatási helyek és földrajzi nevek nyilvántartása; UTM mezők nyilvántartása; lokalitások UTM kódolása; sematikus hálótérképek, lokalitáslisták készítése; kutatottsági elemzések készítése és sematikus hálótérképi megjelenítése. Jellemzői: BIO@BANK-hoz kapcsolódik intranet alapon; állandó adattárolást nem végez, az eredményeket a BIO@BANK felé továbbítja. 11. hét BIO@BANK központi szerepű adatbázis és adattár-kezelő alkalmazás Feladatai: primer és szekunder adatsorok fogadása és tárolása; törzsadatsorok nyilvántartása (élőlénycsoportok, taxon-, lelőhely- és gyűjtőlisták); szerzőségre, adat-tulajdonlásra és hivatkozásokra vonatkozó adatok kezelése, szolgáltatása; adatsorok nyilvántartása, katalogizálása; felhasználói hozzáférési jogok nyilvántartása, kezelése; hozzáférések, műveletvégzések naplózása, ellenőrzése; térinformatikai és multimédiás kiterjesztések támogatása, ehhez kapcsolódó adattárolás.

8 Jellemzői: központosított működés; intranet alapú elérhetőség; standard relációs adatbázis; rugalmas skálázhatóságot biztosító felépítés. feldolgozó, kiértékelő alkalmazás Feladatai: primer adatsorok lekérése primer adatsorok jóság-elemzése, korrekciója; szekunder adatsorok előállítása; kiértékelő-listák, elemzések grafikonok készítése; szekunder adatsorok küldése felé. Jellemzői: kapcsolódik intranet alapon; élőlény-specifikus adatképnek megfelelően működik; állandó adattárolást nem végez, az eredményeket a BIO@BANK felé továbbítja; a primer adatsorokat összefűzötten (egy kutatáshoz tartozó adatsorok) is képes kezelni. BIO@MIN élőhely-minősítést végző alkalmazás Feladatai: szekunder adatsorok lekérése BIO@BANK-ból; élőhely- ill. mintaterületminősítés, mely az élőlénycsoportra vonatkozó adatsorok és az értékelést meghatározó paraméterek (lelőhelytípus és élőlénycsoport szerint) alapján számszerűsített minősítést ad; jósági térképet megalapozó értékelési adatsorok létrehozása; eredmény adatok szekunder adatsorkénti küldése BIO@BANK felé. Jellemzői: BIO@BANK-hoz kapcsolódik intranet alapon; támogatja a minősítendő élőhelyek, mintaterületek kijelölését; állandó adattárolást nem végez, az eredményeket a BIO@BANK felé továbbítja. BIO@MAP elterjedési adatok hálótérképi megjelenítését végző alkalmazás Feladatai: szekunder adatsorok lekérése BIO@BANK-ból; elterjedési adatok UTM rendszerű hálótérképi megjelenítése taxononként vagy élőlénycsoportonként, mintaterületenként vagy országosan; generált térképek képformátumú tárolása BIO@BANK-ban a nyilvános információszolgáltatás céljaira; generált térképek hálónégyzeteinek adatsoronkénti továbbítása térinformatikai célra (export). Jellemzői: BIO@BANK-hoz kapcsolódik intranet alapon; támogatja az ábrázolandó élőhelyek, mintaterületek, élőlénycsoportok, taxonok kijelölését; lehetővé teszi a digitalizált térképi rétegek kiválasztását; kimenete nyomtatóra, rajzgépre, képállományba irányítható. 12. hét A hálótérképes adatfeldolgozás eredményeinek felhasználási lehetőségei a természet- és a környezetvédelemben (elsősorban a hínárnövényeknél, a szitakötőknél és a madaraknál végzett hálótérképes adatgyűjtés és adatfeldolgozás során kapott konkrét eredmények illusztratív bemutatásával). Feltártsági (kutatottsági) helyzetfelmérés. Állapotrögzítés és állapotértékelés. Állapotváltozás kimutatása és elemzése. Monitorozás. 13. hét Példák a hálótérképeken, ill. a hálótérképes adatfeldolgozáson alapuló eljárások lokális, regionális és országos léptékben történő felhasználására a természet- és a környezetvédelemben. A teljes flóra- és vegetációfelmérés eredményei és tanulságai a 2,5x2,5 km-es DU 72 D1 almező példáján. A fajösszetételi különbségek elemzési és értékelési lehetőségei a 10x10 km-es ET 56 alapmezőben végzett florisztikai és odonatológiai felmérések eredményei alapján. Az Általános Nemzeti Élőhely-osztályozási Rendszer (Á-NÉR) kategóriái szerinti élőhelytérképek és az élőhelyfolt-térképek felhasználási lehetőségei a 10x10 km-es EU 43 alapmező példáján.

9 A hínárnövények és néhány védett növényfaj előfordulási adatainak regionális feldolgozása során kapott eredmények elemzése az Északkeleti-Alföld (Felső-Tisza-vidék, Nyírség, Hajdúság, Hortobágy) példáján. 14. hét Az országos hálótérképes adatfeldolgozáson alapuló élőhely-minősítési eljárások. A ritkaság és a gyakoriság fogalma, értelmezési lehetőségeik és módjaik. A fő minőségi és a mennyiségi adatgyűjtési eljárások ismertetése, az általuk kapott eredmények összehasonlító elemzése. Az előfordulási sajátosságok értékelésének előnyei és hátrányai a jelenlét/hiány, az adatszám és az egyedszám használata esetén. A magyarországi szitakötő-fauna (Odonata) hálótérképes feldolgozási eredményeinek bemutatása és értékelése. A fajgyakorisági és az élőhely-tipológiai súlyfaktorok képzésének elméleti háttere. A fajgyakorisági és az élőhely-tipológiai súlyfaktorok képzési eljárásának bemutatása a szitakötőknél (Odonata). A Magyar Nemzeti Biodiverzitás Monitorozó (MNBM) Program Pilot Projektjének (a Tiszamente Tiszabercel és Balsa közötti szakaszának), ill. a területén található víztereknek a minősítése a szitakötő-fauna összetétele alapján.

