I. rész A rendelet hatálya 1.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "I. rész A rendelet hatálya 1."

Átírás

1 Hatályos: január 30. Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzatának 30/2004. (IV.23.) rendelete az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről (módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt) 1 Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló többször módosított évi LXXVIII. törvény (Lt.) 36.. (2) bekezdésében, továbbá a helyi önkormányzatokról szóló évi LXV. tv. 16. (1) bekezdésében biztosított felhatalmazás alapján az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről a következő rendeletet alkotja I. rész A rendelet hatálya 1. (1) A rendelet hatálya a (2) bekezdésben foglaltak kivételével a Budapest Főváros XXIII. kerület Soroksár Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségekre (a továbbiakban: helyiség) terjed ki. (2) Az Önkormányzat tulajdonában lévő és e rendelet hatályba lépésekor az önkormányzat költségvetési szerve (intézménye) által használt helyiségek bérbeadásának feltételeit a költségvetési szerv (intézmény) vezetője az Önkormányzat vagyonára vonatkozó rendeletben meghatározott szabályok alkalmazásával saját hatáskörben határozza meg. (3) Tulajdoni igény alapján indult bírósági eljárással érintett helyiség bérbeadására a bírói eljárásban hozott jogerős és végrehajtható határozat meghozataláig e rendeletet kell alkalmazni, ha e rendelet hatályba lépésekor az Önkormányzat vagy az Önkormányzat költségvetési szerve a bérbeadó. 2. (1) A Kt. a helyiségek bérbeadásának feltételeit, az eljárás rendjét e rendeletében határozza meg. (2) E rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Lt. és a Ptk. szabályait kell alkalmazni. A bérbeadói jogok gyakorlása és a bérbeadói kötelezettségek teljesítése 3. (1) A Kt. az e rendeletben meghatározott kivételekkel a helyiségek felett a tulajdonosi jogok gyakorlásával a Polgármestert és a Gazdasági és Vagyonkezelő Bizottságot (a 1 Módosította az 5/2009.(I.30.) rendelet 1. Hatályos: január 30.

2 2 továbbiakban: GVB) együttesen (a továbbiakban: Bérbeadó) vagy külön - külön e rendeletben meghatározottak szerint bízza meg. (2) A tulajdonosi jogok gyakorlása e rendelet vonatkozásában a bérbeadói jogok gyakorlását, a bérbeadót terhelő kötelezettségek teljesítését, valamint a helyiségek bérbeadására, illetve a bérbeadói hozzájárulásra irányuló eljárás lefolytatását jelenti. (3) Az (1) bekezdés nem érinti a Kt-nek azt a jogát, hogy bármelyik helyiség tekintetében az Önkormányzat érdekében közvetlenül gyakorolja a tulajdonosi jogokat a Polgármester indítványa és előterjesztése alapján. (4) A helyiségekről naprakész nyilvántartást kell vezetni. II. rész A helyiségek bérbeadásának szabályai 1. fejezet A bérbeadás célja és módja 4. (1) A helyiséget elsősorban a lakosság alapellátását szolgáló kereskedelmi, szolgáltatási, ipari, irodai, az ezekhez szükséges raktározási célra lehet bérbe adni. (2) Meghatározott célra épült és e rendelet hatályba lépése előtt is ezzel megegyező hasznosítású helyiséget (különösen: üzlet, műhely, iroda) más célra bérbe adni kizárólag a Kt. határozata alapján lehet. A Kt. döntése szükséges a nem a lakosság alapellátását szolgáló termelő-ipari célú helyiség hasznosításához. (3) 2 Az Önkormányzat költségvetési szervének (vállalatának) saját feladataihoz biztosított önkormányzati helyiség és lakás bérbeadására történő felhatalmazást illetőleg a bérbeadás feltételeit az Önkormányzat vagyonáról, a vagyontárgyak feletti jog gyakorlásáról szóló rendelet tartalmazza. 5. (1) 3 Ha az Önkormányzat tulajdonában lévő helyiség megüresedik, nettó 25 millió forint forgalmi értékig a GVB, nettó 25 millió forint forgalmi értékhatár felett a Kt. dönt arról, hogy az üres helyiség további hasznosítása bérbeadás vagy értékesítés útján történjen. (2) Nem lehet bérbe adni azokat a helyiségeket, amelyek felújításáról, lebontásáról, korszerűsítéséről a Kt. döntött és az említett munkák megkezdéséig kevesebb, mint 6 hónap van hátra. (3) Üres helyiségek bérbeadásánál a helyiséghasználat célját és időtartamát, a licites értékesítés fajtáját az e rendeletben foglaltak szerint a GVB. vagy a Kt. határozza meg. 2 Beiktatta a 13/2006.(III.25.) rendelet 1. Hatályos: március Módosította a 8/2008.(II.29.) rendelet 1. Hatályos: február 29.

