KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA"

Átírás

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 24. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Spanyol nyelv középszint írásbeli vizsga I. Olvasott szöveg értése

2 Fontos tudnivalók Az Olvasott szöveg értése feladatok megoldására 60 perce van, az idő leteltével a munkát be kell fejeznie. A megoldáshoz szótárt nem használhat. A feladatok megoldásának sorrendje tetszőleges. A feladatlapra jegyzetelhet akár ceruzával, akár tollal, a feladat végső megoldását azonban minden esetben egyértelmű formában tollal kell beírnia a megadott helyre. (A megoldási táblázatokban nem szereplő megoldásait nem értékeljük.) A szerzett ok beírására szolgáló szürke mezőkbe ne írjon. A feladatokat tartalmi szemok alapján értékelik, azaz a nyelvtani és a helyesírási hibákat csak akkor veszik figyelembe, ha azok a válasz megértését akadályozzák. Minden feladatban csak egy megoldás értékelhető. Több beírt megoldás esetén a válasz akkor sem fogadható el, ha közöttük van a jó megoldás is. (Amennyiben a feleletválasztós tesztben egynél több megoldást karikázott be, megoldása értékelhetetlen.) Az egyes feladatokra az ott feltüntetett számnál több nem adható. Jó megoldásai egy ot érnek, a rossz megoldás 0. Fél és többlet nem adható. Ha elrontott valamit, húzza át, és egyértelműen javítsa ki. Az ön által áthúzott megoldást vagy megoldásrészletet nem értékelik. írásbeli vizsga, I. összetevő 2 / október 24.

3 I. Complete el siguiente texto con las doce palabras que faltan de las 15 que le ofrece el ejercicio. Escriba en las casillas el número del hueco. El ejemplo está marcado con el número 0. (12 puntos) Por qué los anillos olímpicos son de colores? Todo el mundo conoce el (0) de los Juegos Olímpicos: los anillos (1) y de cinco colores distintos (2) en dos filas, con tres arriba y dos (3) sobre un fondo blanco impoluto. De dónde viene este logotipo? Quién lo propuso? Por qué tienen distintos colores? El primero que propuso esta simbología para los Juegos Olímpicos fue Pierre de Coubertin, un barón historiador francés más (4) por ser el (5) de los Juegos Olímpicos modernos, allá por el año 1914, en el Congreso Olímpico de París. Allí (6) este logotipo como suma de todas las naciones pues los seis colores (azul, negro, amarillo, verde, rojo y el blanco del fondo incluido) fueron elegidos de modo que todos los países tuvieran al menos uno de los colores en su (7) nacional. Por ejemplo, en el caso de España, todos los colores de la enseña patria, el rojo y el amarillo, están representados en la bandera olímpica. Además se eligieron cinco anillos como (8) de los cinco continentes y el hecho de que estén entrelazados simboliza la (9) de las naciones a través del deporte. La primera vez que ondeó la bandera fue en los Juegos Olímpicos de Amberes, en el año 1920 convirtiéndose (10) el logotipo oficial general del (11) olímpico, independientemente de los distintos (12) de cada olimpiada de manera específica. La primera vez que se utilizó en un cartel olímpico oficial fue en los Juegos Olímpicos de Invierno de 1928 celebrados en St.Moritz. (Muy interesante - Javier Flores - 08/08/2012) abajo dispuestos fundador recomienda bandera emblema logotipos se expuso campeón en movimiento (0) símbolo conocido entrelazados por unión Szerezhető Szerzett 12 írásbeli vizsga, I. összetevő 3 / október 24.

4 II. Lea el artículo de abajo y mire con atención las afirmaciones. Después decida y marque con una cruz (X) si son verdaderas o falsas según el contenido del texto. El ejemplo está marcado con el número 0. (5 puntos) Qué es el "síndrome de la vida ocupada"? Se te olvida con frecuencia dónde dejaste las llaves, o dónde aparcaste el coche? Te cuesta recordar los nombres de las personas con las que te relacionas? Es posible que sufras el Síndrome de la vida ocupada. Así han denominado los investigadores del CPS Research, un centro de investigación de Glasgow (Escocia), el problema de desmemoria y falta de concentración que padecen muchas personas como consecuencia de un estilo de vida frenético, con múltiples ocupaciones en el hogar o el trabajo y el bombardeo incesante de información procedente de teléfonos móviles, televisión, radio, internet Ante esta situación, los investigadores han puesto en marcha un estudio clínico bautizado Eureka para tratar de averiguar si este tipo de olvidos -que no deben ser confundidos con una pérdida seria de memoria, la cual sí puede estar relacionada con la demencia presenil- puede ser tratado con una dosis baja de un fármaco que se usa para tratar Alzheimer, la memantina. (Muy interesante - Elena Sanz -23/06/2011) VERDAD FALSO (0) El olvido de las cosas más cotidianas puede ser síntoma de este problema mental. 13) La gente de la calle llama este tipo de problemas de nuestra memoria síndrome de la vida ocupada. 14) Según los expertos la causa de este síndrome es la vida precipitada actual y la aluvión de informaciones que nos invaden cada día. 15) Eureka es un fármaco con que pueden ser tratados las personas que sufren el síndrome de la vida ocupada. 16) Este problema mental es la primera señal de la pérdida seria de memoria. 17) Según los especialistas la memantina puede ser medicina posible para el tratamiento del síndrome. Szerezhető Szerzett 5 írásbeli vizsga, I. összetevő 4 / október 24.

5 III. Ordene las frases del cuento siguiente. El comienzo está marcado con el número 0. (8 puntos) La cesta de huevos A) Al rato se encontró con la ardilla y se repitió la operación. Y más tarde con la lagartija y con el saltamontes y con el grillo A todos les dio huevos la buena Pochola, por eso cuando quiso darse cuenta sólo tenía dos en la cesta. B) Claro, había llegado antes de lo que pensaba! C) Como era el cumpleaños de su amigo Micol, Pochola llenó una cesta de huevos y se dispuso a llevárselos como regalo. D) Gracias a eso, Micol tuvo su cesta llena y Pochola llegó a tiempo de participar en una sensacional fiesta de cumpleaños. E) Muy pronto, Pochola se encontró con un gorrión amigo suyo, al que se le hizo la boca agua al ver aquellos huevos. F) No sé si llegaré a tiempo! dijo preocupada. Con lo despacio que vamos los caracoles y encima con este peso! pensó y salió de su casa. G) Pero lo mejor de todo es que en casa de Micol le aguardaba otra sorpresa. Los animales a los que había dado huevos estaban allí y todos habían llevado los huevos de parte de Pochola. H) Qué rabia! exclamó. Con el bonito regalo que quedaba con la cesta llena! Pero como no hay un mal que por bien no venga, también se dio cuenta de que ya casi estaba en casa de su amiga. I) Vale, toma un par de ellos! Pero no me entretengas que no llego al cumpleaños! (Los 365 cuentos de animales y ALCOEXPORT. S.L.) (0) C Szerezhető 8 Szerzett írásbeli vizsga, I. összetevő 5 / október 24.

