Mobiltelefon-szolgáltatás hátrányos helyzetű régiókban

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mobiltelefon-szolgáltatás hátrányos helyzetű régiókban"

Átírás

1 SZÁMÍTÁSTECHNIKA, INFORMATIKA Mobiltelefon-szolgáltatás hátrányos helyzetű régiókban Tárgyszavak: mobiltelefon, mobilszolgáltatás; franchise; üzlethálózat. Mobilhálózat franchise rendszerben Miközben a fejlett ipari országokban lassan telítődik a mobiltelefonpiac, a világ kevésbé fejlett régióiban sokak számára elérhetetlen álom egy saját készülék. A Vodacom dél-afrikai telefontársaság az ország elmaradottabb körzeteiben egy franchise rendszerben működő, konténeres szolgáltatási láncot alakított ki. A konténerek nyilvános mobiltelefonszolgáltatást biztosítanak a kormányzat által támogatott jóval a kereskedelmi érték alatti áron. A Vodacom 10 évvel ezelőtt indult közösségi szolgáltatása mára több mint négyezer belépési ponton kínál telefonálási lehetőséget. A 90-es években a mobilszolgáltatások terjedésével a dél-afrikai Vodacom vállalat is megkezdte a szükséges infrastruktúra kiépítését ban megkapta a Network Cellular Operator licencet ben a Mandela-kormány felülvizsgálta a licenc feltételeit azzal, hogy az elmaradottabb vidéki területek számára is megfelelő mobilkommunikációs lehetőséget kínáljon. A Vodacom a középső és a felső piaci szegmens ellátását tűzte ki célul, de számolnia kellett azzal, hogy a lakosság túlnyomó része alacsony jövedelmű. Ezért egy közösségi szolgáltatási programot indított a telekommunikációs szolgáltatások szélesebb körű elérhetősége érdekében. 660 ezer USD költségvetéssel egy fejlesztői csoportot állított fel, amely felvette a kapcsolatot a vidéki közösségekkel. Ez a párbeszéd igen fontos volt ahhoz, hogy elfogadtassák magukat a lakóközösségekkel. A vállalat 1999-ben 22 ezer aktív vonalat hozott működésbe, amit később 30 ezer állomásra bővített. A Vodacom-csoport az első számú mobilszolgáltató Dél-Afrikában több mint 8 millió előfizetőt szolgál ki, és 4300 alkalmazottja van. A válla-

2 lat eddig 1,2 Mrd USD-t fordított a GSM-hálózati infrastruktúra kiépítésére. Sokan ennek a szolgáltatásnak köszönhetik, hogy életükben először telefonálhattak. Az értékesítési hálózat 4400 telefonkonténerből (phone shop) áll, amelyet 1800 kisvállalkozó üzemeltet ben a közösségi program árbevétele elérte a 100 M USD-t, a cég 2,4 Mrd USD éves árbevételének 3 4%-át. Elmaradott infrastruktúra A 90-es évek elején a telekommunikációs szolgáltatás Dél-Afrika elmaradottabb régióiban igen kezdetleges volt. Az állami tulajdonú Telkom SA működtetett ugyan vezetékes fizető és hívókártyás telefonfülkéket a városokban, de ezekből kevés volt, és azok is gyakran üzemképtelen állapotban voltak. A Vodacom és az MTN által 1994-ben indított mobilszolgáltatás eredményesnek bizonyult, jelentős mértékben hozzájárult a mobiltelefonhasználat általánossá válásához Dél-Afrikában ban pl. a Transkei régió 4 millió lakójára mindössze 19 ezer telefonvonal jutott. A hálózatot tíz éve nem bővítették, 30 ezren több mint egy éve vártak saját vezetékes telefonra. Amikor a mobilhálózatot kiterjesztették a régióra, a két állomás a régió központjában (Umtata) napi 10 ezer hívást bonyolított le. A fizetőképes kereslet ebben az időszakban igen szűk volt. A lakosság döntő többsége számára a telefonálás elérhetetlen luxusnak számított. A mobiltulajdonosok jelentős összeget kértek másoktól készülékük használatáért. Az emberek a tényleges költség többszörösét fizették ki egy hívásért, de mégis elfogadták ezt a megoldást, ha telefonálni akartak. Fizetőképes kereslet A Vodacom alapszolgáltatásait azoknak kínálja, akik elegendő jövedelemmel rendelkeznek a készülékvásárláshoz. A cég elkötelezett abban a tekintetben, hogy a hátrányos helyzetű régiók lakói számára is biztosítsa a szolgáltatást. Ebből a célból hozta létre a Közösségi szolgáltatás telefonszaküzlet-hálózatot. Az üzletek franchise rendszerben működnek, a Vodacom határozza meg az eladási árakat és biztosítja a bolt felszerelését, de az üzletvezető maga a tulajdonos.

