Jelentés a női csörgőlabda válogatott 10 hetes nyári EB felkészüléséről és. az Eb-n nyújtott teljesítményéről

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Jelentés a női csörgőlabda válogatott 10 hetes nyári EB felkészüléséről és. az Eb-n nyújtott teljesítményéről"

Átírás

1 Jelentés a női csörgőlabda válogatott 10 hetes nyári EB felkészüléséről és az Eb-n nyújtott teljesítményéről A csapat a június 27. pénteki utolsó edzése után két hét pihenőre vonult. A két hét alatt meg kellett ismerkedni a válogatott új erőnléti edzőjével, felépíteni a ránk váró 10 hetet, a 10 hét alatti edzésmunka minőségének személyre szabott differenciáltságát. Ennek a 10 hétnek ugyanis az egyik tétje az volt, hogy az újraalakult szakmai stábunk működőképessé váljon és működőképes legyen az EB alatt. Röhberg Zsanettnek a munkája rendkívül összetett volt, hiszen nagyon hamar meg kellett ismernie a játékosok személyiségét, alapképességeit, munkamódszeremet, illetve a súlyos fokban látássérültekkel való kommunikációt is. Mindezt úgy kellett megtennie, hogy egy rendkívül kényes időszakban csatlakozott hozzánk, amikor is a keret ráfordult az utolsó 10 hét edzéseire, melyben az első 4 hét kifejezett célfeladata volt számunkra a játékosok meglévő erőnléti alapjainak frissítése, átdolgozása, illetve főverseny kompatibilissé tétele. Elődjével jó munkát végeztünk, a lányoknak jó alapjai voltak a meglévő fizikai felmérések alapján át tudtuk beszélni az első 4 hét konzekvens munkáját, ami után megint egy nagyon jó fizikai tesztet produkált a keret minden tagja. Röhberg Zsanett emberi és szakmai képességeit dicséri az átmenet zökkenőmentessége. Ebben az időszakban a heti 5 edzésből 3 fizikai 2 pályaedzés volt, mindegyiket a Vakok Általános Iskolájának termeiben végezhettük el- ezúton is köszönöm a segítséget. Ennek az időszaknak azért volt nagyon-nagy jelentősége, mert a keret erőnléti szempontból heterogén volt, egy visszatérő játékossal kellett számolnom és újoncokkal. A válogatott fele jó erőállapotú játékosokból áll, míg ezután a 4 hét után leszögezhető a tesztek alapján-, hogy sikerült a keret 4 tagjának homogén, jó fizikai állapotba kerülnie. Ebben az időszakban a keret egyik újonca lemondta a válogatottságot, a másik életében először vett részt ilyen erős felkészülésben és a ciklus közepén sikerült behívnom még egy újoncot, aki viszont rövid idő alatt olyan képet mutatott magáról, hogy a közvetlen EB keretbe tudtam őt jelölni. EB keret: Tóthné Kiss-Orosz Mária Szakony Katalin Kovács Judit Lakatos Mirella Lukácsi Mónika A felkészülésben részt vettek: Bogdán Hajnalka

2 lemondta) Balogh Ivett (sokszoros sérülések után a kerettagságot Az első 4 hét után jött a gyorsítás és a formába hozás időszaka. Ennek céljait nagyon jól szolgálta a tatai edzőtábor, ahol 4 nap alatt nagyon hatékony 10 edzést végeztünk el, megfűszerezve minden este mentális felkészítéssel, video elemzéssel. A mentális felkészítés rendkívül fontos része volt az edzőtábornak. A fent említett heterogenitás a kommunikációban is éreztette hatását, ezért az esti beszélgetések- kommunikációs terápiarendkívül jól szolgálták és erősítették a csapat egységét. A video-elemzések alatt felgöngyölítettük a várható ellenfeleink játékstílusát, taktikai variációit, az ellenük alkalmazott támadó taktika lövéspontjait és azok sorrendiségét. A lányok hosszú évek után most értek be először arra, hogy ilyen sokrétű felkészítést kapjanak, melyet képesek voltak beépíteni. Az edzőtábor programjai rendkívül jó hangulatúvá tették a csapatot. Elmondásuk alapján ennyire jól még nem érezték magukat edzőtáborban és nem azért mert jó volt a koszt- bár jó volt- hanem mert az elvégzett erőnléti és mentális munka magabiztossá tette őket. Az edzőtábor után tesztversenyen vettünk részt Egerben a következő 6 játékossal: Tóthné Kiss-Orosz Mária Szakony Katalin Kovács Judit Lakatos Mirella Lukácsi Mónika Bogdán Hajnalka A tesztverseny célja számunkra nem az Oroszország és Dél Korea elleni játék gyakorlása volt, hanem a Tatán átbeszélt s majdani ellenfeleink ellen használt taktika, játékmodor gyakorlása volt. Eredmények: 1 nap: 2. nap: 1. Magyarország- Oroszország: 3:8 ( 2:3) 2. Magyarország- Korea 1:2 (0:2) 3. Magyarország- Oroszország 5:2 (2:2) 4. Magyarország- Korea 4:5 (1:4) 1.Magyarország- Oroszország: 1:9 (0:7)

3 2. Magyarország- Korea 5:2 (3:1) 3. Magyarország- Oroszország: 3:4 (0:4) 4. Magyarország- Korea: 0:2 (0:1) A két napon (és ezért köszönettel tartozunk a Paralimpiai Bizottságnak és a Kézilabda Szövetségnek) a világbajnoki második helyezett és Európa Bajnok Orosz válogatott teljes keretével,és Ázsia harmadik legjobb csapatával, Dél-Koreával tehát minőségi ellenfelekkel készülhettünk. Amikor föl kellett építenem a verseny stratégiáját, számításba kellett vennem, hogy edzőtáborból jövünk és s cél érdekében gyakoroltatnom kell a csapattal a B Eb ellenfelei ellen használatos taktikai elemeket. Kijelöltem félidőket amelyeken kifejezetten B EB-s stratégiát játszottunk, míg a többin igyekeztem forgatni a csapatot, hogy mindenkit tűzben tarthassunk. Az első nap ilyen félidei voltak: az első mérkőzés első félideje a második mérkőzés első félideje a harmadik és a negyedik mérkőzés második félideje A második napon bekalkulálva játékosaim terhelhetőségét és hogy szinte 4 játékost rotáltam végig itt már csak a második és a harmadik mérkőzésen tudtam gyakoroltatni sémáinkat. Azt mindenképpen látni kell, hogy ez a csapat még mindig adaptációs problémákkal küzd, mivel az utóbbi évek lassú rutinszerzése nem tette lehetővé az ún. sokváltozós tényezők befogadását. A csapat hiába játszik évente egyszer pl. az egri Park Hotel termében vagy a tatai 4-es teremben, igen is kell idő- főleg a súlyos fokban látássérülteknek, - hogy a környezetet és a változásokat újra és újra adaptálják. Szükségük van a még pozitívabb, még erősebben támogató környezetre. Jellemző módon ezen a hétvégén két sírógörcs fordult elő a csapatban, mindkettőt sikerült kezelni a Tatán kialakított kommunikációs környezettel, mind a kettő után győztes meccset játszottunk. Mindenképpen látni kell, hogy ez nem mindig működik. A vak emberek hiperérzékenyek, igazságérzetük sokkal fejlettebb, mert annyi mindent vett el tőlük az élet. Az utolsó mérkőzés már a végső erő és mentális készleteket emésztette fel a csapatból. Jellemző módon a mérkőzés 16. másodpercében kaptunk egy gólt és 32 másodperccel a vége előtt a másodikat- közben pedig már nem tudtunk semmit kezdeni önmagunkkal, viszont újoncokat avathattunk. A tesztverseny utáni időszak a formába hozásról, gyorsításról, pontosításról szólt. Sokat vártam a dabasi edzés- lehetőségtől. A lányok jó adaptációs válaszokat adtak az év fő versenyén. Nagy segítség volt abban a két hétben, hogy megépített nagy pályán játszhatott a csapat, és gyakorolhatta az addig nagyon gyengén muzsikáló büntető lövéseket is. A felkészülés utolsó edzésén 66 %-ot produkált a csapat büntető kihasználásban, ami ennek a csapatnak a csúcspontja. A sors iróniája, hogy az EB-n egyetlen büntetőt sem kellett ellőnünk.

