magazın OKTATÁSI AJÁNLATOK AZ EDUCATIO NONPROFIT KFT.-TŐL Még egy esély: mindent a pótfelvételiről Tragédia vagy lehetőség?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "magazın www.felvi.hu OKTATÁSI AJÁNLATOK AZ EDUCATIO NONPROFIT KFT.-TŐL Még egy esély: mindent a pótfelvételiről Tragédia vagy lehetőség?"

Átírás

1 A HITELES FORRÁS minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet magazın XIII. ÉVFOLYAM, 3. SZÁM JÚLIUS MENTŐÖV MENTŐÖV MENTŐÖV MENTŐÖV OKTATÁSI AJÁNLATOK AZ EDUCATIO NONPROFIT KFT.-TŐL Még egy esély: mindent a pótfelvételiről Tragédia vagy lehetőség? Rajtad (is) múlik! Továbbtanulni másképp is lehet Ugorj fejest a munka világába!

2 Szerezz piacképes szakmát! ELÉRHETŐSÉGEINK Székhely: 1148 Budapest, Nagy Lajos király útja 1-9. Telephely: 1149 Budapest, Egressy út 178/G. Levelezési 1590 Budapest, Pf. 230 cím: Web: Telefon: 06/1/ Fax: 06/1/ Facebook: https://www.facebook.com/ BKFSzakkozepiskola Twitter: INGYENES érettségi utáni OKJ-s képzésekkel várunk: GAZDASÁG Logisztikai ügyintéző Nonprofit menedzser Pénzügyi-számviteli ügyintéző Vállalkozási és bérügyintéző IDEGENFORGALOM Idegenvezető Turisztikai szervező, értékesítő INFORMATIKA Gazdasági informatikus IT mentor Informatikai rendszergazda Műszaki informatikus Szoftverfejlesztő KERESKEDELEM, VENDÉGLÁTÁS Kereskedő Vendéglátás szervező-vendéglős MŰVÉSZET, VIZUÁLIS KREATIVITÁS Dekoratőr Divat- és stílustervező G r a fi k u s Hangmester (korábban hangtechnikus) Kiadványszerkesztő Mozgókép- és animációkészítő SPORT Fitness-wellness instruktor Sportedző SZOCIÁLIS ÉS PEDAGÓGIAI TERÜLET Gyógypedagógiai segítő Pedagógiai és családsegítő munkatárs Szociális asszisztens ÜZLETSZERVEZÉS Irodai asszisztens Ügyviteli titkár NAPPALI ÉS ESTI TAGOZATON MIÉRT VÁLASSZ MINKET? Diákigazolvány Családi pótlék igénybe vehető (a törvényi sza bályozásnak megfelelően 20 éves korig) Jogosultság egészségbiztosítási ellátásra minden tanulónknak Keresett szakmák a munkaerőpiacon, azonnali munkalehetőség! Könnyen megközelíthető helyen a zöldövezetben! A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola támogatásával. A jelentkezéshez csak az online felületen kitöltött jelentkezési lap szükséges!

3 köszöntő Mindig van egy B terv... [Ne éld meg kudarcként, hogy most nem vettek fel. Számtalan lehetőség áll előtted, és csak Rajtad áll, hogyan használod ki a következő néhány hetet, hónapot. ] dia, ha csak jövő februárban jelentkezel újra, csak fordítsd a magad javára a hirtelen Rád szakadt szabadidőt. Fejleszd a nyelvtudásod, esetleg kezdj el egy új nyelvet tanulni. Az érettségi eredményeden is javíthatsz (s ezáltal máris több ponttal futhatsz neki a következő felvételi jelentkezésnek). Ha a ponthatárok kihirdetése után nem a várt eredménnyel kell szembenézned, ne keseredj el, és legfőképpen ne mondj le a továbbtanulásról szövögetett álmaidról. Ne felejtsd el, hogy a felvételi jelentkezés nem több, mint egy állomás, ahonnan tovább vezet az út: ha nem sikerült A-ba, vagyis a hőn áhított egyetem, főiskola felé elindulni, még mindig ott van a B-be a pótfelvételihez, munkavállaláshoz vagy egyéb szakmai tapasztalatszerzés felé tartó irány. Ha nem akarsz várni, a felvi.hu honlapon már böngészheted a pótfelvételi meghirdetéseket. Rátalálhatsz köztük az áhított szakra, de érdemes megjelölnöd egy, a vágyott területhez kapcsolódó felsőoktatási szakképzést is. Ám akkor sem kell sokáig várnod, ha nem találsz kedvedre valót: október közepétől már a 2014 februárjában induló képzések meghirdetései között is böngészhetsz. Ne érezd azonban kötelezőnek, hogy minél előbb bekerülj a felsőoktatásba! Az sem tragé- A munkaadók számára nemcsak a diploma fontos, hanem a munkában megszerzett tapasztalatok is. Ismerd meg közelebbről a leendő szakmád, szerezz tapasztalatot akár gyakornokként is. Önkénteskedhetsz is. Ha van lehetőséged, külföldön is kipróbálhatod magad. Világszerte egyre több fiatal dönt úgy, hogy nem közvetlenül az érettségi után tanul tovább, hanem kihagy egy évet és beleszagol a valódi életbe. Sokan ilyenkor jönnek rá, hogy igazából mit is szeretnének tanulni. Fogd fel Te is lehetőségként ezt az évet! IMPRESSZUM Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. kiadványa képzési lehetőségekről. Felelős kiadó: Kerékgyártó Sándor Ezt a kiadványt az Educatio Nonprofit Kft. küldte Önnek, mert felsőoktatási jelentkezési lapján bejelölte, hogy sikertelen felvételije esetén a ponthatár-megállapítást követően információt szeretne kapni a felsőoktatási és felnőttképzési intézmények képzéseivel, szolgáltatásaival kapcsolatban. Amennyiben mégis úgy dönt, hogy nem kíván a felsőoktatási és felnőttképzési intézmények képzéseivel, szolgáltatásaival kapcsolatosan további információt kapni, kérjük, írjon egy t a címre! A felvételi eljárással kapcsolatos kérdéseivel, észrevételeivel forduljon bizalommal az Educatio Nonprofit Kft. Ügyfélszolgálatához! Az EDUCATIO Nonprofit Kft. hivatalos adatkezelési azonosítója: mentőöv