3 3 (4) Üres helyiségnek minősül a helyiség, ha a helyiség bérletére kötött határozott idejű bérleti jogviszony lejárt feltéve, ha a helyiségre a bérlőnek a szerződés alapján előbérleti joga nincs, illetve a határozatlan idejű bérleti jogviszony közös megegyezéssel történő megszűntetésében a felek megállapodnak és a szerződés megszűnéséig kevesebb, mint két hónap van hátra. (5) Üres helyiséget jogszabályba ütköző, továbbá olyan tevékenység végzésére sem lehet bérbe adni, amely ellentétes az Önkormányzat érdekeivel. Bérbeadás licites értékesítés útján 6. (1) Üres helyiségek licites értékesítés útján adhatók bérbe. (2) A licites értékesítés fajtái: a licit a.) egyszeri igénybevételi díj megfizetése nélkül növekvő bérleti díjra, b.) azonos összegű bérleti díj mellett növekvő egyszeri igénybevételi díjra irányul. (3) A helyiség hasznosítására irányuló kiírás tartalmazza: - a (2) bekezdés a.) pontja szerinti licit esetén a.) a Bérbeadó megnevezését, címét, telefonszámát, az ügyintéző nevét, b.) a hasznosításra meghirdetett helyiség címét, alapterületét, helyiségcsoport esetén a helyiség számát, c.) helyiség felhasználásnak célját és az abban folytatható tevékenység meghatározását vagy a rendeltetés kötetlenségét, d.) bérbeadás határozott időtartamát, e.) a helyiség felszereltségét, állapotát, f.) helyiség megtekintésére nyitva álló időpontot, g.) az éves bérleti díj alsó határát, amelyre a licites értékesítés irányul, h.) a bánatpénz összegét, i.) a bérleti szerződés megszűnésekor az előbérleti jog biztosítását, j.) a szerződés megszűnésekor az eredeti állapot helyreállításának kötelezettségét, k.) a licites értékesítés időpontját, helyét, l.) a licites értékesítés eredményéről való tájékoztatás módját. - a (2) bekezdés b.) pontja szerinti licit esetén a.) a Bérbeadó megnevezését, címét, telefonszámát, az ügyintéző nevét, b.) a hasznosításra meghirdetett helyiség címét, alapterületét, helyiségcsoport esetén a helyiségek számát, c.) helyiség felhasználásának célját és az abban folytatható tevékenység meghatározását vagy a rendeltetés kötetlenségét, d.) bérbeadás határozatlan időtartamát, e.) a helyiség felszereltségét, állapotát, f.) helyiség megtekintésére nyitva álló időpontot, g.) a helyiség éves bérleti díját, illetve annak értékállósága, megőrzése érdekében az évenkénti emelés módját és mértékét,

