Mobiltelefon-szolgáltatás hátrányos helyzetű régiókban

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mobiltelefon-szolgáltatás hátrányos helyzetű régiókban"

Átírás

1 SZÁMÍTÁSTECHNIKA, INFORMATIKA Mobiltelefon-szolgáltatás hátrányos helyzetű régiókban Tárgyszavak: mobiltelefon, mobilszolgáltatás; franchise; üzlethálózat. Mobilhálózat franchise rendszerben Miközben a fejlett ipari országokban lassan telítődik a mobiltelefonpiac, a világ kevésbé fejlett régióiban sokak számára elérhetetlen álom egy saját készülék. A Vodacom dél-afrikai telefontársaság az ország elmaradottabb körzeteiben egy franchise rendszerben működő, konténeres szolgáltatási láncot alakított ki. A konténerek nyilvános mobiltelefonszolgáltatást biztosítanak a kormányzat által támogatott jóval a kereskedelmi érték alatti áron. A Vodacom 10 évvel ezelőtt indult közösségi szolgáltatása mára több mint négyezer belépési ponton kínál telefonálási lehetőséget. A 90-es években a mobilszolgáltatások terjedésével a dél-afrikai Vodacom vállalat is megkezdte a szükséges infrastruktúra kiépítését ban megkapta a Network Cellular Operator licencet ben a Mandela-kormány felülvizsgálta a licenc feltételeit azzal, hogy az elmaradottabb vidéki területek számára is megfelelő mobilkommunikációs lehetőséget kínáljon. A Vodacom a középső és a felső piaci szegmens ellátását tűzte ki célul, de számolnia kellett azzal, hogy a lakosság túlnyomó része alacsony jövedelmű. Ezért egy közösségi szolgáltatási programot indított a telekommunikációs szolgáltatások szélesebb körű elérhetősége érdekében. 660 ezer USD költségvetéssel egy fejlesztői csoportot állított fel, amely felvette a kapcsolatot a vidéki közösségekkel. Ez a párbeszéd igen fontos volt ahhoz, hogy elfogadtassák magukat a lakóközösségekkel. A vállalat 1999-ben 22 ezer aktív vonalat hozott működésbe, amit később 30 ezer állomásra bővített. A Vodacom-csoport az első számú mobilszolgáltató Dél-Afrikában több mint 8 millió előfizetőt szolgál ki, és 4300 alkalmazottja van. A válla-

2 lat eddig 1,2 Mrd USD-t fordított a GSM-hálózati infrastruktúra kiépítésére. Sokan ennek a szolgáltatásnak köszönhetik, hogy életükben először telefonálhattak. Az értékesítési hálózat 4400 telefonkonténerből (phone shop) áll, amelyet 1800 kisvállalkozó üzemeltet ben a közösségi program árbevétele elérte a 100 M USD-t, a cég 2,4 Mrd USD éves árbevételének 3 4%-át. Elmaradott infrastruktúra A 90-es évek elején a telekommunikációs szolgáltatás Dél-Afrika elmaradottabb régióiban igen kezdetleges volt. Az állami tulajdonú Telkom SA működtetett ugyan vezetékes fizető és hívókártyás telefonfülkéket a városokban, de ezekből kevés volt, és azok is gyakran üzemképtelen állapotban voltak. A Vodacom és az MTN által 1994-ben indított mobilszolgáltatás eredményesnek bizonyult, jelentős mértékben hozzájárult a mobiltelefonhasználat általánossá válásához Dél-Afrikában ban pl. a Transkei régió 4 millió lakójára mindössze 19 ezer telefonvonal jutott. A hálózatot tíz éve nem bővítették, 30 ezren több mint egy éve vártak saját vezetékes telefonra. Amikor a mobilhálózatot kiterjesztették a régióra, a két állomás a régió központjában (Umtata) napi 10 ezer hívást bonyolított le. A fizetőképes kereslet ebben az időszakban igen szűk volt. A lakosság döntő többsége számára a telefonálás elérhetetlen luxusnak számított. A mobiltulajdonosok jelentős összeget kértek másoktól készülékük használatáért. Az emberek a tényleges költség többszörösét fizették ki egy hívásért, de mégis elfogadták ezt a megoldást, ha telefonálni akartak. Fizetőképes kereslet A Vodacom alapszolgáltatásait azoknak kínálja, akik elegendő jövedelemmel rendelkeznek a készülékvásárláshoz. A cég elkötelezett abban a tekintetben, hogy a hátrányos helyzetű régiók lakói számára is biztosítsa a szolgáltatást. Ebből a célból hozta létre a Közösségi szolgáltatás telefonszaküzlet-hálózatot. Az üzletek franchise rendszerben működnek, a Vodacom határozza meg az eladási árakat és biztosítja a bolt felszerelését, de az üzletvezető maga a tulajdonos.

3 A percenkénti tarifát a kormány 0,11 USD-ben határozta meg ami kevesebb mint egyharmada a Vodacom 0,36 USD-os kereskedelmi árának. Az üzlettulajdonosok, a kereskedők kötelesek voltak a rögzített árakat tartani, hogy az megfizethető legyen mindenki számára. A Vodacom és a kormányzat rendszeresen értékeli a tarifarendszer jövedelmezőségét. A telefonszaküzletek profitrátája is rögzített, a tulajdonost illeti meg a percdíj 33%-a, ebből fedezi költségeit és az adókat. Az alacsony árrés és a lakosság alacsony jövedelme ellenére a vásárlóerő mind a Vodacom, mind az üzlettulajdonosok számára megfelelő bevételt biztosít. A projekt vezetői szerint egy szaküzlet havi átlagban akár 3000 USD bevételt is elérhet. Ennek az összegnek az egyharmada a kereskedő árbevétele, kétharmada pedig a Vodacomé. A szolgáltatás előrefizetés alapján vehető igénybe, a használók anynyi beszélgetési időt vásárolnak, amennyire szükségük van, illetve amennyit megengedhetnek maguknak. Ez a módszer előnyösebb, mint a telefonkártya, ami könnyen elveszhet vagy ellophatják. Bizonyos kockázat azért megmarad. Számos nem hivatalos telefonüzlet a fogyasztókat megtévesztve alacsony egységenkénti árat kínál, 2 Rand (0,26 USD) percdíjat számít fel egy 15 mp-es kapcsolatért. Sokan mégis előnyben részesítik a költségesebb mobiltelefonálás azonnali elérhetőségét, és nem szívesen gyalogolnak el egy távolabbi közösségi szolgáltatóhoz. A hozzáférés feltételei Egy új üzlet helyének kiválasztásánál értékelni kell a lakóközösség és a Vodacom igényeit egyaránt. Ilyenek pl. a következők: demográfiai és lakossági jellemzők (viszonylag sűrűn lakott helyen legyen, kedvezőtlen adottságú közösségekben); vonzó elhelyezkedés (főútvonal mentén, taxiállomás közelében, nagyobb üzletben, áruházon belül stb.); elfogadható távolság a többi szolgáltatóhoz képest; hivatalos áramvételi engedély (alternatív megoldás lehet egy nagyteljesítményű akkumulátor). Az elfogadható távolság meghatározása egyedi elbírálás dolga. Egyes magántulajdonban levő telefonboltok kevésbé jelentenek versenyt a Vodacom számára, mert áraik kiszámíthatatlanok, és az üzletek gyakran változtatják helyüket. Az MTN telefonboltok hasonló feltételek mellett biztosítják a fogyasztók számára a hozzáférést. Tekintettel kell lenni arra is, hogy ne sértsék meg mások működési területét.

