A kórházi sürgősségi ellátás helyzete az OSTHK Tagozat szemszögéből

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A kórházi sürgősségi ellátás helyzete az OSTHK Tagozat szemszögéből"

Átírás

1 A kórházi sürgősségi ellátás helyzete az OSTHK Tagozat szemszögéből Varga Csaba Magyar Kórházszövetség XXVI. Kongresszusa Siófok,2014. Április 2

2 Az előadás mottója. Mert a rómaiak ekkor úgy cselekedtek, ahogy minden bölcs uralkodónak cselekednie kell: nemcsak a sürgető bajokra ügyeltek, hanem az eljövendőkre is, amelyeket minden fortéllyal kerülni kell, hiszen a távolból könnyű előrelátni és orvosolni, de ha megvárod, míg sarkadban a baj, az orvosság nem érhet idejében, s a beteg immár gyógyíthatatlan. Így történik, mint a száraz betegség doktorai állítják, hogy könnyű a gyógyítás a baj elején, noha nehéz a felismerés, míg idő múltával, ha nem ismerik fel és nem gyógyítják, könnyű lesz a bajt megállapítani, de sokkalta nehezebb az egészséget helyreállítani. Az állam ügyeiben is így van ez: messziről felismerve, ami csak eszes embernek adatik meg, a születő bajok hamar nyernek orvoslást, de ha idejében fel nem ismered, s már mindenki meg tudja különböztetni őket, nincsen többé orvoslásuk. (A Fejedelem 1513)

3 OSTHK Tanács,Tagozat jogállása Jogi háttér 12/2011. (III. 30.) NEFMI rendelet 1. (1) Az egészségügyért felelős miniszter (a továbbiakban: miniszter) javaslattevő, véleményező és tanácsadó szakmai testületeként az egészségügy területén szakmai kollégium (a továbbiakban: szakmai kollégium) működik. A szakmai kollégium tagozatokból (a továbbiakban: tagozatok) áll. A szakmai kollégium munkájának támogatására szakmai kollégiumi tanácsok (a továbbiakban: tanácsok) működnek. (4) A szakmai kollégium, valamint a tanácsok tisztségviselőinek és tagjainak névsorát a miniszter a minisztérium honlapján közzéteszi. 2. (1) A szakmai kollégium és a tanácsok tagjainak megbízatása négy évre szól. A szakmai kollégium tagjai a miniszter,a tanácsok tagjai a delegáló szervezet által visszahívhatóak.

4 A Tagozat feladatai 6. (1) A tagozatok az adott tagozat szakterületének megfelelően véleményt nyilvánítanak különösen a) az egészségügy finanszírozási rendszeréről, b) a kapacitás elosztásokról és a progresszív ellátási szintekről, c) a szakmai irányelvek és módszertani levelek bevezetéséről, alkalmazásáról és érvényesüléséről, d) az egészségügyi szakképzéssel kapcsolatos kérdésekről, e) az adatgyűjtési rendszerről, f) a stratégiai fejlesztési kérdésekről, g) minden olyan kérdésben, amelyet jogszabály a szakmai kollégium feladatává tesz. (2) A tagozatok a miniszter felkérésére az egészségügy területén bármely egyéb szakmai kérdésben véleményt nyilvánítanak, és ellátják a felkérésben foglalt feladatokat. (3) A tagozat vezetője a tagozat szakmai véleményének kialakításához az érintett szakterülettel foglalkozó országos szakfelügyelő, az országos tisztifőgyógyszerész, az országos intézetek, az egészségügyi képzést, illetve szakképzést végző intézmények és a tanácsok szakmai véleményét kérheti, és koordinálja az adott szakmai kérdés egyeztetését. (4) A tagozat vezetője a tanácsoknál szakmai irányelv és módszertani levél elkészítését kezdeményezheti.

