Csend3rség uj egyenruházata.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Csend3rség uj egyenruházata."

Átírás

1 Csend3rség uj egyenruházata. 147 A 111agyar királyi csendőrség uj egyenruhá1jatár61 egy később kiadand6 végleges szabályzat megjelenéséig a csendőrség egyenruházatára vonatkozólag a honvédelmi miniszter 19043/eln szám alatt kiadott rendeletével a belügyminiszterrel egyetlértőleg. a következőképpen rendelkezett: I. Általános rész. A csendőrségi szolgálati egyenruházatának szine: tábori zöld. l"finőség!e: csendőröknél és prb. csendőröknél (pótcsendőröknél) közönséges, rangosztályba nem sorolt ha:v'idijasoknál és altiszteknél fél finom, tiszteknél finom. A díszruha ktérdése a pénzügyi és beszer~si viszonyok javulásáig füg'bd1őben lnarad, addig is a szolg,állati ruházat egyuttal díszruhául is szolgál. ~ II. Rendszeresített szolgálati ruházati cikkek. r. Tollas csendőrkal lap, mint eddig. 2. Az uj sapka leírása, ábnáj a é:s vise1ési módj a később lesz kiadva. ~ 3. Zubbol1lY. A legénység~ és ta rang10sztályba nem sorolt hav i díj asak részét e rendszeresített zubbony alakj át és oa tisztele s hasonló állásuak részére rendszeresített zubbony alakja minta sze r~i nt. I(özbiztoPs8gi szolgálatot teljesítő csendőrieg 'ény~jés' és rarjgosztályba nelti sorolt havidíj asok a csendőrség ' i haj tóka szinének n1eg~elelő szines vállszalagot viselnek. Válltekercs olyan színü, mint a. vállsz1alag. A hajtóka a csendőr-csapattiszteknél, a közbiztol1sági szolgálatot telj esítő rangosztályba nem sorolt havidíj asaknál és legénységnél: acélzöld alapon buzérvörös, mig,grazdás:zjati tisztekr.ét 'és na'l1glosztályba netn sürolt havidíj asoknál: acélzöld alapon tengerzöld. A gombok tiszteknél és hasonló állásuaknál holnályosan aranyozott fén1böl, l1angosztályba nem sorolt havidíjasoknál és a többi legénységnél sötét táborizöld kődióból, vag\}' csontból, illetve sötét táb01~izöldre festett vasbádogból álli ttatnak ~lő. Tiszthelyettes-örsparancsnokoknál ' egty ezüstözött, tiszthe~yettesj árásparancsnok-helyetteseknél egy aranyozott kis gomb w'"

2 148 alkalnlaztatik a galléron a széles ezüst paszolnány közepe mögött az acélzöld hajtóka közepén. A próbacsendőrök és csendőrök 'haj tókáj a egy 3 mm. széles sötét kávébarna. cérnázott pamutfonálból készült sujtással van ellátva. A sujtás alakja olyan, mint a tová.bbszol:gáló altiszteknél. A továbbszolgáló altisztek csillagj ai saj tolt 'és fehérre lakkozott horganylemezböl készülnek, a; rangosztályba neln sorolt havidíj:asok pedi,g! ezüst lemezzel borított (saj tolt). csulagjot viselnek. 4. N ardrág\ A csendőrcsapattisztek és lovas- közbiztonsági szolgálatot Ite.1j esítő rangosztályba nem sorol t havidíj asok, valamint lovas csendőrle,g'énység~ részére a lovag~lón:adrág, a gyalog csendőrlegénység és lovaglónadrág viselésére nem jogosítottak részére a térdnadrág" az összes havidíj asok és altisztek r,észére a táborizöld pantalló és a fekete pantalló rendszeresítteük. A fekete pantallók mindenkiniéi egtyforma buzérvörös sze,gélyzettel, a lábszárak alól felhajt,ás nélkül készülnek. Az V. és ennél magasabb rangosztályba tartozó 'tisztek a lovaglónadrágot világos skarlátvörös szetgélyzettel, ezenfelül a szegélyzet mindkét oldalán alkalm'azott 3-3 'cm. széles világq9, skarlátvörös posztósávokkal viselik. Ezek fekete és táborizöld p ant:all ój a a lovaglónadrágnál előirt szegélyzettel és posztósávokkal (lampassal) készül - Fekete nadrághoz kizár61ag fekete, táborizöldhöz pedig kizárólag. csak barna cipő viselendő Nyakszegé.Iy, mint eddi'g. 6. Köpeny, mint eddig. A hátszalag tisztek szálmára és a legénység számára külön minta szerinti eltéréssel. A tisztek köpenye acélzöl,ddel van szeg,élyezve. A rangk>sztáiyba nem sorolt havidijasok köpenye alakra és kivitelre nézve olyan, mint a,tiszti köpeny, azonban a következő eltérésekkel: a) A gallér posztóból készül, mint a le,g1énys:égi köpenynél. b J A,köpenyhaj tókákon aranyozott gombok helyett homályosan ezüstözött kis gombok vannak.,. e) A többi aranyozott g01ubok helyett fény,telen (legény &egil) gombok alkalmaztatnak. dj Az előr,észek, uj j felhaj tások, zsebfedők és derékszalagok széleinek szegélyezése ehnarad.,

3 149 A közbiztonsági szolgálatot teljesítő rangosztályba nem sorolt havidijasok és legénységi egyének köpenyénél a v állszalagok ugyanolyanok, mint a zubbonynál. ", 7. Esőköpeny az összes csendőrségi egyének részére. Áll a denékból, az uj j akból, a derékszalagból, a gallérból nyak. szalaggal és a felgombolható esuklyáb'ól. A derék két előrészből és a nyere.g.szerűen hélelt hátrészböl van összeálhtva, jobb előrészének külső felén egy sorban hat darab nagy, sötét,táborizöld, minta szerint mintázott kődiógpmbbal van ellátva, melyek egyrrnástól 10 cm. távolságra akként vannak felvarrva, hogy a legfelső,g.omb elülső szélétől körülbelől 9 em.-nyire, a legalsó körülbelől 7.5 em.-nyire, a legelsó egyuttal a gahérillesztéktől 3 em.-nyire fekszik. A g~al1ér ', végétől körülbelől 2 em.-nyire kiálló baloldali előrész boritásáhan, elülső széle mentén egy esőköpeny szövetből készült alátétszalag van alkalmazva, amely a gomboknak megfelelően 6 selyemmel kivarrt gomblyukkal van ellátva, melyek közül a legfelső az előrészt is áthatj a. Az előrészek belől a szélek,mentén, eg'y a felső részberu a karlyukig terjedő, lefdé 10 om.-:-nyire elnyuló esőköpenyszövetből készült boritással 'Vannak el.látva. melyek alatt ' egy bél-ésvászon betét van. Az előrészek szárnyaiban egy-egy esőköpényszövetből készült zseb van beillesztve, ahaloldali szárnyzseb torkolatán egy körülbelől 18 cm. hosszu kardnyilás 'van bevágva és a kardnyilás szala'ggal ellátva. A kardnyilásszalag kózepén egy gomblyuk van kivarrva, lnelynek segélyével a kardnyilás egy a zsebre felvarroh sötét táborizöld kis kődiógom!h által begombolva lesz. A zsebeke't esőköpenyszövetből készült zsebfedők födik be. Az ujjak egy darabból vannak kiszabva, rajtuk csak egy alsó varrás és a ~ézesuklónál egy körülbelől 3 cm. széles behaj tás van. Az ujjtorkolatoknak szükithetés-ére és bővithetésére az alsó varrásnál körülbelől 7 em.-nyire a k-ézesuklótól 'egy körülbelől 18 cm. hosszu és 5 cn1 széles esőköpenyszövetből készült uj j szalag van bevarrva, mely a torkola:tnál az elülső s~élétől körülbelül 1.5 em.-nyire közepén egy selyemmel kivarrt gomb~ lyukkal v,an ellátva. Az uj j szala'g begombolhatása célj ájból az uj j ra, körülbelől 10 em.-nyire a torkolattól és körülbelő 16 em.-nyire az ujjbevarrástól két egjlmástól 8 om.-nyire álló sötét táborizöld kis kődióg10mb van felvarrva.

4 150,!:- tern;et derekának lnag1asságáb'an az esőköpenyszövetbőt keszult derekszalag van, lnely hasonlóan készül, TI1int a posztóköpeny derbkszalagj a, azonban sötét táborizöld n1intázott kődi Óg01l1 b okkal. A fel- és lehajtásra berendezett, szög:letein legömbölyített g.allér az esőköpenyszövetből készült felső és alsó gallérból áll, tnelyek közé azok hosszirányában az alsó g1allérhoz letüzött bélésvá"zon betét van bevarrva. Az alsó gauérra, baloldali elöszélétől körülbelül 5 em.-nyire és a nyakillesztéktöl körülbelül 8 em.-nyire egy kis sötét táborizöld kődiógomb, továbbá ettől 10 em.-nyire hátrafelé és a felső széltől körülbelül 5 em.-nyire egy ugyanolyan gomb van: felvarrva, mely g0111lbokra a nyakszalag; a gallér lehajtása esetén felgombolható. Az alsó gauér j abboldalára, a baloldalon levő első.gombhoz hasonló f'ekvésben szintén egy kis, sötét táborizöld kődiógomb van felv'arrva, mely a gallér felhaj tása esetén a nyakszalag legombolására szolgál. Az esőköpenyszövetből készült nyakszala~ legömbölyített végein egy-egy selyem:mel kivarrt gamblyukkal van ellátva. A gallér összekapcsolására a baloldali gallérvégre e,gy, táborizöld vas nőkapocs, a jobb oldalira egjy ugyanilyen hímkapocs van felvarrva. A köpeny felakasztására a gallérillesztékvarratra belülről felvarrt, kétrétben összehajtoh esőköpenyszövetböl készült hurok szolgál. Az 50 cm. hosszu hátrészhasíték mindkét oldalán és pedig a b.aloldalon egy 4 cm. széles esőköpenyszövetből készült borítás, a jobboldalon pedig egy kétrétben összehajtott sáv van alkalmazva. A hasíték begambolhatására a jobboldali sávon 5 1kis, sötét táborizöld kődiógomb, a baloldali borításon' 5 selyemmel kivarrt gomblyuk vallj alkalmé,izva. A csuklya két részből van összetéve, a szabad végén be van szegve s a nyakkivágásot1 egy körülbelül 6 cm'. széles es,őköpenyszövetből való borítással van megerősítve. A csuklyának az esőköpenyre való fel:glombolhatására az esőköpeny alsó gallérillesztékén egymástól, egyenlő távolságra fekvő 5 darab ki,s kódiógol11jb. míg! a esuklyán a nyakkivágásnál a gomboknak meg( felelően 5 darab selyemmel kivarrt gomblyuk van alkalmazva. A esuklyanyilás becsukhatására a felső rész felső szélének köze.. pén a belső részen egy nyomó nőkapocs, az alsó részen pedig egy nyomó hímkapocs van alkalmazva.

5 Az esőköpeny h05sza a lábikra közepéig ér és négy méretnag'yságban készül. Az esőköpeny esős időj árásnál minden alkalommal - díszben való,megj elenés kivételével - viselhető. 8. Mente tisztek 5 az összes lovas katonaáuományti csendőregyének részére. 9. Lábtekercs, a ruhával azonos szinü any.agból, az össze~ csendőrsé:gii egyének részére. 10. Nyári ruházat táborizöld z~ávolyból. Áll zubbonyból és pantaiióból, tiszteknél is aranyozás nélküli matt gombokkal. I L Nadrágszíj táborizöld csattai, mint eddig. 12. Bőrruházat az ismert kivitelben oly alakulat részére, mely motorok vagy gépek kezelésével foglalkozik. 13. Lábbeli. aj Lovaglócsizma, magryar kivágásu szárral, a c5endőr... csapattisztek, lovas rangosz,tályba nem soroló ka,tonaállományu havidíj asok és a többi lovas }'egény5ég részére. b J Bakancs, csukott nyelvr;ésszel, az összes csendőrségi egyének részére. ej Könnyü ópő, az eddig is ismert kivitelben és szab ásb an, szárai.azonban magasabbra készítendők, mint abakancsé. A cipőt lábbaj j al gyeng'élkedő minden alkalommal, a többi legénység azonban csak a laktanyákban, tájborban, vasúton v.agy haj ón, utazásoknál, továbbá akkor viselheti, ha a stabványos lábbeli j avítás alatt áll. Lovas leg~énység istállókon belül bakancsot vagy könnyü cipőt viselhet. dj Hegyi cipő, az eddig 'is istmert kivitelben és alakban, a hegyes vidéken csapatszolgálatot teljesítő csendőregyének,, r-eszere. ej Téli c5izma, a gyalog csendőrség számára, hideg és kedvezőtlen időj árás esetén leendő viselésre, alakj a olyan, mint a lovaglócsizma. 14. Derékszíj, tábqrizöld csattai, legénység részé-re, min! eddig', IS. Bőröv vállszíj j al, tisztek és hasonállásuak, valamint rangosztályba nem soroló havidíj asok részére. A vállszíj csakis mint szolgálati jelvény vál1övszerüen, a jobb válltól a ba:l csípő felé vi5elendő. A bőröv vállszíjjal - n1int szolg)álati jelvény - viselendő: 151

6 t~ az áll.al11 főnél. alkalmával; és királyi hercegeknél való kihallgatások j árőr.szolgálatban; " menetöltözethez ; szemlék és díszkivortulások alkalmával; ügyeleti, őr.. és k!észültség(i szolgálatban, hadtörvényszéki é~ rögtönítélő elj árásrtál, a becsületügyi halálos itélet végrehaj tás án áll ; végtár,gyalásoknál és,a szolgálati szabályzatban meg1határozott összes szelnélyes jelentkezéseknél, továbbá kéreltmek, panaszok és elrendelt vagy e,gtyéb kihallgatásokhoz való előálhtásoknál; a tiszti bemutatásnál és ellenőrzjési szemléknél ; riadóknál, továbbá kivonul'ásoknál, és egyéb szolgálatoknál az esetenkénti intézkedésekhez képest; temetéseknél, ha az említett' esetekhen a megj elenés, kivonulás stb. szol.g!álati ruhában történik. A parancsőrtisztek ezenfelül a bőrövet a vállszíj j al mindama szolgálati alkalm'aknál is viselni kötelesek, amidőn főnökeiket kísérik. Egyéb alkalmakkor stb. a bőrövet a vállszíj j al viselni tilos. A bőröv olyképp csatolandó fel, hogy a sárgaréz csatt az arc középvonalá:ba jusson. Azokban az esetekben, amidőn a szurony viselése van el rendelve, a szurony a bőröv baloldalára akasztandó fel. A legénységi ügyeleti és külszol~latban stb. a derékszíj at az előírt töltényúáskákkal kell viselni. 16. Fehérnemüek kalikóból, mint eddig, azzal az eltéréss'el, hogy szine táborizöld, az in;g1 felső zsebekkel és széleseb b uj j- kéz'előkkel láttatik el., Tisztek. rangosztályba nem,sorolt havidíj asok és hasonló ál1ásuak részére finamajbb fehérnemü-vás.zon Keztyük, mint eddig\ 18. Téli óvócikkek a hideg elleni védekezés célj aira szolgálnak. Rendszeresíttetik: 'I aj Baslik, szine táborizöld. hjj Kötött swett.er, téli ing, alsónadrág, kapca és haskötö gyapjuszövetből, eddigi szabásban és kivitelben. ej Szőrmés mellény, eddigi kivitelben és szabásban, azonban a der,ék körülbelül 8-10 em.-rel hosszahbra készíttetik és csak felsőbb parancsra szereztetik 'he. I

7 153 dj Örköpeny, eddigli kivitelben és szabásban, azonban táborizöld szinben. ej Botos. Az őrköpenyek és botosok a tél tartamára csak őrség részére szolgálnak. 19. Sarkantyu. Szolgálatban felcsatolható sarkantyu, szolgálaton kívül szeges vagy gépes huszársarkantyu az összes csendőrcsapattisztek és ewéb lovascsendör-csapatszolgálatot telj esítők részére. 20. Oldalfegyver, kurtály. Oldalfegyver: a j szurony, min t eddig; b j kard, mint eddi,g1. ad aj. A nelm lovasított tisztek és rangosztályba nelm sorolt havidíj asok a szuronyon kívül, ha mint parancsnokok vagy beosztottak karhatalmi alkalmazásra egy csendőr gyalogosztaggal kivonulnak, kurtályt és töltény táskát is viselnek. A szurony -mindenkor a legifelsőbb öltözetdarab felett a derékszíj on (bőrövön) hordandó. A szurony t szolgálaton kívül csaki& azok a rokkantak és betegek viselhetik, akik rokkantságuknál és betegségüknél fogva kardot nem viselhetnek és bot, illetve szurony viselé&ére orvosi bizonyítvány alapj án csapatparancsnoksláguk, illetve az állomás (tér-) parancsnokság1 részéről írásbeli engedéllyel bírnak. ad b j. A kard viselése Ú~ történik, mint eddig. Az I. oszjtályu tiszthelyettesek szolgál.atban és szolgála,ton kívül gyalagtis-zh kardot viselnek. Kivételt képez, ha n1int járőrvezetők j árőrszolgálatot telj esítenek, ekkor u,gyanolyan oldal' fegyvert viselnek, mint a j árőr többi taglj ai. A II. és III. osztályu tis.zthelyettesek, valamint tovitbbszolgáló altisztek, csendőrök és próbacsendörök szolgálatban gyalogcsendör-kardot (szurony t) viselnek. Lovas csendőr, e,g.yének szolgálatban és szolgjálaton kívül a lovascsendör-kardot viselik. Díszkivonuláshoz és örszolgálatra kirendelt csapat (őrség) parancsnoka - a helyörségekben - karddal vonul ki, a többiek SL'U ranny:al. A lovascsendörök a díszkivonulásokkor valan1ennyien kardot viselnek. SzolO'álaton b kívül és az irodákhan a tisztek, rallgosztályba. r~e111 sorolt havidíjasok és tovább szolg'áló altisztek a SZáln111~ra

8 154 eddig rendszeresített nikkelezett gy.alogsági tiszti kardot víselik, illetőleg az utóbbiak viselhetik. A tisztviselői állománycsoportba tartozók - az állatorvosok stb. '!.- az á1i.atorvosok stb. - az eddig rendszeresített kardot viselik. A kurtály 1905 M. 21. Szuronyboj t. a) Tisztek, tisztviselők és hasonló állásuak részére: A szuronyboj t aranyból van, :a csukot:t boj tból és szallagból áll. A bojt a rojtokkal borított magból és ef gombból van összeállítva. A mag egy taj ás,dad alaku puha fadar.ab, amely a gol!ilbig aranysárga gyapotfonalakkal van befonva, mi által ez megfelelő \ göimbölyüséget nyer. A magra egy rétegben illesztett 2 mm. vastag és 5 cm. hosszu rojtok sárga pamutzsinorból készülnek, amelyek egy-egy.a ranyfon áll al vannak körülfonva. A rojtok akként vannak alakítva, hogy a zsinórok szorosan egymáshoz illesztett és meghatározott hos.szúsá.gu hurkokat képeznek, a hurkok pedig raj ttagokba vannak sodorv.a. A rojtoknakerős boj ttá kapcsolása célj ából a hurokvégeken eg'y erős sárga,gyapotfonal van áthúzva és megfeszítve, míg az egymással kapcsolatban álló roj ttag'ok felső V'égei két gyengébb minőségü ilyen fonal által lánchurkolással vannak megkötve. A gomb mindkét oldalán 8-8 mm. széles piros-fehér-zöld (neltizeti szín) szinek alka.lmaztatnak, amelyeket a golnb 1111indkét oldalán a magyar szent korona - fényes aranyból hímezve - dísziti. A nemzeti szinek és pedig a piros és zöl.d-piros, illetve zöld cérnázott selyem, a fehér ezüstfonállal körülfont pamutfonalakból készülnek. A gomb hosszszélei fényes aranyszálakkal vannak vizszintes irányban beszegve. A szallagilleszték helye két-, a roj toké négy sor kétszeresen sodrott aranyzsinórral van fedve. A kétrészben fektetve 33 cm. hosszu, 1.8 cm. széles arany-, szallag a hosszú9ágban két fénytelen aranyfonál1al van csikozva és mindkét vége.a boj tgombra van erősítve. A bojt feneke aranysárga c10ttal van födve. b) Rangosztályba nem sorolt havidíj asok részére általánosságban az a) alatt leírotthoz hasonló, csakhogy az arany helyett

9 155 ezüst alkalmaztatik és a n1agyar szent korona aranysárga selyemből készül. c) Alti,sztek részére: általánosságban a b) alatt leírthoz hasonló, cs:akhogy az ezüst helyett tábori barna selyem alkalmaztatik, kivéve a szallag és a rojtok illesztékhelyein, valamint a gomb hosszszélein levő besze,gést, amelyek ezüstből készítve n1aradnéljk. d) Csendőrök és próbacsendőrök részére: olyan, mint eddig az altisztek részére volt rendszeresítve, azonban aranysárga gyapju helyett tábori barna gyapjuból készül és aszalagban eddig beszőve volt fek,ete gyapjucsikok helyett tábori barna gyapotcsikok alkai.maztatnak. A bojt gombja teljesen, a rojtok illesztékhelye pedig hat sor nemzeti szín (piros-fehér-zöld) gyapjuból készült, 2 mm. vasta.g zsinórral van fedve, illetve díszítve. A gyapjufonalak helyett pamutfonalak is használhatók. A szuronybojt kizárólag csak szuronyhoz és gyalogcsendörkardhoz viselendő. Ha a legénység szolg'álathan szurony t és kardot is visel, úgy a szuronyra boj t ne,m alkalmaztatik. A szuronyra való felillesztése a boj tnak úgy történik, mint eddig. 22. Kardboj t. a) A tisztek, tisztviselők és hasonló ál1ásuak részére: aranyból készül t boj t és szalagból áll. A bojt gombból és sodralékokból áll. A fagamb n1indkét oldalán 8-8 mm. széles piros,-fehér-zöld (nemzeti) szín van alkalmazva, a,melyeket a gomb mindkét oldalán az aranyból hímzett magyar szent korona díszi t. A nemzeti szinek és pedig a piros és zöld súnek, piros, illetve zöld cérnázott selyem~, a fehér ezüst fonállal körülfont pamutzsinórból kés~ülne,k. A lovascsendőr és csapattisztek által viselt kardhoz a kardboj t szalagj a, ezenfelül ugyanolyan anyagból keszüit, eltolható csokorral van ellátva. b) Rangosztályba nem sorolt havidíjasok resz1ere: általánosságban az a) alatt leírthoz hasonló, csakhogy az arany helyett ezüstből és a ma'gyar szent korona aranysárga selyemből készül. c) Altisztek részére: általánosságban a b) alatt leírottqoz hasonló, csakhogy az ezüst helyett tábori barnaselye,m van alkalmazva, kivéve a szalag és a sodralékok illesztékhelyén, valan1int, a gon1b hosszszéi.ein levő beszegést, amelyek ezüstből készülnek.,

10 156 d) Csendőrök, próbacsendőrök részére: általánosságban a c) alatt leírotthoz hasonló, csakhogy az összes részek selyem és ezüst helyett gyapjll- vagy pamutfonálból készülnek. A kardboj t kizáróla,g a hosszu kardhoz viselendő, felillesztése úgy történik,,mint eddig. 23. Kardkötő, mint eddig rendszeresítve volt, csakhogy a kardkötőt a tisztek és hasonállásuak ar.anyhí,mzésü, a rangosztályba nem sorolt havidíj asok ezüst hímzésü, altisztek tábori barnaselyem, hosszközepén meggyszírivörös fonállal átszőtt paszon1ánnyal viselik Jelsípzsinór, járőrtáska, kard- és szuronyhüvelytáska, kézibilincs és füzőlánc lakattal, úgy mint eddig, rendszeresítve volt. 25. Hátizsák tábori zöld színben az islmert alakban. Viselendő vezényléseknél, áthelyezéseknél, öly szolg:álatoknál" melyek előreláthatólag hos'szabb időre terj ednek s a j árőrtáska az eiviendő holmi csomagolására nem elegendő. 26. Parancsőrtiszti jelvény. A parancsőrtisztek felismertető jelvénye a rendszeresített bőröv vállszíj án alkalm'aztatik. A később kiadásra kerülő ábra szerint a vál,lszíj elülső részén egy aranyozott fémkorong. oroszlánfővel van,alkalmazva, mely száj ában karikát tart, amelyről két darab 26 cm hosszu aranyozott fémlánc lóg le. E láncok alsó végéhez a hasonló ar:yagból készült és a felső részén aranyozótt fémgön']lbön végződő j el síp karikáj a van. erősí tve. Az említett korong alsó szélétől 23.5 cm.-nyire a ma,glyar állam cimere aranyozott fémből, elmellett pedig.a vállszíj szélén aranyozott fémből készü.}t síphüvely van felerősítve. A síphüvely végei aranyozott fémkariklákkal, közepén pedig szintén arar_yozott fémből készült cserlombokkal vannak díszítve. A jelsípot (használaton kívül) hüvelyébe dugva kell tartani. 27. Rendjelek és diszítm'ények, mint eddig. A szalagsávok több sorban egy,más alatt 1.5 cm. sortávolságban, 4-4 szalagsáv I-I sorban viselendő. A külföldi kitüntetések szalagsávjai a belföldi kitüntetések ~zalagsávj.a,i alatt a mell baloldalán külön sorban viselendők, tehát olyanoké is, melyeknél a kitüntetés viselési n1ódj a az illeté utasításokban vagyalapszabályokban nem a mell baloldalán van előírva.

11 157 Az államfő által n1egltartandó nle'gszemlélések alkaln1ával a kivonul6 csapatok az összes kitüntetéseket a zubbonyon stb. viselik. Ki tüntetések a köpenyen a j övőben nem viselhetők. A külföldi rendj elek, diszítmények szintén az illető utasításokb.an vagy alapszabályokban megjállapított nagyságokban, alakban és módon viselendők. (Ezzel az évi 85. szá,mu Rendeleti Közlönyben (Szabályrendelet) közzétett 16668/eln. 2. számu körrendelet hatályát veszti.) Belföldi rendj elek tulaj donosai külföldi kitüntetéseket egyedül nem viselhetnek. III. Viselésre megengedett cikkek: I.!{önköpeny tisztek, tisztviselők és rangosztályba nem sorolt havidíj asok részére, mint eddig. A.mellzsinórzat tiszteknél és hasonállásuaknál sötét tábori zöld selyem, a pitykék és.a gabmbkosarak arany-, a rangtosztályba nem sorolt havidíjasokná,l sötét tábori zöld gy.apju-, illetve ezüst fonalból vannak készítve. Viselete, mint eddig. 2. Szőrmegallér a köpenyhez :kávébarna színben az összes havi díj asok részére. 3. Szőrmebélés a köpenyhez bármely ~zínben az összes havidíj asok részére. 4. Drapp-pej acsevich pantalló, lnint eddig az összes havidíj asok részére. 5. Fekete-, barna- és lakk- egész (maga& száru) cipő fűzve és s'ímán az össz.es havidíj asok részére; fekete vagy barna, finom, díszítés nélküli fűzös vagy sínla cipő' az összes csendőrségi eg;yének részére. 6. Barna- és lakkcsizma. Előbbi az összes havidíjasok, utóbbi csak tisztek és hasonáliásuak részére, mit eddig. 7. Sárcipő összes havidíjasok és altisztek részére. 8. Nadrágbőrözet a lovagtló nadrághoz, a tér.d belső részének és az ülőrész bevonhatására. 9. Gyászfátyol tisztek részére a balkaron, mint eddigi. 10. Fülvédő az összes havidíj asok részére. I I. N yakrav.alók és nyakszegélyek, kelnény, fehér VáSZOllgallér, elől nyitva vagy elől fekete, vagy tábori zöld nyakravalóval, puha fehér és tábori zöld dupla vászon (selyeilu) gallér, elő) gon1bokk~1. A gallér kihaj tása a zubbonr.gallérj ára tilo ~.

12 158 IV. Klhordandó régi egyenruházati cikkek. Ide s.oroltatnak: a régi szabásu és színü legénységi sapkák,,'" " fekete sapka, "" " csukaszürke sapka,,',,, " Bocskay-süveg, "" "és színü zubbonyok,.,,, " és szinü köpenyek, UJ J as vállgallér, a régi szabásu és színü nadrágok, "" l' szürke lovagló nadrág, "" " rövid köpeny, "" " men te, "" " szőrmekabát, "" " bekecs, "" " dolmány,,," ".attilla, fekete csizmák (lakk csizn1ák kivételével), bőrlábszáróvók, halinacsiz:mák, hordszíj a bőrővhöz. Af!, említett cikkek egyelőre - egy későbbi időpontban m,eghatáro~andó időpontig - még viselhetök, de csakis abban a kivitelben. amint azok rendszeresítve voltak. Minthogy :azok további viselésének beszüntetése előreláthatólag már akkor fog bekövetkezni, a.mikor az új cikkek készítéséhez elegendő anyag fog rendelkezésre állani, saj át érdekében áh '.mindenkinek, hogy régi rendszerü egyenruházati cikkeket ne készíttessen. A régi rendszerü díszfövegek - a touas csendőrkalap kivételével - és az úgynevezett szovjetföveg viselése tilos. A régi rendszerü dolmányok és ati l1ák (YZ annak idej én rendszeresítve volt rendfokozati jelvényekkel viselend6k. Az új rendfokozati jeleknek ezen való alkalmazása tilos. A régi rendszerü zubbonyokon azonban feltétlenül az uj haj tókák és rer.dfokozati j elek alkalmazandók. Az átal aki tás 'mielőb b, de legkésőbb 192I. é... vi julius hó véglig foganatositandó, ezen időponton túl a zubbonyon rég!i hajtókák é s rendfokozati jelek nem viselhetők.. A régi rendszerü zubbony bal felső zsebének közepén és a köpeny bal felső rész6n eddig alkalinazott nemzeti színü szalag további viselése 1)eszüntettetik,

13 V. Polgári ruha viselése. 159 Tényleges állományu tisztek és hasonállásúak általi polgári ruházat szolgálaton kívül mindenkor viselhető, kivéve az ünnepélyes alkalmakat. amikor egyenruha viselése kötelező. Szolgálatban és irodában polgári ruházat nem viselhető. Tényleges állon1ányu rangosztályba nem sorolt havidíj asok és altisztek, valamint egyéb tényleges állományu legénység, polgári ruhát nelm viselhetnek. A viselendő polgári ruhának mindenkor kifogástalannak és a tiszti állás tekintélyének m'egfelelőnek keh lennie. A várakozási illetékekkel vag(y minden illeték beszüntetésével stb. szaba,ds~golt havidíj asok polkári hivatalokban, valamint bármilynemü más, nem katonai foglalkozásnál l~atonai egyenruhát nem viselhetnek. Ezzel az évi 75694/eln. A. számu, a polgári ruházat viselésére vonatkozó körrendelet (48/1920. sz.. Szabályrendelet) hatályon kívül helyeztetik. VI. Megjegyzések és egyéb rendelkezések. A rendszeresített cikkek ' előzetes bizottsági tárgyalások alapj án alapos és beható megfontolás után célszerüség és tetszetőss.ég legmesszebbmenő szem előtt tartása,mellett lettek meghatározva, azért azok bál1m,inemü átalakítása vagy bármily eltérő alakban való viselése tilos. N em rendszeresített cikkeknek és rendfokozati jeleknek viselése ugyancsak tilos. Menték anyag hiányában egyelőre nelll fognak beszereztetni, ilyenek ezidőszerint nem is igénylendők. A legénységnek kiadott ruházati cikkek belülről. az Ismert helyen, az illetők nevét tartalmazó névcédulával látandók el, mint eddig. FigyelenllInel az állalll súlyos anyagi helyzetére, az uj onnan rendszeresített cikkek csak akkor lesznek fokozatosan beszerezve, am, időn az állam teherviselő képességéhez mérten a beszerzési költségek előzetesen költség1vetésileg már biztosíttattak. Költ.ségkimélés szempont j ából a legénységi és a rang'osztályba nem soroló havidíj as.ak szájm,ára kiadott zubbonyok átmenetileg a régi szabásban és színtelen vállszal:aggal, de lehajtott gallérral készülnek. A beszerzés i nehézségek 'n)iatt egyelőre csupán khaki szinn

14 160 ruházát beszerzése sikerült. Az áttnenet a tábori zöld színü ruházatra a Inál' kiadott vagy kiadandó ruházati cikkek kihordása után, - a köpeny Ikihordási idejét alapul véve, - tehát legkorábban 3 év mulva történhetik csak meg,. A csendőrséghez veziényeltek (tisztek, le,génység stb.) csendőrségi haj tókát nem viselhetnek, de hogyahadseregbeliektől l1'leglkülönböztethetők legyenek, általuk a sapka baloldalán a r~gi tábori csendőrjelvény (a füstölő bomba) viselendő. A csendőrségi haj tókát csak csendőr.ségi vizs~át tett egyének viselhetik. VII. Az egyenruha viselésének módjai. I. J árór (közbiztonságj) szolgálatokban a viselendő legény.. ség és rangosztályba nem sorolt havidíjasok által,az u. n. járőr- öltözet kalappal, tisztek bőrőv, vállszij j al, egyébkjént ugy, mint a legénység. 2. Rendes kivonulásoknál gyakorló öltözet, legénységi és rangosztá,lyba nem sorolt havidíjasok által,szolgálati ruha sapkával, tisztek és hasonállásuk ál tal zubbony, lovag'ló- vagy térdnadrág, vagy bármilyen pantahó és, sapka. 3. Díszkivonulásoknál és szemléknél az öltözet dísz. Viselet:dö,a j árőröltözet és kalap, rangosztályba nem sorolt havidíj asok,és tisztek stb. bőrőv, vállszíj j al. 4. Udvari ünnepek, fogadások, bemutatkozások és egyéb hasonló alkalmakkor az öltözet ünnepi. Viselendö legénységi és rangosztályba nem sorolt havidíjasok által:a szolgálati ruha kalappal, utóbb i aknál pantallóval ig., tisztek, és hasonáhásuak szolgálati ruha a kalappal. esetleg bőrövvel. 5. Társaságban s nyilván~s helyeken öltözet társasági, illetve kimenő. Legénységi és rangosztályba nem sorolt havidíjasoknál sapkával, tisztek és hasonló áhásuak által a) zubbony, 10- va,gló vagy térdnadrág, vagy hármilyen pantalló és sapka, b) r~gi díszkabát (dolmány) fekete vagy fehér pantalló és fekete sapka. Megjegyzés: 1. kalappal el t:em látottak sapkával vonulnak ki; 2 régi díszkabáthoz (dolm,ányhoz) sem tábori zöld pantalló, sem tábori zöld nadrág. sem tábori zöld sapka nem viselhető. A régi díszkabát (dolmány) a régi fekete sapkával. a rendes szolgálatban l (j árőr-öltözet nem téves7tendö ezzel ö9sze) és rcndc~ l l<ivonulásokcál esetleg lovag'ló nadrággal is vi,;;~lh c t6

15 3. A vise.lé~re lnegengede1t cikkek csak rendes szolgálathan (rel1de~ kivonulásoknál), szolgálaton kívül és irodában viselhetők akkor, ha az egységes fellépés (megj elenés) külön elrendelve. r.illcs. 4. Tisztek ünnepélyes alkalnlakról (kivonulások kiv'étdével) és társaság,ban csakis fekete pantallót viselhetnek. 5. Szolgál:atol1 kívül, továbbá irodai és laktanyai szolgálatban a fekete pantalló vagy tábori zöld pantalló egyformán viselhető. 6. J árőrszolgálatr~ak tekintetnek a Cs.-l. a) Függelékben előírt "Rendes", "Felszólított" és "Ellenőrző" szolg:álatok és karhataln1í kivonulások. VIII. JárÖröltözet. a) Gyalogú árőr részére. Bakancs vagy fűzös cipő, illetve térdnadrág lábtekercscsel, télen térdcsizma és térdnadrág, zubbony, tollas csendőrkalap, télen és hideg időj áráskor köpeny, nyároc nyári ruházat, bizonytalan időben esőköpeny., b) LoV'asj árőrök részére. Urgyanaz, mint a gyalogj árőrök részére, b:akancs helyett, lóval való kivonulás alkalmával, csizma. és lova,glónadrág (télen és hideg] időjárás esetén köpeny, mente, nyáron r:yári zubbony). c) L oszt. tiszthelyettes. Ha mint j árőrvezető telj esít szolgálatot, ugyanúgy öltözködik, mint a vde kivonuló j árórtárs. Ha egyedül megy szolrgálatba, a szolgálat minétnüsége szerirlt karabéllyal vagy forgópisztollyal felszerelve vonul ki. IX. Felszerelés járörök részére. a) Gyalogj árőr részére. Teljes felszerelés, mely áll töltött karabélyból, a feltüzött szuronnyal, 20 darab éles töltényből, gyalogcser.dőr kardból, kézi bilincsből, j árőrtáskából. és j elsíp-, ZSlnor. b) Lovasjárőrök részére. 1tfint,a,gtyalogjárőrnél, de a járőr tagj ai gyalq~csendör kard helyett lovascsendőr kardot viselnek és a karabélyon kívül magukkal viszik az ismétlőpisztoly t is 20 darab éles tölténnyel. X. Köpenyek viselése Jlyáron járörszolgálatban. Az örspar,ancsnokok az illető vidék klimatikus viszonyaira, valamint abeállható időváltozásokra a szolgálatba való elindulás

16 ~.... ~ :).; előtt figyelolnmel logy.enek, neh~ a. köpeny nélkül' kivezér.yelt cendórök esőtől vagy átázás, különben éj j el és reggel a harnlat vagy dér é,s egyáltalában a hideg időjárás behatása folytán meg.. hüléseknek kitétessenek és ezáltal egjészs'égi áuapotuk és ~zolgálati képességük könr.yelműen kockára tétessék. A köpeny, ha fel nem öltve vitetik la j árör által s~ol.gálatba, koszoruba kötve hordandó (hátizsákra málházva). XI. Járörtáskák viselése.. A j árörtáskát a csendőrök a rendes és a nyomozó ~zolgilatba, továbbá állolnáshelyen teljesítendő, 24 óránál hosszabb szolgájlatokba magukkal viszik, ellenben a következő szolgálatokba~ a táska otthon hagyható: A hely-, vasuti, folyamátjkelési, vásár-, bucs.u-, fürdöügyeleti s utij árőrszolgálatban, továbbá 24 órán túl nem terjedő fogolyés e~éb kiséretek vag1y fedezetek'lljél, segély ~vagy karhatalmi és az ellenőrző szolgálatoknál. Elvül szolgáljon, hogy kivéve a rendes és nyomozó szolgálatot, mind.en más slzolgálatnál, ha a csendőr 24 órán belül a laktanyába visszatérhet, a táska otthon hagyható. Ha vásárok, búcsuk stb. alkalmával idegen örsöktől kisegítéskép!érkező csendőrök járőrtáskával felszerelve vonulnak a kisegítést kérő örsre, a táskát - ha a vásarra stb. ügyeleti szolgálat telj esítése végett kimennek - a laktanyában hagyj ák. A lovascsendörök, ha lóháton teljesítenek szolgálatot, a j árörtáskát nem vi.szik magukkal, hanem a szolgálatba viendő tárgyakat a málhatáskába csomagolják. Ha a lovascsendőr gyalog indul szaligálatba, akkor a forg6- pisztoly a töltét1j)"ekkel hagyandó otthon. Az egyetlen komoly és tartalmas katonai- és csendörségi hetilap a w HONVÉDELEM Főszerkesztő: SZOMBATHY KÁLMÁN Szerkesztőség és kiadóhivatal: BUDAPEST, VIII., Rökk Szilárd-utca 4. ll'"

Be"'vezetés. megfelelőleg módositott szabályok fognak annak idej én kiada tni. _ határoz. Oltözék és szerelék.

Be'vezetés. megfelelőleg módositott szabályok fognak annak idej én kiada tni. _ határoz. Oltözék és szerelék. Be"'vezetés. A lovas csendőr kiképzésére gyalog és lóháton, -- loyar (lában való oktatásra - és apótlovak idomitására vonatkozólag a m. kir. honvédlovassági gyakorlati szabályzat I-s6 része, a lovak gondozása,

Részletesebben

UTASÍTÁSA. 007. számú A BELÜGYMINISZTÉRIUM I. FŐCSOPORTFŐNÖKÉNEK. Budapest, 1966. évi május hó 16-án. Mód. 7/1969fcsf. ut.

UTASÍTÁSA. 007. számú A BELÜGYMINISZTÉRIUM I. FŐCSOPORTFŐNÖKÉNEK. Budapest, 1966. évi május hó 16-án. Mód. 7/1969fcsf. ut. Mód. 7/1969fcsf. ut. 71. XII. 1-ig volt érvénytelen BELÜGYMINISZTÉRIUM SZOLGÁLATI HASZNÁLATRA! Szám: 10-26/7/1966. 789 A BELÜGYMINISZTÉRIUM I. FŐCSOPORTFŐNÖKÉNEK 007. számú UTASÍTÁSA Budapest, 1966. évi

Részletesebben

A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERE KÖZBIZTONSÁGI ÉS PÉNZÜGYI-ANYAGI-MŰSZAKI HELYETTESÉNEK 25/1978. számú EGYÜTTES INTÉZKEDÉSE

A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERE KÖZBIZTONSÁGI ÉS PÉNZÜGYI-ANYAGI-MŰSZAKI HELYETTESÉNEK 25/1978. számú EGYÜTTES INTÉZKEDÉSE BELÜGYMINISZTÉRIUM BELSŐ HASZNÁLATRA! S z á m : 10 27/25/1978, A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERE KÖZBIZTONSÁGI ÉS PÉNZÜGYI-ANYAGI-MŰSZAKI HELYETTESÉNEK 25/1978. számú EGYÜTTES INTÉZKEDÉSE a Rendőrség

Részletesebben

Ált/25 A MAGYAR HONVÉDSÉG ÖLTÖZKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Ált/25 A MAGYAR HONVÉDSÉG ÖLTÖZKÖDÉSI SZABÁLYZATA Ált/25 A MAGYAR HONVÉDSÉG ÖLTÖZKÖDÉSI SZABÁLYZATA A MAGYAR HONVÉDSÉG KIADVÁNYA 2006 9/2005. (HK 09.) HM rendelet a Magyar Honvédség Öltözködési Szabályzatának kiadásáról A honvédelemrıl és a Magyar Honvédségrıl

Részletesebben

A büntetés-végrehajtás egyenruháinak rövid történeti áttekintése

A büntetés-végrehajtás egyenruháinak rövid történeti áttekintése Papp János A büntetés-végrehajtás egyenruháinak rövid történeti áttekintése 1852-ben, a forradalom és szabadságharc bukását követően Magyarországon elfogadták az osztrák büntető-törvénykönyvet, amely kimondta,

Részletesebben

1956 MAGYAR NEMZETŐRSÉG ÖLTÖZKÖDÉSI UTASÍTÁSA. MN. Öltözködési utasítás 1

1956 MAGYAR NEMZETŐRSÉG ÖLTÖZKÖDÉSI UTASÍTÁSA. MN. Öltözködési utasítás 1 1956 MAGYAR NEMZETŐRSÉG ÖLTÖZKÖDÉSI UTASÍTÁSA 1 1956 Magyar Nemzetőrség formaruházata és rendfokozati jelzései Az 1956 Magyar Nemzetőrség szervezetéhez tartozó nemzetőrök formaruházata egységes, és egyértelműen

Részletesebben

%f3 w f a, U 015. 19/1979. számú A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK TT T A S T T A S A. &HOSZTÍNf. Budapest, 1979. évi szeptember hó 11-én.

%f3 w f a, U 015. 19/1979. számú A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK TT T A S T T A S A. &HOSZTÍNf. Budapest, 1979. évi szeptember hó 11-én. ABTL - 4.2-10 - 21/19/1979 /I S T. d - A BELÜGYMINISZTÉRIUM SZIGORÚAN TITKOS! Szám: 10 21/19/1979. %f3 w f a, &HOSZTÍNf. az l5 J» 3 «G \ í ' v - * * '«.-s.-.;v U 015 a. A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK

Részletesebben

G-5/a Hk.3/74.mh.ut.

G-5/a Hk.3/74.mh.ut. BELÜGYMINISZTÉRIUM G-5/a Hk.3/74.mh.ut. SZOLGÁLATI HASZNÁLATRA! UTASÍTÁS A HIVATÁSOS SZEMÉLYI ÁLLOMÁNY RUHÁZATI ELLÁTÁSÁRA ÁBTL - 4.2. - 10-26/6/1968 /1 BM I/II. CSOPORTFŐNÖKSÉG KIADVÁNYA 19 6 8 BELÜGYMINISZTÉRIUM

Részletesebben

Selmeczi akadémisták 1856-ban

Selmeczi akadémisták 1856-ban EGYENRUHÁINK Selmeczi akadémisták 1856-ban Selmecen a legrégebbi tanulók azok az expactansok és praktikánsok voltak, akik egy bányatiszt mellé osztva tanultak. Ezek a korabeli diákokkal egyezı ruházatot

Részletesebben

A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK 5/1980. számú UTASÍTÁSA. 1. A Rendőrség egyenruhát viselő férfi hivatásos állománya részére

A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK 5/1980. számú UTASÍTÁSA. 1. A Rendőrség egyenruhát viselő férfi hivatásos állománya részére BELÜGYMINISZTÉRIUM BELSŐ HASZNÁLATRA! 10-21/5/1980. A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK 5/1980. számú UTASÍTÁSA a Rendőrség egyenruhát viselő férfi hivatásos állománya részére fésűs köpeny rendszeresítéséről

Részletesebben

MUNKAANYAG. Kálló Mariann. Munkaruházatokon előforduló záródások készítése. A követelménymodul megnevezése: Munka- és védőruhák készítése

MUNKAANYAG. Kálló Mariann. Munkaruházatokon előforduló záródások készítése. A követelménymodul megnevezése: Munka- és védőruhák készítése Kálló Mariann Munkaruházatokon előforduló záródások készítése A követelménymodul megnevezése: Munka- és védőruhák készítése A követelménymodul száma: 1324-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

2003. JUNIUS 14. 10 00

2003. JUNIUS 14. 10 00 JEGYZŐKÖNYV ORSZÁGOS INTÉZŐ BIZOTTSÁG ÜLÉSE 10 00 Dragon Faragó Lajos (DFL) 10 15 -kor ima után üdvözli a megjelenteket. Megállapítja, hogy 22 szavazati joggal rendelkező OIB-tag közül 12 van jelen, így

Részletesebben

a belügyminiszter./2011. ( ) BM rendelete

a belügyminiszter./2011. ( ) BM rendelete a belügyminiszter./2011. ( ) BM rendelete a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek egyenruha-ellátásra jogosult személyi állományának ruházati és öltözködési szabályzatáról, valamint a különleges

Részletesebben

MEZŐŐRÖK ÉS HEGYŐRÖK FORMARUHÁJÁNAK MŰSZAKI LEÍRÁSA

MEZŐŐRÖK ÉS HEGYŐRÖK FORMARUHÁJÁNAK MŰSZAKI LEÍRÁSA MEZŐŐRÖK ÉS HEGYŐRÖK FORMARUHÁJÁNAK MŰSZAKI LEÍRÁSA 70/2012.(XII.14.) BM RENDELET ALAPJÁN A MEZŐŐRÖK ÉS A HEGYŐRÖK FORMARUHÁJÁNAK MŰSZAKI LEÍRÁSA A) TÉLI VISELETELEMEK 2 MŰSZAKI LEÍRÁS TÉLI DZSEKI Tartalomjegyzék

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 66. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 66. szám MAGYAR KÖZLÖNY 66. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2016. május 10., kedd Tartalomjegyzék 13/2016. (V. 10.) BM rendelet A belügyminiszter irányítása alá tartozó rendvédelmi feladatokat ellátó szervek

Részletesebben

2. FEJEZET CSAPATOK, JÁTÉKOSOK ÉS FELSZERELÉS

2. FEJEZET CSAPATOK, JÁTÉKOSOK ÉS FELSZERELÉS 2. FEJEZET CSAPATOK, JÁTÉKOSOK ÉS FELSZERELÉS 200 MEZBE ÖLTÖZÖTT JÁTÉKOSOK Játék elôtt minden csapat csapatvezetôjének vagy edzôjének át kell adnia a játékvezetônek vagy a jegyzôkönyvvezetônek azon játékosok

Részletesebben

A honvédelmi miniszter.../2016. ( ) HM rendelete

A honvédelmi miniszter.../2016. ( ) HM rendelete A honvédelmi miniszter../2016. ( ) HM rendelete a Magyar Honvédség Szolgálati Szabályzatának kiadásáról szóló 24/2005. (VI. 30.) HM rendelet módosításáról A honvédelemről és a Magyar Honvédségről, valamint

Részletesebben

B E L Ü G Y M IN IS Z T É R IU M. 14. szá m ú UTASÍTÁSA. Budapest, 1969. évi december hó 17-én.

B E L Ü G Y M IN IS Z T É R IU M. 14. szá m ú UTASÍTÁSA. Budapest, 1969. évi december hó 17-én. B E L ÜGY M INISZ T É R IU M SZOLGÁLATI HASZNÁLATRA! 1 0 2 6 /1 4 /1 9 6 9. 3 4 B E L Ü G Y M IN IS Z T É R IU M 1. F Ő C S O P O R T F Ő N Ö K É N E K 14. szá m ú UTASÍTÁSA Budapest, 1969. évi december

Részletesebben

A vidékfejlesztési miniszter közleménye

A vidékfejlesztési miniszter közleménye A vidékfejlesztési miniszter közleménye az erdészeti szakszemélyzet, a minisztérium, valamint az erdészeti hatóság szervezetében erdészeti hatósági vagy erdészeti igazgatási munkakört ellátó köztisztviselők

Részletesebben

Utasítások a Magyar Királyi Csendőrség számára. Budapest, 1888, Pesti Nyomda. 224 p.

Utasítások a Magyar Királyi Csendőrség számára. Budapest, 1888, Pesti Nyomda. 224 p. Utasítások a Magyar Királyi Csendőrség számára. Budapest, 1888, Pesti Nyomda. 224 p. TARTALOM (a lapszámok a könyv oldalaira és nem a pdf oldalakra vonatkoznak!) I. Szervezeti utasítás. A) A csendőrség

Részletesebben

FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK A 2009-13. ÉVEKRE

FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK A 2009-13. ÉVEKRE FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK A 2009-13. ÉVEKRE FINA VÍZILABDA FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK 2009-2013 A FINA nemzetközi vízilabda szabályok az MVLSZ döntése szerint a mindenkori hazai kiegészítésekkel érvényesek

Részletesebben

Illetékszabályzat a Magyar Királyi Csendőrség számára.

Illetékszabályzat a Magyar Királyi Csendőrség számára. Illetékszabályzat a Magyar Királyi Csendőrség számára. Budapest, 1912, s.n. 250 p. A könyv az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) gyűjteményébe tartozik (100017). A másolás jogát a Könyvtár fenntartja.

Részletesebben

10. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

10. Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2016. évi 66. szám 5219 p) az, aki a tárgyévben megkezdi legalább 6 hónap időtartamra tervezett illetmény nélküli szabadságát, q) a Hszt. 77. (1) bekezdés b) vagy e) k) pontja

Részletesebben

FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK 2005-2009

FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK 2005-2009 FINA VÍZILABDA SZABÁLYOK 2005-2009 A FINA nemzetközi vízilabda szabályok az MVLSZ döntése szerint a mindenkori hazai kiegészítésekkel érvényesek a magyarországi vízilabda eseményeken. A szövetség azonban

Részletesebben

I. fejezet. Önkormányzat jelképei. Az Önkormányzat jelképei mint a település múltjára utaló díszítő szimbólumok: címer és zászló. II.

I. fejezet. Önkormányzat jelképei. Az Önkormányzat jelképei mint a település múltjára utaló díszítő szimbólumok: címer és zászló. II. TÉT VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2006. (II. 3.) rendelete Tét Város címeréről, zászlajáról, pecsétjéről, díszpolgáráról, jó sportoló - jó tanuló, közösségi munkáért, tiszteletbeli polgár,

Részletesebben

Ruházati és öltözködési szabályzat 2006. November 20.

Ruházati és öltözködési szabályzat 2006. November 20. Ruházati és öltözködési szabályzat 2006. November 20. A jogszabály mai napon hatályos állapota 20/2006. (IV. 19.) BM rendelet a belügyminiszter irányítása alá tartozó szervek, valamint a hivatásos önkormányzati

Részletesebben

Oktatás. kamrában helyezendők el, nlindig megfelelő készletnek kell lennie.

Oktatás. kamrában helyezendők el, nlindig megfelelő készletnek kell lennie. A szijszel'számot ezen szappannal következőkép kell tisztitani. A bőr előbb szappanos vízzel jól lemosatik és. árnyékos helyen kiszárittatik; ezután a folyós állapotban levő nyel'egszappannal egyenlően

Részletesebben

A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK. 22. számú UTASÍTÁSA. Budapest, 1975. évi szeptember hó 19-én.

A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK. 22. számú UTASÍTÁSA. Budapest, 1975. évi szeptember hó 19-én. BELÜGYM INISZTÉRIUM T I T K O S! 10-22/22/1975. A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK 22. számú UTASÍTÁSA Budapest, 1975. évi szeptember hó 19-én. Tárgy: A BM Kormányőrség Parancsnokság Repülési

Részletesebben

A NYOl\iOZAS BEVEZETESE.

A NYOl\iOZAS BEVEZETESE. I, A NYOl\iOZAS BEVEZETESE. Az általános szolgálati határozványok VII. 4. pontja kötelességévé teszi a csendőrségnek minden közbiztonsági zavar előfordultával azonnal a hely szin ére menni, magát gyorsan

Részletesebben

Ebresztö és takarodó.

Ebresztö és takarodó. 3:3 ct) alaktanya csinosbitására, pl. a bútorzatnak új befestése, függönyök beszerzésére stb.; u) a tüzelő és belső világitási anyagnak beszerzésére, hogy ez által a csendőröknek ez jránybani részlet-fizetése

Részletesebben

A M agyar N ép k ö ztá rsa sá g. 010. szám ú PARANCSA

A M agyar N ép k ö ztá rsa sá g. 010. szám ú PARANCSA BELÜGYMINISZTÉRIUM Szám: 0-/0/968. Szigorúan titkos! 3 A M agyar N ép k ö ztá rsa sá g b e lü g y m in is z te r é n e k 00. szám ú PARANCSA Budapest, 968. május 0-én Tárgy: A BM. tartalékos állom ány

Részletesebben

OTTHONI FELHASZNÁLÁSRA TERVEZETT NYITÓ SZETT

OTTHONI FELHASZNÁLÁSRA TERVEZETT NYITÓ SZETT TOLÓKAPU NYITÓ SZETT OTTHONI FELHASZNÁLÁSRA TERVEZETT KIT PL1000 TOLÓKAPU NYITÓ SZETT A PL1000 elektro-mechanikus tolókapu nyitó szettet otthoni felhasználásra tervezték. A hajtómotor ízléses megjelenésű

Részletesebben

TARTALOM. Jogszabályok

TARTALOM. Jogszabályok CXXXVII. ÉVFOLYAM 13. SZÁM 2010. szeptember 10. A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA TARTALOM Szám Tárgy Oldal Jogszabályok 2010. évi LXXXV. törvény A katonai és rendvédelmi felsõoktatási intézmények

Részletesebben

CSENDORLEOENYSEOI P Á L Y A,

CSENDORLEOENYSEOI P Á L Y A, A,.,,, CSENDORLEOENYSEOI P Á L Y A,, MINT KENYERKERESET. - 1111 I II JnlTIOJll I II fllllllffilllmmlllllllll ri 1 m IlTITIII IUITI rulllllln 1111111111111 fltillji]]jfjltill UTflrulllnrrr A csendőrlegénységi

Részletesebben

a kínzás és embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés megelőzésének európai bizottsága elnöke

a kínzás és embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés megelőzésének európai bizottsága elnöke CPT/Inf (2007) 25 Mauro Palma úrnak a kínzás és embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés megelőzésének európai bizottsága elnöke Strasbourg Tisztelt Elnök Úr! Mellékelten megküldöm a kínzás és az

Részletesebben

TARTALOM A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA. CXXXVI. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2009. május 29. Jogszabályok 68/2009. (IV. 2.) Korm.

TARTALOM A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA. CXXXVI. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2009. május 29. Jogszabályok 68/2009. (IV. 2.) Korm. CXXXVI. ÉVFOLYAM 9. SZÁM 2009. május 29. A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA TARTALOM Szám Tárgy Oldal Jogszabályok 68/2009. (IV. 2.) Korm. rendelet A meghagyással kapcsolatos eljárás és a meghagyásba

Részletesebben

DOKUMENTÁCIÓ. Csók István hagyatékából származó textilek restaurálásáról

DOKUMENTÁCIÓ. Csók István hagyatékából származó textilek restaurálásáról DOKUMENTÁCIÓ Csók István hagyatékából származó textilek restaurálásáról Készítette: Tóth Márta okleveles textilrestaurátor művész 2014. 1 1. Rongybaba, sárközi viseletben A műtárgy adatai A műtárgy a cecei

Részletesebben

Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011.

Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011. Módosítások a segédmotoros kerékpárral közlekedőkre vonatkozó közlekedési szabályokban 2006 2011. 1/1975. (II. 5.) KPM BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól II. RÉSZ Közúti jelzések A rendőr

Részletesebben

Az Autópálya Rendőrség karjelvényei 2004.07.01. - 2007.12.31.

Az Autópálya Rendőrség karjelvényei 2004.07.01. - 2007.12.31. Az Autópálya Rendőrség karjelvényei 2004.07.01. - 2007.12.31. A Rendészeti Biztonsági Szolgálat (továbbiakban: REBISZ) létrehozásáról szóló 37/2004. (VI. 29.) BM rendelet, valamint a Rendészeti Biztonsági

Részletesebben

KIKÉPZÉSI PROGRAM az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei részére

KIKÉPZÉSI PROGRAM az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei részére HONVÉD VEZÉRKAR FŐNÖK. sz. példány J ó v á h a g y o m! Budapest, 2011. augusztus - n. Dr. Benkő Tibor vezérezredes KIKÉPZÉSI PROGRAM az MH Ludovika Zászlóalj honvéd tisztjelöltjei részére A HVK KIKÉPZÉSI

Részletesebben

Színes fényképezés a kodakróm és az új-agfakolor eljárásokkal

Színes fényképezés a kodakróm és az új-agfakolor eljárásokkal Színes fényképezés a kodakróm és az új-agfakolor eljárásokkal A színes fényképezés sok fajtája közül a legutóbbi évekig a Lumière rendszerű autokróm-eljárások különböző fajtái (agfakolor, dufaykolor) voltak

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ V AR OS

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ V AR OS BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ V AR OS POLGÁRMESTERÉTŐL Békéscsaba, Szent István tér 7. Ikt. sz.: IV 492/2014. Előadó: Török Tamás Mell.: módosított közbeszerzési szabályzat Hiv. sz.: Postacím: 5601 Pf 112. Telefon:

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bukvai Albertné. Női és férfiruhák műszaki leírása. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Bukvai Albertné. Női és férfiruhák műszaki leírása. A követelménymodul megnevezése: Bukvai Albertné Női és férfiruhák műszaki leírása A követelménymodul megnevezése: Gyártmányfejlesztés és gyártáselőkészítés a ruhaiparban A követelménymodul száma: 1299-09 A tartalomelem azonosító száma

Részletesebben

Indulj el egy úton Marosvásárhely-Kecskemét városismereti vetélkedő 2011/2012. III. forduló: MAROSVÁSÁRHELY IPARA, KERESKEDELME, NÉPHAGYOMÁNYAI

Indulj el egy úton Marosvásárhely-Kecskemét városismereti vetélkedő 2011/2012. III. forduló: MAROSVÁSÁRHELY IPARA, KERESKEDELME, NÉPHAGYOMÁNYAI Indulj el egy úton Marosvásárhely-Kecskemét városismereti vetélkedő 2011/2012. III. forduló: MAROSVÁSÁRHELY IPARA, KERESKEDELME, NÉPHAGYOMÁNYAI 1. IDŐSZALAG Tegyétek időrendi sorrendbe a Marosvásárhellyel

Részletesebben

8/2004. (III. 25.) AB határozat

8/2004. (III. 25.) AB határozat 8/2004. (III. 25.) AB határozat A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG NEVÉBEN! Az Alkotmánybíróság jogszabály alkotmányellenességének utólagos vizsgálatára irányuló indítványok tárgyában meghozta a következő határozatot:

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 150. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 150. szám MAGYAR KÖZLÖNY 150. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2013. szeptember 16., hétfő Tartalomjegyzék 332/2013. (IX. 16.) Korm. rendelet A központosított közbeszerzési rendszerről, valamint a központi beszerző

Részletesebben

A belügyminiszter. /2011. (...) BM rendelete

A belügyminiszter. /2011. (...) BM rendelete 1 A belügyminiszter /2011. (......) BM rendelete a belügyminiszter irányítása alatt álló egyes szervek számára történő csapatzászló adományozásának és őrzésének rendjéről A Magyar Köztársaság nemzeti jelképeinek

Részletesebben

MUNKAANYAG. Bukvai Albertné. Termékkészítés - ruha. A követelménymodul megnevezése: Textiltermékek összeállítása

MUNKAANYAG. Bukvai Albertné. Termékkészítés - ruha. A követelménymodul megnevezése: Textiltermékek összeállítása Bukvai Albertné Termékkészítés - ruha A követelménymodul megnevezése: Textiltermékek összeállítása A követelménymodul száma: 1321-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-026-30 TERMÉKKÉSZÍTÉS

Részletesebben

L 34/6 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2005.2.8.

L 34/6 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2005.2.8. L 34/6 Az Európai Unió Hivatalos Lapja 2005.2.8. A BIZOTTSÁG 209/2005/EK RENDELETE (2005. február 7.) a Közösségben származás igazolása nélkül szabad forgalomba bocsátható textiltermékek jegyzékének megállapításáról

Részletesebben

I. Mérkőzések. I.1.1. A mérkőzést a torna előre felkért játékvezetői vezetik.

I. Mérkőzések. I.1.1. A mérkőzést a torna előre felkért játékvezetői vezetik. A nevezéssel az induló csapatok, illetve a részvétellel a torna valamennyi résztvevője elfogadja a jelen torna szabályzatot és a részvételi feltételeket (ld. a www.ugyvedfoci.hu oldalon). I.1. Játékvezető

Részletesebben

KEZELÉSI UTASÍTÁS. 3 W-650 Benzinmotoros háti permetező Az eredeti kezelési utasítás fordítása 3W-650

KEZELÉSI UTASÍTÁS. 3 W-650 Benzinmotoros háti permetező Az eredeti kezelési utasítás fordítása 3W-650 KEZELÉSI UTASÍTÁS 3 W-650 Benzinmotoros háti permetező Az eredeti kezelési utasítás fordítása 3W-650 TARTALOM MŰSZAKI SPECIFIKÁCIÓ... 3 BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK... 3 LEGFONTOSABB ALKALMAZÁSOK... 6 A SZERKEZET

Részletesebben

FORGALMI UTASÍTÁSA. Jóváhagyta: Aba Botond vezérigazgató, életbe léptette a 9/VU/1999. sz. utasításával. Érvényes: 1999.

FORGALMI UTASÍTÁSA. Jóváhagyta: Aba Botond vezérigazgató, életbe léptette a 9/VU/1999. sz. utasításával. Érvényes: 1999. BUDAPESTI KÖZLEKEDÉSI ZRT. A BUDAPESTI HELYI KÖZFORGALMÚ AUTÓBUSZ-KÖZLEKEDÉS FORGALMI UTASÍTÁSA Jóváhagyta: Aba Botond vezérigazgató, életbe léptette a 9/VU/1999. sz. utasításával Érvényes: 1999. október

Részletesebben

ő ü ő ü ő ü ő Ő ü ő ú ő ű ü ú ő ű ű ű ú ű ő ő ő ő ő Ó Á Á ő ő ő ő ő ő ő ő Ó Ó ü ő ő ő ő ő ő ő ü ő ü ő ü ü ü ü ü ő Á ő ő ő ő ő ő ő ő ő ő ü ő ü ü ő ű ő ü ő ő ü ő ő ő ü ű ű ű ű ű ú ű ú ű ú ü É ü ő É ű ő ű

Részletesebben

1. számú függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethez

1. számú függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethez Tartalomjegyzék 1. számú függelék az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelethez... 2 I. Az úttal kapcsolatos fogalmak... 2 II. A közúti járművekkel kapcsolatos fogalmak... 3 III. A közúti forgalommal

Részletesebben

É Ő É É Á É Á Ü Ú ű Á ü Á ú ü ú ü Á Á Ú Ü ü ű ú ü ú Ü ű Ü ü ü ű ü ü ű ű ü ü ü ü ü ü ú ü ü ú ű ü ü ü ü ü ü ú Ü ü ü Á Ü ú ü ú ü ü ü ü ü ü ú ü Ú ú ü ü ü ü ú ú ű ú ü ü ú ű ü ü É ú ü ü ü ü ú Á ü ü É Á ü ü ü

Részletesebben

Automata mosógép Használati utasítás

Automata mosógép Használati utasítás Automata mosógép Használati utasítás 1 HASZNÁLTAL ELŐTT Biztonsági utasítások - Ne használjon se adaptert, se hosszabbítót! - Ne használjon olyan csatlakozót, aminek a zsinórja sérült! - Ha a kábel sérült,

Részletesebben

Magvető Kiadó könyvklubja - Át a folyón

Magvető Kiadó könyvklubja - Át a folyón 2013 július 10. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Szóval tapogatják a nők ezeket a világokat, a testükhöz illesztgetik,

Részletesebben

Sopronkıhidai Ipari és Szolgáltató Kft. Férfi flaneling mőszaki leírása (elítéltek részére) ruhaipari üzemvezetı

Sopronkıhidai Ipari és Szolgáltató Kft. Férfi flaneling mőszaki leírása (elítéltek részére) ruhaipari üzemvezetı Sopronkıhidai Ipari és Szolgáltató Kft. Férfi flaneling mőszaki leírása (elítéltek részére) 38-50-ig Sopronkıhida, 2011. október 18. Készítette: Vargáné Bézsenyi Ilona ruhaipari üzemvezetı Férfi flaneling

Részletesebben

POWX0032 HU 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POWX0032 HU 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 ALKALMAZÁS... 3 2 LEÍRÁS (A. ÁBRA)... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 4 5.1 Munkakörnyezet... 4 5.2 Elektromos biztonság... 4 5.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

Az Ön kézikönyve ZANUSSI TA1033V http://hu.yourpdfguides.com/dref/644273

Az Ön kézikönyve ZANUSSI TA1033V http://hu.yourpdfguides.com/dref/644273 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK 19/1980. számú UTASÍTÁSA

A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK 19/1980. számú UTASÍTÁSA BELÜGYMINISZTÉRIUM BELSŐ HASZNÁLATRA! 10-21/19/1980. A MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG BELÜGYMINISZTERÉNEK 19/1980. számú UTASÍTÁSA a Belügyminisztérium tanintézetei hivatásos állományú hallgatóinak ruházati ellátásáról

Részletesebben

SZENT LÁSZLÓ MENET 2015

SZENT LÁSZLÓ MENET 2015 SZENT LÁSZLÓ MENET 2015 A Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár és a Tatai Tömegsport és Tájfutó Honvéd Sportegyesület 2015. június 25 június 26-án hagyományőrző céllal megrendezi a Szent László

Részletesebben

Uj szerkezetű fűrészlap.

Uj szerkezetű fűrészlap. 932 Uj szerkezetű fűrészlap. Közli : Székely György urad. erdömester.*) Hosszabb ideje annak, hogy az erdöüzerh minden oly kérdésével behatóan foglalkozom, melyek kiválóan erdei nyers terményeink felhasználásával

Részletesebben

Készítsen elvi szabadkézi vázlatokat! Törekedjen a témával kapcsolatos lényeges jellemzők kiemelésére!

Készítsen elvi szabadkézi vázlatokat! Törekedjen a témával kapcsolatos lényeges jellemzők kiemelésére! 1 6 ) M u t a s s a b e a s á r g a r é z c s ő v e z e t é k k é s z í t é s é t a z a l á b b i v á z l a t f e lh a s z n á l á s á v a l Készítsen elvi szabadkézi vázlatokat! Törekedjen a témával kapcsolatos

Részletesebben

SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 246/2013. (IX. 27.) KT. határozata. a Közbeszerzési Szabályzat módosításáról

SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 246/2013. (IX. 27.) KT. határozata. a Közbeszerzési Szabályzat módosításáról SÁROSPATAK VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 246/2013. (IX. 27.) KT. határozata a Közbeszerzési Szabályzat módosításáról Sárospatak Város Önkormányzat Képviselő-testülete tárgybani javaslatot megtárgyalta

Részletesebben

TARTALOM A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA. CXLII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2015. január 21.

TARTALOM A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA. CXLII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2015. január 21. CXLII. ÉVFOLYAM 1. SZÁM 2015. január 21. A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA TARTALOM Szám Tárgy Oldal Jogszabályok 2014. évi XCVII. törvény 15/2014. (XII. 10.) HM rendelet 16/2014. (XII. 13.) HM

Részletesebben

Előterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata 2009. október 14-i ülésére

Előterjesztés. Lajosmizse Város Önkormányzata 2009. október 14-i ülésére Előterjesztés 2. Lajosmizse Város Önkormányzata 2009. október 14-i ülésére Tárgy: Fekete István Általános Iskola házirendjének jóváhagyása Az előterjesztést készítette: Nagy Judit Intézményirányító és

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. helyt adok, elutasítom.

H A T Á R O Z A T. helyt adok, elutasítom. ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY 1139 Budapest, Teve u. 4-6. 1903 Budapest, Pf.: 314/15. Tel: (06-1) 443-5573 Fax: (06-1) 443-5733 BM: 33-104, 33-140 BM Fax: 33-133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu Szám: 29000

Részletesebben

Kérem a jó Istent, hogy kisérjen és óvjon minden bajtól míg újra nem találkozunk!

Kérem a jó Istent, hogy kisérjen és óvjon minden bajtól míg újra nem találkozunk! 1378 junius 1. Kedves Lovagapród! Háromszék megye üdvözletét küldöm Neked és házad népének! Büszkén álltam én is a budai mezőn néhány napja, mikor Felséges Királyunk, I. Lajos, lovagapródá avatott. Mikor

Részletesebben

INSTRUCTIONS FOR OPERATION. Használati útmutató DAVOLINE 2 MOTOROS ELSZÍVÓHOZ

INSTRUCTIONS FOR OPERATION. Használati útmutató DAVOLINE 2 MOTOROS ELSZÍVÓHOZ INSTRUCTIONS FOR OPERATION Használati útmutató DAVOLINE 2 MOTOROS ELSZÍVÓHOZ Telepítés Elektromos főzőlap esetén az elszívót a főzőlaptól 60 cm távolságra telepítsük, míg gázfőzőlap esetén 75 cm távolságra.

Részletesebben

Bevezetés. Törvényi háttér:

Bevezetés. Törvényi háttér: Bevezetés HÁZIREND, amely a Lajosmizsei Fekete István Sportiskolai Általános Iskola tanulóira, a tanulók szülőire és az iskola dolgozóira vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza. Törvényi háttér: közoktatásról

Részletesebben

Magyaros termékek és térképek webáruháza (viszonteladói árak)

Magyaros termékek és térképek webáruháza (viszonteladói árak) Page 1 of 73 Magyaros termékek és térképek webáruháza (viszonteladói árak) A megadott árak bruttó árak. Az árváltoztatás jogát fenntartjuk. Weboldalunkon a kedvezményes árak csak regisztráció és jóváhagyás

Részletesebben

M1 M2 M3. üveges M2 M4 M4

M1 M2 M3. üveges M2 M4 M4 B E L T É R I É S B E J Á R A T I A J T Ó K M1 M2 M3 M1 üveges M1 M2 M4 M4 A beltéri ajtók a ház szükséges elemei. Egy jól megválasztott ajtónak nem csupán funkcionális szerepe van, hanem velük egyedivé

Részletesebben

A kaposvári Lorántffy Zsuzsanna Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Házirendje

A kaposvári Lorántffy Zsuzsanna Református Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Házirendje AZ ISKOLÁK NEVELÉSE AZ EGÉSZ ÉLETRE KÉSZÍT FEL, A MIÉNK UTAT MUTAT AZ ÖRÖK ÉLETRE IS. Hiszünk abban, hogy intézményünk az az iskola, amelyben a tanárok Isten dicsőségére élve, a szeretet, a tisztelet,

Részletesebben

TARTALOM. Ügyintézés A hivatalban. Használt autó eladó. Birtesttás.