Élővilág-védelmi információ rendszer (THME2080, THMG2080)

Élővilág-védelmi információ rendszer (THME2080, THMG2080) Élővilág-védelmi információ rendszer (THME2080, THMG2080) A tantárgyfelelős neve: Kaszáné Dr. Kiss Magdolna A tárgy oktatójának neve/tanszéke: Dr. Dévai György/ Hidrobiológiai Tanszék Kaszáné Dr. Kiss

Részletesebben

Informatika-érettségi_emelt 11.-12. évfolyam Informatika

Informatika-érettségi_emelt 11.-12. évfolyam Informatika 11. évfolyam A tanév célja a középszintű érettségire való felkészítés, az emelt szintű érettségire való felkészülésnek a megalapozása. A középszintű érettségi elősegíti az eligazodást és a munkába állást

Részletesebben

Kreditszám: 3 Számonkérés módja: kollokvium (írásbeli)

Kreditszám: 3 Számonkérés módja: kollokvium (írásbeli) A tárgy neve: Élővilág-védelmi információrendszer (gyakorlat) Tantárgyfelelős: Dr. Dévai György, DSc (az MTA doktora), egyetemi tanár A tárgy oktatója: Dr. Dévai György, DSc (az MTA doktora), egyetemi

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Informatika Készítette: a gimnázium reál munkaközössége 2015. Tartalomjegyzék Alapvetés...3 Egyéb kötelező direktívák:...6 Informatika

Részletesebben

Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag. 2011. március

Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag. 2011. március Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag 2011. március 1 Informatika Alapelvek, célok Az információ megszerzése, megértése, feldolgozása és felhasználása, vagyis az információs műveltség

Részletesebben

V. Állami Számvevőszék. fejezet. 2009. évi költségvetésének. végrehajtása

V. Állami Számvevőszék. fejezet. 2009. évi költségvetésének. végrehajtása Az V. Állami Számvevőszék fejezet költségvetésének végrehajtása Budapest, 2010. május hó 2 Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) 2009- ben is a jóváhagyott az Országgyűlés Költségvetési, Pénzügyi és Számvevőszéki

Részletesebben

BEVEZETÉS A NEMZETI BIODIVERZITÁS-MONITOROZÓ RENDSZER

BEVEZETÉS A NEMZETI BIODIVERZITÁS-MONITOROZÓ RENDSZER Nemzeti Biodiverzitásmonitorozó Rendszer 1998-2001 Környezetvédelmi Minisztérium Természetvédelmi Hivatal BEVEZETÉS A NEMZETI BIODIVERZITÁS-MONITOROZÓ RENDSZER A Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer

Részletesebben

Elektronikus közhiteles nyilvántartások Megvalósítási tanulmány

Elektronikus közhiteles nyilvántartások Megvalósítási tanulmány eegészség Program 27. Projekt Elektronikus közhiteles nyilvántartások Megvalósítási tanulmány Készítette: Szentgáli Ádám (Stubenvoll Bt.) 1.1 Budapest, 2004 szeptember 30 Tartalom I. Az EKNY adatbank,

Részletesebben

VÁROSVEZETÉSI ÉS AM/FM RENDSZEREK. Dr. Csemniczky László

VÁROSVEZETÉSI ÉS AM/FM RENDSZEREK. Dr. Csemniczky László VÁROSVEZETÉSI ÉS AM/FM RENDSZEREK Dr. Csemniczky László Térinformatikai rendszerek: GIS.. LIS (Land Information System) Földmérési/kataszteri információs rendszer, Nemzetközi szövetsége a FIG UMS (Urban

Részletesebben

Széchenyi István Szakképző Iskola

Széchenyi István Szakképző Iskola A SZAKKÖZÉPISKOLAI SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS ISKOLAI PROGRAMJA 9 12. évfolyam Érvényes a 2003-2004-es tanévtől felmenő rendszerben Átdolgozva, utolsó módosítás: 2004. április 26. A szakmacsoportos

Részletesebben

Informatika. Középszintű érettségi vizsga témakörök. 1. Információs társadalom. 2. Informatikai alapismeretek hardver

Informatika. Középszintű érettségi vizsga témakörök. 1. Információs társadalom. 2. Informatikai alapismeretek hardver Informatika Középszintű érettségi vizsga témakörök 1. Információs társadalom 1.1. A kommunikáció 1.1.1. A kommunikáció általános modellje Ismerje a kommunikáció modelljét és tudjon gyakorlati példákat

Részletesebben

Projektmenedzsment eszközök Projektirányítás számítógéppel

Projektmenedzsment eszközök Projektirányítás számítógéppel Moduláris korszerű szakmai gyakorlatok informatika területre Projektmenedzsment eszközök Projektirányítás számítógéppel I/13. évfolyam tanári kézikönyv A TISZK rendszer továbbfejlesztése Petrik TISZK TÁMOP-2.2.3-07/1-2F-2008-0011

Részletesebben

Az MTMT intézményi kezelése 2011 március 10. Dr. Makara B. Gábor akadémikus, az MTMT Felügyelő Testületének elnöke

Az MTMT intézményi kezelése 2011 március 10. Dr. Makara B. Gábor akadémikus, az MTMT Felügyelő Testületének elnöke Az MTMT intézményi kezelése 2011 március 10 Dr. Makara B. Gábor akadémikus, az MTMT Felügyelő Testületének elnöke Az MTMT céljai A tudományos publikációk (sok típus) és idézetek országos, teljes körű bemutatása,

Részletesebben

INFORMATIKA. 6 évfolyamos osztály

INFORMATIKA. 6 évfolyamos osztály INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA

INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA Kakucsi Polgármesteri Hivatal INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZATA Hatályba lépés dátuma: 2014. július 03. 1 Tartalomjegyzék 1. Az Informatikai Biztonsági Szabályzat (IBSZ) célja... 3 2. Műszaki alapfogalmak...

Részletesebben

Adattár. Adattár. Elemzések, modellezés. Adatszolgáltatás

Adattár. Adattár. Elemzések, modellezés. Adatszolgáltatás ADATTÁRALAPÚ VEZETŐI INFORMÁCIÓS RENDSZER (AVIR) Az táralapú Vezetői Információs Rendszer (AVIR) fő célja, hogy hatékonyabbá tegye az intézmény működését, megalapozottabbá tegye a vezetői döntéseket, illetve

Részletesebben

Adat és információvédelemi kérdések a kórházi gyakorlatban II.

