Az Európa Tanács és az emberi jogok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az Európa Tanács és az emberi jogok"

Átírás

1 EURÓPA TANÁCS Az Európa Tanács és az emberi jogok 50 éves az Emberi Jogok Európai Egyezménye

2 A z Európa Tanács szilárd meggyôzôdése, hogy az emberi jogok egyetemesek, oszthatatlanok és minden demokratikus társadalom alapját képezik. Az emberi jogok védelme érdekében az Európa Tanács síkra száll az európai szolidaritás megszilárdításáért - az egyén polgári, politikai, szociális és gazdasági jogainak tiszteletben tartása, e jogok hathatós ellenôrzése és egy e célra létrehozott hatékony védelmi rendszer mûködtetése révén; feltárja az emberi jogokat és az emberi méltóságot fenyegetô új veszélyeket; ösztönzi az emberi jogok oktatását az iskolákban, az egyetemeken és a szakmai képzés keretében, ezáltal erôsíti e jogok fontosságát a köztudatban. Az Egyezmény aláírása. Róma, november 4. A tárgyalóterem Az elmúlt ötven év során a tagállamok e jogok biztosítására négy alapvetô dokumentumot alkottak. Ezek közül a legjelentôsebb: Az Emberi Jogok Európai Egyezménye Az Európa Tanács tagállamai vállalták, hogy e nemzetközi szerzôdésbe foglalt emberi jogokat és alapvetô szabadságokat a joghatóságuk alá tartozó minden személy számára biztosítják. Az Egyezményt Rómában, november 4-én írták alá és 1953-ban lépett hatályba. Az Egyezmény által garantált jogok alkalmazásának ellenôrzése céljából eredetileg két önálló testületet hoztak létre: az Emberi Jogok Európai Bizottságát (1954) és az Emberi Jogok Európai Bíróságát (1959). Az Európa Tanácsot tagságának bôvülése, a nagyobb Európa új kihívásokkal szembesítette, ezért 1993-ban a Bécsi Csúcstalálkozó arról határozott, hogy az addigi kétfokozatú ellenôrzési rendszer helyébe új Emberi Jogi Bíróság jöjjön létre. Az új Bíróság az Európa Tanács intézményeként november 1-jén kezdte meg mûködését Strasbourgban.

3 Mit biztosít az Egyezmény? Az Egyezmény és kiegészítô jegyzôkönyvei az alábbiakat biztosítják: Néhány a jogok közül: az élethez, a szabadsághoz és a személyi biztonsághoz való jog; a tisztességes tárgyaláshoz való jog - polgári és büntetôügyekben egyaránt; a választás és a választhatóság joga; a gondolat-, lelkiismeret- és vallásszabadság; a véleménynyilvánítás szabadsága (ideértve a sajtószabadságot); a tulajdon védelme. Néhány a tilalmak közül: tilos a kínzás és az embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés; a halálbüntetés; a hátrányos megkülönböztetés (az Egyezményben garantált jogok és szabadságok élvezetét megkülönböztetés nélkül kell minden személy számára biztosítani); saját állampolgárok kiutasítása vagy hazatérésük megtagadása; külföldiek kollektív kiutasítása. Mi az Egyezmény jelentôsége? Az Egyezmény az elsô sikeres kísérlet arra, hogy biztosítsa az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában foglalt egyes jogokat és szabadságokat. A Nyilatkozatot az Egyesült Nemzetek Szervezete 1948-ban fogadta el. Az Egyezményt azóta számos rendszer tekinti mintájának világszerte, így például az Emberi Jogok Amerikai Egyezménye is. Az Egyezmény hozta létre az Európában egyetlen, állandó és független ellenôrzési rendszert, amelyik biztosítja, hogy a tagállamok tiszteletben tartsák a (fôként) polgári és politikai alapjogok széles körét. Az Egyezmény fontosságát nemcsak az jelzi, hogy jelentôs számú jogot foglal magába, hanem az is, hogy egyúttal életre hívta az e jogok védelmére szolgáló strasbourgi székhelyû ellenôrzô rendszert is. E rendszer feladata, hogy döntsön a vélelmezett emberi jogi sérelmek ügyében, és hogy ôrködjék a tagállamok által az Egyezményben vállalt kötelezettségek betartása felett.

4 A szerzôdô tagállamok kötelessége, hogy nemre, fajra, nemzetiségre vagy származásra (stb.) való tekintet nélkül biztosítsák a joghatóságuk alatt élô minden egyén számára az Európai Emberi Jogi Egyezménybe foglalt emberi jogokat és szabadságokat. Hogyan mûködik a rendszer? A rendszernek elsôsorban nemzeti szinten kell mûködnie. A tagállamok területén élô minden személynek élveznie kell a fent említett jogokat. Amennyiben ez az elsôdleges védelem nem mûködik, az egyén, aki jogaiban megsértettnek érzi magát, bizonyos feltételek mellett keresetével az Emberi Jogok Európai Bíróságához folyamodhat. Bármelyik szerzôdô állam szintén indíthat eljárást egy másik szerzôdô állam ellen. A Bíróság ítéletei a tagországok számára kötelezô érvényûek. A Bíróság állandó jelleggel mûködik, székhelye Strasbourg. Feladata, hogy az eljárás minden szakaszát érdemben lefolytassa, a beterjesztett kérelmek elôzetes vizsgálatától az ítélet meghozataláig. A bírákat a Parlamenti Közgyûlés választja meg. Funkciójuk betöltése során teljes függetlenséget élveznek. Ahhoz, hogy egy ügyet elfogadhatónak nyilvánítsanak, a panaszosnak igazolnia kell, hogy az adott államban az összes rendel- Az Emberi Jogok Európai Egyezménye (ECHR) Ellenôrzési rendszer P. Drzemczewski Állam állam ellen 33. cikk (kötelezô joghatóság) Egyén állam ellen 34. cikk (kötelezô joghatóság) Emberi Jogok Európai Bírósága Elfogadhatóság (29. és 35. cikk) Tényállás megállapítása. Békés megegyezés megkísérlése az emberi jogok tiszteletben tartása alapján (38. és 39. cikk) Emberi Jogok Európai Bírósága ítélete A Miniszteri Bizottság ellenôrzi a Bíróság ítéletének a végrehajtását. 46. cikk (2)

5 kezésre álló jogorvoslati lehetôséget kimerítette; a másik alapvetô feltétel az, hogy beadványát az ettôl az idôponttól számított hat hónapon belül nyújtsa be a strasbourgi szervekhez. A megalapozatlan ügyeket a háromtagú kamara egyhangú döntéssel kiszûri a rendszerbôl. Mi a panaszok tárgya? A magánszemélyek által benyújtott panaszok igen sokfélék lehetnek, mint például: testi fenyítés, elmebetegek elzárása, a bebörtönzöttek jogai, katonai és hivatali fegyelmezés, a jogi eljárások elhúzódása, telefonlehallgatás, a homoszexualitással kapcsolatos törvények, sajtószabadság, a gyermekgondozási jog, a családegyesítés joga és a kitoloncolás kérdése. A bírósági eljárás A panasz elfogadhatóságáról szóló döntést követôen a Bíróság békés megegyezésre bátorítja a feleket. Ha ez lehetetlennek bizonyul, nyilvános tárgyalásra kerül sor. A Bíróság általában hét bírából álló Kamara formájában ülésezik, vagy kivételes esetekben a panaszt a tizenhét tagú Nagy Kamara elé terjesztik. Az ítélet kihirdetése nyilvánosan történik, fellebbe- A tárgyalóterem zésnek helye nincs. A Bíróság ítéletei véglegesek és az érintett államra vonatkozóan kötelezô érvényûek. Az ítéletek végrehajtása az adott országokat két irányban kötelezi: egyfelôl kártalanítaniuk kell a pernyertes folyamodót, másfelôl biztosítaniuk kell, hogy a megállapított jogsértéshez hasonló eset a jövôben ne fordulhasson elô. Hogyan szereznek érvényt az ítéleteknek? A Bíróság ítéleteinek végrehajtását az Európa Tanács Miniszteri Bizottsága ellenôrzi. Meggyôzôdik arról, hogy az érintett állam meghozta-e a rá háruló általános intézkedéseket az újabb jogsértések elkerülése érdekében (például az Egyezménnyel nem konform nemzeti jog, az esetjog, a jogszabályok és joggyakorlat megváltoztatása, börtönök építése vagy új bírák kinevezése).

