magazın OKTATÁSI AJÁNLATOK AZ EDUCATIO NONPROFIT KFT.-TŐL Még egy esély: mindent a pótfelvételiről Tragédia vagy lehetőség?

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "magazın www.felvi.hu OKTATÁSI AJÁNLATOK AZ EDUCATIO NONPROFIT KFT.-TŐL Még egy esély: mindent a pótfelvételiről Tragédia vagy lehetőség?"

Átírás

1 A HITELES FORRÁS minden, amit a felsőoktatásról tudni lehet magazın XIII. ÉVFOLYAM, 3. SZÁM JÚLIUS MENTŐÖV MENTŐÖV MENTŐÖV MENTŐÖV OKTATÁSI AJÁNLATOK AZ EDUCATIO NONPROFIT KFT.-TŐL Még egy esély: mindent a pótfelvételiről Tragédia vagy lehetőség? Rajtad (is) múlik! Továbbtanulni másképp is lehet Ugorj fejest a munka világába!

2 Szerezz piacképes szakmát! ELÉRHETŐSÉGEINK Székhely: 1148 Budapest, Nagy Lajos király útja 1-9. Telephely: 1149 Budapest, Egressy út 178/G. Levelezési 1590 Budapest, Pf. 230 cím: Web: Telefon: 06/1/ Fax: 06/1/ Facebook: BKFSzakkozepiskola Twitter: INGYENES érettségi utáni OKJ-s képzésekkel várunk: GAZDASÁG Logisztikai ügyintéző Nonprofit menedzser Pénzügyi-számviteli ügyintéző Vállalkozási és bérügyintéző IDEGENFORGALOM Idegenvezető Turisztikai szervező, értékesítő INFORMATIKA Gazdasági informatikus IT mentor Informatikai rendszergazda Műszaki informatikus Szoftverfejlesztő KERESKEDELEM, VENDÉGLÁTÁS Kereskedő Vendéglátás szervező-vendéglős MŰVÉSZET, VIZUÁLIS KREATIVITÁS Dekoratőr Divat- és stílustervező G r a fi k u s Hangmester (korábban hangtechnikus) Kiadványszerkesztő Mozgókép- és animációkészítő SPORT Fitness-wellness instruktor Sportedző SZOCIÁLIS ÉS PEDAGÓGIAI TERÜLET Gyógypedagógiai segítő Pedagógiai és családsegítő munkatárs Szociális asszisztens ÜZLETSZERVEZÉS Irodai asszisztens Ügyviteli titkár NAPPALI ÉS ESTI TAGOZATON MIÉRT VÁLASSZ MINKET? Diákigazolvány Családi pótlék igénybe vehető (a törvényi sza bályozásnak megfelelően 20 éves korig) Jogosultság egészségbiztosítási ellátásra minden tanulónknak Keresett szakmák a munkaerőpiacon, azonnali munkalehetőség! Könnyen megközelíthető helyen a zöldövezetben! A Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola támogatásával. A jelentkezéshez csak az online felületen kitöltött jelentkezési lap szükséges!

3 köszöntő Mindig van egy B terv... [Ne éld meg kudarcként, hogy most nem vettek fel. Számtalan lehetőség áll előtted, és csak Rajtad áll, hogyan használod ki a következő néhány hetet, hónapot. ] dia, ha csak jövő februárban jelentkezel újra, csak fordítsd a magad javára a hirtelen Rád szakadt szabadidőt. Fejleszd a nyelvtudásod, esetleg kezdj el egy új nyelvet tanulni. Az érettségi eredményeden is javíthatsz (s ezáltal máris több ponttal futhatsz neki a következő felvételi jelentkezésnek). Ha a ponthatárok kihirdetése után nem a várt eredménnyel kell szembenézned, ne keseredj el, és legfőképpen ne mondj le a továbbtanulásról szövögetett álmaidról. Ne felejtsd el, hogy a felvételi jelentkezés nem több, mint egy állomás, ahonnan tovább vezet az út: ha nem sikerült A-ba, vagyis a hőn áhított egyetem, főiskola felé elindulni, még mindig ott van a B-be a pótfelvételihez, munkavállaláshoz vagy egyéb szakmai tapasztalatszerzés felé tartó irány. Ha nem akarsz várni, a felvi.hu honlapon már böngészheted a pótfelvételi meghirdetéseket. Rátalálhatsz köztük az áhított szakra, de érdemes megjelölnöd egy, a vágyott területhez kapcsolódó felsőoktatási szakképzést is. Ám akkor sem kell sokáig várnod, ha nem találsz kedvedre valót: október közepétől már a 2014 februárjában induló képzések meghirdetései között is böngészhetsz. Ne érezd azonban kötelezőnek, hogy minél előbb bekerülj a felsőoktatásba! Az sem tragé- A munkaadók számára nemcsak a diploma fontos, hanem a munkában megszerzett tapasztalatok is. Ismerd meg közelebbről a leendő szakmád, szerezz tapasztalatot akár gyakornokként is. Önkénteskedhetsz is. Ha van lehetőséged, külföldön is kipróbálhatod magad. Világszerte egyre több fiatal dönt úgy, hogy nem közvetlenül az érettségi után tanul tovább, hanem kihagy egy évet és beleszagol a valódi életbe. Sokan ilyenkor jönnek rá, hogy igazából mit is szeretnének tanulni. Fogd fel Te is lehetőségként ezt az évet! IMPRESSZUM Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. kiadványa képzési lehetőségekről. Felelős kiadó: Kerékgyártó Sándor Ezt a kiadványt az Educatio Nonprofit Kft. küldte Önnek, mert felsőoktatási jelentkezési lapján bejelölte, hogy sikertelen felvételije esetén a ponthatár-megállapítást követően információt szeretne kapni a felsőoktatási és felnőttképzési intézmények képzéseivel, szolgáltatásaival kapcsolatban. Amennyiben mégis úgy dönt, hogy nem kíván a felsőoktatási és felnőttképzési intézmények képzéseivel, szolgáltatásaival kapcsolatosan további információt kapni, kérjük, írjon egy t a címre! A felvételi eljárással kapcsolatos kérdéseivel, észrevételeivel forduljon bizalommal az Educatio Nonprofit Kft. Ügyfélszolgálatához! Az EDUCATIO Nonprofit Kft. hivatalos adatkezelési azonosítója: mentőöv

4 praktikák [A pótfelvételit az általános eljárás ponthatárainak megállapítása után hirdetik meg miniszteri döntés alapján, amennyiben maradtak szabad helyek az intézményekben. Előreláthatólag augusztus közepéig lehet majd jelentkezni, egyetlen képzésre, a ponthatárok pedig várhatóan augusztus végén születnek meg. ] felhívja a jelentkezők figyelmét. Emellett pedig a felületen könnyen és gyorsan csatolhatók a jelentkezés elbírálásához és a pontszámításhoz szükséges dokumentummásolatok is. A pótfelvételi meghirdetésétől kezdve a jelentkezési határidő lejártáig szerkeszthetők, módosíthatók az űrlapok és csatolhatók a dokumentumok. A pótfelvételiben nincs lehetőség a hiánypótlásra, így amit nem adsz be a határidőn belül, az nem vehető figyelembe a pontszámításnál. A pótfelvételiben azok jelentkezhetnek, akik július 24-én nem kerültek be egyetlen megjelölt képzésre sem, illetve azok, akik idén egyáltalán nem is adtak be jelentkezést. Nem jelentkezhet tehát olyan, akit bár felvettek valamely megjelölt képzésre, ám mégsem szeretné ott megkezdeni tanulmányait. A pótfelvételi során elsősorban önköltséges képzéseket hirdethetnek meg az intézmények. Amenynyiben a szakot már az általános eljárásban is meghirdették, a pótfelvételi ponthatár nem lehet alacsonyabb a július 24-én meghatározottnál. Ha a szak korábban nem volt meghirdetve, akkor az általános szabályok szerint a ponthatár nem lehet alacsonyabb a jogszabályi minimumnál (alapképzés, osztatlan mesterképzés esetén 240, felsőoktatási szakképzések esetén 200 pont). Ezt mindenképp érdemes figyelembe venni a pótfelvételi jelentkezés beadásakor, hogy olyan szakot válassz, amire reális esélyed lehet bekerülni. Jelentkezni csak online! Az eljárás rövidsége miatt különösen fontos a hibátlanul és hiánytalanul beadott jelentkezés, ezért a pótfelvételi során a felvi.hu-ról elérhető e-felvételi rendszerén keresztül lehet csak jelentkezni. A rendszer nem enged elmenteni hiányosan kitöltött űrlapokat, valamint az alapvető és informatikailag értelmezhető hibákra is 4 felvimagazin Még egy esély: mindent a pótfelvételiről Nem kudarc, esély a változtatásra Ha a ponthatárok kihirdetése után azzal szembesültél, nem jutottál be egyetlen megjelölt képzésre sem, ne add fel és ne törj le. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem vagy elég jó, inkább azt sugallja, nem választottál jól. Esélyt kaptál, hogy újragondold, valóban a megfelelő képzésre jelentkeztél-e. Nézz utána még egyszer, milyen szakok állnak legközelebb az érdeklődési körödhöz és a képességeidhez, melyik diplomával mire számíthatsz majd a munkaerőpiacon. Ha mindezek után is úgy érzed, jól választottál korábban, a pótfelvételiben van esélyed újra jelentkezni. Akkor is érdemes megpróbálni, ha esetleg más képzést találsz, ami szintén érdekel. Mindenképp nézz körül a felsőoktatási szakképzések között is hogy miért, arról magazinunk 13. oldalán olvashatsz bővebben.

