A 21. század tanulása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A 21. század tanulása"

Átírás

1 A 21. század tanulása 1. A 21. század legjobb üzlete 1. Mi jelenti a legnagyobb biztonságot most Neked? 2. Mit tudnál tenni azért, hogy Te is megtaláld végre az életcélodat? 3. Hogyan birtokolhatod, a ma leghatékonyabb életkészségeket? 4. Mi jár még ezzel? 5. Mit veszítesz, ha nem tanulod meg ön-menedzselni magad? Aki nem alkalmaz új megoldásokat, új bajokra számíthat, mert az idő a legnagyobb újító. Minden élethelyzetnek megvan a maga baja = feladata. Francis Bacon Kisgyermekkorban a játszás, majd a tanulás és felnőtt fejjel a munka + családalapítás + élni tudás újra tanulás Ja! Hogy pont nem az életre tanítottak bennünket: o hogy nem tanultunk meg a pénzzel bánni (minek is, úgysincs mondhatod most, de tudjuk, hogy ezzel a szöveggel nem is lesz ) o az együtt élés nehézségeire sem hívták föl a figyelmünket, nem tudjuk kezelni az indulatainkat, hogy már a nyertesnyertes helyzetről ne is beszéljek,

2 o nem tanítottak önbizalmat, önmenedzselést, de még azt sem, hogy egyáltalán érünk valamit o felnőtt létünkre azt sem tudjuk, hogy mihez értünk a legjobban vagy mi lehet a nekünk való, szeretett munka. Ami a tanulást illeti, úgy tartottuk, hogy tanulni iskolás korban kell. De ami akkor kimaradt, miért ne lehetne pótolni, ráadásul olyan új és más módszerrel, ami tényleg beleférhet a munkás (vagy munka nélküli) hétköznapokba, családi élet mellett is! Elvileg az iskolákat azért hozták létre, hogy felkészítsenek az életre. Ezt a funkciójukat azonban jelenleg nem képesek betölteni. Mert azok az alapismeretek, életkészségek amelyeket otthon, illetve iskolai éveink alatt megtanultunk, a 20. századi környezetre lettek kialakítva. Nézd csak meg, ma boldogulsz azokkal a képességekkel, amiket anno belénk vertek? Hány százalékát tudod használni annak a tudásnak, a családodban, a munkádban, a gyereknevelésben vagy a pénzkezelésben? Az elmúlt évben annyira felgyorsultak a változások, hogy az oktatási intézményrendszer képtelen volt alkalmazkodni, és mára végzetesen elavulttá vált. Bármennyire időigényes és költséges az új tanulása, az önmagaddal való foglalkozás az egyetlen esélyed a túlélésre! Azt pontosan tudjuk, hogy ha egy fát akarunk nevelni, akkor a gyökerét kell öntözni és nem a leveleit. Saját növekedésünk feltételeivel viszont nem vagyunk tisztában. Az a személy, aki céltudatosan és tervszerűen cselekszik, vonzza magához a lehetőségeket. Ha erősen hiszel magadban, abban amit csinálsz és amit csinálni akarsz, nincs olyan akadály, amit ne tudnál leküzdeni. Ha eddig nem tetted, legyen ez a mai az a nap, amelyen elhatározod, hogy nem sodródsz tovább.

3 2. Mit tudnál tenni azért, hogy Te is megtaláld végre az életcélodat? Tanulni saját magunkat, magunkról, magunknak! Ez akkor egy önző-képző mondhatnád! Igen, egy egészséges önző-képző, önfejlesztő tanulás. És megszeretheted a tanulást, ha régebben nem is szeretted. A tanulás is művészet, rá kell hangolódni és foglalkozni kell vele Legalábbis érdemes, mert amire figyelmet és energiát áldozunk, az növekedik vagyis, egy idő után már nem hagyjuk kárba menni a ráfordított időt, ezért inkább neki állunk Sokan egy konyhai elektromos berendezéshez jobban értenek, mint saját működésükhöz. Hogyan szól az agyunk nyelve? Ha csak tudatosítod, hogy Te milyen személyiségtípus vagy, hogyan szeretsz és tudsz tanulni, vagyis mi az agyad nyelve, már tettél a tanulásod érdekében. Az NLP (Neuro Lingvisztikus Programozás) szerint mindenkinek megvan a saját jellemző tanulási típusa: - egyesek hallás után (az emberek 25% - a auditív), nekik pl. nagyon hasznos a hanganyag, hangos olvasás), - mások vizuális típusúak (35%), látniuk kell, jegyzetelni, fontos a szöveg és/vagy a kép, könyvekből, filmekből tanulnak a legjobban, - de lehet, hogy az élményekből, a tapasztalatokból, modellezéssel (kinesztetikus úton 40%) rögzül leginkább..

4 Hogy fér össze a tanulás a biztonsággal? Nem az a biztonság, ha fedél van a fejed fölött, van működő párkapcsolatod és még a munkahelyedre is bejárhatsz. A mai létbizonytalanságban, bármelyik pillanatban kiderülhet, hogy már nincs szükség rád a biztosnak vélt munkahelyen, elárverezik a házad vagy költözni kell és a legtutibb kapcsolatod is megszűnhet... Ha jól akarsz élni, szépen és értelmesen, egyetlen gondolatot törölj ki az agyadból. Ez így hangzik: Mindennek mások az okai! Müller Péter A magadba fektetett tudás, a hited és a kitartásod jelenti a legnagyobb biztonságot, a túléléshez, az újrakezdéshez. Gyökeres változtatásra van szükség a szemléletben és a gondolkodási szokásokban is. Nem riogatni akarlak, de inkább ijedj most meg és jegyezd meg ezt az örök érvényű szabályt, mintsem hoppon maradj! Szerezd meg azt a bizonyos kurázsit és tanuld magad a legújabb és leggyorsabb módszerrel, légy felkészülve a tudás alapú társadalomra! Újra az iskolapadba?

5 3. Hogyan birtokolhatod, a ma leghatékonyabb életkészségeket? Tudtad, hogy a boldogság 5 komponense közül az első a tanulás? (A másik négy: kapcsolódj, mozogj, figyelj, adj!) Kihívás. Tágíthatod a határaidat, rugalmasságot tanulsz, amire az élet bármely területén szükséged van. Mersz lépni, megpróbálod és elvégzed! Önbizalom növelő, mert látod, hogy mire vagy képes. És erre a helyzetre emlékeztetheted magad, máskor is megcsináltad, most is képes vagy rá! Élvezetes tevékenység, legalábbis ha azzal foglalkozol, amihez kedved van, ahhoz gyűjtesz információkat, arra gyúrsz, amire szükséged van. Hogy még jobban menjen! Végeredményben a boldogságodra gyúrsz, ha újra tanulsz! Ma mi jut eszedbe a tanulás szó hallatán? o kemény, hideg iskolapad, o megmondó és kioktató tanárokkal, o számon kérő leckékkel, o soha többet nem akarom hozzáállással? Itt most új szelek fújnak. Az oktatás a küldetésed fölfedezéséről szól, hogy a feladataidat a legjobb képességeiddel végezd, hogy amit szeretsz, azt csináld.

6 A 21. századba ÚJ-fajta tanulási kultúra költözött, hiánypótló az ONLINE TANULÁS vagy E-learning, E-teaching. Forradalmi ez a kevert tanulási forma, ahol is tutorálással kibővített elektromos tanulásról van szó. (A tutor/képző/oktató magyarul pártfogó, gyámolító, védő személy.) Ott lesz melletted és mégse. Nem kell megfizetned a jelenlétét, a terembérlet is elmarad és mégsem csak egy könyvet vagy cdt kapsz, amit egyedül kell feldolgoznod. Tény, hogy ma sokkal többen áldoznak tréning anyagra, személyiségfejlesztő és siker könyvekre, meg is van az akarat, hogy eztán majd másképp csinálják És vagy a fiókban porosodik jól eldugva (folyamatosan bűntudatot okozva) vagy egyszerűen nem válik az illető a saját maga hajcsárává mert az nehéz. Egyedül nagyon nehéz. Még akkor is, ha azzal kecsegtetnek, hogy majd 3 hónap múlva vállalkozóvá válsz, vagy egy tutti könyv elolvasása után tökéletesen el tudod adni magad a piacon Ha úgy tanulsz, mint régen, hogy valaki azért fogja a kezed, még ha virtuálisan is, hetente számonkér vagy ha rád is bízza a házi elkészítését, de mindenképpen elvárja - akkor te szívesebben és felelősséggel elkészíted azt. Tartozol valahová, egy tanulócsoporthoz, ami igenis a mai világban, nekünk középkorúaknak még nagyobb büszkeséget kellene hogy jelentsen, mint a fiatalságnak. Bár remélem, hogy köztük is elitnek minősül. Ha valakinek van önbizalma, tudja mi akar lenni, és van is hozzá kitartása szerintem vonzó tulajdonságok ezek és ettől az egyén csak még izgalmasabbá válik! Életkészségeket tanulni nem olyan egyszerű, mint az almás pite receptje, de nem is túl bonyolult. A lényeg Benned, a személyiségedben van, az általános szakmai kérdéseken és feladatokon túl a Te saját válaszaidból születik a folyamat, amit ketten Te és én nevelünk.

7 Miért jobb neked ez a korábbi megszokott tanulásnál? Nem kezdő vagy, van már egy csomó tapasztalatod, jártasságod az élet dolgaiban. Az online tanulással újra az iskolapadba kerülsz, de most már az igazi felnőttséged titkait keresed, azt tanulod, ami érdekel, amire szükséged van. A net tanterem szabadabb és tágasabb, rugalmasabb és életrevalóbb. Olyan mentalitást, új szemléletet veszel föl, amik a TE függetlenségedet, akár egy új munka választását, megteremtését készítik elő! Ugyanis más hozzáállást kíván ez a tanulási módszer, mint a régi. Olyan modellváltás ez, ahol a fókusz áttér a tanításról a tanulásra, a trainigről a learningre. Itt az egyén, a tanuló, vagyis TE vagy a hangsúlyos. A legjobb barátja-tanulótársa lehetsz Önmagadnak, mert az ÖNISMERETEDET mélyíti, fölfedezheted az erősségeidet, amik eddig rejtve voltak és még inkább támaszkodhatsz rájuk. A sikeres és nem sikeres emberek közti különbség: a nem sikeres ismeri már önmagát, minek vállaljon felelősséget, úgyis mindegy, majd akkor tanul, ha lesz rá ideje, nem Ő dönt, hanem mások osztják be az idejét, és nem akar felnőni, bár ez nem tudatos. A sikeresek a fentiek ellenkezőjét teszik.

8 4. Mit nyersz még, ha online tanulásra adod a fejed? 1. FELELŐSSÉG-et A nagyság ára a felelősség. Winston Churchill Ismersz-e olyan embert, aki felnőtt korában sem vállalja tetteiért a felelősséget vagy akár önmagát (saját arcát) sem meri vállalni? Ha tanuló vagy, saját tanulásod iránt vagy felelős. Nem áll a tanár a hátad mögött és nem kapsz körmöst sem, ha nem akarod megcsinálni a feladatot. Ha nem csinálod, a Te felelősséged, hogy nem is boldogulsz De van segítség, ha megtanulsz kérni, kérdezni! Ez is tanulható, rá lehet szokni, csak akarni és gyakorolni kell! Aki kérdez, öt percig ostoba, aki sosem kérdez, örökké az marad! Harry Lorayne 2. IDŐGAZDÁLKODÁS-t Régen a hagyományos oktatási rendszerben sok időt elpazaroltunk. Ma nem időt eltölteni ülsz le a virtuális osztályterembe. Pont az ellenkezőjét teheted, a Te ritmusodban ugyan, de beosztással, tudatosan használhatod az idődet. Te nagyjából jól osztod be az idődet? Egyáltalán beosztod? Tudod mikor vagy aktív állapotban és mikor engedhetsz a lazításnak? A milliomosoknak is csak 24 órából áll a napjuk, egy irodai dolgozónak, sőt még a kismamáknak is. Akkor mit csinálnak másképpen ők, mint mások? Egyik fogás, az időbeosztásuk.

9 Ha önmagadnak teremted meg az időt, akár meglopod, akár kényelmesen ülsz neki, láthatod és tudatosíthatod, hogy van hatalmad önmagad felett. Ez fantasztikus érzés, az önmagadba vetett hitet erősíti és a körülötted élőkben is azt a benyomást kelti, hogy Te megcsinálod, amit akarsz! (Előbb- utóbb békén hagynak, uram bocsá, tisztelni fognak ezért. Csak Te tarts ki!) Kiállni önmagunkért, saját időt kreálni úgy, hogy eddig nem volt, ez már az igazi nagy felnőtt bevállalósdi. A sikeres ember az alatt az idő alatt halad előre, amit mások elpazarolnak. Henry Ford még azt is mondta, hogy mindenki fiatal marad, aki tanul. 3. DÖNTÉSKÉPESSÉG Sokan mit nem adnának ezért! Egyes helyzetekben, választható programok közül, de csak egy pulcsi vásárlásakor is mekkora képesség ez! 14 évesen nem tudhattad, hogy mi szeretnél lenni, lehet ma sem. De most már tanulsz önismeretet és el fogod tudni dönteni, hogy mi az, ami Téged vonz, amiben a legjobb vagy és amit szívből csinálnál. Azt szokták mondani: "Hallgass a szívedre!". De mi van, ha a szíved mindig ugyanazt a baromságot mondja újra és újra? Mi van, ha nem hagyatkozhatunk a szívünkre? Ha nekünk az eszünkre kellene hallgatnunk? True Blood - Inni és élni hagyni A döntések ott születnek meg, ahol a megfelelő információk rendelkezésre állnak. Ha tehát minél többet tudsz egy bizonyos dologról, annál jobban tudsz dönteni. Külső ellenőrzés, beleszólás nélkül is magabiztosan el tudod végezni a munkádat, sőt megtanulhatod a saját magad kontrollálását is.

10 Dönteni mindig kell, és azzal is döntesz, ha nem döntesz valami mellett. Dönts jól, dönts a fejlődésed mellett! 4. KOMPETENCIA A munkaerő piacon, a munkavállalás és a siker szempontjából is az egyik kulcstényező a kompetencia. A hozzáértés több, mint az, hogy ellátod a munkádat. Jól tudsz dönteni, meg tudod állapítani, hogy mi fontos és mi nem, prioritás szerint tudod végezni vagy delegálni a feladatokat és céltudatosan tudsz összpontosítani arra. Lehetsz egy terület szakértője, ha azzal a témával sokat foglalkozol. Ilyen pl. ha szakdolgozatot írsz, a legtöbbet Te tudsz akkor a témáról. A kompetenciák fejlesztése, beépítési rutinjának elsajátítása képzési feladat, a Te személyiségedet gazdagítják. 5. ÖNÁLLÓSODÁS Viszlát azoknak, akik arra várnak, hogy megmondják nekik. Ugyan van ütemterv, tematika és segítség, mégis nagy fokú önállóságra van szükség: pl. magadtól ülj le és tanulj, ne a hajcsár hatására. Nem kapsz kész halat, hanem megtanulod a hálódat kivetni ha akarod! Ne légy passzív fogyasztó! tanít az online tanulás. Itt és most a tv távirányítója helyett, mérték utáni indivizualizált tanulásban lesz részed. A lustaság, a komfort zóna eztán nem ismert fogalmak lesznek, helyettük az aktív élet eredményeként jártasság, magabiztosság és életrevalóság születik. Folyamatosan tanulj. Tudj meg többet a számítógépekről, a járművekről, a kertészkedésről, bármiről. Sose hagyd ellustulni az agyad. "Egy tétlen agy az ördög munkaterepe." És az ördög neve Alzheimer. Ismeretlen

11 A 21. század virtuális osztálytermében tanulhatsz: - olyan ÉLETKÉSZSÉGEKET, ÖNISMERETET, amit az általános képzésben nem kapsz meg - a leg-gazdaságosabban: mert bárhol élsz nem akadály, nincs utazási költség és az ezzel járó plusz kiadások (mint pl. nem tervezett vásárlások stb.) nem kell fizetned a terembérlésért, az előadókért - a magad alkotta IDŐBEOSZTÁSSAL, Te leszel saját főnököd! (Kicsit megízlelheted, milyen egy magán vállalkozás, ha eddig még nem ismerted ) - KÉNYELMESEN: akár ágyból vagy a kertedben tanulhatsz! nem vagy összezárva olyan emberekkel, akikkel nem szívesen lennél együtt, nem kell kiöltöznöd, frizura, smink elmaradhat - ez mennyi spórolás - nem kell bébiszitter, és nem fogsz hiányozni otthonról. Csak kivonod a forgalomból magadat, kis időkre! Ennél a tanulási formánál nem ismerek gyorsabb információ felvételt és gazdaságosabbat sem. Biztonságos, hiszen ki sem lépsz az utcára, házhoz jön a tudás. Speciális készségekre teszel szert, és abban a témában képezheted magad, amire szükséged van. Gondoltad volna évekkel ezelőtt, hogy tanulható az önbizalom vagy az ön-menedzselés? Hogy rájöhetsz tanulás útján arra, hogy mi az életcélod? Hogy magadat kell tanulnod Napóleon helyett?

12 Köszönöm Neked az idődet és figyelmedet, remélem, hogy így már bátrabban adod be a derekadat a tanulásba. S ami a legfontosabb, hogy belátod, hogy enélkül is lehet élni, de nem érdemes! És ettől boldog leszek? kérdezhetnéd Sokan mondják, hogy majd ha mindenem meglesz, akkor boldog leszek pedig épp fordítva működik: ha boldog vagy, bármit képes vagy megszerezni. A boldogság (elégedettség) egy része pedig, ha a hála a szokásoddá válik. Hálád jeléül szívesen venném, ha továbbítanád ezt a tanulmányt, így Te is adhatsz másoknak! Szeretettel a Te személyiségedért! Jakab Gyöngyi sikeres újrakezdés coach

A gyermekek születése nem a szüléssel kezdódik és ér véget!

A gyermekek születése nem a szüléssel kezdódik és ér véget! Védónó szakirány A gyermekek születése nem a szüléssel kezdódik és ér véget! SZTE EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI ÉS SZOCIÁLIS KÉPZÉSI KAR Veronika, a kismama mindent tudott a szülésről, mert jól felkészítették rá.

Részletesebben

Mi történik, ha megrendelem a varrótanfolyami anyagot? Hogyan tanuljak meg varrni online? Ki(s)okosító, ha még nem rendeltél soha!

Mi történik, ha megrendelem a varrótanfolyami anyagot? Hogyan tanuljak meg varrni online? Ki(s)okosító, ha még nem rendeltél soha! Mi történik, ha megrendelem a varrótanfolyami anyagot? Hogyan tanuljak meg varrni online? Ki(s)okosító, ha még nem rendeltél soha! Http://evivarrodaja.shp.hu Évi varrodája Évi és Nóri 2 Mi történik, ha

Részletesebben

Tanulj meg angolul 6 hónap alatt az IMPREVO-val! Essentials

Tanulj meg angolul 6 hónap alatt az IMPREVO-val! Essentials Tanulj meg angolul 6 hó alatt az IMPREVOval! Essentials Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék 2. Miért született meg ez az Ebook? 3. Miért éppen 6 hó? 5. hogyan használjam az IMPREVOt? 11. 200 os ütemterv

Részletesebben

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja

Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Írnod kell kislányom, erre születtél! Írnod kell kislányom, erre születtél! visszhangzik fülemben Édesanyám hangja Tudom Édes, írnom kellene, de bajban vagyok. Talán azt a témát kéne papírra vetnem, amit

Részletesebben

Miért olyan fontosak a pénzzel kapcsolatos érzelmek? Nők, pénz, érzelmek...

Miért olyan fontosak a pénzzel kapcsolatos érzelmek? Nők, pénz, érzelmek... Miért olyan fontosak a pénzzel kapcsolatos érzelmek? Nők, pénz, érzelmek... A pénz-érzelmekkel kapcsolatos, országosan egyedülálló felmérést kezdeményezte, készítette és a tanulmányt írta 2011 szeptemberében

Részletesebben

17 ELUTASÍTÁSOK KEZELÉSE

17 ELUTASÍTÁSOK KEZELÉSE 17 ELUTASÍTÁSOK KEZELÉSE A legnagyobb ellenségünk a Közvetlen Értékesítés/Network Marketing/MLM üzletben, az elutasítástól való félelem. Amiatt aggódunk, hogy vajon mit fognak gondolni az emberek az ajánlatunkról.

Részletesebben

Tanulási stílus kérdőív

Tanulási stílus kérdőív Szitó Imre(1987) A tanulási stratégiák fejlesztése, Iskolapszichológiai füzetek, 2.sz. ELTE Tanulási stílus kérdőív Olvasd el figyelmesen az alábbi mondatokat. Döntsd el, hogy az öt válasz közül melyik

Részletesebben

1. Hipnotikus Csábítás technika: Benned van az erő. Nicholas Victor www.csabitasakademia.com

1. Hipnotikus Csábítás technika: Benned van az erő. Nicholas Victor www.csabitasakademia.com 1. Hipnotikus Csábítás technika: Benned van az erő Nicholas Victor www.csabitasakademia.com Tartalom: 1. Hipnotikus Csábítás technika:... 2 Benned van az erő... 2 Nicholas Victor www.csabitasakademia.com...

Részletesebben

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére.

Ők ugyanis a sérült gyerekük mellett óvodát működtetnek szintén sérült gyerekek részére. Idegesített, hogy nem tudják diagnosztizálni. Hát az orvostudomány nem tud semmit?" Egy család, amelynek tagjai megszakadnak a munkában, elviselik az elviselhetetlent, küzdenek a fogyatékkal, és közben

Részletesebben

A pénzről- és a közösségről

A pénzről- és a közösségről A pénzről- és a közösségről (Hetedik nyilvánosságra hozott csatornázás: Öreg és Margaréta. 2009 febr. 27.) Margaréta látja azt az épület-modellt, - Dobogókő központi helyén, amit korábban megálmodott.

Részletesebben

ERKÖLCSTAN. 1-4. évfolyam

ERKÖLCSTAN. 1-4. évfolyam ERKÖLCSTAN 1-4. évfolyam Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak a fejlesztése,

Részletesebben

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó

A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com. Korrektúra: Egri Anikó A cikkeket írta: Károlyi Veronika (Ronyka) www.varazslatostitkok.com Korrektúra: Egri Anikó 2 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 3 Az összefogás döbbenetes ereje... 4 Depressziós helyett bajnok... 6 Na

Részletesebben

A boldog felhasználó

A boldog felhasználó A boldog felhasználó Ingyenes e-book, a Felhasználó Update csapattól Írta: Vidi Rita Mi a különbség a begyakorolt, monoton, örökké félelmetesnek tűnő felhasználás, és a tudás alapú, céltudatos, örömfelhasználás

Részletesebben

Tanulásmódszertan. Oroszlány Péter: Tanulásmódszertan c. könyve alapján Készítette: Csányi Ágnes

Tanulásmódszertan. Oroszlány Péter: Tanulásmódszertan c. könyve alapján Készítette: Csányi Ágnes Tanulásmódszertan Oroszlány Péter: Tanulásmódszertan c. könyve alapján Készítette: Csányi Ágnes Fő céljaink 1. Tanulásra alkalmas állapot kialakítása. 2. Tanulási módszerek megismerése. 3. Fentiek helyzetünkhöz,

Részletesebben

II. 4. Milyen férfira vágynak a boldog párkapcsolatot kereső (és arra alkalmas) nők? 106 II. 5. Szűrési technikák pénz, idő, érzelmek megóvása 111

II. 4. Milyen férfira vágynak a boldog párkapcsolatot kereső (és arra alkalmas) nők? 106 II. 5. Szűrési technikák pénz, idő, érzelmek megóvása 111 TARTALOM Köszönetnyilvánítás 7 Előszó 9 Bevezetés (később nem ismétlődő információk) 11 I. Csajozás, avagy ismerkedési és hódítási alapismeretek 19 I.1. Belső világod 20 I. 1. A. Küzdd le a félelmeidet!

Részletesebben

Üdvözlünk Isten családjában!

Üdvözlünk Isten családjában! welcome_layout 1 2015.07.28. 14:26 Page 1 Üdvözlünk Isten családjában! Amikor Jézust elfogadod Megváltódnak, Isten családjának tagja leszel. Isten azt akarja, hogy gyermekeként növekedj az Ő megismerésében,

Részletesebben

Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: www.alaje.

Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: Válasz: Kérdés: www.alaje. Kérdés: Mit jelent az, hogy a mostban élni? Válasz: Nem a múltban élést jelenti. Nem a múltban élést, ahol negatív blokkok, negatív gondolatok, negatív érzelmek, félelmek, negatív programok, babonák, negatív

Részletesebben

Csillag-csoport 10 parancsolata

Csillag-csoport 10 parancsolata Csillag-csoport 10 parancsolata 1. Nagyon jól érezd magad mindig, mert ilyen hely nem lesz több a világon. (Panka) 2. Próbálj meg normálisan viselkedni, hogy ne legyenek rád dühösek. (Vince) 3. Kitartóan

Részletesebben

Az első feladat. 2016. február 21 - START!

Az első feladat. 2016. február 21 - START! Az első feladat Figyelmeztetés: Jelen program tartalma informatív jellegű, nem helyettesíti a szakorvosi tanácsadást és kezelést, nem orvosi kézikönyv. Intenzív testedzés kezdetekor és életmód váltás megkezdése

Részletesebben

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András

Joachim Meyer. Bot. A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Fordította: Berki András Joachim Meyer A vívás szabad lovagi és nemesi művészetének alapos leírása (1570) Bot Fordította: Berki András A botról Az ötödik, és egyben utolsó fejezete ennek a könyvnek, amiben elmagyarázom és röviden

Részletesebben

Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk

Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk Sági Zoltán Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk A világgal való elsődleges tárgykapcsolatunknak - a szülő-gyermek kapcsolatnak - alapvető szerepe van személyiségünk

Részletesebben

A Bálint Márton Általános- és Középiskola Újsága

A Bálint Márton Általános- és Középiskola Újsága II. évfolyam 10. szám 2007. JÚNIUS A Bálint Márton Általános- és Középiskola Újsága Előszó Itt az év vége! Mindannyian elfáradtunk. A vizsgák, küzdelmek a jobb jegyért lekötötték minden energiánkat. Ezért

Részletesebben

Prológus. Vigyázz, ez a könyv maga Albert, ha belelépsz, nem akarsz majd kijönni!

Prológus. Vigyázz, ez a könyv maga Albert, ha belelépsz, nem akarsz majd kijönni! Prológus Vigyázz, ez a könyv maga Albert, ha belelépsz, nem akarsz majd kijönni! Albertben megvan Sherlock Holmes kíváncsi természete, a külseje viszont Watsonra emlékeztet. Hanyag eleganciával öltözik,

Részletesebben

Egy éve a BÁNKIn. Közvélemény kutatás v2010.7.24. Ötletgazda: Shadow. Készült a BÁNKI HÖK weblapján keresztül.

Egy éve a BÁNKIn. Közvélemény kutatás v2010.7.24. Ötletgazda: Shadow. Készült a BÁNKI HÖK weblapján keresztül. Egy éve a BÁNKIn Közvélemény kutatás v00.7. Ötletgazda: Shadow Készült a BÁNKI HÖK weblapján keresztül. http://hok.banki.hu Hallgatók a hallgatókért ./mechatronika Tanulni kell sokat, mert hirtelen jönnek

Részletesebben

HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. MÁRCIUS 28.

HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. MÁRCIUS 28. HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. MÁRCIUS 28. Tartalomjegyzék A. Nevelési program...2 1 A nevelő-oktató munka alapelvei, területei...6

Részletesebben

Miért tanulod a nyelvtant?

Miért tanulod a nyelvtant? Szilágyi N. Sándor Mi kell a beszédhez? Miért tanulod a nyelvtant? Nyelvtani kiskalauz (Részletek a szerző Ne lógasd a nyelved hiába! c. kötetéből, Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége, 2000) 2. rész Térjünk

Részletesebben

8 AZ ESZKÖZÖK HASZNÁLATA

8 AZ ESZKÖZÖK HASZNÁLATA 8 AZ ESZKÖZÖK HASZNÁLATA Minden szakma és foglalkozás használ valamilyen eszközt a munkájuk megkönnyítésére. Az ács kalapácsot használ, a sebész szikét, és a pilóta iránytűt (navigációs rendszert). A Network

Részletesebben

Segítség! FH Wiener Neustadt

Segítség! FH Wiener Neustadt Segítség! FH Wiener Neustadt Sziasztok! Amikor én jelentkeztem Wiener Neustadtba, volt egy lány, aki rengeteget segített. Ő már ott tanult a főiskolán, és mindent elmesélt az ottani életről, a fontos tudnivalókról,

Részletesebben

Kedves KONTRASZTBAN X-FAKTOR GIRLZ

Kedves KONTRASZTBAN X-FAKTOR GIRLZ A csodás fotók Borzi Viviennek köszönhetően születtek, aki arra törekszik, hogy fiatalos, élettel teli képeket tárjon a szemünk elé. Vivien 16 éves kora óta fotóz, s először víz alatti munkáival vált ismertté.

Részletesebben

AZ ÉLET KENYERE. Énekek: 323,6; 326,2.4-5; 328

AZ ÉLET KENYERE. Énekek: 323,6; 326,2.4-5; 328 Pasarét, 2015. december 20. (vasárnap) családi karácsony PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Takaró János AZ ÉLET KENYERE Énekek: 323,6; 326,2.4-5; 328 Alapige: János 6,32-35 Jézus pedig így válaszolt nekik:

Részletesebben

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból?

- Hétévesen kezdtél hegedülni. Volt aki zenei múlttal rendelkezett a családban és ennek hatására kezdtél el tanulni vagy teljesen önszántadból? Balczó Péter operaénekessel, a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház oszlopos tagjával, a nagykörúti Szamos Cukrászdában találkoztam. Észnél kell lenni, hiszen interjúalanyaimnak általában fogalmuk

Részletesebben

Szolgáló. Szabadságra születve

Szolgáló. Szabadságra születve Szabadságra születve A szabadság, mint fogalom, mint emberi érték él évezredek óta társfogalmakkal egyetemben ereinkben. A szabadság önmagában hordoz minden igaz értéket, így a békességet, szeretetet,

Részletesebben

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM tanulás egész SZK_106_29 é n é s a v i l á g életen át modul szerzője: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYM 418 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári

Részletesebben

KIFOGÁSKEZELÉS. Ellenvetések, kifogások kezelése

KIFOGÁSKEZELÉS. Ellenvetések, kifogások kezelése KIFOGÁSKEZELÉS Ellenvetések, kifogások kezelése Miért fontos a kifogásokat jól kezelni? A kifogás = információigény a döntéshez A kifogások burkolt kérdések ; Biztos, hogy legális üzlet? Működik ez az

Részletesebben

Szeretettel Hargitai Ágnes

Szeretettel Hargitai Ágnes Minden korszakunk lezárása egy számvetéssel ér véget. Bármilyen nehéz időszakot is éltünk meg, jól esik visszatekinteni az elmúlt pillanatokra, hiszen a nehézségek ellenére szebbé is tették életünket.

Részletesebben

MAYA HOROSZKÓP József Attila 1905 április 11. nap-jegy jegy: 6-GYÍK (Kan Kan) év: KELET-10 13-napos ciklus: 1-ESŐ (Cauac Cauac) éjszakai uralkodó: 3 Vénusz-fázis: ESTI CSILLAG 2 BEVEZETÉS Mezoamerika ókori

Részletesebben

Kulcsok a megértéshez

Kulcsok a megértéshez Kulcsok a megértéshez Egyre nagyobb az érdeklődés a spirituális ismeretek, a misztikus kapcsolatok, és a nem tudományos gyógyítás iránt. Ez a tény jelzi, hogy valami történik, s ezt sok ember érzi. Valami

Részletesebben

7 TERMÉKHASZNÁLAT ÉS ELADÁS

7 TERMÉKHASZNÁLAT ÉS ELADÁS 7 TERMÉKHASZNÁLAT ÉS ELADÁS Ez a téma nagyon nyilvánvalónak tűnhet, de tapasztalataim szerint ez az egyik legfélreértettebb része az üzletnek. Minden üzlet, vállalkozás, cég elad valamit. Rendszerint megoldást

Részletesebben

ÖSSZEGZÉS. Hatodik, befejező rész

ÖSSZEGZÉS. Hatodik, befejező rész ÖSSZEGZÉS Hatodik, befejező rész Figyelmeztetés: Jelen program tartalma informatív jellegű, nem helyettesíti a szakorvosi tanácsadást és kezelést, nem orvosi kézikönyv. Intenzív testedzés kezdetekor és

Részletesebben

Ajkai Szakképző iskola és Kollégium Pedagógiai Program

Ajkai Szakképző iskola és Kollégium Pedagógiai Program Ajkai Szakképző iskola és Kollégium Pedagógiai Program. Nagy Zoltán igazgató Tartalomjegyzék Bevezető... 6 1. Az iskola jogállása... 7 2. A nevelő munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai... 8 2.1.

Részletesebben

Stratégiai Főosztály 2. sz. melléklet. Magyarország pozíciós alapelvei a Közös Agrárpolitika jövőjéről

Stratégiai Főosztály 2. sz. melléklet. Magyarország pozíciós alapelvei a Közös Agrárpolitika jövőjéről Stratégiai Főosztály 2. sz. melléklet Magyarország pozíciós alapelvei a Közös Agrárpolitika jövőjéről A magyar mezőgazdaság számára 2004-től a közös agrárpolitika meghatározó szereppel bír. A közösség

Részletesebben

EDUCATIO 1997/1 INNOVÁCIÓ ÉS HÁTRÁNYOS HELYZET

EDUCATIO 1997/1 INNOVÁCIÓ ÉS HÁTRÁNYOS HELYZET INNOVÁCIÓ ÉS HÁTRÁNYOS HELYZET A könyv szerzője a rotterdami pedagógiai intézet és szolgáltató központ igazgatója, s egyben a groningeni egyetem professzora. Témája a címben is megjelölt hátrányos helyzet

Részletesebben

Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Módszertani útmutató mentorok számára az. Elektronikus írástechnika III. kurzus szakmai gyakorlatához

Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Módszertani útmutató mentorok számára az. Elektronikus írástechnika III. kurzus szakmai gyakorlatához B/V. Külsı szakmai gyakorlat kidolgozása (tananyagának, tematikáinak, módszertani útmutatóinak kidolgozása a mentorok számára) Bertóthyné dr. Végvári Erzsébet: Módszertani útmutató mentorok számára az

Részletesebben

Bevezetés (Az ember élete)

Bevezetés (Az ember élete) Tartalom A mű második felét adó 'Az ember élete' könyv bevezetése: miért van rá szükség, miről szól, mik a legfontosabb jellemzői. Miért nehéz az embernek a modern világban megtalálnia, hogy hogyan éljen?

Részletesebben

17/2010. sz. jegyzőkönyv

17/2010. sz. jegyzőkönyv 17/2010. sz. jegyzőkönyv Készült: Alsózsolca Város Polgármesteri Hivatalban megtartott rendkívüli képviselő-testületi ülésről, mely 2010. november 2-án 17 órakor kezdődött Jelen vannak: Zsiros Sándorné

Részletesebben

GR tanfolyam vélemények

GR tanfolyam vélemények GR tanfolyam vélemények (amiket, ha te is csatlakozol, a zárt oldalon élesben olvashatsz majd) A véleményeket rendhagyó módon nem a végén, hanem a 13. leckénél, egy szusszanásnyi időt adva kérem remélem,

Részletesebben

2016. február INTERJÚ

2016. február INTERJÚ INTERJÚ Az Élet szép Az AMEGA beszélgetőpartnere: Dr. Kánitz Éva Főorvos Asszony, milyen családi indíttatással került az orvosi pályára? Mindig azt gondoltam, hogy az a legszebb dolog a világon, ha az

Részletesebben

nehezebb elérni, hogy anyanyelvűtanárok elmenjenek taníjól akik nemcsak a ""LJu_.n...1..1.~u.IU.~"-''-'-'-

nehezebb elérni, hogy anyanyelvűtanárok elmenjenek taníjól akik nemcsak a LJu_.n...1..1.~u.IU.~-''-'-'- 810 VALÓSÁG nyelven vannak. Úgyhogy a tanulmányait, a továbbtanulását és a szakmáját ez nagymértékben személyiség fejlődését szintén. E: Mindenhol ilyen sikeres ez a program? B A: Nem mindenhol sikeres,

Részletesebben

Írta: Gömöry Kati. Ahhoz, hogy a hirdetésed magára vonja a figyelmet, legjobb, ha megszólítod a célcsoportodat. Ennek többféle módja van:

Írta: Gömöry Kati. Ahhoz, hogy a hirdetésed magára vonja a figyelmet, legjobb, ha megszólítod a célcsoportodat. Ennek többféle módja van: 10 profitnövelő Facebook hirdetés tipp Karácsonyra Hirdetsz a Facebookon, de szeretnél még eredményesebb lenni? A titok a részletekben rejlik. Talán nem is sejted, milyen sok múlik azon, ha néhány dolgot

Részletesebben

Gyarmati Attila http://napiminimum.hu. Ki az az ember, aki életemben a legnagyobb pozitív hatással volt rám?

Gyarmati Attila http://napiminimum.hu. Ki az az ember, aki életemben a legnagyobb pozitív hatással volt rám? 1 Célmegvalósítás 1.1 Értékeim Kerülj képbe önmagaddal: Mi az, ami igazán fontos Nekem? Miért? Mik a legnagyobb erősségeim? Akik jól ismernek, azok milyen erősségeimről tudnak? Mi az, amit igazán szeretek

Részletesebben

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI?

MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? MIÉRT SZERETNÉK SZOCIÁLIS MUNKÁS LENNI? Érdekesnek tűnik egy dolgozat címét kérdésként feltenni. Ez számomra azt jelenti, hogy nem egy szokványos házi dolgozatról beszélünk. Amióta Kocsis tanárnő feladta

Részletesebben

9 üzleti fogás. PLUSZ Gyakorlati Segédlet. a fogások. alkalmazásához. amivel megnöveled terméked vagy szolgáltatásod értékét a vásárlók szemében

9 üzleti fogás. PLUSZ Gyakorlati Segédlet. a fogások. alkalmazásához. amivel megnöveled terméked vagy szolgáltatásod értékét a vásárlók szemében PLUSZ Gyakorlati Segédlet a fogások! alkalmazásához 9 üzleti fogás amivel megnöveled terméked vagy szolgáltatásod értékét a vásárlók szemében Tanulmány + Gyakorlati Segédlet az OkosVállalkozás-tól www.okosvallalkozas.blog.hu

Részletesebben

Gyakorlati képzés az iskolában és a gazdaságban

Gyakorlati képzés az iskolában és a gazdaságban 46 Kurucz Orsolya Gyakorlati képzés az iskolában és a gazdaságban A szakpolitika és a gazdaság szereplői által gyakran hangoztatott igény, miszerint a fiatalok gyakorlati képzése a felsőbb évfolyamokon

Részletesebben

MÁRIA engesztelő népe 1 166, 257-258.

MÁRIA engesztelő népe 1 166, 257-258. MÁRIA engesztelő népe 1 MÁRIA öröksége: az engesztelő nép A magyarság önazonossága, mint engesztelő áldozat, szeretni, ahogy az Úr szeretett minket, Magyarország őrangyalának kezét fogva! Kedves Testvérek

Részletesebben

Családakadémia Hírlevél

Családakadémia Hírlevél Családakadémia Hírlevél 57. szám digitális változat Tartalom: Csak 9 februári hétvége Csak 8 Visszatekintés Csak 6 Jegyesoktatás Elnökségi ülés Szervezői tapasztalatcsere Közérdekű hirdetmények Bizalompedagógia

Részletesebben

Hogyan vezesd jól a céged? 1/12 Írta: Dr. Nemes Imre

Hogyan vezesd jól a céged? 1/12 Írta: Dr. Nemes Imre Hogyan vezesd jól a céged? 1/12 Hogyan vezesd jól a céged? 2/12 HOGYAN VEZESD JÓL A CÉGED? Miről szól ez az írás? Cégvezetőként számos dologra kell odafigyeled azért, hogy a piac diktálta versenyben, a

Részletesebben

J E G Y ZİKÖNYV. Készült: Vasmegyer Önkormányzat Képviselıtestületének 2010. február 24-én 17 00 órai kezdettel megtartott ülésérıl

J E G Y ZİKÖNYV. Készült: Vasmegyer Önkormányzat Képviselıtestületének 2010. február 24-én 17 00 órai kezdettel megtartott ülésérıl J E G Y ZİKÖNYV Készült: Vasmegyer Önkormányzat Képviselıtestületének 2010. február 24-én 17 00 órai kezdettel megtartott ülésérıl Jelen vannak: Vass Imre polgármester Dr. Márton László alpolgármester,

Részletesebben

2.) Napirend: A Szociális rendelet megalkotása

2.) Napirend: A Szociális rendelet megalkotása 2.) Napirend: A Szociális rendelet megalkotása Keller László el terjeszt ként tájékoztatja a Képvisel -testület tagjait, hogy a rendeletet második olvasatban tárgyalják, miután a bizottsági ülésekre kézhez

Részletesebben

TANÉVZÁRÓ. Újpest-Belsőváros. 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja. Juhász Emília

TANÉVZÁRÓ. Újpest-Belsőváros. 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja. Juhász Emília Újpest-Belsőváros 2006. 06. 11. Szentháromság vasárnapja Juhász Emília TANÉVZÁRÓ Alapige (textus): Ef 6,1-4; 6,10 Olvasandó (lectio): Péld 3,1-18 Heidelbergi Káté*: XXI. ÚRNAP (*Olvasható a szolgálat végén)

Részletesebben

A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola. Pedagógiai Programja. OM azonosító: 035987

A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola. Pedagógiai Programja. OM azonosító: 035987 A Deák Ferenc Gimnázium, Közgazdasági és Informatikai Szakközépiskola Pedagógiai Programja OM azonosító: 035987 A szabályzat érvényes 20. szeptember -jét l Majkutné Tóth Emma igazgató -- Tartalomjegyzék:

Részletesebben

Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának Dadi Tagintézményei

Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának Dadi Tagintézményei Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakközépiskolájának Dadi Tagintézményei Tanulói kérdőívek értékelése, 2012 Az értékelés során a tavalyi évhez hasonlóan különválasztottam az alsó

Részletesebben

Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola. Az ember kötelessége, hogy a maga népét szolgálja. Aki ez alól kihúzza magát, Az a népe árulója.

Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola. Az ember kötelessége, hogy a maga népét szolgálja. Aki ez alól kihúzza magát, Az a népe árulója. Az ember kötelessége, hogy a maga népét szolgálja. Aki ez alól kihúzza magát, Az a népe árulója. (Kós Károly) PEDAGÓGIAI PROGRAM Miskolc 2013. május 2. I. Az iskola nevelési programja 2 T a r t a l o m

Részletesebben

MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 TARTALOMJEGYZÉK A nevelési-oktatási intézmények pedagógiai programjára vonatkozó jogszabályi előírások...

Részletesebben

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA (Tervezet) A szakképzés-fejlesztési koncepció megalkotásának szükségessége 1) A munkaerı-piac igényeihez való alkalmazkodás

Részletesebben

Mit mondhat nekünk az, ami látszólag semmit nem mond?

Mit mondhat nekünk az, ami látszólag semmit nem mond? Mit mondhat nekünk az, ami látszólag semmit nem mond? Az emberi figyelem nemegyszer elsiklik kisebb-nagyobb dolgok felett. Nagyon gyakran előfordul, hogy valamit bonyolultnak gondolunk, holott végtelenül

Részletesebben

Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 5-én 14:30 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt ülésének

Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 5-én 14:30 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt ülésének Monorierdő Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. december 5-én 14:30 órai kezdettel megtartott rendkívüli nyílt ülésének Tárgysorozata: Jegyzőkönyve: Határozatai: 231-232 T á r g y s o r o z

Részletesebben

Előterjesztés Biatorbágy Város Önkormányzata 2016. évi költségvetéséről (Biatorbágy Város Önkormányzata 2016. évi költségvetésének indokolása)

Előterjesztés Biatorbágy Város Önkormányzata 2016. évi költségvetéséről (Biatorbágy Város Önkormányzata 2016. évi költségvetésének indokolása) Város Polgármestere 251 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 6 23 31-174/213, 242 Fax: 6 23 31-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu Előterjesztés Biatorbágy Város Önkormányzata

Részletesebben

A világos, egyértelmű utasítások fontossága

A világos, egyértelmű utasítások fontossága A világos, egyértelmű utasítások fontossága Kedves Szülők, ebben a fejezetben a következő témákkal foglalkozunk: - Miért tűnik úgy, hogy az ADHD-s gyermek meg sem hallja, amit a szülő mond? - Fejleszthető-e,

Részletesebben

Ha a gyógyítás nem mőködik

Ha a gyógyítás nem mőködik Ha a gyógyítás nem mőködik 2009 Rue Anne Hass, M.A., Intuitive Mentoring és I-Mentoring, www.intuitivementoring.com. Látogasd meg Rue honlapját, ahol további cikkeket találsz Az EFT-rıl és az érzékeny

Részletesebben

14.) Napirend: A Családsegít és Gyermekjóléti Szolgálat m ködtetésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményhirdetése

14.) Napirend: A Családsegít és Gyermekjóléti Szolgálat m ködtetésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményhirdetése 14.) Napirend: A Családsegít és Gyermekjóléti Szolgálat m ködtetésére kiírt közbeszerzési pályázat eredményhirdetése Keller László tájékoztatja a a Képvisel -testület tagjait, hogy a napirendet tárgyalta

Részletesebben

Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével

Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével Az építési műszaki ellenőrzés területének, ezen belül elsősorban a képzési rendszernek a kutatására az EU finanszírozású Leonardo da Vinci

Részletesebben

Penta Unió Zrt. Az Áfa tükrében a zárt illetve nyílt végű lízing. Név:Palkó Ildikó Szak: forgalmi adó szakirámy Konzulens: Bartha Katalin

Penta Unió Zrt. Az Áfa tükrében a zárt illetve nyílt végű lízing. Név:Palkó Ildikó Szak: forgalmi adó szakirámy Konzulens: Bartha Katalin Penta Unió Zrt. Az Áfa tükrében a zárt illetve nyílt végű lízing Név:Palkó Ildikó Szak: forgalmi adó szakirámy Konzulens: Bartha Katalin Tartalom 1.Bevezetés... 3 2. A lízing... 4 2.1. A lízing múltja,

Részletesebben

A tudás alapú társadalom iskolája

A tudás alapú társadalom iskolája Ollé János A tudás alapú társadalom iskolája A társadalom iskolája Az oktatásban csak nehezen lehet találni olyan életkori szakaszt, képzési területet, ahol ne lenne állandó kérdés a külvilághoz, környezethez

Részletesebben

Iskolaérettség gyermektől elvárjuk

Iskolaérettség gyermektől elvárjuk Iskolaérettség A 6. évét betöltött, iskolaérett gyermek képes rá, hogy elfoglalja helyét az iskolai közösségben, megfeleljen a magatartási és tanulási elvárásoknak. Nézzük, mik ezek az elvárások. Az államtitkárság

Részletesebben

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Pasarét, 2012. július 1. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Alapige: Galata 4,4-7 De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. képviselő. Javasolja, hogy a meghívóban szereplő napirendeket tárgyalja meg a testület.

JEGYZŐKÖNYV. képviselő. Javasolja, hogy a meghívóban szereplő napirendeket tárgyalja meg a testület. JEGYZŐKÖNYV Készült: Bodrog Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. augusztus 19-én 18:00 órakor az önkormányzat hivatalos helyiségében tartott soros nyilvános ülésén. Jelen vannak: Szentgróti

Részletesebben

J e g y z ı k ö n y v

J e g y z ı k ö n y v J e g y z ı k ö n y v Készült: Kenderes Város Önkormányzati Képviselı-testületének 2011. augusztus 17-én reggel 8 órakor tartott rendkívüli, nyílt ülésén. Az ülés helye: Városháza tanácskozó terme Jelen

Részletesebben

Tankönyv-választás. igazgató és tankönyvfelelős kérdőív. A válaszadás önkéntes! Ki válaszol a kérdőívre? 2000. 05... nap... óra...

Tankönyv-választás. igazgató és tankönyvfelelős kérdőív. A válaszadás önkéntes! Ki válaszol a kérdőívre? 2000. 05... nap... óra... iskola sorszáma Ki válaszol a kérdőívre? 1 igazgató, aki nem tankönyvfelelős 2 igazgató, aki tankönyvfelelős is 3 tankönyvfelelős, aki pedagógus 4 tankönyvfelelős, aki nem pedagógus Tankönyv-választás

Részletesebben

Átlépni vagy maradni? Nyugdíjdilemma Az összeállítást Fekete Emese készítette. Figyelı

Átlépni vagy maradni? Nyugdíjdilemma Az összeállítást Fekete Emese készítette. Figyelı Élete egyik igen fontos kérdése elıtt áll mintegy 3 millió ember, amikor az elkövetkezı hetekben saját idıskori sorsáról, azaz a majdani nyugdíjáról kénytelen dönteni. A friss nyugdíjtörvények teremtette

Részletesebben

KÉRDŐÍV a családok gyermeknevelési szokásairól

KÉRDŐÍV a családok gyermeknevelési szokásairól Azonosító Önkéntes adatszolgáltatás KÉRDŐÍV a családok gyermeknevelési szokásairól A kérdezőbiztos neve:... A kérdezés időpontja: 1984....hó... nap A kérdezés időtartama:... A kitöltött kérdőívet ellenőrizte:...

Részletesebben

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban?

Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? Hogyan néz ki az iskola társadalma 2013-ban? A Jövô diákja Felkelni nehéz dolog, fél hét elôtt sosem sikerül. Az indulásig hátra lévô fél óra arra ugyan elég volna, hogy magamra rángassak valamit, aztán

Részletesebben

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország

REFORMÁCIÓ. Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország REFORMÁCIÓ Konferencia 2012 áprils 5-8. Konstanz, Németország Szolgál: Johannes Wöhr apostol info: www.nagykovetseg.com www.fegyvertar.com www.km-null.de Felhasználási feltételek: A blogon található tartalmak

Részletesebben

E D V I N Írta Korcsmáros András

E D V I N Írta Korcsmáros András E D V I N Írta Korcsmáros András A színen a Fiú, aki egy padon ül, majd előveszi a telefonját. Szia! Én vagy az, Dávid! Most hallasz? Nem? Na és most? Nagyszerű! Minden rendben. Nem, nincs baj. Éppen ebédszünetem

Részletesebben

Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól. Példabeszédek 22,6. HA JÓ a kezdet

Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól. Példabeszédek 22,6. HA JÓ a kezdet Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól. Példabeszédek 22,6 HA JÓ a kezdet Pedagógiai program 2016 Készítette: a Pécsi Baptista Gyülekezet Szakmai Csoportja

Részletesebben

Juhász László 70 éves. Születésnapi köszöntő Bolond Istók asszociációkkal

Juhász László 70 éves. Születésnapi köszöntő Bolond Istók asszociációkkal Juhász László 70 éves Születésnapi köszöntő Bolond Istók asszociációkkal Bolond Istók történetét három nagy költőnk is újraálmodta: Petőfi, Arany és Weöres Sándor, az előbbiek versben, utóbbi prózában,

Részletesebben

Összeállította: Bohácsné Nyiregyházki Zsuzsanna 2011. június 17.

Összeállította: Bohácsné Nyiregyházki Zsuzsanna 2011. június 17. JANKÓ JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA és GIMNÁZIUM NEVELÉSI TERV 2011. JANKÓ JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM Összeállította: Bohácsné Nyiregyházki Zsuzsanna 2011. június 17. 1 JANKÓ JÁNOS

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v J e g y z ő k ö n y v Készült: A Polgármesteri Hivatal Tanácskozótermében Balmazújváros Város Önkormányzat Intézményfelügyeleti, Szociális és Közbiztonsági Bizottság 2011. április 19-i nyílt üléséről.

Részletesebben

Tex and Co Kft. 1146 Budapest, Francia út 54. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (egységes szerkezetbe foglalt) I. Általános rendelkezések

Tex and Co Kft. 1146 Budapest, Francia út 54. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (egységes szerkezetbe foglalt) I. Általános rendelkezések ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (egységes szerkezetbe foglalt) A jelen Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) tartalmazza a Tex and Co Net Kft. által üzemeltetett online szolgáltatásként bérelhető rendszerek,

Részletesebben

KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT

KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT Pasarét, 2011. november 17. (csütörtök) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza KRISZTUS ÍTÉLŐSZÉKE ELŐTT Alapige: 2Korinthus 5,10 Mert nékünk, mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt,

Részletesebben

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE 13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE Mindegyikünknek kétféle szokásai vannak: jók és rosszak. A jó szokásaink közelebb visznek minket álmaink földjére, és a rosszak távolabb visznek álmaink földjétől. A jó szokások

Részletesebben

2011. május 1., Kijev, Hyatt szálló

2011. május 1., Kijev, Hyatt szálló A TIENS Ukrajnai működésének 10. évfordulója 2011. május 1., Kijev, Hyatt szálló Li Jinyuan elnöki beszéde Engedjék meg, hogy elismerésemet fejezzem ki valamennyi disztribútornak. Az én elvem: sohase feledkezzünk

Részletesebben

Nemzetközi Navigátor 2011. Common Purpose Nemzetközi Navigátor. Folyamatos leadership fejlődés a jövő vezetőinek

Nemzetközi Navigátor 2011. Common Purpose Nemzetközi Navigátor. Folyamatos leadership fejlődés a jövő vezetőinek Common Purpose Nemzetközi Navigátor Folyamatos leadership fejlődés a jövő vezetőinek A szakmai fejlődés során a gyorsan előléptetett vezetőknek gyakran már karrierjük elején specializálódniuk kell egy

Részletesebben

Szabad a vásár! múzeumpedagógiai forgatókönyv. írta: Geiszt Elina 2016.

Szabad a vásár! múzeumpedagógiai forgatókönyv. írta: Geiszt Elina 2016. Szabad a vásár! múzeumpedagógiai forgatókönyv írta: Geiszt Elina 2016. A múzeumi óra címe: Szabad a vásár! - forgatókönyv a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum állandó kiállításához Helyszín:

Részletesebben

www.lovegodgreatly.com

www.lovegodgreatly.com Copyright 2014 by Angela Perritt & Amanda Buhler kizárólag A Szeresd Nagyon Istent csoport felhasználására! A Szeresd Nagyon Istent anyagai ingyenesek gyülekezeti és személyes használatara, amennyiben

Részletesebben

Mit gondolnak a vállalatvezetők az üzleti kapcsolatok értékéről?

Mit gondolnak a vállalatvezetők az üzleti kapcsolatok értékéről? Mit gondolnak a vállalatvezetők az üzleti kapcsolatok értékéről? MANDJÁK Tibor Marketing professzor, Bordeaux École de Management valamint Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem 680,

Részletesebben

A köznevelési kerekasztal eddigi munkájának értékeléséről, kiemelt figyelemmel a béremelésekre (május 05.)

A köznevelési kerekasztal eddigi munkájának értékeléséről, kiemelt figyelemmel a béremelésekre (május 05.) A köznevelési kerekasztal eddigi munkájának értékeléséről, kiemelt figyelemmel a béremelésekre (május 05.) Sikeres volt a köznevelési kerekasztal működésének első időszaka - értékelt Balog Zoltán emberi

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V Csanádapáca Község Önkormányzat Képviselő-Testülete 5662 Csanádapáca, Szent Gellért út 31. 8/2013 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Csanádapáca Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2013. március 13-án

Részletesebben

Felnőttképzés (áttekintés)

Felnőttképzés (áttekintés) Felnőttképzés (áttekintés) felnőttképzés-felnőttoktatás sajátosságai felnőttképzés megvalósulása felnőttképzés jogi szabályozása oktatásszervezési kitekintés néhány gondolat a vállalati képzésről Felnőttképzés

Részletesebben

8. A SZÜLŐ A SZOLGÁLATRA NEVELŐ

8. A SZÜLŐ A SZOLGÁLATRA NEVELŐ Kezdés 8. A SZÜLŐ A SZOLGÁLATRA NEVELŐ Olyannyira fontos téma a szolgálatra nevelés, hogy talán ezzel kellett volna kezdeni az egész sorozatot. A szolgálat az egyik leghatékonyabb gyógyír a mai tévútra

Részletesebben

Szeretet volt minden kincsünk

Szeretet volt minden kincsünk Szeretet volt minden kincsünk Azt mondják, mindenkinek meg van írva a sorskönyvében az élete. Mindenkinek ki van jelölve z út, mint a kerti ösvény, szélekkel, jelekkel, hogy ne lehessen letérni róla. Van

Részletesebben