6 A Miniszteri Bizottság arról is meggyôzôdik, hogy a folyamodónak megítélt követelések kifizetésre kerülnek-e, és, bizonyos esetekben arról, hogy a panaszos egyéb szükséges intézkedések révén teljes elégtételt kap-e (ilyenek például: a perújítás, a tilalom vagy elkobzási rendelkezés feloldása, a büntetlen elôélet biztosítása, a tartózkodási engedély megadása, stb.). Amennyiben a folyamodó úgy ítéli meg, hogy a szükséges elégtételhez nem jutott hozzá, úgy a Miniszteri Bizottsághoz fordulhat. A három további alapvetô dokumentum Az Európai Szociális Karta az Emberi Jogok Európai Egyezményének párjaként a szociális és gazdasági jogokat veszi számba. Biztosítja többek között a munkához és a szakképzéshez való jogot, az igazságos munkafeltételekhez és a méltányos díjazáshoz való jogot, a szervezkedési jogot, a szociális és egészségügyi segítséghez és a társadalombiztosításhoz való jogot. Az évi Módosított Karta megerôsíti a nôk egyenjogúságának elvét és más területeken érvényesítendô jogokat is, mint például a megfelelô lakáshoz való jogot. A Kartában foglaltak végrehajtását nemzetközi ellenôrzési rendszer figyeli. Az Európai egyezmény a kínzás és az embertelen vagy megalázó büntetések vagy bánásmód megelôzésérôl kiegészítô védelmet kíván nyújtani a szabadságuktól megfosztott és ôrizetbe vett személyek számára, akik kínzásnak, vagy embertelen vagy megalázó bánásmódnak lehetnek kitéve. Egy e célra életre hívott bizottságnak joga van a fogva tartottak tartózkodási helyeit felkeresni büntetés-végrehajtási intézményeket, fiatalkorúak javítóintézeteit, rendôrségi és laktanyai fogdákat, pszichiátriai osztályokat, stb. Feladata a szabadságuktól megfosztott személyekkel szemben alkalmazott bánásmód vizsgálata. A bizottság szorgalmazza a fogva tartott személyek védelmét és ennek érdekében ajánlásokat fogalmaz meg. A Keretegyezmény a nemzeti kisebbségek védelmérôl az elsô többoldalú, törvényi erôvel rendelkezô szerzôdés, mely a nemzeti kisebbségek általános védelmét szolgálja. Alkalmazása a nemzeti szinten elfogadott törvények és a megfelelô joggyakorlat útján történik. Az Egyezményben foglalt elveket a csatlakozó államoknak tiszteletben kell tartaniuk. Ilyenek például: a törvény elôtti egyenlôség, a kultúra védelme és fejlesztése, az önazonosság, a vallás, a kisebbségi nyelvhasználat és a hagyományok

7 megôrzése, a tömegtájékoztatási eszközökhöz való hozzáférés, a határokon átnyúló szabad kapcsolatépítés és békés együttmûködés más országbeli, törvényesen ott élô személyekkel. Az Egyezmény gondoskodik a kötelezettségvállalások ellenôrzésérôl is. Ennek értelmében a Miniszteri Bizottság egy szakértôi bizottsággal közösen értékeli az Egyezményben foglaltak gyakorlati alkalmazását. Milyen egyéb erôfeszítéseket tesz az Európa Tanács az emberi jogok védelmében? A Fajgyûlölet és az intolerancia elleni európai bizottság (ECRI) a tagországokban megnyilvánuló intoleráns eszmék, a fajgyûlölet, az idegengyûlölet, és az antiszemitizmus elleni jogi és politikai biztosítékok megszilárdításán fáradozik. Kiértékeli a hatályos nemzeti és nemzetközi intézkedéseket, majd, ahol szükséges, erôsíti azok hatékonyságát és a megfelelô szintû cselekvésre ösztönöz. A nôk és férfiak egyenjogúságának elômozdítása az emberi jogok védelmének szerves része. Az Európa Tanácsnak kezdeményezô szerepe van a nôket veszélyeztetô cselekmények elleni küzdelem különbözô területein, mint például a nôkereskedelem, a nemi kizsákmányolás, a nôk elleni erôszak. Ugyanakkor ösztönzi a nôk és a férfiak kiegyensúlyozott részvételét a politikai és a közéletben és támogatni kívánja a nemek szerepének fokozottabb figyelembevételét a társadalmi élet minden szintjén. A véleménynyilvánítás szabadsága a demokratikus társadalom sarkköve. Az Európa Tanács nemcsak a jogi védelmét lát- G. Engel

8 ja el ennek az Emberi Jogok Európai Egyezményébe foglalt alapvetô jognak, hanem a tömegtájékoztatás területén végzett munkája például arra irányul, hogy bôvüljön a szólás- és információszabadság hatóköre. E szabadságok széles körû gyakorlása érdekében a Tanács számos jogi és politikai intézkedést hagyott jóvá. Ezt az európai normaépítô munkát a közszolgálati intézményekben dolgozók és a média-szakemberek számára szervezett tájékoztató és képzési gyakorlatok egészítik ki. Az Emberi Jogi Biztos intézménye Az Emberi Jogi Biztos intézményét 1999-ben hívták életre. A Biztos feladata az emberi jogi ismeretek elmélyítésének és tudatosításának ösztönzése a tagállamokban, továbbá az, hogy ôrködjék a Miniszteri Bizottság által elfogadott emberi jogi egyezmények, ajánlások és határozatok maradéktalan betartása felett. Jogi felhatalmazása nem lévén, tanácsadói és tájékoztatási szerepében segíti az emberi jogok védelmét és azok megsértésének elhárítását. Az Európa Tanács dióhéjban Az Európa Tanács 1949-ben alapított politikai szervezetként a demokrácia és az emberi jogok védelmének elômozdításán munkálkodik Európa-szerte. Ugyancsak válaszokat igyekszik adni a tagállamaiban felmerülô szociális, kulturális és jogi problémákra. A 41 tagállam (2000. áprilisi helyzet): Albánia, Andorra, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Cseh Köztársaság, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Grúzia, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Macedónia, Magyarország, Málta, Moldávia, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, San Marino, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Törökország, Ukrajna. További információk Strasbourgban: Council of Europe, Human Rights Information Service F Strasbourg Cedex Tel: Fax: HumanRights.Info@coe.int Internet: Magyarországon: Európa Tanács Információs és Dokumentációs Központ Postacím: 1357 Budapest, Pf. 3. Cím: 1055 Budapest, Kossuth tér 1 3. Parlament XXV. kapu Tel.: Fax: idcbud@mail.matav.hu Honlap: Kiadja: Európa Tanács Információs és Dokumentációs Központ Felelôs kiadó: Pappné Farkas Klára igazgató Nyomdai elôállítás: Printorg Kiadó és Nyomda Példányszám: augusztus Nem hivatalos fordítás Hungarian version

