Mikrokonverterrel vezérelt digitális jelgenerátor fejlesztése

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mikrokonverterrel vezérelt digitális jelgenerátor fejlesztése"

Átírás

1 SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Természettudományi Kar Kísérleti Fizika Tanszék Informatikus Fizikus szak Mikrokonverterrel vezérelt digitális jelgenerátor fejlesztése Diplomamunka Készítette: Kopasz Péter Gábor Informatikus Fizikus hallgató Témavezetı: Dr. Gingl Zoltán egy. adjunktus SZTE, Kísérleti Fizika Tanszék SZEGED 2006.

2 1. Tartalmi összefoglaló Napjainkban a digitális technika alkalmazása, használata a mindennapok részévé vált. Digitális technikát használunk például, ha telefonálunk, ha használjuk a számítógépet, ha CD lemezt hallgatunk vagy ha DVD filmet nézünk. Gyakran észre sem veszzük, hogy mekkora segítség ez a mindennapokban. Dolgozatom célja, hogy egy igen egyszerő felépítéső, de, nagyon hatékony digitális jelgenerátort építsünk, illetve fejlesszünk. Az eszköz felhasználási területe igen széles lehet, pl.: átviteli függvény vizsgálat; a munka során én a leggyakrabban használt jeltípusokra írtam algoritmusokat, de a késıbbiekben ez bıvíthetı, fejleszthetı. A programot assembly nyelven írtam. Kulcsszavak: digitális jelgenerátor, mikrokonverter, A/D és D/A átalakító, assembly 2.

3 Tartalomjegyzék 1. Tartalmi összefoglaló 2 2. Bevezetés [1,2] 4 3. Elméleti áttekintés [3,4] A jelgenerátorokról A D/A konverterekrıl [4] A 8051-es mikrovezérlı [5,6] Felépítése Belsı és külsı tárolók Speciális funkció regiszterek (SFR) Megszakítások Az Analog Devices 842-es mikrokonvertere (ADuC 842) [7] Mikrokonverter alapú jelgenerátor fejlesztés A jelgenerálás elve A jelgenerátor felépítése Tulajdonságok A jelek elıállítása Főrész jel Háromszög jel Négyszög jel Szinusz jel Grafikonok Felhasználói felület Teszt Összefoglalás Köszönetnyilvánítás Nyilatkozat Irodalomjegyzék Függelék/melléklet 41 3.

4 2. Bevezetés [1,2] A függvénygenerátor olyan elektromos berendezés, amely az elektronikában használatos jelalakok generálására alkalmas. Ezek a jelalakok lehetnek ismétlıdık vagy impulzus formájúak. Az utóbbi esetben valamilyen belsı vagy külsı trigger forrást igényelnek. A kimeneti jelalakot a mérendı készülék bemenetére csatlakoztathatjuk és az átvitt jelbıl következtethetünk a rácsatlakoztatott eszköz helyes vagy helytelen mőködésére. Használhatóak továbbá átviteli függvények mérésére, meghatározására. A továbbiakban ismertetendı eszköz alapja egy mikrokonverter, mert ezzel az egy chippel megvalósítható a digitális jelgenerátor, ugyanis minden szükséges eszközt integráltak rá (A/D, D/A konverter, memória). Régebben lassabbak voltak a mikrovezérlık, de ma már nem korlát a digitális technika, mert nagyon jó a pontossága és nagy elınye még, hogy viszonylag olcsó. A hétköznapokban is fontos szerepet játszik a digitális jelgenerálás. Néhány példával is szeretném ezt alátámasztani: a CD illetve DVD lejátszóban is használnak digitális jelgenerátorokat, a monitorban is a képet három darab jelgenerátor állítja elı. Ez a technika annyira gyakori, hogy mára már minden mobiltelefonban a hangot például digitális jelgenerátor állítja elı. Analóg vagy digitális? A függvénygenerátorok tipikusan két kategóriába sorolhatóak: analóg vagy digitális. Az analóg függvénygenerátorok alapkimeneti jele a háromszögjel. A jel generálása egy kondenzátor feltöltésével és kisütésével történik. Ezáltal lineárisan növekvı illetve csökkenı feszültség keletkezik, ami egy lineáris háromszög jelet állít elı a kimeneten. Az 50%-os kitöltési tényezıvel rendelkezı négyszögjel viszonylag könnyen megkapható, ugyanis a kondenzátor kisülése elıtti értéket illetve a kisülés utáni érték kerül ki a kimenetre. A digitális jelgenerátorok ami a diplomamunkám tárgyát képezi egy digital-analóg konvertert (DAC) használnak, hogy elıállítsák a kívánt jelet a memóriában tárolt adathalmazból, értékekbıl. A digitális generátorok a jel frekvenciáját egy belsı órajel-generátorból (általában kvarc-kristály) származtatják. Következésképpen a frekvencia 4.

5 pontosság és stabilitás magasabb, mint ami egy analóg függvénygenerátortól elvárható. Elınyükhöz tartozik az is, hogy képesek elıállítani tetszıleges alakú jeleket is, természetesen bizonyos határok között. Ez sok alkalmazás számára kedvezı. A dolgozatom célja, a fentiekben ismertetett digitális eszköz megvalósítása, amit a késıbbiekben viszonylag egyszerően némi programmódosítással, vagy új programrészek írásával lehet fejleszteni, új funkciókat hozzávenni, úgy hogy nem kell változtatni hozzá a külsı megjelenést. 5.

6 3. Elméleti áttekintés [3,4] 3.1 A jelgenerátorokról A legtöbb függvénygenerátor kimeneti csatlakozó típusa a generátor frekvencia tartományától függıen más és más lehet. Általában a függvénygenerátorok képesek több mint 20 MHz-es jelek elıállítására és 50 vagy 75 ohmos lezárású BNC csatlakozó aljzatot igényelnek. A speciális rádiófrekvenciás generátorok képesek gigaherzes jelek elıállítására és általában N-dugós kimeneti csatlakozójuk van. Ezek az eszközök, mint általában a jelgenerátorok képesek a kimeneti jelek modulálására és csillapítására és gyakran képesek arra, hogy két határfrekvencia közt frekvenciasöprést végezzenek. Ezzel a tulajdonsággal könnyen meghatározható egy elektronikus készülék átviteli karakterisztikája. Némely generátorok képesek fehér vagy rózsaszín zaj elıállítására is. A legkorszerőbb jelgenerátorok DDS-t (Direct Digital Synthesis) használnak a hullámformák generálásához. A tetszıleges hullámforma generátorok is hasonló elven mőködnek, hogy elıállítsanak bármilyen hullámformát, amit amplitúdó értékek sorozatával le tudunk írni. A Direct Digital Synthesis elvén mőködõ jelforrás egy idõrekordot (mintasorozatot) rekonstruálva generál analóg jelet. A numerikus minták könnyen szerkeszthetõek szoftverrel, így - a mintavételezés és kvantálás korlátain belül - valósághő (tetszõleges) vizsgáló jelek elõállítására nyílik mód. (1. ábra) 1. ábra: A DDS mőködési elve [3] 6.

7 meg. [3] Mivel M értéke általában 32-bites, ezért az átfogási tartomány. A DDS blokkvázlata a 2. ábrán látszik. Minden egyes órajel-ciklusban a léptetıregiszter (M) tartalmát hozzáadjuk a fázisregiszter tartalmához. A keletkezett fázishoz tartozó amplitúdóértéket a jelalakot tartalmazó memóriából (RAM vagy ROM), olvassuk ki és egy D/A konverterrel feszültséggé konvertáljuk. 2. ábra: A DDS blokkvázlata [3] A digitális generálás által keletkezı lépcsık miatt létrejövı felharmonikusok kiszőrésére egy analóg szőrı szolgál (egy passzív ötödfokú elliptikus szőrı). A szőrı jelentıségét a 3. ábra szemlélteti. 3. ábra: A szőrıvel ill. a szőrı nélkül keletkezı jel A keletkezı jel frekvenciájának változtatását az M regiszter tartalmának változtatásával lehet elérni (a frekvencia igen gyorsan megváltoztatható, és nem jelentkeznek tranziensek). A kimenet frekvenciája a következı képlettel számolható: F OUT M * FDDS = (1) N 2 ahol F DDS a generátor referencia órajele, N pedig a fázisregiszter bitjeinek a száma. A frekvenciafelbontás nagyságát a fázisregiszter hossza határozza A függvény generátorok kimeneti fokozata végerısítıbıl és kimeneti osztóból áll. A végerısítı hasonlóan a szinuszos generátorokhoz - szélessávú. 7.

8 A digitális jelgenerátor megvalósítására nagyon sokféle mód létezik. Mi ebbıl a mikrokonverterrel történı megvalósítást választottuk, ugyanis ott egy helyen megvan minden ami kell a jelalakok elıállításához: memória, A/D és D/A konverterek. A következı fejezetben a 8051-es mikrovezérlı tulajdonságait fogom ismertetni, mert amit használunk mikrokonvertert annak a belsı magja ugyan 8052-es, de teljes mértékben kompatibilis a 8051-es mikrovezérlıvel. 3.2 A D/A konverterekrıl [4] A D/A konverter feladata, hogy egész számmal arányos feszültséget szolgáltasson, jelen esetben a 0V -2,5V-ig tartó tartományt 256 részre osztja, s ennek megfelelı feszültség értékeket állít elı. A konverzió a következı képlet alapján megy végbe: U REF b U = Z * (2) 2 ahol U REF a konverter referenciafeszültsége 2 b pedig a konverter pontosságára jellemzı egész szám, b a bitek száma, a mi esetünkben b=8. A Z szám értéke 0 és 2 b -1 között lehet. D/A konvertert nagyon sok mindenre lehet használni, például: különbözı alakú feszültségjelek elıállítására, feszültséggel vezérelhetı eszközök számítógéppel való vezérlésére, stb. A D/A konvertert kétféleképpen használhatjuk, az egyik, hogy a fix referenciafeszültség mellett változtatjuk a digitális bemenetet, a másik, hogy a referenciafeszültséget változtatjuk. Utóbbi esetben szorzó típusú átalakításról beszélünk, mert a kimenet a referencia és a digitális szám szorzatával arányos. Ezt az utóbbi lehetıséget nem minden D/A konverter biztosítja. A D/A konverterek felbontását az határozza meg, hogy hány bitesek, mert ez a szám adja meg, hogy a feszültség tartomány hány részre oszlik. 8.

9 3.3 A 8051-es mikrovezérlı [5,6] Felépítése A mikroprocesszor nem más, mint egy chipben egy számítógép-egység és annak vezérlése. Ahhoz, hogy ebbıl aztán mőködıképes számítógép legyen, sok kiegészítı áramkörre van szükség: órajel-generátorra (kvarckristály), tárolókra (RAM-ok), fix tárolókra (ROM, PROM, EPROM) amelyekbe a beolvasó program kerül. Ezeken kívül különféle periféria vezérlık is szükségesek, az analóg jelek átalakításához pedig A/D konverterek is kellenek. A mikrokontroller és a mikroprocesszor között az a különbség, hogy a mikrovezérlı tartalmazza a mikroprocesszort és további periféria áramköröket egyetlen egységbe integrálva. 4. ábra: A 8051-es mikrovezérlı blokkvázlata 9.