4 4 h.) az egyszeri idénybevételi díj alsó határát, amelyre a licites értékesítés irányul, i.) a bánatpénz összegét, j.) a szerződés megszűnésekor az eredeti állapot helyreállításának kötelezettségét, k.) a licites értékesítés időpontját, helyét, l.) a licites értékesítés eredményéről való tájékoztatás módját. (4) A licites értékesítés kiírásáról, közzétételéről és a szükséges feltételek biztosításáról a Polgármester gondoskodik. (5) A kiírást a.) a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláin és a hasznosítani kívánt helyiségben legalább 15 napig közszemlére kell tenni a licites értékesítés időpontja előtt 15 nappal. b.) 4 (6) A Soroksári Hírlap című helyi lapban és a Magyar Hírlap országos napilapban egyszeri alkalommal közzé kell tenni. (7) Az eljárás során biztosítani kell, hogy a résztvevők a bérbeadás jogi feltételeiről részletes tájékoztatást kapjanak. 7. (1) A licites értékesítésen való részvétel feltétele a kiírásban szereplő egyszeri igénybevételi díj bánatpénzként történő megfizetésének igazolása. (2) Azoknak a licites értékesítésen résztvevőknek, akik a bérleti szerződés megkötésére jogosultságot nem szereztek, a licites értékesítés lezárását követően 15 napon belül a bánatpénzt vissza kell téríteni. A licites értékesítés nyertese által befizetett bánatpénzt a megszerzési alapdíjba be kell számítani. (3) Nem jár vissza bánatpénz a nyertesnek, ha a szerződést felhívás ellenére neki felróható okból nem köti meg. 8. (1) A 6. (2) bekezdésének a.) pontja alapján kiírt licites értékesítésnél a bérleti szerződés azzal az ajánlattevővel köthető meg, aki a legnagyobb összegű éves bérleti díj megfizetésére tett ajánlatot és a kiírás egyéb feltételeit vállalja. (2) A 6. (2) bekezdésének b.) pontja alapján kiírt licites értékesítésnél a bérleti szerződés azzal ajánlattevővel köthető meg, aki a legnagyobb összegű egyszeri igénybevételi díj megfizetésére tett ajánlatot, illetve a bérleti díj megfizetését és a kiírás egyéb feltételeit vállalja. 4 Hatályon kívül helyezte a 8/2008.(II.29.) rendelet 2. Hatályos: február 29.

5 5 (3) A licites értékesítés lezárásakor a nyertest a bérleti szerződés megkötésére haladéktalanul fel kell hívni. A licites értékesítés eredményét nyilvánosan kell kihirdetni. (4) Eredménytelen licites értékesítés esetén az 5. (1) bekezdésében a meghatározott értékhatár figyelembevételével a GVB. vagy a Kt. dönt a helyiség hasznosítása érdekében a licites értékesítés fajtájának újbóli meghatározásáról. (5) Ismételten eredménytelen licites értékesítés esetén a Kt. dönt a helyiség további hasznosítási módjáról. Hasznosítás licites értékesítés nélkül 9. (1) Az üres helyiség bérlőjét elsősorban a helyiségre kiírt licites értékesítés útján kell kiválasztani. (2) Nincs szükség licites értékesítés kiírására, ha a.) a helyiségre az Önkormányzat szervének, intézményének, gazdasági társaságának van szüksége, b.) a helyiségre meghatározott szervet megállapodás vagy jogszabály alapján bérlőkiválasztási vagy bérlőkijelölési jog illeti meg, c.) a helyiség cserehelyiség biztosításául szolgál, d.) arra az azzal szomszédos helyiség indokolt bővítése céljából van szükség, vagy régóta romosan áll. (3) Licites értékesítés útján nem hasznosítható helyiségekről és bérbeadásuk módjáról az 5. (1) bekezdésében meghatározott értékhatár figyelembevételével a GVB. vagy a Kt. dönt. (4) Helyiségek ingyenes használatba adásáról az (5) bekezdés kivételével kizárólag a Kt. dönthet. (5) Ingyenes használatba adásnak minősül különösen: - közüzemi szolgáltatás végzése - városüzemeltetési feladatok ellátása - egészségügyi alapellátás, stb. (6) A Közösségi Ház XXIII. kerületben tevékenységet folytató civil szervezetek részére történő ingyenes használatba adásáról a Polgármester dönt. A helyiségbérleti szerződés megkötése 10. (1) A helyiségbérleti szerződést e rendeletben meghatározottak szerint a Polgármester köti meg, illetve módosítja.