A Szociális Karta dióhéjban

A Szociális Karta dióhéjban A Szociális Karta dióhéjban Council of Europe Európai Szociális Karta az Európa Tanács egyik emberi jogi egyezménye 5 Az Európai Szociális Karta (a továbbiakban: Karta ) jogosítványokat és szabadságjogokat

Részletesebben

MI AZ EURÓPA TANÁCS? AZ EURÓPA TANÁCS TAGÁLLAMAI

MI AZ EURÓPA TANÁCS? AZ EURÓPA TANÁCS TAGÁLLAMAI www.coe.int MI AZ EURÓPA TANÁCS? Az 1949-ben létrehozott Európa Tanács politikai szervezet, amelynek célja a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság védelme mind a 47 tagállamában. A Franciaországban,

Részletesebben

CIG 87/04 ADD 2 REV 2

CIG 87/04 ADD 2 REV 2 A TAGÁLLAMOK KORMÁNYKÉPVISELŐINEK KONFERENCIÁJA Brüsszel, 2004. október 25. (OR. fr) CIG 87/04 ADD 2 REV 2 A CIG 87/04 DOKUMENTUM 2. FÜGGELÉKE REV 2 Tárgy: A kormányközi konferencia záróokmányához csatolandó

Részletesebben

A RASSZIZMUS ÉS INTOLERANCIA ELLENI EURÓPAI BIZOTTSÁG 9. SZ. ÁLTALÁNOS AJÁNLÁSA:

A RASSZIZMUS ÉS INTOLERANCIA ELLENI EURÓPAI BIZOTTSÁG 9. SZ. ÁLTALÁNOS AJÁNLÁSA: CRI(2004)37 Version hongroise Hungarian version A RASSZIZMUS ÉS INTOLERANCIA ELLENI EURÓPAI BIZOTTSÁG 9. SZ. ÁLTALÁNOS AJÁNLÁSA: AZ ANTISZEMITIZMUS ELLENI KÜZDELEMRİL ELFOGADVA : 2004. JÚNIUS 25 Strasbourg,

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL ÉS SZERVEITŐL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK EURÓPAI PARLAMENT/ TANÁCS/ BIZOTTSÁG

AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL ÉS SZERVEITŐL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK EURÓPAI PARLAMENT/ TANÁCS/ BIZOTTSÁG AZ EURÓPAI UNIÓ INTÉZMÉNYEITŐL ÉS SZERVEITŐL SZÁRMAZÓ TÁJÉKOZTATÁSOK EURÓPAI PARLAMENT/ TANÁCS/ BIZOTTSÁG AZ EURÓPAI UNIÓ ALAPJOGI CHARTÁJA (2007/C 303/01) 2007.12.14. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja

Részletesebben

Oktatási kézikönyv a diszkriminációról

Oktatási kézikönyv a diszkriminációról Az egyenlő bánásmóddal és esélyegyenlőséggel kapcsolatos tudatosság fokozását célzó szemináriumok civil társadalmi szervezetek számára Oktatási kézikönyv a diszkriminációról Az egyenlő bánásmóddal és az

Részletesebben

Jegyzet. Az OKJ képzésben részt vevő tanulók részére. Emberi jogok

Jegyzet. Az OKJ képzésben részt vevő tanulók részére. Emberi jogok Jegyzet Az OKJ képzésben részt vevő tanulók részére Emberi jogok Az emberi jogok tantárgy óraszáma 4 tanóra, ezért csak néhány emberi jogi dokumentummal tudunk tanulmányink során megismerkedni. A tanórákon

Részletesebben

HU ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ Magyarországi beutazás és tartózkodás szabályai schengeni csatlakozásunk után

HU ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ Magyarországi beutazás és tartózkodás szabályai schengeni csatlakozásunk után HU ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ Magyarországi beutazás és tartózkodás szabályai schengeni csatlakozásunk után Magyarország 2007. december 21.-től a schengeni térség teljes jogú tagjává vált. Magyarországra is

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE. a Közösségi Vízumkódex létrehozásáról szóló 2009. július 13-i 810/2009/EK rendelet módosításáról

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE. a Közösségi Vízumkódex létrehozásáról szóló 2009. július 13-i 810/2009/EK rendelet módosításáról EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2011.8.30. COM(2011) 516 végleges 2011/0223 (COD) C7-0226/11 Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE a Közösségi Vízumkódex létrehozásáról szóló 2009. július 13-i

Részletesebben

CRI (2003) 8. A Bizottság az Ajánlást 2002. december 13-án fogadta el Strasbourgban.

CRI (2003) 8. A Bizottság az Ajánlást 2002. december 13-án fogadta el Strasbourgban. A Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai Bizottság 7. sz. általános ajánlása: A rasszizmus és a faji megkülönböztetés elleni küzdelem a nemzeti jogalkotásban A Rasszizmus és Intolerancia Elleni Európai

Részletesebben

elfogadták 1999. június 18-án

elfogadták 1999. június 18-án CRI (2000) 5 Version hongroise Hungarian version Európai Rasszizmus és Intolerancia- Ellenes Bizottság MÁSODIK JELENTÉS MAGYARORSZÁGRÓL elfogadták 1999. június 18-án Strasbourg, 2000. március 21. Az Európai

Részletesebben

Az én Európám. Készítette: Majláth Norbert

Az én Európám. Készítette: Majláth Norbert Az én Európám Készítette: Majláth Norbert Európa Európa Földünk egyik kontinense, amelynek határai nyugaton az Atlanti-óceán, északon a Jegestenger, keleten az Urál hegység, az Urál folyó és a Kaszpi-tenger,

Részletesebben

AZ EURÓPAI RASSZIZMUS- ÉS INTOLERANCIA-ELLENES BIZOTTSÁG MÁSODIK JELENTÉSE MAGYARORSZÁGRÓL

AZ EURÓPAI RASSZIZMUS- ÉS INTOLERANCIA-ELLENES BIZOTTSÁG MÁSODIK JELENTÉSE MAGYARORSZÁGRÓL AZ EURÓPAI RASSZIZMUS- ÉS INTOLERANCIA-ELLENES BIZOTTSÁG MÁSODIK JELENTÉSE MAGYARORSZÁGRÓL - ELFOGADTÁK 1999. JÚNIUS 18-ÁN - ELÔSZÓ Az Európai Rasszizmus- és Intolerancia-ellenes Bizottság (ECRI) az Európa

Részletesebben

DOKUMENTUMOK. (Részlet)

DOKUMENTUMOK. (Részlet) DOKUMENTUMOK Preambulum SZERZÕDÉS az európai alkotmány létrehozásáról * (Részlet) ÕFELSÉGE A BELGÁK KIRÁLYA, A CSEH KÖZTÁRSASÁG ELNÖKE, ÕFELSÉGE DÁNIA KIRÁLYNÕJE, A NÉMETORSZÁGI SZÖVETSÉGI KÖZTÁRSASÁG

Részletesebben

Az Unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság,

Az Unió az emberi méltóság tiszteletben tartása, a szabadság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, 2013 Jogalap Római Szerződés (1957) 237. cikk szerint Bármely európai állam kérheti felvételét a Közösségbe. Maastrichti Szerződés(1992 írták alá, 1993. november 1-én lépett hatályba) F. pont: valamennyi

