II. évfolyam, 5. szám. Kiadja az MSZP Erzsébetvárosi szervezete.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "II. évfolyam, 5. szám. Kiadja az MSZP Erzsébetvárosi szervezete."

Átírás

1 II. évfolyam, 5. szám. Kiadja az MSZP Erzsébetvárosi szervezete. Felszámolás vagy leszámolás? - A Róth Miksa Emlékház megszűntetése Az Erzsébetvárosi Cigány Kissebbségi Önkormányzat bemutatása II. Örök gyógyír: A fokhagyma

2 Köszöntő Kedves Olvasó! 1990 óta jelenteti meg az MSZP Erzsébetvárosi Szervezete a mára jól ismert Szegfű újságját. Az információ és informálódás egyre változó és gyorsuló világát tapasztalhatjuk magunk körül. A hírfogyasztók számára sok száz lehetőség áll rendelkezésre a tájékozódásra, miközben a hírfogyasztás szokásai is megváltoztak től az Erzsébetvárosi Szegfű elektronikus formában jelenik meg. Olvasóink tapasztalhatták, hogy ebben a formájában gazdagabb képvilággal és könnyen megnézhető filmbetétekkel színesíthetjük híreinket. Az elektronikus Szegfű továbbra is arra vállalkozik, hogy hírt adjon az Erzsébetvárosban történtekről, a kerület életét formáló politikáról, kulturális, művészeti életről, ünnepeinkről, környezetünkről, hétköznapi életünkről. Olvasóink kérésére rovataink kiegészültek az egészséggel, hétköznapi életvezetési tanácsadással, környezetvédelemmel foglalkozó cikkeknek is. Nem titkolt célja újságunknak az sem, hogy híreivel szélesebbre nyissa a kerületünkben kialakult egyoldalú tájékoztatást, hiszen sokan szeretnének tisztán látni, ismereteket szerezni a tényekről. Éppen ezért újságunk teret ad a mindennapjainkban történő eseményekről formálódó lakossági véleményeknek is, legyen az kritika vagy dicséret. Az elektronikus Szegfű közéleti lap marad, online elérhető módon, a címen. A hagyományos papír alakot kedvelő olvasók végiglapozhatják a Lakossági Piros Pontban is, a Dob utca 65. szám alatt. Szerkesztőségünk továbbra is várja Olvasóink véleményét, javaslatait, fotóit - en vagy címünkre megküldött papír alapon is, hogy újságunk még érdekesebb legyen. Jó olvasást kívánunk! Dr. Kispál Tibor és Gergely József 2.

3 Tartalom 2. - Köszöntő 3. - Tartalom, felhívás 4. - Így megy ez... (helyi rövid hírek) 8. - Nyári szezon Felszámolás vagy leszámolás? a Róth Miksa Emlékház megszűntetése Szeretne/szeretnél írni a szegfűbe? Szeretne/szeretnél írni a szegfűube? Kedves Olvasó! Ha úgy érzi szívesen írna a szegfűbe és van is ötlete akkor ragadjon billentyűzetet és küldje a kész cikket a címre. Ha több ötlete is lenne és bizonytalan nyugodtan kérdezzen és segítünk! A szegfű cikkeit kizárólag önkéntesek írják, így nem elvárás, hogy írónak szülessen. Ha véleménye van, és úgy érzi ez másokat is érdekelhet vagy közös érdekünk ennek megosztása egész nyugodtan. Igyekszünk mihamarább közzé tenni Az Erzsébetvárosi Cigány Kissebségi Önkormányzat bemutatása / második rész Örök gyógyír: A fokhagyma Svájci bicska (hasznos infók oldala) Becsuk. 3.

4 Így megy ez... Garay piac Júniusban az ERVA Zrt., mint üzemeltető, meghívta a Garay piac bérlőit egy megbeszélésre, tájékoztatóra. A nagy érdeklődéssel várt tájékoztató a bérleti díj csökkentésének tervezéséről szólt emellett arról, hogy szükségesnek tartják a bérleti (és minden hozzá tartozó) díjtartozások rendezését is. Mindazoknak, akik befizetik a hátralékukat, vagy vállalnak rövid lejáratú részletfizetést, tartozásuk egy részét elengedik. Lehetővé teszik, hogy a bérlők bérleményt cseréljenek, ha az érintettek ebben meg tudnak egyezni. Az ERVA azt is kérte, hogy a piac hivatalos nyitvatartási idejében minden üzlet és őstermelő árusítson, hiszen a nagyobb forgalom eléréséhez a megbízható nyitva tartás is szükséges. A hozzászólások egy része visszanyúlt a múltba: az új piac kialakításának problémáira, elszámolási vitákra, majd áttértek az aktualitásokra. Itt kiderült, hogy a Pénzügyi és Kerületfejlesztési Bizottság áprilisi, bérleti díj csökkentési határozatát az ERVA vezérigazgatója nem ismeri (2012. január óta van ebben a beosztásban), így nem csoda, hogy több mint egy év alatt sem hajtották végre. Vitatták az áram egységdíját, mondván, hogy az magasabb a ház más üzleteihez képest. Viták voltak egyes bérlemények területének méretével is. Javasolták a piac nyitva tartásához igazodó biztonsági szolgálatot. A megbeszélés azzal fejeződött be, hogy a feltett kérdésekre egy későbbi időpontban felkészülten tér vissza az ERVA. A díjak csökkentéséről a Képviselő-testület dönt (ez időközben megtörtént). Arról is döntés született, hogy a bérlők bérleményt cserélhetnek, illetve üres üzlet pályázat nélkül is kivehető. Ugyanakkor bevezetik az óvadék intézményét is. Remélhető, hogy ezután a piac jobban fog működni, hiszen ez vevőnek, bérlőnek egyaránt előnyös. Az elmúlt közel két évben a piaccal vevőkkel, bérlőkkel nem foglalkoztak a jelentőségének megfelelően, csak a problémákat sorolta mind az ERVA, mind az önkormányzat. 4.

