PÁPAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PÁPAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG"

Átírás

1 PÁPAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG 8500 Pápa, Széchenyi u. 18. Tel/fax: 89/ Szám: 19030/1935-1/2009.ált. 36. B E S Z Á M O L Ó Pápa Város Önkormányzati Képviselő-testületének ülésére

2 2 I. rész BEVEZETŐ A rendőrségről szóló évi XXXIV. törvény (Rtv.) 8. (4) bekezdése alapján a rendőrkapitány személyesen vagy képviselője útján évente beszámol a rendőrkapitányság illetékességi területén működő települési önkormányzat képviselő-testületének a település közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az azzal kapcsolatos feladatokról. Az előző évi beszámolómban elmondtam, hogy erőnkhöz és lehetőségeinkhez képest megvalósítottuk kitűzött céljainkat. Feladatként határoztam meg eredményeink megtartását és azt, hogy a további előrelépés érdekében nem többet, hanem szervezettebben kell dolgozni. II. rész MŰKÖDÉSI FELTÉTELEK 1. HUMÁNERŐFORRÁS GAZDÁLKODÁS 1.1. Létszámhelyzet alakulása A Pápai Rendőrkapitányság rendszeresített létszáma 123 fő hivatásos és 16 fő közalkalmazott. Jelenleg 21 betöltetlen státuszunk van, a közalkalmazotti létszám teljes. A létszámnövekedés - a július 01-jei hatállyal, - a Pápai Bázisrepülőtér (NATO Légibázis) rendfenntartó feladatainak ellátására létrehozott új alegységnek tudható be, amely következtében kapitányságunk szervezési állománytáblája módosult. Létrehozásra került egy új osztály jogállású alegység 26 fős létszámmal, Határrendészeti és Közbiztonsági Osztály megnevezéssel. Az osztály feltöltése az év során augusztustól folyamatosan történik A fluktuáció mértéke, oka, a kezelésére tett intézkedések évben az állományából 7 fő szolgálati viszonya közös megegyezéssel, lemondással, FÜV alkalmatlanság miatt - szűnt meg. Más rendőri szervhez 3 fő hivatásos állományú tiszthelyettes kérte az áthelyezését. Az év folyamán egy fő a Szombathelyi Büntetésvégrehajtási Intézet állományába került saját kérelme alapján. Elmondhatjuk, hogy a távozó hivatásos állományt, - tekintettel az aktív toborzó munkára, valamint a mindenkori humánpolitikai helyzethez dinamikusan igazodó személyzeti munkára, - az esetek többségében szinte azonnal tudtuk pótolni, így a járőr létszám és a közterületi jelenlét nem szenvedett csorbát. Azzal, hogy a távozók státuszait pótolni tudtuk végzősökkel, illetve más kapitányságokról áthelyezett kollégákkal némileg sikerült csökkenteni az állomány leterheltségét. A nagy (20 fő) számú érkező ellenére azonban az állománytábla szerinti hiányunk év végén 20 fő volt. A hiányzó vezetői beosztások az év folyamán betöltésre kerültek.

3 A szakmai képzések és továbbképzések helyzete Oktatásokon, szaktanfolyami képzéseken 2008-ban a tavalyi 54-hez képest 41 fő vett részt. Éves mentor felkészítésen 13-an voltak az állományból. A központilag elrendelt rendészeti szakvizsgát a jelentkezőnk sikeresen teljesítette. Jelenleg tanulmányokat folytató hivatásos állomány - levelező tagozaton - 12 fő. A rendőrtiszti főiskolán 4 fő tiszthelyettes képezi tudását, valamennyien rendelkeznek tanulmányi szerződéssel. Egyetemen 7 fő hivatásos folytat levelező tagozaton tanulmányokat, polgári főiskolán 1 fő hivatásos önállóan, szintén levelező szakon tanul Az állomány erkölcsi és fegyelmi helyzete évhez viszonyítva statisztikai kimutatás szerint évben is hasonlóan alakult a Pápai Rendőrkapitányság fegyelmi helyzete. Az elbírált fegyelmi eljárások száma a évi 15 db-hoz képest évben 16 db volt. Méltatlansági eljárás nem volt A saját és külső forrásokból származó fejlesztések A Pápai Rendőrkapitányság a múlt évben több irányból is kapott technikai,- tárgyi támogatást. A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság jóvoltából központi beszerzésből több milliós értékben megkapta a határrendészeti és közbiztonsági osztályunk a beléptetéshez szükséges technikai eszközöket, új számítógépeket, valamint kettő darab több funkciós nagy teljesítményű fénymásolót. A kapitányság a Veszprém Megyei Önkormányzatok a Közbiztonságért Közalapítvány jóvoltából és felajánlásából, - külső cégek, önkormányzatok felajánlásainak köszönhetően nagy értékben kapott technikai támogatást, mely a működési feltételeket jelentősen javította. Az alapítványon keresztül kapott felajánlások között említést érdemel a GPS navigációs rendszer, 2 db. Nikon fényképezőgép, 4 db. diktafon, valamint a közrendvédelmi állomány munkáját nagyban segítő 5 db. látcső, és a körzeti megbízottak részére önkormányzatok által felajánlott kilométer keret. A Pápai Polgármesteri Hivatal adományozott részünkre az év végén egy mobil térfigyelő vezérlő kamerarendszert, amelynek a jövőben nagy hasznát vesszük a belváros, a lakótelepek és a termálfürdő területén. Ugyancsak a városnak köszönhetjük a Szabó Ervin utcában létesített körzeti megbízotti irodát. Kapitányságunkon átadásra került a TETRA rendszer. A 42 db. rádió kifogástalanul működik, sugárzási köre lefedi az illetékességi területet.

4 A járműállomány helyzete A rendszeresített szolgálati személygépkocsik száma megegyezik az elmúlt évivel, 11 db. A körzeti megbízottak kaptak egy Suzuki Vitarát, amely a helyi önkormányzatok által adományozott pénzösszegből üzemel. Fentieken túl rendelkezünk 2 db. segédmotor-kerékpárral, valamint 2 db. szolgálati kerékpárral, melyek nagy segítséget adnak a korábbi - gyalogos járőröknek az ellenőrzés alá vonható terület nagyságának tekintetében. III. rész A SZAKMAI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSE 2. BŰNÜGYI SZOLGÁLATI ÁG 2.1. Az ismertté vált bűncselekmények száma A Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén 2007-ben 1745 bűncselekmény vált ismertté, míg a 2008-as évben 1836 bűncselekmény jutott a hatóság tudomására. Figyelembe véve azt, hogy az előző éveket a folyamatosan csökkenő tendencia jellemezte, azt látjuk, hogy ez a folyamat most megfordult, s kisebb emelkedés látható. Várható, hogy több ország mellett a hazánkat is elért gazdasági válság miatt ez az emelkedés továbbra is megmarad, hiszen nő a munkanélküliek száma, nő az elszegényedés, s ez kihat a bűncselekmények számának ugrásszerű növekedésére, mely főként a vagyon elleni bűncselekmények terén jelentkezik majd. Az eddigi években a városokban elkövetett jogsértések száma jelentősen csökkent, míg vidéken emelkedés volt látható. Ehhez képest a 2008-as évben ez az arány megfordult, s jogsértések nagyobb számát követték el a városban, számuk 1015-ről 1227-re nőtt. Az emelkedés tükröződik az ügyforgalmi adatokban is, hiszen a 2007-es évben 1232 nyomozás elrendelésre került sor, míg 2008-ban 1251-ről számolhatunk be Az ismertté vált bűncselekmények területi megoszlása A bűncselekmények 66,8 %-át, 1227-et Pápán valósították meg, míg a fenn maradó 33,2 %- át 609-et vidéken A bűncselekmények megoszlása főbb fejezetekként, az egyes bűncselekményekre vonatkozó tendenciák (Ld.: 1.,2. sz. melléklet) A bűncselekményi kategóriák elemzésénél megállapíthatjuk, hogy némileg emelkedtek a személy elleni (83-92), a közrend elleni ( ), az államigazgatás és közélet tisztasága elleni (17-36) jogsértések, míg csökkent a házasság, család és ifjúság, nemi erkölcs elleni (84-75) bűncselekmények száma. A vagyon elleni bűncselekmények ( ) azonos szinten maradtak.

5 5 A vagyon elleni bűncselekmények közül (1131) továbbra is legnagyobb számban lopásokkal találkoztunk (495), ami az előző évivel (478) nagyságrendileg azonos. Mind a városban ( ), mind a községekben ( ) az egy évvel korábbival hasonló számban követtek el ilyen jellegű jogsértést. A betöréses lopások száma viszont nőtt ( ). E növekedés mindkét település fajta vonatkozásában érzékelhető. Függetlenül attól, hogy a vagyon elleni bűncselekmények közé tartozó betöréses lopások száma megnőtt, az összes lopások száma szinten maradt. Ez elsősorban az alkalmi jellegű lopások (bevásárlókocsin felejtett táskák eltulajdonítása, munkahelyi- és szórakozó helyeken elkövetett lopások) arányának csökkenésével magyarázható. A betöréses lopások helyszínei közül kiemelkednek a lakások, lakóházak, míg a többi lehetséges célpont megoszlása hozzávetőlegesen egyenlő a hétvégi házak/pincék, intézmények (polgármesteri hivatal), kereskedelmi egységek (bolt/italbolt) sérelmére elkövetett deliktumok körében. A rongálások száma kismértékben csökkent (84-70). Ez elsősorban a tavalyi évben befejezett Pápa belvárosában elkövetett sorozat felderítésére vezethető vissza. A többi cselekmény jelentős részét a motiválatlan jellegű közterületi rongálások, illetve minden valószínűség szerint célzott gépjármű rongálások teszik ki A rablások száma (7-15). Az illetékességi területünkön 2007-ben elkövetett 7 rablás tettesei felderítésre kerültek ban a rablások tettesei szintén felderítésre kerültek, és felderítettük egy 2005-ös rablássorozat elkövetői körét, így az elmúlt 5 évben nem maradt rablás federítetlenül. Az év utolsó hónapjában azonban 5 rablás is történt, melynek felderítése még folyamatban van (Pápa, Mihályháza, Pápadereske). Területünkön a gépkocsi lopások és jármű önkényes elvétele bűncselekmények továbbra sem jellemzőek, a jármű önkényes elvétele bűncselekmények száma 11-ről 6-ra csökkent ban. A gépkocsi lopások arányára is a csökkenő tendencia jellemző. A csalások ( ) részaránya a vagyon elleni bűncselekményi kategóriában jelentős mértékben csökkent, azonban az okozott kár egyes bűncselekményeknél meglepően magas volt, ahhoz képest, hogy azokat jelentős részben magánszemély sérelmére követték el. A módszerek között az előző évhez képest újabb elkövetési módszer nem jelentkezett, jellemzően voltak áruvásárlással, valamint közfeladatot ellátó személynek (E.ON alkalmazott, postás, vízdíjbeszedő, földmérő és csatornázási művek stb.) magát kiadva - tévedésbe ejtéssel történő károkozások is. Ezeket főleg az egyedül élő idős emberek sérelmére követték el. A korábban meredeken megemelkedett gépkocsi lízingekhez köthető csalások ma is jellemzőek, függetlenül attól, hogy 2007-ben sikeresen felszámoltunk egy elkövetői kört. Jelenleg is folyamatban van egy hasonló jellegű csalássorozat nyomozása. A sikkasztás miatt befejezett nyomozások száma (14-11) a korábbi erős visszaesés mellett további csökkenő tendenciát mutat. A gazdasági bűncselekmények száma a korábbihoz képest ugyanolyan számadatokkal jellemezhető (27-29), ennek elsődleges oka, a júliusa óta hatályban lévő Be. módosítás, amely több bűncselekmény nyomozását a társszervek hatáskörébe utalta ( pld: csőd-bűntett, számvitel rendjének megsértése, áru hamis megjelölése).