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: A TANÁCS RENDELETE

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat: A TANÁCS RENDELETE AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 29.7.2009 COM(2009) 393 végleges 2009/0114 (CNS) C7-0129/09 Javaslat: A TANÁCS RENDELETE a szomáliai helyzet tekintetében egyes természetes és jogi személyekkel,

Részletesebben

1. Bevezetés. 2. Érvényességi kör

1. Bevezetés. 2. Érvényességi kör Adatvédelmi szabályzat Az Európai Gazdasági Térség ( EGT ) területéről származó személyes adatoknak 1 az Amerikai Egyesült Államokba való továbbítása esetén 1. Bevezetés A Alent plc ( Alent ) tiszteletben

Részletesebben

AZ EURÓPAI ALKOTMÁNY LÉTREHOZÁSÁRÓL SZÓLÓ SZERZÔDÉSHEZ CSATOLT MELLÉKLETEK. I. MELLÉKLET Az Alkotmány III-226. cikkében hivatkozott lista

AZ EURÓPAI ALKOTMÁNY LÉTREHOZÁSÁRÓL SZÓLÓ SZERZÔDÉSHEZ CSATOLT MELLÉKLETEK. I. MELLÉKLET Az Alkotmány III-226. cikkében hivatkozott lista AZ EURÓPAI ALKOTMÁNY LÉTREHOZÁSÁRÓL SZÓLÓ SZERZÔDÉSHEZ CSATOLT MELLÉKLETEK I. MELLÉKLET Az Alkotmány III-226. cikkében hivatkozott lista 1. A kombinált nómenklatúrában 2. A termékek leírása szereplô vámtarifaszám

Részletesebben

1977L0249 HU 01.01.2007 005.001 1

1977L0249 HU 01.01.2007 005.001 1 1977L0249 HU 01.01.2007 005.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A TANÁCS IRÁNYELVE (1977. március 22.) az ügyvédi szolgáltatásnyújtás

Részletesebben

Tények és benyomások az Európa Tanács Helyi és Regionális Hatóságok Kongresszusa (CLRAE) 11 plenáris ülésszakáról (Strasbourg, 2004 május 25-27)

Tények és benyomások az Európa Tanács Helyi és Regionális Hatóságok Kongresszusa (CLRAE) 11 plenáris ülésszakáról (Strasbourg, 2004 május 25-27) Tények és benyomások az Európa Tanács Helyi és Regionális Hatóságok Kongresszusa (CLRAE) 11 plenáris ülésszakáról (Strasbourg, 2004 május 25-27) Mellékletek: 1.) Az Európa Tanács jelenlegi tagállamai 2.)

Részletesebben

Az európai alkotmány létrehozásáról szóló szerződés

Az európai alkotmány létrehozásáról szóló szerződés A TAGÁLLAMOK KORMÁNYKÉPVISELŐINEK KONFERENCIÁJA Brüsszel, 2004. augusztus 6. (OR. en) CIG 87/04 Tárgy: Az európai alkotmány létrehozásáról szóló szerződés CIG 87/04 JL HU TARTALOMJEGYZÉK PREAMBULUM I.

Részletesebben

Tájékoztatások és közlemények

Tájékoztatások és közlemények Az Európai Unió Hivatalos Lapja ISSN 1725-518X C 83 Magyar nyelvű kiadás Tájékoztatások és közlemények 53. évfolyam 2010. március 30. Közleményszám Tartalom Oldal 2010/C 83/01 Az Európai Unióról szóló

Részletesebben

elnök Országgyulés Alkotmány-elokészíto eseti bizottsága 1357 Budapest, Pf.: 2. Tisztelt Elnök Úr!

elnök Országgyulés Alkotmány-elokészíto eseti bizottsága 1357 Budapest, Pf.: 2. Tisztelt Elnök Úr! 1\_\ A f.,4l,. :i-:lt--*'i}j!lj. íh1ttlíhltjjw. ALLAMI'OLGARI.JOGOK ORS7. \GGYf'I.F:SI BIZTOSA Ügyszám: AJB 5541/2010 Dr. Salamon elnök László Országgyulés Alkotmány-elokészíto eseti bizottsága 1357 Budapest,

Részletesebben

1995L0057 HU 01.01.2007 004.001 1

1995L0057 HU 01.01.2007 004.001 1 1995L0057 HU 01.01.2007 004.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A TANÁCS 95/57/EK IRÁNYELVE (1995. november 23.) az

Részletesebben

L 348/98 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2008.12.24.

L 348/98 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2008.12.24. L 348/98 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2008.12.24. AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2008/115/EK IRÁNYELVE (2008. december 16.) a harmadik országok illegálisan tartózkodó állampolgárainak visszatérésével

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-3557/2013. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-3557/2013. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-3557/2013. számú ügyben Előadó: dr. Bódis Cecília Az eljárás megindítása A panaszos és házastársa 2006-ban lakáscélú kölcsönt vettek fel, melynek része volt

Részletesebben

ROMÁNIA ALKOTMÁNYA 1

ROMÁNIA ALKOTMÁNYA 1 MELLÉKLET ROMÁNIA ALKOTMÁNYA 1 I. cím: Általános elvek 1. szakasz A román állam (1) Románia szuverén és független, egységes és oszthatatlan nemzetállam. (2) A román állam kormányformája a köztársaság.

Részletesebben

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre és különösen annak 77. cikke (2) bekezdésének d) pontjára,

tekintettel az Európai Unió működéséről szóló szerződésre és különösen annak 77. cikke (2) bekezdésének d) pontjára, 2014.6.27. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 189/93 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 656/2014/EU RENDELETE (2014. május 15.) az Európai Unió Tagállamai Külső Határain Való Operatív Együttműködési Igazgatásért

Részletesebben

KERETEGYEZMÉNY A NEMZETI KISEBBSÉGEK VÉDELMÉRŐL

KERETEGYEZMÉNY A NEMZETI KISEBBSÉGEK VÉDELMÉRŐL KERETEGYEZMÉNY A NEMZETI KISEBBSÉGEK VÉDELMÉRŐL COUNCIL OF EUROPE CONSEIL DE L EUROPE Mi a nemzeti kisebbségek védelméről szóló Keretegyezmény? Az 1998. február 1-jén hatályba lépett Keretegyezmény az

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-8031/2013. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-8031/2013. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-8031/2013. számú ügyben Előadó: dr. Varga Éva Csilla Az eljárás megindulása A panaszos bejelentése alapján mivel lakásából nagy értékű ékszerek hiányoztak

Részletesebben

Vincze Attila. Az Alkotmánybíróság határozata a pénznyerő gépek betiltásáról* A vállalkozás szabadsága és a bizalomvédelem

Vincze Attila. Az Alkotmánybíróság határozata a pénznyerő gépek betiltásáról* A vállalkozás szabadsága és a bizalomvédelem JeMa 2014/1 alkotmányjog Vincze Attila Az Alkotmánybíróság határozata a pénznyerő gépek betiltásáról* A vállalkozás szabadsága és a bizalomvédelem Hivatalos hivatkozás: 26/2013. (X. 4.) AB határozat, ABK

Részletesebben

Oesaálés Hivatal«1t" ys átn : C/L. 2013. évi... törvény

Oesaálés Hivatal«1t ys átn : C/L. 2013. évi... törvény Oesaálés Hivatal«1t" ys átn : C/L. lt etect: 2013 JÚN 2 4, 2013. évi... törvény az ír népnek a Lisszaboni Szerz ődéssel kapcsolatos aggályairól szóló jegyz őkönyv kihirdetésér ől* Az Országgyűlés e törvénnyel