6 IV. Lea el artículo sobre un hallazgo arqueológico importante y busque el lugar de los 5 fragmentos. El ejemplo está marcado con (0). (5 puntos) La obra de arte más antigua de América Investigadores de la Institución Smithsonian y Universidad de Florida han anunciado el descubrimiento de un fragmento de hueso, de aproximadamente años, (0). Este grabado es el ejemplo más antiguo conocido de arte de la Edad de Hielo en toda América. El hueso fue descubierto en Vero Beach por James Kennedy, un cazador de fósiles vocacional, que (26). Consciente de su importancia potencial, Kennedy contactó con los científicos de la Universidad de Florida y el Museo Smithsonian. Este es un descubrimiento muy emocionante, dijo Dennis Stanford, antropólogo del Museo Nacional Smithsoniano de Historia Natural y coautor del trabajo. Hay cientos de representaciones de proboscidios en paredes de cavernas y talladas en huesos en Europa, pero ninguno en Estados Unidos, hasta ahora. El grabado mide 7,62 centímetros de largo y 2,54 centímetros de altura. El hueso fósil (27), lo más probable es que sea un mamut o mastodonte, o podría tratarse de un perezoso gigante. Según ha explicado Barbara Purdy autora principal de la investigación del equipo, (28) hasta que fue examinado minuciosamente por los arqueólogos, paleontólogos, antropólogos forenses, ingenieros de ciencia de los materiales y especialistas en arte. El equipo examinó la composición elemental de los huesos grabados y otros del mismo yacimiento. También se utilizó la microscopía óptica y electrónica para comprobar que los bordes de la talla (29). Tras confirmar su autenticidad, este raro hallazgo proporciona evidencias de que los habitantes del continente americano en la última Edad de Hielo (30). El grabado tiene por lo menos años de antigüedad, ya que es la fecha de la última aparición de estos animales en el este de América del Norte. (Muy interesante - Elena Sanz - 23/06/2011) A) es un fragmento de un hueso largo de un mamífero de gran tamaño B) con una imagen grabada de un mastodonte C) crearon imágenes artísticas de los animales que cazaban D) había un considerable escepticismo acerca de la autenticidad del dibujo en el hueso E) no mostraban signos de haber sido tallados recientemente o que los surcos se hicieran con herramientas de metal F) recogió los huesos y más tarde, durante su limpieza, descubrió el grabado írásbeli vizsga, I. összetevő 6 / október 24.

7 (0) B Szerezhető Szerzett 5 írásbeli vizsga, I. összetevő 7 / október 24.

8 maximális szám I. feladat 12 I. Olvasott szöveg értése II. feladat 5 III. feladat 8 IV. feladat 5 FELADATPONT ÖSSZESEN 30 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért szám javító tanár Dátum:.. I. Olvasott szöveg értése száma egész számra kerekítve programba beírt egész szám javító tanár jegyző Dátum:.. Dátum:.. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a II. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga az I. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a II. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, I. összetevő 8 / október 24.

9 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 24. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 24. 8:00 II. Nyelvhelyesség Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Spanyol nyelv középszint írásbeli vizsga II. Nyelvhelyesség

10 írásbeli vizsga, II. összetevő 2 / október 24.

11 Fontos tudnivalók A Nyelvhelyesség feladatok megoldására 30 perce van, az idő leteltével a munkát be kell fejeznie. A megoldáshoz szótárt nem használhat. A feladatok megoldásának sorrendje tetszőleges. A nyelvhelyességi vagy helyesírási hibával leírt megoldás nem fogadható el! A feladatlapra jegyzetelhet akár ceruzával, akár tollal, a feladat végső megoldását azonban minden esetben egyértelmű formában tollal kell beírnia a megadott helyre. (A megoldási táblázatokban nem szereplő megoldásait nem értékeljük.) A szerzett ok beírására szolgáló szürke mezőkbe ne írjon. Minden feladatban csak egy megoldás értékelhető. Több beírt megoldás esetén a válasz akkor sem fogadható el, ha közöttük van a jó megoldás is. (Amennyiben a feleletválasztós tesztben egynél több megoldást karikázott be, megoldása értékelhetetlen.) Az egyes feladatokra az ott feltüntetett számnál több nem adható. Jó megoldásai egy ot érnek, a rossz megoldás 0. Fél és többlet nem adható. Ha elrontott valamit, húzza át, és egyértelműen javítsa ki. Az ön által áthúzott megoldást vagy megoldásrészletet nem értékeljük. írásbeli vizsga, II. összetevő 3 / október 24.

12 I. Complete el texto con las preposiciones que faltan. No olvide la contracción del artículo donde sea necesario! El ejemplo está marcado con el número 0. (8 puntos) El interés por su historia, sus referentes culturales y la tranquilidad que desprende en medio del océano Pacífico, han convertido la Isla de Pascua (0) el lugar habitado más remoto del planeta adonde cada año, llegan miles de viajeros procedentes (1) todos los lugares del mundo. Desde Santiago de Chile se tardan horas en un vuelo directo. La compañía de bandera de Chile tiene varios vuelos (2) semana auque es conveniente reservar (3) mucha antelación ya que la demanda es muy fuerte (4) todo el año. Hay una amplia oferta hotelera y varios hoteles (5) lujo en Hanga Roa, localidad con habitantes. Hay posibilidades de alojamiento también en casa pascuenses. Los precios de los servicios son considerablemente más altos que en el territorio chileno continental. No resulta recomendable llegar hasta allí (6) tener reservas previas. La comida esencial en la isla es el pescado y dentro de éstos, el atún goza de una marcada preferencia siendo preparado (7) múltiples maneras, pero también en la mayoría de los hoteles hay cocina internacional. Las langostas forman también parte (8) los menús habituales que ofrecen los distintos establecimientos. En frutas tropicales autóctonas, el plátano y la piña son de extraordinaria calidad. ( (0) en Szerezhető 8 Szerzett írásbeli vizsga, II. összetevő 4 / október 24.