5 Rendelet a tiltott, közösségellenes magatartásról Ez a rendelet a szabálysértések új meghatározását tartalmazza. A nemrég elfogadott törvény szerint kizárólag az, a társadalomra veszélyes tevékenység, vagy mulasztás minősül szabálysértésnek, amelyet törvény büntetni rendel. Ugyanakkor a képviselőtestület önkormányzati rendeletben meghatározhatja, hogy mi minősül tiltott, közösségellenes magatartásnak. Ezeknek a büntetése 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírság, amit 30 napon belül kell befizetni, illetve 150 ezer forintig terjedő, közigazgatási határozat alapján kivetett bírság. Minden bírság az önkormányzat bevétele. Sok minden tartozik ide: az utcai alkoholfogyasztás, az éjszakai alkoholárusítás, plakátok szabálytalan elhelyezése (megszüntették az önkormányzati plakáthelyeket!), a közterület engedély nélküli használata, stb. A testületi ülésen hiányoltuk, hogy nem került szóba az egyik legdurvább közösségellenes magatartás, az éjszakai rendzavarás. A polgármester ezt nem kívánta a rendeletbe belefoglalni. Fontos tudni, hogy elsősorban a közterület-felügyelő büntet, és bejelentés esetén kötelesek eljárni. Mi lesz veled Közösségi Ház, mi lesz veled Róth Miksa múzeum? Júniusban két menetben volt testület előtt a Közösségi Ház és a Róth Miksa múzeum intézményének megszüntetése. Eddig annyi a döntés, hogy létrejön egy nonprofit Kft (ERöMŰVHÁZ Erzsébetvárosi Összevont Művelődési Központ Nonprofit Felelősségű Társaság sic!), amely közszolgáltatási szerződés szerinti közérdekű feladatokat lát el, gyorsabban tud reagálni a piaci változásokra, esetleges befektetések realizálása is megengedett, lehetősége nyílik nyereség termelésére, amelyet működésére és szakmai feladatainak ellátására kell fordítania. Ugyan milyen piaci változásokra kell reagálni? Vajon miből lesz lehetőség befektetésre és miből lesz nyereség, amikor döntő részben önkormányzati támogatásból működnek ezek az intézmények? Mindenesetre van egy új ügyvezető, könyvelő, könyvvizsgáló és felügyelő bizottság. Utóbbi kizárólag megbízható fideszesekből áll. Vajon mit nem szabad észrevenni a kívülállóknak? Az ígéretek szerint megmarad a civil szervezetek befogadása, és a Róth hagyaték is marad önkormányzati tulajdonban. 5.

6 Civil pályázatok igazságos elosztás Fidesz módra Júniusban döntés született a civil pályázat eredményéről. Sokan kaptak működési és programtámogatást, jó néhányan viszont kiestek. Az eljárás szerint az Művelődési Kulturális és Szociális Bizottság javaslatára a testület dönt. Minden pályázat olyan, hogy teljesíteni kell a formai feltételeket és bele kell férni a kiírás szerinti pénzügyi keretbe. Itt is ez történt, a nyertesek és forint közötti támogatást kaptak a 6 milliós keretből. Volt viszont a költségvetés módosításban a polgármesternek egy építő javaslata, hogy kapjon forintot a Hét Határon átnyúló Önkormányzati Szövetség a Kárpát-medencében Egyesület. Megkérdeztem, hogy mire kapnak ekkora összeget, miközben a kerületi civil szervezetek a pályázaton legfeljebb forintot kaphatnak. A rövid válasz szerint van velük együttműködési megállapodás. Két megjegyzés: együttműködésről a testületnek kell dönteni, de nem emlékszem ilyen előterjesztésre. Ezért kikértem közérdekű adatként a megállapodást. Még nem kaptam meg, pedig csak lemásolni kellene. A másik egy nyilvános információ az egyesületről: elnöke Deutsch Tamás, fideszes képviselő. No, de ez ekkora támogatáshoz pályázat nélkül kevés. Szerintem. És az olvasó szerint? Mi lesz a szabálysértésekkel? Az új szabálysértési törvény előírta, hogy az önkormányzatok május végéig helyezzék hatályon kívül a közterületi szabálysértési rendeleteiket. Erzsébetvárosban meg is történt, a zajra, illegális plakátozásra, állattartásra, stb. vonatkozó büntetések megszűntek. Az új önkormányzati törvény januártól engedi, hogy az önkormányzatok a közterület használatát és szabálysértéseit szabályozzák. Akkor már csak egy probléma marad: a két időpont közötti 7 hónapban szabad a gazda, mindenki azt csinál, amit akar? Panaszok áradata eddig is volt az utcai zajra, az utcai éjszakai italfogyasztásra, újabban a dohányzás füstjének az alsó lakásokban való beszivárgására. De most megszűnt a büntetési lehetőség! Ha mindenki úgy viselkedne, ahogy maga is elvárja, nem is lenne baj. De így? 6.