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-2350/2016. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-2350/2016. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-2350/2016. számú ügyben Előadók: dr. Szabó-Tasi Katalin dr. Borza Beáta dr. Lápossy Attila Az eljárás megindulása A panaszos civil szervezet elnöke a szervezet

Részletesebben

2015.05.20. GYERMEKJOGI ISMERETEK I. A GYERMEKEKET MEGILLETŐ ALAPVETŐ JOGOK RENDSZERE

2015.05.20. GYERMEKJOGI ISMERETEK I. A GYERMEKEKET MEGILLETŐ ALAPVETŐ JOGOK RENDSZERE TEMATIKA GYERMEKJOGI ISMERETEK I. A GYERMEKEKET MEGILLETŐ ALAPVETŐ JOGOK RENDSZERE dr. Jásper András gyermekjogi képviselő Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ 2015. MÁJUS

Részletesebben

LÉTÜNK TÁRSADALOM, TUDOMÁNY, KULTÜRA. XXXI. évfolyam, 2001. 1-2. szám FORUM KÖNYVKIADÓ, ÚJVIDÉK

LÉTÜNK TÁRSADALOM, TUDOMÁNY, KULTÜRA. XXXI. évfolyam, 2001. 1-2. szám FORUM KÖNYVKIADÓ, ÚJVIDÉK LÉTÜNK TÁRSADALOM, TUDOMÁNY, KULTÜRA XXXI. évfolyam, 2001. 1-2. szám FORUM KÖNYVKIADÓ, ÚJVIDÉK KIADJA A FORUM KÖNYVKIADÓ Fő- és felelős szerkesztő: Fehér Kálmán E szám néprajzi blokkját szerkesztette:

Részletesebben

SZEGEDI ÜGYVÉDI KAMARA

SZEGEDI ÜGYVÉDI KAMARA SZEGEDI ÜGYVÉDI KAMARA módosított Alapszabálya Egységes szerkezetben Szeged Gutenberg u. 4. sz. A Szegedi Ügyvédi Kamara 2007. június 15-i közgyűlésének VI/6/2007. sz. határozata alapján 2 A Szegedi Ügyvédi

Részletesebben

ROMÁNIA ALKOTMÁNYA 2

ROMÁNIA ALKOTMÁNYA 2 ROMÁNIA ALKOTMÁNYA 2 I. cím: Általános elvek... 2 1. szakasz A román állam... 2 II. cím: Az alapvető jogok, szabadságok és kötelezettségek... 3 I. fejezet: Közös rendelkezések... 3 II. fejezet: Az alapvető

Részletesebben

Egyezmény az európai építészeti örökség védelmérôl

Egyezmény az európai építészeti örökség védelmérôl Egyezmény az európai építészeti örökség védelmérôl 1 Official version: Convention for the Protection of the Architectural Heritage of Europe / Convention pour la sauvegarde du patrimoine architectural

Részletesebben

EBTP (Európai Üzleti Vizsgálati Minta) Kérdőív a jogszabályi háttér minőségével kapcsolatosan

EBTP (Európai Üzleti Vizsgálati Minta) Kérdőív a jogszabályi háttér minőségével kapcsolatosan EBTP (Európai Üzleti Vizsgálati Minta) Kérdőív a jogszabályi háttér minőségével kapcsolatosan 25.05.2005-31.12.2005 A beállított feltételeknek 826 felel meg a(z) 826 válaszból. Jelölje meg vállalkozásának

Részletesebben

Nyilvános konzultáció a polgári és kereskedelmi ügyekben végzett közvetítés egyes szempontjairól szóló 2008/52/EK irányelv alkalmazásáról

Nyilvános konzultáció a polgári és kereskedelmi ügyekben végzett közvetítés egyes szempontjairól szóló 2008/52/EK irányelv alkalmazásáról Nyilvános konzultáció a polgári és kereskedelmi ügyekben végzett közvetítés egyes szempontjairól szóló 2008/52/EK irányelv alkalmazásáról A -gal jelölt mezőket kötelező kitölteni. A polgári és kereskedelmi

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2012.3.9. COM(2012) 99 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK Az állampolgárságuktól eltérő tagállamban lakóhellyel rendelkező uniós polgárok aktív

Részletesebben

SSANGYONG MOTOR HUNGARY

SSANGYONG MOTOR HUNGARY SSANGYONG MOTOR HUNGARY SSANGYONG ASSISTANCE SZOLGÁLTATÁS Tel.: (+36)-1-458-44-95 Kérjük, figyelmesen olvassa el az Assistance használatáról szóló tájékoztató füzetünket - mielôtt szolgáltatásainkat igénybe

Részletesebben

EU joganyagok - A TANÁCS 2014. március 5-i 208/2014/EU RENDELETE - az ukrajnai helyzetre tekintettel egyes személyekkel, 1.

EU joganyagok - A TANÁCS 2014. március 5-i 208/2014/EU RENDELETE - az ukrajnai helyzetre tekintettel egyes személyekkel, 1. EU joganyagok - A TANÁCS 2014. március 5-i 208/2014/EU RENDELETE - az ukrajnai helyzetre tekintettel egyes személyekkel, 1. oldal szervezete A TANÁCS 2014. március 5-i 208/2014/EU RENDELETE az ukrajnai

Részletesebben

International Passport Advantage Megállapodás. Eszközök melléklete. 1. rész - Általános Feltételek. 1. Meghatározások. 2. A Melléklet Szerkezete

International Passport Advantage Megállapodás. Eszközök melléklete. 1. rész - Általános Feltételek. 1. Meghatározások. 2. A Melléklet Szerkezete International Passport Advantage Megállapodás 1. rész - Általános Feltételek Eszközök melléklete A jelen Eszközök Melléklete ("Melléklet") feltételei kiegészítik az IBM International Passport Advantage

Részletesebben

III. számú melléklet PÉNZÜGYI ÉS SZERZŐDÉSES RENDELKEZÉSEK

III. számú melléklet PÉNZÜGYI ÉS SZERZŐDÉSES RENDELKEZÉSEK III. számú melléklet PÉNZÜGYI ÉS SZERZŐDÉSES RENDELKEZÉSEK I. BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK Ez a Melléklet kiegészíti a Támogatási Szerződésben Projektre nyújtandó támogatás különböző költségvetési kategóriák

Részletesebben

A tikos információgyûjtés magyar szabályozása, és az általa nyert információ felhasználása a büntetõeljárás során

A tikos információgyûjtés magyar szabályozása, és az általa nyert információ felhasználása a büntetõeljárás során Miskolci Egyetem Állam-, és Jogtudományi Kar Bûnügyi Tudományok Intézete Büntetõ eljárásjogi és Büntetésvégrehajtási Jogi Tanszék A tikos információgyûjtés magyar szabályozása, és az általa nyert információ

Részletesebben

A Holland Királyság Állandó Képviselete Jogi és Intézményi Ügyek Osztályának 2005. március 14-i levele az Európai Parlament főtitkárának

A Holland Királyság Állandó Képviselete Jogi és Intézményi Ügyek Osztályának 2005. március 14-i levele az Európai Parlament főtitkárának A Holland Királyság Állandó Képviselete Jogi és Intézményi Ügyek Osztályának 2005. március 14-i levele az Európai Parlament főtitkárának Fordítás Hivatkozási szám: JIZ 18126/05 Ügy: Üdülőkről szóló petíció

