Mangalica: Múlt, jelen, jövő. Olmos és Tóth Kft. Monte Nevado

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Mangalica: Múlt, jelen, jövő. Olmos és Tóth Kft. Monte Nevado"

Átírás

1 Mangalica: Múlt, jelen, jövő

2 A mangalica eredete: A rómaiak már elterjesztették a Fekete Nápolyi sertéseiket Pannóniában Ez a mediterrán ásatag sertés leszármazottja volt és ebből a típusból erednek az ibérico, mangalica és más ritka sertésfajták (Nero Siciliano, Cerdo Mayorquin stb.)

3 Augusztus császár idejéből származó sonkapénzek

4 Szerény körülmények, szerény hozam

5 Szalontai: már jobb formák

6 Bakonyi: már majdnem mangalica

7 A magyar mangalica

8 Mangalica: A magyar sertés 1833 ban József Nádor hoz be 11 sumadia sertést, amivel Kisjenőn kezdi keresztezni a bakonyi és szalontai állományát as évekre terjed el a mangalica A tenyészcél a semleges ízű fehér sertészsír előállítása volt re teljes dominancia a magyar sertésszektorban.

9 A Boldog Békeidők 1870-re kiépülnek a sertéshízlaldák, a legnagyobb a Kőbányai, egyszerre több, mint hízót tart, de a Debreceni darabot, a Szegedi darabot tart... A magyar hízott sertés szabvány az európai sertésminősítési rendszer alapja. Létrejönnek a magyar szárazárugyárak, a Pick, Herz, Vidoni stb.

10 Hízlalda1897

11 Önetető 1897

12 Tenyészállat nyilvántartás1897

13 Világrekorderek zsírtermelésben

14 Extrém gyarapodás

15 70,70 % fehéráru

16 A 20. század első fele A húsipar elkezdi importálni az európai fehér hússertéseket, az iparosodás, az elektromos áram elterjedése felértékeli a húst, a zsír ára elkezd csökkenni A mangalicatenyésztők szervezetbe tömörülnek és új hízlalási modelleket keresnek (expesszhízlalás, keresztezések stb.)

17 Az első hússertés reklám az 1920-as évekből

18 Mangalica1933

19 A II. Világháború és a Szocialista rendszer: A háborúban az állomány 90 %-a elveszett, (elpusztult, megették és elvitték ) A mezőgazdaság kollektivizálásába, a nagyüzemi struktúrába a mangalica nem fér bele, a napraforgó olaj és a hűtőszekrények elterjedése végleg megpecsételi a fajta sorsát, megszűnik iránta kereslet, a fajta állománya összeomlik, csaknem kihal ( a fekete mangalica teljesen el is tűnik)

20 Az állami génmegőrzés: 1973-tól a rendszerváltásig központilag szervezett keretek közt kocás létszámmal fenntartották a fajtát, statikusan, piaci hatásoktól elzárva, megőrizve, kvázi műemlékként kezelve. A rendszerváltáskor azonban a génbanki rendszer összeomlott, és fajta ismét a kihalás szélére került.

21 1991 a fordulat 1990-ben a kommunista génbankok megszűntek és fajta a kihalás szélére sodródott re 198 darabra csökkent a mangalicák száma a világon!! 133 szőke 34 fecskehasú 31 vörös volt összesen. Az utolsó pillanatban

22

23

24

25 Az első próbavágás

26 Döbbenetesen jó minőség

27 15-20 cm-es szalonnavastagság

28 Olmos és Tóth Kft: Alapítva 1991-ben, spanyol többségi tulajdon Tevékenységi kör: a mangalica megmentése, újbóli elterjesztése, tenyésztése, hízlalása, a fajta képviselete A fajta hivatalos tenyésztőszervezetének újbóli megszervezése Vertikális integráció kiépítése a génbankoktól a hizlaldákon és húsiparon át a termékeket vásárlókig A piaci igényeknek megfelelő árutermelési rendszerek kidolgozása

29 Saving them by eating them! A mangalica egy haszonállat. Az a haszna, hogy valaki megeszi. Majdnem kihalt mert már nem ették meg. Így akkor szaporodhat el megint ha sokat esznek belőle. Ellentmondásosnak tűnik, de működik. Mára ez lett a génmegőrzés új iránya, a dinamikus génmegőrzés, azaz a törzsállomány eredeti fajtaszenderd szerinti megőrzése megfér és párhuzamosan zajlik a legkülönfélébb piaci konstrukciókkal

