Gyakorlati problémák, megoldások a metán és a szén-monoxid érzékelők és mérőműszerek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Gyakorlati problémák, megoldások a metán és a szén-monoxid érzékelők és mérőműszerek"

Átírás

1 Gyakorlati problémák, megoldások a metán és a szén-monoxid érzékelők és mérőműszerek üzemeltetésében, ellenőrzésében Előadó: Stieber József A KÉOSZ Műszer és méréstechnikai bizottságának vezetője

2 Bevezető A Gázipar, a Tüzeléstechnika és a Kéményseprőipar két fontos gáz jelenlétét detektálja folyamatosan: a földgázét és a szén-monoxidét. Az elsőt azért, mert az már igen kis koncentrációban (4,8 tf%) a levegőbe jutva robbanóképes elegyet alkot, a másodikat pedig azért, mert az már igen kis koncentrációban (1000 ppm) a levegőbe jutva halálos mérgezést okozhat. Nem mindegy, hogy mivel és hogyan érzékelünk, detektálunk a katasztrófa elkerülése érdekében.

3 A földgáz (metán) érzékelése A földgáz több mint 85%-ban metánt (CH4) tartalmaz, így annak érzékelése a metán, mint éghető gáz komponensen keresztül történik. Kétféle tartományban érzékeljük, attól függően, hogy szivárgási helyet kell beazonosítanunk vagy a robbanóképes elegy képződést kell megakadályoznunk. A mérőműszer kijelzése történhet ppm-ben, tf%-ban, ARH%-ban, vagy mindháromban.

4 Átszámítások 100 tf% = ppm 1 tf% = ppm 100 ARH% = 4,8 tf% CH4 = ppm 1 ARH% = 0,048 tf% CH4 = 480 ppm A metán FRH értéke = 15 tf% = ppm A metán relatív sűrűsége = 0,65 (15 C-on), tehát szobahőmérsékleten könnyebb a levegőnél

5 Gyakorlati méréstartományok Csővezetékek földalatti szivárgásának felderítéséhez: 0,1 50 ppm(0,1 ARH%) Csőkötések föld feletti szivárgási helyének beazonosításához: ppm(2 ARH%) Kazánházakban, gázfogadókban telepített mérőeszközöknél vagy a személyi monitoroknál: ppm(1 100 ARH%) Zóna0ésZóna1.(Ex)besorolásúterekben: ppm(0, tf%)

6 Elektrokémia mérőcellák Előnye a nagyfokú érzékenység ( ppm), és a rendkívül kis fogyasztás(1 ma alatt) Hátránya az érzékelő mérgekkel szembeni rossz tűrőképesség, lassú érzékelési idő, alacsony méréstartomány, magas ár ( Ft), a nedvességre történő keresztérzékenység és a relatív rövid élettartam(3 5 év). Alkalmazása: gázipari, Ex-es térben történő alkalmazása nem ismert, kizárólag laboratóriumokban történő telepített szivárgás detektálásra használják.

7 Tipikus elektrokémiai mérőcella

8 Diffúz-félvezető szenzorok Előnye a nagyfokú érzékenység( ppm), kis fogyasztás és az olcsó ár( Ft/db) Hátránya az érzékelő mérgekkel szembeni rossz tűrőképesség, gyenge hosszútávú stabilitás, a szénhidrogénekre történő keresztérzékenység és a relatív rövid élettartam(3 8 év). Alkalmazása: hordozható gázszivárgáskeresőkben és telepített (Zóna II. Ex) gázveszélyjelzőkben egyaránt alkalmazzák, utóbbiban valamennyi hátránya szembetűnő.

9 Diffúz-félvezetőt is tartalmazó műszer Dupla kijelzés: digitális, felhasználóbarát, állandó kijelzés tf% és PPM / LEL (ARH) skálán. Automatikus PPM/ARH váltás. Három mérési skála: PPM skála: ppm, alsó határ50 ppm LEL skála: % LEL(ARH)alsó határ0,1 % GAS skála: 0-100tf%, alsó határ 0,2 %. Méréstartomány: 50 ppm-től 100 tf%-ig. GAZOMAT -CATEX 3 9

10 Katalitikus szenzorok, pellisztorok Előnye a nagyfokú stabilitás (6 12 hó), a széles hőmérsékleti tartományban történő üzemeltetés ( C) és az érzékelő mérgekkel szembeni jó ellenálló-képesség. Hátránya a szénhidrogénekre történő keresztérzékenység és a nagy fogyasztás ( ma), a kis érzékenység(480 ppm) Alkalmazása: általában telepített gázveszélyjelzőkben, de korszerű, kis-fogyasztású változatait hordozható személyi monitorokban is használják, akár Zóna 0. besorolású Ex-es térben is.

11 Hordozható műszer pellisztora

12

13 Infravörös elnyeléses (IR) szenzorok Előnye a nagyfokú stabilitás (12 hó), a széles hőmérsékleti tartományban történő üzemeltetés ( C), a szénhidrogénekkel szembeni alacsony keresztérzékenység, az alacsony fogyasztás és az érzékelő mérgekkel szembeni kiváló ellenálló-képesség. Hátránya a CO2-re és a vízgőzre való nagyfokú keresztérzékenység, mivel ezek elnyelési spektruma a metán közvetlen közelében van. Legalább kétszer annyiba kerül, mint egy pellisztor( Ft) Alkalmazása: telepített gázveszély-jelzőkben, vegyi üzemekben de korszerű, kis-fogyasztású változatait hordozható személyi monitorokban is használják, akár Zóna 0. besorolású Ex-es térben is.

14 Telepített IR érzékelők szerkezeti rajza

15 Láng-ionizációs detektorok (FID) Előnye a nagy érzékenység ( ppm), a gyors reakcióidő és az érzékelő mérgekkel szembeni jó ellenálló-képesség. Hátránya a szénhidrogénekre történő totális keresztérzékenység és a folyamatos hidrogén-gáz ellátásának igénye, ami nagy tömeget igényel. Rendkívül drága módszer(2-3 MFt/készülék) Alkalmazása: általában földgáz-vezeték hálózatok szivárgás-felderítő autóiban alkalmazzák, beépítve, de robosztus felépítése ellenére létezik hordozható változata is.

16 FID-el felépített szivárgáskeresés Flame ionisation principle An air sampling is done and brought to a flame created by H 2. Véhicule de Surveillance de Réseau The intensity of this flame determines the methane concentration contained in the air DISADVANTAGES Need a gas bottle (mixture of H2 and N2) as a fuel for the apparatus, has to be changed regularly (until once a day), risks for the user Not selective to different gas types Needs a regular calibration (once a month at least) Long time to get back to zero

17 Lézer-spektroszkópiás szenzorok Előnye a nagyfokú stabilitás (12 hó), a páratlan érzékenység (0, ppm), a szénhidrogénekkel és vízgőzzel szembeni teljes érzéketlenség azaz kiváló szelektivitás metánra, az alacsony fogyasztás és az érzékelő mérgekkel szembeni kiváló ellenálló-képesség. Hátránya a FID műszerekkel szemben, hogy mechanikai behatásokra érzékeny, optikai egységet tartalmaz és a többi módszerrel összehasonlítva drága(2 2,2 MFt/db) Alkalmazása: földgáz-vezeték hálózatok szivárgás-felderítő autóiban alkalmazzák, beépítve, de létezik hordozható változatban is, mely rendkívüli érzékenységével és reakcióidejével tűnik ki társai közül.