4 Technológiai háttér A tulajdonosok Vodacom telefonkészülékeket vásárolnak (üzemeltetnek). Ezek kialakítása a telefonbolt igényeihez alkalmazkodik. Hasonlítanak a hagyományos vezetékes telefonokra, telefonkagylóból, villából és a hívószámok beütéséhez szükséges billentyűzetből állnak, ehhez csatlakozik egy kis szerkezet, amely méri a telefonáló rendelkezésére álló időt. A telefonokat vezeték köti össze a pénztárban ülő alkalmazott pultjával, ahol a hívásért kifizetett összeg erejéig beprogramozzák a készüléket. A pénztár mögött levő egységtől a konténer faláig futnak a vezetékek az antennákig. A telefonok a hálózatra vagy akkumulátorokhoz kapcsolódnak. Az átvitel a Vodacom mobilhálózatán keresztül történik. Phone shop a konténerben A Vodacom a tulajdonos (vállalkozó, bérlő) részére egy 6 méter hosszú konténert biztosít, amelynek egyik végében van a pénztár és az ellenőrző egységek, amelyek mérik és rögzítik a kapcsolat időtartamát. Egy-egy konténer 5 10 telefonkészüléket tartalmaz, amelyeket a konténer oldalfalai mellett fülkékben helyeznek el. A konténereket szigeteléssel és ventilátorokkal is ellátják, a Vodacom jellegzetes zöld színére festik, egyedi jellegüket megkülönböztető márkajelek hangsúlyozzák. A konténerek beszerzési ára és átalakítása mintegy 4000 USD, a szállítási költség USD között változik. A szállítási határidő a megrendeléstől számítva egy hónap. Tulajdonosi szerkezet A franchise rendszer hatékony, az 1800 vállalkozó ma már több mint 3500 telefonkonténert üzemeltet, ezek közül 900 szolgáltatási pontot áruházakban alakítottak ki. A vállalkozás megkezdéséhez mintegy 3000 USD induló tőke szükséges. A konténer tulajdonosa a Vodacom marad, de az üzlet irányításáról és az alkalmazottakról az üzemeltető (bérlő) önmaga dönt. A vállalkozók többsége egy-két üzletet működtet, de akad, aki többet. Saját maguk döntik el, hogy részt vesznek-e a napi munkában vagy sem. Az üzletben két alkalmazott munkájára van szükség: az egyik a pénztárban beszedi a pénzt, a másik kijelöli a használható telefonfülkét, segít a telefon kezelésében és programozza a telefonegységeket. Gondoskodnak a rendről, a tisztaságról, és jelentik, ha valamit megrongáltak.

5 Képzési programok Az üzemeltetők többségének nincs megfelelő képzettsége a pénzügyi és üzleti ismeretek terén, ezért a Vodacom a Running Business Today oktatási magáncég közreműködésével készíti fel őket feladatukra. Hasonló célt szolgál a Ringers negyedéves kiadványa is, amelyet minden üzemeltető megkap, és amely fórumot biztosít a tapasztalatcserére, a biztonságos üzemeltetéstől az adózásig bezárólag. Itt teszik közzé a szolgáltatással kapcsolatos legújabb híreket, információkat és újdonságokat is. Feladatok és lehetőségek A szolgáltatás 10 éve alatt megtapasztalt kudarcokat és sikereket egyaránt. Dél-Afrika olyan ország, amely ma is az apartheid utáni politikai, társadalmi és gazdasági átalakulás időszakát éli. A tapasztalatok azonban bepillantást engednek abba is, hogy miképpen alakulhatnak ki és működnek sikeres programok. Szolgáltatás. A szolgáltató eredeti célkitűzése mellett következetesen és stabilan kitartott. Újabb lehetőségekkel is bővítette a palettát, ilyen pl. a sürgősségi hívás ingyenes bonyolítása vagy a Vodacom vevőszolgálat. Néhány helyen már működik fax, és ha a Vodacom megkapja a kormánytól az engedélyt, akkor internet-hozzáférést is biztosít majd. A fogyasztói igények fejlődésével és a számítógépes ismeretek terjedésével a szolgáltatás ezen a területen is igyekszik megfelelni az igényeknek. Infrastruktúra. A Vodacom komoly összegeket fordított a mobilhálózat infrastruktúrájának kifejlesztésére. A fejlesztés eredményeként ma már elérhető a lakosság 93%-a. A vállalat az infrastrukturális beruházások tekintetében a ritkábban lakott területeken csökkenő megtérüléssel néz szembe. A szolgáltató a megállapodásban ugyanakkor kötelezettséget vállalt arra, hogy ezeket a minden szempontból elmaradott, hátrányos területeket is bevonja az infrastruktúra fejlesztésébe. Felszerelés. Az üzemeltetők (tulajdonosok) teljes felelősséget vállalnak a felszerelésért és annak karbantartásáért. Ha a telefonokat ellopják vagy megrongálják, a csere több hónapot vesz igénybe, ami komoly bevételkiesést jelent. Konténerek. A Vodacom a márka azonosítási jelképének tekintett konténereket továbbra is megtartja. A konténerek jó része már eléggé elhasználódott, és a néhány éven belül elkerülhetetlen javítások igen költségesek lesznek. Ha az üzemeltetőknek a javítási költség egy részét

6 fedezniük kellene, az arra ösztönözné őket, hogy többet törődjenek a karbantartással. A kezdetekhez képest sokat javult a szolgáltatás minősége. A fából készült pultok és fülkék, a padló, a vastagabb szigetelés és a fehér falapokkal borított belső egyaránt a kényelmet szolgálja. A szellőzést ventilátorok biztosítják. A társadalmi környezet. A tulajdonosok számára komoly fenyegetést jelentenek a betörések és más erőszakos bűncselekmények. A kockázatok csökkentése érdekében több intézkedés született: Minden telefonnak van egy PIN kódja, amelyet csak az operátor ismer. A kód ismerete nélkül nem használhatók a telefonok. Az üzemeltetőket arra biztatják, hogy a bevételt rendszeres időközönként vigyék a bankba, de mindig más időpontban. Az erőszakos cselekményeknek kitett területeken golyóbiztos üveget szereltek fel a személyzet védelme érdekében. A kívül elhelyezett nagy antennákat kisebbekkel helyettesítették, és a belső térben helyezték el. Védőrácsokat helyeztek el a külső zár védelmére, ezzel is megnehezítve a konténer feltörését. Pénzügyi finanszírozás. A bankok korlátozott finanszírozási lehetőséget kínálnak az üzemeltetésre vállalkozók számára. Nem sokan képesek 3450 USD-t beruházni, különösen a program kezdetén. Emiatt a Vodacom saját finanszírozási opciókat alakított ki a vállalkozók segítésére. A Közösségi Szolgáltatás mára megszüntette ezt a finanszírozási módot. A telefonboltprogram (phone shop project) ugyanis ma már olyan sikeresen működik, hogy sorban állnak a vállalkozójelöltek a megfelelő összeg birtokában. Ez valamelyest a program természete ellen hat, mivel csak a már jobb helyzetben levők vagy a finanszírozót találók engedhetik meg maguknak a belépést a franchise hálózatba. Összeállította: Markics Judit Reck, J.; Wood, B.: Vodacom s community services phone shops = Small Enterprise Development, 15. k. 4. sz dec. p