7 Helyi védelem pályázat -tal? Április végén ítélet oda az illetékes bizottság a Damjanich utca 17. lakóháznak a helyi védelem alatt álló épületnek adható támogatást. A lakóház forintot kért és kapott. Véletlenül ebben a házban lakik az a Kun Miklós, történész, aki szeptemberben interjú lehetőséget adott a polgármesterségért kampányoló Vattamány Zsoltnak a szomszédos City tévében. Hogy miért ott? Mert a helyi tévében nem akart szerepelni, itt az akkori szerkesztő kérdezett is riportalanyoktól, nem csak hagyta őket beszélni. Az önkormányzati lakásgazdálkodás változásai A képviselő-testület lakásgazdálkodási irányelvekről döntött. Ezek: növelik a lakásállományt egyes bontásra kijelölt házak felújításával; önkormányzati épületekre történő ráépítéssel; társasházakban lévő önkormányzati tulajdonban maradt tetőterek beépítésével. üres lakásokat hasznosítanak: csatolással, eladással, felújítással. lakáselidegenítési szabályok: azoknak a kérelméről júliusban döntenek, akik már korábban kérték ezt. A társasházakban 10 % alatti önkormányzati tulajdonaránynál a bérlőknek felajánlják a megvétel lehetőségét; pályázati úton kívánják eladni azokat a külső-erzsébetvárosi lakásokat, amelyeknél aránytalanul drága lenne a felújítás; Belső-Erzsébetvárosban nem adják el a lakásokat, kivéve az 5 % alatti tulajdoni hányad esetét; idén nem tervezik az olyan lakások eladását, amelyek 100 %-os épületben vannak, vagy 50 % feletti az önkormányzat tulajdona, vagy műemlék épület, vagy ha belső-erzsébetvárosi. Néhány megjegyzés az irányelvekhez: a részletesebb vizsgálatnál fog kiderülni, hogy a tervezett épület felújítások mibe kerülnek, illetve mely házaknál lehetséges egyáltalán a bővítés. azt nem lehet tudni, hogy az újonnan használható lakásokat a kik és milyen feltétellen kapják. az üres lakások hasznosítása korábban is így történt, kár, hogy másfél éve nincs haladás. akik a lakásvásárlásra várnak, akkor adták be kérelmüket, amikor 20% volt a vételár százalék. Emlékszünk az egy gombnyomással elutasított kérelmekre. Most viszont 60% a fizetendő összeg, azaz háromszor annyi. nem világos, hogy az idén el nem adható lakások köre a kérelmek mekkora részét érintik, és mikor folytatják a ben előkészített lakóház felújításokat, amelyek éppen az ilyen (jelenleg el nem adható) épületekre vonatkoztak. Eddig törölték a programból. Az ígéret szerint szeptemberben több információ lesz. Sokan várjuk - várják. Gergely József, képviselő 7.

8 Nyári szezon EGY VALLOMÁSSAL KELL KEZDENEM: EBBE A CIKKBE NAGYON NEHEZEN KEZDTEM BELE. AZ A HELYZET, HOGY NYÁR VÉGE VAN, ÉN MÉG AZ IDÉN NEM VOLTAM SZABADSÁGON, ÉS RÁADÁSUL NEM TÖRTÉNIK SEMMI OLYAN, AMIRŐL TUDNI LE- HETNE, HOGY MICSODA. KERESEM, KERESGÉLEM A TÉMÁT. A LEHETŐSÉGEK HATÁRTALANOK: IMF, csak tudnánk, hogy miről beszélnek. Gyurcsány, csak lenne végre világos, hogy egyáltalán mivel gyanúsították, amivel most már nem. Még kicsit korábban: a romániai érettségizők körülbelül 60%-a megbukott. Itthon meg holnapután húzzák a vonalat Hát ebből nehéz lesz főzni, mert mindegyikről van egy-egy mondatom, de az meg kevés. Talán az utolsó a legérdekesebb, de az meg már kicsit régen volt. Ennek ellenére ahhoz fűznék egy pár mondatot. Az egyik internetes portál volt olyan rendes, hogy felrakta néhány tárgyból a romániai érettségi feladatsorok fordítását (fájdalom, de én nem tudok románul, így csak ezeket értettem meg). Többek között a matematika feladatsorokat is feltették, amelyen állítólag a jelöltek nagy része elvérzett. Nos nekem készülés nélkül valószínűleg szintén nehézségeim lettek. Benchmark: az itthoni emelt szint (ott ez a középnek felel meg!) kicsit könnyebb (kevesebb fogalmat kér számon, szájbarágósabbak a feladatok, legalábbis szerintem. Lehet persze arról beszélni, hogy ez attól volt, 8.

