ÉVKÖNYV Reszocializációs Központ és Átmeneti Otthon Nagykeszi

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "ÉVKÖNYV Reszocializációs Központ és Átmeneti Otthon Nagykeszi"

Átírás

1 ÉVKÖNYV Reszocializációs Központ és Átmeneti Otthon Nagykeszi

2 MIELŐSzó Milyen út vezetett el hozzánk...? Mocsok - hazugság - csalás: klenseink már a pokol tornácán jártak!!! Elloptam az anyám gyűrűit és a bátyám CD lejátszóját, hogy legyen miből innom. Mikor hazamentem, az anyám sírt, de ez engem egyáltalán nem érdekelt. Fáj ez, ha most erre visszaemlékszem, és nagyon elszomorít. Együtt laktam az öcsémmel és az anyámmal, de pénzt a háztartásba sosem adtam, nem segítettem a bátyámnak sem az építkezésén, nem érdekelt semmi, csak az ital és a volt kolléganőm, Szilvia, ő még most is, állandóan ott van minden gondolatomban. -mti. SOhA NEM FElejTEM EL: FUTOK A PLAZ- MA TV-vel A KUKORICÁSBan, AMiT épp MOSt LoPTAM El A NAgyMaMÁMTól. LOTAM, mert KelLetT a DRog. BOCSáSS Meg, NAGYI. -NTI A nővérem nagyon szeret engem, mégis - kiloptam őt. Az aranyékszereiért drogot kellett vennem. Már majdnem egy fél éve voltam itt a Reménységben, mikor ezt bevallottam neki. -lbi Lassan hatvanéves vagyok. Az alkohol mindenemet elvett: ház, autó, család, munka, barátok, egészség. Utcákon átcsavargott évek, a hajléktalanok élete, étkezés a kukákból... /sat Eljátszottam automatán a házamat, munkámat, a családomat, de hiszem, hogy az életemet még nem játszottam el. És ezért érdemes dolgozni magamon. -zi. Muszáj volt játszanom, muszáj volt tehát lopnom:édesanyám bankkönyvét. A barátnőm sem tudott (akart) segíteni, inkább ivott és megcsalt engem. Át kellett értékelnem a kapcsolatunkat és az eddigi életemet. Életemet? -ci. Ahhoz, hogy megszülessünk, meg kell halnunk. Megvolt mindenem: szép család, befutott karrier, népszerűség, siker. Házastársi hűtlenségem után jött a válás, az ivászatok: elvesztem, és kezdhetek mindent előlről. Pont. A mondat is mindig ponttal kezdődik. (De én sokszor írok három pontot...?) -gr REMÉNYSÉG 02.

3 Tartalom: Mielőszó Alapinformációk - Előszó: A helyünkön lenni Hozzászól Hozzászól - Továbbmegyünk: Átmeneti Otthon MIELŐSzó Kis lépésekkel Megyünk egy úton. Ez az út nem mindíg könnyű, gyakran hozhat keserűséget. Megoldásokat keresünk lehetőségeket: az ember nem adja fel még akkor sem, amikor már ereje végét járja, főleg ha tudja: nincs egyedül. Megtalálja a felé nyújtott segítő kezet, az életet újra tiszta szemekkel látja, újra tiszta lélekkel érzi. Látja az elveszett fényt, hallja az elveszett békesség hangját. De időre van még szüksége és erőre. Megértésre. Szeretetre. Hogy tovább lépkedhessen a most már helyes úton... Kertész Gábor Kezünk munkája (Nem) hétköznapjaink Gazdálkodás A könyvvizsgáló jelentése 16. Terápiás közösség 17. Összefoglaló - Köszönet 18. Nem vagyunk egyedül mindig magasabbra... REMÉNYSÉG 03.

4 ALAPINFORMÁCIÓK Szervezési- és munkabeosztás Felügyelő tanács: Ellenőr: Igazgató: Alkalmazottak: Mgr. SZŐCS Gizella MUDr. BAJNOK István TÓTH Zsolt Ing. PALLAG György Mgr. SZŐCS Kálmán Doc. Ing. CZAJLIK Miklós, PhD., pedagógus - nevelő Mgr. SZŐCS Kálmán, igazgató Mgr. SZŐCS Gizella, szociális dolgozó TÓTH Péter, adm.- technikai alkalmazott ŐSZI Imre, általános karbantartó Külső munkatársak: Ing. FARKAS József, építésvezető Mgr. MEŠŤÁNEK, Róbert, építész HELVICH Anna, szociális dolgozó ĎURINA Jozef, könyvelés ŠPÁNIK Erika, pedagógus... és sokan mások Akkreditáció A Munka-, Szociális- és Családügyi Minisztérium én, a T.t. 305/2005 sz. törvény 63-ik -a alapján, 5 éves időtartamra akkreditációt adott a Reszocializációs Központnak gyermek- és ifjúságvédelmi szociális jogvédelmének végrehajtására. Regisztráció A Nyitrai Kerületi Hivatal Általános Belügyi Igazgatási Szakosztálya 1997 augusztus 28-án a OVVS/NO-1/97 sz., a Komáromi Körzeti Hivatal Jogi Szakosztálya 1992 április 1-én. Práv. 198/92 sz. - eredeti Nádej - Reménység Szociális Alapítvány. REMÉNYSÉG 04.

