Stájerország télen 2008/2009

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Stájerország télen 2008/2009"

Átírás

1 Stájerország télen 2008/2009 Ahol a téli élmények kedvelıi igazán otthon érezhetik magukat Stájerország az idei télen egyedülállóan sokszínő kínálattal várja az üdülıvendégeket, legyen szó síelésrıl, a kellemesen meleg termálvízben való elmerülésrıl, a tartomány kínálta kulináris élményekrıl vagy az új Téli álom ajánlatokról. Ausztria zöld szíve az adventi idıszakban is a legszebb oldaláról mutatkozik be, hangulatos és meghitt napokat kínálva a látogatóknak. Még soha nem volt a stájer télisportkínálat ilyen sokrétő: Schladmingban már az idei évben kezdetüket veszik az elıkészületek a 2013-as Alpesi Sí Világbajnokságra, az üdülıvendégek mindössze 6 óra alatt megtanulhatják a sífutás alapjait és ismét divatba jön a telemark nemcsak a Kreischbergen rendezett 2009-es világbajnokságnak, hanem a kezdıknek kínált tanfolyamoknak köszönhetıen is. A nyolc stájer termálfürdıben a Rogner-Bad Blumau fürdıtıl a Bad Radkersburg parkfürdıig a kényeztetés és tökéletes ellazulás körül forog minden. Aki a hideg évszakban a medvékhez hasonlóan szívesen visszahúzódna, az Stájerország 27 téli álmot kínáló szálláshelye közül válogathat, ahol késın kelık reggelije, ropogó kandallótőz gondoskodik a megnyugvásról és a megfelelı hangulatról. Milyen lenne egy stájer üdülés kulináris finomságok nélkül? Egyszerően elképzelhetetlen! A bornak, almának és tökmagolajnak mindig szezonja van, az idei téltıl a grazi piacokon is, amelyek elsı alkalommal várják egész télen át az ínyenceket. Ennek köszönhetıen a házi szalonnától kezdve a stájer fekete aranyig, a tökmagolajig frissen szerezhetik be az üdülıvendégek a szuvenírként vásárolt finomságokat. Emellett hangulatos adventi vásárok csábítják idızésre a Stájerországba látogatókat Mariazelltıl Bad Glecheinbergen át egészen Schladmingig, ahol hagyományırzı népszokások, kulináris finomságok és kézmőves termékek várják az érdeklıdıket. Téli telegram: 741 kilométer sípálya és 2054 kilométer sífutópálya várja az aktív üdülés elkötelezett híveit, Stájerországban mindenki megtalálhatja a számára legmegfelelıbb pályákat, legyen szó bármilyen tudásszintrıl, erınlétrıl és korcsoportról. Csaknem 70 síiskola és síkölcsönzı segít az elsı próbálkozások megtételénél, valamint gondoskodik a megfelelı felszerelésrıl. 83 síterület, 74 kabinos és ülıfelvonó, 248 csákányos lift, 69 gyermeklift (mozgószınyeg stb.), 69 éjszakai pálya és 15 sífutópálya érdemrenddel kitüntetett település, 18 funpark és 18 félcsı, valamint 67 szánkópálya öltözteti Ausztria zöld szívét hófehér téli pompába. További sajtóinformációk: Steiermark Tourismus, Fotók: és szövegek: (új)

2 Újdonságok a téli sportok kedvelıinek Élmények: biztonságban a stájer sípályákon Síelés sisakban a gyermekeknek a stájer családi szálláshelyeknél A Családi üdülés Stájerországban szövetség szálláshelyei az idei téltıl még nagyobb hangsúlyt fektetnek a biztonságos síelésre, így kínálatuk alapvetı részét képezik a gyermekeknek (3 10 éves korig) kínált sisakok amelyek nélkülözhetetlenek a síoktatáshoz, ráadásul a gyermekek ajándékba kapják a sisakokat, amelyet így a legközelebbi síüdülés alkalmával is használhatnak. A Családi üdülés Stájerországban szövetséghez tartozó szálláshelyek sisakkal, síiskolával és gyermekfelügyelettel kínált ajánlatai megtalálhatóak a következı honlapon: Telemark: a ruganyos térdekért Igaz, elsıre talán furcsának tőnik, ha valaki síelés közben mélyen behajlítja a térdeit, de az ısi síelési technika, a telemark most újra reneszánszát éli a Kreischbergen a profik és a sportággal ismerkedni szándékozók körében egyaránt. A januárban megrendezésre kerülı Telemark Világbajnokság alkalmából tanfolyamok várják az érdeklıdıket. Mi is pontosan a telemark? Norvégiából kiindulva a XIX. század elején indult hódító útjára a különleges, térdhajlítással kombinált síelési technika, amelynek köszönhetıen sportosan elegáns mozgással küzdhetıek le a hegyoldalak. Akárcsak a sífutás esetében, itt is csak a lábfej elülsı része kerül rögzítésre a sílécen, a sarok szabadon mozoghat. Kanyarodás közben a síelı a belsı lécen mélyen behajlítja a térdét úgy, hogy a lendület átvihetı legyen az ellenkezı irányba történı kanyarodáshoz. A telemark síléc valamivel szélesebb és könnyebb, mint az alpesi léc, a szükséges felszereléshez hozzátartozik még egy kényelmes, speciális cipı, amely kemény mőanyagból készül, de a lábujjaknál található puha redıknek köszönhetıen lehetıvé teszi a speciális telemark mozgást. Telemark edzıtábor a Kreischbergen: csoportoknak 5 fıtıl, 2 éjszaka reggelivel, 3 órás telemark oktatás szakképzett síoktatóval, komplett telemark felszerelés, háromnapos síbérlet. Az ajánlatcsomag foglalható személyenként 253 eurótól. Rendezvénytipp: Telemark Világbajnokság a Kreischbergen január

3 Planai: rockzene a Schladmingi éjszakai sífesztiválon Kid Rock, az idei nyár egyik nagy slágerének az All Summer long címő dalnak az énekese december 7-én lép fel a Schladmingi éjszakai sífesztiválon, amely beharangozza az idei téli szezont. Éjszakai sífesztivál: december kilométer sípályával és 109 felvonóval várja az üdülıvendégeket a Schladming-Dachstein régió. A téli szezon kezdését jelentı fesztiváli hétvégén a legkiemelkedıbb eseményekre elsısorban este és éjszaka kerül sor. Természetesen a Planai-on, a világ legjobban megvilágított éjszakai sípályáján és a Hochwurzenen, a régió egy további kedvelt éjszakai sípályáján. A szezonnyitó alkalmával az aprèsski és éjszakai mulatozás játssza majd a fıszerepet, amelyet élı koncertek színesítenek a síkunyhókban és a bárokban. A változatos és izgalmas keretprogramok gondoskodnak az álmatlan éjszakákról. KID ROCK élı koncert december 6 8.: 2 éjszaka reggelivel egy panzióban, kétnapos síbérlet, két ebéd egy síkunyhóban, belépı a szabadtéri koncertre, ahol Kid Rock is fellép. Az ajánlatcsomag foglalható kétágyas szobában történı elhelyezéssel személyenként 209 eurótól. A sífutás technikájának elsajátítása mindössze 6 óra alatt Az elsı lépések mindig a legnehezebbek. A sífutás 6 óra alatt ajánlatcsomag keretén belül az elsı egyensúlyi gyakorlatok mellett a megfelelı mozgássorozat tökéletes elsajátítására helyezik a fı hangsúlyt, így a megfelelı alapokra építkezve tovább csiszolható a sífutó technika. Ezt mindenki könnyedén megtanulhatja 6 óra alatt. Egy kis ügyességgel és akarattal nagyon gyorsan elsajátítható a megfelelı technika. A sífutás akkor igazán szórakoztató, ha helyesen csinálják véli Alois Stadlober világbajnok, aki részt vett az ajánlatcsomag kifejlesztésében. Stájerország sífutásra specializálódott szálláshelyein a sífutás 6 óra alatt ajánlatcsomag 2 4 napos tartózkodással, felszereléssel és 6 óra oktatással foglalható 160 eurótól. 593 kilométernyi klasszikus és modern stílusú sífutópálya várja az üdülıvendégeket Stájerország tizenöt, sífutásra specializálódott településén Ramsau am Dachstein és St. Jakob im Walde, valamint a Krakautal és a Mariazeller Land között. Az egész tartományban összesen 2054 kilométer sífutópálya várja a vendégeket.

4 Az elsı kedvezményes lépések a téli élmények felé Az síeléssel való ismerkedéshez, az alapok elsajátításához a legtöbb esetben nincs szükség nagy síterületre, elég egy könnyedén áttekinthetı, kisebb síterep is, mint például a Kelet-Stájerországban található Joglland régió. A kelet-stájerországi Joglland sírégióhoz (10 csákányos felvonó, valamennyi sípálya hóágyúzható, versenypályák, snowboard funpark, gyermeksípálya) tartozó 4 síterület Wenigzell, St. Jakob im Walde, Strallegg és Mönichwald elsısorban a kezdıknek, a családoknak és az újrakezdıknek kínál nagyszerő feltételeket a síeléshez, és csökkentette a 2008/2009-es szezonra az egynapos síbérletek árát 15,50 euróra a felnıtteknek és 11 euróra a gyermekeknek. A Hauereck St. Kathrein am Hauenstein síterület (egy négyszemélyes ülıfelvonó, egy csákányos felvonó, hóúgyúzható sípályák, gyermekbirodalom) 24 eurós egynapos síbérlete (felnıtteknek), valamint a Hauereck Joglland sírégió 240 euróba kerülı közös szezonbérlete (felnıtteknek) igyekszik mindenki számára elérhetıvé tenni a téli élményeket. Világbajnoki fénypontok Sífutás, síugrás, snowboardozás, telemark, mőlesiklás, óriásmőlesiklás ejtıernyıs célbaugrással kombinálva, túrázás... valamennyi sportág képviselıi ellátogatnak az idei télen Stájerországba, hogy megküzdjenek a világbajnoki vagy világkupa-érmekért. Kiemelkedı események: idırendi sorrendben FIS Világkupa Északi Kombináció, Ramsau: december FIS Síugró Világkupa a Kulmon: január FIS Snowboard Világkupa a Kreischbergen: január FIS Telemark Világbajnokság a Kreischbergen: január FIS Éjszakai Mőlesiklás Férfiaknak: január Skyski Világbajnokság a Riesneralmon: március Dachstein Xtreme Sítúrázó Világkupa, Schladming: március 28.