4 praktikák [A pótfelvételit az általános eljárás ponthatárainak megállapítása után hirdetik meg miniszteri döntés alapján, amennyiben maradtak szabad helyek az intézményekben. Előreláthatólag augusztus közepéig lehet majd jelentkezni, egyetlen képzésre, a ponthatárok pedig várhatóan augusztus végén születnek meg. ] felhívja a jelentkezők figyelmét. Emellett pedig a felületen könnyen és gyorsan csatolhatók a jelentkezés elbírálásához és a pontszámításhoz szükséges dokumentummásolatok is. A pótfelvételi meghirdetésétől kezdve a jelentkezési határidő lejártáig szerkeszthetők, módosíthatók az űrlapok és csatolhatók a dokumentumok. A pótfelvételiben nincs lehetőség a hiánypótlásra, így amit nem adsz be a határidőn belül, az nem vehető figyelembe a pontszámításnál. A pótfelvételiben azok jelentkezhetnek, akik július 24-én nem kerültek be egyetlen megjelölt képzésre sem, illetve azok, akik idén egyáltalán nem is adtak be jelentkezést. Nem jelentkezhet tehát olyan, akit bár felvettek valamely megjelölt képzésre, ám mégsem szeretné ott megkezdeni tanulmányait. A pótfelvételi során elsősorban önköltséges képzéseket hirdethetnek meg az intézmények. Amenynyiben a szakot már az általános eljárásban is meghirdették, a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb a július 24-én meghatározottnál. Ha a szak korábban nem volt meghirdetve, akkor az általános szabályok szerint a ponthatár nem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál (alapképzés, osztatlan mesterképzés esetén 240, felsőoktatási szakképzések esetén 200 pont). Ezt mindenképp érdemes figyelembe venni a pótfelvételi jelentkezés beadásakor, hogy olyan szakot válassz, amire reális esélyed lehet bekerülni. Jelentkezni csak online! Az eljárás rövidsége miatt különösen fontos a hibátlanul és hiánytalanul beadott jelentkezés, ezért a pótfelvételi során a felvi.hu-ról elérhető e-felvételi rendszerén keresztül lehet csak jelentkezni. A rendszer nem enged elmenteni hiányosan kitöltött űrlapokat, valamint az alapvető és informatikailag értelmezhető hibákra is 4 felvimagazin Még egy esély: mindent a pótfelvételiről Nem kudarc, esély a változtatásra Ha a ponthatárok kihirdetése után azzal szembesültél, nem jutottál be egyetlen megjelölt képzésre sem, ne add fel és ne törj le. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem vagy elég jó, inkább azt sugallja, nem választottál jól. Esélyt kaptál, hogy újragondold, valóban a megfelelő képzésre jelentkeztél-e. Nézz utána még egyszer, milyen szakok állnak legközelebb az érdeklődési körödhöz és a képességeidhez, melyik diplomával mire számíthatsz majd a munkaerőpiacon. Ha mindezek után is úgy érzed, jól választottál korábban, a pótfelvételiben van esélyed újra jelentkezni. Akkor is érdemes megpróbálni, ha esetleg más képzést találsz, ami szintén érdekel. Mindenképp nézz körül a felsőoktatási szakképzések között is hogy miért, arról magazinunk 13. oldalán olvashatsz bővebben.

5 praktikák Fontos! Minden szükséges dokumentumot fel kell tölteni a jelentkezéskor, függetlenül attól, hogy az általános eljárásban esetleg már megtetted! Ha erre nincs lehetőséged, elküldheted őket postai úton is fénymásolatban pl. a hitelesítő adatlap mellékleteként. A pótfelvételi eljárási díját (5000 Ft) szintén a jelentkezési határidőig kell befizetned. Ezt utalhatod folyószámláról, vagy fizetheted bankkártyával is. Utalás esetén a közlemény rovatban add meg a 12 jegyű felvételi azonosító számodat. Ne feledd, hogy az e-felvételiben az űrlapok kitöltése és véglegesítése után még hitelesíteni is kell a jelentkezésedet. Ezt megteheted az Ügyfélkapun keresztül, vagy a hitelesítő adatlapot kinyomtatva és aláírva küldd be az Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220 címre. Nincs külön értesítés! Ha olyan képzésre jelentkezel, ahol az egyetem vagy főiskola alkalmassági vizsgát vagy főleg mesterképzések esetében gyakorlati vizsgát ír elő, arról a meghirdetésnél találsz információkat, többek közt annak dátumát is. Erre Neked kell figyelned, mert az idő rövidsége miatt a vizsgákra külön behívó levelet nem küldenek! Amenynyiben kérdésed van, a konkrét tudnivalókkal kapcsolatban helyszín, időpont stb. közvetlenül az egyetemet, főiskolát kell keresned. A ponthatárokat előreláthatólag augusztus 29-én hirdetik ki, ekkor dől el, bekerültél-e a megjelölt képzésre. Ha sikerült bejutni, a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől kapod majd meg. A választható képzések listáját és a részletes tudnivalókat keresd a ÉletreValó Döntés Ha ÉRTÉKES DIPLOMÁT szeretnél... Téged is várunk! Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar Jászberény - Szarvas Állatorvos-tudományi Kar Budapest Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Gödöllő Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Békéscsaba - Szarvas - Gyula Gépészmérnöki Kar Gödöllő Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Gödöllő Ybl Miklós Építéstudományi Kar Budapest mentőöv

6

7

8 praktikák Tragédia vagy lehetőség? Rajtad (is) múlik! [Senkinek sem esik jól, ha nem jutott be a hőn áhított egyetemi vagy főiskolai szakra. Teljesen természetes, hogy mindenki elkeseredik ilyenkor. Ám nem árt tudni, hogy világszerte egyre népszerűbb az a tendencia, hogy érettségi után adnak maguknak a fiatalok egy évet, hogy beleszagoljanak a való életbe, és kitalálják, mire is vágynak pontosan, mit szeretnének tanulni. Rajtad is áll, hogy tragédiának vagy lehetőségnek fogod fel ezt az évet. ] Hamarosan pótfelvételi Kihirdették a ponthatárokat, és ez nem mindenki számára hozta el az önfeledt boldogságot. Bizonyára sokan vannak, akik kisírt szemekkel, kétségbeesve töprengnek azon, merre tovább. Ha Te is közéjük tartozol, jó ha tudod, hogy ez teljesen normális reakció: ha nem jön össze valami, amire nagyon vágytunk, akkor érthető a szomorúság. Ám azt sem árt szem előtt tartani, hogy megannyi lehetőség áll még nyitva előtted, nem kell nagyon elkeseredned! Jelentkezhetsz például a pótfelvételire, és akkor nem is kell kihagynod egy évet, hanem a volt osztálytársaidhoz hasonlóan már ősztől elkezdheted egyetemi vagy főiskolai tanulmányaidat. Lehet, hogy a vágyott szakodra is bejuthatsz így, de az is elképzelhető, hogy végül úgy döntesz majd, másfelé veszed az irányt. Célszerű ezt az időszakot gondolkodással tölteni: beszéld át szüleiddel, barátaiddal a lehetőségeket! A keresztféléves képzést se felejtsd el! Ha úgy határozol, hogy nem pótfelvételizel, még akkor is van lehetőséged felsőoktatási intézménybe jelentkezni, hiszen októberben már újra lehet pályázni a jövő februárban induló képzésekre. Addig bőven lesz időd átgondolni a teendőket, és a barátaid, iskolatársaid tapasztalatait meghallgatva eldöntheted, mely egyetemen és milyen szakon szeretnél tanulni a későbbiekben. Ebben az esetben lesz néhány hónapod a pihenésre is, de természetesen különféle képzéseket, például nyelvi kurzusokat is elvégezhetsz addig, és akkor biztosan nem lesz majd gondod a jövőben a hiányzó nyelvvizsga miatt. Vadászhatsz pluszpontokra Az elszánt és céltudatos diákok lehetőségek tárházaként tekinthetnek erre az egy évre. Amenynyiben biztos vagy abban, hogy számodra az általad kiválasztott szak a legjobb, akkor semmi sem tántoríthat el attól, hogy jövőre újra próbálkozz, addig pedig többletpontokat szerezhetsz, növelve ezzel a bejutási esélyeidet. A legkézenfekvőbb ilyen lehetőség a nyelvtanulás, hiszen azon túl, hogy pluszpontokat kapsz a felvételin, még a diplomához jutásodat is megkönnyíted. Így ugyanis nem kell majd a vizsgáid mellett vagy épp nyaranta különórákra, nyelviskolákba járnod, hanem már most megszerezheted a szükséges papírt. Nincs más dolgod, mint hogy kitaláld, melyik nyelvből és milyen szintű megmérettetést szeretnél választani. 8 felvimagazin