Részletesebben

Human Rights Implementation Centre

Human Rights Implementation Centre Human Rights Implementation Centre Jelentés a kínzás elleni ENSZ egyezmény Fakultatív Jegyzőkönyvének Magyarország általi ratifikációjáról, valamint a nemzeti megelőző mechanizmus kijelöléséről Készítette:

Részletesebben

Mobilitásgarancia Tájékoztató füzet Használt gépkocsikra. www.seat.hu

Mobilitásgarancia Tájékoztató füzet Használt gépkocsikra. www.seat.hu Mobilitásgarancia Tájékoztató füzet Használt gépkocsikra www.seat.hu Tisztelt Vásárlónk! Örülünk, hogy SEAT gépkocsiját eddig is megelégedéssel használta. Meggyôzôdésünk, hogy jól választott, és ôszintén

Részletesebben

A magyar politikai rendszer 11/12/2011. Az alkotmánybíróság

A magyar politikai rendszer 11/12/2011. Az alkotmánybíróság Az alkotmánybíróság Fontos Politika, politika, politika! Főbb témakörök 1. modellek 2. megalakulása 3. jogköre 4. politikai szerepe 5. a politika eljogiasítása Az európai és amerikai alkotmánybírósági

Részletesebben

Tagjelöltek és potenciális tagjelöltek

Tagjelöltek és potenciális tagjelöltek 2014. május 21. Bővítési körök (1/2) Belgium, NSZK, Franciaország, Olaszország, Luxemburg és Hollandia az Európai Szén- és Acélközösség alapítói 1951-ben 1957: Római Szerződés - ezzel létrejön az Európai

Részletesebben

BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK 2015-2016 WWW.EUB.HU

BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK 2015-2016 WWW.EUB.HU BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK 2015-2016 WWW.EUB.HU Európai Utazási Biztosító Zrt. Általános Információ EUB ügyfélszolgálat: 1132 Budapest, Váci út 36-38. Tel.: +36 1 452 3580 www.eub.hu ugyfelszolgalat@eub.hu

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.12.18. COM(2013) 916 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK a lobogó szerinti állammal szembeni követelmények teljesítéséről szóló 2009/21/EK

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK HU HU HU EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2010.9.8. COM(2010) 465 végleges A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK A MENEKÜLTSTÁTUSZ MEGADÁSÁRA ÉS VISSZAVONÁSÁRA VONATKOZÓ TAGÁLLAMI ELJÁRÁSOK

Részletesebben

MELLÉKLET. a következőhöz:

MELLÉKLET. a következőhöz: EURÓPAI BIZOTTSÁG Strasbourg, 2014.12.16. COM(2014) 910 final ANNEX 2 MELLÉKLET a következőhöz: A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK

Részletesebben

Kormányzati kompetenciatérkép

Kormányzati kompetenciatérkép Kormányzati kompetenciatérkép a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű emberek esélyegyenlőségének előmozdítása területén feladat- és hatáskörrel rendelkező állami szervekről Háttér Társaság a Melegekért

Részletesebben

Európai egyezmény a régészeti örökség védelmérôl

Európai egyezmény a régészeti örökség védelmérôl Európai egyezmény a régészeti örökség védelmérôl 1 Official version: European Convention on the Protection of the Archaeological Heritage (revised) / Convention européenne pour la protection du patrimoine

Részletesebben

AzEurópaiUnió Tanácsa Brüsszel,2014.július30. (OR.en)

AzEurópaiUnió Tanácsa Brüsszel,2014.július30. (OR.en) ConseilUE AzEurópaiUnió Tanácsa Brüsszel,2014.július30. (OR.en) PUBLIC 12246/14 JOGALKOTÁSIAKTUSOKÉSEGYÉBESZKÖZÖK Tárgy: LIMITE PESC816 RELEX646 COEST280 FIN519 ATANÁCSRENDELETEazukrajnaihelyzetetdestabilizálóorosz

Részletesebben

MGV MAGYAR GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSFEJLESZTŐ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG

MGV MAGYAR GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSFEJLESZTŐ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG MGV MAGYAR GAZDASÁG- ÉS VÁLLALKOZÁSFEJLESZTŐ ZÁRTKÖRŰEN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG PANASZKEZELÉSI SZABÁLYZAT Hatályos: 2014.09.02. napjától 1 TARTALOMJEGYZÉK Alapelvek 3 1. Fogalmak 5 2. Panasz felvétele..6

Részletesebben

BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK 2016 NYÁR

BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK 2016 NYÁR BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK 2016 NYÁR Európai Utazási Biztosító Zrt. Általános Információ EUB ügyfélszolgálat: 1132 Budapest, Váci út 36-38. Tel.: +36 1 452 3580 www.eub.hu ugyfelszolgalat@eub.hu TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

Az Európai Unió: 500 millió ember 28 ország

Az Európai Unió: 500 millió ember 28 ország Az Európai Unió: 500 millió ember 28 ország Az Európai Unió tagállamai Tagjelölt és potenciálisan tagjelölt országok Az alapító atyák Úttörő gondolatok a béke és a jólét szolgálatában Konrad Adenauer Alcide

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2011.6.8. COM(2011) 326 végleges 2011/0154 (COD) C7-0157/11 HU Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS IRÁNYELVE a büntetőeljárás során ügyvédi segítség igénybevételéhez való

Részletesebben

1. Az Európai Unió 7 1.1. Az Európai Unió tagállamai 8 1.2. Az Európai Unió jelképei 9

1. Az Európai Unió 7 1.1. Az Európai Unió tagállamai 8 1.2. Az Európai Unió jelképei 9 Tartalomjegyzék 1. Az Európai Unió 7 1.1. Az Európai Unió tagállamai 8 1.2. Az Európai Unió jelképei 9 1.2.1. Az európai zászló 9 1.2.2. Az európai himnusz 10 1.2.3. Európa Nap, május 9. 10 1.3. Az Európai

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK. az egyes harmadik országok esetében érvényes vízummentesség viszonosságáról

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK. az egyes harmadik országok esetében érvényes vízummentesség viszonosságáról AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 10.1.2006 COM(2006) 3 végleges A BIZOTTSÁG JELENTÉSE A TANÁCSNAK az egyes harmadik országok esetében érvényes vízummentesség viszonosságáról a külső határok átlépésekor

Részletesebben

PRAEAMBULUM. Alapvető rendelkezések

PRAEAMBULUM. Alapvető rendelkezések 1 a. Az alkotmányozó hatalom az Országgyűlés, mint a nemzet képviseletére hivatott testület. Az alkotmány Magyarország legfontosabb jogforrása, a jogrend alapja ugyanakkor nem csak jogszabály, hanem olyan

Részletesebben

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium folyóirata

Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium folyóirata Az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium folyóirata 2006/11 XVI. évfolyam 11. szám A tartalomból: Jogszabályváltozások Jogszabályfigyelő.. 2 Jogértelmezés A helyi önkormányzatok működését érintő

Részletesebben

Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések Gyakran ismételt kérdések az európai parlamenti képviselőkről és az Európai Parlamentről A 2014. évi európai parlamenti választás: mikor és hogyan zajlik le? 2014-es választások: hogyan nevezik ki az EP

Részletesebben

2007.6.14. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 153/9

2007.6.14. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 153/9 2007.6.14. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 153/9 A BIZOTTSÁG 653/2007/EK RENDELETE (2007. június 13.) a 2004/49/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv 10. cikkének megfelelő biztonsági tanúsítványok

Részletesebben

ARANYSZÁRNY EURÓPA UTASBIZTOSÍTÁSI KÁRTYA ÁLTALÁNOS ÉS KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK (EUB2012-04GE)

ARANYSZÁRNY EURÓPA UTASBIZTOSÍTÁSI KÁRTYA ÁLTALÁNOS ÉS KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK (EUB2012-04GE) ARANYSZÁRNY EURÓPA UTASBIZTOSÍTÁSI KÁRTYA ÁLTALÁNOS ÉS KÜLÖNÖS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK (EUB2012-04GE) Európai Utazási Biztosító Zrt. Általános Információ EUB ügyfélszolgálat: 1132 Budapest, Váci út 36-38.