5 A legnagyobb befektetések A Planai felvonótársaság Schladmingban 23 millió eurót fektet be Jó négy évvel a 2013-as Alpesi Sí Világbajnokság elıtt, amelyet Schladmingban rendeznek majd, már idén is két óriásprojektet valósítottak meg a fejlesztés jegyében: felépült a Planai parkolóház és a Sun Jet felvonó a Hochwurzenen. Planai parkolóház: a síelıknek ingyenes 457 parkolóhely 6 emeleten. Minden parkolószintrıl közvetlen átjáró a sípályákhoz. Személylift. Sun Jet felvonó és két új sípálya a Hochwurzenen: Kombinált kötélpályás felvonó, amelyen három ülıfelvonót egy kabinos felvonó követ. 2 új sípálya közvetlen kapcsolattal négy már meglévı sípályával. Ezenkívül egyes sípályákat átépítenek és feljavítanak. Kreischberg: újdonságok 7 millió euró értékben Az idei téli szezontól a Kreischberg még nagyobb és még vonzóbb síterületként várja az üdülıvendégeket: Stadtl/Mur irányába létrehoztak egy új, 3 km hosszú panorámás sípályát, amelyre egy modern, narancssárga színben pompázó (az üléshuzattól a védıburokig) hatszemélyes ülıfelvonó, az Oranges Sixpack szállítja a síelıket. A narancssárga védıburoknak köszönhetıen az utasoknak olyan érzésük lehet, mintha napszemüvegben figyelnék a tájat. A hegyállomáson található új panorámabár hatalmas terasszal és lélegzetelállító kilátással csábít idızésre. Aqi Hotel Schladmingban a mintaprojekt A Planai völgyállomás közvetlen közelében található új, háromcsillagos szálloda egész évben 107 szobával, egy éttermmel, egy bárral, valamint egy Sky szaunával és tágas tetıterasszal rendelkezı wellnessrészleggel várja majd a vendégeket. Mottó: kedvezményes árú téli üdülés, háromcsillagos kényelem és modern dizájn. Az elsı sportos lifestyle hotellel a turisztikai szakmában elismert TUI Hotel & Resorts az alsó-ausztriai List-csoporttal karöltve egy pilótaprojektet indított útjára. Az aqi üzleti modellje az eddig csak az üzleti szállodák világában alkalmazott budgethotel ötletét próbálja megvalósítani az üdülıszállók világában. Célcsoport: párok és egyedül utazók. Egy éjszaka reggelivel kétágyas szobában már 49 eurótól foglalható (félpanzió is igényelhetı). Nyitás: 2008 decemberében **** Relax Resort Kreischberg 2008 decemberében nyitja meg kapuit a közvetlenül a Kreischberg völgyállomásánál található Relax Resort. Az új szállodában 260 vendégágy, 460 m²-es wellnessrészleg, tekepálya, biliárdasztal, hangulatos bár, speciális szobák gyermekeknek, étterem és rendezvénytermek várják a pihenni vágyókat és az aktív üdülést elınyben részesítıket egyaránt. A befektetés mértéke: 12,5 millió euró.

6 Austria Trend Hotel Lambrechterhof **** A Murtal üdülırégióban található négycsillagos Lambrechterhof 96 kétágyas- és családi szobájával, valamint 10 lakosztályával elsısorban az üzleti és a szabadidıs utazókat célozza meg. A különbözı szemináriumokat illetıen a szállodában és az apátságban a vendégeknek összesen 7 rendezvényterem és egy nagy bálterem áll rendelkezésére. A pihenésre vágyók a wellnessrészlegben, vagy síelés, szánkózás, esetleg fáklyás túrázás közben kapcsolódhatnak ki. A szálloda augusztus végétıl nyitva tart. A befektetés mértéke: 14,6 millió euró. Téli álom 27 szálláshely pozicionálta magát valóságos téli menedékként, ideális téli álom-helyszínként. Az ajánlatok között szerepel többek között késın kelık reggelije, hangulatos légkör sok fából készült bútorral, a legtöbb esetben fürdıkáddal felszerelt fürdıszobák, regionális finomságok, apró extrák, mint például cirbolyafenyı-takaró, kandalló, könyvtár, könnyed téli túrák lehetısége. Emellett a téli álom-ajánlatokat kínáló családias szálláshelyek elsısorban kisebb síterületeken találhatóak, nem pedig a klasszikus síparadicsomokban. Újonnan csatlakozott a kezdeményezéshez néhány wellnesshotel is, aminek köszönhetıen a vendégek ellazulás iránti igénye még jobban kielégíthetı. 7 téli álom-parancsolat A zajos és zsúfolt üdülıhelyektıl távol, nyugodt, varázslatos természeti környezetben pihend ki magad! Hagyd, hogy a téli álmod biztosító hangulatos szálláshelyed vendéglátói tetıtıl talpig elkényeztessenek. Minden nap meg kell kóstolnod egy-egy regionális ínyencfalatot. Mélyen és sokáig kell aludnod, majd a reggelit a legnagyobb nyugalom közepette fogyaszd el otthonos téli álom-szobádban. Nyugodt, pihentetı és harmonikus programokkal töltsd napjaid. A könnyed téli sétát követıen gyertyafényes, forró fürdı segítségével lazulj el. Téli álmod után úgy fogod érezni magad, mintha újjászülettél volna és ezt az élményt feltétlenül tovább kell adnod. Téli álom ajánlatok:

7 Wellness és egészség Az egészség egyet jelent a kellemes közérzettel és a meleggel ennek fıleg télen nı meg a jelentısége, amikor az idıjárás egyre hidegebbé válik és a nappalok egyre rövidebbek lesznek. Stájerország 8 termálfürdıjével, számtalan wellnesshoteljével és spa központjával nagyszerő lehetıségeket kínál az ellazulásra és feltöltıdésre. Mentális és testedzési technikák a shaolin szerzetesek segítségével Az Austria Trend Life Resort Loipersdorf szállodában az érdeklıdık különleges mentális és testedzési technikákat sajátíthatnak el az energiával való feltöltıdéshez. A vendégekre egy speciális program keretén belül kényeztetı shaolin kezelés vár, a hagyományırzı kínai masszázst egy kínai shaolin mester végzi. A speciális technika különösen intenzíven hat az akupunktúrás pontokra és a meridiánokra. A felüdülésre vágyók az exkluzív shaolin kezelések alkalmával betekintést nyerhetnek a hagyományos kínai orvoslásba, amelyek segítségével feloldhatóak az energiablokádok, visszaállítható a belsı harmónia és egyensúly. Shaolin sárkány napok: 2 éjszaka félpanzióval egy sárkány szaunafelöntéssel és egy 30 perces kényeztetı shaolin kezeléssel, valamint minden nap qi gong- és tai chigyakorlatok. Továbbá a shaolin szerzetesek kung fu-bemutatója. Érdeklıdjön a szabad idıpontok iránt. Az ajánlatcsomag foglalható 231 eurótól. Wellnessoázis síelıknek Bioszauna, gızfürdı, masszázs és élményzuhanyzó mindez magaslati levegıvel és csodálatos alpesi panorámával kombinálva. Az Almwelt Austria 300 négyzetméteren és két emeleten kínál új wellnessközpontot a síelıknek, akik a téli élményeket szeretnék egy kis ellazulással és kényeztetéssel kombinálni a Schladmingnál található Reiteralmon. Azonkívül, hogy az Almwelt Austria valamennyi fából készült alpesi kunyhója rendelkezik saját wellnessrészleggel, az üdülıfalu most már az Ennstal legmagasabban fekvı wellnessközpontjával is büszkélkedhet. Az úgynevezett fürdıházat 1200 méteres magasságban hozták létre. A wellnessoázist nem csak az üdülıfalu vendégei használhatják, a Reiteralmon síelık wellnessjegyet válthatnak, amivel ık is beiktathatnak egy kis pihenıt a szaunában vagy a gızfürdıben. Az Almwelt Austria vendégei a sípálya alatt közelíthetik meg a fürdıházat, amely bioszaunával, aromagızfürdıvel, infrakabinnal, trópusi esı zuhannyal, melegített pihenıpadokkal, szoláriummal és masszázsokkal várja a felüdülni szándékozókat. Igazi fénypontnak számít a cirbolyaszauna, amely panorámaablakainak köszönhetıen varázslatos kilátást kínál a Dachstein-hegységre. A tágas pihenıhelyiségbıl szintén kilátás nyílik a gleccserre. Ajánlat: kényeztetı termálüdülés Azoknak, akik még nem ismerik Stájerország nyolc termálfürdıjét, de alkalomadtán szívesen kipróbálnak egyiket-másikat, a Steiermark Tourismus utazási irodája összeállított egy bevezetı ajánlatcsomagot:

8 3 nap pihenés egy szabadon választott termálfürdıben: 2 éjszaka reggelivel egy négycsillagos szálloda kényeztetı szobájában, 3 termálfürdı-belépı. Az ajánlatcsomag foglalható 309 eurótól személyenként. Érvényes: december 1-tıl március 31-ig (kivéve a karácsonyi és szilveszteri idıszakot). Foglalás: STEIERMARK TOURISTIK Új ajánlat az alvási problémákkal küzdı vendégeknek Manapság sokan küzdenek alvási problémákkal. Az üdülés során is gondot jelenthet, hogy a megszokott ágy helyett egy új helyen kell aludni. A következmény: a rosszul alvók fáradtan szenvedik végig a napot, idegesebbek és megmagyarázhatatlan szomorúság lesz rajtuk úrrá, nehezen tudnak koncentrálni és a mindennapok legkisebb kihívásai is óriásinak tőnnek. Ezzel szemben az egészséges alvás hozzájárul a test felüdüléséhez, új energiatartalékokat képez, segít kiüríteni a méreganyagokat, és lehetıvé teszi a napközben átélt élmények és gondolatok feldolgozását, tehermentesítve ezáltal a szellemet. Íme néhány példa, hogyan lehet az üdülés alatt is jól aludni, az alvásért felelıs melatonin hormon termelését felerısíteni és ezeket a tapasztalatokat a mindennapokba átültetni: Alvási tanácsadó és a vacsora törlése A Bad Waltersdorfban található Steirerhofban az alvási tanácsadó hasznos segítséget tud nyújtani: a megfelelı kényelemrıl meggymaggal töltött langyos párnák gondoskodnak, míg a kellı ellazulást egy hős szemkötı vagy egy illatlámpa biztosítja. Emellett a vendégek igénybe vehetik Dr. Schüßler altatóitalát vagy a horkolást gátló olajat amennyiben a partner az oka az alvási problémáknak. A vacsora kihagyása, illetve egy könnyed késı délutáni uzsonnával való helyettesítése is sokat segíthet. Egészséges, mély álom a Rogner Bad Blumau és a Négy évszak szállodában Ezekben a szállodákban a vendégek maguk választhatják ki az ágymatrac keménységét. Emellett speciális huzatok segítenek az allergiásoknak, hogy zavartalanul aludjanak. Zavartalan alvás cirbolyafenyıbıl készült ágyban A cirbolyafenyıbıl készült ágyban egy új tanulmány szerint a szív egy óra szünetet kap éjszakánként, ugyanis 3500 szívverés spórolható meg az ilyen ágyban a fiatalság záloga is egyben.

9 Étel és ital Január, február és március a tökmagolaj, az alma és a bor jegyében 30 szállodai étterem és fogadó állítja Stájerországszerte téli kínálatának középpontjába a tartomány legfontosabb termékeit: az tökmagolajat, az almát és a bort. Az adott hónap termékére vonatkozóan a konyhákban újabb és újabb menüket találnak ki és a vendég igény esetén megkaphatja a felszolgált étel receptjét. Az akcióban résztvevı vendéglátóegységekrıl egy külön kiadvány ad felvilágosítást, amely az étvágygerjesztı helyszínek mellett a tévészakács Johann Lafer receptjeit is tartalmazza. Téli élményutazás a stájer finomságok világában Ausztria zöld szíve télen is feledhetetlen kulináris élményekkel várja a vendégeket: a stájer finomságok világában tett négynapos kirándulás alkalmával különleges regionális finomságokat kóstolhatnak meg az érdeklıdık. A kínálat a sonka, csokoládé, nemes pálinkák és finom ecetek kóstolásától a számos kulináris fénypontot felvonultató tipikus stájer vacsoráig terjed. Az olajsajtoló megtekintése ugyanúgy része a programnak, mint a sonkakészítınél tett látogatás, a Zotter csokoládé megismerése vagy a Gölles ecetkészítı manufaktúra felfedezése. Az utazás lezárását egy termálfürdıben töltött kényeztetı nap jelenti. Érvényes november 28-tól március 21-ig. Az ajánlatcsomag foglalható 349 eurótól személyenként, kétágyas szobában történı elhelyezéssel. Foglalás: STEIERMARK TOURISTIK Labooko Zottertıl: két fajta csokoládé könyvként A Zotter csokoládékészítı manufaktúra kézzel készített csokoládéi mellett, amelyek idıközben igazi kultszimbólummá váltak, most már kapható a Labooko is. A csokoládé dupla kiadásban az egyes kakaófajták, származási területek, felhasználási mennyiségek és feldolgozási módok összehasonlításának izgalmas világába invitál. A Zotter manufaktúra úgy segít felismerni a különbségeket, hogy a kakaóbab feldolgozásánál kiemeli az adott kakaótípusra jellemzı tulajdonságokat, és mindezt le is írja a Labookoban, értékes tudásanyagot osztva meg a csokoládé szerelmeseivel. A Labooko-széria 28 csokoládépár segítségével igyekszik bemutatni a kakaó ízének sokszínőségét. Tél és az újbor A csaknem hektoliter bort eredményezı szüret után a stájerek és a stájer bort kedvelık már meg is kezdték a találgatást: milyen is lesz vajon a stájer újbor, amelyet Ausztria zöld szívében egyszerően csak Junkernek hívnak. November 5-én lebbentik fel a fátylat a 2008-as szüret eredményérıl és mutatják be egész Ausztriának a 2008-as Junkert. A borkedvelıket különleges Junker-ajánlatok várják, hogy ott kóstolhassák meg az újbort, ahol termett.

10 Advent Adventi vásárok A stájerek szívesen találkoznak egymással az adventi vásárokon. Akár hétköznap a munka után barátaikkal és kollégáikkal Grazban, vagy hétvégén a családdal Mariazellban, Bad Gleichenbergben, Stübingben, Farrachban A tartomány minden szegletében kicsi és csendes, vagy nagy és színes adventi vásárok várják a vendégeket. Az adventi vásárok közös tulajdonsága, hogy elsısorban a helyiek látogatják, illetve segítenek ráhangolódni a közelgı ünnepre. Kézmőves termékek, kulináris finomságok és koncertek gondoskodnak a megfelelı hangulatról. Mariazelli advent Mariazell és bazilikája Közép-Európa legjelentısebb zarándokhelyének számít a 850 éves fennállást 2007-ben XVI. Benedek pápa látogatásával ünnepelte a város. A Mariazelli advent a négy adventi hétvégén (péntektıl vasárnapig) több mint 50 rendezvénnyel várja az érdeklıdıket. A programkínálatban többek között koncertek és felolvasások, reggeli körmenetek, adventi barkácsmőhely a gyermekeknek, adventi éneklés, meseszínház, regionális kórusok és zenekarok fellépése, romantikus adventi séták, fáklyás túrázás és betlehemi ösvény szerepel november 28-tól december 21-ig. honlapon. Grazi advent 8 édes illatfelhıbe burkolózó adventi vásár, 50 tonna jégbıl készült hatalmas jászol, karácsonyi fényözön, séták az adventi városban, világító adventi naptár a városházán, számos adventi koncert, karácsonyi dalok hivatala ilyen Graz az adventi idıszakban, december 1-tıl december 24-ig. A várost felfedezni szándékozók számos adventi ajánlatcsomag közül válogathatnak. Bad Gleichenbergi advent: advent, mint régen Egyre hangosabbak azok a hangok, hogy az év legnyugodtabb idıszaka túl zajossá, rohanóvá vált. Bad Gleichenberg meghallotta ezeket a hangokat és visszavett a tempóból. Az adventi hétvégéken csillogás, mőanyag díszek és alkohol nélkül várja a vendégeket. Az elektromos világítást kikapcsolják, csak a természetes fényforrások gondoskodnak a fényrıl és a melegrıl. Az adventi rendezvényeken olyan légkört teremtenek, amelyekben garantáltan sikerül a hátunk mögött hagyni a mindennapokat és megnyugodni november 30-tól december 21-ig. Schladmingi hegyi karácsony: Schladming központjában az adventi hétvégéken (péntektıl vasárnapig) 1000 karácsonyfadísz és csillag, valamint regionális finomságok és hagyományırzı kézmőves termékek gondoskodnak a megfelelı hangulatról december 4-tıl december 20-ig.