6 6 (2) A helyiség bérletére vonatkozó szerződést azzal kell megkötni: a.) aki az üres helyiség bérleti jogát licites értékesítés útján nyerte el, a nyertes visszalépése esetén pedig, aki a nyertest követően az éves bérleti díj, vagy egyszeri igénybevételi díj mértékére a legmagasabb összegű ajánlatot tette, b.) aki az Lt. rendelkezései alapján cserehelyiségre jogosult, vagy aki a bérbeadóval másik helyiség biztosításában állapodik meg, c.) akit a bérlőkiválasztási vagy bérlőkijelölési joggal rendelkező szerv meghatározott, d.) akinek ingyenes használatba adásáról a Kt. határozott. (3) Az Lt-nek és e rendeletnek a bérbeadásra és a bérbeadói hozzájárulásra vonatkozó szabályai a bérleti szerződésnek akkor is a tartalmát képezik, ha a szerződésben nem szerepelnek. (4) A feleknek a fennálló szerződéstől eltérő megállapodását és a bérbeadói hozzájárulást, valamint annak feltételeit a szerződésben írásban rögzíteni kell. (5) Egyszeri igénybevételi díj fizetésére kötelezettekkel a bérleti szerződés a díj teljes összege befizetésének igazolása után köthető meg. A helyiségbérleti szerződés felmondása 11. (1) 5 A helyiség bérleti szerződés az Lt. szabályai szerint mondható fel. (2) Bérlőtársi jogviszony létesítése, vagy befogadás esetén a Polgármester a bérleti szerződést mindkét félnek felmondja, amennyiben befogadó bérlő gazdasági tevékenységét a bérelt helyiségben nem gyakorolja. (3) A szerződést a bérbevevő írásban 60 napos felmondási idővel felmondhatja. Bérbeadás bérlőtársak részére 12. (1) A helyiséget több bérlő együttesen is bérelheti (a továbbiakban: bérlőtársak) (2) A helyiséget bérlőtársak részére akkor lehet bérbe adni, ha ebben a bérlő és a leendő bérlőtársa megállapodnak és vállalják az e rendeletben meghatározott feltételek teljesítését. 5 Módosította az 50/2004.(VI.18.) rendelet 66. Hatályos: július 1.

7 7 (3) Bérlőtársi szerződés olyan helyiségre köthető, amely méreténél fogva erre alkalmas és a bérlőtársak a helyiségben az eredeti célnak megfelelő tevékenységet kívánnak folytatni, valamint vállalják az éves helyiségbér kétszeres összegének megfizetését. (4) A bérlőtársi jogviszony akkor szűnik meg, ha a felek egyike az általa használt helyiségrészt a másik fél javára átruházza. (5) A már fennálló bérlőtársi jogviszony esetén újabb bérlőtárssal a felek megállapodása alapján csak akkor lehet szerződést kötni, ha az újabb bérlőtárs az e rendeletben előírt valamennyi feltétel teljesítését vállalja. A bérleti szerződés elemei 13. A bérbeadás időtartama (1) Helyiséget határozatlan időre, vagy meghatározott időre lehet bérbe adni. (2) Ha a helyiség bérlőjének kiválasztása növekvő egyszeri igénybevételi díjra irányuló licit útján történt, a helyiséget kizárólag határozatlan időre lehet bérbe adni. (3) Ha a helyiség bérlőjének kiválasztása növekvő bérleti díjra irányuló licit útján történik, a helyiséget kizárólag határozott időre lehet bérbe adni. (4) 6 A határozott időre szóló bérbeadás időtartama, amely nem lehet hosszabb, mint 10 év, 15 MFt forgalmi értékig a GVB., 15 MFt forgalmi értékhatár felett a Kt. állapítja meg. Megállapodás a helyiség bérleti díjában 14. (1) A Polgármester e rendeletben meghatározottak kivételével a határozatlan idejű bérleti szerződés megkötésekor a Kt. által külön határozatban megállapított díjtáblázat szerinti bérleti díjban állapodik meg a bérlővel. A bérleti díj összegére a Kt. évente tesz javaslatot a bérlők felé. (2) Határozott idejű bérleti szerződés megkötésekor a szerződésben azt a bérleti díjat kell megjelölni, amelyen az értékesítés eredményesen lezárult. A bérleti díj összege a bérlet időtartama alatt nem változhat. (3) 7 6 Módosította a 45/2007.(X.19.) rendelet 1. Hatályos: október Hatályon kívül helyezte a 9/2007.(I.26.) rendelet 2. Hatályos: január 26.