18 Laser technology The Inspectra System uses a laser diode which is adjusted on the methane wavelength. Signal = intensity level = Σ all absorptions LED Methane Water Laser Absorption level zero λ Laser absorption max InspectraLaser_DIST_200407_ Rev01_05_06_09 GAZOMAT INSPECTRA LASER 18

19 The laser technology Advantages of the laser technology : A high selectivity and a high sensitivity to methane (ppm scale) Insensitivity to other hydrocarbons, chemicals and alcohols Intrinsically safe technology (no hot spots) Physical measurements and not hydrochemical Does not change the gas sample Not sensitive to flow fluctuations No more hydrogen (FID) No more risk of flame extinction No more piezzo (electric starter) No more false indications InspectraLaser_DIST_200407_ Rev01_05_06_09 GAZOMAT INSPECTRA LASER 19

20 Lézer-spektroszkópiás kéziműszer Charger for the battery 230 V to connect on mains and directly on the apparatus Gas trap trolley ensures gas sampling directly from ground surface. Carrying straps fixed on the apparatus, adjustable for the user and giving him best comfort for the operations InspectraLaser_DIST_200407_ Rev01_05_06_09 GAZOMAT INSPECTRA LASER 20

21

22 A berendezések kivitele Hordozható, diffúz érzékeléssel, pumpa nélkül (személyi gázmonitorok, pellisztorokkal vagy gázszivárgáskeresők diffúz-félvezetőkkel, pellisztorokkal) Hordozható, beépített mintavevő pumpával (szivárgási hely beazonosítására pellisztorral, FID-el, Lézer-spektroszkópiás érzékelővel, esetleg beszállás előtti ellenőrzés pellisztorral) Telepített, diffúz érzékeléssel, pumpa nélkül (hagyományos kazánházi gázérzékelők, kiértékelő-riasztó központtal) Telepített, nagy távolságból, vagy több helyről történő mintaelszívással(speciális területek, vegyipar) Gépjárműbe telepített, mintaelszívással (szivárgási hely beazonosítás FID-vel vagy Lézer-spektroszkópiával)

23

24

25 Védelmi módok Ex-környezetben nem alkalmazható: kizárólag gázszivárgási helyek beazonosítására alkalmazható (ARH 40%-ig), Ex-térben alkalmazni tilos! Gyújtószikra-mentes kivitelű Nyomásálló-tokozású Utóbbi két esetben a feltüntetett Zónabesorolásban, és környezeti feltételek mellett, időszakosan felülvizsgálva Ex-es térben is alkalmazható.

26 A környezet kihívásai Telepített berendezéseknél az állandó igénybevétel, változó környezeti hőmérséklet, az időszakosan vagy állandóan fellépő érzékelő mérgek, karbantartásokból származó szénhidrogének jelentősen csökkentik az élettartamot és az érzékenységet. Hordozható berendezéseknél a tárolási és a szállítási körülmények és a mindig változó környezeti feltételek (hőmérséklet, víz bejutása a készülékbe, környezeti por stb.) hozzáadódnak a telepített készülékek veszélyeztető tényezőihez.

27 A környezeti elemek hatásai Magas hőmérséklet = idő előtti megszakadás Változó hőmérséklet = nullpont vándorlás Érzékelő mérgek = érzékenység csökkenése Szénhidrogének = téves riasztások, öregedés Víz bejutása = meghibásodás, érzéketlenség Por lerakódása = érzékenység csökkenése Szállítás, rázkódás = mechanikus hibák

28 Szerviztapasztalatok Valamennyi kategóriára érvényes, hogy a felhasználó (annak ellenére, hogy Önmaga nem tudja megítélni a berendezés helyes működését) igyekszik a szerviz intervallumokat kihúzni és csak akkor szervizeltetni a készüléket, ha az már meghibásodott. Ennek veszélye abban rejlik, hogy a készülék a meghibásodás előtt jóval korábban már érzéketlenné válik és a valós gázszivárgást nem fogja érzékelni!

29

30 Felhasználói tévhitek Sokan úgy gondolják, hogy a szenzorhibát a készülék úgy is kijelzi és ha elöregszik, akkor elmászik a nullpontja, tehát téves riasztást okoz Ez igaz arra az esetre, ha az érzékelő megszakad, ilyenkor valóban hibajelzés ad. A nullpont elmászás történhet pozitív, de akár negatív irányba is, melyet a készülékek többsége nem jelez. Az érzékelő mérgek általában az érzékenységet rontják le, miközben a nullpont stabil marad.

31 Kalibrálási tapasztalatok Gázszivárgás felderítésére szolgáló kézi és gépjárműbe épített műszerek a folyamatos igénybevétel miatt 6 havonta ellenőrzést és azt követően kalibrációt igényelnek. A kalibrációt 1 ponton (tip. 100 vagy 1000 ppm) kell elvégezni, Akkreditált Kalibrálólaborban. Gázveszély érzékelők és személyi gázmonitorok esetében az életvédelem és a folyamatos üzemi körülmények miatt 3 havonta kell elvégeztetni az ellenőrzést és a kalibrációt 2 ponton (tip. ARH 20% és ARH 40%), Akkreditált Kalibrálólaborral.

32

33 Az önellenőrzésről Egyes korszerű hordozható személyi védőeszközök rendelkeznek dokkolóállomással egybekötött önkalibráló egységgel, melyet a felhasználó bármikor alkalmazhat a műszer önellenőrzésére és az érzékenység beállítására(gázzal történő kalibráció). Ezek a hasznos egységek is megkívánják, hogy évente 1 alkalommal szakszerviz és akkreditált Kalibrálólabor ellenőrizze a készüléket

34

35 A szén-monoxid érzékelése Ott, ahol a földgáz elégetése megtörténik, az égéstermékből szén-monoxid is keletkezik, mely már kis koncentrációban is igen mérgező, színtelen, szagtalan, szobahőmérsékleten a levegővel közel azonos fajsúlyú gáz. Az emberi élet megóvására mind az iparban, mind pedig a lakossági szolgáltatási körben elterjedtek a szén-monoxid mérők, riasztók. Vajon mindent tudunk róluk?

36 A szén-monoxid élettani hatása Mérgező hatása azzal magyarázható, hogy a vér hemoglobinjában található vas-atomokkal stabil komplexet, szén-monoxid-hemoglobint képez, ezzel a szervezet oxigén-felvételét akadályozza. Már 300 ppm(0,03 tf%) koncentráció is fejfájást, szédülést, émelygést okoz, 1000 ppm(0,1 tf%) koncentráció azonban 3 percen belül légzésbénuláshoz és halálhoz vezet!

37

38 A szén-monoxid riasztók alkalmazása A gáziparban használatos személyvédelmet ellátó szén-monoxid monitorokat minden tekintetben úgy kell kezelnünk, mint ahogyan azt a személyi metán-monitoroknál tárgyaltuk. A szén-monoxid érzékelőknek az alábbi alkalmazási területeit ismerjük, melyben a kötelező ellenőrzések és/vagy kalibrálások időintervallumai is rögzítésre kerültek:

39 megnevezés alkalmazási terület ellenőrzési ciklus szabályzás módja CO-gáz-analizátor vizsgáló-laborok ellenőrzés minden mérés előtt, kalibrálás évente ISO szerint CO-füstgázelemző tüzeléstechnika kalibrálás évente ISO 9001 szerint személyi CO monitor biztonságtechnika kalibrálás 6 havonta gyártó ajánlására és szabványokra hivatkozva mélygarázsok CO életvédelem kalibrálás évente ISO 9001 szerint és érzékelői társasházakban, a gyártó ajánlására parkoló garázsokban háztartási CO riasztók háztartási alkalmazás égéstermék visszaáramlásból adódó CO mérgezés elkerülésére Nincs kijelölve, a gyakorlatban nem is viszik sem kalibrálásra, sem pedig ellenőrzésre a Gyártók általában nem szabályozzák le a gépkönyvekben az ellenőrzés fontosságát és ciklusát

40 Probléma felvetés Amint az a táblázatból is látható, a ppm tartományban dolgozó CO érzékelők és mérőműszerek (melyek között sok, hasonló mérési elven dolgozó készülék található) a háztartási CO riasztók kivételével rendszeresen ellenőrzött/kalibrált mérőeszközök. Felhasználójuk rendszeresen visszajelzést kap a készülék állapotáról, annak mérési pontosságáról és a jelzés funkcióvizsgálatáról.

41 Miért fontos a háztartási CO riasztók rendszeres ellenőrzése/kalibrálása? 1. Mert ezeket a készülékeket az égéstermék- visszaáramlásból, kéményhibából, tüzelőberendezéskés-hibából származó szénmonoxid mérgezések elkerülése céljából gyártották és az akárhalálos kimenetelt is okozó balesetek elkerülésére vásárolják a Felhasználók.

