WCS CSR. A társadalmi felelősségvállalás területei a Webstarnál

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "WCS CSR. A társadalmi felelősségvállalás területei a Webstarnál"

Átírás

1 A társadalmi felelősségvállalás területei a Webstarnál

2 Tartalomjegyzék 1. Gazdasági fenntarthatóság Munkafolyamatok, termékek Partnerek, ügyfelek, együttműködések Projektmenedzsment Marketing, kommunikáció HR, képzési program, employer branding, gyakornoki program, önnováció Vállalati pénzügyek, szerződéses viszonyok Társadalmi felelősség és fenntarthatóság Családbarát munkahely Esélyegyenlőség Társadalmi- szakmai együttműködések, jótékonyság Kultúra e- mesekönyv és egyéb könyvek kiadása Környezetünk, egészségünk... 11

3 A Webstar Csoport Kft ban alakult Pécset. Munkáink döntő többsége vállalati környezetbe integrálható webes szoftverrendszerek és intranetek fejlesztése ben kezdtük el letenni a termékfejlesztéssel foglalkozó részlegünk alapjait, mely egyelőre elsősorban saját fejlesztésű projektjeink színteréül szolgál. Emellett számos kutatás- fejlesztési projektben veszünk részt. Célunk, hogy a mai felgyorsult és innovatív piaci környezetben olyan sokfelhasználós rendszereket hozzunk létre, melyek ergonómiai szempontból könnyen használhatóak, letisztultak, és hatékony munkavégzést tesznek lehetővé. Cégünk működése és a szolgáltatásaink olyan gyakorlatias és szolgáltatás- orientált szemléletre épülnek, mely a funkcionalitást, a rugalmasságot és a fenntarthatóságot szem előtt tartva kiválóan szolgálja saját és ügyfeleink minőséggel és költséghatékonysággal kapcsolatos elvárásait, valamint a gyors piaci alkalmazkodás lehetőségét. Szervezeti kultúránkban az alapvető emberi értékeket és az egyént helyezzük a középpontba. Fontos számunkra munkatársaink bizalma, lojalitása, egymás támogatása és tanítása, illetve a barátságos és inspiráló munkahelyi légkör megteremtése, mely a kooperatív és önszerveződő csapatmunka előfeltételét jelenti számunkra. Segítjük munkatársainkat abban, hogy egyéni céljaikat, egyéniségüket be tudják illeszteni a szervezet céljai közé, megtalálják a kihívást és a fejlődés lehetőségét munkájukban, és törekszünk rá, hogy a megfelelő elismerés mellett minél elégedettebbek és motíváltabbak legyenek. Cégünk társadalomra, környezetre, gazdaságra gyakorolt hatásait től kezdve kezdtük el szervezetten és tudatosan vizsgálni. Górcső alá kerültek céges folyamataink, termékeink, működésünk pozitív és negatív hatásai, és kutattunk olyan hazai és nemzetközi CSR jó gyakorlatok után, melyek cégünknél meghonosíthatóak. A cégünknél az elmúlt években végbement szervezeti növekedés nyomán méginkább szükségessé vált a stratégiai gondolkodás, a vállalati működés területeinek vizsgálata, szisztematikus felépítése, rendszerezése. Ezt a fajta gondolkodást az akkoriban (2011.) elindított projektek és munkák tovább erősítették, többek között a szabványok bevezetése (ISO rendszerek), e- mesekönyvünk fejlesztése és a családbarát munkahelyi díj elnyerése. A CSR- hoz kapcsolódó tevékenységek ez előtt is jelen voltak működésünkben, azonban kevésbé koordinált formában. A Webstar a CSR stratégiájának középpontjában az egyén, az emberi értékek, a jó munkáltatóvá válás szerepel.

4 1. GAZDASÁGI FENNTARTHATÓSÁG 1. MUNKAFOLYAMATOK, TERMÉKEK A szoftverfejlesztés, mint fő folyamatunkon belül három területen tevékenykedünk: vállalati nyilvántartó és intranet rendszerek fejlesztése, termékfejlesztés és kutatás- fejlesztés projektek megvalósítása. Az ISO 9001 és szabványok szerinti működésünk ben tanúsításra került.. Külső megbízásaink mellett vannak saját ötleteinken alapú belső projektjeink is. Ezek egyrészt a munkatársak kreatív ötleteinek megvalósítását foglalja magában, másrészt egy olyan saját fejlesztői keretrendszer kidolgozását, mely segíti, hogy az IT szektorban jellemző gyors technológia innovációval lépést tudjunk tartani. Hosszú távon fenntarthatóbb, hatékonyabb működést tesz lehetővé a keretrendszer, mivel olyan újrafelhasználható modulokból áll, melyet több projekt kiindulásaként is használhatunk körülbelül 3-4 éven keresztül. Emellett az egyes modulok könnyen frissíthetőek az aktuálisan megjelenő, modernebb és új technológiák szerint. 2. PARTNEREK, ÜGYFELEK, EGYÜTTMŰKÖDÉSEK Ügyfeleink és a szakmai együttműködéseinket tekintve egyelőre főként hazai partnerekkel vagyunk kapcsolatban. Szolgáltatásaink, termékeink célpiaca nem csak Magyarország, ezen működésünk nyomán egyre több külföldi céggel vesszük fel a kapcsolatot. Munkáink döntő többsége Budapesthez köt minket, de igyekszünk erősíteni a helyi együttműködéseinket, kapcsolatainkat projektekhez kapcsolódóan és azon kívül is. A projektek iteratív megvalósítása során az alkalmazott projektvezetési módszertanból eredően is - előnyben részesítjük a folyamatos kommunikációt és visszacsatolásokat. S bár megvannak az ügyfélelégedettség mérésének szabályozott csatornái, tapasztalataink szerint a szakmai és szervezeti tanulás és fejlődés, valamint az ügyfelek megtartásának egyik kulcsa ezen típusú kommunikáció. A projektek zárása előtt felhasználói oktatást tartunk ügyfeleink munkatársainak a fejlesztett rendszerek működéséről, és felhasználói kézikönyvet, videókat kapnak munkájuk megkönnyítéséhez és a szerződések lezárta után felmerülő problémákkal sem hagyjuk egyedül őket. A projektek zárását követően minden alkalommal sor kerül egy projekt záró/visszatekintő workshopra, ahol az ügyfelekkel közösen elemezzük a munkával és a fejlesztett termékkel kapcsolatos pozitív és negatív tapasztalatokat.