9 hogy eddig lehetett puskázni, most meg már nem, de igazából az érettségi úgysem erről szól. Arról szól, hogy felmérje a éves korosztály tudását. Bennem, amikor ilyen történik (nem ott, itt!) két kérdés vetődik fel: Biztos-e, hogy érdemes a román érettségizőktől (mindenkitől, nem csak azoktól, akik természettudományos/műszaki irányba mennek tovább) ekkora tudást elvárni? Nem lehet, hogy egy jogász azért élhet teljes életet anélkül, hogy tudná, hogy hogyan vizsgáljuk egy 3x3-as mátrix definitségét? Ha ennyire sokan buknak meg, az biztosan a gyerekek hibája-e? Az első kérdésre nem egyértelmű a válasz. Ezt a kérdést nagyon sok irányból meg lehet fogni. Arról ugye teljesen felesleges beszélni, hogy ezt a tudás hasznosítani fogja-e a csemete élete során. Aligha, mint ahogy az sem sűrűn fordul elő, hogy valakinek az élete múlik rajta, hogy tudja-e, mikor uralkodott III. András. Itt inkább arról van szó, hogy elvárunk-e olyan szintű tanulási képességet, ami alkalmassá teszi az alanyt ilyen színvonalú kérdések megválaszolására, feltételezve, hogy akkor más, bonyolult problémákat is meg tud majd oldani. Ennek folyományaként felmerül az a kérdés is, hogy akkor mely szakmákhoz várjuk el az érettségi vizsgát? Hiszen ha a vizsga nem könnyű csak zárt és egyre zártabb számú sikeres vizsgázóból válogathatunk, és ugye belőlük kell, hogy kikerüljön az összes orvos, mérnök, tanár, ügyvéd, ápoló, óvónő. Ha mindig kirúgnánk a kétharmadát, gyanús nekem, hogy idővel gond lenne. Ugyanakkor én ebbe a kérdésbe ennél mélyebben nem mennék bele, ugyanis nem vagyok igazán tisztába azzal, hogy egy átlagos képességű kamaszt mire lehet megtanítani (sose próbáltam). (Implicit feltételezés: az érettségi vizsgát az átlagos képességű kamaszhoz méregetjük többek közt a már említett munkaerő-piaci okból a zsenihez a doktori képzést mérjük.) A második kérdésre viszont szerintem sokkal egyértelműbb a válasz: nem a gyerekek hibája. Ha a jelöltek %-a bukik meg, az lehet attól, hogy ők pont túl trehányak, lusták, vagy egyszerűen gyenge képességűek voltak. Az viszont kizárt, hogy a gyerekek 60%- csak úgy magától ilyen lenne. Ilyenkor a rendszerrel van baj; úgy tűnik az ottani középiskolák sajnos nem alkalmasak arra, hogy matematikából ezt a kompetenciát a csemeték tömegeinek átadják (az érettségi tömegvizsga, szvsz ezen már kár vitatkozni, lsd. 9.

10 Tarts velünk! A MAGYAR SZOCIALISTA PÁRT ERZSÉBETVÁ- ROSI SZERVEZETE NEM NÉZHETI TÉTLENÜL AZT A TOBZÓDÁST, AMIT A KÉTHARMADOS HATALOMTÓL MEGRÉSZEGÜLT FIDESZ-KDNP KORMÁNY ÉS KERÜLETI HELYTARTÓIK MŰVEL- NEK HAZÁNKBAN ÉS SZŰKEBB PÁTRIÁNKBAN, ERZSÉBETVÁROSBAN. munkaerő, stb.). Teljesen mindegy, hogy azért, mert a rosszul szocializálnak (tanulás helyett puskázásra, pl.), vagy azért, mert egyszerűen kevés idő, vagy gyengén képzett pedagógusok vannak. Valahol ez ott el van tolva, és most pár évfolyamnyi román nagyon csúnyán szív vele. Mellesleg jegyzem meg, a mienk is csak egy fokkal jobb. A honi középszintű érettségi a nyílt beismerése annak, hogy a rendszer nem alkalmas olyan szintű tudás átadására (ez nem feltétlenül lenne baj, de arra sajnos alkalmas, hogy kölkök tömegeivel utáltassa meg a tanulást egy életre, de ez már egy másik történet). Minden esetre, ha elhisszük a puskázásos magyarázatot, akkor kiderül, hogy a románoké egy elég tipikusan Kelet-európai sztori: mindenki hazudott, aztán egyszer csak kiderült, hogy mindenki hazudik, és ekkor elverték azon, aki épp nem tudta megvédeni magát. mano Elég volt abból, hogy bezárják iskolánkat, sanyargatják megmaradt intézményeinket, duplájára emelik a lakbéreket, sarcolják az amúgy is nélkülöző családokat, megszüntetik a támogatások jó részét, többek között a lakásfenntartási támogatást, jelentősen csökkentik a társasházak felújítási pályázatát is. Ezért elkezdtük a felkészülést a következő választásra, amelyre legkésőbb 2014-ben kerül sor. Feltett szándékunk, hogy más demokratikus pártokkal, civil szerveződésekkel összefogva, vagy akár saját erőnkből leváltsuk Orbán Viktor helytartóit és visszatérjünk arra az útra, amelyik kerületünk fejlődéséhez, lakosainak jobb életminőséhez vezetnek. Ehhez a munkánkhoz elengedhetetlenül szükséges az összefogás, és minél több segítség. Amennyiben Ön is úgy gondolja, hogy EBBŐL ELÉG VOLT, és szabad idejéből képes nehány órát feláldozni, kérjük legyen a partnerünk a felkészülésben, a munkában. Jelentkezését várjuk a Lakossági Piros Pont helyiségünkben (Dob u. 65), vagy telefonon : , ben: MSZP Erzsébetvárosi Szervezete 10.