42 CO (!) Elszívó Berende-zés Elszívó berendezés üzemeltetésének veszélye B típusú tüzelőberendezésnél Nyílászárók cseréje után

43 2. Mert ezek a készülékek mérési elvüket tekintve az alábbi két csoportba sorolhatóak, figyelembe véve azok korlátait is: mérési elv, érzékelés módja elektrokémiai mérőcella tápellátás szenzor élettartam Keresztérzékenység és téves riasztás élettartamot befolyásolja elektrokémiai telepes 5 6 év nem érzékeny meleg, száraz üzemmód más gázokra, környezetben vegyi kiszárad az anyagokra érzékelő diffúz-félvezető mérőcella csak hálózati üzemmód 6 8 év téves riasztást produkál alkohol származékokra, oldószer gőzökre konyhai zsírok, olajgőzök, hajlakkok, dezodorok

44 További érvek 3. Mert ezek a készülékek csak a hangjelző és az elektronikai áramkör önteszt üzemmódját tartalmazzák (ezek helyes működéséről a felhasználó bármikor egy gombnyomással meggyőződhet), de az érzékelő meghibásodásáról, érzéketlenné válásáról, elzsírosodásáról semmiféle visszajelzést nem kapunk!

45 4. Mert ezek között a készülékek között mint Gyártóban, mint műszaki paraméterekben, mint pedig árban jelentős különbség mutatkozik, így egyformán hozzájuthatunk a gyenge minőségű és a professzionális termékhez is, és mindkettő Gyártója a teljes biztonságot kínálja számunkra egy életen át!

46 5. Mert több hazai kalibráló-laboratórium visszajelzései alapján tudjuk, hogy már a 2 éves készülékek között is gyakori a nem megfelelő működésű, reakcióidejű készülék. Megjegyzendő, hogy valamennyi készülék működését az EN 50291:2001 szabvány szerint ellenőrizzük, mely Magyarországon is kötelező érvényű

47

48 Szakmai javaslattétel a rendszeres ellenőrzésre: Ezeknek a készülékeknek a funkcióvizsgálatát, reakcióidejét is mérési pontosságát csak olyan szervezet ellenőrizheti, aki rendelkezik a megfelelő használati etalonokkal, a vizsgálati eljárás lefolytatásához szükséges szakmai tapasztalattal és a megfelelő bizonylatolás lehetőségével. Erre jelenleg csak a NAT által kifejezetten erre a területre akkreditált kalibráló-laboratóriumok alkalmasak!

49 A kalibrálást kétévente ajánlatos elvégeztetni, olyan laboratóriummal, akinek a tevékenységi körében ez a feladat szerepel és megfelelő bizonyítványt képes erről felmutatni. Fel kell hívni a Vásárló figyelmét arra, hogy a termék megvásárlásával nem kap hosszú évekre elegendő garanciát a megfelelő működésre, hanem annak ellenőriztetése az Ő jól felfogott érdeke.

50 És végül: Lehetővé kell tenni a Vásárló/felhasználó számára, hogy ezekhez az információkhoz hozzájusson, a Laboratóriumok névjegyzékét megismerhesse. Itt jön a képbe a Kéményseprők és a tüzeléstechnikai szakemberek, valamint a gázipari üzembe-helyezők felelőssége és együttműködési készsége. Számítunk a segítségükre!

51 Köszönetnyilvánítás Megköszönöm a KÉOSZ vezetőségi tagjainak az értékes javaslattételeit, melyekkel hozzájárultak ennek az előadásnak a megszerkesztéséhez. Megköszönöm a figyelmüket!

G É P K Ö N Y V ENVIRO 600 FOLYAMATOS MŐKÖDÉSŐ FÜSTGÁZ EMISSZIÓ MÉRİ BERENDEZÉS. Gyártó: STIEBER LEVEGİTISZTASÁG-VÉDELEM

G É P K Ö N Y V ENVIRO 600 FOLYAMATOS MŐKÖDÉSŐ FÜSTGÁZ EMISSZIÓ MÉRİ BERENDEZÉS. Gyártó: STIEBER LEVEGİTISZTASÁG-VÉDELEM ENVIRO 600 FOLYAMATOS MŐKÖDÉSŐ FÜSTGÁZ EMISSZIÓ MÉRİ BERENDEZÉS G É P K Ö N Y V Gyártó: STIEBER LEVEGİTISZTASÁG-VÉDELEM A STIEBER BT AZ EUROCERT ÁLTAL AUDITÁLT ISO 9001:2001 SZABVÁNY SZERINTI LEVEGİTISZTASÁG-VÉDELMI

Részletesebben

VÍZGŐZKONCENTRÁCIÓ-MÉRÉS DIÓDALÉZERES FOTOAKUSZTIKUS MÓDSZERREL

VÍZGŐZKONCENTRÁCIÓ-MÉRÉS DIÓDALÉZERES FOTOAKUSZTIKUS MÓDSZERREL VÍZGŐZKONCENTRÁCIÓ-MÉRÉS DIÓDALÉZERES FOTOAKUSZTIKUS MÓDSZERREL BOZÓKI ZOLTÁN, MOHÁCSI ÁRPÁD, SZAKÁLL MIKLÓS, FARKAS ZSUZSA, VERES ANIKÓ, SZABÓ GÁBOR, BOR ZSOLT Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantum

Részletesebben

Nagytisztaságú laboratóriumi gázok és gázkeverékek. Budapest, Messer Hungarogáz Kft. Simonics Renáta

Nagytisztaságú laboratóriumi gázok és gázkeverékek. Budapest, Messer Hungarogáz Kft. Simonics Renáta Nagytisztaságú laboratóriumi gázok és gázkeverékek Budapest, Messer Hungarogáz Kft. Simonics Renáta Messer 1-2013 Nagytisztaságú laboratóriumi gázok és gázkeverékek Különleges gázok Különleges gázok alatt

Részletesebben

Benzinmotor károsanyag-kibocsátásának vizsgálata

Benzinmotor károsanyag-kibocsátásának vizsgálata Benzinmotor károsanyag-kibocsátásának vizsgálata Összeállította: Bárdos Ádám Dr. Németh Huba Budapest, 2013 Tartalom 1. A mérés célja... 3 2. A méréshez ajánlott irodalom... 3 3. Az 1. számú fékterem bemutatása...

Részletesebben

Zero Emission. DILO. Sustainably tight. A technika jelenlegi állása szerinti korszerű SF 6. gázkezelés. MEE 60. Vándorgyűlés Mátraháza 2013.09.11.-13.

Zero Emission. DILO. Sustainably tight. A technika jelenlegi állása szerinti korszerű SF 6. gázkezelés. MEE 60. Vándorgyűlés Mátraháza 2013.09.11.-13. DILO. Sustainably tight. Zero Emission A technika jelenlegi állása szerinti korszerű SF 6 gázkezelés MEE 60. Vándorgyűlés Mátraháza 2013.09.11.-13. Előadó : Spohn Ferenc DILO Magyarországi képviselet www.dilo-gmbh.com

Részletesebben

Microdetector II G460

Microdetector II G460 Microdetector II G460 7 csatornás gáz detektor - teljesítmény teszt igazolt több csatornás gázdetektor - 103dB erősségű különösen hangos riasztás a hatékony személyvédelemért - kompakt, robusztus dizájn

Részletesebben

Távadók páratartalom, hőmérséklet, differenciál nyomás és légsebesség mérésére

Távadók páratartalom, hőmérséklet, differenciál nyomás és légsebesség mérésére A jövő elkötelezettje Távadók páratartalom, hőmérséklet, differenciál nyomás és légsebesség mérésére testo 6920 testo 6621 testo 6681 testo 6682 EX testo 6351 testo 6383 04/00 09/98 NPL Megbízhatóság és

Részletesebben

CO ÉRZÉKELŐ AC230V CIKKSZÁM: LYD-706CS

CO ÉRZÉKELŐ AC230V CIKKSZÁM: LYD-706CS CO ÉRZÉKELŐ AC230V CIKKSZÁM: LYD-706CS FIGYELEM! A készülék szénmonoxid érzékelésére alkalmas, más gázokéra nem! A termék bemutatása Ez a készülék egy nagy stabilitású Szénmonoxid Detektor, a későbbiekben

Részletesebben

Gerhátné Udvary Eszter

Gerhátné Udvary Eszter Az optikai hálózatok alapjai (BMEVIHVJV71) Optikai adó 2014.02.21. Gerhátné Udvary Eszter udvary@mht.bme.hu Budapest University of Technology and Economics Department of Broadband Infocommunication Systems

Részletesebben

LÁNGATOMABSZORPCIÓS MÉRÉSEK

LÁNGATOMABSZORPCIÓS MÉRÉSEK AAS LÁNGATOMABSZORPCIÓS MÉRÉSEK A GYAKORLAT CÉLJA: A lángatomabszorpciós spektrometria (FAAS) módszerének tanulmányozása és alkalmazása fémek vizes közegű mintában való meghatározására. A MÉRÉSI MÓDSZER