3 A percenkénti tarifát a kormány 0,11 USD-ben határozta meg ami kevesebb mint egyharmada a Vodacom 0,36 USD-os kereskedelmi árának. Az üzlettulajdonosok, a kereskedők kötelesek voltak a rögzített árakat tartani, hogy az megfizethető legyen mindenki számára. A Vodacom és a kormányzat rendszeresen értékeli a tarifarendszer jövedelmezőségét. A telefonszaküzletek profitrátája is rögzített, a tulajdonost illeti meg a percdíj 33%-a, ebből fedezi költségeit és az adókat. Az alacsony árrés és a lakosság alacsony jövedelme ellenére a vásárlóerő mind a Vodacom, mind az üzlettulajdonosok számára megfelelő bevételt biztosít. A projekt vezetői szerint egy szaküzlet havi átlagban akár 3000 USD bevételt is elérhet. Ennek az összegnek az egyharmada a kereskedő árbevétele, kétharmada pedig a Vodacomé. A szolgáltatás előrefizetés alapján vehető igénybe, a használók anynyi beszélgetési időt vásárolnak, amennyire szükségük van, illetve amennyit megengedhetnek maguknak. Ez a módszer előnyösebb, mint a telefonkártya, ami könnyen elveszhet vagy ellophatják. Bizonyos kockázat azért megmarad. Számos nem hivatalos telefonüzlet a fogyasztókat megtévesztve alacsony egységenkénti árat kínál, 2 Rand (0,26 USD) percdíjat számít fel egy 15 mp-es kapcsolatért. Sokan mégis előnyben részesítik a költségesebb mobiltelefonálás azonnali elérhetőségét, és nem szívesen gyalogolnak el egy távolabbi közösségi szolgáltatóhoz. A hozzáférés feltételei Egy új üzlet helyének kiválasztásánál értékelni kell a lakóközösség és a Vodacom igényeit egyaránt. Ilyenek pl. a következők: demográfiai és lakossági jellemzők (viszonylag sűrűn lakott helyen legyen, kedvezőtlen adottságú közösségekben); vonzó elhelyezkedés (főútvonal mentén, taxiállomás közelében, nagyobb üzletben, áruházon belül stb.); elfogadható távolság a többi szolgáltatóhoz képest; hivatalos áramvételi engedély (alternatív megoldás lehet egy nagyteljesítményű akkumulátor). Az elfogadható távolság meghatározása egyedi elbírálás dolga. Egyes magántulajdonban levő telefonboltok kevésbé jelentenek versenyt a Vodacom számára, mert áraik kiszámíthatatlanok, és az üzletek gyakran változtatják helyüket. Az MTN telefonboltok hasonló feltételek mellett biztosítják a fogyasztók számára a hozzáférést. Tekintettel kell lenni arra is, hogy ne sértsék meg mások működési területét.