Stájerország 2012/2013 tél

Stájerország 2012/2013 tél Stájerország 2012/2013 tél Világbajnoki téli szezon Már alig több mint 100 napot kell csupán várni a 2013-as schladmingi sívilágbajnokságig, az idei téli szezon legnagyobb sporteseményéig. Természetesen

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A 2011. ÉVI KEDVEZMÉNYES GYÓGYÜDÜLÉSRİL

TÁJÉKOZTATÓ A 2011. ÉVI KEDVEZMÉNYES GYÓGYÜDÜLÉSRİL TÁJÉKOZTATÓ A 2011. ÉVI KEDVEZMÉNYES GYÓGYÜDÜLÉSRİL Nyugdíjasklubok és Idısek Életet az éveknek Országos Szövetsége (Budapest, 1053 Királyi Pál u. 20. I/3., tel/fax: 06/1/327-0118, email: nyugszov@hu.inter.net)

Részletesebben

Az élmények világa. Check in, chill out. www.aquaworldresort.hu. A resort of:

Az élmények világa. Check in, chill out. www.aquaworldresort.hu. A resort of: Az élmények világa A resort of: www.aquaworldresort.hu B_tematikus_HU_2014_11.indd 1 2015.01.07. 15:08:40 A vízibirodalom Az Aquaworld Resort Budapest komplexum fürdője Közép-Európa legnagyobb fedett vízi

Részletesebben

ŐSZI KIKAPCSOLÓDÁS. a Danubius szállodákban. 2014. szeptember 1. - november 30. FOGLALJON MOST! danubiushotels.hu

ŐSZI KIKAPCSOLÓDÁS. a Danubius szállodákban. 2014. szeptember 1. - november 30. FOGLALJON MOST! danubiushotels.hu ŐSZI KIKAPCSOLÓDÁS a Danubius szállodákban 2014. szeptember 1. - november 30. FOGLALJON MOST! danubiushotels.hu Online foglalóknak 5 000 Ft-os kedvezménykupon a Danubius szállodákban! Indián nyár a Balatonnál

Részletesebben

EÖTVÖS JÓZSEF FŐISKOLA BESZÉDES JÓZSEF KOLLÉGIUM

EÖTVÖS JÓZSEF FŐISKOLA BESZÉDES JÓZSEF KOLLÉGIUM EÖTVÖS JÓZSEF FŐISKOLA BESZÉDES JÓZSEF KOLLÉGIUM Cím: 6500 Baja, Bajcsy-Zsilinszky út 16. Telefon: 36-30-349-5157 Honlap: http://www.ejf.hu/kollegiumok.php?http://www.ejf.hu/kollegium/kollegiumi_informaciok.php

Részletesebben

DANUBIUS HOTELS GROUP

DANUBIUS HOTELS GROUP KREATÍV KONFERENCIÁK KIHAGYHATATLAN PROGRAMOK SOPRONBAN ÉS KÖRNYÉKÉN Vegyen egy mély levegőt és élvezze az Alpoknak és a meseszép erdős vidéknek köszönhető üdítően tiszta, friss levegőt. KONFERENCIA ÉS

Részletesebben

ROGLa. HOTEL és BUnGaLÓ ROGLa. 1050-1517 m, 18 km sífutópálya. 100 www.ibusz.hu

ROGLa. HOTEL és BUnGaLÓ ROGLa. 1050-1517 m, 18 km sífutópálya. 100 www.ibusz.hu ROGLa 1050-1517 m, 18 km sífutópálya 2 9 2 km 9 km 10 km BUDAPESTTÔL KB. 400 KM TÁVOLSÁGRA TALÁLHATÓ. Szlovénia egyik kedvelt síterülete, mely késő ősztől kora tavaszig nyújt síelési lehetőséget az idelátogatóknak.

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ. (Keszthely, Mátyás k. 20.) téren Balaton Fesztivál Alapítvány (Keszthely, Kossuth u. 28.)

ÖSSZEFOGLALÓ. (Keszthely, Mátyás k. 20.) téren Balaton Fesztivál Alapítvány (Keszthely, Kossuth u. 28.) ÖSSZEFOGLALÓ Keszthely történelmi belvárosának rehabilitációja a gyalogos térrendszer kiterjesztésével II. ütem (NYDOP-3.1.1/A-09-2f-2011-0001) címő városrehabilitációs projekt keretében elkülönített Programalap

Részletesebben

Jetwing Blue Hotel Szobák (deluxe): Ellátás: Szolgáltatások, sport:

Jetwing Blue Hotel Szobák (deluxe): Ellátás: Szolgáltatások, sport: Jetwing Blue Hotel Negombo közkedvelt szállodasorán található, a repülôtértôl 15 km-re. A vízparton, modern stílusban megépített, vadonatúj hotel. Nyitott étterme egybeépült a szálloda látványkonyhájával.

Részletesebben

Lisztomania 2011. Liszt Ferenc a raidingi zseni, aki szupersztárnak született

Lisztomania 2011. Liszt Ferenc a raidingi zseni, aki szupersztárnak született Lisztomania 2011 A burgenlandi jubileumi év programja Budapest, 2010. november 4. Csodagyermek, zongoravirtuóz, a nık kedvence és az európai koncerttermek kiváló mestere: Liszt Ferenc a romantika korának

Részletesebben

Murau-Kreischberg (868-2118 m)

Murau-Kreischberg (868-2118 m) Murau - Kreischberg Murau-Kreischberg (868-2118 m) Kreischbergen a haladó és profi sízők is megtalálják a számításukat. A 2118 méter magas Rosenkranz csúcsra vivő ülőszékes + csákányos felvonók mentén

Részletesebben

HÁZIREND. a Népi Kismesterségek, Szolgáltató Mesterségek Szakiskola Kollégiumának lakóira, vonatkozó elıírások. Érvényes: 2007.

HÁZIREND. a Népi Kismesterségek, Szolgáltató Mesterségek Szakiskola Kollégiumának lakóira, vonatkozó elıírások. Érvényes: 2007. HÁZIREND a Népi Kismesterségek, Szolgáltató Mesterségek Szakiskola Kollégiumának lakóira, vonatkozó elıírások Érvényes: 2007. szeptember 01-tıl Készítette: Kiss László Varga Éva Varga Veronika I. A kollégiumi

Részletesebben

ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Város Képviselı-testületének. Kakas Béla polgármester

ELİTERJESZTÉS. Sándorfalva Város Képviselı-testületének. Kakas Béla polgármester ELİTERJESZTÉS Sándorfalva Város Képviselı-testületének Elıterjesztı: Kakas Béla polgármester Tárgy: Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény szakmai programjának módosítása Iktatószám: 3-83/2012.

Részletesebben

GERÉBY KÚRIA HOTEL ÉS LOVASUDVAR

GERÉBY KÚRIA HOTEL ÉS LOVASUDVAR GERÉBY KÚRIA HOTEL ÉS LOVASUDVAR H 6050 Lajosmizse, Alsólajos 224. Tel.: +36 76 356 555 Fax: +36 76 356 045 Mobil: +36 30 9559 056 E mail: gereby@gereby.hu www.gereby.hu "S ha jön az este langyos szél

Részletesebben

SZENTENDRE VÁROS ÓVODAI INTÉZMÉNYE NYOLCFORRÁS

SZENTENDRE VÁROS ÓVODAI INTÉZMÉNYE NYOLCFORRÁS SZENTENDRE VÁROS ÓVODAI INTÉZMÉNYE NYOLCFORRÁS HELYI ÓVODAI NEVELÉSI PROGRAM 1 T A R T A L O M TARTALOM: Oldalszám: I. Bevezetı. 2 A Nyolcforrás program nevelési gyakorlatai 3 Az óvoda adatai / Alapító

Részletesebben

14-469/2/2006. elıterjesztés 1. sz. melléklete. KOMPETENCIAMÉRÉS a fıvárosban

14-469/2/2006. elıterjesztés 1. sz. melléklete. KOMPETENCIAMÉRÉS a fıvárosban KOMPETENCIAMÉRÉS a fıvárosban 2005 1 Tartalom 1. Bevezetés. 3 2. Iskolatípusok szerinti teljesítmények.... 6 2. 1 Szakiskolák 6 2. 2 Szakközépiskolák. 9 2. 3 Gimnáziumok 11 2. 4 Összehasonlítások... 12

Részletesebben

TAVASZVÁRÓ SALIRIS RESORT HOTEL**** EGERSZALÓK ERZSÉBET PARK HOTEL *** PARÁDFÜRDŐ

TAVASZVÁRÓ SALIRIS RESORT HOTEL**** EGERSZALÓK ERZSÉBET PARK HOTEL *** PARÁDFÜRDŐ TAVASZVÁRÓ ERZSÉBET PARK HOTEL *** PARÁDFÜRDŐ Érvényes: 2016. február 01. június 15. között (kivéve: kiemelt-és ünnepi időszakok) Ár hétköznap: Ár hétvégén: 7.435 Ft / fő / éj 8.715 Ft / fő / éj Tartalom:

Részletesebben

BÍBORKA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS SZAKISKOLA

BÍBORKA ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS SZAKISKOLA 1. számú melléklet: Esélyegyenlıségi Terv Az egyenlı bánásmódról és az esélyegyenlıség elımozdításáról szóló 2003. évi CXXV. Törvény alapelvi szinten rögzíti, hogy minden ember elidegeníthetetlen joga,

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 6. szám, 2006. június

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VII. évfolyam 6. szám, 2006. június Tisztelt Olvasó! A Táplálkozás és Tudomány címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

I. A VÁROS SZEREPÉNEK MEGHATÁROZÁSA A

I. A VÁROS SZEREPÉNEK MEGHATÁROZÁSA A I. A VÁROS SZEREPÉNEK MEGHATÁROZÁSA A TELEPÜLÉSHÁLÓZATBAN I. A VÁROS SZEREPÉNEK MEGHATÁROZÁSA A TELEPÜLÉSHÁLÓZATBAN... 1 I.1. Érd szerepe az országos településhálózatban... 2 I.1.1. Érd szerepe a térség

Részletesebben

MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT

MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT BADACSONYTOMAJ MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT KÉSZÍTETTE: BADACSONYTOMAJ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELİTESTÜLETE MEGBÍZÁSÁBÓL BFH EURÓPA KFT (WWW.BFH.HU) SZOMBATHELY, 2012. Tartalomjegyzék 1. HELYZETFELTÁRÓ MUNKARÉSZ...