TARTALOM. Ügyintézés A hivatalban. Használt autó eladó. Birtesttás. TARTALOM 1. lecke Az emberi külső Neked ki tetszik?. Tanúvallomás. Körözés. Nem is tudom..... A magyarok és nyelvrokonaik Fél füllel hallottam Tükröm, tükröm... 2. lecke Öltözködés Divatbemutatón. Mit

Részletesebben

30. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2006. már ci us 17., péntek TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 2047, Ft. Oldal

30. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA. Budapest, 2006. már ci us 17., péntek TARTALOMJEGYZÉK. Ára: 2047, Ft. Oldal A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA Budapest, 2006. már ci us 17., péntek 30. szám Ára: 2047, Ft TARTALOMJEGYZÉK 4/2006. (III. 17.) MNB r. A Bartók Béla születésének 125. évfordulója emlékérme kibocsá

Részletesebben

Jóváhagyom: Kecskemét 2014. október 25. Zetényi Csukás D. László mk. dandártábornok. Országos Parancsnok ÖLTÖZKÖDÉSI UTASÍTÁS

Jóváhagyom: Kecskemét 2014. október 25. Zetényi Csukás D. László mk. dandártábornok. Országos Parancsnok ÖLTÖZKÖDÉSI UTASÍTÁS Jóváhagyom: Kecskemét 2014. október 25. Zetényi Csukás D. László mk. dandártábornok Országos Parancsnok ÖLTÖZKÖDÉSI UTASÍTÁS Kárpát-medencei Nemzetőrség formaruházata és rendfokozati jelzései Az Kárpát-medencei

Részletesebben

HSZT módosítása 2009. December 10.

HSZT módosítása 2009. December 10. HSZT módosítása 2009. December 10. 190 igen,156 nem, 2 tartózkodás mellett a Parlament 2009. december 07.-én elfogadta a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati viszonyáról szóló 1996.

Részletesebben

Melléklet. 1. kép: Boldog Batthyány-Strattmann László az 1931-ben megjelent Nemzeti Magazin címoldalán

Melléklet. 1. kép: Boldog Batthyány-Strattmann László az 1931-ben megjelent Nemzeti Magazin címoldalán Melléklet 1. kép: Boldog Batthyány-Strattmann László az 1931-ben megjelent Nemzeti Magazin címoldalán 2. kép: A Batthyányak körmendi kastélya 4. kép: Batthyány Strattmann László, az orvos 3. kép: Batthyány

Részletesebben

1956 MAGYAR NEMZETŐRSÉG ÖLTÖZKÖDÉSI UTASÍTÁSA. MN. Öltözködési utasítás 1

1956 MAGYAR NEMZETŐRSÉG ÖLTÖZKÖDÉSI UTASÍTÁSA. MN. Öltözködési utasítás 1 1956 MAGYAR NEMZETŐRSÉG ÖLTÖZKÖDÉSI UTASÍTÁSA 1 1956 Magyar Nemzetőrség formaruházata és rendfokozati jelzései Az 1956 Magyar Nemzetőrség szervezetéhez tartozó nemzetőrök formaruházata egységes, és egyértelműen

Részletesebben

Használati Utasítás Precíziós mérleg HU

Használati Utasítás Precíziós mérleg HU Használati Utasítás Precíziós mérleg HU 1 HU Tartalomjegyzék 1 Műszaki adatok. 4 2 Minőségi tanusítvány... 8 3 Alapvető információk... 9 3.1 Megfelelő használat.... 9 3.2 Helytelen használat 9 3.3 Jótállás.....

Részletesebben

FAAC / 770 föld alatti nyitó

FAAC / 770 föld alatti nyitó 1.oldal Tel: (06 1) 3904170, Fax: (06 1) 3904173, E-mail: masco@masco.hu, www.masco.hu 2.oldal FONTOS FIGYELMEZTETÉSEK A TELEPÍTÉSHEZ Általános biztonsági szabályok 1. Figyelem! A FAAC erősen ajánlja az

Részletesebben

Á Á É É É ö É Ó ú Á ú Á Á Á Á ö Á ő ű ú ö ö ú ű ú É ő ö ú ú ű ö ű ő Ú Ú ú ő ö ö ő ö ö Á ö Á ö ú ű ö ö ö ö ö ö ö ö ö ő ö ö ö ö ő ö Á ö ő ö ö ő ú ú ö ö ő ö ö ö ö ú ö ú ö ő ú ö ö ö ö ö ú ö ú ú ö Ú ő ű ő ö

Részletesebben

TARTALOM A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA. CXXXIX. ÉVFOLYAM 4. SZÁM 2012. március 29. Jogszabályok

TARTALOM A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA. CXXXIX. ÉVFOLYAM 4. SZÁM 2012. március 29. Jogszabályok CXXXIX. ÉVFOLYAM 4. SZÁM 2012. március 29. A HONVÉDELMI MINISZTÉRIUM HIVATALOS LAPJA TARTALOM Szám Tárgy Oldal Jogszabályok 2/2012. (III. 6.) HM rendelet 3/2012. (III. 6.) HM rendelet A honvédelmi ágazat

Részletesebben

ő Á ú ő ú ő ú ú ú ő ő ő ű ú ű ő ő ú ő ő ő ú Á ő ú ő ő ú ő ő É É ú ő ő Ú ő É ú ú ő ő ő ő ő É ő ő ú É ű ű ű ú ő ő É ő ű ő ő É ú É ú ő ő ű ú ű ő ő ú ú Ú ú Ü ő ű ú ő ű ő ő ú ő ő ő ő ú ő ő ú ú ő ú ő ú ű ű É

Részletesebben

BELÜGYMINISZTERI PARANCS

BELÜGYMINISZTERI PARANCS 5 2/ 1 9 9 0 B M u t. BELÜGYMINISZTÉRIUM SZIGORÚAN TITKOS! 10-21/1/A/1969. 01sz. példány H K 0 1 7 / 7 0 M i n. u t. 01/1969. számú BELÜGYMINISZTERI PARANCS VÉGREHAJTÁSI UTASÍTÁSA Budapest, 1969. évi március

Részletesebben

RUHAGAZDÁLKODÁS I UTASÍTÁS

RUHAGAZDÁLKODÁS I UTASÍTÁS Cs-'14. IDEIGLENES RUHAGAZDÁLKODÁS I UTASÍTÁS AM. KIR. CSENDŐRSÉG SZÁMÁRA --~--- -

Részletesebben

ó á á á á á ó á ó Á ö é á ó Ú á á á ó Á ö é á á á ó ó ó á á ó á ó Ú á é á ó ü é ü é á á á á ó é é á ú á ó á é ó á ó Ó é á ó é á ó ó á Ó Ö é á ó á ó é é é ü é ó á Ó é é é ó ó ó á ó é é ó á ü ó é á ó é é

Részletesebben

É Ú ú Á Ú Ú Á Á Ú ú ú ú Ú ú Á Ú Ü Ü ű ű ú ú ú ú Ü ú Ü Ú ú ű ú É ú Ü ű ú ú Ú É É Á Á Á Á Ü ú Á Á É Ú É ú Á Ü É Ü Ü Ü Ü Á Á ű ú ű ú Ü ű Á ú ű ű ú ű ű ű ú ű ű ű ű ú Ü É ű ú ű Ü ű ú ű Ü Ü Ü ú Ú ú ú ú ű ú ű

Részletesebben

A Császári és Királyi Haditengerészet szervezete

A Császári és Királyi Haditengerészet szervezete A Császári és Királyi Haditengerészet szervezete Hozzáadta: olaf 2005. február 23. szerda 19:59 Hajomakett.hu - Vitorlás, hajó, makett A Császári és Királyi Haditengerészet szervezeti felépítését ismerhetitek

Részletesebben

ú ő ü ő ő ü ő ű ű ő ü ü ő ő Ü Á ő ü ő ő ü ő ő ü ő ú ő ő ő ü ő ő ő ő ő ő ü ő ü ő ő ű ű ő ü ő ő ő ü ő ü ő ű ő ü ő ő ő ő ü ü ü ő ő ű ú ü ü ő ő ő ő ü ü ő ő ő ü ő ő ő ő ű ő ú ő ő ü ő ő ü ő ő ő ű ő ő ű ü ü ő

Részletesebben

Ó Á É Ő É ő ő ő ó ó ó ó ó ő Ö ó ő ó ü ő ó ő ű ó ó ó ő ő ő ő ő ű ő ó ü ó ő ő ő ő ó ü ó ó ó ű ő ó ő ó ő ú ő ő ü ő ó ü ó ő ő ő ü ó ó ő ő ü ő ó ő ó ő ű ő ő ű ő ó ó ó ó ó ó ő ő ó ó ó ő ó ő ü ó ű ő ő Á ó ó Ó

Részletesebben

É É Á É É ó ó ö ű ó ó ó ű ó ö ö ű ó ó ő ö ű ó ó ű ú ö ű ó ó ó ó ö ű ó ó ó ö ű ő ő ő ó ö ű ú ö ó ó ó ú ő ő ü ó ó ó ö ű ű ö ő ó ú ó ö ü ö ű ó ó ö ő ö ó ö ö ő ő ö ó ő ö ő ó ő ó ő ú ú ö ű ó ú ö ő ű ö ó ó ó

Részletesebben

218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet. az egyes szabálysértésekről. I. Fejezet A KÖZREND ELLENI SZABÁLYSÉRTÉSEK. I. Cím

218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet. az egyes szabálysértésekről. I. Fejezet A KÖZREND ELLENI SZABÁLYSÉRTÉSEK. I. Cím A jogszabály mai napon hatályos állapota 218/1999. (XII. 28.) Korm. rendelet az egyes szabálysértésekről A szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény 166. -ában kapott felhatalmazás alapján a Kormány

Részletesebben

Digitális kódzár. Üzembe helyezés. A szerkezet egyes részeinek ismertetése

Digitális kódzár. Üzembe helyezés. A szerkezet egyes részeinek ismertetése Conrad Vevőszolgálat, 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: 319 0250 Digitális zár Rend. sz.: 75 17 81 Rendeltetés A zár feladata házajtó, garázsajtó stb. nyitószerkezetének vezérlése, valamint a bejáratok

Részletesebben

Csendőr élet Jegenyés Pál leveleiből összeállitotta v. ifj. Kőrössy Zoltán

Csendőr élet Jegenyés Pál leveleiből összeállitotta v. ifj. Kőrössy Zoltán Csendőr élet Jegenyés Pál leveleiből összeállitotta v. ifj. Kőrössy Zoltán 21 éves koromban, 1924. április 1-én kerültem a csendőrségbe. Széksfehérváron kaptam a zártrendű és harcrendű gyakorlati kiképzést.

Részletesebben