5 ELŐSZÓ Mgr. Szőcs Kálmán - igazgató A helyünkön lenni... Meggyőződésünk, hogy mind az egyénnek, mind az emberi közösségeknek helyük és küldetésük van az életben....állítjuk, hogy a függőségben lévő embereknek joguk van a változásra... Meggyőződésünk, hogy szervezetünk - és a hozzánk hasonló szervezetek - munkájára szükség van: ezzel a függőséggel érintett, vagy veszélyeztetett embereken segítünk. Sokan megtaláltak minket 2010-ben is: sokaknak hiányoztunk volna, ha nem lennénk a helyünkön. Több szervezettel együtt - mi is - valami eltérő hozzáállást képviselünk: állítjuk, hogy a függőségben lévő embereknek joguk van a változásra és nem a mi képünkre. Megtalálni (újra) önmagukat ehhez időre van szükség és védett körülményekre Célcsoportunk tagjai elveszítették tájékozódási képességüket, nincsenek a helyükön. Fizikailag talán még ott is lennének, a személyiségük azonban egy másik világban él. Az ő valódi helyük - átmenetileg - a reszocializációs központ, hogy először a szívük kerüljön helyére.. A saját helyünkön lenni egyben úgy is értelmmezhető, mint egy őrhely, ahol ki kell tartanunk és helyt kell állnunk még akkor is, ha ez - egyelőre nincs megfelelően értékelve. Azt gondolom, nem topogtunk egy helyben, annak ellenére sem, hogy nem tudtunk eleget beruházni, fejleszteni. A személyiségfejlesztés terén tovább léptünk: a környezetünkben olyan értékek születtek, amelyek klienseink és családjuk számára a forrást jelenthetik. REMÉNYSÉG 05.

6 HOZZÁSZÓL... Doc. Ing. Czajlik Miklós, PhD., - pedagógus - nevelő éber vagyok, tiszta maradok... A reszocalizációs folyamat célja, hogy segítse klienseinket a saját lábukra állni, s ezáltal visszatérhessenek a társadalomba, öntudatosan élhessék az életüket, a jövőjüktől való félelem nélkül. Száz órákban mérhető az én hozzájárulásom ehhez a bonyolult folyamathoz, amelyet a terápiás gyakorlatokon végzek. Ezeknek célja, hogy a klienseink jobban megismerjék önmagukat, felépítsék egyéniségüket, erősítve ezzel öntudatukat. Az öntudatos kliens ezáltal éberséggel fegyverkezik fel a társadalmi élet veszélyeivel szemben, képes szembesülni ezekkel a veszélyekkel, és nem esik vissza. Központunk a reménytelennek tűnő esetekben is tud segíteni Éberséget kínálunk, tiszta életet, beteges függőség helyett.. Gyakorlaton a Reménység Reszocializációs központban A Komensky egyetem másodikos szociális dolgozó-szakos hallgatójaként, barátnőmmel Noémival, a Reménységben töltöttem a gyakorlati időmet. Csak néhány napot voltunk itt, de ez alatt az idő alatt nagyon megszerettem ezt az intézményt. Ebben a közösségben éreztem először a feltétel nélküli szeretetet, bizalmat és hitet. A napirend biztosította a szabad légkört, a személyes beszélgetéseket, a csoportos eszmecserét. Tetszett az is, ahogyan a régebbi kliensek segítették az újonnan jötteket, kellemes atmoszférát teremtve ezzel. A szenvedélybetegekkel való munka nagyon igényes feladat, gyakran nem hozza meg az elvárt eredményt, de mégis nagy fontossággal bír és gazdagít. Köszönöm a lehetőséget, hogy pár napra én is tagja lehettem ennek a közösségnek, amelyre szeretettel gondolok, s ahová - ha tehetem - mindíg visszatérek. A Reménység számomra mint a megnyugvás és feltöltődés szigete jelenik meg. Csodálatos érzés találkozni a régi kliensekkel, akik absztinensként élő példái annak, hogy létezik újrakezdés. A szeretet, a hit, az odaadás, az őszinteség és az egymás problémáihoz való hozzáállás nagyon megérintett, és tudom, hogy amit itt átéltem, kamatoztatni tudom majd a későbbi munkám során. Isten áldása kísérje továbbra is ezt a munkát... Vajda Zsófia REMÉNYSÉG 06.

