Fájl rendszer. Fájl koncepció Elérési módok Könyvtár szerkezet Védelem Konzisztencia szemantika

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Fájl rendszer. Fájl koncepció Elérési módok Könyvtár szerkezet Védelem Konzisztencia szemantika"

Átírás

1 1 Fájl koncepció Elérési módok Könyvtár szerkezet Védelem Konzisztencia szemantika Fájl rendszer

2 2 Fájl koncepció A számítógépek az adatokat különböző fizikai háttértárakon tárolhatják (pl. mágnes lemez, mágnesszalag, lyukszalag, lyukkártya, optikai lemez, flash-kártya, pendrive, stb.). A számítógép kényelmes használhatósága érdekében az operációs rendszerek egy egységes logikai szemléletet vezetnek be az adattárolásra és adattárakra: az operációs rendszer elvonatkoztatva a tároló eszköz és a tárolt adat fizikai tulajdonságaitól, egy logikai tároló egységet (adatállomány fájl file) használ. A fájlokat az operációs rendszer képezi le a konkrét fizikai tároló berendezésre. Felhasználói szemszögből: a fájl összetartozó adatok egy kollekciója, amelyeket egy másodlagos tárban tárolunk. A fájl a felhasználó számára az adattárolás legkisebb allokációs egysége: felhasználói adatot a háttértáron csak valamilyen fájlban tárolhatunk. Az operációs rendszer támogatást nyújthat a fájl tartalmának kezelésében, a fájl szerkezetének (adatszerkezet) létrehozásában:

3 3 Fájl attribútumok Az operációs rendszer a fájl kezeléséhez szükséges információkat (attribútumokat) is tárolja a háttértárban. Pl. egy elkülönített helyen, a szótárban, fájl jegyzékben directory-ban. - Név a fájl azonosítására szolgál (szimbolikus fájlnév, név hossza, osztott nevek, kisbetűk/nagybetűk szerepe). - Típus az egyes típusokhoz (szöveg, script, forráskód, bináris program, kép, média, adatbázis, stb.) különböző operációs rendszer szolgáltatásokat lehet rendelni. - Lokáció a fájl fizikai elhelyezkedésével kapcsolatos adatok (háttértár címek). - Méret aktuális / maximális méret (bájtokban, kilóbájtokban, stb.) - Védelem a fájlhoz történő hozzáférés vezérlése. - Idő, dátum létrehozási/módosítási időpont, - felhasználó azonosítás felhasználó rendszerbeli neve.

4 4 Filename (Fájlnév) Az MS-DOS a fájlneveknél nem tesz különbséget kis és nagybetűk között. Betűkből csak angol ábécében szereplőket használhatjuk. Ezenkívül, a következő speciális karakterek: # $ % ^ & ( ) _ { } ` UNIX esetén a fájlnevek hossza 255 karakter lehet, és a UNIX különbséget teszt kis és nagybetűk között. A WINDOWS kétféle elnevezést használ, a DOS kompatibilitás miatt. Van egy 8+3-as fájlnév és van egy 250 karakter hosszú fájlnév, ugyancsak maximum 3 karakteres kiterjesztéssel. A WIN alkalmazások ezt a hosszú nevet látják, ebből képezik a rövid nevet úgy, hogy eltávolítják a szóközöket majd az első 6 karakter után egy elválasztójelet ( ~ ) és egy sorszámot adnak. Pl: a c:\program Files\Borland\Projects\Az elso Delphi Alkalmazas.Exe helyett lesz AZELSO~1.EXE

5 5 Fájl műveletek A fájl műveleteket, mint egy absztrakt adattípuson végezhető műveleteket kell tekintenünk. Az operációs rendszer ezeket rendszer-hívások segítségével teszi elérhetővé. Alapműveletek: 1. Létrehozás (create) terület allokálás + új bejegyzés a directoryba. 2. Írás (write) adatok mentése, 3. Olvasás (read) adatok beolvasása, 4. Újrapozícionálás (repositioning) 5. Törlés (deleting) 6. Csonkítás (truncate) levágás az aktuális pozíciótól kezdve További műveletek: bővítés (append), átnevezés (rename), másolás (copy), áthelyezés (move), az attribútumok leolvasása (getattr) és megváltoztatása (setattr).

6 6 Fájl típusok (kiterjesztés alapján) bat, exe, com, dll futatható fájlok doc, rtf, txt, tex szöveges dokumentumok jpg, gif, bmp kép fájlok mp3, wav zene, hang fájlok avi, mpg, mpeg, mkv film fájlok epub, fb2, djvu, pdb elektronikai könyvek htm, html Internet web oldal fájlok pac, bas, c, cpp, ccs forráskódok dat, dsk, iso, gbi, ncd, nrg, sli lemez képfájlok fbl, kml, map, ntm navigáció, térképek rar, zip, arj tömörített fájl-csomagok mps, lp mátrixok, lineáris programozási feladatok

7 7 Fájl szerkezetek Általános esetben a fájl típus indikálja a fájl struktúráját. A fájllétrehozónak és a fájlfeldolgozónak ezt ismernie kell. Pl. forrásnyelvi-, tárgynyelvi- (object), ill. végrehajtható (bináris) programokat tartalmazó állományok szerkezete kötött. Kérdés: Mennyire ismerje az operációs rendszer az egyes fájlok belső szerkezetét? Egy szerkezetet (végrehajtható program) biztosan ismernie kell! Egyébként olyan mértékben ismeri, amennyire a fájlkezeléshez "központi támogatást" akar nyújtani. UNIX - minden fájlt bájtok egyszerű sorozatának tekint, ez a feldolgozó programoknak nagy flexibilitást, de minimális támogatást jelent. Szolgáltat ugyanakkor egy mechanizmust (rendszer hívás) a fájl típus meghatározására. (Pl.: magic number a futatható fájltípus felismeréséhez használható numerikus azonosító). Különböző típusú fájlok támogatása két szinten: operációs rendszer (főleg futatható fájlok) + alkalmazások (Avi médialejátszó, Dbf adatbázis kezelés, XLS táblázatkezelés, stb.)

