Az Év kutyája számomra... - szubjektív megemlékezés 2008, Magyarország, Európa

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az Év kutyája számomra... - szubjektív megemlékezés 2008, Magyarország, Európa"

Átírás

1 Btk. Állatkínzás 266/B. (1) Aki a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, b) állattartóként, háziasított emlısállatot... előzi, elhagyja vagy kiteszi, vétséget követ el, és 2 évig terjedı szabadságvesztéssel, közérdekő munkával vagy pénzbüntetéssel büntetendı. A büntethetıséghez nem szükséges, hogy az elkövetı az állat életét ténylegesen kioltsa, vagy az állat valóban maradandó egészségkárosodást szenvedjen, elég csupán az, hogy az elkövetı cselekménye erre alkalmas legyen. Az Év kutyája számomra... - szubjektív megemlékezés 2008, Magyarország, Európa... a kutya - (macska, ló, tehén, háziasított emlıs állat) aki a hatályos magyar Állatvédelmi Törvény ellenére naponta szenved el minden retorzió nélkül - holott, kevesen tudják, akár 2 év szabadságvesztéssel is büntethetı már az állat puszta elhagyása is! - élete ellen elkövetett sérelmeket - aki méteres láncon ırzi a semmit, a senkit a semmi közepén - tanyákon, kertek végén, udvarok mélyén, putrik szomszédságában, elegáns kertekbıl leválasztott betonplaccokon kikötve

2

3 - akire nevezett lánc végén, napokig senki nem is néz, a napok hónapokká, évekké állnak össze, ha épp rossz helyen van az a lánc és nem jár vele napi vacsora, akkor önmagáról eszi le a húst, az izmot a szervezete éhségében, kínjában. Ha embert lát, életéért küzdve, habzó szájjal üvölti: segíts! De nyelvét kevesen értik, félve elkerülik, tán még valami elégtételt is éreznek: lám, rossz kutya, hogy ırjöng, ugat, jobb is, hogy láncon van! - aki ketrecben, kennelben, láncon, elkerített tákolt ólakban éli egész, igen, egész életét kölyökkorától, nem csak az egyre leszakadó, vagy inkább soha fel sem zárkózott elvadult vidéken, az un. szegény megyékben, de pesti értelmiségi kertekben is. Jobb is így mindenkinek, hát lám, milyen hálátlan kutya, csak ugat, fegyelmezetlen, áá, nem tud ez semmit! - holott hozzáértı kézben kutyaiskolák példaképe lenne, genetikailag tökéletes adottságokkal, készségekkel, amelyek soha, de soha nem kerülhettek napvilágra. A kutya, akit soha senki nem tanít semmire, de elvárják tıle, hogy már kölyökként tökéletes legyen, önzésbıl, lustaságból elvárnak tıle azonnal mindent, amit egyébként hosszú hónapok, évek közös munkája csiszol tökéletesre egy harmonikus ember/ kutya kapcsolatban is, nemhogy napi 5 perc foglalkozás mellett a lánc végén... ösztönös intelligenciájával megpróbált ı mindent, de így hiába. İ a hibás, büntetést érdemel.

4

5

6 - aki sintértelepeken végzi egyedül vagy kölköstıl. "A pórázt nem ismeri, a felé hajoló embert látványától maga alá pisil, a simogató kéztıl remeg, a hirtelen mozdulatoktól pánikba esik." Szételli az életét, szolgál, ahogy tud, ösztönös intelligenciájától hajtva. Szerencsétlen nem tud igazán semmit, lévén soha nem foglalkoztak vele, csak hőségesen szeretni, ragaszkodni. Ellenben mindig kész új életet kezdeni, tanulni! Ha túléli, ha valaki kiszabadítja, ha jó

7 kezekbe kerül, ha gazdára lel, ha... túl sok a ha, a tényezı - több ezer kutyából minden erıfeszítés ellenére csupán pár száz éli túl. Tehát a sok ha ellenére, ha megfelelı helyre jut, a rettegı, loncsos, mocskos, autista, tudatlan jószág - és erre több visszajelzés van évek óta - falkában is jól mőködı, pórázon intelligensen sétáló, lakásban úriemberként viselkedı, külföldi utazásokat nagyszerően teljesítı kultúrlénnyé válik. Eredeti gazdája - akinél azóta már a sokadik kutya rohad (persze lehetıleg szuka, aki azóta már több generációt fialt, folyamatos utánpótlást adva a helyi sintértelepnek pöcegödröknek, tavaknak) - rá sem ismerne, el sem hinné, hogy ez ugyanaz a "szar kutya", akit ı sintérkézre adott. A kutya, a szerencsés kisebbség (aki hazánkban fehérje feldolgozóba kerülı, átlag 10 kg tömegő végtermék maradna csupán), a szar kutya, tılünk nyugatabbra fekvı európai országokba kikerülve hőséges társ, intelligens, figyelmes családtag, gyermekek féltı barátja képes lenni. Szégyen, közös mélységes magyar országos szégyenünk!

8

9

10 - a kutya, aki boldogan pattan gazdája autójába, hurrrá! utazunk!, vagy épp ellenkezıleg, úgy kell betuszkolni (hisz soha nem vitték sehová, a kert kapuját soha nem lépte át, soha nem sétált vele senki, soha nem találkozott más kutyával, a kinti világ számára egyszerre vonzó, de egyben ijesztı is), nos ebünk így vagy úgy autóba kerül, majd darabidı múlva a gazda maradék "embersége" szerint vagy már egy eléggé lelassult autóból, vagy még igazán jó svung mellett, valamint vagy elhagyott erdıben, vagy esetleg lakott település hajnali fıterén, avagy zsúfolt autópálya kellıs közepén - ez is szabadon választható és a lehetıségek tárházának gazdagsága túlfeszítené jelen írás kereteit, - tehát ebünk egyszer csak kisebb vagy inkább nagyobb sérülésekkel, halálra válva vagy holtan, sokkos állapotban, élve vagy halva, sajnos soha nem megjegyezhetı rendszámú autókból bucskázik a kedves gazditól a nagy büdös semmibe. - a kutya, a szabadon behelyettesíthetı, arctalan, zabáló, kakáló, ugató izé, ami mindenesetre KELL. Évszázadok óta genetikailag belénk van kódolva, hogy kutya KELL. Nincs rá idınk, nincs elég helye, a minimális fizikai, szellemi törıdést sem tudjuk megadni neki, a gyerek fél tıle, a szomszéd győlöli, fogalmunk sincs mi a fajta jellemzıje, milyenek az igényei, de KELL, és persze pont ez a fajta KELL, mert ez most divat. Ha eltőnik, jön a másik, ha éhen hal, szerzünk másikat, ha költözünk, ı csak a macera, ott marad szépen magára, majd az új helyen szerzünk másikat, ha válunk, "családi okok miatt" azonnal szerezzenek neki ezek a kutyavédık, vagy kik gazdát, azé' kapják a lóvét - Mit? Hetekbe kerül? Ma vigyék el, különben elaltatom (elkergetem, kútba dobom, stb). Tök mindegy, egyikre sem emlékszik igazán, a nevük szinte mindig ugyanaz, oltva se nagyon, féreghajtást hírbıl se, az ivartalanítás szót ki sem tudja ejteni, nemhogy felfogja az értelmét, hasznát, nevelés nulla, mindegy, ugasson, jelezzen, szolgáljon engem, de minden áron! Elköltözik az egyik család, a kutya eltőnik, jön a következı család, jön új kutya a régi láncára... "Jöttek újak, új kutyával, a kiskutya napokat vonyított végig egy disznó mellett kikötve. A disznót aztán leszúrták, a kutya maradt kikötve a "disznókarám" mellett." Hángérien realiti Ez egy 2008-ban született magyar mondat!