6 6 Az erőszakos-garázda jellegű bűncselekmények száma ( ) minimális emelkedést mutat. Ezen belül az előző évhez viszonyítva hasonló a testi sértések aránya (53-55). A testi sértések zömében családi és baráti körben, nem egyszer vendéglátó egységben történt italozást követően kialakult konfliktusok eredményeképpen következtek be. Kevesebb lett viszont a garázdaságok száma (49-40). Az önbíráskodás (3-2), a kifosztás (1-0), magánlaksértés (5-3), a személyi szabadság megsértése (7-9) hasonló adatokat mutat, mint ami a 2007-es évben volt, a kényszerítés (2-1) bűncselekmények száma nem jelentős, az elkövetőik felderítésre kerültek. A házasság, a család és az ifjúság, valamint a nemi erkölcs elleni bűncselekmények száma (84-75) csökkent. Az előző évhez képest csökkent a kiskorú veszélyeztetése bűntett (42-27) és a tartás elmulasztás vétség (31-20) megalapozott gyanúja miatt elrendelt nyomozások száma. Ez utóbbinál a fő elkövetési okok változatlanul a hanyagság, az alkoholizmus, az önző szemlélet. A közrend elleni bűncselekmények száma az elmúlt években jelentősen csökkent, azonban 2008-ban ez a folyamat megfordult ( ) és ezeknek a bűncselekményeknek a száma közel 25 %-al nőtt. Az elkövetések továbbra is jellemzően a városra korlátozódnak. A magánokirat hamisítás, közokirat hamisítás, egyedi azonosító jel meghamisítása, valamint a visszaélés okirattal bűncselekmények száma emelkedett. A társadalom jelentős része gondolja úgy, hogy a fenti bűncselekmények elkövetésével a gépjárművekhez kötődő átírási illetéket megspórolhatja. A visszaélés okirattal vétség esetében az okmányok a legjellemzőbb elkövetési tárgyak, s általában a gépkocsi feltöréseknél, valamint a táska és zseblopásoknál fordulnak elő. A visszaélés kábítószerrel bűncselekmények elkövetése jelentősen (25-77) emelkedett. A növekedést nagyban befolyásolja a 2008 év elején lefolytatott és befejezett, nagyszabású akció keretében realizált, több megye területére kiterjedő kábítószer terjesztő és fogyasztó hálózat ellen folytatott nyomozásunk. Pápa vonzáskörzetében is jelen van a kábítószer, elsősorban fogyasztói szinten. A terjesztői hálózat megerősödését gátolja a hatóságunk által ellenük általában kétévente - (titkos információgyűjtő tevékenységet követően) lefolytatott bűntető-eljárásaink sikere Gazdasági bűncselekmények helyzete, az alkohol- és kábítószer szerepe a bűnözésben A gazdasági bűncselekmények az összes bűncselekmények 1,3 %-át tették ki a 2008-as évben. Ezen a vonalon az ügyek vizsgálatát képzett és jelentős rutinnal rendelkező személy végzi az alosztályon belül. Az alkohol szerepéről a területünkön kifejtett bűnözés vonatkozásában mérésekkel továbbra sem rendelkezünk, kivéve természetesen a közlekedési bűncselekményeket. Általánosságban megemlíthető, hogy az alkoholos befolyásoltság rendszerint jelentkezik az indulat jellegű cselekményeknél testi sértés, garázdaság - illetve kisebb fokban bizonyos vagyon elleni jogsértéseknél, (színesfémlopások, ital- és vegyesbolt betörések esetén elsősorban gátlásoldóként, illetve az elkövetők életviteléből fakadóan), továbbá a már említett családon belüli erőszak körébe tartozó cselekményeknél.

7 7 A visszaélés kábítószerrel bűncselekmény területünkön elsősorban önmagában jelentkezik, kapcsolata más jogsértésekkel a tavalyi és az idei évre sem volt jellemző. A látencia e vonatkozásban jelentős, ezért a nagyobb volumenű nyílt eljárásokat minden esetben titkos információ-gyűjtő tevékenység valamely formája előzi meg Az ismerté vált bűnelkövetők megoszlása (Ld.: 3. sz. melléklet) Az ismerté vált elkövetők száma ( ) kismértékben csökkent. Az életkor szerinti megoszlásnál tapasztalható, hogy tovább nőtt a fiatalkorúak által elkövetett bűncselekmények száma (71-82), ugyanakkor a gyermekkorúak által elkövetett bűncselekmények száma a tavalyi visszaesést követően ismét növekedésnek indult (25-35). A felnőtt korú elkövetők esetében kisebb mértékű csökkenésről számolhatunk be. A gyermekkorú elkövetők esetében több esetben találkoztunk sorozatjelleggel megvalósított általában vagyon elleni jogsértésekkel. A nyomozásaink eredményeképpen szinte minden esetben sikerült bizonyítani a szülői- gondozói felelősséget is (társtettesként az alapbűncselekménynél, vagy pedig kiskorú veszélyeztetése miatt jártunk el velük szemben.) A büntetett előéletű ( ) személyek mintegy harmadát teszik ki az ismert elkövetőknek, közülük is jelentős a visszaesők aránya (99-86). A helyi állandó- illetve ideiglenes lakcímmel rendelkező elkövetők aránya mintegy 66 %-os, mindenképpen előnyös a felderítési mutatók alakulásában. Az utazó bűnözők száma (34-21), és azoké akik egyes bűncselekmények elkövetése céljából érkeztek területünkre (30-37) ellenkező előjelű hatást vált ki. Minden valószínűség szerint a fel nem derített normaszegések tettesei között arányuk még magasabb Új elkövetési módszerek A 2008-as évben új elkövetési forma nem honosodott meg illetékességi területünkön. Az elkövetők a korábban megismert trükköket és módszereket alkalmazták a bűncselekmények elkövetése során A bűnözés várható változásai (kihívások, veszélyek, kockázatok, a bűnözés súlypontjait meghatározó bűncselekmények prognosztizálása) A tendencia feltehetően módosul, tovább fog növekedni a vagyon elleni és az erőszakos bűncselekmények száma. Nagyobb arányban fog jelentkezni a ital- és vegyesboltok sérelmére elkövetett, valamint a lakásokba történő betöréses lopás. A vagyon elleni deliktumok dominanciája megmarad, azonban egyre markánsabb szeletet fog képezni a különböző trükkökkel, módszerekkel elkövetett csalások, valamint egyéb intellektuális bűncselekmények száma. Számolva a gazdasági válság okozta negatív hatásokkal is, év végén és 1500 db között várható az iktatott bűnügyeink száma, amely emelkedést jelent az elmúlt évekhez képest.

8 8 Kockázatot jelenthet a fiatalkorú, eddig látókörbe nem került, nem ismert marginalizálódott - és rosszul szocializálódott réteg bűnös aktivizálódása, illetve az utazó bűnözés további erősödése A BŰNÜLDÖZŐ TEVÉKENYSÉG JELLEMZÉSE Felderítési eredményesség, utólagos felderítések (Ld.: 4. sz. melléklet) (kiemelt bűncselekmények felderítési eredményessége) Eredményességi mutatóink megfelelőek, megyei szinten a legjobbnak mondhatóak, a felderítés vonatkozásában (62-64,8%). Utólagos felderítésre a statisztikai adatok szerint 722 esetben került sor. Kiemelt bűncselekmények vonatkozásában mutatóink a megyei átlagot meghaladják. Lopás: (35,9 %), gépjárműlopás: (61,9 %), betöréses lopás: (41,3 %), lakásbetörés: (40,6 %). Célunk, hogy a évben a nyomozás eredményességben a 60 %-ot, míg az ismeretlenes felderítési eredményességben az 50 %-ot meghaladjuk Nyomozáseredményesség Nyomozáseredményességünk szinten maradt (68,5-68,2%). Vádemeléssel 1143 esetben éltünk (2007-ben 1065 db.) 3. KÖZRENDVÉDELMI SZOLGÁLATI ÁG 3.1. A közterületi jelenlét mértéke, a közterületek és kiemelt idegenforgalmi területek biztonsága A közterületi jelenlét mértéke Az Őr- és Járőrszolgálati Alosztály a nap 24 órájában 2 fős gépkocsizó járőrrel ellenőrizte a város és az ahhoz közigazgatásilag tartozó települések teljes területét. Mivel évben több idősebb kolléga nyugállományba vonult, és helyükre tapasztalatlanabb, fiatalabb rendőrök kerültek, a járőrök átlagéletkora jelentősen lecsökkent (jelenleg 25 év). Mivel a legjelentősebb hiány a járőr alosztályon keletkezett (erről az alosztályról került feltöltésre mind a körzeti megbízotti, mind pedig a közlekedésrendészeti alosztály) ezért a napi szolgálat szervezés során jelentős mértékben vettük igénybe a Határrendészeti és Közbiztonsági Osztály munkatársait. A közreműködésükkel oldottuk meg több esetben az éjszakai órákban, valamint az üzletek nyitvatartási idejére figyelemmel, hétköznapokon a nappali időszakban a 2 fős gyalogos járőr szolgálatot a város azon részén, ahol valamilyen rendezvény volt, vagy egyéb ok miatt a lakosság nagyobb számban megfordult. A péntek és

9 9 szombati napokon éjszakára kettő fős gyalogos járőrszolgálatot vezényeltünk a disco útvonalak és a belváros ellenőrzésére. A Városban működő termál fürdő és camping miatt megnövekedett az ide látogatók száma. A fürdő területén visszatérő rendőri ellenőrzések végrehajtásával jó közbiztonságot tudtunk biztosítani. A gépkocsival szolgálatot ellátók mellett, a segédmotoros kerékpáros szolgálat, illetve a évben induló kerékpáros szolgálatnak kiemelt feladata volt a terület ellenőrzése. Új elemként, december 1-el megkezdte működését a Csóti Kistérségi Körzeti Megbízotti Csoport. A Közlekedésrendészeti Alosztály kettő szolgálati gépkocsival és 2 fő rendőrrel teljesített a nap 24 órájában közterületi szolgálatot. Erre tekintettel közös szolgálat ellátást alakítottunk ki a katonai rendészekkel, amelynek keretében átlagban havi 8-10 alkalommal a helyszínelő mellett hivatásos, balesethelyszínelői ismeretekkel rendelkező, szolgálatban lévő katonai rendész teljesített közterületi szolgálatot. A polgárőrség ebben a szolgálati formában a korábbi évekhez képest kisebb létszámmal vett részt a végrehajtásban, mivel az alosztály nagyrészt feltöltésre került. Tevékenységüket előre tervezetten, a teljes működési körzetben ellátták. A sebességellenőrző berendezéssel minden második héten folyamatosan hajtottunk végre sebességellenőrző feladatokat. Az útirányok összeállításánál a baleseti gócpontokon túl figyelmet fordítottunk az állampolgári bejelentésekre is. A berendezés működtetésébe bevontuk a közrendvédelmi állományt, kiemelten a körzeti megbízottakat, akik közül többen rendelkeznek kezelői igazolvánnyal. Fontos feladatként kezeltük a szeptemberi tanévkezdésen túl az iskolák környékén a gyalogos és járműforgalom segítését a tanítás kezdetének és befejezésének időszakában. Ebbe a feladatba bevontuk a polgárőröket és a város közterület felügyeletét. Rendszeresen segítettük forgalomirányítással a Város területén azokban a csomópontokban a járművek közlekedését, melyeket a lakosság is jelzett felénk. A szolgálatot igyekeztünk úgy szervezni, hogy a közbiztonsági helyzetre tekintettel az érintett területeken biztosítsuk a rendőri jelenlétet A közrendvédelmi szolgálatteljesítés színvonala ( szervezettség,reagáló képesség, intézkedési aktivitás, leterheltség és eredményesség vizsgálata) (Ld: 5. sz. melléklet) A reagáló képesség helyzete Az osztály vonatkozásában a kapitányság működési területén történt események azonnali reagálását 2 szolgálati gépkocsival, 3-4 fővel tudtuk folyamatosan biztosítani. 2 fő gépkocsizó járőr és a 2 fő közlekedési (helyszínelő és balesetvizsgáló) járőr igénybevételével. Törekedtünk arra, hogy Pápa város belterületén a riasztástól számított legkésőbb 5. percen belül a küldött járőrök a helyszínre érkezzenek. A végrehajtott rendőri intézkedések és a parancsnoki ellenőrzések tapasztalatai azt bizonyították, hogy ezt a feladatot az állomány végre tudta hajtani. Továbbra is alapvető követelmény a reagáló képesség jó színvonalú fenntartása. Az elsődleges intézkedések megtételét az ügyeletesek hajtották végre. A feladatok helyszíni irányításában egyre több alkalommal vettek részt a szolgálatparancsnokok. Több olyan