10 A 8051-es mikrokontrollernek belsı órajel-egysége van. Az áramkör egy invertáló erısítı, amelynek a be-, és a kimenete az XTAL1 és az XTAL2 lábakhoz csatlakozik (19 és 18-as lábak ). A felhasználáshoz szükséges órajel frekvenciát a csatlakoztatott külsı áramköri elemek határozzák meg. Rendszerint erre a célra kvarcot, vagy kerámia-rezonátort használhatunk. Az 5. ábra egy kvarccal stabilizált órajel-generátort mutat. 5. ábra A belsı oszcillátor kimenete, illetve a bevezetett órajel egy belsı ütemgenerátort hajt meg. Ez állítja elı a szükséges belsı ütemezı jelet, amelynek frekvenciája mindenkori órajel frekvencia fele. A belsı jel ütemezi a mőveleteket. A 8051/8031 típusoknál minden gépi-ciklus hat ütemő, melyeket S1-tıl S6-ig jelölünk. Mindegyik ütem két oszcillátor periódusból - P1 és P2 - áll. Minden gépi-ciklus P tehát 12 órajel-periódusból áll, vagyis az S1P1-el kezdıdik és az S6P2-vel fejezıdik be. A gépi ciklus periódusideje (P) a következı összefüggés alapján számolható ki: P = 12 (3) f Az f-et 1/s - ban ( Hz-ben ) helyettesítve a P periódusidıt sec-ban, illetve mikrosecundumban kapjuk. Például ha egy kontrollert 8 MHz-es órajellel mőködtetünk, akkor: P = 12 1,5µs 6 8*10 = (4) 10.

11 hosszú lesz egy gépi ciklus. A ciklusidı ismeretében egy adott program futási ideje is kiszámolható. A 8051/8031 kontrollerek utasításai 1-3 bájt hosszúak és végrehajtásuk egy vagy két ciklus alatt történik. Kivétel a szorzás (MUL), illetve az osztás (DIV), melyeket a mikrokontroller 4 ciklus alatt hajt végre Belsı és külsı tárolók A 8051 mikrokontroller 64 Kbájt külsı adatmemóriát és 64 Kbájt külsı programmemóriát tud kezelni. A család minden tagjában van belsı adatmemória (RAM ), illetve egyes típusokban belsı programmemória (ROM / EPROM) is található. A 8051 típusú mikrokontroller belsı RAM-ja két 128 bájtos területet tartalmaz: operatív memória (00h 7Fh) illetve a speciális funkció regiszter memóriát (SFR) (80h FFh). Az operatív memória további három részre tagolódik: 1. Négy 8 bájtos Regiszter Bank ( BANK0, BANK1, BANK2, BANK3) - A BANK-ok közül mindig csak egy lehet aktív, s ezekhez rendelıdnek az R0,R1,...,R7 regiszterek 2. Bit-címezhetı memória - A bit címezhetı memória 16 bájtja elérhetı bájtos címzéssel is, de a memóriaterület 128 bitje ( 16*8 ) bites változóként külön-külön írható/olvasható, illetve használható bitmőveletek változóiként. 3. általános felhasználású memória - Az általános felhasználású memóriaterület csak bájtos szervezéső. Az operatív memória teljes területe direkt vagy indirekt címzéssel érhetı el. Az alkalmazások széles körében nem elég a belsı tárolók memóriakapacitása. Ilyenkor kell a 8051-et külsı adat- és/vagy programtárolóval kiegészíteni. Használatuknál figyelni kell arra, hogy a 8051 nem használ várakozó állapotot ( Wait-States ), ezért csak megfelelı sebességő tárolók alkalmazhatók. 11.

12 3.3.3 Speciális funkció regiszterek (SFR) A belsı adatmemória 80H - FFH címterületén találhatók az ún. Speciális Funkció Regiszterek ( SFR ). A 8051-es család minden belsı funkciója ezek segítségével vezérelhetı. Itt találhatók a CPU regiszterek (ACC, B, PSW, SP), a címzı regiszterek (PC, DPTR), a portok regiszterei (P0, P1, P2, P3), a belsı perifériák: idızítı/számláló (TMOD, TCON, TH0, TL0, TH1, TL1), soros vonal (SCON, SBUF), megszakítások (IP, IE). Az SFR regiszterek csak direkt címzéssel írhatók/olvashatók. Ezen regiszterek között vannak olyanok, amelyek bitjei is külön-külön kezelhetık. Az SFR-ek elnevezései, funkciói és címei láthatóak az 1. Táblázatban: Szimbólum Jelentés Cím (Hex) SP Stack-Pointer 81 DPL Data-Pointer: LOW bájt 82 DPH Data-Pointer: HIGH bájt 83 *TCON Idızítı/Számláló vezérlı regiszter 88 TMOD Idızítı/Számláló mód-regiszter 89 TL0 0-ás Idızítı/Számláló: LOW bájt 8A TL1 1-es Idızítı/Számláló: LOW bájt 8B TH0 0-ás Idızítı/Számláló: HIGH bájt 8C TH1 1-es Idızítı/Számláló: HIGH bájt 8D *P1 Port 1 90 PCON Power vezérlı regiszter 97 *SCON Soros Port vezérlı regiszter 98 SBUF Soros port buffer 99 *P2 Port 2 0A0 IE Megszakítás engedélyezı regiszter 0A8 *P3 Port 3 0B0 *IP Megszakítás prioritás regiszter 0B8 +*T2CON 2-es Idızítı/Számláló vezérlı regiszter 0C8 +*RCAP2L 2-es Idızítı/Számláló Capture regiszter LOW bájt 0CA +*RCAP2H 2-es Idızítı/Számláló Capture regiszter HIGH bájt 0CB +*TL2 2-es Idızítı/Számláló: LOW bájt 0CC +*TH2 2-es Idızítı/Számláló: HIGH bájt 0CD *PSW Programstátusz regiszter 0D0 *ACC Akkumulátor 0E0 12.

13 3.3.4 Megszakítások A 8051 típusnál öt megszakítás forrás és két prioritási szint van. A 8052 típusú mikrokontrollerbe még egy további megszakításforrást (T2) integráltak. Megkülönböztetünk külsı és belsı megszakítás-forrásokat. A külsı megszakításokat (INT0,INT1) a megfelelı bemenetre (12-es ill. 13-as lábak) adott feszültségszint, vagy negatív él indítja. Az egyes bemenetek szint-, vagy él-érzékenységét a TCON (Timer-Control) regiszter IT0, illetve IT1 bitjeivel lehet megválasztani. Az egyes megszakítások végre-hajtását a TCON.1 (IE0) illetve a TCON.3 (IE1) bitek 1-be írásával engedélyezhetjük. A belsı megszakításokat - az elızıekkel ellentétben - nem külsı, hanem a tokon belüli esemény kezdeményezi. A felhasználó ezért csak közvetetten kezdeményezheti. A belsı megszakításra példa az ES, amelyet a soros vonal indít az RI vagy a TI beíráséval. További belsı megszakítási források még a TF0 és a TF1. Ezeket a megfelelı idızítı/számláló (T0, illetve T1) túlcsordulása indítja. A táblázat foglalja össze a megszakításforrásokat és kezdıcímeiket. 2. Táblázat: Megszakítás-forrás Kérı-flag Kezdı-cím 0-ás külsı megsz. IE H Timer 0 megsz. TF0 000B H 1-es külsı megsz. IE H Timer 1 megsz. TF1 001B H Soros vonal megsz. RI vagy TI 0023 H A 8052-es mikrokontroller kibıvített megszakítása: Timer 2 megsz. vagy külsı töltés TF2 vagy EXF2 002B H 13.

14 A külsı megszakítás-forrás megszakítást kérı jelének LOW, vagy HIGH szintje minden esetben legalább egy teljes gépi ciklus idıtartamáig kell fennálljon. Csak ezzel biztosítható a megszakítás-kérés biztonságos felismerése. A 8051 megszakítás-vezérlı logikája bármelyik megszakítási kérelem felismerése után egy LCALL utasítást generál. A megszakítás lekezelése tehát a következı lépésekbıl áll: Ellenırzés, hogy kiadható-e az LCALL utasítás. Ha a kérés pillanatában azonos, vagy magasabb prioritású megszakítás kiszolgálása folyik, akkor a kontroller nem ad ki LCALL utasítást. Az alacsonyabb szintő megszakításvégrehajtást egy magasabb prioritású megszakítja. Ha a megszakítás-kérés utasítás végrehajtása közben érkezik, akkor elıször befejezıdik az, és csak utána történik a megszakítás-rutin hívása. - A programszámláló pillanatnyi értékét leteszi a VEREM-be. - A programszámlálót feltölti az aktuális megszakítást kiszolgáló rutin kezdıcímével. - A megszakítás-rutint egy RETI utasítással kell lezárni. Ennek hatására folytatódik a megszakított program végrehajtása. A megszakítás-kiszolgáló rutinokat minden esetben a RETI ( Return from Interrupt ) utasítással kell befejezni. Ez jelzi a megszakítás-vezérlı rendszernek, hogy egy kiszolgálás befejezıdött. 14.

15 3.4 Az Analog Devices 842-es mikrokonvertere (ADuC 842) [7] Az alábbiakban az ADuC 842-es mikrokonvertert fogom ismertetni. Azért ezt a konvertert használjuk, mert minden olyan dolog, amire szükségünk van megtalálható ebben a chip-ben (memória, A/D, D/A). Ez a chip rendelkezik egy többcsatornás, önkalibráló analóg-digital (A/D) konverterrel, kettı darab digitalanalóg (D/A) átalakítóval, és egy 8052-es maggal, ami teljes 8051-es kompatíbilis utasításkészlettel rendelkezik. Blokk Diagram 6. ábra: Az ADuC 842-es mikrokonverter blokk vázlata Mint, ahogy a 6. ábrán is látható a 842-es mikrokonverterre három típusú memóriát integráltak: 62 kb FLASH/EE program memória, 4 kb FLASH/EE adat memória és 256 byte RAM és 2 kb külsı RAM. 15.

16 Flash/EE Program memória: 62 kb program memória áll rendelkezésre a program kód futtatásához, amit csak és kizárólag innen lehet futtatni. A programot soros porton keresztül lehet feltölteni a memóriába. Flash/EE adat memória: Ennek a típusú memóriának 4 kb a mérete, és indirekt módon érhetı el control regiszterek használatávall. Általános célú RAM: Két 128 byte-os memória részre van osztva: alsó és felsı rész. Az alsó részt direkt és indirekt címzéssel is el lehet érni, a felsı részhez viszont csak indirekt címzéssel férhetünk hozzá, mert ugyanazt a címzési területet használja, mint a speciális funkció regiszterek (SFR), ami pedig csak direkt módon címezhetı. Az alsó memóriaterület címtartományait a 7. ábra szemlélteti. A memória legalsó 32 byte-ja 4 részre van osztva, 8 darab regiszter számára (R0- tól R7-ig). A verem a belsı memória bármelyik részén lefoglalódhat, és a legnagyobb mérete 2048 byte lehet. Az inicializálás (Reset) során a verem mutató (stack pointer) felveszi a 07h értéket és használat elıtt megnöveli az értékét 08h-ra, ami épp az elsı regiszter címe lesz (R0, BANK1). 7. ábra: A belsı adat memória alsó 128 byte-ja 16.