11

12

13 - a kutya, akinek az összes foglalkozást, kommunikációt az jelenti, ha megérkezvén este ráüvöltenek: Takarodj!, Helyedre!, majd persze jönnek a gondok, a kutya unalmában, kínjában máshol, utcán keres törıdést, láncra kerül, háza persze nincs, irtózatosan fázik, napról napra szomorúbb, apatikusabb, borzasztóan ki van éhezve emberi társaságra, szeretetre - a kutya, aki több éves szolgálat után feleslegessé válik, így nemes egyszerőséggel étlen-

14 szomjan, halálra ítélve, egymagára hagyják a bezárt telepen. A kutya, "akinek jártányi ereje sincs már, fülei széttépve, térdei eltörve, több komoly belsı sérüléssel, légpisztoly lövedékkel a testében kerül kórházba. " Iszonyú, a legnagyobb empátiával sem felfogható szenvedései ellenére még hisz, bízik az emberben, alázatos és reménykedik, a kutya, "akinek már a puszta lét is ünneplésre ad okot, aki mindenek ellenére az egyetlen emberre vár, aki végre hazaviszi és feledteti vele korábbi életét."

15

16 - a kutya, aki annyit nem érdemel, hogy egy chip-je vagy egy vacak párszáz forintos bilétája legyen, ha már a kaput persze soha nem zárja be senki így ı utcára tud menni, vagy ha már a kerítés már akkor rossz volt, amikor hazavitték felelıtlenül és soha nem szerelte meg senki azóta sem. A kutya, aki semmi azonosítót nem érdemel, senki nem vigyáz rá, senki nem viszi biztonságos helyre, senki nem segít kínján, holott tudják, hogy retteg a petárdázástól, így jelöletlen rohan sokkosan bele a nagy büdös szilveszter éjszakába. A kutya, aki annyit nem érdemel, ha már így utcára, sintértelepre vagy jó esetben menhelyre került (rengeteg ember áldozatos munkájának és adományának köszönhetıen), hogy keressék, plakátolják, hirdessék. Pár napig, hétig hazavárják, hisz nyitva a kapu, ha okos kutya, hazatalál, ha meg nem, ott egy meg a fene! - majd beszerzik a következıt.

17 - a kutya, akitıl eltépik kölykeit és a kutya, akitıl elveszik az anyját majd dobozban (ládában, jutazsákban, nájlon zacskóban) egyszerően kiteszik, mint én a kukát keddenként... a kutya, aki már halott, a kutya, aki már csak nyöszörögni tud, a kutya, akit még érdemes melengetni a kabát alatt, míg orvoshoz érünk vele, a kutya, aki miután evett, ivott, a csecsemık minden élni akarásával csak visít, mint a fába szorult féreg. Isten hozott kicsike, a teremtı lét, a születı új kis élet egyik legszebb példája, te rózsaszín nyelvecskéjő gombóc (férges, csont sovány, kiszáradt, kihőlt, puffadt) kutyakölyök, te, ez a való világ!

18 - a kutya, "a x kg testtömegő, x éves, x színő x fajtájú kutya, aki hullájának kórbonctanidiagnosztikai vizsgálatával a nyak jobb oldalán a középvonaltól a tarkóig terjedı, életben keletkezett, a bırre, a bır alatti kötıszövetre és az izmokra terjedı roncsolt és többszörösen vágott sebet, a jobb mellkas oldalán a 10. és 11. borda között 2 cm hosszúságú, átható szúrt sebet, továbbá a bal elülsı végtag alkarcsontjai felett két, éles szélő vágott sebet figyeltünk meg. A belsı szervek vizsgálata során multiplex sérülést (roncsolódást, rupturát) figyeltünk meg a májban. A 9. és 13. jobb oldali bordák törésének következtében a mellkas megfelelı oldalán a bır alatti kötıszövetben kiterjedt diffúz vérzéseket (vitalis reakció), valamint a mellkas falán és a hasfalon keletkezett penetráló seb következtében kialakult, traumás rekeszrepedést és következményes traumás mellkas- és hasfalsérvet figyeltünk meg."

19 - a kutya, aki árkokban (elhagyott házakban, sínek mentén, piacok közelében, bokrok alatt, utak mentén, utcákon, kis közértek mellett, kapualjakban) kucorog (koldul, retteg és ordít biztonság, szeretet után) "erısen, 1:99% arányban megosztva az otthonául választott utca (tér, település) lakóit: 1 eteti, a többi 99 európai meg rugdossa, a vizes tálját kidobja", a pokrócát (rongyát, szivacsát, stb.) elveszi, fenyegeti, pokolra kívánja a kutya, aki Magyarországán több tízezred! magával vegetál elképesztı állapotú telepek ketreceiben, jó esetben jó sokáig, míg belegebed, rossz esetben, vagy ez a jobb? idıben érkezik a megváltó, de lassúdad injekciós halál, hisz kell a hely a következı transzportnak, csak az a bökkenı, valahogy ócsóbb "higítva" a szer, így több kutyára elég, a különbözet sem jön rosszul, maj' csak kimúlnak valamikor, hagy hörögjenek, maj' holnap bedobom ıket a kútba. Vagy még most? Na, essünk túl rajta, ha még él is, na majd ott lent megdöglik. - a kutya, aki apróhirdetésben eladó, vagy elcserélhetı értelmes dologra

20

21 - a kutya, aki öregen (és/vagy betegen, kezeletlenül, holott több év alatt alakultak ki csúnya, akkut betegségei) egy leszolgált élet, teljes odaadás, szeretet után egyik pillanatról a másikra a biztonságos otthonból, a gazda mellıl egy ketrecbe kerül idegenek közé, az elıszobából csoportos üvöltı acsarkodásba, a fekhelyérıl egy ketrecbe, olyan érzelmi sokkot átélve, amirıl sokaknak még csak halvány elképzelésük sincs. Megtörtek, végtelenül szomorúak, semmi esély, hogy egy ilyen traumát a menhelyen, telepen túléljenek... és ugyan ki fogadna be egy öreg és/vagy beteg kutyát? Lelkileg összeomolva felemészti ıket szép csendben a bánat. "Normális országban nem telepeken, menhelyeken lenne a helyük, hanem szeretı otthonban, megbecsülésben. Fekszenek egész nap, nem mozognak, nem ugatnak, vagy épp egész nap sírdogálnak, néznek bánatosan és azt várják, hogy mehessenek végre vissza az otthonukba. Oda, ahová már nem mehetnek, meg megöregedtek és "társ"-ból nem kívánt "teher" lettek."

22 - a kutya, akit a senkiföldjén találtak "csontsoványan, kiéheztetve, betegen, kihőlve, bálamadzagból tekert hurokkal a nyakában, amit nyilván utolsó életerejével eltépve kiszédelgett a menhely közelébe az útra. Jártányi ereje nem volt, akár átmehetett volna rajta az autó. A menhely dolgozója volt, ı talált rá." A kutya, aki egy másik Senki Földje szélén imbolyogva is még csóvál, ha emberek közelítenek felé, pedig nem ismeri ıket, de csalhatatlan ösztöne jelzi, ezeket jó szándék vezérli és elpusztíthatatlan szeretete újra bizalomra buzdítja. "A kutya, akirıl már lesorvadtak az izmok, a homlokán, a halántékán, a lábain, mindenütt, aki tizenhét kiló az ötven helyett. Szervezete felemészti már önmagát." "Délelıtt ittál és a víz fellazította a gyomortartalmadat. Hihetetlen mennyiségő fő, kavics, mőanyag virslibır került elı Belıled. Valahol megpróbáltál túlélni. Talán kikötöttek és otthagytak. Hogy miért? Öreg voltál. Fellökted a gyereket. Ráugrottál a dédire. Letapostad a virágokat. Hajtottad a macskát. Megfojtottad a csirkét. Ugattál. Nem ugattál. Aztán hogy mégse ott pusztulj el (na nehogymár, még meglátja a gyerek, a dédi, a csirke, a macska, meg a szomszédok), kivontattak a mezıre és sorsodra hagytak. Pontosabban a mi sorsunkra." "Csendben mentél el, ahogy jöttél. Egy szusszanás, egy nyikkanás, egy mordulás nélkül. Az ölembe vettem a fejedet, simogattalak és úgy hagytál itt bennünket."