8 8 Elérési módok 1. Szekvenciális elérési mód (Sequential access) read next következő (az olvasó/író fej aktuális pozíciójától kezdve) blokk / adat olvasása write next következő blokk / adat írása reset (vagy rewind ) az olvasó/író fej pozícionálása a fájl elejére rewrite a létező fájl felülírása 2. Direkt elérési mód (Random access) read n write n seek n (pozicionálás az n-edik rekordra) read next write next rewrite n ahol n = a relatív blokk / adat sorszám

9 9 Könyvtár szerkezet Bejegyzések (node) együttese, amely információt tárol a fájlokról. A könyvtárszerkezet és a fájlok is a lemezen a háttértáron tárolódnak. Kapcsolódó fogalmak: kötet (volume), partíció (partition), VTOC (Volume Table of Contents, IBM mainframes). Egy directory-ban (fájl-jegyzékben) tárolt információ: név, típus, cím, aktuális hossz, maximális hossz, legutóbbi elérés (access) időpontja, legutóbbi módosítás (update) időpontja, tulajdonos azonosító (owner ID), védelemmel kapcsolatos adatok (kinek mire milyen jogosultsága van).

10 10 Egy directory-val kapcsolatban végrehajtható műveletek: fájl keresés (file search), fájl létrehozás (create), fájl törlés (delete), directory listázás (dir, list, ls), fájl átnevezés (rename), a fájl rendszer pásztázása (traverse), bejárása. A könyvtárszervezéssel szemben támasztott elvárások: - Hatékonyság: minden fájl könnyen visszakereshető legyen. - Névadás (naming): Egynél több user használhassa ugyanazt a nevet más fájlokhoz. Ugyanannak a fájlnak lehessenek különböző azonosítói. - Csoportosítás (grouping): fájlok csoportosítása tulajdonságaik alapján. (com, bat, pss, nfs ntfs,... dtv)

11 11 Egyszintű directory Az összes felhasználó állományai egyetlen jegyzéket (directory) alkotnak. Névadási- (névütközési-) és csoportosítási problémák 4 fájl közvetlenül a gyökér (root) alatt Egy vagy több tulajdonos (owner)

12 12 Kétszintű directory Egy-egy felhasználó állományai elkülönített jegyzéket (directory) alkotnak. Szintek: MFD - UFD (master/user file directory) Megoldja a névütközés problémáját, de nincs csoportosítás. A felhasználók nem tudnak kooperálni (nehéz egymás állományait elérni). Új fogalom jelenik meg: elérési út (path) A rendszer fájlok (programok) használatának problémája Minden User-nek van saját könyvtára

13 13 Fa-szerkezetű directory Egy fájljegyzék bizonyos elemei lehetnek újabb fájljegyzékek, így fájljegyzékeknek egy hierarchikus rendszere jön létre. Egy fájljegyzék által (fájlként) tartalmazott fájljegyzék = alfájljegyzék (subdirectory, folder - mappa).

14 14 A jegyzékben minden esetben egy speciális bit jelezheti, hogy fájlról, vagy aljegyzékről (mappáról, alkönyvtárról) van-e szó. Fájljegyzéket létrehozni és törölni speciális rendszer-hívásokkal lehet. Pl. make: mkdir; remove: rmdir. Aktuális directory váltás: cd. Abszolút- és relatív elérési út, keresési utak, pásztázás (traverse). Megoldja a névütközés problémáját, és lehet csoportosítani. Az elérési utak megadása sokszor körülményes. Egy megoldás: DeskTop file (Mac) vagy DeskTop mappa (Windows) Keresési út (search path) fogalma. Pl. MS-DOS: PATH környezeti változó (environment variable) - keresési útvonal beállítása, a futtatható fájlokhoz.

15 15 Egy Windows-os Desktop munkaasztal

16 16 és megfelelő mappa

17 17 UNIX könyvtárak szerkezete Minden USER-nek van saját könyvtára Minden USER saját könyvtárrendszert hoz létre

18 18 FAT (File Allocation Table) tábla A legismertebb fájlrendszer (MS-DOS, MS-Windows) által használt formátum. Biztosítja, hogy elérhető legyen egy fix méretű blokkokból (block size, blokk méret) álló sorozat (file). Ezeket az általában 512 byte méretű (vagy k*512 byte, ahol k =1,2,3, ) blokkokat gyakran szektoroknak is nevezik. Lásd ábrát a következő oldalon! ). A fájlrendszer szoftvere biztosítja, hogy ezeket a szektorokat fájlokká és a katalógusokká szervezze össze, és tartsa nyilván, melyik szektor melyik fájlhoz tartozik, és melyik szektorok nem használhatók már tárolásra. Változatai: FAT-12, FAT-16, FAT-32. Klaszter (cluster) a fájlrendszerek legkisebb (nem fragmentalható!) címezhető foglalási egysége fájlok és könyvtárak számára. Egy vagy több egymás után következő szektorokból álló adategységet jelent.

19 19

20 20 A FAT tábla tartalmazza azokat az adatokat, hogy egy fájl tartalmának végigolvasásához melyik klaszter után melyik klasztert kell olvasni. Fat rekord (bejegyzés): Attribútum 8 bites mező

21 21 A FAT tábla minden bejegyzése tehát egy klaszterre mutat. A 12 bites FAT tábla 12 bites számokkal azonosította a klasztereket, tehát maximum 2 12 =4096 klasztert tudott kijelölni. A hajlékonylemezeknél (floppy disk) alkalmazták. A 16 bites FAT tábla már 2 16 =65536 klasztert azonosíthatott, maximum 2GB-os partíciókat lehetett vele kezelni. A FAT táblából fontossága miatt két példányt is eltároltak a lemezen, így az egyik megsérülése esetén a másikat lehetett használni. Manapság a FAT típusú rendszerekből csak a 32 bitest használjuk, mely a 32 bitből 26-ot használ a klaszterek kijelölésére (2 26 =?).

22 22 Attribútum byte felépítése

23 23 Fájlok tárolása a klaszterekben

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Fájl rendszer

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Fájl rendszer 1 Fájl rendszer Terminológia Fájl és könyvtár (mappa) koncepció Elérési módok Fájlattribútumok Fájlműveletek, fájlszerkezetek ----------------------------------------- Könyvtár szerkezet -----------------------------------------

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Fájl rendszer

Nyíregyházi Egyetem Matematika és Informatika Intézete. Fájl rendszer 1 Fájl rendszer Terminológia Fájl és könyvtár (mappa) koncepció Elérési módok Fájlattribútumok Fájlműveletek ----------------------------------------- Könyvtár szerkezet -----------------------------------------

Részletesebben

10. Fájl rendszer interfész

10. Fájl rendszer interfész 10. Fájl rendszer interfész Fájl koncepció Elérési módok Könyvtár szerkezet Védelem Konzisztencia szemantika 140 Fájl koncepció A számítógépek az adatokat különbözô fizikai háttértárakon tárolhatják (pl.