7 Röviden Az ipod piaci sikerének hatására az Apple stratégiát vált Az Apple legújabb termékeit január elején, a San Francisco-i MacWorld konferencián mutatta be. A cég az ipod, hordozható zenelejátszó üzleti sikerén felbátorodva új vállalati stratégiát jelentett be. Vissza kíván térni a fogyasztói tömegpiacra, amelyet hosszú ideig átengedett versenytársainak. Az Apple-t az online zene piacvezetőjévé tette a zeneboltok és a zenegépek számára készült itunes, amely csak ipod-dal működik. Az elmúlt évben az ipod részesedése egyharmadról kétharmadra nőtt az olcsó árkategóriájú, mutatós lejátszók értékesítésében. Most a piac maradék egyharmadát is szeretné meghódítani. Piacra dobta az ipod Shuffle flash playert, amelyből a 120 dalt tároló változat 99 USD-be, a 240 dalt lejátszani képes verzió pedig 149 USD-be kerül. Tovább növelheti a forgalmat a Motorolával kötött üzlet, amely szerint a mobilgyártó cég ipod rendszerű zenelejátszót épít be több handset típusba. A mennyiséget tekintve az ipod-ból többet adnak el jelenleg, mint az Apple számítógépekből, de a cég árbevételének nagyobb része még mindig a komputerekből származik. Most az ipod holdudvarát felhasználva talán sikerül a Windows használók egy részét átcsábítani. Az Apple egyik új terméke a Mac mini, egy kisméretű számítógép. Az elnevezés szándékosan emlékeztet az ipod mini-re. A felhasználók tetszőleges típusú perifériát csatlakoztathatnak hozzá. A kisebb modell 500, a nagyobb kapacitású 600 USD-be kerül. A Mac mini a cég első igazán olcsó számítógépe, vonzó lehet a korábbi Windows felhasználók számára is. A perifériák elhagyása és ezáltal az alacsonyabb ár a technológiai és az üzleti kockázatok csökkentésének igen leleményes módja. Az Apple piacvezető szerepre tör a lakások digitalizálásában és szórakoztató elektronikában egyaránt. Ezért nyitott szerte a világon 101 új kiskereskedelmi szaküzletet. Ezek helyét a piaci rések gondos elemzését követően választották ki. Az Apple üzleti sikereit tovább növelhetik kiegészítő termékei, az ipod perifériák. Számos autógyár, köztük a BMW ipod vezérlőt épít be járművei kormányszerkezetébe. (The Economist, 374. k sz jan. p )

8 Intelligens hídfelügyelő rendszer Folyamatos állapot-ellenőrzést valósítottak meg az Észak-Walesben épült, 120 év élettartamra tervezett, kb. 200 m támaszközű, Dee beton függőhídon. A híd aszimmetrikus pillére féllegyező elrendezésű sodronyköteleket tart. A konstrukció állapotának ellenőrzésére hőmérsékletet, szélsebességet, a sodronyokban fellépő húzóerőket, helyi feszültségeket, nyúlásokat, rezgéseket érzékelő, valamint korróziós folyamatokat nyomon követő érzékelőket szereltek fel. Az IMP (Isolated Measurement Pod, Solartron) modulokból álló, intelligens rendszer egyes elemeit (pl. a sodronyok rögzítési pontjainál) csak időnként, a betonba öntött, a beton fajlagos ellenállását érzékelő korróziószondákat csak ritkán aktiválják. A különböző szélterheléseknél fellépő rezgéseket gyorsulásérzékelő szondákkal határozzák meg. Az IP55 szabványnak megfelelően tokozott, vízsugár és por ellen védett modulok pontos analóg mérésekre, digitális állapotfelügyeletre alkalmasak, és analóg/digitális jelekkel vezérelhetők. A modulok rövid vezetékekkel kapcsolódnak a hídpillérekben elhelyezett számítógépekhez, amelyek a felügyelő szervezethez továbbítják az adatokat. A hídszerkezet átvételi mérései során a beépített nyúlásmérő és erőmérő elemeket kalibrált küszöbökön áthaladó, megrakott teherautókkal ellenőrizték. (Beton und Stahlbetonbau, 99. k. 6. sz p. A15 A16.) Csak a módszerek változtak, a probléma ugyanaz maradt BME OMIKK ÜZEMFENNTARTÁS KARBANTARTÁS Havonta a karbantartásról, hogy a szakismeretét is karbantarthassa

Mobiltelefon-szolgáltatás hátrányos helyzetű régiókban

Mobiltelefon-szolgáltatás hátrányos helyzetű régiókban A MARKETING TERÜLETEI Mobiltelefon-szolgáltatás hátrányos helyzetű régiókban Miközben a fejlett ipari országokban lassan telítődik a mobiltelefonpiac, a világ kevésbé fejlett régióiban sokak számára elérhetetlen

Részletesebben

MÓDSZERTAN. Telefonhívás: a távbeszélő-állomásról kezdeményezett sikeres hívás.

MÓDSZERTAN. Telefonhívás: a távbeszélő-állomásról kezdeményezett sikeres hívás. MÓDSZERTAN Makrogazdasági mutatók Az információ, kommunikáció (J) ágba sorolt vállalkozások makrogazdasági mutatói esetén a 2013. és a 2014. évi adatok csak korlátozottan összehasonlíthatók a TEÁOR 08

Részletesebben

Tájékoztató üzleti szolgáltatásokról

Tájékoztató üzleti szolgáltatásokról Tájékoztató üzleti szolgáltatásokról Vezetékes telefonszolgáltatás Vezetékes telefonszolgáltatás Üzleti ajánlatok Lakossági ajánlatok Megjegyzés Csatlakozás típusai Magyar Telekom Nyrt szolgáltatási területén

Részletesebben

Hogyan lehet otthonunk Smart Home?

Hogyan lehet otthonunk Smart Home? VII. Energetikai Konferencia 2012 Budapest, 2012. november 13. Hogyan lehet otthonunk Smart Home? Haddad Richárd Prolan Smart Energy haddad.richard@prolan.hu 1. Bevezetés Egy ország fejlettségi szintje

Részletesebben

E-Beszerzés sikertényezői

E-Beszerzés sikertényezői E-Beszerzés sikertényezői Szomor László és S.Farkas Imre 1 Tartalom Az elektronikus beszerzés módjai Logisztikai webáruház a www.zenitkft.hu www.zenitkft.hu sikertényezői Logisztika Portálban rejlő lehetőségek

Részletesebben

A-NET Consulting a komplex informatikai megoldásszállító

A-NET Consulting a komplex informatikai megoldásszállító INFORMATIKAI ÉS ÜZLETI TANÁCSADÁS RENDSZERINTEGRÁCIÓ HÁLÓZATI MEGOLDÁSOK RENDSZERTÁMOGATÁS OUTSOURCING VIRTUALIZÁCIÓ IP TELEFONRENDSZEREK A-NET Consulting a komplex informatikai megoldásszállító A-Net

Részletesebben

OZEKI Phone System. A jövő vállalati telefon rendszerének 4 alappillére. A jövő üzleti telefon rendszere SMS. Mobil mellékek. Összhang az IT-vel

OZEKI Phone System. A jövő vállalati telefon rendszerének 4 alappillére. A jövő üzleti telefon rendszere SMS. Mobil mellékek. Összhang az IT-vel A jövő üzleti telefon rendszere A jövő vállalati telefon rendszerének 4 alappillére SMS Mobil mellékek Webtelefon Üzenetküldés Összhang az IT-vel É rdemes elolvasni! Ajánlatkérés Kérem, töltse ki az űrlapot,

Részletesebben

Távközlés, internet 2006. III. negyedév

Távközlés, internet 2006. III. negyedév www.ksh.hu A KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL LEGFRISSEBB ADATAIBÓL Következik: Előzetes adatok az ipari termelés változásáról 2006. december 7. Közzététel: 2006. december 6. Sorszám: 210. Távközlés, internet

Részletesebben

MOBILTELEFONON keresztüli internet telefonálás

MOBILTELEFONON keresztüli internet telefonálás MOBILTELEFONON keresztüli internet telefonálás A FRING egy olyan alkalmazás, aminek segítségével hívásokat tud kezdeményezni a FONIO, az internet telefon szolgáltatást felhasználva. Igen költségkímélő,

Részletesebben

Az OpenScape Business rendszerek egységes architektúrára épülnek: Rugalmas, skálázható és megbízható

Az OpenScape Business rendszerek egységes architektúrára épülnek: Rugalmas, skálázható és megbízható Rugalmas, skálázható és megbízható Az OpenScape Business rendszer a kis- és közepes vállalkozások változatos igényeinek minden szempontból megfelelő korszerű, egységes kommunikációs (UC) megoldás. A rendszer-felépítése

Részletesebben

Felhő alapú telefon és Call Center beruházási költség és rizikó nélkül!