23

24 - a kutya, aki kölökként kap egy nyakörvet, majd rajta felejtik úgy ahogy van, évekig... A kutya, akinek a nyakából 1,5 órás mőtéttel kell kioperálni a láncot, amit benıtt a húsa, ráadásul a karabínert az állat nyakbırén át kapcsolták a lánchoz. - a kutya, aki a kóborsággal, kóborlással járó életesélyt sem kapja meg: "sérüléseibıl ítélve hosszú idın keresztül, különösen kegyetlen módon van kikötve - míg végül talán sikerül elszabadulnia és elmenekülnie." A kutya, akin megtalálásakor még rajta van az a madzag (drót, gumi, kötél, szögesdrót, spárga, drótköteg, szigetelıszalag), ami életveszélyes sérüléseket okozott rajta. A madzag (drót, gumi, kötél, szögesdrót, spárga, drótköteg, szigetelıszalag ) "több centiméter mélyen az állat húsába vágódott, mély, gennyes, vérzı, nyílt, rothadó, bőzös sebet hagyva maga után, melyet a legyek is beköptek, nyüvektıl hemzsegı sebet, borzasztó kínokat okozva az állatnak." A kutya, akit zárt telepeken, szigeten hagynak magára, nulla esélyt hagyva neki a menekülésre, a túlélésre. A kutya, akit padhoz kötnek, sínhez kötnek, híd alá szájkosárban, oszlophoz, fához, kerítéshez, lakott, lakatlan településen. Akit szorosan bekötött szájú zacskóba kötnek, leragasztott dobozba. A kutya, akit élve dögkútba dobnak, pöcegödörbe, kútba, meszesgödörbe. "Szombat délután érkezett egy teljesen átfagyott kis család. A 2-3 év körüli tacskó keverék kutyust pár napos kölykeivel együtt egy zsákba kötötték és kirakták az erdıbe, halálra ítélve ıket. Hihetetlen szerencséjük volt, hogy rájuk találtak; szegény mamakutyus még mindig sokkos állapotban van. Reméljük, hamar felenged majd; most jó ideig kórházunk lakója lesz apróságaival együtt, akik kb. 5-6 naposak lehetnek."

25

26

27 - a kutyakölykök, akik láttán a szívedhez kapsz, de hisz ık már gazdisok! Ugyanaz a szín,

28 fazon, a település is stimmel. Majd rájössz, "ez egy körforgás, újra, és újra nekiindulunk, kezdıdik minden elölrıl. Csak itt látod, egy doboz van, míg az elızı kidobott alomnál kosár volt. Csupán ennyi a változás..." - a kutya, akin megtalálásakor még ott a vérvétel helye... És kiderül, hogy több éve teljesen elhanyagolt daganatok, áttétek, és /vagy cukorbetegség, pajzsmirigy probléma, szívférgesség, autoimmun betegség, allergia, rüh, atka, egyéb bırbetegség, vagy "csak" a kor kínozza... A diagnózis után kidobták. A kutya, akit bőzös, rohadó sebekkel, áttétekkel találunk meg, holott gazdás, aki állítja, a kutya jól van. "Nem csak úgy lehet egy kutyát kínozni, hogy fizikailag bántalmazzák, hanem úgy is, hogy nem adják meg neki betegségéhez az alapvetı orvosi segítséget, végeérhetetlen kínokat okozva ezzel." A kutya, aki kínjában, fájdalmában, kezeletlen betegségében a saját lábát rágta le.

29

30 - a kutya, akit elmebeteg "emberek" csonkolnak, kínoznak meg. Sajnos ma már tudományos tény: aki állattal megteszi, képes megtenni emberrel is... Társadalmunk mégis süket ezekre a tényekre. A kutya, aki például az otthoni bántalmazás után a közeli benzinkútra megy, hogy pár óráig bent a melegben, nyugalomban összeszedhesse magát, pihenhessen, majd újra és újra hazamegy "gazdájához". A kutya, akit vernek, rúgnak, kikötve bántalmaznak, bekötve rugdosnak, dobozba ragasztanak, autóhoz kötnek, fára akasztanak, baltával megcsonkolnak, nyíllal átlınek, átszúrnak, felvágnak, levágnak... Nem sorolom. "Az orvos megítélése szerint gyakorlatilag szétverték a kutyát: olyan ütés érhette a fejét, hogy a szemei kidülledtek és bevéreztek." "Hangos szóváltást követıen, majd a rendırségi feljelentés emlegetésének hatására végül megkaptuk a valóban haldokló, hatalmas fájdalmaktól szenvedı kutyát"

31 - a kutya, aki a szépség- és kozmetikai ipar szolgálatában ketrecekben várja a megváltó halált. Ma már abszolút megfizethetı, természetes alapanyagokból készülı, állatokon nem tesztelt, kitőnı minıségő termékeket lehet vásárolni! Válassz olyat, amihez nem tapad vér! Lépj ki a megszokott, kényelmes komfortzónádból! A kutya, a tudományos-kutatási laboratóriumok

32 ketreceibe vizsgálati céllal bezárt kutya. - a kutya, aki gazdája mellett! alig 1 évesen effektív éhenhalt... "Fent nevezett eb súlyosan lesoványodott, alultáplált, fejlıdésben visszamaradott általános állapotú. Bıre test szerte sebes, parazitákkal fertızött. Szırhiányos területek a lábvégeken, alkaron, hason, orron, pofáján. Mind a négy mancsa duzzadt, rajta a bır szétrepedezett. Az eb nagy mértékben elhanyagolt, rossz általános állapotban került kórházunkba, ahol elaltatását javasoltam." Élt 1 év, 2 hónap, 9 napot. "Engem annak a kutyusnak a képe nem hagy nyugodni, aki szomjan halt, de annyira kiszáradt, hogy még a szeme is kifolyt. Nem tudom megemészteni."

33

34 - a kutya, akinek élete a szolgálat, aki szemünk világa, ha örök sötétségben élünk, végtagunk, ha korlátozottak vagyunk, orrunk, ha az emberi érzékelés már nem elég, segítınk, terepautánk, ha mi már feladtuk az emberi létben való küzdést és már semmi nem érdekel, ha magányunk, öregségünk, mentális betegségünk már humán erıkkel áthatolhatatlan. Egy szimatoló, örökké jókedvő, izgı-mozgó jószágért még talán hajlandóak vagyunk az otthonban felkelni az ágyból, enni, mert ı is kér. Motiválhatatlan, halmozottan sérült gyerekek hajlandóak megtenni még egy lépést, még egy mozdulatot egy kutyáért, még ha pokoli fájdalommal jár is, hajlandóak kimondani szavakat, pedig már évek óta színes, néma magányukon át tapogatják belülrıl a lét határait - a kutya, aki a minimális ápolást sem kapja meg, nem csak keverék putrilakó! Városi fajtatiszta sem! Ezer bejegyzés szól gennyes, véres, páncéllá összeállt, nyüves, férges, büdös, filces, rühes, bolhás, véresre vakart, talpába benıtt, karmaitól nem tud járni, nem lát a gennytıl, szétrohadt az allergiától, a bezártság, kikötés miatt elsorvadt izomzat esetekrıl. Kicsi, nagy, öreg, babakutya, egykutya. A kutya, akit nem hogy nem simogatnak, de legalább egy évben egyszer meg sem érintenek, hogy kitapogassák, nıtt-e valahol rajta valami, fáj-e valamije, mi lehet a szıre alatt. - a kutya, akit butaságból, tudatlanságból, pénzéhségbıl "kisüzemileg", vagy nagytételben szaporítanak, akit senki nem regisztrál, akirıl senki nem tudja kihez került gazdához, a bárkinek jó pénzért eladott, genetikailag ellenırizetlen elıélető kutya. A kutya, akit magát tenyésztınek mondott pénzsóvár kupec sokasít, majd más pénzéhes kupecek, mint valami árut, selejt veszteség elıfordul, nem baj, van elég, pakolnak, visznek, szállítanak.