5 A Tagozat és Tanács kapcsolatai EMMI Egészségügyért felelős államtitkársága GYEMSZI SZK elnöke Társtagozatok(trauma,idegsebészet,pszichiátria..etc.) Országos Szakképzési Tanács Egyetemek (Továbbképző Központok) Engedélyeztetések kapcsán(oth,oep) Személyi,tárgyi feltételek véleményezése Speciális gyógyszerek (finanszírozása) Magyar Kórházszövetség, Stratégiai Kórházak Szövetsége, Polgármesterek,(interpellációk)

6

7 TÁRSADALMI BIZTONSÁG EÜ. ELLÁTÓ RENDSZER TÁRSADALMI ACUTE CARE EGÉSZSÉG

8 IDŐDEPENDENCIA ALLOKÁCIÓ INTEGRÁCIÓ

9

10 IGAZSÁGOSSÁG GARANCIÁJA AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN ALLOKÁCIÓ - MIKROALLOKÁCIÓ - MAKROALLOKÁCIÓ ALLOKÁCIÓ = BESOROLÁS = TRIAGE ELMÉLETBEN: RETORIKA SZINTJÉN, MINDENKINEK MINDEN. GYAKORLATBAN: TRIAGE - EXPLICIT (KEMÉNY) NEHÉZ A KONSZENZUS, POLITIKAI LAG SZENZITÍV - INPLICIT (LÁGY) FIZETŐKÉPESSÉG HATÁROZZA MEG (PARASZOLVENCIA) LEGÁLIS (KÉTSZINTŰ ELLÁTÁS) ILLEGÁLIS

11 Jogi szabályozás 60/2003 EüM rendelet 47/2004 (V.11.) ESzCsM rendelet az egészségügyi ellátás folyamatos működtetésének egyes szervezési kérdéseiről 52/2006. (XII. 28.) EüM rendelet a sürgős szükség körébe tartozó egyes egészségügyi szolgáltatásokról 1/2012 EMMI rendelet. Az egészségügyi szolgáltatások nyújtásához szükséges szakmai minimumfeltételekről 22/2012 EMMI rendelet a szakképzésről.. 73/2013 EMMI rendelet ( a legfrissebb)

12 47/2004 (V.11.) ESzCsM rendelet az egészségügyi ellátás folyamatos működtetésének egyes szervezési kérdéseiről 4. (2) A sürgősségi betegellátó rendszer keretében a heveny tünetek vagy sürgősségi ellátást igénylő kórkép miatt jelentkező vagy beszállított beteg fogadására az egészségügyi szolgáltató a külön jogszabályban meghatározott szakmai minimumfeltételeknek megfelelő a) fekvőbeteg-ellátáson kívül szervezett (alapellátási) ügyeletet, b) fekvőbeteg-ellátás keretében ba) sürgősségi fogadóhelyet (részleget), bb) sürgősségi betegellátó osztályt, bc) ügyeleti szolgálatot, c) a munkavégzés helyszínén kívül szervezett készenléti szolgálatot alakít ki.

13 52/2006. (XII. 28.) EüM rendelet a sürgős szükség körébe tartozó egyes egészségügyi szolgáltatásokról 1. Az Ebtv. 18/A. (6) bekezdése f) pontjának, valamint az egészségügyről szóló évi CLIV. törvény 142. (2) bekezdése c) pontjának alkalmazásában a sürgős szükség körébe tartozó egészségügyi szolgáltatás minden olyan egészségügyi tevékenység, amelyet a mellékletben meghatározott, az életet veszélyeztető állapotok és betegségek szakszerű ellátása, valamint azok maradandó egészségkárosító hatásának megelőzése érdekében - a beteg állapotának stabilizálásáig - végeznek. 2. Az Ebtv a d) és e) pontjának alkalmazásában a sürgős szükség körébe tartozó egészségügyi szolgáltatás minden olyan egészségügyi tevékenység, amelyet a mellékletben meghatározott, az életet veszélyeztető állapotok és betegségek szakszerű ellátása, valamint azok maradandó egészségkárosító hatásának megelőzése érdekében fekvőbeteg-ellátás keretében végeznek, a diagnózis felállításától a tisztázott kórállapot első alkalommal történő szakszerű ellátásáig. 3. Ez a rendelet január 1-jén lép hatályba.