5 A külföldi ügyfélkapcsolatok bővítése tekintetében elkötelezetten keressük a lehetőségeket. Tagként használjuk az Enterprise Europe Network üzleti hálózatát, folyamatosan igénybe vesszük a Pécs- Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara szakértői segítségét. Tavaly bekapcsolódtunk a PTE Közgazdaságtudományi Karán induló Simonyi Növekedési Programba év közepétől pedig csatlakoztunk a BNI közösséghez is. Ügyfeleink között számos visszatérő ügyfél van illetve olyanok, akikkel már évek óta sikeresen együtt tudunk dolgozni. Az ügyfelek megtartásában alapvető szerepe van, hogy törekszünk a rugalmas működésre, az ügyféligényekhez való igazodásra. Úgy véljük, hogy a hosszú távú fenntarthatóság és sikeres működés kulcsa a egyes ügyfelek, projektek egyedi jellegéhez való alkalmazkodás. A meglévő ügyfelek mellett a vállalkozásokkal, civil szervezetekkel történő együttműködéseink pályázataink, céges programjaink nyomán folyamatosan bővülnek 1. A CSR tevékenységünk kapcsán is igyekszünk minél több együttműködő partnert találni, akikkel tapasztalatot tudunk cserélni, és a felmerülő problémákra közösen keresünk megoldásokat, jó gyakorlati példákat. Csak a legjelentősebbeket említve eredményes közös múlt áll mögöttünk a Pro Labora Kft.- vel, és a KÖSZI Karrier Irodával. Friss partnerként említhetjük a Dorsum Zrt.- t és az Arkon Zrt.- t, akikkel hasonló profilú cégként a családbarát politika területén segítjük egymást. Emellett pedig a nemzetközi piacra lépés szempontjából fontos a PTE- KTK- val kezdett párbeszédünk. Ügyfeleink, partnereink, többek között: Magyar Államkincstár, ÁNTSZ, Nemzeti Innovációs Hivatal, Nemzeti Infokommunikációs Szolgálat, Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt., Belügyminisztérium, EDF Démász, Sanoma Média Budapest Zrt., Polotransz Kft., Debreceni Orvostudományi Egyetem, Dexter Informatikai és Tanácsadó Kft., Capital Systems Informatikai Kft., WSH Számítástechnikai Oktató és Szolgáltató Kft., Pro Labora Kft. (munka- család audit), 4Sales System Kft., Consact Kft. (szervezetfejlesztés), Markcon Kft. (marketingstratégia), Jazz Communication Kft. (nyelvoktatás), Zöld Híd Alapítvány (családbarát program környezetvédelmi előadások), Mosolymanó Egyesület (családbarát program - önkéntes munkavállalás), Kosárlabda Akadémia Sport Kft., Megújulás Családterápiás Intézet (családbarát program), Tesz- Vesz Kuckó Kisgyermekes Napközi és Játszóház (családbarát program), Pécsi Tudományegyetem (gyakornoki program, Simonyi Növekedési Program), KÖSZI Karrier Iroda (gyakornoki program), Pécs- Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (export tevékenység támogatása), Chillingo (játékfejlesztés), Jenkins Group Ltd. (e- book), Comidev Bt. (K+F), Weblapbolt, Indít Közalapítvány. 3. PROJEKTMENEDZSMENT 1 Az ügyfelek és együttműködő partnereink listáját az 1. sz. melléklet tartalmazza.