13 II. Marque con un círculo la solución adecuada. El ejemplo está marcado con el número 0. (10 puntos) Perfectamente adaptados a convivir con el ser humano, perros y gatos son nuestros (0) amigos: nos ayudan sin pedir (9) a cambio, tan sólo (10) poco de cariño. (11) 41 % de las familias españolas posee un perro o un gato. Viven con nosotros perros y de gatos. La razón para justificar un número (12) elevado es que la mayoría de los seres humanos disfruta del contacto con ellos. Desde la década de (13) 60 se habla cada vez más del efecto terapéutico de las mascotas. Y desde entonces se les ha encontrado beneficiosos para niños, ancianos, enfermos mentales, (14) para delincuentes. En España 500 invidentes circulan con sus perros-guía. Las mascotas (15) han mostrado beneficiosas en la terapia con niños autistas. Aunque los animales no los curan, mejoran su sociabilidad. (16) de las experiencias positivas se da en la rehabilitación penitenciaria. La interacción de los animales de compañía favorece la buena evolución de (17) jóvenes inadaptados, mejorando su autoestima, sus relaciones personales, e incluso se ha apreciado un descenso del uso de drogas. En definitiva, el vínculo entre mascotas y personas cada vez es más fuerte. Así parece que nos agradecen nuestra atención desde (18) mil años. (Muy interesante, Número 372) (0) a) mayores b) mejores c) menores d) deseados 9. a) alguno b) nada c) ninguno d) poco 10. a) un b) lo c) d) el 11. a) El b) Los c) De d) 12. a) buen b) más c) tan d) 13. a) unos b) c) los d) casi 14. a) además b) tanto c) hacia d) incluso 15. a) también b) nos c) se d) siempre 16. a) Ninguna b) Otra c) Algo d) Bastante 17. a) muchos b) tantos c) más d) demasiados 18. a) varios b) unos c) cinco d) hace Szerezhető Szerzett 10 írásbeli vizsga, II. összetevő 5 / október 24.

14 III. Transforme los infinitivos en la forma adecuada del pasado. El ejemplo está marcado con el número 0. (7 puntos) El nombre que todo el mundo desea Dentro del país boliviano, la capital forma parte de sus nueve departamentos entre la cuenca del río Amazonas y el de la Plata. De esta manera las regiones se dividen en tierras altas y tierras bajas. El Altiplano es la cuna de los incas. Cuenta la leyenda inca que Manco Cápac junto a su esposa Mama Ocllo, (0) (aparecer) en el siglo X o XI en las orillas del lago Titicaca y (19) (enseñar) a los hombres la agricultura y a las mujeres a hilar. En el siglo XIII, la región (20) (integrarse) en el Imperio de los incas. Después de la conquista española, en el siglo XVI, la región tomó gran importancia por las minas de plata de Potosí que (21) (decubrir) un pastor indio. Hacia la mitad del siglo XVIII (22) (haber) varios levantamientos indígenas con su conciencia nacionalista hasta que en agosto de 1825, una Asamblea reunida en Chuquisaca (23) (proclamar) la independencia. La Paz, capital de Bolivia (24) (ser) fundada por Alonso de Mendoza con el nombre de Nuestra Señora de La Paz el 20 de octubre de Es el nombre conciliador que Carlos V necesitaba en esta región donde no (25) (faltar) los conflictos. (0) aparecieron ( Szerezhető Szerzett 7 írásbeli vizsga, II. összetevő 6 / október 24.

15 írásbeli vizsga, II. összetevő 7 / október 24.

16 maximális szám I. feladat 8 II. Nyelvhelyesség II. feladat 10 III. feladat 7 FELADATPONT ÖSSZESEN 25 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 18 elért szám javító tanár Dátum:. I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség száma egész számra kerekítve programba beírt egész szám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a III. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a II. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a III. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, II. összetevő 8 / október 24.

17 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 24. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 24. 8:00 III. Hallott szöveg értése Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Spanyol nyelv középszint írásbeli vizsga III. Hallott szöveg értése

18 Fontos tudnivalók A Hallott szöveg értése feladatok megoldására 30 perce van, az idő leteltével a munkát be kell fejeznie. A feladatok megoldásához szótárt nem használhat. A Hallott szöveg értése vizsga három feladatból áll. A szövegekhez tartozó feladatokat a feladatlapon találja meg. Minden szöveget kétszer fog hallani. Az egyes feladatokat zene választja el egymástól. Először olvassa el a feladat szövegét, erre 30 másodperce van, majd hallgassa meg a hangfelvételt. Az első meghallgatás után ismét van egy perce a feladat tanulmányozására és az esetleges megoldások beírására. Ezután ismét hallgassa meg a szöveget, majd a második meghallgatás után van még egy perc munkaideje. A második meghallgatáskor, amennyiben a feladat ezt szükségessé teszi, néhány másodperces szüneteket kap, hogy a hosszabb szövegek is beírhatók legyenek. A feladatlapra jegyzetelhet akár ceruzával, akár tollal, a feladat végső megoldását azonban minden esetben egyértelmű formában tollal kell beírnia a megadott helyre. (A megoldási táblázatokban nem szereplő megoldásait nem értékeljük.) A szerzett ok beírására szolgáló szürke mezőkbe ne írjon. A feladatokat tartalmi szemok alapján értékelik, azaz a nyelvtani és a helyesírási hibákat csak akkor veszik figyelembe, ha azok a válasz megértését akadályozzák. Minden feladatban csak egy megoldás értékelhető. Több beírt megoldás esetén a válasz akkor sem fogadható el, ha közöttük van a jó megoldás is. (Amennyiben a feleletválasztós tesztben egynél több megoldást karikázott be, megoldása értékelhetetlen.) Az egyes feladatokra az ott feltüntetett számnál több nem adható. Jó megoldásai egy ot érnek, a rossz megoldás 0. Fél és többlet nem adható. Ha elrontott valamit, húzza át, és egyértelműen javítsa ki. Az ön által áthúzott megoldást vagy megoldásrészletet nem értékeljük. írásbeli vizsga, III. összetevő 2 / október 24.

19 Buenos días. A continuación va a escuchar los ejercicios de comprensión auditiva. El examen se compone de tres partes. Los ejercicios que pertenecen a los textos se encuentran en el cuaderno de ejercicios. Va a escuchar dos veces cada texto. Cada tarea empieza y termina con música. Después de la música tiene 30 segundos para leer su tarea y después escuchará el texto. Cuando el texto termine tendrá 30 segundos más para revisar sus respuestas y luego podrá escucharlo por segunda vez. En la segunda audición si la tarea exige tomar más notas se harán pausas de 10 segundos. Después de la segunda audición tiene un minuto más para trabajar. írásbeli vizsga, III. összetevő 3 / október 24.