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZEREK I. HÁTTÉRTÁRAK

OPERÁCIÓS RENDSZEREK I. HÁTTÉRTÁRAK OPERÁCIÓS RENDSZEREK I. HÁTTÉRTÁRAK HÁTTÉRTÁRAK PARTÍCIÓK PARTÍCIÓK A MÁGNESLEMEZES TÁROLÁS ALAPELEMEI A lemezt sávokra és szektorokra osztjuk fel. CLUSTER SÁV A szektor a legkisebb tárolási egység, mérete

Részletesebben

OPERÁCIÓS RENDSZEREK

OPERÁCIÓS RENDSZEREK 2. MODUL OPERÁCIÓS RENDSZEREK A MÁSODIK MODUL TARTALMA A második modul 80 feladatot tartalmaz. A vizsgaközpont ezek közül egyet jelöl ki a vizsgázónak. A megoldások során előkészített könyvtárakat (mappákat)

Részletesebben

Segédlet Digitális írástudás - Operációs rendszerek Szilágyi Róbert S.

Segédlet Digitális írástudás - Operációs rendszerek Szilágyi Róbert S. Windows Xp felhasználói felület részei 7 2 8 3 1 9 4 6 5 1. számítógépre telepített programok listája 2. bejelentkezett felhasználó 3. leggyakrabban használt programok 4. START menü 5. tálca (itt helyezkednek

Részletesebben

Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015. február

Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015. február 1.oldal (17) Háttértár- és könyvtárkezelés A számítógépes munka során háttértárolókat kezelünk, amin partíciók vannak. Egyegy partíción több ezer állományt tárolnak. A partíciót az áttekinthető felhasználás

Részletesebben

Használati útmutató. Felhasználói felület

Használati útmutató. Felhasználói felület Használati útmutató Felhasználói felület A DigiShield telepítése után parancsikon jön létre az Asztalon és a START menüben. A program indítása a parancsikonra való dupla kattintással történik. Az első

Részletesebben

Lemezkezelés, állományrendszerek

Lemezkezelés, állományrendszerek Lemezkezelés, állományrendszerek A fizikai lemezek területét használat előtt logikai lemezekké kell szerveznünk. A logikai lemez az az egység, amely a felhasználó számára külön lemezként jelenik meg, vagyis

Részletesebben

Szoftver alapfogalmak

Szoftver alapfogalmak Szoftver alapfogalmak Azon a programok algoritmusok, eljárások, és hozzájuk tartozó dokumentációk összessége, melyek a számítógép működéséhez szükségesek. (nem kézzel fogható, szellemi termékek) Algoritmus

Részletesebben

Koobe Jumbo használati utasítás

Koobe Jumbo használati utasítás Koobe Jumbo használati utasítás Tartalomjegyzék Biztonsági előírás...5 Struktúra...7 1. Billentyűk...9 2. Érintőképernyő...10 1) Tapintás...10 2) Csúsztatás...10 3) Csúsztatás és tartás... 11 Műveletek...12

Részletesebben

6. Háttértárak. Mágneses elvű háttértárak. Ezek az eszközök ki-, bemeneti perifériák, az adatok mozgása kétirányú.

6. Háttértárak. Mágneses elvű háttértárak. Ezek az eszközök ki-, bemeneti perifériák, az adatok mozgása kétirányú. 6. Háttértárak Ezek az eszközök ki-, bemeneti perifériák, az adatok mozgása kétirányú. Miért van rájuk szükség? Belső memória bővítése Programok és adatok tárolása, rögzítése Meglévő programok, adatok

Részletesebben

Operációs rendszerek feladatgyűjtemény

Operációs rendszerek feladatgyűjtemény Operációs rendszerek feladatgyűjtemény 13. FELADAT 1. Jelölje meg, melyik programra utal a DOC kiterjesztés! a. Microsoft Excel b. Microsoft Word c. Microsoft Access d. Microsoft PowerPoint 2. Hogyan lehet

Részletesebben

Egy kattintás ikonok, fájlok megjelölése, menü megnyitása, linkek megnyitása, a tálcán programok megnyitása.

Egy kattintás ikonok, fájlok megjelölése, menü megnyitása, linkek megnyitása, a tálcán programok megnyitása. Desktop asztal-1 Számítógépes ismeretek A számítógép használata és a fájlkezelés alapjai Desktop asztal- 2 Ikon fájlokat, mappákat, programokat és egyéb elemeket jelölő kisméretű képek. Start menü tartalmazza

Részletesebben

I. sz. 220 körül Origenész összeállítja Hexapla címen az Ószövetség hat különbözı fordítását

I. sz. 220 körül Origenész összeállítja Hexapla címen az Ószövetség hat különbözı fordítását 1 I. sz. 220 körül Origenész összeállítja Hexapla címen az Ószövetség hat különbözı fordítását A Biblia egyes nehezebben érthetı helyeihez főzött magyarázatok a szkholia-k. 360 körül Szt. Athanasziosz

Részletesebben

Tartalomjegyzék Üdvözöljük!... 1 Biztonsági Figyelmeztetés... 1 Felépítés... 4 Működés... 6 Az akkumulátor behelyezése... 6 Az akkumulátor töltése...

Tartalomjegyzék Üdvözöljük!... 1 Biztonsági Figyelmeztetés... 1 Felépítés... 4 Működés... 6 Az akkumulátor behelyezése... 6 Az akkumulátor töltése... Használati Útmutató Tartalomjegyzék Üdvözöljük!... 1 Biztonsági Figyelmeztetés... 1 Felépítés... 4 Működés... 6 Az akkumulátor behelyezése... 6 Az akkumulátor töltése... 6 SD kártya behelyezése... 8 Készülék

Részletesebben

Operációs rendszerek. UNIX fájlrendszer

Operációs rendszerek. UNIX fájlrendszer Operációs rendszerek UNIX fájlrendszer UNIX fájlrendszer Alapegység: a file, amelyet byte-folyamként kezel. Soros (szekvenciális) elérés. Transzparens (átlátszó) file-szerkezet. Link-ek (kapcsolatok) létrehozásának

Részletesebben

Operációs rendszerek II. kidolgozott tételsor Verzió 1.0 (Build: 1.0.2011.12.30.)

Operációs rendszerek II. kidolgozott tételsor Verzió 1.0 (Build: 1.0.2011.12.30.) Operációs rendszerek II. kidolgozott tételsor Verzió 1.0 (Build: 1.0.2011.12.30.) Készült: Dr. Fazekas Gábor Operációs rendszerek 2. diasorok és előadásjegyzetek Ellenőrző kérdések 2011. december 21-i

Részletesebben

Koobe Junior használati utasítás

Koobe Junior használati utasítás Koobe Junior használati utasítás Tartalomjegyzék Biztonsági Figyelmeztetés... 1 Felépítés... 4 Működés... 6 Az akkumulátor behelyezése... 6 Töltés... 6 SD kártya behelyezése... 8 Készülék Be/Kikapcsolása...