8 8 (4) Üres helyiségre a 6. (2) bekezdés b.) pontja alapján kiírt licites értékesítésnél az egyszeri igénybevételi díj alsó határa a helyiség mindenkori forgalmi (tulajdonjog) értékének 20 %-ánál kevesebb nem lehet. (5) Az egyszeri igénybevételi díj a bérlőnek a szerződés megszűnésekor visszatérítendő. Nem jár vissza, vagy csak részben jár vissza az egyszeri igénybevételi díj, ha a szerződés megszűnésekor a bérlőnek díjhátraléka van, vagy a bérleményt nem az eredeti állapotban adja vissza. 2. fejezet A bérlő kötelezettségei 15. (1) A bérlő köteles gondoskodni: a.) a helyiségnek az abban folytatni kívánt tevékenységhez szükséges módon való kialakításáról, felszereléséről, berendezéséről, b.) a helyiség burkolatának, ajtóinak, ablakainak karbantartásáról, pótlásáról, illetve cseréjéről, c.) a helyiséghez tartozó üzlethomlokzat (portál) kirakatszekrész, védő-(elő)-tető ernyős szerkezet, biztonsági berendezések karbantartásáról, d.) a helyiségben folytatott tevékenységgel kapcsolatban felmerülő karbantartásról, pótlásról, illetve cseréről, e.) az épület olyan központi berendezéseinek karbantartásáról, amelyeket a bérlő kizárólagosan használ, illetőleg tart üzemben, f.) a helyiség, valamint a szerződésben meghatározott közös használatra szolgáló helyiségek és területük tisztántartásáról, illetve a helyiséghez tartozó járdaszakasz napi takarításáról, a tevékenységével összefüggő nem háztartási szemét elszállításáról, g.) zajszint betartásáról. (2) Az (1) bekezdésben felsoroltakon kívül bérlői kötelezettségekre a bérbeadó és a bérlő megállapodása az irányadó. A helyiség átadása és visszaadása 16. (1) A bérbeadó a helyiséget a bérleti szerződésben megjelölt állapotban, felszereltséggel és időpontban, leltár szerint köteles a bérlőnek átadni. (2) A bérlő a helyiséget a bérleti jogviszony megszűnésekor ha a felek másként nem állapodtak meg az átadáskori állapotban és felszereltséggel köteles a bérbeadónak visszaadni.