6 Projektvezetési módszertanunk tekintetében a hagyományos (vízesés) módszerhez képest előnyben részesítjük a folyamat alapú (agilis) menedzsment megközelítéseket, mely a folyamatokat az emberi együttműködések szemszögéből vizsgálja. A projektvezetési módszertan mindig az adott projekt jellegéhez igazított, így ha szükséges a vízesés, vagy a két módszer vegyítésével is bonyolítunk projekteket. Az agilis megoldások közül a SCRUM keretrendszert használjuk, mely értéknek tekinti az egyének és a folyamatos interakciók szerepét a projektben, az ügyféllel való együttműkődést, a tervkövetés helyett a változásokhoz való rugalmas igazodást és a működő termék inkrementális, iteratív előállítását. Mindezt egy önszerveződő, felelős csapatra alapozva, akik munkáját a scrummaster- eink segítik. Projektvezetés szempontjából a servant leadership elveit valljuk, melyben fontos szerepe van a bizalomnak és a személyes kapcsolatoknak. Projektvezetőink nem vezetőként, sokkal inkább támogató, coach szerepben vannak jelen a projektekben, és képzésük is erre építve zajlik. Motívációs stratégiánk része a munkavállalók felelős szerepének kialakítása a projektekben. 4. MARKETING, KOMMUNIKÁCIÓ A vállalati szinten megfogalmazott alapelvekhez és értékekhez a marketing és kommunikációs tevékenységünk során is ragaszkodunk. A vállalati arculatunk alakításában célunk, hogy a Webstar, minőségi szolgáltatóként, felelős és hiteles munkáltatóként, sokszínű cégként kerüljön a köztudatba. A céges brand építését elsősorban formálódó honlapunk, közösségi oldalunk, szakmai blogunk szolgálja. Emellett látogatóként és az utóbbi egy évben már előadóként, meghívott vendégként veszünk részt a szakmában elismert és egyéb témájú nívós rendezvényeken. A vonzó arculat kialakítása, a tudatos munkáltatói márkaépítés egy hosszú távú gondolkodás része a Webstar fennmaradásának egyik alapkérdése. Fejlesztett termékeink esetében a termék sikerében döntő szerepe van a marketing és kommunikációs stratégiának. Termékeinknek (e- book, alkalmazások) saját honlapja, közösségi oldala van, a marketing stratégia kialakítását pedig hosszas piackutatási tevékenység előzi meg minden esetben. 5. HR, KÉPZÉSI PROGRAM, EMPLOYER BRANDING, GYAKORNOKI PROGRAM, ÖNNOVÁCIÓ Jelenleg 25 fővel működik vállalkozásunk, melyből 3 nő és 21 férfi között a munkavállalóink száma közel megduplázódott. Folyamatosan keresünk programozókat (mivel hiányszakma), akkor is amikor esetleg a projektjeink nem igénylik a létszámbővítést. A tehetségek felkutatása érdekében employer branding stratégiánk részeként igyekszünk minél több csatornát kidolgozni, hogy eljussanak hozzánk és meg is tartsuk őket. Igyekszünk

7 versenyképes béreket nyújtani, és ezen felül cafeteria juttatást biztosítunk minden munkavállalónk részére. A munkaszervezés és HR politikánk tekintetében törekszünk arra, hogy a munka és magánélet egyensúlyát előtérbe helyezzük és a munkafolyamatok racionalizálásával, hatékony belső kommunikáció kialakításával és a rugalmas munkavégzés lehetőségének biztosításával (csúsztatott munkakezdés, távmunka, részmunkaidő) közvetetten segítsük a munkavállalóinkat a munkahelyi és munkán kívüli életük harmonikusabb összeegyeztetésében. Amennyiben a túlóra elrendelése elkerülhetetlen, akkor elsősorban a nem családos, gyermektelen munkavállalókat mozgósítjuk. A szabadságok kiadásánál, a helyettesítési rend kialakításánál elsődlegesen a kiskorú gyermeket nevelő foglalkoztatott kérését vesszük figyelembe, de mindenki számára igyekszünk a saját igényei szerint alakítani a szabadságok kiadását. Előre nem látható élethelyzetekben rendkívüli szabadságot is biztosítunk. A kielégítő pihenés érdekében javasoljuk a munkavállalóknak két egybefüggő hét kivételét. Nagy hangsúlyt helyezünk a dolgozók képzésére. A szoftverfejlesztők és vezető fejlesztők számára a szakmai kompetenciák folyamatos fejlesztése elengedhetetlen. Ezt több módon támogatjuk: alapkompetenciák elsajátítása mentor segítségével (irányított belső képzés) külső szakmai képzéseken való részvétel egy- egy téma mélyebb ismeretéhez ban 9 dolgozónk szerezte meg az Oracle Certified Associate Java SE programozói címet, mely a szakmában magas színvonalú, elismert bizonyítványnak számít ben az Oracle Certified Expert vizsgára készülnek dolgozóink. Önnováció : Cégünk törekvése az egész életre szóló, életkortól független tanulás biztosítása, ezért a külső, szakmai továbbképzéseken túl bevezettük az Önnováció c. programot, melynek célja, hogy a munkatársak kreatív ötleteinek is teret adjunk. Közös megegyezést követően biztosítjuk, hogy a munkaidő terhére saját projektjükön dolgozzanak a kollégák, és akár a termékfejlesztés és piacra vitel fázisáig is támogatjuk. A fentiek mellett a szakmai fejlődés támogatására további alternatívákat is próbálunk nyújtani az alábbi formákban: szakmai fórumokon, konferenciákon való részvétel biztosítása, szakmai blog írása, intranetünkön folyamatosan frissülő szakmai tudásbázis rendelkezésre állása. A vezetők tekintetében a HR és szervezetfejlesztéssel kapcsolatos tudás, a projektmenedzsment és coaching ismeretek bővítésére törekszünk. A képzések tekintetében a vezetőség nyitott a munkavállalók kezdeményezéseire. A képzési terv elkészítéséhez mindig egyénenként vizsgáljuk dolgozóink felkészültségét, kompetenciáit, motívációját és érdeklődési körét. Ehhez minden évben elkészítik a munkavállalók személyes fejlesztési terveiket, melyben saját maguk fogalmazzák meg céljaikat és fejlesztendő területeiket. A képzések mellett gyakornoki programot működtetünk a PTE KÖSZI Karrier Irodával és a PTE TTK- val együttműködve.