Részletesebben

Oxigén, mélyhűtött, cseppfolyósított

Oxigén, mélyhűtött, cseppfolyósított Oldalszám: 1 / 8 2.2 Nem éghető, 5.1 Oxidáló nem mérgező Veszély 1 Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Kereskedelmi név : Biztonsági adatlap száma ALH-CLP_012_V0 Kémiai leírás CAS szám

Részletesebben

Korszerű Diagnosztikai Módszerek

Korszerű Diagnosztikai Módszerek Korszerű Diagnosztikai Módszerek Szabó József Zoltán Főiskolai adjunktus Mechatronikai és Autótechnikai Intézet Fszt. 29. 3. Előadás Rezgésmérés műszerek és módszerek A gépek rezgései A gépek nem merev

Részletesebben

Leica A60 F Kézikönyv

Leica A60 F Kézikönyv Leica A60 F Kézikönyv Tartalomjegyzék A Leica A60 F sztereomikroszkóp 12 Gratulálunk 13 A Leica A60 F áttekintése 14 A Leica A60 F összeszerelése 15 Az asztali rögzítő 16 A mozgatható karú állvány és az

Részletesebben

FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA

FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA FIATAL MŰSZAKIAK TUDOMÁNYOS ÜLÉSSZAKA Kolozsvár, 2002. március 22-23. GÁZEMISSZIÓS KÖRNYEZETTERHELÉS MÉRÉSE ISTÁLLÓKBAN Pazsiczki Imre, FVMMI Summary: In a research task started in 2000 we aimed at quantifying

Részletesebben

GESTRA Steam Systems NRS 1 7. Magyar. Kezelési utasítás 818658 02. NRS 1 7 Szintkapcsoló

GESTRA Steam Systems NRS 1 7. Magyar. Kezelési utasítás 818658 02. NRS 1 7 Szintkapcsoló GESTRA Steam Systems NRS 1 7 HU Magyar Kezelési utasítás 818658 02 NRS 1 7 Szintkapcsoló 1 Tartalom Fontos tudnivalók oldal Rendeltetésszerű használat...4 Biztonsági előírások...4 Veszélyek...4 ATEX (Atmospère

Részletesebben

Az Ön kézikönyve LIEBHERR TX 1021 COMFORT http://hu.yourpdfguides.com/dref/5080027

Az Ön kézikönyve LIEBHERR TX 1021 COMFORT http://hu.yourpdfguides.com/dref/5080027 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató LIEBHERR TX 1021 COMFORT. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk,

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 2.3 Mérgező gázok 2.1 Gyúlékony gázok. Szén-monoxid 3.7 (CO 3.7) Szén-monoxid 4.7 (CO 4.7)

BIZTONSÁGI ADATLAP. 2.3 Mérgező gázok 2.1 Gyúlékony gázok. Szén-monoxid 3.7 (CO 3.7) Szén-monoxid 4.7 (CO 4.7) Oldalszám: 1 / 13 2.3 Mérgező gázok 2.1 Gyúlékony gázok VESZÉLY 1. SZAKASZ Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Kereskedelmi név Vegyi képlet : sűrített gáz: 3.7 (CO 3.7) 4.7 (CO 4.7)

Részletesebben

ENVIRO 20 FÜSTGÁZELİKÉSZÍTİ EGYSÉG

ENVIRO 20 FÜSTGÁZELİKÉSZÍTİ EGYSÉG ENVIRO 20 FÜSTGÁZELİKÉSZÍTİ EGYSÉG GÉPKÖNYV Gyártó: STIEBER BT. 1116 Budapest, Mohai út 24. Tel./Fax: 06-1/204-5468 TARTALOM Oldal Általános ismertetı 3 Elölnézeti rajz 4 Oldalnézeti rajzok 5 A gáz útja

Részletesebben

Környezetvédelem (KM002_1)

Környezetvédelem (KM002_1) (KM002_1) 3a. Antropogén légszennyezés, levegőtisztaság-védelem 2007/2008-as tanév I. félév Dr. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki Tanszék A légkör keletkezése A Föld keletkezésekor:

Részletesebben

MAVIR ZRt. Transzformátor diagnosztika hazai és nemzetközi helyzete. CSÉPES GUSZTÁV (csepes@mavir.hu)

MAVIR ZRt. Transzformátor diagnosztika hazai és nemzetközi helyzete. CSÉPES GUSZTÁV (csepes@mavir.hu) MAVIR ZRt. Transzformátor diagnosztika hazai és nemzetközi helyzete CSÉPES GUSZTÁV (csepes@mavir.hu) VIII. Szigetelésdiagnosztikai Konferencia, Egerszalók, 2008 április 23-25. Transzformátor diagnosztika

Részletesebben

www.guentner.de microox -kondenzátor GVHX/GVVX elpárologtató R134a, R404a, R507, R410a,...

www.guentner.de microox -kondenzátor GVHX/GVVX elpárologtató R134a, R404a, R507, R410a,... microox -kondenzátor GVHX/GVVX Termékvonal: elpárologtató R134a, R404a, R507, R410a,... Gyártási sorozat leírása: Kondenzátor axiális; vertikális microox -technológiával Gyártási sorozat: GVHX/GVVX www.guentner.de

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP VIX SZŐNYEG- ÉS KÁRPITTISZTÍTÓ AEROSZOL

BIZTONSÁGI ADATLAP VIX SZŐNYEG- ÉS KÁRPITTISZTÍTÓ AEROSZOL BÁBOLNA KÖRNYEZETBIOLÓGIAI KÖZPONT KFT. BUDAPEST 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP VIX SZŐNYEG- ÉS KÁRPITTISZTÍTÓ AEROSZOL Kiadás dátuma: 2014. 05. 28. Verzió szám: 2 1. SZAKASZ A keverék és a vállalkozás azonosítása

Részletesebben

MLS - LI BESZERELÉSI ÚTMUTATÓ. Parkolósegéd funkcióval ellátott multifunkciós lézeres eszköz. PC software - egyedi beállítási lehetőségek

MLS - LI BESZERELÉSI ÚTMUTATÓ. Parkolósegéd funkcióval ellátott multifunkciós lézeres eszköz. PC software - egyedi beállítási lehetőségek MLS - LI BESZERELÉSI ÚTMUTATÓ Parkolósegéd funkcióval ellátott multifunkciós lézeres eszköz PC software - egyedi beállítási lehetőségek Frissíthető vezérlőelektronikával Tartalomjegyzék BEVEZETÉS...5

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. 2.2 Nem éghető, nem mérgező gáz. Széndioxid ipari ALIGAL 2 Széndioxid 4.5 LASAL 2

BIZTONSÁGI ADATLAP. 2.2 Nem éghető, nem mérgező gáz. Széndioxid ipari ALIGAL 2 Széndioxid 4.5 LASAL 2 Oldalszám: 1 / 7 2.2 Nem éghető, nem mérgező gáz Figyelem 1 Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása Kereskedelmi név : : Széndioxid ipari ALIGAL 2 Széndioxid 4.5 LASAL 2 Biztonsági adatlap

Részletesebben

Beszerelési, csatlakoztatási és használati utasítások

Beszerelési, csatlakoztatási és használati utasítások HU Beszerelési, csatlakoztatási és használati utasítások Beépíthető gáz főzőlap Beépíthető gáz főzőlap Tisztelt vásárlónk! Beépíthető gáz főzőlap háztartásban való használatra készült. Termékeink csomagolása

Részletesebben

H-2040 Budaörs, Komáromi u. 22. Pf. 296. Telefon: +36 23 365280, Fax: +36 23 365087

H-2040 Budaörs, Komáromi u. 22. Pf. 296. Telefon: +36 23 365280, Fax: +36 23 365087 MŰSZER AUTOMATIKA KFT H-2040 Budaörs, Komáromi u 22 Pf 296 Telefon: +36 23 365280, Fax: +36 23 365087 Telephely: H-2030 Érd, Alsó u10 Pf56Telefon: +36 23 365152 Fax: +36 23 365837 wwwmuszerautomatikahu

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. TIF 8800 éghető gáz detektor

