Nagy Szaffina. C vitamin. Minden jog fenntartva. A könyv szerzői jogvédelem alatt áll. Másolni, továbbítani tilos! Készült: 2011.február 2.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Nagy Szaffina. C vitamin. Minden jog fenntartva. A könyv szerzői jogvédelem alatt áll. Másolni, továbbítani tilos! Készült: 2011.február 2."

Átírás

1

2 Nagy Szaffina C vitamin Minden jog fenntartva. A könyv szerzői jogvédelem alatt áll. Másolni, továbbítani tilos! Készült: 2011.február 2.

3 Előszó Nem orvosként, vagy természetgyógyászként írtam e könyvet, bár utóbbi címmel akár rendelkezhetnék is hivatalosan, szaktudásomhoz mérten. A könyvben egy csokorba gyűjtöttem mind azon ismereteimet, amit tanultam, és tudok az aszkorbinsavról, nevezetesen a C- vitaminról. Több olvasóm is érdeklődött az adott téma iránt, így jött létre ez a kis könyv, amit most virtuális kezedben tartasz. Bízom benne, hogy hasznos ismeretekkel fogja gazdagítani tudásod, és örömmel olvasod. Egy-két tanácsot is megosztok Veled a könyv végén, illetve ha további kérdésed, vagy szomjazó tudásvágy, netán mérhetetlen kíváncsiság merülne fel, megadtam a blogom elérhetőségét, így még több információt tudsz begyűjteni az egészség témában. Szeretettel ajánlom Neked és mind azoknak, akik olvasni fogják. Köszönöm férjemnek, hogy megszerkesztette a könyvet, és hogy mint mindig most is volt elég kitartása, és türelme a munkámhoz. Célom, hogy értéket teremtsek, és hogy segítsek, ösztönözzek másokat a tudatos élethez, és az egészség tudatossághoz.

4 Tartalomjegyzék Egy kis történelem Miért is jó? A jóból is megárt a sok! És ha hiányzik? MÉg csak az hiányzik! Mennyi is az annyi?! Mikor tanácsos táplálék kiegészítő formában is bevinni? A legtöbb C-vitamint tartalmazó ételeink Elég csak a zöldség, gyümölcs bevitel?

5 C-vitamin Tudományos, biológiai hatáson alapuló elnevezése: aszkorbinsav. Érdekesség képen, ha a betűket elemezzük jól érthetővé válik, miért ez a tudományos elnevezés. Skorbut skorb, - aszkorb, az, az valódi fegyver a skorbut elleni harcban. Egy kis történelem: A hajóra szállt legénység rettegett harmadik tengeri betegsége a skorbut volt. Félelem járta be a hosszú utazások kalandorait, bármilyen okból is szálltak tengerre, a halál ott lopakodott mögöttük. Robert Dudley ( ) Rejtély a tengeren című regényében is ír erről. A XV. században már felismerték, ha hónapokat töltenek a tengerészek kikötés nélkül a hajón, megvonva maguktól a friss, tápláló étkeket, komoly esélyük van arra, hogy felüsse fejét a skorbut halált okozó rettegett betegség. A XVIII. század második felétől a tengerészek rendszeresen fogyasztottak citromot, déli gyümölcsöket, és hordókban tároltak savanyú káposztát is. Ezzel jelentősen megnövelték szervezetük ellenálló képességét, és jelentősen csökkent a megbetegedések, és halálozások száma. Az amerikai polgárháborúban ember veszette életét a skorbut miatt.

6 1753-ban James Lind bebizonyította, hogy a citrusfélék gyógyítják a skorbutot. Az igazi felfedezés a XX. század első felében hozott áttörést tudományosan is. A C-vitamint kristályos formában először Szent György Albert állította elő először mellékveséből, majd paradicsompaprikából. Miért is jó? Jelentős szerepe van a szervezetben a kötőszövetek kialakulásában, és a sejtek oxidációs-redukciós folyamataiban. Nagyon fontos antioxidáns, mely nélkül a szabadgyökök a szervezetünkben sokkal nagyobb arányban fordulnának elő. Fertőzésekkel szemben is ügyesen veszi fel a harcot. Erősíti az immunrendszert. Megőrzi a fogak, fogíny, csontok erősségét, növeli a szervezet ellenálló képességét. A B-9-vitamint, és az E-vitamint megóvja az oxidációtól. Gondoljunk csak egy ketté vágott almára! Ha citrommal kenjük be a felületét, lassabban megy végbe az oxidáció, az, az a barnulás. A C-vitamin felgyorsítja az anyagcserét. Megfelelő bevitellel egyensúlyban tarthatjuk az anyagcserénket. Méregtelenítő folyamatokban kiváló segítség lehet.

7 Toxikus anyagok ellen, mint pl: ólom, arzén, kadmium, higany, jól védelmező funkciót lát el a szervezetben. A szabadgyökök támadásában fontos antioxidáns. A bioflavonoidok segítenek abban, hogy elektront tudjon átadni a szabad gyököknek (páratlan molekulák, melyek romboló hatással vannak sejtjeinkre). Ezek a bioflavonoidok egyféle hídként segítik át a C-vitamin munkáját, az, az elektron szállítását. A C-vitamin megerősíti a sejtek közötti kötést, hogy a baktériumok ne tudjanak ott megtapadni. Kutatások támasztják alá, hogy az E-vitaminnal együtt működve a prosztata rák is megelőzhető, illetve sikeresen kezelhető! Az aszkorbinsav vízben oldódó, a szervezet nem tudja előállítani ezért nekünk kell bevinni azt megfelelő ételekkel. A jóból is megárt a sok! Elégtelen mennyiségű C-vitamin esetében a réz felhalmozódhat, aminek következtében vas, szelén, és káliumhiány léphet fel. Túl sok C-vitamin bevitele azonban a rézhiányt vált ki, ami a vas felgyülemlését vonja maga után. A C-vitamin növeli a vas felvételt.

8 És ha hiányzik? MÉg csak az hiányzik! Hiánya jelentősen télen és tavasszal érzékelhető. Fáradékonyság, bágyadtság, étvágytalanság, ízületi fájdalmak, és a szervezet ellenálló képességének csökkenésében mutatkozik meg. Teljes hiánya skorbut betegséget idéz elő. Gyengeséggel, fogíny duzzanattal, fogak kihullásával, nagyfokú vérzékenységgel, és a test elhalálozásával jár. Az ismert tavaszi fáradság, vagy az őszi, téli megfázások idején érdemes jobban odafigyelni szervezetünk jelzéseire, és olyan ételek enni, amelyben jelentősen van C-vitamin. Ezek elkerülhetőek, ha szervezetünkben sem hiány, sem túltengés nincsen. Mennyi is az annyi?! Még is mennyit kell ennem, és miben található meg a legtöbb C-vitamin? Az aszkorbinsav hallatán mindenkinek a citrom jut azonnal eszébe. Való igaz, tartalmaz C-vitamint, ám társai, mint a narancs, grapefruit magasabb tartalommal bír. Egy nagyobb kiwi egy felnőtt ember számára biztosítja a napi bevitelt. Déli gyümölcseinknél azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy éretlenül szállítják őket, mire a boltokban kaphatóak lesznek, és erős rovarirtó szerekkel (DDT) kezelik őket. Ennek