Részletesebben

A készülék ismertetése

A készülék ismertetése Elıszó Köszönjük, hogy termékünket választotta! Reméljük hogy készülékét sokáig örömmel és megelégedéssel fogja használni, ehhez kérjük, hogy alaposan olvassa el ezt az Útmutatót, mielıtt az eszközt használatba

Részletesebben

X-430 MP5 lejátszó HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

X-430 MP5 lejátszó HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ X-430 MP5 lejátszó HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1 Funkciók 4.3 TFT kijelző, 480*272 pixel felbontás Támogatott audio formátumok: MP3, WMA, WAV, FLAC, APE, OGG Bővíthető micro SD kártyával 128MB - 4GB-ig. Támogatott

Részletesebben

Számítástechnika-kidolgozott szóbeli tételek (11-15.)

Számítástechnika-kidolgozott szóbeli tételek (11-15.) Számítástechnika-kidolgozott szóbeli tételek (11-15.) Szerzõ dezs dezs.extra.hu - tételek gyûjteménye Kidolgozott szóbeli tételek I. (11-15.) 11. tétel a.) Az operációs rendszerek alapvetõ jellemzõi Az

Részletesebben

Tudáspróba Informatika felmérő feladatok

Tudáspróba Informatika felmérő feladatok Tudáspróba Informatika felmérő feladatok 1. Vezesd a mágneslemezt a számítógépbe! 2. Párosítsd a nyilakat a gombokkal! BASCKSPACE T A B SHIFT ENTER 1 3. a) Írd az egyes eszközök alá a nevüket!....... 3.

Részletesebben

Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015. február

Informatika szintmérő-érettségi tételek 2015. február 1.oldal (18) Rendszer karbantartása Rendszerkarbantartás fogalma: Minden operációs rendszer tartalmaz eszközöket a hardver- és a szoftverkomponensek karbantartására. Idesoroljuk a hardveralkotók szoftveres

Részletesebben

Az MP3/WMA-lejátszó használata

Az MP3/WMA-lejátszó használata Használat Az MP3/WMA-lejátszó használata Az MP3/WMA ismertetése Személyes használaton kívüli célokra a szerzői jog tulajdonosának engedélye nélkül tilos MP3/WMA fájlokat létrehozni olyan forrásokból, mint

Részletesebben

BÁN JÓZSEF FERTİSZÉPLAK SZÉKESFEHÉRVÁR - BUDAPEST. Termelésirányítási és Kereskedelmi Rendszer. VISZK Bt. Székesfehérvár

BÁN JÓZSEF FERTİSZÉPLAK SZÉKESFEHÉRVÁR - BUDAPEST. Termelésirányítási és Kereskedelmi Rendszer. VISZK Bt. Székesfehérvár BÁN JÓZSEF FERTİSZÉPLAK SZÉKESFEHÉRVÁR - BUDAPEST TKR Termelésirányítási és Kereskedelmi Rendszer VISZK Bt. Székesfehérvár TKR - Jelentısebb referenciák ( 2001 ) Bán József Kiadva : 2003. október BÁN JÓZSEF

Részletesebben

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy az Axelero Rt. által kifejlesztett és forgalmazott. Marketline integrált aláíró alkalmazás 1.

TANÚSÍTVÁNY. tanúsítja, hogy az Axelero Rt. által kifejlesztett és forgalmazott. Marketline integrált aláíró alkalmazás 1. TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001.(VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

1. Legfontosabb tulajdonságok. 2. A lejátszó leírása

1. Legfontosabb tulajdonságok. 2. A lejátszó leírása 1. Legfontosabb tulajdonságok 1,5 colos TFT képernyő MP3, WMA, FLAC, APE audio formátumok támogatása MPEG-4 (AVI) video formátum támogatása Beépített FM rádió A zeneszámok szövegének egyidejű kijelzése

Részletesebben

1. AZ AUDITPRO RENDSZER ÁTTEKINTÉSE... 2 2. ALAPVETÕ TELEPÍTÉS... 12 3. AZ AUDITPRO TELEPÍTÉSE ÉS FELÜGYELETE HÁLÓZATOKON... 14 5. EREDMÉNYEK...

1. AZ AUDITPRO RENDSZER ÁTTEKINTÉSE... 2 2. ALAPVETÕ TELEPÍTÉS... 12 3. AZ AUDITPRO TELEPÍTÉSE ÉS FELÜGYELETE HÁLÓZATOKON... 14 5. EREDMÉNYEK... RENDSZERGAZDÁK KÉZIKÖNYVE A telepítési adathordozó a termék cseh és angol nyelvû verzióját is tartalmazza. A www.auditpro.biz weboldalon található, öt számítógéphez használható próbaverzióból is telepítheti

Részletesebben

II. év. Adatbázisok és számítógépek programozása

II. év. Adatbázisok és számítógépek programozása II. év Adatbázisok és számítógépek programozása A programozási ismeretek alapfogalmai a) algoritmus b) kódolás c) program a) algoritmus: elemi lépések sorozata, amely a következı tulajdonságokkal rendelkezik:

Részletesebben

Fájlrendszerek. A Windows operációs rendszerek fájlrendszere

Fájlrendszerek. A Windows operációs rendszerek fájlrendszere Fájlrendszerek A Windows operációs rendszerek fájlrendszere Fájlrendszerek definíció A számítástechnika egy fájlrendszer alatt a számítógépes fájlok tárolásának és rendszerezésének a módszerét érti, ideértve

Részletesebben

Koobe IRIS. Használati utasítás

Koobe IRIS. Használati utasítás Koobe IRIS Használati utasítás Tartalomjegyzék Jogi nyilatkozat 4 Bemutatás. 4 A doboz tartalma 4 Részek és kezelés 5 Ki- és bekapcsolás.. 6 Töltés 6 Memória kártya használata.. 7 A kezdőlap.8 Fájlimportálás

Részletesebben

SanDisk Connect Wireless Stick iphone-hoz és ipadhez

SanDisk Connect Wireless Stick iphone-hoz és ipadhez HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SanDisk Connect Wireless Stick iphone-hoz és ipadhez Modellszám: SDWS4 951 SanDisk Drive, Milpitas, CA 95035 2015 SanDisk Corporation. Minden jog fenntartva. Bevezetés Első lépések

Részletesebben

Adattárolók. Így néz ki egy lyukkártya

Adattárolók. Így néz ki egy lyukkártya Adattárolók KEZDETEK Az első informatikai vonatkozású gépet 1890-ben egy Hermann Hollerith nevű ember találta fel, aki az Amerikai népszámlálási hivatalban dolgozott. Ez az eszköz a lyukkártya. Működésének

Részletesebben

DB2 Connect Personal Edition telepítése és beállítása

DB2 Connect Personal Edition telepítése és beállítása IBM DB2 Connect 10.1 DB2 Connect Personal Edition telepítése és beállítása SC22-1155-00 IBM DB2 Connect 10.1 DB2 Connect Personal Edition telepítése és beállítása SC22-1155-00 Megjegyzés Az információk

Részletesebben

SZOFTVEREK (programok)

SZOFTVEREK (programok) SZOFTVEREK (programok) Szoftverek csoportosítása 1. Operációs rendszerek: Windows (XP), 7, 8, 10 Linux (Ubuntu, Debian, ) 2. Felhasználói szoftverek Szövegszerkesztő: Word, jegyzettömb Táblázatkezelő:

Részletesebben

BBS-INFO Kiadó, 2013.