Részletesebben

Önkormányzati kötvénykibocsátások Magyarországon: tapasztalatok és lehetıségek

Önkormányzati kötvénykibocsátások Magyarországon: tapasztalatok és lehetıségek Széchenyi István Egyetem Multidiszciplináris Társadalomtudományi Doktori Iskola Kovács Gábor Önkormányzati kötvénykibocsátások Magyarországon: tapasztalatok és lehetıségek Doktori értekezés- tervezet Konzulens:

Részletesebben

HR HÍRLEVÉL. 2010. Július

HR HÍRLEVÉL. 2010. Július HR HÍRLEVÉL 2010. Július MUNKAÜGYI SZOLGÁLTATÁSOK Munkaügyi audit Munkaügyi szerviz Munkaügyi tanácsadás Munkaügyi ellenırzésre felkészítı oktatások RECRUITMENT / OUTSOURCING PÉNZÜGY- SZÁMVITEL Szakemberek

Részletesebben

csomagok vár fehér Székes szálloda gasztronómia kikapcsolódás kultúra vendégváró

csomagok vár fehér Székes szálloda gasztronómia kikapcsolódás kultúra vendégváró Székes fehér vár 2016 vendégváró csomagok szálloda gasztronómia kikapcsolódás kultúra Belvárosi hétvége a Hotel Magyar Királyban Székesfehérvár szívében, a megszépült történelmi belvárosban, a színház

Részletesebben

Egy kollégista lány gondolata

Egy kollégista lány gondolata Egy kollégista lány gondolata bíztatni a gyengét s még bátrabb tettre bírni az erıset, de nem mások ellen, bajszítóként, hanem mindig testvérként, másokért. Kiss József: Kós Károlyhoz A vidéki általános

Részletesebben

Ikt. sz: Házirend. 2/2013. sz. határozat. Idıpont: 2013.február 21. Fenntartói határozat sz: 11/2013.

Ikt. sz: Házirend. 2/2013. sz. határozat. Idıpont: 2013.február 21. Fenntartói határozat sz: 11/2013. Ikt. sz: Házirend Nevelıtestület elfogadta: Készítette: Fakan Zsuzsanna 2/2013. sz. határozat Idıpont: 2013.február 21. Fenntartói határozat sz: 11/2013. 1 Minden szabad nékem, de nem minden használ: minden

Részletesebben

ZENEISKOLA, ALAPFOKÚ M

ZENEISKOLA, ALAPFOKÚ M PÁLYÁZAT AZ ÁDÁM JENİ ZENEISKOLA, ALAPFOKÚ MŐVÉSZETI ISKOLA INTÉZMÉNYVEZETİI MUNKAKÖRÉRE KÉSZÍTETTE: REGİSNÉ NYIRİ ILDIKÓ SZIGETSZENTMIKLÓS 2013. MÁJUS 24. 1 VEZETİI PROGRAM SZAKMAI HELYZETELEMZÉS Tíz

Részletesebben

HOTEL SOPRON TORNÁCOS HÁZ - HEGYKŐ. Sopron. Hegykő

HOTEL SOPRON TORNÁCOS HÁZ - HEGYKŐ. Sopron. Hegykő Sopron HOTEL SOPRON A szálloda az osztrák-magyar határ közelében és csupán néhány lépésre a város szívétől, páratlan kilátást nyújtva Sopron óvárosára, és annak jelképére, a Tűztoronyra. Wellness helyett

Részletesebben

Az árak nem tartalmazzák az idegenforgalmi adót, amely 450.- Ft /fő /éj, 18 éven felülieknek. Parkolási díj: 1.200 Ft /éj /autó.

Az árak nem tartalmazzák az idegenforgalmi adót, amely 450.- Ft /fő /éj, 18 éven felülieknek. Parkolási díj: 1.200 Ft /éj /autó. VAKÁCIÓ Hegyvidéki ajánlatok HOTEL KITTY***+ MISKOLC-TAPOLCA Érvényes: 2016. június 20- augusztus 28. közötti időszakban, min.2éj foglalással Ár: 11.050 Ft / fő / éj, min. 3 éj foglalással 8.910 Ft / fő

Részletesebben

http://mlszkerelem.globalsoftware.hu/kerelem2012/print?w=1

http://mlszkerelem.globalsoftware.hu/kerelem2012/print?w=1 1 / 22 2012.10.01. 15:39 1 Érkezett : 1. A KÉRELMEZİ ADATAI A kérelmezı szervezet teljes neve: A kérelmezı szervezet rövidített neve: 2 Gazdálkodási formakód: Jánossomorja Sportegyesület JSE 3 Tagsági

Részletesebben

Mozgásjavító Gyermek- és Ifjúsági Központ

Mozgásjavító Gyermek- és Ifjúsági Központ Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógia Módszertani Intézmény és Diákotthon Mozgásjavító Gyermek- és Ifjúsági Központ TARTALOMJEGYZÉK. Az intézmény bemutatása... 5.. Az

Részletesebben

Házirend 2015. Székesfehérvári József Attila Középiskolai Kollégium Székesfehérvár, Széchenyi u. 13.

Házirend 2015. Székesfehérvári József Attila Középiskolai Kollégium Székesfehérvár, Széchenyi u. 13. Házirend 2015. Székesfehérvári József Attila Középiskolai Kollégium Székesfehérvár, Széchenyi u. 13. 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetı... 3 2. Tanulói jogok gyakorlásával kapcsolatos szabályok... 3 2.1. Kollégiumi

Részletesebben

Betegtájékoztató mőtétek és beavatkozások során végzett altatásról és érzéstelenítésrıl. Tisztelt Betegünk!

Betegtájékoztató mőtétek és beavatkozások során végzett altatásról és érzéstelenítésrıl. Tisztelt Betegünk! Betegtájékoztató mőtétek és beavatkozások során végzett altatásról és érzéstelenítésrıl Tisztelt Betegünk! Az Ön gyógyulása érdekében mőtéti vagy egyéb eszközös beavatkozásra van szükség. A tervezett beavatkozás

Részletesebben

LÁSS! Perıcsény Projekt

LÁSS! Perıcsény Projekt LÁSS! A mai napon, pénteken (december 11-én) projektnap volt a Raoul Wallenberg iskolában, ahol a 11.-es osztályokból a diákok választhattak, hogy milyen programon vesznek részt. Mi a vakfocira jelentkeztünk,

Részletesebben

Újszászi. Általános Iskola Óvoda, Bölcsıde, Pedagógiai Szakszolgálat Nevelési Központ

Újszászi. Általános Iskola Óvoda, Bölcsıde, Pedagógiai Szakszolgálat Nevelési Központ Újszászi Általános Iskola Óvoda, Bölcsıde, Pedagógiai Szakszolgálat Nevelési Központ INTÉZMÉNYI MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA Hatálya kiterjed az Újszász Város Önkormányzat által fenntartott Újszászi Általános

Részletesebben

Jöjjön fel. Menetrend. Salzkammergut régió egyik legszebb állomására

Jöjjön fel. Menetrend. Salzkammergut régió egyik legszebb állomására Menetrend 2012 Salzkammergut régió egyik legszebb állomására Jöjjön fel SchafbergBahn & WolfgangseeSchifffahrt Ein Service der Salzburg AG Info: +43 (0) 61 38 / 22 32-0 www.schafbergbahn.at www.wolfgangseeschifffahrt.at

Részletesebben

Az óvodai és iskolai étkezés, napközi /tények és vélemények/

Az óvodai és iskolai étkezés, napközi /tények és vélemények/ Az óvodai és iskolai étkezés, napközi /tények és vélemények/ Budapest, 2006. június Bevezetés A Gyermekszegénység Elleni Nemzeti Program Iroda 2006. márciusában megbízást adott a Szonda Ipsos Média,- Vélemény-

Részletesebben

Üzletkörök, üzlettípusok

Üzletkörök, üzlettípusok Üzletkörök, üzlettípusok TÉMAKÖR TARTALMA - Üzletkörök és jellemzıik - Üzlettípusok és jellemzıik ALAPTEVÉKENYSÉG A vendéglátó üzleteket jogszabályokban meghatározott üzletkörökbe soroljuk. Az üzletkörbe

Részletesebben

Hajdúnánás Városi Önkormányzat. szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata

Hajdúnánás Városi Önkormányzat. szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata Hajdúnánás Városi Önkormányzat szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2011-2013 Készítették: Benkıné Takács Mária Szociális Iroda és Városi Gyámhivatal irodavezetı Nagyné Bózsár

Részletesebben

AZ ANDREETTI KÁROLY ÁLTALÁNOS ÉS MŐVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. KÖTET N E V E L É S I P R O G R A M

AZ ANDREETTI KÁROLY ÁLTALÁNOS ÉS MŐVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. KÖTET N E V E L É S I P R O G R A M AZ ANDREETTI KÁROLY ÁLTALÁNOS ÉS MŐVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ELFOGADTA AZ ISKOLA NEVELİTESTÜLETE I. KÖTET N E V E L É S I P R O G R A M Felülvizsgálva 2007/2008. tanévben A pedagógiai program

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Képviselő-testület. 2016. áprilisi ülésére

ELŐTERJESZTÉS. a Képviselő-testület. 2016. áprilisi ülésére SIOTOUR Kft. 8600 Siófok, Szent László u. 183. Az előterjesztés törvényességi szempontból megfelelő:. Kónyáné dr. Zsarnovszky Judit jegyző ELŐTERJESZTÉS a Képviselő-testület 2016. áprilisi ülésére Tárgy:

Részletesebben

36/2013. (V. 24.) EMMI rendelet. az egészségügyi rendszer teljesítményértékelésének eljárásrendjére vonatkozó szabályokról

36/2013. (V. 24.) EMMI rendelet. az egészségügyi rendszer teljesítményértékelésének eljárásrendjére vonatkozó szabályokról 36/2013. (V. 24.) EMMI rendelet az egészségügyi rendszer teljesítményértékelésének eljárásrendjére vonatkozó szabályokról hatályos: 2013.05.25 - Az egészségügyrıl szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (2)

Részletesebben

Foglalható időszakok: 2014. április 22.-29. és 2014. május 4. 2014. június 5.