9 kezelésére a zöldség-gyümölcsmosót ajánlom, mely eltávolítja ezeket a vegyszeres lerakódásokat. A legtöbb citromban mérve átlagosan 100 grammra vonatkoztatva 45 mg C-vitamin található gramm paprika elfogyasztásával pótolhatjuk egész napi C-vitamin igényünket. A színes húsú paprikák magasabb vitamin tartalommal rendelkeznek, mint társaik. Érdemes ezeket fogyasztani. A zöldpaprika éretlen, ezt kevesen tudják, még kevesebben befogadni, de semmiképpen sem ajánlanám ezek fogyasztását, csípős változatban sem. Ezenkívül a kaliforniai paprikákat külföldről hozzák hazánkba, és a legtöbb ilyen típusú paprikákat gázzal kezelik! A legtöbb C-vitamin a bogyós termésű gyümölcsökben található. (csipkebogyó, fekete ribizke) C-vitamint tartalmazó növényeinket óvnunk kell (ene) a hőtől, túlzott napfénytől, levegőtől, az oxidáció miatt. Linus Pauling ( ) 2-9 grammot javasolt naponta betegség megelőzés céljából. De ahol már javulást kell elérni (betegség) ott nagyobb mennyiséget írt elő. A hivatalos gyógyszerészeti kiadványok 60 mg-ot jelöltek meg napi szükségletként. Ezt az optimális mennyiséget megnöveli az erős fizikai, vagy szellemi munka, megerőltetés, stressz helyzetek, lázas megbetegedés, sebgyógyulás, vagy

10 állapotosság. 30 mg.nyi teljesen felszívódik. A felesleg úgy is távozik. Állapotos nők esetében a C-vitamin szükséglet jelentősen megnövekszik, 70 mg-ra, míg szoptatós kismamák estében ez 90 mg-ra nő. A kötőszöveteinket felépítő fehérjékben, kollagének termelődésében vesz részt. A gyermekek szabályos növekedésében fontos szerepet játszik. Mikor tanácsos táplálék kiegészítő formában is bevinni? Tehát nagyobb mennyiségben, mint amennyit az étkezésünkkel beviszünk. - dohányzás - alkohol, vagy más kábítószerek hatása - cukorbetegség - állandósult stresszes állapot, depresszió - antibiotikumot szedőknél - szívbetegek - állapotos nők - megerőltető fizikai vagy szellemi munka esetén - lázas megbetegedés

11 - helytelen, egyoldalú táplálkozás esetén, diétáknál, fogyókúráknál - testépítőknek, sportolóknak Ezekben az esetekben, főleg stressz, dohányzás, akár napi mg-ra is nőhet a napi szükséges bevitel. Egyetlen szál cigaretta elszívása 30 mg C-vitamin-kompenzációt igényel. A diéták, fogyókúrák szintén meg csappanthatják C-vitamin készletünket, ezért ilyen estekben is érdemes fokozottan odafigyelni! A szakirodalom szerint 30 deka délgyümölcs már fedezi a napi C-vitamin szükségletünket. A legtöbb C-vitamint tartalmazó ételeink: (100 mg-ban mérve) Csipkebogyó Erős paprika Fűszerpaprika Zsidócseresznye Málna Vörös és fekete ribizli Petrezselyemzöld mg. 250 mg mg. 200 mg mg mg. 160 mg.

12 Padlizsán Brokkoli Kelbimbó Kiwi Karalábé Karfiol Vörös káposzta Narancs Káposzta félék Citrom Zeller levél nyele Mandarin Grapefruit Szamóca Sárgadinnye Egres Szőlő Gesztenye Dió Paradicsom Szeder 105 mg. 110 mg. 90 mg. 85 mg. 80 mg. 60 mg. 50 mg. 50 mg mg. 45 mg mg. 42 mg. 40 mg. 40 mg. 35 mg. 30 mg. 30 mg. 30 mg. 25 mg mg. 20 mg.

13 Ananász Banán Füge Naspolya Birs Meggy Kajszibarack 20 mg mg mg. 12 mg. 10 mg. 10 mg. 10 mg. Jelentős mennyiségben tartalmaz még a retek, a spárga, saláta és salátafélék, póréhagyma, vöröshagyma, és hagymafélék. Ezenkívül a parajban, cukkiniban, cukorborsóban, görögdinnyében, cseresznyében, avokádóban, céklában, édesköményben, endívia salátában, kínai kelben, patisszonban, rebarbarában, rukola salátában, sóskában, spárgában, sütőtökben, tormában, uborkában, zellergumóban is megtalálható. Az acai (ászáj) (Brazíliában őshonos pálmafa termése) kékesfekete bogyói, és a goji (keleti gyümölcs) is jelentős C- vitamin tartalommal rendelkezik.

14 Elég csak a zöldség, gyümölcs bevitel? Azt tudni kell, hogy sokat romlott a minősége a levegőnek, a földnek, a vizeknek, szennyezettebbé vált az emberi gyarlóságtól. Kutatások bizonyították, hogy a 80-as vagy az előtti években, a zöldségekben, gyümölcsökben jóval több ásványi anyag, vitamin volt található, mint napjainkban. Pl: egy sárgarépa adott x mennyiségű vitamint, ásványt, ma ezt közel 100 répával tudod elérni. Ha pl: egy zöldség, vagy gyümölcs összesített ásványi anyag tartalma 400 mg volt, az ma közel 70 mg csupán. Tehát fontos milyen zöldségeket, növényeket veszünk magunkhoz. Bio termesztésű, vagy házi (azt gondolom az már szinte majdhogynem bio, legalább is közelebb áll hozzá, persze házilag is lehet permetezni, és akkor már közel sem bio) vagy hipermarketek polcairól való. Zöldségek mosásához ajánlanám a zöldség gyümölcsmosót, mely minden permetszert leszed, és finomabb, valódibb íze lesz a zöldségeknek, gyümölcsöknek. Erről részletesen írtam a blogon. Ezért ajánlom a csírákat, mert azok esszenciálisan tartalmaznak nagymértékben szinte minden ásványi anyagot, és vitamint!