10 10 eredményes intézkedésünk volt, melyek az elkövetők üldözésében, elfogásában nyilvánultak meg, amelyek az ügyeletesek gyors helyzet felismerésének és intézkedéseik megtételének volt köszönhető. A reagáló képességünkkel kapcsolatosan évben lakossági panasz nem volt Az intézkedési készség és aktivitás színvonala, eredményesség, leterheltség A évben az Osztály tevékenysége, figyelembe véve a közterületi órák csökkenését, kiegyensúlyozott eredményeket mutatott az előző évhez viszonyítva. Az Osztályon a főbb intézkedési mutatók terén csak az előállítások, helyszíni bírságolói munka és a büntető feljelentések vonatkozásában volt csökkenés, a többi mutató (10-12%-os) különböző mértékű emelkedést mutat. A bíróság hatáskörébe tartozó szabálysértések miatt (járművezetés az eltiltás tartalma alatt) 4 esetben vettünk őrizetbe személyeket, akiket soron kívül állítottunk bíróság elé. A létszámhelyzetre figyelemmel az osztály továbbra is megőrizte a kiegyensúlyozott aktivitását A rendezvénybiztosítások, a csapaterős tevékenység tapasztalatai, az együttműködés minősége a rendező szervekkel A rendezvények, csaperős tevékenység tapasztalatai évben a korábbi évekhez hasonlóan elsődlegesen a városban több, nagyobb létszámot vonzó kulturális rendezvény megtartására került sor. Elmondható, hogy minden évben - március hónaptól augusztus végéig - havi egy rendezvény kerül megtartásra. A rendezvények különböző szintű biztosítására valamennyi esetben alaposan felkészültünk. A nagyobb tömegeket vonzó rendezvények szervezőivel a végrehajtandó feladatokat egyeztettük. A rendezvények biztonsága megfelelő volt, olyan cselekményekre, amelyek a rendezvény rendjét, zavartalan lefolyását megzavarták volna, nem került sor. A rendezvények ideje alatt a rendőri intézkedések zömében segítő, forgalomirányító jellegűek voltak as évben 2 alkalommal hajtottunk végre csapaterős rendezvénybiztosítást, mindkét esetben Pápa városában a Lombard FC futballbiztosítása volt a feladat, melyeken rendbontás nem történt. A Kapitányság vonatkozásában a megyei csapaterős századba 16 főt kell biztosítanunk. Az állomány ellátásra került új sisakokkal és gázálarcokkal, és a 2008-as évben a rendelkezésünkre bocsátott kisbuszokkal már megoldottá vált az állomány szállítása Együttműködés minősége a rendező szervezetekkel A rendezvények során a rendfenntartásban a város vonatkozásában a közterület felügyelettel és a polgárőrséggel, a környező települések vonatkozásában - ahol van, - a polgárőrséggel, a labdarúgó mérkőzések biztosítása terén pedig a belső biztosítási feladatokat végrehajtó vagyonvédelmi szervezettel működtünk együtt. A nagyobb rendezvények előkészítése során a közös megbeszéléseken részt vettek a rendezvények szervezői, a rendezésben résztvevő szervezetek képviselői és az érintett

11 11 szakterületek képviselői, így pl. a Tűzoltóság, Közterület felügyelet, Polgárőrség, Városgondnokság részéről as évben az együttműködésünk kibővült a Helyi Cigány Kisebbségi Önkormányzat képviselőivel. Havi egyszer a fenti szervekkel közösen munkaértekezletet tartottunk. Ezeken a megbeszéléseken az egyes feladatokat átbeszéltük, konkrétan megosztottuk a végrehajtandó tevékenységeket. Szinte valamennyi nagyobb tömeget vonzó rendezvény alkalmával a közbiztonsági és közlekedésbiztonsági feladatokat közösen, a Közterület Felügyelettel és a Polgárőrséggel hajtottuk végre. Jelentős segítséget kaptunk a Városgondnokságtól is a biztosításban és a rendfenntartásban. Sportrendezvény biztosítási feladatunk a Lombard FC mérkőzésein kívül nem volt. Az együttműködésünk fenti szervekkel kiemelkedő, az információáramlás, kapcsolattartás rendszeres amit példáz a november hónapban megtartott Roma-Rendőr futballmérkőzés is Gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvények elbírálásának tapasztalatai Az első félévben 7, a második félévben 3 gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvényünk volt. A rendezvények bejelentése megfelelt a jogszabályi előírásoknak, de több esetben kellett hiánypótlásra intézkedni. Az elbírálási gyakorlatunk az előírásoknak megfelelt, bejelentett rendezvény betiltására nem intézkedtünk. Rendbontások nem történtek, rendőri intézkedésekre nem került sor A közlekedésbiztonság helyzete, a személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek Alakulása (Ld. 6. sz. melléklet) A Pápai Rendőrkapitányság működési területén az előző évhez viszonyítva a közúti és vasúti forgalom alakulásában változás nem történt. A vasút vonatkozásában a legtöbb utazó a Pápa- Celldömölk és Pápa-Győr vonalon volt. Vasúti átjáróban közlekedési baleset a 2008-as évben nem történt. A közúti forgalom vonatkozásában a forgalom sűrűsége a várost átszelő és elkerülő 83-as sz. főútvonalon a legnagyobb. A munka és tanítás kezdete előtti és utáni időszakban nagyon intenzív a város forgalma. A járműállomány állapota a évnek megfelelően alakult évben is. Nem növekedett azon járművek száma, amelyek részvétele a közúti közlekedésben a közlekedés biztonságát veszélyeztették volna. Megjelent azonban több olyan jármű is a város területén, melyet a jelenlegi hatályos jogszabályi rendelkezések nem tudnak konkrét járműkategóriába sorolni (quadok, 4 kerekű, 2 személy szállítására alkalmas robbanómotoros kisautók ). A város területén a helyi önkormányzat tervei alapján több, a közúti közlekedést szolgáló úttest burkolatának felújítására került sor és pozitív előrelépés volt az új kerékpárutak megépítése, ezáltal a közlekedésbiztonság jelentősen javult. Pozitívumként jegyezhető meg, hogy a halálos kimenetelű balestek száma csökkent 5-ről 3-ra, ez 40 %-os javulást mutat.

12 12 A súlyos sérüléssel járó balesetek száma viszont jelentősen emelkedett, a 2007-es évhez viszonyítva 8-cal több súlyos sérüléssel járó közlekedési baleset történt, összesen 46. Ez 21%- os emelkedés. A könnyű sérüléses balesetek esetében 5%-os emelkedés tapasztalható, összesen 61 könnyű sérüléssel járó közlekedési baleset történt, amely 3-mal több a 2007-es évhez viszonyítva. Nagy hangsúlyt fektettünk az ittas járművezetők forgalomból történő kiszűrésére. Ezen a téren jelentős csökkenést értünk el ben 19, míg 2008-ban 13 volt az ittas okozók száma, amely az összes sérüléssel járó balesetek 12%-át teszi ki. A baleseti okok tekintetében a gyorshajtás és az elsőbbségi szabályok megszegése a leggyakoribb, majd azután következik a kanyarodási szabályok megsértése, illetve a figyelmetlenség. Az okozók terén nem mutatkozik változás, a személygépkocsiké a főszerep. Közlekedési bűncselekmények esetében az alosztály felderítési eredményessége a statisztikai adatok alapján 2007-ben 69,2 %, a nyomozási eredményességi mutató 95,7 % volt, míg a 2008-as évben a felderítési eredményesség 84,2 %-ra, a nyomozási eredményességi mutató 96,0 %-ra emelkedett, ami kiemelkedőnek mondható a megyei átlaghoz viszonyítva. A bíróság elé állítások terén is jelentős emelkedés történt, 2007-ben 21 alkalommal, 2008-ban viszont már 28 alkalommal éltünk a bíróság elé állítás jogintézményével. A pozitív szondák száma 22 %-os emelkedést mutat, mely jelentős eredménynek számít. Ennek is köszönhető, hogy az ittasan okozott személyi sérüléses balesetek száma csökkent A közlekedés biztonságát fokozó intézkedések, a VBB tevékenysége E téren meg kell említeni a technikai eszközök terén történt fejlesztéseket, új fényképezőgépet, illetve helyszínmegvilágító lámpát kapott az alosztály. Növeltük a közlekedésrendészeti fokozott ellenőrzéseket, napi rendszerességgel végeztünk forgalomirányítási feladatokat a frekventált útkereszteződésekben, oktattuk, képeztük az állományt és tevékenyen részt vettünk a baleset megelőzési munkában. Nagy segítséget jelentett, hogy függetlenített előadó végzi a bűnmegelőzési tevékenységet, aki sok segítséget adott a baleset megelőzési programunk végrehajtásában. Rendszeresen szerepeltünk a Városi TV-ben, ahol aktuális közlekedési kérdésekkel foglalkoztunk, ide értve a nagyobb közlekedési balesetek publikálását, a balesetek megelőzésének lehetőségét, illetve a figyelemfelhívást a megváltozott időjárási körülményekre. Veszélyes áruk fuvarozásával kapcsolatos ellenőrzési tevékenység és az AETR ellenőrzések tapasztalatainak értékelése. Területünkön veszélyes áru fuvarozását végző járművel kapcsolatos baleset nem történt. Az AETR ellenőrzéseket a KMB állományból kiképzett kollégák végezték főként, azonban év októberében a közlekedésrendészeti alosztály munkatársai közül 5 fő beiskolázásra került analóg tachográf ellenőrzésre. A 2008-as évben a közúti árufuvarozáshoz és személyszállításhoz kapcsolódó jogszabályok változtak. Az e körben érintettek jogsértéseit közigazgatási hatósági eljárás keretén belül kell kivizsgálni, ami jelentős terhet ró az alosztályra. Jelenleg e tevékenységet az alosztályvezető végzi.

13 13 4. HATÁRRENDÉSZETI SZOLGÁLATI ÁG 4.1. Az Osztály létszámhelyzete, technikai ellátottsága, határrendészeti tevékenysége július 01-én került felállításra a Pápai Rendőrkapitányság, Határrendészeti és Közbiztonsági Osztálya 25 fő hivatásos (2 tiszt, 23 tiszthelyettes) és egy fő közalkalmazotti státusszal. Az év során folyamatosan került az osztály feltöltésre, december 31-én az osztályon 1 tiszt és 13 tiszthelyettes és 1 közalkalmazott volt a létszám. Az osztály állománya beilleszkedett a Pápa RK szervezetébe. Az osztály az ideiglenes határnyitáshoz szükséges okmányellenőrzési, okmányvizsgálati eszközökkel rendelkezik. Az informatikai ellátottság az alapfeladatok megfelelő szinten történő ellátását teszi lehetővé. A Bázison létrehozandó határrendészeti munkaállomás csatlakoztatása a Rendőrség informatikai rendszerébe WI-FI hálózaton keresztül kerül végrehajtásra. Az engedélyeztetés megtörtént. A mélységi migrációs ellenőrzési feladatok végrehajtása a Pápa város belterületén található szálláshelyek ellenőrzésére, illetve a városban, a közbiztonsági feladatok ellátása során látókörbe került külföldi személyek ellenőrzésére terjedt ki A közterületi jelenlét mértéke Az Osztály a nap 24 órájában minimum 2 fős gyalogos járőrrel ellenőrzi Pápa belterületét. Nagy hangsúlyt fektettünk a belváros, a piacok és a külföldi személyek (elsősorban a NATO Légibázis alkalmazottainak) lakókörnyezetének ellenőrzésére. A szeptemberi tanévkezdéskor, illetve azt követően is az iskolák környékén a gyalogos és járműforgalmat segítettük a tanítás kezdeti és befejezésének időszakában. Rendszeresen segítettük forgalomirányítással a Város területén azokban a csomópontokban a járművek közlekedését, melyeket a lakosság is jelzett felénk. Az Önkormányzattal egyeztetve a kiemelten balesetveszélyes kereszteződésekben heti 2 alkalommal kamerás ellenőrzést hajtott végre az osztály állománya a bűnügyi technikussal. Rendszeresen részt vett az állomány a központi, területi és helyi szervezésű közrendvédelmi, közbiztonsági és közlekedésrendészeti fokozott ellenőrzésekben. Egy fő került kijelölésre bűnmegelőzési feladatok végrehajtására. A járőr szolgálati feladatai a bűnügyi osztállyal és a bűnmegelőzési főelőadóval egyeztetve kerültek meghatározásra. A Pápán működő termál fürdő és camping miatt megnövekedett az ide látogató hazai és külföldi személyek száma, ezért a bűnmegelőzési járőr a gépjárműfeltörések megelőzése érdekében a termálfürdő környékének ellenőrzését is végrehajtotta. Az osztály állománya megerősített szolgálattal vett részt a kiemelt sportrendezvények biztosításában. Az osztály szeptember 01-től 4382 óra közterületi szolgálatot teljesített.