9 praktikák Rágyúrhatsz az emelt szintű érettségire Tovább növelheted a bejutási esélyeidet, ha emelt szintű érettségit teszel akár már az őszi vizsgaidőszakban (erre szeptember 5-ig kell jelentkezni). Ugyan ez alapos felkészülést, hosszadalmas munkát igényel, de ha mégis belevágsz, komoly előnyre tehetsz szert már akkor is, ha csak egy tárgyból vállalkozol a megmérettetésre. Akár javíthatsz a középszintű érettségid eredményén is, ezáltal pedig újabb pontokat nyerhetsz. Így döntött korábban Petra is, aki az érettségi után nem jutott be a pszichológia szakra. Az üres év alatt azonban sokat tanult, és javított a magyar emelt szintű érettségijén, illetve biológiából is vállalta ezt az erőpróbát, így végül felvették a vágyott képzésre. Sokan választják a felsőoktatási szakképzéseket A nyelvtanulás akkor is hasznos, ha nem hagysz ki évet, hanem úgy döntesz, hogy jelentkezel például egy felsőoktatási szakképzésre. Ezek az érettségihez kötött kétéves iskolák diplomát ugyan nem adnak, de szép számmal találni közöttük állami ösztöndíjas változatot, és mivel hallgatói jogviszonnyal járnak, így utazási és egyéb kedvezményeket is adnak. Érdemes olyat választani, amely kapcsolódik a kiszemelt egyetemi vagy főiskolai képzéshez, hiszen sok esetben a sikeres felvételi után elfogadják az itt teljesített tantárgyakat, így rengeteg időt nyerhetsz, amit a későbbiekben akár szakmai gyakorlatra vagy munkára is fordíthatsz. Gazdag a kínálat, így például műszaki, jogi, gazdasági, egészségügyi, de más egyéb képzések között is lehet válogatni. További előnyük, hogy ha meggondolod magad és mégsem szeretnél továbbtanulni, akkor is lesz egy szakma a kezedben, így nagyobb eséllyel találhatsz munkát. OKJ számos változás lesz idén Jó választás lehet egy OKJ-s szak is, ide az Országos Képzési Jegyzékben nyilvántartott szakmák tartoznak. Ha ebben gondolkodsz, érdemes körültekintőnek lenned, hiszen 2013 szeptemberétől jelentősebb változásokra kell készülni. Jelentősen csökken a választható szakok száma, ugyanakkor jóval magasabbak lesznek a tanfolyamok óraszámai. Az első ilyen képzés elvégzése ingyenes 22 éves kor alatt ez a szakközépiskolai jellegű, nappali tanrendűre vonatkozik, ám találni jó néhány fizetős iskolát is. Cégek esetében arra is figyelj, hogy akkreditált-e, és persze az sem utolsó szempont, hogy mekkora a túlképzés azon a területen, piacképes szakmát kapsz-e, vagy csak jól hangzik a szak elnevezése. A oldalon tudsz böngészni a képzések között. Önkéntesség, gyakornokság Önkénteskedni, gyakornoki munkákat vállalni akár nyelvtanulás vagy más képzés mellett is lehet, a siker az időbeosztási stratégiádon (is) mentőöv

10 praktikák múlik. Ha valóban bele szeretnél látni a munka világába, és ki szeretnéd próbálni, hogy mi való neked, akkor az a legjobb, ha egyenesen a dolgok közepébe vágsz, és elmész egy céghez. Az esetek többségében a gyakornokság nem jár anyagi juttatásokkal, mégis sokat profitálhatsz belőle: kapcsolatokat építhetsz, belekóstolhatsz számos feladatba, szakmai és gyakorlati ismereteket sajátíthatsz el, nem utolsósorban pedig lesz mit írnod a szakmai önéletrajzodba. Gábor is a gyakornokságra voksolt tavaly: nem szorult rá anyagilag, hogy dolgozzon, viszont szeretett volna tapasztalatot szerezni, így miközben nyelvet tanult és készült az emelt szintű érettségire, elment egy ügyvédi irodába dolgozni. Akkor jött rá, hogy valóban neki való a jogi pálya, és ez erőt adott neki a felkészülés során. Külföldön is kipróbálhatod magad Akár nyelvet tanulnál, akár dolgoznál, jó megoldás lehet, ha külföldön is kipróbálod magad. Léteznek szervezett munkák is, ebben az esetben kevés dolgot kell önállóan megszervezned, általában a munkát, a szállást is megoldják helyetted, de ha élnek a kiszemelt országban ismerőseid, akkor velük is felveheted a kapcsolatot, hogy tudnak-e segíteni Neked. Ha pedig inkább maradnál idehaza és dolgoznál, akkor számtalan tanácsot és ötletet találsz a magazin oldalán. 10 felvimagazin