17 Külsı adat memória (External XRAM): Ez a memória terület a MOVX utasítással érhetı el, és mérete pedig meghaladja a 16 Mbyte-ot. Ezt a memóriaterületet használtam a különféle jeleket elıállító algoritmusok által generált pontok tárolására és kiolvasására. Az ADuC 842-es speciális funkció regiszterei (SFR): Az ACCUMULATOR (ACC) regisztert matematikai mőveletekhez összeadás, kivonás, egész számmal való szorzás és osztás használhatjuk, és az A regiszterrel hivatkozunk rá A B funkció regisztert az Accumulatorral együtt használjuk a szorzás illetve az osztás mővelet megvalósításához. Verem mutató (Stack Pointer, SP): A Verem mutató mindig a verem tetejére mutat, és az értéke akkor nı, ha a PUSH utasítással adatot töltünk a verembe, illetve a CALL utasítás hatására. Data Pointer (DPTR): A Data Pointer három 8-bites regiszterbıl áll: DPP (page byte), DPH (magas byte), DPL (alacsony byte). Ezek memória címeket adnak vissza, és ezáltal tudja a program címezni a külsı és belsı memória területeket, illetve a DPTR-t használjuk még a külsı adat memória címzéséhez is. 16-bites regiszterként bánhatunk vele (DPTR = DPH, DPL). 17.

18 Az utasítások legtöbbje egy vagy két órajel ciklus alatt lefut. A programban használt utasításokat illetve, hogy mennyi órajel ciklus alatt fut le, a 3. táblázat tartalmazza. Mnemonic Leírás Bytes Cklus Aritmetikai ADD A,Rn Az A-hoz hozzáadja a regisztert 1 1 ADD A, #data Azonnali hozzáadás 2 2 SUBB A,Rn A regisztert kivonja A-ból 1 1 INC Rn A regisztert növeli 1-gyel 1 1 INC DPTR A data pointer értékét növeli 1-gyel 1 3 DEC Rn A regiszter értékét csökkenti 1-gyel 1 1 Logikai RLC A Bitenkénti forgatás a Carry flag-en keresztül 1 1 Adat mozgatás MOV A,Rn A regiszter értékét beleteszi az A-ba 1 1 MOV Rn, A Az A értékét beleteszi a regiszterbe 1 1 MOV A,dir Dir helyett álló byte-ot teszi bele az A-ba 2 2 MOV A,#data Az adatot az A-ba teszi 2 2 MOV Rn,#data Az adatot a regiszterbe teszi 2 2 MOV dir,a Direkt byte-ba teszi az A-t 2 2 MOV Rn, dir Direkt byte-ot tesz a regiszterbe 2 2 MOV DPTR,#data A data pointer értékét írja felül 3 3 MOVC A,@A+DPTR code mem-bıl A+PDTR helyen lévı értéket teszi A-ba 1 4 Az A értékét a külsı RAM-ba írja a DPTR címen 1 4 MOVX A,@DPTR A DPTR címen lévı adatot írja az A-ba 1 4 PUSH dir A verembe tesz 2 2 POP dir A verembıl olvas 2 2 Boolean CLR bit Törli a konkrét bitet 2 2 SETB bit Beállítja a konkrét bitet 2 2 CPL bit Komplementjét veszi a direkt bitnek 2 2 Elágazások LJMP Hosszú ugrás 3 4 JMP rel Feltétel nélküli ugrás 1 3 RET Szubrutinból való visszatérés 1 4 RETI Megszakításból való visszatérés 1 4 JNZ rel Ha az A nem egyenlı 0-val, ugrik a rel-re 2 3 DJNZ Rn, rel Rn-t csökkenti, és amíg Rn nem egyenlı 0, ugrik 2 3 JB bit, rel Ha a konkrét bit = 1, akkor ugrik a rel-re 3 4 CJNE A, #data, rel Amíg A nem egyenlı #data-val ugrik 3 4 Egyéb NOP Nem csinál semmit (No operation)

19 A TIMER 2 mőködése: A Timer 2 egy 16-bites idızítı-számláló, ami lehet esemény idızítı illetve esemény számláló, és a T2CON speciális funkcióregiszterrel lehet beállítani. A Timer 2 három különbözı - Capture, Auto-Reload és Baudrate- Generátor - üzemmódban használható. Az üzemmód kiválasztását a T2CON.0, a T2CON.2, valamint a T2CON.4 és T2CON.5 bitek végzik. Capture üzemmód: Ebben az üzemmódban a TH2 és a TL2 regiszterek tartalma az RCAP2H, ill. az RCAP2L regiszterekbe átírható. Az átírást a T2EX bemenetre ( 2 láb ) adott lefutó él vezérli. A vezérlést az EXEN2 bittel engedélyezhetı vagy tiltható ( a logikai 1 engedélyez ). Az adatátvitellel egyidejőleg a Timer 2 megszakítása is beíródik. Az RCAP2H és RCAP2L regiszterek tartalma szoftverbıl állítható. Mivel a megszakítási folyamat hardvervezérelt, ezért ebben az üzemmódban a külsı esemény idejét vagy frekvenciáját mérhetjük. A Timer 2 megszakítás rutin le tudja kérdezni a TF2 és EXF2 állapotát, és ezáltal megállapítható, hogy mi okozta a megszakítást. Baud Rate üzemmód: A Timer 2 idızítı használható ütemezıjel-adónak is. A Timer 2 túlcsordulását választva a soros átvitel vezérlésére, megoldható az adás és a vétel független ütemezése. Ha a Timer 2-ıt Baudrate opcióba akarjuk állítani, akkor Auto-Reload üzemmódba kell kapcsolni. A számláló túlcsordulása vezérli az RCAP2H és RCAP2L regiszterek tartalmának ismételt betöltését. Ebben az üzemmódban a számláló túlcsordulása nem írja be a TF2 bitet, ezért nem indít megszakítást sem. Ha EXEN2 bitet 1-re állítjuk, akkor a T2EX bemenetre érkezı negatív él megszakítást fog kezdeményezni, de nem tölti fel újból a T2 regiszterit. Így itt a T2EX bemenet különálló megszakításként alkalmazható. 19.

20 Auto-Reload üzemmód Ebben az üzemmódban további választási lehetıség van. Itt a Timer 2-ıt lehet számlálóként illetve idızítıként is konfigurálni. A számlálás iránya lehet növekvı vagy csökkenı ami a DCEN (Down Counter Enable) bittel vezérelhetı. Ezt a bitet a T2MOD regiszterrel lehet módosítani. Az üzemmód counter bitje, DCEN alapértelmezésben 0, ami azt jelenti, hogy a Timer 2 növekvı számlálást végez. Az üzemmódban növekvı számlálás van beállítva és amikor az EXEN2 bit értéke 0, akkor a Timer 2 minden túlcsordulásakor az R2CAPx regiszterek tartalma átíródik. A programozott számtartalom 0-tól eltérı, tetszıleges 16-bites érték lehet. Az EXEN2 bit 1 értékénél az átírást a T2EX bemenetre érkezı negatív él is vezérli. A Timer 2 akkor generál megszakítást, ha a TF2 vagy az EXF2 bit értéke 1. A Timer2 FFFFh-nél csordul túl és beállítja a TF2, hogy a következı körbe is megszakítás keletkezzen. Ha bekövetkezett a túlcsordulás akkor a 16-bites értéket rendre visszaírja az RCAP2l, RCAP2H-ból a TL2 és TH2 regiszterekbe. Tulajdonképpen a csökkenı üzemmód is hasonlóan mőködik, ezért az alapértelmezést használtuk. 8. ábra: Timer 2, Auto Reload üzemmód 20.

21 4. Mikrokonverter alapú jelgenerátor fejlesztése Az eszköz 4 típusú jel generálására képes: szinusz-, háromszög-, főrészés négyszögjel, de ez bármikor továbbfejleszthetı szoftveresen. Mindegyik jel 256 darab pontból áll. A memóriából a pontokat egyetlen megszakítás rutin olvassa ki és küldi ki a digital-analog konverterre (D/A), amit 8-bites üzemmódban használunk. Azért volt szükség a Timer 2 megszakításra, mert azzal valósítható meg a periodikus megszakításhívás, s ehhez használtuk a Timer 2-nek az Auto-Reload üzemmódját, s így az RCAP2x regiszter értékétıl függı változtatható frekvenciájú jel állítható elı. 4.1 A jelgenerálás elve Mindegyik jelhez a szükséges pontokat külön algoritmus generálja, és tölti fel a külsı memóriába (XRAM). Adott t idıközönként (ezt a Timer 2 beállítása szabja meg) egy új adat kerül ki a memóriából, s megy a D/A konverterre, az index eggyel vagy M-mel nı. M azt a számot jelenti, hogy mekkora lépéssel olvasunk a memóriából (mindegyik, minden második, stb.). Feladatok: - jelek elıállítása a memóriába - t beállítása f osc 4 * RCAP L ( ( 2H, RCAP2 )) - M beállítása - jelgenerálás - felhasználói felület kezelése 21.

22 4.2 A jelgenerátor felépítése A jelgenerátor egy mikrovezérlıbıl, egy LCD kijelzıbıl és egy végerısítıbıl áll. Blokkvázlatát a 9. ábra tartalmazza. Rendelkezik még három darab potenciométerrel és 4 darab nyomógombbal. Egy BNC csatlakozóaljzat is megtalálható a külsı panelen, ide küldjük ki az outputot. A potméterek beolvasása analog digital átalakítóval történik, úgy, hogy mivel az A/D csak 12-bites üzemmódot tud, ezért az eredmény felsı byte-jának alsó négy bitjét illetve az alsó byte felsı négy bitjét nézem, s így lesz majd 8-bites a felbontás. A gombok beolvasását úgy végzem el, hogy a 2-es port P2.0 P2.3-ig tartó bitjeit lekérdezem a JB utasítással (jump if bit set). A/D D/A ADuC ábra: a jelgenerátor blokkvázlata 22.

23 4.3 Tulajdonságok A 842-es mikrokonverter két 12-bites D/A konverterrel rendelkezik (onchip), mindkettı két feszültségtartományban használható: 0V - V REF (2,5V) illetve 0V - AV DD (analog positive supply voltage, 3V vagy 5V). Mindkét feszültség tartományban lehet 8-bites illetve 12-bites üzemmódban használni. A 8-bites üzemmódot használtuk és a 0V - V REF ig tartó terjedı kimenetet. Ezáltal az amplitúdó pontossága 8-bites, vagyis a 0V - V REF ig terjedı tartományt 256 részre bontja és a digitális értéknek megfelelı feszültséget küld a kimenetre, tehát az amplítúdópontosság ~0,4%. A frekvenciatartománya körülbelül 0,25 Hz-tıl 16 khz-ig terjed, a pontossága rendkívül jó a tesztek alapján. A harmonikus torzítás, a felharmónikusok teljesítményének az aránya az alapjel (más meghatározás szerint az összegjel) teljesítményéhez képest. A mi esetünkben ez az arány igen jónak mondható ~01,%. 23.