4 Technológiai háttér A tulajdonosok Vodacom telefonkészülékeket vásárolnak (üzemeltetnek). Ezek kialakítása a telefonbolt igényeihez alkalmazkodik. Hasonlítanak a hagyományos vezetékes telefonokra, telefonkagylóból, villából és a hívószámok beütéséhez szükséges billentyűzetből állnak, ehhez csatlakozik egy kis szerkezet, amely méri a telefonáló rendelkezésére álló időt. A telefonokat vezeték köti össze a pénztárban ülő alkalmazott pultjával, ahol a hívásért kifizetett összeg erejéig beprogramozzák a készüléket. A pénztár mögött levő egységtől a konténer faláig futnak a vezetékek az antennákig. A telefonok a hálózatra vagy akkumulátorokhoz kapcsolódnak. Az átvitel a Vodacom mobilhálózatán keresztül történik. Phone shop a konténerben A Vodacom a tulajdonos (vállalkozó, bérlő) részére egy 6 méter hosszú konténert biztosít, amelynek egyik végében van a pénztár és az ellenőrző egységek, amelyek mérik és rögzítik a kapcsolat időtartamát. Egy-egy konténer 5 10 telefonkészüléket tartalmaz, amelyeket a konténer oldalfalai mellett fülkékben helyeznek el. A konténereket szigeteléssel és ventilátorokkal is ellátják, a Vodacom jellegzetes zöld színére festik, egyedi jellegüket megkülönböztető márkajelek hangsúlyozzák. A konténerek beszerzési ára és átalakítása mintegy 4000 USD, a szállítási költség USD között változik. A szállítási határidő a megrendeléstől számítva egy hónap. Tulajdonosi szerkezet A franchise rendszer hatékony, az 1800 vállalkozó ma már több mint 3500 telefonkonténert üzemeltet, ezek közül 900 szolgáltatási pontot áruházakban alakítottak ki. A vállalkozás megkezdéséhez mintegy 3000 USD induló tőke szükséges. A konténer tulajdonosa a Vodacom marad, de az üzlet irányításáról és az alkalmazottakról az üzemeltető (bérlő) önmaga dönt. A vállalkozók többsége egy-két üzletet működtet, de akad, aki többet. Saját maguk döntik el, hogy részt vesznek-e a napi munkában vagy sem. Az üzletben két alkalmazott munkájára van szükség: az egyik a pénztárban beszedi a pénzt, a másik kijelöli a használható telefonfülkét, segít a telefon kezelésében és programozza a telefonegységeket. Gondoskodnak a rendről, a tisztaságról, és jelentik, ha valamit megrongáltak.

5 Képzési programok Az üzemeltetők többségének nincs megfelelő képzettsége a pénzügyi és üzleti ismeretek terén, ezért a Vodacom a Running Business Today oktatási magáncég közreműködésével készíti fel őket feladatukra. Hasonló célt szolgál a Ringers negyedéves kiadványa is, amelyet minden üzemeltető megkap, és amely fórumot biztosít a tapasztalatcserére, a biztonságos üzemeltetéstől az adózásig bezárólag. Itt teszik közzé a szolgáltatással kapcsolatos legújabb híreket, információkat és újdonságokat is. Feladatok és lehetőségek A szolgáltatás 10 éve alatt megtapasztalt kudarcokat és sikereket egyaránt. Dél-Afrika olyan ország, amely ma is az apartheid utáni politikai, társadalmi és gazdasági átalakulás időszakát éli. A tapasztalatok azonban bepillantást engednek abba is, hogy miképpen alakulhatnak ki és működnek sikeres programok. Szolgáltatás. A szolgáltató eredeti célkitűzése mellett következetesen és stabilan kitartott. Újabb lehetőségekkel is bővítette a palettát, ilyen pl. a sürgősségi hívás ingyenes bonyolítása vagy a Vodacom vevőszolgálat. Néhány helyen már működik fax, és ha a Vodacom megkapja a kormánytól az engedélyt, akkor internet-hozzáférést is biztosít majd. A fogyasztói igények fejlődésével és a számítógépes ismeretek terjedésével a szolgáltatás ezen a területen is igyekszik megfelelni az igényeknek. Infrastruktúra. A Vodacom komoly összegeket fordított a mobilhálózat infrastruktúrájának kifejlesztésére. A fejlesztés eredményeként ma már elérhető a lakosság 93%-a. A vállalat az infrastrukturális beruházások tekintetében a ritkábban lakott területeken csökkenő megtérüléssel néz szembe. A szolgáltató a megállapodásban ugyanakkor kötelezettséget vállalt arra, hogy ezeket a minden szempontból elmaradott, hátrányos területeket is bevonja az infrastruktúra fejlesztésébe. Felszerelés. Az üzemeltetők (tulajdonosok) teljes felelősséget vállalnak a felszerelésért és annak karbantartásáért. Ha a telefonokat ellopják vagy megrongálják, a csere több hónapot vesz igénybe, ami komoly bevételkiesést jelent. Konténerek. A Vodacom a márka azonosítási jelképének tekintett konténereket továbbra is megtartja. A konténerek jó része már eléggé elhasználódott, és a néhány éven belül elkerülhetetlen javítások igen költségesek lesznek. Ha az üzemeltetőknek a javítási költség egy részét