15 A csíráknál az adzuki babban, mungó babban, lucernában, káposztában, mustárban, retekben, lencsében, zöldborsóban található C-vitamin, jelentősebb mennyiségben az adzuki, mungó, és retek tartalmazza. Ha a csírákat több napfénynél neveled, akkor magasabb lesz a C-vitamin tartalma, ha sötétebb helyen, akkor a B2-vitamin tartalma. Bio magokból valódi bio élelmiszert tudsz előállítani! A blogomon keresztül hozzájuthatsz. Hogyan csíráztass? ml A zöld, élő levelek, növények tartalmaznak elegendő C- vitamint, főképp, ha az bio. Azt kevesen tudják, hogy a brokkoliban, kétszer, és a petrezselyemben háromszor több C-vitamin van, mint a citromban. Ajánlanám, hogy minden zöldséget, gyümölcsöt nyersen fogyassz, és alkalmazd a napi zöldlevek bevitelét. ml

16 A búzafű szinte felülmúl minden zöldséget, a vitamin, és ásványi anyag tartalmát illetően. Jelentős C-vitamin tartalma van! Reggelente egy kis pohárnyi (fél-egy deci) frissen préselt búzafüvet ajánlatos elfogyasztani. A C-vitamin mennyisége szervezettől is függ, hiszen mindannyian más erősségű immunrendszerrel, más panaszokkal létezünk. Tehát, ezt a szervezet érzi, mikor, mennyi kell! A józan paraszti észre kell hagyatkozni, és figyelni testünk jeleit. A szervezetünk van annyira intelligens, hogy jelezzen nekünk. Bár itt megjegyezném, hogy különbséget kell tenni a függőséget kiváltó kívánalom és a valódi szükséglet között. Amikor a test úgy érezné túl adagolás történt, tesz arról, hogy kiürítse a szervezetből, pl: hányással, hasmenéssel, vizelettel, émelygéssel. A test mindig ad jelzéseket! Valóban túl lehet adagolni, de ahhoz sokat kellene ennünk zöldségekből, a kapszulás megoldás már más eset. Ott kevésbé tudjuk magunkat kontrollálni. Túladagolásnál a vas mértéke megnövekszik, (a C-vitamin segíti a vasat felszívódni a bélben) ami szívbetegségekhez vezethet. Csak akkor szabad a tablettákhoz és csak is a jó minőségű tablettákhoz, amennyiben a szervezet igényelné a fokozottabb bevitelt! És csak rövid ideig, (1-2 hó) tehát nem 12 hónapon át. A táplálék kiegészítőnek valóban megbízható helyről kell, hogy származzon! Inkább vegyük meg a kicsit drágábbat, és

17 védjeggyel ellátott terméket, drogériákban, bio boltokban, illetve erre szakosodott áruházakból. A chlorella alga jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Így ezek szedése táplálék kiegészítőként is megállják helyüket az aszkorbinsav megfelelő ellátásáért. A savanyú káposztában jelentősen jelen van a C-vitamin, de a túlzott és nem megfelelő sózás miatt (konyhasó, mely KCL,- káliumklorid, NACL-nátriumklorid helyett) ritkán ajánlom, illetve a legjobb, amit mi készítünk el házilag. Saját recept: e.html Csipkebogyó tea készítésénél hideg áztatást végezzünk. Szobahőmérsékletű vízzel készítsük el. Hat-nyolc óráig hagyjuk lefedve ázni, és szűrjük le. A megmaradt csipkebogyó termést, langyos vízzel, vízgőz fürdő felett nyomkodjuk meg, és passzírozzuk át egy szűrön, vagy szitán. Így elkészül az élő lekvárunk, melyet mézzel, vagy sztíviával édesíthetünk. Üvegben, hűtőben pár napig eltárolható. A hő kezelt ételek már nagyon kis mennyiségben, vagy nem is tartalmaznak C-vitamint. Óriási tévedés azt hinni, hogy egy jó kis házi készítésű bicske lekvár, vagy télire eltett kompótok, fagyasztott gyümölcsök, konzervek, főzelékek, párolt zöldségek, sütött ételek tartalmaznak elegendő mennyiségű C- vitamint. Szinte minden károsodik a hő kezelés során. Bár a szakirodalom még mindig ezek fogyasztását javasolja, a nyers, vegán étkezés bizonyítottan, tényszerűen, kutatásokra, és megbízható tapasztalatokra épülve ellent mond ennek.

18 Mindenképpen az élő, nyers étkezést javasolnám! Az élő, nyers ételekben megmarad az enzim, és minden vitamin, és ásványi anyag, úgy ahogyan azt nekünk a természet adja, olyan mértékben, ahogyan szervezetünknek szüksége van rá. Blogomon sok hasznos receptet találhatsz és értékes cikkeket a vegán életmódról. Segítség lehet mindazok számára, akik valóban az egészség útján szeretnének járni, félrevezetések nélkül, frissen, fitten, megújulva!

19 A szerzőről: Két évig tanult gasztronómiát, majd közel tíz évig az üzleti és oktatói szférában tevékenykedett. Személyiségfejlesztő, önismereti, és üzleti menedzsment tanfolyamokat, képzéseket tartott közösen férjével, Nagy Károllyal. Kitanulta az ősi, keleti regenerációs filozófiát, a tudatos egészséges életmódot, és elsajátította a nyers, vegán táplálkozást óta vegánul étkezik. Jelenleg a blogot vezeti, tanfolyamokat, előadásokat tart, programokat szervez, és cikkeket ír. Blogján számos recept megtalálható, és egészséggel kapcsolatos tanácsok, ismertetők. Ő az a Fényharcos, aki tudja mi a célja, kutatja az utat, és el is éri azt. Kardjával utat tör, és mutatja azt másoknak, reményt, szeretetet, hitet adva ezzel azoknak, akik még csak keresik az egészséghez vezető járható ösvényt.

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév, 2 óra. Készült az Európai unió finanszírozásával megvalósuló iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 1. osztályos tanulók részére II. félév, 2 óra Készült az Európai

Részletesebben

C-VITAMIN (ASZKORBINSAV)

C-VITAMIN (ASZKORBINSAV) C-VITAMIN (ASZKORBINSAV) A C-vitamin talán a legismertebb vitaminunk, legfőbb feladatai közé tartozik a szervezetünk ellenálló képességének megvédése a fertőzések és a szennyeződés okozta ártalmakkal,

Részletesebben

24/2005. (VI. 29. ) EüM - FVM együttes rendelet

24/2005. (VI. 29. ) EüM - FVM együttes rendelet 24/2005. (VI. 29. ) EüM - FVM együttes rendelet a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer - maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22. ) EüM - FVM együttes rendelet

Részletesebben

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Iskolagyümölcs - program Oktatási segédanyag 2013/2014. tanév 1. félév/2. A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Az egészség megőrzésben nagy fontossággal bírnak

Részletesebben

Földpörgetők A Julianna Általános Iskola Természettudományos Házi Versenye. I. Forduló 5 6. évfolyam

Földpörgetők A Julianna Általános Iskola Természettudományos Házi Versenye. I. Forduló 5 6. évfolyam 1. feladat A C-vitamin felfedezése és elterjedése előtt számos olyan betegség volt rendkívül gyakori, amelyek ma már a helyes táplálkozás és az orvosi módszerek segítségével könnyen megelőzhetők. Az úgynevezett

Részletesebben

1) Kérdés: Hány szállítással kell számolni hetente, szállítási pontonkénti bontásban? Válasz: A csatolt táblázat szerint.