4 Az utolsó két hét edzésein a gyorsítás mellett folyamatos segítséget kaptunk az utánpótlás válogatottól, úgyhogy ebben a két hétben ideális körülmények között készülhettünk a Neumann Szakközépiskola termében megépített nagy pályán. A EB előtti utolsó edzésversenyen a lányok csúcsformában voltak. Az utánpótlás válogatott ellen- akik a lehető legjobb összetételben játszottak- a csapat brillírozott. Háromszor 15 perc alatt 7 gólt lőttek és kettőt kaptak a fiúktól, a büntető lövések is sikerültek. Az 5 lányból 3 bíztató formát mutatott. Az EB-re felépített versenystratégia annak alapján készült, hogy egy 6 csapatos csoportban játszott a női mezőny, ahol a minimális 2 győzelem felett megszerezhető pontok A VÉGJÁTÉKBAN JÁTSZHATNAK SZEREPET. Az EB első rossz híre a klasszifikáció sikertelensége volt, mely után már csak 4 játékosom maradt, tehát 4 játékos rotációjával tudtam csak számolni. Mentálisan úgy érkeztünk az EB-re, hogy 3 játékos folyamatosan felfutó,egyre jobb formát mutatott, míg egy játékos már a tesztversenyen is bizonytalan, egyre dekoncentráltabb védekezést, és egyre kevésbé hatékony támadást mutatott. Ez a helyzet innentől kezdve meghatározta a kezdőcsapatom összetételét. Első nap: Magyarország: Svédország: 0:2 Magyarország: Görögország: 1:2 Az első nap azonnal az ún. csoportmeccsek nehezebbik pályájára sodorta a csapatot. Mivel az előző években mindegyik ellenfelünkkel találkoztunk úgy gondoltam, nem csak mi ismertük ki az ellenfeleinket, hanem ők is minket. Ezért a csapat taktikai repertoárját, támadó játékát próbáltam bővíteni. Egyrészt azért, hogy gurításaink hatékonyabbak legyenek mivel lövő erőnk -egy játékos kivételével- nem átütő erejű. A lányok erőnléti munkáját behatárolja, hogy az utóbbi két évben 4 erőnléti edző fordult meg a csapat körül. Az egyik játékos ebben az évben múlt 16 éves, nála most kezdődhetne a lövő erő fejlesztés nagyobb volumenű része. Egy játékos fél évet kihagyott a tanulmányai miatt. Ezek az okok vezettek arra, hogy az átütő erőt pótoljuk színesebb, kiismerhetetlenebb támadó játékkal. Az első játéknap mérkőzései Dabason zajlottak. Előtte az utolsó edzésünk is Dabason volt, ahol tökéletesen gyakorolhattuk az előre megbeszélt taktikát, lövésirányokat. Edzésen jól funkcionáltak labdacsapdáink, a mérkőzésen azonban szinte semmit sem sikerült ebből megvalósítani, hiába hegyeztük ki játékunkat arra, hogy a 4-es pontot eltaláljuk labdacsapdákkal. Az utolsó edzésen a lányok 10-ből 10-szer megcsinálták a figurát, mérkőzésen nem tudtuk hatékonyan megvalósítani. A másik problémát az jelentette, hogy a játékosok közül ketten betegen jöttek az EB-re, ami kihatott egyéni és a csapat együttes teljesítményére is. A második mérkőzésen nem volt gond védekezésünkkel, de a támadó játékunk egyre vérszegényebbé vált. Hiába kezdtük az alapjátékunkat játszani, és hiába játszattam a legnagyobb lövő erejű játékost beck-ben, nem hozta meg a sikert, mivel a csapat agyának

5 számító játékos lázas betegen képtelen volt a csapatot irányítani. Kénytelen voltam 0:1 nél szerkezetet módosítani, hogy középről tempójátékkal hozzuk vissza a mérkőzést. Így jutottunk el 11 másodperccel a vége elé. Az előző lengyelországi és egri (2013) versenyeken döntő helyzetben tizedmásodpercekkel a vége előtt hibázott a centerjátékosom. Hagytam mind a két alkalommal az ösztöneiket a pályán kibontakozni, de úgy tűnt, hogy ez nem jött be. Ezért kértem időt, mondtam el a lövésirányt, mondtam hogy várjon ki tiszta lövőhelyzetben 5-nél ellövi, 7-8-nál összeszedik, a meccsnek vége. Helyette 2-nél ellőtte, az ellenfél visszakontrázott és mivel eltájékozódta magát, az ellenfél gólt lőtt és ezzel megnyerte a mérkőzést. Az első nap után egy olyan pályára álltunk ami szerint a második nap mindkét meccsét meg kell nyerni. A lányok lelkileg mélyponton voltak, mivel óriási megfelelési kényszer dolgozott bennük. Az összes tatai kommunikációs eszközt felhasználtuk ezen a több órás csapatmegbeszélésen. Érzékelve a csapat problémáit azt a dilemmát kellett megoldanunk, hogy úgy nyerjük meg ezt a két meccset, hogy közben ne égjünk el. Ezért nem használtunk figurákat, lebutítottuk a játékunk. Második nap: Magyarország: Nagy Britannia: 2:0 Magyarország: Belgium: 3:2 Mind a két meccs komoly, nagy hőfokú csatát hozott, egyrészt mert a britekkel Ascoli óta ahányszor csak találkoztunk (és mindig győztünk) dolgozott bennünk egyfajta dac, revansvágy, hogy nekünk tartozásunk van velük szemben. Érdekes, hogy ezen a meccsen kevesebb mozgással de mégis meg tudtuk lőni figura nélkül is azokat a lövésirányokat, amelyikből két győztes találatunk is született. A második mérkőzés mindkét csapat számára komoly téttel bírt: az utolsó esélyt a jó szereplésre. A csapat rendkívül fegyelmezetten védekezett és próbáltuk a biztonsági játékunkat játszani, várva az ellenfél hibáira. Ezt a szívességet megtette nekünk az ellenfél, így viszonylag magabiztos játékkal hoztuk a kötelezőt. Az első repedések itt jelentek meg centerjátékunkban. Hiába volt két magabiztos jól védekező beck a csapatban, a két kapott gól mutatta, hogy mekkora a teher a védekezésen. Aznap este ezeket a tényeket megbeszéltük, igyekeztünk még jobban szétosztani a feladatokat és megbeszélni a másnapi egyetlen mérkőzésünk lehetséges variánsait, ugyanis két út állt a csapat előtt, mely függött a görögbrit mérkőzés eredményétől. Ez a mérkőzés közvetlenül megelőzte a mi utolsó csoportmeccsünket. Az egyik út szerint akár szét is kellett volna égnünk (brit győzelem esetén), akár relaxálhatunk is. Harmadik nap: Magyarország: Dánia: 1:2 Nos, relaxálhattunk. Vagyis pihentethettem természetesen bizonyos kereteken belüljátékosaimat. Ezt azért volt nehéz megtennünk, mert eddigi sportolói karrierjük legnagyobb és legvérmesebb szurkolótábora előtt játszottak. A lányok élvezték a hangulatot,kellőképpen fel is tüzelte őket, feszesek voltak, de a végét megint elizgulták. A dánok ellen is az utolsó percen belül kaptuk a második gólt- 1-1-nél. Itt mind a 4 játékos játszott, az is, aki még eddig