BBS-INFO Kiadó, 2013. BBS-INFO Kiadó, 2013. Bártfai Barnabás, 2013. Minden jog fenntartva! A könyv vagy annak oldalainak másolása, sokszorosítása csak a szerző írásbeli hozzájárulásával történhet. A betűtípus elnevezések, a

Részletesebben

ÁLATI Ú ÚTMUTATÓÓ ConCorde X-900 MP5 lejátszó

ÁLATI Ú ÚTMUTATÓÓ ConCorde X-900 MP5 lejátszó ÁLATI Ú ÚTMUTATÓÓ ConCorde X-900 MP5 lejátszó 1 Kérjük, használat előtt olvassa el figyelmesen a használati útmutatót. Biztonsági előírások: 1. Ne használja a kzüléket túl forró, hideg, poros nyirkos környezetben.

Részletesebben

1. Áttekintés 1.1 Figyelmeztetések (1) Az új akkumulátorok optimális teljesítményüket 2-3 feltöltési és lemerítési ciklus után érik el.

1. Áttekintés 1.1 Figyelmeztetések (1) Az új akkumulátorok optimális teljesítményüket 2-3 feltöltési és lemerítési ciklus után érik el. 1. Áttekintés 1.1 Figyelmeztetések (1) Az új akkumulátorok optimális teljesítményüket 2-3 feltöltési és lemerítési ciklus után érik el. (2) Kérjük, hogy a készüléken tárolt fontos adatairól rendszeresen

Részletesebben

Operációs rendszerek 1.

Operációs rendszerek 1. Operációs rendszerek 1. Fájlkezelés Balla Tibor balla.tibor@inf.unideb.hu Fájlrendszer: Könyvtárak és Fájlok Inode szuperblokk inode tábla tényleges lemezterület inode = index-node Az inode tábla egy fix

Részletesebben

Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK

Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 3 TARTALOMJEGYZÉK Bevezető... 15 1. Alapvető tudnivalók... 17 1.1. A számítógép... 17 1.2. Az adatok tárolása... 18 1.2.1. Lemezegység azonosítás... 21 1.2.2. Állományok azonosítása...

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. 1. Az alkalmazható e-nyomtatványokról és kitöltésükről

TÁJÉKOZTATÓ. 1. Az alkalmazható e-nyomtatványokról és kitöltésükről 1 TÁJÉKOZTATÓ a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal hatáskörébe tartozó kérelmek elektronikus úton történő benyújtásának lehetőségéről Tájékoztatjuk a Tisztelt Ügyfeleket, hogy a jogszabályban előírt,

Részletesebben

12. tétel. Lemezkezelés

12. tétel. Lemezkezelés 12. tétel 12_12a_1.5 Lemezkezelés (Particionálás, formázás, RAID rendszerek) A partíció a merevlemez egy önálló logikai egysége, amely fájlrendszer tárolására alkalmas. Alapvetően két esetben hozunk létre

Részletesebben

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet

Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Fábián Zoltán Hálózatok elmélet Miért szükséges a háttértár Az alkalmazások és adatok tárolása Háttértárak típusai Szekvenciális elérésű Mágnesszalag Lyukszalag Lyukkártya Véletlen elérésű Csak olvasható

Részletesebben

Statisztikai alap kia.hu (2005)

Statisztikai alap kia.hu (2005) Statisztikai alap kia.hu () 1 / 6 Utolsó frissítés: 2009 Feb 03-03:01 Statisztikai idıszak: - Év - OK Statisztikai Év idıszak Elsı látogatás Jan 01-00:04 Utolsó látogatás 31-23:57 Nézett forgalom * Nem

Részletesebben

Munka a fájlokkal. Az általánosan használt fájltípusok. Programfájlok. Adatfájlok

Munka a fájlokkal. Az általánosan használt fájltípusok. Programfájlok. Adatfájlok Az általánosan használt fájltípusok A háttértárakon tárolt adathalmazokat fájloknak (állományoknak) nevezzük. A fájlokat két csoportba soroljuk. Az indítható, futtatható programokat tartalmazó fájlokat

Részletesebben

Mele PMC200 Használati Utasítás

Mele PMC200 Használati Utasítás Mele PMC200 Használati Utasítás A doboz tartalma: - PMC 200-as lejátszó - AV (audió/videó) kábel - Y/U/V kábel - USB kábel - USB OTG adapter, fényképezők és egyéb USB eszközök csatlakoztatásához - AC hálózati

Részletesebben

SanDisk Connect Wireless Stick Androidhoz

SanDisk Connect Wireless Stick Androidhoz HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SanDisk Connect Wireless Stick Androidhoz Modellszám: SDWS4 951 SanDisk Drive, Milpitas, CA 95035 2015 SanDisk Corporation. Minden jog fenntartva. Bevezetés Első lépések Csatlakoztatás

Részletesebben

Számítógép kártevők. Számítógép vírusok (szűkebb értelemben) Nem rezidens vírusok. Informatika alapjai-13 Számítógép kártevők 1/6

Számítógép kártevők. Számítógép vírusok (szűkebb értelemben) Nem rezidens vírusok. Informatika alapjai-13 Számítógép kártevők 1/6 Informatika alapjai-13 Számítógép kártevők 1/6 Számítógép kártevők Számítógép vírusok (szűkebb értelemben) A vírus önreprodukáló program, amely saját másolatait egy másik végrehajtható file-ba vagy dokumentumba

Részletesebben

NetWare 6 technikai áttekintés 2. rész

NetWare 6 technikai áttekintés 2. rész NetWare 6 technikai áttekintés 2. rész A non-stop rendelkezésre állás megvalósítása Novell Cluster Services, NetWare Remote Management, Tárolási Szolgáltatások Az operációs rendszer továbbfejlesztései

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye. A termékkel

Részletesebben

Informatikai alapismeretek II.