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. TIF 8800 éghető gáz detektor HŰTŐTECHNIKAI ÁRUHÁZAK 1163. Budapest, Kövirózsa u. 5. Tel.: 403-4473, Fax: 404-1374 3527. Miskolc, József Attila u. 43. Tel.: (46) 322-866, Fax: (46) 347-215 5000. Szolnok, Csáklya u. 6. Tel./Fax: (56)

Részletesebben

S3120 ADATGYŰJTŐ. Kezelési leírás

S3120 ADATGYŰJTŐ. Kezelési leírás S3120 ADATGYŰJTŐ Hőmérséklet és relatív páratartalom adatgyűjtő kijelzővel Kezelési leírás Nem hivatalos fordítás! Minden esetleges eltérés esetén az eredeti, angol nyelvű dokumentum szövege tekintendő

Részletesebben

Elektromos keverőgép. Használati utasítás

Elektromos keverőgép. Használati utasítás PANSAM Elektromos keverőgép Modell: A140020 Használati utasítás GARANCIA KÁRTYÁVAL Érvényes a 2014. január 1. után megvásárolt termékekre. Olvassa el a Használati Utasítást TARTALOMJEGYZÉK: Fejezet oldal

Részletesebben

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ FSLC-450AE0, FSLC-510AE0 FSLC-450AE0-H, FSLC-510AE0-H. Légcsatornázható split rendszerű légkondicionáló berendezés

KEZELÉSI ÚTMUTATÓ FSLC-450AE0, FSLC-510AE0 FSLC-450AE0-H, FSLC-510AE0-H. Légcsatornázható split rendszerű légkondicionáló berendezés KEZELÉSI ÚTMUTATÓ FSLC-450AE0, FSLC-510AE0 FSLC-450AE0-H, FSLC-510AE0-H Légcsatornázható split rendszerű légkondicionáló berendezés Köszönjük, hogy megvásárolta termékünket. Kérjük, hogy használat előtt

Részletesebben

ISOPA TERMÉKGONDOZÓ PROGRAMOK WALK THE TALK. MDI Felhasználók. 1 Version09/06

ISOPA TERMÉKGONDOZÓ PROGRAMOK WALK THE TALK. MDI Felhasználók. 1 Version09/06 ISOPA TERMÉKGONDOZÓ PROGRAMOK WALK THE TALK MDI Felhasználók 1 Version09/06 2 Walk the Talk MDI Felhasználók Tartalom Lényeges adatok Jó gyakorlat Ha a dolgok rosszul alakulnak... Dialogus 3 Az MDI besorolása

Részletesebben

Környezetvédelmi mérések fotoakusztikus FTIR műszerrel

Környezetvédelmi mérések fotoakusztikus FTIR műszerrel Környezetvédelmi mérések fotoakusztikus FTIR műszerrel A légszennyezés mérése nem könnyű méréstechnikai feladat. Az eszközök széles skáláját fejlesztették ki, hagyományosan az emissziómérésre, ezen belül

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv 6300B Digitális Gépjármű Diagnosztikai Multiméter TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 2 2. Biztonsági figyelmeztetések... 2 3. Előlap és kezelőszervek... 3 4. Műszaki jellemzők... 4

Részletesebben

Dräger X-am 2500 Többféle gáz érzékelése

Dräger X-am 2500 Többféle gáz érzékelése Dräger X-am 2500 Többféle gáz érzékelése A Dräger X-am 2500 kifejezetten személyi védelemre készült. Az 1-4 gázt érzékelő eszköz megbízhatóan észleli az éghető gázokat és gőzöket, valamint a következőket:

Részletesebben

: High Performance Diesel System Treatment

: High Performance Diesel System Treatment MSDS Version: E05.00 Kiadás kelte: 22/01/2015 Blend Version: 7 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító A termék formája Az anyag/készítmény neve Termékkód

Részletesebben

Instacioner kazán füstgázemisszió mérése

Instacioner kazán füstgázemisszió mérése Instacioner kazán füstgáz mérése A légszennyezés jelentős részét teszik a háztartási tüzelőrendezések. A gázüzemű kombi kazán elsősorban CO, CO2, NOx és CxHy szennyezőanyagokat bocsát a légtér. zen füstgáz

Részletesebben

SURFACE Szódabikarbóna 1/9 Verziószám: 1 Készült: 2012. augusztus 30. BIZTONSÁGI ADATLAP

SURFACE Szódabikarbóna 1/9 Verziószám: 1 Készült: 2012. augusztus 30. BIZTONSÁGI ADATLAP SURFACE Szódabikarbóna 1/9 Verziószám: 1 BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK REACH és a 453/2010/EU rendelet szerint 1. Az anyag/ készítmény és a vállalat /vállalkozás azonosítása 1.1 Termékazonosítók:

Részletesebben

1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása

1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása, illetve ellenjavallt felhasználása MSDS Version: E06.00 Kiadás kelte: 04/06/2015 Blend Version: 4 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Az anyag/készítmény neve : Super Concentrated Screen-Wash

Részletesebben

Diagnosztika labor. Előadók: Kocsis Szürke Szabolcs Somogyi Huba Szuromi Csaba

Diagnosztika labor. Előadók: Kocsis Szürke Szabolcs Somogyi Huba Szuromi Csaba Diagnosztika labor Előadók: Kocsis Szürke Szabolcs Somogyi Huba Szuromi Csaba Tartalom A járműdiagnosztika fogalma és feladata Az áramellátó- és indítórendszer diagnosztikai vizsgálata Akkumulátorok bemutatása

Részletesebben

Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása

Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása Az infravörös spektroszkópia analitikai alkalmazása Egy molekula nemcsak haladó mozgást végez, de az atomjai (atomcsoportjai) egymáshoz képest is állandó mozgásban vannak. Tételezzünk fel egy olyan mechanikai

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP a 2006/121irányelv,valamint a 1907/2006 EU (REACH), a 33/2004 ESZCSM és a 44/2000 EüM rendeletek szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP a 2006/121irányelv,valamint a 1907/2006 EU (REACH), a 33/2004 ESZCSM és a 44/2000 EüM rendeletek szerint BIZTONSÁGI ADATLAP a 2006/121irányelv,valamint a 1907/2006 EU (REACH), a 33/2004 ESZCSM és a 44/2000 EüM rendeletek szerint RICOCLEAN ELECTRO-NIC elektronikai tisztító 1. A KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG AZONOSÍTÁSA

Részletesebben

MŰH DocNr.: Ravas - iforks/ 2009 /SW/1. változat

MŰH DocNr.: Ravas - iforks/ 2009 /SW/1. változat MŰH DocNr.: Ravas - iforks/ 009 /SW/. változat Dátum: 009. október Kód: MŰH DocNr.: Ravas iforks/ 009 / SW /. változat Érvényesítve:... Dátum:.. MŰH DocNr.: Ravas - iforks/ 009 /SW/. változat A jövőbeni

Részletesebben

Szakmai Zárójelentés Szénmonoxid preferenciális oxidációja hidrogén jelenlétében (PROX) című, F046216 számú, ifjúsági OTKA kutatásról (2004-2007)

Szakmai Zárójelentés Szénmonoxid preferenciális oxidációja hidrogén jelenlétében (PROX) című, F046216 számú, ifjúsági OTKA kutatásról (2004-2007) Szakmai Zárójelentés Szénmonoxid preferenciális oxidációja hidrogén jelenlétében (PROX) című, F046216 számú, ifjúsági OTKA kutatásról (2004-2007) Témavezető: Dr. Wootsch Attila MTA Izotópkutató Intézet

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP. készült az 1907/2006/EK rendelet alapján

BIZTONSÁGI ADATLAP. készült az 1907/2006/EK rendelet alapján Patyolat Általános EXTRA mosópor 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP készült az 1907/2006/EK rendelet alapján 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása A készítmény megnevezése: Patyolat Általános

Részletesebben

SZÉN-MONOXID ÉRZÉKELŐ

SZÉN-MONOXID ÉRZÉKELŐ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV CD310 Bevezetés Mivel a szén-monoxid gáz könnyebb a levegőnél, ezért a szoba felső részén gyűlik össze, így a készüléket célszerű a mennyezetre telepíteni. A folyékony autógáz (LPG)