1) Kérdés: Hány szállítással kell számolni hetente, szállítási pontonkénti bontásban? Válasz: A csatolt táblázat szerint. Tárgy: 1. sz. kiegészítő tájékoztatás Tisztelt Gazdasági Szereplő! Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat ajánlatkérő által indított Hideg élelmiszer beszerzése a Kőbányai Egyesített Bölcsődék

Részletesebben

Diétás Naplóm. http://laktozsevelesenelkule.wordpress.com/

Diétás Naplóm. http://laktozsevelesenelkule.wordpress.com/ http://laktozsevelesenelkule.wordpress.com/ Diétás Naplóm Kedves Én! Használati útmutató Ezúton megígérem magamnak, hogy a következő egy-négy hétben becsületesen vezetni fogom a diétás naplómat azzal a

Részletesebben

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat.

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat. Nyomelemek, ásványi anyagok: Nevükhöz hűen csak nyomokban, egészen icipici mennyiségben szükségesek a szervezet számára, ugyanakkor ez a nagyon kicsike mennyiség egyben létfontosságú is! Néhány rövid mondat

Részletesebben

A-Z-IG ZÖLDSÉG GYÜMÖLCS KFT. TELEFON FAX E-MAIL LÁZÁR KFT. 2014.08.05-11. IG 06303774834 06-1-283-8376 azigkft@gmail.com 32 HÉT

A-Z-IG ZÖLDSÉG GYÜMÖLCS KFT. TELEFON FAX E-MAIL LÁZÁR KFT. 2014.08.05-11. IG 06303774834 06-1-283-8376 azigkft@gmail.com 32 HÉT A-Z-IG ZÖLDSÉG GYÜMÖLCS KFT. TELEFON FAX E-MAIL LÁZÁR KFT. 2014.08.05-11. IG 06303774834 06-1-283-8376 azigkft@gmail.com 32 HÉT ÁRU MEGNEVEZÉSE SZÁRMAZÁS MÉRET NETTÓ ÁR KISZ. ZÖLDSÉGEK: Kaliforniai paprika

Részletesebben

Házi tartósítási eljárások. A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg.

Házi tartósítási eljárások. A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg. Házi tartósítási eljárások A projekt a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósul meg. Cél egészséges, kis energiaigényű, változatos Téli élelmiszer biztosítása Amit szeretnénk

Részletesebben

PIACI FELHOZATAL ÉS ÁRJELENTÉS hó összeírás napja

PIACI FELHOZATAL ÉS ÁRJELENTÉS hó összeírás napja KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Telefon: 1/345-6000 www.ksh.hu Adatszolgáltatóinknak Nyomtatványok Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikól szóló. évi CLV. törvény. és. -a alapján kötelező. Nyilvántartási

Részletesebben

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK KÉSZÍTETTE: GAÁL ELEONÓRA OKLEVELES TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM Egészséges alapanyagok egészséges táplálkozás mintaprojekt a közétkeztetés minőségi

Részletesebben

2005.7.9. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 177/35

2005.7.9. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 177/35 2005.7.9. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 177/35 A BIZOTTSÁG 2005/46/EK IRÁNYELVE (2005. július 8.) a 86/362/EGK, a 86/363/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelvek mellékleteinek az amitráz maximális szermaradványértéke

Részletesebben

Élelmiszerek fruktóz tartalma betűrendes útmutató

Élelmiszerek fruktóz tartalma betűrendes útmutató Élelmiszerek fruktóz tartalma betűrendes útmutató Az értékek g/100g élelmiszerre vannak megadva, vagyis hány g fruktózt, glukózt, szorbitot és szacharózt tartalmaz 100g élelmiszer. Ha a glükóznak a fruktózhoz

Részletesebben

É R T É K E L Ő Ö S S Z E S Í T Ő L A P

É R T É K E L Ő Ö S S Z E S Í T Ő L A P A legszebb konyhakertek programba Név:.. Méret... m 2 Helyezés: Lánykori név:.. által benevezett.. alatt található kertről. Cím:. Telefon:... E-mail cím:. Kertet művelők száma összesen:. fő Több generáció

Részletesebben

L 22/24 Az Európai Unió Hivatalos Lapja

L 22/24 Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 22/24 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2006.1.26. A BIZOTTSÁG 2006/9/EK IRÁNYELVE (2006. január 23.) a 90/642/EGK tanácsi irányelvnek az abban rögzített dikvátmaradvány megengedett legmagasabb mértéke

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv

SMART DIET. Táplálkozási kézikönyv SMART DIET Táplálkozási kézikönyv A Smart Diet diéta segítségével elégetheti a különböző területekről a zsírpárnákat, különösen a hasról, lábakról, és a karokról. Többféle diéta létezik. Vannak szétválasztó

Részletesebben

Zöldségnövények csoportosítása. Zöldségfélék fogalma

Zöldségnövények csoportosítása. Zöldségfélék fogalma Zöldségfélék fogalma A zöldségfélék lágyszárú, intenzív mővelést kívánó, nyersen vagy feldolgozva emberi táplálékul szolgáló, nagy biológiai értékő, sok vitamint, ásványi sót, íz- és zamatanyagokat tartalmazó

Részletesebben

36 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2002.9.7. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA

36 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2002.9.7. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA 36 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 03/37. kötet 32002L0076 2002.9.7. AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK HIVATALOS LAPJA L 240/45 A TANÁCS 2002/76/EK IRÁNYELVE (2002. szeptember 6.) a gabonafélékben, illetőleg az egyes

Részletesebben

/2007. ( ) FVM-EÜM együttes rendelete

/2007. ( ) FVM-EÜM együttes rendelete A földmővelésügyi és vidékfejlesztési miniszter és az egészségügyi miniszter /2007. ( ) FVM-EÜM együttes rendelete a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhetı növényvédıszer-maradék

Részletesebben

PIACI FELHOZATAL ÉS ÁRJELENTÉS hó összeírás napja

PIACI FELHOZATAL ÉS ÁRJELENTÉS hó összeírás napja KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Telefon: 1/345-6000 Internet: www.ksh.hu Adatszolgáltatóinknak Nyomtatványok Az adatszolgáltatás a hivatalos statisztikól szóló. évi CLV. törvény. és. -a alapján kötelező.

Részletesebben

Melléklet a 91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelethez

Melléklet a 91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelethez Melléklet a 91/2008. (VII. 24.) FVM-EüM együttes rendelethez 1. Az R. 1. ú melléklete 3. acetamiprid hatóanyaga az alábbi kultúra-határérték előírásokkal egészül ki: [Sor 3. acetamiprid] endívia *5 petrezselyemlevél

Részletesebben

PIACI FELHOZATAL ÉS ÁRJELENTÉS hó összeírás napja

PIACI FELHOZATAL ÉS ÁRJELENTÉS hó összeírás napja KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Telefon: 1/345-6000 Internet: www.ksh.hu Adatszolgáltatóinknak Nyomtatványok Az adatszolgáltatás a statisztikól szóló 93. évi XLVI. törvény (Stt.) 8. (2) bekezdése alapján

Részletesebben

Életerő, Sport és Fittség

Életerő, Sport és Fittség Életerő, Sport és Fittség Guarana Tabletta Tapasztalja meg a Guarana élénkítő hatását A Guarana egy Dél-Amerikában őshonos cserje, koffein tartalma, élénkítő serkentő hatásai miatt használják Kényelmes

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az éltetõ vitaminok A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan mûködéséhez. A vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (NH2-tartalmú kémiai gyök) szavakból

Részletesebben

Ezek az ételek javítják az agyműködést

Ezek az ételek javítják az agyműködést Olajos halak Az olajos halak kiváló omega-3 zsírsav források. Ezek a zsírsavak fontosak, mert a test sejtmembránjainak alkotóelemei, beleértve az agysejteket is. Ezáltal tudják javítani a szerkezetét.