14 14 5. AZ IGAZGATÁSRENDÉSZETI TEVÉKENYSÉG 5.1. A szabálysértési tevékenység A szabálysértési feljelentések száma (2007.) évben (2024) 2368 db. volt, ami 17 %-os emelkedést mutat, és a feljelentésekben szereplő személyek száma (2158) 2528 fő volt, ami szintén 17 %-os emelkedést jelentett. A jellemző szabálysértések továbbra is a sebességkorlátozás túllépése, az elsőbbség és az előzés szabályainak megsértése és az ittas gépjárművezetés szabálysértések. Megoszlásukat tekintve elmondhatjuk, hogy az elmúlt év során több mint a harmadával esett vissza ezen szabálysértéseknél az elkövetők száma. Ugyancsak csökkenés volt tapasztalható az engedély nélkül vezetők esetében. A közúti közlekedés rendjének megzavarása szabálysértések vonatkozásában azonban növekedés volt tapasztalható évben ittas vezetés (gépi meghajtású jármű) szabálysértések esetében az elbírált ügyeknél 100 %-ban, sebességkorlátozás jelentős túllépése szabálysértéseknél 44 %-ban alkalmaztunk járművezetéstől eltiltást. Engedély nélküli vezetés szabálysértéseknél 100 %- ban, közúti közlekedés rendjének megzavarása szabálysértés esetén 57 %-ban alkalmaztuk. Az elsőbbség és az előzés szabályainak megsértése esetén 33 %-ban éltünk ezzel a lehetőséggel. Az eltiltás alkalmazásánál figyelembe vettük a helyi bíróság ezzel kapcsolatos gyakorlatát, amely a kifogások elbírálásában nyilvánult meg. A járművezetéstől eltiltás intézkedés alkalmazására (2007) 2008 évben (303) 245 esetben került sor, és ez 19 %-os csökkenést jelentett 5.2. Fegyver ügyintézés A Pápai Rendőrkapitányság illetékességi területén (2007-ben 559), 2008-ban 553 fő természetes személy (1412) 1431 db fegyverrel, valamint (2) 2 jogi személy (15) 18 db lőfegyverrel rendelkezett. Engedélyügyi előadónk rugalmasan, több esetben ügyfélfogadási időn túl is rendelkezésére állt az érdeklődőknek, valamint az engedélyezési kérelmet benyújtóknak. Az év folyamán elutasított kérelem 3 esetben volt. A társas vadászatok ellenőrzése 18 alkalommal került végrehajtásra Személy- és vagyonvédelmi, ill. magánnyomozói tevékenységgel kapcsolatos engedélyezés (Ld. 7. sz. melléklet) A személy- és vagyonvédelmi területen (19) 19 társas vállalkozást, és (231) 234 egyéni vállalkozást tartottunk nyilván. A társas vállalkozások közül 1 társas vállalkozás magánnyomozói tevékenységi engedéllyel is rendelkezett. Az engedélyezéseket a mellékelt táblázat tartalmazza.

15 15 6. PREVENCIÓS TEVÉKENYSÉG 6.1. Gyermek- és ifjúságvédelem IV. rész Pápa Város Önkormányzata Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatával napi munkakapcsolatban állunk. Együttműködési területünk elsősorban az információcsere, a védelembe vételi eljárásokhoz adatszolgáltatás, továbbá az esetmegbeszéléseken való részvétel március 10-én a Református Kollégium Gimnáziumának dísztermében azokkal a diákokkal folytattunk megbeszélést, akik az azt megelőző hónapokban valamilyen közterületen elkövetett verbális vagy fizikai erőszaknak voltak áldozatai május 27-én a Türr István Gimnázium 8/g osztályának osztályfőnöki óráján tartottunk előadást arra tekintettel, hogy az egyik tanuló rablás áldozata lett az autóbusz pályaudvaron. A kiskorú eltűnések ügyében indult eljárások (102) robbanásszerű emelkedésen mentek keresztül az előző évhez (36) képest. Jelentős az emelkedés (12 fő) az eltűnt személyek számát tekintve is, ami 26 főről 38 főre változott. Azoknak a száma, akikkel szemben több eljárás is indult 23 fő. Az eltűnések elsősorban a lakásotthonokban nevelkedő fiatalokra voltak jellemzőek A családon belüli erőszak helyzete, áldozatvédelem A családon belüli erőszak az elmúlt év tapasztalataival összhangban leggyakrabban a kiskorú veszélyeztetése (21) és a testi sértés (18) bűncselekményeivel összefüggésben valósult meg. Az összbűncselekmény szám (68) idén magasabb az előző két év csaknem azonos (52 és 48 bűncselekmény) szintjéhez képest. A bűncselekmények áldozatainak segítéséről és az állami kárenyhítésről szóló évi CXXXV. törvény rendelkezéseinek alkalmazásánál elmondhatjuk, hogy az ügyekben eljáró kollégák megfelelően alkalmazzák a jogszabályt és nagyságrendileg több áldozatot segítettek azonnali pénzügyi segélyhez, mint az elmúlt esztendőben Megelőző vagyonvédelem Az időskorúak sérelmére elkövetett trükkös lopások és csalások a évben folytatott prevenciós kampány eredményeként jelentősen visszaszorultak kapitányságunk illetékességi területén novemberében viszont már ismét több ilyen típusú bűncselekmény vált ismertté, ami rámutat arra, hogy végérvényesen nem tudunk leszámolni ezzel a jelenséggel. Ettől függetlenül a tavaly elkészített módszertani DVD anyaga még nem avult el, továbbra is jelentős segítséget nyújthat a megelőzésben érdekeltek számára ban folytattuk az újonnan vásárolt kerékpárok önkéntes regisztrációját a lopások megelőzése, valamint az eltulajdonított járművek felkutatásának elősegítése érdekében. Ennek keretében vagyonvédelmi tanácsadással is segítjük a tulajdonosokat. A mai napig 52 kerékpár került az adatbázisba.

16 16 Városunkban, illetve a hozzá tartozó kistérségben időszakosan elszaporodtak a betöréses lopások. Ezek közt vannak lakásbetörések, vidéken melléképület betörések, továbbá üzletek és vendéglátó ipari egységek sérelmére elkövetett bűncselekmények. A Pápa Városi Televízióban futó, Szembesítés című bűnmegelőzési magazinműsorunkban részletesen kitértünk a témára, ajánlást téve mechanikai vagyonvédelmi beruházások megtételére A kábítószer-bűnözés területén történő bűnmegelőzés helyzete A drogprevenció területén a Pápa Városi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumon belül aktív tevékenységet kifejtve, valamint a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályával együttműködve pályázati forrásból egy elsősorban fiataloknak, másodsorban a velük foglalkozó pedagógusoknak szóló Közösen a drog ellen című módszertani DVD-t készítettünk. A megvalósításban a korábbi DVD-hez hasonlóan a Pápa Városi Televízió és a Jókai Mór Művelődési Központ színjátszói vettek részt. Interjúalanyokként olyan országos hírű szakembereket sikerült megnyernünk, mint pl. Dr. Zacher Gábor főorvos, Dr. Ródler Norbert r. százados. Tavasszal újabb KEF-ek számára kiírt pályázatot nyújtottunk be, amely immár megszakítás nélkül negyedszer részesült kedvező elbírálásban. Az így elnyert újabb forrás mind a már hagyományos kortárssegítő képzést, mind pedig hétvégi szabadidős programunknak a 2008/2009-es tanévben történő folytatását lehetővé teszi A baleset-megelőzési tevékenység tapasztalatai, programjai márciusban, júniusban, októberben és decemberben elkészítettük és példányban legyártattuk a Bakony Bike Magazin című közlekedésbiztonsági újság tavaszi nyári, őszi és téli lapszámait. Ennek keretében folytattuk az előző évi gyakorlatot, és a kerékpáros sisak használatának népszerűsítésére, a lapban feltett kérdések helyes megválaszolói között kisorsoltunk 1-1 db fejvédőt május 13-án hagyományok nélkül rendeztük meg a Két Kerék Királya versenyt, melyet elsősorban a kerékpáros szubkultúrák (BMX, dirt street) tagjainak hirdettünk meg. A rendezvény elérte célját, tekintve, hogy a közlekedésben sokszor felelőtlenül résztvevő fiatalokat rá tudtuk szorítani arra, hogy a KRESZ előírásaira koncentráljanak. A győzteseket a Kerékpáros Iskola Kupán is elindítottuk, akik a megyei megmérettetésen az 1. és 3. helyen végeztek. A Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola 1. és 2. osztályaiban júniusában befejeztük az első kísérleti tanévet, melynek keretében egy Csehországból adaptált komplex, biztonságos közlekedésre nevelő programot oktatunk a pedagógusokkal közösen. Az év végi témazáró feladatlap kitöltése arról tanúskodik, hogy a programba bevont tanulók döntő többségének ismeretszintje már most, egy év után eléri, vagy meghaladja a felső tagozatos korosztályét augusztus 9. és 16. között, a Veszprém Városi Baleset-megelőzési Bizottsággal együttműködve, 24 gyermek részvételével kerékpáros közlekedésbiztonsági tábort rendeztünk a Bakonyban. E programról a Pápa Városi Televízió, a Napló című napilap és a Pápa és Vidéke című napilap is beszámolt. Igazi sikerét azonban mégsem ez jelzi, hanem a szülők körében elért rendkívül pozitív visszhangja.

17 17 Bevezettük az Erkel-Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolában az Aranysisak Program -ot, melynek lényege az oktatási intézménybe rendszeresen kerékpárral közlekedő tanulók körében a fejvédő használatának népszerűsítése. A programról a helyi médiumokon kívül a Danubius Rádió is beszámolt Viktimológia, az áldozattá válás okai Az állam szerepvállalásának csökkenése és a gazdasági nehézségek időszakában egyre gyakrabban merül fel az öngondoskodás propagálása. Ez egyelőre csak a nyugdíjas évek, betegségek és az esetleges állásvesztés kapcsán merül fel. Azt sajnos a társadalom még nem ismerte fel, hogy anyagi veszteségeket bűncselekmények áldozataiként is elszenvedhet, ami viszont szintén nem fátum, célirányos vagyonvédelmi beruházásokkal, az életviteli szokások megváltoztatásával elkerülhetők. Ez a fajta öngondoskodás csak alig-alig jellemző hazánkban. Meghökkentő, hogy családi házak tekintetében milyen jelentős értékeket tárolnak záratlan vagy csak jelképesen védett melléképületekben, bekerítetlen ingatlanokon Kommunikációs tevékenység Kommunikációs gyakorlatunk az elmúlt egy év során lényegében nem változott. Legfontosabb partnereink a Napló című napilap Pápai Szerkesztősége, a Pápa és Vidéke című ingyenesen terjesztett hetilap és a Pápai Városi Televízió. E médiumokban rendszeresen publikálunk egyrészt megtörtént bűnügyeket, másrészt ajánlásokat az áldozattá válás megelőzésére. Információ szolgáltató tevékenységünk 2008-ban kiteljesedett a VMRFK irányába is, így pápai eredetű hírek megyei médiumokban is megjelennek. A Pápa Városi Televízióval együttműködésben készülő Szembesítés című bűnmegelőzési műsorok hangvétele az elmúlt egy évben megváltozott. Az adott témákat a nagyobb társadalmi hatás érdekében humoros formában mutatjuk be, oly módon, hogy a képernyőn nem rendőrök, hanem a Türr István Gimnázium diákjai jelennek meg. V. rész TÁRSADALMI KAPCSOLATOK A Pápai Rendőrkapitányság működési területének közbiztonságát döntően befolyásolja a társszervekkel, valamint egyéb állami- és társadalmi szervezetekkel kötött együttműködés. A jogszerű, hatékony és eredményes bűnüldözést az ügyészséggel, bírósággal való, egymás munkáját segítő együttműködés biztosítja. A rendvédelmi társszervekkel a lehetőségeket kihasználva közös akciókat szervezünk, közös szakmai konzultációkat folytatunk, melyek nagymértékben hozzájárulnak tevékenységeink, valamint eredményeink javításához. A bűnmegelőzésben fontos szerepet töltenek be a polgárőr egyesületek. Pápa városban működő polgárőrséggel kötött együttműködési megállapodásunk alapján rendszeressé váltak a közös szolgálatok, egyre szélesebb kört nyert a kölcsönös információáramlás.