9 9 (3) A bérleti jogviszony megszűnését követően kiürítve át nem adott helyiség használatáért a volt bérlő a használat időtartamára használati díjat tartozik fizetni, amelynek összege a jogcím nélküli használat, a.) első félévben az addig megállapított havi bérleti díj kétszeres összege, b.) az ezt követő minden újabb félévben pedig az előzőleg megállapított használati díj kétszerese. 3. fejezet Előbérleti jog 17. (1) Azt a bérlőt, aki e rendelet hatályba lépése után a helyiségre határozott időre szóló bérleti szerződést köt, előbérleti jog illeti meg, ha a bérlet teljes időtartama alatt szerződéses kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett. (2) Az előbérleti jog a bérlet időtartamával azonos időtartamra szól. (3) Az előbérleti jogot az (1) és (2) bekezdésben megjelölt feltételek kikötése mellett fel kell tüntetni az alapszerződésben. III. rész A bérbeadói hozzájárulás szabályai 1. fejezet Hozzájárulás a helyiségbe való befogadáshoz 18. (1) A helyiségbe más személy kizárólag a polgármester hozzájárulásával és a rendeletben meghatározott feltételek szerint fogadható be. (2) A bérbeadó csak a bérlő közeli hozzátartozójának (Ptk b.) pont) befogadásához járulhat hozzá, más személyt a helyiségbe befogadni nem lehet. (3) A bérbeadó a bérlő által a (2) bekezdésben meghatározott személynek a helyiségbe történő befogadásához akkor adhat hozzájárulást, ha a a.) bérlő által végzett és befogadni kívánt személy tevékenysége együttes gyakorlását jogszabály nem tiltja, b.) befogadott személy vállalja, hogy a bérlő szerződése megszűnése esetén cserehelyiségre nem tart igényt, c.) befogadott személy tevékenysége a bérlő tevékenységével összefüggő, azt kiegészítő tevékenység

10 10 (4) 8 A bérbeadói hozzájárulást írásban kell megadni. A szerződés módosításában rögzíteni kell, hogy a befogadott személy a bérlő halála esetén a bérleti jogviszony folytatására nem jogosult, illetve cserehelyiségre való igény nélkül köteles a helyiséget elhagyni. Albérletbe adás Önkormányzati tulajdonú helyiség bérlő által kizárólag a Képviselő-testület hozzájárulásával adható albérletbe a helyiség alapterületének legfeljebb 50 %-a erejéig. Hozzájárulás bérleti jog átruházásához és cseréjéhez 20. (1) A bérlő az önkormányzati tulajdonú helyiség bérleti jogát írásban foglalt megállapodás alapján másra átruházhatja vagy elcserélheti, amennyiben a bérleti szerződése határozatlan időtartamra szól. (2) A bérlő a bérleti jog átruházására vagy cseréjére irányuló megállapodást, annak megkötésétől számított 15 napon belül köteles a bérbeadói hozzájárulás megszerzése céljából a bérbeadónak megküldeni. A bérbeadói hozzájárulást írásban kell megadni. (3) A bérleti jog átruházására vagy cseréjére vonatkozó megállapodás tartalmazza a.) a helyiség címét, alapterületét, az addig fizetett bérleti díjat, b.) a bérleti jogot megszerző által folytatni kívánt tevékenység megjelölését, c.) a bérleti jogot megszerző nyilatkozatát arról, hogy az átruházás vagy csere ellenértékeként az e rendeletben meghatározott díj (egyszeri igénybevételi díj) megfizetését vállalja, d.) az önkormányzati hozzájárulás, mely a hatályosság feltétele. (4) A bérbeadó a bérleti jog átruházásához csak akkor járul hozzá, ha a.) a bérleti jog átvevője által a helyiségben folytatni kívánt tevékenység nem ütközik jogszabályi előírásba, a szakhatóság állásfoglalásába, és nem ellentétes a helyiség hasznosításának céljával, b.) az átvevő tudomásul veszi, hogy a helyiség bérleti jogának átvételével a bérlet eddigi jellege nem változik, c.) az átvevő vállalja, hogy a hozzájárulás megadásakor az Önkormányzat javára az átadott helyiség beköltözhető forgalmi (tulajdonjog) értéke 40 %-ának a 10 %-át a bérbeadói hozzájárulásban meghatározott módon és időben megfizeti az Önkormányzat javára, d.) az átvevő vállalja a Kt. helyiségbérleti díjra vonatkozó határozata szerinti bérleti díj megfizetését. 8 Módosította a 9/2007.(I.26.) rendelet 1. Hatályos: január Módosította az 50/2009.(I.30.) rendelet 2. Hatályos: január 30.