11 Kedvezményes szakképzések Jelentkezzen még a szeptemberi OKJ változás elôtt! OKJ VÁLTOZÁS! Egészségügyi képzéseink: Audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus Egészségügyi laboráns Fogászati asszisztens Orvosi laboratóriumi technikai asszisztens Radiográfus További információ: Siklósi Marianna: Egészségügyi ráépülô, pedagógiai képzéseink: CT, MRI szakasszisztens Felnôtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló Felnôttoktató Foglalkozásegészségügyi szakápoló Gyógyszerkiadó szakasszisztens Intervenciós szakasszisztens Kardiológiai és angiológiai szakasszisztens Klinikai fogászati higiénikus Körzeti közösségi szakápoló Sportedzô Sürgôsségi szakápoló Szemészeti szakasszisztens Szonográfus szakasszisztens További információ: Ábrahám Tamás: Gépkezelôi és tûzvédelmi képzések és vizsgák: Emelôgép ügyintézô Emelôgépkezelô (kivéve targonca) Targoncavezetô Tûzvédelmi képzés és szakvizsga További információ: Salánki Barbara: Villamossági, energetikai képzéseink: Energetikus (Létesítményi és Megújuló is!) Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló (ÉSZFV) Erômûvi kazángépész Erômûvi turbina gépész Erôsáramú berendezések felülvizsgálója Nyomástartó edénygépész Villamos alállomás kezelô Villámvédelmi felülvizsgáló További információ: Jambrich István: Gépészeti, informatikai és építôipari képzéseink: CNC-forgácsoló CNC programozó CAD-CAM informatikus Vízkútfúró További információ: Farkas László: Környezetvédelmi és vegyipari képzéseink: Környezetvédelmi méréstechnikus Természet-és környezetvédelmi technikus Vegyipari technikus További információ: Siklósi Marianna: Gazdasági képzéseink: Marketing- és reklámügyintézô PR ügyintézô További információ: Ábrahám Tamás: Megfelelô létszám esetén képzéseinket cégekhez kihelyezett formában is megszervezzük! Az Országos Képzési Jegyzék és a Szakmai- és Vizsgakövetelmények változása miatt képzéseinket legkésôbb ig tudjuk elindítani a jelenlegi formában! Jelentkezzen minél hamarabb! Jelentkezés: Vinçotte International Hungary Kft. Cím: 1143 Budapest, Semsey Andor u. 25. Telefon: 06 (1) , 1294, Nyilvántartási szám: Lajstromszám: AL-1365

12

13 praktikák Továbbtanulni másképp is lehet [Ha nem sikerült bejutnod az áhított szakra, a pótfelvételi során ha a meghirdetések közt szerepel érdemes megjelölnöd egy ahhoz kapcsolódó felsőoktatási szakképzést. Így hasonló területen tanulhatsz és később már tapasztalatokkal a hátad mögött vághatsz neki újra a felvételinek. ] A felsőoktatási szakképzésnek számos előnye van, elvégzését követően a hallgatók előtt több lehetőség is nyitva áll. Mivel a képzés gyakorlatorientált, így az oklevél megszerzése után akár azonnal kiléphetnek a munkaerőpiacra. Ha azonban inkább a továbbtanulás mellett döntenek, a szakképzés alatt megszerzett tudás és a kreditek kamatoztathatók egy későbbi alapszakon. Érdemes tehát olyan szakképzést választani, amely kötődik a választott alapszakhoz, hogy a végzés után beszámíthatók legyenek a már megszerzett kreditek. Ez a következőképpen történik: a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott kreditek maximum 75 százaléka elismertethető, ha a hallgató a felsőoktatási szakképzéshez kötődő alapszakon folytatja tanulmányait. Ez egy 120 kredites képzés esetében 90 kreditet jelenthet, vagyis ennyivel kevesebbet kell megszerezni a későbbi alapképzés során. Fontos tudni, hogy a felsőoktatási szakképzésben résztvevők ugyanolyan hallgatói jogviszonyban tanulnak, mint az alapképzést végző társaik így igénybe vehetik az ezzel járó utazási, kulturális stb. kedvezményeket, azonban ez a képzési forma felsőfokú szakképzettséget tanúsító oklevelet ad, ami nem jelent újabb végzettségi szintet. Ezeken a képzéseken alacsonyabb a jogszabályi minimum ponthatár, így elvileg akár már 200 ponttól be lehet kerülni egyes helyekre. Szintén kedvezőbb lehet a pontszámítás is, hiszen felsőoktatási szakképzések esetében (de csak itt!) lehetőség van a tanulmányi pontok kétszerezésével számítani az összpontszámot, ami így magasabb lehet, mint az alapszakoknál. Ez abban az esetben hasznos, ha az év végi érdemjegyek jók, azonban az érettségi nem sikerült túl fényesen, így ez lehúzná az összpontszámot. OKJ-s képzések A felsőoktatási intézmények által indított felsőoktatási szakképzések mellett számos egyéb intézmények, cégek és szervezetek által indított OKJ-s (Országos Képzési Jegyzék) képzés közül is választhatnak a tanulni vágyók. Ezek gyűjtőhelye a honlap, ahol csaknem 500 aktuális kurzus közül lehet válogatni. Mielőtt döntünk, nézzünk utána, akkreditált-e az intézmény (ezt is a oldalon lehet ellenőrizni), kik tanítanak az adott képzésen, milyen a tematika és a megszerezhető tudásnak milyen a piaci értéke és természetesen, hogy mennyibe kerül. A képzések ára széles skálán mozog: pár tízezer forinttól akár félmillióig is terjedhet, és egy-egy tanfolyam ára képző intézményenként is jelentősen eltérhet. Érdemes utánajárni az egyes támogatási formáknak is, így nem jelent majd akkora terhet a tanfolyam díja. Ha például olyan tanfolyamot választunk, ami hiányszakmának számít a munkaerőpiacon és a munkaügyi központ ajánlatai közt szerepel, akkor nagy eséllyel nyerhetünk rá támogatást. mentőöv