20 I. Lea con atención el ejercicio. Escuche un informe sobre los productos españoles que más se venden en el extranjero. En su cuaderno de ejercicio en base a lo escuchado elija la respuesta más adecuada entre las que le ofrece el ejercicio. Va a escuchar dos veces el texto. Debe marcar con un círculo la respuesta más adecuada. El ejemplo está marcado con el número 0. (8 puntos) (0) Ejemplo: Qué sector de la economía española presentó mayor aumento durante los primeros seis meses de 2012? a) El sector siderúrgico. b) El sector de las importaciones. c) El sector de las exportaciones. d) El sector de la construcción. La solución correcta es la c. 1. En qué país europeo aumentaron más las exportaciones desde que empezó la crisis en 2009? a) En Italia. b) En Escocia. c) En Alemania. d) En España. 2. Cuál fue la rama donde hubo mayor crecimiento en el sector de bienes de equipo? a) En material para la construcción de buques. b) Maquinaria para la industria. c) En material para la industria química. d) Maquinaria para el sector turístico. 3. Qué tipo de producto exportó más el sector alimenticio? a) Pesquero. b) Carnicero. c) Bebidas: vinos, zumos, refrescos. d) Frutas y legumbres. 4. Por qué no se puede considerar totalmente positivo el saldo de la industria automovilística? a) La industria automovilística sólo exportó productos por 16 millones de euros. b) De enero a junio la caída fue de casi el 10 %. c) El descenso de la compra de coches hizo caer la importación. d) Por la caída interanual de casi el 10 % y porque se compraron menos coches. írásbeli vizsga, III. összetevő 4 / október 24.

21 5. Cuáles fueron las dos ramas donde hubo mayor ganancia en el terreno de los productos químicos? a) Productos derivados del petróleo y plásticos. b) Medicamentos y plásticos. c) Medicamentos y productos derivados de petróleo. d) Envases de plástico y medicamentos. 6. En los sectores textil, zapatero y juguetero son mayores las importaciones o las exportaciones? a) Exportan e importan la misma cantidad. b) Exportan más. c) Importan mercancías por unos 11 millones de euros. d) La importación es mayor. 7. Cuál de las ramas de la economía española es menos independiente? a) La hortícola. b) La turística. c) La energética. d) La automovilística. 8. Qué países europeos compran más productos españoles? a) Inglaterra, Francia e Italia. b) Alemania, Francia e Italia. c) Francia, Alemania y Hungría. d) Francia, Alemania y Suiza. Szerezhető Szerzett 8 írásbeli vizsga, III. összetevő 5 / október 24.

22 II. Escuche con atención un informe sobre los sitios de Internet en Costa Rica especializados en la venta de pasajes, alojamiento, alquiler de coches. En base a lo escuchado rellene el cuadro. En sus respuestas es suficiente resumir lo esencial, no debe citar palabra por palabra el texto oído. Si en la grabación oye varios aspectos basta con mencionar uno. Va a escuchar dos veces el texto. El ejemplo está marcado con el número 0. (8 puntos) Las páginas web especializadas en viajes atraen a los compradores con Las tres páginas de este tipo más populares en Costa Rica Tipos de ventajas, razones de las reservas por Internet frente a la compra tradicional Crecimiento de número de pasajeros (primera mitad de 2012) comparado con el año anterior En el servicio de atención al cliente de algunas páginas prestan ayuda a los clientes en (0) una política de descuentos y paquetes todo incluido 9..com 10..com 11..com Szerezhető Szerzett 8 írásbeli vizsga, III. összetevő 6 / október 24.

23 III. Escuche el texto sobre los gestos y marque con una cruz (X) si lo escrito es verdadero o falso según el contenido del texto. Va a escuchar dos veces el texto. El ejemplo está marcado con el número 0. (8 puntos) (0) Los gestos no son tan importantes en el mundo de los negocios, porque con ellos no podemos captar la atención de nuestro partner. 17) Se toma más en serio a los hablantes que gesticulan mucho. 18) No mostrar ningún gesto es incorrecto. 19) Los gestos significan lo mismo en todos los países. VERDAD FALSO 20) Mover la cabeza para afirmar o negar algo es un gesto universal. 21) Gran parte de los gestos cotidianos depende del ambiente donde nos hemos criado. 22) El lenguaje corporal que utilizamos no depende de nuestro nivel cultural. 23) El universal signo de OK puede significar que todo está bien, una señal obscena, así como que algo es inválido. 24) El dedo pulgar hacia arriba y abajo significa acuerdo y desacuerdo en todos los países. Szerezhető Szerzett 8 írásbeli vizsga, III. összetevő 7 / október 24.

24 maximális szám I. feladat 8 III. Hallott szöveg értése II. feladat 8 III. feladat 8 FELADATPONT ÖSSZESEN 24 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért szám javító tanár Dátum: I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése száma egész számra kerekítve programba beírt egész szám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum:. Megjegyzések: 1. Ha a vizsgázó a IV. írásbeli összetevő megoldását elkezdte, akkor ez a táblázat és az aláírási rész üresen marad! 2. Ha a vizsga a III. összetevő teljesítése közben megszakad, illetve nem folytatódik a IV. összetevővel, akkor ez a táblázat és az aláírási rész kitöltendő! írásbeli vizsga, III. összetevő 8 / október 24.

25 ÉRETTSÉGI VIZSGA október 24. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 24. 8:00 IV. Íráskészség Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Spanyol nyelv középszint írásbeli vizsga IV. Íráskészség

26 írásbeli vizsga, IV. összetevő 2 / október 24.

27 Fontos tudnivalók Az Íráskészség feladatok megoldására 60 perce van, az idő leteltével a munkát be kell fejeznie. A feladatok megoldásához nyomtatott szótárt használhat. Az Íráskészség vizsga két feladatból áll. A feladatok megoldásának sorrendje tetszőleges. A feladatlapra jegyzetelhet akár ceruzával, akár tollal, a feladat végső megoldását azonban minden esetben tollal kell írnia a megadott helyre. Ne írjon semmit a javító sávba, sem a szerzett ok beírására szolgáló szürke mezőkbe! Az egyes feladatokra az ott feltüntetett számnál több nem adható. Fél és többlet nem adható. Ügyeljen dolgozata külalakjára, és az ön által írt írásmű formai követelményeire! Ha elrontott valamit, húzza át, és egyértelműen javítsa ki. Az ön által áthúzott megoldást vagy megoldásrészletet nem értékeljük. írásbeli vizsga, IV. összetevő 3 / október 24.

28 I. Usted va a pasar dos semanas en casa de un amigo en Salamanca. Durante ese tiempo piensan iniciarse en el montañismo en los alrededores de Madrid. Su amigo le ha enviado el siguiente anuncio. Antes de darle el visto bueno para la reserva, pregúntele sobre los siguientes detalles en una carta de palabras. (13 puntos) Quieres aprender a escalar? Iníciate en este divertido mundo con nuestro curso de montañismo en la sierra de Madrid. Según la disponibilidad y la experiencia del grupo esta actividad se puede realizar en Cabrera, Patones o Pedriza. Nuestro objetivo es vuestra máxima seguridad y el rápido aprendizaje de las nociones básicas del montañismo. 80 por persona 1) Dónde se alojarán? 2) Hay que llevar algún equipo o ropa especial? 3) Qué servicios incluye el precio? Szerezhető Szerzett Tartalom és szövegalkotás 5 Formai jegyek és hangnem 3 Nyelvhelyesség 5 Összesen 13 írásbeli vizsga, IV. összetevő 4 / október 24.