Felhő alapú telefon és Call Center beruházási költség és rizikó nélkül! www.minervatel.hu Felhő alapú telefon és Call Center beruházási költség és rizikó nélkül! Kisvállalkozásoktól nagyvállalatokig. Mindenki számára elérhetően. Virtuális telefonközpont. Egyedi telefonrendszerek.

Részletesebben

A Westel Mobil Rt. környezetvédelmi tevékenysége és eredményei

A Westel Mobil Rt. környezetvédelmi tevékenysége és eredményei A Westel Mobil Rt. környezetvédelmi tevékenysége és eredményei Pónya Gábor TQM menedzser (000) 4000 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 124 225 Westel: A piacvezető Előfizetők számának alakulása 363 547

Részletesebben

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet

Intelligens biztonsági megoldások. Távfelügyelet Intelligens biztonsági megoldások A riasztást fogadó távfelügyeleti központok felelősek a felügyelt helyszínekről érkező információ hatékony feldolgozásáért, és a bejövő eseményekhez tartozó azonnali intézkedésekért.

Részletesebben

A tűzfal mögötti adatvédelem. Kalmár István ICT technológia szakértő 2014.05.14.

A tűzfal mögötti adatvédelem. Kalmár István ICT technológia szakértő 2014.05.14. A tűzfal mögötti adatvédelem Kalmár István ICT technológia szakértő 2014.05.14. Előszó a lánc erősségét a leggyengébb láncszem határozza meg! 2014.05.14. 2 Hálózati biztonsági kérdések Tűzfal Internet

Részletesebben

Szélessávú piacok hatósági szabályozása. Kihívások az infokommunikációban IVSZ NHH konferencia Ludányi Edgár - NHH

Szélessávú piacok hatósági szabályozása. Kihívások az infokommunikációban IVSZ NHH konferencia Ludányi Edgár - NHH Szélessávú piacok hatósági szabályozása Kihívások az infokommunikációban IVSZ NHH konferencia Ludányi Edgár - NHH 2 Tartalom I. Szélessávú piacok helyzete, fejlődési irányai II. Szélessávú piacok fejlődését

Részletesebben

Jogi és menedzsment ismeretek

Jogi és menedzsment ismeretek Jogi és menedzsment ismeretek Értékesítési politika Célja: A marketingcsatorna kiválasztására és alkalmazására vonatkozó elvek és módszerek meghatározása Lépései: a) a lehetséges értékesítési csatornák

Részletesebben

Benchmark és együttműködés a társadalmi vállalkozások fejlesztésében

Benchmark és együttműködés a társadalmi vállalkozások fejlesztésében Benchmark és együttműködés a társadalmi vállalkozások fejlesztésében Faragó-Kovách Eszter SOCIAL SEEDS szakmai munkatárs 2016. december 1. I A Mikulás is benchmarkol - 10. I Budapest A társadalmi vállalkozásokról

Részletesebben

Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszerek

Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszerek Kerékpáros Közösségi Közlekedési Rendszerek Dalos Péter www.communities.canada.com COWI Magyarország Tanácsadó és Tervező Kft. 1 Bubi Szakmai Fórum 2011.szeptember 20. Témák Mi az a Kerékpáros Közösségi

Részletesebben

Információs társadalom és a társadalmi egyenlőtlenségek. Tausz Katalin

Információs társadalom és a társadalmi egyenlőtlenségek. Tausz Katalin Információs társadalom és a társadalmi egyenlőtlenségek Tausz Katalin A háztartások internet hozzáférése Hol használ internetet A digitális szakadék okai Gazdasági jellegű okok (magas PC árak, nincs

Részletesebben

KÖZLEMÉNY. A UPC Magyarország Kft. ezúton értesíti Tisztelt Előfizetőit, hogy módosítja Általános Szerződési Feltételeit (ÁSZF) az alábbiak szerint:

KÖZLEMÉNY. A UPC Magyarország Kft. ezúton értesíti Tisztelt Előfizetőit, hogy módosítja Általános Szerződési Feltételeit (ÁSZF) az alábbiak szerint: KÖZLEMÉNY A UPC Magyarország Kft. ezúton értesíti Tisztelt Előfizetőit, hogy módosítja Általános Szerződési Feltételeit (ÁSZF) az alábbiak szerint: 2016. december 6. Internet- hozzáférési és bérelt vonali

Részletesebben

Az infoszféra tudást közvetítő szerepe a mai társadalomban

Az infoszféra tudást közvetítő szerepe a mai társadalomban Az infoszféra tudást közvetítő szerepe a mai társadalomban Charaf Hassan Egyetemi docens, BME Tartalom Általános tényadatok Trendek számokban Magyarország: az infoszféra helyzete Az informatikai kutatások

Részletesebben

AirPrint útmutató. 0 verzió HUN

AirPrint útmutató. 0 verzió HUN AirPrint útmutató 0 verzió HUN Megjegyzések meghatározása Ebben a használati útmutatóban végig az alábbi ikont használjuk: Megjegyzés A Megjegyzések útmutatással szolgálnak a különböző helyzetek kezelésére,

Részletesebben

Távközlés, internet IV. negyedév

Távközlés, internet IV. negyedév Közzététel: 2008. március 10. Sorszám: 46. Következik: 2008. március 11. Fogyasztói árak Távközlés, internet 2007. IV. negyedév 2007 végén a mobil-előfizetések száma meghaladta a 11 milliót, ismét csökkent

Részletesebben

Tarts lépést a fogyasztói igényekkel!

Tarts lépést a fogyasztói igényekkel! Tarts lépést a fogyasztói igényekkel! KLIKKPATIKA CSOMAG Patika sorban állás nélkül A KlikkPatika Csomaggal olyan megoldást kínálunk, amellyel a mai fogyasztói igényeknek megfelelő kiszolgálást teszünk

Részletesebben

A világ legkisebb bankfiókja

A világ legkisebb bankfiókja A világ legkisebb bankfiókja 1. Mobilbank - a folyamatos fejlődés története 2. Mit hoz a holnap? 3. A mobilfizetésről röviden 4. Együttműködési modellek Tartalom 5. Egy működő hazai példa és tanulságai

Részletesebben

Ez a Használati útmutató az alábbi modellekre vonatkozik:

Ez a Használati útmutató az alábbi modellekre vonatkozik: AirPrint útmutató Ez a Használati útmutató az alábbi modellekre vonatkozik: HL-340CW/350CDN/350CDW/370CDW/380CDW DCP-905CDW/900CDN/900CDW MFC-930CW/940CDN/9330CDW/9340CDW A verzió HUN Megjegyzések meghatározása

Részletesebben

Tárgyszavak: márkaimázs; mobiltelefon; szórakoztatóelektronika; versenystratégia; Samsung; Dél-Korea; Kína.