5 praktikák Fontos! Minden szükséges dokumentumot fel kell tölteni a jelentkezéskor, függetlenül attól, hogy az általános eljárásban esetleg már megtetted! Ha erre nincs lehetőséged, elküldheted őket postai úton is fénymásolatban pl. a hitelesítő adatlap mellékleteként. A pótfelvételi eljárási díját (5000 Ft) szintén a jelentkezési határidőig kell befizetned. Ezt utalhatod folyószámláról, vagy fizetheted bankkártyával is. Utalás esetén a közlemény rovatban add meg a 12 jegyű felvételi azonosító számodat. Ne feledd, hogy az e-felvételiben az űrlapok kitöltése és véglegesítése után még hitelesíteni is kell a jelentkezésedet. Ezt megteheted az Ügyfélkapun keresztül, vagy a hitelesítő adatlapot kinyomtatva és aláírva küldd be az Oktatási Hivatal, 1443 Budapest, Pf. 220 címre. Nincs külön értesítés! Ha olyan képzésre jelentkezel, ahol az egyetem vagy főiskola alkalmassági vizsgát vagy főleg mesterképzések esetében gyakorlati vizsgát ír elő, arról a meghirdetésnél találsz információkat, többek közt annak dátumát is. Erre Neked kell figyelned, mert az idő rövidsége miatt a vizsgákra külön behívó levelet nem küldenek! Amenynyiben kérdésed van, a konkrét tudnivalókkal kapcsolatban helyszín, időpont stb. közvetlenül az egyetemet, főiskolát kell keresned. A ponthatárokat előreláthatólag augusztus 29-én hirdetik ki, ekkor dől el, bekerültél-e a megjelölt képzésre. Ha sikerült bejutni, a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tudnivalókat a felsőoktatási intézménytől kapod majd meg. A választható képzések listáját és a részletes tudnivalókat keresd a ÉletreValó Döntés Ha ÉRTÉKES DIPLOMÁT szeretnél... Téged is várunk! Alkalmazott Bölcsészeti és Pedagógiai Kar Jászberény - Szarvas Állatorvos-tudományi Kar Budapest Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Gödöllő Gazdasági, Agrár- és Egészségtudományi Kar Békéscsaba - Szarvas - Gyula Gépészmérnöki Kar Gödöllő Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar Gödöllő Ybl Miklós Építéstudományi Kar Budapest mentőöv

6

7

8 praktikák Tragédia vagy lehetőség? Rajtad (is) múlik! [Senkinek sem esik jól, ha nem jutott be a hőn áhított egyetemi vagy főiskolai szakra. Teljesen természetes, hogy mindenki elkeseredik ilyenkor. Ám nem árt tudni, hogy világszerte egyre népszerűbb az a tendencia, hogy érettségi után adnak maguknak a fiatalok egy évet, hogy beleszagoljanak a való életbe, és kitalálják, mire is vágynak pontosan, mit szeretnének tanulni. Rajtad is áll, hogy tragédiának vagy lehetőségnek fogod fel ezt az évet. ] Hamarosan pótfelvételi Kihirdették a ponthatárokat, és ez nem mindenki számára hozta el az önfeledt boldogságot. Bizonyára sokan vannak, akik kisírt szemekkel, kétségbeesve töprengnek azon, merre tovább. Ha Te is közéjük tartozol, jó ha tudod, hogy ez teljesen normális reakció: ha nem jön össze valami, amire nagyon vágytunk, akkor érthető a szomorúság. Ám azt sem árt szem előtt tartani, hogy megannyi lehetőség áll még nyitva előtted, nem kell nagyon elkeseredned! Jelentkezhetsz például a pótfelvételire, és akkor nem is kell kihagynod egy évet, hanem a volt osztálytársaidhoz hasonlóan már ősztől elkezdheted egyetemi vagy főiskolai tanulmányaidat. Lehet, hogy a vágyott szakodra is bejuthatsz így, de az is elképzelhető, hogy végül úgy döntesz majd, másfelé veszed az irányt. Célszerű ezt az időszakot gondolkodással tölteni: beszéld át szüleiddel, barátaiddal a lehetőségeket! A keresztféléves képzést se felejtsd el! Ha úgy határozol, hogy nem pótfelvételizel, még akkor is van lehetőséged felsőoktatási intézménybe jelentkezni, hiszen októberben már újra lehet pályázni a jövő februárban induló képzésekre. Addig bőven lesz időd átgondolni a teendőket, és a barátaid, iskolatársaid tapasztalatait meghallgatva eldöntheted, mely egyetemen és milyen szakon szeretnél tanulni a későbbiekben. Ebben az esetben lesz néhány hónapod a pihenésre is, de természetesen különféle képzéseket, például nyelvi kurzusokat is elvégezhetsz addig, és akkor biztosan nem lesz majd gondod a jövőben a hiányzó nyelvvizsga miatt. Vadászhatsz pluszpontokra Az elszánt és céltudatos diákok lehetőségek tárházaként tekinthetnek erre az egy évre. Amenynyiben biztos vagy abban, hogy számodra az általad kiválasztott szak a legjobb, akkor semmi sem tántoríthat el attól, hogy jövőre újra próbálkozz, addig pedig többletpontokat szerezhetsz, növelve ezzel a bejutási esélyeidet. A legkézenfekvőbb ilyen lehetőség a nyelvtanulás, hiszen azon túl, hogy pluszpontokat kapsz a felvételin, még a diplomához jutásodat is megkönnyíted. Így ugyanis nem kell majd a vizsgáid mellett vagy épp nyaranta különórákra, nyelviskolákba járnod, hanem már most megszerezheted a szükséges papírt. Nincs más dolgod, mint hogy kitaláld, melyik nyelvből és milyen szintű megmérettetést szeretnél választani. 8 felvimagazin

9 praktikák Rágyúrhatsz az emelt szintű érettségire Tovább növelheted a bejutási esélyeidet, ha emelt szintű érettségit teszel akár már az őszi vizsgaidőszakban (erre szeptember 5-ig kell jelentkezni). Ugyan ez alapos felkészülést, hosszadalmas munkát igényel, de ha mégis belevágsz, komoly előnyre tehetsz szert már akkor is, ha csak egy tárgyból vállalkozol a megmérettetésre. Akár javíthatsz a középszintű érettségid eredményén is, ezáltal pedig újabb pontokat nyerhetsz. Így döntött korábban Petra is, aki az érettségi után nem jutott be a pszichológia szakra. Az üres év alatt azonban sokat tanult, és javított a magyar emelt szintű érettségijén, illetve biológiából is vállalta ezt az erőpróbát, így végül felvették a vágyott képzésre. Sokan választják a felsőoktatási szakképzéseket A nyelvtanulás akkor is hasznos, ha nem hagysz ki évet, hanem úgy döntesz, hogy jelentkezel például egy felsőoktatási szakképzésre. Ezek az érettségihez kötött kétéves iskolák diplomát ugyan nem adnak, de szép számmal találni közöttük állami ösztöndíjas változatot, és mivel hallgatói jogviszonnyal járnak, így utazási és egyéb kedvezményeket is adnak. Érdemes olyat választani, amely kapcsolódik a kiszemelt egyetemi vagy főiskolai képzéshez, hiszen sok esetben a sikeres felvételi után elfogadják az itt teljesített tantárgyakat, így rengeteg időt nyerhetsz, amit a későbbiekben akár szakmai gyakorlatra vagy munkára is fordíthatsz. Gazdag a kínálat, így például műszaki, jogi, gazdasági, egészségügyi, de más egyéb képzések között is lehet válogatni. További előnyük, hogy ha meggondolod magad és mégsem szeretnél továbbtanulni, akkor is lesz egy szakma a kezedben, így nagyobb eséllyel találhatsz munkát. OKJ számos változás lesz idén Jó választás lehet egy OKJ-s szak is, ide az Országos Képzési Jegyzékben nyilvántartott szakmák tartoznak. Ha ebben gondolkodsz, érdemes körültekintőnek lenned, hiszen 2013 szeptemberétől jelentősebb változásokra kell készülni. Jelentősen csökken a választható szakok száma, ugyanakkor jóval magasabbak lesznek a tanfolyamok óraszámai. Az első ilyen képzés elvégzése ingyenes 22 éves kor alatt ez a szakközépiskolai jellegű, nappali tanrendűre vonatkozik, ám találni jó néhány fizetős iskolát is. Cégek esetében arra is figyelj, hogy akkreditált-e, és persze az sem utolsó szempont, hogy mekkora a túlképzés azon a területen, piacképes szakmát kapsz-e, vagy csak jól hangzik a szak elnevezése. A oldalon tudsz böngészni a képzések között. Önkéntesség, gyakornokság Önkénteskedni, gyakornoki munkákat vállalni akár nyelvtanulás vagy más képzés mellett is lehet, a siker az időbeosztási stratégiádon (is) mentőöv

10 praktikák múlik. Ha valóban bele szeretnél látni a munka világába, és ki szeretnéd próbálni, hogy mi való neked, akkor az a legjobb, ha egyenesen a dolgok közepébe vágsz, és elmész egy céghez. Az esetek többségében a gyakornokság nem jár anyagi juttatásokkal, mégis sokat profitálhatsz belőle: kapcsolatokat építhetsz, belekóstolhatsz számos feladatba, szakmai és gyakorlati ismereteket sajátíthatsz el, nem utolsósorban pedig lesz mit írnod a szakmai önéletrajzodba. Gábor is a gyakornokságra voksolt tavaly: nem szorult rá anyagilag, hogy dolgozzon, viszont szeretett volna tapasztalatot szerezni, így miközben nyelvet tanult és készült az emelt szintű érettségire, elment egy ügyvédi irodába dolgozni. Akkor jött rá, hogy valóban neki való a jogi pálya, és ez erőt adott neki a felkészülés során. Külföldön is kipróbálhatod magad Akár nyelvet tanulnál, akár dolgoznál, jó megoldás lehet, ha külföldön is kipróbálod magad. Léteznek szervezett munkák is, ebben az esetben kevés dolgot kell önállóan megszervezned, általában a munkát, a szállást is megoldják helyetted, de ha élnek a kiszemelt országban ismerőseid, akkor velük is felveheted a kapcsolatot, hogy tudnak-e segíteni Neked. Ha pedig inkább maradnál idehaza és dolgoznál, akkor számtalan tanácsot és ötletet találsz a magazin oldalán. 10 felvimagazin