11 11 (5) A helyiség bérleti joga csak a főváros területén lévő önkormányzati tulajdonú helyiséggel cserélhető el. (6) A helyiség bérleti jogának cseréjére egyebekben az (1) (5) bekezdésében foglaltak az irányadóak. Hozzájárulás a helyiség engedélyezettől eltérő célú felhasználásához 21. (1) A bérlő a helyiségben csak a bérleti szerződésben megjelölt tevékenységet jogosult folytatni. (2) A bérleti szerződésben megjelölttől eltérő tevékenység folytatásához a polgármester előzetes, írásbeli hozzájárulása szükséges. 2. fejezet Másik helyiség bérbeadása és a pénzbeli térítés szabályai 22. (1) Ha a bérbeadó és a bérlő között megegyezés jön létre a határozatlan időre szóló bérleti szerződés megszüntetésére, a bérbeadó másik helyiség bérbeadására, vagy pénzbeli térítés megfizetésére tehet ajánlatot e rendelet előírásai alapján. Olyan cserehelyiséget kell felajánlani, amely a bérlő tevékenységének folytatására alkalmas. (2) Amennyiben a bérlő másik helyiségre nem tart igényt, vagy az Önkormányzat nem tud megfelelő helyiséget felajánlani, akkor részére a bérbeadó pénzbeli térítés megfizetésére tesz ajánlatot. (3) A pénzbeli térítés összege függ a bérlő által fizetett használatbavételi díjtól és az általa végzett bérbeadóval szerződésben foglalt értéknövelő beruházások nagyságától. A térítés összege nem haladhatja meg a helyiség mindenkori beköltözhető forgalmi (tulajdonjog) értékének 50 %-át.

12 12 Bejelentetési kötelezettség 23. (1) Ha a bérlő feladatát jogutódlás folytán egészben, vagy részben más személy, gazdasági társaság veszi át és a helyiségben az átvett feladatot továbbra is folytatni kívánja, köteles ezt a körülményt a bérbeadónak bejelenteni a feladat folytatásának megkezdése előtt legalább 15 nappal és a bérleti jogviszony folytatására vonatkozó jogosultság elismerését kérni. Határidőben történt bejelentés esetén a bérleti jogviszony folytatására vonatkozó jogosultságot az átvett feladat ellátásához szükséges mértékben a bérbeadónak el kell ismernie, változatlan bérleti feltételek mellett. (2) Amennyiben az eredeti bérlő tagsági viszonya a jogutódnál megszűnik, úgy a már elismert jogutód köteles az Önkormányzat javára egyszeri igénybevételi díjat a bérleti jog átruházásának szabályai szerint megfizetni. IV. rész Hatályba léptető rendelkezések 24. (1) 10 Ezen rendelet május 1-én lép hatályba. Hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az Önkormányzat tulajdonában álló nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérbeadásának feltételeiről szóló 15/1996. (III. 18.) Ök. sz. rendelet, valamint az ezt módosító 43/1996. (VII. 19.) Ök. sz. rendelet, a 13/2000. (III. 31.) Ök. sz. rendelet és a 17/2000. (IV. 28.) Ök. sz. rendelet 1-3 -ai. (2) 11 E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európa Unió és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja. Geiger Ferenc s.k. polgármester Dr. Homonnai Ildikó s.k. jegyző 10 Számozást beiktatta az 5/2009.(I.30.) rendelet 3. Hatályos: január Beiktatta az 5/2009.(I.30.) rendelet 4. Hatályos: január 30.