6 fedezniük kellene, az arra ösztönözné őket, hogy többet törődjenek a karbantartással. A kezdetekhez képest sokat javult a szolgáltatás minősége. A fából készült pultok és fülkék, a padló, a vastagabb szigetelés és a fehér falapokkal borított belső egyaránt a kényelmet szolgálja. A szellőzést ventilátorok biztosítják. A társadalmi környezet. A tulajdonosok számára komoly fenyegetést jelentenek a betörések és más erőszakos bűncselekmények. A kockázatok csökkentése érdekében több intézkedés született: Minden telefonnak van egy PIN kódja, amelyet csak az operátor ismer. A kód ismerete nélkül nem használhatók a telefonok. Az üzemeltetőket arra biztatják, hogy a bevételt rendszeres időközönként vigyék a bankba, de mindig más időpontban. Az erőszakos cselekményeknek kitett területeken golyóbiztos üveget szereltek fel a személyzet védelme érdekében. A kívül elhelyezett nagy antennákat kisebbekkel helyettesítették, és a belső térben helyezték el. Védőrácsokat helyeztek el a külső zár védelmére, ezzel is megnehezítve a konténer feltörését. Pénzügyi finanszírozás. A bankok korlátozott finanszírozási lehetőséget kínálnak az üzemeltetésre vállalkozók számára. Nem sokan képesek 3450 USD-t beruházni, különösen a program kezdetén. Emiatt a Vodacom saját finanszírozási opciókat alakított ki a vállalkozók segítésére. A Közösségi Szolgáltatás mára megszüntette ezt a finanszírozási módot. A telefonboltprogram (phone shop project) ugyanis ma már olyan sikeresen működik, hogy sorban állnak a vállalkozójelöltek a megfelelő összeg birtokában. Ez valamelyest a program természete ellen hat, mivel csak a már jobb helyzetben levők vagy a finanszírozót találók engedhetik meg maguknak a belépést a franchise hálózatba. Összeállította: Markics Judit Reck, J.; Wood, B.: Vodacom s community services phone shops = Small Enterprise Development, 15. k. 4. sz dec. p

7 Röviden Az ipod piaci sikerének hatására az Apple stratégiát vált Az Apple legújabb termékeit január elején, a San Francisco-i MacWorld konferencián mutatta be. A cég az ipod, hordozható zenelejátszó üzleti sikerén felbátorodva új vállalati stratégiát jelentett be. Vissza kíván térni a fogyasztói tömegpiacra, amelyet hosszú ideig átengedett versenytársainak. Az Apple-t az online zene piacvezetőjévé tette a zeneboltok és a zenegépek számára készült itunes, amely csak ipod-dal működik. Az elmúlt évben az ipod részesedése egyharmadról kétharmadra nőtt az olcsó árkategóriájú, mutatós lejátszók értékesítésében. Most a piac maradék egyharmadát is szeretné meghódítani. Piacra dobta az ipod Shuffle flash playert, amelyből a 120 dalt tároló változat 99 USD-be, a 240 dalt lejátszani képes verzió pedig 149 USD-be kerül. Tovább növelheti a forgalmat a Motorolával kötött üzlet, amely szerint a mobilgyártó cég ipod rendszerű zenelejátszót épít be több handset típusba. A mennyiséget tekintve az ipod-ból többet adnak el jelenleg, mint az Apple számítógépekből, de a cég árbevételének nagyobb része még mindig a komputerekből származik. Most az ipod holdudvarát felhasználva talán sikerül a Windows használók egy részét átcsábítani. Az Apple egyik új terméke a Mac mini, egy kisméretű számítógép. Az elnevezés szándékosan emlékeztet az ipod mini-re. A felhasználók tetszőleges típusú perifériát csatlakoztathatnak hozzá. A kisebb modell 500, a nagyobb kapacitású 600 USD-be kerül. A Mac mini a cég első igazán olcsó számítógépe, vonzó lehet a korábbi Windows felhasználók számára is. A perifériák elhagyása és ezáltal az alacsonyabb ár a technológiai és az üzleti kockázatok csökkentésének igen leleményes módja. Az Apple piacvezető szerepre tör a lakások digitalizálásában és szórakoztató elektronikában egyaránt. Ezért nyitott szerte a világon 101 új kiskereskedelmi szaküzletet. Ezek helyét a piaci rések gondos elemzését követően választották ki. Az Apple üzleti sikereit tovább növelhetik kiegészítő termékei, az ipod perifériák. Számos autógyár, köztük a BMW ipod vezérlőt épít be járművei kormányszerkezetébe. (The Economist, 374. k sz jan. p )