14 praktikák Ugorj fejest a munka világába! [Nem mindenki akar egyetemre járni, vagy legalábbis nem feltétlenül azonnal az érettségi után tervezi. Ha úgy döntöttél, hogy nem koptatod tovább a padokat, vagy csak egy időre ki szeretnél szakadni a diáklétből, akkor Neked született ez az írás. ] Önéletrajzot mindenki tud írni?! Egy jó önéletrajz fél siker. Persze nem jelent garanciát arra, hogy szinte azonnal és jó munkát találj, de ne feledd, ez alapján alakítja ki rólad leendő munkáltatód az első benyomását! Mindenki tud önéletrajzot írni, vagy legalábbis hajlamosak vagyunk ezt gondolni magunkról. Ám korántsem biztos, hogy ez valóban így is van. Nem árt szem előtt tartani, hogy manapság egy álláshirdetésre nemegyszer több százan pályáznak, így nagyon könnyen el lehet csúszni egy rosszul összeállított, nem megfelelően szerkesztett, rossz formátumban elmentett vagy épp hibákkal tűzdelt önéletrajzzal. Küldj kísérőlevelet is! Többnyire amerikai típusú önéletrajzokat várnak a munkaadók, ami mellé minden esetben írj motivációs levelet is. Az a legjobb, ha kideríted, ki fogja olvasni, és közvetlenül neki címzed, de sok esetben erre nincs lehetőség. Fontos azonban, hogy éreztesd a cég képviselőjével, hogy valóban érdekel az állás, ezt pedig úgy tudod a legkönynyebben megtenni, ha az adott álláshirdetésre formálod a leveled. Azaz hivatkozol a megjelölt pozícióra, leírod, miért szeretnéd megkapni, miért gondolod, hogy alkalmas vagy rá. Hozzáállásodról, korábbi hasonló tapasztalataidról (akár nyári munka is) írhatsz: ezek mind arról tanúskodnak, hogy szorgalmas, nyitott és felkészült 14 felvimagazin munkavállalóval állnak szemben. Sokkal hatékonyabb leszel a munkakeresésben, ha minden egyes hirdetéshez frissíted az önéletrajzodat és a kísérőleveledet. Így ugyanis azokat a tulajdonságaidat, képességeidet állíthatod a középpontba, amelyet elvárásként támaszt az adott cég. Légy türelmes! Mivel rengetegen keresnek munkát, előfordulhat, hogy hónapokba telik, mire rábukkansz a leginkább Neked való lehetőségre. Fontos azonban, hogy ne csüggedj, ne veszítsd el a lelkesedésed! Hazag Anikó pszichológus azt tanácsolja, hogy folyamatosan mondogassuk barátainknak, ismerőseinknek is, hogy álláskeresőben vagyunk, és kérjük meg őket, szóljanak, ha hallanak valami nekünk való lehetőségről. Az állások jó része ugyanis nem hirdetés útján, hanem ismerősökön keresztül kel el. Barátaidtól akár a közösségi oldalakon keresztül is kérhetsz tanácsot, és felajánlhatod, hogy küldesz nekik önéletrajzot, amit továbbíthatnak a munkahelyükön dolgozó személyzetis munkatársnak. Ügyelj a profilodra! Jó ha tudod, hogy egyre több munkáltató nézi meg a leendő munkatársak profilját a közösségi oldalakon. Így nem elég, ha az önéletrajzra olyan képet teszel, amin jó benyomást keltesz. Egy bikinis, esetleg buliban készült fotóval vagy

15 praktikák közönséges bejegyzéssel sokat rombolhatsz az imidzseden. Fogd fel úgy, hogy a profilod egyfajta tükör rólad, legyen olyan, amilyennek látszani szeretnél! Hol keresgélj? Az ismerősök mozgósításán túl a másik kézenfekvő megoldásnak az álláshirdetési portálok számítanak. Ezeken kategóriákba sorolva találod meg a munkákat, feltüntetik, mely szakterülethez kapcsolódnak a kínált állások. A hirdetések szövegeiben megtalálod az elvárt ismereteket, a jelentkezési határidőt és az elérhetőségeket is. Az ilyen oldalakra fel is töltheted az önéletrajzodat, és kérheted, hogy küldjenek a végzettségednek, tapasztalatodnak megfelelő ajánlatokat. A közösségi oldalak nemcsak abban lehetnek segítségedre, hogy az ismerőseidnek szétkürtölheted, épp munkát keresel, hanem vannak különböző állástípusokra fókuszáló csoportok is, ahol munkákat, gyakornoki pozíciókat is találhatsz. Újságokban is lehet nézelődni, és az illetékes munkaügyi központok is kínálnak lehetőségeket. Utóbbiak nyelvi és egyéb képzéseket is indítanak, így hasznosan töltheted a keresgélésre szánt időt. Fejvadászt nem igazán érdemes felkeresned, mert ők többnyire a szakmai tapasztalattal rendelkezőknek tudnak segítséget nyújtani. Milyen a jó CV? Vázlatos, jól áttekinthető formában írd meg! Add meg személyes adataidat (név, születési hely és idő, elérhetőségek)! Előnyös és visszafogott fényképet válassz! Időben visszafelé haladva tüntesd fel a tanulmányaidat! Sorold fel az elért eredményeidet! Minden olyan ismeretre térj ki, amely előnyt jelenthet! Például: jogosítvány, nyelvismeret. Ne legyen zsúfolt az önéletrajzod! Lehetőség szerint pdf-ben mentsd el! Választékos, de egyszerű stílusban írj! Néhány szóval fogalmazd meg a céljaidat is! Milyen állásra pályázz? Egyszerűnek tűnik a válasz: olyanra, amit szívesen végeznél, és amire meg is felelsz a képességeid, képzettségeid alapján. Vannak azonban, akik nem ezt az elvet követik, hanem szinte minden hirdetésre pályáznak. Ám ez nem túl szerencsés, hiszen rengeteg időt vesz igénybe a sok személyre szóló önéletrajz és motivációs levél megírása, és ha nem vagyunk alkalmasak a feladatra, akkor úgysem minket fognak választani. Érdemes alaposan áttanulmányozni az elvárásokat és utána olvasni a cégnek, ez már nagy segítség lehet az eligazodásban. Pálya-e az ingyenmunka? Sokan vannak, akik azt mondják, hogy nem dolgoznának ingyen, gyakornoki állás helyett inkább keresnek valamit, ami fizet. Korántsem biztos azonban, hogy ez hosszú távon megéri. Ha megteheted, hogy pár hónapig kereset nélkül dolgozz egy olyan helyen, amely a későbbiekben ideális munka lehet a számodra, akkor bátran vágj bele! Gyakran ugyanis pozíciót ajánlanak a jónak tartott gyakornokoknak. És ne feledd, ismerősöket, munkatapasztalatot szerezhetsz azon a területen, ahol szívesen dolgoznál! Ez már akkor is előny, ha épp nem tudnak felvenni. Lehet, hogy később érik be a munkád gyümölcse, de előbb-utóbb biztosan megtérül a befektetett energiád. Mekkora fizetést kérj? Egyre több helyen számíthatsz arra, hogy Neked kell majd megmondanod, hogy mennyit szeretnél keresni. Ahhoz, hogy ne nyúlj mellé, érdemes körbekérdezősködnöd a hasonló cégek körülbelül azonos pozícióiban járó bérekről. Kérheted szakember segítségét is, és a munkaközvetítő cégek is tudnak egy hozzávetőleges összeget mondani. mentőöv