14 Sürgős szükség körébe tartozó, életet veszélyeztető állapotok és betegségek 1. Életet veszélyeztető, vagy maradandó egészségkárosodás veszélyével járó (külső vagy belső) vérzés 2. Átmeneti keringés- és/vagy légzésleállással járó állapotok (Pl. embolia, Adams-Stokes-Morgagni szindróma., syncope, fulladások, életet veszélyeztető ritmuszavarok, klinikai halál állapota) 3. Életveszélyes endokrin- és anyagcsere állapotok, a folyadék- és ion- háztartás életveszélyes zavarai 4. Központi idegrendszeri kompresszió veszélyével járó kórképek (Pl. agyödéma, fejfájás, szédülés, tumor, gyulladás, fejlődési rendellenesség, trauma) 5. Eszméletlen állapotok 6. Status epilepticus és tüneti görcsrohamok 7. Hirtelen fellépő látászavar, látásvesztés, vörös szem, szemsérülés 8. Szepszis 9. Magas halálozású, vagy súlyos szövődmények kialakulásának veszélyével járó hirtelen fellépő, vagy progrediáló, nem-sebészeti betegségek és érkatasztrófák ellátása 10. Szülés, koraszülés, lepényleválás, súlyos terhességi toxémia, eclampsia újszülött ellátása, akut nőgyógyászati vérzés 11. Sokk megelőző és sokkos állapotok, életveszélyes allergiás és anaphylaxiás állapotok, szisztémás és poliszisztémás autoimmun betegségek krízis-állapotai 12. Az immunrendszer fokozott, vagy kóros működésén, illetve a csontvelői vérsejtképzés elégtelenségén alapuló heveny vérsejthiány-állapot 13. Veleszületett, vagy szerzett véralvadási zavar alapján létrejövő heveny életveszély 14. Akut légzési elégtelenség, légút szűkület (Pl. gégeödéma, asthmás roham, idegentest, fulladás) 15. Mérgezések 16. Akut hasi katasztrófák és azok képében jelentkező, nagy fájdalommal, görcsökkel járó kórképek (Pl. bélelzáródás, appendicitis, perforatio, méhenkívüli terhesség, petefészek ciszta megrepedése, tuboovarialis tályog, kocsánycsavarodott cysta, kizárt sérv, epegörcs, vesegörcs, vérvizelés) 17. Égés-fagyás (III.-IV. fokú és nagykiterjedésű I-II. fokú, és/vagy az életminőség szempontjából különösen veszélyeztetett testtájat vagy a légutakat érintő) 18. Elsődleges sebellátás 19. Testüregek (koponya, mellkas, has) és parenchymás szervek (szív, tüdő, lép, máj, vese) sérülése 20. Compartement szindrómák 21. Nyílt törések és decollement sérülések 22. Amputációk (replantációs lehetőségekkel vagy azok nélkül) 23. Súlyos medencegyűrű törések 24. Politraumatizáció, többszörös sérülések 25. Búvárbalesetek, magassági betegség, keszonbetegség, barotrauma 26. Áramütés, elektrotrauma 27. Hő- és hidegártalom, kihűlés, hypothermia, hyperthermia, napszúrás, hőguta 28. Súlyos akut sugárártalom és sugárbetegség 29. Öngyilkossági kísérlet és szándék, mentális állapottal összefüggő közvetlen veszélyeztető állapot 30. Heveny pszichés zavarok, pszichózisok 31. Infektológiai kórképek, melyek önmagukban vagy szövődményeik révén az életet veszélyeztető állapotot idéznek elő.

15 A minimumrendelet változásai 2013.december után..

16 73/2013 EMMI rendelet

17 73/2013 EMMI rendelet Változások!!!

18 A betegforgalomhoz rendelt személyzet biztosítása

19 Menedzsment-szempontok Avagy mi aggasztja a kórházi vezetőket.?

20 Mik a sürgősségi ellátás állandó kihívásai problémái? Nincs hol Nincs mivel Nincs kivel Mindez mennyibe kerül?

21 TIOP TIOP ismereteim szerinti állása

22 Avatások kora..lesz hol 26 pályázat TIOP Folyamatosan zajlanak az átadások Egyetemi centrumok építése csúszik TIOP Győr,Miskolc TIOP A kimaradt fejlesztések pótlására