8 A vezetők minden hónap elején személyes megbeszélés keretében értékelik minden egyes munkavállalóval az adott hónapot. Ez az egyeztetés általában jó alkalom a visszacsatolásra mindkét fél részéről, a jövőkép, előmenetel és célok tervezésére, megvitatására. Minden hónap első hétfőjén havi gyűlést tartunk, ahol tájékoztatjuk a dolgozókat a céges aktualitásokról. Mindemellett fél évente szakmai visszacsatolást is kapnak a kollégák, egy meghatározott szempontrendszer szerinti értékelés formájában, melyet a projektvezetők készítenek el. 6. VÁLLALATI PÉNZÜGYEK, SZERZŐDÉSES VISZONYOK A társaság pénzügyi gazdálkodását a kiadások pénzügyi lehetőségekhez való igazítása jellemzi. A vállalkozás évben is megtartotta a korábbi években létrehozott pénzügyi stabilitását. Törekszünk a tudatos gazdálkodásra, bevételeinket- kiadásainkat úgy tervezzük, hogy az esetleges rendkívüli kiadások ne gyengítsék a cég likviditását. Árpolitikánkat a rugalmasság jellemzi. Az egyes megbízások elvállalásáról, vagy pályázati jelentkezés benyújtásáról való döntéseket a vállalási áron felül további tényezők is erősen befolyásolják, mint pl.: a szakmai tartalom, a megbízás referenciaértéke, az ügyfél értékrendje, együttműködési készsége és céges hitvallása. A munkáink során bevont alvállalkozókkal kötött szerződések kötésénél igyekszünk mindenki számára elfogadható és nyereséges egyeszségre jutni. Nem célunk az extraprofit realizálása, sokkal inkább a hosszú távú partneri kapcsolatok kialakítására törekszünk, hogy a már bevált és megismert szakértőket újra és újra megkereshessük. Szerződés és számlanyilvántartó rendszerünk is segít minket abban, hogy a szállítói számlák mindig időben kiegyenlítésre kerüljenek. Az etikus üzleti magatartást nemcsak elvárjuk, hanem magunk is valljuk és gyakoroljuk az ügyfeleinkkel és munkavállalóinkkal szemben. A vállalati átláthatósága kapcsán fontosnak tartjuk az Irányadói Jegyzékbe való jelentkezésünket, mely minősítéshez a nemzetközi szolgálatok által végzett ellenőrzéseken kell átesnünk. 2. TÁRSADALMI FELELŐSSÉG ÉS FENNTARTHATÓSÁG 7. CSALÁDBARÁT MUNKAHELY Családbarát szemléletünket a cég működése óta igyekszünk éreztetni és képviselni, óta pedig tudatosan, a munkatársak bevonásával próbálunk kereteket adni ennek. A programnak nagy lendületet adott, hogy ben sikerült elnyernünk a Családbarát munkahely címet. Azóta éves programterv készül, melyet pályázati forrásból vagy önerőből valósítunk meg. Az éves program előkészítésénél és lezárásánál is kikérjük a kollégák

9 véleményét elektronikus kérdőív vagy workshopok formájában. A családbarát működés számunkra azt jelenti, hogy hiszünk abban, hogy a kiegyensúlyozott munkavállaló munkájában (is) hatékonyabb és jobban helyt tud állni. Ezért próbáljuk folyamatosan javítani a munkakörülményeket, s egy élhető, támogató, barátságos légkört kialakítani az irodában. Van pihenőszobánk házimozi rendszerrel, van játszósarok mobil pelenkázóval, beszereztünk sporteszközöket és ülőpárnákat is. A dolgozók ingyen fogyasztják a kávét és teát a cégnél. Egész évben kisebb- nagyobb programokat szervezünk: korcsolyázás, kultúrális programok, kirándulások, WCSB napok, céges születésnapok, önkéntes munkák, karácsony és mikulás rendezvény ban megalakult a WCS focicsapat, melyet támogatunk a versenyek nevezési díjával, terembérlettel, céges logóval ellátott felszereléssel. A családbarát szemléletünk fejlesztését konferenciákon, képzéseken való részvétellel, partnerkapcsolatok keresésével igyekszünk támogatni ban a Siker kulcsa Munka- Család egyensúly konferencián meghívott előadóként vettünk részt, mint a családbarát szemlélet hiteles képviselőjént. Családbarát működésünket, értékeinket közösségi oldalunkon és blogunkon keresztül közvetítjük a külvilág felé. A családbarátság fogalma helyi szinten mára már összeforrt a Webstar nevével. 8. ESÉLYEGYENLŐSÉG Az esélyegyenlőség ezen belül a nemek közti esélyegyenlőség biztosítása érdekében több intézkedést is teszünk óta van esélyegyenlőségi tervünk és esélyegyenlőségi referensünk, akinek feladata az esélyegyenlőségi terv teljesülésének vizsgálata, értékelése és beszámoló készítése. A terv kiterjed a munkaerő felvételnél, alkalmazásnál, a munkabérek, a jövedelmek, juttatások, képzés, továbbképzés- és egyéb foglalkoztatással összefüggő esetekre. Cégünknél a meghirdetett-, illetve a betöltött állások nemtől függetlenek. A programozó mérnökök között jellemzően kevés nő van. A bérek és a juttatások tekintetében a nemi hovatartozás nem okozhat különbséget, ugyanabban a munkakörben, ugyanazt a munkát végző női kollégának nem lehet kevesebb a bére és a juttatási csomagja. A szakmai előmenetelt kizárólag a szaktudás, a gyakorlat és egyéb, a vezetéshez szükséges készségek határozzák meg. Ennek megfelelően a középvezetőség tagjai között is van nő. A fentiek mellett különös hangsúlyt fektetünk arra, hogy a kisgyermekükkel otthon lévő kismamák ne essenek ki teljesen az információáramlásból, szakmai és emberi kapcsolataikat megtartsák munkahelyükkel és kollégáikkal. A wcsalad és wcsajok belső levelezőlistákat ezért hoztuk létre. 9. TÁRSADALMI- SZAKMAI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK, JÓTÉKONYSÁG