8 Intelligens hídfelügyelő rendszer Folyamatos állapot-ellenőrzést valósítottak meg az Észak-Walesben épült, 120 év élettartamra tervezett, kb. 200 m támaszközű, Dee beton függőhídon. A híd aszimmetrikus pillére féllegyező elrendezésű sodronyköteleket tart. A konstrukció állapotának ellenőrzésére hőmérsékletet, szélsebességet, a sodronyokban fellépő húzóerőket, helyi feszültségeket, nyúlásokat, rezgéseket érzékelő, valamint korróziós folyamatokat nyomon követő érzékelőket szereltek fel. Az IMP (Isolated Measurement Pod, Solartron) modulokból álló, intelligens rendszer egyes elemeit (pl. a sodronyok rögzítési pontjainál) csak időnként, a betonba öntött, a beton fajlagos ellenállását érzékelő korróziószondákat csak ritkán aktiválják. A különböző szélterheléseknél fellépő rezgéseket gyorsulásérzékelő szondákkal határozzák meg. Az IP55 szabványnak megfelelően tokozott, vízsugár és por ellen védett modulok pontos analóg mérésekre, digitális állapotfelügyeletre alkalmasak, és analóg/digitális jelekkel vezérelhetők. A modulok rövid vezetékekkel kapcsolódnak a hídpillérekben elhelyezett számítógépekhez, amelyek a felügyelő szervezethez továbbítják az adatokat. A hídszerkezet átvételi mérései során a beépített nyúlásmérő és erőmérő elemeket kalibrált küszöbökön áthaladó, megrakott teherautókkal ellenőrizték. (Beton und Stahlbetonbau, 99. k. 6. sz p. A15 A16.) Csak a módszerek változtak, a probléma ugyanaz maradt BME OMIKK ÜZEMFENNTARTÁS KARBANTARTÁS Havonta a karbantartásról, hogy a szakismeretét is karbantarthassa

2010-2014 Vitairat. Munkaverzió. Oldal: 1(97)

2010-2014 Vitairat. Munkaverzió. Oldal: 1(97) DIGITÁLIS MAGYARORSZÁG 2010-2014 Vitairat Munkaverzió Oldal: 1(97) VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ Tartalom DIGITÁLIS MAGYARORSZÁG PROGRAM ÉS INTÉZKEDÉSI TERV... 1 1 VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ... 4 2 BEVEZETÉS...11 2.1

Részletesebben

PIACI ÉS SZABÁLYOZÁSI TRENDEK ÉS KIHÍVÁSOK AZ EURÓPAI UNIÓS TÁVKÖZLÉSI PIACOKON *

PIACI ÉS SZABÁLYOZÁSI TRENDEK ÉS KIHÍVÁSOK AZ EURÓPAI UNIÓS TÁVKÖZLÉSI PIACOKON * Kiss Károly Miklós PIACI ÉS SZABÁLYOZÁSI TRENDEK ÉS KIHÍVÁSOK AZ EURÓPAI UNIÓS TÁVKÖZLÉSI PIACOKON * A tanulmány az európai távközlési szektor piaci folyamatainak főbb trendjeit és szabályozásának kihívásait

Részletesebben

A piac új színtere: A világháló Jelentősebb e-piacterek Magyarországon

A piac új színtere: A világháló Jelentősebb e-piacterek Magyarországon Debreceni Egyetem Informatikai kar A piac új színtere: A világháló Jelentősebb e-piacterek Magyarországon Témavezető: Dr. Kormos János Egyetemi tanár Készítette: Ádám Gabriella Gazdaságinformatikus Debrecen

Részletesebben

társadalmi vállalkozás

társadalmi vállalkozás A társadalmi vállalkozások ökoszisztémája közösség felelősség társadalmi hatás üzlet szükséglet motíváció fenntarthatóság vállalkozás kettős cél küldetés kreativitás finanszírozás megvalósíthatóság érték