18 18 VI. rész ÖSSZEGZÉS 2008-ban a törvényességet betartva hajtottuk végre feladatainkat. A kapitányság vezetése egységes, a beosztotti állomány a kapott utasításokat maradéktalanul végrehajtja. Kiemelt figyelmet fordítottunk és fordítunk a bűnmegelőzés kérdéseire, a bűnözés elleni következetes fellépésre, a közlekedés, közbiztonság javítására. Ismételten egy nehéz évet hagytunk magunk mögött. A munkát a fegyelmezettség, a meggyőző szakmai teljesítmények jellemezték. Továbbra is kiemelt célunk a bűncselekmények visszaszorítása, a közbiztonság javítása, a közterületek és nyilvános helyek rendjének fenntartása, a lakosság szubjektív biztonság érzetének javítása. VII. rész A ÉVRE VONATKOZÓ TERVEINK A kerékpáros és segédmotor-kerékpáros járőrszolgálat növelése E járőrszolgálatok esetében jelentős előnynek tartjuk, hogy a város egyes körzeteit hatékonyabban tudjuk ellenőrzés alá vonni. Ezáltal az állampolgárokkal való interakcióba lépésének esélye is nagyobb, így a lakosság jobban magáénak érezheti a rendőrségét, e szolgálati formák esetében. A bűnügyi tevékenység eredményességének megőrzése Az elmúlt év, évek eredményeire büszkék lehetünk. Az eredmények megőrzésére azonban csak komoly erőfeszítések árán lesz lehetőségünk, figyelemmel a gazdasági válság általi várhatóan emelkedő tendenciájú megélhetési bűnözés térnyerésére. Továbbra is törekednünk kell, hogy a lakosság biztonságérzetére leginkább kiható, illetve társadalomra való veszélyességét tekintve kiemelkedő jogsértések esetében is ugyanolyan eredményességet tudjunk felmutatni. A Városi Baleset-megelőzési Bizottság tervei A Cseh Köztársaság Autóklubja biztonságos közlekedésre nevelő programját a 2007/2008-as tanévben bevezettük a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskolában. Ekkor még csak az 1. és 2. osztály tanulói részesültek tantermi, illetőleg a terepen történő képzésben, azóta viszont megállapodás született az iskola és a rendőrkapitányság között, hogy minden újonnan induló első osztály csatlakozik a programhoz. A 2008/2009-es tanévben három, ősztől pedig már négy osztály lesz részese a programnak. Az eredeti változat munkánk során visszatérő mutációkon esik át, így azt már csak ötletadó programnak tekintjük, jó úton haladunk ahhoz, hogy azt egy teljesen önálló, Pápára szabott programmá formáljuk át.

19 19 Ennek a gyakorlati haszna nem csak a fenti iskolában jelentkezik. A program kiérlelt tematikájú foglalkozásaiból azok az iskolák étlapszerűen választhatnak, akiknél rendszeresen nem, csak ad hoc jelleggel, pl. az iskolakezdési akció keretében vagyunk jelen. Mivel a foglalkozások sok esetben interaktív jellegűek, alkalmasak az iskolai tevékenységünk repertoárjának megújítására, az iskolai rendőrei munkájának megkönnyítésére. Mindezekre tekintettel e programelem keretében olyan színvonalú műhelymunkát szándékozunk végezni, mely megalapozhatja majd a soron következő évek fejlődését. A 2007-ben indult Záróvonal című, időszakosan a Pápa Városi Televízióban jelentkező közlekedésbiztonsági magazinműsorunkat 2009-ben is folytatjuk. Az újonnan vásárolt kerékpárok rendőrségi nyilvántartásba vételének lehetőségét a kerékpáros szezon elején ismét meghirdetjük. Mivel a 2007-ben legyártatott, a regisztrációt tanúsító matricákból még jelentős tartalékokkal rendelkezünk, így ez 2009-ben költségekkel nem jár. A kerékpáros sisak használatának népszerűsítésére 2008-ban az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolával együttműködve útjára indított Aranysisak Program -ot tovább népszerűsítjük. A gyermekek által használt kerékpárok műszaki állapota még mindig nem kielégítő. A 2008-ban kidolgozott műszaki vizsgáztatás rendszerének keretében idén is folytatjuk az iskolai szervezésű vizsgáztatásokat. Ennek eredményes abszolválását igazoló Műszaki vizsga 2009 feliratú matricákat gyártatunk. IX. rész CÉLKITŰZÉSEINK Elmondhatjuk, hogy az elkövetkező évre vonatkozó célkitűzéseink változatlanok. Az elért eredményeinket meg kell tartanunk, valamint szavatolnunk kell a lakosság biztonságérzetét. A bűn- és baleset-megelőzési tevékenységünk példa értékű. Nem véletlenül lett megelőzési munkát végző kollégánk, Orsós Károly r.szds évben Pápa Város Év Rendőre. Magas színvonalon működünk együtt az önkormányzatokkal, állami szervekkel, iskolákkal, társadalmi szervezetekkel. Tisztelt Képviselő-testület! Pápa Város Önkormányzatával, intézményei vezetőivel és munkatársaival, a társszervekkel, azok vezetőivel, a civilszervezetekkel kialakult jó munkakapcsolatunk a biztosíték arra, hogy együttműködve az esetleges gondokat és problémákat a jövőben egyre magasabb színvonalon tudjuk orvosolni. Céljaink közösek. A bűnözés hatékony megelőzésének kulcsa az önkormányzatok és a rendőrség kezében van. Önök is közvetlenül érzékelik az állampolgárok mindennapi félelmét, bizonytalanságát, az ezekből adódó igényeket. E követlen kapcsolatra tekintettel kérem Önöket, hogy a jövőben is együttes erővel hozzuk létre a helyi adottságoknak legmegfelelőbb prevenciós programokat közös céljaink elérése érdekében.

20 20 Minden igyekezetünkkel azon leszünk, hogy feladatainkat az Önök, és elsősorban a város lakosságának érdekében, megelégedésükre végezzük, munkánk hatékonyságát javítsuk. A kapitányság vezetése és személyi állománya nevében köszönöm eddigi támogatásukat. Pápa, március 24. Tisztelettel: Dr. Töreki Sándor r. alezredes s.k. kapitányságvezető

21 21 Mellékletek Bűncselekmények megoszlása főbb fejezetenként 1. sz. melléklet év év Személy elleni bűncselekmények Házasság család és ifjúság, nemi erk.ell.bcs Közrend elleni bűncselekmények Gazdasági bűncselekmények Vagyon elleni bűncselekmények Államigazgatási és közélet tiszt. elleni bcs

22 22 A bűncselekmények egyes kategóriának megoszlása 2. sz. melléklet Megnevezés év év Szándékos testi sértés Kényszerítés 2 1 Erőszakos közösülés 2 1 Kiskorú veszélyeztetés Tartás elmulasztás Visszaélés kábítószerrel Lopás Betöréses lopás Sikkasztás Csalás Rongálás Magánlaksértés 5 3 Garázdaság Önbíráskodás 3 2 Rablás 7 15 Kifosztás 1 0 Zsarolás 6 15

2800 Tatabánya, Komáromi u. 2. Tel.:34/517-787; BM: 21/20-04; Fax: 21/20-07 E-mail: csizmadg@komarom.police.hu BESZÁMOLÓ

2800 Tatabánya, Komáromi u. 2. Tel.:34/517-787; BM: 21/20-04; Fax: 21/20-07 E-mail: csizmadg@komarom.police.hu BESZÁMOLÓ KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2800 Tatabánya, Komáromi u. 2. Tel.:34/517-787; BM: 21/20-04; Fax: 21/20-07 E-mail: csizmadg@komarom.police.hu Szám: 3028/2012.ált. BESZÁMOLÓ A közrend és

Részletesebben

A Gárdonyi Rendőrkapitányság vezetőjének beszámolója Martonvásár Város 2010. évi bűnügyi - közbiztonsági helyzetéről

A Gárdonyi Rendőrkapitányság vezetőjének beszámolója Martonvásár Város 2010. évi bűnügyi - közbiztonsági helyzetéről 1 RENDŐRKAPITÁNYSÁG GÁRDONY RENDŐRKAPITÁNY 2483 Gárdony, Szabadság u. 40. Tel./fax: 22/355-338, BM-tel.: 22/5614, BM fax: 22/5642 E-mail: sagij@fejer.police.hu Szám: 07060/ /2011. Ált. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Bevezetés. I. Vezetés-irányítás. II. A bűnügyi helyzet értékelése

Bevezetés. I. Vezetés-irányítás. II. A bűnügyi helyzet értékelése Bevezetés A Várpalotai Rendőrkapitányság az Országos Rendőr-főkapitányság és a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság célkitűzéseinek, utasításainak, továbbá a saját munkatervében meghatározottaknak megfelelően

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A KÉPVISELŐ-TESÜLET 2016. március 30-i rendes ülésére. A napirendet tárgyaló ülés dátuma: 2016. március 30.

ELŐTERJESZTÉS A KÉPVISELŐ-TESÜLET 2016. március 30-i rendes ülésére. A napirendet tárgyaló ülés dátuma: 2016. március 30. ELŐTERJESZTÉS A KÉPVISELŐ-TESÜLET 2016. március 30-i rendes ülésére A napirendet tárgyaló ülés dátuma: 2016. március 30. A napirendet tárgyaló ülés: Képviselő-testület Az előterjesztést készítette: Gállné

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. a Makói Rendőrkapitányság. 2010. évi munkájáról

B E S Z Á M O L Ó. a Makói Rendőrkapitányság. 2010. évi munkájáról Rendőrkapitányság 6900 Makó, Csanád vezér tér 13. 6900 Makó, Pf. 1. (62) 511-260, Fax: 511-280 BM telefon/fax: 33 10-77 PaliczA@csongrad.police.hu Szám: 06040/910-1/2011.ált. B E S Z Á M O L Ó a Makói

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. Pilis város

B E S Z Á M O L Ó. Pilis város PEST MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG MONORI RENDŐRKAPITÁNYSÁG V E Z E T Ő J E 2200 Monor, Kossuth L. utca 86., : 29/410-367, BM : 30-322 Levelezési cím : 2200 Monor, Pf. 5. E-mail: monorrk@pest.police.hu Szám:13050/453-10/2015.