29 Javító sáv írásbeli vizsga, IV. összetevő 5 / október 24.

30 II. Escriba un artículo de palabras de uno de los tres títulos siguientes para una revista estudiantil. (20 puntos) En su redacción detalle todos los cinco aspectos dados: A) Nuestra escuela 1) El edificio y sus alrededores 2) Sitios dentro del edificio (aulas, salas, gimnasio, comedor, etc.) 3) El programa de enseñanza (especialidades, clases optativas, cursos, etc.) 4) Programas extraescolares 5) Por qué es bueno ser estudiante en su escuela? B) Se acercan las fiestas de Navidad 1) Preparativos (en la escuela, en casa o en los lugares de trabajo) 2) Comprar o preparar regalos ( a quiénes?, qué tipos de regalos?, etc.) 3) La Nochebuena en Hungría y en su familia 4) Comidas típicas (recetas, consejos) 5) Programas los días 25 y 26 de diciembre C) Vivir en una residencia estudiantil 1) En qué casos suelen vivir los estudiantes en una residencia estudiantil? 2) Cómo es la vida en una residencia estudiantil? 3) Qué ventajas conlleva vivir en una residencia estudiantil? 4) Qué incomodidades suelen surgir? 5) Qué es lo que suelen echar de menos? Szerezhető Szerzett Tartalom 5 Szövegalkotás 5 Szókincs, kifejezésmód 5 Nyelvtan, helyesírás 5 Összesen 20 írásbeli vizsga, IV. összetevő 6 / október 24.

31 Javító sáv írásbeli vizsga, IV. összetevő 7 / október 24.

32 IV. Íráskészség maximális szám Tartalom és szövegalkotás 5 I. feladat Formai jegyek és hangnem 3 Nyelvhelyesség 5 I. feladat összesen 13 Tartalom 5 Szövegalkotás 5 II. feladat Szókincs, kifejezésmód 5 Nyelvtan, helyesírás 5 II. feladat összesen 20 VIZSGAPONT ÖSSZESEN 33 elért szám javító tanár Dátum:... I. Olvasott szöveg értése II. Nyelvhelyesség III. Hallott szöveg értése IV. Íráskészség száma egész számra kerekítve programba beírt egész szám javító tanár jegyző Dátum:. Dátum: írásbeli vizsga, IV. összetevő 8 / október 24.

Español Económico y Comercial

Español Económico y Comercial BGF NYVK Español Económico y Comercial Modelo B2 Redacción 50 minutos 20 puntos ESCRIBA EN LA HOJA DE RESPUESTAS QUE ADJUNTAMOS. (Az alábbiakban a feladatlap után a javításhoz használt megoldási javaslaton

Részletesebben

I. Alapelvek és célok

I. Alapelvek és célok Spanyol nyelv I. Alapelvek és célok 1. Óraszámok és nyelvi szintek A Fazekas Mihály Gimnáziumban a tanulók a spanyolt a négy évfolyamos osztályokban második idegen nyelvként, a nyelvi előkészítő osztályban

Részletesebben

SPANYOL NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

SPANYOL NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Spanyol nyelv középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 24. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Általános útmutató 1.

Részletesebben

FÖLDRAJZ SPANYOL NYELVEN

FÖLDRAJZ SPANYOL NYELVEN Földrajz spanyol nyelven középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 15. FÖLDRAJZ SPANYOL NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA 1ª

Részletesebben

Kerettanterv a magyar - német és magyar - spanyol két tanítási nyelvű osztályok számára

Kerettanterv a magyar - német és magyar - spanyol két tanítási nyelvű osztályok számára Kerettanterv a magyar - német és magyar - spanyol két tanítási nyelvű osztályok számára A kerettantervek kiadásának és jogállásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) számú EMMI rendelet 3. melléklete,

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 23. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

HARMADIK MINTAFELADATSOR. Minta. Javítási-értékelési útmutató a középszintű írásbeli vizsgához. Általános útmutató

HARMADIK MINTAFELADATSOR. Minta. Javítási-értékelési útmutató a középszintű írásbeli vizsgához. Általános útmutató HARMADIK MINTAFELADATSOR Javítási-értékelési útmutató a középszintű írásbeli vizsgához Általános útmutató 1. Jó megoldásként csak a javítási és értékelési útmutatóban megadott megoldások fogadhatók el.

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 23. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2013. május 17. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2013. május 17. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 17. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. május 17. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

AZ ŐRÜLT SPANYOLOK. Összeállította Szabó Adrienn spanyolra fordította Füziné Madarász Róza

AZ ŐRÜLT SPANYOLOK. Összeállította Szabó Adrienn spanyolra fordította Füziné Madarász Róza AZ ŐRÜLT SPANYOLOK Összeállította Szabó Adrienn spanyolra fordította Füziné Madarász Róza LA TOMATINA Buñol, un pueblo español de Valencia es conocido por una fiesta que se festeja desde hace 60 años.

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2006. március 3. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2006. március 3. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc OKTATÁSI MINISZTÉRIUM ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. március 3. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. március 3. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

SPANYOL NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

SPANYOL NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Spanyol nyelv középszint 0621 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 2. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Általános útmutató

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2014. május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2014. május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 23. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Gramática nivel básico

Gramática nivel básico Gramática nivel básico Los verbos de tipo gustar Gustar típusú igék A gustar típusú igéket mindig egy részeshatározóval együtt használjuk. (mint magyarul: nekem tetszik) Például: me gusta: nekem tetszik,

Részletesebben

Centro de Exámenes de Idiomas Corvinus Lenguaje especializado en Economía Test de comprensión auditiva Nivel medio (B2)

Centro de Exámenes de Idiomas Corvinus Lenguaje especializado en Economía Test de comprensión auditiva Nivel medio (B2) Centro de Exámenes de Idiomas Corvinus Lenguaje especializado en Economía Test de comprensión auditiva Nivel medio (B2) 20 p/ kód Értékelő 1: Értékelő 2: Tendrá 30 minutos a su disposición. Está usted

Részletesebben

Corvinus Szaknyelvi Vizsgaközpont Nemzetközi Kapcsolatok Szaknyelv Íráskészség Alapfok (B1)