11 Kedvezményes szakképzések Jelentkezzen még a szeptemberi OKJ változás elôtt! OKJ VÁLTOZÁS! Egészségügyi képzéseink: Audiológiai szakasszisztens és hallásakusztikus Egészségügyi laboráns Fogászati asszisztens Orvosi laboratóriumi technikai asszisztens Radiográfus További információ: Siklósi Marianna: Egészségügyi ráépülô, pedagógiai képzéseink: CT, MRI szakasszisztens Felnôtt aneszteziológiai és intenzív szakápoló Felnôttoktató Foglalkozásegészségügyi szakápoló Gyógyszerkiadó szakasszisztens Intervenciós szakasszisztens Kardiológiai és angiológiai szakasszisztens Klinikai fogászati higiénikus Körzeti közösségi szakápoló Sportedzô Sürgôsségi szakápoló Szemészeti szakasszisztens Szonográfus szakasszisztens További információ: Ábrahám Tamás: Gépkezelôi és tûzvédelmi képzések és vizsgák: Emelôgép ügyintézô Emelôgépkezelô (kivéve targonca) Targoncavezetô Tûzvédelmi képzés és szakvizsga További információ: Salánki Barbara: Villamossági, energetikai képzéseink: Energetikus (Létesítményi és Megújuló is!) Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló (ÉSZFV) Erômûvi kazángépész Erômûvi turbina gépész Erôsáramú berendezések felülvizsgálója Nyomástartó edénygépész Villamos alállomás kezelô Villámvédelmi felülvizsgáló További információ: Jambrich István: Gépészeti, informatikai és építôipari képzéseink: CNC-forgácsoló CNC programozó CAD-CAM informatikus Vízkútfúró További információ: Farkas László: Környezetvédelmi és vegyipari képzéseink: Környezetvédelmi méréstechnikus Természet-és környezetvédelmi technikus Vegyipari technikus További információ: Siklósi Marianna: Gazdasági képzéseink: Marketing- és reklámügyintézô PR ügyintézô További információ: Ábrahám Tamás: Megfelelô létszám esetén képzéseinket cégekhez kihelyezett formában is megszervezzük! Az Országos Képzési Jegyzék és a Szakmai- és Vizsgakövetelmények változása miatt képzéseinket legkésôbb ig tudjuk elindítani a jelenlegi formában! Jelentkezzen minél hamarabb! Jelentkezés: Vinçotte International Hungary Kft. Cím: 1143 Budapest, Semsey Andor u. 25. Telefon: 06 (1) , 1294, Nyilvántartási szám: Lajstromszám: AL

12

13 praktikák Továbbtanulni másképp is lehet [Ha nem sikerült bejutnod az áhított szakra, a pótfelvételi során ha a meghirdetések közt szerepel érdemes megjelölnöd egy ahhoz kapcsolódó felsőoktatási szakképzést. Így hasonló területen tanulhatsz és később már tapasztalatokkal a hátad mögött vághatsz neki újra a felvételinek. ] A felsőoktatási szakképzésnek számos előnye van, elvégzését követően a hallgatók előtt több lehetőség is nyitva áll. Mivel a képzés gyakorlatorientált, így az oklevél megszerzése után akár azonnal kiléphetnek a munkaerőpiacra. Ha azonban inkább a továbbtanulás mellett döntenek, a szakképzés alatt megszerzett tudás és a kreditek kamatoztathatók egy későbbi alapszakon. Érdemes tehát olyan szakképzést választani, amely kötődik a választott alapszakhoz, hogy a végzés után beszámíthatók legyenek a már megszerzett kreditek. Ez a következőképpen történik: a képzési és kimeneti követelményekben meghatározott kreditek maximum 75 százaléka elismertethető, ha a hallgató a felsőoktatási szakképzéshez kötődő alapszakon folytatja tanulmányait. Ez egy 120 kredites képzés esetében 90 kreditet jelenthet, vagyis ennyivel kevesebbet kell megszerezni a későbbi alapképzés során. Fontos tudni, hogy a felsőoktatási szakképzésben résztvevők ugyanolyan hallgatói jogviszonyban tanulnak, mint az alapképzést végző társaik így igénybe vehetik az ezzel járó utazási, kulturális stb. kedvezményeket, azonban ez a képzési forma felsőfokú szakképzettséget tanúsító oklevelet ad, ami nem jelent újabb végzettségi szintet. Ezeken a képzéseken alacsonyabb a jogszabályi minimum ponthatár, így elvileg akár már 200 ponttól be lehet kerülni egyes helyekre. Szintén kedvezőbb lehet a pontszámítás is, hiszen felsőoktatási szakképzések esetében (de csak itt!) lehetőség van a tanulmányi pontok kétszerezésével számítani az összpontszámot, ami így magasabb lehet, mint az alapszakoknál. Ez abban az esetben hasznos, ha az év végi érdemjegyek jók, azonban az érettségi nem sikerült túl fényesen, így ez lehúzná az összpontszámot. OKJ-s képzések A felsőoktatási intézmények által indított felsőoktatási szakképzések mellett számos egyéb intézmények, cégek és szervezetek által indított OKJ-s (Országos Képzési Jegyzék) képzés közül is választhatnak a tanulni vágyók. Ezek gyűjtőhelye a honlap, ahol csaknem 500 aktuális kurzus közül lehet válogatni. Mielőtt döntünk, nézzünk utána, akkreditált-e az intézmény (ezt is a oldalon lehet ellenőrizni), kik tanítanak az adott képzésen, milyen a tematika és a megszerezhető tudásnak milyen a piaci értéke és természetesen, hogy mennyibe kerül. A képzések ára széles skálán mozog: pár tízezer forinttól akár félmillióig is terjedhet, és egy-egy tanfolyam ára képző intézményenként is jelentősen eltérhet. Érdemes utánajárni az egyes támogatási formáknak is, így nem jelent majd akkora terhet a tanfolyam díja. Ha például olyan tanfolyamot választunk, ami hiányszakmának számít a munkaerőpiacon és a munkaügyi központ ajánlatai közt szerepel, akkor nagy eséllyel nyerhetünk rá támogatást. mentőöv

14 praktikák Ugorj fejest a munka világába! [Nem mindenki akar egyetemre járni, vagy legalábbis nem feltétlenül azonnal az érettségi után tervezi. Ha úgy döntöttél, hogy nem koptatod tovább a padokat, vagy csak egy időre ki szeretnél szakadni a diáklétből, akkor Neked született ez az írás. ] Önéletrajzot mindenki tud írni?! Egy jó önéletrajz fél siker. Persze nem jelent garanciát arra, hogy szinte azonnal és jó munkát találj, de ne feledd, ez alapján alakítja ki rólad leendő munkáltatód az első benyomását! Mindenki tud önéletrajzot írni, vagy legalábbis hajlamosak vagyunk ezt gondolni magunkról. Ám korántsem biztos, hogy ez valóban így is van. Nem árt szem előtt tartani, hogy manapság egy álláshirdetésre nemegyszer több százan pályáznak, így nagyon könnyen el lehet csúszni egy rosszul összeállított, nem megfelelően szerkesztett, rossz formátumban elmentett vagy épp hibákkal tűzdelt önéletrajzzal. Küldj kísérőlevelet is! Többnyire amerikai típusú önéletrajzokat várnak a munkaadók, ami mellé minden esetben írj motivációs levelet is. Az a legjobb, ha kideríted, ki fogja olvasni, és közvetlenül neki címzed, de sok esetben erre nincs lehetőség. Fontos azonban, hogy éreztesd a cég képviselőjével, hogy valóban érdekel az állás, ezt pedig úgy tudod a legkönynyebben megtenni, ha az adott álláshirdetésre formálod a leveled. Azaz hivatkozol a megjelölt pozícióra, leírod, miért szeretnéd megkapni, miért gondolod, hogy alkalmas vagy rá. Hozzáállásodról, korábbi hasonló tapasztalataidról (akár nyári munka is) írhatsz: ezek mind arról tanúskodnak, hogy szorgalmas, nyitott és felkészült 14 felvimagazin munkavállalóval állnak szemben. Sokkal hatékonyabb leszel a munkakeresésben, ha minden egyes hirdetéshez frissíted az önéletrajzodat és a kísérőleveledet. Így ugyanis azokat a tulajdonságaidat, képességeidet állíthatod a középpontba, amelyet elvárásként támaszt az adott cég. Légy türelmes! Mivel rengetegen keresnek munkát, előfordulhat, hogy hónapokba telik, mire rábukkansz a leginkább Neked való lehetőségre. Fontos azonban, hogy ne csüggedj, ne veszítsd el a lelkesedésed! Hazag Anikó pszichológus azt tanácsolja, hogy folyamatosan mondogassuk barátainknak, ismerőseinknek is, hogy álláskeresőben vagyunk, és kérjük meg őket, szóljanak, ha hallanak valami nekünk való lehetőségről. Az állások jó része ugyanis nem hirdetés útján, hanem ismerősökön keresztül kel el. Barátaidtól akár a közösségi oldalakon keresztül is kérhetsz tanácsot, és felajánlhatod, hogy küldesz nekik önéletrajzot, amit továbbíthatnak a munkahelyükön dolgozó személyzetis munkatársnak. Ügyelj a profilodra! Jó ha tudod, hogy egyre több munkáltató nézi meg a leendő munkatársak profilját a közösségi oldalakon. Így nem elég, ha az önéletrajzra olyan képet teszel, amin jó benyomást keltesz. Egy bikinis, esetleg buliban készült fotóval vagy