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATA P O L G Á R M E S T E R 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. polgarmester@balatonfured.com Szám: 1/205- /2013. E l ő t e r j e s z t é s a Képviselő-testület 2013. április

Részletesebben

SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK JOGI ÉS ÜGYRENDI BIZOTTSÁGA 9600 Sárvár, Várkerület 2. MEGHÍVÓ

SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK JOGI ÉS ÜGYRENDI BIZOTTSÁGA 9600 Sárvár, Várkerület 2. MEGHÍVÓ SÁRVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK JOGI ÉS ÜGYRENDI BIZOTTSÁGA 9600 Sárvár, Várkerület 2. MEGHÍVÓ Sárvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének Jogi és Ügyrendi Bizottsága 2015. május

Részletesebben

Szöveges beszámoló a Rendészeti Biztonsági Szolgálat 2005. évi pénzügyi-gazdálkodási tevékenységéről

Szöveges beszámoló a Rendészeti Biztonsági Szolgálat 2005. évi pénzügyi-gazdálkodási tevékenységéről Szöveges beszámoló a Rendészeti Biztonsági Szolgálat 2005. évi pénzügyi-gazdálkodási tevékenységéről 1. Feladatkör, tevékenység 1.1. Az ellátott tevékenységi kör, az év során teljesült feladatok, a szakmai

Részletesebben

B E SZ Á M O L Ó. az Ózdi Rendőrkapitányság - Ózd város vonatkozásában - végzett 2013. évi tevékenységéről

B E SZ Á M O L Ó. az Ózdi Rendőrkapitányság - Ózd város vonatkozásában - végzett 2013. évi tevékenységéről ,20 ÓZDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG VEZETŐJE 3601 Ózd, Jászi Oszkár út 2. Pf.: 112 Tel: (48) 570-070, BM tel:(31) 52-40, Fax.: (48) 570-070/52-85 e-mail: drvargal@borsod.police.hu Szám: 05070-13690/2013. ált. B

Részletesebben

BALATONFÜRED VÁROS ÖNKORMÁNYZATA P O L G Á R M E S T E R 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. bfuredph@t-online.hu Szám: 169- /2007. E L Ő T E R J E SZ T É S a Képviselő-testület 2007. március 29-i ülésére

Részletesebben

I. Bevezetés. II. Közbiztonsági helyzet értékelése

I. Bevezetés. II. Közbiztonsági helyzet értékelése I. Bevezetés A Várpalotai Rendőrkapitányság az Országos Rendőr-főkapitányság és a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányság célkitűzéseinek, útmutatásainak, továbbá a saját munkatervében meghatározottaknak megfelelően

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó. a Monori Rendőrkapitányság 2015. évi bűnügyi és közbiztonsági tevékenységéről. Pilis város

B E S Z Á M O L Ó. a Monori Rendőrkapitányság 2015. évi bűnügyi és közbiztonsági tevékenységéről. Pilis város PEST MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG MONORI RENDŐRKAPITÁNYSÁG VEZETŐJE Szám: 13050/427- /2016.ált. Jóváhagyom: Dr. Mihály István r. dandártábornok rendőrségi főtanácsos megyei főkapitány B E S Z Á M O L Ó

Részletesebben

ALPOLGÁRMESTERE. Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és a határozati javaslat elfogadására!

ALPOLGÁRMESTERE. Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet az előterjesztés megtárgyalására és a határozati javaslat elfogadására! BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ALPOLGÁRMESTERE ÖNKORMÁNYZAT Készült a 2013. május 29-i képviselő-testületi ülésre! Készítette: dr. Varga Dorina önkormányzati referens Tárgy: A BRFK XVI. kerületi Rendőrkapitányság

Részletesebben

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szervezeti és működési rendjének meghatározásáról szóló 9/201. (IX.29) BM-KIM együttes utasítás.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal szervezeti és működési rendjének meghatározásáról szóló 9/201. (IX.29) BM-KIM együttes utasítás. Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóság 9026 Győr, Szövetség út 15. Tárgy: Tájékoztató a BÁH Nyugatdunántúli Regionális Igazgatóság illetékességi területén (Győr-

Részletesebben

, ::/-;1. számú előterjesztés

, ::/-;1. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere, ::/-;1. számú előterjesztés Előterjesztés a Képviselő-testület részére a BRFK X. kerületi Rendőrkapitányság 2012. évi tevékenységéről

Részletesebben

2005 ÉVI SZAKMAI ÉS PÉNZÜGYI-GAZDÁLKODÁSI TEVÉKENYSÉGÉNEK BESZÁMOLÓJA

2005 ÉVI SZAKMAI ÉS PÉNZÜGYI-GAZDÁLKODÁSI TEVÉKENYSÉGÉNEK BESZÁMOLÓJA HEVES MEGYEI RENDŐR FŐKAPITÁNYSÁG GAZDASÁGI IGAZGATÓSÁG KÖZGAZDASÁGI OSZTÁLYA E G E R 3300 Eger, Eszterházy tér 2. T: 06-(36)-522-111/11-95 BM: 31/11-95 ===================================== A HEVES MEGYEI

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 2013/1

Statisztikai tájékoztató Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 2013/1 Statisztikai tájékoztató Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, 2013/1 Központi Statisztikai Hivatal 2013. június Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek...

Részletesebben

Monostorpályi Község Önkormányzata. Közbiztonsági és Bűnmegelőzési koncepció

Monostorpályi Község Önkormányzata. Közbiztonsági és Bűnmegelőzési koncepció Monostorpályi Község Önkormányzata Közbiztonsági és Bűnmegelőzési koncepció 2012 2015 I. Bevezetés I.1. A koncepció célja: a Monostorpályi Község közbiztonsági és bűnmegelőzési filozófiájának megfogalmazása,

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Debrecen Megyei Jogú Város közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az ezzel kapcsolatos feladatokról

BESZÁMOLÓ. Debrecen Megyei Jogú Város közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az ezzel kapcsolatos feladatokról BESZÁMOLÓ Debrecen Megyei Jogú Város közbiztonságának helyzetéről, a közbiztonság érdekében tett intézkedésekről és az ezzel kapcsolatos feladatokról Debreceni Rendőrkapitányság Vezetője 4024 Debrecen,

Részletesebben

RENDŐRKAPITÁNYSÁG KAPUVÁR. :9330 Kapuvár Sport u. 20., 9330 Kapuvár Pf.: 4.,fax::06-96-242-933, BM: 03-21-4402 : kapuvarrk@gyor.police.

RENDŐRKAPITÁNYSÁG KAPUVÁR. :9330 Kapuvár Sport u. 20., 9330 Kapuvár Pf.: 4.,fax::06-96-242-933, BM: 03-21-4402 : kapuvarrk@gyor.police. RENDŐRKAPITÁNYSÁG KAPUVÁR :9330 Kapuvár Sport u. 20., 9330 Kapuvár Pf.: 4.,fax::06-96-242-933, BM: 03-21-4402 : kapuvarrk@gyor.police.hu Szám: 08030-./ 2011. Ált. 1. sz. példány Jóváhagyom: 2011. március

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Komárom-Esztergom megye, 2013/1

Statisztikai tájékoztató Komárom-Esztergom megye, 2013/1 Statisztikai tájékoztató Komárom-Esztergom megye, 213/1 Központi Statisztikai Hivatal 213. június Tartalom Összefoglalás...2 Demográfiai helyzet...2 Munkaerőpiac...3 Gazdasági szervezetek...5 Beruházás...6

Részletesebben

ORDACSEHI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

ORDACSEHI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE ORDACSEHI KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE Ügyiratszám: 60.002-6/2015. Sorszám: ELŐTERJESZTÉS Ordacsehi Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. április 24. napján tartandó ülésére Tárgy: Beszámoló

Részletesebben

J/19392. A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének. országgyűlési beszámolója. az ügyészség 2005. évi tevékenységéről

J/19392. A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének. országgyűlési beszámolója. az ügyészség 2005. évi tevékenységéről J/19392 A Magyar Köztársaság legfőbb ügyészének országgyűlési beszámolója az ügyészség 2005. évi tevékenységéről 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. Az ügyészi szervezet 6 2. A büntetőjogi ügyészi tevékenység 8 A) A

Részletesebben

M E G H Í V Ó. Gyomaendrőd Város Polgármestere tisztelettel meghívja Önt a Képviselő-testület. 2015. június 25-én 14.00 órakor

M E G H Í V Ó. Gyomaendrőd Város Polgármestere tisztelettel meghívja Önt a Képviselő-testület. 2015. június 25-én 14.00 órakor Gyomaendrőd Város Polgármestere 5500 Gyomaendrőd, Selyem u. 124. Tel./Fax: (66) 521-600, (66) 283-288 Web site: www.gyomaendrod.hu e-mail: polgarmester@gyomaendrod.hu M E G H Í V Ó Gyomaendrőd Város Polgármestere

Részletesebben

BALATONALMÁDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG VEZETŐJE

BALATONALMÁDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG VEZETŐJE BALATONALMÁDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG VEZETŐJE 8220 Balatonalmádi, Jókai u. 12.; Tel/fax.: 88/438-711 (BM: 22/45-23, 22/45-11) e-mail: szabojanos@veszprem.police.hu Szám: 19080/ /2012 ált. B E S Z Á M O L Ó

Részletesebben

*:7100 Szekszárd, Várköz 4. Pf:124 Tel: 74/501-100 BM: 23/36-10 Fax:23/36-90 ::pilisig@tolna.police.hu. Beszámoló. Szekszárd 2015.

*:7100 Szekszárd, Várköz 4. Pf:124 Tel: 74/501-100 BM: 23/36-10 Fax:23/36-90 ::pilisig@tolna.police.hu. Beszámoló. Szekszárd 2015. RENDŐRKAPITÁNYSÁG SZEKSZÁRD *:7100 Szekszárd, Várköz 4. Pf:124 Tel: 74/501-100 BM: 23/36-10 Fax:23/36-90 ::pilisig@tolna.police.hu Szám: 17010/ 360-9/2015. ált. A rendőrkapitány vagy kijelölt helyettese

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Csongrád megye, 2013/4

Statisztikai tájékoztató Csongrád megye, 2013/4 2014. március Statisztikai tájékoztató Csongrád megye, 2013/4 Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 4 Beruházás... 5 Mezőgazdaság... 7 Ipar...

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A 2013. ÉVI BŰNÖZÉSRŐL

TÁJÉKOZTATÓ A 2013. ÉVI BŰNÖZÉSRŐL TÁJÉKOZTATÓ A 2013. ÉVI BŰNÖZÉSRŐL 2014 Legfőbb Ügyészség Budapest, 2014 Kiadja: Legfőbb Ügyészség (1055 Budapest, Markó utca 16.) Felelős szerkesztő és kiadó: Dr. Nagy Tibor főosztályvezető ügyész Tartalomjegyzék

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Népjóléti Iroda

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Népjóléti Iroda Ikt. szám: 18.577/2013. Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Népjóléti Iroda Tájékoztató Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2012. évi

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Fejér megye, 2013/2

Statisztikai tájékoztató Fejér megye, 2013/2 Statisztikai tájékoztató Fejér megye, 2013/2 Központi Statisztikai Hivatal 2013. szeptember Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 5 Beruházás...

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Hajdú-Bihar megye, 2013/4

Statisztikai tájékoztató Hajdú-Bihar megye, 2013/4 2014. március Statisztikai tájékoztató Hajdú-Bihar megye, 2013/4 Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 3 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 6 Beruházás... 7 Mezőgazdaság... 8 Ipar...

Részletesebben

Összefoglaló a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ 2008. évi szakmai tevékenységéről

Összefoglaló a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ 2008. évi szakmai tevékenységéről Összefoglaló a Közép-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ 2008. évi szakmai tevékenységéről A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Főigazgatója által 2009. március 18-án kiadott szempontok alapján a

Részletesebben

A 2007. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása

A 2007. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása A 2007. évi költségvetési beszámoló szöveges indoklása 1. Az intézmény feladatkörének, 2007. évi tevékenységének rövid ismertetése Az intézmény neve: Egyenlő Bánásmód Hatóság Törzskönyvi azonosítószáma:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2009. április 24-i nyilvános ülésére. Gyermekjóléti és gyermekvédelmi tevékenység átfogó értékelése.

