A szembenézés imperatívusza

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A szembenézés imperatívusza"

Átírás

1 A szembenézés imperatívusza 2001 volt az év, amikor a világ és ami esetünkben több: Lengyelország megismerte Jedwabne sötét múltját. A Varsótól 170 kilométerre található községben a lakosság több mint felét kitevő zsidóságot lemészárolták július 10-én. A jelek szerint a német megszállókat csak közvetett felelősség terhelte a tömeggyilkosságért. Hogy hány ember halt meg aznap Jedwabnéban és hány ember kezétől, már nem lehet pontosan megállapítani. De hogy ott lengyel állampolgárok öltek lengyel állampolgárokat, az nem tagadható azóta, hogy 2001-ben megjelent az Egyesült Államokban élő lengyel történész, Jan T. Gross Szomszédok (Sasiedzi) című könyve. Egy évvel később az USA-ban is napvilágot látott, Magyarországon 2004-ben adták ki. A könyvük A kötet a lengyel társadalomban megdöbbenést keltett, vihart kavart és végeérhetetlennek látszó vitát gerjesztett. Sokan megrendülten üdvözölték Gross munkáját, még többen (és többfelől) bírálták vagy támadták. Egyesek az árnyaltabb megközelítést hiányolták, a történeti kontextus figyelembe vételét. Például hogy Jedwabne a litvánok közelében a cári Oroszország szomszédságában korábbról ismerte a pogrom gyakorlatát. Továbbá a kisvárosnak kijutott a német megszállásból is, a szovjet megszállásból is, s kölcsönös vádak érték a különböző feleket a tekintetben, hogy ki mikor melyik megszállóval kollaborált. Ez utóbbi megközelítés jegyében születtek okkereső álláspontok. Az ellenkezők igyekeztek ab ovo cáfolni Gross állításait, esetleg vitatni az áldozatok számát és a németeket titulálni elkövetőknek. Akadtak, akik a szerző módszereit kifogásolták. Gross szerint ugyanis a nagyon kisszámú túlélő és közvetett tanú vallomásait el kell fogadnunk hitelesnek mindaddig, amíg a tények meg nem cáfolják, hiszen ők annál csak kevesebb szörnyűségről számolhatnak be, mint amennyi az áldozatoknak jutott osztályrészül.

2 De akár részleteiben, akár teljességében, akár a Gestalt-pszichológia elvei alapján fogadta el Lengyelország Gross feltáró munkájának eredményét, mindenképpen felülvizsgálni kényszerült a történelmét. A lengyelek világháborús kollektív emlékezete természetes módon a nemzeti heroizmusra épült. A fasizmus elleni harcra, az ellenállásra, az áldozati mivoltra. Most újra szemügyre kellett venni a társadalmi önképet, amelyre árny vetült váratlanul. Ezt a nehéz, traumatikus munkát bizonyára képtelenség egyik évről a másikra elvégezni. Az is lehet, hogy újabb, érintetlenebb nemzedékek kellenek majd a teljes percepcióhoz. De a feldolgozásnak minden bizonnyal jó terepe lehet például az a művészeti ág, amely közvetlen nyilvánosságánál fogva és közösségi formájából adódóan a jelenre a legérzékenyebben reagálva fejezi ki a társadalom aktuális állapotát. Ez a színház. A színdarabjuk Tadeusz Słobodzianek 56 éves, jeles színházi ember, színidirektor Varsóban. Ám mindenekelőtt neves drámaíró, akinek szinte valamennyi színdarabjában megjelenik a történelmi önvizsgálat, a leleplezés, a hamis megváltás toposza. Magától értetődik, hogy a 2000-es évek elején Słobodzianeket foglalkoztatni kezdte a jedwabnei tragédia. Nyolc évig anyagot gyűjtött, majd Gross Szomszédokja és Anna Bikont Mi, Jedwabnéból (My z Jedwabnego) című könyvei nyomán megírta A mi osztályunk (Nasza klasa) című drámáját, amelyet 2010-ben az év legjobb új lengyel művének járó Nike irodalmi díjjal jutalmaztak. A színdarab egy iskolai osztály tanulóinak sorsát kíséri végig: tíz lengyel és zsidó diák beszéli el a gyalázatokat és szenvedéseket, az 1930-as évektől mostanáig, különös tekintettel az július 10-i zsidómészárlásra. A mi osztályunk az egyéni és a közös bűnről szól, s óhatatlanul felveti a felelősség kérdését. Egyben megsejteti, hogy a történelmet lehetetlen pontosan rekonstruálni, tárgyilagosan elbírálni, objektíven megmagyarázni. Jedwabne neve nem hangzik el a drámában, de vannak a dokumentumokból azonosítható figurák, követhetőek a sorsfordulataik, és talán bepillantást nyerhetünk cselekedeteik egy-egy motívumába.

3 A mi osztályunk ősbemutatójára 2009 szeptemberében került sor a Nemzeti Színházban, Londonban, Bijan Sheibani rendezésében. "Nem nehéz megérteni, hogy a darab világpremierje Londonban van és nem Lengyelországban" írta a The Independent kritikusa. De egy évvel később a varsói közönség is megismerhette a művet, a Słobodzianek igazgatta fővárosi teátrumban, egy szlovák rendező színrevitelében. Megjelent eddig a lengyel sajtóban 140 kritika az előadásról, s a szerző-igazgató megítélése szerint meglepő módon nemcsak jobboldalról támadják, de balról is: tetszőleges platformról vádolják antiszemitizmussal és/vagy lengyelellenességgel. Meglehet, a Szomszédok óta eltelt tíz év még kevés volt ahhoz, hogy a társadalom és a nyilvánosság feltárja és elrendezze magában Jedwabnét és a felelősség kérdését. Egyelőre inkább csak gesztusok történtek, őszintének meg őszintétlennek tűnők vegyesen. Megrendülésről tanúskodó politikai nyilatkozatoktól kezdve a térdre ereszkedett püspöki kar bocsánatkéréséig, amely csak II. János Pál pápa nyomatékos kérésére teljesült. A könyvünk Amikor Budapest legjobb színházában, a Katonában 2011 októberében műsorra tűzték Słobodzianek A mi osztályunk című darabját, akkor evvel természetesen nem annyira a lengyelek önvizsgálódását szorgalmazták, mint inkább a sajátunkat. Hiszen a magyarországi holokausztról is elmondható, hogy évtizedeket töltött a szőnyeg alá söpörve. A hallgatás egyrészt megfelelt a hatalom érdekeinek, elsődleges megfontolásként talán gazdasági-praktikus szempontok miatt. Nehéz lett volna feltérképezni és visszaszármaztatni azokat a javakat, amelyek a jogfosztottaké voltak, majd hogyan fogalmazhatnánk ezt a legeufemisztikusabban? átrendeződtek zsidó és nem zsidó magyar állampolgárok tulajdonává. (A mi osztályunk kapitális jelenetében Rachelka, az életmentő céllal feleségül vett zsidó lány a keresztény osztálytársai egyikétől olyan nászajándékot kap, amely néhány héttel ezelőtt még az ő azóta elpusztított családjának háztartását képezte.) A némaság megfelelt azoknak, akiknek bűntudatuk volt, akár csupán a kritikus időkben tanúsított hallgatásuk miatt. És megfelelt azoknak a holokauszt-túlélőknek is, akik