11 Felszámolás vagy leszámolás? ERZSÉBETVÁROS FIDESZES, KDNP-ÉS KÉPVISELŐI SZÓ NÉLKÜL SZAVAZTÁK MEG A JÚLIUS 30-I KÉPVI- SELŐ-TESTÜLETI ÜLÉSEN AZ ALÁBBI HATÁROZATOT: Budapest Főváros VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzat Képviselő-testülete a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény (1078 Budapest, Nefelejcs utca 26.) költségvetési szervet augusztus 31-i hatállyal jogutód nélkül megszünteti, a melléklet szerinti Megszüntető Okiratot elfogadja. Felhatalmazza a polgármestert az okirat aláírására és felkéri a Magyar Államkincstár részére történő megküldésre és az egyéb szükséges intézkedések megtételére. Arcpirító és szégyenteljes ez a döntés. Kinek a hagyatékáról, is van szó? Róth Miksa ( ) a magyar üvegfestő művészet legjelesebb alkotója volt. Nevéhez fűződik többek között a budapesti Parlament, a Zeneakadémia, az egykori Osztrák-Magyar (ma Magyar Nemzeti) Bank vagy épp a Gresham palota ólomüveg ablakainak készítése. A művész egykori lakóházában 1999 novemberében nyílt meg Budapest egyik legújabb múzeuma: a Róth Miksa Emlékház. A szépen felújított műemlék épület önmagában is figyelemre méltó, hiszen azt Petz Samu, a budapesti Nagyvásárcsarnok építője tervezte. A világhírű gyűjtemény és a Múzeum további folyamatos felújításáról a 2008-ban elfogadott Erzsébetvárosi 10 éves Kerületfejlesztési Program gondoskodott. A fenti határozat elfogadásáig rögös út vezetett. Előterjesztés, majd annak visszavonása. Júniusban 11.

12 A költségvetési szerv megszűnésének oka: A költségvetési szerv által ellátott közfeladat más módon, más szervezeti formában hatékonyabban látható el. A kerület vezetése komolyan azt gondolja, hogy a Múzeum és az Erzsébetvárosi Közösségi Ház fölé létrehozott cég a maga összes működési és bérköltségeivel jelentkező további kiadásokkal gazdaságosabban és hatékonyabban végzi el azt a feladatot, amire ezek szerint ez a kerületvezetés képtelen? A választ döntse el mindenki belátása szerint: felszámolták vagy leszámoltak a közgyűjteménnyel, a közművelődéssel, a kultúrával, a civil szervezetekkel? Hogyan lesz átlátható a két intézményre szánt közpénzek sorsa egy önálló vállalkozás esetében? újra egy előterjesztés, amiben egy sebtében kitalált Erömű-nek nevezett kft. létrehozásáról döntöttek, amely majd üzemelteti a Róth Miksa Emlékház és Gyűjtemény-t. Majd újabb módosítás és végül a fenti határozat elfogadása, amellyel a Múzeumot és vele párhuzamosan az Erzsébetvárosi Közösségi Házat hozták az ellehetetlenülés kockázatos állapotába. Felmerül a kérdés, miért van erre szükség? A törvényileg előírt miniszteri egyetértő levelet ezúttal is mellőző előterjesztés egyik melléklete így indokolja: A képviselő-testületi ülésen megkérdeztem, hogy az előterjesztéshez miért nem került becsatolásra az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztálya július 13-án megküldött levele, amelyet a képviselő-testület tagjainak meg kellett volna ismernie? Az előterjesztő erre a kérdésre sem válaszolt. A polgármesternek eszébe sem jutott a képviselő-testületi ülésen megjelent két igazgatónak a döntést követően megköszönni eddigi sikeres vezetői munkáját. A Szocialista Párt két önkormányzati képviselője ez úton is köszöni a hosszú évek alatt nyújtott kiemelkedő vezetői teljesítményét Fényi Tibornak és Váczi Andrásnak a Múzeum és a Közösségi Ház igazgatóinak és munkatársaiknak. Dr. Kispál Tibor 12.

13 Az erzsébetvárosi Cigány Kisebbségi Önkormányzat bemutatása II. A következőkben, szeretném röviden bemutatni az erzsébetvárosi kisebbségi választásokat. Mindenekelőtt megjegyzendő, hogy a romák magas száma ellenére a választásokon a regisztráció és a részvétel a várakozásnál alacsonyabb volt. A kisebbségi névjegyzékben mindkét választás alkalmával nem egész félezer személy regisztrált: 2006-ban 436, míg 2010-ben 478 fő. A kisebbségi önkormányzat elnökének elmondása szerint ben a kerületben körülbelül 1200 fő regisztrált volna a névjegyzékbe, azonban a postán kiküldött válaszleveleket sokan nem vették át, így a posta visszaküldte őket a települési önkormányzatnak. A visszaérkezett igazolásokban szereplő személyek nem kerültek fel a választói névjegyzékbe így a választás napján nem is szavazhattak. A regisztrált választók körében a választáson való részvétel nem érte el az 50%-ot. 48 illetve 30 százalékos részvétel mellett zajlottak a szavazások. A választáson megjelentek száma 211 volt ban, míg 2010-ben csupán 146-an adták le szavazataikat. A 2006-os választáson a mandátumokat a Magyarországi Roma Parlament jelöltjei kapták meg. Érdemes megjegyezni, hogy a mandátumot szerzett képviselők a többi delegált szervezethez képest kimagasló számú szavazatot kaptak. Csak példaként említve: az MRP jelöltre érkezett 151 szavazat, míg a Lungo Drom képviselőjére 6. Név Szervezet Szavazatszám Berki Béla MRP 146 Kállai Dezső MRP 138 Farkas Attila MRP 145 Farkas Jenő (elnök) MRP 151 Baranyi Gyula MRP 142 A 2010-es választásra az önkormányzat összetétele nagyban átalakult. Az egyetlen képviselő, aki megőrizte mandátumát Baranyi Gyula, az önkormányzat jelenlegi elnöke. A nagy szavazatszámbeli eltérősek továbbra is jellemzőek maradtak. Név Szervezet Szavazatszám Szilágyi Attila MCF Fórum 50 Oláh László MCF Fórum 51 Mezei Sándor MCF Fórum 49 Baranyi Gyula ÉKE 99 Bulzán András 13.