Informatikai alapismeretek II. Informatikai alapismeretek II. (PF30IF211) Kérdések és válaszok 1. Milyen veszteségmentes kódolási lehetıségeket ismersz? Különbségi kódolás, határoló vonal kódolás, homogén foltok kódolása, entrópia kódolás.

Részletesebben

1. Bevezető... 1. 2. A készülék bemutatása... 3. 3. Első lépések... 5

1. Bevezető... 1. 2. A készülék bemutatása... 3. 3. Első lépések... 5 1. Bevezető... 1 1.1 Üdvözöljük... 1 1.2 Biztonsági figyelmeztetések... 1 2. A készülék bemutatása... 3 2.1 Gombok és csatlakozók... 3 2.2 A készülék megjelenése... 4 2.3 Állapotjelző és értesítő ikonok...

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. május 26. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. május 26. 8:00 I. Időtartam: 60 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

4. Gyakorlat: Csoportházirend beállítások

4. Gyakorlat: Csoportházirend beállítások 4. Gyakorlat: Csoportházirend beállítások 4.1. A Default Domain Policy jelszóra vonatkozó beállításai 4.2. Parancsikon, mappa és hálózati meghajtó megjelenítése csoport házirend segítségével 4.3. Alkalmazások

Részletesebben

A L I N U X f e l é p í t é s e

A L I N U X f e l é p í t é s e A L I N U X f e l é p í t é s e Fájlrendszer, könyvtárszerkezet, kernel, terminal, X-window DE-EFK Egészségügyi Ügyvitelszervező Szak Linux c. tantárgy 2006 I. félév F á j l r e n d s z e r Fájlrendszernek

Részletesebben

ONYX BOOX A62S Evolution Használati utasítás. 2008 2011 Onyx International Inc. www.koobe.hu

ONYX BOOX A62S Evolution Használati utasítás. 2008 2011 Onyx International Inc. www.koobe.hu ONYX BOOX A62S Evolution Használati utasítás 2008 2011 Onyx International Inc. www.koobe.hu Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...2 Bevezető...3 Útmutató...4 Óvintézkedések...5 Tartozékok...5 Boox A62S felépítése...6

Részletesebben

15. Tétel. Extran et olyan biztonsá gos, privát, intranet hálózat amely internet protokol lok segítség ével teszi lehetővé a

15. Tétel. Extran et olyan biztonsá gos, privát, intranet hálózat amely internet protokol lok segítség ével teszi lehetővé a 15. Tétel Cégénél belső intranet kiépítését tervezik. Feladata, hogy ismertesse a döntéshozók számára a különböző megvalósítható szolgáltatásokat, azok előnyeit és hátrányait elemezve. Térjen ki a http,

Részletesebben

Intézményi felhasználók karbantartása, jogosultság beállítása. Felhasználói dokumentáció. 1 / 9 oldal

Intézményi felhasználók karbantartása, jogosultság beállítása. Felhasználói dokumentáció. 1 / 9 oldal Intézményi felhasználók karbantartása, jogosultság beállítása Felhasználói dokumentáció v2 1 / 9 oldal Tartalomjegyzék 1 Általános ismertető... 3 1.1 Illetményszámfejtő hely... 3 1.2 Intézményi végpont...

Részletesebben

INFOTECHNOLÓGIA I. Operációs rendszer működése, használata

INFOTECHNOLÓGIA I. Operációs rendszer működése, használata INFOTECHNOLÓGIA I. Operációs rendszer működése, használata Operációs rendszer 2 Olyan programrendszer, amely a számítógépes rendszerben a programok végrehajtását vezérli: így például ütemezi a programok

Részletesebben

Magyar Nemzeti Bank FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET

Magyar Nemzeti Bank FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET Magyar Nemzeti Bank ERA Nagyméretű állományok kezelése FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET v09. 2018.02.16. Tartalom 1. NAK szolgáltatáshoz történő regisztráció.... 3 2. NAK kliens letöltése... 5 3. Állomány feltöltése

Részletesebben

DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA

DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA 2014. Dunaújváros 1. kiadás 0. módosítás 2 (23). oldal Dunaújvárosi Főiskola Szenátusa által 45-2013/2014.(2014.04.01.)számú határozatával elfogadva Hatályos: 2014.04.02.napjától

Részletesebben

Az Ön kézikönyve SENCOR SPV-8351T http://hu.yourpdfguides.com/dref/2275206

Az Ön kézikönyve SENCOR SPV-8351T http://hu.yourpdfguides.com/dref/2275206 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

Poszeidon (EKEIDR) Irat és Dokumentumkezelő rendszer webes felület

Poszeidon (EKEIDR) Irat és Dokumentumkezelő rendszer webes felület Poszeidon (EKEIDR) Irat és Dokumentumkezelő rendszer webes felület Felhasználói dokumentáció Cím: 1111 Budapest, Budafoki út 59. Tel.: +36 (1) 381-0736 Fax: +36 (1) 386-6022 E-mail: poszeidonsupport@sdadms.hu

Részletesebben

Széchenyi István Szakképző Iskola

Széchenyi István Szakképző Iskola A SZAKKÖZÉPISKOLAI SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS EMELT SZINTŰ ISKOLAI PROGRAMJA 11-12. évolyam Érvényes a 2003-2004-es tanévtől felmenő rendszerben Átdolgozva, utolsó módosítás: 2004. április 26. Az

Részletesebben

Gyakran feltett kérdések (FAQs)

Gyakran feltett kérdések (FAQs) 1. oldal, összesen: 6 oldal Gyakran feltett kérdések (FAQs) Top Previous Itt található néhány érdekes kérdés az IrfanView-ról. Q: Szeretnék egy CD-ROM-t készíteni képekkel, Az IrfanView legyen a képnézegeto.