4 mindenekelőtt felejteni akartak. Egyebek közt erről tudósít érzékenyen és pszichológiai pontossággal György Péter Apám helyett című, 2011-es kötete. 1 Nem véletlenül szokta ezt a könyvet emlegetni A mi osztályunk előadása kapcsán a bemutatót rendező Máté Gábor. György Péter esszéregényének kulcsjelenetében, május elsején a Hősök terén sok százezer ember hallgatólagos alkut köt a szónokló Kádár Jánossal, a nyugalom érdekében. Hogy nem lesz zaklatás, számonkérés, felemlegetés. Csönd lesz minden súlyos, zavaros, tisztázatlan ügy körül Trianontól kezdve a nyilas uralmon és a holokauszton át 1956-ig. Ez a stílszerűen szintén kimondatlan egyezség nemcsak szükséges rossz volt, hanem szükséges jó is. Elejét vette különböző lehetséges társadalmi konfliktusoknak, kioltott békétlenségeket, feloldott némely ellentéteket. Az amnéziás terápia kiölt emlékezetet, gyászt, bűntudatot, talán még előítéletet is. Fontos szerepet játszott a kényelmes szocializmus és a normális emberi élet feltételeinek megteremtésében. A második világháborútól a rendszerváltásig tartó évtizedekben nem csupán a holokausztot övezte relatív hallgatás, hanem a zsidókérdés minden vonatkozását, az identitástól kezdve az antiszemitizmusig. Az expressis verbis ki nem mondott tabusítás megteremtett bizonyos hiányt az olyan veszélyes, ezért államilag erősen felügyelt területen, mint a színház. Az évadterv engedélyeztetése helyből a politika felügyelete alá rendelte a színházak működését. A zsidó tematika a zsidó szó eleve kerülendő volt a színpadon. Ez a tény önmagában is elegendő lehetett például ahhoz, hogy Shakespeare A velencei kalmár című drámáját melynek nem címszereplője, de főszereplője Shylock, a hithű zsidó uzsorás évtizedekig ne tűzhessék műsorra a színházak. Amikor Schwajda György frissen kinevezett színigazgató 1978-ban hiába akarta bemutatni A velencei kalmárt Major Tamással Szolnokon, akkor a tiltás miatt rögtön le is mondott posztjáról. 1 E sorok írója maga is megerősítheti György Péter tapasztalatát az elszánt szülői hallgatásról. Az én apai nagyapám holokauszt-áldozat: munkaszolgálatosként tűnt el. Utoljára december 26-án látták őt összeverve az akkori Horthy Miklós úti nyilasház folyosóján, mielőtt egy csoportot elindítottak a nyilasok a Duna-partra. Amikor felmerült a család fiatalabb nemzedékében, hogy az ismeretlen nagypapa emlékének adózva feljegyeztessük nevét a Holokauszt Emlékközpontban az áldozatok márványfalára, akkor édesapánk ez ellen kategorikusan tiltakozott. Nyilvánvalóan nem akarta, hogy a neve a nevünk meg legyen örökítve, dokumentálva a származást.

5 (Érdekesség, hogy a színfalak mögötti politikai botrány után hirtelen vezető nélkül maradt szolnoki színházat a szakmai szolidaritás jeleit nem mutató Kerényi Imre vette át haladéktalanul.) A színdarabjaink Jellemző, hogy a zsidó identitás kérdését csak Illyés Gyula, a külföldön is nagy tekintélyű, itthon a nép-nemzeti ellenzékiség és a társutasság közt ügyesen és taktikusan lavírozó írófejedelem vethette fel a színházban. Sorsválasztók című, 1981-ben Pécsett és a Madách Színházban is bemutatott művének főhőse színész, aki pályája zűrös szakaszában épp megtudja, hogy szülei, vagyis akiket annak hitt, valójában a Dunához hajtott zsidók menetéből mentették ki őt mint kisgyereket 1944 telén. Zsidó mivoltával szembesülve keményfejű hősünk sorsot választ : Izraelbe készül kivándorolni. (Tekintettel a dráma iránti esetleges kései érdeklődőkre, nem kívánom lelőni a slusszpoént, de annyit elárulok: semmi nem úgy van, ahogy.) György Péter Illyés Gyula művét kevéssé sikerültnek érezvén voltaképp a zsidókérdésről és az antiszemitizmusról írt esszét a Színház folyóirat 1982-es évfolyamának első számában. A hallgatás eleddig szinte kötelező volt. Ez egy feltétlenül pozitív dolgot mindenképpen eredményezett: az antiszemitizmus nyíltan nem kaphat teret, nem juthat nyilvánossághoz. De jól tudjuk erre mutat Illyés darabjának a ténye, hogy mindezzel nem töröltük el az antiszemitizmust. Az elfojtás nem szül kultúrát, jelen esetben semmi esetre sem. Viszont az, hogy erről nem beszélünk, nemegyszer már-már a viktoriánus illemet meghazudtolóan, vitathatatlanul torzulásokhoz vezetett. A társadalmi feszültségek e tekintetben, ha nem a legnagyobb nyilvánosság, úgy az interperszonalitás szintjén, de érezhetőek. Már-már prófétikusan vetíti előre György Péter: Amilyen beláthatóak a hallgatás politikájának előnyei rövidtávon, éppoly kellemetlenek lehetnek következményei hosszú távon. Érdemes az Illyés Gyula Sorsválasztók-történetéhez hozzáfűzni, hogy ugyanabban a színházi évadban, az 1980/81-esben mutatták be a Madáchénál jóval kisebb nézőterű Játékszínben Kornis Mihály Halleluja című művét. Ennek kitágult időpillanatában megjelenik a zsidó sors is Miksa nagypapa alakjában, aki kilenc, gázkamrában elpusztított rokonáért kérne

6 kárpótlást a német követségtől. (Bár könnyen lehet, hogy nem ez volt az egyetlen problémája a darabbal az aczéli kultúrpolitikának.) Miksa nagyapa nem sokat beszél az általa átéltekről, akkor is össze-vissza, viszont előszeretettel hárít. 2 Az Illyés-drámáéval ellentétben a Kornis-bemutatónak csekélyebb sajtónyilvánosság jutott. Sőt. Amikor a színházi kritikusok az évad végeztével a legjobb új magyar drámának járó díjukat a Hallelujának ítélték, akkor a kulturális minisztérium megtagadta ennek engedélyezését. Válaszul a színibírálók abban az évben egyáltalán nem adták át díjaikat. (Sok évvel később pótolták, amikor már lehetett.). A színházunk 1989 előtt ugyan nem írhattak az antiszemitizmus létező tényéről az antiszemiták, ám ennek fejében nem szólalhattak meg a kérdés tárgyilagos elemzői sem. Aminek bizonyára része volt abban, hogy a rendszerváltást követően, több évtizedes bedugulás után a legósdibb, legavíttabb, legótvarosabb antiszemita retorika is előjött, mintegy az újdonság erejével hatni. A megváltozott társadalmi és politikai helyzet új döntéseket kényszerített ki a némaságra és felejtésre vállalkozott holokauszt-túlélőkből. György Péter könyvéből, az ő személyes történetéből tudhatjuk, hogy édesapja a szélsőjobb felé hajlott. 3. Ami a kortárs magyar drámaírókat illeti, a holokauszt, illetve zsidó tematikával az elmúlt huszonkét évben nemigen foglalkoztak. Moldova György a Te furcsa katona című, a németek által megszállt Budapesten játszódó bohózatában komikus elemként alkalmazza egy erdélyi zsidó menekült bujkálását a színházban. Az aktív kortárs drámaírók közül Spiró György az egyetlen, aki két újabb kori jeles művében is tárgyunkat dolgozta 2 E sorok írójának édesapja 1940 és 1944 között a zsidók számára kijelölt gimnáziumi osztályba járt, máshová nem vették fel. A németek iránti utálata jegyében nem szólalt meg németül a németórákon. Minden évben megbukott, és csak az utóvizsgán volt hajlandó teljesíteni a követelményeket. Magyar lévén a magyarok ellen soha nem táplált semmiféle ellenérzést vagy bosszúvágyat, jóllehet amikor 15 éves gyerekként megszökött a pesti gettóból, akkor keresztény magyar ismerősökhöz hiába csöngetett be. 3 E sorok írójának édesapja 1945-ben, 16 évesen lett tagja a kommunista pártnak. (Belépésekor kénytelen volt hozzátagadni a korához két évet.) A rendszerváltáskor is megmaradt a baloldali kemény vonalnál ben az MSZMP (Munkáspárt) jelöltjeként indult a helyi önkormányzati választásokon a XI. kerületben. Nem jutott be a második fordulóba.