30 Úgy szeretlek, hogy

31 majd megeszlek

32 A génmegőrzés szervezete 1994-től:

33 MOE tevékenysége A mangalica fajták génmegőrzése az 1993-as Állattenyésztési törvény alapján A fajta állam által elismert hivatalos tenyésztőszervezete, törzskönyvezési tevékenységet végez, ezt a 93/2008-as FVM rendelet szabályozza. Árutermelő állományok ellenőrzése, igazolása, fülcsipke alapján Tenyésztésvezető és 2 területi törzskönyvező, plusz ügyvezetés Aktív részvétel az FVM ŐB munkájában, rendeletek, támogatások szakmai előkészítésében Utóbbi időben erősödő közösségi marketing funkció

34 A géneket a tenyészállatokban őrzik 3 színben, 27 genetikai vonalat őriz meg az egyesület. Eredeti állapotban tartjuk fenn a fajtát, a fajta fenotípusa 176 éve változatlan. In situ - In vivo génbankokat tart fenn. Dolgozik in vitro és ex situ génbankokon is, de még kevés sikerrel.

35 Mangalica kocalétszám

36 Családi gazdaságok állata db *2009 * 2009 év becsült adat

37

38

39

40 A kocák hagyományos félszabad tartása

41 Fecskehasú mangalica

42 Hagyományos etetési módszerek

43 Szőke és vörös kocák

44 A Hortobágyon nyáron

45 És télen is megél a mangalica

46 Piaci pálya: Két irányban fejlődik a piac: sokszereplős tájtermék vertikum és koncentrált nagyüzemi feldolgozás él együtt. A vágóhídra kerülő vágósertések 80 %-át az Olmos és Tóth Kft szervezi és a Pick dolgozza fel. Évente mangalica hízót bocsát ki a MOE tagság, ebből a kétharmad a házi vágás, a többi nagyüzemi vágás és export árualap. Sokszor mindkét piacra termel ugyanaz a tenyésztő.

47 A mangalica hízlalás háztájiban Főleg kis üzemek foglalkoznak vele, 150 kisüzem: Tisztavérű és keresztezett mangalica sertéseket hizlalnak Kiegészítő tevékenységnek számít Inkább tájgazdálkodás, falusi túrizmus, mint mezőgazdasági ágazat Génmegőrzésben kocatartás- nagyon fontosak. Jellemző rájuk az alacsony technikai színvonal, nagyon alacsony termelékenység (10-12 kg-os fajlagos takarmányfelhasználás, napi grammos tömeggyarapodás, évi 5-6 hízókibocsátás kocánként)

48 A mangalica hízlalás nagyban Néhány nagyüzem van: 10 db telep adja a teljes évi kibocsátás felét. Ők uradalmi modell szerint gazdálkodnak Higiénikus fiaztatás és malacnevelés, de rusztikus hízlalás és tenyészállattartás a jellemző 70 %-ban keresztezett, 30 %-ban tisztavérű hízót állítanak elő a tenyészetek Jobbak a naturális mutatók, mint kicsiben, de így is a mangalica a világ legdrágább sertése.

49 A mangalica abrak takarmánya: Hízók 35 kg-tól 145 kg-ig: 40 % árpa 40 % búza 10 % napraforgó pogácsa 7 % kukorica 3 % ásványi só keverék + melléktermékek, zöldek, legelő stb.

50 Minél zsírosabb egy hús annál ízletesebb Az aromáért, ízért felelős vegyületek zsírban oldódnak, mivel ez a zsír egyenletesen van elosztva az izomszövetben, ráadásul a sejteken belül is több a zsír, mint a hússertéseknél, ezért a mangalica hús nemcsak porhanyósabb és sütési jellemzői jobbak, de összehasonlíthatatlanul jobb az élvezeti értéke.

51 A mangalica hús márványozottsága egyedülálló!

52

53 Mangalica, mint Prémium Élelmiszer alapanyag: Őshonos jellege miatt hazánkban van a legtöbb mangalica. Központilag ellenőrzött, jól definiált a genetikai bázis Erősen integrált a piac, jól szervezhető és ellenőrizhető a termelés Tőkeerős nagy termelők és gyártók, kereskedők működnek együtt Értékesítési biztonság, prémiumpiac kell a még nagyon sérülékeny mangalica szektornak, mely piaci oldalról tartja el az egyébként kihalásra itélt fajtát A tenyészállat előállítást és termelést ösztönző támogatások nem növelik a fajta iránti keresletet, csak a kínálatot, és most már a keresletet kell élénkíteni. A mangalica már több, mint 15 éve nemzetközi K+F programok résztvevője, magyar, német, lengyel, spanyol, japán kutatók dolgoznak vele, kiváló kutatási indikátor állat. Főleg szaporodásbiológiai és termelési oldalról foglalkoznak vele, de jól definiálható húsminőségbeli eltérés is van a többi sertésfajtához képest, itt van még mit tenni

54 A serrano sonkagyár

55 Magas minőségű sonka és lapocka érlelés Segoviában

56 Természetes klímájú útóérlelő (3 éven át )

57 Alimentaría Expo

58 36 hónapos érlelésű végtermék

59 Pick: 2005-től a mangalica export 80 %-a tőle származik Havi 1500 darab mangalica vágásával a legnagyobb mangalica sertés feldolgozó A Pick gyártási színvonala méltó helyre emelte a mangalicát: Pick mangalica: a magyar válasz a globális piaci kihívásra. Folyamatos kapcsolat és együttműködés a résztvevő felek (termelők, kereskedők, vevők) kölcsönös előnyére.