Részletesebben

L 260/4 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2007.10.5. IRÁNYELVEK

L 260/4 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2007.10.5. IRÁNYELVEK L 260/4 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2007.10.5. IRÁNYELVEK A BIZOTTSÁG 2007/62/EK IRÁNYELVE (2007. október 4.) a 86/362/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelv egyes mellékleteinek a bifenazát, a petoxamid,

Részletesebben

A várandós nõk táplálkozása

A várandós nõk táplálkozása A várandós nõk táplálkozása Fontos, hogy az étrend igazodjon a kismama testtömeg-indexéhez, alapanyagcseréjéhez, az aktuális állapotához, és az ízléséhez. Vegyes táplálkozással, jól megválogatott, jó minõségû

Részletesebben

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK. -jelentős források: vitamin, ásványi elem, élelmi rost, szerves sav, pigment

ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK. -jelentős források: vitamin, ásványi elem, élelmi rost, szerves sav, pigment ZÖLDSÉGEK, GYÜMÖLCSÖK -olcsók, könnyen beszerezhetők gyakoriak -100 kg évente -napi élelem egyötöde -arányuk általában nem kielégítő -nyersen, feldolgozva, tartósítva -gyökér, gumó, hagyma, szár, levél,

Részletesebben

fejlesztendő kompetenciák: szociális kompetencia (demokráciára nevelés, fenntarthatóságra nevelés), kooperáció, kreativitás

fejlesztendő kompetenciák: szociális kompetencia (demokráciára nevelés, fenntarthatóságra nevelés), kooperáció, kreativitás cím: ZÖLD ÉTKEZÉS 1. korosztály: 12+ tantárgy: osztályfőnöki időtartam: 45 perc kulcsszavak: fenntarthatóság, zöld étterem, tudatos fogyasztás ideális létszám: 5 30 fő fejlesztendő kompetenciák: szociális

Részletesebben

2006.6.29. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 175/61

2006.6.29. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 175/61 2006.6.29. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 175/61 A BIZOTTSÁG 2006/59/EK IRÁNYELVE (2006. június 28.) a 76/895/EGK, a 86/362/EGK, a 86/363/EGK és a 90/642/EGK tanácsi irányelvek mellékleteinek a karbaril,

Részletesebben

Testünk építőkövei: A vitaminok

Testünk építőkövei: A vitaminok Testünk építőkövei: A vitaminok Vitamin A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek. Az emberi szervezetbe

Részletesebben

Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl

Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl A téli hónapokban sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekrõl és gyümölcsökrõl. Számos fajtájuk télen is bõvelkedik vitaminokban, gyakori fogyasztásukkal

Részletesebben

VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI. Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med.

VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI. Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med. VITAMINOK- EGÉSZSÉGÜNK JÓ BARÁTAI Prim. mag. Branislava BeloviÊ, dr. med. 2 BIZTŐSÍTSUNK MAGUNKNAK ELEGENDO MENNYISÉGŰ VITAMINT! HOGYAN? VÁLTOZATOS ÉTREND SEGÍTSÉGÉVEL! A TÁPLÁLKOZÁS PIRAMIS MINDEN EGYES

Részletesebben

Sárgabarackmag és a B17 vitamin. Törökország tavalyi sárgabarack magbél fogyasztása megközelíti a 20 tonnát.

Sárgabarackmag és a B17 vitamin. Törökország tavalyi sárgabarack magbél fogyasztása megközelíti a 20 tonnát. Üdvözöljük! Tisztelt Érdeklõdõ! Minden betegséget könnyebb és egyszerûbb megelõzni, mint azt gyógyítani! Célunk, hogy lehetõséget adjunk a rákos betegségek megelõzéséhez. Ha Ön azoknak az embereknek hisz,

Részletesebben

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő

Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Ferrotone 100% természetes forrásvízből nyert vastartalmú étrendkiegészítő Miért fontos a szervezetnek a vas? A vas számos enzim összetevője, így fontos kémiai reakciókban vesz részt. A hemoglobin és a

Részletesebben

Egészséges táplálkozás, tudatos vásárlás. cél: a gyerekek aktív részvétele, a tudatosság nevelése és növelése

Egészséges táplálkozás, tudatos vásárlás. cél: a gyerekek aktív részvétele, a tudatosság nevelése és növelése Egészséges táplálkozás, tudatos vásárlás cél: a gyerekek aktív részvétele, a tudatosság nevelése és növelése Fenn tudjuk tartani? Rövid bevezető beszélgetés a fenntarthatóságról - Írjuk fel a táblára azokat

Részletesebben

A világ 10 legtáplálóbb étele

A világ 10 legtáplálóbb étele Koreai kutatók több, mint 1000 nyers élelmiszer tápanyag információit felhasználva becsülték meg minden étel tápanyag összetevőjét, a napi tápanyag szükséglet kielégítésének tekintetében. Egyes ételek

Részletesebben

http://teherbeeses.hu Írta: Szabó Renáta

http://teherbeeses.hu Írta: Szabó Renáta Írta: Szabó Renáta Vitamin szükséglet terhesség előtt és a terhesség időszakában A terhességi állapot a nők többségénél egy nagyon boldog időszak szokott lenni. Mindemelett aggódással teli időszak is,

Részletesebben

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT

HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT HOPPÁ! FEJET HAJTOTTAK A JAPÁN TITOK ELŐTT Japánban emberemlékezet óta fogyasztják Beigazolódott, hogy a chlorella és a spirulina alga gátolja a rákos sejtkolóniák kialakulását, azaz hatékony a rákmegelőzésben.

Részletesebben

Vitaminok leírása, hatásai

Vitaminok leírása, hatásai Vitaminok leírása, hatásai A vitaminok két nagyobb csoportra oszthatók, vízben oldódó és zsírban oldódó vitaminokra. &amp

Részletesebben

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet

A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései. Károlyiné Csicsely Katalin Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A táplálkozási szokások és a dohányzás összefüggései Országos Korányi Tbc és Pulmonológiai Intézet A dohányzás emésztőrendszeri ártalmai Étvágytalanság. Ízérzékelés tompul. Emésztési panaszok. Gyakrabban

Részletesebben

Miért egészséges a sertéshús?