7 Mgr. Szőcs Gizella - szociális dolgozó Átmeneti Otthon... HOZZÁSZÓL... Annak érdekében, hogy a reszocializációs programunk eredményei fennmaradjanak, 2005-ben meg nyitottuk az Átmeneti Otthont (védett otthon). A szociális gondoskodásról szóló törvény 195/1988 sz., 25. szakasza épp ezzel foglalkozik ig, és kényszerből a 2009 és 2010-es években mint támogatott lakhatás kellett, hogy működjünk..miután sikerült elintéznünk az összes hivatali formalitást, 2010 végén megkaptuk az engedélyt az Átmenti Otthon megnyitására. Végre (sok akadályt leküzdve) 2011 január 1-től a Tk 448/2008.sz. 27 -sa működhet az Átmeneti Otthon - szociális létesítmény, amely jegyeiben a családi élethez hasonló szolgáltatásokat biztosít. Ez egy kisebb létesítmény, ahol személyre szabott kapcsolat tarható fenn a klienssel. A program része a tanácsadás is. A legfőbb oka az Átmeneti Otthon létrehozásának az volt, hogy vannak klienseink, akik bár már sikeresen befejezték a reszocializációs programot, nincs másik lehetőségük élethelyzetük megoldására. A rendelet értelmében a lakhatás és felügyelet mellett biztosítva van a viselkedés felügyelése is. A feltételeket ehhez az illetékes minisztérium, 161/99 sz. rendelete szabályozza. Így működtünk Vagy az utcára kerülnek, vagy egy más jellegű szociális intézetbe, ami, ebben a számukra létfontosságú helyzetben szintén csak kilátástalan megoldás lenne. REMÉNYSÉG 07.

8 HOZZÁSZÓL... MUDr.Bulajcsík Ferenc - a központ háziorvosa Ha a kliens együttműködik az orvosával... Bár a modern orvostudomány nem ismeri el a csodát, vannak esetek, amikor még a tapasztalt orvos is konstatálja, hogy valami rendkivüli történt... Ilyen az én esetem a Reménység Reszocializációs Központ egyik kliensével. A neve Imre, alkoholfüggő, évekig hódolt a szesznek. Ez egészségügyi problémákhoz vezetett, a belgyógyászati vizsgálatok eredményei riasztók voltak, a páciens mája oly mértékben károsodott, hogy az esély a gyógyulásra minimális, majdnem kizárt volt. Elbeszélgettem Imrével a betegségéről, a lehetőségeiről, megegyeztünk abban, hogy csak egy út maradt, a teljes absztinencia és a terápiában való együttműködés. Imre vasakarattal kezdett dolgozni magán, egy kezelést sem hagyott ki, megfogadta a tanácsaimat, aktív és fáradhatatlan volt, példaképpé vált a többi kliens számára. Ma boldog ember, az egészségi állapota nem igényel komolyabb orvosi felügyeletet. Tudja, hogy a legrosszabb már utána van, de azt is tudja, hogy ez minek köszönhető. Három fogalom szerencsés találkozása: az orvosával való együttműködés, vasakarat...és hosszú távú absztinencia. Egy életre szóló absztinencia... Ankét Milyen véleménnyel vannak rólunk Nagykeszin? Íme a válaszok: Balogh Irénke - a mi élelmiszer-ellátónk: Az előítéletek, melyek a reszocializációs központ megérkeztével jelenvoltak, már elcsitultak. A klienseket normális embereknek tartom, nem volt szerencséjük: a körülmények kergették őket a kétségbeesésbe és lettek függők. Az elhagyott telepből, ahol most élnek, paradicsomot hoztak létre. Rožňanská Márta - a mi fodrásznőnk: Ismerem a Reménység lakóit, hozzám járnak nyiratkozni. Azért mert alkoholisták, drogosok nos én nem így nézem ezeket a fiúkat, örülök, ha jönnek: kedvesek, udvariasak, őszinték. Elmondják a gondjaikat, és jól esik nekik, hogy érdeklődöm a sorsuk iránt. Amit pedig azon a lerombolt telepen véghez vittek, az már majdnem egy csoda. Sokan példát vehetnének róluk Besztro Mária - a mi pénztárosnőnk: Minden hétfőn hozzánk járnak vásárolni - nincs velük semmi problémánk. Épp olyan emberek, mint mindenki más. Ki tudja mi mindent éltek át, míg függővé váltak. Megértésre van szükségük és nem megvetésre, türelemre és támogatásra, hogy újra boldogok lehessenek. Varga Szilvia - a mi virágárusunk: Tiszteljük azt a munkát, amit a központ dolgozói és lakói végeznek. Egy elhagyatott majort tettek virágoskertté, példás otthonná. Őket intelligens ember nem ítélheti el, őket épp úgy kell szeretni, mint bárki mást, mert kinek nincs ma valamilyen szenvedélye? Legyenek erősek, akarják a visszatérést a civil életbe, mert kár lenne értük. REMÉNYSÉG 08.

