KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉSTECHNIKA)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉSTECHNIKA)"

Átírás

1 ÉRETTSÉGI VIZSGA május 20. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉSTECHNIKA) EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 240 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Közlekedési alapismeretek (közlekedéstechnika) emelt szint írásbeli vizsga 1211

2 Fontos tudnivalók A feladatokat figyelmesen olvassa el! A válaszokat a feladatban előírt módon adja meg! A számítást igénylő feladatoknál minden esetben először írja fel a megfelelő összefüggést, majd helyettesítse be a számértékeket, végezze el a szükséges számítási műveleteket! A számításokat két tizedes pontossággal kell elvégeznie! A végeredménynél a mérőszám mellett tüntesse fel a mértékegységet is! Ha a feladatrészeknél nincs külön utasítás a mértékegységek vonatkozásában, akkor a végeredményeket N-ban, m-ben, s-ban, illetve ezek származtatott mértékegységeivel kifejezve adja meg! Ceruza csak a rajzolást, szerkesztést igénylő feladatokhoz használható! írásbeli vizsga / május 20.

3 Számítási feladatok 1. feladat (Közlekedési ismeretek) 15 pont Egy 1100 kg össztömegű járműbe 74 kw teljesítményű motort építettek be. A gépkocsi haladási irányára merőleges keresztmetszete 1,7 m 2, a légellenállási tényező 0,36, a gördülési ellenállás tényezője 0,02, a kerekek gördülési sugara 0,33 m. A hajtómű hatásfoka 0,9, a hátsóhíd áttétele 4,2. A fenti teljesítménynél a motor 90 s -1 fordulatszámmal jár. A levegő sűrűsége 1,25 kg/m 3. a) Elvileg mekkora sebességet érhet el a gépkocsi, ha a váltómű direkt fokozatban van? b) Elegendő-e a motor teljesítménye ehhez? írásbeli vizsga / május 20.

4 2. feladat (Műszaki rajz) 20 pont Készítsen méretezett műszaki rajzot a szemléltető képével megadott munkadarabról! a) A rajzi ábrázolást az elölnézet teljes metszeti vetületével és a felülnézet kirajzolásával oldja meg! Megnevezés: MENESZTŐTÁRCSA Anyaga: 25CrMo4 b) A kiviteli rajz M1:1 méretarányban készüljön. c) Készítse el a munkadarab mérethálózatát! d) Adja meg a mérettűrések határeltéréseit! Műszaki követelmények: az 40 milliméter méretű fészkek névleges méretűek, vagy nagyobbak lehetnek 0,15 milliméterrel; az 80 milliméter méretű osztókör a névleges méretnél lehet kisebb és nagyobb 0,2 milliméterrel; az 12 milliméter méretű süllyesztés az osztókörön névleges méretű, vagy nagyobb 0,15 milliméterrel; az 50 milliméter méretű agyméret névleges méretű, vagy kisebb 0,15 milliméterrel; az 50 milliméteres magassági méret névleges méretű, vagy kisebb 0,1 milliméterrel; az 100 milliméter méretű külső méret névleges méretű, vagy kisebb lehet 0,15 milliméterrel. e) Adja meg a felületi érdességet! Az alkatrész forgácsolási technológiával készül, átlagos érdessége 6,3 mikrométer, a mérettűréssel megadott esztergált felületek átlagos érdessége 1,6 mikrométer, a marási technológiával készült felületének átlagos érdessége 3,2 mikrométer. f) Ügyeljen a pontos szerkesztésre, készítsen tiszta, rendezett műszaki rajzot! írásbeli vizsga / május 20.

5 2. feladat megoldása írásbeli vizsga / május 20.

6 3. feladat (Mechanika) 10 pont Határozza meg az alábbi ábrán látható kéttámaszú tartó reakcióerőit számítással és szerkesztéssel! Hosszlépték: 1:200 Erőlépték: 1 cm = 100 N írásbeli vizsga / május 20.

7 4. feladat (Gépelemek-géptan) 10 pont Egy k = 300 mm karhosszúságú kézi forgattyút hajtó dolgozó F = 60 N kerületi erővel és v = 1 m/s kerületi sebességgel dolgozik. a) Mekkora a forgatónyomaték? b) Mekkora a tengely fordulatszáma? c) Mekkora a tengely szögsebessége? d) Mekkora teljesítmény szükséges a gép hajtásához? írásbeli vizsga / május 20.

8 5. feladat (Elektrotechnika) 10 pont a) Mekkora az U ki értéke az alábbi kapcsolásnál? Forrás: Mike Gyula Endre General Press Kiadó, Elektrotechnika példatár, 27. oldal, ábra b) Határozza meg az A B pontok közötti eredő ellenállás értékét, ha az U o feszültségforrást rövidre zárjuk! c) Mekkora legyen az A B pontokra kapcsolt terhelő ellenállás értéke, ha a maximális teljesítményt akarjuk rajta elérni (illesztés)? d) Mekkora lesz ekkor a rendszer hatásfoka? Adatok : U = 14V; R 1 = 10Ω; R 2 = 40Ω; R 3 0 = 20Ω írásbeli vizsga / május 20.

9 6. feladat (Elektronika) 10 pont Az alábbi ábrán egy dióda nyitóirányú jelleggörbéje, és a jelleggörbe felvételére alkalmas mérőkapcsolás látható. A feladatot szerkesztéssel és számítással oldja meg! Forrás: Kovács Csongor-General Press Kiadó, Elektronika, 19. oldal, 2.7. ábra a) Határozza meg, mekkora ellenállást szükséges a diódával sorba kapcsolni a 30 ma-es áram eléréséhez, ha a tápfeszültség értéke U = 2,5 V! b) Mekkora a feszültség az R ellenálláson? c) Mekkora a diódán mérhető feszültség, 30 ma-es áramnál? írásbeli vizsga / május 20.

10 Rövid választ igénylő szöveges feladatok 7. feladat 6 pont Sorolja fel a közlekedés, mint termelőtevékenység sajátosságait! 8. feladat 7 pont A közlekedés különböző szempontok szerint csoportosítható. A szállítás távolságától függően, milyen csoportok alakultak ki? Sorolja fel ezeket! 9. feladat 7 pont a) Írja le a gépjármű fogalmát! b) A gépjárműveket rendeltetésük és szerkezeti felépítésük, valamint a hajtóenergia megválasztása szerint lehet csoportosítani. Sorolja fel ezeket! Rendeltetésük szerint lehetnek: Szerkezeti felépítésük szerint: A hajtóenergia megválasztása szerint megkülönböztethetők: írásbeli vizsga / május 20.

11 10. feladat 5 pont A hajózás kapcsolatát a szárazfölddel a kikötők teremtik meg. Hogyan csoportosíthatók a kikötők attól függően, hogy milyen vízi út mentén létesültek? Sorolja fel ezeket! írásbeli vizsga / május 20.

12 témakör Számítási feladatok Rövid választ igénylő szöveges feladatok a feladat sorszáma maximális pontszám elért pontszám a témakör maximális pontszáma Az írásbeli vizsgarész pontszáma 100 a témakör elért pontszáma javító tanár Dátum:... Számítási feladatok Rövid választ igénylő szöveges feladatok pontszáma egész számra kerekítve programba beírt egész pontszám javító tanár jegyző Dátum:... Dátum:... írásbeli vizsga / május 20.