Részletesebben

www.onyx-international.com ONYX BOOX C65ML SMART READING SERIES Használati útmutató v1.3 Copyright 2013 Onyx International. All rights reserved.

www.onyx-international.com ONYX BOOX C65ML SMART READING SERIES Használati útmutató v1.3 Copyright 2013 Onyx International. All rights reserved. ONYX BOOX C65ML SMART READING SERIES Használati útmutató v1.3 Copyright 2013 Onyx International. All rights reserved. 53 / 1.oldal Tartalomjegyzék 1. Az ONYX-ról... 4 2. Alapvető tartozékok... 6 3. Biztonsági

Részletesebben

Az operációs rendszer. Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása

Az operációs rendszer. Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása Az operációs rendszer Az operációs rendszer feladatai, részei, fajtái Az operációs rendszer beállítása Az operációs rendszer feladatai Programok indítása, futtatása Perifériák kezelése Kapcsolat a felhasználóval

Részletesebben

Programozás II. Fájlkezelés

Programozás II. Fájlkezelés Programozás II. Fájlkezelés Kocsis Zoltán Tamás 2013. 03. 28 Fájlkezelés Az stdio.h-ban megadott FILE* típusú pointerrel és függvényekkel lehet elérni a fájlunkat. FILE *fp; /* fájl mutató (file pointer/handle)

Részletesebben

Adatvédelem a számítógépen

Adatvédelem a számítógépen Adatvédelem a számítógépen Manapság a számítógép olyannyira részévé vált életünknek, hogy a számítógépen tárolt adatok sokszor nagyobb értéket jelentenek számunkra, mint a számítógép. A számítógépen tárolt

Részletesebben

Integrált ügyviteli rendszer: Kettős könyvelés modul

Integrált ügyviteli rendszer: Kettős könyvelés modul Integrált ügyviteli rendszer: Kettős könyvelés modul Használati útmutató 1988-2015. 3100.Salgótarján Fő tér 1. tel.: 36-32-423-912, e-mail minorg@minorg.hu Internet: http://www.minorg.hu/ 1.oldal Tartalomjegyzék.

Részletesebben

Novell VibeTM OnPrem. Felhasználói kézikönyv. 3 Public Beta. novdocx (hu) 16 April 2010. 2010. november 09. www.novell.com

Novell VibeTM OnPrem. Felhasználói kézikönyv. 3 Public Beta. novdocx (hu) 16 April 2010. 2010. november 09. www.novell.com Felhasználói kézikönyv Novell VibeTM OnPrem 3 Public Beta 2010. november 09. www.novell.com Novell Vibe OnPrem 3 felhasználói kézikönyv Szerzői jogi megjegyzések A Novell, Inc. nem vállal garanciát a jelen

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows és a Windows Vista a Microsoft Corporation védjegye vagy bejegyzett védjegye az Egyesült Államokban és/vagy

Részletesebben

SFP 6070 USER S MANUAL NÁVOD K POUŽITÍ NÁVOD NA POUŽITIE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ INSTRUKCJA OBSŁUGI EN CZ SK HU SPORT CLIP MP4 PLAYER

SFP 6070 USER S MANUAL NÁVOD K POUŽITÍ NÁVOD NA POUŽITIE HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ INSTRUKCJA OBSŁUGI EN CZ SK HU SPORT CLIP MP4 PLAYER SFP 6070 USER S MANUAL NÁVOD K POUŽITÍ NÁVOD NA POUŽITIE SPORT CLIP MP4 PLAYER MP4 PŘEHRÁVAČ SPORT CLIP MP4 PREHRÁVAČ SPORT CLIP HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ SPORT CLIP MP4 LEJÁTSZÓ INSTRUKCJA OBSŁUGI ODTWARZACZ

Részletesebben

Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015

Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015 Objektumorientált programozás Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2014/2015 2. ELİADÁS Visual Basic bevezetı Visual Basic.NET nyelvi elemek 2 Visual Basic.NET programozási nyelv Nyelvi elemek: Általában

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation-nek az Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye.

Részletesebben

Operációs Rendszerek II. Első verzió: 2009/2010. I. szemeszter Ez a verzió: 2009/2010. II. szemeszter

Operációs Rendszerek II. Első verzió: 2009/2010. I. szemeszter Ez a verzió: 2009/2010. II. szemeszter Operációs Rendszerek II. Első verzió: 2009/2010. I. szemeszter Ez a verzió: 2009/2010. II. szemeszter 1 Mai témák ZFS NTFS 2 ZFS Új koncepció, nem továbbgondolás Pooled storage modell Minden művelet copy-on-write

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2008 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye. Az itt

Részletesebben

MAGYAR POSTA BEFEKTETÉSI ZRT. e-befektetés. Felhasználói kézikönyv

MAGYAR POSTA BEFEKTETÉSI ZRT. e-befektetés. Felhasználói kézikönyv MAGYAR POSTA BEFEKTETÉSI ZRT. e-befektetés Felhasználói kézikönyv a Magyar Posta Befektetési Zrt. e-befektetéséhez Verziószám: 1.1 Hatályos: 2016.02.16. Magyar Posta Befektetési Zrt. Felhasználói kézikönyv

Részletesebben

HOLDPEAK 856A SZÉLSEBESSÉG MÉRŐ

HOLDPEAK 856A SZÉLSEBESSÉG MÉRŐ HOLDPEAK 856A SZÉLSEBESSÉG MÉRŐ Köszönjük, hogy cégük szélsebesség mérő készülékét választotta. A kézikönyv a szélsebesség mérő készülék használatára vonatkozó utasításokat, és biztonsági figyelmeztetéseket

Részletesebben

Meghajtók Felhasználói útmutató

Meghajtók Felhasználói útmutató Meghajtók Felhasználói útmutató Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. A Windows elnevezés a Microsoft Corporation Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett kereskedelmi védjegye. Az itt

Részletesebben

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE

KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE KETTŐS KÖNYVELÉS PROGRAM CIVIL SZERVEZETEK RÉSZÉRE Kezelési leírás 2015. Program azonosító: WUJEGYKE Fejlesztő: B a l o g h y S z o f t v e r K f t. Keszthely, Vak Bottyán utca 41. 8360 Tel: 83/515-080

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ AZ ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉSRŐL

TÁJÉKOZTATÓ AZ ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉSRŐL TÁJÉKOZTATÓ AZ ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉSRŐL Tisztelt Ügyfelünk! Amennyiben Ön a hatósági ügyeit elektronikusan kívánja intézni, kérjük, figyelmesen olvassa el az alábbi részletes tájékoztatónkat. ÜGYFÉLKAPU

Részletesebben

EM7055 USB 3.0 3,5 SATA merevlemezház

EM7055 USB 3.0 3,5 SATA merevlemezház EM7055 USB 3.0 3,5 SATA merevlemezház 2 MAGYAR EM7055 USB 3.0 3,5 SATA merevlemezház Tartalomjegyzék 1.0 Bevezetés... 2 1.1 Funkciók és jellemzők... 2 1.2 A csomag tartalma... 2 2.0 Merevlemez beszerelése...