Adat és információvédelemi kérdések a kórházi gyakorlatban II. Adat és információvédelemi kérdések a kórházi gyakorlatban II. Nagy István, Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet A Gartner Group elemzôi által használt és általánosan elfogadott besorolás szerint

Részletesebben

tantárgy E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium 30 3 Matematikai alapok I.

tantárgy E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium 30 3 Matematikai alapok I. TELJES IDEJŰ (NAPPALI) MUNKARENDŰ KÉPZÉS TANTERVE I. félév tárgy kódja tantárgy neve tantárgy számonkérés óraszám kredit előfeltétel típusa formája E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium

Részletesebben

Információk rendszerezése a könyvtárban 2007.09.17-18.

Információk rendszerezése a könyvtárban 2007.09.17-18. Könyv dokumentum információ Könyvtár típusai, jellemzői, feladatai Információk rendszerezése a könyvtárban 2007.09.17-18. Kiss Danuta Könyvtári szakinformátor NyME Központi Könyvtára danuta.kiss@emk.nyme.hu

Részletesebben

INFORMATIKA. Célok és feladatok. 9-10. évfolyam

INFORMATIKA. Célok és feladatok. 9-10. évfolyam INFORMATIKA 9-10. évfolyam Célok és feladatok Az egyén alapvetı érdeke, hogy idıben hozzájusson a munkájához és életének alakításához szükséges információkhoz, képes legyen azokat céljának megfelelıen

Részletesebben

A tételsor a 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33

A tételsor a 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/33 A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgázó a térinformatika és a geodézia tudásterületei alapján összeállított komplex központi tételekből felel, folytat szakmai beszélgetést. Amennyiben a tétel kidolgozásához

Részletesebben

1.2. A település polgármestere: Név: Szegvári Ernőné Telefon: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu

1.2. A település polgármestere: Név: Szegvári Ernőné Telefon: 62/525-090 E-mail: phkiszombor@vnet.hu PROJEKT JAVASLAT ADATLAP ÖNKORMÁNYZATOK RÉSZÉRE 1. A JAVASLATTEVŐ ADATA: 1.1. Település neve: Kiszombor Nagyközség Önkormányzat 1.2. A település polgármestere: Név: Szegvári Ernőné Telefon: 62/525-090

Részletesebben

Az Ipoly-vízgyűjtő vizes élőhelyeinek komplex felmérése, közösségi jegyzékeinek kidolgozása HUSK0801/066

Az Ipoly-vízgyűjtő vizes élőhelyeinek komplex felmérése, közösségi jegyzékeinek kidolgozása HUSK0801/066 Az Ipoly-vízgyűjtő vizes élőhelyeinek komplex felmérése, közösségi jegyzékeinek kidolgozása HUSK0801/066 SCHMOTZER ANDRÁS kutatási referens Zárórendezvény, HU - Felsőtárkány, 2011.02.10. Tematika Kutatási

Részletesebben

Szakmai program 2015

Szakmai program 2015 2015 Célok és feladatok a szakközépiskolai képzésben A szakközépiskolában folyó nevelés-oktatás továbbépíti, kiszélesíti és elmélyíti az általános iskolai tantárgyi követelményeket. A szakközépiskolában

Részletesebben

tanúsítja, hogy a Kopint-Datorg Részvénytársaság által kifejlesztett és forgalmazott MultiSigno Standard aláíró alkalmazás komponens 1.

tanúsítja, hogy a Kopint-Datorg Részvénytársaság által kifejlesztett és forgalmazott MultiSigno Standard aláíró alkalmazás komponens 1. TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001.(VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai célokat szolgáló közösségekben és hálózatokban. Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a

részvétel a kulturális, társadalmi és/vagy szakmai célokat szolgáló közösségekben és hálózatokban. Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a szakközépiskolás tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁS-TUDOMÁNYI KAR KÖZIGAZGATÁS-TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS SZERZŐI ISMERTETŐJE (TÉZISFÜZET) Dr. univ.

KÖZIGAZGATÁS-TUDOMÁNYI KAR KÖZIGAZGATÁS-TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA. DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS SZERZŐI ISMERTETŐJE (TÉZISFÜZET) Dr. univ. NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM EGYETEMI DOKTORI TANÁCS KÖZIGAZGATÁS-TUDOMÁNYI KAR KÖZIGAZGATÁS-TUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS SZERZŐI ISMERTETŐJE (TÉZISFÜZET) Dr. univ. Potóczki György

Részletesebben

A t-method szoftver és szoftvermodulok bemutatása

A t-method szoftver és szoftvermodulok bemutatása A t-method szoftver és szoftvermodulok bemutatása A t-method szoftver az irányítási rendszerek működtetése során felmerülő igények és követelmények egyszerű, gyors, adatbiztos megoldását szolgálja. A rendszer

Részletesebben

(a továbbiakban: Szabályzat)

(a továbbiakban: Szabályzat) ÖNKORMÁNYZATI SZABÁLYZAT a kereskedelmi és iparkamaráknál vezetett nyilvántartások egységes rendszeréről, az adatgyűjtés, az adatkezelés és az adatvédelem szabályairól (a továbbiakban: Szabályzat) A Magyar

Részletesebben

xkir Tesztintézmény Ügyvitel..SZAKMACSOPORT Irodai asszisztens..szakma OKJ SZÁMA: 33 346 01 1000 00 00 1 /

xkir Tesztintézmény Ügyvitel..SZAKMACSOPORT Irodai asszisztens..szakma OKJ SZÁMA: 33 346 01 1000 00 00 1 / xkir Tesztintézmény 999999 HELYI TANTERV Ügyvitel..SZAKMACSOPORT Irodai asszisztens..szakma OKJ SZÁMA: 33 346 01 1000 00 00 1 / !TanterviProgram.ervenyesseg1!!TanterviProgram.ervenyesseg2! 2 / Feladatok,

Részletesebben

1A-029-2006 1A-048-2006 A1-0069-2006 2006 2006 2006

1A-029-2006 1A-048-2006 A1-0069-2006 2006 2006 2006 A1 ndikátor 1A-029-2006 1A-048-2006 A1-0069-2006 2006 2006 2006 jelentés jelentés Eredményezett-e új nemzetközi projektet? (/N) eredményeit? (/N), milyen formában? gen, nappali, egyetemi hallgatók PhD

Részletesebben

I. ÁLTALÁNOS IRÁNYELVEK. 1. A képzés szabályozásának jogi háttere

I. ÁLTALÁNOS IRÁNYELVEK. 1. A képzés szabályozásának jogi háttere 2. számú melléklet AZ 55 344 01 ÁLLAMHÁZTARTÁSI SZAKÜGYINTÉZŐ SZAKKÉPESÍTÉS 55 344 01 0010 55 02 KÖLTSÉGVETÉS-GAZDÁLKODÁSI SZAKÜGYINTÉZŐ ELÁGAZÁSÁNAK AJÁNLOTT SZAKKÉPZÉSI PROGRAMJA I. ÁLTALÁNOS IRÁNYELVEK

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv e-jelentkezés TwinNet Felhasználói kézikönyv I3R-Elektronikus Jelentkezési Rendszer TwinNet Számítástechnikai és Oktatási Kft. ś1163 Budapest Szérű u. 45. (+36(1) 343-6430 ü www.twinnet.hu Tartalom Bevezetés...

Részletesebben

ELEKTROMOS GÉP- ÉS KÉSZÜLÉKSZERELŐ SZAKKÉPESÍTÉS KÖZPONTI PROGRAMJA

ELEKTROMOS GÉP- ÉS KÉSZÜLÉKSZERELŐ SZAKKÉPESÍTÉS KÖZPONTI PROGRAMJA ELEKTROMOS GÉP- ÉS KÉSZÜLÉKSZERELŐ SZAKKÉPESÍTÉS KÖZPONTI PROGRAMJA I. A szakképesítés adatai, a képzés szervezésének feltételei és a szakképesítés óraterve 1. A szakképesítés adatai A szakképesítés azonosító

Részletesebben

Informatikai és rendszer fejlesztések az egységes ingatlan-nyilvántartás kezelésére

Informatikai és rendszer fejlesztések az egységes ingatlan-nyilvántartás kezelésére Informatikai és rendszer fejlesztések az egységes ingatlan-nyilvántartás kezelésére MFTTT Vándorgyűlés Sopron, 2013. július 10-13. Doroszlai Tamás FÖMI-FFÜO ov. Az előadás tartalma: A földhasználati összesítővel

Részletesebben

ADATBÁZIS ADMINISZTRÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI

ADATBÁZIS ADMINISZTRÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI ADATÁZIS ADMINISZTRÁTOR SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEI I. ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKEN SZEREPLŐ ADATOK 1. A szakképesítés azonosító száma: 54 482 01 2. A szakképesítés megnevezése: Adatbázis

Részletesebben

TANMENET INFORMATIKA (0. évfolyamos képzés) 9.A1 9.A2 csoport

TANMENET INFORMATIKA (0. évfolyamos képzés) 9.A1 9.A2 csoport 9.A1 9.A2 csoport 3 óra/hét I. INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM, INFORMÁCIÓ TECHNOLÓGIA A kommunikáció 2. A jelek csoportosítása 3. Kód, kódolás, bináris kód 4. A kommunikáció általános modellje 5. Az információ

Részletesebben

ADATKEZELÉSI és ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT

ADATKEZELÉSI és ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT 1 ADATKEZELÉSI és ADATVÉDELMI SZABÁLYZAT Z& C Solution Iroda Hatálybalépés időpontja : 2015.05.24 (Nyilvántartási azonosító: NAIH-85531/2015) 2 Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról

Részletesebben

Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet 7621 Pécs, Bercsényi u. 3. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT. Hatályos: 2014. április 1.

Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet 7621 Pécs, Bercsényi u. 3. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT. Hatályos: 2014. április 1. Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet 7621 Pécs, Bercsényi u. 3. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT Hatályos: 2014. április 1. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT A Pécs Városi Költségvetési

Részletesebben

ELŐKÉSZÍTÉS-TECHNIKAI MÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK képzési és kimeneti követelmények

ELŐKÉSZÍTÉS-TECHNIKAI MÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK képzési és kimeneti követelmények ELŐKÉSZÍTÉS-TECHNIKAI MÉRNÖKI MESTERKÉPZÉSI SZAK képzési és kimeneti követelmények 1. A mesterképzési szak megnevezése: előkészítés-technikai mérnöki (Process Engineering). A mesterképzési szakon szerezhető

Részletesebben

INFORMATIKA 5. évfolyam

INFORMATIKA 5. évfolyam INFORMATIKA 5. évfolyam Heti óraszám: 1 Éves óraszám: 37 Tematikai egység 1. Az informatikai eszközök használata 2. Alkalmazói ismeretek 2.1. Írott és audiovizuális dokumentumok elektronikus létrehozása

Részletesebben

A térinformatika helye és szerepe a Geoview Systems kutatás-fejlesztési projektjeiben

A térinformatika helye és szerepe a Geoview Systems kutatás-fejlesztési projektjeiben A térinformatika helye és szerepe a Geoview Systems kutatás-fejlesztési projektjeiben Dely Ferenc - Bencsik György Geoview Systems Kft. ÖSSZEFOGLALÁS A Geoview Systems éppen 20 éve kezdte el működését,

Részletesebben

FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA

FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA A FŐVÁROSI SZABÓ ERVIN KÖNYVTÁR GYŰJTŐKÖRI SZABÁLYZATA 2016 Tartalom I. fejezet: Alapvetés... 4 1.1. A szabályzat célja... 4 1.2. A gyűjtőkört és gyűjteménymenedzsmentet meghatározó jövőkép, küldetésnyilatkozat,

Részletesebben

DIPLOMÁS LOGISZTIKAI SZAKREFERENS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék

DIPLOMÁS LOGISZTIKAI SZAKREFERENS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK. A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék DIPLOMÁS LOGISZTIKAI SZAKREFERENS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK A szak képzéséért felelős szervezeti egység: Nemzetközi Gazdálkodási Tanszék DIPLOMÁS LOGISZTIKAI SZAKREFERENS SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK

Részletesebben

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖK

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖK A DEBRECENI EGYETEM Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar KÉRELME GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖK BSc SZINTŰALAPKÉPZÉSI SZAK INDÍTÁSÁRA Agrár képzési terület Gazdasági, vidékfejlesztési és informatikus

Részletesebben

Ikt. sz.: ADATVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT

Ikt. sz.: ADATVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT Ikt. sz.: ADATVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT 2013 A Józsefvárosi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ Adatvédelmi és Informatikai Biztonsági Szabályzatát (továbbiakban AIBSZ) a személyes

Részletesebben

1. tétel. 2. tétel - 2 -

1. tétel. 2. tétel - 2 - 1. tétel a) - Ismertesse a csúszó paraméteres leállás szükségességének okát, előkészületeit és a leállás menetét! Hol nem lehet alkalmazni a csúszó paraméteres leállítási vagy indítási módszert? - Milyen

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) XLI. VÍZÜGY ágazathoz tartozó 54 853 03 VÍZGÉPÉSZETI TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) XLI. VÍZÜGY ágazathoz tartozó 54 853 03 VÍZGÉPÉSZETI TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) XLI. VÍZÜGY ágazathoz tartozó 54 853 03 VÍZGÉPÉSZETI TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ A(z) XLI.. VÍZÜGY ágazathoz az alábbi szakképesítések tartoznak: 54 853 02 Vízgazdálkodó technikus

Részletesebben

A tananyag. Témakörök. Optimum. Tudja meghatározni a numerikus, és karakteres adtok tárolt alakját.

A tananyag. Témakörök. Optimum. Tudja meghatározni a numerikus, és karakteres adtok tárolt alakját. Informatika helyi tanterv a PEDELLUS NOVITAS Kiadó Informatika 9-10. tankönyvéhez Szerzők: Kiss Albert,Ludányiné Prém Judit tankönyv+munkafüzet - kerettantervre épülő A tananyag Óraszám: 2 éves tantárgy

Részletesebben

<Insert Picture Here> Teljeskörűen modernizált HR rendszer a Szerencsjáték Zrt-nél

<Insert Picture Here> Teljeskörűen modernizált HR rendszer a Szerencsjáték Zrt-nél 1 Teljeskörűen modernizált HR rendszer a Szerencsjáték Zrt-nél Németh Dóra, vezető tanácsadó, projektvezető, Oracle Hungary, Konzultációs Üzletág Fehér Csaba, vezető tanácsadó, Oracle

Részletesebben

XVI. sz. melléklet KOMPLEX INTÉZMÉNYI ÉS IKT HELYZETELEMZÉS ELKÉSZÍTÉSÉNEK EGYSÉGES SZEMPONTRENDSZERE

XVI. sz. melléklet KOMPLEX INTÉZMÉNYI ÉS IKT HELYZETELEMZÉS ELKÉSZÍTÉSÉNEK EGYSÉGES SZEMPONTRENDSZERE XVI sz melléklet KOMPLEX INTÉZMÉNYI ÉS IKT HELYZETELEMZÉS ELKÉSZÍTÉSÉNEK EGYSÉGES SZEMPONTRENDSZERE A pályázati projektbe bevont feladatellátási helyekre vonatkozó komplex helyzetelemzés és fejlesztési

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS

SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS az 54 811 01 VENDÉGLÁTÁSSZERVEZŐ-VENDÉGLŐS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a XXVII. VENDÉGLÁTÓIPAR ÁGAZATHOZ A szakképzési tantervi ajánlás kizárólag a 2012/2013. tanévben az érettségit

Részletesebben

Az Ipoly-vízgyűjtő vizes élőhelyeinek komplex felmérése, közösségi jegyzékeinek kidolgozása HUSK0801/066

Az Ipoly-vízgyűjtő vizes élőhelyeinek komplex felmérése, közösségi jegyzékeinek kidolgozása HUSK0801/066 Az Ipoly-vízgyűjtő vizes élőhelyeinek komplex felmérése, közösségi jegyzékeinek kidolgozása HUSK0801/066 SCHMOTZER ANDRÁS kutatási referens Zárórendezvény, SK - Banska Bystrica, 2011.01.17. Tematika Kutatási

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYÉRŐL - Informatikai infrastruktúra támogatási szolgáltatás

TÁJÉKOZTATÓ AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYÉRŐL - Informatikai infrastruktúra támogatási szolgáltatás TÁJÉKOZTATÓ AZ ELJÁRÁS EREDMÉNYÉRŐL - Informatikai infrastruktúra támogatási szolgáltatás Közbeszerzési Értesítő száma: 2012/105 Beszerzés tárgya: Szolgáltatás megrendelés Hirdetmény típusa: Tájékoztató

Részletesebben

Többrétegű műszaki nyilvántartás. NETinv

Többrétegű műszaki nyilvántartás. NETinv Többrétegű műszaki nyilvántartás NETinv NETinv TÁVKÖZLÉSI SZOLGÁLTATÓK, KÖZMŰVÁLLALATOK, ÁLLAMIGAZGATÁSI INTÉZMÉNYEK ÉS NAGYVÁLLATOK SZÁMÁRA A NETvisor NETinv műszaki nyilvántartó rendszere a távközlési

Részletesebben

Települési vízgazdálkodás, lakossági csapadékvíz-gyűjtés és -felhasználás

Települési vízgazdálkodás, lakossági csapadékvíz-gyűjtés és -felhasználás EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM TERMÉSZETTUDOMÁNYI KAR FÖLDRAJZ- ÉS FÖLDTUDOMÁNYI INTÉZET FÖLDRAJZTUDOMÁNYI KÖZPONT TÁRSADALOM- ÉS GAZDASÁGFÖLDRAJZI TANSZÉK Földtudományi Doktori Iskola Földrajz Meteorológia

Részletesebben

TOVÁBBKÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ

TOVÁBBKÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Vegyészmérnöki és Biomérnöki Kar Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszer-tudományi Tanszék TOVÁBBKÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ 2015. TAVASZ Tisztelt Kolléga/Kolléganő!

Részletesebben

Dr. Horváth Zsuzsanna RAABE tanévnyitó konferencia 2011. augusztus

Dr. Horváth Zsuzsanna RAABE tanévnyitó konferencia 2011. augusztus A Nemzeti alaptanterv tervezett változásai Dr. Horváth Zsuzsanna RAABE tanévnyitó konferencia 2011. augusztus Az előadás vázlata A tartalmi szabályozás kérdései A NAT-kiegészítés főbb elemei A NAT szerepe

Részletesebben

Információ-architektúra

Információ-architektúra Információ-architektúra IEEE 1471: Ipari szabvány szerint a szoftver architektúra kulcs fontosságú fogalmai Rendszer 1 Architektúra 1..n Érintett fél 1..n 1 Architektúra leírás 1..n 1..n Probléma 1..n

Részletesebben

Első Hazai Energia-portfolió Nyilvánosan Működő. Részvénytársaság ÜZLETSZABÁLYZATA VERSENYPIACI KERESKEDŐI. engedélyesi tevékenység ellátására

Első Hazai Energia-portfolió Nyilvánosan Működő. Részvénytársaság ÜZLETSZABÁLYZATA VERSENYPIACI KERESKEDŐI. engedélyesi tevékenység ellátására Az Első Hazai Energia-portfolió Nyilvánosan Működő Részvénytársaság ÜZLETSZABÁLYZATA VERSENYPIACI KERESKEDŐI engedélyesi tevékenység ellátására Budapest, 2006. október Tartalomjegyzék: Előszó 4 Üzletszabályzat

Részletesebben

Informatika szigorlati témakörök gazdasági informatika egyetemi képzés hallgatói részére

Informatika szigorlati témakörök gazdasági informatika egyetemi képzés hallgatói részére Informatika szigorlati témakörök gazdasági informatika egyetemi képzés hallgatói részére Az Informatika szigorlat alapvetően az IR-fejlesztés, valamint az OO-fejlesztés c. tantárgyi blokkok, valamint az

Részletesebben

Informatikai alapokon nyugvó Minőség Figyelési Rendszer kialakítása izzólámpák gyártásához

Informatikai alapokon nyugvó Minőség Figyelési Rendszer kialakítása izzólámpák gyártásához Informatikai alapokon nyugvó Minőség Figyelési Rendszer kialakítása izzólámpák gyártásához Husi GÉZA Az 1990-es évek elején az informatikai berendezések és eszközök széleskörű elterjedésével lehetővé vált

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A vizsgára bocsátás feltételei: A TVSZ. előírása szerinti részvétel az előadásokon

KÖVETELMÉNYEK. A vizsgára bocsátás feltételei: A TVSZ. előírása szerinti részvétel az előadásokon KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve Nyelv, kultúra, társadalom MAM1001L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 + 0 K Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása

Részletesebben

Adatkezelési Tájékoztató

Adatkezelési Tájékoztató Adatkezelési Tájékoztató Verzió: 1.4 Hatályos: 2015.04.23.-tól 1. Bevezető A P & L Co. Bt. (2100 Gödöllő, Fácán sor 101.), (a továbbiakban: Adatkezelő) kiemelten fontosnak tartja a személyes adatok védelmét

Részletesebben

Helyi tanterv Természetismeret 5. évfolyam számára

Helyi tanterv Természetismeret 5. évfolyam számára Helyi tanterv Természetismeret 5. évfolyam számára Alapelvek, célok és feladatok Napjaink környezeti problémái és a fogyasztói társadalom által kínált, gyakran egészségkárosító életmódra csábító megoldások

Részletesebben

A repülő műszaki állomány kompetencia alapú képzésének és felkészítésének elemzése

A repülő műszaki állomány kompetencia alapú képzésének és felkészítésének elemzése NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATONAI MŰSZAKI DOKTORI ISKOLA Tóth József A repülő műszaki állomány kompetencia alapú képzésének és felkészítésének elemzése Doktori (PhD) Értekezés (Tervezet) Témavezető:

Részletesebben

JELENTÉS A KUTATÓ-FEJLESZTŐ INTÉZETEK ÉS AZ EGYÉB KÖLTSÉGVETÉSI KUTATÓHELYEK KUTATÁSI, FEJLESZTÉSI ADATAIRÓL

JELENTÉS A KUTATÓ-FEJLESZTŐ INTÉZETEK ÉS AZ EGYÉB KÖLTSÉGVETÉSI KUTATÓHELYEK KUTATÁSI, FEJLESZTÉSI ADATAIRÓL KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló 1993. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján kötelező. Nyilvántartási szám: 1071 JELENTÉS A KUTATÓ-FEJLESZTŐ INTÉZETEK

Részletesebben

INFORMATIKA. Középszint Szóbeli vizsga. A szóbeli vizsga részletes tematikája a fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett vizsgákhoz 2016.

INFORMATIKA. Középszint Szóbeli vizsga. A szóbeli vizsga részletes tematikája a fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett vizsgákhoz 2016. INFORMATIKA Középszint Szóbeli vizsga A szóbeli vizsga részletes tematikája a fővárosi és megyei kormányhivatalok által szervezett vizsgákhoz 2016. A témakörök előtt lévő számok Az informatika tantárgy

Részletesebben

Geoinformatikai szakember szakirányú továbbképzési szak

Geoinformatikai szakember szakirányú továbbképzési szak Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai szakember szakirányú továbbképzési szak távoktatásos szakirányú továbbképzés Szakindítási dokumentáció Székesfehérvár, 2014. TARTALOMJEGYZÉK I. Adatlap

Részletesebben

MESTERPEDAGÓGUSI ÉS KUTATÓTANÁRI FOKOZATBA LÉPÉS FELTÉTELEI ÉS ELJÁRÁSRENDJE. Békéscsaba, 2015. december 2.

MESTERPEDAGÓGUSI ÉS KUTATÓTANÁRI FOKOZATBA LÉPÉS FELTÉTELEI ÉS ELJÁRÁSRENDJE. Békéscsaba, 2015. december 2. MESTERPEDAGÓGUSI ÉS KUTATÓTANÁRI FOKOZATBA LÉPÉS FELTÉTELEI ÉS ELJÁRÁSRENDJE Békéscsaba, 2015. december 2. TÁMOP 3.1.5/12-2012-0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA Minél inkább hiszünk abban, hogy csak rajtunk

Részletesebben

Adatkezelés és adatvédelem

Adatkezelés és adatvédelem Adatkezelés és adatvédelem I. Az adatkezelés és az adatvédelem jogszabályi háttere és célja 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról 1995. évi CXIX. törvény

Részletesebben

NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak I. évfolyam. elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 1. 14 2-28 - Összesen: 28 -

NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak I. évfolyam. elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 1. 14 2-28 - Összesen: 28 - NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék Tantárgy neve: AGRÁRTÖRTÉNET MM1102 Meghirdetés féléve: 1. félév Kreditpont: 1 Össz óraszám (elm+gyak): Félév Száma heti óraszám 1. 14 2-28 - Összesen: 28 -

Részletesebben

Matula Györgyi. Doktori (Ph. D) értekezés

Matula Györgyi. Doktori (Ph. D) értekezés A térinformatika szerepe és lehetőségei az oktatásban (alap- és szakképzés) Matula Györgyi Doktori (Ph. D) értekezés Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Földtudományi Doktori Iskola Vezetője:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Előterjesztő neve és beosztása: Szervezeti egység: Dr. Varga István dékán Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar E L Ő T E R J E S Z T É S A Szenátus 2015.

Részletesebben

Bártfai Barnabás. Office 2010

Bártfai Barnabás. Office 2010 Bártfai Barnabás Office 2010 BBS-INFO Kiadó, 2011. 4 Office 2010 Bártfai Barnabás, 2011. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli hozzájárulásával

Részletesebben

Vállalati informatika példatár. Dr. Bodnár Pál D.Sc.

Vállalati informatika példatár. Dr. Bodnár Pál D.Sc. Vállalati informatika példatár Dr. Bodnár Pál D.Sc. BGF Tartalomjegyzék Elõszó......7 I. kötet MENEDZSMENT ÜGYVITEL INFORMATIKAI TÁMOGATÁSA...9 II. kötet ÜZLETI ÜGYVITEL IFNORMATIKAI TÁMOGATÁSA...97 III.

Részletesebben

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

DEnzero 2013/10. Debrecen 2013. január 1. 2014. december 31.

DEnzero 2013/10. Debrecen 2013. január 1. 2014. december 31. Fenntartható energetika megújuló energiaforrások optimalizált integrálásával (DEnzero) TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0041 DEnzero 2013/10. Debrecen 2013. január 1. 2014. december 31. Fenntartható energetika

Részletesebben

SZONEK Liszt Ferenc Utcai Óvoda és Bölcsőde. Informatikai stratégia 2010.06.21.

SZONEK Liszt Ferenc Utcai Óvoda és Bölcsőde. Informatikai stratégia 2010.06.21. SZONEK Liszt Ferenc Utcai Óvoda és Bölcsőde Informatikai stratégia 2010.06.21. 0 1. Alapvetések A stratégia célja, az óvoda informatikai jövő képe, stratégia célterületei: Olyan IKT-val támogatott jól

Részletesebben

ÜZLETSZABÁLYZAT. Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. 2400 Dunaújváros, Építők útja 1.

ÜZLETSZABÁLYZAT. Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. 2400 Dunaújváros, Építők útja 1. 2013 ÜZLETSZABÁLYZAT Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. 2400 Dunaújváros, Építők útja 1. TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 7 I.1. ÁLTALÁNOS RÉSZ 8 I.2. A SZABÁLYZAT CÉLJA 8 I.3. A

Részletesebben

Informatika. Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály tanterve. 9. évfolyam

Informatika. Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály tanterve. 9. évfolyam Informatika Magyar-angol két tanítási nyelvű osztály tanterve Óratervi táblázat: Évfolyam 9. 10. 11. 12. 13. Heti óraszám 2 1 2 - - Éves óraszám 74 37 74 - - Belépő tevékenységformák 9. évfolyam Hardver

Részletesebben

Helyi tanterv. Informatika. 6 8. évfolyam. Helyi tervezésű +órakeret 6. 1 36 32 4 7. 1 36 32 4 8. 1 36 32 4. Évi órakeret

Helyi tanterv. Informatika. 6 8. évfolyam. Helyi tervezésű +órakeret 6. 1 36 32 4 7. 1 36 32 4 8. 1 36 32 4. Évi órakeret Alapelvek, célok és feladatok Helyi tanterv Informatika 6 8. évfolyam - a képességek fejlesztése, készségek kialakítása, - a digitális kompetencia fejlesztése, az alkalmazói programok felhasználói szintű

Részletesebben

PÁLYÁZATI KIÍRÁS A szociális földprogramok megvalósításának támogatására. (A pályázat kódja: SZOC-FP-12)

PÁLYÁZATI KIÍRÁS A szociális földprogramok megvalósításának támogatására. (A pályázat kódja: SZOC-FP-12) PÁLYÁZATI KIÍRÁS A szociális földprogramok megvalósításának támogatására (A pályázat kódja: SZOC-FP-12) Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Wekerle Sándor Alapkezelő (továbbiakban: Alapkezelő)

Részletesebben

TARTALOM AZ INFORMATIKA FOGALMA... 3 1. A fogalom kialakítása... 3 2. Az informatika tárgyköre és fogalma... 3 3. Az informatika kapcsolata egyéb

TARTALOM AZ INFORMATIKA FOGALMA... 3 1. A fogalom kialakítása... 3 2. Az informatika tárgyköre és fogalma... 3 3. Az informatika kapcsolata egyéb TARTALOM AZ INFORMATIKA FOGALMA... 3 1. A fogalom kialakítása... 3 2. Az informatika tárgyköre és fogalma... 3 3. Az informatika kapcsolata egyéb tudományterületekkel... 4 4. Az informatika ágai... 5 AZ

Részletesebben

HELYI TANTERV NÉMET NYELV. I. idegen nyelv. 4. évfolyam 6. évfolyam 8. évfolyam 10. évfolyam 12. évfolyam. nem A1 A2 B1 mínusz B1 megadható

HELYI TANTERV NÉMET NYELV. I. idegen nyelv. 4. évfolyam 6. évfolyam 8. évfolyam 10. évfolyam 12. évfolyam. nem A1 A2 B1 mínusz B1 megadható HELYI TANTERV NÉMET NYELV I. idegen nyelv Első idegen nyelv 4. évfolyam 6. évfolyam 8. évfolyam 10. évfolyam 12. évfolyam KERszintben nem A1 A2 B1 mínusz B1 megadható TANTÁRGYI ÓRASZÁMOK 9. évf. 10. évf.

Részletesebben

AZ ÖNKORMÁNYZATI FELADATELLÁTÁST TÁMOGATÓ INFORMATIKAI INFRASTRUKTÚRA FELÜLVIZSGÁLATA

AZ ÖNKORMÁNYZATI FELADATELLÁTÁST TÁMOGATÓ INFORMATIKAI INFRASTRUKTÚRA FELÜLVIZSGÁLATA AZ ÖNKORMÁNYZATI FELADATELLÁTÁST TÁMOGATÓ INFORMATIKAI INFRASTRUKTÚRA FELÜLVIZSGÁLATA (ÁROP-1.A.5-2013-2013-0030 GYÖNGYÖS VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE ) Gyöngyös, 2014. december 4-5. A pályázat

Részletesebben

Mobilizált kémia. Azaz: lehet-e az okostelefon a kémiatanítás hatékony eszköze?

Mobilizált kémia. Azaz: lehet-e az okostelefon a kémiatanítás hatékony eszköze? Mobilizált kémia. Azaz: lehet-e az okostelefon a kémiatanítás hatékony eszköze? Murányi Zoltán Eszterházy Károly Főiskola Kémiai és Élelmiszerkémiai Tanszék, Eger mzperx@ektf.hu Farkasné Ökrös Marianna

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Oldal 1 / 60 TITEL Kft ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Kábeltelevíziós szolgáltatás nyújtására Szolgáltatási terület: Budapest VIII. kerület (Tisztviselőtelep), Orczy út Vajda Péter u. Könyves Kálmán krt.

Részletesebben

A GÖDÖLLŐI REFORMÁTUS LÍCEUM GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA. Gödöllői Református Líceum Gimnázium és Kollégium Gödöllő 2009.

A GÖDÖLLŐI REFORMÁTUS LÍCEUM GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA. Gödöllői Református Líceum Gimnázium és Kollégium Gödöllő 2009. Gödöllői Református Líceum Gimnázium és Kollégium Gödöllő OM azonosító: 032575 : 2100 Gödöllő, Szabadság tér 9. /Fax: 28/410-298 E-mail: igazgato@grl.hu A GÖDÖLLŐI REFORMÁTUS LÍCEUM GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM

Részletesebben

E-KORMÁNYZAT STRATÉGIA ÉS PROGRAMTERV

E-KORMÁNYZAT STRATÉGIA ÉS PROGRAMTERV E-KORMÁNYZAT STRATÉGIA ÉS PROGRAMTERV 2003. szeptember 16. Tervezet! Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Kormányzat Központ TARTALOM TARTALOM... 2 1. PREAMBULUM... 4 1.1. A stratégiaalkotás célja... 4

Részletesebben

AZ INTEGRÁLT INTELLIGENS UTASINFORMATIKAI RENDSZER MODELLJE PhD disszertáció. Szerző: Csiszár Csaba. Témavezető: Dr. habil. Westsik György D. Sc.

AZ INTEGRÁLT INTELLIGENS UTASINFORMATIKAI RENDSZER MODELLJE PhD disszertáció. Szerző: Csiszár Csaba. Témavezető: Dr. habil. Westsik György D. Sc. AZ INTEGRÁLT INTELLIGENS UTASINFORMATIKAI RENDSZER MODELLJE PhD disszertáció Szerző: Csiszár Csaba Témavezető: Dr habil Westsik György D Sc Kutatóhely: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Közlekedésmérnöki

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS BA KÉPZÉS SZAKIRÁNYAIRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS BA KÉPZÉS SZAKIRÁNYAIRÓL TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS BA KÉPZÉS SZAKIRÁNYAIRÓL Ez a tájékoztató segítséget nyújt a hallgatóknak, hogy mélyebben megismerjék a BA képzés három szakirányát. Az írásos anyagot a szakirányok

Részletesebben

Egy lehetséges tanulási program a felnőttek tanulásához Önfejlesztő - projektorientált tanulás

Egy lehetséges tanulási program a felnőttek tanulásához Önfejlesztő - projektorientált tanulás Egy lehetséges tanulási program a felnőttek tanulásához Önfejlesztő - projektorientált tanulás Tisztelt Olvasóm, elöljáróban szeretném leszögezni, hogy nem vagyok felnőttképzési szakember, de a felnőttképzéssel

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kakucs község Önkormányzata Képviselő-testületének a 2012. január 17-én (kedden) 15.00 órai kezdettel

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kakucs község Önkormányzata Képviselő-testületének a 2012. január 17-én (kedden) 15.00 órai kezdettel E L Ő T E R J E S Z T É S Kakucs község Önkormányzata Képviselő-testületének a 2012. január 17-én (kedden) 15.00 órai kezdettel a Kakucs községi Polgármesteri Hivatal dísztermében megtartandó képviselő-testületi

Részletesebben

Az Informatikai Intézet működési rendje. 1. Az intézet

Az Informatikai Intézet működési rendje. 1. Az intézet Az Informatikai Intézet működési rendje 1. Az intézet Nftv. 108. 11. intézet: több tanszék tevékenységét összefogó vagy több tanszék feladatait ellátó szervezeti egység, SZTE SZMSZ V.37. Az intézet a kar

Részletesebben

Ismeretanyag Záróvizsgára való felkészüléshez

Ismeretanyag Záróvizsgára való felkészüléshez Ismeretanyag Záróvizsgára való felkészüléshez 1. Információmenedzsment az információmenedzsment értelmezése, feladatok különböző megközelítésekben informatikai szerepek, informatikai szervezet, kapcsolat

Részletesebben

CAF önértékelési csoport megalakuló ülés jegyzőkönyv és jelenléti ív. 1. melléklet

CAF önértékelési csoport megalakuló ülés jegyzőkönyv és jelenléti ív. 1. melléklet CAF önértékelési csoport megalakuló ülés jegyzőkönyv és jelenléti ív 1. melléklet 1 2 3 [ÁROP] 11. CAF modell bevezetése / felülvizsgálata CAF 2. melléklet Common Assessment Framework KÖZÖS ÉRTÉKELÉSI

Részletesebben

FORRÁSOK TERMÉSZETVÉDELMI ÉRTÉKFELTÁRÁSA ÉS NYILVÁNTARTÁSA. Havassy András 1 Kiss Gábor 2. Bevezetés

FORRÁSOK TERMÉSZETVÉDELMI ÉRTÉKFELTÁRÁSA ÉS NYILVÁNTARTÁSA. Havassy András 1 Kiss Gábor 2. Bevezetés Földrajzi Konferencia, Szeged 2001. FORRÁSOK TERMÉSZETVÉDELMI ÉRTÉKFELTÁRÁSA ÉS NYILVÁNTARTÁSA Havassy András 1 Kiss Gábor 2 Bevezetés Az 1996. évi LIII. törvény a természet védelméről (a továbbiakban

Részletesebben

A PÁLYÁZAT LEFOLYÁSA, SZEMÉLYI, TARTALMI VÁLTOZÁSAI

A PÁLYÁZAT LEFOLYÁSA, SZEMÉLYI, TARTALMI VÁLTOZÁSAI Z Á R Ó J E L E N T É S OTKA nyilvántartási szám: K69018 Témavezető: Gingl Zoltán A téma címe: Fluktuációk és zajok alap- és interdiszciplináris kutatása fizikai, neurocardiológiai és nanotechnologiai

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KAPOSVÁRI EGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Doktori Iskola vezetője: DR. KEREKES SÁNDOR MTA doktora Témavezető: DR. BERTALAN

Részletesebben