23 Szakképzés,munkaerő alapszakvizsga 60 hónap Törekszünk a szakorvosok részére a az egyedi képzés lehetőségének biztosítására (grémiumvezetők) 22/2012 EMMI rendelet A releváns szakterületek képviselői felé nyitott a részvétel

24 Rezidens képzés egységes szemlélete 22/2012 EMMI r. Gyakorlatilag majdnem minden alapképzésnél kötelező elem a 6 hónapos sürgősségi blokk 3,5 hó SBO 1 hó mentő 6 hét ITO Letölthető az II.III progresszivitási szintű kórházakban

25 A Kivételek Megelőző orvostan és népegészségtan Szemészet(részben) Csecsemő és gyermekgyógyászat(részben) Pszichiátria(részben) Patológia Igazságügyi orvostan

26 Orvos (5+1fő/műszak) Szakápolók,BSc, triage nővér, (17fő/műszak) Betegkísérő(3 fő/műszak)

27 Finanszírozás Havi fix összegű díjazás mértéke (Ft/hó) Ellátási forma megnevezése 1. I. progresszivitási szintű sürgősségi betegellátó osztály II. progresszivitási szintű sürgősségi betegellátó osztály III. progresszivitási szintű sürgősségi betegellátó osztály Speciális sürgősségi centrum (egy-egy szakterület regionális vagy országos feladatainak ellátására kijelölt centrum, ha a 24 órás folyamatos felvételt a hét minden napján ellátja) 5. Traumatológia (a traumatológiai osztály a besorolási szinteknek megfelelő havi fix összegű díjazásra jogosult, ha a 24 órás folyamatos felvételt a hét minden napján ellátja) I. szint II. szint III. szint Az aktív fekvőbeteg-szakellátásban a sürgősségi ellátási formák havi fix összegű díjazása Fix összegű finanszírozás (befogadási szint függő)) Járó betegek utáni német pontok Fekvőbetegek shbcs-k (6-24 óra között) Időarányos HBCS-k a felvett betegek után egy intézmény különböző telephelyei között is jár

28 I. progresszivitási szinten BEVÉTELEK I Mennyiség egys Fix finanszírozás: HBCS bevétel (fekvő): Német pont bevétel (járó): Bevételek: Összeg 12 Megjegyzés , Finanszírozási év 40 HBCs/hó beteg/hó Finanszírozási év ( Ed vizit * 1500 Német pont/ év) II. progresszivitási szinten BEVÉTELEK Mennyiség Fix finanszírozás: HBCS bevétel (fekvő): Német pont bevétel (járó): Bevételek: egys. Összeg 12 Megjegyzés , Finanszírozási év Finanszírozási év 70 HBCs/hó beteg/hó ( ED vizit * 1500 Német pont/ év) III. progresszivitási szinten BEVÉTELEK Mennyiség Fix finanszírozás: HBCS bevétel (fekvő): Német pont bevétel (járó): Bevételek: egys. Összeg 12 Megjegyzés , Finanszírozási év 100 HBCs/hó beteg/hó Finanszírozási év ( ED vizit * 1500 Német pont/ év)

29 Költségek Személyzet bére Gyógyszerköltségek Anyagköltségek Rezsi,közüzemi, igazgatási költségek kórháza válogatja

30 RÁFORDÍTÁS I. progresszivitási szinten Személyi feltételek Átlagbér (órára) bruttóbruttó Mű-szak / fő 1 hónap bére (732 óra) Éves szinten Orvos Műszakvezető szakorvos Ft Ft Szakorvos Ft Ft Nem szakorvos (szakorvos jelölt/rezidens)* Ft Ft Ft Ft Orvos bér összesen: Szakdolgozó Diplomások (BSc/MSc ápoló/mentőtiszt) Ft Ft Asszisztens (anaeszt., intenzív th.) Ft Ft Szakápoló (Sürgősségi, intenzív, mentő) Ft Ft Osztályozó nővér Ft Ft Általános ápoló, asszisztens Ft Ft Ft Ft Szakdolgozói bér összesen: Egyéb Diszpécser Ft Ft Adminisztrátor Ft Ft Betegkísérő Ft Ft Ft Ft Ft Ft Indirekt munkakörök bére összesen: Bérköltségek mindösszesen: Ft Szakmai anyag felhasználás: Gyógyszer felhasználás: Közvetlen ráfordítás: Ráfordítás mindösszesen: Egyenleg (/év): Ft Ft Ft Ft

