Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnökségi munkájának beszámolója a 2011.évről

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnökségi munkájának beszámolója a 2011.évről"

Átírás

1 Iroda/Office: H-1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Telefon: (+36-1) Fax: (+36-1) Számlacím: H-1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Számlaszám: Adószám: Website: Iksz: K100/0268/2012 Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnökségi munkájának beszámolója a 2011.évről Készült: május 22-én megtartandó Küldöttgyűlésre Budapest, május 3. Lengyel Lajos elnök

2 1. Tisztelt Hölgyeim, Uraim! Tisztelt Küldöttgyűlés! Kedves Vendégek! A szövetségünk legellentmondásosabb és egyik legsikeresebb időszaka a év volt. Kiváló eredmények, sikerek mellett, sajnos, több tervünk nem valósulhatott meg, elsősorban az anyagi eszközök hiánya és rendszertelen állami támogatás utalása miatt. Az elmúlt időszak történéseit elsősorban a jelentős mértékben változó társadalmi, gazdasági, és jogi különbözőségek befolyásolták. Nem egyszerű azért sem, mert egy rohamosan fejlődő példaértékű időszakon vagyunk túl, annak ellenére, hogy a körülöttünk lévő világ, annak jellemzői, kihatásai nem minden esetben alakultak úgy, amely szolgálták volna a fogyatékos ügyet sportunk hazai megítélését, támogatottságát. A évben 77 hazai versenyt rendeztünk meg 21 sportágban, és készültünk fel az athéni Speciális Olimpia Nyári Világjátékaira. Az elmúlt évben versenyeinken a résztvevők száma meghaladta a 4500 főt. Szövetségünk szervezeti életét az Alapszabályban és az Szervezeti Működési Szabályzatban rögzítettek határozták meg. Elmondhatjuk, hogy az egyesületeink, tagszervezeteink munkája általában jól összehangolt, kölcsönösen segítették egymást. Ezeknek az eredményeknek a következtében társadalmunkban nőtt sportolóink, és ennek következtében a fogyatékossággal élők társadalmi elfogadottsága. Úgy gondoljuk, hogy szövetségünk eredményei, munkái is jelentős mértékben hozzájárultak a fenti sikerek eléréséhez. Az MSOSZ - mint kiemelten közhasznú szervezet- az Alapszabály alapján, politikai pártoktól függetlenül működik, egyetlen pártot sem támogat, támogatást pártoktól nem kap, politikai tevékenységet nem folytat. Alapszabályunk ezen követelményét, szövetségünk következetesen betartja, és végig járta az utat, elvégezte feladatait, melyeket a Küldöttgyűlés kijelölt. Fel kellett készülnünk a tisztújításra, amely jelentős mértékben befolyásolja az elkövetkezendő évek munkáját. A módosított sporttörvény, civiltörvény új feladatokat támaszt a civil szervezetekkel szemben. Elmondhatjuk, hogy szövetségünk vezetése jelentős mértékben átalakult, hiszen az elmúlt évtizedben összeszokott elnökségből három tag kivált és helyettük új tagokat választottak a küldöttek. Az elmúlt évben több, az SOI és az SOEE (a nemzetközi és az európai szervezet) által elindított programban vettünk részt sikeresen, növelve nemzetközi tekintélyünket, elfogadásunkat. Fontos szempont volt mind a társadalmi integráció, mind az esélyegyenlőség terén, hogy több hazai sportszövetséggel kötöttünk együttműködési megállapodást.

3 2. A SZÖVETSÉG BEMUTATÁSA A Magyar Speciális Olimpia Szövetség /továbbiakban Szövetség/ szeptember 18-án alakult, mint Magyar Speciális Olimpia Egyesület, majd 1995-óta jogutódlással szövetségként működik tovább. Működéséhez, gazdálkodásához és szervezeti felépítéséhez szükséges legfontosabb előírásokat Alapító Okirata valamint a Szervezeti és Működési Szabályzata tartalmazza. Alapító okirata szerinti legfontosabb céljai (kivonat): Elősegíteni a Magyarországon élő értelmi és halmozottan sérült gyermekek, fiatalok és felnőttek sportolását, biztosítani számukra - a sporteseményeken keresztül mind azokat a jogokat és lehetőségeket, amelyek az épeknek eredendően rendelkezésére állnak. Segíteni a sportolókkal foglalkozó edzők és szakemberek képzését. Nagyobb társadalmi nyilvánosságot nyerni a fogyatékos ügy minél szélesebb körben történő megismertetésében és elismertetésében stb. Figyelmet fordítottunk - elsősorban nagyobb rendezvényeinken az egészségügyi szűréseken keresztül - sportolóink egészségmegőrzésére. A Szövetség akkreditálása által - a Joseph P. Kennedy J. Alapítvány által létrehozott Special Olimpics International szervezet tagja. E tagságára tekintettel minden évben tagdíjat fizet. A közhasznú Szervezetről szóló 1997 évi CLVI tv. hatályba lépését követően, a törvényben előírtak szerint, alapszabályát átdolgozta - azt a Közgyűlés elfogadta - s a Nógrád Megyei Bíróság, mint kiemelten közhasznú szervezetet a 60290/1989/9 lajstrom számon bejegyezte. A Szövetség székhelye: 1146.Budapest, Istvánmezei u A Szövetség operatív végrehajtó szerve az elnökség. Az elnökség létszáma 7 fő. A Szövetség képviselője a Magyar Speciális Olimpia Szövetség elnöke és/vagy a társelnökök. Az Országos Bizottság a Szövetség általános irányító szerve, míg a legfőbb döntéshozó szerv a küldöttgyűlés. A Szövetség ellenőrző szerve a Felügyelő Bizottság. Elnökét és tagjait a küldöttgyűlés választja meg. Munkatervét és ellenőrzési programját a Bizottság maga készíti el. A Szövetség négy fő teljes munkaidős dolgozót alkalmaz. Ők a Sportok Házában /Istvánmezei út 1-3./ működő SO irodában végzik munkájukat. A közhasznú cél megvalósításában rajtuk kívül két fő működik közre vállalkozási jogviszonyban. Egyéb területeken pedig önkéntesek segítik munkánkat.