10 Az utóbbi években tudatosan keressük a cég társadalmi felelősségvállalásának színtereit, példát mutatva ezzel a kollégáknak és sarkallva őket is egyénileg a cselekvésre. Törekszünk arra, hogy a Webstar a helyi közösség részeként, számukra is hasznosan működjön év során civil szervezetekkel való kapcsolataink tovább bővültek. A számítógépparkunk frissítésekor az elavult, de még használható gépeket ajándékba adjuk a rászoruló családoknak. A Szemem Fénye Alapítvány és a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Szolgálat részére informatika eszközöket adományoztunk ban az Indít Közalapítvánnyal közös pályázatot nyújtottunk be a DDRIÜ- höz a Középpontban az innováció c. pályázatra, melynek témája a fiatalok biztonságos szórakozásának támogatása egy mobil alkalmazással ben jótékony alapokon fejlesztettük a pécsi Apolló Mozi és a Pécsi Design Hét honlapját, a közeljövőben Pinczehelyi.. pécsi festőművész weboldalát is mi fogjuk elkészíteni. Emellett lehetőségeink szerint próbáljuk minden évben támogatni a sportot, kultúrát. Így kerültünk kapcsolatba a Pannon Filharmonikusokkal és a Rátgéber Kosárlabda Akadémiával. Utóbbi sportszervezettel már közös projekten is dolgozunk. Intranetünkön folyamatosan tájékoztatjuk a kollégákat jótékonysági eseményekről, önkéntes munkákról, pl.: árvízi mentésben való részvétel, véradás, takaró és ruhagyűjtés, melyeken a munkaidő terhére vehetnek részt. Az önkéntes munkát től szeretnénk keretekbe foglalni céges szinten. Terveink szerint minden munkavállalónk évente meghatározott számú munkanapot a önkéntes munkával tölthet majd, általa választott szervezetnél óta terembérleti hozzájárulással és szakmai tanácsokkal támogatjuk a Pécs Web Meetup nevezetű helyi szakmai kezdeményezést, amely szoftverfejlesztők informális szerveződése különböző szakmai témák köré. Emellett megkezdtük az előkészületeit a Built- in- Pécs nevű kezdeményezésünknek, mellyel a saját és helyi termékeknek szeretnénk egy közös brand- et felépíteni. 10. KULTÚRA E- MESEKÖNYV ÉS EGYÉB KÖNYVEK KIADÁSA A társadalmi hasznosság és felelősség vetületében fontos megemlíteni a cég ben kezdett e- book kiadói tevékenységét. E- book formátumban általunk került kiadásra James Joyce Ulysses c. regényének újratördelt változata, Kossuth díjas költőnk Bertók László Három az ötödiken c. könyve és a Pécs in Pics című képeskönyv. A sort a Történetek a gyerekszobából című e- mesekönyv sorozattal folytattuk. Az e- mesekönyv életre hívása igazi csapatmunka eredménye, ahol a közös cél az volt, hogy olyan minden szempontból igényes produktum szülessen, ami a könyvolvasás hagyományos értékeit, hangulatát képes megjeleníteni a technikailag modern hordozó felületen. A könyv különlegességéhez hozzájárulnak azok az interaktív elemek, melyek segítenek a gyerekek kreativitását, fantáziáját fejleszteni. Az e- book- ban nincsen automatikus felolvasás, sem magától működő