6 nem lépett pályára nyugodtan játszhatott jobb beck-ben, mivel az ellenfél gyengébbik szárnyjátékosa a bal oldalon volt. Mivel folyamatosan cseréltem, úgy gondoltam perc elegendő a másik két beck-em pihentetésére. Itt megint intő jel volt a center -kettesen kapott utolsó gól. Negyedik nap: Magyarország: Svédország: 0:2 Előző este átbeszéltük a lehetőségeinket és megpróbáltunk kockázatot minimalizálni. A svédek támadójátéka ugyanis a jobb szárnyunk felé erősebb volt. Ezért építettük fel úgy a játékunkat, hogy védekezünk, várunk a hibáikra és megpróbálunk pattintott lövésekkel az ő center perifériájukon eredményesek lenni. Nem tudtam a mérkőzésbe belecserélni, mert ha belefuttatom a csapatot ezzel egy komolyabb vereségbe akkor kétséges volt, hogy a padlóról még egyszer fel tudunk-e állni. Egy nap volt arra, hogy a csapat regenerálódjon, úgy ítéltem meg, egy napnak elegendőnek kell lenni arra, hogy a körülményeinkhez képest tökéletesen pihentek legyenek játékosaim. Ötödik nap: Magyarország: Görögország: 1:2 Folytattuk ott, ahol a svédek ellen abbahagytuk. Minimalizáltuk a kockázati tényezőket, mivel a játékosaim egyre fáradtabbak voltak, kettőjükből sokat kivett a betegség. A játékunk működött, mivel a megbeszéltek szerint a szélekről próbáltunk a lassabb,de jól helyezett labdáinkkal megadni a lehetőséget centerjátékosunknak a góllövésre. De egy kivételével nem sikerült az általunk kidolgozott lehetőséggel élni. A folyosók tárva-nyitva voltak, a lányok tudták, hogy mit kell lőni, nem sikerült. Jöttek az utolsó másodpercek, amikor időt kértem. Egy olyan szituációban kértem időt, amikor úgy éreztem, hogy 10 másodperces támadó szabálytalanság fog minket súlytani- egy lecsorgó labdát lassan szedtünk össze. Később a timer, aki régi ismerősöm a banketten megveregette a vállam, hogy még éppen időben kértem időt. Ott álltam egy olyan dilemma előtt, hogy hagyom őket ösztönből játszani, esetleg belefutunk egy büntetőbe- esetleg nem kapunk gólt, vagy esetleg kikérem az utolsó időmet, megnyugtatom őket és belőjük az aranygólt. Nem sikerült. 6 másodperc. Egyéni értékelések: 1. Szakony Katalin: Az EB előtt már igyekeztem minél több terhet levenni a válláról, mivel az utóbbi években sokszor a vállán cipelte a csapatot, aminek következtében egyre inkább kiégéses jeleket mutatott. Az edzésteljesítménye egyre feszesebb és fegyelmezettebb volt. Tavasszal márciustól az erőnléti munka egy részét rá kellett hogy bízzam, mivel nem volt a csapat mellett másik tréner. Ez sajnos a közös munkánk rovására ment, de ezt a helyzetet a lengyelországi verseny és Röhberg Zsanett érkezése megoldotta. Az EB-n az idő múlása és a betegség, teljesítménye rovására ment. Ez a fajta regresszió köszönhető annak, hogy az ellenfelek megtanulták a játékát, a betegségének és a megnövekedett nyomásnak, tétnek. Az utolsó 6 gólunkból 5-öt ő kapott. Ez

7 döntően befolyásolta versenyteljesítményünket. Új volt számára, hogy más mondja a lövésirányokat és más számol. Nagy kérdés, hogy azzal, hogy levettük a válláról a terhek egy részét ez által csökkent-e a felelősség-érzete, ami kihatott versenyteljesítményére. 2. Tóthné Dr. Kiss-Orosz Mária: A verseny előtti időszakban formája felfelé ívelt. Az egri tesztversenyen és az edzésversenyeken a csapat góllövője és az egyik legjobb védekező játékosa. Teljesítményét döntően befolyásolta betegsége. Az előzetesen begyakorolt taktikai figurák irányítása, számolása az ő feladata volt. Ehelyett saját elmondása szerint- örült, hogy levegőt kapott. Ezért nem volt hatékony a támadó játékunk. Védekezése viszonylag jó volt, egyenletesnek mondható. Védekezésben két lényeges hibát vétett, ami 7 mérkőzés alatt betegen viszonylag elfogadható teljesítmény. Visszatérése jelentőset dobott a csapat teljesítményén, fél éves kihagyás után 10 hetes edzésmunkája a betegséggel együtt, erre volt elég. 3. Lakatos Mirella: A csapatban sok terhet vett le Szakony Katalin válláról. A márciusi UP torna egyik hozadéka Mirella center játéka, amivel rengeteget segített a csapat játékán. A második napi jó teljesítményünk az ő első napi centerjátékán alapult. Meggyőződésem, hogy a két győztes mérkőzésünk egy viszonylag pihentebb Szakony Katalin centerjátékán múlt. Mirella számol a csapatban, ezzel levette ezt a terhet Kata válláról, és megadja a csapatunk játékának nyugodt, bátor ritmusát. És amikor nagyon kellett, akkor még lövésirányok meghatározását is rábízhattam. Bátran állíthattam szembe centerben és bal beck-ben ellenfeleink legveszélyesebb támadó játékosaival. Amennyiben legyőzi korából fakadó naivitását, lövő ereje megerősödik, klasszissá válhat. 4. Kovács Judit: Judit nagyon behatárolja egy edző gondolkodásmódját akkor, amikor közeledik a fő verseny ideje. Addig, amíg az előző szezonban Maját kiváltva a csapatból gyönyörűen teljesített, versenyszituációban jól mozgott, ahhoz képest a verseny előtti két hétben folyamatos regresszióban volt a teljesítménye. Az egri tesztversenyen a legtöbb gólt kapó játékos volt, a kijelölt figurákat jól elsajátítva sem volt hatékony a támadó játéka. Stressz alatt nem tudta eltalálni a kijelölt pontokat. Rögzített szituációban- pl. büntető gyakorlásakor- tökéletesen lőtt bal beckből. Csakhogy külön megállapodásunk volt, hogy jobb beckben játszatom, mert ott érzi jól magát, és valóban magabiztosabb a játéka. Ez behatárolta 4 fős csapatom taktikai repertoárját a védekezésben. Ugyanis a mezőny egyetlen csapata, ahol nem a bal beck volt a meghatározó támadó játékos- a dán volt. Miután az első nap után nyeréskényszerben játszottunk, védő játékában pedig benne van a gól, így csak a harmadik napon tudtam játszatni, és dicséretére szolgál, hogy azon a napon mindent megtett azért, hogy a csapat többi tagja pihenhessen. Játéka abban az esetben fejlődhetne, hogyha stressz alatt mozgásból is el tudná találni a kijelölt pontokat az ellenfél védelmén. Mentségére szolgáljon, hogy nemcsak neki nem ment ez ezen a versenyen. 5. Lukácsi Mónika: Ő egyetlen percet sem kaphatott ezen a tornán a klasszifikáció sikertelensége miatt. Ahogy fejlődött, ahogy motiváltan dolgozott edzésről- edzésre, az mindenképpen bíztató jövőképet mutat.

8 Összegzés: Levonva a verseny tanulságait, a már 3 éve folyamatosan kért sportpszichológusi megsegítésre szükség lett volna ezen a versenyen. Az általunk is és a környezetünk által is megfogalmazott esély és az ezáltal generált feszültség, vagyis a tét negatív, regresszív hatást váltott ki a csapatból. Volt játékos, aki már hetekkel előtte éreztette, hogy baj van, volt játékos akinek a verseny múlásával progrediáló teljesítményét ez a 4 fős keret nem bírta el. Az egyetlen, amit még ki tudtam találni a felkészülés alatt egy kommunikációs tréning ami nagyban hozzájárult érzelmi és szellemi mélypontjaink kezeléséhez, és ahhoz is, hogy a csapat egysége mind belül, mind kívül, megmaradjon. Nyomás alatt sem volt a csapat tagjai között feszültség, konfliktus. Most már csak annyit kéne megtanulni ennek a csapatnak, hogy a tét és versenyhelyzeteket olyan lazán és vidáman kezeljék, mint ellenfeleink. Mert ez nem megy. Ehhez, még mindig azt mondom, hogy szükség lenne sportpszichológusi megsegítésre. Páni Róbert Tisztelettel : szövetségi kapitány

MAGYAR KÉZILABDA SZÖVETSÉG. Férfi Junior Válogatott felkészülése és selejtező mérkőzései. Kovács Péter Szövetségi Kapitány

MAGYAR KÉZILABDA SZÖVETSÉG. Férfi Junior Válogatott felkészülése és selejtező mérkőzései. Kovács Péter Szövetségi Kapitány MAGYAR KÉZILABDA SZÖVETSÉG Férfi Junior Válogatott felkészülése és selejtező mérkőzései Kovács Péter Szövetségi Kapitány A férfi junior válogatott(1992-93) a Világbajnoki selejtezőre való felkészülése

Részletesebben

TOLNA MEGYEI RÖPLABDA SZÖVETSÉG. Elnök: Vajda Andor Elnök helyettes /ügyvezető/: Poór József Titkár: Gyányi Zsigmond

TOLNA MEGYEI RÖPLABDA SZÖVETSÉG. Elnök: Vajda Andor Elnök helyettes /ügyvezető/: Poór József Titkár: Gyányi Zsigmond TOLNA MEGYEI RÖPLABDA SZÖVETSÉG TAGEGYESÜLETEK: Paksi RK Elnök: Pásztor Béla ESZI DSE Elnök: Nagy Gábor Perczel DSE Elnök: Gulyás Péter Bonyhádi Családi Röplabda Klub Elnök: Istenes László Elnök: Vajda

Részletesebben

Beszámoló. 2013.02.04.-2013.08.10. közöttiidőszakban végzett szakmai munkájáról és a 2013.évi Olimpiai Reménységek Versenyéről.