Foglalható időszakok: 2014. április 22.-29. és 2014. május 4. 2014. június 5. MÁJUSI ÁR-ESŐ HOTEL PIROSKA-BÜK Érvényesség: 2014. 05. 05.- 06.01. között, min. 2 éj foglalással Ár: 8.460 Ft / fő/ éj / Hétköznapokon 10.155 Ft/fő/ 2 éj / Hétvégéken Superior szoba felár: 1000 Ft/fő/éj

Részletesebben

ÉLET TÉR / KÖZÖS TÉR - KÖZÖS VÁROS Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának civil közösségek támogatási pályázata - PÉCS 2011 PÁLYÁZATI KIÍRÁS

ÉLET TÉR / KÖZÖS TÉR - KÖZÖS VÁROS Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának civil közösségek támogatási pályázata - PÉCS 2011 PÁLYÁZATI KIÍRÁS ÉLET TÉR / KÖZÖS TÉR - KÖZÖS VÁROS Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának civil közösségek támogatási pályázata - PÉCS 2011 PÁLYÁZATI KIÍRÁS Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata pályázatot hirdet civil

Részletesebben

HUNGUEST HOTEL GALYA ERZSÉBET PARK HOTEL. Galyatető. Parádfürdő. superior

HUNGUEST HOTEL GALYA ERZSÉBET PARK HOTEL. Galyatető. Parádfürdő. superior Galyatető HUNGUEST HOTEL GALYA A Mátra legmagasabb csúcsán 957 méter magasan, 5 hektáros park közepén, gyönyörű panorámával várja Vendégeit a patinás, 1939- ben épített szálloda. Akkor is és ma is a családok,

Részletesebben

3., 10., 17., 24. Fakultatív kirándulásokat, autóbérlést a helyszínen, telepített idegenvezetőnknél lehet befizetni, helyi partnerünk szervezésében.

3., 10., 17., 24. Fakultatív kirándulásokat, autóbérlést a helyszínen, telepített idegenvezetőnknél lehet befizetni, helyi partnerünk szervezésében. KARPATHOS Akad egy hely, egy parányi gyöngyszem, melynek neve egybeforrt a szenvedéllyel, egy sziget, ahol a vadság találkozik a nyugalommal, a hagyománytisztelő falu a nyitottabb fővárossal, a napsugár

Részletesebben

BÁSTYA FOGADÓ, ZALAEGERSZEG

BÁSTYA FOGADÓ, ZALAEGERSZEG BÁSTYA FOGADÓ, ZALAEGERSZEG Bemutatkozás: Csodálatos természeti környezetben, a zalai dombok között helyezkedik el Zalaegerszeg városa. Fogadónk könnyen megtalálható a város északdéli főútja mentén. Kellemesen

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A 2008. ÉVI PÁLYAVÁLASZTÁSI RENDEZVÉNYSOROZAT TOLNA MEGYEI

TÁJÉKOZTATÓ A 2008. ÉVI PÁLYAVÁLASZTÁSI RENDEZVÉNYSOROZAT TOLNA MEGYEI TÁJÉKOZTATÓ A ÉVI PÁLYAVÁLASZTÁSI RENDEZVÉNYSOROZAT TOLNA MEGYEI PROGRAMJAIRÓL A már második alkalommal szervezi meg a Mi a pálya? elnevezéső, regionális szintő pályaválasztási rendezvénysorozatát. Az

Részletesebben

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ Gyakorlati hely: Park Hotel Le Sorgenti Gyakorlat időtartama: 2012. május 01.-augusztus 01. Készítette: Szabó Alexandra

Részletesebben

Integrált rendszerek az Európai Unió országaiban Elınyeik és hátrányaik

Integrált rendszerek az Európai Unió országaiban Elınyeik és hátrányaik TÁMOP 1.3.1-07/1-2008-0002 kiemelt projekt A foglalkoztatási szolgálat fejlesztése az integrált munkaügyi és szociális rendszer részeként Stratégiai irányítás és regionális tervezés támogatása komponens

Részletesebben

A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia Környezeti Vizsgálata (NÉS SKV)

A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia Környezeti Vizsgálata (NÉS SKV) A Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégia Környezeti Vizsgálata (NÉS SKV) Készült a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Zöld Forrás támogatásával Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlıdésért Alapítvány

Részletesebben

Épületgépészeti szaktanácsok

Épületgépészeti szaktanácsok - Padlófőtés Épületgépészeti szaktanácsok Az energia árak növekedése miatt az utóbbi néhány évben rohamosan növekedett az alacsony hımérséklettel mőködı főtési rendszerek, mint a padlófőtési rendszerek

Részletesebben

KIVONAT AZ INTÉZMÉNYI HÁZIRENDBİL

KIVONAT AZ INTÉZMÉNYI HÁZIRENDBİL KIVONAT AZ INTÉZMÉNYI HÁZIRENDBİL A Házirend a kollégium belsı életét szabályozza. Hatályos a kollégium egész területén, az intézmény által szervezett és a Pedagógiai programban meghatározott kollégiumon

Részletesebben

BALATONFÖLDVÁRI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS KÖZOKTATÁSI ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA

BALATONFÖLDVÁRI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS KÖZOKTATÁSI ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA BALATONFÖLDVÁRI TÖBBCÉLÚ KISTÉRSÉGI TÁRSULÁS KÖZOKTATÁSI ESÉLYEGYENLİSÉGI PROGRAMJA 2008. Q u a l y - C o O k t a t á s i T a n á c s a d ó 1141 Budapest, Fogarasi út 111. Tel. fax: (1) 239-1460; (1) 451-0391;

Részletesebben

LEGFÉLTETTEBB INGATLANOS TITOK

LEGFÉLTETTEBB INGATLANOS TITOK Kizárólag Ingatlanértékesítıknek szóló tanulmány! 3 LEGFÉLTETTEBB INGATLANOS TITOK - avagy mit tegyél, hogy hamarosan a legjobb ingatlanosok között találd magad? - Milyen szabályokat érdemes betartanod,

Részletesebben

E L İ T E R J E S Z T É S

E L İ T E R J E S Z T É S AZ ELİTERJESZTÉS SORSZÁMA: 64. MELLÉKLET: 1 db TÁRGY: Javaslat Szekszárd Megyei Jogú Város Ifjúsági Koncepciójára E L İ T E R J E S Z T É S SZEKSZÁRD MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK 2009.

Részletesebben

Arany János Magyar - Angol Kéttannyelvő Általános Iskola és AMI(Ebes) Pedagógiai Program NEVELÉSI PROGRAM TARTALOM

Arany János Magyar - Angol Kéttannyelvő Általános Iskola és AMI(Ebes) Pedagógiai Program NEVELÉSI PROGRAM TARTALOM NEVELÉSI PROGRAM TARTALOM NEVELÉSI PROGRAM.. 4 1. Pedagógiai alapelveink. 5 2. Az iskolában folyó nevelı-oktató munka céljai, feladatai, eszközei, eljárásai 8 3. A személyiségfejlesztéssel kapcsolatos

Részletesebben

29.3.2011 A7-0329/29 AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS...

29.3.2011 A7-0329/29 AZ EURÓPAI PARLAMENT MÓDOSÍTÁSAI * a Bizottság javaslatához AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS... 29.3.2011 A7-0329/29 Módosítás 29 Brian Simpson a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság nevében Jelentés Brian Simpson Az idegenforgalomra vonatkozó európai statisztikák (COM(2010)0117 C7 0085/2010 2010/0063(COD))

Részletesebben

is megismerheti a szigetet, miközben megmártózhat

is megismerheti a szigetet, miközben megmártózhat 51 Zakinthosz Levante rózsája Zante néven is ismert a Jón-tenger harmadik legnagyobb szigete. Az elmúlt években méltán vált az egyik leglátogatottabb görög területté. Miért is? És miért ajánlanám én is

Részletesebben

SZAKISKOLAI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL

SZAKISKOLAI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL SZAKISKOLAI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL - 1/76 - I. Intézmény képzési struktúrája A kaposvári Széchenyi István Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképzı Iskola 2004- ben ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját.