Részletesebben

Szövetségi Alapszabály a 2004. február 4-én tartott rendkívüli közgyulésen elfogadott módosításokkal egységes szerkezetben

Szövetségi Alapszabály a 2004. február 4-én tartott rendkívüli közgyulésen elfogadott módosításokkal egységes szerkezetben Tulajdonos Munkavállalók és Társaságaik Országos Szövetsége H-1149. Budapest, Angol utca 42. Tel.: (1) 363-6698 Fax: (1) 383-2229 E-mail: mrposz@hu.inter.net Honlap: tmsz.ini.hu Szövetségi Alapszabály

Részletesebben

az alkotmánybíróság határozatai

az alkotmánybíróság határozatai 2015. október 7. 2015. 19. szám az alkotmánybíróság határozatai az alkotmánybíróság hivatalos lapja Tartalom 28/2015. (IX. 24.) AB határozat a Kúria Knk.IV.37.467/2015/2. számú végzése alaptörvényellenességének

Részletesebben

MAGYARORSZÁG ALKOTMÁNYA / ALAPTÖRVÉNYE. (2011. április 25.) ISTEN, ÁLDD MEG A MAGYART. Nemzeti Hitvallás / Nemzeti Nyilatkozat

MAGYARORSZÁG ALKOTMÁNYA / ALAPTÖRVÉNYE. (2011. április 25.) ISTEN, ÁLDD MEG A MAGYART. Nemzeti Hitvallás / Nemzeti Nyilatkozat MAGYARORSZÁG ALKOTMÁNYA / ALAPTÖRVÉNYE (2011. április 25.) ISTEN, ÁLDD MEG A MAGYART Nemzeti Hitvallás / Nemzeti Nyilatkozat Mi, a magyar nemzet tagjai, az új évezred kezdetén, felelőséggel minden magyarért,

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 73. szám. MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2012. június 18., hétfõ. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 73. szám. MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2012. június 18., hétfõ. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY 73. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2012. június 18., hétfõ Tartalomjegyzék Magyarország Alaptörvényének elsõ módosítása (2012. június 18.) 11856 2012. évi LXVI. törvény A médiaszolgáltatásokkal

Részletesebben

Ügyféltájékoztató és biztosítási feltételek

Ügyféltájékoztató és biztosítási feltételek CIB Gold Asszisztencia Ügyféltájékoztató és biztosítási feltételek Bank of ÜGYFÉL-TÁJÉKOZTATÓ ÉS BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK AZ EUROP ASSISTANCE S.A. IRISH BRANCH ÜGYFÉL-TÁJÉKOZTATÓJA Tisztelt Ügyfelünk! 1.

Részletesebben

Ügyszám: JNO-429- /2010 Tárgy: Ügyféli jogok. dr. Fazekas Sándor részére Miniszter. Vidékfejlesztési Minisztérium Budapest Kossuth Lajos tér 11.

Ügyszám: JNO-429- /2010 Tárgy: Ügyféli jogok. dr. Fazekas Sándor részére Miniszter. Vidékfejlesztési Minisztérium Budapest Kossuth Lajos tér 11. JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSÁNAK IRODÁJA Ügyszám: JNO-429- /2010 Tárgy: Ügyféli jogok dr. Fazekas Sándor részére Miniszter Vidékfejlesztési Minisztérium Budapest Kossuth Lajos tér 11. 1055 Tisztelt

Részletesebben

Szám: 105/288- /2009. Tárgy: alapvetı jogot sértı rendıri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T

Szám: 105/288- /2009. Tárgy: alapvetı jogot sértı rendıri intézkedés elleni panasz elbírálása H A T Á R O Z A T ORSZÁGOS RENDİRFİKAPITÁNY 1139 Budapest, Teve u. 4-6. 1903 Budapest, Pf.: 314/15. Tel: (06-1) 443-5573 Fax: (06-1) 443-5733 IRM: 33-104, 33-140 IRM Fax: 33-133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu Szám: 105/288-

Részletesebben

Bevezet...5 1. A Választási Információs Szolgálat célja és feladatai...7 2. A választási információs szolgálat által nyújtott információk köre...

Bevezet...5 1. A Választási Információs Szolgálat célja és feladatai...7 2. A választási információs szolgálat által nyújtott információk köre... T A R T A L O M J E G Y Z É K Bevezet...5 1. A Választási Információs Szolgálat célja és feladatai...7 2. A választási információs szolgálat által nyújtott információk köre...9 2.1. A választással összefügg

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2011.3.23. COM(2011) 138 végleges A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK Második

Részletesebben

AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS

AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS AZ EURÓPA TANÁCS AZ EMBERI JOGOK VÉDELMEZŐJE ÖSSZEFOGLALÁS Nem tagja az Európa Tanácsnak (Belarusz) TAGÁLLAMOK SZÉKHELY ÉS IRODÁK KÖLTSÉGVETÉS Albánia, Andorra, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bosznia

Részletesebben

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.3.2. COM(2016) 108 final 2016/0061 (NLE) Javaslat A TANÁCS HATÁROZATA a nemzetközi párok vagyonjogi rendszerei tekintetében a joghatóság, az alkalmazandó jog, valamint

Részletesebben

A határokat átlépô televíziózásról szóló európai egyezmény. és módosító jegyzõkönyve

A határokat átlépô televíziózásról szóló európai egyezmény. és módosító jegyzõkönyve A határokat átlépô televíziózásról szóló európai egyezmény és módosító jegyzõkönyve 1 Official version: European Convention on Transfrontier Television / Convention européenne sur la télévision transfrontière

Részletesebben

A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA

A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA 2011.6.21. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 161/29 A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI HATÁROZATA (2011. június 17.) az egyes tagállamok éves BSE-ellenőrzési programjaik felülvizsgálatára történő felhatalmazásáról

Részletesebben

A MAGYAR LMBT SZÖVETSÉG VÉLEMÉNYE AZ ÚJ BÜNTETŐ TÖRVÉNYKÖNYV TERVEZETÉRŐL

A MAGYAR LMBT SZÖVETSÉG VÉLEMÉNYE AZ ÚJ BÜNTETŐ TÖRVÉNYKÖNYV TERVEZETÉRŐL A MAGYAR LMBT SZÖVETSÉG VÉLEMÉNYE AZ ÚJ BÜNTETŐ TÖRVÉNYKÖNYV TERVEZETÉRŐL 2012. március 9. www.lmbtszovetseg.hu A Magyar LMBT Szövetség és tagszervezetei áttekintették az új Büntető Törvénykönyv társadalmi

Részletesebben

VÁLASZTÁSI FÜZETEK 188. KÉZIKÖNYV a szavazatszámláló bizottságok részére az Európai Parlament tagjainak választásához 2014. május 25.