7 fel. Szappanopera című 1998-as drámájában egy ügynök a zsidó kárpótlás igénylésével kapcsolatban kínálja fel cége szolgálatait egy orvosnőnek, akit ezek szerint, legnagyobb meglepetésére, valahol nyilvántartanak mint zsidót. Az Elsötétítés című 2001-es Spiró-darab műfaja még csak nem is az író által kedvelt Zeitstück, hanem történelmi dráma: egy vegyes házaspár azon vitatkozik július 24-én este Budapesten, hogy mit tegyenek most, miután életbe lépett a harmadik zsidótörvény. Kortárs drámaíróink bár ritkán írnak elevenbe vágó, problémaérzékeny, aktuális drámát, a színházak szerencsére megtalálják a módját, hogy a hic et nunc érvényességével beszéljenek olyan témákról, amelyek fontosak számukra és számunkra. Így mutatta be tanulhatunk a történelemből jelleggel például a Nemzeti Színház a Závada Pál Idegen testünk című, a második világháború idején játszódó regényéből készült Magyar ünnepet vagy a Mohácsi testvérek Egyszer élünk -jét, vagy így találhatta meg a Katona József Színház A mi osztályunkat. Hogy a közös felelősségünk megvizsgálására biztassanak, buzdítsanak, szólítsanak fel bennünket szelíden, színházul. A Słobodzianek-bemutatóról a magyar sajtóban csakis elismerő kritikák jelentek meg. A visszhang egyértelműen pozitív. Talán mert jó a darab és jó az előadás. De az is lehet, hogy nem vettük eléggé a legsajátabb szívünkre. Stuber Andrea ELTE BTK MA magyar nyelv és irodalom BMA-MAGD-IR 541 A holokauszt és az emlékezetpolitika Magyarországon 1989 után Szemináriumvezető: Kékesi Zoltán 2011

8 Utóirat: A zsidó tematika a magyar színházban 1989 előtt és után tárgykört, amely saját nézői emlékezetemből bukkant elő, és érintőlegesen került bele a dolgozatba, rendkívül érdekesnek találom. Érdemes lenne egy másik dolgozat keretében alaposabban, a teljesség igényével feldolgozni. Olvasott/használt anyagok: Jan T. Gross: Szomszédok Új Mandátum Könykiadó Max Weber Alapítvány, 2004 A Jedwabne-vita Beszélő május 12. Gadó György: Jedwabne árnyéka Hetek június 2. Deák István: A jedwabnei tragédia, 1941 História augusztus Petőcz György: A Jedwabne-jelentés Élet és Irodalom július 26. Gyáni Gábor: Emlékezet és felejtés Kritika szeptember Halmai Gábor: A szomszédok félelme Fundamentum 2008./3. Szomszéd szomszédnak gyilkosa Pályi András interjúja Jan Tomasz Gross történésszel Élet és Irodalom szeptember 4. Maciej Janowski: Jedwabne, július 10. Vita egyetlen nap eseményeiről Kétezer, március Our Class, Michael Billington, The Guardian, 2009, szeptember Our Class, Cottesloe, London The Independent, szeptember Illyés Gyula: Sorsválasztók, Rivalda Magvető Kiadó, 1982 György Péter: A Sorsválasztók csapdái Színház 1982./1. Kornis Mihály: Halleluja Rivalda Magvető Kiadó, 1982 Koltai Tamás: Színikritikusok díja 1980/81 Színház szeptember Nánay István: A Tragédia tragédiája Beszélő december 23. György Péter: Apám helyett Magvető Kiadó Budapest, 2010 Tadeusz Slobodzianek: A mi osztályunk Kalligram Kiadó Budapest, 2011 Moldova György: Te furcsa katona, a Karinthy Színház szövegpéldánya, Spiró György: Elsötétítés, Szappanopera Honderű drámák Ab ovo kiadó, 2002 Budapest

ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN. Hiteles tanúk cáfolata. Interjú Horthy Istvánnéval

ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN. Hiteles tanúk cáfolata. Interjú Horthy Istvánnéval Lehet-e? ÚJABB RÁGALOM HORTHY MIKLÓS KORMÁNYZÓ ELLEN Hiteles tanúk cáfolata Interjú Horthy Istvánnéval A közelmúltban a Jobbik néven ismert, de általam kezdettől ártalmas és értelmetlen képződménynek nevezett

Részletesebben

A rendszer ilyenfajta működése azzal a következménnyel járt, hogy a budapesti lakosok mind az egyazon lakásra pályázók egymással szemben, mind az

A rendszer ilyenfajta működése azzal a következménnyel járt, hogy a budapesti lakosok mind az egyazon lakásra pályázók egymással szemben, mind az Nagy Ágnes: Állampolgár a lakáshivatalban: politikai berendezkedés és hétköznapi érdekérvényesítés, 1945 1953 (Budapesti lakáskiutalási ügyek és társbérleti viszályok) Kérdésfeltevés Az 1945-től Budapesten

Részletesebben

A holokauszt a Kádárkorszak. emlékezetpolitikájában. Csonka Laura

A holokauszt a Kádárkorszak. emlékezetpolitikájában. Csonka Laura A holokauszt a Kádárkorszak emlékezetpolitikájában Csonka Laura Magyarországon a holokauszt tragédiáját megközelítőleg 200 ezer zsidó élte túl A túlélő zsidóság társadalmi és demográfia összetétele döntően

Részletesebben

IZSÁK LAJOS: A polgári ellenzék kiszorítása a politikai életből Magyarországon 1947 1949 História, 1981/3. szám

IZSÁK LAJOS: A polgári ellenzék kiszorítása a politikai életből Magyarországon 1947 1949 História, 1981/3. szám IZSÁK LAJOS: A polgári ellenzék kiszorítása a politikai életből Magyarországon 1947 1949 História, 1981/3. szám Az 1947. augusztus 31-i országgyűlési választásokon a választási szövetség négy pártja, a

Részletesebben

László Garaczi Fülcimpa (az ideológia malomkövei)

László Garaczi Fülcimpa (az ideológia malomkövei) László Garaczi Fülcimpa (az ideológia malomkövei) Nemrég Magyarországon járt a Dalai Láma. Valaki a közönségből megkérdezte tőle, hogy tényleg Magyarországon van e a Föld gyógyító szívcsakrája, konkrétan

Részletesebben

Nemzetiségi kérdés Komárom-Esztergom vármegyében 1945 1950 között

Nemzetiségi kérdés Komárom-Esztergom vármegyében 1945 1950 között Nemzetiségi kérdés Komárom-Esztergom vármegyében 1945 1950 között Mottó: A kollektív felelősség elvével és a kollektív megtorlás gyakorlatával a magyar nemzet sem most, sem a jövőben sohasem azonosíthatja

Részletesebben

Interjú Gecsényi Lajossal, a Magyar Országos Levéltár fõigazgatójával

Interjú Gecsényi Lajossal, a Magyar Országos Levéltár fõigazgatójával JELENIDÕBEN Május vége és június eleje között felbolydult a magyar média, az írott sajtótól a tévécsatornákon keresztül az internetes portálokig. Bár az adatvédelem jogi témája látszólag unalmas és érdektelen,

Részletesebben

Ki és miért Ítélte Jézust halálra?