Tárgyszavak: márkaimázs; mobiltelefon; szórakoztatóelektronika; versenystratégia; Samsung; Dél-Korea; Kína. A GLOBALIZÁCIÓ KIHÍVÁSAI Új kihívások előtt a Nokia Kínában, a Samsung Koreában Kik lesznek a digitális korszak győztesei? A verseny erősödik, a küzdelem még messze nem ért véget. A Samsung pl. az újraéledő

Részletesebben

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás)

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Saját vállalkozás Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Piaci részesedés Haszonkulcs Marketing folyamatok Marketing szervezet Értékesítési/marketing kontrol adatok

Részletesebben

Száguldó versenyautók // Száguldó Gigabitek. Telekommunikációs és információtechnológia Hungaroring + Invitel 1986-2013

Száguldó versenyautók // Száguldó Gigabitek. Telekommunikációs és információtechnológia Hungaroring + Invitel 1986-2013 Száguldó versenyautók // Száguldó Gigabitek Telekommunikációs és információtechnológia Hungaroring + Invitel 1986-2013 Száguldó versenyautók // Száguldó Gigabitek Telekommunikációs és információtechnológia

Részletesebben

Ez a felhasználói útmutató a következő modellekre vonatkozik:

Ez a felhasználói útmutató a következő modellekre vonatkozik: AirPrint útmutató Ez a felhasználói útmutató a következő modellekre vonatkozik: HL-L850CDN/L8350CDW/L8350CDWT/L900CDW/L900CDWT DCP-L8400CDN/L8450CDW MFC-L8600CDW/L8650CDW/L8850CDW/L9550CDW A verzió HUN

Részletesebben

MOBIL PLATFORMHÁBORÚ. Török Gábor

MOBIL PLATFORMHÁBORÚ. Török Gábor MOBIL PLATFORMHÁBORÚ Török Gábor Szabad Szoftver Konferencia, 2010 Tartalom Bevezetés A mobilpiacról Mobil platformok Fejlesztői szemszögből A nyíltság szintjei Történelmi áttekintés Mérföldkövek: mobil

Részletesebben

Fejlődő technológiák alkalmazása a termék-nyomonkövetésre élelmiszerellátási

Fejlődő technológiák alkalmazása a termék-nyomonkövetésre élelmiszerellátási Fejlődő technológiák alkalmazása a termék-nyomonkövetésre élelmiszerellátási láncokban ÖSSZEFOGLALÓ K+F+I terület: nyílt élelmiszer ellátási láncok terméknyomonkövetési problémáinak megoldása. Kihívás:

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

CodeMeter - A Digitális Jogkezelő

CodeMeter - A Digitális Jogkezelő CodeMeter - A Digitális Jogkezelő Másolásvédelem és Komplett Kereskedelmi Rendszer Digitális Tananyagokhoz CodeMeter a jövő Digitális Jogkezelése Mikola Rezső ügyvezető ig. MrSoft Kft. T: 1-280-8811 -

Részletesebben

1. Az internet használata

1. Az internet használata 1. Az internet használata Tartalom 1.1 Mi az internet? 1.2 ISP-k 1.3 ISP kapcsolat Mi az internet? 1.1 Vissza a tartalomjegyzékre Az internet és a szabványok Az internet világszerte nyilvánosan hozzáférhető

Részletesebben

Szünetmentes áramellátás lendkerekes energiatárolással

Szünetmentes áramellátás lendkerekes energiatárolással BME OMIKK ENERGIAELLÁTÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG VILÁGSZERTE 45. k. 10. sz. 2006. p. 54 61. Korszerű energetikai berendezések Szünetmentes áramellátás lendkerekes energiatárolással A lendkerék ősidők óta

Részletesebben

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program GINOP

Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program GINOP Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program GINOP Zila László tervező-elemző Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása, ÁROP-1.2.11-2013-2013-0001 Tervezési

Részletesebben

Nemzeti Workshop. Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák

Nemzeti Workshop. Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák Nemzeti Workshop Új üzleti modellek és élelmiszer-feldolgozási stratégiák Dr. Sebők András Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. 1 Az üzleti modell célja 2 Olyan vonzó ajánlat a vevők számára - a termékek

Részletesebben

A DUNA HOUSE CSOPORT BEMUTATÁSA. 2015. november

A DUNA HOUSE CSOPORT BEMUTATÁSA. 2015. november A DUNA HOUSE CSOPORT BEMUTATÁSA 2015. november 1 Tartalomjegyzék 3-7 Bevezetés 8-9 A tranzakció és a bevétek felhasználása 10-11 A befektetési sztori 12-13 Lakás és lakáshitel piac 14-20 Szegmensek bemutatása

Részletesebben

A Magyar Telekom közelítése a változó telekom piachoz

A Magyar Telekom közelítése a változó telekom piachoz A Magyar Telekom közelítése a változó telekom piachoz vezérigazgató-helyettes 2006.02.22. page 1 A Magyar Telekom stratégiája Megragadjuk a változásokat és proaktívan állunk a konvergenciához A technológiai

Részletesebben

Az Internet jövője Internet of Things

Az Internet jövője Internet of Things Az Internet jövője Dr. Bakonyi Péter c. docens 2011.01.24. 2 2011.01.24. 3 2011.01.24. 4 2011.01.24. 5 2011.01.24. 6 1 Az ( IoT ) egy világméretű számítógéphálózaton ( Internet ) szabványos protokollok

Részletesebben

Intelligens fogyasztásmérés az elosztói engedélyesek szemszögéből. Mező Csaba 2009.01.22

Intelligens fogyasztásmérés az elosztói engedélyesek szemszögéből. Mező Csaba 2009.01.22 Intelligens fogyasztásmérés az elosztói engedélyesek szemszögéből Mező Csaba 2009.01.22 Cél 2006/32 EK irányelv Célok Biztosítani a lehetőségét az energiahordozók (gáz, villamos energia, hőmennyiség, víz)

Részletesebben

Megoldási lehetőségek fejlesztést tervező KTV szolgáltatók számára. Jurenka Oszkár

Megoldási lehetőségek fejlesztést tervező KTV szolgáltatók számára. Jurenka Oszkár Megoldási lehetőségek fejlesztést tervező KTV szolgáltatók számára Előadók: Huber Jenő Jurenka Oszkár KTV szolgáltatók előtt álló kihívások Elmúlt 20 évben a digitalizáció a szolgáltatásokat integrálta

Részletesebben

Konténeres adatközpont megoldások

Konténeres adatközpont megoldások Konténeres adatközpont megoldások A konténerekbe telepített adatközpontok több előnnyel rendelkeznek a hagyományos adatközponti megoldásokkal szemben: az adatközponti IT eszközök biztonságos üzemeltetéséhez

Részletesebben

AirPrint útmutató. A Használati útmutató a következő modellekre vonatkozik: MFC-J6520DW/J6720DW/J6920DW. 0 verzió HUN

AirPrint útmutató. A Használati útmutató a következő modellekre vonatkozik: MFC-J6520DW/J6720DW/J6920DW. 0 verzió HUN AirPrint útmutató A Használati útmutató a következő modellekre vonatkozik: MFC-J650DW/J670DW/J690DW 0 verzió HUN Megjegyzések meghatározása A használati útmutatóban a megjegyzéseket végig az alábbi stílusban

Részletesebben

VELÜNK MINDEN ÖNRŐL SZÓL 2015 A TE ÁLMAID VELÜNK VALÓRA VÁLNAK TM

VELÜNK MINDEN ÖNRŐL SZÓL 2015 A TE ÁLMAID VELÜNK VALÓRA VÁLNAK TM VELÜNK MINDEN ÖNRŐL SZÓL 2015 A TE ÁLMAID VELÜNK VALÓRA VÁLNAK TM FEDEZZEN FEL EGY RENDKÍVÜLI LEHETŐSÉGET! Szeretne vonzó lenni és szeretné jól érezni magát? Szeretne több pénzt keresni? Szeretne több

Részletesebben

Autóbuszos szolgáltatások szervezése Helsinkiben A közlekedési hatóság szerepe

Autóbuszos szolgáltatások szervezése Helsinkiben A közlekedési hatóság szerepe Autóbuszos szolgáltatások szervezése Helsinkiben A közlekedési hatóság szerepe Kimmo Sinisalo Helsinki Region Transport Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä A Helsinki régió buszközlekedésének szervezése

Részletesebben

HD-csatornák jövője a távközlési szolgáltató szemszögéből

HD-csatornák jövője a távközlési szolgáltató szemszögéből HD-csatornák jövője a távközlési szolgáltató szemszögéből MediaNet 2013. október 3. Bognár Ádám Hálózatfejlesztési és üzemeltetési szenior menedzser HD tévéadások vezetékes hálózatokon 2 Mit jelent a HD