14 Örök gyógyír: A fokhagyma A növény leírása: A fokhagyma évelő, hagymás növény, több ezer éve gyógyszerként használják. Termesztik. A fokhagyma jellegzetes, intenzív szagát kéntartalmú vegyületek, a (di)allil-szulfidok okozzák. Hogyan gyűjtsük? A gerezdeket tavasszal vagy ősszel ültetik a földbe, és ha a növény szára megsárgul, a gumókat kiszedik, majd felakasztva szárítják. A fokhagymának a fiókhagymákból (gerezdek) álló gumóját használják gyógyászati célokra. Mind vitaminokban, mind ásványi sókban bővelkedik. Mi van benne? A hagymagumó alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből a sejtsérülés hatására - hagyma megvágása - alliináz hatására különböző vegyületek képződnek: allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. Ezenkívül megtalálhatók még az alábbi összetevők: kéntartalmú peptid származékok, B- és C-vitamin és flavonoidok. Mire jó? A fokhagyma antibakteriális és antimikotikus (gombaellenes) hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében használatos. Továbbá tágítja az ereket is. Rendszeres, kúraszerű alkalmazása csökkenti a vér káros LDL-koleszterin-szintjét, antioxidánsként serkenti az immunrendszert, csökkenti a mellkasi fertőzéseket, véralvadásgátló- és vérnyomáscsökkentő. Főbb hatásai közé sorolandó még az antibiotikus (antibakteriális), nyálkaoldó hatás. A népi gyógyászatban meghűléses betegségeket is gyógyítanak vele. A fokhagyma baktérium ölő hatásának köszönhetően tisztítja a szervezetet. A Koch-féle tbcbacilusokat az 1/1500 hígítású fokhagymakivonat megöli. Enyhíti a menstruációs görcsöket. Orbók Erzsébet gyűjtése 14.

15 Svájci bicska Hasznos tudnivalók az utolsó oldalon, oldalakon. Szolgáltatások, lehetőségek melyeket többnyire Mi biztosítunk Önöknek. Ha kérdése van ill. szívesen ajánlana olyan szolgáltatást, ami hasznos a kerületben élők számára és itt nem szerepel, írjon a címre. A listát folyamatosan bővítjük, reméljük sokak hasznára. Újdonság! Új térítésmentes tanácsadási szolgáltatás indul március 2-tól. Tanácsadás társasházak - lakástulajdonosok, számvizsgáló bizottsági tagok és közös képviselők - részére Helye: Lakossági Piros Pont, Dob utca 65. Időpontja: Minden héten - pénteken 16 órától 17 óráig Piros Pont nyitva tartás Jogsegély Március óra Bulzán András fogadóórái Hamarosan... Hétfő: 9-16 óráig Kedd - Péntek: óráig 15

16 Kiadja: MSZP Erzsébetvárosi Szervezete - Felelős kiadó: Kispál Tibor

Megszűnik a szociális segély / Korlátozzák a szülők jogait

Megszűnik a szociális segély / Korlátozzák a szülők jogait II. évfolyam, 6. szám. Kiadja az MSZP Erzsébetvárosi szervezete. Megszűnik a szociális segély / Korlátozzák a szülők jogait Az Erzsébetvárosi Cigány Kissebbségi Önkormányzat bemutatása (harmadik) Köszöntő

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Tisztelt Képviselő-testület, a napirendekkel kapcsolatban tájékoztatom Önöket, hogy az alábbi előterjesztést az előterjesztő visszavonta.

JEGYZŐKÖNYV. Tisztelt Képviselő-testület, a napirendekkel kapcsolatban tájékoztatom Önöket, hogy az alábbi előterjesztést az előterjesztő visszavonta. JEGYZŐKÖNYV Készült Budapest Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testület 2011. december 15-én 14.00 órakor a Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal III. em. 300-as tárgyalójában megtartott 18.

Részletesebben

Az ETV közszolgálatiságáról / HunvaldPerBlog szemezgető Újra dráguló lakbérek / Pénzügyi tanácsadás /A 2011-es év búcsúztatása

Az ETV közszolgálatiságáról / HunvaldPerBlog szemezgető Újra dráguló lakbérek / Pénzügyi tanácsadás /A 2011-es év búcsúztatása II. évfolyam, I. szám. Kiadja az MSZP Erzsébetvárosi szervezete. Az ETV közszolgálatiságáról / HunvaldPerBlog szemezgető Újra dráguló lakbérek / Pénzügyi tanácsadás /A 2011-es év búcsúztatása Köszöntő

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v :

J e g y z ő k ö n y v : J e g y z ő k ö n y v : Készült Ócsa Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. április 25. napján megtartott üléséről. Jelen vannak: Bukodi Károly Horváth Tamás Bukodi Jánosné Buza Ernő Dönti Károly

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Sárospatak Város Önkormányzat Képviselő-testülete 3950 Sárospatak, Rákóczi út 32. Tel.: 47/513-250 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu 7797-2/2013. J e g y z ő k ö n y v Készült: Sárospatak