24 4.4 A jelek elıállítása A leggyakrabban használt jelek megvalósítására írtam programot, de a késıbbiekben bármilyen típusú jel elıállítható ezzel a digitális technikával. Például lehet impulzus alapú is egy trigger jel segítségével. Az algoritmusoknál törekedtem arra, hogy mindegyik külön szubrutinban legyen, illetve az objektum orientáltságra, hogy a késıbbiekben egyszerően lehessen például az új jelalakot generáló algoritmust beilleszteni a programba. Ezek miatt az R7 regiszter lett globálisan a pontok száma, az R4 regiszterben tudjuk beállítani az offszet feszültségnek megfelelı értéket. A jeleket egyetlen szubrutin küldi ki a DAC0-ra a külsı memóriából (XRAM) a Timer 2 megszakítás periódusának megfelelıen. ================================ jelkiküldés ================================ megszak: push acc push psw push dph push dpl mov dac0h,#00h mov dph,#0 mov dpl,dac_i movx a,@dptr ; csak az alsó 8 bitet használjuk ; memo címzés ; kiveszi a felso byte-ot a table-bol ; beleteszi a dac regiszterbe mov dac0l,a mov a,dac_i add a,r0 ; leptetes alapeset r0=1 mov dac_i,a clr tf2 clr exf2 pop dpl pop dph pop psw pop acc reti 24.

25 4.4.1 Főrész jel A főrész jelet az alábbi algoritmus generálja, ami az analóg jel elıállításához hasonlóan mőködik, azzal a különbséggel, hogy a kondenzátort itt egy regiszter valósítja meg. Az R7 regiszter kezdıértékének nullát választottunk, mivel az R7 maximális értéke 255 lehet, s csak így érhetı el, hogy a jel 256 pontból álljon. A regisztert a DJNZ utasítással módosítjuk, ami eggyel csökkenti az értékét és figyeli, hogy nullára lecsökkent-e már Az A regiszterbe töltjük bele a pontokat, és a MOVX utasítással helyezzük el a külsı RAM-ban (XRAM). Az A-hoz mindig hozzáadjuk az R6 értékét, ami jelen esetben 1, de ez állítható, ami a háromszög jel miatt szükségeltetik. A két címkét az indokolja, hogy a háromszög jelet a főrészjel felhasználásával állítjuk elı. Ebbıl következik, hogy a furesz címke csupán inicializáló részként szerepel. ================================ furesz (10. ábra) ================================ furesz: mov a,r4 ; offset mov r7,#000h ; 256 pont legyen a jel mov r6,#001h ; ezzel lépkedünk frsz: inc dptr ; memoléptetés add a,r6 ; r6-val lépkedünk djnz r7,frsz ret 25.

26 4.4.2 Háromszög jel A háromszög jelet a főrész jelbıl állítjuk elı, úgy hogy az R6 regiszter értékét kettıre állítjuk, azért, hogy gyorsabban emelkedjen, s így minden összeadásnál kettıt ad az elızı értékhez. A felmenı ág 128 pontból áll, a lemenı ág pedig 127-bıl. Beállítjuk az R7 regisztert (pontok száma) és az R6- ot, s ezekre hívjuk meg a Főrész jelet generáló algoritmust. A memóriába itt is MOVX utasítással kerülnek bele a pontok. A lemenı ág pedig úgy jön létre, hogy a csúcstól indulva kivonogatunk kettıt minden iterációban, mindaddig amig az R7 regiszter értéke nulla nem lesz. ================================ haromszog (11. ábra) ================================ haromszog: ;inic mov r7,#080h ;128 pont mov r6,#002h mov a,r4 ;offszet call frsz mov r7,#081h ;127 add a, #001h hszog: subb a,r6 inc dptr djnz r7,hszog ret 26.

27 4.4.3 Négyszög jel A négyszög jelnél változtatható az amplitúdó és megadható a kitöltési tényezı is. A kitöltési tényezıt az R6 regiszterben kell megadni, a 256 pontból ennyi pont lesz magas feszültségi szinten. Az R7-ben pedig az össze pontok számát tároljuk, és azt is csökkentjük minden magas iterációban, s így megmarad, hogy a további pontok alacsony értéket vesznek fel (0V). A B regiszterben állítható az amplitúdó, úgy hogy a 0V - V REF (2,5V) ig terjedı tartományt 256 részre osztjuk és annak megfelelıen, hogy milyen értéket adtunk B-nek, jön ki a feszültség a kimeneten. ================================ negyszog (12. ábra) ================================ negyszog: ;inic mov r7,#000h ; mely mov r6,#0f0h ; magas mov a,#001h mov b,#0ffh ; csak egy érték, magas = b mul ab ; amplitudo add a,r4 ; r4 = offset, hozzáadjuk magas: ; ez megy ki inc dptr ; memoléptetés dec r7 ; r7 = pontokszáma djnz r6,magas ; 128-ig magas mely: mov a,r4 inc dptr djnz r7,mely ret 27.

28 4.4.4 Szinusz jel A szinusz jel az egyetlen, amit nem egy konkrét algoritmus generál, hanem egy a kód memóriában elıre definiált táblázatból olvassa be és tölti fel a külsı memóriába a pontokat. A szinusz pontjait az 2π x = 127 *sin (5) N egyenlettel számoltam ki. Az N=256, a pontok száma, 128-at pedig azért kell hozzáadni, hogy ne legyen negatív érték a pontok között. ================================ szinusz (13. ábra) ================================ sinus: ;inic mov r0,#00h ;futó index sin: mov dptr,#table ; tábla kezdıcím mov a,r0 ; belerakja r0-t a-ba movc a,@a+dptr ; kiveszi a felso byte-ot a table-bol mov dph,#0 ; mov dpl,r0 ; memo léptetés ; adat kitolás inc r0 ; tovabb az also bytehoz mov a,r0 cjne a,#000h,sin ; elérte a 256 pontot ret 28.

29 4.4.5 Grafikonok 2.6 Fûrész jel feszültség (V) idõ (us) 10. ábra: Főrész jel 2.6 Háromszög jel feszültség (V) idõ (us) 11. ábra: Háromszög jel 29.

30 2.6 Négyszög jel feszültség (V) idõ (us) 12. ábra: 50%-os kitöltési tényezıjő négyszög jel 2.6 Szinusz jel feszültség (V) idõ (us) 13. ábra: Szinusz jel 30.

31 4.5. Felhasználói felület Az eszköz jelenleg funkcionálisan teljes tesztverzió, tehát a kinézet és a felhasználói felület is változhat még a késıbbiekben. A menürendszert négyszintesre és közel hasonlóra terveztem mindegyik jelalaknál. Ezeket a 14., 15., 16. és 17. ábrán lehet látni. A fımenüben lehet kiválasztani a 4-féle jelalak egyikét, de ez késıbb változtatható például olyanra, hogy két gombbal pörgı menüként lehessen válogatni az egyes funkciók vagy jeltípusok között. A második szinten lévı menü az mindegyik jelnél megegyezik, itt lehet beállítani a frekvenciát, illetve miután ez megtörtént kiküldeni a jelet a kimenetre az OK gombbal, valamint vissza lehet térni mindegyik menübıl a fımenübe a Vissza gombbal. A harmadik szint a frekvencia állítási szint, itt lehet kiválasztani az állítás funkciót, s ha megnyomtuk a gombot, akkor bekerülünk a negyedik szintre, ahol is ténylegesen a potenciométerekkel beállítható a kívánt frekvencia. A négyszögjelnél van egy plusz opció is a második szintő menüben, a kitöltési tényezınek a beállítása. Ha mindent beállítottunk, akkor az Indit gombbal tudjuk kitenni a kívánt paraméterekkel a jelalakot. A 4.6-os fejezetben a teszt elrendezésrıl láthatunk képeket, a jelgenerátort egy Tektronix TDS 1002-es digitális oszcilloszkópra kötöttem, s néztem a kijövı jelalakot. 31.

32 14. ábra: A Fımenü 15. ábra: Második szintő menü 32.

33 16. ábra: Harmadik szintő menü 17. ábra: Negyedik szintő menü 33.

34 A menüket úgy valósítottam meg, hogy a kódmemóriában definiáltam az egyes felületeket, amiket ki kellett írni a kijelzıre, soronként, ezáltal egyszerőbb és áttekinthetıbb lett a programkód, mert nem betőnként kellett megcímezni az LCD kijelzıt. Minden menünek van egy külön címkéje, ott állítottam be, hogy a kódmemóriában mettıl meddig található meg a keresett menürész. 18. ábra: Külsı megjelenés 34.

35 4.6. Teszt 19. ábra: Oszcilloszkópon kimért háromszögjel 20. ábra: Oszcilloszkópon kimért szinuszjel 35.

36 21. ábra: Közeli oszcilloszkóp kép a szinuszjelrıl 36.

37 5. Összefoglalás A dolgozat célja, a diplomamunka során kifejlesztett digitális jelgenerátor bemutatása volt. Az eszköz nagy elınye az egyszerő felépítése, könnyen kezelhetısége, a stabilitása, a gyorsasága, a szoftveresen megvalósítható bıvíthetısége, és nem utolsó sorban a relatív olcsósága. A jelgenerátor elkészítése során az Analog Devices 842-es mikrokonverterét használtam, mert ez a chip rendelkezik minden olyan integrált eszközzel, amire szükségem volt (memória, A/D, D/A konverter). A kijövı jelet különbözı végerısítıkkel tovább lehet majd erısíteni, eltolni a kívánt mértékben. A harmonikus torzítás a mi esetünkben igen jó, 0,1% körüli. Frekvenciatartománya körülbelül 0,25 Hz-tıl 16 khz-ig terjed, a pontosság a tesztek alapján rendkívül jónak mondható, még kevesebb számú pontból történı generálás esetén is. Célunk volt továbbá, hogy a késıbbiekben az eszköz egyszerően szoftveres úton továbbfejleszthetı legyen, ennek tudatában írtam az algoritmusokat, illetve építettem fel a program szerkezetét. Ezáltal sem a külsı megjelenésen, sem a felépítésen nem kell változtatni új funkciók hozzáadásakor. Az eszköz továbbfejleszthetısége rendkívül rugalmas: új funkciók hozzáadása, kevés módosítással több területen történı alkalmazhatósága, bármilyen hullámforma generálható vele, impulzus alapú felhasználás, stb. 37.

38 6. Köszönetnyilvánítás Ezúton szeretném megköszönni Dr. Gingl Zoltánnak a diplomamunkám elkészüléséhez nyújtott segítségét. Szeretnék még köszönetet mondani Mingesz Róbertnek, hogy kérdéseimmel fordulhattam hozzá is. 38.

39 7. Nyilatkozat Alulírott Kopasz Péter Gábor, informatikus-fizikus szakos hallgató, kijelentem, hogy a diplomadolgozatban foglaltak saját munkám eredményei, és csak a hivatkozott forrásokat (szakirodalom, eszközök, stb.) használtam fel. Tudomásul veszem azt, hogy szakdolgozatomat/diplomamunkámat a Szegedi Tudományegyetem könyvtárában, a kölcsönözhetı könyvek között helyezik el. Szeged, május 12. Kopasz Péter 39.