Részletesebben

INFORMATIKAI VÁLLALKOZÁSOK LEHETŐSÉGTÁRA

INFORMATIKAI VÁLLALKOZÁSOK LEHETŐSÉGTÁRA INFORMATIKAI VÁLLALKOZÁSOK LEHETŐSÉGTÁRA 2014-2020 Forrás: Operatív Programok, palyazat.gov.hu Tartalomjegyzék Bevezető 2 Az Operatív Programok szerkezete 3 Informatikai vállalkozásoknak szóló pályázatok

Részletesebben

NIIF szolgáltatások a múzeumok számára

NIIF szolgáltatások a múzeumok számára NIIF szolgáltatások a múzeumok számára Múzeumi Digitalizálási Konferencia 2013 jún. 10-11. Dr. Máray Tamás NIIF Intézet NIIF Program 5/2011 (II.3) Korm.rendelet: az NIIF Program végrehajtója az NIIF Intézet

Részletesebben

Invitel Távközlési Zrt. Általános Szerződési Feltételek üzleti előfizetők számára nyújtott elektronikus hírközlési szolgáltatásokra

Invitel Távközlési Zrt. Általános Szerződési Feltételek üzleti előfizetők számára nyújtott elektronikus hírközlési szolgáltatásokra Invitel Távközlési Zrt. 2040 Budaörs, Puskás Tivadar u. 8-10. Általános Szerződési Feltételek üzleti előfizetők számára nyújtott elektronikus hírközlési szolgáltatásokra Jelen ÁSZF hatályba lépésének napja:

Részletesebben

Európa e-gazdaságának fejlődése. Bakonyi Péter c. docens

Európa e-gazdaságának fejlődése. Bakonyi Péter c. docens Európa e-gazdaságának fejlődése Bakonyi Péter c. docens Definiciók Definiciók Az E-gazdaság fejlődése Európában Az IKT térhódítása miatt a hagyományos gazdaság az E-gazdaság irányába mozdul Az üzleti és

Részletesebben

OZEKI Phone System. 4 elengedhetetlen szolgáltatás a jövőbeli vállalati telefonos rendszerek számára. A jövő üzleti telefon rendszere SMS

OZEKI Phone System. 4 elengedhetetlen szolgáltatás a jövőbeli vállalati telefonos rendszerek számára. A jövő üzleti telefon rendszere SMS A jövő üzleti telefon rendszere 4 elengedhetetlen szolgáltatás a jövőbeli vállalati telefonos rendszerek számára SMS Mobil mellékek Webtelefon Üzenetküldés és jelenlét Összhang az IT-vel Olvassa el! Ajánlatkérő

Részletesebben

Helyzetértékelés és a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia (NIS) célkitűzései

Helyzetértékelés és a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia (NIS) célkitűzései Helyzetértékelés és a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia (NIS) célkitűzései Dr. Solymár Károly Balázs helyettes államtitkár HTE MediaNet 2013 konferencia 2013. Október 3. Velence Bevezetés Miért volt

Részletesebben

Üzleti energia- és vízfelhasználás menedzsment a Rubintól

Üzleti energia- és vízfelhasználás menedzsment a Rubintól Üzleti energia- és vízfelhasználás menedzsment a Rubintól Parádi Csaba cégvezető Dr. Takács Tibor Fejlesztési vezető Rubin Informatikai Zrt Hardver- és szoftverfejlesztés Prepaid számlázó rendszer Infrastruktúra

Részletesebben

Néhány sikeres külföldi eeducation projekt áttekintése

Néhány sikeres külföldi eeducation projekt áttekintése Néhány sikeres külföldi eeducation projekt áttekintése Kovács Krisztina Education Business Developer Közép-Kelet Európa, Közel-Kelet, Afrika 2004 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information

Részletesebben

Az NIIF VoIP rendszernek üzemeltetési tapasztalatai Fehér Ede, NIIF Iroda Tirpák Miklós, MTA SzTAKI Networkshop 2004 Győr, április 7.

Az NIIF VoIP rendszernek üzemeltetési tapasztalatai Fehér Ede, NIIF Iroda Tirpák Miklós, MTA SzTAKI Networkshop 2004 Győr, április 7. Az NIIF VoIP rendszernek üzemeltetési tapasztalatai Fehér Ede, NIIF Iroda Tirpák Miklós, MTA SzTAKI Networkshop 2004 Győr, 1 Tartalomjegyzék Merre tart a VoIP technológia Az NIIF VoIP projekt elmúlt év

Részletesebben

INTERNET!SZOLGÁLTATÁS! Műszaki!Feltételek!!!!!!!! Érvényes!2015.!12.!01/től!visszavonásig! ÁSZF!4.!sz.!melléklet!

INTERNET!SZOLGÁLTATÁS! Műszaki!Feltételek!!!!!!!! Érvényes!2015.!12.!01/től!visszavonásig! ÁSZF!4.!sz.!melléklet! INTERNETSZOLGÁLTATÁS MűszakiFeltételek Érvényes2015.12.01/tőlvisszavonásig ÁSZF4.sz.melléklet oldal1 ASZOLGÁLTATÁSMEGHATÁROZÁSA InternethozzáférésAszolgáltatás: olyan elektronikus hírközlési szolgáltatás,

Részletesebben

INTERNET!SZOLGÁLTATÁS! Műszaki!Feltételek!!!!!!! Érvényes!2014.!08.!10től!visszavonásig! ÁSZF!4.!sz.!melléklet!

INTERNET!SZOLGÁLTATÁS! Műszaki!Feltételek!!!!!!! Érvényes!2014.!08.!10től!visszavonásig! ÁSZF!4.!sz.!melléklet! INTERNETSZOLGÁLTATÁS MűszakiFeltételek Érvényes2014.08.10tőlvisszavonásig ÁSZF4.sz.melléklet OpennetworksKft.ÁSZF 2014.augusztus1. oldal1 ASZOLGÁLTATÁSMEGHATÁROZÁSA InternethozzáférésAszolgáltatás: olyan

Részletesebben

Kitöltési útmutató HOME ZONE TÍPUSÚ TELEFONSZOLGÁLTATÁS KÉRDŐÍVEIHEZ (2014) 2015. június

Kitöltési útmutató HOME ZONE TÍPUSÚ TELEFONSZOLGÁLTATÁS KÉRDŐÍVEIHEZ (2014) 2015. június Kitöltési útmutató HOME ZONE TÍPUSÚ TELEFONSZOLGÁLTATÁS KÉRDŐÍVEIHEZ (2014) 2015. június FONTOS INFORMÁCIÓK A KÉRDŐÍV KITÖLTÉSÉVEL KAPCSOLATBAN A kérdőív kitöltésének menete Az 1.HZ_Kapcsolat munkalap

Részletesebben

Kitöltési útmutató HOME ZONE TÍPUSÚ TELEFONSZOLGÁLTATÁS KÉRDŐÍVEIHEZ (2013) 2014. július

Kitöltési útmutató HOME ZONE TÍPUSÚ TELEFONSZOLGÁLTATÁS KÉRDŐÍVEIHEZ (2013) 2014. július Kitöltési útmutató HOME ZONE TÍPUSÚ TELEFONSZOLGÁLTATÁS KÉRDŐÍVEIHEZ (2013) 2014. július Változások a 2013-as HomeZone kérdőívhez képest: A korábban külön dokumentumként szereplő Nyilatkozat rész külön

Részletesebben

Országos Idegtudományi Intézet

Országos Idegtudományi Intézet 1. oldal: összesen: 5 Iktatási szám: Országos Idegtudományi Intézet VEZETÉKES ÉS MOBIL TELEFONOK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA Jóváhagyom: Budapest, 2010. január 06. F igazgató. Gazdasági igazgató 2. oldal:

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok 1 Számítógépes hálózatok Hálózat fogalma A hálózat a számítógépek közötti kommunikációs rendszer. Miért érdemes több számítógépet összekapcsolni? Milyen érvek szólnak a hálózat kiépítése mellett? Megoszthatók

Részletesebben

Tájékoztató az Ügyfélkapu használatáról

Tájékoztató az Ügyfélkapu használatáról Tájékoztató az Ügyfélkapu használatáról Az Ügyfélkapu a magyar kormányzat elektronikus ügyfél-beléptető és azonosító rendszere. Biztosítja, hogy felhasználói a személyazonosság igazolása mellett, egyszeri

Részletesebben

Informatikai és telekommunikációs szolgáltatások

Informatikai és telekommunikációs szolgáltatások Informatikai és telekommunikációs szolgáltatások Az ITSource Kft. célja ügyfelei költséghatékony és rugalmas kiszolgálása. Cégünk olyan hosszú távú együttműködés megvalósítására törekszik, melynek során

Részletesebben

Vezetői információs rendszerek

Vezetői információs rendszerek Vezetői információs rendszerek Kiadott anyag: Vállalat és információk Elekes Edit, 2015. E-mail: elekes.edit@eng.unideb.hu Anyagok: eng.unideb.hu/userdir/vezetoi_inf_rd 1 A vállalat, mint információs rendszer

Részletesebben

Reenger alkalmazás Felhasználói kézikönyv

Reenger alkalmazás Felhasználói kézikönyv Reenger alkalmazás Felhasználói kézikönyv 1. Üdvözöljük a Nord Telekomnál-nál 1.1 - A Reenger androidos verziójáról 1.1.1 - Újdonságok 1.2 Funkciók 1.3 Reenger kezelőfelület és Felhasználói funkciók 2.

Részletesebben

Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton...

Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton... Internetes ügyintézésben otthon, az emagyarország Ponton... emagyarország Hálózat Az emagyarország Pontok hálózata: Közel 2000 emagyarország Ponttal, ahol az eközszolgáltatások igénybevételéhez az internet

Részletesebben

Áttekintés. OECD Kommunikációs Szemle. 2003. évi kiadás

Áttekintés. OECD Kommunikációs Szemle. 2003. évi kiadás Áttekintés OECD Kommunikációs Szemle 2003. évi kiadás Overview OECD Communications Outlook: 2003 Edition Hungarian translation Az Áttekintések az OECD kiadványok kivonatos fordításai. Az Online Könyvesboltban

Részletesebben

Hordozható nyomás-, és átfolyásmérő

Hordozható nyomás-, és átfolyásmérő Hordozható nyomás-, és átfolyásmérő TDM 200 TDM 200 Ideális időszakos átfolyás-, és nyomásmérési feladatokhoz Kábel nélküli kapcsolat Riasztás-kiadási lehetőség Beépített, újratölthető akkumulátor Beépített

Részletesebben

Lehet belőle üzlet? AZ ÜZLETI KONCEPCIÓ. StartUP Vállalkozásindítás 3.0 Vecsenyi János, 2013.

Lehet belőle üzlet? AZ ÜZLETI KONCEPCIÓ. StartUP Vállalkozásindítás 3.0 Vecsenyi János, 2013. Lehet belőle üzlet? AZ ÜZLETI KONCEPCIÓ StartUP Vállalkozásindítás 3.0 Vecsenyi János, 2013. 1 koncepció meghatározza, hogy kiknek mit ad el, és hogyan teremt ebből pénzt a vállalkozás. StartUP Vállalkozásindítás

Részletesebben

A személyközlekedés minősítési rendszere

A személyközlekedés minősítési rendszere A személyközlekedés minősítési rendszere személyközlekedés tervezése és működtetése során alapvető jelentőségűek a i jellemzők bonus-malus rendszer működtetésére a megrendelési szerződések szerint Minőség:

Részletesebben

A GNSS Szolgáltató Központ 2009-ben www.gnssnet.hu. Galambos István FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatórium

A GNSS Szolgáltató Központ 2009-ben www.gnssnet.hu. Galambos István FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatórium A GNSS Szolgáltató Központ 2009-ben www.gnssnet.hu Galambos István FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatórium Tartalom: A FÖMI GNSSnet.hu hálózata 2008 év végén Modernizáció a hálózatban 2009-ben A szolgáltatások

Részletesebben

Az Alcatel a vásárlók számára is előnyös megoldásokra összpontosít

Az Alcatel a vásárlók számára is előnyös megoldásokra összpontosít A MARKETING TERÜLETEI Az Alcatel a vásárlók számára is előnyös megoldásokra összpontosít Az Alcatel multinacionális nagyvállalat hálózati kommunikációs rendszerek, tartalomszolgáltatási megoldások fejlesztője.

Részletesebben

AirPrint útmutató. A Használati útmutató a következő modellekre vonatkozik: DCP-J4120DW/MFC-J4420DW/J4620DW/ J5320DW/J5620DW/J5720DW.

AirPrint útmutató. A Használati útmutató a következő modellekre vonatkozik: DCP-J4120DW/MFC-J4420DW/J4620DW/ J5320DW/J5620DW/J5720DW. AirPrint útmutató A Használati útmutató a következő modellekre vonatkozik: DCP-J40DW/MFC-J440DW/J460DW/ J530DW/J560DW/J570DW 0 verzió HUN Megjegyzések meghatározása A használati útmutatóban a megjegyzéseket

Részletesebben

Hogyan befolyásolja az új gázpiaci modell az árak alakulását? Farkas Zoltánné osztályvezető 2007.02.21

Hogyan befolyásolja az új gázpiaci modell az árak alakulását? Farkas Zoltánné osztályvezető 2007.02.21 Hogyan befolyásolja az új gázpiaci modell az árak alakulását? Farkas Zoltánné osztályvezető 2007.02.21 Érintett témák Szabályozott rendszerhasználati tarifák Szállítás Elosztás: időszakos teljesítmény

Részletesebben

ISIS-COM Szolgáltató Kereskedelmi Kft.

ISIS-COM Szolgáltató Kereskedelmi Kft. A SZOLGÁLTATÁS MINŐSÉGI MUTATÓI, CÉLÉRTÉKEI Minőségi mutatók neve, meghatározása, értelmezése 1. Új hozzáférési létesítési idő A szolgáltatáshoz létesített új hozzáféréseknek a vizsgálati tervben meghatározott

Részletesebben

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda

54 481 03 0010 54 01 Informatikai hálózattelepítő és - Informatikai rendszergazda A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Berkecz Balázs, DDRFÜ regionális hálózati igazgató. A válság és a régió

Berkecz Balázs, DDRFÜ regionális hálózati igazgató. A válság és a régió Berkecz Balázs, DDRFÜ regionális hálózati igazgató A válság és a régió Szakmai berkekben köztudott, hogy a gazdaságfejlesztéshez és pályázatokhoz kapcsolódó intézményrendszer meglehetısen sokszereplıs

Részletesebben

CLOSER TO YOU. Intraorális röntgenek Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően

CLOSER TO YOU. Intraorális röntgenek Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően CLOSER TO YOU Intraorális röntgenek Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően FONA Intraorális röntgenek FONA XDC Intraorális képalkotás, az Ön igényeinek megfelelően A FONA intraorális röntgen

Részletesebben

Pénzügyi szolgáltatások és döntések. 5. előadás. A lízing

Pénzügyi szolgáltatások és döntések. 5. előadás. A lízing Pénzügyi szolgáltatások és döntések 5. előadás A lízing Az előadás részei a lízing általános fogalma lényegesebb közgazdasági jellemzői a gyakorlatban előforduló fontosabb lízingfajták az operatív lízing