Miért egészséges a sertéshús? A sertéshúsból készült étel a családi és a társadalmi ünnepek, vendégváró asztalok egyik fő fogása, jó okkal. A sertéshús fogyasztása gasztronómiai élmény, tápanyag gazdagsága miatt táplálkozásunk szerves

Részletesebben

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde

Egészséges táplálkozás. Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Egészséges táplálkozás Készítette: Friedrichné Irmai Tünde Szívbarát szivárvány Értelmezési példa A lényeg, hogy húsfélékből napi 2-3 egységet javasolt fogyasztani. 1 egységnyi mennyiségek: 5-10

Részletesebben

Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés

Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés Bolygók és a hét napjai valamint az ember és az étkezés HÉTFŐ HOLD A folyékony elemekre hat, és azt várja, hogy a vasárnapi gondolatokat átgondoljuk és nyugodtan megfontoljuk. Ilyen nyugodt és harmonikus

Részletesebben

Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás

Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás A víz nélkülözhetetlen A hidrogénben gazdag víz kutatása 2007. Ohsawa professzor a Japán Orvosi Egyetemen kiadott egy disszertációt a hidrogén terápiás

Részletesebben

Egészséges táplálkozás:

Egészséges táplálkozás: KORSZERŰ TÁPLÁLKOZÁS Egészséges táplálkozás: Az egészséges :egy megfelelően összeállított menü, a szervezetnek szükséges energia és tápanyag mennyiséget biztosítja ahhoz, hogy tartósan egészségesek maradjunk.

Részletesebben

A vitaminok és az élelmiszerek kapcsolatáról

A vitaminok és az élelmiszerek kapcsolatáról A vitaminok és az élelmiszerek kapcsolatáról Rengeteg tévinformáció "marketing szöveg" és áltudományos szenzáció található a világhálón a vitaminokról és forrásaikról. Cikkünkben megpróbálunk a tényekre

Részletesebben

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T

S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T S Z I N T V I Z S G A F E L A D A T a Magyar Agrár-, Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Kamara hatáskörébe tartozó szakképesítéshez, a 41/2013. (V. 28.) VM rendelettel kiadott szakmai és vizsgáztatási

Részletesebben

Savasodás, vitaminok

Savasodás, vitaminok Savasodás, vitaminok Dr. Jekő József főiskolai tanár, intézetigazgató Nyíregyházi Főiskola, Agrár és Molekuláris Kutató és Szolgáltató Intézet Orvosi Wellness Konferencia Budapest, 2013. április 18-19.

Részletesebben

MULTIVITAMINOS csokoládészelet

MULTIVITAMINOS csokoládészelet www.upperbars.hu MULTIVITAMINOS Az UpperBars-nál megalkottunk egy vitaminokban, ásványi anyagokban és növényi kivonatokban gazdag szeletes csokoládé termékcsaládot, amely egyedülálló kezdeményezés Európában!

Részletesebben

Kalóriaszegény mintaétrend

Kalóriaszegény mintaétrend Kalóriaszegény mintaétrend Varga Gábor dr. www.gvmd.hu 1/9 1. nap 2 dl 1,5%-os tej 94 5 dkg párizsi 106 2 db abonett 60 10 dkg zöldpaprika 20 1 db kockasajt (3,3 dkg) 75 15 dkg alma 45 3 dl Garden rostos

Részletesebben

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 300/33

Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 300/33 2005.11.17. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 300/33 A BIZOTTSÁG 1872/2005/EK RENDELETE (2005. november 15.) egyes romlandó áruk vámértékének meghatározása céljából az egységértékek megállapításáról AZ

Részletesebben

FODOR ZOLTÁN Termeléshez kötött támogatások a kertészeti ágazatban 2015-2020

FODOR ZOLTÁN Termeléshez kötött támogatások a kertészeti ágazatban 2015-2020 FODOR ZOLTÁN Termeléshez kötött támogatások a kertészeti ágazatban 2015-2020 Budapest, 2015. január 30. KAP I. termeléshez kötött támogatás önkéntes, legfeljebb az éves pénzügyi keret 13%-a (évente közel

Részletesebben

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Zöldség gyümölcs. XI. évfolyam / 21. szám hét

Agrárgazdasági Kutató Intézet Piac-árinformációs Szolgálat. Zöldség gyümölcs. XI. évfolyam / 21. szám hét A K I Zöldség gyümölcs XI. évfolyam / 21. szám 11. 05 43- Zöldség-gyümölcs piaci jelentés: Néhány, hazai piacokért versenyzı belföldi termesztéső, illetve más országokból származó termék piaci ára 2 old.

Részletesebben

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére II. félév 1. óra Készült az Európai

Részletesebben

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D035772/02 számú dokumentumot.

Mellékelten továbbítjuk a delegációknak a D035772/02 számú dokumentumot. Az Európai Unió Tanácsa Brüsszel, 2014. december 5. (OR. en) 16594/14 AGRILEG 254 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2014. december 3. Címzett: Biz. dok. sz.: D035772/02 Tárgy: Uwe

Részletesebben

Éltető elemeink. Éltető elemeink: MAGNÉZIUM CALCIUM CINK SZELÉN 1 / 5

Éltető elemeink. Éltető elemeink: MAGNÉZIUM CALCIUM CINK SZELÉN 1 / 5 Éltető elemeink: MAGNÉZIUM CALCIUM CINK SZELÉN 1 / 5 MAGNÉZIUM Az emberi szervezet egészséges működéséhez vízre, táplálékra és a benne megtalálható sokféle vitaminra, ásványi anyagra és nyomelemre van

Részletesebben

Az egységes tápérték táblázat adta kihívások és lehetőségek.

Az egységes tápérték táblázat adta kihívások és lehetőségek. A JELÖLÉSI RENDELET VÉGREHAJTÁSA Az egységes tápérték táblázat adta kihívások és lehetőségek. 2015.10.21. A ZÖLDSÉG-GYÜMÖLCS FELDOLGOZÓ ÁGAZAT HELYZETE ÉS A FEJLESZTÉS LEHETŐSÉGE WORKSHOP A munkacsoport

Részletesebben

Készítette: Bruder Júlia

Készítette: Bruder Júlia Készítette: Bruder Júlia tápanyagok ballasztanyagok alaptápanyagok védőtápanyagok járulékos tápanyagok fehérjék zsiradékok szénhidrátok ALAPTÁPANYAGOK FEHÉRJÉK ZSIRADÉKOK SZÉNHIDRÁTOK Sejtépítők Energiát

Részletesebben

www.tantaki.hu Oldal 1

www.tantaki.hu Oldal 1 www.tantaki.hu Oldal 1 Problémacsillapító szülőknek Hogyan legyen kevesebb gondom a gyermekemmel? Nagy Erika, 2012 Minden jog fenntartva! Jelen kiadványban közölt írások a szerzői jogról szóló 1999. évi

Részletesebben

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL JELENTÉS A BIOKONTROLL HUNGÁRIA NONPROFIT KFT. 2008. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Írta: Dr. Roszík Péter és szerzőtársai Baliné Seléndy Eszter Bálintné Varga Katalin Bánfi Brigitta Bauer Lea Császár Alexandra Nagy

Részletesebben

Növényi eredetű élelmiszerek előkészítési módjai II.