Részletesebben

Hévízgyörk község esélyegyenlıségi programja

Hévízgyörk község esélyegyenlıségi programja Hévízgyörk község esélyegyenlıségi programja Készítette: Andráska Zsófia 2007. június 27. I. A PROGRAM CÉLJA A 2003. évi CXXV. törvényben leírtakhoz hően az Esélyegyenlıségi Program célja a lakosságot,

Részletesebben

CSATLAKOZÁSUNK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ - A MAGYAR MEZİGAZDASÁG ÉS A JÁSZSÁG A LEHETİSÉGEI

CSATLAKOZÁSUNK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ - A MAGYAR MEZİGAZDASÁG ÉS A JÁSZSÁG A LEHETİSÉGEI Kis Zoltán CSATLAKOZÁSUNK AZ EURÓPAI UNIÓHOZ - A MAGYAR MEZİGAZDASÁG ÉS A JÁSZSÁG A LEHETİSÉGEI Az ezredforduló felé közeledve egyre reálisabbnak és kézzelfoghatóbbnak tőnik Magyarország csatlakozása a

Részletesebben

KOVÁCS GÁBOR A HATÁRVADÁSZ SZÁZADOK EGYSÉGES RENDÉSZETI ALKALMAZÁSÁNAK LEHETİSÉGEI AZ INTEGRÁLT RENDVÉDELEMBEN

KOVÁCS GÁBOR A HATÁRVADÁSZ SZÁZADOK EGYSÉGES RENDÉSZETI ALKALMAZÁSÁNAK LEHETİSÉGEI AZ INTEGRÁLT RENDVÉDELEMBEN KOVÁCS GÁBOR A HATÁRVADÁSZ SZÁZADOK EGYSÉGES RENDÉSZETI ALKALMAZÁSÁNAK LEHETİSÉGEI AZ INTEGRÁLT RENDVÉDELEMBEN Az elmúlt évtizedben a Magyar Határırség történetében soha nem látott szervezeti korszerősítés

Részletesebben

Ötztal. Tirol fénypontja.

Ötztal. Tirol fénypontja. oetztal.com Tirol fénypontja. The Peak of Tirol. Ötztal. Tirol fénypontja. Ötztal. Tirol fénypontja. 1 oetztal.com Ötztal. Tirol fénypontja. Téli videó 2 Az Alpok Hotspot -ja. Hotspot in the Alps. Sölden.

Részletesebben

HSA24520. Használati útmutató

HSA24520. Használati útmutató HSA24520 HU Használati útmutató FIGYELMEZTETÉS! Azl, R600a (csak bizonyos körülmények között gyúlékony) teljesen környezetberát gázzal mőködı hőtıberendzés normális mőködésének eléréséhez, kövesse a következı

Részletesebben

Új Étterem a Gresham Palotában: Megnyílt a KOLLÁZS Brasserie & Bar

Új Étterem a Gresham Palotában: Megnyílt a KOLLÁZS Brasserie & Bar Új Étterem a Gresham Palotában: Megnyílt a KOLLÁZS Brasserie & Bar June 30, 2015, Budapest, Hungary Él# koncerttel és kortárs m#vészeti kiállítással, több száz vendég jelenlétében nyitotta meg kapuit Budapest

Részletesebben

Vadhívás 1. Bevezetés

Vadhívás 1. Bevezetés Vadhívás 1. Bevezetés A vadhívás szerintem a vadászatok csúcsa, a legizgalmasabb feladat egy vadász számra. A vad kifinomult érzékszerveit kijátszani, lıhetı távolságra behívni, sok gyakorlást igénylı

Részletesebben

Újszászi. Általános Iskola Óvoda, Bölcsıde, Pedagógiai Szakszolgálat Nevelési Központ RENDSZERE

Újszászi. Általános Iskola Óvoda, Bölcsıde, Pedagógiai Szakszolgálat Nevelési Központ RENDSZERE Újszászi Általános Iskola Óvoda, Bölcsıde, Pedagógiai Szakszolgálat Nevelési Központ INTÉZMÉNYI MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA MÉRÉSI, ÉRTÉKELÉSI, FEJLESZTÉSI RENDSZERE Hatálya kiterjed az Újszász Város Önkormányzat

Részletesebben

Békés Város Képviselı-testületének 2011. május 26-i ülésére

Békés Város Képviselı-testületének 2011. május 26-i ülésére Tárgy: A Békési Uszoda mőködésérıl szóló tájékoztató Elıkészítette: Dr. Gulyás Zsuzsanna ig. fıorvos, Perdi Tamás uszodavezetı Egyesített Egészségügyi Intézmény és Rendelıintézet Véleményezı valamennyi

Részletesebben

BEFEKTETÉSI SZÁMLACSOMAG SZOLGÁLTATÁS

BEFEKTETÉSI SZÁMLACSOMAG SZOLGÁLTATÁS Raiffeisen Bank Zrt. 1054 Budapest, Akadémia utca 6. Raiffeisen Direkt: 06-40-48-48-4 8 F ı v á r o s i B í r ó s á g m i n t C é g b í r ó s á g C é g j e g y z é k s z á m : 0 1-1 0-0 4 1 0 4 2 BEFEKTETÉSI

Részletesebben

Dunabogdány Község Egészségterve (2012. január)

Dunabogdány Község Egészségterve (2012. január) Dunabogdány Község Egészségterve (2012. január) Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Elıszó... 3 Bevezetés... 5 Miért az egészségtervek?... 5 A Dunabogdányi egészségtervtıl várt hasznok, egészségnyereség...

Részletesebben

NOVEMBER 21-ÉN INDUL AZ UTOLSÓ ÁLLAMI MOL-RÉSZVÉNYÉRTÉKESÍTÉS. Az ÁPV Zrt. a maximum árat 25.500 forintban határozta meg

NOVEMBER 21-ÉN INDUL AZ UTOLSÓ ÁLLAMI MOL-RÉSZVÉNYÉRTÉKESÍTÉS. Az ÁPV Zrt. a maximum árat 25.500 forintban határozta meg NOVEMBER 21-ÉN INDUL AZ UTOLSÓ ÁLLAMI MOL-RÉSZVÉNYÉRTÉKESÍTÉS Az ÁPV Zrt. a maximum árat 25.500 forintban határozta meg Budapest, 2006. november 20. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelı Zártkörően Mőködı

Részletesebben

SZEGVÁR ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET

SZEGVÁR ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET SZEGVÁR ÉS VIDÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET NYILVÁNOSSÁGRA HOZATALI TÁJÉKOZTATÓJA A 2013. PÉNZÜGYI ÉVRE 2014. június A Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezet a Hitelintézetek nyilvánosságra hozatali követelményének

Részletesebben

AZ EGYÜD ÁRPÁD MŐVÉSZETI ISKOLÁÉRT EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA. I. Általános rendelkezések. II. Az egyesület célja és alapvetı feladatai

AZ EGYÜD ÁRPÁD MŐVÉSZETI ISKOLÁÉRT EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA. I. Általános rendelkezések. II. Az egyesület célja és alapvetı feladatai AZ EGYÜD ÁRPÁD MŐVÉSZETI ISKOLÁÉRT EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA I. Általános rendelkezések - A szervezet elnevezése: Együd Árpád Mővészeti Iskoláért Egyesület - Szervezeti forma: Egyesület - Az egyesület székhelye:

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV. Készült: A Humán Bizottság 2011. augusztus 24-én a Polgármesteri Hivatal tanácskozótermében megtartott ülésén.

JEGYZİKÖNYV. Készült: A Humán Bizottság 2011. augusztus 24-én a Polgármesteri Hivatal tanácskozótermében megtartott ülésén. JEGYZİKÖNYV Készült: A Humán Bizottság 2011. augusztus 24-én a Polgármesteri Hivatal tanácskozótermében megtartott ülésén. Jelen vannak: a Humán Bizottság részérıl: Szvitankó Tamás, a bizottság elnöke

Részletesebben

DROGHASZNÁLAT A VESZPRÉMI EGYETEMISTA FIATALOK KÖRÉBEN ( K U T A T Á S I Z Á R Ó T A N U L M Á N Y)

DROGHASZNÁLAT A VESZPRÉMI EGYETEMISTA FIATALOK KÖRÉBEN ( K U T A T Á S I Z Á R Ó T A N U L M Á N Y) DROGHASZNÁLAT A VESZPRÉMI EGYETEMISTA FIATALOK KÖRÉBEN ( K U T A T Á S I Z Á R Ó T A N U L M Á N Y) KÉSZÜLT A KÁBÍTÓSZERÜGYI EGYEZTETİ FÓRUM (VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT) MEGBÍZÁSÁBÓL VESZPRÉM,

Részletesebben

Programunk a következı nevelési gyakorlatot tartalmazza: Kiemeljük a mozgásfejlesztés, a mővészeti nevelés, anyanyelvi fejlesztés, bábozás hatását az

Programunk a következı nevelési gyakorlatot tartalmazza: Kiemeljük a mozgásfejlesztés, a mővészeti nevelés, anyanyelvi fejlesztés, bábozás hatását az Bevezetı Óvodáinkat a 2005. július 1-én létrejött óvodai oktatási társulás, mint fenntartó mőködteti. Idıközben történtek szerkezeti és személyi változások is. Így jelenleg a Szentistvánon mőködı óvodához,

Részletesebben

superior márc. 1. 20., nov. 22. dec. 20.

superior márc. 1. 20., nov. 22. dec. 20. Hévíz HOTEL EURÓPA FIT Gyógyulás, wellness, családbarát környezet, három generáció számára ideális környezet. Az elmúlt évben látványosan megújult szálloda Hévíz központjában, a világhírű gyógytótól 400

Részletesebben

UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016

UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016 UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016 A festői szépségű kék tenger minden természetkedvelő embert elvarázsol Zakynthos szigetén. Aki egyszer a Navagio-öblöt megpillantja, az biztosan rabja lesz és szeretne visszatérni

Részletesebben

Abasár Község Önkormányzata 10/2010. (V. 26.) rendelete a környezet védelemrıl és a közterületek használatáról (egységes szerkezetben)