15 praktikák közönséges bejegyzéssel sokat rombolhatsz az imidzseden. Fogd fel úgy, hogy a profilod egyfajta tükör rólad, legyen olyan, amilyennek látszani szeretnél! Hol keresgélj? Az ismerősök mozgósításán túl a másik kézenfekvő megoldásnak az álláshirdetési portálok számítanak. Ezeken kategóriákba sorolva találod meg a munkákat, feltüntetik, mely szakterülethez kapcsolódnak a kínált állások. A hirdetések szövegeiben megtalálod az elvárt ismereteket, a jelentkezési határidőt és az elérhetőségeket is. Az ilyen oldalakra fel is töltheted az önéletrajzodat, és kérheted, hogy küldjenek a végzettségednek, tapasztalatodnak megfelelő ajánlatokat. A közösségi oldalak nemcsak abban lehetnek segítségedre, hogy az ismerőseidnek szétkürtölheted, épp munkát keresel, hanem vannak különböző állástípusokra fókuszáló csoportok is, ahol munkákat, gyakornoki pozíciókat is találhatsz. Újságokban is lehet nézelődni, és az illetékes munkaügyi központok is kínálnak lehetőségeket. Utóbbiak nyelvi és egyéb képzéseket is indítanak, így hasznosan töltheted a keresgélésre szánt időt. Fejvadászt nem igazán érdemes felkeresned, mert ők többnyire a szakmai tapasztalattal rendelkezőknek tudnak segítséget nyújtani. Milyen a jó CV? Vázlatos, jól áttekinthető formában írd meg! Add meg személyes adataidat (név, születési hely és idő, elérhetőségek)! Előnyös és visszafogott fényképet válassz! Időben visszafelé haladva tüntesd fel a tanulmányaidat! Sorold fel az elért eredményeidet! Minden olyan ismeretre térj ki, amely előnyt jelenthet! Például: jogosítvány, nyelvismeret. Ne legyen zsúfolt az önéletrajzod! Lehetőség szerint pdf-ben mentsd el! Választékos, de egyszerű stílusban írj! Néhány szóval fogalmazd meg a céljaidat is! Milyen állásra pályázz? Egyszerűnek tűnik a válasz: olyanra, amit szívesen végeznél, és amire meg is felelsz a képességeid, képzettségeid alapján. Vannak azonban, akik nem ezt az elvet követik, hanem szinte minden hirdetésre pályáznak. Ám ez nem túl szerencsés, hiszen rengeteg időt vesz igénybe a sok személyre szóló önéletrajz és motivációs levél megírása, és ha nem vagyunk alkalmasak a feladatra, akkor úgysem minket fognak választani. Érdemes alaposan áttanulmányozni az elvárásokat és utána olvasni a cégnek, ez már nagy segítség lehet az eligazodásban. Pálya-e az ingyenmunka? Sokan vannak, akik azt mondják, hogy nem dolgoznának ingyen, gyakornoki állás helyett inkább keresnek valamit, ami fizet. Korántsem biztos azonban, hogy ez hosszú távon megéri. Ha megteheted, hogy pár hónapig kereset nélkül dolgozz egy olyan helyen, amely a későbbiekben ideális munka lehet a számodra, akkor bátran vágj bele! Gyakran ugyanis pozíciót ajánlanak a jónak tartott gyakornokoknak. És ne feledd, ismerősöket, munkatapasztalatot szerezhetsz azon a területen, ahol szívesen dolgoznál! Ez már akkor is előny, ha épp nem tudnak felvenni. Lehet, hogy később érik be a munkád gyümölcse, de előbb-utóbb biztosan megtérül a befektetett energiád. Mekkora fizetést kérj? Egyre több helyen számíthatsz arra, hogy Neked kell majd megmondanod, hogy mennyit szeretnél keresni. Ahhoz, hogy ne nyúlj mellé, érdemes körbekérdezősködnöd a hasonló cégek körülbelül azonos pozícióiban járó bérekről. Kérheted szakember segítségét is, és a munkaközvetítő cégek is tudnak egy hozzávetőleges összeget mondani. mentőöv

16 Válaszd az Apor Vilmos Katolikus Főiskolát! Katolikus pedagógiai képzéssel bővített ismeretek. Több tudás és kompetencia, mint az állami intézményekben. A főiskola közösségi és családi életre nevel. Nyitott más vallásúak számára is. A diákok itt nem csak tudásban, emberségben is növekednek. Magas szintű, gyakorlatorientált, a legfrissebb tudományos eredményeket felhasználó oktatás. Elkötelezett oktatói gárda. Gyönyörű város, szép természeti környezet, fél órányira Budapestről. Sok-sok színes program, pezsgő kulturális élet! Pótfelvételi az Apor Vilmos Katolikus Főiskolán! SZINT MUNKA-FORMA FIN. FORMA MEGHIRDETETT KÉPZÉS ÖNKÖLTSÉG (FÉLÉV) A N/L K óvodapedagógus Ft A N/L K A N/L K óvodapedagógus [nemzetiségi óvodapedagógus (cigány-roma)] óvodapedagógus [nemzetiségi óvodapedagógus (német)] Ft Ft A N/L K tanító Ft A N/L K szociálpedagógia Ft A N/L K tanító [nemzetiségi tanító (cigány-roma)] Ft A N/L K tanító [nemzetiségi tanító (német)] Ft A L K kántor (belső felvételi eljárással) Ft FSZ N/L K Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés - szociális munka szakirány Ft Bővebb információ:

17 OM azonosító: érv, amiért a Magyar Üzletemberképző az érettségizettek legjobb választása: 1. Biztos két év az érettségi után Nincs felvételi és tandíj, van viszont 2 év díjmentes szakképzés 2. Továbbra is járnak a megszokott juttatások Családi pótlék, diákigazolvány, egészségbiztosítás, kollégium. 3. Tanuld ki magad a válságból! OKJ-s bizonyítvánnyal lehetőséged van dolgozni, továbbtanulni. +1. Diákmunka, ami egy jó álláshoz segíthet Intézményünkben diákszövetkezeten keresztül egy jó munkahelyre is begyakorolhatod magad! Induló tandíjmentes szakképzések: Közgazdaság>> Pénzügyi-számviteli ügyintéző, Vállalkozási és bérügyintéző, Pénzügyi termékértékesítő Vendéglátás-turisztika>> Turisztikai szervező és értékesítő, Idegenvezető Informatika>> Gazdasági informatikus, Informatikai rendszergazda Ügyvitel>> Irodai asszisztens, Ügyviteli titkár Logisztika>> Logisztikai ügyintéző Kereskedelem>> Kereskedő A jelentkezéseket beérkezési sorrendben fogadjuk, jelentkezz most! Magyar Üzletemberképző Szki. Budapest, Sas u. 25. Tel.: 1/ Kaposvár, Rákóczi tér 12/a. Tel.: 82/ Pécs, Czinderi u. 6. Tel.: 82/ ÓVODAI DAJKA TANFOLYAM, AJÁNDÉK CSALÁDI NAPKÖZI VEZETŐ KÉPZÉSSEL munkahelyteremtő lehetőséggel augusztusában Felnőttképzési nyilv. szám: Akkreditációs szám: PL-3841

18

19 Zsigmond Király Fôiskola FELVÉTELI 2013 ALAPSZAKJAINK: Andragógia BA Emberi erôforrások BA Gazdálkodási és menedzsment BA Gazdaságinformatika BSc Kommunikáció és médiatudomány BA Nemzetközi gazdálkodás BA Nemzetközi tanulmányok BA Pénzügy és számvitel BA Politológia BA Szabad bölcsészet BA Szociológia BA MESTERKÉPZÉSEINK: Andragógia MA Kommunikáció és médiatudomány MA Nemzetközi gazdaság és gazdálkodás MA Nemzetközi tanulmányok MA Politikatudomány MA Részletes tájékoztató ZsKF Felvételi Iroda 1039 Budapest, Kelta utca 2. B épület földszint Nincs emelt szintű érettségid?! VAN MEGOLDÁS: ZsKF Felsőoktatási szakképzések! Mert így is lehet diplomád! Felsőoktatási szakképzések: Emberi erőforrások felsőoktatási szakképzés Gazdaságinformatikus felsőoktatási szakképzés Kommunikáció és média felsőoktatási szakképzés Nemzetközi gazdálkodás felsőoktatási szakképzés Pénzügy és számvitel felsőoktatási szakképzés A finanszírozási lehetőségekről kérjük, tájékozódjanak a oldalon. Gazdasági szakon szerzett diplomával rendelkezők számára az újabb gazdasági szakképzettség 1-1,5 év alatti megszerzését lehetővé tevő tanterveket biztosítunk. A pótfelvételi eljárás során meghirdetett szakok pontos listáját lapzártánkat követően a oldalon közöljük. FRISSÜLŐ INFORMÁCIÓKAT, TOVÁBBI KÉPZÉSI ÉS (ÁT)JELENTKEZÉSI LEHETŐSÉGEKET A OLDALON A ZSKF-ES LESZEK MENÜPONTBAN TALÁLHATNAK.

20 Hallgatóink 86%-a 4 hónapon belül elhelyezkedik, sőt 43%-uknak már a főiskolai évek alatt állást ajánlanak. A BKF Magyarország legnagyobb magánfőiskolája, stabil intézmény, ahol biztos és kiszámítható jövő vár Rád. A BKF-en a tandíj minden fontos szolgáltatást magában foglal, pl. a nyelvoktatásért sem kell külön fizetned. Egyedülálló ingyenes tréningprogamunkban a tudásod mellett a munkaadók által elvárt képességeket is fejlesztheted. 25 féle hazai és 70 külföldi ösztöndíjjal, támogatásokkal, részletfizetéssel és munkalehetőségekkel segítünk. Ha kevesebb, mint 240 pontod van, akkor felsőoktatási szakképzéseink között is megtalálod a lehetőséget a továbbtanulásra. Győződj meg személyesen is! PÓTFELVÉTELI NYÍLT NAP Kommunikációs, üzleti és turizmus képzések: július 31. Művészeti képzések: augusztus 1. RegisztRálj Most!

Továbbtanulás, felsőoktatás Tájékoztató a felsőoktatási jelentkezésekről

Továbbtanulás, felsőoktatás Tájékoztató a felsőoktatási jelentkezésekről Továbbtanulás, felsőoktatás 2017. Tájékoztató a felsőoktatási jelentkezésekről A választás Önismereti, pályaorientációs, foglalkozásválasztó tesztek Nemzeti Pályaorientációs Portál Pályanet Felvi Szakleírások:

Részletesebben

Berzsenyi Dániel Gimnázium január 11. (BDG) Tájékoztató január / 27

Berzsenyi Dániel Gimnázium január 11. (BDG) Tájékoztató január / 27 Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról Berzsenyi Dániel Gimnázium 2017. január 11. (BDG) Tájékoztató 2017. január 11. 1 / 27 Teendők Továbbtanulás irányának meghatározása Felvételi tájékoztató

Részletesebben

Berzsenyi Dániel Gimnázium január 27. (BDG) Tájékoztató január / 26

Berzsenyi Dániel Gimnázium január 27. (BDG) Tájékoztató január / 26 Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról Berzsenyi Dániel Gimnázium 2016. január 27. (BDG) Tájékoztató 2016. január 27. 1 / 26 Teendők Továbbtanulás irányának meghatározása Felvételi tájékoztató

Részletesebben

Berzsenyi Dániel Gimnázium. 2015. január 12. (BDG) Tájékoztató 2015. január 12. 1 / 26

Berzsenyi Dániel Gimnázium. 2015. január 12. (BDG) Tájékoztató 2015. január 12. 1 / 26 Tájékoztató a felsőoktatási felvételi eljárásról Berzsenyi Dániel Gimnázium 2015. január 12. (BDG) Tájékoztató 2015. január 12. 1 / 26 Teendők Továbbtanulás irányának meghatározása Felvételi tájékoztató

Részletesebben

SZIE-GTK. Intézmény elérhetősége:

SZIE-GTK. Intézmény elérhetősége: SZIE-GTK Intézmény elérhetősége: 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Telefon: (28) 522-090 Fax: (28) 522-040 E-mail: katona.laszlone@gtk.szie.hu Honlap: http://www.gtk.szie.hu Felvételivel kapcsolatos egyéb

Részletesebben

Amire figyelni kell a felvételizőknek 2013-ban. Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar

Amire figyelni kell a felvételizőknek 2013-ban. Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar Amire figyelni kell a felvételizőknek 2013-ban Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar A jelentkezési folyamat A továbbtanulási döntés meghozatala Az aktuális felvételi meghirdetések pontos tanulmányozása

Részletesebben

Fakultációválasztás előtt. Készítette: Molnárné Eckrich Gabriella február 9.