35

36 - a kutya, akit sintérteleprıl, menhelybıl fogadnak örökbe, megalázták, tönkretették, kidobták, elkergették, éheztették, bántalmazták, de aki újra és újra hisz, megtanulja az új gazda szagát, szokásait, életét, hangját, testbeszédét. A kutya, aki - és engem talán mindig ez hat meg legjobban - minden iszonyat ellenére hisz, szeret, ragaszkodik, remél, bízik bennem, az Emberben! "Aztán én bemehettem hozzá. Mikor mentem a kennele felé, nagyon enyhe reménykedéssel a szemében állt fel. A többi kutya produkálta magát, ı nem. Csak nézett rám. Mondtam neki, hogy "Érted jöttünk, elviszünk." Úgy nézett rám, mintha nem hinné el, amit hall! Mint aki álomból ébred és még kicsit kába. Leguggoltam hozzá, simogattam a kennel rácsain keresztül, akkor kezdett el egy kicsit reménykedni. Elkezdett reszketni az izgalomtól. Pár perc után fel kellett álljak, mert nem bírok sokáig guggolni. Azonnal sírni kezdett, nyomta a kis pofáját a rácshoz, jajongott. Mondtam, hogy nyugi, nem azért jöttem oda hozzá, hogy nélküle menjek el! Kaptam tıle nagy farokcsóvikat is, meg 2-3 apró puszit a kezemre. Srácaimat is rögtön barátságosan üdvözölte, pórázan gyönyörően közlekedett. A metróig elsétáltunk vele, büszkén bezsebeltünk egy csomó dicséretet, hogy milyen szép. Itthon áttörölgettem egy nedves és egy száraz ruhával, aztán irány az állatorvos. Szerintem jó barátok leszünk."

37 Az esetek sora végeérhetetlen. Az írás alapjául szolgáló életek nem kirívó, egyedi példák. Kívülálló civil úgy érezheti, ez egy alkalmi győjtés, ez valami hétköznapi valóságon túli alkalmi valóság. Sajnos ezzel szemben az igazság az, hogy EZ Magyarország 2008-as hétköznapi valósága. Erısen megnyirbált, de a mennyiségi korlátokat így is szétfeszítı, elnézést érte, a valóságot ugyanakkor így is csak morzsáiban megmutató írás ez, amelynek forrása egy internetes kutyamentı fórum 2008-ban született segítségkérı hozzászólásainak győjteménye. Ezeknek az embereknek naponta több, a fentiekhez hasonló ügyben kell eljárnia és akkor még nem beszéltünk azokról az ezrekrıl, tízezrekrıl! évente, azokról a kutyákról, macskákról akikért soha senki nem ragad billentyőzetet, akikrıl nem is tudunk, akiknek még a nevét sem tudjuk, nemhogy a történetüket, kis nyomorult életük állomásait, akikért senki nem ejt egy könnycseppet sem. Emlékezzünk rájuk és tegyünk róla, hogy végre változzon valami ebben az országban! Vidd hírüket, tárd a világ elé, mi folyik itt, tanítsd az embereket, törvény adta joguk és kötelességük nem némán eltőrni, elfordulni, de tenni ellene!!! Szabó Csilla, Solymár, dec. 12.

A félreismert pumavadász avagy a kutyavilág Bodybuilding bajnoka

A félreismert pumavadász avagy a kutyavilág Bodybuilding bajnoka FAJTAISMERTETİ A félreismert pumavadász avagy a kutyavilág Bodybuilding bajnoka Az elsı látásra félelmetes megjelenéső, hatalmas, hófehér, "csupaizom" kutyát a kutyavilág Bodybuilding bajnokának is nevezhetnénk.

Részletesebben

11.2.1. Nyílt sérülések

11.2.1. Nyílt sérülések 11.2.1. Nyílt sérülések 11.2.1.01. Mely esetben beszélünk nyílt sérülésrıl? a) ha a sérülés ruhátlan testfelületen történik b) ha a csontvég átszakítja az izomzatot c) ha a kültakaró megsérül d) ha kórházi

Részletesebben

Bogáncs Állatmenhely 8900 Zalaegerszeg, Csilla d l Nyitva tartás: hétf t l-vasárnapig 1000-1400

Bogáncs Állatmenhely 8900 Zalaegerszeg, Csilla d l Nyitva tartás: hétf t l-vasárnapig 1000-1400 BAMBI: ALISA: született 2007. december 1. született 2008. március 1. szuka ivartalanított szuka Roti keverék. Játékos kölyök. Vizslakeverék. Kamaszkorát éli, nagyon eleven és játékos. BIKFIC: már gazdára

Részletesebben

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait.

magát. Kisvártatva Vakarcs, a kutya is csatlakozott hozzájuk. Kedveskedve hol a Papa, hol meg az unoka lábaira fektette meleg tappancsait. Göncölszekér M ári szólt asszonyához Pista, te csak maradj az ágyban, próbálj meg aludni. Ez a szegény lánygyerek folyton köhög. Nem hagy téged aludni. Nem tudsz pihenni. Lehet, hogy a komámnak lesz igaza.

Részletesebben

Szerintem vannak csodák

Szerintem vannak csodák Brjeska Dóra Szerintem vannak csodák De neked is tenned kell értük 2015 Bevezetés Ajánlom ezt a könyvet valakinek, aki már egy másik, sokkal békésebb helyről vigyáz ránk és segít nekünk. Így kezdődik egy

Részletesebben

Én Istenem! Miért hagytál el engem?

Én Istenem! Miért hagytál el engem? Édes Illat Én Istenem! Miért hagytál el engem? Sóhajtotta Jézus, miközben a fakereszten felfüggesztve, vércseppek csöpögtek végig a testén. És akkor, nem lélegzett többet. Nem, te voltál minden reményem!

Részletesebben

ALAPTANÍTÁSOK. A Szent Szellem ajándékai Ihletettségi ajándékok 2. Nyelvek magyarázata

ALAPTANÍTÁSOK. A Szent Szellem ajándékai Ihletettségi ajándékok 2. Nyelvek magyarázata ALAPTANÍTÁSOK A Szent Szellem ajándékai Ihletettségi ajándékok 2. Nyelvek magyarázata 1Korinthus 14:27-29 Ha valaki nyelveken szól, kettı vagy legfeljebb három legyen, mégpedig egymás után; és egy magyarázza

Részletesebben

2016. február INTERJÚ

2016. február INTERJÚ INTERJÚ Az Élet szép Az AMEGA beszélgetőpartnere: Dr. Kánitz Éva Főorvos Asszony, milyen családi indíttatással került az orvosi pályára? Mindig azt gondoltam, hogy az a legszebb dolog a világon, ha az

Részletesebben

A spanyol agarak tragédiájától...

A spanyol agarak tragédiájától... A spanyol agarak tragédiájától... WWW.GALGO-IN-NOT.DE WWW.GREYHOUND-IN-NEED.COM...a családi kedvenc létig Hogy történhetett ez meg? Évszázadok óta csodálja az ember az agarak eleganciáját. Sokakat vonz

Részletesebben

Macskás FERDINANDY GYÖRGY. 10 tiszatáj

Macskás FERDINANDY GYÖRGY. 10 tiszatáj 10 tiszatáj FERDINANDY GYÖRGY Macskás Kutyát vagy tengeri malacot, ha úgy adódik, választ magának az ember. Rámutat egyre, ez tetszik, ez kell, ez a kis foltos vagy az a maszatos. Magához szelídíti, betöri.

Részletesebben

Számoltam a csöngetéseket, Ahogy vártam a betegszobán, Míg kettőkor a szomszéd haza nem vitt.

Számoltam a csöngetéseket, Ahogy vártam a betegszobán, Míg kettőkor a szomszéd haza nem vitt. TAVASZI SZÜNET (Mid Term Break) Számoltam a csöngetéseket, Ahogy vártam a betegszobán, Míg kettőkor a szomszéd haza nem vitt. Az ajtóban apám várt könnyes szemmel, Ő át tudta élni mélyen a gyászt, Szegény

Részletesebben

Kompetenciaalapú mérés 2007/2008. A N Y A N Y E L V I K É P E S S É G E K 9. é v f o l y a m A változat

Kompetenciaalapú mérés 2007/2008. A N Y A N Y E L V I K É P E S S É G E K 9. é v f o l y a m A változat Fıvárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet Az iskola Az osztály A tanuló A tanuló neme: Kompetenciaalapú mérés 2007/2008. A N Y A N Y E L V I K É P E S S É G E K 9. é v f o l y a m A változat

Részletesebben

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam

ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam ERDŐS VERONIKA Ha rád nézek, megy a hasam Szerelmes versfüzér 1. Nyolcvan sor a fáról, amire rádőlnél Ha most rádőlsz arra a fára, Ki fog dőlni és pont telibe talál- Na. Én állok a fa másik oldalán Pont

Részletesebben

PILIS-BUDAI KUTYAMENTŐK KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE. Egyesületünk

PILIS-BUDAI KUTYAMENTŐK KÖZHASZNÚ EGYESÜLETE. Egyesületünk Egyesületünk 2006-ban alakult Nincs menhelyünk, ideiglenes befogadókkal dolgozunk Csak önkéntesekből áll a csapat Adományokból és adó 1%-ból tartjuk fent magunkat Területünk a Pilisi-hegyek, a Budai-régió

Részletesebben

Hedwig Courths-Mahler. Szigethercegnõ

Hedwig Courths-Mahler. Szigethercegnõ Hedwig Courths-Mahler Szigethercegnõ 2. kiadás A fordítás az alábbi kiadás alapján készült: Hedwig Courths-Mahler: Die Inselprinzessin Bastei-Verlag Verlagsgruppe Lübbe GmbH & Co. KG Bergisch Gladbach

Részletesebben

Komposztálás Hogy is csináljam?