Beszámoló. 2013.02.04.-2013.08.10. közöttiidőszakban végzett szakmai munkájáról és a 2013.évi Olimpiai Reménységek Versenyéről. Beszámoló a Magyar Női Serdülő Válogatott 2013.02.04.-2013.08.10. közöttiidőszakban végzett szakmai munkájáról és a 2013.évi Olimpiai Reménységek Versenyéről. A keret kialakítása két lépcsőben történt:

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Szám: 1-19/2013. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2013. augusztus 22-én megtartott rendkívüli üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Tengelic Község Önkormányzata

Részletesebben

Marton Gergely: Eredményes litván Challenge

Marton Gergely: Eredményes litván Challenge Marton Gergely: Eredményes litván Challenge Az M-F Motorsport ifjú versenyzője, Marton Gergely az elmúlt hétvégén a Rallycross Challenge Europe versenysorozat idei harmadik fordulóján állt rajthoz, Vilkyciai

Részletesebben

VI. TÁRSADALMI, POLITIKAI ESEMÉNYEK

VI. TÁRSADALMI, POLITIKAI ESEMÉNYEK VI. TÁRSADALMI, POLITIKAI ESEMÉNYEK Az új kormány tevékenységét szemlélve egyelôre a nagy ívû tervek megfogalmazásának vagyunk a tanúi, várjuk a tényleges lépéseket. Ezért a 2002-es évet a változás és

Részletesebben

ItK. Irodalomtörténeti Közlemények 200. C. évfolyam. szám KISEBB KÖZLEMÉNYEK PIENTÁK ATTILA

ItK. Irodalomtörténeti Közlemények 200. C. évfolyam. szám KISEBB KÖZLEMÉNYEK PIENTÁK ATTILA KISEBB KÖZLEMÉNYEK PIENTÁK ATTILA BABITS FELJEGYZÉSEI ARANY JÁNOSRÓL Kézirat, rekonstrukció, kiadás * Horváth János a következő mondattal zárta az 1910-es évek első felében írt, de csupán a hagyatékból

Részletesebben

Szakmai beszámoló. 2012/2013-as idény őszi szezon. TÁPIÓSZECSŐ F.C. U-15 korosztályos utánpótlás labdarúgó csapat. Készítette: Szathmári Márton

Szakmai beszámoló. 2012/2013-as idény őszi szezon. TÁPIÓSZECSŐ F.C. U-15 korosztályos utánpótlás labdarúgó csapat. Készítette: Szathmári Márton Szakmai beszámoló TÁPIÓSZECSŐ F.C. U-15 korosztályos utánpótlás labdarúgó csapat 2012/2013-as idény őszi szezon Készítette: Szathmári Márton korosztályos edző Tartalomjegyzék Bevezetés... 3 Előzmény...

Részletesebben

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0002 projekt Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés Készítette: Dr. Imreh Szabolcs Dr. Lukovics Miklós A kutatásban részt vett: Dr. Kovács Péter, Prónay Szabolcs,

Részletesebben

GÖDI SE Szülőkkel Szembeni Elvárások

GÖDI SE Szülőkkel Szembeni Elvárások GÖDI SE Szülőkkel Szembeni Elvárások Preambulum : A legtöbb ember számára az, hogy gyermeke egy sportegyesület tagja lesz, valami teljesen új dolog az életében. Szülőként olyan új helyzetekben találják

Részletesebben

JEGYZŐ KÖNYV. Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2012. március 23-án (Péntek) 15.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről.

JEGYZŐ KÖNYV. Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2012. március 23-án (Péntek) 15.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről. JEGYZŐ KÖNYV Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2012. március 23-án (Péntek) 15.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal I. emeleti tárgyalóterme

Részletesebben

V.2. GRAFIKONOK. A feladatsor jellemzői

V.2. GRAFIKONOK. A feladatsor jellemzői V.2. GRAFIKONOK Tárgy, téma Grafikonok, diagramok. Előzmények A feladatsor jellemzői Egyenes vonalú egyenletes mozgás, sebesség út idő összefüggésének ismerete. Átlagsebesség. Cél Különböző grafikonok,

Részletesebben

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is.

A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. A Katolikus Egyházban a húsvétot követő negyedik vasárnapot Jó Pásztor vasárnapjának nevezik, mely egyben a papi hivatások világnapja is. E nap idén április 13-ára esik. Ekkor a szentmiséken világszerte

Részletesebben

A MUNKÁSIFJÚSÁG GYÓGYÜDÜLTETÉSÉNEK TÁRSADALOMEGÉSZSÉGÜGYI ÉS TÁRSADALOMNEVELŐI JELENTŐSÉGE ÍRTA: DR. BATIZ DÉNES

A MUNKÁSIFJÚSÁG GYÓGYÜDÜLTETÉSÉNEK TÁRSADALOMEGÉSZSÉGÜGYI ÉS TÁRSADALOMNEVELŐI JELENTŐSÉGE ÍRTA: DR. BATIZ DÉNES A MUNKÁSIFJÚSÁG GYÓGYÜDÜLTETÉSÉNEK TÁRSADALOMEGÉSZSÉGÜGYI ÉS TÁRSADALOMNEVELŐI JELENTŐSÉGE ÍRTA: DR. BATIZ DÉNES Azt olvassuk a Társadalombiztosító Intézet jogelődjének, az Országos Munkásbiztosító Pénztárnak

Részletesebben

A Héraklész Bajnokprogram sportágankénti értékelése 2004.

A Héraklész Bajnokprogram sportágankénti értékelése 2004. A Héraklész Bajnokprogram sportágankénti értékelése 2004. Tartalomjegyzék I. Éves szakmai programok megvalósítása... 8 1.1. Asztalitenisz... 8 1.2. Atlétika... 9 1.3. Birkózás... 10 1.4. Evezés... 11 1.5.

Részletesebben

SOPRONI FOCIÉLET HAJRÁ VASÚT! SVSE-GYSEV Békéscsaba 1912 Előre. 2015. március 6. www.svse.hu

SOPRONI FOCIÉLET HAJRÁ VASÚT! SVSE-GYSEV Békéscsaba 1912 Előre. 2015. március 6. www.svse.hu SOPRONI FOCIÉLET 2015. március 6. www.svse.hu SVSEGYSEV Békéscsaba 1912 Előre HAJRÁ VASÚT! Szántó Csaba: Kemény meccsre, de győzelemre számítok a Békéscsaba ellen Egy izgalmas, fordulatos hazai döntetlen,

Részletesebben

azaz nyolcvan korty alatt a Balkán körül

azaz nyolcvan korty alatt a Balkán körül c s e p i n p é t e r azaz nyolcvan korty alatt a Balkán körül 1 h i t e l e s ú t i n a p l ó c s e p i n p é t e r lakásunk volt paripánknak háta... azaz nyolcvan korty alatt a Balkán körül 1 h i t

Részletesebben

OKOS KERTÉSZ Vidám játékok okos kertészeknek A doboz tartalma Ki melyik játékváltozatot próbálja ki először?

OKOS KERTÉSZ Vidám játékok okos kertészeknek A doboz tartalma Ki melyik játékváltozatot próbálja ki először? TARTALOM Vidám játékok okos kertészeknek... 3 A doboz tartalma... 3 Ki melyik játékváltozatot próbálja ki először?... 3 Előkészületek a játékokhoz... 4 Általános szabályok... 4 Játékváltozatok... 4 Óvodásoknak...4

Részletesebben

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje

A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány és Dobbantó projektje 173 Ecsédi Edit A diákok megismerése Az Egyéni Fejlődési Terv alkalmazásának tapasztalatai A Dobbantó program egyik fontos

Részletesebben

Backgammon. A következő ábrán látható a tábla helyes bábuk felrakása, illetve a területek elnevezései.

Backgammon. A következő ábrán látható a tábla helyes bábuk felrakása, illetve a területek elnevezései. Backgammon Kellékek: 1 db Backgammon tábla 4 db hagyományos hatoldalú dobókocka (de 2 db is elég) 1 db duplázó kocka (oldalain: 2, 4, 8, 16, 32, 64 számok szerepelnek) 15-15 db világos és sötét korong

Részletesebben

Dabasi. helyzet. Bajnokcsapat! A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3.