16 Válaszd az Apor Vilmos Katolikus Főiskolát! Katolikus pedagógiai képzéssel bővített ismeretek. Több tudás és kompetencia, mint az állami intézményekben. A főiskola közösségi és családi életre nevel. Nyitott más vallásúak számára is. A diákok itt nem csak tudásban, emberségben is növekednek. Magas szintű, gyakorlatorientált, a legfrissebb tudományos eredményeket felhasználó oktatás. Elkötelezett oktatói gárda. Gyönyörű város, szép természeti környezet, fél órányira Budapestről. Sok-sok színes program, pezsgő kulturális élet! Pótfelvételi az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán! SZINT MUNKA-FORMA FIN. FORMA MEGHIRDETETT KÉPZÉS ÖNKÖLTSÉG (FÉLÉV) A N/L K óvodapedagógus Ft A N/L K A N/L K óvodapedagógus [nemzetiségi óvodapedagógus (cigány-roma)] óvodapedagógus [nemzetiségi óvodapedagógus (német)] Ft Ft A N/L K tanító Ft A N/L K szociálpedagógia Ft A N/L K tanító [nemzetiségi tanító (cigány-roma)] Ft A N/L K tanító [nemzetiségi tanító (német)] Ft A L K kántor (belső felvételi eljárással) Ft FSZ N/L K Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés - szociális munka szakirány Ft Bővebb információ:

17 OM azonosító: érv, amiért a Magyar Üzletemberképző az érettségizettek legjobb választása: 1. Biztos két év az érettségi után Nincs felvételi és tandíj, van viszont 2 év díjmentes szakképzés 2. Továbbra is járnak a megszokott juttatások Családi pótlék, diákigazolvány, egészségbiztosítás, kollégium. 3. Tanuld ki magad a válságból! OKJ-s bizonyítvánnyal lehetőséged van dolgozni, továbbtanulni. +1. Diákmunka, ami egy jó álláshoz segíthet Intézményünkben diákszövetkezeten keresztül egy jó munkahelyre is begyakorolhatod magad! Induló tandíjmentes szakképzések: Közgazdaság>> Pénzügyi-számviteli ügyintéző, Vállalkozási és bérügyintéző, Pénzügyi termékértékesítő Vendéglátás-turisztika>> Turisztikai szervező és értékesítő, Idegenvezető Informatika>> Gazdasági informatikus, Informatikai rendszergazda Ügyvitel>> Irodai asszisztens, Ügyviteli titkár Logisztika>> Logisztikai ügyintéző Kereskedelem>> Kereskedő A jelentkezéseket beérkezési sorrendben fogadjuk, jelentkezz most! Magyar Üzletemberképző Szki. Budapest, Sas u. 25. Tel.: 1/ Kaposvár, Rákóczi tér 12/a. Tel.: 82/ Pécs, Czinderi u. 6. Tel.: 82/ ÓVODAI DAJKA TANFOLYAM, AJÁNDÉK CSALÁDI NAPKÖZI VEZETŐ KÉPZÉSSEL munkahelyteremtő lehetőséggel augusztusában Felnőttképzési nyilv. szám: Akkreditációs szám: PL-3841

18

19 Zsigmond Király Fôiskola FELVÉTELI 2013 ALAPSZAKJAINK: Andragógia BA Emberi erôforrások BA Gazdálkodási és menedzsment BA Gazdaságinformatika BSc Kommunikáció és médiatudomány BA Nemzetközi gazdálkodás BA Nemzetközi tanulmányok BA Pénzügy és számvitel BA Politológia BA Szabad bölcsészet BA Szociológia BA MESTERKÉPZÉSEINK: Andragógia MA Kommunikáció és médiatudomány MA Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás MA Nemzetközi tanulmányok MA Politikatudomány MA Részletes tájékoztató ZsKF Felvételi Iroda 1039 Budapest, Kelta utca 2. B épület földszint Nincs emelt szintű érettségid?! VAN MEGOLDÁS: ZsKF Felsőoktatási szakképzések! Mert így is lehet diplomád! Felsőoktatási szakképzések: Emberi erőforrások felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus felsőoktatási szakképzés Kommunikáció és média felsőoktatási szakképzés Nemzetközi gazdálkodás felsőoktatási szakképzés Pénzügy és számvitel felsőoktatási szakképzés A finanszírozási lehetőségekről kérjük, tájékozódjanak a oldalon. Gazdasági szakon szerzett diplomával rendelkezők számára az újabb gazdasági szakképzettség 1-1,5 év alatti megszerzését lehetővé tevő tanterveket biztosítunk. A pótfelvételi eljárás során meghirdetett szakok pontos listáját lapzártánkat követően a oldalon közöljük. FRISSÜLŐ INFORMÁCIÓKAT, TOVÁBBI KÉPZÉSI ÉS (ÁT)JELENTKEZÉSI LEHETŐSÉGEKET A OLDALON A ZSKF-ES LESZEK MENÜPONTBAN TALÁLHATNAK.

20 Hallgatóink 86%-a 4 hónapon belül elhelyezkedik, sőt 43%-uknak már a főiskolai évek alatt állást ajánlanak. A BKF Magyarország legnagyobb magánfőiskolája, stabil intézmény, ahol biztos és kiszámítható jövő vár Rád. A BKF-en a tandíj minden fontos szolgáltatást magában foglal, pl. a nyelvoktatásért sem kell külön fizetned. Egyedülálló ingyenes tréningprogamunkban a tudásod mellett a munkaadók által elvárt képességeket is fejlesztheted. 25 féle hazai és 70 külföldi ösztöndíjjal, támogatásokkal, részletfizetéssel és munkalehetőségekkel segítünk. Ha kevesebb, mint 240 pontod van, akkor felsőoktatási szakképzéseink között is megtalálod a lehetőséget a továbbtanulásra. Győződj meg személyesen is! PÓTFELVÉTELI NYÍLT NAP Kommunikációs, üzleti és turizmus képzések: július 31. Művészeti képzések: augusztus 1. RegisztRálj Most!

magazın www.felvi.hu A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet XV. évfolyam, 2. szám 2015. július

magazın www.felvi.hu A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet XV. évfolyam, 2. szám 2015. július A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet magazın XV. évfolyam, 2. szám 2015. július MENTŐÖV MENTŐÖV MENTŐÖV MENTŐÖV www.felvi.hu OKTATÁSI AJÁNLATOK AZ EDUCATIO NONPROFIT KFT.-TŐL Pótfelvételivel

Részletesebben

magazin www.felvi.hu Célegyenesben a felvételi jelentkezés Jelentkezz online! Számold velünk a pontjaidat!

magazin www.felvi.hu Célegyenesben a felvételi jelentkezés Jelentkezz online! Számold velünk a pontjaidat! A HITELES FORRÁS minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet magazin XI. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2011. JANUÁR www.felvi.hu Célegyenesben a felvételi jelentkezés Jelentkezz online! Számold velünk a pontjaidat!