Fakultációválasztás előtt. Készítette: Molnárné Eckrich Gabriella február 9. Fakultációválasztás előtt Készítette: Molnárné Eckrich Gabriella 2017. február 9. Továbbtanulási lehetőségek 1. Szakma (OKJ képzés) tanulása 2. Jelentkezés felsőoktatási szakképzésre 3. Jelentkezés a felsőoktatásba

Részletesebben

A 2016/2017. tanévben induló osztályok:

A 2016/2017. tanévben induló osztályok: Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum BÉKÉSY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 1174 Budapest, Széchenyi u. 9-11. Telefon: +36-1-256-16-73 +36-1-257-00-32 OM azonosító: 203061 Telephely kód: 002 Nyitott kapuk

Részletesebben

DE-BTK PÓTFELVÉTELI 2015. augusztus

DE-BTK PÓTFELVÉTELI 2015. augusztus DE-BTK PÓTFELVÉTELI 2015. augusztus A pótfelvételire vonatkozó általános szabályok: A pótfelvételi eljárás során csak egy intézménybe és csak egy szakra lehet jelentkezni. Csak azok jelentkezhetnek, akik

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2013/2014. tanév

Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2013/2014. tanév Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2013/2014. tanév Miért érdemes továbbtanulni? Mert a felsőfokú végzettséggel rendelkezők magasabb jövedelmet érhetnek el, több munkalehetőség közül választhatnak,

Részletesebben

DE-BTK PÓTFELVÉTELI 2014. augusztus

DE-BTK PÓTFELVÉTELI 2014. augusztus DE-BTK PÓTFELVÉTELI 2014. augusztus A pótfelvételire vonatkozó általános szabályok: A pótfelvételi eljárás során csak egy intézménybe és csak egy szakra lehet jelentkezni. Csak azok jelentkezhetnek, akik

Részletesebben

TOVÁBBTANULÁS Készítette: Molnár Róbertné Kiegészítette: Takácsné Pelles Erika

TOVÁBBTANULÁS Készítette: Molnár Róbertné Kiegészítette: Takácsné Pelles Erika TOVÁBBTANULÁS 2017 Készítette: Molnár Róbertné Kiegészítette: Takácsné Pelles Erika A KÉPZÉSI SZERKEZET ÉRETTSÉGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSEK ALAPKÉPZÉS (BA,BSC) MESTERKÉPZÉS (MA, MSC) OSZTATLAN MESTERKÉPZÉSEK

Részletesebben

Tisztelt Érdeklődő! Tájékoztató. a kereskedelmi- és a közgazdasági szakgimnáziumi (régebbi nevén szakközépiskola) tagozatra való felvételről

Tisztelt Érdeklődő! Tájékoztató. a kereskedelmi- és a közgazdasági szakgimnáziumi (régebbi nevén szakközépiskola) tagozatra való felvételről Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, az alkotás izgalmát, megtanulja szeretni, amit csinál, és megtalálja azt a munkát,

Részletesebben

TOVÁBBTANULÁS Készítette: Molnár Róbertné Kiegészítette: Takácsné Pelles Erika

TOVÁBBTANULÁS Készítette: Molnár Róbertné Kiegészítette: Takácsné Pelles Erika TOVÁBBTANULÁS 2016 Készítette: Molnár Róbertné Kiegészítette: Takácsné Pelles Erika A KÉPZÉSI SZERKEZET ÉRETTSÉGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSEK ALAPKÉPZÉS (BA,BSC) MESTERKÉPZÉS (MA, MSC) OSZTATLAN MESTERKÉPZÉSEK

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2012/2013. tanév

Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2012/2013. tanév Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2012/2013. tanév Mi is érdekel? Hol tanuljak tovább? Milyenek a bejutási esélyeim? Milyen szakmával tudok jól elhelyezkedni vagy továbbtanulni? 2 Biztos

Részletesebben

ELTE Informatikai Kar Nyílt Nap

ELTE Informatikai Kar Nyílt Nap ELTE Informatikai Kar Nyílt Nap A felvételi és érettségi kapcsolata 2008. november 13. Előadó: Végh Tamás, felvételi iroda A Bologna-rendszer A Bologna-rendszer néven ismertté vált többciklusú képzés három,

Részletesebben

TOVÁBBTANULÁS - 2014. Készítette: Chalupeckyné Guba Zsuzsanna

TOVÁBBTANULÁS - 2014. Készítette: Chalupeckyné Guba Zsuzsanna TOVÁBBTANULÁS - 2014 Készítette: Chalupeckyné Guba Zsuzsanna BOLOGNAI KÉPZÉSI RENDSZER Felsőoktatási szakképzés JELENTKEZÉSI FOLYAMAT, HATÁRIDŐK 1. Tájékozódás (nyílt nap, internet) Kapacitásszámok www.felvi.hu

Részletesebben

Pótfelvételi Tisztelt Jelentkezõ!

Pótfelvételi Tisztelt Jelentkezõ! Pótfelvételi 2014 Tisztelt Jelentkezõ! Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi ar pótfelvételi jelentkezést hirdet meg alapképzési és mesterképzési szakok esetén önköltséges finanszírozási formára, azok

Részletesebben

Jelentkezés emelt szintű képzésre. 2011. március 31.

Jelentkezés emelt szintű képzésre. 2011. március 31. Jelentkezés emelt szintű képzésre 2011. március 31. Érettségi vizsga 2013 Nem válik szét az érettségi és a felvételi. Kétszintű az érettségi Középszint: a hagyományos érettségi Emelt szint: részben a felvételit

Részletesebben

Pótfelvételi. Tisztelt Jelentkezõ!

Pótfelvételi. Tisztelt Jelentkezõ! Pótfelvételi Tisztelt Jelentkezõ! Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi ar pótfelvételi jelentkezést hirdet meg alapképzési, mesterképzési, valamint felsõoktatási szakképzési szakok esetén önköltséges

Részletesebben

ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016-17. mesterdiploma Osztatlan képzés felsőfokú szakképesítés A bolognai rendszer 6 félév / 180 kredit doktori képzés (PhD) doktori diploma Ph.D. / D.L.A. 4 félév /

Részletesebben

TOVÁBBTANULÁS 2015. Készítette: Molnár Róbertné

TOVÁBBTANULÁS 2015. Készítette: Molnár Róbertné TOVÁBBTANULÁS 2015 Készítette: Molnár Róbertné A KÉPZÉSI SZERKEZET ÉRETTSÉGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSEK ALAPKÉPZÉS (BA,BSC) MESTERKÉPZÉS (MA, MSC) OSZTATLAN MESTERKÉPZÉSEK SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSEK DOKTORI

Részletesebben

Felvételi Eljárás MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR. 11 hó

Felvételi Eljárás MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR.  11 hó Felvételi Eljárás MŰSZAKI FÖLDTUDOMÁNYI KAR www.mfk.uni-miskolc.hu 20 16 11 hó FELVÉTELIVEL KAPCSOLATOS INFORMÁCIÓ MISKOLCI EGYETEM Műszaki Földtudományi Kar Telefon: +36 46 565 051 Email: mfkto@uni-miskolc.hu

Részletesebben

TOVÁBBTANULÁS - 2015. Készítette: Chalupeckyné Guba Zsuzsanna

TOVÁBBTANULÁS - 2015. Készítette: Chalupeckyné Guba Zsuzsanna TOVÁBBTANULÁS - 2015 Készítette: Chalupeckyné Guba Zsuzsanna BOLOGNAI KÉPZÉSI RENDSZER Felsőoktatási szakképzés JELENTKEZÉSI FOLYAMAT, HATÁRIDŐK 1. Tájékozódás (nyílt nap, internet) Kapacitásszámok www.felvi.hu

Részletesebben

Felvételi eljárás 2011.

Felvételi eljárás 2011. Felvételi eljárás 2011. Előadó: Sergyán Szabolcs Dékáni hivatalvezető 2011. január 25. 2011. évi általános felvételi eljárás Jelentkezés a 2011. szeptemberében induló képzésre: 2011. február 15. A felvételi

Részletesebben

Felsőoktatási felvételi eljárás 2017.

Felsőoktatási felvételi eljárás 2017. Felsőoktatási felvételi eljárás 2017. Képzési szerkezet - Többciklusú képzés: Alap, Mester, Doktori - Érettségi utáni lehetőségek: Alapképzés Osztatlan mesterképzés Felsőoktatási szakképzés Felvételi

Részletesebben

ALUMNI HÍRLEVÉL. Bevezető. További információk: Impresszum. Különszám - Keresztféléves képzések 2012. Szolnoki Főiskola 1. Kedves Olvasó!