Részletesebben

Biztonsági adatlap. Biztonsági adatlap megfelel a 1907/2006/EK rendeletnek

Biztonsági adatlap. Biztonsági adatlap megfelel a 1907/2006/EK rendeletnek Terméksz. : AU25-3471 RM93 Oldal 1 tól 15 1 01 Szakasz 1: Az anyag/készítmény és a társaság/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító *ZD30 VIOLET 0.5L AU25-3471 RM93 57702678 1.2. Az anyag vagy keverék

Részletesebben

Rod Eye Digital User Manual

Rod Eye Digital User Manual Rod Eye Digital User Manual Version 1.0 EN,,,,,,,,,,,, A B 4 3 5 1 4 6 7 2 3 2 8 6a 1 7 6 6c 6b 5 13 E 12 11 10 7 13 9 Használati utasítás magyar A használati utasítás fontos Biztonsági Előírásokat és

Részletesebben

Kazánok. Hőigények csoportosítása és jellemzőik. Hőhordozó közegek, jellemzőik és főbb alkalmazási területeik

Kazánok. Hőigények csoportosítása és jellemzőik. Hőhordozó közegek, jellemzőik és főbb alkalmazási területeik Kazánok Kazánnak nevezzük azt a berendezést, amely tüzelőanyag oxidációjával, vagyis elégetésével felszabadítja a tüzelőanyag kötött kémiai energiáját, és a keletkezett hőt hőhordozó közeg felmelegítésével

Részletesebben

Műszerkönyv iforks típusú mérleges villa targoncákhoz

Műszerkönyv iforks típusú mérleges villa targoncákhoz Műszerkönyv iforks típusú mérleges villa targoncákhoz Dátum: 2009. október Kód: MŰH DocNr.: Ravas iforks/ 2009 / SW /1. változat Érvényesítve:... Dátum:.. A jövőbeni tájékozódás érdekében kérem, tartsa

Részletesebben

A szén-monoxid. A szén-monoxid.

A szén-monoxid. A szén-monoxid. A szén-monoxid A szén-monoxid. A szén-monoxid élettani hatása. A szén-monoxid keletkezése veszélyes mennyiségben. Kit veszélyeztet leginkább a szén-monoxid? Hogyan kerülhetı el a szén-monoxid mérgezés?

Részletesebben

RONCSOLÁSMENTES VIZSGÁLATTECHNIKA

RONCSOLÁSMENTES VIZSGÁLATTECHNIKA RONCSOLÁSMENTES VIZSGÁLATTECHNIKA NDT TECHNICS FÉMLEMEZEK VASTAGSÁGÁNAK MÉRÉSE RÖNTGENSUGÁRZÁS SEGÍTSÉGÉVEL THICKNESS MEASURING OF METAL SHEETS WITH X-RAY METHODDS BOROMISZA LÁSZLÓ Kulcsszavak: vastagság

Részletesebben

Maradék oxigénszint-mérés a kémény tömörségének vizsgálatára

Maradék oxigénszint-mérés a kémény tömörségének vizsgálatára Minden biztonsági előírás alapvető célja az emberi élet! Megfelelő füstgázelvezetés Korszerű fűtőberendezések Szakszerű bekötés Rendszeres karbantartás Ellenőrzés Környezet védelem (CO kibocsátás) Gáztüzelésű

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP a 1907/2006/EK rendelet szerint. 2009.10.26. Salétromsav 60%

BIZTONSÁGI ADATLAP a 1907/2006/EK rendelet szerint. 2009.10.26. Salétromsav 60% 1. A TERMÉK ÉS A VÁLLALAT NEVE 1.1 A termék azonosítása Kereskedelmi név: Híg salétromsav (60 %) CAS szám: 7697-37-2 EC szám 231-714-2 Kémiai név: salétromsav (nitric acid) Index (CEE) szám: 007-004-00-1

Részletesebben

KD-Check SD-1 Aerosol Art.-Nr. 9903.1

KD-Check SD-1 Aerosol Art.-Nr. 9903.1 Oldal 1/10 Biztonsági adatlap 1907/2006 sz. (EK) Rendelet szerint (REACH) 1.SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kiegészítő utasítások: E-mail (szakavatott

Részletesebben

Leica DISTO TM D410 The original laser distance meter

Leica DISTO TM D410 The original laser distance meter Leica DISTO TM D410 The original laser distance meter Tartalomjegyzék A műszer beállítása - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2 Bevezetés - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Részletesebben

Üzemeltetési utasítás

Üzemeltetési utasítás Üzemeltetési utasítás Szántáselmunkáló henger FlexPack - HU - LEMKEN GmbH & Co. KG Weseler Straße 5, D-46519 Alpen Telefon (0 28 02) 81-0, Telefax (0 28 02) 81-220 E-mail: lemken@lemken.com, Internet:

Részletesebben

izotópfrakcion Demény Attila, Kele Sándor, Siklósy Zoltán Geokémiai Kutatóintézet

izotópfrakcion Demény Attila, Kele Sándor, Siklósy Zoltán Geokémiai Kutatóintézet Kis hımérsh rséklető kalcitkiválások izotópfrakcion pfrakcionációs folyamatai Demény Attila, Kele Sándor, Siklósy Zoltán Geokémiai Kutatóintézet 1996 Hertelendi, E., Svingor, É., 1996. Carbon and oxygen

Részletesebben

atmomag Szerelési és karbantartási útmutató Szerelési és karbantartási útmutató Szakemberek számára MAG 14-0/1 XZ, MAG mini 11-0/1 XZ

atmomag Szerelési és karbantartási útmutató Szerelési és karbantartási útmutató Szakemberek számára MAG 14-0/1 XZ, MAG mini 11-0/1 XZ Szerelési és karbantartási útmutató Szakemberek számára Szerelési és karbantartási útmutató atmomag MAG 4-0/ XZ, MAG mini -0/ XZ HU Kiadó/gyártó Vaillant GmbH Berghauser Str. 40 D-42859 Remscheid Tel.

Részletesebben

SPLIT -INVERTER TÍPUSÚ SZOBAI LÉGKONDICIONÁLÓ

SPLIT -INVERTER TÍPUSÚ SZOBAI LÉGKONDICIONÁLÓ Mielõtt használatba venné a légkondícionálót, kérjük figyelmesen olvassa el azt az útmutatót SPLIT -INVERTER TÍPUSÚ SZOBAI LÉGKONDICIONÁLÓ Olvassa el ezt az útmutatót Az útmutatóban hasznos tanácsokat

Részletesebben

NC 900 KEZELÉSI KÉZIKÖNYV

NC 900 KEZELÉSI KÉZIKÖNYV NC 900 KEZELÉSI KÉZIKÖNYV Köszönjük, hogy Gemsys bankjegyszámláló készüléket vásárolt. Ez a kezelési útmutató segítségére lesz a készülék üzemeltetésében, funkcióiban, a hibás működés kiküszöbölésében.

Részletesebben

STIEBER Levegőtisztaság-védelmi védelmi Bt STIEBER Környezetvédelmi Kft. STIEBER Akkreditált Kalibráló Laboratórium Előadó: Stieber József Tevékenységi körünk Gázelemző szerviz Akkreditált kalibráló laboratórium

Részletesebben

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja.

A tételhez használható segédeszközöket a vizsgaszervező biztosítja. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései az Épületgépészeti munkabiztonsági és környezetvédelmi feladatok, valamint a Kisteljesítményű kazán fűtői

Részletesebben

Truma CP plus. Használati utasítás Beszerelési utasítás Kérjük a járműben tartani! 2. oldal 17. oldal

Truma CP plus. Használati utasítás Beszerelési utasítás Kérjük a járműben tartani! 2. oldal 17. oldal Truma CP plus Használati utasítás Beszerelési utasítás Kérjük a járműben tartani! 2. oldal 17. oldal Truma CP plus kezelőegység Tartalomjegyzék Használati utasítás Alkalmazott jelölések... 3 Rendeltetés...