Dabasi. helyzet. Bajnokcsapat! A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3. Dabasi - helyzet Az FC Dabas rendszeresen megjelenő kiadványa I. évfolyam. 8. szám Bajnokcsapat! A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3. bajnokcsapataink Bajnok

Részletesebben

Dabasi. helyzet. Továbbra is 1. helyen az FC Dabas II. A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3.

Dabasi. helyzet. Továbbra is 1. helyen az FC Dabas II. A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. 2016. április 3. Dabasi - helyzet Az FC Dabas rendszeresen megjelenő kiadványa I. évfolyam. 4. szám Továbbra is 1. helyen az FC Dabas II A tradíció kötelez, a jelen felhatalmaz, a jövő lehetőséget kínál. Csapataink, játékosaink

Részletesebben

A bajnokság szervezője és rendezője, a bajnokság típusa A bajnokság célja A bajnokság nevezési és részvételi feltételei A bajnokság nevezési eljárása

A bajnokság szervezője és rendezője, a bajnokság típusa A bajnokság célja A bajnokság nevezési és részvételi feltételei A bajnokság nevezési eljárása A bajnokság szervezője és rendezője, a bajnokság típusa A bajnokság célja A bajnokság nevezési és részvételi feltételei A bajnokság nevezési eljárása során betartandó határidők A bajnokság résztvevői és

Részletesebben

2013. OKTÓBER HAVI PROGRAM ÉRTÉKELÉSE

2013. OKTÓBER HAVI PROGRAM ÉRTÉKELÉSE 2013. OKTÓBER HAVI PROGRAM ÉRTÉKELÉSE Október 1-jén a zenei világnap alkalmából fellépő Újfehértói Fúvószenekar nagy sikerű koncertet adott iskolánkban a város kulturális napi rendezvényeinek keretein

Részletesebben

Készítették: Szerkesztette: A tanulmány megállapításai csak a forrás megjelölésével idézhetők!

Készítették: Szerkesztette: A tanulmány megállapításai csak a forrás megjelölésével idézhetők! GKI Gazdaságkutató Zrt. A vagyonosodási vizsgálatok társadalmi-gazdasági hatásai Kutatási összefoglaló a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal részére (Vitára szolgáló munkaanyag) Budapest, 2007. október

Részletesebben

FELADATOK ÉS MEGOLDÁSOK

FELADATOK ÉS MEGOLDÁSOK 3. osztály Egy asztal körül 24-en ülnek, mindannyian mindig igazat mondanak. Minden lány azt mondja, hogy a közvetlen szomszédjaim közül pontosan az egyik fiú, és minden fiú azt mondja, hogy mindkét közvetlen

Részletesebben

14.) Napirend: A Családsegít és Gyermekjóléti Szolgálat m ködtetésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményhirdetése

14.) Napirend: A Családsegít és Gyermekjóléti Szolgálat m ködtetésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményhirdetése 14.) Napirend: A Családsegít és Gyermekjóléti Szolgálat m ködtetésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményhirdetése Keller László tájékoztatja a a Képvisel -testület tagjait, hogy a napirendet tárgyalta

Részletesebben

Dr. Kutnyányszky Valéria

Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria Dr. Kutnyányszky Valéria 2009 őszén egy hónapot töltött a Kongói Demokratikus Köztársaság területén fekvő Kiwanjában. A bükkösdi homeopátiás orvos az Afrikai-Magyar Egyesület (AHU)

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség

Magyar Labdarúgó Szövetség Magyar Labdarúgó Szövetség Pest Megyei Igazgatóság (Pest Megyei Labdarúgó Szövetség) U16 KOROSZTÁLYÚ BAJNOKSÁG Megyei U16 korosztályú fiú serdülő nagypályás labdarúgó-bajnokság versenykiírása 2015/2016.

Részletesebben

Rövidített sportágvezetői értékelések:

Rövidített sportágvezetői értékelések: Szakmai értékelés: A csapat összetétele atlétika 14 fő judo 8 fő műugrás 1 fő Rg. 6 fő sportlövészet 10 fő taekwondo 1 fő tenisz 3 fő torna 5 fő úszás 8 fő vívás 16 fő vízilabda 13 fő Összesen 85 fő A

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

MAGYAR NŐI JUNIOR STRANDKÉZILABDA VÁLOGATOTT SZAKMAI BESZÁMOLÓ EURÓPA BAJNOKSÁG RANDERS, DÁNIA

MAGYAR NŐI JUNIOR STRANDKÉZILABDA VÁLOGATOTT SZAKMAI BESZÁMOLÓ EURÓPA BAJNOKSÁG RANDERS, DÁNIA MAGYAR NŐI JUNIOR STRANDKÉZILABDA VÁLOGATOTT SZAKMAI BESZÁMOLÓ EURÓPA BAJNOKSÁG RANDERS, DÁNIA 2013 Előzmények: A 2008-as hazai rendezésű Európa Bajnokságon a magyar csapat első helyezése (8/8-as mérkőzés

Részletesebben

J ászkisér V áros Önkormányzata Képviselő-testülete. 2015. május 27-i soron kívüli nyílt üléséről

J ászkisér V áros Önkormányzata Képviselő-testülete. 2015. május 27-i soron kívüli nyílt üléséről J ászkisér V áros Önkormányzata Képviselő-testülete 5137 Jászkisér, Fő út 7. E-mail: jaszkiser@vnet.hu Tel.: 57/550-130 Fax: 57/550-120 Ikt. sz.: 13-14/2015. Je gyz őkönyv. Jászkisér Város Önkormányzata

Részletesebben

2013. 07.18. -07.24. 19-én elhajóztunk dél felé. Szép idő, napsütés, bámulatos és - mint már írtam - rendkívül

2013. 07.18. -07.24. 19-én elhajóztunk dél felé. Szép idő, napsütés, bámulatos és - mint már írtam - rendkívül 2013. 07.18. -07.24. Quaqortoqba való megérkezésünket követően előbb engedtünk az eufóriának, majd igyekeztünk racionális tervet készíteni a következő két hétre. Így történt, hogy Dénes másnap átiratta

Részletesebben

Breitner Péter. országjelentžshez

Breitner Péter. országjelentžshez Breitner Péter Zárszó a 2009. Žvi hajlžktalanügyi országjelentžshez A hajléktalanügyben kifejtett, lassan húszéves munkánknak egyesek szerint nincs látszatja, mások azt állítják, hogy a segítők életfontosságú

Részletesebben

Szári Romhányi György Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola 2066 Szár Rákóczi u. 41. Év végi beszámoló 2013-2014-es tanév

Szári Romhányi György Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola 2066 Szár Rákóczi u. 41. Év végi beszámoló 2013-2014-es tanév Szári Romhányi György Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskola 2066 Szár Rákóczi u. 41. Év végi beszámoló 2013-2014-es tanév 1. Működési feltételek rendkívüli események 2013. szeptember 1-jén életbe

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS HÉTPRÓBÁSOK BAJNOKSÁGA 2016 ORSZÁGOS EGYÉNI ÉS CSAPAT DIÁKVERSENY 2015/2016-OS TANÉV

VERSENYKIÍRÁS HÉTPRÓBÁSOK BAJNOKSÁGA 2016 ORSZÁGOS EGYÉNI ÉS CSAPAT DIÁKVERSENY 2015/2016-OS TANÉV VERSENYKIÍRÁS HÉTPRÓBÁSOK BAJNOKSÁGA 2016 ORSZÁGOS EGYÉNI ÉS CSAPAT DIÁKVERSENY 2015/2016-OS TANÉV A verseny helyszíne: Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola, 3597 Hejőkeresztúr, Petőfi Sándor út 111.

Részletesebben

Kemet. Kialakítás. Célok

Kemet. Kialakítás. Célok Anubisz elégedetten mosolyog az istenek lakhelyén, amint mágikus fémtükrében látja, hogy seregei élükön a legendás óriásskorpióval hatalmas mészárlást rendeznek Hórusz városában. Közel a győzelem, hamarosan

Részletesebben

A CSALÁDOK ÉS HÁZTARTÁSOK ELŐRESZÁMÍTÁSA, 1986-2021 BUDAPEST 1988/2

A CSALÁDOK ÉS HÁZTARTÁSOK ELŐRESZÁMÍTÁSA, 1986-2021 BUDAPEST 1988/2 A CSALÁDOK ÉS HÁZTARTÁSOK ELŐRESZÁMÍTÁSA, 1986-2021 BUDAPEST 1988/2 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 7 I. AZ ELŐRESZÁMÍTÁS FELTÉTELRENDSZERE ÉS VÉGREHAJTÁSA... 10 1. A népesség családi állapot szerinti összetételének

Részletesebben

Iskolagyűlés 2015.10.20.