Ki és miért Ítélte Jézust halálra? Ki és miért Ítélte Jézust halálra? A kérdés nem oly egyszerű, mint az ember fölületes elgondolás után hiszi, mert az evangéliumirók nem voltak jelen a történteknél, csak másoktól hallották a történet folyamatát

Részletesebben

Z G I A T K Ö E R É E T T N

Z G I A T K Ö E R É E T T N Z G I A K Ö E R É E N B. D. Dezső (szül. 1930-) (B.D.-el nem sikerült kapcsolatba lépnünk, ezért az ő történetét, amelyet a Holokauszt Dokumentációs Központ irattárában őriznek, álnéven tudjuk csak közzétenni.)

Részletesebben

A politikus, aki agyonnyomta az írót

A politikus, aki agyonnyomta az írót A politikus, aki agyonnyomta az írót [origo] 2012. 02. 04. Van, aki nem szeretné, ha egy lapon szerepelne a neve az övével, más viszont kitűnő drámaírónak, megosztó személyiségnek és az írói tevékenységét

Részletesebben

A fekete és a fehér árnyalatain túl

A fekete és a fehér árnyalatain túl KÁNTÁS BALÁZS A fekete és a fehér árnyalatain túl Értékelés Ungváry Krisztián Tettesek vagy áldozatok Feltáratlan fejezetek a XX. század történelméből című tanulmánykötetéről Ungváry Krisztián válogatott

Részletesebben

Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között

Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között Észak-Erdély kérdése Románia külpolitikájában 1940 1944 között Előadásom elsősorban román szemszögből, továbbá a politika- és az eszmetörténet oldaláról közelíti meg az 1940 1944 közötti észak-erdélyi

Részletesebben

Tartalom. Bevezető / 7

Tartalom. Bevezető / 7 bevezető Visszaemlékezéseimet írva halottak, halottaim közt bóklásztam. Jó volt őket rövidebb hosszabb ideig magamhoz hívni. Mint hajdanán, most is szeretettel néztek rám. Faggattam volna őket, de a múltba

Részletesebben

Pesti krimi a védői oldalról

Pesti krimi a védői oldalról Fazekas Tamás Pesti krimi a védői oldalról 1999. nyarán egy fiatalember érkezett a Társaság a Szabadságjogokért drogjogsegélyszolgálatára. Akkoriban szigorítottak a büntető törvénykönyv kábítószerrel való

Részletesebben

Krisztus és a mózesi törvény

Krisztus és a mózesi törvény április 5 11. Krisztus és a mózesi törvény SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: 2Mózes 13:2, 12; 5Mózes 22:23-24; Máté 17:24-27; Lukács 2:21-24, 41-52; János 8:1-11 Mert ha hinnétek Mózesnek, nékem is

Részletesebben

Szabó Ervin és Budapest közkönyvtára

Szabó Ervin és Budapest közkönyvtára BUDA ATTILA Szabó Ervin és Budapest közkönyvtára Szabó Ervin, a magyar könyvtártörténet egyik jelentõs személyisége 1877-ben, a Felvidéken található egykori Árva megye egyik kis, döntõen szlovákok lakta

Részletesebben

ELSÕ KÖNYV 1867 1918 19

ELSÕ KÖNYV 1867 1918 19 ELSÕ KÖNYV 1867 1918 19 20 Elõszó A román és a magyar életkörülmények alakulása a dualizmus korabeli Magyarországon és Nagy-Romániában (1867-1940) A kézirat szerzõje a fenti kérdés áttekintésével olyan

Részletesebben

A holokauszttéma filmekben

A holokauszttéma filmekben A holokauszttéma filmekben I. A HOLOKAUSZT A görög eredetű szó (ὁλοκαύτωμα, ejtsd: holokautóma) eredetileg Istennek ajánlott, teljesen elégő tűzáldozatot jelent. Tágabb értelemben, az Európában 1933 és

Részletesebben

SZ. BÍRÓ ZOLTÁN A magyar orosz politikai kapcsolatok (1991 2005)

SZ. BÍRÓ ZOLTÁN A magyar orosz politikai kapcsolatok (1991 2005) SZ. BÍRÓ ZOLTÁN A magyar orosz politikai kapcsolatok (1991 2005) A 90-es évek első felében Budapest korrekt, ám ugyanakkor távolságtartó Oroszország-politikája teljes mértékben érthető volt. Egyrészt az

Részletesebben

Szlovákia Magyarország két hangra

Szlovákia Magyarország két hangra dunatáj Szlovákia Magyarország két hangra anuár elsején ünnepelhette önálló államiságának huszadik évfordulóját északi szomszédunk. A Týždeň című pozsonyi hetilap tavalyi évet záró számában olvashattuk:

Részletesebben

Revizionista kormányemlékmű Kamenyec-Podolszkijban

Revizionista kormányemlékmű Kamenyec-Podolszkijban SAJTÓMEGJELENÉSEK ARCHÍVUMA Revizionista kormányemlékmű Kamenyec-Podolszkijban Népszava 2015. szept. 19. 08:35 FORRÁS: YAD VASEM A magyar kormány augusztus 27-én emlékművet állított Kamenyec-Podolszkijban,

Részletesebben

Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán

Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán Molnár Katalin A rendészettudósok új generációja? Kiemelkedő szakdolgozatok a Rendőrtiszti Főiskola MA szakának első évfolyamán Sikeresen befejezték tanulmányaikat a Rendőrtiszti Főiskola mesterszakának

Részletesebben

Sokféleképpen belefoghatnék ebbe a történetbe. Ábrándosabb lelkületű olvasóim, akik nem közömbösek régmúlt csaták és elporladt hősök iránt, bizonyára nem vennék zokon, ha úgy kezdeném: régesrég, azokban

Részletesebben

(Zjednotená) Maďarská strana na Slovensku 1939 1945. [Az (Egyesült) Szlovákiai Magyar Párt 1939 1945] Nitra, UKF, 2011. 307 p.

(Zjednotená) Maďarská strana na Slovensku 1939 1945. [Az (Egyesült) Szlovákiai Magyar Párt 1939 1945] Nitra, UKF, 2011. 307 p. Martin Hetényi (Zjednotená) Maďarská strana na Slovensku 1939 1945. [Az (Egyesült) Szlovákiai Magyar Párt 1939 1945] Nitra, UKF, 2011. 307 p. Hiánypótló műről van szó, amivel a szlovák és magyar historiográfia

Részletesebben

A külföldi katonai missziók áttételes gazdasági hatásai. Lakner Zoltán Kasza Gyula 36 HADTUDOMÁNY 2008/3 4

A külföldi katonai missziók áttételes gazdasági hatásai. Lakner Zoltán Kasza Gyula 36 HADTUDOMÁNY 2008/3 4 virtuális tudásközpontoknak közvetlen politikai befolyástól és gazdasági kényszertõl függetlenül kell mûködniük. E célból tanácsos ezeket a központokat legalább a legfontosabbakat virtuális autonóm közigazgatási

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

A történelmi egyházak és a holokauszt Csehszlovákiában és Magyarországon, 1938 1945. Budapest, 2013. szeptember 19.