31 RÁFORDÍTÁS II. progresszivitási szinten Átlagbér (órára) Személyi feltételek bruttó-bruttó Mű-szak / fő 1 hónap bére (732 óra) Éves szinten Orvos Műszakvezető szakorvos Ft Ft Szakorvos Ft Ft Nem szakorvos (szakorvos jelölt/rezidens)* Ft Ft Ft Ft Orvos bér összesen: Diplomások (BSc/MSc ápoló/mentőtiszt) Ft Ft Asszisztens (anaeszt., intenzív th.) Ft Ft Ft Ft Osztályozó nővér Ft Ft Általános ápoló, asszisztens Ft Ft Ft Ft Szakdolgozó Szakápoló (Sürgősségi, intenzív, mentő) Szakdolgozói bér összesen: Egyéb Diszpécser Ft Ft Adminisztrátor Ft Ft Betegkísérő Ft Ft Ft Ft Ft Ft Indirekt munkakörök bére összesen: Bérköltségek mindösszesen: Szakmai anyag felhasználás: Gyógyszer felhasználás: Közvetlen ráfordítás: Ráfordítás mindösszesen: Egyenleg (/év): Ft Ft Ft Ft Ft

32 RÁFORDÍTÁS III. progresszivitási szinten Személyi feltételek Átlagbér (órára) bruttóbruttó Mű-szak / fő 1 hónap bére (732 óra) Éves szinten Műszakvezető szakorvos Orvos Szakorvos Nem szakorvos (szakorvos jelölt/rezidens)* Orvos bér összesen: Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Diplomások (BSc/MSc ápoló/mentőtiszt) Ft Ft Asszisztens (anaeszt., intenzív th.) Ft Ft Szakápoló (Sürgősségi, intenzív, mentő) Ft Ft Osztályozó nővér Ft Ft Általános ápoló, asszisztens Ft Ft Ft Ft Szakdol gozó Szakdolgozói bér összesen: Diszpécser Egyéb Adminisztrátor Betegkísérő Indirekt munkakörök bére összesen: Bérköltségek mindösszesen: Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Ft Szakmai anyag felhasználás: Gyógyszer felhasználás: Közvetlen ráfordítás: Ráfordítás mindösszesen: Egyenleg (/év): Ft Ft Ft Ft Ft

33 Mit vigyünk haza. A sürgősségi ellátás,az egykapus beléptetés az egész világon rendező elvként működik Sajnos sok helyütt nem élnek vele A sürgősségi ellátás feltételrendszerének megteremtését az egészségügyi kormányzat megteremtette Szakmai és gazdasági előnye elvitathatatlan Feldarabolása,szétszedésére tett törekvések szakmai lobbik érdeke Szembemegy a világtrendekkel,nem szolgálja a betegeket Kérjük a kórházvezetők támogatását,nélkülük nem megy..

34 Remélem mindenhol az SBO-t avatnak hamarosan! Köszönöm a megtisztelő figyelmet!

A HÁZIORVOS HATÁSKÖRE SÜRGŐS SZÜKSÉG ESETÉN

A HÁZIORVOS HATÁSKÖRE SÜRGŐS SZÜKSÉG ESETÉN A HÁZIORVOS HATÁSKÖRE SÜRGŐS SZÜKSÉG ESETÉN Háziorvosi Továbbképzés 2012. Május 23. HMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Dr. Molnár Márta A SÜRGŐS SZÜKSÉG DEFINÍCIÓJA 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről

Részletesebben

~ é ~- ...~... Dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző REGYHÁZA. NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA SZOCIÁLIS OSZTÁLY.