Iskolagyűlés 2015.10.20. Iskolagyűlés 2015.10.20. Nagyon mozgalmas 2 hónap áll már mögöttünk, rengeteg csodaszép eredménnyel. És hol van még a tanév vége?! 2015.09.19-én, szombaton reggel a szokásokkal ellentétben tárva-nyitva

Részletesebben

Tollaslabda. Bevezetés

Tollaslabda. Bevezetés Tollaslabda Bevezetés A tollaslabda tanterv célja, olyan versenyzők felnevelése, akik választott sportágukat magas szinten művelik és egyben megfelelnek a klasszikus értelemben vett sportember" eszményének.

Részletesebben

be/sfp-8994/2015/mlsz

be/sfp-8994/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Borsodnádasdi Labdarúgók Sportegyesülete A kérelmező szervezet rövidített neve BLASE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 125 A kérelmező

Részletesebben

Filyó "Flame" Tibi kiszálló táblája : 170-től 1-ig. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló Nincs kiszálló

Filyó Flame Tibi kiszálló táblája : 170-től 1-ig. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló. Nincs kiszálló Nincs kiszálló 170 169 168 167 166 165 164 163 162 161 160 159 158 157 156 155 T20, T20, DB Ahogy az angolok mondják: Minden kiszálló Big Daddy-je, sok sikert hozzá! T20, T19, DB Az első két darts megcserélhető. T20,

Részletesebben

tovább örökítő város legyen!

tovább örökítő város legyen! K Ö R M E N D I F Ó R U M 3 tovább örökítő város legyen! kampányról, tervekről, a város jövőjéről hogy milyen szakokra lenne még szükség a mezőgazdasági képzések mellett, így például a fémipari szakmák

Részletesebben

be/sfp-8109/2015/mlsz

be/sfp-8109/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Győrújfalu Sport Egyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Győrújfalu SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 752 A kérelmező jogállása

Részletesebben

SOPRONI FOCIÉLET HAJRÁ VASÚT! Soproni VSE Szeged 2011 Grosics Akadémia. 2015. november 07. www.svse.hu

SOPRONI FOCIÉLET HAJRÁ VASÚT! Soproni VSE Szeged 2011 Grosics Akadémia. 2015. november 07. www.svse.hu SOPRONI FOCIÉLET 2015. november 07. www.svse.hu Soproni VSE Szeged 2011 Grosics Akadémia HAJRÁ VASÚT! Hotel Sopron TORKOS AKCIÓ VASÁRNAPI BÜFÉEBÉD Kedvezményes itallap! Torkos lakoma időpontok: Márton

Részletesebben

BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló

BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló BMSzKI 1134 Budapest Dózsa György út 152. Átmeneti szállás 2015. évi Szakmai beszámoló Készítette: Juhász Arnold és Beczéné Bálint Mónika Intézményünk bemutatása: A Dózsa Átmeneti szállás a BMSzKI Központi

Részletesebben

Hivatali határok társadalmi hatások

Hivatali határok társadalmi hatások Hivatali határok társadalmi hatások Bevezetés a hatékony közigazgatás módszertanába Hajnal György Gajduschek György Szerzõk: Gajduschek György: 1. fejezet, 2.4 alfejezet, 4. fejezet, 9.8 fejezet Hajnal

Részletesebben

VBSE. Adószám: 1 9 9 1 4 7 6 7-1 - 0 5. Bankszámlaszám: 5 4 9 0 0 0 3 1-1 0 0 0 6 6 4 3-0 0 0 0 0 0 0 0. 3 7 7 8 Varbó. Czakó Albert elnök

VBSE. Adószám: 1 9 9 1 4 7 6 7-1 - 0 5. Bankszámlaszám: 5 4 9 0 0 0 3 1-1 0 0 0 6 6 4 3-0 0 0 0 0 0 0 0. 3 7 7 8 Varbó. Czakó Albert elnök 1 Érkezett : 1. A KÉRELMEZŐ ADATAI A kérelmező szervezet teljes neve: Varbói Bányász Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve: VBSE 2 Gazdálkodási formakód: Áfa levonásra a pályázatban 521

Részletesebben

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: FVB/31-1/2013. FVB-14/2013. sz. ülés (FVB-116/2010-2014. sz. ülés)

J e g y zőkönyv. Ikt. sz.: FVB/31-1/2013. FVB-14/2013. sz. ülés (FVB-116/2010-2014. sz. ülés) Ikt. sz.: FVB/31-1/2013. FVB-14/2013. sz. ülés (FVB-116/2010-2014. sz. ülés) J e g y zőkönyv az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi bizottságának 2013. május 21-én, kedden, 10 óra 37 perckor a Képviselői Irodaház

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Igazgatóság / Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Labdarúgó Szövetség /

Magyar Labdarúgó Szövetség Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Igazgatóság / Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Labdarúgó Szövetség / Magyar Labdarúgó Szövetség Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Igazgatóság / Jász- Nagykun- Szolnok Megyei Labdarúgó Szövetség / JÁSZ- NAGYKUN- SZOLNOK MEGYEI TERÜLETI U16 KOROSZTÁLYÚ BAJNOKSÁG Jász-Nagykun-Szolnok

Részletesebben

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K!

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! Gyakran Ismételt Kérdések a Vonzás Törvényéről 2010 KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! A kiadvány a tartalom módosítása nélkül, és a forrás pontos megjelölésével szabadon terjeszthető.

Részletesebben

A KÖRNYEZETI INNOVÁCIÓK MOZGATÓRUGÓI A HAZAI FELDOLGOZÓIPARBAN EGY VÁLLALATI FELMÉRÉS TANULSÁGAI

A KÖRNYEZETI INNOVÁCIÓK MOZGATÓRUGÓI A HAZAI FELDOLGOZÓIPARBAN EGY VÁLLALATI FELMÉRÉS TANULSÁGAI A KÖRNYEZETI INNOVÁCIÓK MOZGATÓRUGÓI A HAZAI FELDOLGOZÓIPARBAN EGY VÁLLALATI FELMÉRÉS TANULSÁGAI Széchy Anna Zilahy Gyula Bevezetés Az innováció, mint versenyképességi tényező a közelmúltban mindinkább

Részletesebben

Magyarország 2014/2015. évi NB s férfi és női asztalitenisz csapatbajnokságának versenykiírása

Magyarország 2014/2015. évi NB s férfi és női asztalitenisz csapatbajnokságának versenykiírása Magyarország 2014/2015. évi NB s férfi és női asztalitenisz csapatbajnokságának versenykiírása 1 Az 2013/2014. évi kiíráshoz képest történő változásokat vastag betűvel szedtük, kérjük azokra fordítsanak

Részletesebben

MAGYAR EVEZŐS SZÖVETSÉG. Jelentés a 2013. évi U23 világbajnokságon részt vett evezős csapatok szerepléséről. Szakmai vezető

MAGYAR EVEZŐS SZÖVETSÉG. Jelentés a 2013. évi U23 világbajnokságon részt vett evezős csapatok szerepléséről. Szakmai vezető MAGYAR EVEZŐS SZÖVETSÉG Jelentés a 2013. évi U23 világbajnokságon részt vett evezős csapatok szerepléséről Budapest, 2013. szeptember Készítette: Ficsor László Szakmai vezető I. Előzetes: A tavalyi nem

Részletesebben

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009

Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. Világjátékok 2009 - Tajvan, a magyar sikersziget. The World Games 2009. The World Games 2009 96 97 98 99 100 SKAohsiung: A BAJNOK ÚTJA,,Hatéves voltam, amikor édesapám ismerôse révén elmehettem egy karateedzésre. Ahogy beléptem, iszonyú hangzavar, kiabálás, egymással harcoló fehér ruhás emberek

Részletesebben

be/sfphpm01-08973/2015/mlsz

be/sfphpm01-08973/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Vásárosnamény Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Vásárosnamény SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 3404 A kérelmező

Részletesebben

Ikt. szám: NOB-40/30-2/2014. NOB-11/2014. sz. ülés (NOB-11/2014-2018. sz. ülés)

Ikt. szám: NOB-40/30-2/2014. NOB-11/2014. sz. ülés (NOB-11/2014-2018. sz. ülés) Ikt. szám: NOB-40/30-2/2014. NOB-11/2014. sz. ülés (NOB-11/2014-2018. sz. ülés) Jegyzőkönyv az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottságának 2014. november 10-én, hétfőn, 10 óra 10 perckor az Országház

Részletesebben

AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA *

AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA * Sólyom László AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA * 1. Ha már ombudsman, akkor rendes közjogi ombudsman legyen mondta Tölgyessy Péter az Ellenzéki Kerekasztal 1989. szeptember 18-i drámai

Részletesebben

Karen Wynn kísérletében kisbabákat vizsgáltak, hogy képesek-e megkülönböztetni, mikor látnak helyes számú babát a paraván mögött

Karen Wynn kísérletében kisbabákat vizsgáltak, hogy képesek-e megkülönböztetni, mikor látnak helyes számú babát a paraván mögött nyô jén véletlenszerûen két-két számjegyet villantott fel, ugyan úgy, mint amikor 1-tôl 9-ig tanította a számok sorrendj ét, most azonban az egyik számjegy néha a nulla volt. Mit gondolt Ai, hol helyezkedik

Részletesebben

be/sfp-09450/2015/mlsz

be/sfp-09450/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Etyek Sportegyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Etyek SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 600 A kérelmező jogállása Amatőr

Részletesebben

Testnevelés és sport. Fit-Ball Sportági alapismeret

Testnevelés és sport. Fit-Ball Sportági alapismeret Testnevelés és sport Fit-Ball Sportági alapismeret A félév végi jegy kialakítása: A gyakorlati jegy és az elméleti dolgozat érdemjegyének átlaga adja a félév végi osztályzatot. A félévi eredmény elégtelen,

Részletesebben

ű Ö ű ű Ú Ú ű

ű Ö ű ű Ú Ú ű ű Ö ű ű Ú Ú ű Á Á Ö Ö Ö Ö Ö Ö Á Ö Á Á Á Ú Á Á Á Á Ö ű ű Á ű ű ű Ö Ö Á Á Á Á Á ű Ú Ö ű Ú Ú ű Ú Á Á ű ű ű ű ű ű Á ű ű Á Á Ő Á Á Á Á Á Á Ö Á ű ű Ö Ö ű Ú Ö Ú ű Ú ű ű ű ű ű Ö Á Ú ű Á Ö Á Ú Á Á Á Á Á Á Ö Ö Á

Részletesebben

MATEMATIKA C 8. évfolyam 10. modul ÁTLAGOS?

MATEMATIKA C 8. évfolyam 10. modul ÁTLAGOS? MATEMATIKA C 8. évfolyam 10. modul ÁTLAGOS? Készítette: Surányi Szabolcs MATEMATIKA C 8. ÉVFOLYAM 10. MODUL: ÁTLAGOS? TANÁRI ÚTMUTATÓ 2 A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok

Részletesebben

1) Pályázat benyújtása háziorvosi rendelőknek és központi alapellátási ügyeletnek helyet biztosító egészségház kialakítása céljából a KDOP keretében

1) Pályázat benyújtása háziorvosi rendelőknek és központi alapellátási ügyeletnek helyet biztosító egészségház kialakítása céljából a KDOP keretében Iktatószám: P- 2702-1/2010. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Aba Nagyközség Képviselő-testülete 2010. évi január hó 14-i nyílt ülésén. Jelen vannak: Kossa Lajos polgármester Csép Györgyné alpolgármester

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2012. március 26-i ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2012. március 26-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. március 26-i ülésére Tárgy: Zirc város sportkoncepcióját megalapozó lakossági sportigény-felmérő kérdőívek kiértékelése Előadó:

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség

Magyar Labdarúgó Szövetség Magyar Labdarúgó Szövetség Megyei Igazgatóság / Megyei Labdarúgó Szövetség / BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI U-19 KOROSZTÁLYÚ BAJNOKSÁG korosztályú férfi ifjúsági nagypályás labdarúgó bajnokság versenykiírása

Részletesebben

J E G Y ZŐKÖNYV. 97/2010.(III.09.) számú határozat. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése az alábbi napirendi pontokat tárgyalja:

J E G Y ZŐKÖNYV. 97/2010.(III.09.) számú határozat. Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése az alábbi napirendi pontokat tárgyalja: J E G Y ZŐKÖNYV Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2010. március 09-én (Kedd) 11.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről. Az ülés helye: Jelen vannak: Medgyaszay Ház Nagykanizsa, Sugár

Részletesebben

Török Katalin. Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban

Török Katalin. Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban Török Katalin Roma fiatalok esélyeinek növelése a felsőoktatásban 1. Bevezetés A Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet (NCsSzI) Szociálpolitikai Főosztálya az Oktatási Minisztérium Hátrányos Helyzetű

Részletesebben

Tudásmenedzsment és a fogolydilemma Fenyvesi Éva

Tudásmenedzsment és a fogolydilemma Fenyvesi Éva Tudásmenedzsment és a fogolydilemma Fenyvesi Éva A fogolydilemma Neumann János már 1928-ban publikált a játékelméletről, ami azonban csak 1944-ben, egy amerikai közgazdásszal, Oskar Morgenstern-nel együtt

Részletesebben

SalsaDiabólica házirend, avagy GYIK, gyakran ismételt kérdésekre válasz, amit lehet, hogy meg sem kérdeznél, de mi megválaszoljuk

SalsaDiabólica házirend, avagy GYIK, gyakran ismételt kérdésekre válasz, amit lehet, hogy meg sem kérdeznél, de mi megválaszoljuk SalsaDiabólica házirend, avagy GYIK, gyakran ismételt kérdésekre válasz, amit lehet, hogy meg sem kérdeznél, de mi megválaszoljuk #1 karszalag, órakezdés A belépéskor oktatóink karszalaggal látják el diákjainkat,

Részletesebben

Alapította: Gerots Zoltán

Alapította: Gerots Zoltán 1986. II. ÉVFOLYAM, 4. SZÁM. Alapította: Gerots Zoltán DECEMBER 10. GEROTS ZOLTÁN: AZ ÚJLAK MEGVÉDTE BAJNOKI CÍMÉT 1984 telén néhányan úgy gondoltuk, hogy fel kellene ébreszteni 1985 folyamán már ébresztettük

Részletesebben

Felmelegszik a ház...

Felmelegszik a ház... NAGY ESZTER Felmelegszik a ház... Egy asszony útja az idegenségtõl a megérkezésig Tekinthetjük olyannak az ellenállást, mint amikor az ember egy hideg szobában bújik ki a paplan alól. Ilyenkor nem a paplant

Részletesebben

be/sfp-08600/2015/mlsz

be/sfp-08600/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Encs Városi Sport Club A kérelmező szervezet rövidített neve Encs VSC Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 2297 A kérelmező jogállása Amatőr

Részletesebben

http://jegkorongkerelem.globalsoftware.hu/kerelem2012/admin?todo=...

http://jegkorongkerelem.globalsoftware.hu/kerelem2012/admin?todo=... / 20 2012.08.28. 10:46 1 Érkezett : 1. A KÉRELMEZŐ ADATAI A kérelmező szervezet teljes neve: A kérelmező szervezet rövidített neve: 2 Gazdálkodási formakód: Egri Vitézek Hockey Club EVHC 3 A szakszövetség

Részletesebben

ü ű ö Á ö Ü Ú Ö Á Á ö ő ö ö ö ű ű ö ő ő ö ő ü Ú ú ü ö ö ő Ö ö ő ö ő ő ö ú ö ő ő ö ö ú ö ő ö ö ő ö ö ő ö ő ö Ö ö ö ö ő ö ő ö ö ö ü ű ö ö ő ö ö ű ö ő ö ö ű ö ü ö ö ö ő ö ö ő ű ö ö ü ű ö ö ő ö ö ü ő ő ő ő

Részletesebben

Sportfejlesztési program befejezését igazoló szakmai beszámoló

Sportfejlesztési program befejezését igazoló szakmai beszámoló Nemzeti Sport Intézet részére 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. Tárgy: 2011-2012. évi sportfejlesztési felhasználásához kapcsolódó szakmai beszámoló Sportfejlesztési program befejezését igazoló szakmai

Részletesebben

Képviselőjelöltek bemutatkozása

Képviselőjelöltek bemutatkozása Választási melléklet Tisztelt Választópolgárok! Választási tudnivalók A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását 2014. október 12-ére,

Részletesebben

ÍRÁSBELI KIVONÁS. 31. modul. Készítette: KONRÁD ÁGNES

ÍRÁSBELI KIVONÁS. 31. modul. Készítette: KONRÁD ÁGNES Matematika A 3. évfolyam ÍRÁSBELI KIVONÁS 31. modul Készítette: KONRÁD ÁGNES matematika A 3. ÉVFOLYAM 31. modul ÍRÁSBELI KIVONÁS MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

J E G Y Z Õ K Ö N Y V

J E G Y Z Õ K Ö N Y V J E G Y Z Õ K Ö N Y V mely készült Makád község Képviselõ-testületének 2010. szeptember 6-i ülésérõl a Makád és Lórév Körjegyzõségi Hivatalban - Makádon Jelen vannak: Dosztály László Baski Mária Kocsis

Részletesebben

Vélemények a magyarokról s a környező országok népeiről*

Vélemények a magyarokról s a környező országok népeiről* Csepeli György Vélemények a magyarokról s a környező országok népeiről* 1977 nyarán országos reprezentatív mintán vizsgálatot végeztünk arról, hogy az emberek hogyan ítélik meg magukat mint magyarokat,

Részletesebben

Járai Zsigmond pénzügyminiszter megakadályozott adóreformja

Járai Zsigmond pénzügyminiszter megakadályozott adóreformja Járai Zsigmond pénzügyminiszter megakadályozott adóreformja Az Echo Televízió egyik, nemrég ismételt adósából két meglepı hírrıl értesültem. Mindkettıt azért találtam különösen meglepınek, mert az eseményeket

Részletesebben

Tisztelt Kamarai Tagtársaim!

Tisztelt Kamarai Tagtársaim! Hivatásunk a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara lapja 2010/1. Tisztelt Kamarai Tagtársaim! TARTALOM Csupán néhány hét telt el a tavaszi parlamenti választások óta, de szakdolgozói kérdésekben bíztató

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség. Leány U-17 korosztályú nagypályás labdarúgó bajnokság versenykiírása 2015-2016. év

Magyar Labdarúgó Szövetség. Leány U-17 korosztályú nagypályás labdarúgó bajnokság versenykiírása 2015-2016. év Magyar Labdarúgó Szövetség Leány U-17 korosztályú nagypályás labdarúgó bajnokság versenykiírása 2015-2016. év Tartalom 1. A bajnokság szervezője és rendezője, a bajnokság típusa... 2 2. A bajnokság célja...

Részletesebben

A Lánchíd Rádió 2011. április 15-én elhangzott műsora

A Lánchíd Rádió 2011. április 15-én elhangzott műsora A Lánchíd Rádió 2011. április 15-én elhangzott műsora Kovács Anita (felvezető női hang): Az Irhás árok Budapest egyik szép kirándulóhelye, de azoknak, akik ott laknak, bizony okoz bizonyos problémákat

Részletesebben

NŐI Dr. Hepp Ferenc Emlékkupa és NŐI Magyar KKupa Versenykiírás 2012/2013.

NŐI Dr. Hepp Ferenc Emlékkupa és NŐI Magyar KKupa Versenykiírás 2012/2013. NŐI Dr. Hepp Ferenc Emlékkupa és NŐI Magyar Kupa Versen nykiírás 2012/2013. MAGYAR KOSÁRLABDÁZÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE HUNGARIAN BASKETBALL FEDERATION SZÉKHELY: 1146 BUDAPEST, ISTVÁNMEZEI ÚT 1-3. POSTACÍM:

Részletesebben

FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között

FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között Rövid áttekintés Ez a bő három évtized különleges helyet foglal el a magyar orosz kapcsolatok ezeréves történetében. Drámai és tragikus volt a kezdet.

Részletesebben

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához

Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Kopátsy Sándor Száz éve született Kádár Hozzászólás a májusi Egyenlítő két írásához Örültem, hogy a baloldal megemlékezik a magyar baloldal legnagyobb alakjáról. Nemcsak a magyar baloldal, de a magyar

Részletesebben

be/sfp-10682/2015/mlsz

be/sfp-10682/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Nagycserkeszi Szabadidő Sport Eggyesület A kérelmező szervezet rövidített neve Nagycserkeszi SZ SE Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 2348

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: 2013. március 22-én a Megyeháza Külső-Szolnok termében megtartott Jász- Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés Ügyrendi Bizottsága üléséről. Jelen vannak:molnár Imre, a Bizottság

Részletesebben

be/sfphpm01-08374/2015/mlsz

be/sfphpm01-08374/2015/mlsz A kérelmező adatai A kérelmező szervezet teljes neve Városi Sportkör Sellye A kérelmező szervezet rövidített neve VSK Sellye Gazdálkodási formakód 521 Tagsági azonosítószám 75 A kérelmező jogállása Amatőr

Részletesebben

Collaboration and/or competition: borders of competitiveness in pro- and amateur sports

Collaboration and/or competition: borders of competitiveness in pro- and amateur sports Nagy Zita Barbara 1 Tóth Gergely 2 Sárközi István 3 Kiss Lívia Benita 4 Együttműködés és/vagy versengés: a versenyképesség határai az élsport és a tömegsport színterein Collaboration and/or competition:

Részletesebben

KSI SE Központi Sport- és Ifjúsági SE Tel: 422-3510, Fax: 422-3544 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. e-mail: nupi@nupi.hu

KSI SE Központi Sport- és Ifjúsági SE Tel: 422-3510, Fax: 422-3544 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. e-mail: nupi@nupi.hu KSI SE Központi Sport- és Ifjúsági SE Tel: 422-3510, Fax: 422-3544 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. e-mail: nupi@nupi.hu Nemzeti Sport Intézet részére 1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3 Tárgy: negyedéves

Részletesebben

Petelei István írásgyakorlatai (Média- és társadalomtörténeti elemzés)

Petelei István írásgyakorlatai (Média- és társadalomtörténeti elemzés) Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Irodalomtudományi Doktori Iskola Török Zsuzsa Petelei István írásgyakorlatai (Média- és társadalomtörténeti elemzés) Doktori értekezés tézisei Témavezető:

Részletesebben

"Örömmel ugrok fejest a szakmába" - Interjú Őze Áronnal

Örömmel ugrok fejest a szakmába - Interjú Őze Áronnal "Örömmel ugrok fejest a szakmába" - Interjú Őze Áronnal 2014. október 29. szerda, 08:00 Az idei Vidor fesztiválon Őze Áron és Kedvek Richárd nyerte a legjobb főszereplő párosnak járó Pantalone-díjat az

Részletesebben

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Berekfürdő Községi Önkormányzat 5309 Berekfürdő, Berek tér 15. Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. november hó 18. napján tartott falugyűlésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Készült:

Részletesebben

A kvantum impulzus és a téridő mátrix hétköznapjaink a kvantum fizika nyelvén A 2015 október 8-i könyv bemutató előadás teljes anyaga

A kvantum impulzus és a téridő mátrix hétköznapjaink a kvantum fizika nyelvén A 2015 október 8-i könyv bemutató előadás teljes anyaga A kvantum impulzus és a téridő mátrix hétköznapjaink a kvantum fizika nyelvén A 2015 október 8-i könyv bemutató előadás teljes anyaga Kiss Zoltán J Azoknak, akik nem tudtak eljönni és azoknak is szeretettel

Részletesebben

11. évfolyam. Évi óraszám: 108 3 óra/hét

11. évfolyam. Évi óraszám: 108 3 óra/hét 11. évfolyam Évi óraszám: 108 3 óra/hét Sportjátékok 20 óra Torna jellegű feladatok 15 óra Atlétika jellegű feladatok 20 óra Alternatív és szabadidős mozgásrendszerek 15 óra Önvédelem és küzdősportok 8

Részletesebben

III. ELTE Egyetemi - Főiskolai Dolgozók Sport Kupája /versenyszabályzat/

III. ELTE Egyetemi - Főiskolai Dolgozók Sport Kupája /versenyszabályzat/ III. ELTE Egyetemi - Főiskolai Dolgozók Sport Kupája /versenyszabályzat/ az EMMI Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság, a Magyar Olimpiai Bizottság és az EMMI SE támogatásával, továbbá a Magyar Egyetemi-Főiskolai

Részletesebben