Corvinus Szaknyelvi Vizsgaközpont Nemzetközi Kapcsolatok Szaknyelv Íráskészség Alapfok (B1) Íráskészség Olvassa el a háttér-információt, majd a megadott tíz szóból öt felhasználásával alkosson rövid szöveget kb. 80 szó terjedelemben. Egy- és kétnyelvű szótár használható. Az íráskészség és a közvetítés

Részletesebben

2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ-ÉLŐ HANG

2013/2014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ-ÉLŐ HANG Oktatási Hivatal 013/014. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló SPANYOL NYELV II. KATEGÓRIA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ-ÉLŐ HANG A szöveg meghallgatása után válaszoljon MAGYARUL

Részletesebben

A 2012/2013. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny. SPANYOL NYELV II. kategória második forduló Javítási értékelési útmutató ÉLŐHANG ÉRTÉSE

A 2012/2013. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny. SPANYOL NYELV II. kategória második forduló Javítási értékelési útmutató ÉLŐHANG ÉRTÉSE Oktatási Hivatal A 2012/2013. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny SPANYOL NYELV II. kategória második forduló Javítási értékelési útmutató ÉLŐHANG ÉRTÉSE (Az élőhang értése feladat szöveg átirata)

Részletesebben

LECCIÓN 6 Feliz cumpleaños!

LECCIÓN 6 Feliz cumpleaños! LECCIÓN 6 Feliz cumpleaños! Éste es Alfredo Parra. Él es un joven arquitecto chileno. Enseña en la Universidad de Santiago de Chile. En los primeros días de septiembre viaja a España. Va a pasar varios

Részletesebben

Puede darme un resguardo de la solicitud? Írásos igazolás kérése a jelentkezésről - Személyes adatok Cómo se llama usted? Név Me puede decir su lugar

Puede darme un resguardo de la solicitud? Írásos igazolás kérése a jelentkezésről - Személyes adatok Cómo se llama usted? Név Me puede decir su lugar - Általános Dónde tengo que pedir el formulario/impreso para? Űrlap holléte felőli érdeklődés Cuál es la fecha de expedición de su (documento)? Egy dokumentum kiállítási dátumának megkérdezése Cuál es

Részletesebben

Qué es lo que ves? El circulo del centro a la izquierda es más grande? Fluidez imaginativa Fluidez asociativa

Qué es lo que ves? El circulo del centro a la izquierda es más grande? Fluidez imaginativa Fluidez asociativa PERCEPCIÓN José Manuel Párraga Sánchez Qué es lo que ves? El circulo del centro a la izquierda es más grande? Fluidez adaptativa Fluidez imaginativa Fluidez asociativa José Manuel Párraga Sánchez Casi

Részletesebben

Inmigración Vivienda. Vivienda - Alquiler. Estoy buscando un/a para alquilar. Indicar que quieres alquilar algo. Szeretnék bérelni.

Inmigración Vivienda. Vivienda - Alquiler. Estoy buscando un/a para alquilar. Indicar que quieres alquilar algo. Szeretnék bérelni. - Alquiler Español Estoy buscando un/a para alquilar. Indicar que quieres alquilar algo habitación piso / apartamento estudio chalé casa semiadosada casa adosada Cuánto es el alquiler al mes? Preguntar

Részletesebben

Minden szünetegység után ugyanezt a hangot fogja hallani ( gong ).

Minden szünetegység után ugyanezt a hangot fogja hallani ( gong ). Corvinus Szaknyelvi Vizsgaközpont Nemzetközi Kapcsolatok Szaknyelv Hallás utáni szövegértés teszt Alapfok (B1) A rendelkezésre álló idő 30 perc. Ez a Corvinus Szaknyelvi Vizsgaközpont auditív vizsgája.

Részletesebben

MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN

MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 18. MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 18. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Español de Turismo ESCRIBA EN LA HOJA DE RESPUESTAS QUE

Español de Turismo ESCRIBA EN LA HOJA DE RESPUESTAS QUE BGF NYVK Español de Turismo Modelo B2 Redacción 50 minutos 20 puntos ESCRIBA EN LA HOJA DE RESPUESTAS QUE ADJUNTAMOS. (Az alábbiakban a feladatlap után a javításhoz használt megoldási javaslaton kívül

Részletesebben

FÖLDRAJZ SPANYOL NYELVEN

FÖLDRAJZ SPANYOL NYELVEN ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 13. FÖLDRAJZ SPANYOL NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 13. 14:00 I. Időtartam: 20 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2012. május 18. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2012. május 18. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 18. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 18. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 21. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 20. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 20. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 27. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 27. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. október 27. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. október 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

Számelmélet. Oszthatóság

Számelmélet. Oszthatóság Számelmélet Oszthatóság Egy szám mindazok az egész számok, amelyek az adott számban maradék nélkül megvannak. Pl: 12 osztói: 12=1x12=(-1)x(-12)=2x6=(-2)x(-6)=3x4=(-3)x(- 4) Azt is mondhatjuk, hogy 12 az

Részletesebben

2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló SPANYOL NYELV I. KATEGÓRIA ÉLŐ HANG JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

2016/2017. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló SPANYOL NYELV I. KATEGÓRIA ÉLŐ HANG JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Oktatási Hivatal 06/07. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló Az elhangzó szöveg leírt változata: SPANYOL NYELV I. KATEGÓRIA ÉLŐ HANG JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ La visita teatralizada

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 26. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 26. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 26. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. október 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Santa Anna, 119 B Cerdanyola del Vallès Barcelona - Spain Tel Fax

Santa Anna, 119 B Cerdanyola del Vallès Barcelona - Spain Tel Fax Santa Anna, 119 B 08290 Cerdanyola del Vallès Barcelona - Spain Tel. +34 93 564 46 61 Fax. +34 93 564 24 55 info@costaazul.es www.costaazul.es * los colores pueden sufrir ligeras variaciones ya que la

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 22. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 22. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN

MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 3. MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 3. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Matematika

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 22. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 22. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 22. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 22. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 22. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 22. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 24. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

Corvinus Nyelvvizsgaközpont Közgazdasági Szaknyelv Hallás utáni szövegértés teszt Alapfok (B1) 20 p/ kód. Értékelő 1: Értékelő 2:

Corvinus Nyelvvizsgaközpont Közgazdasági Szaknyelv Hallás utáni szövegértés teszt Alapfok (B1) 20 p/ kód. Értékelő 1: Értékelő 2: Corvinus Nyelvvizsgaközpont Közgazdasági Szaknyelv Hallás utáni szövegértés teszt Alapfok (B1) 20 p/ kód Értékelő 1: Értékelő 2: Ez a Corvinus Nyelvvizsgaközpont auditív vizsgája. A vizsgalapon minden

Részletesebben

Előszó. Puedo usar la radio / la tele / el teléfono / la nevera / la aspiradora / la plancha / el secador de pelo?