Részletesebben

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. DECEMBER 20-I ÜLÉSÉNEK

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. DECEMBER 20-I ÜLÉSÉNEK Ikt.szám: 818-19/2012. PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. DECEMBER 20-I ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE HATÁROZATOK SZÁMA: 424, 425, 426, 427, 428, 429, 430, 431, 432, 433, 434, 435, 436,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V TAPOLCA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8301 Tapolca, Hősök tere 15. Ügyiratszám: 1/187-2/2005. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Tapolca Város Önkormányzata Képviselő-testülete 2006. február 10-én

Részletesebben

Fertőd Város Képviselő-testülete

Fertőd Város Képviselő-testülete Fertőd Város Képviselő-testülete 4/2014. SZÁMÚ J E G Y Z Ő K Ö N Y V 2014. március 26. napján megtartott R E N D E S K É P V I S E L Ő T E S T Ü L E T I Ü L É S É R Ő L Készült: 3 példányban 1 Fertőd Város

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Szántóné Pesti Amália jkv. Érdeklődő: 15 fő

JEGYZŐKÖNYV. Szántóné Pesti Amália jkv. Érdeklődő: 15 fő JEGYZŐKÖNYV Készült: Balatonszemes Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. március 4-én a Latinovits Zoltán Művelődési ház földszinti tanácskozó termében 14.00. órakor kezdődő nyilvános üléséről.

Részletesebben

Foci-EB Józsefvárosban is Teljes az egyet nem értés a szurkolók között

Foci-EB Józsefvárosban is Teljes az egyet nem értés a szurkolók között XX. évfolyam 12. szám 2012. június 26. Megjelenik: kéthetente Foci-EB Józsefvárosban is Teljes az egyet nem értés a szurkolók között ÖNKORMÁNYZAT Összefognak Szorosabb együttmûködés a rendvédelmi szervek

Részletesebben

Ülés ideje: 2012.11.29. 14:34 J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Képviselő Voks Frakció

Ülés ideje: 2012.11.29. 14:34 J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Képviselő Voks Frakció Kiskunhalas Város Önkormányzat Képviselő-testülete File: C:\testuleti_ulesek\121129\2012 november 29 002.rep Ülés ideje: 2012.11.29. 14:34 Ülés helye: Városháza tanácsterme Testületi névsor: J E G Y Z

Részletesebben

EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2014. április 23-án a Művelődési Központban (Edelény, Borsodi út 9.) megtartott rendes nyílt ülésének

EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2014. április 23-án a Művelődési Központban (Edelény, Borsodi út 9.) megtartott rendes nyílt ülésének EDELÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2014. április 23-án a Művelődési Központban (Edelény, Borsodi út 9.) megtartott rendes nyílt ülésének a./ Tárgysorozata b./ Jegyzőkönyve c./ Határozata T

Részletesebben

Újpesti Napló. Nagy tervek Káposztásmegyeren CENTENÁRIUM NYÁRI SZÜNET LÉPCSŐHÁZI BORZALOM VÁROSHÁZI HÍREK

Újpesti Napló. Nagy tervek Káposztásmegyeren CENTENÁRIUM NYÁRI SZÜNET LÉPCSŐHÁZI BORZALOM VÁROSHÁZI HÍREK Újpest Önkormányzatának INGYENES! MEGJELENIK MINDEN MÁSODIK PÉNTEKEN! Újpesti Napló 2007. július 6., I. évf., 11. szám hivatalos lapja Újpest, a százéves város! www.ujpest.hu NYÁRI SZÜNET VÁROSHÁZI HÍREK

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2008. január 08-án (Kedd) 11.00 órakor tartott soron kívüli nyílt üléséről. Az ülés helye: Jelen vannak: Medgyaszay Ház Nagykanizsa,

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1 BUDAPEST FŐVÁROS X. KERÜLET KŐBÁNYAI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE J E G Y Z Ő K Ö N Y V A Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Képviselő-testülete 2009. október 15-én (csütörtökön) megtartott

Részletesebben

9. SZ. JEGYZŐKÖNYV. Készült: Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2014. május 29-i üléséről.

9. SZ. JEGYZŐKÖNYV. Készült: Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2014. május 29-i üléséről. SALGÓTARJÁN MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSE 9. SZ. JEGYZŐKÖNYV Készült: Salgótarján Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2014. május 29-i üléséről. Jelen vannak: 1. a Közgyűlés tagjai a mellékelt jelenléti ív

Részletesebben

Az utolsó csepp ÖN K O R K É P PORONDPARÁDÉ. Esélyek és lehetőségek

Az utolsó csepp ÖN K O R K É P PORONDPARÁDÉ. Esélyek és lehetőségek Esélyek és lehetőségek ESÉLYEGYENLŐSÉGI MELLÉKLET 2 0 0 9 3. szám ÖN K O R K É P tizenkilencedik évfolyam, 179. szám ÖNKORMÁNYZATI FOLYÓIRAT www.onkorkep.hu www.onkornet.hu Miért fontos Európa? 10 Szimbolikus

Részletesebben

ERCSI VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2013. október 29-i nyílt ülésének j e g y z ő k ö n y v e NAPIREND

ERCSI VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2013. október 29-i nyílt ülésének j e g y z ő k ö n y v e NAPIREND ERCSI VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2013. október 29-i nyílt ülésének j e g y z ő k ö n y v e a.) Napirendje b.) Jegyzőkönyve c.) Határozatai d.) Mellékletek NAPIREND Napirendek: Nyílt ülésen:

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2008. május 22-ei üléséről.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Készült: Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2008. május 22-ei üléséről. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2008. május 22-ei üléséről. Az ülés helye: Dunaújváros Megyei Jogú Város Közgyűlésének ülésterme Jelen vannak: 1. Dr. Kálmán András

Részletesebben

folytatódik a csepeli panelprogram

folytatódik a csepeli panelprogram 3. szám VI. évfolyam 2015. február 12. A XXI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA Munkásotthon: átláthatóságot kértek 5. oldal több milliárd forintból újultak meg a lakóépületek folytatódik a csepeli panelprogram

Részletesebben

HÍRMONDÓ. Feketén-fehéren: szalagavató a Jedlikben

HÍRMONDÓ. Feketén-fehéren: szalagavató a Jedlikben CSEPELI HÍRMONDÓ 2011. január 21. A XXI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT LAPJA II. évfolyam 2. szám Feketén-fehéren: szalagavató a Jedlikben fotó: Mizik Zsuzsa Elérkezett az utolsó félév, közeleg az érettségi. A

Részletesebben

Ferencváros. Megújult a sportcsarnok Ferencváros közbiztonsága A régi módon nem lehet folytatni Új nyugdíjasklub: Napsugár

Ferencváros. Megújult a sportcsarnok Ferencváros közbiztonsága A régi módon nem lehet folytatni Új nyugdíjasklub: Napsugár Otthon, város Ferencváros www.ferencvaros.hu 2012. február ingyenes havilap Megújult a sportcsarnok Ferencváros közbiztonsága A régi módon nem lehet folytatni Új nyugdíjasklub: Napsugár A Napsugár az ötödik

Részletesebben

CSAPDAHELYZET ÖN K O R K É P. Esélyek és lehetőségek

CSAPDAHELYZET ÖN K O R K É P. Esélyek és lehetőségek 2 0 0 8 3. szám ÖN K O R K É P tizennyolcadik évfolyam, 167. szám Ö N K O R M Á N Y Z A T I F O L Y Ó I R A T www.onkorkep.hu www.onkornet.hu Esélyek és lehetőségek ESÉLYEGYENLŐSÉGI MELLÉKLET CSAPDAHELYZET

Részletesebben

ÚJPESTI NAPLÓ. Vagyonadó: törölve Az Alkotmánybíróság döntött 8. oldal. INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2010. február 1., IV. évf., 4.

ÚJPESTI NAPLÓ. Vagyonadó: törölve Az Alkotmánybíróság döntött 8. oldal. INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2010. február 1., IV. évf., 4. INGYENES! MEGJELENIK MINDEN HÉTEN! 2010. február 1., IV. évf., 4. szám ÚJPESTI NAPLÓ ÚJPEST ÖNKORMÁNYZATÁNAK HIVATALOS LAPJA www.ujpest.hu FOTÓ:HORVÁTH DÁVID Vagyonadó: törölve Az Alkotmánybíróság döntött

Részletesebben

Polgármesteri Hivatal II. emeleti ülésterem IX., Bakáts tér 14.

Polgármesteri Hivatal II. emeleti ülésterem IX., Bakáts tér 14. JEGYZŐKÖNYV Budapest Főváros IX. kerület Ferencváros Önkormányzatának Képviselő-testülete által 2015. április 23-án 15.00 órakor tartott rendes üléséről Helye: Polgármesteri Hivatal II. emeleti ülésterem

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült Nagykanizsa Megyei Jogú Város Közgyűlése 2007. október 25-én (Csütörtök) 13.00 órakor tartott soros nyílt üléséről. Az ülés helye: Medgyaszay Ház Nagykanizsa, Sugár u. 5.

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Később érkezett képviselők: Benczés Miklós, Fodor Zoltán, Dr. Mokrai Mihály

JEGYZŐKÖNYV. Később érkezett képviselők: Benczés Miklós, Fodor Zoltán, Dr. Mokrai Mihály MISKOLC MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSE I-2175-25/2012. JEGYZŐKÖNYV Készült: Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2012. szeptember 27. napján 10.00 órai kezdettel a i Hivatal Konferencia termében (Miskolc,

Részletesebben

VÖRÖSVÁRI 2014. FEBRUÁR. Werischwarer Zeitung

VÖRÖSVÁRI 2014. FEBRUÁR. Werischwarer Zeitung 1 VÖRÖSVÁRI Werischwarer Zeitung ÚJSÁG XX. ÉVF. 2. SZÁM 300 FT 25 éves a Vegyeskórus Biztonságos működés, sajáterős fejlesztések Elűzetés napja Német képviselő a parlamentben? Bemutatjuk dr. Balassa Katalint

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Nyergesújfalu Városi Polgármesteri Hivatal emeleti nagy tanácsterme Nyergesújfalu, Kossuth Lajos utca 104-106.

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Nyergesújfalu Városi Polgármesteri Hivatal emeleti nagy tanácsterme Nyergesújfalu, Kossuth Lajos utca 104-106. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: 2011. június 28-án megtartott ülésén Az ülés helye: Jelen vannak: Nyergesújfalu Városi Polgármesteri Hivatal emeleti nagy tanácsterme Nyergesújfalu, Kossuth Lajos utca 104-106.

Részletesebben

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének

Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének Sárosd Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének 2009. március 12-én tartott ülésének jegyzőkönyve Határozatok: 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, Elkészült: 2009. március 20. 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben