Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet"

Átírás

1 Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet ZÁRÓJELENTÉS 154/2002 Légiközlekedési baleset Őcsény repülőtér, szeptember 21. Apolló Racer GT/Serpa típusú motoros sárkány Azonosító jele: A szakmai vizsgálat célja légiközlekedési baleset és a repülőesemény okának, körülményeinek feltárása és a hasonló esetek megelőzése érdekében szükséges szakmai intézkedések kezdeményezése, valamint javaslatok megtétele. A szakmai vizsgálatnak semmilyen formában nem célja a vétkesség vagy a felelősség vizsgálata és megállapítása.

2 2 Az eset összefoglalása: Az esemény kategóriája: ACCID (baleset) A légijármű fődarabjai: A kocsiszerkezet típusa: Apolló Racer GT/R gyártója: Halley KFT azonosító száma: gyári száma: MZ 28/91 A szárny típusa: Serpa gyártója: Bogdola János magánvállalkozó azonosító száma: gyári száma: 98/02/02 A légijármű tulajdonosa: magánszemély üzembentartója: Magyar Repülő Szövetség A baleset napja és időpontja (UTC): szeptember 21, 05 óra 41 perc helye: Őcsény repülőtér A baleset kapcsán súlyosan sérültek száma: 1 A légijármű rongálódásának mértéke: jelentős Azonosító szervezet: Magyar Repülő Szövetség A gyártást felügyelő hatóság: Polgári Légiközlekedési Hatóság A baleset helyszíne alapján illetékes kivizsgáló szervezet: PoLéBiSz Az eset összefoglaló áttekintése: Motoros sárkányrepülő növendék első egyedülrepülésére indult. A felgyorsításhoz gázt adott, azonban a gázadást követően semmiféle korrekciós kormánymozgatást nem végzett. A nem kormányzott légijármű a talajhoz csapódott. A vizsgálat adatai: A Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet ügyeletére az esetet szeptember 21-én, 08 óra 30 perckor az ORFK Központi Ügyelet jelentette. A PoLéBiSz ügyeletese 09 óra 40 perckor jelentette az esetet a PoLéBiSz igazgatójának. A PoLéBiSz igazgató az esetről 2002/4/254/02/2425 számú levelében tájékoztatta a Polgári Légiközlekedési Hatóságot. A Polgári Légiközlekedés Biztonsági Szervezet igazgatója a légiközlekedési baleset, illetve repülőesemény vizsgálatára szakmai bizottságot (a továbbiakban: kszb.) alakított és küldött ki, melynek Elnöke: dr. Ordódy Márton eseményvizsgáló, elemző, Tagjai: Burda Pál helyszínelő. A szakmai bizottság tagjaival szemben összeférhetetlenség nem merült fel, továbbá a légiközlekedési balesetet megelőzően a légijármű utolsó légialkalmassági felülvizsgálatában, illetőleg az érintett szakszemélyzet utolsó szakmai minősítésében nem vettek részt. A szakmai bizottság megállapításait zárójelentés tervezetbe foglalta és a tervezetet észrevételezés céljából megküldte a 13/200. (V. 31.) KHVM- HM-EüM együttes rendelet 36. (4) szakaszában felsorolt illetékeseknek. A tervezettel kapcsolatban a Polgári légiközlekedési Hatóság részéről érkezett észrevétel, melyet jelen zárójelentés figyelembe vesz.

3 3 1. Ténybeli információk 1.1. A repülés lefolyása Az eset napján, Őcsény repülőtéren, a kora reggeli órákban az oktató a növendéket első egyedülrepülésre készítette fel. Ehhez a munkaterületen 9 egymást követő felszállást hajtott végre vele, melyek alapján az oktató a növendéket egyedülrepülésre engedte. A nyilatkozatokból következtetve, nagy valószínűséggel a felszállás során a kiképzési utasításban erre a feladatra előírt iskolakör helyett az alábbi mozzanat-sor valósult meg: a növendék gázt adott, a kormányrudat kinyomta és a légijárművet a talajtól elemelte, a kormányrúd állásán nem változtatva, teljes gázon, egyre meredekebben tovább emelkedett és mintegy 100 méter magasságban átesett, a kormányrudat továbbra is kinyomva tartva az átesést követő zuhanásban a gázt lekapta, majd a felvétel kezdetén ismét gázt adott és még meredekebben ismét átesésig emelkedett, a második átesés után, a zuhanást követő újabb gázadás eredményeképpen a légijármű egészen háthelyzetig emelkedett, majd azon átfordulva a manőver megismétlődött, a magasságvesztések következtében a második átfordulást követően a légijármű - a nyomokból kikövetkeztethetően háthelyzetben - a talajnak ütközött Személyi sérülések Sérülések Személyzet Utasok Egyéb személyek Halálos Súlyos Kisebb/semmilyen A légijármű rongálódása A szárny minden egyes tartó-eleme törött vagy hajlott, a vitorla több helyen elszakadt. A szárny nem javítható. A kocsiszerkezet elemeinek többsége megrongálódott és cserére szorul. Néhány elem tartalék-alkatrészként még felhasználható. A hajtómű üzemanyag-, hűtő- és villamos-rendszere javítható. Maga a motor ép maradt. A légcsavar megsemmisült Egyéb kár Egyéb kárt a vizsgálat befejezéséig a kszb-nek nem hoztak tudomására A személyzet adatai A légijármű parancsnoka (a növendék): 30 éves férfi Repülési jogosításának érvényessége: Szakmai: jogosítása növendék, elméleti vizsga a repülési naplójába nincsen bevezetve.

4 Egészségügyi: 2. Eü osztály, érvényes február 18-ig. 4 Repült ideje/felszállások száma összesen: repülési naplójában okmányolva: 13 óra/58 felszállás, (okmányolás: április 20-ig) a növendék nyilatkozata szerint: 30 óra felett/400 felszállás felett, A fenti adatok a évre és az érintett típusra vonatkoznak. Az egyedülrepülés előtti kötelező ellenőrzés tényére és körülményeire a rendelkezésre bocsátott okmányokból nem lehet következtetni A légijármű adatai A kocsiszerkezet az Apolló Racer GT motoros sárkány típus fődarabja. A szerkezetet hatósági gyártási engedély birtokában a Halley Kft ben gyártotta az L.1.5/2602/89 számon jóváhagyott típusdokumentáció alapján. A szárny a BB-02 Serpa motoros sárkány típus fődarabja. A szárnyat hatósági gyártási engedély birtokában Bogdola János magánvállalkozó készítette1998-ban, a 4618/96 számon jóváhagyott típusdokumentáció alapján. Mind az Apolló, mind a Serpa légialkalmassága kiképzésre is szól. Motoros sárkányrepülő szakmai körökben köztudott, hogy a légcsavar nagy tolóereje első egyedülrepülések esetén vészhelyzetet teremthet. A baleset időpontjában a légijármű a fenti két különböző légijármű-típushoz tartozó fődarabbal üzemelt. Az így üzemelő légijárműre MRSZ SES műszaki vezető július 07-ig állapított meg alkalmasságot, tehát a légijármű a baleset idején nem volt légialkalmas Meteorológiai adatok A baleset a kora reggeli órákban, szélcsendes időben, a feladat végrehajtására alkalmas időpontban következett be Navigációs berendezések. A navigációs berendezések az esemény lefolyására nem voltak hatással, ezért részletezésük nem szükséges Összeköttetés. A kommunikációs berendezések az esemény lefolyására nem voltak hatással, ezért részletezésük nem szükséges Repülőtéri adatok Az esetben érintett repülőtérnek érvényes működési engedélye volt. A repülőtér paraméterei az esemény bekövetkezésére nem voltak hatással, ezért részletezésük nem szükséges.

5 Légijármű adatrögzítők. A légijárművön adatrögzítő nem volt, az az érintett légijármű típusra és feladathoz nincs is előírva A roncsra és a becsapódásra vonatkozó adatok A helyszíni szemle során talaj-nyomok kizárólag az árboc-csúcson és annak tövében voltak fellelhetők. A roncs szemrevételezése alapján a kszb. kizártnak tartja, hogy a légijármű meghibásodása a becsapódás előtt bekövetkezhetett Az orvosi és az igazságügyi-orvosszakértői vizsgálatok adatai A növendék a feladat megkezdése előtt érvényes egészségi alkalmassággal rendelkezett. Repülés előtti és közbeni pszichofizikai állapotáról adatok nem állnak rendelkezésre Tűz Az eset kapcsán tűz nem keletkezett A túlélés lehetősége A növendék életét a légijármű csővázának deformációja mentette meg, mely a becsapódás energiáját hatásosan emésztette fel. A mentőegységek értesítése rendben megtörtént, a mentés nem szenvedett késedelmet Próbák és kísérletek A vizsgálat során próbákat és kísérleteket nem folytattak, mert a szemrevételezésből nyerhető információn túl további műszaki adatokra nem volt szükség A szervek jellemzése A légijármű légialkalmasságát MRSZ klub motoros sárkányokat felügyelő műszaki vezetője állapította meg. A növendéket az oktató MRSZ motoros sárkányrepülő szakágvezető oktatói jogosítása birtokában oktatta Kiegészítő adatok A kszb a fenti tényadatokon kívül más információt nem kíván nyilvánosságra hozni Hasznos vagy hatékony kivizsgálási módszerek A kivizsgálás során újabb módszerek alkalmazása nem volt szükséges.

6 6 2. Elemzés A növendék nyilatkozata szerint ő az elemelkedést követően azért nem húzta vissza a kormányrudat, mert "megijedt". A kszb. a kormányrúd kinyomott helyzetben való megtartását és a gázpedál ésszerűtlen használatát azzal magyarázza, hogy az ijedtséget tartós cselekvőképtelenség, azaz "pánik" követte. A pánik létrejöttében a kszb. szerint az alábbiak játszhattak szerepet A pilóta pszichológiai alkalmatlansága. E körülmény meglétét kérdésessé teszi az a tény, hogy a pilóta hatósági orvosi vizsgálat alapján kapta hatósági eü. minősítését. Az alkalmatlanság tényét felfedhette volna megfelelő ellenőrző repülés is, azonban - a kétkormányos képzést szabályozó 45. sz. Légügyi előírás VI/1 melléklet VHU pontjával ellentétben - az oktatáson túl maga az oktató végezte az egyedülrepülés előtti ellenőrző repülést is A légcsavar nagy tolóereje. A Rotax 582-es motor megfelelő légcsavarral olyan nagy tolóerőt termel, mely egy elkésett gázlevétel vagy egy elkésett állásszög-csökkentő kormánymozdulat esetén kritikusan nagy hosszdőlést létesít. Jelen esetben a pilóta mindkét hibát elkövette, a kritikus hosszdőlés létrejötte e kettős hiba következménye volt A pilóta képzetlensége. Szabályos, a fokozatosságra figyelő, a hibákat elemző és következtetések alapján továbblépő képzés ténye okmányokkal nem igazolható, ugyanis: a növendék nem vezette repülési naplóját folyó év április 20. óta, az oktató nem vezette a 45. sz. Légügyi előírás VI/1 melléklet VHU pontja szerinti oktatói munkafüzetet. Az érintettek elmondása szerint a valójában végrehajtott felszállási szám és repült idő az okmányoltat többszörösen meghaladta A légijármű alkalmatlansága. A 45. sz. Légügyi előírás V. melléklet VHU pontja "kísérleti"-nek minősíti azt a légijárművet, melyben a szárny és a kocsiszerkezet "eddig még nem engedélyezett párosításban kerül összeállításra", és kísérleti légijárművekkel a VHU pont a képzést megtiltja, a VHU és pont a kísérleti üzem végrehajtását hatósági engedélyhez köti. Mindkét típus esetében a légijármű üzemeltetési kézikönyv "Technikai adatok" fejezetében a gyártó megköveteli, "hogy az általa előállított szárnnyal felszerelt SES légijárművet... neki bemutassák, ő azt műszakilag ellenőrizze és a technikai megoldásokat jóváhagyja, berepülő pilótája pedig a légijárművet berepülje." A kszb megállapította, hogy a légijármű üzemeltetője kísérleti légijárművel kiképzést végzett, kísérletei üzem végrehajtására hatósági engedélyt nem kért, a gyártói hozzájárulást nem szerezte be, lejárt alkalmassági tanúsítvánnyal hajtott végre repülést.