4 3. Kijelenthetjük, hogy a Magyar Speciális Olimpia Szövetség rendelkezik továbbra is a legnagyobb létszámmal, évek óta mi rendezzük meg a legtöbb, és legnagyobb érdeklődésre számot tartó versenyeket, az ország minden területén zajlanak az események. Sajnos az intézmények átszervezése összevonása és a kialakult gazdasági válság miatt is jelentősen lelassult az újonnan igazolt versenyzők létszámának növekedése és stagnálni látszik az új egyesületek létrehozása. Itt kell megemlítenünk, hogy jelentős változás várható a jövőben az egyesületek létszámában, mivel az új törvény szerint csak sportegyesületek után kapható állami támogatás. Minden esetben be kell tartani, tartatni az SOI versenyszabályzatait! Hitelességünk egyik biztos forrása a tagság, ezt növelni kell! Speciális iskolák, családok megkeresésével hosszútávon biztosítani tudjuk a létszám növekedését. SZÖVETSÉG FELADATA és HELYZET ÉRTÉKELÉSE A Speciális Olimpia egyik legfontosabb feladata megértetni az átlagemberekkel, mit jelent az értelmi fogyatékosság, és hogy ez a probléma hány embert érint. Reményeink szerint, munkánkon keresztül sikerült bemutatni, hogy a fogyatékossággal élő emberek nem szánalmat és alamizsnát kérnek az élethez, hanem megbecsülést, elismerést munkájukért, eredményeikért cserében. A Speciális Olimpia a sportot, mint eszközt használja fel, a fogyatékossággal élők társadalomba való beilleszkedésének elősegítésére. A sportban végzett erőfeszítéseinknek köszönhetően a társadalom rendkívüli tapasztalatokat és élményeket szerezhet a sérültekkel kapcsolatban. Hisszük, hogy sok esetben segítenek ezek a kapcsolatok megváltoztatni a megbélyegző szemléletmódot és elősegítik az elfogadást és megértést. Ennek a sikeréhez járult hozzá az egyesített sport, melyben az épek és az értelmi fogyatékossággal élők együtt készülhetnek a nagy megmérettetésre és a versenyen bebizonyítják, hogy sport csak egy van, mindegy, hogy épek vagy fogyatékossággal élők művelik. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség az elmúlt években is elkötelezetten folytatta az életminőséget javító sport és versenyfelkészítő programját, és felvállalta a küzdelmet a negatív szemlélet, az igazságtalan bánásmód ellen. Sportversenyeink, szabadidős tevékenységünk, illetve más társadalmi eseményünk egyik legfontosabb célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet a fogyatékossággal élő emberek szükségleteire, és a bennük rejlő lehetőségekre. A szakmai munka tervszerűsége, végrehajtása terén sokat számított, hogy munkatársaink több nemzetközi konferencián, továbbképzésen vettek részt, ahol tapasztalatokat gyűjthettek és szembesülhettek a Speciális Olimpia legkorszerűbb edzés módszereivel is.

5 4. A SZÖVETSÉG STRATÉGIÁJÁBAN MEGHATÁROZOTT FŐBB FELADATOK MEGVALÓSULÁSA A 2011.évben stabilizáltuk a Szállj be Te is programot, mely egyre több megyében és városban kerül bevezetésre. Nagy jelentőséget tulajdonítunk ennek, hiszen az elkövetkezendő évek feladatainak végrehajtásához jelentős mértékben az általános és középiskolák hallgatóiból választhatjuk ki önkénteseinket és azokat a fiatalokat, akik a későbbiekben csatlakoznak az egyesített sporthoz. Az év folyamán továbbra sem sikerült megoldanunk, hogy a minden régióban létrehozott szervezetek aktívan részt vegyenek a versenyek szervezésében, lebonyolításában. Több régió munkáját nem lehetett értékelni. A protokoll meghívók és meghívottak körének kijelölése, időbeni értesítése visszaesett, ezért a rendezvényeinken kevesebb VIP vendég jelent meg az elmúlt évben. Úgy tűnik, hogy a 2011-es évben sikerült megtennünk azokat a lépéseket, amellyel az elkövetkezendő években újra indíthatjuk az Olimpiai Lángfutást. Ennek nem csak protokolláris, hanem anyagi eredményét, reményeink szerint, a jövőben be tudjuk építeni szövetségünk éves költségvetésébe. Ennek érdekében felvettük a kapcsolatot a Belügyminisztérium Államtitkárával, hogy jelölje ki azt az egységet, aki a lángfutás szervezésével és bonyolításával foglalkozik majd az elkövetkezendő években. SZERVEZETI VÁLTOZÁSOK, AZ ELMÚLT ÉV FŐBB TÖRTÉNÉSEI Megállapíthatjuk, hogy a sportegyesületek tagdíjfizetési kötelezettsége tovább romlott, a gazdasági válság és az átalakítások miatt. Több megyei intézményt összevontak, és az itt alapított sportegyesületek nehéz helyzetbe kerültek, mivel sokszor még azt sem lehetett tudni, hogy ki engedélyezheti, hogy az egyesületek a versenyzőket elvigyék a rendezvények helyszíneire. Az Alapszabályban foglaltaknak megfelelően a 2011-es évben megtartottuk a tavaszi rendes küldöttgyűlést, valamint az év végén a következő négy évet meghatározó tisztújító küldöttgyűlést. Továbbra is probléma a megjelentek létszáma, ami a határozatképességet veszélyeztette. Feladat a jövőre nézve, hogy a tagszervezeteink érdeklődését felkeltsük, hogy minél többen és aktívan vegyenek részt a jövő formálásában. A Szövetség általános irányító szerve az Országos Bizottság. Munkáját tervszerűen és szakszerűen látta el. Kiemelt feladata volt az athéni Nyári Világjátékok delegációjának kijelölése és a hosszabb távú stratégiai tervek előkészítése a küldöttgyűlés felé. A Szövetség belső ellenőrző szerve a Felügyelő Bizottság. Ellenőrzi a gazdálkodás menetét, szakszerűségét, a teljes működés törvényességét. Munkájáról külön napirend keretében ad tájékoztatást az FB elnöke a küldöttgyűlésnek.

6 5. A Szövetség operatív szerve az elnökség. Végrehajtotta a küldöttgyűlés, az OB határozatait, valamint az önálló döntési jogköréből származó határozatokat. Munkáját tervszerűen, az Alapszabály és SZMSZ előírásainak megfelelően tervezte, végezte. Munkaterve alapján havonta ülésezett, s a meghozott határozatokat maradéktalanul végrehajtotta. Munkája jól szolgálta szövetségünket, annak mindenirányú fejlődését. Kapcsolatrendszere széleskörű, melynek révén biztosítani tudta a szövetség teljes működését, gazdasági stabilitását. Az elnökség tagjai rendszeresen részt vesznek a szövetség rendezvényein. Munkájukat társadalmi megbízatásban teljesítik. Eredményes munkájukkal elnyerték az állami vezetés elismerését, köszönetét. Itt is szeretnénk megköszönni Kunczené Fellegi Katalinnak, Varga Ferencnek és Rába Istvánnak több évtizedes munkájukat, amit szövetségünk érdekében tettek. Az egyik legfontosabb kiemelt feladata volt szövetségünknek, hogy nagyobb figyelmet fordítson az önkéntesek munkájának megbecsülésére. Ezt a feladatot csak részben tudtuk megvalósítani, ezért ez a következő elnökségnek is feladata lesz. SPORTSZAKMAI ÉRTÉKELÉS A ÉVRE VONATKOZÓAN 1.Hazai versenyeink A Magyar Speciális Olimpia Szövetség a jelzett időszakban közel 80 versenyt rendezett, szervezett az ország egész területén. Ezeken a versenyeken 4500 fő vett részt. Több verseny időpontját meg kellett változtatnunk a finanszírozás nehézségei és a beígért állami támogatások határidejének csúszása miatt, valamint volt olyan támogatási összeg is, melyet a mai napig nem kaptunk meg. Kiemelt esemény volt a Speciális Olimpia athéni nyári világjátéka, ahol versenyzőink jó felkészültséget mutatva kiváló eredményeket értek el. Bár meg kell jegyezni, hogy az anyagi források hiánya miatt a Nyári Nemzeti Játékokat el kellett halasztanunk. A táblázatban szerepelő versenyeken túlmenően egyéb sportversenyeket, illetve sportrendezvényeket is szerveztünk. Ismételten megszerveztük az értelmileg akadályozott diákok számára az atlétika és labdarúgó tornákat. Szabadidő jellegű rendezvényünk a Három határ kerékpártúra. A választék 2010 óta újabb túrarendezvénnyel, a kékkúti kerékpártúrával gyarapodott. Ugyancsak szabadidő sport jelleggel rendeztük meg a Eunice Kennedy Shriver Emléknapot. Részt vettünk a Wink maratoni futóversenyen, ahol az épekkel együtt, valamint külön kategóriában is értékelték sportolóinkat, akik váltófutásban és görkorcsolya számokban indultak. Sportolóink rendszeresen részt vesznek az Adidas streetball eseményein, illetve a budapesti döntőkön. Jelenlegi 21 sportágat kínálunk sportolóinknak: asztalitenisz, atlétika, bocsa, bowling, erőemelés, görkorcsolya, gyorskorcsolya, hófutás, judo, kerékpár, kézilabda, kosárlabda, labdarúgás, mozgásélmény, műkorcsolya, padlóhoki, (alpesi) sí, tenisz, tollaslabda, torna, úszás.