Növényi eredetű élelmiszerek előkészítési módjai II. Kiss Iren Növényi eredetű élelmiszerek előkészítési módjai II. A követelménymodul megnevezése: Előkészítés A követelménymodul száma: 1464-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-018-30 ZÖLDSÉGEK,

Részletesebben

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően

Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Táplálkozási tanácsok gyomorgyűrű beültetést követően Műtétet követő 1. nap: TEA ÉS VÍZ Igyon lassan, kis kortyokban Várjon 1-2 percet a kortyok között; Egyszerre soha ne igyon többet 1 dlnél Csakis szénsavmentes

Részletesebben

Antioxidánsok és szabadgyökök

Antioxidánsok és szabadgyökök Antioxidánsok és szabadgyökök Cikkünkben bemutatjuk az anyagcserére káros szabadgyökök keletkezésének folyamatát, szó lesz róla, A szabadgyökök szervezetünkre gyakorolt hatásai 1 / 29 Táplálkozásunknak

Részletesebben

Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre

Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre Hidegen sajtolt mákolaj, a csontok őre Készítette: Martincsevicsné Jenei Gizella Ki vagyok én? Szeretettel üdvözöllek! Martincsevicsné Jenei Gizella vagyok, egészségőr, hidegen sajtolt olajok szakértője,

Részletesebben

Receptötletek Ízletes ételek a Hepashake májdiétához. 17 recept + részletes kalóriatáblázat

Receptötletek Ízletes ételek a Hepashake májdiétához. 17 recept + részletes kalóriatáblázat Receptötletek Ízletes ételek a Hepashake májdiétához 17 recept + részletes kalóriatáblázat Hepashake, zöldség és egyebek a májböjt alatt Kedves Páciensek! A máj zsírtalanításának fázisa alatt egy, illetve

Részletesebben

MOZAIK ÉTREND. 1200 kcal/nap. Reggelik: 200-240 kcal

MOZAIK ÉTREND. 1200 kcal/nap. Reggelik: 200-240 kcal MOZAIK ÉTREND A megadott étrendi minták közül válasszon kedve szerint az Ön számára javasolt energiatartalmat tartsa szem előtt! 1200 kcal/nap Reggelik: 200-240 kcal 1 Reggeli natúr joghurt 125 g friss

Részletesebben

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok.

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok. Amit a FLAVIN 7 -ről és a flavonoidokról még tudni kell... A FLAVIN 7 gyümölcsök flavonoid és más növényi antioxidánsok koncentrátuma, amely speciális molekulaszeparációs eljárással hét féle gyümölcsből

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

Európai Közösségek Árubeszerzésre irányuló szerződések Szerződés odaítélése. HU-Szombathely: Élelmiszerek, italok, dohány és kapcsolódó termékek

Európai Közösségek Árubeszerzésre irányuló szerződések Szerződés odaítélése. HU-Szombathely: Élelmiszerek, italok, dohány és kapcsolódó termékek 1/9 HU-Szombathely: Élelmiszerek, italok, dohány és kapcsolódó termékek 2010/S 11-012944 SZERZŐDÉS ODAÍTÉLÉSÉRŐL SZÓLÓ HIRDETMÉNY Árubeszerzés I. SZAKASZ: AJÁNLATKÉRŐ I.1.) NÉV, CÍM ÉS KAPCSOLATTARTÁSI

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

Iratjel: OrvosiKamara

Iratjel: OrvosiKamara 39./1 39./2 39./3 39./4 39./5 39./6 39./7 39./8 39./9 39./10 39./11 39./12 Na K 39./13 Na K 39./14 Na K 39./15 39./16 39./17 39./18 * A vérbe került mérgező többletkálium káros hatását ezekkel lehet csökkenteni!

Részletesebben

Fekélybetegek diétája

Fekélybetegek diétája Fekélybetegek diétája A diétáról: 1. A diéta önmagában nem befolyásolja a fekély gyógyulását, de elősegíti a tünetmentességet és a visszaesések elkerülését. Viszont a rosszul megválasztott diéta önmagában

Részletesebben

Magyarországon engedélyezett SYNGENTA készítmény-kultúra párok MRL értékei

Magyarországon engedélyezett SYNGENTA készítmény-kultúra párok MRL értékei kalászosok (búza, árpa, tritikále, rozs, zab) 0,05 (zab, rozs, búza, tritikálé); 0,5 (árpa) 28 virágzás (BBCH69) burgonya 0,02* 14 sorzáródás (BBCH 39) cukorrépa lambda-cihalotrin 0,02* (gyökér) 14 sorzáródás

Részletesebben

ÁSVÁNYI ANYAGOK ÉS NYOMELEMEK SZEREPE A SZERVEZETBEN

ÁSVÁNYI ANYAGOK ÉS NYOMELEMEK SZEREPE A SZERVEZETBEN ÁSVÁNYI ANYAGOK ÉS NYOMELEMEK SZEREPE A SZERVEZETBEN KÉSZÍTETTE: GAÁL ELEONÓRA okleveles táplálkozástudományi szakember DEBRECENI EGYETEM Egészséges alapanyagok egészséges táplálkozás mintaprojekt a közétkeztetés

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 58. szám 5445 V. A Kormány tagjainak rendeletei A földművelésügyi miniszter 20/2015. (IV. 27.) FM rendelete a mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatásról

Részletesebben

NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL. Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta

NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL. Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta NŐI PROBLÉMÁK A TERMÉSZET- GYÓGYÁSZ SZEMÉVEL Molnárné Haholt Zsuzsanna Természetgyógyász, életmód tanácsadó és terapeuta NŐK ÉLETSZAKASZAI Újszülött kor Csecsemőkor Kis gyermekkor Óvodás és kisiskolás

Részletesebben

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse Ezért érdemes gránátalmát fogyasztani! 1. Tele van fontos tápanyagokkal A kemény héj alatt több száz mag rejlik a gránátalmában. Ezek tele vannak hasznos tápanyagokkal. Sok benne a C- és K-vitamin, valamint

Részletesebben

nemzetkozi_hu_2015_09 FLAVON

nemzetkozi_hu_2015_09 FLAVON nemzetkozi_hu_2015_09 FLAVON Mérgek, testidegen anyagok Halálozási okok 54 kg testidegen anyag évente 8000 féle adalékanyag és tartósítószer Mértéktelen gyógyszerfogyasztás Mennyiségi táplálkozás Kevés

Részletesebben

8/2006. (II. 27.) EüM-FVM együttes rendelet

8/2006. (II. 27.) EüM-FVM együttes rendelet 8/2006. (II. 27.) EüM-FVM együttes rendelet a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről szóló 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet módosításáról

Részletesebben

Új Étrend-kiegészítők, vitaminok

Új Étrend-kiegészítők, vitaminok Új Étrend-kiegészítők, vitaminok Étrend-kiegészítők, vitaminok Az átlagos napi táplálkozás nem képes fedezni minden olyan tápanyag bevitelét, melyekre szervezetünknek szüksége van! Egészségünk megóvása

Részletesebben

Tájékoztatás a díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosítási szerződések tartalmi követelményeiről és előzetes jóváhagyásáról