Részletesebben

magazın www.felvi.hu A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet

magazın www.felvi.hu A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet magazın XV. évfolyam, 1. szám 2015. FEBRuár www.felvi.hu Eddig nem jelentkeztél? Még nem késő! Tudj meg mindent az E-felvételiről! Hogy állsz

Részletesebben

A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet. IX. évfolyam 2. szám 2009. április. www.felvi.hu

A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet. IX. évfolyam 2. szám 2009. április. www.felvi.hu A hiteles forrás minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet magazin IX. évfolyam 2. szám 2009. április www.felvi.hu A jelentkezés után Ügyintézés és e-felvételi Jogi segítség E-felvételi statisztikák Sulinettel

Részletesebben

Tippek A ZENE ÉS AZ EGYETEM. Pontszámítás 2007. Felvi-rangsorok. MINDENT a jelentkezésről. Puskás Péter. a jelentkezési lap kitöltéséhez

Tippek A ZENE ÉS AZ EGYETEM. Pontszámítás 2007. Felvi-rangsorok. MINDENT a jelentkezésről. Puskás Péter. a jelentkezési lap kitöltéséhez A HITELES FORRÁS minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet VII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2007. FEBRUÁR MINDENT a jelentkezésről A ZENE ÉS AZ EGYETEM Puskás Péter www.felvi.hu Pontszámítás 2007 Tippek a jelentkezési

Részletesebben

December 15.: indul a jelentkezési időszak Jelentkezési lap így írjunk mi! Nyílt napok decemberben és januárban Pontszámítás a gyakorlatban

December 15.: indul a jelentkezési időszak Jelentkezési lap így írjunk mi! Nyílt napok decemberben és januárban Pontszámítás a gyakorlatban A HITELES FORRÁS minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet VII. ÉVFOLYAM 7. SZÁM 2007. DECEMBER www.felvi.hu December 15.: indul a jelentkezési időszak Jelentkezési lap így írjunk mi! Nyílt napok decemberben

Részletesebben

Készülődj! Slágerszakmák TÚLKÉPZÉS. PÉNZÜGYEINK mennyit költ egy hallgató? VISSZA AZ EGYETEMRE Kovács Ágnes. mindjárt indul a felvételi...

Készülődj! Slágerszakmák TÚLKÉPZÉS. PÉNZÜGYEINK mennyit költ egy hallgató? VISSZA AZ EGYETEMRE Kovács Ágnes. mindjárt indul a felvételi... A HITELES FORRÁS minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet VI. ÉVFOLYAM 3. SZÁM 2006. DECEMBER VISSZA AZ EGYETEMRE Kovács Ágnes Slágerszakmák 2010 www.felvi.hu TÚLKÉPZÉS a kommunikáció szakon Készülődj!

Részletesebben

Merre tovább a középiskola után? Továbbtanulási segédanyag osztályfőnököknek

Merre tovább a középiskola után? Továbbtanulási segédanyag osztályfőnököknek Merre tovább a középiskola után? Továbbtanulási segédanyag osztályfőnököknek A határidő Meddig kell eldönteni, hogy továbbtanulsz-e? Jelentkezési határidő: 2014. február 15. Ha már van érettségid kétfajta

Részletesebben

VII. ÉVFOLYAM 3. SZÁM 2007. ÁPRILIS MÁR INDUL

VII. ÉVFOLYAM 3. SZÁM 2007. ÁPRILIS MÁR INDUL A HITELES FORRÁS minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet VII. ÉVFOLYAM 3. SZÁM 2007. ÁPRILIS MÁR INDUL az e-ügyintézés TV-S KARRIER táncos múlttal Piringer Patrícia www.felvi.hu Az első BSc szakok TAPASZTALATAI

Részletesebben

PALYA. Zsigmond Király Fôiskola INTÉZMÉNYI RÉSZÖSZTÖNDÍJ MENTORPROGRAM NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZAT MAGAZIN IX. ÉVFOLYAM 2014 2015.

PALYA. Zsigmond Király Fôiskola INTÉZMÉNYI RÉSZÖSZTÖNDÍJ MENTORPROGRAM NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZAT MAGAZIN IX. ÉVFOLYAM 2014 2015. PALYA Zsigmond Király Fôiskola MAGAZIN IX. ÉVFOLYAM 2014 2015. TÉL NAPPALI ÉS LEVELEZŐ TAGOZAT MENTORPROGRAM INTÉZMÉNYI RÉSZÖSZTÖNDÍJ Tartalom ÚJABB ELISMERŐ ADATOK A ZSIGMOND KIRÁLY FŐISKOLA KÉPZÉSEIRŐL

Részletesebben

Angol szóbeli érettségi témakörök Középszinten. Kötelezô versek elemzése 9 12. osztályosoknak

Angol szóbeli érettségi témakörök Középszinten. Kötelezô versek elemzése 9 12. osztályosoknak Angol szóbeli érettségi témakörök Középszinten Az egyes témakörök több szempontból való megközelítése sikeressé és eredményessé fogja tenni a diákok angol szóbeli megnyilatkozásait párbeszédben és önálló

Részletesebben

Felvételizel? Mi az a fer? Karrier. FILMKÉSZÍTÉS mindhalálig Interjú Vranik Roland rendezővel. ...így fogj neki!

Felvételizel? Mi az a fer? Karrier. FILMKÉSZÍTÉS mindhalálig Interjú Vranik Roland rendezővel. ...így fogj neki! A HITELES FORRÁS minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet VI. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2006. SZEPTEMBER KAPCSOLATÉPÍTÉS: a sikeres karrier alapja Mi az a fer? Karrier Olaszországban MŰSZAKI KÉPZÉSEK: övék a

Részletesebben

Kedves Érettségizők!

Kedves Érettségizők! Kedves Érettségizők! Talán magatokra ismertetek, amikor ennek a kis füzetnek a borítóján a tétovázó végzős diákot megláttátok. Akárcsak ő, talán ti is tanácstalanul álltok az élet egyik nagy útválasztója,

Részletesebben

Karrier Iránytű. 2014. szeptember 24-25. IT-, MÉRNÖKI, GAZDASÁGI ÁLLÁSOK, SYMA Rendezvényközpont. állás- és képzési ajánlat

Karrier Iránytű. 2014. szeptember 24-25. IT-, MÉRNÖKI, GAZDASÁGI ÁLLÁSOK, SYMA Rendezvényközpont. állás- és képzési ajánlat Kiemelt állásajánlóink Karrier Iránytű 2014. szeptember 24-25. SYMA Rendezvényközpont állás- és képzési ajánlat ingyenes személyes tanácsadás állásajánló cég IT-, MÉRNÖKI, GAZDASÁGI ÁLLÁSOK, SZAKMAI GYAKORLATOK,

Részletesebben

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tájékoztató kiadványa

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tájékoztató kiadványa 2010 A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tájékoztató kiadványa CSATLAKOZÓ Felelős kiadó: Szabó Imre Ernõ BME Diákközpont igazgató Készült: 2010. július 5.500 példányban Tartalomjegyzék

Részletesebben

CSATLAKOZÓ. Felelős kiadó: Szabó Imre Ernõ BME Diákközpont igazgató. Készült: 2009. július 10000 példányban

CSATLAKOZÓ. Felelős kiadó: Szabó Imre Ernõ BME Diákközpont igazgató. Készült: 2009. július 10000 példányban CSATLAKOZÓ Felelős kiadó: Szabó Imre Ernõ BME Diákközpont igazgató Készült: 2009. július 10000 példányban Tartalomjegyzék Checklist 5 1. Gondolatok, információk Információszerzés 7 Hallgatói Képviseletek

Részletesebben

Felsôoktatási intézményben tanuljak tovább és diplomát szerezzek,

Felsôoktatási intézményben tanuljak tovább és diplomát szerezzek, 1 1. FEJEZET Sáhó Barnabás MI A TEENDÔ ISKOLA UTÁN????? 1. Bevezetés Felsôoktatási intézményben tanuljak tovább és diplomát szerezzek, vagy dolgozzak? Mikor és hogyan kezdjem a célirányos felkészülést?