7 6. Ebben a kínálatban mindenki megtalálhatja a számára megfelelő sportágat, illetve speciális versenyrendszerünk segítségével az igazi kihívást, a valós versenyhelyzetet. Népszerűség tekintetében a labdarúgás, atlétika, kosárlabda és a tollaslabda vonzza a legtöbb részvevőt. 2. Sportágfejlesztés Edzőtáborok A nemzetközi versenyekre történő felkészülés fontos eszköze az edzőtábor. A évi Nyári Világjátékok előtt 13 sportágban szerveztünk a sportolók részére központi edzőtábort. Továbbá anyagi lehetőségünktől függően az Európa Bajnokságok előtt egysportágas edzőtáborokat is szerveztünk. Edzőképzések 2011 novemberében egyesített sport továbbképzésre kerül sor Budapesten. Együttműködés a sportági szakszövetségekkel 2011-ben a Magyar Labdarúgó Szövetség Grassroots Programjával kötöttünk együttműködési megállapodást. Előkészítettük a szerződést a Magyar Torna Szövetséggel, a Magyar Tenisz Szövetséggel, illetve előrehaladott tárgyalásokat folytattunk a Magyar Judo Szövetséggel. (2012 elején a Magyar Judo és a Magyar Torna Szövetségekkel realizálódott a szerződés.) Nagy jelentőségűnek tartjuk az integráció eléréséhez a demonstrációs sporteseményeket, ahol is a sport által bemutathattuk sportolóink képességeit, felkészültségét, felhívhattuk a nagy nyilvánosság figyelmét emberi értékeikre, helyzetükre. Ennek jegyében a évben is megrendezésre kerültek a labdarúgó elit liga egyik májusi hétvégéjén a Speciális Olimpia Európai Labdarúgó Hét eseményei. Minden mérkőzés helyszínén sportolóink a játékosokkal együtt vonultak a pályára. Jászberényben görkorcsolya sportágban megvalósult az integrált verseny és rendszeressé vált, hogy a váltó számokban közösen indultak sportolóink az épekkel. Tovább folytatódtak gyorskorcsolyában és kerékpárban a közös versenyrendezések, betétfutamokat iktattak be az ép sportolók számára. NEMZETKÖZI ESEMÉNYEK 2011 A Speciális Olimpia 13. Nyári Világjátékára június 20. és július 4. között került sor Athénban. Hazánkat a Magyar Speciális Olimpia Szövetség 31 egyesületének 76 sportolója képviselte 13 sportágban.

8 7. Sportág Sportolók összesen Férfi sportoló Nő sportoló Edzők, kísérők 1 Asztalitenisz Atlétika Bocsa Bowling Erőemelés Görkorcsolya Judo Kerékpár Kosárlabda Labdarúgás (egyesített) 11 Tollaslabda Torna Úszás Delegációvezetés Sajtófelelős ÖSSZESEN A világjátékok számokban: 168 országból közel 7000 sportoló érkezett az olimpiák bölcsőjébe, őket 2500 edző, segítő kísérte 2,600 bíró, játékvezető tevékenykedett a versenyeken 22 olimpiai sportágban küzdöttek az atléták 30 versenyhelyszínen zajlottak a küzdelmek a világ rendészeti szerveinek 146 képviselője futott az olimpiai lánggal 146 településen át az ingyenes egészségügyi szűrőprogramban 3,751 sportoló vett részt 25,000 önkéntes dolgozott a világjátékok két hetében közel 1000 akkreditált újságíró tudósított az eseményekről A magyar sportolókat érintő versenyek helyszínei: Athéni Olimpiai Sportkomplexum (OAKA): atlétika, erőemelés, kosárlabda, úszás Helliniko Olimpiai Komplexum: kerékpár, labdarúgás, tollaslabda, torna Béke és Barátság Stadion: asztalitenisz, bocsa, görkorcsolya DEREE tornacsarnok: judo Blanos Sport Park: bowling Sportszakmai értékelés Sportágak és versenyzők, érmes helyezések: Asztalitenisz: 4 versenyző 5 db. 1. hely, 2 db. 2. hely, 1 db. 3. hely Atlétika: 6 versenyző 2 db. 1. hely, 3 db. 2. hely, 3 db. 3. hely Bocsa: 4 versenyző 5 db. 1. hely Bowling: 4 versenyző 3 db. 1. hely, 1 db. 2. hely, 1 db. 3. hely Erőemelés: 6 versenyző 12 db. 1. hely, 6 db. 2. hely, 4 db. 3. hely Görkorcsolya: 8 versenyző 6 db. 1. hely, 5 db. 2. hely, 6 db. 3. hely

9 8. Judo: 4 versenyző 2 db. 1. hely Kerékpár: 6 versenyző 5 db. 1. hely, 2 db. 2. hely, 2 db. 3. hely Kosárlabda: 1 csapat (10 játékos) 1 db. 2. hely Labdarúgás: 1 integrált csapat (10 játékos)1 db. 2. hely Tollaslabda: 4 versenyző 4 db. 1. hely, 2 db. 2. hely, 1 db. 3. hely Torna: 4 versenyző 4 db. 1. hely, 8 db. 2. hely, 6 db. 3. hely Úszás: 6 versenyző 3 db. 1. hely, 1 db. 2. hely, 1 db. 3. hely Eredmények: A magyar csapat mérlege a pontszerző helyek tekintetében: 1. helyezés: 51 db. 2. helyezés: 32 db. 3. helyezés: 25 db. 4. helyezés: 10 db; 5. helyezés: 5 db; 6. hely: 3 db. A fogyatékosok sportjára jellemző, hogy hatalmas a fogyatékossági szintek közötti eltérés, ennél fogva a sportolók képességi csoportosítása jóval tagoltabb, mint az épek versenyrendszerében. Ennél fogva 1 versenyszámban több csoportba osztják az indulókat, amelyek csoportjukon belül versenyeznek. (E csoportosítást a paralimpiai versenyrendszerben kategorizálásnak, a Speciális Olimpia versenyrendszerében divizionálásnak nevezik.) Minden csoport győztese aranyérmesnek tekintendő. Míg az épeknél pl. 100m gyorsúszásban egy abszolút győztes van, addig a paralimpiai versenyrendszerben számos kategória, illetve a Speciális Olimpia rendszerében több divízió van, ennél fogva nagyobb az érmes illetve a helyezést elért sportolók száma. Eredmények értékelése A magyar csapat eredménye mindenképpen kiemelkedő, ha figyelembe vesszük, hogy az athéni nyári világjátékokon 168 ország sportolója vett részt. Versenyzőink eredményes szereplésükkel öregbítették a magyar sport tekintélyét. Versenyzőink jól felkészítettek és rendkívül motiváltak voltak. Felkészítőink szakértelme és lelkiismeretes munkája meghozta az eredményeket. Sportolóink és edzőink közül számosan az épek sportjában is eredményesek. Néhány példa: Orsós István (erőemelés) egykori junior válogatott súlyemelésben, ezüstérmes a felnőtt súlyemelő OB-n. Juhász Dávid (erőemelés), Héraklész Bajnok program résztvevője súlyemelésben. A torna szakág vezetője és felkészítő edző Hajdú László, aki a tornász Európa-bajnok Zsilinszky Tünde és Varga Adrienn edzője, valamint a tornász válogatott egykori felkészítője. Erőemelő szakágvezetőnk, Szász László a Magyar Súlyemelő Szövetség Edző Bizottságának vezetője. A versenyek a évi athéni olimpiai játékok sport létesítményeiben nemzetközi versenybírók közreműködésével zajlottak le. A magyar csapat tagjai - tudatában felelősségüknek sportszerűen küzdöttek, fegyelmi probléma nem merült föl.