ALUMNI HÍRLEVÉL. Bevezető. További információk: Impresszum. Különszám - Keresztféléves képzések 2012. Szolnoki Főiskola 1. Kedves Olvasó! Kedves Olvasó! Bevezető Az Alumni hírlevél különszámával jelentkezünk. Jelenlegi hírlevelünk célja, hogy értesítést és információt adjunk a Szolnoki Főiskola keresztféléves képzéseiről. Képzési kínálatunkban

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2012/2013-as tanév. nappali. Pécs 2012

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2012/2013-as tanév. nappali. Pécs 2012 SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA képzési tájékoztató 2012/2013-as tanév nappali 1223 0255 1478 Pécs 2012 Köszöntöm Önt, Kedves Érdeklődő! Comenius Johannes Amos (Jan Amos Komensky) 1592-1670 A Comenius Szakközépiskola

Részletesebben

A Miskolci Egyetem pótfelvételi lehetőségeket hirdet az alábbi szakokon:

A Miskolci Egyetem pótfelvételi lehetőségeket hirdet az alábbi szakokon: 9 8 8 A Miskolci Egyetem pótfelvételi lehetőségeket hirdet az alábbi szakokon 3 + 0 + %! A L K munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatás 0000 Magyartörténelem A L K igazságügyi igazgatási alapszak 0000

Részletesebben

SZF. Intézmény elérhetősége:

SZF. Intézmény elérhetősége: SZF Intézmény elérhetősége: 5000 Szolnok, Tiszaligeti sétány 14. Telefon: (56) 510-300 Fax: (56) 340-106 E-mail: tanhiv@szolf.hu Honlap: http://www.szolf.hu AZ ELEKTRONIKUS JELENTKEZÉS ÉS A DOKUMENTUMOK

Részletesebben

DE-BTK PÓTFELVÉTELI augusztus

DE-BTK PÓTFELVÉTELI augusztus DE-BTK PÓTFELVÉTELI 2016. augusztus A pótfelvételire vonatkozó általános szabályok: A pótfelvételi eljárás során csak egy intézménybe és csak egy szakra lehet jelentkezni. Csak azok jelentkezhetnek, akik

Részletesebben

A tehetség utat tör Első helyen IGYK

A tehetség utat tör Első helyen IGYK A tehetség utat tör Első helyen IGYK Amire figyelni kell a felvételizőknek 2014-ben Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar A 2014. évi általános eljárás menete, határidők A Felsőoktatási felvételi tájékoztató

Részletesebben

Felsőoktatási felvételi eljárás 2014

Felsőoktatási felvételi eljárás 2014 EDUCATIO Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Felsőoktatási felvételi eljárás 2014 Gyakorlati tudnivalók a jelentkezéshez, pontszámításhoz Tájékozódás Miről tájékozódjunk?? felvételi eljárási szabályok,

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2011/2012-es tanév. esti és levelező. Pécs 2011

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2011/2012-es tanév. esti és levelező. Pécs 2011 SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA képzési tájékoztató 2011/2012-es tanév esti és levelező 1223 0255 1478 Pécs 2011 az esti és levelező tagozatos képzés általános tudnivalói Az iskola alapítványi fenntartású

Részletesebben

A Miskolci Szakképzési Centrum felnőttképzési kínálata

A Miskolci Szakképzési Centrum felnőttképzési kínálata A Miskolci Szakképzési Centrum felnőttképzési kínálata Tisztelt Érdeklődő! A Miskolci Szakképzési Centrum felnőttképzési kínálata az iskolarendszeren kívüli, ún. tanfolyami képzéseit tartalmazza, amelyek

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar. Felvételi tájékoztató 2014.

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar. Felvételi tájékoztató 2014. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar Felvételi tájékoztató 2014. A JELENTKEZÉS MÓDJA e-jelentkezés e-felvételi keretében, amelyet a www.felvi.hu honlapon, regisztráció után lehet igénybe

Részletesebben

Felvételi 2012 Felvételi tájékoztató 2012

Felvételi 2012 Felvételi tájékoztató 2012 Felvételi 2012 A döntést segítő kiadványok Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2012. szeptemberben induló képzésekre OFIK honlap : www.felvi.hu Felvételi tájoló 2012. (Felvi-rangsorokkal) Diploma 2012.

Részletesebben

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2012/2013-as tanév. esti és levelező. Pécs 2012

SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA. képzési. tájékoztató. 2012/2013-as tanév. esti és levelező. Pécs 2012 SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA képzési tájékoztató 2012/2013-as tanév esti és levelező 1223 0255 1478 Pécs 2012 az esti és levelező tagozatos képzés általános tudnivalói Az iskola alapítványi fenntartású

Részletesebben

Tájékoztató a kétszintű érettségi vizsgáról, a felsőoktatási felvételiről és a szakképzésről. Szeged, 2016. január 12.

Tájékoztató a kétszintű érettségi vizsgáról, a felsőoktatási felvételiről és a szakképzésről. Szeged, 2016. január 12. Tájékoztató a kétszintű érettségi vizsgáról, a felsőoktatási felvételiről és a szakképzésről Szeged, 2016. január 12. Igazgató: Siposné Gyuris Valéria Érettségi vizsgáért felelős igazgatóhelyettes: Sutka

Részletesebben

Felvételi 2015 Felvételi tájékoztató 2015

Felvételi 2015 Felvételi tájékoztató 2015 Felvételi 2015 A döntést segítő kiadványok Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2015. szeptemberben induló képzésekre (www.felvi.hu) Hivatalos kiegészítő 2015. január 31-ig Felvételi tájoló 2015. (Felvi-rangsorokkal)

Részletesebben

PONTSZÁMÍTÁS 2013-ban. TANULMÁNYI PONTOK (maximum 200) ÉRETTSÉGI PONTOK (maximum 200) TÖBBLETPONTOK (maximum 100)

PONTSZÁMÍTÁS 2013-ban. TANULMÁNYI PONTOK (maximum 200) ÉRETTSÉGI PONTOK (maximum 200) TÖBBLETPONTOK (maximum 100) PONTSZÁMÍTÁS 2013-ban TANULMÁNYI PONTOK (maximum 200) ÉRETTSÉGI PONTOK (maximum 200) TÖBBLETPONTOK (maximum 100) FELVÉTELI PONTOK (200+200+100) Pontszámítás 200+200+100 Tanulmányi pontok Max. 200 pont

Részletesebben

Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar

Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nyílt Nap 2015. január 27. 2015. február 6. A 2015. évi általános eljárás főbb dátumai Felsőoktatási felvételi tájékoztató megjelent kizárólag elektronikusan

Részletesebben

FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 1 FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2015.02.02. 2015. A felvételi eljárásról Határidők I. Hivatalos kiegészítés: 2015. január 31. Jelentkezési határidő: 2015. február 15. E-felvételi hitelesítés: 2015.

Részletesebben

A felsőoktatási felvételi eljárás 2013. Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola

A felsőoktatási felvételi eljárás 2013. Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola A felsőoktatási felvételi eljárás 2013 Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Jogszabályi helyzet A 500 pont, azaz 400+100 pontos rendszer. A minimális pontszám alapképzésben és egységes,

Részletesebben

Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola

Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola FELVÉTELI a 2015-2016-os tanévre TANDÍJ NINCS! Szakközépiskola Összesen 6 osztály 204 tanuló, ebből 2 osztály turizmus szakirány érettségi

Részletesebben

Tájékoztató az egyéni tanrend összeállításához a 11. évfolyamra. a 2015/2016. tanévben

Tájékoztató az egyéni tanrend összeállításához a 11. évfolyamra. a 2015/2016. tanévben Tájékoztató az egyéni tanrend összeállításához a 11. évfolyamra a 2015/2016. tanévben A 11. (12-13.) évfolyamon a tanrend az érettségi - felsőoktatási felvételi igényekhez igazodik Tanulóink korábbi választásuktól

Részletesebben

Tájékoztató az érettségiről és a felvételiről

Tájékoztató az érettségiről és a felvételiről Tájékoztató az érettségiről és a felvételiről KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA JELENTKEZÉSI DILEMMÁK A Z ÉRETTSÉGI ÉS A FELVÉTELI KAPCSOLATA BOLOGNAI RENDSZER FELVÉTELI A kétszintű érettségi néhány jellemzője

Részletesebben

11. Az iskola évfolyamainak száma: 1 és 2 évfolyamos, iskolai rendszerű képzés keretében

11. Az iskola évfolyamainak száma: 1 és 2 évfolyamos, iskolai rendszerű képzés keretében ALAPÍTÓ OKIRAT /A többször módosított alapító okirat a 2013. május 23-i kuratóriumi döntés alapján született módosításokkal, egységes szerkezetben, melynek hatályba lépése: 2013.09.01. napjától/ 1. Az

Részletesebben

Figyelem! Tájékoztató

Figyelem! Tájékoztató Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, megismerje a jól végzett munka örömét, az alkotás izgalmát, megtanulja szeretni, amit csinál, és megtalálja azt a munkát,

Részletesebben

A felsőoktatási felvételi eljárás legfontosabb tudnivalói

A felsőoktatási felvételi eljárás legfontosabb tudnivalói A felsőoktatási felvételi eljárás legfontosabb tudnivalói Fontosabb határidők 2015. február 15. jelentkezési kérelem rögzítésének határideje az E-felvételiben 2015. február 23. hitelesítés 2015. július

Részletesebben

w w w. w a r d m a r i a. h u

w w w. w a r d m a r i a. h u Budapesti Ward Mária Iskola PÁLYAORIENTÁCIÓS TÁJÉKOZTATÓ 2016. október 18. w w w. w a r d m a r i a. h u ÉRETTSÉGI SZINTEK Középszint - itt az iskolában, saját tanárok előtt - középszintű követelmények

Részletesebben

Továbbtanulás a felsőoktatásban

Továbbtanulás a felsőoktatásban Továbbtanulás a felsőoktatásban Szemerszki Marianna Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) OFI konferencia, 2011. december 7. Minőségfejlesztés a felsőoktatásban TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Intézményrendszer

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Nemzeti Közszolgálati Egyetem Felvételi eljárás, ösztöndíjak Jelentkezés módja Kizárólag e-felvételi keretében, amelyet a www.felvi.hu honlapon, regisztráció után lehet benyújtani. Felvételi Tájékoztató

Részletesebben

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója Az iskola neve: Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Az iskola OM-azonosítója: 028300

Részletesebben

PTE-IFK. 1. oldal, összesen: 7 PTE FI58544 INTÉZMÉNY ELÉRHETŐSÉGE

PTE-IFK. 1. oldal, összesen: 7 PTE FI58544 INTÉZMÉNY ELÉRHETŐSÉGE PTE FI58544 PTE-IFK INTÉZMÉNY ELÉRHETŐSÉGE 7100 Szekszárd, Rákóczi u. 1. Telefon: (74) 528-300 Fax: (74) 528-301 E-mail: felveteliinfo@igyfk.pte.hu Honlap: http://www.igyfk.pte.hu A JELENTKEZÉSI LAPOT

Részletesebben

Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar

Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Intézmény elérhetősége: Cím: 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Postacím: 4010 Debrecen, Pf. 38. Telefonszám:(52) 512-900/62239 Fax: (52) 412-336 E-mail: kustar.katalin@arts.unideb.hu

Részletesebben

KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI. 2013/2014. tanév

KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI. 2013/2014. tanév KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI 2013/2014. tanév KÉTSZINTŰ ÉRETTSÉGI KÖZÉPSZINTŰ Az írásbeli és a szóbeli vizsga az intézményben. A szaktanár értékel. Az írásbeli időpontja: 2014. május 5-26. A szóbeli időpontja:

Részletesebben

A 2014-es felsőoktatási felvételi eljárás

A 2014-es felsőoktatási felvételi eljárás A 2014-es felsőoktatási felvételi eljárás A jelentkezés rendje Általános tudnivalók A felsőoktatási felvételi tájékoztató megjelenése : 2013. december 16. Esetleges változások( ún. pótkötet) a tájékozatóban

Részletesebben

Tájékoztató. az érettségi vizsga és a felvételi eljárás folyamatáról, határidőkről tennivalókról és a pontszámításról. Kalász Ákos igh.