Részletesebben

Felelôs Kiadó: Budapesti Corvinus Egyetem (korábban Közgáz) Karrier Iroda. Készült: 2005. március (BME Kiadó Kft. nyomdájában, 25 000 példányban)

Felelôs Kiadó: Budapesti Corvinus Egyetem (korábban Közgáz) Karrier Iroda. Készült: 2005. március (BME Kiadó Kft. nyomdájában, 25 000 példányban) Szerzôk: Andrási Monika Bodnár Éva Csaba Attila Hajdú Csongor Oláh Beáta Budapesti Corvinus Egyetem Karrier Iroda (1., 2., 3. fejezet) Budapesti Corvinus Egyetem Pszichológia Tanszék (3. fejezet) Budapesti

Részletesebben

PALYA. Diplomaátadók. Zsigmond Király Fôiskola MAGAZIN VI. ÉVFOLYAM 2011. JÚNIUS

PALYA. Diplomaátadók. Zsigmond Király Fôiskola MAGAZIN VI. ÉVFOLYAM 2011. JÚNIUS PALYA Zsigmond Király Fôiskola MAGAZIN VI. ÉVFOLYAM 2011. JÚNIUS JÚLIUS pótfelvételi TOVÁBBTANULÁS Diplomaátadók Tartalom FILM TDK Nem varrószakkör, nem könyvklub. Nem készítjük őket, de nem is csak nézzük.

Részletesebben

Zsigmond Király Fôiskola

Zsigmond Király Fôiskola FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSEK: Emberi erőforrások felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus felsőoktatási szakképzés Kommunikáció és média felsőoktatási szakképzés Nemzetközi gazdálkodási felsőoktatási

Részletesebben

ÉLETREVALÓ fiataloknak

ÉLETREVALÓ fiataloknak ÉLETREVALÓ fiataloknak A könyv a Microsoft Magyarország felkérésére és finanszírozásával jött létre. Köszönjük Somogyi Edit tanárnô és Szabó Vince munkáját a Jedlik Ányos Gimnáziumból. Az internetes linkeket

Részletesebben

PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁS KÖZGAZDÁSZOK ELHELYEZKEDÉSI LEHETŐSÉGEI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLÁN VÉGZETTEKRE

PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁS KÖZGAZDÁSZOK ELHELYEZKEDÉSI LEHETŐSÉGEI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLÁN VÉGZETTEKRE BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK Nappali tagozat Nemzetközi menedzsment szakirány PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁS KÖZGAZDÁSZOK ELHELYEZKEDÉSI

Részletesebben

ÉLETREVALÓ fiataloknak

ÉLETREVALÓ fiataloknak ÉLETREVALÓ fiataloknak ÉLETREVALÓ fiataloknak Budapest, 2008 A könyv a Microsoft Magyarország felkérésére és finanszírozásával jött létre. Köszönjük Somogyi Edit tanárnô és Szabó Vince munkáját a Jedlik

Részletesebben

Álláskeresést támogató programok

Álláskeresést támogató programok Álláskeresést támogató programok Színkódok a gyors és hatékony álláskeresésért A börze kiállítóinak helyszíni és online standjait, valamint a különböző tájékoztató anyagokat szakterületek szerinti színkódokkal

Részletesebben

Álláskalauz 2010. Lépésről lépésre út egy jobb állás felé

Álláskalauz 2010. Lépésről lépésre út egy jobb állás felé Álláskalauz 2010 Lépésről lépésre út egy jobb állás felé H ISBN 978-80 - 970349-3 - 1 Álláskalauz 2010 Lépésről lépésre út egy jobb állás felé H Tartalom 3 Tartalom 1 Előszó 4 2 Álláskeresők 6 2.1 Pályakezdők

Részletesebben

Karrier Irodákkal a siker felé. Állásbörzék NymE 2011 Hasznos információk az álláskereséshez

Karrier Irodákkal a siker felé. Állásbörzék NymE 2011 Hasznos információk az álláskereséshez Karrier Irodákkal a siker felé Állásbörzék NymE 2011 Hasznos információk az álláskereséshez Felelős kiadó: Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektor helyettes Kiadó: Nyugat-magyarországi Egyetem

Részletesebben

Orosz Andrea A munka világa

Orosz Andrea A munka világa Orosz Andrea A munka világa Orosz Andrea A MUNKA VILÁGA SZTE JGYPK Szeged, 2013 Projektcím: Dél-alföldi Felnõttképzési Szakképzési Tudástár és Tanácsadó Központ létrehozása /DAF-FSZTTK/ Pályázati azonosító:

Részletesebben

Kedves Leendő PSZK-s Hallgató!

Kedves Leendő PSZK-s Hallgató! 1 Kedves Leendő PSZK-s Hallgató! Most egy igen nehéz döntés előtt állsz, nem szívesen lennék most a helyedben. Hogy a döntésed mégis egy kicsit megkönnyítsük, állítottuk össze ezt a kiadványt. Igyekeztünk

Részletesebben

Állások és elvárások

Állások és elvárások 1 2 Állások és elvárások 3 4 Állások és elvárások 1. BEVEZETÉS Mikor ezt a füzetet a kezedbe veszed, a címet elolvasva eszedbe juthat, hogy messze vagyok én ettõl, hol van még az, amikor én dolgozni fogok

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A JELENTKEZÉSI LAPOK KITÖLTÉSÉHEZ

ÚTMUTATÓ A JELENTKEZÉSI LAPOK KITÖLTÉSÉHEZ ÚTMUTATÓ A JELENTKEZÉSI LAPOK KITÖLTÉSÉHEZ Ahhoz, hogy valaki részt vehessen a felvételi eljárásban, természetesen jeleznie kell továbbtanulási szándékát. E célból egységes jelentkezési lapokat készítettünk,

Részletesebben