40 8. Irodalomjegyzék [1]: Thurlby Thandar Instruments- [2]: [3]: Mingesz Róbert: Digitális mőszer fejlesztése az atomi erı mikroszkóp dinamikus üzemmódjai számára (TDK dolgozat) [4]: Dr. Gingl Zoltán: A/D és D/A konverterek (jegyzet) [5]: Roland Dilsch: a 8051 mikrokontroller-család, Bp. : Mőszaki K., 1993 [6]: [7]: Analog Devices

41 9. Függelék/melléklet A melléklet egy darab floppy (3,5 ös lemez), rakta az assembly forráskód, a szükséges fordító és a fordítási direktívákat tartalmazó mod842 -es fájl. Szintén a melléklethez tartozik a forráskód kinyomtatva is. 41.

DDS alapú szinusz jelgenerátor fejlesztése

DDS alapú szinusz jelgenerátor fejlesztése SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM Természettudományi Kar KÍSÉRLETI FIZIKAI TANSZÉK Informatikus-fizikus DIPLOMAMUNKA DDS alapú szinusz jelgenerátor fejlesztése Készítette: Mellár János Zsolt Témavezető: Dr. Gingl

Részletesebben

Mikrovezérlık története (nagyon) röviden

Mikrovezérlık története (nagyon) röviden Cím: Mikrovezérlık története (nagyon) röviden Készítette: Motika László Károly SZTE TTK Mérnök Informatikus I. félév 2006. november Mikrovezérlık története (nagyon) röviden A beágyazott számítógépeket

Részletesebben

1. Bevezetés. 2. A mikroszámítógépek felépítése

1. Bevezetés. 2. A mikroszámítógépek felépítése 1. Bevezetés A mikroelektronika és a számítástechnika története rövid. A 19. században terveztek számítógépeket, amelyek utasításkészlettel rendelkeztek (Charles Babbage). E gépeket mechanikus szerkezetként

Részletesebben

Mikroprocesszor CPU. C Central Központi. P Processing Számító. U Unit Egység

Mikroprocesszor CPU. C Central Központi. P Processing Számító. U Unit Egység Mikroprocesszor CPU C Central Központi P Processing Számító U Unit Egység A mikroprocesszor általános belső felépítése 1-1 BUSZ Utasítás dekóder 1-1 BUSZ Az utasítás regiszterben levő utasítás értelmezését

Részletesebben

A mikroszámítógép felépítése.

A mikroszámítógép felépítése. 1. Processzoros rendszerek fő elemei mikroszámítógépek alapja a mikroprocesszor. Elemei a mikroprocesszor, memória, és input/output eszközök. komponenseket valamilyen buszrendszer köti össze, amelyen az

Részletesebben

1. Az utasítás beolvasása a processzorba

1. Az utasítás beolvasása a processzorba A MIKROPROCESSZOR A mikroprocesszor olyan nagy bonyolultságú félvezető eszköz, amely a digitális számítógép központi egységének a feladatait végzi el. Dekódolja az uatasításokat, vezérli a műveletek elvégzéséhez

Részletesebben

Mérési utasítás Mikrokontroller programozás 2.sz. mérés

Mérési utasítás Mikrokontroller programozás 2.sz. mérés Mérési utasítás Mikrokontroller programozás 2.sz. mérés Szükséges ismeretanyag: - IBM PC kezelése, szövegszerkesztés, Double Commander - SB80C515 mikrokontroller felépítése, utasításai - HyperTerminál

Részletesebben

Mérési útmutató. A/D konverteres mérés. // Első lépésként tanulmányozzuk a digitális jelfeldolgozás előnyeit és határait.

Mérési útmutató. A/D konverteres mérés. // Első lépésként tanulmányozzuk a digitális jelfeldolgozás előnyeit és határait. Mérési útmutató A/D konverteres mérés 1. Az A/D átalakítók főbb típusai és rövid leírásuk // Első lépésként tanulmányozzuk a digitális jelfeldolgozás előnyeit és határait. Csoportosítás polaritás szempontjából:

Részletesebben

[cimke:] [feltétel] utasítás paraméterek [; megjegyzés]

[cimke:] [feltétel] utasítás paraméterek [; megjegyzés] Szoftver fejlesztés Egy adott mikroprocesszoros rendszer számára a szükséges szoftver kifejlesztése több lépésből áll: 1. Forrás nyelven megírt program(ok) lefordítása gépi kódra, amihez megfelelő fejlesztő

Részletesebben

Közlekedés gépjárművek elektronikája, diagnosztikája. Mikroprocesszoros technika. Memóriák, címek, alapáramkörök. A programozás alapjai

Közlekedés gépjárművek elektronikája, diagnosztikája. Mikroprocesszoros technika. Memóriák, címek, alapáramkörök. A programozás alapjai Közlekedés gépjárművek elektronikája, diagnosztikája Mikroprocesszoros technika. Memóriák, címek, alapáramkörök. A programozás alapjai TÁMOP-2.2.3-09/1-2009-0010 A Széchenyi István Térségi Integrált Szakképző

Részletesebben

Digitális technika II., 2009/2010 tavasz 1. vizsga 2010.06.01. A csoport

Digitális technika II., 2009/2010 tavasz 1. vizsga 2010.06.01. A csoport Beugró kérdések: 1. USART jelalak (TdX) felrajzolása adott paritás és adott számú STOP bit mellett egy kétjegyű hexa szám átvitelére. 2. RST7.5, TRAP és INT megszakítási bemenetek összehasonlítása tilthatóság

Részletesebben

A Számítógépek felépítése, mőködési módjai

A Számítógépek felépítése, mőködési módjai Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék Kovács Endre tud. Mts. A Számítógépek felépítése, mőködési módjai Mikroprocesszoros Rendszerek Felépítése Buszrendszer CPU OPERATÍV TÁR µ processzor

Részletesebben

A számítógép alapfelépítése

A számítógép alapfelépítése Informatika alapjai-6 számítógép felépítése 1/8 számítógép alapfelépítése Nevezzük számítógépnek a következő kétféle elrendezést: : Harvard struktúra : Neumann struktúra kétféle elrendezés alapvetően egyformán

Részletesebben

Bevezetés az assembly nyelvbe

Bevezetés az assembly nyelvbe Jelfeldolgozás a közlekedésben 2015/2016 II. félév Bevezetés az assembly nyelvbe Memóriacímzési módok Általános forma: instruction destination, source Addressing Modes Címzési mód Instruction /Utasítás

Részletesebben

Máté: Számítógép architektúrák 2010.12.01.

Máté: Számítógép architektúrák 2010.12.01. Máté: Számítógép architektúrák... A feltételes ugró utasítások eldugaszolják a csővezetéket Feltételes végrehajtás (5.5 5. ábra): Feltételes végrehajtás Predikáció ió C pr. rész Általános assembly Feltételes

Részletesebben

1. ábra: Perifériára való írás idődiagramja

1. ábra: Perifériára való írás idődiagramja BELÉPTETŐ RENDSZER TERVEZÉSE A tárgy első részében tanult ismeretek részbeni összefoglalására tervezzük meg egy egyszerű mikroprocesszoros rendszer hardverét, és írjuk meg működtető szoftverét! A feladat

Részletesebben

2. Digitális hálózatok...60

2. Digitális hálózatok...60 2 60 21 Kombinációs hálózatok61 Kombinációs feladatok logikai leírása62 Kombinációs hálózatok logikai tervezése62 22 Összetett műveletek használata66 z univerzális műveletek alkalmazása66 kizáró-vagy kapuk

Részletesebben

Jeltárolás. Monitorozás

Jeltárolás. Monitorozás Jeltárolás Monitorozás 2/10 a jeleket általában rögzíteni kell a feldolgozás előtt, de a folyamatos monitorozás is nélkülözhetetlen papiríró, oszcilloszkóp, audiomonitor papiríró: toll, vagy hő; súrlódás,

Részletesebben

VHR-23 Regisztráló műszer Felhasználói leírás

VHR-23 Regisztráló műszer Felhasználói leírás VHR-23 Regisztráló műszer Felhasználói leírás TARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS LEÍRÁS... 3 1.1. FELHASZNÁLÁSI TERÜLET... 3 1.2. MÉRT JELLEMZŐK... 3 1.3. BEMENETEK... 4 1.4. TÁPELLÁTÁS... 4 1.5. PROGRAMOZÁS,

Részletesebben

TÁMOP 4.1.1 VIR alprojekt VIR felhasználói kézikönyv

TÁMOP 4.1.1 VIR alprojekt VIR felhasználói kézikönyv 1. sz. melléklet TÁMOP 4.1.1 VIR alprojekt Készítette: Aloha Informatika Kft. Tartalomjegyzék 1. A Vezetői Információs Rendszer, mint a stratégiai gondolkodás eszköze...4 1.1 Elméleti háttér...4 1.2 VIR

Részletesebben

1. mérés - LabView 1

1. mérés - LabView 1 1. mérés - LabView 1 Mérést végezte: Bartha András Mérőtárs: Dobránszky Márk Mérés dátuma: 2015. február 18. Mérés helye: PPKE Információs Technológiai és Bionikai Kar A mérés célja: Ismerkedés a Labview

Részletesebben

Mielıtt használná termékünket 702008035. Az eltérı környezeti körülmény elektromos áramütést, tüzet, hibás mőködést vagy. okozhat.

Mielıtt használná termékünket 702008035. Az eltérı környezeti körülmény elektromos áramütést, tüzet, hibás mőködést vagy. okozhat. . Adatlap G rogrammable ogic Controller GOFA-GM Sorozat GM-DR20/0/0/0A Mielıtt használná termékünket 02000 Olvassa el ezt az adatlapot figyelmesen különösen ügyelve a kezelésre, beépítésre, beszerelésre

Részletesebben

komplex védelem Letöltő szoftver ismertető V1.61 Azonosító: EP-13-13243-01 Budapest, 2004. február

komplex védelem Letöltő szoftver ismertető V1.61 Azonosító: EP-13-13243-01 Budapest, 2004. február EuroProt komplex védelem Letöltő szoftver ismertető V1.61 Azonosító: EP-13-13243-01 Budapest, 2004. február Tartalomjegyzék 1 Bevezetés...3 1.1 Az EuroProt rendszer központi egysége...3 1.2 A CPU rendszer

Részletesebben

Bevezetés az assembly nyelvbe

Bevezetés az assembly nyelvbe Mechatronika és mikroszámítógépek 2016/2017 I. félév Bevezetés az assembly nyelvbe Makro utasítások felépítése - emlékeztető Általános forma: operation code (Általános forma: instruction 3 című utasítás:

Részletesebben

4. mérés Jelek és jelvezetékek vizsgálata

4. mérés Jelek és jelvezetékek vizsgálata 4. mérés Jelek és jelvezetékek vizsgálata (BME-MI, H.J.) Bevezetés A mérési gyakorlat első része a mérésekkel foglalkozó tudomány, a metrológia (méréstechnika) néhány alapfogalmával foglalkozik. A korszerű

Részletesebben

Assembly Rekurzív függvények, EXE, C programok. Iványi Péter

Assembly Rekurzív függvények, EXE, C programok. Iványi Péter Assembly Rekurzív függvények, EXE, C programok Iványi Péter Algoritmusok előadás Rekurzív függvény FÜGGVÉNY nyomtat(n) print n HA n!= 0 nyomtat(n-1) ELÁGAZÁS VÉGE FÜGGVÉNY VÉGE Rekurzív függvény org 100h

Részletesebben

BME Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Nagyfeszültségű Laboratórium. Mérési útmutató

BME Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Nagyfeszültségű Laboratórium. Mérési útmutató BME Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Nagyfeszültségű Laboratórium Mérési útmutató Az Elektronikai alkalmazások tárgy méréséhez Nagyfeszültség előállítása 1 1.