9 Jövőbeli terveink TOVÁBBMEGYÜNK... Az elmúlt években értékes tapasztalatokat gyűjtöttünk: láttuk, hogy motiválóan hatottak klienseinkre a sikeresen megvalósított projektek. Tudatosítottuk, hogy a megszerzett moctivációkat nem hagyhatjuk elveszni. Célunk, hogy a csoport nagyobb önállóságra tegyen szert. El kell érnünk, hogy klienseink reálisan lássák helyzetüket, önértékelésük ne legyen szélsőséges. A megvalósított feladatoknak azt kell elősegíteniük, hogy klienseink gyakorolhassák már meglévő képességeiket: legyenek azok építkezési- vagy kerti munkák, konyhai tennivalók, vagy saját személyiségük továbbfejlesztése. El kell érnünk, hogy klienseink reálisan lássák helyzetüket, önértékelésük ne legyen szélsőséges Egy épület reszocializációs központtá való teljes rekonstrukcója szervezetünk és klienseink számára is nagy kihívás volt. Az átalakítás 2005-től folyt, részben pályázaton nyert pénzekből, részben klienseink és hozzátartozóik hozzájárulásából. Az új épület 16 kliensnek biztosít kellemes otthont. Szervezetünk komplex reszocializációs programjának további célja a társadalomba, a családba és a munkerőpiacra való beilleszkedés. A komplex reszocializációs program megalkotásával a fizikai teljesítőképességben és a személyiségfejlődésben keletkezett zavarok súlyos szociális következményeit akarjuk megelőzni. Egy másik, a terveinkben szereplő gazdasági épület felújítása és üzembe helyezése szerves része ennek a komplex reszocializációs programnak. A helyi, saját tulajdon érzésére, mint kiváló alapokra lehet építeni. Az így kialakított védett környezetben kielégíthetők klienseink magasabb szintű reszocializációs és reintegrációs igényei is. Ezek a következők: Az önálló életmód, a munkaerőpiacon való elhelyezkedés, a lakásgondok megoldásának feltételeit biztosító perspektíva, a személyiségfejlődés magasabb színvonala, az értelmes munka bebiztosítása kreatív- és munkaterápiával, munkalehetőségek bebiztosítása védett munkahelyen. Amennyiben anyagi forráshoz jutunk, egy többfunkciós sportpályát is szeretnénk létrehozni. Folytatjuk környezetünk szépítését és megépítünk egy sziklakertet is. Mgr. Szőcs Gizella Az egyik felújításra váró épület REMÉNYSÉG 09.

10 KEZÜNK MUNKÁJA A 2010-ben elvégzett feladatok Az év folyamán főleg az építkezésben jeleskedtünk: Új kerítés készült a főépület mellett - alapokat ástunk, beállítottuk és összeszereltük a fémszerkezetet, betonoztunk, méretre vágtuk, legyalultuk és felszereltük a fa kerítés-elemeket Befejeztük a terasz csempézését a korlát elkészítése után helyükre kerültek a talajcsempék is REMÉNYSÉG 10.

11 KEZÜNK MUNKÁJA A 2010-es évben a revitalizációs munkálatok voltak az elsődlegesek terepmunkák, virágoskert kialakítása, az új kerítés és a főépület közötti terület füvesítése Ezeket a munkálatokat a klienseink végezték el a munkaterápia keretén belül. REMÉNYSÉG 11.

12 A MI (nem) HÉTKÖZNAPJAINK Ha tiszta egy ember, akkor szabad. A szabadság... REMÉNYSÉG 12.

13 A MI (nem) HÉTKÖZNAPJAINK... ünnep. Simogató ünnep minden hétköznap. REMÉNYSÉG 13.

14 GAZDÁLKODÁS Bevételek( ) adományokból szolgáltatások nyújtásából a Reszocializációs Központ részére a Nyitra Megyei Önkormányzat dotációja a Támogatott Lakhatás részére a Nyitra Megyei Önkormányzat dotációja más hosszú lejáratú anyagi tulajdon aktiválása Együtt A gazdálkodás eredménye 2010-ben ( ) 182 Költségek ( ) anyagfelhasználás energiafelhasználás javítások és karbantartás 490 egyéb szolgáltatások bérköltségek a törvényből eredő szoc. és egészségügyi bizt ingatlanadó kamatok egyéb terhek 565 leírás (ingatlan értékében) Együtt Ebből működtetési költségek: Reszocializációs Központ: bérköltségek tiszta bér adó kiadások adó bérkiadások szociális biztosítás (szerv.+alk.) bérkiadások egészségbiztosítás (szerv.+alk.) szolgáltatások tisztítószerek 265 el. energia gáz vízközmű díjak 681 élelmiszer lakásinventár 827 irodaszerek 311 telekommunikációs díjak 787 helyi adók és illetékek 834 bérlet 556 jav. és karbantartás (szolgáltatások és anyag) 626 üzemanyag 951 terápiás kiadások számlavezetés 163 egyéb 466 Együtt REMÉNYSÉG 14.