Komposztálás Hogy is csináljam? Komposztálás Hogy is csináljam? A kerti komposztálás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy személyesen is tegyen valamit bolygónkért, világunk és gyermekeink szebb jövıjéért! Tudta Ön, hogy éves szinten

Részletesebben

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz.

És bizony: Ha az emberek nincsenek valami hatalmas és kemény kontroll alatt, felfalják egymást. Ez nem igaz. Van egy hamis adat. Íme: Az igazság fáj. Hídvégi Róbert Ez nem igaz. Persze van egy dolog, ami miatt igaznak tűnik. De nem az. Hogyan is használható? 1. Amitől jól érzed magad, abban igazság van 2. Ha

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com 10.1.1. Az elsısegélynyújtás alapjai ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 10.1.1.1. Hogyan folytatódik a mondat? Az elsısegélynyújtás olyan egészségügyi beavatkozás, amelyet a. bárki a végleges szakellátás

Részletesebben

A betegek tanítvánnyá tétele

A betegek tanítvánnyá tétele január 25 31. A betegek tanítvánnyá tétele A lecke rövid áttekintése ALAPIGE: Máté 15:30-31 A TANULÓ CÉLJA: Tudni: A betegség kéretlen látogató, az viszont jó lehet, hogy a betegek gyakran nyitottabbá

Részletesebben

1. oldal, összesen: 16 Szerzı: Hajdu Miklós

1. oldal, összesen: 16 Szerzı: Hajdu Miklós 1. oldal, összesen: 16 Szerzı: Hajdu Miklós Önkép-teszt Önkép. Kimondjuk ezt a szót, és automatikusan ugrik be a jelentés. Az a kép amilyennek látjuk magunkat. Látjuk magunkat valamilyennek, az életünk

Részletesebben

Főnixmadár. A hazugság polipkarjai

Főnixmadár. A hazugság polipkarjai Főnixmadár A hazugság polipkarjai Előszó A könyv igaz történet, a szerző által megélt és felidézett eseményeken alapul. Egy történet két lélek egymásra találásáról, amelyet a hazugság polipkarjai tartanak

Részletesebben

Egy magyar élet kicsiny tragédiája

Egy magyar élet kicsiny tragédiája Egy magyar élet kicsiny tragédiája Gellér Barnabás Eget rengetı, dobhártyát szakító, csikorgó zakatolás, vasúti megálló, kietlen táj ébreszt édes álmomból. Oldalamat kékre-lilára nyomták a kemény pad vasrácsai.

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com 10.3.1. Gázok ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 10.3.1.1. Melyik tudományterület foglalkozik a mérgezésekkel? a. kardiológia b. urológia c. toxikológia d. pulmonológia 10.3.1.2. Melyik a gázmérgezések

Részletesebben

Prémium üzemanyagokról õszintén 2014. February 21.

Prémium üzemanyagokról õszintén 2014. February 21. Prémium üzemanyagokról õszintén 2014. February 21. Prémium üzemanyag, ahogy én látom! /Privát magán vélemény/ Nagyon sok embert elgondolkoztat az, miszerint a benzinkutak felénél erõszakosan, sõt már pimaszul,

Részletesebben

Ha a gyógyítás nem mőködik

Ha a gyógyítás nem mőködik Ha a gyógyítás nem mőködik 2009 Rue Anne Hass, M.A., Intuitive Mentoring és I-Mentoring, www.intuitivementoring.com. Látogasd meg Rue honlapját, ahol további cikkeket találsz Az EFT-rıl és az érzékeny

Részletesebben

Trópusi övezet meleg mérsékelt öv Legforróbb kontinens : Trópusi övezet mindhárom öve megtalálható:

Trópusi övezet meleg mérsékelt öv Legforróbb kontinens : Trópusi övezet mindhárom öve megtalálható: Trópusi övezet meleg mérsékelt öv Legforróbb kontinens : Területének 95%-a trópusi övezetben Magas napállás miatt legtöbb melegmennyiség Trópusi övezet mindhárom öve megtalálható: Egyenlítıi,átmeneti,

Részletesebben

A JÓTÁLLÁSÉRT ÉS A SZERVIZÉRT FELEL:

A JÓTÁLLÁSÉRT ÉS A SZERVIZÉRT FELEL: Használati utasítás A JÓTÁLLÁSÉRT ÉS A SZERVIZÉRT FELEL: Insportlike kft, Kossuth Lajos utca 65, Esztergom www.insportline.hu tel/fax: +36 3331 3242 1 A gép kizárólag otthoni használatra alkalmas. Abban

Részletesebben

Mátészalka Kossuth tér, 2011.03.13. Böjt Azért vannak a jó barátok. Becseiné Kató Anikó

Mátészalka Kossuth tér, 2011.03.13. Böjt Azért vannak a jó barátok. Becseiné Kató Anikó Mátészalka Kossuth tér, 2011.03.13. Böjt Azért vannak a jó barátok Becseiné Kató Anikó Jézus mondja: "Térjetek meg, mert elközelített a mennyek országa." Imádkozzunk: Az Úr az én pásztorom, nem szőkölködöm.

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Az élet napos oldala

Az élet napos oldala Az élet napos oldala írta Mercz Tamás E-mail: mercz_tomi@hotmail.com Első rész Minden kicsiben kezdődik el A fűnyíró idegesítő berregő motorhangja teljesen betölti szobám zegzugait. Zúg a rikítóan kék

Részletesebben

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt.

Kata. Megvagyok mondja. Kimegyünk? Á, jó itt. Kata Az egyik budapesti aluljáró, metróbejárat előtt találkozunk, azt mondta, itt szokta napjainak nagy részét tölteni. Mocsok van, bűz és minden tele hajléktalanokkal. Alszanak dobozokon, koszos rongyokon,

Részletesebben

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59

Fajtabemutató-Standard Módosítás: 2009. február 04. szerda, 14:59 A kaukázusi juhászkutya ősi hazája Közép-Ázsia, Kaukázus, Azerbajdzsán, Örményország, Grúzia, Dagesztán, Csecsenföld, Észak-Oszétia és a környező kisebb köztársaságok. Nagyon nagy számban fordul elő Oroszország

Részletesebben

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része

Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Én Mária vagyok és el szeretném neked mesélni, hogyan lett a húsvét életemnek egy fontos része Kislányként sok álmom volt. Embereknek szerettem volna segíteni, különösen idős, magányos embereknek. Arrol

Részletesebben

Az Innováció és az ember avagy: Miért (nem) szeretnek a felhasználók kattintani?

Az Innováció és az ember avagy: Miért (nem) szeretnek a felhasználók kattintani? Az Innováció és az ember avagy: Miért (nem) szeretnek a felhasználók kattintani? Esszé az Innováció és kommunikáció tantárgyhoz Készítette: Polgár Péter Balázs, 2007. január 16. A 21. század elejére még

Részletesebben

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest!

Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Színbe hozunk! Találd meg magadban Te is az önkéntest! Szia! A Faipari Tudományos Alapítvány saját profiljába vágó önkéntes programot indított ZuzmóKa néven. Az egy éven át tartó rendezvénysorozat önkéntesek

Részletesebben

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába

válni a helyzet. Kész csoda, hogy ilyen sokáig maradt. Alig ha nem arra az ideje indulni -érzésre várt, amely néhány évenként rendre a hatalmába 2. fejezet Huszonnégy órányi utazás után finoman szólva jólesett feküdnie. A háta hónapok, de talán régebb óta fájt maga sem igazán tudta, mióta. A Kongói Demokratikus Köztársaság Bukavu nevű településén

Részletesebben

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Írnod kell kislányom, erre születtél! Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Tudom Édes, írnom kellene, de bajban vagyok. Talán azt a témát kéne papírra vetnem, amit

Részletesebben

Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével

Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével Bôrönd és homeopátia Beszélgetés Nyitrai Kálmánnéval, a szolnoki Korona Patika vezetôjével Takaros, barátságos épület egy árnyas, csen des kis utca végén, ahol az, nem messze a városközponttól, egy fôútvonalba

Részletesebben

4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos):

4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos): 4. Az au pair és a párkapcsolatok ( a fejezet, mely határozottan tanulságos): A kiutazásban ludas pasijainkról itt írunk, nem a szexben! Két külön dolog, ugyanis nekik nem sok közük volt a mi kinti életünkhöz,

Részletesebben

ÉLETRE ÍTÉLVE Életet Ígérve

ÉLETRE ÍTÉLVE Életet Ígérve Ozsváth Beáta ÉLETRE ÍTÉLVE Életet Ígérve Előszó Talán sokan meglepődnek a könyv címén. Rengetegen nem tudják, ezért mondom el a legelső kéziratom arról szólt, hogyan harcoltunk és küzdöttünk ketten a

Részletesebben

Itt van! Már megint nem hagy békén a reggel. Itt parancsolgat, és ébresztőt harsog a fülembe, pedig én nagyon álmos vagyok. Na, mindegy! Most kikukucskálok a takaróm alól, hátha mégis éjszaka van és lehet

Részletesebben

SCHUMANN CHAMISSO. Frauenliebe und Leben. Asszonyszerelem, asszonysors

SCHUMANN CHAMISSO. Frauenliebe und Leben. Asszonyszerelem, asszonysors SCHUMANN CHAMISSO Frauenliebe und Leben Op. 42 Asszonyszerelem, asszonysors Frauenliebe und leben Asszonyszerelem, asszonysors Op.42 1. Mióta láttam őt, vaknak hiszem magam, Bárhová is nézek, csak őt látom;

Részletesebben

A Lánchíd Rádió 2011. április 15-én elhangzott műsora

A Lánchíd Rádió 2011. április 15-én elhangzott műsora A Lánchíd Rádió 2011. április 15-én elhangzott műsora Kovács Anita (felvezető női hang): Az Irhás árok Budapest egyik szép kirándulóhelye, de azoknak, akik ott laknak, bizony okoz bizonyos problémákat

Részletesebben

Mindenki, akinek van füle a hallásra, hallja!

Mindenki, akinek van füle a hallásra, hallja! Szent György,,Silena városa közelében volt egy tó, s abban lakott egy mérges sárkány. Már többször megfutamította a népet, amikor fegyveresen ellene vonult. Így hát a polgárok naponta két juhot adtak neki.

Részletesebben

Betegtájékoztató mőtétek és beavatkozások során végzett altatásról és érzéstelenítésrıl. Tisztelt Betegünk!

Betegtájékoztató mőtétek és beavatkozások során végzett altatásról és érzéstelenítésrıl. Tisztelt Betegünk! Betegtájékoztató mőtétek és beavatkozások során végzett altatásról és érzéstelenítésrıl Tisztelt Betegünk! Az Ön gyógyulása érdekében mőtéti vagy egyéb eszközös beavatkozásra van szükség. A tervezett beavatkozás

Részletesebben

Bujáki Noémi SpikeTrom éjjeli kalandjai a nagy földi légkörzésben és azon túl. Spiketrom

Bujáki Noémi SpikeTrom éjjeli kalandjai a nagy földi légkörzésben és azon túl. Spiketrom Bujáki Noémi SpikeTrom éjjeli kalandjai a nagy földi légkörzésben és azon túl Spiketrom A csönd ülte meg szobát és az éjjel sötétje. Még érezhető volt a vacsora illata az étkezőasztalon heverő maradékok

Részletesebben

Már újra vágytam erre a csodár a

Már újra vágytam erre a csodár a Már újra vágytam erre a csodár a Szüleinktől kapjuk az utat, gyermekeinktől a célt olvasható az államfő feleségének hitvallása internetes bemutatkozó oldalán. Áder János köztársasági elnök felesége, négygyermekes

Részletesebben

Segítséget kér a Futrinka Egyesület vizslamentő csapata!

Segítséget kér a Futrinka Egyesület vizslamentő csapata! Segítséget kér a Futrinka Egyesület vizslamentő csapata! Erdő 5 év körüli magyar vizsla kan. Tavasszal találták Bakonycsernyén, de gazdija nem jelentkezett érte. Sajnos Erdőnek nagyon rossz állapotú, eldeformálódott

Részletesebben

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása

Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido és a harmónia ereje, avagy Oszkár átváltozása Aikido-történet gyerekeknek Richard Moon és Chas Fleischman tollából Vass Anikó és Erszény Krisztián fordításában Előszó Ezt a történetet közel huszonöt

Részletesebben

SZÉLLELBÉLELT ROKKANT-TÖRVÉNY: ERŐLTETETT MENET

SZÉLLELBÉLELT ROKKANT-TÖRVÉNY: ERŐLTETETT MENET SZÉLLELBÉLELT ROKKANT-TÖRVÉNY: ERŐLTETETT MENET Az átgondolatlanul megalkotott rokkant-törvény szélnek ereszti a súlyos betegeket az ellátórendszerből úgy, hogy a nem létező munkahelyekre küldené őket.

Részletesebben

A népesség nyolcvan százaléka nyugdíjas

A népesség nyolcvan százaléka nyugdíjas A kosárfonásról híres település központjából vezet az út a világ elől elrejtett faluba. Nagymedeséren nem könnyű a megélhetés, a helyi kis üzlet sem tart egész nap nyitva, kevés a vásárló. A helyiek a

Részletesebben

N A P I R E N D N A P I R E N D T Á R G Y A L Á S A

N A P I R E N D N A P I R E N D T Á R G Y A L Á S A Halimba Község Önkormányzati Képviselı-testülete Szám: 1-26 / 2010. J e g y z ı k ö n y v Készült: Halimba Község Önkormányzati Képviselı-testülete 2010. december 16-án tartott közmeghallgatásról Az ülés

Részletesebben

Bevezetés az asztrológiába. Mi az asztrológia? Meddig terjed az érvényessége?

Bevezetés az asztrológiába. Mi az asztrológia? Meddig terjed az érvényessége? Bevezetés az asztrológiába Ez a munka nem jöhetett volna létre Hajnal Albert máig kiadatlan munkájának, az Astrosophia Hermetica címő tanulmány kéziratának, ennek a nagyszerő, egységes, jól szerkesztett,

Részletesebben

Egy kollégista lány gondolata

Egy kollégista lány gondolata Egy kollégista lány gondolata bíztatni a gyengét s még bátrabb tettre bírni az erıset, de nem mások ellen, bajszítóként, hanem mindig testvérként, másokért. Kiss József: Kós Károlyhoz A vidéki általános

Részletesebben

18 tiszatáj NÉMETH ZOLTÁN. Kórház

18 tiszatáj NÉMETH ZOLTÁN. Kórház 18 tiszatáj NÉMETH ZOLTÁN Kórház Mint az állat, úgy kéne meghalni, Összevérezni a hófehér ágyat, Szétrágni az ajtókilincset, amelyen A gyógyító lép be életünkbe. A csempén már keményedik az ember Félelmetesen

Részletesebben

A bölcsesség otthon: szülők és gyerekek

A bölcsesség otthon: szülők és gyerekek A bölcsesség otthon: szülők és gyerekek Lekció: Lk. 15.1-3, 11b-32/Textus: Péld. 4.1-6, 17.6, 20.29, 13.24, 19.18, 23.13-16, 20.11, 22.6, 17.21, 17.25, 19.13, 20.20-21 2013. okt. 13. A bölcsesség otthon.

Részletesebben

Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról

Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról PAPP ZSOLT Elmélkedés a halálról, az orvosaimról, és sorstársaimról Összefoglalás A nehéz sorsú, hajléktalanszállón lakó, AIDS betegségének állandó fenyegetettségében élő szerző a halálról, félelmeiről,

Részletesebben

BALLADA A GERINC- TELENEKRÕL

BALLADA A GERINC- TELENEKRÕL NÉMETH DEZSÕ BALLADA A GERINC- (ÚT) TELENEKRÕL LANT Bár füllentetlen verseim rímel- csengõvel nem szerszámozott ír-dongók, mégis a panorámával keretezett anyád, aki paradicsomót kötve gorniuszozott a kecskekörmös

Részletesebben

MÉGIS HAVAZÁS. Tiszta, csendes hópihécskék Szálldogálnak le a földre: Zizegésük halk zenéjét Elhallgatnám mindörökre Én az ember.

MÉGIS HAVAZÁS. Tiszta, csendes hópihécskék Szálldogálnak le a földre: Zizegésük halk zenéjét Elhallgatnám mindörökre Én az ember. MÉGIS Alapíttatott azzal a céllal, hogy közösségünk erısödjön, egymásnak ily módon is lelki támaszt nyújthassunk és a mindenkori eseményekrıl hírt adjunk. HAVAZÁS Tiszta, csendes hópihécskék Szálldogálnak

Részletesebben

e-book BORÍTÓ: Arts Factor Design Stúdió

e-book BORÍTÓ: Arts Factor Design Stúdió e-book BORÍTÓ: Arts Factor Design Stúdió ALL RIGHTS RESERVED CyberBooks Kiadó 2004 2 L. B. Paul AGYHANG posztmodern megavers 3 agyhang 4 Hol vagytok percek? Hol vagytok órák? Hol vagytok napok? Hol vagytok

Részletesebben

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté

Elsősegély - Alapok. Dr. Rosta Máté Elsősegély - Alapok Dr. Rosta Máté Mentési Lánc Korai segélyhívás Korai BLS Korai Defibrilláció Korai Emeltszintű ellátás Mindenek előtt!!! Halott hősök nem mentenek életet! Saját biztonságunk a legfőbb.

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

A gazda és a házőrző róka magyar népmese

A gazda és a házőrző róka magyar népmese A gazda és a házőrző róka magyar népmese Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy együgyű gazda. Egész életében tett vett, dolgozott keményen, mégsem jutott ötről a hatra egész életében. Történt egyszer,

Részletesebben

Mikor kezdje gyermekem az iskolát?

Mikor kezdje gyermekem az iskolát? Gyermekünk hatodik életéve felé közeledve meg kell barátkoznunk az iskola gondolatával. Az iskolaválasztás kérdése mellett felmerül bennünk: alkalmas-e gyermekünk az iskolakezdésre! Ennek a nehéz kérdésnek

Részletesebben

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem

Tizenötödik lecke. ágyad nagyapam családja. felesége, nagyapam. kislánya nagynénem Tizenötödik lecke Családi kép Te, Gergely, mindig meg akarom kérdezni, csak elfelejtem: kik vannak azon a nagy képen az ágyad fölött? Ja, azok, azon a régi képen? Az az apai nagyapám családja, még a háború

Részletesebben

Bogdán László. Richardo Reis Tahitin. 36. Második levél Bernardo Soareznek

Bogdán László. Richardo Reis Tahitin. 36. Második levél Bernardo Soareznek Bogdán László Richardo Reis Tahitin 36. Második levél Bernardo Soareznek Tegnap éjjel, régi morva bányászlámpám fényénél mióta hurcolom magammal, nyolcszögletű lámpa és minden oldalán egy-egy törpe van,

Részletesebben

7 dolog, amire a vevıdnek biztosan szüksége van Tıled!

7 dolog, amire a vevıdnek biztosan szüksége van Tıled! 7 dolog, amire a vevıdnek biztosan szüksége van Tıled! Elıszó Amikor egy érdeklıdı, vagy akár egy visszatérı vevınk ismét felkeres minket, ezt azért teszi meg, mert szüksége van tılünk valamire, de minimum

Részletesebben

Örömre ítélve. Már jön is egy hölgy, aki mint egy

Örömre ítélve. Már jön is egy hölgy, aki mint egy Örömre ítélve Fotók: Gál Efraim Ha a drog egy fallal körbezárt város, akkor ki engedélyezi vagy tiltja a kijárást? Vajon ha az embernek több száz kulcsa lenne az örömhöz, bárhova bezárhatnák? Nem tudom.

Részletesebben

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23.

DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. DALSZÖVEGEK 2. KyA, 2010. február 23. Van olyan ember Tartalomjegyzék 67-es út (Republic)... 18 A széllel szemben járok (Fonográf)... 13 Az ünnep (Zorán)... 17 Élsz valahol (Fonográf)... 11 Elvonult a

Részletesebben

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Berekfürdő Községi Önkormányzat 5309 Berekfürdő, Berek tér 15. Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Készült:

Részletesebben

Döbbenet, már nem tudnak mit kitalálni, vagy inkább betartatnak egy felsőbb utasítást? CIVILHÁLÓZAT nyilvános állásfoglalása. Szia!

Döbbenet, már nem tudnak mit kitalálni, vagy inkább betartatnak egy felsőbb utasítást? CIVILHÁLÓZAT nyilvános állásfoglalása. Szia! Biztosan hallottad a médiákból, hogy szeptembertől tilos lesz a közétkeztetésben a sót + cukrot kitenni az asztalra! Többször hallottam, bemondták a Kossuth rádió híreiben és szépen beolvasták a miértet

Részletesebben

LEGFÉLTETTEBB INGATLANOS TITOK

LEGFÉLTETTEBB INGATLANOS TITOK Kizárólag Ingatlanértékesítıknek szóló tanulmány! 3 LEGFÉLTETTEBB INGATLANOS TITOK - avagy mit tegyél, hogy hamarosan a legjobb ingatlanosok között találd magad? - Milyen szabályokat érdemes betartanod,

Részletesebben

VIASZKVIRÁG. Bohózat egy felvonásban. Történik: egy magyar faluban valamikor a két háború között.

VIASZKVIRÁG. Bohózat egy felvonásban. Történik: egy magyar faluban valamikor a két háború között. Személyek: Péter, középkorú parasztgazda Mári, a felesége Bíró, idősebb parasztgazda Kisbíró, fiatalabb parasztgazda Török Rezső VIASZKVIRÁG Bohózat egy felvonásban Történik: egy magyar faluban valamikor

Részletesebben

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... *****

Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ötven egész esztendővel a csokoládés uzsonna után kezdődik Magdaléna két életének tulajdonképpeni története... ***** Ezüst gyertyatartók fénye mellet egy fiatal férfi hajol íróasztala fölé. Az arca márványfehér,

Részletesebben

LEGÁNYI NORBERT FİAPÁT ÉS AZ OBLÁTUSSÁG

LEGÁNYI NORBERT FİAPÁT ÉS AZ OBLÁTUSSÁG Várszegi Asztrik OSB LEGÁNYI NORBERT FİAPÁT ÉS AZ OBLÁTUSSÁG Az oblátusintézmény végigkíséri a szerzetesség történetét, korszakonként más és más hagyományt alakítva ki magának. Az obláció Istennek adott

Részletesebben

Miklya Luzsányi Mónika

Miklya Luzsányi Mónika Miklya Luzsányi Mónika Farkasidő Nem kell ma a húsokat jégverembe tenni. Csikorog a hó, foga van a szélnek, süt át a hideg a falakon. Akkor is egész éjjel vonított a szél, mint a csikaszok a nádasban.