11 animáció, így a készítők törekvésének megfelelően nem helyettesíti, hanem kibővíti az együtt töltött idő lehetőségeit, hiszen a szülői jelenlét ugyanolyan fontos, mint egy hagyományos könyv esetében. Az e- book üzenete tehát a gyermekeinkkel töltött minőségi idő fontossága, melyet a marketing tevékenységünk során képviselünk és hirdetünk, és mely a céges értékrend és kultúra fontos kivetülése a világ felé. Ezen szemléletünk nyomán fogadta el meghívásunkat és tartott előadást nálunk Vekerdy Tamás pszichológus. A mesék kapcsán igyekszünk minél több olvasói találkozót szervezni, és gyermekekkel foglalkozó szervezeteknek ingyenes példányokat biztosítani. Az elektronikus mesekönyv kiadás lehetősége egy pécsi írónő, L. Molnár Edit révén adódott számunkra, de a megvalósításba számos pécsi szakembert vontunk be, grafikus Steiner Lídiát, a fordító Najbauer Noémit és a hangmérnök Kimmel Csabát. Az e- könyv szempontjából tehát egy valódi helyi értékről van szó, a helyi közösség segítségével hoztuk létre és terjesztjük (a kommunikáció szempontjából is sokat segítenek az alkotók). Külföldi kapcsolataink is bővültek, a zenék szerzője ugyanis a kanadai Nick Isabel. A mese első része a évi Moonbeam Children s Awards rendezvényen ezüstérmet szerzett, második része az IPPY Awards elnevezésű amerikai versenyen aranyérmet érdemelt őszén az e- mesekönyv a tokiói és pécsi Design Hét kiállítottja volt. 3. KÖRNYEZETÜNK, EGÉSZSÉGÜNK A Webstar kisvállalatként igyekszik a maga szintjén tenni a környezetvédelemért től kezdve van környezetvédelmi felelőse az irodának, aki folyamatosan oszt meg híreket a kollégáknak, illetve szervezi az ilyen témájú programokat és alakítja zöld irodánkat. Az irodában csak újrahasznosított papírt használunk, profilunkból eredően kevés nyomtatott anyaggal dolgozunk. Tavalyi évben kidolgoztuk a programozói számítógépek távoli elérési lehetőségét, hogy ne legyenek folyamatosan bekapcsolt állapotban gépeink. A hulladékokat szelektíven gyűjtjük az irodában is, a veszélyes hulladékokat elkülönítve tároljuk és magunk szállítjuk a gyűjtőhelyre. Ha tehetjük konyhánkban környezetbarát tisztítószereket használunk. A dolgozók tömegközlekedési támogatást kapnak, amellett, hogy az irodaház kerékpáros- barát hely ben újragondoltuk irodáink és közösségi tereink berendezését, kanapékat, sporteszközöket (ülőpárnák, mászófal) és növényeket szereztünk be. Így az irodához kapcsolódó közösségi helyiségben lehetőségük van a kollégáknak a munkaközi pihenőidő nyugodt eltöltésére elején részt vettünk a Legfittebb Munkahely felmérésben, és sportkártyát bocsátottunk a munkatársak rendelkezésére. A sportkártya terembérlettel és felszereléssel (mez, labda) támogatjuk a WCS Futballcsapat működését. A csapat minden évben részt vesz a helyi focikupán, szintén a cég támogatásával. A ben megrendezett WCS Fallabda Bajnokság új színfolt volt cégünk életében.

12 Beszerzéseink során előnyben részesítjük a helyi beszállítókat és a környezetbarát és bio termékeket, pl.: a mézet Bicsérdről szállítja számunkra egy helyi termelő.

Budapest Bank Törõdés Napja

Budapest Bank Törõdés Napja Budapest Bank Törõdés Napja Vállalat neve: Budapest Bank Zrt. Vállalat bemutatása: A Budapest Bank az egyik legelsõ hazai kereskedelmi bankként 1987-ben jött létre. A magyar bankpiac egyik meghatározó

Részletesebben

Magyar Public Relations Szövetség CSR Best Practice 2014 pályázat

Magyar Public Relations Szövetség CSR Best Practice 2014 pályázat Magyar Public Relations Szövetség CSR Best Practice 2014 pályázat A Budapest Bank társadalmi felelősségvállalása 2014. május 31. A pályázott kategória: Nemzetközi cég magyar nagyvállalata Pályázati anyag

Részletesebben

Előszó ----------------------------------

Előszó ---------------------------------- A 4D SOFT Kft. esélyegyenlőségi és fenntarthatósági jelentése Készült: Budapest, 2015. március Előszó A fenntartható fejlődés célja olyan fejlődés, amely a jelen igényeinek kielégítése mellett nem fosztja

Részletesebben

2014. az emberi erőforrás fejlesztés és a működési stabilitás megalapozásának éve volt

2014. az emberi erőforrás fejlesztés és a működési stabilitás megalapozásának éve volt 2014. az emberi erőforrás fejlesztés és a működési stabilitás megalapozásának éve volt Beszámoló, a Civil Centrum Közhasznú Alapítvány 2014. évben végzett szakmai munkájáról A Civil Centrum Alapítvány

Részletesebben

Esélyegyenlőségi jó gyakorlatok 2011-ben

Esélyegyenlőségi jó gyakorlatok 2011-ben Esélyegyenlőségi jó gyakorlatok 2011-ben 2 Tartalom Sokszínű Szervezet TOP 10 díj Sokszínű Szervezet TOP 10 díjazottak Jó gyakorlatok a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatására 5 7 17 Sokszínű

Részletesebben

Tartalom. Az elnök levele 5 Bevezetés a fenntarthatósági jelentésről 7 A tigáz csoport 8 Az eni 9

Tartalom. Az elnök levele 5 Bevezetés a fenntarthatósági jelentésről 7 A tigáz csoport 8 Az eni 9 Fenntarthatósági jelentés 2014 Tartalom Az elnök levele 5 Bevezetés a fenntarthatósági jelentésről 7 A tigáz csoport 8 Az eni 9 A fenntarthatóság irányítási rendszere 12 Felelős vállalatirányítás: igazgatóság,

Részletesebben

Családbarát Vállalkozás Program

Családbarát Vállalkozás Program Családbarát Vállalkozás Program Készítette: Prominart Kommunikáció Kft. A projekt a "Rugalmas munkahelyek, családbarát Újbuda" - TÁMOP-2.4.5-12/4-2012-0001 azonosító számú projekt keretében valósul meg.