A történelmi egyházak és a holokauszt Csehszlovákiában és Magyarországon, 1938 1945. Budapest, 2013. szeptember 19. A történelmi egyházak és a holokauszt Csehszlovákiában és Magyarországon, 1938 1945. Budapest, 2013. szeptember 19. A Civitas Europica Centralis Alapítvány által szervezett konferencia témája borzalmas

Részletesebben

Bauer Tamás Cukor a sebbe

Bauer Tamás Cukor a sebbe Bauer Tamás Cukor a sebbe Amennyire én emlékszem, a szomszéd országokban kisebbségben élő magyarok követelései között a rendszerváltás éveiben, amikor a kommunista rendszerek összeomlását követően, az

Részletesebben

Rieder Gábor. A magyar szocreál festészet története 1949 1956. Ideológia és egzisztencia

Rieder Gábor. A magyar szocreál festészet története 1949 1956. Ideológia és egzisztencia Rieder Gábor A magyar szocreál festészet története 1949 1956. Ideológia és egzisztencia PhD disszertáció tézisei Eötvös Loránd Tudományegyetem Művészettörténet-tudományi Doktori Iskola A doktori iskola

Részletesebben

A gyermek, aki sosem voltam

A gyermek, aki sosem voltam A gyermek, aki sosem voltam Emlékezések Annette Kuhn Ez a történet egy fényképrõl szól; vagy inkább sok történet egy témára, melyeket sok fényképrõl el lehetne mondani. A képen látható hatéves kislány

Részletesebben

ZSOLDOS ATTILA: A Szent Korona. A korona a történelemben és a nemzeti hagyományban I. A koronázási jelvények A jogar A palást Országalma

ZSOLDOS ATTILA: A Szent Korona. A korona a történelemben és a nemzeti hagyományban I. A koronázási jelvények A jogar A palást Országalma ZSOLDOS ATTILA: A Szent Korona. A korona a történelemben és a nemzeti hagyományban História 2000/05-06. A szabad választások után 1990- ben összeülő magyar parlament egyik legádázabb vitája a körül forgott,

Részletesebben

KORMÁNYBESZÁMOLÓ A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG TERÜLETÉN ÉLŐ NEMZETI ÉS ETNIKAI KISEBBSÉGEK HELYZETÉRŐL J/17166. számú beszámoló (2003. február 2005.

KORMÁNYBESZÁMOLÓ A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG TERÜLETÉN ÉLŐ NEMZETI ÉS ETNIKAI KISEBBSÉGEK HELYZETÉRŐL J/17166. számú beszámoló (2003. február 2005. KORMÁNYBESZÁMOLÓ A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG TERÜLETÉN ÉLŐ NEMZETI ÉS ETNIKAI KISEBBSÉGEK HELYZETÉRŐL J/17166. számú beszámoló (2003. február 2005. február) Budapest, 2005. október 2 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés

Részletesebben

Családfa. Pollák Jakabné (szül. Gajdusek Júlia) 1848-1919. Friedmann Sámuelné (szül. Flaschner Pepi) 1851-1882. Pollák Jakab 1839-1913

Családfa. Pollák Jakabné (szül. Gajdusek Júlia) 1848-1919. Friedmann Sámuelné (szül. Flaschner Pepi) 1851-1882. Pollák Jakab 1839-1913 Családfa Apai nagyapa Apai nagyanya Anyai nagyapa Anyai nagyanya Friedmann Sámuel 1845-1933 Friedmann Sámuelné (szül. Flaschner Pepi) 1851-1882 Pollák Jakab 1839-1913 Pollák Jakabné (szül. Gajdusek Júlia)

Részletesebben

A SZORONGÁS FENOMENOLÓGIÁJA

A SZORONGÁS FENOMENOLÓGIÁJA RÁCZ GYŐZŐ A SZORONGÁS FENOMENOLÓGIÁJA Századunkban a szorongás fogalma megkezdte a kierkegaard-i egzisztencializmusban megjósolt diadalútját". Nemcsak az orvosi szakirodalomnak, elsősorban az ideg- és

Részletesebben

Bírói számadás, emlékirat, egyházlátogatási jegyzőkönyv a Tolna Megyei Levéltár legújabb kiadványa

Bírói számadás, emlékirat, egyházlátogatási jegyzőkönyv a Tolna Megyei Levéltár legújabb kiadványa Bírói számadás, emlékirat, egyházlátogatási jegyzőkönyv a Tolna Megyei Levéltár legújabb kiadványa 2014-ben a Tolna Megyei Levéltári Füzetek 14. kötete látott napvilágot Tanulmányok Bírói számadás, emlékirat,

Részletesebben

GONDOLATOK A NÉMET MAGYAR KATONAI KAPCSOLATOKRÓL

GONDOLATOK A NÉMET MAGYAR KATONAI KAPCSOLATOKRÓL NEMZETVÉDELMI EGYETEMI KÖZLEMÉNYEK DR. HORVÁTH LÁSZLÓ GONDOLATOK A NÉMET MAGYAR KATONAI KAPCSOLATOKRÓL Már a rendszerváltás előtti időtől (1987-től kezdődően), a Német Szövetségi Köztársaság fontosnak

Részletesebben

Véletlen vagy előre meghatározott

Véletlen vagy előre meghatározott Véletlen vagy előre meghatározott Amikor fejlődésről beszélünk, vagy tágabb értelemben a világban lezajló folyamatokról, akkor mindig felmerül az a filozófiai kérdés, hogy a jelenségek, történések vajon

Részletesebben

Baranya megyei német családból származom, 1957-ben jöttem a fõvárosba, ahol sok mindennel próbálkoztam. Dolgoztam a rádiónál,

Baranya megyei német családból származom, 1957-ben jöttem a fõvárosba, ahol sok mindennel próbálkoztam. Dolgoztam a rádiónál, 66 Interjú NEM HAGYHATNAK MAGUNKRA BENNÜNKET Beszélgetés Kalász Mártonnal, a Magyar Írószövetség új elnökével Kérem, mondjon néhány szót az olvasóknak magáról, eddigi pályájáról. Baranya megyei német családból

Részletesebben

A Törvénygyár vagy vitafórum? című konferencia és ami kimaradt belőle

A Törvénygyár vagy vitafórum? című konferencia és ami kimaradt belőle Mitől parlament egy törvényhozó szerv? SZABÓ ZSOLT Mitől parlament egy törvényhozó szerv? A Törvénygyár vagy vitafórum? című konferencia és ami kimaradt belőle A fenti kérdés kapcsán néhány találó felvetés

Részletesebben

Révkomárom után. Európai utas OTTHON LENNI

Révkomárom után. Európai utas OTTHON LENNI OTTHON LENNI Révkomárom után Pomogáts Bélával, az Anyanyelvi Konferencia elnökével, Sárközy Péter római, Péntek János kolozsvári és Bányai János újvidéki egyetemi tanárral, valamint Göncz Lászlóval, a

Részletesebben

Akikért a törvény szól

Akikért a törvény szól SZISZIK ERIKA KLÉR ANDREA Akikért a törvény szól Családsegítõ és gyermekjóléti szolgálatunk keretein belül olyan kutatást végeztünk Zuglóban, amelyben igyekeztünk képet kapni a kerületben veszélyeztetettként

Részletesebben

AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA *

AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA * Sólyom László AZ OMBUDSMAN ALAPJOG-ÉRTELMEZÉSE ÉS NORMAKONTROLLJA * 1. Ha már ombudsman, akkor rendes közjogi ombudsman legyen mondta Tölgyessy Péter az Ellenzéki Kerekasztal 1989. szeptember 18-i drámai

Részletesebben

Tartalom, elemzés, értelmezés

Tartalom, elemzés, értelmezés Franczel Richárd Tartalom, elemzés, értelmezés 2009. november 7-én a német Die Welt interjút közölt Kertész Imrével 80. születésnapja alkalmából. A Nobel-díjas író a beszélgetés során Magyarországhoz,

Részletesebben

Az érzelmek szerepe a politikában (Kovács János vezető elemző, Iránytű Intézet)