15 GAZDÁLKODÁS atámogatottlakhatásra: bérköltségek tiszta bér adó kiadások adó 157 bérkiadások szociális biztosítás (szerv.+alk.) bérkiadások egészségbiztosítás (szerv.+alk.) 666 tisztítószerek 91 el. energia 717 gáz vízüzem díjak 170 élelmiszer helyi adók és illetékek 313 bérlet 209 jav. és karbantarás (szolgáltatások és anyag) 19 egyéb 163 Együtt Az állóeszközök összértéke: Forgóeszközök: ebből ( ): készlet 631 rövid lejáratú követelés bankszámla 444 Össztulajdon: A tulajdonfedezet saját forrásai összesen: Más források: ebből ( ) hosszú lejáratú kötelmek 664 rövid lejáratú kötelmek banki hitel, kölcsönök Saját és más források összesen: REMÉNYSÉG 15.

16 KÖNYVVIZSGÁLÓI JELENTÉS REMÉNYSÉG 16.

17 TERÁPIÁS KÖZÖSSÉG Reszocializációs Központunkban lévő klienseink összetételének vizsgálata bizonyos mutatók alapján Információink klienseinkről 2010-ben Nincs információnk Tiszták - természetes környezetben Visszaesés az ittartózkodás után Tiszták - védett környezetben Iskolai végzettség szerinti összetétel Főiskola/Egyetem Általános iskola Szakközépiskola Általános középfokú - érettségivel Életkor szerint 51 és több Függőség szerint Játék-automaták Alkohol Kombinált REMÉNYSÉG 17.

18 ÖSSZEFOGLALÓ - KÖSZÖNET Az önkéntesség alapján... A 2010-es év értékelésénél meg kell állapítanom, hogy rendkívül igényes és nehéz volt. A legmegalázóbb a túlélésért folytatott mindennapos harc volt - szervezetünk megalakításának tizennyolc éve után és a jól kialakított szakmai munka ellenére... Nehezen dolgozható fel a kegyetlen valóság: anyagi okok miatt kellett megválnunk három kiváló szakemberünktől, akik éveken keresztül becsületesen végezték munkájukat. Számunkra pedig, akik továbbra is itt dolgozunk, szolgálunk, maradt a kemény munka, a hosszú, munkával töltött órák, silány anyagi elismerés, stb.,...de főleg és leginkább a szeretet itt és most. Elfogadott tény, hogy az, ahogyan a társadalom képes gondoskodni állampolgárainak legsebezhetőbb csoportjairól, mértéke lehet az életminőségnek és a társadalom fejlettségének is. Tudjuk, az említett körülmények mély nyomokat hagytak munkatársaink és önkénteseink életében, ám hisszük, hogy ezek nemcsak negatív, de pozitív emlékek is. A negatív hatások ellenére, amelyek egész évben befolyásolták munkánkat, figyelmünk középpontjában továbbra is klienseink maradtak szenvedélybeteg, függőségben lévő emberek, családtagjaik, volt kliensek akikért elkezdtük és továbbfolytatjuk ezt a felelősségteljes munkát, szolgálatot. Az oldalt összeállította Mgr. Szőcs Gizella Köszönettel tartozunk A 2010-es év értékelésekor meghatódottan kell szólnom az Önök segítőkészségéről, az áldozatkész munkatársak és fáradhatatlan önkénteseink munkájáról, minek köszönhetően, a nehézségeink ellenére is sikerült biztosítani működésünket, megvalósítani és befejezni egyes projektjeinket. Köszönettel tartozunk Mindnyájuknak, és egyben kérjük is Önöket, hogy segítsenek továbbra is, hogy útunk továbbra is a helyes irányba vezessen, áldott és hasznos legyen azok számára, akikért ezen az úton elindultunk... REMÉNYSÉG 18.

19 TÁMOGATÓK TM STAV Kft. Dunaszerdahely, T+T MICROPOL Kft.,Komárom, Shila Style Kft. Komárom, Jumal Kft. Komárom, Human International o. z. Ipolyfödémes, Kollár Zoltán magánvállalkozó Komárom, Mezőgazdasági Szövetkezet Nagykeszi, Községi Hivatal Nagykeszi, FIMA Nagykeszi, Ajrin élelmiszer Nagykeszi, Cukrászda Nagykeszi, IZOLMAT Kft. Pozsony, Nyugat-szlovákiai villamosművek Komárom, Glaxo- SmithKline Slovakia Kft., Tóth Erika könyvelő, Jozef Ďurina könyvelő, Madarassy Zsófia, Dubský Tamás, MUDr. Farkas István, Pozsár Ferenc, Ing. Zolczer Tamás és sokan mások... NEM VAGYUNK EGYEDÜL... VISZLÁT ben EGYÜTTMŰKÖDŐ PARTNEREK Megyei Önkormányzati Hivatal, Nyitra, Területi Hivatal, Nyitra Emberbarát Alapítvány Budapest, Szlovákia Kormányhivatala, RRA Somorja, Alsó-Csallóköz Városainak és Falvainak Szövetsége, KIMM Ráckeresztúr, Béke Gyermekotthon Budapest, esta e. V. Görlitz, Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal, Komárom, OPPP Komárom, Szlovák Földalap, Komárom... REMÉNYSÉG 19.