Részletesebben

Cég rövidített elnevezése: Budapest Bank Nyrt. Székhely: 1138 Budapest, Váci út 193. Csaba Center, 5600 Békéscsaba, Andrássy út 37-43.

Cég rövidített elnevezése: Budapest Bank Nyrt. Székhely: 1138 Budapest, Váci út 193. Csaba Center, 5600 Békéscsaba, Andrássy út 37-43. CSR jelentés 2010 Impresszum Cégnév: Budapest Hitel- és Fejlesztési Bank Nyilvánosan Működő Rt. Cég rövidített elnevezése: Budapest Bank Nyrt. Székhely: 1138 Budapest, Váci út 193. Levelezési cím: Budapest

Részletesebben

III. ESÉLYKONFERENCIA

III. ESÉLYKONFERENCIA Munkahelyi esélyegyenlőség- Vállalati felelősségvállalás III. ESÉLYKONFERENCIA 2013. május 30. Családbarát intézkedések vállalati gyakorlata Munkahelyi esélyegyenlőség vállalati felelősségvállalás III.

Részletesebben

Nők a munkahelyen, munka és magánélet összeegyeztetése. Ajánlások az atipikus foglalkoztatásról munkáltatóknak II.

Nők a munkahelyen, munka és magánélet összeegyeztetése. Ajánlások az atipikus foglalkoztatásról munkáltatóknak II. Nők a munkahelyen, munka és magánélet összeegyeztetése Ajánlások az atipikus foglalkoztatásról munkáltatóknak II. Készült a Budapest Esély Nonprofit Kft. szakmai műhelyében. Írta és szerkesztette: Erdélyi

Részletesebben

TARTALOM. ÁROP 1.2.18 Szervezetfejlesztési Program

TARTALOM. ÁROP 1.2.18 Szervezetfejlesztési Program TARTALOM 1. BEVEZETŐ... 4 2. A CAF MODELL JELENTŐSÉGE, FELÉPÍTÉSE ÉS MŰKÖDÉSE... 5 3. A CAF MODELL GYAKORLATI ALKALMAZÁSÁNAK MENETE... 7 4. AZ ADOTTSÁGOK ÉRTÉKELÉSE... 9 1. KRITÉRIUM: VEZETÉS... 10 1.1.

Részletesebben

Közhasznúsági jelentés a 2011. évről

Közhasznúsági jelentés a 2011. évről Gábor Dénes Főiskola közhasznú szervezet adószám: 18122772-2-43 1119 Budapest Mérnök u. 39. Közhasznúsági jelentés a 2011. évről Budapest, 2012. május 21. Dr. Zárda Sarolta rektor 1. Általános beszámoló

Részletesebben

Sokszínűség-menedzsment a Magyar Telekomnál

Sokszínűség-menedzsment a Magyar Telekomnál Sokszínűség-menedzsment a Magyar Telekomnál Legjobb Munkahely Világgazdaság - Hewitt Felmérés 2009 A Magyar Telekom pályázata a HR OSCAR 2010 legjobb HR csapata címre 3 A Magyar Telekomról A Magyar Telekom

Részletesebben

PROJECTMINE GAZDASÁGI TANÁCSADÓ KFT. ÜZLETI ETIKAI DÍJ PÁLYÁZATA 2014. FELSZÍNRE HOZZUK AZ ÉRTÉKEKET

PROJECTMINE GAZDASÁGI TANÁCSADÓ KFT. ÜZLETI ETIKAI DÍJ PÁLYÁZATA 2014. FELSZÍNRE HOZZUK AZ ÉRTÉKEKET PROJECTMINE GAZDASÁGI TANÁCSADÓ KFT. ÜZLETI ETIKAI DÍJ PÁLYÁZATA 2014. FELSZÍNRE HOZZUK AZ ÉRTÉKEKET BEVEZETÉS: FELSZÍNRE HOZZUK AZ ÉRTÉKEKET! 2014-et írunk, amikor is egy új korszak előtt állunk, mely

Részletesebben

CIB Csoport Fenntarthatósági jelentés 2012

CIB Csoport Fenntarthatósági jelentés 2012 CIB Csoport Fenntarthatósági jelentés 2012 ÉRTÉKEINK Értékeink Tisztesség Céljainkat tisztességesen, és felelôsségteljesen kívánjuk elérni, teljes mértékben tiszteletben tartva a jogszabályokat, a szakmai

Részletesebben

Környezeti és társadalmi fenntarthatóság, esélyegyenlőség

Környezeti és társadalmi fenntarthatóság, esélyegyenlőség Szervezetfejlesztés Kisköre Város Polgármesteri Hivatalában ÁROP-1.A.2./A-2008-0163 K É P Z É S E K Környezeti és társadalmi fenntarthatóság, esélyegyenlőség OKTATÁSI SEGÉDANYAG Budapest 2010. február

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM I. BÉLA GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA

PEDAGÓGIAI PROGRAM I. BÉLA GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 I. BÉLA GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA Tartalomjegyzék BEVEZETŐ... 1 AZ ÖSSZETETT ISKOLA (ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM)... 6 NEVELÉSI PROGRAMJA... 6 1. AZ OKTATÁS-NEVELÉS

Részletesebben

Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára

Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára A tagszövetségei Idősödő munkaerő mint lehetőség a vállalatok számára 1 Készült Magyarországon, 2010 júniusában. A kiadvány az Ageing Workforce 2 Ensuring