Az érzelmek szerepe a politikában (Kovács János vezető elemző, Iránytű Intézet) Az érzelmek szerepe a politikában Kovács János vezető elemző A politikai folyamatok és politikai/politikusi magatartások elemzése során általában nagy szerepet tulajdonítunk a cselekedetek és eseményláncolatok

Részletesebben

Egy idő után nagyon fárasztó egyedül ugatni

Egy idő után nagyon fárasztó egyedül ugatni Egy idő után nagyon fárasztó egyedül ugatni Kovács Bálint2015.04.05. 18:098 Ki kellene mondanunk végre, mit gondolunk, mert különben csak az elhallgatás, az elfojtás, a gyomorfekély, a benyalás és a túlélés

Részletesebben

A nemzetiségi oktatás irányításának szervezete és tevékenysége Magyarországon az 50-es évek első felében

A nemzetiségi oktatás irányításának szervezete és tevékenysége Magyarországon az 50-es évek első felében Iskolakultúra, 25. évfolyam, 2015/9. szám DOI: 10.17543/ISKKULT.2015.9.75 Tóth Ágnes tudományos főmunkatárs, MTA TK Kisebbségkutató Intézet egyetemi docens, PTE BTK Német Történelem és Kultúra Délkelet-Közép-Európában

Részletesebben

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ

Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ Nemzeti Emlékezet Bizottsága Biszku-per TV, RÁDIÓ MÉDIANÉZŐ KFT. -NEMZETI EMLÉKEZET BIZOTTSÁGA 1 A tartalom Felfüggesztett büntetést kapott Biszku Béla Felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték nem jogerősen

Részletesebben

A kontinentális külpolitika néhány ellentmondása

A kontinentális külpolitika néhány ellentmondása 1. Bevezetés A kontinentális külpolitika néhány ellentmondása Dunay Pál Amennyiben arra törekszünk, korrekt elemzést végezzünk, s elkerüljük azt, hogy a legfrissebb események határozzák meg álláspontunkat,

Részletesebben

A názáreti lelkiség bemutatása Charles de Foucauld, René Voillaume és Carlo Carretto írásai alapján

A názáreti lelkiség bemutatása Charles de Foucauld, René Voillaume és Carlo Carretto írásai alapján A názáreti lelkiség bemutatása Charles de Foucauld, René Voillaume és Carlo Carretto írásai alapján A názáreti periódust szoktuk rejtett életnek nevezni. Bevezetésként meg kell jegyeznünk, hogy a rejtett

Részletesebben

bibliai felfedező A12 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Bibliaismereti Feladatlap F, Erzsébet f szül neked, és J fogod őt nevezni.

bibliai felfedező A12 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Bibliaismereti Feladatlap F, Erzsébet f szül neked, és J fogod őt nevezni. Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. TörTéNET: Zakariás és Erzsébet Olvasd el: Lukács

Részletesebben

Ötvenhat elhullajtott levelei Gyulán

Ötvenhat elhullajtott levelei Gyulán 20 2006/XVIII. 5 6. e z e r k i l e n c s z á z ö t v e n h a t Cora Zoltán Ötvenhat elhullajtott levelei Gyulán 1989 után az -os események újra- és átértékelése lehetségessé vált a korábbi egységes nézettel

Részletesebben

Családfa. Weissberger Bertalanné (szül. Mezei Hermina)? 1956. Szántó (Ackerhald) Bernát 1870 körül 1936. Szántó Bernátné (szül.? Katalin) 1862 1944

Családfa. Weissberger Bertalanné (szül. Mezei Hermina)? 1956. Szántó (Ackerhald) Bernát 1870 körül 1936. Szántó Bernátné (szül.? Katalin) 1862 1944 Családfa Apai nagyapa Szántó (Ackerhald) Bernát 1870 körül 1936 Apai nagyanya Szántó Bernátné (szül.? Katalin) 1862 1944 Anyai nagyapa Weissberger Bertalan? 1947 vagy 1948 Anyai nagyanya Weissberger Bertalanné

Részletesebben

Moszkva és Washington kapcsolatai

Moszkva és Washington kapcsolatai NB2_bel.qxd 2/6/2008 9:23 PM Page 13 BIZTONSÁGPOLITIKA 13 Sz. Bíró Zoltán Az orosz amerikai viszony alakulásáról Moszkva és Washington kapcsolatai a Szovjetunió felbomlását (1991. december) követõ bõ másfél

Részletesebben

Nyomtatható változat. Megjelent: Szent Korona 1992. jan. 15., 3. és 12. old.

Nyomtatható változat. Megjelent: Szent Korona 1992. jan. 15., 3. és 12. old. A hazánkat több mint 40 éven át elnyomó bolsevista rendszer egyik legfontosabb célja a vallásos világnézet, a vallásos lelkület és a valláserkölcs kiirtása volt. A bolsevik ideológusok ugyanis kezdettől

Részletesebben

Thimár Attila SÚLY, AMI FELEMEL

Thimár Attila SÚLY, AMI FELEMEL RÓZSÁSSY BARBARA 59 gondolok, kell, méghozzá az írás, a vers létjogosultsága mellett. Miként valamiképp a szerzõ is ezt teszi könyvében mindvégig. Hogy a társadalomnak mára nemhogy perifériájára került,

Részletesebben

2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1.

2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1. 2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom: Karasszon Dezső: Ésaiás könyvének magyarázata,

Részletesebben

Az identitáskereső identitása

Az identitáskereső identitása Csepeli György Az identitáskereső identitása Pataki Ferenc 1982-ben jelentette meg Az én és a társadalmi azonosságtudat című könyvét, melyet szerényen műhelytanulmánynak nevezett. A mű valójában monográfia,

Részletesebben

Főhajtás, mérce és feladat

Főhajtás, mérce és feladat Főhajtás, mérce és feladat Kedves Bori és Pista! Kedves Barátaim! Hölgyeim és Uraim! Tisztelt Hallgatóim! Nem könnyen szántam el magam arra, hogy Bibó István sírja előtt beszédet mondjak. Mindenekelőtt

Részletesebben

Szakolczai György Szabó Róbert KÉT KÍSÉRLET A PROLETÁRDIKTATÚRA ELHÁRÍTÁSÁRA

Szakolczai György Szabó Róbert KÉT KÍSÉRLET A PROLETÁRDIKTATÚRA ELHÁRÍTÁSÁRA TÖRTÉNETI IRODALOM 249 csak elismeri Bangha emberi nagyságát, hanem abbéli meggyõzõdésének is hangot ad, hogy Bangha nagyobb volt legtöbb bírálójánál is. A kötet használatát számos függelék segíti. Ezek

Részletesebben

AZ ESZTERGOMI ZÁSZLÓ L. BALOGH BÉNI PERAGOVICS FERENC. polgármesterének iratai (V-2-a), ad 14.993/1943. ikt. sz.