Tájékoztató. az érettségi vizsga és a felvételi eljárás folyamatáról, határidőkről tennivalókról és a pontszámításról. Kalász Ákos igh. Tájékoztató az érettségi vizsga és a felvételi eljárás folyamatáról, határidőkről tennivalókról és a pontszámításról Kalász Ákos igh. I. Érettségi 2015 1. Érettségi jelentkezés - jelentkezési lapokat legkésőbb

Részletesebben

Felvételi Felvételi tájékoztató 2017

Felvételi Felvételi tájékoztató 2017 Felvételi 2017 A döntést segítő kiadványok Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2017. szeptemberben induló képzésekre (www.felvi.hu) Hivatalos kiegészítő 2017. január 31-ig Képzési szintek A - Alapképzés:

Részletesebben

Érettségi vizsga 2014/2015

Érettségi vizsga 2014/2015 Érettségi vizsga 2014/2015 1. Érettségi tantárgyai Öt tárgyból kell érettségi vizsgát tenni, és az öt közül négy kötelezően előírt: - Magyar nyelv és irodalom - Matematika - Történelem - Idegen nyelv Az

Részletesebben

Alapképzésben, nappali munkarendben meghirdetett szakok. Önköltség (félév) Képz. Idő (félév)

Alapképzésben, nappali munkarendben meghirdetett szakok. Önköltség (félév) Képz. Idő (félév) Képz. szint Munkarend Fin. forma Meghirdetett képzések Alapképzésben, nappali munkarendben meghirdetett szakok Önköltség (félév) Képz. Idő (félév) Kapacitás min < max Érettségi vizsgakövetelmények A N

Részletesebben

Felvételi a GUNDEL-ben

Felvételi a GUNDEL-ben Felvételi a GUNDEL-ben BVHSZC = Budapesti Vendéglátó és Humán Szakképzési Centrum (összesen 9 iskola) Közös (!) oktatási azonosító: 203078 Négy vendéglátó szakképző iskola Dobos C. József Szakképző Iskola,

Részletesebben

TOVÁBBI FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELI LEHETŐSÉGEK 2014. ÉVBEN AVAGY A PÓTFELVÉTELI

TOVÁBBI FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELI LEHETŐSÉGEK 2014. ÉVBEN AVAGY A PÓTFELVÉTELI TOVÁBBI FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELI LEHETŐSÉGEK 2014. ÉVBEN AVAGY A PÓTFELVÉTELI A 2014. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás kiegészítéseként egyes felsőoktatási intézmények pótfelvételi lehetőséget

Részletesebben

Szakközépiskola. képzési. tájékoztató. 2009/2010-es tanév. e sti. tagozat. Pécs 2009

Szakközépiskola. képzési. tájékoztató. 2009/2010-es tanév. e sti. tagozat. Pécs 2009 Szakközépiskola képzési tájékoztató 2009/2010-es tanév e sti tagozat 1223 0255 1478 Pécs 2009 az esti tagozatos képzés általános tudnivalói Az iskola alapítványi fenntartású intézmény. Középfokú és emelt

Részletesebben

SZIE-GTK. Intézmény elérhetősége:

SZIE-GTK. Intézmény elérhetősége: SZIE-GTK Intézmény elérhetősége: 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1. Telefon: (28) 522-090 Fax: (28) 522-040 E-mail: katona.laszlone@gtk.szie.hu Honlap: http://www.gtk.szie.hu Felvételivel kapcsolatos egyéb

Részletesebben

Felsőoktatási felvételi eljárások 2010

Felsőoktatási felvételi eljárások 2010 Felsőoktatási felvételi eljárások 2010 Dr. Manherz Károly, szakállamtitkár Bakonyi László, elnök (Oktatási Hivatal) Kerekes Gábor, ügyvezető általános helyettese (Educatio Társ. Szolg. Nonprofit Kft.)

Részletesebben

Továbbtanulási adatok és pályakövetés eredményei 2006/2007

Továbbtanulási adatok és pályakövetés eredményei 2006/2007 KÖZGAZDASÁGI Továbbtanulási adatok és pályakövetés eredményei 2006/2007 Végzettek Jelentkezők Egyetemre Felvételt nyert Főiskolára Felsőfokú szakképzésbe 130 fő 122 fő 23 fő (Szegedi Tudományegyetem, Veszprémi

Részletesebben

Hallgatók tájékoztatása a 2014/15. tanévi díjtételekről (kiírások és fizetési határidők)

Hallgatók tájékoztatása a 2014/15. tanévi díjtételekről (kiírások és fizetési határidők) Hallgatók tájékoztatása a 2014/15. tanévi díjtételekről (kiírások és fizetési határidők) Tisztelt Hallgatók! A BGF szenátusa 2014. június 12-én az alábbi határozatot hozta: A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA

Részletesebben

INFORMÁCIÓ A 2015-2016. ÉVI MEGYEI PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓHOZ

INFORMÁCIÓ A 2015-2016. ÉVI MEGYEI PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓHOZ INFORMÁCIÓ A 2015-2016. ÉVI MEGYEI PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓHOZ Intézmény neve: Gimnázium, Informatikai, Közgazdasági, Nyomdaipari Szakközépiskola és Szakiskola Intézmény címe: 3300 Eger, Mátyás király

Részletesebben

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola

Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola Pécsi József Nádor Gimnázium és Szakképző Iskola KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ OM azonosító: 201190 Felnőttképzési akkreditációs szám: 01056-2008 7632 Pécs, Melinda u. 23. Tel./fax: 72/410-596 email: miok@mail.datanet.hu

Részletesebben

Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnáziuma

Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnáziuma Általános tájékoztató nyolcadikosoknak 2017/2018. tanév Zalaegerszegi SzC Keszthelyi Közgazdasági Szakgimnáziuma Kedves nyolcadik osztályos Tanuló! Egy olyan ismertetőt olvashatsz, amelyből tájékoztatást

Részletesebben

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar. Felvételi tájékoztató 2013.

Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar. Felvételi tájékoztató 2013. Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar Felvételi tájékoztató 2013. A JELENTKEZÉS MÓDJA nyomtatvány felsőoktatási jelentkezési lapon (1380 Budapest Pf. 1190 címre) e-jelentkezés e-felvételi

Részletesebben

Osztályszám Tagozatkód (tanult idegen nyelv) Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő 1 01 Humán gimnázium (német angol)

Osztályszám Tagozatkód (tanult idegen nyelv) Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő 1 01 Humán gimnázium (német angol) KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZÉPISKOLA, IDEGENFORGALMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA 9024 Győr, Örkény I. u. út 8 10. Tel.: 96/510-670 E-mail: titkar@krudy.gyor.hu, honlap: www.krudy.gyor.hu

Részletesebben

Kedves Tanuló! A 2015/2016-os tanévre meghirdetett osztályok OM azonosító: 029280

Kedves Tanuló! A 2015/2016-os tanévre meghirdetett osztályok OM azonosító: 029280 Kedves Tanuló! Bizonyára nehéz feladat előtt állsz, hiszen döntened kell arról, hogy milyen iskolában akarsz tanulni az elkövetkezendő néhány évben. Tájékoztatónkkal szeretnénk számodra segítséget nyújtani,

Részletesebben

BÁLINT MÁRTON ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS KÖZÉPISKOLA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 2015-2016-os tanévre

BÁLINT MÁRTON ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS KÖZÉPISKOLA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 2015-2016-os tanévre BÁLINT MÁRTON ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS KÖZÉPISKOLA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2015-2016-os tanévre Kedves Leendő Tanulónk! Tisztelt Érdeklődő Szülők! Tájékoztatónk célja, hogy felvételi követelményeinket nyilvánosságra

Részletesebben

Tájékoztató az érettségi vizsga és a felvételi eljárás folyamatáról, határidőkről tennivalókról és a pontszámításról

Tájékoztató az érettségi vizsga és a felvételi eljárás folyamatáról, határidőkről tennivalókról és a pontszámításról Tájékoztató 2016. az érettségi vizsga és a felvételi eljárás folyamatáról, határidőkről tennivalókról és a pontszámításról 2016. 01. 13. Kalász Ákos igh. 1 I. Érettségi 2016 1. Érettségi jelentkezés -

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán 2014 februárjában induló ANYAGMÉRNÖK és KOHÓMÉRNÖK mesterszakokról

TÁJÉKOZTATÓ. a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán 2014 februárjában induló ANYAGMÉRNÖK és KOHÓMÉRNÖK mesterszakokról TÁJÉKOZTATÓ a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karán 201 februárjában induló ANYAGMÉRNÖK és KOHÓMÉRNÖK mesterszakokról A Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Kara felvételt hirdet a 201 februárjában

Részletesebben

Beiskolázás a Gundel -ben

Beiskolázás a Gundel -ben Beiskolázás a Gundel -ben BVHSZC = Budapesti Vendéglátó és Humán Szakképzési Centrum Oktatási azonosító: 203078 (közös!!!) Négy vendéglátó szakképző iskola Dobos C. J., Gundel K., G. Perlasca, Szamos M.