~ é ~- ...~... Dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző REGYHÁZA. NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA SZOCIÁLIS OSZTÁLY. NYíREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATALA SZOCIÁLIS OSZTÁLY 4401 NYíREGYHÁZA, KOSSUTH TÉR 1. PF.: 83. TELEFON: +36 42 524-585; FAX: +36 42 524-586 E-MAIl: NYHSZOC@NYIREGYHAZA.HU Ügyiratszám:

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSOK TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZATA

EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSOK TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZATA UZSOKI UTCAI KÓRHÁZ 1145 Budapest, Uzsoki utca 29-41. Főigazgató: Dr. Ficzere Andrea SZABÁLYZAT E példány sorszáma:... EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁSOK TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZATA Készítette: Karátsonyi Annamária

Részletesebben

Mildoo[6ilte,W ,"A( T6rftftldffcffi. $dg{ffi t6tftgl dflfnrk sabdlprftr. K6szitette: Ellen6rizte: Enged6lyezte: !'r'l(\ icll!

Mildoo[6ilte,W ,A( T6rftftldffcffi. $dg{ffi t6tftgl dflfnrk sabdlprftr. K6szitette: Ellen6rizte: Enged6lyezte: !'r'l(\ icll! -F Mildoo[6ilte,W T6rftftldffcffi $dg{ffi t6tftgl dflfnrk sabdlprftr K6szitette: Ellen6rizte: Enged6lyezte:!'r'l(\ icll!-i- \l-^- Kolozsv6rind Buga Szilvia Betegfelvdteli osztdlyvezet6,"a( Mb.F6igazgat6

Részletesebben

2008. május 5., Debrecen

2008. május 5., Debrecen A KMOK Sűrgősségi Centrum működésével kapcsolatos radiológiai tapasztalatok Nagyerdei Képalkotó Esték Debrecen 2008. május 5. MGH Radiológia, Sűrgősségi Radiológiai Részleg 7 radiológus szakorvos, 2 rezidens

Részletesebben

TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZATA

TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZATA TÉRÍTÉSI DÍJ SZABÁLYZATA A kiadott példányszám: Ezen példány sorszáma: Módosítás átvezetésére kötelezett példány: igen / nem Módosítás Sorszáma Dátuma A módosítás rövid leírása 1. 2008.augusztus.10 Megváltozott

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem térítési díj ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásainak szabályzata. I.fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

A Pécsi Tudományegyetem térítési díj ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásainak szabályzata. I.fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A Pécsi Tudományegyetem térítési díj ellenében igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásainak szabályzata I.fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A szabályzat célja és hatálya 1. A szabályzat célja, hogy az egyéni

Részletesebben

Főigazgatói Utasítás

Főigazgatói Utasítás Főigazgatói Utasítás SZABÁLYZAT, AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS TÉRÍTÉSI DÍJAINAK ÜGYVITELI RENDJÉRŐL (A FIGU érvénybelépésének időpontja: 2011 07. 01.) FIGU-032-6 Oldal:2/15 MÓDOSÍTÁSOK JEGYZÉKE Sorszám Módosította

Részletesebben

2013. július 25-én Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének nyílt üléséről.

2013. július 25-én Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének nyílt üléséről. JEGYZŐKÖNYV Készült: Helye: 2013. július 25-én Tiszavasvári Város Önkormányzata Képviselő-testületének nyílt üléséről. Tiszavasvári Polgármesteri Hivatal Képviselő-testületi ülésterme (4440 Tiszavasvári,

Részletesebben

Nagymaros 1. Heininger Károly átveszi az elismerõ okleveleket Szûcs Lajostól, a Pest Megyei Közgyûlés elnökétõl

Nagymaros 1. Heininger Károly átveszi az elismerõ okleveleket Szûcs Lajostól, a Pest Megyei Közgyûlés elnökétõl Nagymaros 1 2007. március 5. - a lap ingyenes! Nagymaros Város Önkormányzatának havonta megjelenõ lapja Meghívó Tisztelettel meghívjuk Önt és kedves családját az 1848-as forradalom és szabadságharc 159.

Részletesebben

A HAZAI SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS FEJLESZTÉSÉNEK PROGRAMJA

A HAZAI SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS FEJLESZTÉSÉNEK PROGRAMJA 2006. június könnyű a gyógyítás a baj elején, noha nehéz a felismerés, míg az idő múltával, ha nem ismerik fel és nem gyógyítják, könnyű lesz a bajt megállapítani, de sokkalta nehezebb az egészséget helyreállítani.