10 9. Kiegészítő programok Vendéglátó város program: A versenyek megkezdése előtt valamennyi delegáció lehetőséget kapott arra, hogy jobban megismerje a görög kultúrát, akklimatizálódhassanak, illetve a program segítette a görög állampolgárokat abban, hogy többet megtudjanak az értelmileg sérült emberekről. A magyar delegáció Kavala városának vendége volt június 20. és 24. között. Megnyitó (június25-én) és záró (július 4-án) ünnepség: A Kallimarmaron Panthinaikon stadionban megrendezett nagyszabású ceremóniákon a látványelemeket számos híresség emelte jelenlétével, többek között Stevie Wonder, Vanessa Williams, Yao Ming, Nadia Comaneci és Bart Conner, Scott Hamilton és Michelle Kwan. Delegációnkat meglátogatta Halász János államtitkár, Tóth József nagykövet és Schultheisz Csaba 1. titkár. Egyesített sport demonstráció: A program célja az volt, hogy hírességek bevonásával demonstrálják a Speciális Olimpia eszméjét, oda vonzzák a sajtót, és általában véve média visszhangot keltsenek a nyári világjátékoknak. Magyar sportolók a kerékpár, úszás és bocsa sportágakban vonultak fel kiemelkedő élsportolókkal, népszerű előadóművészekkel. Egészségügyi szűrőprogramok: A program ingyenes szűrővizsgálatot nyújtott sportolóinknak és szükség szerint, szintén ingyenes ellátásban is részesítette őket. A szűrés 7 területet ölelt fel: szemészet, fogászat, hallásvizsgálat, podiátria, fitnesz, életmód és sport specifikus fizikai vizsgálat. Családi program: a sportolók hozzátartozóinak szervezett teljeskörű program a világjátékok alatt. 17 családtag szurkolt a helyszínen nem csupán saját gyermekének, hanem a teljes magyar csapatnak. Továbbá részt vettünk július között Svédországban a Gothia Kupán, melyen csapatunk kiváló eredményt ért el az ötödik helyezésével. Aktívan bekapcsolódtunk az SOI és a SOEE által szervezett rendezvényekbe, így többek között Máltán a fáklyás futás, a sport, és az egyesített sport konferenciákon. Képviseltettük magunkat Prágában az európai szervezet vezetőségi megbeszélésén. Ezeken a rendezvényeken szövetségünket Stirminszki József, Urveczki Natali, Kárpáti Orsolya, Dr. Jády György és Lengyel Lajos képviselte. Szakmai továbbképzéseken tornában, kommunikációs, valamint önkéntes menedzsmentképzésben vettek részt képviselőink: Hajdú László, Voith Petra, Virágh Orsolya NEMZETKÖZI PÁLYÁZATOK ÉS PROJEKTEK EU támogatás az athéni olimpiára utazó egyesített labdarúgó csapat edzőtáborához Elnyert összeg: 2037,5 EUR

11 10. EU-UEFA női egyesített labdarúgás fejlesztési projekt Elnyert összeg: 3000 EUR Európai Labdarúgó Hét Elnyert összeg: 3144 EUR MATTEL támogatás a Szállj be Te is program évi finanszírozására Elnyert összeg: 3000 USD KOMMUNIKÁCIÓS FELADATOK 2011 A Speciális Olimpia Mozgalom a világon és hazánkban is egyre nagyobb nyilvánosságot kap, a sajtó képviselői érdeklődően figyelik a különböző versenyeket, eseményeket, rendezvényeket! A 2009 és 2011 év között havi rendszerességgel 25 perces magazinműsort készítettünk a Duna Televízióban, Győztesek Világa címmel, ami sajnos az év második felétől már anyagi forrás hiányában nem került sugárzásra. A Győztesek Világa című hírlevelünk, újságunk az elmúlt évben 3 alkalommal jelent meg. A cél az, hogy minél többen megismerjék az értelmileg sérült-, illetve halmozottan fogyatékos sportolók, valamint felkészítőik világát. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség nem csak kiadványokkal, de televíziós műsorokkal is közvetíti a sport fontosságát. A negatív sztereotípiák miatt a társadalom sok esetben elutasítja az értelmi fogyatékkal élők közeledését, pedig akár egy integrált csapat sportmérkőzése során is sokat tanulhatnak egymástól az ép és értelmileg sérült emberek. A legtöbb megjelenést a sajtóközleményeknek köszönhetően értük el. Megtérül a befektetett energia, ha az újságírók nem csak dokumentumokból tájékozódnak, hanem személyes élményt nyújtunk nekik. Az online médiumokban való megjelenések túlsúlyba kerültek, amely jól mutatja a változó médiafogyasztási szokásokat az online kommunikáció előretörésével. A sajtókommunikáció során figyelmet fordítottunk arra, hogy akár közleményben, vagy interjú során lehetőség legyen a támogató említésére. A sajtóanyagoknál olyan fotókat küldtünk az újságíróknak, amelyeken jól látszódik az OTP Bank logója, televíziós nyilatkozatoknál pedig arculatos reklámeszközök segítségével értünk el láthatóságot.