Részletesebben

Környezetvédelem (KM002_1)

Környezetvédelem (KM002_1) A légkör keletkezése Környezetvédelem (KM002_1) 3a. Antropogén légszennyezés, levegőtisztaság-védelem 2015/2016-os tanév I. félév Dr. habil. Zseni Anikó egyetemi docens SZE, AHJK, Környezetmérnöki Tanszék

Részletesebben

Hordozható Pulzoximéter

Hordozható Pulzoximéter Hordozható Pulzoximéter Használati Utasítás Használati Utasítás 311-8201000-005 1.0 verzió 2010/12 A használati utasításról A használati utasításban található óvintézkedések, figyelmeztetések és megjegyzések

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP KÉSZÜLT AZ 1907/2006/EK REACH SZERINT

BIZTONSÁGI ADATLAP KÉSZÜLT AZ 1907/2006/EK REACH SZERINT BIZTONSÁGI ADATLAP KÉSZÜLT AZ 1907/2006/EK REACH SZERINT REPSOL MOTO SINTETICO 4T 10W40 1. AZ ANYAG / KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÓJA Kereskedelmi elnevezés: RepsolMoto Sintetico 4T

Részletesebben

: Diesel System Purge

: Diesel System Purge MSDS Version: E03.00 Kibocsátási dátum: 28/01/2015 Blend Version: 6 1. SZAKASZ: Az anyag/keverék és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító A termék formája Az anyag/készítmény neve Termékkód

Részletesebben

DARABOLÓFŰRÉSZ HC-14K EREDETI HASZNÁNATI ÚTMUTATÓ

DARABOLÓFŰRÉSZ HC-14K EREDETI HASZNÁNATI ÚTMUTATÓ 110708HC-14K(CE)_110708HC-14K(CE).qxd 14/12/2011 11:50 Page 2 www.keyang.com DARABOLÓFŰRÉSZ HU EREDETI HASZNÁNATI ÚTMUTATÓ HC-14K A sérülés kockázatának csökkentése érdekében a felhasználónak el kell olvasnia

Részletesebben

Üzemeltetési utasítás

Üzemeltetési utasítás Hajtástechnika \ Hajtásautomatizálás \ Rendszerintegráció \ Szolgáltatások Üzemeltetési utasítás Érintésmentes energiaátvitel MOVITRANS TPM12B illesztő tápegység Kiadás: 2011. 02. 17074177 / HU SEW-EURODRIVE

Részletesebben

Wilo-Control SC-Fire Diesel

Wilo-Control SC-Fire Diesel Pioneering for You Wilo-Control SC-Fire Diesel hu Beépítési és üzemeltetési utasítás 2 539 955-Ed.01 / 2014-03-Wilo 1. ábra: 2 ** SPRINKLER PUMP MOTOR SUPPLY. NOT TO BE SWICHED OFF IN THE EVENT OF FIRE

Részletesebben

FESD Feuerschutz für System- und Datenschränke GmbH OFS. Az innovatív Objektumoltó berendezés a rendszerszekrények tűzvédelmére

FESD Feuerschutz für System- und Datenschränke GmbH OFS. Az innovatív Objektumoltó berendezés a rendszerszekrények tűzvédelmére FESD Feuerschutz für System- und Datenschränke GmbH OFS Az innovatív Objektumoltó berendezés a rendszerszekrények tűzvédelmére Technikai információk FESD Feuerschutz für System- und Datenschränke Dr.-Alfred-Herrhausen-Allee

Részletesebben

Szerelési és karbantartási utasítás

Szerelési és karbantartási utasítás 7206 5300 2/2004 HU(HU) Szakipari célra Szerelési és karbantartási utasítás Logamax U24 / U24K átfolyós fûtõkészülék Kérjük õrizze meg Szerelés és karbantartás elõtt gondosan olvassa el Elõszó Fontos általános

Részletesebben

200-0373 200-0375 200-0376 200-0377 200-0381

200-0373 200-0375 200-0376 200-0377 200-0381 HU Üzemeltetési utasítás Automatikus szóróautomata A 20 T-Dok-657-HU-Rev. 0 200-0373 200-0375 200-0376 200-0377 200-0381 Az eredeti üzemeltetési útmutató fordítása Köszönjük, hogy Ön a Krautzberger termékének

Részletesebben

Bosch akkumulátorok kézikönyve

Bosch akkumulátorok kézikönyve Bosch akkumulátorok kézikönyve 1.3. verzió AA/MKE1 2015.10.15. 1 BEVEZETÉS... 3 1.1 Figyelmeztetések és biztonsági útmutatások S-, T-, L- és M-típus... 3 2 AZ AKKUMULÁTOR... 5 2.1 Akkumulátor meghatározása

Részletesebben

Kerámia mérőhasáb készletek Oldal 368. Kerámia egyedi mérőhasábok Oldal 371

Kerámia mérőhasáb készletek Oldal 368. Kerámia egyedi mérőhasábok Oldal 371 Mérőhasábok Acél mérőhasáb készletek Oldal 35 Acél egyedi mérőhasábok Oldal 366 Kerámia mérőhasáb készletek Oldal 368 Kerámia egyedi mérőhasábok Oldal 37 Speciális mérőhasábok Oldal 37 Mérőhasáb tartozékok

Részletesebben

UC300-5LPT. USB CNC mozgásvezérlő MACH3 programhoz. Használati utasítás. Plugin verzió: V1.024

UC300-5LPT. USB CNC mozgásvezérlő MACH3 programhoz. Használati utasítás. Plugin verzió: V1.024 Használati utasítás UC300-5LPT USB CNC mozgásvezérlő MACH3 programhoz Plugin verzió: V1.024 P olgardidesign Email: info@polgardidesign.hu Web: www.polgardidesign.hu 2013.07.29. UC300-5LPT rendeltetése:

Részletesebben

Leica DISTO D2. The original laser distance meter

Leica DISTO D2. The original laser distance meter Leica DITO D2 The original laser distance meter 3 2 1 asználati útmutató magyar Gratulálunk a Leica DITO D2 megvásárlásához! A termék első használata előtt figyelmesen olvassa el a biztonsági előírásokat

Részletesebben

Készült: 2013. október 15. BIZTONSÁGI ADATLAP. Barbon after shave. 1907/2006/EK és a 453/2010/EK rendelet szerint

Készült: 2013. október 15. BIZTONSÁGI ADATLAP. Barbon after shave. 1907/2006/EK és a 453/2010/EK rendelet szerint Készült: 2013 október 15 Változat:10 BIZTONSÁGI ADATLAP 1907/2006/EK és a 453/2010/EK rendelet szerint 1 SZAKASZ: AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT/VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 11 Termékazonosító: Kiszerelés:

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH és az 1272/2008/EK szerint. 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 1907/2006/EK REACH és az 1272/2008/EK szerint. 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása Oldal: 1/9 1. SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: KONTAKTUS TISZTÍTÓ 1.2. Az anyag vagy keverék megfelelő azonosított felhasználása,

Részletesebben

Használati és karbantartás útmutató

Használati és karbantartás útmutató Tisztelt Doktor Úr / Nő! Kérjük, ellenőrizze a készülék megérkezésekor és visszaküldésekor a 2. oldalon található a szett tartalma tételeket! Köszönettel: Dentalmode Kft. Használati és karbantartás útmutató

Részletesebben

COMPUTHERM. CO1400 szén-monoxid riasztó. Kezelési útmutató

COMPUTHERM. CO1400 szén-monoxid riasztó. Kezelési útmutató COMPUTHERM CO1400 szén-monoxid riasztó Kezelési útmutató TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés 2. Amit a szén-monoxidról tudnia kell 3. A szén-monoxid mérgezés tünetei 4. A szén-monoxid riasztó felszerelésének

Részletesebben

WHITE SPIRIT 1050 (Lakkbenzin 1050) 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP

WHITE SPIRIT 1050 (Lakkbenzin 1050) 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP 1/6 BIZTONSÁGI ADATLAP A magyar változat kiállításának kelte: 2008.08.08. Aktualizálás kelte: 2012.12.02. 1. AZ ANYAG/KEVERÉK ÉS A VÁLLALAT / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA 1.1. Termékazonosító (anyag/keverék

Részletesebben

Az eredeti használati útmutató fordítása AKKUS SAROKCSISZOLÓ 20V M9210 GARANCIALEVÉL. Termék: AKKUS SAROKCSISZOLÓ 20V Gyártási szám (sorozatszám):

Az eredeti használati útmutató fordítása AKKUS SAROKCSISZOLÓ 20V M9210 GARANCIALEVÉL. Termék: AKKUS SAROKCSISZOLÓ 20V Gyártási szám (sorozatszám): GARANCIALEVÉL 1. Az UNI-MAX által forgalmazott termékekre, az eladás napjától számítva: a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alapján 24 hónap; a Kereskedelmi Törvénykönyv rendelkezései alapján 12 hónap