Részletesebben

DGSZV-EP DIGITÁLIS GALVANIKUS SZAKASZVÉDELEM. Alkalmazási terület

DGSZV-EP DIGITÁLIS GALVANIKUS SZAKASZVÉDELEM. Alkalmazási terület DGSZV-EP DIGITÁLIS GALVANIKUS SZAKASZVÉDELEM A DGSZV-EP típusú digitális galvanikus szakaszvédelem a PROTECTA kft. EuroProt márkanevű készülékcsaládjának tagja. Ez az ismertető a készüléktípus specifikus

Részletesebben

Magyar. APC Smart-UPS SC. 1000/1500 VA 110/120/230 Vac. Toronykivitelű vagy 2U magas, RACK-be szerelhető szünetmentes tápegységhez

Magyar. APC Smart-UPS SC. 1000/1500 VA 110/120/230 Vac. Toronykivitelű vagy 2U magas, RACK-be szerelhető szünetmentes tápegységhez Felhasználói kézikönyv Magyar APC Smart-UPS SC 1000/1500 VA 110/120/230 Vac Toronykivitelű vagy 2U magas, RACK-be szerelhető szünetmentes tápegységhez 990-1851D 03/2007 Bevezetés The APC szünetmentes

Részletesebben

SL7000. Intelligens kereskedelmi és ipari fogyasztásmérő

SL7000. Intelligens kereskedelmi és ipari fogyasztásmérő SL7000 Intelligens kereskedelmi és ipari fogyasztásmérő Kereskedelmi és ipari fogyasztásmérők Az SL7000 ipari és kereskedelmi fogyasztásmérők a mérési alkalmazások széles körét teszik lehetővé a kis ipari

Részletesebben

A DDS áramkörök használata.

A DDS áramkörök használata. A DDS áramkörök használata. Az is lehet, hogy a DDS-ek a legjobb találmányok közé tartoznak egy rádióamatőr számára. Egy stabil frekvenciájú jelforrás előállítása házi körülmények között minden időben

Részletesebben

Egyszerű RISC CPU tervezése

Egyszerű RISC CPU tervezése IC és MEMS tervezés laboratórium BMEVIEEM314 Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Egyszerű RISC CPU tervezése Nagy Gergely Elektronikus Eszközök Tanszéke (BME) 2013. február 14. Nagy Gergely

Részletesebben

5 Egyéb alkalmazások. 5.1 Akkumulátorok töltése és kivizsgálása. 5.1.1 Akkumulátor típusok

5 Egyéb alkalmazások. 5.1 Akkumulátorok töltése és kivizsgálása. 5.1.1 Akkumulátor típusok 5 Egyéb alkalmazások A teljesítményelektronikai berendezések két fõ csoportját a tápegységek és a motorhajtások alkotják. Ezekkel azonban nem merülnek ki az alkalmazási lehetõségek. A továbbiakban a fennmaradt

Részletesebben

LPT illesztőkártya. Beüzemelési útmutató

LPT illesztőkártya. Beüzemelési útmutató LPT illesztőkártya Beüzemelési útmutató Az LPT illesztőkártya a számítógépen futó mozgásvezérlő program ki- és bemenőjeleit illeszti a CNC gép és a PC nyomtató (LPT) csatlakozója között. Főbb jellemzők:

Részletesebben

Digitális kártyák vizsgálata TESTOMAT-C" mérőautomatán

Digitális kártyák vizsgálata TESTOMAT-C mérőautomatán Digitális kártyák vizsgálata TESTOMAT-C" mérőautomatán NAGY SANDOR ZOLTAN FRIGYES IVAN BHG BEVEZETÉS Az elektronikus termékek minőségét alapvetően az alapanyagok tulajdonsága, a gyártástechnológia műszaki

Részletesebben

11. Analóg/digitális (ADC) és Digital/analóg (DAC) átalakítók

11. Analóg/digitális (ADC) és Digital/analóg (DAC) átalakítók 1 11. Analóg/digitális (ADC) és Digital/analóg (DAC) átalakítók A digitális jelekkel dolgozó mikroprocesszoros adatgyűjtő és vezérlő rendszerek csatlakoztatása az analóg jelekkel dolgozó mérő- és beavatkozó

Részletesebben

11.3.1. Az MSP430 energiatakarékos használata

11.3.1. Az MSP430 energiatakarékos használata 11.3.1. Az MSP430 energiatakarékos használata A Texas Instruments ##LINK: www.ti.com## által fejlesztett MSP430 ##Mixed Signal Processor## család tagjai létrehozásakor a tervezők fontos célja volt a rendkívül

Részletesebben

DIGITÁLIS KÖZPONT SZIMULÁCIÓJA

DIGITÁLIS KÖZPONT SZIMULÁCIÓJA Távközlési Hálózatok Laboratórium DIGITÁLIS KÖZPONT SZIMULÁCIÓJA mérési útmutató 2 3 Tartalomjegyzék oldalszám: B Bevezetés 5. R Ismétlı összefoglalás 10. R1 A digitális technológia 10. R1.1 A multiplexer

Részletesebben

EUROFLEX-33 ESEMÉNY NYOMTATÓ. -felhasználói és telepítői leírás-

EUROFLEX-33 ESEMÉNY NYOMTATÓ. -felhasználói és telepítői leírás- EUROFLEX-33 ESEMÉNY NYOMTATÓ -felhasználói és telepítői leírás- EUROFLEX-33 ESEMÉNY NYOMTATÓ V1.0 ÉS V1.1 - FELHASZNÁLÓI ÉS TELEPÍTŐI LEÍRÁS 2 Tartalomjegyzék 1. SZOLGÁLTATÁSOK...3 1.1 EUROFLEX-33 HARDVER...3

Részletesebben

ERserver. iseries. Szolgáltatási minőség

ERserver. iseries. Szolgáltatási minőség ERserver iseries Szolgáltatási minőség ERserver iseries Szolgáltatási minőség Szerzői jog IBM Corporation 2002. Minden jog fenntartva Tartalom Szolgáltatási minőség (QoS)............................ 1

Részletesebben

H4R, S4D és S4R DVR kártyák és vezérlő szoftver Használati útmutató 1. Bevezető Az S4D és S4R videó és hang digitalizáló kártyák, valamint a H4R videó és hang digitalizáló/rögzítő kártya PC kompatibilis

Részletesebben

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer

Aronic Főkönyv kettős könyvviteli programrendszer 6085 Fülöpszállás, Kiskunság tér 4. Internet: www.cin.hu E-mail: software@cin.hu Tel: 78/435-081, 30/9-573-673, 30/9-593-167 kettős könyvviteli programrendszer v2.0 Szoftverdokumentáció Önnek is jár egy

Részletesebben

Jel- és adatfeldolgozás a sportinformatikában

Jel- és adatfeldolgozás a sportinformatikában Pályázat címe: Új generációs sporttudományi képzés és tartalomfejlesztés, hazai és nemzetközi hálózatfejlesztés és társadalmasítás a Szegedi Tudományegyetemen Pályázati azonosító: TÁMOP-4.1.2.E-15/1/KONV-2015-0002

Részletesebben

Billenőkörök. Billenő körök

Billenőkörök. Billenő körök Billenő körök A billenőkörök, vagy más néven multivibrátorok pozitívan visszacsatolt, kétállapotú áramkörök. Kimeneteik szigorúan két feszültségszint (LOW és HIGH) között változnak. A billenőkörök rendszerint

Részletesebben

Új módszerek egyfázisú aszinkron motorok jelfeldolgozó kontrolleres vezérléséhez

Új módszerek egyfázisú aszinkron motorok jelfeldolgozó kontrolleres vezérléséhez Tudományos Diákköri Dolgozat 2011 Új módszerek egyfázisú aszinkron motorok jelfeldolgozó kontrolleres vezérléséhez Készítette: Rácz György, email: gyuriracz@freemail.hu II. MSc Villamosmérnök hallgató

Részletesebben

Az vevő- és vezérlőáramkör programja

Az vevő- és vezérlőáramkör programja Az vevő- és vezérlőáramkör programja Központizár-vezérlés - IR vevő- és vezérlőáramkör INCLUDE 89C2051.mc ******************************************************************************** VÁLTOZÓK ********************************************************************************

Részletesebben

Kiegészítés a Párbeszédes Informatikai Rendszerek tantárgyhoz

Kiegészítés a Párbeszédes Informatikai Rendszerek tantárgyhoz Kiegészítés a Párbeszédes Informatikai Rendszerek tantárgyhoz Fazekas István 2011 R1 Tartalomjegyzék 1. Hangtani alapok...5 1.1 Periodikus jelek...5 1.1.1 Időben periodikus jelek...5 1.1.2 Térben periodikus

Részletesebben

Hangkártya programozása

Hangkártya programozása Hangkártya programozása A hangfeldolgozás és a hangok tárolási módszerei az elmúlt néhány évben a digitális technikai megoldások felé tolódtak el. Az egyik legjobb példa erre a Compact Disc és a hangkártya,

Részletesebben

Labor tápegység feszültségének és áramának mérése.

Labor tápegység feszültségének és áramának mérése. Labor tápegység feszültségének és áramának mérése. (Ezek Alkotó gondolatai. Nem tankönyvekbıl ollóztam össze, hanem leírtam ami eszembe jutott.) A teljességre való törekvés igénye nélkül, néhány praktikus

Részletesebben

AX-DG105. FIGYELMEZTETÉS Balesetveszélyes v. akár halálos tevékenységek és körülmények meghatározása

AX-DG105. FIGYELMEZTETÉS Balesetveszélyes v. akár halálos tevékenységek és körülmények meghatározása AX-DG105 1. A kezelési útmutató használata A termék használata előtt figyelmesen olvassa el a kezelési útmutatót. Átolvasás után is tartsa kéznél az útmutatót, hogy szükség esetén elérhető legyen. Amennyiben

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. Magyar. APC Smart-UPS SC. 420/620 VA 110/120/230 Vac. Torony kivitelű szünetmentes tápegységhez

Felhasználói kézikönyv. Magyar. APC Smart-UPS SC. 420/620 VA 110/120/230 Vac. Torony kivitelű szünetmentes tápegységhez Felhasználói kézikönyv Magyar APC Smart-UPS SC 420/620 VA 110/120/230 Vac Torony kivitelű szünetmentes tápegységhez 990-1853D 12/2005 Bevezetés The APC szünetmentes tápegységet (UPS) úgy alakították ki,

Részletesebben

1 Rendszer alapok. 1.1 Alapfogalmak

1 Rendszer alapok. 1.1 Alapfogalmak ÉRTÉKTEREMTŐ FOLYAM ATOK MENEDZSMENTJE II. RENDSZEREK ÉS FOLYAMATOK TARTALOMJEGYZÉK 1 Rendszer alapok 1.1 Alapfogalmak 1.2 A rendszerek csoportosítása 1.3 Rendszerek működése 1.4 Rendszerek leírása, modellezése,

Részletesebben

Vezérlés és irányítástechnológia (Mikroprocesszoros irányítás)

Vezérlés és irányítástechnológia (Mikroprocesszoros irányítás) Vezérlés és irányítástechnológia (Mikroprocesszoros irányítás) 2.1. Lámpa bekapcsolása 2.2. Lámpa villogtatása 2.3. Futófény programozása 2.4. Fény futtatása balra, jobbra 2.5. Fénysáv megjelenítése 2.6.

Részletesebben

Oszcilloszkópos mérések II. laboratóriumi gyakorlat

Oszcilloszkópos mérések II. laboratóriumi gyakorlat Oszcilloszkópos mérések II. laboratóriumi gyakorlat Készítette: Bodnár Péter bopnaat.sze mősz.info. III. évf. 2007. szeptember 19. Mérıtársak: Laczó Péter Szögi Balázs Szekeres Gábor 1.Feladatok 1.1. Kapcsoljon

Részletesebben

Mikrokontrollerek. Tihanyi Attila 2007. május 8

Mikrokontrollerek. Tihanyi Attila 2007. május 8 Mikrokontrollerek Tihanyi Attila 2007. május 8 !!! ZH!!! Pótlási lehetőség külön egyeztetve Feladatok: 2007. május 15. Megoldási idő 45 perc! Feladatok: Első ZH is itt pótolható Munkapont számítás Munkapont

Részletesebben

Jármû-elektronika ELEKTRONIKAI-INFORMATIKAI SZAKFOLYÓIRAT. 2003. november. 890 Ft. XII. évfolyam 7. szám

Jármû-elektronika ELEKTRONIKAI-INFORMATIKAI SZAKFOLYÓIRAT. 2003. november. 890 Ft. XII. évfolyam 7. szám XII. évfolyam 7. szám ELEKTRONIKAI-INFORMATIKAI SZAKFOLYÓIRAT 890 Ft 2003. november Jármû-elektronika Gyorsulásszenzorok az autóiparban (2. rész) SZEGEDI ANDRÁS Az elôzô részben bemutatásra került az autóiparban

Részletesebben

0 0 1 Dekódolás. Az órajel hatására a beolvasott utasítás kód tárolódik az IC regiszterben, valamint a PC értéke növekszik.

0 0 1 Dekódolás. Az órajel hatására a beolvasott utasítás kód tárolódik az IC regiszterben, valamint a PC értéke növekszik. Teszt áramkör A CPU ból és kiegészítő áramkörökből kialakított számítógépet összekötjük az FPGA kártyán lévő ki és bemeneti eszközökkel, hogy az áramkör működése tesztelhető legyen. Eszközök A kártyán

Részletesebben

EC 6 708 Digitális csoportaggregát vezérlő

EC 6 708 Digitális csoportaggregát vezérlő EC 6 708 Digitális csoportaggregát vezérlő Beállítási útmutató A csoportaggregát vezérlő beállítását kizárólag szakképzett személy végezze! Jegyezze fel a beállított paramétereket és tartsa illetéktelen

Részletesebben

MCS-51-es MIKROKONTROLLER ÖSSZEFOGLALÓ KÉSZÍTETTE: DR. KÓNYA LÁSZLÓ Tartalomjegyzék

MCS-51-es MIKROKONTROLLER ÖSSZEFOGLALÓ KÉSZÍTETTE: DR. KÓNYA LÁSZLÓ Tartalomjegyzék 1 2 ELEKTRONIKA SZAKCSOPORT BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA KANDÓ KÁLMÁN VILLAMOSMÉRNÖKI KARA AUTOMATIKA INTÉZET Oktatási segédlet 2000 MCS-51-es MIKROKONTROLLER MCS-51-es MIKROKONTROLLER ÖSSZEFOGLALÓ KÉSZÍTETTE:

Részletesebben

OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK. 2.1 A feladat

OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK. 2.1 A feladat 2. Digitális óra 28 OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK 2.1 A feladat Ebben a fejezetben egy viszonylag egyszerő problémára alkalmazva tekintjük át az OO tervezés modellezési technikáit. A feladat

Részletesebben

Következõ: Lineáris rendszerek jellemzõi és vizsgálatuk. Jelfeldolgozás. Lineáris rendszerek jellemzõi és vizsgálatuk

Következõ: Lineáris rendszerek jellemzõi és vizsgálatuk. Jelfeldolgozás. Lineáris rendszerek jellemzõi és vizsgálatuk 1 1 Következõ: Lineáris rendszerek jellemzõi és vizsgálatuk Jelfeldolgozás 1 Lineáris rendszerek jellemzõi és vizsgálatuk 2 Bevezetés 5 Kérdések, feladatok 6 Fourier sorok, Fourier transzformáció 7 Jelek

Részletesebben

MDS30-50D Víz víz hőszivattyú

MDS30-50D Víz víz hőszivattyú MDS30-50D Víz víz hőszivattyú Használati útmutató A beépítés előtt olvassa el ezt az útmutatót Figyelem! A hőszivattyúk üzembe helyezését bízza szakemberre, mivel a szakszerűtlen üzembe helyezésből fakadó

Részletesebben

Vezeték hossza (m) 7.6 15.2 30.5

Vezeték hossza (m) 7.6 15.2 30.5 Automatatöltő és tesztműszer 12.8V-s (4x 3,2V) LiFePO4 lítium-vas-foszfát, 2Ah és 100Ah közötti kapacitású akkumulátorokhoz Modell: TM290 / TM291 Ne használja NiCd, NiMh vagy nem újratölthető akkumulátorokhoz!

Részletesebben

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE Kezelési leírás 2015. Program azonosító: WUJEGYKE Fejlesztő: B a l o g h y S z o f t v e r K f t. Keszthely, Vak Bottyán utca 41. 8360 Tel: 83/515-080

Részletesebben

Felhasználói leírás v1.0

Felhasználói leírás v1.0 1 Felhasználói leírás v1.0 A Lakás Expressz Szolgáltatás Elemző rendszer felhasználói funkcióiról Verzió: v1.0 Készült: 2013.március 27. 2 TARTALOMJEGYZÉK 1 Bevezető... 3 2 Tarifálás... 4 2.1 Navigáció

Részletesebben

MÉRÉSTECHNIKA I. Laboratóriumi mérések

MÉRÉSTECHNIKA I. Laboratóriumi mérések SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM TÁVKÖZLÉSI TANSZÉK MÉRÉSTECHNIKA I. Laboratóriumi mérések Győr, 2005. 1. Bevezetés A laboratóriumban elvégzendő mérési gyakorlat a Méréstechnika I. tantárgy része. A laboratóriumi

Részletesebben

Bevitel-Kivitel. Eddig a számítógép agyáról volt szó. Szükség van eszközökre. Processzusok, memória, stb

Bevitel-Kivitel. Eddig a számítógép agyáról volt szó. Szükség van eszközökre. Processzusok, memória, stb Input és Output 1 Bevitel-Kivitel Eddig a számítógép agyáról volt szó Processzusok, memória, stb Szükség van eszközökre Adat bevitel és kivitel a számitógépből, -be Perifériák 2 Perifériákcsoportosításá,

Részletesebben

10193/12 KH/md DG E2

10193/12 KH/md DG E2 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2012. június 4. (OR. en) 10193/12 Intézményközi referenciaszám: 2012/0048 (NLE) ENER 181 COTRA 19 OC 276 JOGALKOTÁSI AKTUSOK ÉS EGYÉB ESZKÖZÖK Tárgy: MEGÁLLAPODÁS az Amerikai

Részletesebben

2 - ELEKTROMOS BEKÖTÉSEK

2 - ELEKTROMOS BEKÖTÉSEK 4. oldal 2 - ELEKTROMOS BEKÖTÉSEK 2A A VEZETÉKEK KERESZTMETSZETE - A vezérlőegység áramellátását (a külső biztosítódobozának csatlakozókapcsán) egy legalább 3x1,5 mm 2 -es vezetékkel kell megoldani. Amennyiben

Részletesebben

Az 5-2. ábra két folyamatos jel (A és B) azonos gyakoriságú mintavételezését mutatja. 5-2. ábra

Az 5-2. ábra két folyamatos jel (A és B) azonos gyakoriságú mintavételezését mutatja. 5-2. ábra Az analóg folyamatjeleken - mielőtt azok további feldolgozás (hasznosítás) céljából bekerülnének a rendszer adatbázisába - az alábbi műveleteket kell elvégezni: mintavételezés, átkódolás, méréskorrekció,

Részletesebben

ÓVINTÉZKEDÉSEK A LÉGKONDICIONÁLÓVAL KAPCSOLATBAN

ÓVINTÉZKEDÉSEK A LÉGKONDICIONÁLÓVAL KAPCSOLATBAN BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK Tilos áram alatt levő készüléket üzembe helyezni. Az üzembe helyezést és a szervizelést/javítást szakembernek kell végeznie, a gyártó előírásaival és a helyi biztonsági normákkal

Részletesebben

ProCOM GPRS ADAPTER TELEPÍTÉSI ÉS ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ. v1.0 és újabb modul verziókhoz Rev. 1.2 2010.09.20

ProCOM GPRS ADAPTER TELEPÍTÉSI ÉS ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ. v1.0 és újabb modul verziókhoz Rev. 1.2 2010.09.20 ProCOM GPRS ADAPTER TELEPÍTÉSI ÉS ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ v1.0 és újabb modul verziókhoz Rev. 1.2 2010.09.20 Tartalomjegyzék 1 A ProCOM GPRS Adapter alapvető funkciói... 3 1.1 Funkciók és szolgáltatások...

Részletesebben

Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar. Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás.

Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar. Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás. JELLEGZETES ÜZEMFENNTARTÁS-TECHNOLÓGIAI ELJÁRÁSOK 4.06 Javításhelyes szerelés 1 Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás. A mai termékek

Részletesebben

T A R T A L O M J E G Y Z É K

T A R T A L O M J E G Y Z É K TA R TA L O M J E G Y Z É K T A R T A L O M J E G Y Z É K A KÉSZÜLÉK JELLEMZŐI................................... 3 A készülék felhasználása.............................................. 3 Főbb funkciók......................................................

Részletesebben

WRS-K felszerelési és kezelési útmutató

WRS-K felszerelési és kezelési útmutató WRS-K felszerelési és kezelési útmutató KLM klíma- és szellőztető modul BMK kezelőmodul BMK-F távirányító Érvényes a 2.0.031 szoftververziótól Wolf GmbH Postfach 1380 84048 Mainburg Tel. 08751/74-0 Fax

Részletesebben

EverLinkBusSetup. Beléptető, munkaidő nyilvántartó és parkoló rendszer konfiguráló program felhasználói leírása rendszergazdák részére

EverLinkBusSetup. Beléptető, munkaidő nyilvántartó és parkoló rendszer konfiguráló program felhasználói leírása rendszergazdák részére EverLinkBusSetup Beléptető, munkaidő nyilvántartó és parkoló rendszer konfiguráló program felhasználói leírása rendszergazdák részére Kiemelt magyarországi disztribútor: LDSZ Vagyonvédelmi Kft. Fontos

Részletesebben

3. Az univerzális szabályozó algoritmusai.

3. Az univerzális szabályozó algoritmusai. 3. Az univerzális szabályozó algoritmusai. Az UC teljes nevén UNIVERZÁLIS MIKROPROCESSZOROS PID SZABÁLYOZÓ. Tulajdonképpen a hosszú név felesleges, mert amelyik szabályozó nem univerzális, nem mikroprocesszoros

Részletesebben

KFUV1 és a KFUV1A típusú

KFUV1 és a KFUV1A típusú 1106 Budapest, Gránátos u. 6. tel.: (+ 361) 433 1666 fax: (+ 361) 262 2808 TERMÉKISMERTETİ ÉS HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ KFUV1 és a KFUV1A típusú egycsatornás fixkódos/ugrókódos rádióvevıhöz 1. Alkalmazási lehetıségek:

Részletesebben

Paraméter csoport. Alapbeállítások

Paraméter csoport. Alapbeállítások Paraméter csoport A1 b1 b2 C1 C2 C3 C4 C6 d1 d2 d3 d4 E1 E2 H1 H2 H3 H4 H5 L1 L2 L3 L4 L5 L6 L8 n1 n3 o1 o2 o3 o4 U1 U2 U4 Neve Alapbeállítások Működésmód paraméterek Egyenáramú fékezés Fel és lefutási

Részletesebben

3. Konzultáció: Kondenzátorok, tekercsek, RC és RL tagok, bekapcsolási jelenségek (még nagyon Béta-verzió)

3. Konzultáció: Kondenzátorok, tekercsek, RC és RL tagok, bekapcsolási jelenségek (még nagyon Béta-verzió) 3. Konzultáció: Kondenzátorok, tekercsek, R és RL tagok, bekapcsolási jelenségek (még nagyon Béta-verzió Zoli 2009. október 28. 1 Tartalomjegyzék 1. Frekvenciafüggő elemek, kondenzátorok és tekercsek:

Részletesebben

JME-52F. Oltásvezérlő modul. DSC Hungária Kft. JELLEMZŐK:

JME-52F. Oltásvezérlő modul. DSC Hungária Kft. JELLEMZŐK: JME-52F Oltásvezérlő modul JELLEMZŐK: Programozható késleltetés (30, 60, 90, 150 másodperc) ÉS, VAGY üzemmód Vezérelhető, programozható kimenet 3 bemenet: tiltás, indítás, nyomáskapcsoló felügyelet Hiba,

Részletesebben

Mechatronika és mikroszámítógépek. 2018/2019 I. félév. Külső megszakítások

Mechatronika és mikroszámítógépek. 2018/2019 I. félév. Külső megszakítások Mechatronika és mikroszámítógépek 2018/2019 I. félév Külső megszakítások Megszakítás, Interrupt A megszakítás egy olyan esemény, vagy feltétel teljesülése, amely felfüggeszti a program futását, a vezérlést

Részletesebben

Lemezkezelés, állományrendszerek

Lemezkezelés, állományrendszerek Lemezkezelés, állományrendszerek A fizikai lemezek területét használat előtt logikai lemezekké kell szerveznünk. A logikai lemez az az egység, amely a felhasználó számára külön lemezként jelenik meg, vagyis

Részletesebben

Az INTEL D-2920 analóg mikroprocesszor alkalmazása

Az INTEL D-2920 analóg mikroprocesszor alkalmazása Az INTEL D-2920 analóg mikroprocesszor alkalmazása FAZEKAS DÉNES Távközlési Kutató Intézet ÖSSZEFOGLALÁS Az INTEL D 2920-at kifejezetten analóg feladatok megoldására fejlesztették ki. Segítségével olyan

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK A KÁRTYAELFOGADÓI SZERZŐDÉSHEZ Hatályos: 2014. május 19-től Az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhely: 3525 Miskolc, Dózsa

Részletesebben

Számelméleti feladatok az általános iskolai versenyek tükrében dr. Pintér Ferenc, Nagykanizsa

Számelméleti feladatok az általános iskolai versenyek tükrében dr. Pintér Ferenc, Nagykanizsa Számelméleti feladatok az általános iskolai versenyek tükrében dr. Pintér Ferenc, Nagykanizsa 1. Mutasd meg, hogy a tízes számrendszerben felírt 111111111111 tizenhárom jegyű szám összetett szám, azaz

Részletesebben

MICROCHIP PIC DEMO PANEL

MICROCHIP PIC DEMO PANEL 1 MICROCHIP PIC DEMO PANEL A cél: egy olyan, Microchip PIC mikrokontrollerrel felépített kísérleti panel készítése, ami alkalmas a PIC-ekkel való ismerkedéshez, de akár mint vezérlı panel is használható

Részletesebben

21. szám 124. évfolyam 2009. július 3. TARTALOM. Utasítások 48/2009. (VII. 3. MÁV Ért. 21.) VIG számú

21. szám 124. évfolyam 2009. július 3. TARTALOM. Utasítások 48/2009. (VII. 3. MÁV Ért. 21.) VIG számú 21. szám 124. évfolyam 2009. július 3. ÉRTESÍTÕ MAGYAR ÁLLAMVASUTAK ZÁRTKÖRÛEN MÛKÖDÕ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG TARTALOM Oldal Utasítások 48/2009. (VII. 3. MÁV Ért. 21.) VIG számú vezérigazgatói utasítás a vonatok

Részletesebben

A DAS1414 általános célú intelligens adatgyűjtő és vezérlő egység és alkalmazásai

A DAS1414 általános célú intelligens adatgyűjtő és vezérlő egység és alkalmazásai A DAS1414 általános célú intelligens adatgyűjtő és vezérlő egység és alkalmazásai Gingl Zoltán, Kántor Zoltán* és Mingesz Róbert Szegedi Tudományegyetem, Kísérleti Fizikai Tanszék *Szegedi Tudományegyetem,

Részletesebben

A 2011/2012. tanévi FIZIKA Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának feladatai és megoldásai fizikából. I.

A 2011/2012. tanévi FIZIKA Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának feladatai és megoldásai fizikából. I. Oktatási Hivatal A 11/1. tanévi FIZIKA Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny első fordulójának feladatai és megoldásai fizikából I. kategória A dolgozatok elkészítéséhez minden segédeszköz használható.

Részletesebben

Fordulatszámmérő és szabályozó áramkör tervezése egyenáramú kefés motorhoz

Fordulatszámmérő és szabályozó áramkör tervezése egyenáramú kefés motorhoz MISKOLCI EGYETEM Gépészmérnöki és Informatikai Kar Automatizálási és Infokommunikációs Intézeti Tanszéke Villamosmérnöki BSc szak Ipari automatizálás és kommunikáció szakirány Fordulatszámmérő és szabályozó

Részletesebben

(1. és 2. kérdéshez van vet-en egy 20 oldalas pdf a Transzformátorokról, ide azt írtam le, amit én kiválasztanék belőle a zh-kérdéshez.

(1. és 2. kérdéshez van vet-en egy 20 oldalas pdf a Transzformátorokról, ide azt írtam le, amit én kiválasztanék belőle a zh-kérdéshez. 1. A transzformátor működési elve, felépítése, helyettesítő kapcsolása (működési elv, indukált feszültség, áttétel, felépítés, vasmag, tekercsek, helyettesítő kapcsolás és származtatása) (1. és 2. kérdéshez

Részletesebben

Point of View Mobii 945 IPS 9.7 - Android 4.1 Tablet PC. Tartalomjegyzék... 1. Általános tudnivalók használathoz... 2. Jogi nyilatkozat...

Point of View Mobii 945 IPS 9.7 - Android 4.1 Tablet PC. Tartalomjegyzék... 1. Általános tudnivalók használathoz... 2. Jogi nyilatkozat... Point of View Mobii 945 IPS 9.7 - Android 4.1 Tablet PC Magyar Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Általános tudnivalók használathoz... 2 Jogi nyilatkozat... 2 Doboz tartalma... 2 1.0 Termék alapvető

Részletesebben

SITRANS FUS380 ultrahangos áramlásmér. SITRANS FUE380 ultrahangos áramlásmér

SITRANS FUS380 ultrahangos áramlásmér. SITRANS FUE380 ultrahangos áramlásmér Beépítési utasítás 2007/08-as kiadás SITRANS F US SITRANS FUS380 ultrahangos áramlásmér SITRANS FUE380 ultrahangos áramlásmér (MID tanúsítvánnyal h mennyiség méréshez) [ ] Technical Documentation (handbooks,

Részletesebben

Kibernetika korábbi vizsga zárthelyi dolgozatokból válogatott tesztkérdések Figyelem! Az alábbi tesztek csak mintául szolgálnak a tesztkérdések megoldásához, azaz a bemagolásuk nem jelenti a tananyag elsajátítását

Részletesebben

I. A légfékrendszer időszakos vizsgálatához alkalmazható mérő-adatgyűjtő berendezés műszaki

I. A légfékrendszer időszakos vizsgálatához alkalmazható mérő-adatgyűjtő berendezés műszaki A Közlekedési Főfelügyelet közleménye a nemzetközi forgalomban használt autóbuszok (M2 és M3 jármű-kategóriába tartozó gépkocsik) vizsgálatát (is) végző vizsgálóállomásokon alkalmazandó mérő-adatgyűjtő

Részletesebben

B-TEL99 Kétcsatornás telefonhívó

B-TEL99 Kétcsatornás telefonhívó B-TEL99 Kétcsatornás telefonhívó Felszerelési és Felhasználási útmutató 1 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...2 BEVEZETŐ...3 Általános jellemzők...3 Leírás...3 Hívási folyamat...4 Műszaki jellemzők...4 Részegységek

Részletesebben

Megszakítások és kivételek

Megszakítások és kivételek Megszakítások és kivételek Megszakítások Megszakítás a számítási rendszernek küldött jelzés, mely valamilyen esemény felléptéről értesíti. Egy megszakítás felléptekor a rendszer: megszakítja az aktív program

Részletesebben

Vényírás. 1. ábra. 1. oldal

Vényírás. 1. ábra. 1. oldal Vényírás Amennyiben sikeresen kitöltöttük és elmentettük a megvizsgált személy ápolási esetét, lehetőségünk van vény felírására, az alábbi módon; 1. ábra A gomb megnyomásával egy legördülő menü tárul elénk,

Részletesebben

Rendszerfelügyelet Logikai partíciók

Rendszerfelügyelet Logikai partíciók System i Rendszerfelügyelet Logikai partíciók 6. verzió 1. kiadás System i Rendszerfelügyelet Logikai partíciók 6. verzió 1. kiadás Megjegyzés Jelen leírás és a tárgyalt termék használatba vétele előtt

Részletesebben