VÁLASZTÁSI FÜZETEK 188. KÉZIKÖNYV a szavazatszámláló bizottságok részére az Európai Parlament tagjainak választásához 2014. május 25. VÁLASZTÁSI FÜZETEK 188. KÉZIKÖNYV a szavazatszámláló bizottságok részére az Európai Parlament tagjainak választásához 2014. május 25. NEMZETI VÁLASZTÁSI IRODA VÁLASZTÁSI FÜZETEK 188. KÉZIKÖNYV a szavazatszámláló

Részletesebben

ÁLLAMPOLGÁRI JOGOK BIZTOSA

ÁLLAMPOLGÁRI JOGOK BIZTOSA ÁLLAMPOLGÁRI JOGOK BIZTOSA Bratislava 2010 Ki az állampolgári jogok biztosa? Az állampolgári jogok biztosa Szlovák Köztársaság független alkotmányos szerve, amelynek pozícióját és hatáskörét a Szlovák

Részletesebben

Tisztelt Alkotmánybíróság! alkotmányjogi panaszt

Tisztelt Alkotmánybíróság! alkotmányjogi panaszt 1 A Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága részére Budapest Tisztelt Alkotmánybíróság! Alulírott dr. Tordai Csaba ügyvéd (nyilvántartó kamara és nyilvántartási szám: Budapesti Ügyvédi Kamara 01-020857),

Részletesebben

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG HATÁROZATAI

AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG HATÁROZATAI 2014. március 3. 2014. 6. szám AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG HATÁROZATAI AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG HIVATALOS LAPJA TARTALOM 6/2014. (II. 26.) AB határozat az egyes gazdasági és pénzügyi tárgyú törvények megalkotásáról,

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2011. január 21. (26.01) (OR. en) 5622/11 ENV 44

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, 2011. január 21. (26.01) (OR. en) 5622/11 ENV 44 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2011. január 21. (26.01) (OR. en) 5622/11 ENV 44 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság főtitkára részéről Jordi AYET PUIGARNAU igazgató Az átvétel dátuma: 2011. január 21.

Részletesebben

HR HÍRLEVÉL. 2010. November

HR HÍRLEVÉL. 2010. November HR HÍRLEVÉL 2010. November MUNKAÜGYI SZOLGÁLTATÁSOK RECRUITMENT / OUTSOURCING PÉNZÜGY-SZÁMVITEL CAFETERIA SZOLGÁLTATÁSOK EXPAT SZOLGÁLTATÁSOK Munkaügyi audit Munkaügyi szerviz Munkaügyi tanácsadás Munkaügyi

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-6261/2012. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-6261/2012. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-6261/2012. számú ügyben Előadó: dr. Borza Beáta dr. Csikós Tímea A vizsgálat megindítása Az Elek Városban működő Pszichiátriai Betegek Otthonában élő ellátottak

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-4273/2013. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-4273/2013. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB-4273/2013. számú ügyben Ügyintéző: dr. Zséger Barbara Az eljárás megindulása A panaszos beadványa szerint a rendőrség indokolatlanul igazoltatta, előállította

Részletesebben

GROUPAMA GÉPJÁRMŰ ASSZISZTENCIA BIZTOSÍTÁS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ

GROUPAMA GÉPJÁRMŰ ASSZISZTENCIA BIZTOSÍTÁS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ Az OTP Csoport partnere GROUPAMA GÉPJÁRMŰ ASSZISZTENCIA BIZTOSÍTÁS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÉS ÜGYFÉLTÁJÉKOZTATÓ A Groupama Biztosító Zrt. a nála egyedi gépjármű-felelősségbiztosítási szerződéssel rendelkező

Részletesebben

A MAGYAR LMBT SZÖVETSÉG VÉLEMÉNYE A BEJEGYZETT ÉLETTÁRSI KAPCSOLATRÓL SZÓLÓ T/8847. SZ. TÖRVÉNYJAVASLATRÓL. 2009. március 9.

A MAGYAR LMBT SZÖVETSÉG VÉLEMÉNYE A BEJEGYZETT ÉLETTÁRSI KAPCSOLATRÓL SZÓLÓ T/8847. SZ. TÖRVÉNYJAVASLATRÓL. 2009. március 9. A MAGYAR LMBT SZÖVETSÉG VÉLEMÉNYE A BEJEGYZETT ÉLETTÁRSI KAPCSOLATRÓL SZÓLÓ T/8847. SZ. TÖRVÉNYJAVASLATRÓL 2009. március 9. www.lmbtszovetseg.hu ÖSSZEFOGLALÓ A kilenc magyarországi melegszervezetet tömörítő

Részletesebben

HÁTTÉRANYAG AZ ALAPTÖRVÉNY NEGYEDIK MÓDOSÍTÁSÁHOZ

HÁTTÉRANYAG AZ ALAPTÖRVÉNY NEGYEDIK MÓDOSÍTÁSÁHOZ HÁTTÉRANYAG AZ ALAPTÖRVÉNY NEGYEDIK MÓDOSÍTÁSÁHOZ I. ELŐZMÉNYEK 1. A módosítás indoka Az Országgyűlés 2013. március 11-én elfogadta az Alaptörvény negyedik módosítását (a továbbiakban: Módosítás). A Módosítást

Részletesebben

Az Ön EJEB-hez benyújtott kérelme: A kérelem benyújtásának és elbírálásának folyamata

Az Ön EJEB-hez benyújtott kérelme: A kérelem benyújtásának és elbírálásának folyamata Az Ön EJEB-hez benyújtott kérelme: A kérelem benyújtásának és elbírálásának folyamata A Bírósághoz benyújtott kérelmek nagy többsége befogadásra alkalmatlan, azaz érdemi vizsgálat nélkül kerül elutasításra,

Részletesebben

Európai Beruházási Bank Csoport. Átláthatósági politika

Európai Beruházási Bank Csoport. Átláthatósági politika Csoport Átláthatósági politika 2015. március 2015. március 6. 1 / 17 Tartalomjegyzék 1. Háttérinformációk és a politika célja... 3 2. Vezérelvek... 3 Nyilvánosság... 3 A bizalom biztosítása és az érzékeny

Részletesebben

8/2004. (III. 25.) AB határozat

8/2004. (III. 25.) AB határozat 8/2004. (III. 25.) AB határozat A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Az Alkotmánybíróság jogszabály alkotmányellenességének utólagos vizsgálatára irányuló indítványok tárgyában meghozta a következő határozatot:

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE 2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSITERV-JAVASLATOK: ÁLTALÁNOS ÉRTÉKELÉS

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE 2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSITERV-JAVASLATOK: ÁLTALÁNOS ÉRTÉKELÉS EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.11.28. COM(2014) 907 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE 2015. ÉVI KÖLTSÉGVETÉSITERV-JAVASLATOK: ÁLTALÁNOS ÉRTÉKELÉS HU HU Összefoglaló Ez a közlemény összefoglalja a makrogazdasági

Részletesebben

Baleseti halál és baleseti rokkantság biztosítás

Baleseti halál és baleseti rokkantság biztosítás Baleseti halál és baleseti rokkantság biztosítás Hatályos: 2016. január 1-tôl Ügyféltájékoztató Ügyféltájékoztató Tisztelt Ügyfelünk! Jelen tájékoztatónkban szeretnénk Önnek röviden bemutatni a KÖBE Baleseti

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. h e l y t a d o k, e l u t a s í t o m.

H A T Á R O Z A T. h e l y t a d o k, e l u t a s í t o m. ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY 1139 Budapest, Teve u. 4-6. 1903 Budapest, Pf.: 314/15. Tel: (06-1) 443-5573 Fax: (06-1) 443-5733 BM: 33-104, 33-140 BM Fax: 33-133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu Szám: 29000

Részletesebben