Részletesebben

Nyolcadik lecke. mindkettő = mind a. kilencvennyolc. kilencvennyolcadik lap

Nyolcadik lecke. mindkettő = mind a. kilencvennyolc. kilencvennyolcadik lap Nyolcadik lecke A turistainformációban Jó napot kívánok! Üdvözlöm! Tessék parancsolni! Kérem szépen, hogyan juthatok Budapestről Esztergomba? Hát, kérem, autón, vonaton, autóbuszon és hajón. Repülőn egyelőre

Részletesebben

MÉGIS. Kertész Imre atya emlékére

MÉGIS. Kertész Imre atya emlékére MÉGIS A legjobbat add a világnak, amid csak van, s ha verést kapsz érte cserébe, MÉGIS A LEGJOBBAT ADD A VILÁGNAK, AMID CSAK VAN! ( a calcuttai gyermekotthon faláról ) Kertész Imre atya emlékére Kertész

Részletesebben

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4

TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 TÁVOL TŐLED 2 A MI SZÉTTÉPETT SZÍVEINK 2 KÉTSÉGEK KÖZÖTT 3 ESTE 3 GONDOLATBAN 4 EGY PÁR A PADON 4 ŐRZÖM AZ ÁLMODAT 5 AZ IGAZ SZERETET 5 MA EGY VERSEM KAPCSÁN 6 BIZONY! 7 A HÁRSFAILLATÚ ESTÉKEN 7 A MI VERSÜNK

Részletesebben

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget

Aztán eljött a nap, amikor már nem kapta a segélyt, csak valami járuléknak nevezett, nevetségesen kicsi összeget Kovács Gabriella Hát ennyi volt... Hát ennyi volt érezte, hogy itt az út vége. Tehetetlenül, fáradtan feküdt a hideg kövön a fagyos szélben és nem akart többé engedelmeskedni a teste. Már nem érzett fájdalmat

Részletesebben

VAKTÜKÖRBEN BERETKA FERENC

VAKTÜKÖRBEN BERETKA FERENC VAKTÜKÖRBEN BERETKA FERENC Most már mindegy, most már megtörténhet bárhogyan és bármi, a dolgok folytonossága egyszer űen kényszerít, nem maradhatok tovább, téged sem kényszeríthetlek arra, hogy így maradj,

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben

A Cseppnyi Önbizalom kútja

A Cseppnyi Önbizalom kútja Bertóti Johanna A Cseppnyi Önbizalom kútja Szereplők: Fodor testvérek (kertészlegények) Bodor Magnólia, tündér Kuruzs Ló Utolsó Sárkány Kurta Farkú Malac Félénk Tigris 1 1. jelenet Kert. Csukott szirmú

Részletesebben

Várpalota Város Önkormányzatának szociális szolgáltatástervezési koncepciója

Várpalota Város Önkormányzatának szociális szolgáltatástervezési koncepciója Várpalota Város Önkormányzatának szociális szolgáltatástervezési koncepciója 2004. november 2 T a r t a l o m Bevezetés 3 I. HELYZETKÉP 4 I.1. Várpalota város társadalmi, gazdasági helyezte 4 II. A SZOCIÁLIS

Részletesebben

NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 2835-09/1 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység idıtartama: 30 perc A /07. (V. 21.) SZMM rendelet

Részletesebben

Képességfejlesztı feladatok 1. feladatlap

Képességfejlesztı feladatok 1. feladatlap 1., Képes szóolvasás 1. feladatlap Döntsd el, melyik szó jelentése illik a képre! Lehet, hogy az összes szó jelentése illik a képre. Lehet, hogy egyik szó jelentése sem illik a képre. Az is lehet, hogy

Részletesebben

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi

A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi I. A Feldegg-kúria teraszán 1914 nyár elején két ifjú hölgy üldögélt. Élvezték az elsõ meleg napsugarakat, és közben kézimunkáztak. Bárcsak tudnám, mi értelme ennek az unalmas hímzésnek! A mamának már

Részletesebben

3B SCIENTIFIC MEDICAL. BASIC Billy TM életmentési baba P72 [1012793]

3B SCIENTIFIC MEDICAL. BASIC Billy TM életmentési baba P72 [1012793] 3B SCIENTIFIC MEDICAL BASIC Billy TM életmentési baba P72 [1012793] BLS-Szimulátor BasicBilly TM 1. BasicBilly TM tartalma 2. Összeszerelés 2.1 Rugó cseréje 2.1 Tüdı zacskó cseréje 3. Tisztítás és ápolás

Részletesebben

Betegtájékoztató a részleges gége eltávolításáról a gége és/vagy algarat rosszindulatú betegségeirıl

Betegtájékoztató a részleges gége eltávolításáról a gége és/vagy algarat rosszindulatú betegségeirıl Betegtájékoztató a részleges gége eltávolításáról a gége és/vagy algarat rosszindulatú betegségeirıl Kedves Betegünk! Az elızetes vizsgálatok és leletek alapján Önnek mőtéti beavatkozásra van szüksége.

Részletesebben

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára

garmadát. Abban sem volt nagy köszönet, ahogy cseperedtem, mert, ami rosszat elképzelhet az ember, azt én mind véghezvittem: a macska talpára Mire megvirrad... Julis! Julis! Asszony! Csak nem hagy békén, s én áldozatként, hogy szabaduljak tőle, elvonulok, mint a nagyokosok, tollat veszek a kezembe, azzal ámítom őnagyságát, hogy úr lettem, ahogy

Részletesebben

Karácsony máshol, máshogyan

Karácsony máshol, máshogyan Karácsony máshol, máshogyan A karácsonyt sokféleképpen lehet ünnepelni, s mivel a téma nem is oly régen még aktuális volt, gondoltam, pár újonnan szerzett információt közölnék iskolánk szorgalmas diákjaival:

Részletesebben

Villás Lajos: Ali baba egy nagyvárosban 2009. September 17.

Villás Lajos: Ali baba egy nagyvárosban 2009. September 17. Villás Lajos: Ali baba egy nagyvárosban 2009. September 17. C-PRESS Hírügynökség - Üdvözöljük a C-PRESS oldalán! Valami csoda folytán az "Ezeregy éjszaka" birodalmából néhány mesehõs átlépi egy szellem

Részletesebben

IZSÁK FELESÉGET KAP. Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 1Mózes 24,1-21

IZSÁK FELESÉGET KAP. Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) Horváth Géza. Lekció: 1Mózes 24,1-21 Pasarét, 2012. február 12. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza IZSÁK FELESÉGET KAP Lekció: 1Mózes 24,1-21 Alapige: 1Mózes 24,7 Az Úr, az ég Istene, aki kihozott engem atyám házából és rokonságom

Részletesebben

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ

SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI. az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ SZEPES MÁRIA PÖTTYÖS PANNI az idôvonaton MÓRA KÖNYVKIADÓ A Móra Könyvkiadó a Szepes Mária Alapítvány támogatója. Az alapítvány célja az író teljes életmûvének gondozása, még kiadatlan írásainak megjelentetése,

Részletesebben

http://webovoda.blogspot.com/

http://webovoda.blogspot.com/ http://webovoda.blogspot.com/ B e t l e h e m e s j á t é k Szereplők: Király, szolga, Mária, József, egy paraszt család (akiknél a betlehemes játszódik), a betlehemet vivők, angyalok, pásztorok. Az egész

Részletesebben

Anita Wekker KÖNNYEZŐ CIPRUS

Anita Wekker KÖNNYEZŐ CIPRUS Anita Wekker KÖNNYEZŐ CIPRUS Regény Felém lép, én hátrálok, és már a szikla szélén állok. A föld egyszer csak szétfolyik a talpam alatt, térdre rogyok. Próbálok megkapaszkodni egy bokorban, egy fűcsomóban,

Részletesebben

A Biblia gyermekeknek bemutatja. A gazdag ember és a szegény ember

A Biblia gyermekeknek bemutatja. A gazdag ember és a szegény ember A Biblia gyermekeknek bemutatja A gazdag ember és a szegény ember Írta : Edward Hughes Illusztrálta : M. Maillot és Lazarus Átírta : M. Maillot és Sarah S. Franciáról fordította : Dr. Máté Éva Kiadta :

Részletesebben

Elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2008. szeptember 30-i ülésére

Elıterjesztés Békés Város Képviselı-testülete 2008. szeptember 30-i ülésére Tárgy: Beszámoló Békés Város 2007. évi környezeti állapotáról Elıkészítette: Gál András osztályvezetı Ilyés Péter környezetvédelmi referens Mőszaki Osztály Véleményezı Pénzügyi Bizottság, bizottság: Szociális

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

Helle Helle Rödby Puttgarden (regényrészlet)

Helle Helle Rödby Puttgarden (regényrészlet) Észak hírnökei 4023 Helle Helle Rödby Puttgarden (regényrészlet) Az Opera szálló Hamburg külterületén, egy építkezés mellett állt. Jóval éjfél után érkeztünk meg, útközben többször is megálltunk, hogy

Részletesebben