Előszó. Puedo usar la radio / la tele / el teléfono / la nevera / la aspiradora / la plancha / el secador de pelo? Előszó Ez a társalgási könyv főként a Spanyolországba utazó magyar turistáknak készült, elsősorban a spanyolul nem tudóknak. Reméljük azonban, más is haszonnal forgathatja a könyvecskét, akár itthon nyelvtanulás

Részletesebben

kapcsolódó területek: földrajz, társadalomismeret módszerek: megbeszélés, kooperatív technikák munkaformák: frontális munka, csoportmunka

kapcsolódó területek: földrajz, társadalomismeret módszerek: megbeszélés, kooperatív technikák munkaformák: frontális munka, csoportmunka cím: FAIR TRADE FESZTIVÁL korosztály: 14+ tantárgy: spanyol nyelv időtartam: 2 x 45 perc (bővíthető 3 x 45 percre) kulcsszavak: méltányosság, méltányos kereskedelem, szolidaritás, szegénység ideális létszám:

Részletesebben

NT-56497/NAT COLORES 2 Tanmenetjavaslat Témakörök Kommunikációs cél Készségfejlesztés Nyelvtan Civilizáció

NT-56497/NAT COLORES 2 Tanmenetjavaslat Témakörök Kommunikációs cél Készségfejlesztés Nyelvtan Civilizáció 1. Me lo pasé de maravilla 1-8. óra NT-56497/NAT COLORES 2 Tanmenetjavaslat NT-56497/NAT COLORES 2 Tanmenetjavaslat Vakáció, utazás -Rövid történet elmesélése -Csodálkozás ( De verdad?) -Információkérés-és

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 27. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 27. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 27. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 27. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 27. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

SPANYOL FELVÉTELI FELADATSOR 2002. C változat

SPANYOL FELVÉTELI FELADATSOR 2002. C változat SPANYOL FELVÉTELI FELADATSOR 2002 C változat Minden feladat mellett négy - a, b, c, d-vel jelölt - megoldási javaslatot talál. Válassza ki a legmegfelelőbbet és döntését a mellékelt táblázatban jelölje

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. október 24. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2013. október 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 20. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 20. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

SPANYOL B1 ÍRÁSBELI MINTAFELADATSOR. Olvasáskészség 1 Maximális pontszám: 15

SPANYOL B1 ÍRÁSBELI MINTAFELADATSOR. Olvasáskészség 1 Maximális pontszám: 15 SPANYOL B1 ÍRÁSBELI MINTAFELADATSOR I. OLVASÁSKÉSZSÉG Olvasáskészség 1 Maximális pontszám: 15 Olvassa el figyelmesen az alábbi szöveget, majd annak alapján válaszoljon magyarul a kérdésekre! Por qué se

Részletesebben

VI. Az iskolában. Mit csinálsz az iskolában? Írok, olvasok, rajzolok, tornászom és énekelek. Mettől meddig vagy az iskolában? 7 óra 20 perctől egyig.

VI. Az iskolában. Mit csinálsz az iskolában? Írok, olvasok, rajzolok, tornászom és énekelek. Mettől meddig vagy az iskolában? 7 óra 20 perctől egyig. VI. Az iskolában A. Mit csinálsz az iskolában? Írok, olvasok, rajzolok, tornászom és énekelek. Mettől meddig vagy az iskolában? 7 óra 20 perctől egyig. B. Zsuzsa: Reggel 7.35 perckor már az iskolában vagyok.

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... É RETTSÉGI VIZSGA 2006. november 2. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. november 2. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 29. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 29. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Recomendaciones para viajar a Madrid

Recomendaciones para viajar a Madrid B1-KÖZVETÍTÉS Évfolyamtársa madridi rokonától kapott levelében néhány hasznos tanácsot ad neki közelgő útja kapcsán a spanyol fővárosba. Mivel nem érti pontosan, foglalja össze számára magyarul a feljegyzésben

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 26. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 20. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 20. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA október 29. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 29. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA október 29. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 29. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. október 29. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. október 29. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Személyes Levél. Levél - Cím

Személyes Levél. Levél - Cím - Cím Av. Galileo 110 Colonia Polanco C.P. 12560 México, D.F. Standard angol címzési forma: neve település és régió/állam/irányítószám Av. Galileo 110 12560 Madrid (Madrid) Amerikai címzés: neve Házszám

Részletesebben

Személyes Levél. Levél - Cím. Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926

Személyes Levél. Levél - Cím. Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926 - Cím Mr. N. Summerbee 335 Main Street New York NY 92926 Standard angol címzési forma: település és régió/állam/irányítószám Jeremy Rhodes 212 Silverback Drive California Springs CA 92926 Amerikai címzés:

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 21. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. október 21. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. október 21. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

Az anyanyelv hatásának tükrözõdése a spanyol névszórendszerben a magyar tanulóknál

Az anyanyelv hatásának tükrözõdése a spanyol névszórendszerben a magyar tanulóknál Szemle Az anyanyelv hatásának tükrözõdése a spanyol névszórendszerben a magyar tanulóknál A spanyol nyelv tanítása-tanulása során felmerülő, a magyar tanuló számára nehézségeket okozó, nehezen körülírható

Részletesebben

Valores y libros de texto. SENÍS FERNÁNDEZ, JUAN Valores y lectura(s), en Revista OCNOS nº 2, 2006, p ISSN X.

Valores y libros de texto. SENÍS FERNÁNDEZ, JUAN Valores y lectura(s), en Revista OCNOS nº 2, 2006, p ISSN X. SENÍS FERNÁNDEZ, JUAN Valores y lectura(s), en Revista OCNOS nº 2, 2006, p. 79-90. ISSN 1885-446X. PALABRAS CLAVE: Valores, libros de texto, lecturas, educación literaria. KEYWORDS: Values, handbooks,

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2006. november 2. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2006. november 2. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. november 2. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. november 2. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 30. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 30. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2005. május 30. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Spanyol nyelv emelt szint

Részletesebben

SPANYOL NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

SPANYOL NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Spanyol nyelv emelt szint 0803 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 30. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Általános útmutató

Részletesebben

SPANYOL NYELV. C2 Mesterszint C1 Haladó szint. A2 Alapszint A1 Minimumszint

SPANYOL NYELV. C2 Mesterszint C1 Haladó szint. A2 Alapszint A1 Minimumszint SPANYOL NYELV Az idegen nyelvi érettségi vizsga célja a kommunikatív nyelvtudás mérése, azaz annak megállapítása, hogy a vizsgázó képes-e valós kommunikációs céljait megvalósítani. A vizsga mindkét szinten