20 ELÉRHETŐSÉG: Nádej - Reménység, n. sz. Fő utca196, Nagykeszi Tel./fax: IČO: , DIČ: Bankszámla szám: /5600 www. resocializacia.sk

A Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium és Szakközépiskola pedagógiai programja 1

A Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium és Szakközépiskola pedagógiai programja 1 1 Mottó: Szerintem az individuumhoz csakis individuális megértéssel szabad közeledni. Más-más nyelven kell beszélni minden egyes pácienssel.... A döntő az, hogy emberként álljak egy másik emberrel szemben.

Részletesebben

A Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium és Szakközépiskola pedagógiai programja

A Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium és Szakközépiskola pedagógiai programja A Belvárosi Tanoda Alapítványi Gimnázium és Szakközépiskola pedagógiai programja Mottó: Szerintem az individuumhoz csakis individuális megértéssel szabad közeledni. Más-más nyelven kell beszélni minden

Részletesebben

TAITA ALAPÍTVÁNY. Afrikai Gyermekekért. Egy csepp magyar segítség Fekete-Afrikában

TAITA ALAPÍTVÁNY. Afrikai Gyermekekért. Egy csepp magyar segítség Fekete-Afrikában TAITA ALAPÍTVÁNY Afrikai Gyermekekért Egy csepp magyar segítség Fekete-Afrikában ELNÖKI KÖSZÖNTŐ IGAZGATÓI KÖSZÖNTŐ Az ember megy a maga útján. És amerre jár széles e világon, örömet csihol. Kegyelmet

Részletesebben

2010. Szakmai beszámoló. Szenvedélybetegekért. Megálló Csoport Alapítvány. Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért Szakmai beszámoló 2010.

2010. Szakmai beszámoló. Szenvedélybetegekért. Megálló Csoport Alapítvány. Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért Szakmai beszámoló 2010. Szakmai beszámoló Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért 2010. Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért Szakmai beszámoló 2010. Megálló Csoport Alapítvány 1083 Budapest, Szigony utca 37.

Részletesebben

Európai Dél-Alföldi Regionális Alapítvány

Európai Dél-Alföldi Regionális Alapítvány Önkéntesség elterjesztése a hátrányos helyzetű Csanád térségben 2012. november 01.-2013. október 31. Záró Tanulmány Tartalomjegyzék 1. Szervezet adatai... 4 2. A szervezet önkéntes programja... 5 a) Az

Részletesebben

Beszámoló. 2014. évi szakmai beszámolója. a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága (FESZGYI)

Beszámoló. 2014. évi szakmai beszámolója. a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága (FESZGYI) 2. számú melléklet Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága 1095 Budapest, Mester u. 19 tel: 216-0983, 218-6175. Beszámoló a Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények

Részletesebben

Hogyan válhat előnnyé a hátrányos helyzetűek foglalkoztatása?

Hogyan válhat előnnyé a hátrányos helyzetűek foglalkoztatása? Felelős kiadó GAK Oktató Kutató és Innovációs Nonprofit Közhasznú Kft. Székhely: 2103 Gödöllő, Páter Károly út 1. Telefon: +36 28 522 940 Telefax: +36 28 430 531 Kapcsolat Email: diverzitas@gak.hu Honlap:

Részletesebben

sokan vagyunk egyedül

sokan vagyunk egyedül Budapest Főváros Önkormányzatának Módszertani Gyermekvédelmi Szakszolgálata Balogh Dániel, Dr. Bede Nóra, Felméry Tamás, Kuslits Gábor, Móga Mária, Németh Katalin, Rakos Eszter, Simon Balázs, Szabó Áron

Részletesebben

LELKIERŐ FIATALON A FIATALOKÉRT EGYESÜLET 2007. ÉVI BESZÁMOLÓ

LELKIERŐ FIATALON A FIATALOKÉRT EGYESÜLET 2007. ÉVI BESZÁMOLÓ LELKIERŐ FIATALON A FIATALOKÉRT EGYESÜLET 2007. ÉVI BESZÁMOLÓ A szervezet bemutatása Az utóbbi évek gazdasági és társadalmi átalakulása súlyos lelki terheket rótt az egyénekre és a családokra. Az anyagi

Részletesebben

TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0131 ZÁRÓTANULMÁNY. www.dartke.hu info@dartke.eu Dr. Nagy Gábor Dániel Dr. Nagy Gábor Dániel +36309061735.

TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0131 ZÁRÓTANULMÁNY. www.dartke.hu info@dartke.eu Dr. Nagy Gábor Dániel Dr. Nagy Gábor Dániel +36309061735. TÁMOP-5.5.2-11/2-2012-0131 ZÁRÓTANULMÁNY 1. Szervezet adatai: Név: Székhely: 6721 Szeged, Sajka u. 16. Levelezési cím: 6721 Szeged, Sajka u. 16. Telefon: +3662 641-580 Fax: +3662 641-580 Dél-alföldi Regionális

Részletesebben

Az önkéntes meghatározása

Az önkéntes meghatározása Az önkéntes meghatározása Az önkéntes kifejezés (latinul voluntarius, önkéntes, önmagát kínáló) eredetileg a lengyel nyelvben alakult ki és két jelentése volt: az első azt a diákot jelentette, amelyik

Részletesebben

MindenGyerek Konferencia Budapest, 2005 január 24-26.

MindenGyerek Konferencia Budapest, 2005 január 24-26. MindenGyerek Konferencia Budapest, 2005 január 24-26. ELTE Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék Hilscher Rezsô Szociálpolitikai Egyesület Gyerekparadicsom Alapítvány MindenGyerek Konferencia 2005

Részletesebben

Bagdi Nóra: Az észtországi hajléktalan-ellátásról Történelem

Bagdi Nóra: Az észtországi hajléktalan-ellátásról Történelem Bagdi Nóra: Az észtországi hajléktalan-ellátásról Történelem Ahhoz, hogy Észtország jelenlegi helyzetét és a hajléktalanságot megértsük, először az észt történelmet kell átlátnunk. Észtország az utóbbi

Részletesebben

Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért

Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért Megálló Csoport Alapítvány Szenvedélybetegekért Szakmai beszámoló 2OO9 1 Tartalom 1. Bevezető 4 2. Tevékenységek 5 2.1 Drop-in (alacsonyküszöbű szolgáltatás) 5 2.2 Szenvedélybetegek nappali ellátása 6

Részletesebben

carissimi:layout 1 2010.03.02. 11:34 Page 1 nonprofit alap

carissimi:layout 1 2010.03.02. 11:34 Page 1 nonprofit alap nonprofit alap Carissimi: anyanyelven az esélyegyenlőségért Több évtizedes szakmai munkámnak mindig fontos eleme volt, hogy szükség esetén magyarul beszéltünk, ez természetes munkaeszköz volt. Ezért minden

Részletesebben

AZ ESÉLYEGYENLŐSÉG, MINT TÁRSADALMUNK MÉRCÉJE A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐK FELNŐTTKÉPZÉSÉNEK JELENE

AZ ESÉLYEGYENLŐSÉG, MINT TÁRSADALMUNK MÉRCÉJE A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐK FELNŐTTKÉPZÉSÉNEK JELENE Hangya Dóra AZ ESÉLYEGYENLŐSÉG, MINT TÁRSADALMUNK MÉRCÉJE A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐK FELNŐTTKÉPZÉSÉNEK JELENE Ha az embert olyannak vesszük, amilyen, tulajdonképpen rosszabbá tesszük. De ha olyannak vesszük,

Részletesebben

A gyermekkori izomsorvadásról

A gyermekkori izomsorvadásról Esély fogyatékos és egészségkárosodott embereknek I. évfolyam, 2010. június Bemutatkozó szám A gyermekkori izomsorvadásról Az én történetem Őssejtbeültetés lehetőség vagy veszély? Minden tetőről lehet

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 Személyes okok... 3 Témaválasztás... 3 Szakirodalom... 3 Célom... 4 Szenvedélybetegség... 5 A szenvedélybetegség

TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 Személyes okok... 3 Témaválasztás... 3 Szakirodalom... 3 Célom... 4 Szenvedélybetegség... 5 A szenvedélybetegség TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 3 Személyes okok... 3 Témaválasztás... 3 Szakirodalom... 3 Célom... 4 Szenvedélybetegség... 5 A szenvedélybetegség röviden... 5 Addikció fogalma... 5 Dependencia... 6 Kialakulás...

Részletesebben

Eròs Antónia: Mások sikerei irigységet szülnek

Eròs Antónia: Mások sikerei irigységet szülnek E m b e r s é g b ô l p é l d á t! 440 Ft I. évf. 4. szám 2011. augusztus Valentin csak arra emlékszik, hogy régen sokáig kórházban volt Használjuk gyakran az egészség kilenc konyhakerti òrét! Hogyan jelenik

Részletesebben

Emlékeztető. a 2008. november 24-én megtartott első Regionális Szakmai Napról. Összefogás a hajléktalanság visszaszorításáért

Emlékeztető. a 2008. november 24-én megtartott első Regionális Szakmai Napról. Összefogás a hajléktalanság visszaszorításáért Emlékeztető a 2008. november 24-én megtartott első Regionális Szakmai Napról Összefogás a hajléktalanság visszaszorításáért Helyszín: Résztvevők: A rendezvény szervezője: Budapesti Módszertani Szociális

Részletesebben

Választ Szigetmonostor

Választ Szigetmonostor 2014. augusztus - szeptember XX. 8-9. Választ Szigetmonostor Polgármester- és képviselő jelöltek 2014. A Helyi Választási Bizottság által, a 2014. október 12-én tartandó helyi önkormányzati képviselő és

Részletesebben

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához

Telepítési Csomag Kézikönyv önkéntes programok szociális intézményekben történõ elindításához HEFOP -2.2.1.-06/1-2006-12-0020/4.0. BEFOGADÓ INTÉZMÉNYEK. A SZOCIÁLIS SZEKTOR FEJLESZTÉSE ÖNKÉNTES PROGRAMOK SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEKBE TÖRTÉNÕ INTEGRÁLÁSÁN KERESZTÜL. Alcím: Szociális szakemberek és önkéntesek

Részletesebben

Köszönjük! Legyetek jók, ha tudtok! komplex bűnmegelőzési modellprojekt

Köszönjük! Legyetek jók, ha tudtok! komplex bűnmegelőzési modellprojekt 2014. június 15. Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény HÍRLEVÉL II. évfolyam 2. szám Köszönjük! Megint eltelt egy félév. S ez idő alatt is oly sok minden történt velünk,

Részletesebben

Az öt muskétás FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA

Az öt muskétás FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA Az öt muskétás FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA 1 Tartalom 1. Foglalkoztatási stratégiai célkitűzések 2. A helyzetfelmérés és tanulságai 3. Dániai tapasztalatok hatása a foglalkoztatási stratégiánk kialakítására

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2011

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2011 MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2011 Készült: 2012. január 19. - 2 - Egyesületünk a fogyatékos emberek érdekvédelmi szerveződésére az 1989. évi II. törvény (Az egyesülési

Részletesebben

www.gordiusz95zrt.hu NYÁRI NAPKÖZI TÓTH ADRIENN ÖTTUSÁZÓ OLIMPIKONUNK 2012. AUGUSZTUS 30. KÖZÉRDEKŰ ÖNKORMÁNYZATI LAP XIII. ÉVFOLYAM, 14.

www.gordiusz95zrt.hu NYÁRI NAPKÖZI TÓTH ADRIENN ÖTTUSÁZÓ OLIMPIKONUNK 2012. AUGUSZTUS 30. KÖZÉRDEKŰ ÖNKORMÁNYZATI LAP XIII. ÉVFOLYAM, 14. Ára: 150 Ft 2012. AUGUSZTUS 30. KÖZÉRDEKŰ ÖNKORMÁNYZATI LAP XIII. ÉVFOLYAM, 14. SZÁM AUGUSZTUS 20. ÜNNEPÉN BURZON LOVASVERSENY NYÁRI NAPKÖZI TÓTH ADRIENN ÖTTUSÁZÓ OLIMPIKONUNK www.gordiusz95zrt.hu AUGUSZTUS

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága (FESZGYI) 2011. évi működéséről

BESZÁMOLÓ A Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága (FESZGYI) 2011. évi működéséről Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága Családtámogató és Gyermekjóléti Központ Családsegítő Szolgálat 1095 Budapest, Mester u. 19 tel: 216-0983, 218-6175. BESZÁMOLÓ A Ferencvárosi

Részletesebben

OLTALOM KARITATÍV EGYESÜLET BESZÁMOLÓ 2005 2006

OLTALOM KARITATÍV EGYESÜLET BESZÁMOLÓ 2005 2006 OLTALOM KARITATÍV EGYESÜLET BESZÁMOLÓ 2005 2006 Wesley János Kiadó Kht. Budapest, 2007 OLTALOM KARITATÍV EGYESÜLET BESZÁMOLÓ 2005 2006 Wesley János Kiadó Kht. Budapest, 2007 Wesley János Kiadó Kht. Budapest,

Részletesebben

BÁRKI ÉRINTETT LEHET. dr. Kardosné Csalai Emőke. Butné Fehér Julianna. Helt Margit Zsuzsanna. Tamás Andrea Tisztl Henrik.

BÁRKI ÉRINTETT LEHET. dr. Kardosné Csalai Emőke. Butné Fehér Julianna. Helt Margit Zsuzsanna. Tamás Andrea Tisztl Henrik. BÁRKI ÉRINTETT LEHET Butné Fehér Julianna dr. Kardosné Csalai Emőke Helt Margit Zsuzsanna Tamás Andrea Tisztl Henrik Tóth Réka Zita BÁRKI ÉRINTETT LEHET 2 0 1 0 A kockázati társadalom székesfehérvári

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A HERMANN ALICE ÓVODA MAGASABB VEZETŐI PÁLYÁZATÁNAK ELBÍRÁLÁSÁRÓL

ELŐTERJESZTÉS A HERMANN ALICE ÓVODA MAGASABB VEZETŐI PÁLYÁZATÁNAK ELBÍRÁLÁSÁRÓL Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata (9400 Sopron, Fő tér 1.) Ügyiratszám: 62.686/2010. 63.725/2010. 62.685/2010. 62.684/2010. 63.556/2010. CÍM: ELŐTERJESZTÉS A HERMANN ALICE ÓVODA MAGASABB VEZETŐI PÁLYÁZATÁNAK

Részletesebben