Részletesebben

ONYX BOOX60 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

ONYX BOOX60 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ONYX BOOX60 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV V1.2 2010.03.17 1 ELŐSZÓ Gratulálunk, hogy az ONYX Boox60 elektronikus olvasókészüléket választotta. Kellemes időtöltést kívánunk az e-könyvek olvasásához! A Koobe Magyarország

Részletesebben

Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel Bottyán János Műszaki Szakközépiskola -2005-

Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel Bottyán János Műszaki Szakközépiskola -2005- 8. TÉTEL Középszintű Informatika Érettségi Szóbeli Vizsgatétel 2. Informatikai alapismeretek hardver 2.2. A számítógép felépítése 2.2.3. A perifériák típusai és főbb jellemzőik: háttértárak Háttértárak

Részletesebben

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK

INFORMATIKAI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. INFORMATIKAI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 I. Időtartam: 30 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

INFORMÁCIÓS- ÉS VEZÉRLŐSZOFTVER A SZÁMÍTÓGÉP-KOMPATIBILIS FUNKCIÓVAL BÍRÓ VÉRNYOMÁSMÉRŐKHÖZ

INFORMÁCIÓS- ÉS VEZÉRLŐSZOFTVER A SZÁMÍTÓGÉP-KOMPATIBILIS FUNKCIÓVAL BÍRÓ VÉRNYOMÁSMÉRŐKHÖZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ INFORMÁCIÓS- ÉS VEZÉRLŐSZOFTVER A SZÁMÍTÓGÉP-KOMPATIBILIS FUNKCIÓVAL BÍRÓ VÉRNYOMÁSMÉRŐKHÖZ TÍPUSOK: BP-410R/U, BP-600R/U(J), BP-600RB/UB(J), BP-700 sorozat, AK-3000T, AK-4000T/TU,

Részletesebben

Nagyteljesítményű mikrovezérlők

Nagyteljesítményű mikrovezérlők Nagyteljesítményű mikrovezérlők SD kártyák és FAT file rendszerek Scherer Balázs Budapest University of Technology and Economics Department of Measurement and Information Systems BME-MIT 2014 SD kártyák

Részletesebben

Readiris TM Corporate 12. Felhasználói útmutató

Readiris TM Corporate 12. Felhasználói útmutató Readiris TM Corporate 12 Felhasználói útmutató Readiris TM Corporate 12 Felhasználói útmutató Tartalomjegyzék Szerzői jogok... 5 1. fejezet A Readiris bemutatása... 7 Spóroljon az idejével, ne gépelje

Részletesebben

2. modul. Operációs rendszerek és fájlkezelés 2. MODUL OPERÁCIÓS RENDSZEREK ÉS FÁJLKEZELÉS

2. modul. Operációs rendszerek és fájlkezelés 2. MODUL OPERÁCIÓS RENDSZEREK ÉS FÁJLKEZELÉS 2. modul 3 2. MODUL OPERÁCIÓS RENDSZEREK ÉS FÁJLKEZELÉS 4 2. modul 2. modul 5 Tartalom TARTALOM 5 1. OPERÁCIÓS RENDSZEREK 7 HARDVER, SZOFTVER, OPERÁCIÓS RENDSZER FOGALMA 7 OPERÁCIÓS RENDSZEREK 8 A SZÁMÍTÓGÉP

Részletesebben

Az evangélikus honlapszerkesztő rendszer használata

Az evangélikus honlapszerkesztő rendszer használata Az evangélikus honlapszerkesztő rendszer használata Készítette: Magyarországi Evangélikus Egyház Internet Munkacsoport Bogdányi Gábor és Erdélyi Károly 2004-2006. Tartalomjegyzék Bevezetés Miről is van

Részletesebben

Találatgaranciás Lottóvariációk gy jteménye

Találatgaranciás Lottóvariációk gy jteménye Szerencsetippek Sorozat Találatgaranciás Lottóvariációk gy jteménye 352 Találatgaranciás Ötöslottó kulcs 0-1 fixes játékokhoz 10-492 n 384 Találatgaranciás Hatoslottó kulcs 0-2 fixes játékokhoz 10-496

Részletesebben

(jegyzet) 2014. szeptember 29-30-i óra anyaga. 1. Bevezetés

(jegyzet) 2014. szeptember 29-30-i óra anyaga. 1. Bevezetés Adattárolás és fájlrendszerek (jegyzet) Tuza Zoltán, Uhlár László, Bérci Norbert 2014. szeptember 29-30-i óra anyaga Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 1 2. Adattároló perifériák 2 2.1. Merevlemez (Hard Disk

Részletesebben

Az Ön kézikönyve HP PAVILION DV7-3112SA http://hu.yourpdfguides.com/dref/4157661

Az Ön kézikönyve HP PAVILION DV7-3112SA http://hu.yourpdfguides.com/dref/4157661 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

A hierarchikus adatbázis struktúra jellemzői

A hierarchikus adatbázis struktúra jellemzői A hierarchikus adatbázis struktúra jellemzői Az első adatbázis-kezelő rendszerek a hierarchikus modellen alapultak. Ennek az volt a magyarázata, hogy az élet sok területén első közelítésben elég jól lehet

Részletesebben

Konfigurációkezelés (2B)

Konfigurációkezelés (2B) Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Intelligens rendszerfelügyelet (VIMIA370) Konfigurációkezelés (2B) Házi feladat Horányi Gergő (IMJ7FZ) 2011. április 9. 1 Bevezető A házi feladat során egy

Részletesebben

EUROFLEX-33 ESEMÉNY NYOMTATÓ. -felhasználói és telepítői leírás-

EUROFLEX-33 ESEMÉNY NYOMTATÓ. -felhasználói és telepítői leírás- EUROFLEX-33 ESEMÉNY NYOMTATÓ -felhasználói és telepítői leírás- EUROFLEX-33 ESEMÉNY NYOMTATÓ V1.0 ÉS V1.1 - FELHASZNÁLÓI ÉS TELEPÍTŐI LEÍRÁS 2 Tartalomjegyzék 1. SZOLGÁLTATÁSOK...3 1.1 EUROFLEX-33 HARDVER...3

Részletesebben

2D pontkód szerkezete az Általános Nyomtatványkitöltő programban 1.3

2D pontkód szerkezete az Általános Nyomtatványkitöltő programban 1.3 2D pontkód szerkezete az Általános Nyomtatványkitöltő programban 1.3 Tartalomjegyzék A 2D pontkód előállítása...3 A 2D pontkódok tartalma...4 1.1 A 2D pontkód fejléc információi...4 1.2 A 2D pontkódban

Részletesebben

1. Tétel. Multimédia alapfogalmai

1. Tétel. Multimédia alapfogalmai 1. Ön részt vesz egy online multimédia adatbázis megvalósításában. A fejlesztés előkészítéseként tekintse át a multimédia rendszerek sajátosságait, a multimédia rendszerekre vonatkozó követelményeket,

Részletesebben