Részletesebben

3 A KISTELEPÜLÉSEK FELZÁRKÓZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI AZ INFORMATIKA TERÜLETÉN

3 A KISTELEPÜLÉSEK FELZÁRKÓZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI AZ INFORMATIKA TERÜLETÉN 3 A KISTELEPÜLÉSEK FELZÁRKÓZÁSÁNAK LEHETŐSÉGEI AZ INFORMATIKA TERÜLETÉN 3.1 Az informatika eszközei a kistelepülések szolgálatában 3.1.1 Irodaautomatizálás Tágabb értelemben vizsgálva, az irodaautomatizálás

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSI KOMPETENCIÁK FELMÉRÉSE AZ ÓBUDAI EGYETEM ALBA REGIA EGYETEMI KÖZPONT VÉGZETT HALLGATÓINAK KÖRÉBEN

VÁLLALKOZÁSI KOMPETENCIÁK FELMÉRÉSE AZ ÓBUDAI EGYETEM ALBA REGIA EGYETEMI KÖZPONT VÉGZETT HALLGATÓINAK KÖRÉBEN Óbudai Egyetem Alba Regia Egyetemi Központ TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT VÁLLALKOZÁSI KOMPETENCIÁK FELMÉRÉSE AZ ÓBUDAI EGYETEM ALBA REGIA EGYETEMI KÖZPONT VÉGZETT HALLGATÓINAK KÖRÉBEN Szerzők: Nagy Richárd

Részletesebben

DIGITÁLIS MEGÚJULÁS CSELEKVÉSI TERV

DIGITÁLIS MEGÚJULÁS CSELEKVÉSI TERV DIGITÁLIS MEGÚJULÁS CSELEKVÉSI TERV 2010-2014 AZ INFOKOMMUNIKÁCIÓS ÁGAZAT CSELEKVÉSI TERVE A TÁRSADALOM ÉS A GAZDASÁG MEGÚJULÁSÁÉRT TARTALOM ÁLLAMTITKÁRI KÖSZÖNTŐ... 6 1. DIGITÁLIS JÖVŐKÉP ÉS CSELEKVÉSI

Részletesebben

Hazai zöldség-gyümölcs TÉSZ-ek kisárutermelőket integráló szerepe a nagy. kereskedelmi láncoknak történő értékesítésben.

Hazai zöldség-gyümölcs TÉSZ-ek kisárutermelőket integráló szerepe a nagy. kereskedelmi láncoknak történő értékesítésben. gazdálkodás 55. ÉVFOLYAM 3. SZÁM, 2011 266 Hazai zöldség-gyümölcs TÉSZ-ek kisárutermelőket integráló szerepe a nagy kereskedelmi láncoknak történő értékesítésben SERES ANTAL FELFÖLDI JÁNOS SZABÓ MÁRTON

Részletesebben

Fizetési módok és számlázás elektronikus környezetben

Fizetési módok és számlázás elektronikus környezetben Óbudai Egyetem Keleti Károly Gazdasági Kar Vállalkozásmenedzsment Intézet Műszaki menedzser szak Fizetési módok és számlázás elektronikus környezetben Daru István 2010 Tartalomjegyzék Bevezetés... 1 1.

Részletesebben

KOPINT-Datorg Rt. Virtuális-tér Figyelő Rendszer Információs Társadalom Monitoring tanulmányok, No. 14

KOPINT-Datorg Rt. Virtuális-tér Figyelő Rendszer Információs Társadalom Monitoring tanulmányok, No. 14 KOPINT-Datorg Rt. Az egészségügy egységes adatgazdálkodásának helyzete, távgyógyászat Virtuális-tér Figyelő Rendszer Információs Társadalom Monitoring tanulmányok, No. 14 Készült a Miniszterelnöki Hivatal

Részletesebben

Magyar Információs Társadalom Stratégia

Magyar Információs Társadalom Stratégia Magyar Információs Társadalom Stratégia Magyar Információs Társadalom Stratégia Preambulum A Magyar Információs Társadalom Stratéga létrehozásának okai, céljai A Magyar Köztársaság Kormányának határozata