AZ ESZTERGOMI ZÁSZLÓ L. BALOGH BÉNI PERAGOVICS FERENC. polgármesterének iratai (V-2-a), ad 14.993/1943. ikt. sz. L. BALOGH BÉNI PERAGOVICS FERENC AZ ESZTERGOMI ZÁSZLÓ Levéltári rendezés során nemegyszer kerülnek elő a kutatók által még fel nem tárt iratcsomók, amelyek váratlanul új megvilágításba helyezhetik a történelmi

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA

KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA Nemzeti Közszolgálati Egyetem KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA GAZDASÁGI IGAZGATÁS Jegyzet Budapest, 2014 NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Gazdasági igazgatás A tananyagot megalapozó tanulmány megalkotásában közreműkött:

Részletesebben

TANULMÁNYOK A SZENT IRATOK ÉRTELMEZÉSE: A BIBLIA. Dr. SZABÖ ÁRPÁD

TANULMÁNYOK A SZENT IRATOK ÉRTELMEZÉSE: A BIBLIA. Dr. SZABÖ ÁRPÁD TANULMÁNYOK Dr. SZABÖ ÁRPÁD A SZENT IRATOK ÉRTELMEZÉSE: A BIBLIA A vallások története nem csupán a vallás és kijelentés között mutat benső kapcsolatot, hanem a kijelentés és az írás között is. A vallás,

Részletesebben

Az átlagember tanítvánnyá tétele

Az átlagember tanítvánnyá tétele február 1 7. Az átlagember tanítvánnyá tétele SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Máté 15:32-39; 16:13-17; Lukács 2:21-28; 12:6-7; 13:1-5; Jakab 2:1-9 Mikor pedig Galilea tengere mellett járt, látá Simont

Részletesebben

HOGYAN KERÜL AJTÓ A BOROSPINCÉRE?

HOGYAN KERÜL AJTÓ A BOROSPINCÉRE? Mihájlovits Klára HOGYAN KERÜL AJTÓ A BOROSPINCÉRE? Egy környezetvédelmi előadás és annak következményei 3. díj A topolyai városi parkot a XIX. század elején telepítette a vidék akkori birtokosa. A telepítés

Részletesebben

ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET HATÁROZATA

ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET HATÁROZATA ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET 826/2006. (IV. 19.) sz. HATÁROZATA Az Országos Rádió és Televízió Testület (a továbbiakban: Testület) a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény (a

Részletesebben

Rostoványi Zsolt hosszú évek óta a

Rostoványi Zsolt hosszú évek óta a NB2_bel.qxd 2/6/2008 9:23 PM Page 80 80 Háda Béla Helyzetképek a próféták földjérõl Rostoványi Zsolt hosszú évek óta a Közel-Kelet térségével foglalkozó kutatások egyik legelismertebb szaktekintélye Magyarországon.

Részletesebben

Pál származása és elhívása

Pál származása és elhívása 11. tanulmány Szeptember 5 11. Pál származása és elhívása SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: Apostolok cselekedetei 9:1-22; 26:18; 1Korinthus 15:10; Galata 2:1-17; Filippi 3:6 De az Úr azt mondta neki:

Részletesebben

Program. Dr. Orosz Ildikó, elnök II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyr Főiskola. Demkó Ferenc, esperes Beregszászi Magyar Esperesi Kerület. 1.

Program. Dr. Orosz Ildikó, elnök II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyr Főiskola. Demkó Ferenc, esperes Beregszászi Magyar Esperesi Kerület. 1. Megnyitó: Program Dr. Orosz Ildikó, elnök II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyr Főiskola Demkó Ferenc, esperes Beregszászi Magyar Esperesi Kerület 1. szekció 10.00 Dr. Kránitz Mihály (professzor, Pázmány

Részletesebben

nappal min: 5 C max: 8 C

nappal min: 5 C max: 8 C nappal min: 5 C max: 8 C éjszaka min: -3 C max: 1 C Belépés Regisztráció Előfizetés Keresés 2016.01.13. Veronika, Csongor, Yvett Belépés Regisztráció Előfizetés Rovatok Főoldal Belföld Külföld Gazdaság

Részletesebben

A numerus clausus és a zsidótörvények összefüggésérõl

A numerus clausus és a zsidótörvények összefüggésérõl 128 KOVÁCS M. MÁRIA A numerus clausus és a zsidótörvények összefüggésérõl Írásom címében a numerus clausus és a zsidótörvények voltaképpen egy állítás fogalmazódik meg. Éspedig az, hogy az 1920-ban bevezetett

Részletesebben

Az élet keresése a Naprendszerben

Az élet keresése a Naprendszerben II/1. FEJEZET Az élet keresése a Naprendszerben 1. rész: Helyzetáttekintés Arra az egyszerû, de nagyon fontos kérdésre, hogy van-e vagy volt-e élet a Földön kívül valahol máshol is a Naprendszerben, évszázadok

Részletesebben

rend. Ha nincs értékrend, akkor nincs kultúra. A kultúra nem más, Meg kell õrizni az európai kultúra sokféleségét, és benne a magyar

rend. Ha nincs értékrend, akkor nincs kultúra. A kultúra nem más, Meg kell õrizni az európai kultúra sokféleségét, és benne a magyar Orwell, a testvér 59 rend. Ha nincs értékrend, akkor nincs kultúra. A kultúra nem más, mint az értékrend megteremtése és kifejezése, tudatosítása és örökítése. Meg kell õrizni az európai kultúra sokféleségét,

Részletesebben

FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között

FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között FÖLDES GYÖRGY A magyar szovjet viszony 1957 1989 között Rövid áttekintés Ez a bő három évtized különleges helyet foglal el a magyar orosz kapcsolatok ezeréves történetében. Drámai és tragikus volt a kezdet.

Részletesebben

Reménytelen, de nem komoly

Reménytelen, de nem komoly Csepeli György Reménytelen, de nem komoly A hazai rendszerváltás során játszódó politikai álarcosbál egyik emlékezetes pillanata volt, amikor 1998-ban a kőkemény liberálisból magát paternalista nemzeti

Részletesebben

Puskás Hungary Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve

Puskás Hungary Published on www.flagmagazin.hu (http://www.flagmagazin.hu) Még nincs értékelve 2013 március 23. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Puskás Ferenc alakja rendkívül fontos szerepet játszik a magyar kulturális

Részletesebben

Rendszerellenesség és protesztpártok (Kovács János vezető elemző, Iránytű Intézet)

Rendszerellenesség és protesztpártok (Kovács János vezető elemző, Iránytű Intézet) 2016. március 17. Kovács János vezető elemző A Jobbikot és az LMP-t (tehát az ún. XXI. századi pártokat) bizonyos nézőpontból közös platformra helyező elemzések kezdetben elsősorban az anti-establishment

Részletesebben

J/19392. A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének. országgyűlési beszámolója. az ügyészség 2005. évi tevékenységéről

J/19392. A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének. országgyűlési beszámolója. az ügyészség 2005. évi tevékenységéről J/19392 A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének országgyűlési beszámolója az ügyészség 2005. évi tevékenységéről 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Az ügyészi szervezet 6 2. A büntetőjogi ügyészi tevékenység 8 A) A

Részletesebben

Az irodalmi hasonmás irodalmi hasonmása?

Az irodalmi hasonmás irodalmi hasonmása? KÁNTÁS BALÁZS Az irodalmi hasonmás irodalmi hasonmása? Személyes hangvételű bekezdések Nyerges Gábor Ádám Sziránó című prózakötetéről Három, az irónia alakzata által erősen áthatott verseskötet és többéves,

Részletesebben

Nagy Attila Tibor Az EU-elnökség és a magyar belpolitika

Nagy Attila Tibor Az EU-elnökség és a magyar belpolitika Nagy Attila Tibor Az EU-elnökség és a magyar belpolitika Rendkívüli volt a magyar európai uniós elnökség fél éve abban az értelemben legalábbis mindenképpen, hogy Magyarország először töltötte be az Európai

Részletesebben

Egy helytelen törvényi tényállás az új Büntető törvénykönyv rendszerében

Egy helytelen törvényi tényállás az új Büntető törvénykönyv rendszerében 6 Dr. Fá z si Lá sz l ó PhD * Egy helytelen törvényi tényállás az új Büntető törvénykönyv rendszerében 1. Miről van szó A 2012. évi C. törvénnyel elfogadott új Büntető Törvénykönyv [Btk.] Különös Részének