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 89. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 89. szám MAGYAR KÖZLÖNY 89. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2014. június 30., hétfő Tartalomjegyzék 159/2014. (VI. 30.) Korm. rendelet Az államháztartás szabályozásával összefüggő egyes rendeletek módosításáról

Részletesebben

JELENTÉS. a pszichiátriai betegellátás átalakításának ellenőrzéséről. 1286 2012. június

JELENTÉS. a pszichiátriai betegellátás átalakításának ellenőrzéséről. 1286 2012. június JELENTÉS a pszichiátriai betegellátás átalakításának ellenőrzéséről 1286 2012. június Erőforrás Gazdálkodási Főigazgató Számvevői Iroda Iktatószám: V-2012-115/2011-2012. Témaszám: 06 Vizsgálat-azonosító

Részletesebben

A NEMZETI ERÕFORRÁS MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA

A NEMZETI ERÕFORRÁS MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA LXII. ÉVFOLYAM 5. SZÁM 625 4080. OLDAL 2012. március 26. A NEMZETI ERÕFORRÁS MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA TARTALOM ÁRA: 2310 FT I. RÉSZ Személyi rész II. RÉSZ Törvények, országgyûlési határozatok, kormányrendeletek

Részletesebben

SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS ÉS KRÍZIS MENEDZSMENT BERÉNYI TAMÁS DR. MSOTKE XI.KONGRESSZUSA SZÉKESFEHÉRVÁR 2012. NOVEMBER 08.

SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS ÉS KRÍZIS MENEDZSMENT BERÉNYI TAMÁS DR. MSOTKE XI.KONGRESSZUSA SZÉKESFEHÉRVÁR 2012. NOVEMBER 08. SÜRGŐSSÉGI ELLÁTÁS ÉS KRÍZIS MENEDZSMENT BERÉNYI TAMÁS DR. MSOTKE XI.KONGRESSZUSA SZÉKESFEHÉRVÁR 2012. NOVEMBER 08. κρίσις critically ill I.E. 2370 MÓZESI. 6-9. Mert a rómaiak ekkor úgy cselekedtek, ahogy

Részletesebben

ORSZÁGOS SPORTEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET Dr. Soós Ágnes, főigazgató főorvos

ORSZÁGOS SPORTEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET Dr. Soós Ágnes, főigazgató főorvos Dr. Soós Ágnes, főigazgató főorvos 1123 Budapest, Alkotás u. 48 Levelezési cím: 1525 Bp. 114. Pf. 39. Tel.: (1) 488-61-11 Fax.: (1)375-3292 E-mail: foig@osei.hu SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT A fenntartó

Részletesebben

Kórházfinanszírozási pillanatkép, állami támogatás és az önkormányzatok tulajdonosi jogainak gyakorlása 1

Kórházfinanszírozási pillanatkép, állami támogatás és az önkormányzatok tulajdonosi jogainak gyakorlása 1 Fáskerty Éva Katalin Kórházfinanszírozási pillanatkép, állami támogatás és az önkormányzatok tulajdonosi jogainak gyakorlása 1 Az emberek nem tudják elérni legteljesebb egészségi potenciáljukat, hacsak

Részletesebben

JELENTÉS. az egynapos sebészeti ellátásra fordított pénzeszközök hasznosulásának ellenőrzéséről. 1001 2010. március

JELENTÉS. az egynapos sebészeti ellátásra fordított pénzeszközök hasznosulásának ellenőrzéséről. 1001 2010. március JELENTÉS az egynapos sebészeti ellátásra fordított pénzeszközök hasznosulásának ellenőrzéséről 1001 2010. március 2. Államháztartás Központi Szintjét Ellenőrző Igazgatóság 2.1. Teljesítmény Ellenőrzési

Részletesebben

Írta: Hargitai Enikő és Demcsik Mónika 2009. TÁMOP 5.2.1.