Részletesebben

H.D.Napfény Kft. marketingterve

H.D.Napfény Kft. marketingterve H.D.Napfény Kft. marketingterve Egy 10 milliós ország és egy 15 milliós nemzet. Budapest - Magyarország fővárosa. 2014-at írunk. Az ország gazdasága folyamatosan változik. Magyarország teljes mértékben

Részletesebben

Közhasznúsági Beszámoló 2008

Közhasznúsági Beszámoló 2008 Közhasznúsági Beszámoló 2008 Hallatlan Alapítvány Adószám: 18187128-1- 42 Az Alapítvány jellege Az Alapítvány nyitott, valamennyi hazai és külföldi magán- és jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem

Részletesebben

A WINETTOU Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság. Internet szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerzıdéses Feltételek

A WINETTOU Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság. Internet szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerzıdéses Feltételek A WINETTOU Távközlési Szolgáltató Korlátolt Felelısségő Társaság Internet szolgáltatásra vonatkozó Általános Szerzıdéses Feltételek IV. számú módosításának kivonata 2010. március 15. Általános szerzıdési

Részletesebben

Energiahatékonyság - Társasházak energiahatékony felújítása Tatabánya, 2010. október 26. Előadó: Szigeti László értékesítő

Energiahatékonyság - Társasházak energiahatékony felújítása Tatabánya, 2010. október 26. Előadó: Szigeti László értékesítő Energiahatékonyság - Fűtéskorszerűsítés önerő nélkül Társasházak energiahatékony felújítása Tatabánya, 2010. október 26. Előadó: Szigeti László értékesítő 1. Három ok - ami cselekvésre sarkall 2. Megoldást

Részletesebben

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál!

FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! FIGYELEM! Ez a kérdőív az adatszolgáltatás teljesítésére nem alkalmas, csak tájékoztatóul szolgál! NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 1011 Budapest, Fő u. 44-50. Az adatszolgáltatás a statisztikáról szóló

Részletesebben

Vezeték nélküli hálózat tervezése és méréstechnikája Ekahau Wi-Fi mérések

Vezeték nélküli hálózat tervezése és méréstechnikája Ekahau Wi-Fi mérések Vezeték nélküli hálózat tervezése és méréstechnikája Ekahau Wi-Fi mérések Csiki Gergő g.csiki@elsinco.hu Tartalom Az Elsinco kft. rövid bemutatása 802.11 szabványok áttekintése Az Ekahau rövid bemutatása

Részletesebben

www.intelligensregio.hu.. [GYAKORNOKI PROGRAM PÁLYAKEZDŐK TÁMOGATÁSÁRA Alapítva 2000-ben PÁLYÁZAT] BÉR- ÉS JÁRULÉK TÁMOGATOTT MUNKAERŐ, ESZKÖZBESZERZÉS ÉS KISLÉPTÉKŰ INGATLAN BERUHÁZÁS LEHETŐSÉGÉVEL! GINOP-5.2.4-16

Részletesebben

Visual Studio 2012 és MSDN. Csomagok és licencelés

Visual Studio 2012 és MSDN. Csomagok és licencelés Visual Studio 2012 és MSDN Csomagok és licencelés Karácsony Sándor Ker-Soft Számítástechnikai Kft. Licencelési alap: Fejlesztőeszközök - felhasználói licenc Licenccel rendelkező felhasználó Minden beszerzett

Részletesebben

All-In és Start. tarifacsomagok. Tarifacsomagok 2 év tarifamegtartással, e-komfort csomaggal, belföldi használat esetén:

All-In és Start. tarifacsomagok. Tarifacsomagok 2 év tarifamegtartással, e-komfort csomaggal, belföldi használat esetén: All-In és Start tarifacsomagok Tarifacsomagok 2 év tarifamegtartással, e-komfort csomaggal, belföldi használat esetén: All-In XL (XXL kategória) számlás tarifacsomag ban foglalt kedvezmények nélkül esetén

Részletesebben

A Magyar Posta aktualitásai és jövőképe. Előadó: Rajnai Attila vezérigazgató-helyettes

A Magyar Posta aktualitásai és jövőképe. Előadó: Rajnai Attila vezérigazgató-helyettes A Magyar Posta aktualitásai és jövőképe Előadó: Rajnai Attila vezérigazgató-helyettes 1 Magyar Posta aktuális adatai 2 Árbevétel megoszlás 2011 Kb. a tevékenységek 1/5-e ÁFA-köteles Pénzforgalom 13% Egyéb

Részletesebben

TELEFON FLOTTA AJÁNLAT

TELEFON FLOTTA AJÁNLAT TELEFON FLOTTA AJÁNLAT 2015 nem értünk. 2 Miért a Nobysco kapcsolat? Egyre növekvő konkurenciahelyzet miatt kivétel nélkül mindenki különleges erőfeszítéseket tesz, hogy a termelési eredmények fennmaradjanak,

Részletesebben

A gazdálkodás és részei

A gazdálkodás és részei A gazdálkodás és részei A gazdálkodás a szükségletek kielégítésének a folyamata, amely az erőforrások céltudatos felhasználására irányul. céltudatos tervszerű tudatos szükségletre, igényre összpontosít

Részletesebben

VEZETÉKES ÉS MOBILTELEFONOK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA

VEZETÉKES ÉS MOBILTELEFONOK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA Vezetékes és mobiltelefonok használatának szabályzata Hatályos: 2011. szeptember 01-jétől Békés Megyei Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény VEZETÉKES ÉS MOBILTELEFONOK HASZNÁLATÁNAK SZABÁLYZATA Hatályos:

Részletesebben

Fedezze fel a Legrand világát

Fedezze fel a Legrand világát Fedezze fel a Legrand világát MINDEN, AMI VILLANYSZERELÉS www.legrand.hu 15 éve Magyarországon! A Legrand Magyarország Villamossági Rendszerek Zrt. piacvezetõ a kisfeszültségû elektromos szerelvények gyártása

Részletesebben

Épületinformatikai irányítási rendszer

Épületinformatikai irányítási rendszer Épületinformatikai irányítási Irányított : Irányító (irányító berendezés): A. Villamosenergia ellátó B. Épületgépészeti C. Vagyonvédelmi és betörésvédelmi D. Tz- és gázvédelmi E. Beléptet F. Zártláncú

Részletesebben

A Lapker Zrt Pick Pack Pont szolgáltatásának bemutatása Sipos György Üzletfejlesztési igazgató Lapker Zrt. Médiapiac.com - Tapolca

A Lapker Zrt Pick Pack Pont szolgáltatásának bemutatása Sipos György Üzletfejlesztési igazgató Lapker Zrt. Médiapiac.com - Tapolca A Lapker Zrt Pick Pack Pont szolgáltatásának bemutatása Sipos György Üzletfejlesztési igazgató Lapker Zrt Médiapiac.com - Tapolca 2011.03.30. A Lapker Magyarországon Az elsőszámú lapterjesztő (országos

Részletesebben

Vidékfejlesztési Program pályázati lehetőségei

Vidékfejlesztési Program pályázati lehetőségei pályázati lehetőségei Célcsoport: Mezőgazdasági termelők, Erdőgazdálkodók, Élelmiszer-feldolgozók. Összes forrás: 4200,8 millió euró Támogatási formák: Vissza nem térítendő támogatás, Kamattámogatás Prioritások:

Részletesebben

Elektronikus táv kaptármérleg. helymeghatározóval, biztonsági rendszerrel és kijelzővel

Elektronikus táv kaptármérleg. helymeghatározóval, biztonsági rendszerrel és kijelzővel helymeghatározóval, biztonsági rendszerrel és kijelzővel Beüzemelés Első lépésként készítsük elő a mérleg helyét. A mérleg fémkeretét hozzá lehet rögzíteni a kaptár aljához. A keret megmunkálása közben

Részletesebben