Abasár Község Önkormányzata 10/2010. (V. 26.) rendelete a környezet védelemrıl és a közterületek használatáról (egységes szerkezetben) Abasár Község Önkormányzata 10/2010. (V. 26.) rendelete a környezet védelemrıl és a közterületek használatáról (egységes szerkezetben) Abasár község Önkormányzat képviselı-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

B o r d á n y K ö z s é g i Ö n k o r m á n y z a t

B o r d á n y K ö z s é g i Ö n k o r m á n y z a t B o r d á n y K ö z s é g i Ö n k o r m á n y z a t Szociális szolgáltatástervezési koncepció 2013. Tartalomjegyzék I. Bevezetés... 2 II.A szociálpolitika koncepcionális alapjai, településpolitikai, társadalompolitikai

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJA

SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJA Törökbálint Város SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJA 2007. 1 Tartalom Oldalszám Elıszó 3 Bevezetı 4 Elızmények 4 Elvi alapok 4 Jövıkép meghatározása 5 Törökbálint Város szociális szakmapolitikai

Részletesebben

Alapszolgáltatási Központ Szakmai programja

Alapszolgáltatási Központ Szakmai programja Alapszolgáltatási Központ Szakmai programja A szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény, a gyermekek védelmérıl szóló 1997. évi XXXI. Törvény és azok végrehajtására kiadott jogszabályok

Részletesebben

A politikai függetlenség elvei és biztosítékai:

A politikai függetlenség elvei és biztosítékai: I. Általános rész: 1. A KARTAL TV a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény betartásával helyi mősorszolgáltatást végez. 2. A KARTAL TV adásainak teljes ideje heti 168 óra, átlagosan

Részletesebben

Dr. Hangayné Paksi Éva, Nagyné Vas Györgyi: Sorsfordító Programba vontak jellemzıi 2009. -2-.

Dr. Hangayné Paksi Éva, Nagyné Vas Györgyi: Sorsfordító Programba vontak jellemzıi 2009. -2-. Dr Hangayné Paksi Éva, Nagyné Vas Györgyi: Sorsfordító Programba vontak jellemzıi -- SORSFORDÍTÓ regionális munkaerı-piaci programba vontak pszicho-szociális gondozását elıkészítı felmérés értékelése Tolna

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Czibere Viktória

SZAKDOLGOZAT. Czibere Viktória SZAKDOLGOZAT Czibere Viktória Debrecen 2009 Debreceni Egyetem Informatikai Kar Könyvtárinformatikai Tanszék A könyvtárhasználati ismeretek oktatásának sajátosságai különbözı életkori csoportokban Témavezetı:

Részletesebben

11.2.1. Nyílt sérülések

11.2.1. Nyílt sérülések 11.2.1. Nyílt sérülések 11.2.1.01. Mely esetben beszélünk nyílt sérülésrıl? a) ha a sérülés ruhátlan testfelületen történik b) ha a csontvég átszakítja az izomzatot c) ha a kültakaró megsérül d) ha kórházi

Részletesebben

Közép-dunántúli Regionális Minıségi Díj 2008

Közép-dunántúli Regionális Minıségi Díj 2008 2008. évi minıségi díj díjazottak Közép-dunántúli Regionális Minıségi Díj 2008 Ipari termelı ágazat mikro- és kis mérető vállalkozások Füri Tésztaipari és Élelmiszerforgalmazó Kft. Székesfehérvár Tevékenysége:

Részletesebben

Megalapozó elemzés az Észak-alföldi Régió Innovációs Stratégiája aktualizálása kapcsán a turizmus és az innováció témájában, a régió turizmusának

Megalapozó elemzés az Észak-alföldi Régió Innovációs Stratégiája aktualizálása kapcsán a turizmus és az innováció témájában, a régió turizmusának Megalapozó elemzés az Észak-alföldi Régió Innovációs Stratégiája aktualizálása kapcsán a turizmus és az innováció témájában, a régió turizmusának innovációs potenciálja bemutatásán keresztül Észak-alföldi

Részletesebben

GÖDÖLLİ VÁROS KÖZLEKEDÉSI KONCEPCIÓJA

GÖDÖLLİ VÁROS KÖZLEKEDÉSI KONCEPCIÓJA JAVASLATOK 1. KÖZÚTI HÁLÓZAT FEJLESZTÉSI JAVASLATA 1.1. Javaslat az úthálózati funkciók fejlesztésére A Gödöllıt érintı országos hálózati elemek (gyorsforgalmi utak, országos fıutak) várható fejlesztése

Részletesebben

Kiadó: Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány. Szöveg: Bank László. Lektor: Dr. Szép Tibor. Nyomda: Borgisz-Print Kft.

Kiadó: Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány. Szöveg: Bank László. Lektor: Dr. Szép Tibor. Nyomda: Borgisz-Print Kft. Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány FECSKEVÉDELMI PROGRAM www.baranyamadar.hu A TERMÉSZET SZOLGÁLATÁBAN İszi fecskegyülekezés (Fotó: Losonczi Lajos) Kiadó: Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány

Részletesebben

Férfi kézilabda-európa-bajnokság 2010

Férfi kézilabda-európa-bajnokság 2010 2 I téli újság I ausztria KEDVES OLVASÓ! A havas sportok szerelmeseinek Ausztria maga a paradicsom. Télen Vorarlbergtôl Felsô-Ausztriáig egyik lesiklópálya követi a másikat. Alig akad még egy ország, amely

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS 1.) Az ajánlatkérı neve, címe, telefon- telefaxszáma (e-mail címe)

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS 1.) Az ajánlatkérı neve, címe, telefon- telefaxszáma (e-mail címe) AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS 1.) Az ajánlatkérı neve, címe, telefon- telefaxszáma (e-mail címe) Hivatalos név: Tolna Város Önkormányzata Postai cím: Hısök tere 1. Város/Község: Tolna Postai irányítószám: 7130

Részletesebben

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 2015. június HÍREK 41 gólyafiókát győrőztek meg Baja térségében Idén június 18-án, nyolcadik alkalommal szerveztük meg együttmőködı partnereinkkel a fehér

Részletesebben

GYÖNGYÖS VÁROS ÓVODÁI PEDAGÓGIAI PROGRAM

GYÖNGYÖS VÁROS ÓVODÁI PEDAGÓGIAI PROGRAM GYÖNGYÖS VÁROS ÓVODÁI PEDAGÓGIAI PROGRAM Gyöngyös, 2013 1 Minden gyermek egyedi, soha meg nem ismételhetı csodája a teremtésnek, tiszteletreméltó egyéniség, hagyni kell szabadon kibontakozni, óvva, védve,

Részletesebben

TURISZTIKAI HÍRLEVÉL. www.videkjaro.hu. 2014. április 15. BEVEZET VIDÉKJÁRÓ HÚSVÉTI SAJTNAPOK SZERTE AZ ORSZÁGBAN

TURISZTIKAI HÍRLEVÉL. www.videkjaro.hu. 2014. április 15. BEVEZET VIDÉKJÁRÓ HÚSVÉTI SAJTNAPOK SZERTE AZ ORSZÁGBAN TURISZTIKAI HÍRLEVÉL www.videkjaro.hu 2014. április 15. BEVEZET VIDÉKJÁRÓ HÚSVÉTI SAJTNAPOK SZERTE AZ ORSZÁGBAN A rendezvény célja, hogy minél szélesebb körben megismertessük a magyar kézm ves sajtokat

Részletesebben

Erasmus Krétán 2008/2009 ıszi félév

Erasmus Krétán 2008/2009 ıszi félév Erasmus Krétán Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy Erasmusos diákként egy szemesztert Krétán tölthettem el, jelenleg még csak az ösztöndíjam felénél tartok, de mondhatom nem bántam meg, hogy ezt

Részletesebben

Tartalom TARTALOM... 1 AZ INTÉZMÉNY RÖVID BEMUTATÁSA... 2 MÉRÉSI-ÉRTÉKELÉSI RENDSZER AZ INTÉZMÉNY EGÉSZÉRE, ÉS AZ INTÉZMÉNYEGYSÉGEKRE...

Tartalom TARTALOM... 1 AZ INTÉZMÉNY RÖVID BEMUTATÁSA... 2 MÉRÉSI-ÉRTÉKELÉSI RENDSZER AZ INTÉZMÉNY EGÉSZÉRE, ÉS AZ INTÉZMÉNYEGYSÉGEKRE... Tartalom TARTALOM... 1 AZ INTÉZMÉNY RÖVID BEMUTATÁSA... 2 AZ INTÉZMÉNY MINİSÉGPOLITIKÁJA... 5 MÉRÉSI-ÉRTÉKELÉSI RENDSZER AZ INTÉZMÉNY EGÉSZÉRE, ÉS AZ INTÉZMÉNYEGYSÉGEKRE... 9 MINİSÉGFEJLESZTÉSI RENDSZER...

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. Székesfehérvár 8000. Munkácsy Mihály utca 10. 1 oldal, összesen: 124

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. Székesfehérvár 8000. Munkácsy Mihály utca 10. 1 oldal, összesen: 124 1 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. Székesfehérvár 8000. Munkácsy Mihály utca 10. 1 oldal, összesen: 124 I. rész: 2 NEVELÉSI PROGRAM II. rész: HELYI TANTERV 2 oldal, összesen: 124 3 MOTTÓNK: Félig sem olyan fontos

Részletesebben

Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Gyermekjóléti és Szociális Intézményének szakmai programja

Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Gyermekjóléti és Szociális Intézményének szakmai programja TT_ules_6_np Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Gyermekjóléti és Szociális Intézményének szakmai programja 1 Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Gyermekjóléti és Szociális Intézményének

Részletesebben