Részletesebben

A MORÁLIS ÉS A JOGI ÉRTÉKELÉS ELTÉRÉSEI

A MORÁLIS ÉS A JOGI ÉRTÉKELÉS ELTÉRÉSEI Takács Albert A MORÁLIS ÉS A JOGI ÉRTÉKELÉS ELTÉRÉSEI Az alkotmányosságról vallott felfogás lényegét 1. aligha lehet jobban szemléltetni, mint ha ez ugyanazon tárgykörben különbözô idôpontokban hozott

Részletesebben

5 A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGGAL MEGKÖTÖTT BÉKESZERZÕDÉS

5 A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGGAL MEGKÖTÖTT BÉKESZERZÕDÉS 5. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGGAL MEGKÖTÖTT BÉKESZERZÕDÉS (Részletek) Párizs, 1947. február 10. * I.RÉSZ MAGYARORSZÁG HATÁRAI 1.Cikk 1. Magyarország határai Ausztriával és Jugoszláviával ugyanazok maradnak, mint

Részletesebben

BALÁZS GÁBOR: A NEMZETI BIZOTTSÁGOK MŰKÖDÉSE PEST MEGYÉBEN 1. Bevezetés

BALÁZS GÁBOR: A NEMZETI BIZOTTSÁGOK MŰKÖDÉSE PEST MEGYÉBEN 1. Bevezetés BALÁZS GÁBOR: A NEMZETI BIZOTTSÁGOK MŰKÖDÉSE PEST MEGYÉBEN 1 Bevezetés A II. világháború után, elsősorban a béke első óráiban alapvető szerepük volt a rendkívüli néphatalmi szerveknek a mindennapi életben.

Részletesebben

ItK. Irodalomtörténeti Közlemények 200. C. évfolyam. szám KISEBB KÖZLEMÉNYEK PIENTÁK ATTILA

ItK. Irodalomtörténeti Közlemények 200. C. évfolyam. szám KISEBB KÖZLEMÉNYEK PIENTÁK ATTILA KISEBB KÖZLEMÉNYEK PIENTÁK ATTILA BABITS FELJEGYZÉSEI ARANY JÁNOSRÓL Kézirat, rekonstrukció, kiadás * Horváth János a következő mondattal zárta az 1910-es évek első felében írt, de csupán a hagyatékból

Részletesebben

1 ELTE TáTK Szociológia Doktori Iskola

1 ELTE TáTK Szociológia Doktori Iskola NÉMETH KRISZTINA 1 WATCH-MEN Bacsák Dániel, Hajdu Gábor, Gerő Márton, Szabó Fanni, Vigvári András (szerk.) (2012) Kötetlen. Az ELTE Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium tanulmánykötete. Budapest:

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0002 projekt Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés Készítette: Dr. Imreh Szabolcs Dr. Lukovics Miklós A kutatásban részt vett: Dr. Kovács Péter, Prónay Szabolcs,

Részletesebben

A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye V. A Gyurcsány- és Bajnaikormányok

A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye V. A Gyurcsány- és Bajnaikormányok A rendszerváltoztatást követő kormányok politikai és gazdasági teljesítménye V. A Gyurcsány- és Bajnaikormányok Kovács János vezető elemző Kovács János 1 Gyurcsány Ferenc új lendületet adott az MSZP-nek,

Részletesebben

Legénytoll a láthatáron II.

Legénytoll a láthatáron II. DIÓSI PÁL Legénytoll a láthatáron II. A fiatalok helyzetérõl, problémáiról Feladatunkat szûkösen értelmeznénk, ha megkerülnénk annak vizsgálatát, hogy a megkérdezettek milyennek látják generációjuk körülményeit.

Részletesebben

AMICUS CURIAE AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGHOZ

AMICUS CURIAE AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGHOZ Kis János Sajó András AMICUS CURIAE AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGHOZ Alulírottak, Kis János egyetemi tanár és dr. Sajó András akadémikus, egyetemi tanár az alábbi amicus curiae levéllel fordulunk a T. Alkotmánybírósághoz.

Részletesebben

Tanítványok képzése hasonlatokkal

Tanítványok képzése hasonlatokkal 2. tanulmány Tanítványok képzése hasonlatokkal január 4 10. SZOMBAT DÉLUTÁN e HETI TANULMÁNYUNK: 2Sámuel 12:1-7; Ézsaiás 28:24-28; Máté 7:24-27; 13:1-30; Lukács 20:9-19 Mindezeket példázatokban mondá Jézus

Részletesebben

A településrendezési tervek fejlesztési összefüggései A tervezési program és a területek adottságai Annak idején, a 80-as években, s különösen az önkormányzati rendszer létrejötte után rendszeres és erőteljes

Részletesebben

októberében, amikor a megosztott Európában politikai változások vannak folyamatban, Leo Kleinschmidt a feleségével, Gizellával a barátaihoz utazik

októberében, amikor a megosztott Európában politikai változások vannak folyamatban, Leo Kleinschmidt a feleségével, Gizellával a barátaihoz utazik 1989 októberében, amikor a megosztott Európában politikai változások vannak folyamatban, Leo Kleinschmidt a feleségével, Gizellával a barátaihoz utazik egy kölcsönből vásárolt, kissé túl hivalkodó gépkocsiban,

Részletesebben

A kötelező jogi képviselet

A kötelező jogi képviselet INGATLAN-NYILVÁNTARTÁS Delbó Erika - dr. Hernádi László A kötelező jogi képviselet A kötelező jogi képviseletet az ügyvédekről szóló 1998. évi XI. törvény (Ütv.) módosításáról rendelkező 2003. évi XI.

Részletesebben

Spitzer Gyöngyi, 2008. Illusztrációk: Szolnoki Rita Borzoj

Spitzer Gyöngyi, 2008. Illusztrációk: Szolnoki Rita Borzoj Spitzer Gyöngyi, 2008 Illusztrációk: Szolnoki Rita Borzoj Szerkesztette: Borus Judit Borító: Czeizel Balázs Tipográfia és tördelés: Kerényi Attila Borítófotó: Szipál Martin ISBN 978 963 9710 41 2 Minden

Részletesebben

A történelem mögöttes tartományai akkor és most? BÍRÓ JÓZSEF PAX VOBIS PAX VOBISCUM

A történelem mögöttes tartományai akkor és most? BÍRÓ JÓZSEF PAX VOBIS PAX VOBISCUM KÁNTÁS BALÁZS A történelem mögöttes tartományai akkor és most? Értelmező bekezdések Bíró József PAX VOBIS PAX VOBISCUM című verséhez BÍRÓ JÓZSEF PAX VOBIS PAX VOBISCUM - az 1956os forradalom és szabadságharc

Részletesebben

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével

Nekem ez az életem. Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével Nekem ez az életem Beszélgetés Müller Henriknével, a solti Béke Patika vezetôjével A patika igényesen felújított, orvosi rendelôknek is helyet adó épületben található a kisváros egyik terének sarkán. A

Részletesebben

Könyvember; könyv és ember

Könyvember; könyv és ember Könyvember; könyv és ember Havasréti József: Szerb Antal, Bp., Magvető, 2013, 728 l. Lassanként szállóigévé válik (bölcsész) baráti körömben: monográfiát kéne írni, micsoda kihívás, milyen hálás műfaj.

Részletesebben

Kézbesítés a polgári perben és a hatósági eljárásban. Dr. Nyilas Anna

Kézbesítés a polgári perben és a hatósági eljárásban. Dr. Nyilas Anna Kézbesítés a polgári perben és a hatósági eljárásban Dr. Nyilas Anna A kézbesítési vélelem megdöntése Alapja- a kézbesítés nem volt szabályszerű -a címzett önhibáján kívüli okból nem tudta átvenni= csak

Részletesebben