Részletesebben

Tartalomjegyzék. FuturIT

Tartalomjegyzék. FuturIT Tartalomjegyzék FuturIT Küldetésnyilatkozat 6 Vezetõi összefoglaló 7 Szervezeti felépítés 9 Konzorciumi tagok bemutatása 10 A fejlesztésbe bevont üzleti partnerek 12 Kutatási programjaink bemutatása 14

Részletesebben

A civil és vállalkozói szférával kialakítható kapcsolatok megszervezésének mechanizmusa

A civil és vállalkozói szférával kialakítható kapcsolatok megszervezésének mechanizmusa A civil és vállalkozói szférával kialakítható kapcsolatok megszervezésének mechanizmusa Tartalomjegyzék: 1. Bevezetés 2 2. A harmadik szektor civil szervezetek 2 2.1 Általános helyzetkép 2 2.2 Civil szféra

Részletesebben

Posta. Kiadja a Magyar Posta Zrt. és a Postások Szakmai Egyesülete. XIV. évfolyam 2012. szám

Posta. Kiadja a Magyar Posta Zrt. és a Postások Szakmai Egyesülete. XIV. évfolyam 2012. szám Posta szakmai folyóirat XIV. évfolyam 2012. 2. szám Kiadja a Magyar Posta Zrt. és a Postások Szakmai Egyesülete A TARTALOMBÓL Korszerûbb, rugalmasabb szervezeti-mûködési modellre állt át a Posta A Posta

Részletesebben

Fenntarthatósági. jelentés 2010/2011. Tesco-Global Áruházak Zrt.

Fenntarthatósági. jelentés 2010/2011. Tesco-Global Áruházak Zrt. Fenntarthatósági 2010/2011 jelentés Tesco-Global Áruházak Zrt. 4 Vezérigazgatói köszöntő 6 A Tesco Magyarországon 6 köszöntő Tartalomjegyzék 8 20 12 Vállalati felelősség a Tescónál Vállalati értékeink

Részletesebben

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához HEFOP -2.2.1.-06/1-2006-12-0020/4.0. BEFOGADÓ INTÉZMÉNYEK. A SZOCIÁLIS SZEKTOR FEJLESZTÉSE ÖNKÉNTES PROGRAMOK SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEKBE TÖRTÉNÕ INTEGRÁLÁSÁN KERESZTÜL. Alcím: Szociális szakemberek és önkéntesek

Részletesebben

Pannon GSM Távközlési Zrt. fenntarthatósági jelentés

Pannon GSM Távközlési Zrt. fenntarthatósági jelentés Pannon GSM Távközlési Zrt. fenntarthatósági jelentés 2009 Tartalom Anders Jensen Köszönt 3 Cégbemutatás 5 A Pannonról 5 A Telenor Csoportról 5 Irányító testületek, szervezeti felépítés 6 Díjak és elismerések

Részletesebben

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Marketing Mesterképzés Levelező tagozat

BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Marketing Mesterképzés Levelező tagozat BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Marketing Mesterképzés Levelező tagozat A BANKOK TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁSA, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A RAIFFEISEN BANK ZRT. TEVÉKENYSÉGÉRE Készítette:

Részletesebben

Esélyegyenlôségi kézikönyv mikrovállalkozások számára

Esélyegyenlôségi kézikönyv mikrovállalkozások számára Esélyegyenlôségi kézikönyv mikrovállalkozások számára (Segítség a foglalkoztatáshoz, segítség a növekedéshez) SEED Kisvállalkozás-fejlesztési Alapítvány 2008. Szerzôk: Gárdián Szilvia Horváth Anna Dr.

Részletesebben

Fenntarthatósági Jelentés 2009

Fenntarthatósági Jelentés 2009 Fenntarthatósági Jelentés 2009 Felelős vállalatirányítás és kockázatmenedzsment Magyar Telekom Fenntarthatósági jelentés 2009 1 Tartalom GRI-tartalommutató 3 Az elnök-vezérigazgató levele 5 A jelentésről

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Budapesti Képzési Helye. e-hr Humán Erőforrás Menedzsment elektronikus alapokon

Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Budapesti Képzési Helye. e-hr Humán Erőforrás Menedzsment elektronikus alapokon Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Budapesti Képzési Helye e-hr Humán Erőforrás Menedzsment elektronikus alapokon Belső konzulens: Fejér Tamás Társadalomtudományi Intézet Önálló

Részletesebben

Sikeres vezető, sikeres szervezet ma és holnap

Sikeres vezető, sikeres szervezet ma és holnap Sikeres vezető, sikeres szervezet ma és holnap Menedzsment Kutató és Fejlesztő Intézet (MKFI) www.mkfi.hu Hagyjunk nyomot a magyar vezetési kultúrában! Ezzel a gondolattal, céllal hoztuk létre 2010 őszén

Részletesebben

CSR JELENTÉS 2011-2012

CSR JELENTÉS 2011-2012 CSR JELENTÉS 2011-2012 1 TARTALOM 1. A BUDAPEST BANK-CSOPORT 4 2. INTERJÚ ZOLNAI GYÖRGY VEZÉRIGAZGATÓVAL 6 3. A TÁRSADALMI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS TERÉN ELÉRT FŐBB EREDMÉNYEK 8 4. FELELŐS MŰKÖDÉS ÉS ÉRINTETTJEINK

Részletesebben