7 7 3. Következtetések 3.1. A kszb. a kivizsgálás során megállapította, hogy a baleset elsősorban és a legnagyobb valószínűséggel a növendék időszakos egészségi alkalmatlanná válása miatt következett be A képzési munka követhetősége és ellenőrzése sérült az okmányolásra vonatkozó szabályok elhanyagolása folytán, egy a reptechnikai ellenőrzésekre általánosan megfogalmazott, általánosan ismert és motoros könnyűrepülés tekintetében is lefektetett szabály figyelmen kívül hagyása révén (az oktató végzett rep.technikai ellenőrzést, lásd 2.1. A pilóta pszichológiai alkalmatlansága) A műszaki háttér hiányosságai mutatkoztak meg abban, hogy a) kísérleti eszközökre vonatkozó, nevezetesen mind az építő kötelezettségét megfogalmazó, mind az alkalmazót korlátozó szakmai szabályok figyelmen kívül maradtak, b) kezdőoktatásra általánosan alkalmasnak nyilvánított légijármű típusok alkalmatlanságának lehetőség felmerült. Bár a vizsgálat egy esetre vonatkozott, a kszb. az 1.17 A szervek jellemzése problémakör vizsgálata kapcsán úgy találta, hogy a feltárt hiányosságok a motoros könnyűrepülés egészét érintik. Mivel a különböző típusú szárnyak és kocsiszerkezetek beszerzését semmi nem korlátozza és ezek egymáshoz illesztését - egy kardán csatlakoztatás révén - maga a vásárló is könnyen megejtheti, ezért az a) körülményen változtatni elsősorban maguknak az üzemeltetőknek kell. A b) körülmény megváltoztatása a típusalkalmasságot kérő gyártóra és a típusalkalmasságot megállapító hatóságra vár. A nagyteljesítményű hajtóművek megjelenésével pontosítást igényel ugyanis, hogy a kétszemélyes üzemmódról szóló üzemmódra váltás milyen feltételek teljesülésével lehet veszélytelen. A kszb. úgy véli, hogy hasonló baleseteinek bekövetkeztét hatásosan csökkentheti, ha a motoros könnyűrepülést szabályozó vonatkozó szakági szakmai szabályoknak a Magyar Repülő Szövetség érvényt szerez. A kiképzési szabályok tekintetében megfelelő lehet, ha megtörténik annak ellenőrzése, rendelkeznek-e az MRSZ oktatói a motoros könnyűrepülő oktatói tevékenységet meghatározó szabályzatokkal, munkafüzetekkel és egyéb, a kiképzés fázisait rögzítő dokumentumokkal - különös tekintettel a megjelentendő gyártói módszertani bulletinekre. Ezek ismeretének ellenőrzése történhetne klubonként, a motoros könnyűrepülő vezető pilóták vezetésével, a szakágvezető központi intézkedése szerint. A kísérleti építésekkel kapcsolatos szabálytalanságok tekintetében megfelelő lehet, ha a létező veszélyes állapotok felmérése megtörténik, a teendőket - az elkészült gyártói bulletinek útmutatása alapján - az érintettek a motoros könnyűrepülő műszaki vezetők vezetésével elvégzik.

8 8 4. Biztonsági ajánlások 4.1. A balesetet szenvedett növendék egészségi alkalmasságát - amennyiben a kiképzést folytatni kívánja - ellenőrizni kell Az oktató jogosítását az oktatót oktatásra jogosító Magyar Repülő Szövetség (a továbbiakban: MRSZ) jelen határozat megállapításait figyelembe véve vizsgálja felül az MRSZ motoros könnyűrepülő szakág szervezeti működési szabálya szerint A légijárművek tekintetében a Polgári Légiközlekedési Hatóság követelje meg a gyártóktól, hogy adjanak ki gyártói bulletint, melyben módszertani útmutatást adnak a nagy tolóerejű légijárművek kiképzésben történő alkalmazására - különös tekintettel az első egyedülrepülésekre. 5. Függelék A kszb. egyéb, az esetre vonatkozó információt jelen zárójelentés keretében nem kíván közölni. Budapest, február " "... Mészáros László igazgató