Részletesebben

Viajar Salir a comer. Salir a comer - En la entrada. Salir a comer - Ordenar comida

Viajar Salir a comer. Salir a comer - En la entrada. Salir a comer - Ordenar comida - En la entrada Me gustaría reservar una mesa para _[número de personas]_ a las _[hora]_. Para hacer una reservación. Una mesa para _[número de personas]_, por favor. Para pedir una mesa. Aceptan tarjetas

Részletesebben

MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN

MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 6. MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 6. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Matematika

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 29. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 29. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 29. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 29. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. október 30. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2008. október 30. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc É RETTSÉGI VIZSGA 2008. október 30. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 30. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Grupo3. Jorismar Torres Frances Tatys Francisco Córdoba Mohamed Yousef Freya Toledo Didier Valdés. ati

Grupo3. Jorismar Torres Frances Tatys Francisco Córdoba Mohamed Yousef Freya Toledo Didier Valdés. ati Grupo3 Nydia Rodríguez Jorismar Torres Frances Tatys Francisco Córdoba Mohamed Yousef Freya Toledo Didier Valdés ati AspectosPositivos Tren funciona bien Tren limpio,, se siguen las reglas Tren tiene tarifa

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 26. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

SPANYOL NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

SPANYOL NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Spanyol nyelv emelt szint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 21. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Általános útmutató

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 24. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 22. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 22. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 22. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 22. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Szia! / Jó napot! (attól függően, hogy magázod vagy tegezed az adott személyt)

Szia! / Jó napot! (attól függően, hogy magázod vagy tegezed az adott személyt) - Básicos Podría ayudarme? Se usa para pedir ayuda Habla inglés? Para preguntar si una persona habla inglés Tudna segíteni? Beszélsz angolul? Habla_[idioma]_? Para preguntar si una persona habla un idioma

Részletesebben

Szia! / Jó napot! (attól függően, hogy magázod vagy tegezed az adott személyt)

Szia! / Jó napot! (attól függően, hogy magázod vagy tegezed az adott személyt) - Básicos Podría ayudarme? Se usa para pedir ayuda Habla inglés? Para preguntar si una persona habla inglés Tudna segíteni? Beszélsz angolul? Habla_[idioma]_? Para preguntar si una persona habla un idioma

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 24. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA október 27. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 27. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA október 27. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 27. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 27. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 27. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN

MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 8. MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. május 8. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Matematika

Részletesebben

SPANYOL NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

SPANYOL NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Spanyol nyelv emelt szint 1111 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. május 18. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Általános útmutató 1. Jó

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. november 5. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2007. november 5. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc É RETTSÉGI VIZSGA 2007. november 5. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. november 5. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2012. október 26. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2012. október 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

MARIA DEL CARMEN GONZALEZ GAYTAN

MARIA DEL CARMEN GONZALEZ GAYTAN MARIA DEL CARMEN GONZALEZ GAYTAN GOGC7612177A4 621 Incorporación Fiscal CARRETERA DE CUOTA TOLUCA ATLACOMULCO KM 16.350, COL. SN SAN CAYETANO MORELOS, TOLUCA,, 007130 25-07-2018T23:33:04 CARRETERA FEDERAL

Részletesebben

Gramática - nivel básico

Gramática - nivel básico Gramática - nivel básico Condicional Feltételes mód Ebben a fejezetben a feltételes mód képzését, és a feltételes mód első 2 szintjét fogjuk megtanuni, begyakorolni. Ha a jövő idő képzését (futuro simple)

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. március 3. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. március 3. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2005. november 3., 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2005. november 3., 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 60 perc É RETTSÉGI VIZSGA 2005. november 3. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. november 3., 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2005. november 3., 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA. 2005. november 3., 14:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc É RETTSÉGI VIZSGA 2005. november 3. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2005. november 3., 14:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 20. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 20. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 20. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 20. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése

Azonosító jel: ÉRETTSÉGI VIZSGA május 24. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 24. 8:00. I. Olvasott szöveg értése ÉRETTSÉGI VIZSGA 2018. május 24. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2018. május 24. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

SPANYOL PÓTÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATSOR 2003. július 4. Javítási útmutató

SPANYOL PÓTÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATSOR 2003. július 4. Javítási útmutató SPANYOL PÓTÍRÁSBELI FELVÉTELI FELADATSOR Javítási útmutató A hibátlan írásbeli dolgozat 100 pont értékű. Feladatlap Csak az egyértelműen jelzett, a megoldólapra írt megoldások vehetők figyelembe, helyes

Részletesebben

SPANYOL NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

SPANYOL NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Spanyol nyelv emelt szint 0623 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 23. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Általános útmutató

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 26. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. október 26. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. október 26. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS

Részletesebben

SPANYOL NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

SPANYOL NYELV JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Spanyol nyelv középszint 0622 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 23. SPANYOL NYELV KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Általános útmutató 1.

Részletesebben

MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN

MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 21. MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 21. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Érettségizôknek és nyelvvizsgázóknak

Érettségizôknek és nyelvvizsgázóknak Érettségizôknek és nyelvvizsgázóknak TARTALOM ELŐSZÓ 5 1 DATOS PERSONALES, FAMILIA Conversación Situaciones Presentación 6 Datos personales y etapas de la vida 1/1 1/1 1/1 Vida familiar y relaciones familiares

Részletesebben

MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN

MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 3. MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 3. 8:00 I. Időtartam: 45 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Matematika

Részletesebben

FÖLDRAJZ SPANYOL NYELVEN GEOGRAFÍA

FÖLDRAJZ SPANYOL NYELVEN GEOGRAFÍA Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 25. FÖLDRAJZ SPANYOL NYELVEN GEOGRAFÍA 2006. október 25. 14:00 KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA EXAMEN ESCRITO DE NIVEL MEDIO I Időtartam: 20 perc Duración:

Részletesebben

MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN MATEMÁTICAS

MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN MATEMÁTICAS ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 8. MATEMATIKA SPANYOL NYELVEN MATEMÁTICAS 2007. május 8. 8:00 EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA EXAMEN ESCRITO DE NIVEL SUPERIOR Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Duración

Részletesebben

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc

Azonosító jel: SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 23. 8:00. I. Olvasott szöveg értése. Időtartam: 70 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 23. SPANYOL NYELV EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 23. 8:00 I. Olvasott szöveg értése Időtartam: 70 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

SPANYOL NYELV 9. ÉVFOLYAM

SPANYOL NYELV 9. ÉVFOLYAM SPANYOL NYELV Témakörök A tantervben megadott témák a kerettantervi ajánlásokat, a NAT elveit és az érettségi vizsga követelményeit veszi figyelembe. A témakör variálható, a mindenkori tankönyvek tartalmai

Részletesebben