Részletesebben

Emlékeztető az Érintésvédelmi Munkabizottság 2016. ápilis 6-i üléséről

Emlékeztető az Érintésvédelmi Munkabizottság 2016. ápilis 6-i üléséről Emlékeztető az Érintésvédelmi Munkabizottság 2016. ápilis 6-i üléséről Az Érintésvédelmi Munkabizottság 280. ülésén dr. Novothny Ferenc vezetésével az Egyesülethez beérkezett szakmai kérdéseket tárgyalt

Részletesebben

Nagy Zsolt Egyéni ABV védelem és mentesítés katasztrófa helyzetekben

Nagy Zsolt Egyéni ABV védelem és mentesítés katasztrófa helyzetekben Nagy Zsolt Egyéni ABV védelem és mentesítés katasztrófa helyzetekben Bevezetés A katasztrófák elleni védekezés hazai és nemzetközi szabályozása a következmények felszámolásában résztvevő szervek feladata

Részletesebben

DropsA VIP-5 Külső vezérlőegység Telepített és mobil alkalmazásokhoz. Kezelési és karbantartási utasítás

DropsA VIP-5 Külső vezérlőegység Telepített és mobil alkalmazásokhoz. Kezelési és karbantartási utasítás DropsA VIP-5 Külső vezérlőegység Telepített és mobil alkalmazásokhoz Kezelési és karbantartási utasítás VIP-5 külső vezérlőegység Státusz és leírása Szivattyú ON bekapcsolva LED ON OFF STANBY Ciklus státusz

Részletesebben

Biztonsági adatlap. Szilorol M 100 Oldal: 1/7

Biztonsági adatlap. Szilorol M 100 Oldal: 1/7 Szilorol M 100 Oldal: 1/7 1. A készítmény és társaság/vállalkozás azonosítása: 1.1. Kereskedelmi név: Szilorol M 100 szilikonolaj 1.2. A készítmény felhasználása: Ipari. Színtelen, szagtalan, víztaszító

Részletesebben

Speciális megoldások. az ipari felhasználók számára

Speciális megoldások. az ipari felhasználók számára Speciális megoldások az ipari felhasználók számára ZARGES ipari megoldásaink áttekintése 01 Online tervezőprogram lépcsőkhöz és áthidalókhoz 6. oldal 02 Tervezőrendszer rögzített létrákhoz 8. oldal 03

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP a Bizottság (EK) 453/2010/EK irányelv által módosított 1907/2006 sz. (REACH) rendelkezése értelmében

BIZTONSÁGI ADATLAP a Bizottság (EK) 453/2010/EK irányelv által módosított 1907/2006 sz. (REACH) rendelkezése értelmében 1. FEJEZET: A VEGYI ANYAG/VEGYÜLET ÉS A CÉG/VÁLLALAT NEVE 1.1 A termék neve Kereskedelmi elnevezés: Vegyi elnevezés: Keverék Nyilvántartási szám: Nem Indexszám: Nem 1.2 Az anyag vagy vegyület ajánlott

Részletesebben

Rod Eye Basic User Manual

Rod Eye Basic User Manual Rod Eye Basic User Manual Version 1.0 EN,,,,,,,,,,,, A B 3 4 1 2 1 5 2 3 4 2 3a 3b 7 45mm 8 4 4a 4b 10 C 2 9 5 1 4 3 Használati utasítás magyar A használati utasítás fontos Biztonsági Előírásokat és a

Részletesebben

Az oldott oxigén mérés módszereinek, eszközeinek tanulmányozása

Az oldott oxigén mérés módszereinek, eszközeinek tanulmányozása Környezet minősítése gyakorlat 1 Az oldott oxigén mérés módszereinek, eszközeinek tanulmányozása Amint azt tudjuk az oldott oxigéntartalom (DO) nagy jelentőségű a felszíni vizek és néhány esetben a szennyvizek

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/EK és a 453/2010/EK rendelet szerint

BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/EK és a 453/2010/EK rendelet szerint Alkoholos fel- és lemosószer 1/5 BIZTONSÁGI ADATLAP készült a 1907/2006/EK és a 453/2010/EK rendelet szerint 1. Az anyag/készítmény és a vállalat/vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító: Alkoholos

Részletesebben

Verzió 1.3 Magyar. Leica Jogger 20/24/28/32 Felhasználói Kézikönyv

Verzió 1.3 Magyar. Leica Jogger 20/24/28/32 Felhasználói Kézikönyv Verzió 1.3 Magyar Leica Jogger 20/24/28/32 Felhasználói Kézikönyv Jogger 20/24/28/32, Bevezetés Bevezetés 2 Vásárlás Gratulálunk a Leica Jogger 20/24/28/32 műszer megvásárlásához. Ez a Kézikönyv éppen

Részletesebben

6720801526-00.1V. Tárolós vízmelegítő. Tronic 1000 T ES 030/050/080/100/120-4 M 0 WIV-B. Telepítési és kezelési kézikönyv 6 720 801 513 (2011/11) HU

6720801526-00.1V. Tárolós vízmelegítő. Tronic 1000 T ES 030/050/080/100/120-4 M 0 WIV-B. Telepítési és kezelési kézikönyv 6 720 801 513 (2011/11) HU 6720801526-00.1V Tárolós vízmelegítő ES 030/050/080/100/120-4 M 0 WIV-B Telepítési és kezelési kézikönyv HU 2 Tartalom Tartalom 1 A szimbólumok magyarázata és biztonsági utasítások..............................

Részletesebben

VERATEMP+ ÉRINTÉSNÉLKÜLI KLINIKAI HŐMÉRŐ. Használati útmutató

VERATEMP+ ÉRINTÉSNÉLKÜLI KLINIKAI HŐMÉRŐ. Használati útmutató VERATEMP+ ÉRINTÉSNÉLKÜLI KLINIKAI HŐMÉRŐ Használati útmutató Magyarországi forgalmazó és Szerviz: Scart Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1135 Budapest, Szent László út 95. Tel./Fax: +36 1 329-3505 Mobil:

Részletesebben

1 Szimbólumok. 1.1 Figyelmeztető utasítások. 1.2 További szimbólumok. Útmutatás:Útmutató a lézeres mérőműszerek szakszerű kezeléséhez.

1 Szimbólumok. 1.1 Figyelmeztető utasítások. 1.2 További szimbólumok. Útmutatás:Útmutató a lézeres mérőműszerek szakszerű kezeléséhez. A 1 2 B 3 G H 4 C 7 5 6 I J D 8 9 10 11 12 13 12 13 K 14 E F 1 Szimbólumok 1.1 Figyelmeztető utasítások A figyelmeztető utasításokat a veszély jellegétől függően a következő figyelmeztető szavak különböztetik

Részletesebben

Verzió 1.0 Magyar. Rugby 55 Használati utasítás

Verzió 1.0 Magyar. Rugby 55 Használati utasítás Verzió 1.0 Magyar Használati utasítás Bevezetés Gratulálunk az új Forgólézer megvásárlásához. Termék A egy beltéri, általános építőipari és egyéb szintezési feladatokra alkalmas lézeres műszer. Kivitelezése

Részletesebben

NMT (D) MAX (C) Beépítési és kezelési kézikönyv. változat a 7340108.v6 dokumentum alapján. 1 / 15 Tel.: 1/236-07-26 Fax: 1/236-07-27 www.huray.

NMT (D) MAX (C) Beépítési és kezelési kézikönyv. változat a 7340108.v6 dokumentum alapján. 1 / 15 Tel.: 1/236-07-26 Fax: 1/236-07-27 www.huray. NMT (D) MAX (C) HU Beépítési és kezelési kézikönyv változat a 7340108.v6 dokumentum alapján 1 / 15 Tel.: 1/236-07-26 Fax: 1/236-07-27 www.huray.hu A termék megfelel a következő EU szabványoknak EU direktíva

Részletesebben

Szoláris szivattyúállomás Szoláris vízmelegítő rendszerhez SP116 SP226. A szoláris szivattyúállomás használatával kapcsolatos információk

Szoláris szivattyúállomás Szoláris vízmelegítő rendszerhez SP116 SP226. A szoláris szivattyúállomás használatával kapcsolatos információk Szoláris szivattyúállomás Szoláris vízmelegítő rendszerhez SP116 SP226 A szoláris szivattyúállomás használatával kapcsolatos információk 1.1. A rendszer jellemzői A napkollektor szivattyú akkor kapcsol

Részletesebben