12 11. Magyarországon manapság sok mindennek van saját fesztiválja ben a legnépszerűbb sportágnak, a labdarúgásnak is ünnepséget rendeztek Telkiben, az edzőközpontban, ahol minden csak a foci körül forgott. Speciális olimpikonok is meghívást kaptak az eseményre. A nyár végi fociünnep egyik programja volt az az integrált mérkőzés, mely során 2X10 percben pálfai és győri SO-focisták együtt rúghatták a bőrt az 1996-os atlantai olimpián szereplő válogatott néhány játékosával, közös csapatokkal. A Telki Edzőközpontban is megvalósult az integráció, a társadalmi szemléletváltás és a közös játék öröme. A Magyar Speciális Olimpia Szövetség és a Magyar Labdarúgó Szövetség évek óta együttműködik az értelmi fogyatékossággal élő emberek sportjának előmozdítása és népszerűsítése érdekében. Az Európai Labdarúgó Hét alkalmából az UEFA és az MLSZ közreműködésének köszönhetően minden évben egy tavaszi aktuális forduló alkalmával az SO-olimpikonok az élvonalbeli labdarúgókkal együtt vonulnak ki a gyepre. A kezdő sípszó előtt közös fényképek készülnek, amelyek az integrációt erősítik, és a szolidaritást fejezik ki az értelmi fogyatékossággal élő emberekkel szemben. Néhány stadionban a speciális olimpikonok megkapják a kezdőrúgás jogát is, ezzel elősegítve a demonstráció hatékonyságának növelését és a társadalmi szemléletváltozás előremozdítását. Mindez 2011-ben Kőszegen is megvalósult a Eunice Kennedy Shriver Emléknap alkalmával, amikor sporttal, művészettel és zenével, integrált bemutatókkal, sztársportolók részvételével tartottunk egy-egy hangulatos napot. Több nagy nemzetközi megtiszteltetés is érte (51 arany, 32 ezüst, 25 bronzérmet szerző) sportolóinkat Athénban, a Nyári Világjátékokon. Az egy ezüst és öt bronzéremmel büszkélkedő tornászról Depner Thomasról kisfilmet készített egy nemzetközi stáb az SOI, vagyis a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség részére, mert úgy ítélték meg, hogy a magyar fiatalember szemet gyönyörködtetően mozog a szereken és szívesen megmutatnák ezt a külföldi szakembereknek, érdeklődőknek is. Gulyás Gergő úszónak, illetve Varga Mónika, Szegfű Attila és Burján Zsolt kerékpárosoknak pedig abban a megtiszteltetésben volt részük, hogy Európából őket választották ki, mint legjobbakat és így részt vehettek egy VIP-futamos úszóváltóban, valamint bringázásban. Sok világsztárral, ismert közéleti személyiséggel, politikussal találkozhattunk az athéni játékokon, akik jelenlétükkel, szurkolásukkal segítették a sportolókat és így ők is tagjai lettek a Győztesek Csodálatos Világának!

13 12. SZÁMVITELI POLITIKA, SZÁMVITELI-GAZDASÁGI BESZÁMOLÓ Gazdálkodását a Számvitelről alkotott 2000 évi C törvény előírásain túl a társadalmi szervezetek sajátosságaira tekintettel a 224/2000 sz.. Kormányrendelet előírásainak megfelelően az egyszeres könyvvitel szabályai szerinti könyveléssel látja el. Beszámolási kötelezettségének a számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek közhasznú egyszerűsített beszámolójának mérlegével és eredmény-levezetésével tesz eleget. Tekintettel kiemelten közhasznú besorolásunkra, ezen adatokat minden évben sajtó útján nyilvánosságra is hozza. A Szövetség pénzügyi-számviteli tevékenységének ellátását számítógépes programok könnyítik. - A könyvelést és bérszámfejtést a TENSOFT kft. által kifejlesztett szoftver segíti - Számlázáshoz szintén a TENSOFT Kft. programja áll rendelkezésre. E szoftverek jogtiszták, s frissítésük is rendszeresen a jogszabályi változásokat követően azonnal megtörténik. A szövetség a 2000 évi C.tv. előírásai szerint az alábbi szabályzatokat készítette el és használja. Számviteli politika: Pénzkezelési szabályzat Leltározási szabályzat Értékelési szabályzat Bel, és Külföldi kiküldetési szabályzat Selejtezési szabályzat Bizonylati szabályzat Ügyviteli szabályzat Kitűntetési szabályzat Fegyelmi szabályzat Saját gépjármű hivatalos célú használatának szabályzata A könyvelési zárás havonta készül, a kiegészítő analitikus nyilvántartások lezárásával egyidejűleg / egyezőségét havonta biztosítani kell/ Az éves beszámoló fordulónapja tárgyév december 3l-e, a közzététel határideje: a fordulónapot követő május 30. A mérlegben és az eredmény-levezetésben minden tételnél fel kell tüntetni az előző naptári év megfelelő adatát, és ha az adatok nem hasonlíthatók össze, akkor azt indokolni kell.

14 13. Az eszközök és források értékelésénél, a rendeltetési cél és a használati idő szerepel fő elvként. Az értékelésnél a társaság folytonosságának elvéből kell kiindulni. Az eszközöket és kötelezettségeket leltározással ellenőrizni, és egyidejűleg értékelni kell. Az értékcsökkenési leírás elszámolásánál lineáris leírást alkalmazandó. A Szövetség a törvény által biztosított engedéllyel élve maradványértékkel nem számol. A vásárolt készleteknél év közbeni tételes nyilvántartással nem rendelkezik a Szervezet. A mérlegben a készleteket utolsó bekerülési értéken /FIFO módszer/, illetve értékvesztéssel csökkentett könyv szerinti értéken kell, szerepelteti A mérlegbe csak elismert követelés állítható be. Szövetség cél szerinti tevékenysége tárgyi adómentes, ezen túl vállalkozási tevékenységet is végezhet az alapító okiratban előírtak szerint. Nyereségét nem osztja fel, azt a céltevékenysége érdekében használja fel. A közhasznú beszámolót a Szövetség küldöttgyűlése hagyja jóvá. /Könyvvizsgálói ellenjegyzés a törvényi előírások alapján nem szükséges./ A kiemelten közhasznú törvényben előírtak szerint az elnökségi tagságára tekintettel, javadalmazásban senki nem részesül. Saját gépkocsi hivatalos útra történő használat esetén az APEH által közzétett benzinár, valamint a gépkocsira gyárilag előírt lökettérfogat alapján számított literfogyasztás és 9 Ft/km fenntartási költség számolható el. Reprezentáció keretén belül elszámolható az elnökségi, illetve országos bizottsági, valamint küldöttgyűlési programok során felszolgált kávé, üdítő és étkezés. Előzetes elnöki engedéllyel szintén reprezentáció keretén belül számolhatók el az üzleti megbeszélések költségei. Az elmúlt időszakban több új támogatót sikerült megnyerni programjainknak, feladataink támogatásához. Nagy értének tartjuk, hogy sikerült megtartanunk a régi támogatók jelentős részét úgy, hogy egy részük növelte a támogatási összeget. Több támogató bekapcsolódott a programjaink megvalósításában, ezzel is eleget téve a társadalmi kötelezettség vállalási feladataiknak. A szövetség vezető testületei nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy tagszervezeteinket ne terhelje jelentős költségekkel. Az ésszerű és jelentős takarékoskodás eredménye, hogy a nehéz gazdasági körülmények között is fent tudtuk tartani folyamatos működésünket igaz ez néha azzal járt, hogy a évben versenyek időpontját az eredeti programhoz képest változtatni kellett. A kapott támogatási összegeket a hazai versenyrendszerre, sportágfejlesztésre, nemzetközi versenyekre, műhelytámogatásra, az olimpián való részvételre és működésre használtuk fel.

15 14. Jelentős mértékben változott a pályázati pénzekből finanszírozott események sora, mivel elsősorban a nemzetközi pályázatokon nyertünk, ahol szigorúan meghatározták a pénz felhasználásának költség sorait. Kijelenthetjük, hogy szövetségünk minden költségvetéstől kapott, illetve hazai és nemzetközi pályázat útján elnyert és támogatók által rendelkezésre bocsátott pénzeszközzel minden esetben elszámolt, és azt a kiíró elfogadta, betartva a törvényekben előírt és kiemelten közhasznú szervezetekre vonatkozó előírásokat. Az alapító okiratban foglaltak szerint a szövetség vezető tisztségviselői társadalmi munkában végzik feladatukat, tevékenységükért külön díjazásban nem részesülnek. A számviteli és gazdasági beszámolót minden esetben a szövetség mérlegképes könyvelője készítette (PM ny.sz), az utóbbi időben könyvszakértő azt nem vizsgálta. Gazdálkodásunkat a felügyelő jogokat gyakorló ügyészség felkérésére az Állami Számvevőszék vizsgálta, hiányosságot, mulasztást nem állapított meg. A MSOSZ a gazdálkodásairól a számviteli törvény és a kapcsolódó előírásoknak megfelelően, az egyszeres könyvvitelt vezető egyéb szervezetek közhasznú beszámolóját állítja össze, melynek tartalma az egyszerűsített mérleg és közhasznú egyszeresített eredmény levezetés. Összességében megállapíthatjuk, hogy a szövetségünk vagyoni helyzetének alakulása a nehéz gazdasági körülmények ellenére elfogadhatónak tekinthető. Tisztelt Hölgyeim, Uraim! Tisztelt Küldöttgyűlés! Kedves Vendégek! Tájékoztatom a Tisztelt Küldötteket, hogy a beszámolót az Elnökség és az Országos Bizottság is megtárgyalta, és azt elfogadásra javasolta. Kérem, hogy az Elnökség évről szóló beszámolóját hozzászólásukkal egészítsék ki, majd elfogadni szíveskedjenek. Az Elnökség nevében: Lengyel Lajos elnök

Játszd együtt, éld meg együtt!

Játszd együtt, éld meg együtt! Játszd együtt, éld meg együtt! Bevezetés a Speciális Olimpia labdarúgó sportágába és egyesített sportprogramjába 2015 Kiadványunk a FIFA Football for Hope programjának támogatásával készült FIFA FFH Oktatási

Részletesebben

be/sfp-8641/2015/mlsz

be/sfp-8641/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve BKV Előre SC A kérelmező szervezet rövidített neve BKV Előre SC Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 2489 A kérelmező jogállása Amatőr Áfa

Részletesebben

be/sfp-08622/2015/mlsz

be/sfp-08622/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Nebuló Futball Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Nebuló Futball Sportegyesület Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 3108

Részletesebben

be/sfp-08412/2015/mlsz

be/sfp-08412/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Törökbálinti Focisuli Egyesület A kérelmező szervezet rövidített neve TFSE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 1275 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfp-08516/2015/mlsz

be/sfp-08516/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Cserszegtomaji Sport Klub A kérelmező szervezet rövidített neve Cserszegtomaji SK Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 2802 A kérelmező jogállása

Részletesebben

MAGYAR ÚSZÓ SZÖVETSÉG ALAPSZABÁLYA 2016.

MAGYAR ÚSZÓ SZÖVETSÉG ALAPSZABÁLYA 2016. A MAGYAR ÚSZÓ SZÖVETSÉG ALAPSZABÁLYA 2016. A MÚSZ közgyűlése által 2016. április 24.-én elfogadott módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt szövege. A módosítások vastagított szöveggel vannak jelölve.

Részletesebben

be/sfp-08492/2015/mlsz

be/sfp-08492/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Angyalföldi Sportiskola és Diáksport Egyesület A kérelmező szervezet rövidített neve ASI DSE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 2462 A

Részletesebben

be/sfp-8916/2015/mlsz

be/sfp-8916/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Bőcs Községi Sport Club A kérelmező szervezet rövidített neve BKSC Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 3369 A kérelmező jogállása Amatőr

Részletesebben

be/sfp-09222/2015/mlsz

be/sfp-09222/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Budakeszi Labdarúgó Akadémia SE A kérelmező szervezet rövidített neve Budakeszi LA Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 3179 A kérelmező

Részletesebben

be/sfphpm01-09985/2015/mlsz

be/sfphpm01-09985/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Bábolnai Sport Egyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Bábolna SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 1094 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfp-8208/2015/mlsz

be/sfp-8208/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve GYIRMÓT SPORT EGYESÜLET A kérelmező szervezet rövidített neve GYIRMÓT SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 741 A kérelmező jogállása Amatőr

Részletesebben

be/sfp-10271/2015/mlsz

be/sfp-10271/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Nyírmeggyes Sportklub A kérelmező szervezet rövidített neve Nyírmeggyes SK Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 1568 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfphpm01-10392/2015/mlsz

be/sfphpm01-10392/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Bőnyi Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Bőny SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 713 A kérelmező jogállása Amatőr

Részletesebben

be/sfphpm01-10579/2015/mlsz

be/sfphpm01-10579/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Csengersimáért Közhasznú Egyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Csengersimáért Egyesület Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 1695

Részletesebben

be/sfp-9577/2015/mlsz

be/sfp-9577/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Bajai Labdarúgó Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve BLSE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 2227 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfp-08580/2015/mlsz

be/sfp-08580/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Ászári Községi Sport Egyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Ászári KSE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 1057 A kérelmező jogállása

Részletesebben

ALAPSZABÁLY ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

ALAPSZABÁLY ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK ALAPSZABÁLY I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. ( 1) A Magyar Lovassport Szövetség (a továbbiakban: Szakszövetség) a Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) alapszabályában és a sportról szóló 2004. évi I. törvényben

Részletesebben

be/sfphpm01-08266/2015/mlsz

be/sfphpm01-08266/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve VANYARC KÖZSÉGI SPORTEGYESÜLET A kérelmező szervezet rövidített neve VANYARC KSE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 5872 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfp-10094/2015/mlsz

be/sfp-10094/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Sásd Városi Sportkör A kérelmező szervezet rövidített neve Sásd Városi Sportkör Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 89 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfphpm01-09905/2015/mlsz

be/sfphpm01-09905/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Héhalom Községi Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Héhalom SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 2965 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfphpm01-08437/2015/mlsz

be/sfphpm01-08437/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Beremendi Építők Sportkör A kérelmező szervezet rövidített neve Beremendi Építők Sportkör Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 5 A kérelmező

Részletesebben

be/sfp-10567/2015/mlsz

be/sfp-10567/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Zagyvapálfalvai Ifjak Sportegyesülete A kérelmező szervezet rövidített neve Zagyvapálfalvai I.S.E. Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 4059

Részletesebben

be/sfphpm01-08149/2015/mlsz

be/sfphpm01-08149/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Budakalászi Munkás Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve BMSE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 429575 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfp-8203/2015/mlsz

be/sfp-8203/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Grosics Gyula Labdarúgó Akadémia A kérelmező szervezet rövidített neve Grosics Akadémia Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 3281 A kérelmező

Részletesebben

be/sfp-9345/2015/mlsz

be/sfp-9345/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Szanki Olajbányász Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve OBSE Gazdálkodási formakód 114 Tagsági azonosítószám 203122 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfp-10084/2015/mlsz

be/sfp-10084/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Kartal Nagyközség Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Kartal SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 1248 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfphpm01-09878/2015/mlsz

be/sfphpm01-09878/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Jánoshidai Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Jánoshida SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 1004 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfp-8340/2015/mlsz

be/sfp-8340/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Futball Club Ajka A kérelmező szervezet rövidített neve FC Ajka Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 1970 A kérelmező jogállása Amatőr Áfa

Részletesebben

be/sfphpm01-08711/2015/mlsz

be/sfphpm01-08711/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. A kérelmező szervezet rövidített neve Szombathelyi Haladás Kft. Gazdálkodási formakód 113 Tagsági

Részletesebben

be/sfp-09171/2015/mlsz

be/sfp-09171/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Kiskunmajsai Football Club A kérelmező szervezet rövidített neve KiskunmajsaFC Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 9140 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfp-09280/2015/mlsz

be/sfp-09280/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Almásfüzitői Sport Club A kérelmező szervezet rövidített neve ASC Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 1119 A kérelmező jogállása Amatőr

Részletesebben

be/sfp-09211/2015/mlsz

be/sfp-09211/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Heréd Labdarúgó Klub A kérelmező szervezet rövidített neve Heréd LC Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 946 A kérelmező jogállása Amatőr

Részletesebben

be/sfp-8960/2015/mlsz

be/sfp-8960/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Bercel Községi Sportkör A kérelmező szervezet rövidített neve Bercel KSK Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 1181 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfp-9342/2015/mlsz

be/sfp-9342/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Berényi Gyermek Futball Club Utánpótlás Nevelő Egyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Berényi Gyermek FC Gazdálkodási formakód 521 Tagsági

Részletesebben

be/sfphp01-08541/2015/mlsz

be/sfphp01-08541/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Mészöly Focisuli Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Mészöly Focisuli SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 3335 A kérelmező

Részletesebben

be/sfp-10285/2015/mlsz

be/sfp-10285/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Fogócska Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Fogócska SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 3843 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfphp01-09115/2015/mlsz

be/sfphp01-09115/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Eötvös Loránd Tudományegyetem Sport és Szabadidő Egyesület A kérelmező szervezet rövidített neve ELTE SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám

Részletesebben

Felsőtárkány Község Önkormányzatának

Felsőtárkány Község Önkormányzatának Felsőtárkány Község Önkormányzatának Sportkoncepciója 2011-2016 2 1. Alapelvek (1) Felsőtárkány Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) a testnevelés és sport tevékenység feltételeinek szabályozása

Részletesebben

be/sfphpm01-10053/2015/mlsz

be/sfphpm01-10053/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Foci Suli Közhasznú Alapítvány A kérelmező szervezet rövidített neve Foci Suli Alapítvány Gazdálkodási formakód 569 Tagsági azonosítószám 3602 A kérelmező

Részletesebben

be/sfphpm01-10158/2015/mlsz

be/sfphpm01-10158/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Baksai Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Baksai Sportegyesület Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám - A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfp-10446/2015/mlsz

be/sfp-10446/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve SZADA SE A kérelmező szervezet rövidített neve SZADA SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 1254 A kérelmező jogállása Amatőr Áfa levonásra

Részletesebben

be/sfp-09341/2015/mlsz

be/sfp-09341/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Alsóörsi Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve ASE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 2325 A kérelmező jogállása Amatőr

Részletesebben

be/sfphpm01-10643/2015/mlsz

be/sfphpm01-10643/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Zalaszántói Petőfi Sportkör A kérelmező szervezet rövidített neve Zalaszántói Petőfi Sportkör Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 2053 A

Részletesebben

be/sfp-09473/2015/mlsz

be/sfp-09473/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Veszprémi Foci Centrum Utánpótlás Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve VFC USE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 2930

Részletesebben

be/sfphpm01-10463/2015/mlsz

be/sfphpm01-10463/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Bugac Községi Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Bugac Községi Sportegyesület Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 2157

Részletesebben

Magyar Twirling Szövetség

Magyar Twirling Szövetség Magyar Twirling Szövetség 2800 Tatabánya, Köztársaság u., Jubileum park Közhasznú szervezet Adószám: 18864511-1-11 EGYSZERŰSÍTETT ÉVES BESZÁMOLÓJA, KÖZHASZNÚSÁGI MELLÉKLETE, SZÖVEGES BESZÁMOLÓJA 2012.

Részletesebben

be/sfphpm01-03051/2015/mksz

be/sfphpm01-03051/2015/mksz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Dorogi Egyetértés Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Dorogi ESE Gazdálkodási formakód 521 Bajnoki osztály: NBII Áfa levonásra a pályázatban

Részletesebben

be/sfp-8846/2015/mlsz

be/sfp-8846/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Galgagyörki Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Galgagyörki SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 1293 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfphpm01-08852/2015/mlsz

be/sfphpm01-08852/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Pannonhalma Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve nincs bejegyezve Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 796 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfp-9017/2015/mlsz

be/sfp-9017/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Celldömölki Városi és Vasutas Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve CVSE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 2577 A kérelmező

Részletesebben

Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságok (MEFOB) Általános Versenykiírás

Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságok (MEFOB) Általános Versenykiírás Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságok (MEFOB) Általános Versenykiírás Elfogadta: a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség Elnöksége 2015. december 17-én Felelős Kiadó: dr. Székely Mózes főtikár

Részletesebben

be/sfphpm01-10300/2015/mlsz

be/sfphpm01-10300/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve 2000 Celldömölk Utánpótlás Futball Club Közhasznú Egyesület A kérelmező szervezet rövidített neve 2000 C.U.F.C.K.E. Gazdálkodási formakód 521 Tagsági

Részletesebben

be/sfp-8505/2015/mlsz

be/sfp-8505/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Vasi Foci Akadémia Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve VAFA SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 3061 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfp-08928/2015/mlsz

be/sfp-08928/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Sárospataki Rákóczi Diáksport Egyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Sárospataki Rákóczi DSE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám

Részletesebben

be/sfphpm01-08078/2015/mlsz

be/sfphpm01-08078/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Pogányi Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Pogányi Sportegyesület Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 72 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfphpm01-10591/2015/mlsz

be/sfphpm01-10591/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Merenye Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Merenye S.E. Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 254 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfp-10279/2015/mlsz

be/sfp-10279/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Túrricse Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Túrricse SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 3352 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfphpm01-08088/2015/mlsz

be/sfphpm01-08088/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve BFC Siófok Sportszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság A kérelmező szervezet rövidített neve BFC Siófok Kft. Gazdálkodási formakód 113 Tagsági azonosítószám

Részletesebben

be/sfp-10135/2015/mlsz

be/sfp-10135/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Pálfai Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Pálfa SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 1756 A kérelmező jogállása Amatőr

Részletesebben

be/sfphpm01-03461/2015/mksz

be/sfphpm01-03461/2015/mksz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Mezőkeresztes Városi Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Mezőkeresztes VSE Gazdálkodási formakód 521 Bajnoki osztály: Megye Áfa levonásra

Részletesebben

be/sfphpm01-10368/2015/mlsz

be/sfphpm01-10368/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Olajmunkás Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Olajmunkás SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 2004 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfp-10356/2015/mlsz

be/sfp-10356/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Nádudvari Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve NSE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 866 A kérelmező jogállása Amatőr

Részletesebben

be/sfp-08102/2015/mlsz

be/sfp-08102/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Ibrány Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Ibrány SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 574596 A kérelmező jogállása Amatőr

Részletesebben

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK. (vitaanyag)

EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK. (vitaanyag) EGYEK NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK SPORTKONCEPCIÓJA (vitaanyag) 2007-10-03 Bevezető A bevezetőben azokat a közösségi anyagokat mutatom be, melyek szabályozzák és rendezik azokat a kérdéseket, mely a sporttal

Részletesebben

be/sfphpm01-03261/2015/mksz

be/sfphpm01-03261/2015/mksz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Tapolca Városi Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve TVSE Gazdálkodási formakód 521 Bajnoki osztály: NBII Áfa levonásra a pályázatban

Részletesebben

be/sfphpm01-10470/2015/mlsz

be/sfphpm01-10470/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Hódmezővásárhely Sportjáért Alapítvány A kérelmező szervezet rövidített neve HSA Gazdálkodási formakód 569 Tagsági azonosítószám 3878 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfphpm01-08104/2015/mlsz

be/sfphpm01-08104/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Mozsgói Csizik Mihály Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Mozsgói SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 55 A kérelmező

Részletesebben

be/sfphpm01-08159/2015/mlsz

be/sfphpm01-08159/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Harkányfürdő Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Harkányfürdő Sportegyesület Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 28 A kérelmező

Részletesebben

be/sfp-10023/2015/mlsz

be/sfp-10023/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Sportkör Somberek A kérelmező szervezet rövidített neve Sportkör Somberek Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám - A kérelmező jogállása Amatőr

Részletesebben

be/sfphpm01-10296/2015/mlsz

be/sfphpm01-10296/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Nógrád Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Nógrád SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 1209 A kérelmező jogállása Amatőr

Részletesebben

be/sfp-10032/2015/mlsz

be/sfp-10032/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Rábaszentandrás SE A kérelmező szervezet rövidített neve RSE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 807 A kérelmező jogállása Amatőr Áfa levonásra

Részletesebben

be/sfp-08781/2015/mlsz

be/sfp-08781/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Nagyhegyesi Községi Sport Egyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Nagyhegyesi KSE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 848 A kérelmező

Részletesebben

be/sfp-8109/2015/mlsz

be/sfp-8109/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Győrújfalu Sport Egyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Győrújfalu SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 752 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfp-3032/2015/mksz

be/sfp-3032/2015/mksz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Téglás Városi Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Téglás VSE Gazdálkodási formakód 521 Bajnoki osztály: Gyermekbajnokság Áfa levonásra

Részletesebben

be/sfp-9497/2015/mlsz

be/sfp-9497/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Hatvani Góliát Diáksport Egyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Hatvani Góliát DSE Gazdálkodási formakód 001 Tagsági azonosítószám 3375 A kérelmező

Részletesebben

be/sfp-10107/2015/mlsz

be/sfp-10107/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Apropó Focisuli Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Apropó Focisuli Sportegyesület Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám

Részletesebben

be/sfp-10682/2015/mlsz

be/sfp-10682/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Nagycserkeszi Szabadidő Sport Eggyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Nagycserkeszi SZ SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 2348

Részletesebben

be/sfp-8217/2015/mlsz

be/sfp-8217/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Botfai Lakóterületi Sport Club A kérelmező szervezet rövidített neve Botfai LSC Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 2096 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfphpm01-10184/2015/mlsz

be/sfphpm01-10184/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Sándorfalva Sport Klub Egyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Sándorfalva Sport Klub Egyesület Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám

Részletesebben

be/sfphpm01-09625/2015/mlsz

be/sfphpm01-09625/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Ónod Sport Egyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Ónod SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 2910 A kérelmező jogállása Amatőr

Részletesebben

be/sfphp01-08232/2015/mlsz

be/sfphp01-08232/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Szigetvári Vasas Sport Club Egyesület A kérelmező szervezet rövidített neve SZVSC Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 3155 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfphpm01-08523/2015/mlsz

be/sfphpm01-08523/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Majsi Táncsics Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Majsi SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 51 A kérelmező jogállása

Részletesebben

1Érkezett : 1. A KÉRELMEZŐ ADATAI A kérelmező szervezet teljes neve: Félegyházi Kézilabda Sport Club

1Érkezett : 1. A KÉRELMEZŐ ADATAI A kérelmező szervezet teljes neve: Félegyházi Kézilabda Sport Club 1Érkezett : 1. A KÉRELMEZŐ ADATAI A kérelmező szervezet teljes neve: Félegyházi Kézilabda Sport Club A kérelmező szervezet rövidített neve: FKSC 2Gazdálkodási formakód: 521 Áfa levonásra a pályázatban

Részletesebben

be/sfphpm01-09250/2015/mlsz

be/sfphpm01-09250/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve THSE 2000 Szabadidő, Kulturális, Rekreációs, Életmód és Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve THSE 2000 Gazdálkodási formakód 521 Tagsági

Részletesebben

be/sfphpm01-08074/2015/mlsz

be/sfphpm01-08074/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Szentlőrinci Sport Egyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Szentlőrinci SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám - A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfphpm01-10281/2015/mlsz

be/sfphpm01-10281/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Nyírcsaholy USE A kérelmező szervezet rövidített neve Nyírcsaholy USE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 2943 A kérelmező jogállása Amatőr

Részletesebben

be/sfp-9030/2015/mlsz

be/sfp-9030/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Lovasberényi Testedzők Egyesülete A kérelmező szervezet rövidített neve LTE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 612 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfp-10462/2015/mlsz

be/sfp-10462/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Kisar Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Kisar SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 1959 A kérelmező jogállása Amatőr

Részletesebben

be/sfp-8887/2015/mlsz

be/sfp-8887/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Vámosgyörki Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Vámosgyörki SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 989 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfp-10247/2015/mlsz

be/sfp-10247/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Futball Club Barcs A kérelmező szervezet rövidített neve FC Barcs Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 3537 A kérelmező jogállása Amatőr

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség. Leány U-17 korosztályú nagypályás labdarúgó bajnokság versenykiírása 2015-2016. év

Magyar Labdarúgó Szövetség. Leány U-17 korosztályú nagypályás labdarúgó bajnokság versenykiírása 2015-2016. év Magyar Labdarúgó Szövetség Leány U-17 korosztályú nagypályás labdarúgó bajnokság versenykiírása 2015-2016. év Tartalom 1. A bajnokság szervezője és rendezője, a bajnokság típusa... 2 2. A bajnokság célja...

Részletesebben

be/sfphpm01-09273/2015/mlsz

be/sfphpm01-09273/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Gödöllői Sport Klub A kérelmező szervezet rövidített neve GSK Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 2603 A kérelmező jogállása Amatőr Áfa

Részletesebben

be/sfphpm01-08589/2015/mlsz

be/sfphpm01-08589/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Üllői Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Üllő SE. Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 1336 A kérelmező jogállása Amatőr

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség. Alapszabály

Magyar Labdarúgó Szövetség. Alapszabály Magyar Labdarúgó Szövetség Alapszabály 2013 TARTALOM I. Általános rendelkezések... 3 II. Az MLSZ célja... 5 III. Az MLSZ hivatali szervezete... 5 IV. Az MLSZ és megyei igazgatóságainak feladatai... 5 V.

Részletesebben

be/sfphpm01-08833/2015/mlsz

be/sfphpm01-08833/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Öttevényi Torna Club A kérelmező szervezet rövidített neve Öttevény TC Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 795 A kérelmező jogállása Amatőr

Részletesebben

be/sfphpm01-10723/2015/mlsz

be/sfphpm01-10723/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Kisbárapáti Községi Szabadidő- és Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Kisbárapáti SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám

Részletesebben

be/sfp-08849/2015/mlsz

be/sfp-08849/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Kisapostag Duna Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Kisapostag Duna Sportegyesület Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám

Részletesebben

be/sfphpm01-08288/2015/mlsz

be/sfphpm01-08288/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Gyöngyösi Atlétikai Klub A kérelmező szervezet rövidített neve Gyöngyösi AK Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 932 A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfphpm01-09626/2015/mlsz

be/sfphpm01-09626/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Bükkzsérci Labdarúgó Egyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Bükkzsérci LE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám - A kérelmező jogállása

Részletesebben

be/sfphpm01-10375/2015/mlsz

be/sfphpm01-10375/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Vassurány Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Vassurány SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 1898 A kérelmező jogállása

Részletesebben