Részletesebben

Felvételi tájékoztató 2010/2011-es tanév

Felvételi tájékoztató 2010/2011-es tanév Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskola és Kollégium 4400 Nyíregyháza, Krúdy Gy.u.32. Telefon: (42) 445-332 Fax: (42) 447-545 E-mail: sipkay@chello.hu http://www.sipkay.hu

Részletesebben

Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Szakgimnáziuma OM azonosító száma: /014

Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Szakgimnáziuma OM azonosító száma: /014 Szegedi Szakképzési Centrum Gábor Dénes Szakgimnáziuma OM azonosító száma: 203052/014 Cím: 6724 Szeged, Mars tér 14. Telefonszám: 62/558-751 Fax: 62/558-755 E-mail: gabord@gdszeged.hu Honlap: www.gdszeged.hu

Részletesebben

Itt vannak a 2011-es felvételi ponthatárok: 457 pont kellett a legnépszerőbb szakhoz

Itt vannak a 2011-es felvételi ponthatárok: 457 pont kellett a legnépszerőbb szakhoz Page 1 of 6 Itt vannak a 2011-es felvételi ponthatárok: 457 pont kellett a legnépszerőbb szakhoz felvételi, felvételi ponthatárok, ponthatárok, ponthatár, felvételi pontok, felvételi 2011, felvételi pontszámítás,

Részletesebben

Szegedi Szakképzési Centrum Kőrösy József Gazdasági Szakképző Iskolája Felvételi tájékoztató

Szegedi Szakképzési Centrum Kőrösy József Gazdasági Szakképző Iskolája Felvételi tájékoztató Alapítva 1885-ben Szegedi Szakképzési Centrum Kőrösy József Gazdasági Szakképző Iskolája Felvételi tájékoztató 2016-2017. tanév Iskolánkban közgazdasági ágazatban folytatunk oktatást a 9-13. évfolyamon.

Részletesebben

1. Az intézmény neve. 2. Székhelye 1051 Budapest, Sas utca 25. 3. Tagintézményei /telephelyek/: Magyar Üzletemberképző Szakközépiskola

1. Az intézmény neve. 2. Székhelye 1051 Budapest, Sas utca 25. 3. Tagintézményei /telephelyek/: Magyar Üzletemberképző Szakközépiskola \\Server2\vezetok$\Muk_eng\Muk_eng_2015\Alapito Okirat-MUA 20150526.doc ALAPÍTÓ OKIRAT /A többször módosított alapító okirat a 2015. május 26-i kuratóriumi döntés alapján született módosításokkal egységes

Részletesebben

A Bornemisza Péter Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Sportiskola tájékoztatója a 2017/2018. tanévben induló tanulmányi

A Bornemisza Péter Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Sportiskola tájékoztatója a 2017/2018. tanévben induló tanulmányi A Bornemisza Péter Gimnázium, Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda és Sportiskola tájékoztatója a 2017/2018. tanévben induló tanulmányi területek képzési struktúrájáról Tájékoztató a tagozatokról

Részletesebben

12. Az iskola évfolyamainak száma: 1 és 2 évfolyamos, iskolai rendszerű képzés keretében

12. Az iskola évfolyamainak száma: 1 és 2 évfolyamos, iskolai rendszerű képzés keretében ALAPÍTÓ OKIRAT /A többször módosított alapító okirat a 2014. május 26-i kuratóriumi döntés alapján született módosításokkal, egységes szerkezetben, melynek hatályba lépése: 2014.09.01. napjától/ 1. Az

Részletesebben

Pest Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztály. Az érettségi vizsga szervezési feladatai, a jogszabályi változások

Pest Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztály. Az érettségi vizsga szervezési feladatai, a jogszabályi változások Pest Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztály Az érettségi vizsga szervezési feladatai, a jogszabályi változások 2012. Tavaszi érettségi vizsgaidőszak STATISZTIKA Vizsgázók : 10.602 fő Értékelt tantárgyi

Részletesebben

Felvételi 2014 Felvételi tájékoztató 2014

Felvételi 2014 Felvételi tájékoztató 2014 Felvételi 2014 A döntést segítő kiadványok Felsőoktatási felvételi tájékoztató 2014. szeptemberben induló képzésekre (www.felvi.hu) Hivatalos kiegészítő 2014. január 31-ig Felvételi tájoló 2014. (Felvi-rangsorokkal)

Részletesebben

BÁLINT MÁRTON ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPISKOLA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 2012-2013-as tanévre

BÁLINT MÁRTON ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPISKOLA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. 2012-2013-as tanévre BÁLINT MÁRTON ÁLTALÁNOS ÉS KÖZÉPISKOLA FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2012-2013-as tanévre Kedves Leendő Tanulónk! Tisztelt Érdeklődő Szülők! Tájékoztatónk célja, hogy felvételi követelményeinket nyilvánosságra

Részletesebben

Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója

Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója Az EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIMNÁZIUM 2014-2015. tanévre vonatkozó felvételi tájékoztatója 1. Az intézmény neve: EGRI SZILÁGYI ERZSÉBET GIM- NÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM 2. Címe, telefonszáma: 3300 EGER, IFJÚSÁG

Részletesebben

Irányszám min. < max. PED magyar és 6 40 < 100 idegen nyelv (5) v. szakmai előkészítő tárgy (3) A N A óvodapedagógus

Irányszám min. < max. PED magyar és 6 40 < 100 idegen nyelv (5) v. szakmai előkészítő tárgy (3) A N A óvodapedagógus ELTE TÓK Intézmény elérhetősége: Cím: 1126 Budapest, Kiss János altb. u. 40. Telefon: (1) 487-8100 Honlap: http://www.tok.elte.hu/to Felvételivel kapcsolatos egyéb elérhetőség: Tanulmányi Osztály I. em.

Részletesebben

Felsőoktatási felvételi tájékoztató februárban induló képzések

Felsőoktatási felvételi tájékoztató februárban induló képzések Bármely tanári szakképzettség mellé vagy után választható kizárólag második tanári szakképzettségek magyar mint idegen nyelv tanára háztartásgazdálkodás-tanár életvitel és gyakorlati ismeretek műveltségterületi

Részletesebben

A bolognai folyamat és a felsőoktatási felvételi 2016

A bolognai folyamat és a felsőoktatási felvételi 2016 A bolognai folyamat és a felsőoktatási felvételi 2016 Batthyány Kázmér Gimnázium Szigetszentmiklós Készítette: Szerticsné Pinczés Mária ÉRETTSÉGI Egyik döntés: Érettségi 2 ÉRETTSÉGI Kötelező tárgyak: magyar

Részletesebben

Iskolai pályaválasztási tájékoztatók időpontjai: 2014. november 24. (hétfő) 15 óra 2015. január 05. (hétfő) 15 óra

Iskolai pályaválasztási tájékoztatók időpontjai: 2014. november 24. (hétfő) 15 óra 2015. január 05. (hétfő) 15 óra Igazgató: Pribelszki János E-mail: ig@vejsz.sulinet.hu Honlap: www.vejsz.sulinet.hu (Aktuális információk) www.facebook.com/jendrassik-venesz Középiskola és Szakiskola Telefon: 88/567-430, 88/426-866 Telefax:

Részletesebben

A Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma szakképzési tájékoztatója érettségizettek számára

A Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma szakképzési tájékoztatója érettségizettek számára A Nyíregyházi SZC Széchenyi István Közgazdasági, Informatikai Szakgimnáziuma és Kollégiuma szakképzési tájékoztatója érettségizettek számára a 2017/2018. tanévre Kedves Érettségiző! A Nyíregyházi SZC Széchenyi

Részletesebben

Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről

Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről Tájékoztató az emelt szintű érettségi felkészítésről 10. évfolyam Összeállította: Csajági Sándor igh. Érettségi Kétszintű érettségi: Középszint Kötelező 5 tantárgy Szakképző évfolyam feltétele Felsőfokú

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A GDF INTÉZMÉNYI NYELVI VIZSGÁHOZ

TÁJÉKOZTATÓ A GDF INTÉZMÉNYI NYELVI VIZSGÁHOZ TÁJÉKOZTATÓ A GDF INTÉZMÉNYI NYELVI VIZSGÁHOZ A felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 2012. szeptember 1-jén hatályba lépő 107. -a értelmében az állami mentesség az intézmény döntése és a törvényben

Részletesebben

1. Ukrán nyelv 4. 2. Biológia Profil 140. 1. Ukrán nyelv 4 2. Világirodalom Profil 4 1. Ukrán nyelv 4. 2. Matematika Profil 140. 1.

1. Ukrán nyelv 4. 2. Biológia Profil 140. 1. Ukrán nyelv 4 2. Világirodalom Profil 4 1. Ukrán nyelv 4. 2. Matematika Profil 140. 1. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola a 214/215. tanévre felvételt hirdet: Nappali tagozatos felsőfokú szakképzésre (molodsij szpecialiszt): Szak A vizsgatárgyak A tantárgy státusa Minimálisan

Részletesebben

Nyelvvizsga követelmények a Nyíregyházi Főiskolán (Az oklevél, OKJ-s bizonyítvány kiadásának idegen nyelvi követelményei) 2010.

Nyelvvizsga követelmények a Nyíregyházi Főiskolán (Az oklevél, OKJ-s bizonyítvány kiadásának idegen nyelvi követelményei) 2010. Nyelvvizsga követelmények a Nyíregyházi Főiskolán (Az oklevél, OKJ-s bizonyítvány kiadásának idegen nyelvi követelményei) 2010. Ének zene Karvezetés Népzene Ügyvitel Magyar Történelem Szak Informatikus

Részletesebben

Osztályszám Tagozatkód Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő 1 01 Humán gimnázium (angol olasz)

Osztályszám Tagozatkód Humán gimnázium (angol német) 4 év 32 fő 1 01 Humán gimnázium (angol olasz) GYŐRI KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM, KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ KÖZÉPISKOLA, IDEGENFORGALMI ÉS VENDÉGLÁTÓIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLA 9024 Győr, Örkény I. utca 8 10. Tel.: 96/510-670 E-mail: titkar@krudy.gyor.hu OM azonosító:

Részletesebben