Tájékoztatás a díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosítási szerződések tartalmi követelményeiről és előzetes jóváhagyásáról Tájékoztatás a díjtámogatásban részesíthető mezőgazdasági biztosítási szerződések tartalmi követelményeiről és előzetes jóváhagyásáról 2016-tól a Vidékfejlesztési Program keretében vehető igénybe a mezőgazdasági

Részletesebben

4 hetes reform diétás étrend

4 hetes reform diétás étrend 4 hetes reform diétás étrend A 4 hetes reform diétás étrend változatos és egészséges ételeket tartalmaz. Ha szeretnél egészségesen étkezni a mindennapokban, de eddig nem tudtad, hogyan láss hozzá, most

Részletesebben

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja

A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja A kiegyensúlyozott táplálkozás alapja Formula 1 Shake Formula 2 Multivitaminkomplex Rost tabletta Herbalife Formula 1 shake - egészséges étkezés Az ízletes Formula 1 shake finom, könnyen elkészíthető egészséges

Részletesebben

www.szaffinafuszerkonyhaja.com VEGÁN TANFOLYAM

www.szaffinafuszerkonyhaja.com VEGÁN TANFOLYAM VEGÁN TANFOLYAM Minden jog fenntartva. A könyv szerzői jogvédelem alatt áll. Másolni, továbbítani tilos! Készült: 2011 3. Mi a vegán étkezés? Milyen tévhitek vannak? Állati kontra növényi táplálék. Hogyan

Részletesebben

S EMMELWEIS EGYETEM TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK CUKORBETEGEK RÉSZÉRE

S EMMELWEIS EGYETEM TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK CUKORBETEGEK RÉSZÉRE S EMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar VÁROSMAJORI SZÍV-ÉS ÉRGYÓGYÁSZATI KLINIKA Igazgató: Dr. Merkely Béla egyetemi tanár 1122 Budapest, Városmajor u. 68. Tel.: 458-6840, Fax: 458-6842 E-mail:

Részletesebben

Nem tartalmaz tartósítószert, adalékanyagot vagy színezéket és hozzáadott cukrot, alacsony glikémiás indexű.

Nem tartalmaz tartósítószert, adalékanyagot vagy színezéket és hozzáadott cukrot, alacsony glikémiás indexű. JUST GOJI Egy organikus termék igazoltan organikus gazdálkodásból. 750ml Adagolás: 25 ml naponta Egy organikus termék igazoltan organikus gazdálkodásból. A Just Goji italt friss farkasbogyók (Goji berry

Részletesebben

5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet. a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről

5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet. a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről 5/2002. (II. 22.) EüM-FVM együttes rendelet a növényekben, a növényi termékekben és a felületükön megengedhető növényvédőszer-maradék mértékéről Az élelmiszerekről szóló 1995. évi XC. törvény 27. (11)

Részletesebben

2010. Vitaminok kézi- könyve. www.egeszsegeletmod.hu. Lőrincz Balázs 2010.03.20.

2010. Vitaminok kézi- könyve. www.egeszsegeletmod.hu. Lőrincz Balázs 2010.03.20. 2010. Vitaminok kézi- könyve Lőrincz Balázs www.egeszsegeletmod.hu 2010.03.20. Tartalomjegyzék Bevezető... 3 A vitamin retinol... 3 C vitamin aszkorbinsav... 3 D vitamin kalciferol... 4 E vitamin tokoferol...

Részletesebben

LXV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2015. november 9. T A R T A L O M. 9. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény

LXV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2015. november 9. T A R T A L O M. 9. S z á m T á r g y O l d a l. Közlemény LXV. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2015. november 9. A FÖLDMŰVELÉSÜGYI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA T A R T A L O M 9. S z á m T á r g y O l d a l Közlemény A földművelésügyi miniszter közleménye a szántóföldi növények,

Részletesebben

PURINSZEGÉNY ÉTREND MIT SZABAD ÉS MIT NEM AJÁNLOTT FOGYASZTANI? MI IS AZ A PURIN?

PURINSZEGÉNY ÉTREND MIT SZABAD ÉS MIT NEM AJÁNLOTT FOGYASZTANI? MI IS AZ A PURIN? PURINSZEGÉNY ÉTREND A köszvény egyre gyakoribb hazánkban. A laboratóriumi vizsgálatok eredménye szerint egyre több az olyan ember, akinek vérében emelkedett a húgysavszint. A megbetegedettek között több

Részletesebben

A Magyar Élelmiszerkönyv elõírásainak és irányelveinek jegyzéke

A Magyar Élelmiszerkönyv elõírásainak és irányelveinek jegyzéke A Magyar Élelmiszerkönyv elõírásainak és irányelveinek jegyzéke Magyar Élelmiszerkönyv I. kötet: Elõírások Jele 1-1-75/106 Egyes élelmiszerek egyedi fogyasztói csomagolására megengedett tömeg/térfogat

Részletesebben

A természet legnagyobb kincsei

A természet legnagyobb kincsei A természet legnagyobb kincsei ÁRPÁD-AGRÁR ZRT. Akármilyen időket élünk, akárhogyan változik körülöttünk a világ, egyetlen dolog biztosan állandó marad, mégpedig az, hogy hosszú, boldog életre vágyunk.

Részletesebben

2007. Őszi szám. Szerkesztik: a 4. osztály tanulói Kiadja: a Fekete István Tagiskola Zichyújfalu ~ 1 ~

2007. Őszi szám. Szerkesztik: a 4. osztály tanulói Kiadja: a Fekete István Tagiskola Zichyújfalu ~ 1 ~ 2007. Őszi szám Szerkesztik: a 4. osztály tanulói Kiadja: a Fekete István Tagiskola Zichyújfalu ~ 1 ~ Tartalom Vers az őszről 2 Testünk gázolaja 3 Jótékony vitaminok...4 Természetlesen..5 Közeleg a téli

Részletesebben

ENDOMEDIX Ételintolerancia gépi diagnosztika eredménye

ENDOMEDIX Ételintolerancia gépi diagnosztika eredménye ENDOMEDIX Ételintolerancia gépi diagnosztika eredménye Laborvizsgálat: 2010/07/0514:26:5820100705NN Beteg: N.N, 28 éves nő Élelmiszercsoport Megemelkedett Határérték Normál Tej,tejkészítmények tehéntej

Részletesebben

AZ ÉLET DIADALA NAPHARCOS MAGAZIN. A Napharcos különlegessége és egyedisége. Napharcos biológiai sejtjavító specialista. Légy erős, élj hosszan!

AZ ÉLET DIADALA NAPHARCOS MAGAZIN. A Napharcos különlegessége és egyedisége. Napharcos biológiai sejtjavító specialista. Légy erős, élj hosszan! Napharcos biológiai sejtjavító specialista NAPHARCOS MAGAZIN 2014 november, 1. évfolyam. III. szám Légy erős, élj hosszan! Legyen több élet a napjaidban és több nap az életedben! AZ ÉLET DIADALA A Napharcos

Részletesebben