Részletesebben

Miskolci Egyetem. Gazdaságtudományi Kar. Vállalkozási Szak. Kiskereskedelmi vállalat áruforgalmi tevékenységének értékelése

Miskolci Egyetem. Gazdaságtudományi Kar. Vállalkozási Szak. Kiskereskedelmi vállalat áruforgalmi tevékenységének értékelése Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Vállalkozási Szak Kiskereskedelmi vállalat áruforgalmi tevékenységének értékelése Készítette: Kerekes Bernadett 2013 Tartalomjegyzék Bevezetés 3 1. Kereskedelmi tevékenység

Részletesebben

(Le)hallgatni arany. Szakdolgozat terv Pongrácz Gergely BKE 5. évf. Információgazdálkodás szakirány

(Le)hallgatni arany. Szakdolgozat terv Pongrácz Gergely BKE 5. évf. Információgazdálkodás szakirány (Le)hallgatni arany Az információvédelem fontossága és módszerei a gazdaság szereplőinél, valamint a digitális aláírás használatának kérdései az e-government tükrében Szakdolgozat terv Írta: Pongrácz Gergely

Részletesebben

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA

MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA MODERN ÜZLETI TUDOMÁNYOK FŐISKOLÁJA E-kereskedelem, a Vatera.hu példáján (Egy sikeres online aukciós oldal bemutatása) Dr. Géró Imre PhD Főiskolai tanár Vad Viktória Nappali tagozat Kereskedelem és marketing

Részletesebben

Társadalmi felelősségvállalási jelentés Szerencsejáték Zrt.

Társadalmi felelősségvállalási jelentés Szerencsejáték Zrt. Tartalomjegyzék 1 FELELŐS JÁTÉKSZERVEZÉS, KÖZSZOLGÁLATI SZEREPVÁLLALÁS 2 BEVEZETŐ 4 JELENTÉSTÉTELI ELVEINK 5 1. TEVÉKENYSÉGÜNK 6 2. KÜLDETÉSÜNK ÉS ÉRTÉKEINK 8 3. VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI STRUKTÚRA 9 4. FELELŐS

Részletesebben

DIGITÁLIS MAGYARORSZÁG, HÁLÓZATOS TÁRSADALOM,

DIGITÁLIS MAGYARORSZÁG, HÁLÓZATOS TÁRSADALOM, DIGITÁLIS MAGYARORSZÁG, HÁLÓZATOS TÁRSADALOM, MODERN KORMÁNYZÁS Szerkezet I. Digitális Magyarország Bevezetés 0. A Digitális Magyarországhoz kapcsolódó definíciók 1. Hálózatosság és modernizáció 2. Modernizáció

Részletesebben

Információs összefoglaló

Információs összefoglaló Jelen Információs Összefoglaló alapján Nyilvános Értékesítésre felajánlandó részvények csak Magyarországon (az Egyesült Államokon kívül) és csak ún. egyesült államokbeli személynek (U.S. Person) nem minősülő

Részletesebben

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg 8900 Zalaegerszeg, Gasparich Márk u. 18/A Telefon: +36-92-509-900

Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg 8900 Zalaegerszeg, Gasparich Márk u. 18/A Telefon: +36-92-509-900 Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg 8900 Zalaegerszeg, Gasparich Márk u. 18/A Telefon: +36-92-509-900 FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK (felhasználási engedély) Ez a dokumentum a Budapesti Gazdasági Főiskola Gazdálkodási

Részletesebben

SIMS Társadalmi innováció, kölcsönös tanulás illetve kisösszegű megtakarítások Európa-szerte

SIMS Társadalmi innováció, kölcsönös tanulás illetve kisösszegű megtakarítások Európa-szerte SIMS Társadalmi innováció, kölcsönös tanulás illetve kisösszegű megtakarítások Európa-szerte Beszámoló a Magyarországon megvalósított program hatásvizsgálatáról Országjelentés Isa ALDEHI, Léopold GILLES

Részletesebben

Közös használat fenntartható fogyasztás

Közös használat fenntartható fogyasztás MINDENNAPI ÉLETÜNK Közös használat fenntartható fogyasztás Tárgyszavak: fenntartható fogyasztás; szolgáltatás; termék. A fogyasztás környezeti hatása A globalizálódott piac és a fejlett ipari országokban

Részletesebben

Az ARON-RCS infokommunikációs és technológiai megoldásai

Az ARON-RCS infokommunikációs és technológiai megoldásai Az ARON-RCS infokommunikációs és technológiai megoldásai Készítette: Topor Zoltán 2013. november Tartalom Bevezető... 5 Az ARON-RCS rendszer infokommunikációs szükségletei... 6 Önálló és egyedi rádió hálózat...