Írta: Hargitai Enikő és Demcsik Mónika 2009. TÁMOP 5.2.1. A fogyatékos gyermekek korai diagnosztikája és fejlesztése érdekében az egészségügyi, közoktatási, szociális és gyermekvédelmi intézmények együttműködésének jogszabályi, működési, intézményi feltételei

Részletesebben

KÓRHÁZ RENDELŐINTÉZET

KÓRHÁZ RENDELŐINTÉZET KAROLINA KÓRHÁZ RENDELŐINTÉZET MOSONMAGYARÓVÁR A KAROLINA KÓRHÁZ RENDELŐINTÉZET INFORMÁCIÓS KIADVÁNYA 2 406 millió forint támogatást kapott a mosonmagyaróvári Karolina Kórház Rendelőintézet az Új Széchenyi

Részletesebben

Kórházi információs rendszerek e-book Daragó László

Kórházi információs rendszerek e-book Daragó László TÁMOP-4.1.2/A/1-11/1-2011-0015 Egészségügyi Ügyvitelszervező Szakirány: Tartalomfejlesztés és Elektronikus Tananyagfejlesztés a BSc képzés keretében Kórházi információs rendszerek e-book Daragó László

Részletesebben

készítette: dr. Berényi Tamás országos szakfelügyelő, az orvosszakmai Kollégium tanács és az MSOTKE elnöke

készítette: dr. Berényi Tamás országos szakfelügyelő, az orvosszakmai Kollégium tanács és az MSOTKE elnöke POLÉMIAI A DETOXIKÁLÁS KÖRÜL - vitaanyag készítette: dr. Berényi Tamás országos szakfelügyelő, az orvosszakmai Kollégium tanács és az MSOTKE elnöke Figyelembe véve a sürgősségi egységek, az ellátásfolyamatában

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei 81986 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2013. évi 189. szám V. A Kormány tagjainak rendeletei Az emberi erőforrások minisztere 68/2013. (XI. 15.) EMMI rendelete egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú

Részletesebben

122/2009. (VI. 12.) Korm. rendelet. az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzési rendszerről

122/2009. (VI. 12.) Korm. rendelet. az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzési rendszerről 1. oldal 122/2009. (VI. 12.) Korm. rendelet az egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképzési rendszerről A Kormány az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 247. (1) bekezdés m) pontjában kapott

Részletesebben

AZ EMBERI ERÕFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA HIVATALOS LAPJA

AZ EMBERI ERÕFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA HIVATALOS LAPJA LII. ÉVFOLYAM 11. SZÁM 5033 5480. OLDAL 2012. július 5. AZ EMBERI ERÕFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA HIVATALOS LAPJA TARTALOM ÁRA: 2310 FT I. RÉSZ Személyi rész II. RÉSZ Törvények, országgyûlési határozatok, kormányrendeletek-

Részletesebben

Tartalom. Köszöntő. øtinfo 2013. október 1. Köszöntõ

Tartalom. Köszöntő. øtinfo 2013. október 1. Köszöntõ Köszöntő Köszöntõ Tartalom Kedves Olvasók! A sikeres országos kórházi gyógyszer-közbeszerzés révén jelentős megtakarítás érhető el, amely a kisebb kórházak esetében számottevőbb arányt képvisel. Aktuális

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSOK FINANSZÍROZÁSA

EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSOK FINANSZÍROZÁSA EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSOK FINANSZÍROZÁSA Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. ÁPRILIS TÁMOP 5.5.7-08/1-2008-0001 Betegjogi, ellátottjogi és gyermekjogi képviselői hálózat

Részletesebben

Törvényjavaslat az ifjúsággal kapcsolatos egyes közfeladatokról

Törvényjavaslat az ifjúsággal kapcsolatos egyes közfeladatokról Törvényjavaslat az ifjúsággal kapcsolatos egyes közfeladatokról A Magyar Köztársaság állampolgárainak közös felelőssége, hogy minden gyermek, serdülő és fiatal aktív alakítója lehessen hazánk, Európa és

Részletesebben

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény hatálya

I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény hatálya 1997. évi LXXXIII. Törvény a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 217/1997. (XII. 1.) Korm. rendelettel [A vastag betűs szöveg az 1997. évi LXXXIII. törvény

Részletesebben