E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2009. április 24-i nyilvános ülésére. Gyermekjóléti és gyermekvédelmi tevékenység átfogó értékelése. 9. NAPIREND Ügyiratszám: 4/ 1637/2009. E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2009. április 24-i nyilvános ülésére. Tárgy: Előterjesztő: Előkészítette: Gyermekjóléti és gyermekvédelmi tevékenység

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Jász-Nagykun-Szolnok megye, 2012/1

Statisztikai tájékoztató Jász-Nagykun-Szolnok megye, 2012/1 Statisztikai tájékoztató Jász-Nagykun-Szolnok megye, 2012/1 Központi Statisztikai Hivatal 2012. június Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 5

Részletesebben

Szarvasi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztály Dévaványa Rendőrőrs

Szarvasi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztály Dévaványa Rendőrőrs Szarvasi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Osztály Dévaványa Rendőrőrs Száma: 0400/2439/2010. ált. A tájékoztatót előterjesztésre alkalmasnak tartom: Oltyán Sándor r. alezredes rendőrségi

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A BALATONKENESE VÁROS 2013.ÉVI KÖZBIZTONSÁGI HELYZETÉRŐL

BESZÁMOLÓ A BALATONKENESE VÁROS 2013.ÉVI KÖZBIZTONSÁGI HELYZETÉRŐL 1 BALATONALMÁDI RENDŐRKAPITÁNYSÁG BALATONKENESE RENDŐRŐRS 8174 Balatonkenese, Bajcsy-Zs. u. 7.; Tel/fax.: 88/584-970 (BM: 22/46-10) e-mail: fodort@veszprem.police.hu BESZÁMOLÓ A BALATONKENESE VÁROS 2013.ÉVI

Részletesebben

A Fővárosi Bíróság létszámhelyzetének alakulása

A Fővárosi Bíróság létszámhelyzetének alakulása I. A Fővárosi Bíróság létszámhelyzetének alakulása A Fővárosi Bíróság működése és annak eredményessége szempontjából hosszú évtizedek óta egyértelműen kulcskérdésnek tekinthető tényező a bírói karban,

Részletesebben

Beszámoló a Siófoki Rendőrkapitányság 2012. évi tevékenységéről

Beszámoló a Siófoki Rendőrkapitányság 2012. évi tevékenységéről SOMOGY MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG SIÓFOKI RENDŐRKAPITÁNYSÁG Siófok, Sió utca 12-20. Fax: 0684/519-150 Pf.:27 BM: 23/5256 E-mail : siofokrk@somogy.police.hu tel.: 84/519-150 BM: 23/5122 Ügyszám: 14060/225-1/2013.

Részletesebben

Budakalász Város Önkormányzat Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület 2010. május 25-i rendes ülésére

Budakalász Város Önkormányzat Polgármestere E L ŐT E R J E S Z T É S. A Képviselő-testület 2010. május 25-i rendes ülésére Budakalász Város Önkormányzat Polgármestere.../2010.(V.25.) számú előterjesztés E L ŐT E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2010. május 25-i rendes ülésére Tárgy: Javaslat az Önkormányzat gyermekjóléti

Részletesebben

2015. március 18-án (szerda) napjára de. 9.00 órára összehívom, melyre Önt tisztelettel meghívom.

2015. március 18-án (szerda) napjára de. 9.00 órára összehívom, melyre Önt tisztelettel meghívom. BALMAZÚJVÁROS VÁROS POLGÁRMESTERE MEGHÍVÓ Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 16/2010. (XI. 25.) sz. rendelete 4. (1) bekezdése alapján a

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 92/2005. (IV.27.) számú. h a t á r o z a t a

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 92/2005. (IV.27.) számú. h a t á r o z a t a NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 92/2005. (IV.27.) számú h a t á r o z a t a Beszámoló az Önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáráról A Közgyűlés Az Önkormányzat

Részletesebben

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata 74/2015. (IV. 23.) XI.ÖK határozat melléklete Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata Köznevelési koncepció 2015. április Tartalomjegyzék 1 CÉLOK ÉS ALAPELVEK...4 2 VÁLTOZÁSOK A KÖZNEVELÉSBEN

Részletesebben

FEJÉR MEGYE 2013. ÉVI SZAKMAI BESZÁMOLÓJA

FEJÉR MEGYE 2013. ÉVI SZAKMAI BESZÁMOLÓJA Munkaügyi Központja FEJÉR MEGYE 2013. ÉVI SZAKMAI BESZÁMOLÓJA 1 1. Vezetői összefoglaló 1.1 Főbb megyei munkaerő-piaci adatok 2013-ban a nyilvántartásban szereplő álláskeresők száma a 2012. decemberi értékről

Részletesebben

Dél-dunántúli statisztikai tükör 2013/12

Dél-dunántúli statisztikai tükör 2013/12 2014/5 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VIII. évfolyam 5. szám 2014. január 30. Dél-dunántúli statisztikai tükör 2013/12 A tartalomból A dél-dunántúli régió megyéinek társadalmi,

Részletesebben

VII-B-004/761-4 /2013

VII-B-004/761-4 /2013 VII-B-004/761-4 /2013 Beszámoló A Fejér Megyei Kormányhivatal 2012. évi tevékenységéről FEJÉR MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Tartalomjegyzék 1. Vezetői összefoglaló... - 3-2. A kormányhivatalt érintő feladat- és

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Szegedi Vízirendészeti Rendőrőrs 2011-ben végzett tevékenységéről

TÁJÉKOZTATÓ. Szegedi Vízirendészeti Rendőrőrs 2011-ben végzett tevékenységéről Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság Vízirendészeti Rendőrőrs Szeged 6720 Szeged, Tisza Lajos körút 2-4. Tel: 62/420-528 IRM Tel: 33-14-97 Szám: SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL S Z E

Részletesebben

Az Áldozatsegítő Szolgálat Missziója

Az Áldozatsegítő Szolgálat Missziója AZ ÁLDOZATSEGÍTŐ SZOLGÁLAT TEVÉKENYSÉGE 2009. Az Áldozatsegítő Szolgálat Missziója A jogállam feladata biztosítani a bűncselekmények felderítését és üldözését, a bűnösség kérdésének tisztességes eljárásban

Részletesebben

A BARANYA MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2015. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK ÉRTÉKELÉSE. - SAJTÓANYAG - 2016. február 3.

A BARANYA MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2015. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK ÉRTÉKELÉSE. - SAJTÓANYAG - 2016. február 3. A BARANYA MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG 2015. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK ÉRTÉKELÉSE - SAJTÓANYAG - 2016. február 3. A főkapitányság komplex feladatrendszerének 2015. évi végrehajtása rendszerszemléletű működéssel,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. december 16-i és 2010. december 20-i ülésszakára

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. december 16-i és 2010. december 20-i ülésszakára Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2010. december 16-i és 2010. december 20-i ülésszakára Tárgy: Dombóvár Város Önkormányzatának 2011. évi költségvetési koncepciója

Részletesebben

R E N D Ő R K A P I T Á N Y S Á G G Y Ő R * 9024 Győr, Zrínyi utca 54. ( (96) 520-000 ( (21) 10-55 ( fax 10-57

R E N D Ő R K A P I T Á N Y S Á G G Y Ő R * 9024 Győr, Zrínyi utca 54. ( (96) 520-000 ( (21) 10-55 ( fax 10-57 R E N D Ő R K A P I T Á N Y S Á G G Y Ő R * 9024 Győr, Zrínyi utca 54. ( (96) 520-000 ( (21) 10-55 ( fax 10-57 Szám: 321- /2005. Ált. Tárgy: A 2005. évi turisztikai idény értékelése Dr. Kovács Lajos Jegyző

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Csongrád megye, 2012/1

Statisztikai tájékoztató Csongrád megye, 2012/1 Statisztikai tájékoztató Csongrád megye, 2012/1 Központi Statisztikai Hivatal 2012. június Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 4 Beruházás...

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Baranya megye, 2013/1

Statisztikai tájékoztató Baranya megye, 2013/1 Statisztikai tájékoztató Baranya megye, 2013/1 Központi Statisztikai Hivatal 2013. június Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 5 Beruházás...

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Heves megye, 2012/1

Statisztikai tájékoztató Heves megye, 2012/1 Statisztikai tájékoztató Heves megye, 2012/1 Központi Statisztikai Hivatal 2012. június Tartalom Összefoglaló...2 Demográfiai helyzet...2 Munkaerőpiac...3 Gazdasági szervezetek...4 Beruházás...5 Ipar...6

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2010. március 31-i rendes ülésére

E L Ő T E R J E S Z T É S. Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2010. március 31-i rendes ülésére 7989-1/2010. E L Ő T E R J E S Z T É S Kerekegyháza Város Képviselő-testületének 2010. március 31-i rendes ülésére Tárgy: Beszámoló a Polgármesteri Hivatal 2008-2009. évi munkájáról és a Hivatal pályázatokkal

Részletesebben

Vukovich György Harcsa István: A magyar társadalom a jelzőszámok tükrében

Vukovich György Harcsa István: A magyar társadalom a jelzőszámok tükrében Vukovich György Harcsa István: A magyar társadalom a jelzőszámok tükrében (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Vukovich György Harcsa István (1998): A

Részletesebben

JEGYZŐ 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. titkarsag@balatonfured.com

JEGYZŐ 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. titkarsag@balatonfured.com BALATONFÜREDI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL JEGYZŐ 8230 Balatonfüred, Szent István tér 1. titkarsag@balatonfured.com Szám: 1/367- /2015. Előkészítő: Harsányiné dr. Tóth Beáta E l ő t e r j e s z t é s a

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó

T Á J É K O Z T A T Ó Szarvasi Rendırkapitányság Rendészeti Osztály Dévaványa Rendırırs 551 Dévaványa, Árpád út 5. 6/66/483-377 E-mail : szarvas.rk@bekes.police.hu Száma: 46/ 274 /213. ált. A tájékoztatót elıterjesztésre alkalmasnak

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Beszámoló a Biatorbágyi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat 2015. évi tevékenységéről

ELŐTERJESZTÉS. Beszámoló a Biatorbágyi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat 2015. évi tevékenységéről Város Polgármestere 2051 Biatorbágy, Baross Gábor utca 2/a. Telefon: 06 23 310-174/142, 144 Fax: 06 23 310-135 E-mail: polgarmester@biatorbagy.hu www.biatorbagy.hu ELŐTERJESZTÉS Beszámoló a Biatorbágyi

Részletesebben

A fővárosi nyelvi projekt értékelése (a 2008/2009. tanévben végzett tanulók eredményei alapján)

A fővárosi nyelvi projekt értékelése (a 2008/2009. tanévben végzett tanulók eredményei alapján) E L E M Z É S A fővárosi i projekt értékelése (a ben végzett tanulók eredményei alapján) Kérdőíves vizsgálat 2010. január Kákonyi Lucia és Kormos László elemzésének felhasználásával Összeállította Südi

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Komárom-Esztergom megye, 2013/2

Statisztikai tájékoztató Komárom-Esztergom megye, 2013/2 Statisztikai tájékoztató Komárom-Esztergom megye, 2013/2 Központi Statisztikai Hivatal 2013. szeptember Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 5

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Nógrád megye, 2012/4

Statisztikai tájékoztató Nógrád megye, 2012/4 Statisztikai tájékoztató Nógrád megye, 2012/4 Központi Statisztikai Hivatal 2013. március Tartalom Összefoglaló... 2 Demográfia...... 3 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 5 Beruházás... 6 Mezőgazdaság...

Részletesebben

A nők társadalmi jellemzői az észak-alföldi megyékben

A nők társadalmi jellemzői az észak-alföldi megyékben A nők társadalmi jellemzői az észak-alföldi megyékben Központi Statisztikai Hivatal 2012. március Tartalom Bevezető... 2 Demográfiai helyzetkép... 2 Egészségügyi jellemzők... 12 Oktatás és kutatás-fejlesztés...

Részletesebben

J/3359. B E S Z Á M O L Ó

J/3359. B E S Z Á M O L Ó KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA J/3359. B E S Z Á M O L Ó az Országgyűlés részére a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2006. január

Részletesebben

Csongrád Megyei Önkormányzat

Csongrád Megyei Önkormányzat Csongrád Megyei Önkormányzat Szociális Szolgáltatástervezési Koncepciójának felülvizsgálata 2008. Készítette: Majláthné Lippai Éva Közreműködtek: Hivatal munkatársai: Makhult Zoltán Szekeresné dr. Makra

Részletesebben

KÖZBIZTONSÁGI TESTÜLET

KÖZBIZTONSÁGI TESTÜLET KÖZBIZTONSÁGI TESTÜLET BESZÁMOLÓ a Balaton Fejlesztési Tanács Közbiztonsági Testülete 2015. évi tevékenységéről, valamint tájékoztató a Balaton Régió köz- és vízbiztonságának alakulásáról Testületünk 2015.

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s Lengyeltóti Város Jegyzője 8693 Lengyeltóti, Zrinyi u.2. Ügyiratszám: 3095- /2011. E l ő t e r j e s z t é s Hács Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. április 21-én tartandó ülésére Napirend:

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A SZEGEDI RENDŐRŐRS 2009. ÉVBEN VÉGZETT TEVÉKENYSÉGÉRŐL

BESZÁMOLÓ A SZEGEDI RENDŐRŐRS 2009. ÉVBEN VÉGZETT TEVÉKENYSÉGÉRŐL Szám:16322/5-3/2010/ált. TISZAI VÍZIRENDÉSZETI RENDŐRKAPITÁNYSÁG VÍZIRENDÉSZETI RENDŐRŐRS SZEGED Szeged, Tisza Lajos krt. 2-4. SZEGED MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK! S Z E G E D

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Békés megye, 2013/2

Statisztikai tájékoztató Békés megye, 2013/2 Statisztikai tájékoztató Békés megye, 2013/2 Központi Statisztikai Hivatal 2013. szeptember Tartalom Összefoglalás...2 Demográfiai helyzet...2 Munkaerőpiac...3 Gazdasági szervezetek...6 Beruházás...7 Ipar...7

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. május 30-i rendkívüli ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. május 30-i rendkívüli ülésére Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2011. május 30-i rendkívüli ülésére Tárgy: Az önkormányzat 2010. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi tevékenységének átfogó

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR 2014/126. A népesedési folyamatok társadalmi különbségei. 2014. december 15.

STATISZTIKAI TÜKÖR 2014/126. A népesedési folyamatok társadalmi különbségei. 2014. december 15. STATISZTIKAI TÜKÖR A népesedési folyamatok társadalmi különbségei 214/126 214. december 15. Tartalom Bevezető... 1 1. Társadalmi különbségek a gyermekvállalásban... 1 1.1. Iskolai végzettség szerinti különbségek

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2012. május 31-én tartandó ülésének 2. számú Átfogó értékelés a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról tárgyú napirendi pontjához Előadó:

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Tolna megye, 2012/4

Statisztikai tájékoztató Tolna megye, 2012/4 Statisztikai tájékoztató Tolna megye, 2012/4 Központi Statisztikai Hivatal 2013. március Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 2 Gazdasági szervezetek... 5 Beruházás... 6

Részletesebben

ÁCS VÁROS SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 2008. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATA.

ÁCS VÁROS SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 2008. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATA. ÁCS VÁROS SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 008. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATA. BEVEZETŐ A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 99. évi III. törvény /Szoc.tv./

Részletesebben

Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság. Békés Város Képviselő-testülete 2013. május 30-i ülésére

Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság. Békés Város Képviselő-testülete 2013. május 30-i ülésére Tárgy: Gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2012. évi ellátásának átfogó értékelése Előkészítette: Tárnok Lászlóné jegyző dr. Bimbó Mária osztályvezető, Igazgatási Osztály Kádasné Öreg Julianna igazgató,

Részletesebben

A társadalmi kirekesztődés nemzetközi összehasonlítására szolgáló indikátorok, 2010*

A társadalmi kirekesztődés nemzetközi összehasonlítására szolgáló indikátorok, 2010* 2012/3 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu VI. évfolyam 3. szám 2012. január 18. A társadalmi kirekesztődés nemzetközi összehasonlítására szolgáló indikátorok, 2010* Tartalomból 1

Részletesebben

Baranya megyei szakképzésfejlesztési. stratégia. Mellékletek, 2015. IV. Melléklet: A stratégia külső illeszkedési pontjai. 1. v. 2015. 06. 03.

Baranya megyei szakképzésfejlesztési. stratégia. Mellékletek, 2015. IV. Melléklet: A stratégia külső illeszkedési pontjai. 1. v. 2015. 06. 03. 1 Baranya megyei szakképzésfejlesztési stratégia Mellékletek, 2015. IV. Melléklet: A stratégia külső illeszkedési pontjai 1. v. 2015. 06. 03. 2 Tartalom 1. A képzés trendvonalai... 3 1.1 Európai trendek...3

Részletesebben

NEGYEDÉVES MUNKAERŐ-GAZDÁLKODÁSI FELMÉRÉS ~ Borsod-Abaúj-Zemplén Megye 2011. IV. negyedév

NEGYEDÉVES MUNKAERŐ-GAZDÁLKODÁSI FELMÉRÉS ~ Borsod-Abaúj-Zemplén Megye 2011. IV. negyedév Tájékoztató Munkaügyi Központ NEGYEDÉVES MUNKAERŐ-GAZDÁLKODÁSI FELMÉRÉS ~ Borsod-Abaúj-Zemplén Megye 2011. IV. negyedév Gönc (2,2 %) Sátoraljaújhely Putnok Edelény Encs Sárospatak Szikszó Ózd Kazincbarcika

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye, 2010/2

Statisztikai tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye, 2010/2 Központi Statisztikai Hivatal Internetes kiadvány www.ksh.hu 2010. szeptember Statisztikai tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye, 2010/2 Tartalom Bevezető...2 Ipar...2 Építőipar...4 Idegenforgalom...6

Részletesebben

a munkavédelmi hatóság 2014. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól

a munkavédelmi hatóság 2014. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól J E L E N T É S a munkavédelmi hatóság 2014. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól Bevezetés A munkavédelmi hatóság 2014. évi ellenőrző tevékenységét a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye, 2013/4

Statisztikai tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye, 2013/4 2014. március Statisztikai tájékoztató Borsod-Abaúj-Zemplén megye, 2013/4 Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 5 Beruházás... 6 Mezőgazdaság...

Részletesebben

9818 Jelentés az alapfokú oktatásra fordított pénzeszközök felhasználásának vizsgálatáról

9818 Jelentés az alapfokú oktatásra fordított pénzeszközök felhasználásának vizsgálatáról 9818 Jelentés az alapfokú oktatásra fordított pénzeszközök felhasználásának vizsgálatáról TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések, javaslatok II. Részletes megállapítások 1. Társadalmi-gazdasági

Részletesebben

Az egyes régiók bűnügyi fertőzöttségi mutatói közötti eltérések társadalmi, gazdasági okainak szociológiai vizsgálata és elemzése, a rendvédelmi

Az egyes régiók bűnügyi fertőzöttségi mutatói közötti eltérések társadalmi, gazdasági okainak szociológiai vizsgálata és elemzése, a rendvédelmi Az egyes régiók bűnügyi fertőzöttségi mutatói közötti eltérések társadalmi, gazdasági okainak szociológiai vizsgálata és elemzése, a rendvédelmi szervek számára adódó konzekvenciák Tartalomjegyzék 1 Kutatási

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Hajdúnánási Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2014. évi munkájáról

ELŐTERJESZTÉS Hajdúnánási Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2014. évi munkájáról Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Hajdúnánási Katasztrófavédelmi Kirendeltség ELŐTERJESZTÉS Hajdúnánási Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2014. évi munkájáról Szabó Norbert tűzoltó őrnagy

Részletesebben

KIVONAT. Kemecse Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. október 29-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből.

KIVONAT. Kemecse Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. október 29-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből. KIVONAT Kemecse Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2015. október 29-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből. A Képviselő-testület 7 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül az alábbi

Részletesebben

Tisztelt Képviselő-testület!

Tisztelt Képviselő-testület! ELŐTERJESZTÉS Dévaványa Város Képviselő-testületének 2014. május 29. napján tartandó Képviselő-testületi ülésre. Tárgy: Gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok átfogó értékelése Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Hajdú-Bihar megye, 2013/3

Statisztikai tájékoztató Hajdú-Bihar megye, 2013/3 Központi Statisztikai Hivatal Statisztikai tájékoztató Hajdú-Bihar megye, 2013/3 2013. december Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 4 Beruházás...

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó Marcali Város 2015. évi közrend, közbiztonsági helyzetéről.

B E S Z Á M O L Ó Marcali Város 2015. évi közrend, közbiztonsági helyzetéről. RENDŐRKAPITÁNYSÁG MARCALI Ügyszám: 14040/1116-1/2016.ált. Hiv. szám: 1254-1/2016. Tárgy: Beszámoló Marcali Város 2015. évi közbiztonsági helyzetéről. Üi: Bene Zsolt r. alezredes B E S Z Á M O L Ó Marcali

Részletesebben

Gyermekjóléti alapellátások és szociális szolgáltatások. - helyzetértékelés - 2011. március

Gyermekjóléti alapellátások és szociális szolgáltatások. - helyzetértékelés - 2011. március Gyermekjóléti alapellátások és szociális szolgáltatások - helyzetértékelés - 2011. március Nemzeti Család-és Szociálpolitikai Intézet Országos Szolgáltatás-módszertani Koordinációs Központ Tartalomjegyzék

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Baranya megye, 2010/3

Statisztikai tájékoztató Baranya megye, 2010/3 Központi Statisztikai Hivatal Internetes kiadvány www.ksh.hu 2010. december Statisztikai tájékoztató Baranya megye, 2010/3 Tartalom Összefoglalás...2 Népmozgalom...2 Mezőgazdaság...3 Ipar...6 Építőipar...7

Részletesebben

JELENTÉS. a Kormány részére. a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény eddigi hatásairól

JELENTÉS. a Kormány részére. a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény eddigi hatásairól JELENTÉS a Kormány részére a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény eddigi hatásairól Budapest, 2016. április 1. JELENLEGI SZABÁLYOZÁS A kiskereskedelmi

Részletesebben

Iktatószám: 3708470298/2013. Ügyszám: 3708476652/2013.

Iktatószám: 3708470298/2013. Ügyszám: 3708476652/2013. Iktatószám: 3708470298/2013. Ügyszám: 3708476652/2013. NEMZETI ADÓ- ÉS VÁMHIVATAL SZÖVEGES INDOKLÁS A 2012. ÉVI ZÁRSZÁMADÁSHOZ XVI. Fejezet: Nemzeti Adó- és Vámhivatal Államháztartási egyedi azonosító

Részletesebben

STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42

STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42 2014. július Jelentés az építőipar 2013. évi teljesítményéről Tartalom STATISZTIKAI TÜKÖR 2012/42 VI. évfolyam 42. szám Összefoglalás...2 1. Nemzetközi kitekintés (Az építőipar helye a nemzetközi gazdasági

Részletesebben

...~~c... Já~~~~nyhért alpolgármester. Jegyzői Kabinet vezetője ~ ... :~~.~~...~:... Faragóné Széles Andrea

...~~c... Já~~~~nyhért alpolgármester. Jegyzői Kabinet vezetője ~ ... :~~.~~...~:... Faragóné Széles Andrea NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS ALPOLGÁRMESTERE 4401 Nyíregyháza. Kossuth tér 1. Pf.: 83. Telefon: (42) 524-510 Fax: (42) 524-501 E-maiI: alpolgarmester@nyiregyhaza.hu Ügyiratszám: 75086/2011.05 Ügyintéző:

Részletesebben

BARANYA MEGYE SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJA

BARANYA MEGYE SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJA BARANYA MEGYE SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJA Készítették (2004.) Kovács Antalné, Léderer Kinga, Löffler Tamás A 2006. évi felülvizsgálatban közreműködtek: Dr. Bácsai Márta, Benyes Rita, Löffler

Részletesebben

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA MUNKAÜGYI HÍRLEVÉL. Határ menti képzési- és állásbörze

KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA MUNKAÜGYI HÍRLEVÉL. Határ menti képzési- és állásbörze KOMÁROM-ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL MUNKAÜGYI KÖZPONTJA MUNKAÜGYI HÍRLEVÉL 2012. MÁJUS-JÚNIUS Határ menti képzési- és állásbörze A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja 2012.

Részletesebben

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA J/17702. számú JELENTÉS a foglalkoztatás helyzetéről és a foglalkoztatás bővítését szolgáló lépésekről Előadó: Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter Budapest,

Részletesebben

J/55. B E S Z Á M O L Ó

J/55. B E S Z Á M O L Ó KÖZBESZERZÉSEK TANÁCSA J/55. B E S Z Á M O L Ó az Országgyűlés részére a Közbeszerzések Tanácsának a közbeszerzések tisztaságával és átláthatóságával kapcsolatos tapasztalatairól, valamint a 2005. január

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Csanádpalota Város Önkormányzata

Helyi Esélyegyenlőségi Program. Csanádpalota Város Önkormányzata ÁROP-1.1.16-2012-2012-0001 Esélyegyenlőség-elvű fejlesztéspolitika kapacitásának biztosítása Helyi Esélyegyenlőségi Program Csanádpalota Város Önkormányzata 2013-2018 Türr István Képző és Kutató Intézet

Részletesebben