Részletesebben

Az egészségügyi költségrobbanás és a gyógyszer-finanszírozás

Az egészségügyi költségrobbanás és a gyógyszer-finanszírozás Kormányzás, Közpénzügyek, Szabályozás I. évfolyam 1. szám, 34-52. oldal http://www.kormanyzas.hu Az egészségügyi költségrobbanás és a gyógyszer-finanszírozás LEPP-GAZDAG ANIKÓ*, GULÁCSI LÁSZLÓ** A tanulmány

Részletesebben

KÉZIKÖNYV TELEKOM-MIDI

KÉZIKÖNYV TELEKOM-MIDI KÉZIKÖNYV TELEKOM-MIDI EcoSim Kft. Budapest No part of this edition may be multiplied and/or publicly notified by means of printing, photocopy, microfilm or in any other way, without preceding written

Részletesebben

III. MELLÉKLET: Marketing terv

III. MELLÉKLET: Marketing terv 1 III. MELLÉKLET: 2 Jelen esetben egy új üzletág, egy új közszolgáltatás, azaz a kerékpáros közösségi közlekedési rendszer kialakítása a cél, melyhez a stratégiai és marketing terv az útitervet jelentheti.

Részletesebben

Digitális fejlődés vidéken: lehetőségek és nehézségek

Digitális fejlődés vidéken: lehetőségek és nehézségek TÉRSÉGFEJLESZTÉS Digitális fejlődés vidéken: lehetőségek és nehézségek A vidék fejlesztését a fejlett társadalmakban sem szabad elhanyagolni. Főleg sajátságos, gyakran hátrányosnak nevezett helyzete miatt,

Részletesebben

Innovatív megoldások infrastruktúrák, közszolgáltatások, hatékony irányítási rendszereinek kidolgozására Közép-Európa csökkenő népességű régióiban

Innovatív megoldások infrastruktúrák, közszolgáltatások, hatékony irányítási rendszereinek kidolgozására Közép-Európa csökkenő népességű régióiban Innovatív megoldások infrastruktúrák, közszolgáltatások, hatékony irányítási rendszereinek kidolgozására Közép-Európa csökkenő népességű régióiban Eredmények és tapasztalatok A projekt az Európai Unió

Részletesebben

Az innovációs és ipari parkok szerepe az innováció erősítésében

Az innovációs és ipari parkok szerepe az innováció erősítésében Ipargazdasági Kutató és Tanácsadó Kft. 1117 Budapest, Dombóvári út 17-19. Tel.: (36 1) 204-2951 (36 1) 204-2970 Fax: (36 1) 204-2953 E-mail:ipargazd@t-online.h Internet:http://www.ikt.hu Az innovációs

Részletesebben

BEVEZETÉS. Pályázatom célja

BEVEZETÉS. Pályázatom célja 1 BEVEZETÉS Pályázatom célja Pályázatom témája a Kereskedelem-marketing, üzleti adminisztráció szakmacsoporton belül az üzleti terv készítése kiscsoportos szakmai munka végzésével, irányítással, majd írásos

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLA KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Export-import menedzsment szakirány

Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLA KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Export-import menedzsment szakirány Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLA KAR KÜLGAZDASÁGI SZAK Nappali tagozat Export-import menedzsment szakirány A FRANCHISE, MINT NÉPSZERŰ VÁLLALKOZÁSI FORMA, A STANLEY ÉS AZ AGIP FRANCHISE

Részletesebben

SZOCIÁLIS PÁRBESZÉD A KERESKEDELEMBEN 1

SZOCIÁLIS PÁRBESZÉD A KERESKEDELEMBEN 1 SZOCIÁLIS PÁRBESZÉD A KERESKEDELEMBEN 1 ( Az autonóm társadalmi párbeszéd megerősítése c. PHARE projekt megrendelésére készült ágazati összegző tanulmány) Az ágazat definíciója, határai A Kereskedelem,

Részletesebben