60 MOE embléma a termékeken

61 Az eredeti mangalica téliszalámi

62 A mangalica ismét világpiacra jut: Spanyol Svájci Japán Kanadai Egyesült Államokbeli Orosz Ukrán Piacokon komoly érdeklődés van, és aki vesz mangalicát, az előbb utóbb vesz magyar hússertést is. Mi újraépítjük e kapcsolatokat, az már nem rajtunk múlik, a többiek ezt hogyan használják ki.

63 A Mangalicafesztiválok Közös nevezőre hozza kis és nagy termelőket Összehozza a termelőt a vevővel Főleg a tájtermékeket, a helyi különlegességeket keresik a városiak itt Növeli az ismertséget, elfogadottságot Tudatos vásárlásra ösztönzi a fogyasztót

64 Azonos megjelenés kicsikneknagyoknak

65 Családi gazdaságok helyzetbehozása

66 Malacsütés helyzetbehozása

67 Közös nevező

68 Mangalicafesztiválok hatása

69 A mangalicatenyésztés-három szöge Ez egy olyan háromlábú asztal, aminek a tetején egyensúlyban van a mangalica génmegőrzés, a három egyenlő magas és erős lába pedig: 1. A sok kis hobby tenyésztő, tisztavérű hízókkal, pár darab bioszerű állattal, de nagyon komoly társadalmi szereppel (falusi környezet, tájgazdálkodás, túrizmus stb.) Piacuk a helyi vevő. 2. Jó pár közepes magyar gazda, kocával, ők már a mangalicából is élnek, tenyésztenek is, árut is termelnek, vegyesen tisztavérű és keresztezett hízókat állítanak elő, saját termékeket gyártanak, de adnak is el hízókat, innoválnak, fesztiváloznak, ők lehetnek a vidék elitje. Piacuk a regionális termékgyártás. 3. Kis számú, de nagyon sok állatot tartó, professzionális üzem, kimagasló génmegőrzési, kanelőállítási, kocasüldőnevelési mutatókkal, zömmel keresztezett hízókkal, egyenletes magas minőségú főleg export árualappal. Főleg nagy kereskedelmi láncok és külföldi piacok a partnereik. Ha valamelyik láb magasabbra nő, vagy gyengül, akkor az asztal borul és a mangalica génmegőrzés elkezd lecsúszni, sőt le is eshet

70 A közös nevező a központban A MOE Elnöksége az asztalt, rajta a mangalica genetikai bázist tartja egyensúlyban, mindig arra koncentrál, hogy egyik irányzat se kerüljön túlsúlyba, le ne essen róla a mangalica génmegőrzés, és ha kell be is avatkozik. Megvédi az asztalt a külső fúrástól, fűrészeléstől, de tudatja azt is, hogy az asztallapot e három csoport, csak együtt képes megtartani. Főleg a mostani válságos években az összefogás, a közös nevezők megtalálása létfontosságú, széthúzásnak nincs helye. Az asztalt növelni, mindhárom lábát erősíteni kell, csak akkor lesz stabil és bírja ki a földrengéseket.

71 A mangalicatenyésztés paradoxona és a dogmatizmus veszélyei: Sok szakember azt tanítja, hogy a génmegőrzést el kell különíteni az árutermeléstől, a tisztavérű hízót és húst a keresztezettől, a háztáji termelést a nagyüzemitől. Ezeket együtt csinálni nagyon veszélyes a fajtára nézve Ezzel szemben a tipikus mangalicatenyésztő tart 50 tisztavérű mangalica kocát és a hozzá járó kanokkal génmegőriz, de a hízói 70 %-a keresztezettek, vág otthon is sertést és gyárt terméket a régiós piacokra is, de ad is le állatot a nagy integrátornak is. És ez jól működik már 20 éve Szabályozni kell, nem tiltani, mert eddig minden dogmatikus beavatkozás éppen hogy nem segítette, hanem nehezítette a génmegőrzést

72 Helyzet és Jövőkép: Nem alternatíva, hanem kiegészítő sertéstenyésztési ág. Integrált termelésre és szakmaiságra van szükség és a nemzetközi jogszabályok és piaci környezet gyors elfogadása létfontosságú. A K+F tevékenység létfontosságú, hiszen a fajta kutatása 60 évvel ezelőtt leállt, most éledezik ismét. Csak a piac által biztosan lekötött mennyiségeket szabad előállítani, mert az állam csak kis létszámú génbankokat tart fenn, a fölös mennyiségeket piacosítani kell. Mindig a piac által igényelt minőséget kell termelni, ha kell azonnal rugalmasan váltani. mély szakmai ismeretek és piaci szemlélet együtt szükséges. A mangalica több mint egy sertés, egy szimbólum: aki termékeit vásárolja, az a magyar állattenyésztés prémium ágazatát teremti újjá.

73 Miért kell ez nekünk? A mangalica a sertéstenyésztés zászlóvivője, prémium ágazata. Általa érhetjük el a legfontosabb célt: Magyarországon az elmúlt 20 évben a sertéstenyésztés és a belőle készített termékek háttérbe szorultak miközben Magyarország továbbra is jó sertéstartó adottságokkal rendelkezik. A mangalica hús segítségével rehabilitálhatjuk a ma mellőzött, sőt támadott és ellenségként kezelt sertést és sertéshúst (általában a vörös húsokat). A mangalica termékek végre kiutat mutathatnak, visszaszerezhetjük a kezdeményezést a növényolaj és gyarmatáru lobbyval folytatott piaci küzdelemben. Be akarjuk bizonyítani, hogy a sertéshús nem ártalmas, sőt bizonyos körülmények, beltartalom és mértékletesség mellett hasznos eleme a táplálékpiramisnak. Ez ma nem csak mangalicás, és nem csak magyar sertéses probléma. Ha nekünk sikerül először kitörnünk a recesszióból, akkor az egész világ sertéstenyésztése és húsipara ismét a magyar mezőgazdászokra, húsiparosokra figyel, és termékeit ismét a legdrágábban fogja venni. Csakúgy mint 100 évvel ezelőtt: a mangalica és a legnevesebb magyar húsipari márkák lesznek az etalon a világban

74 A mangalica példát mutathat A mangalica is sertés, ő is a vidék része. A kicsiben kifejlesztett technikákat, stratégiákat át lehet venni a hússertés tenyésztésben is. A fajta alkalmas az útkeresésre, akár a nemzetközi trendektől eltérő módszerek kipróbálására (mélyalmos sertéshízlalás)

75 Teendők: Meg kell menteni a még fellehető magyar hússertés tenyész állományokat, és a magyar röghatást kihasználva szárazáru és sonka alapanyagnak megfelelő tőkesertés hizlalási programot indítani. (ez benne van a Sertésstratégiában is). Ez a tevékenység azonban csakis kizárólag a potenciális bel és külföldi vevők, szárazáru gyárak, és kereskedők igényeinek figyelembevételével, velük összhangban történhet. A sonka és szárazáru fogyasztását propagálni, trendivé kell tenni, ez nagy részben közösségi marketing feladat. Építeni kell az városi lakosság körében megjelenő, eredeti, hagyományos dolgokat kereső igényre, azt erősíteni kell. A rendszert azonban nem a szántóföldtől az asztalig, hanem éppen fordítva, az asztaltól a szántóföldig kell kiépíteni. Pontosabban a fogyasztótól a gazdáig

76 Van egy álmom Amikor egy modern 21. századi magyar falut elképzelek, akkor látok a falu határában működő egy-két ezer hízós nagyüzemet (és a magyar vidék jólétéért felelősséget érző tőkés tulajdonosaikat), amelyek professzionálisan termelik az elsőáras tömegárut a magyar és nemzetközi élelmiszerkereskedelmi láncoknak, hisz a tömegigény kielégítése, a napi betevő, az olcsó fehérjeforrás előteremtése az ő feladatuk, látok 5-10 közepes pár ezer hízós családi gazdaságot (és a falu elitjét adó agrárvállalkozókat, akik a közösség motorjaként működnek), akik magas minőségű márkás élelmiszerek, sonkák, szárazáruk alapanyagát állítják elő, jelen vannak a regionális piacokon, de integrációkba tömörülve prémium export minőséget is adnak, és látok a faluban sok-sok az előbbi két vállalkozástípusból kikerülő sertést, és azokat főleg saját célra hizlaló, a felesleget helyi piacra vivő gazdálkodó vidéki polgárt. (akik kiegészítik jövedelmüket a sertéstartással és közben figyelnek környezetükre és őrzik a házi sertéstartás hagyományait ) Ez a három tenyésztői kör együttesen tudja a magyar sertést és a belőle készülő magyar hentes árut ismét nemzetközi sikerre vinni

77 Monostori Károly a M.Kir. Állatorvosi Akadémia állattenyésztés tanára - intelmei 1897-ből: De fontos volt a multban és az kell, hogy legyen a jövőben hazánk sertéstenyésztése amiatt is, mert mi magyarok eltérőleg más nemzetektől a sertés termékei nélkül el nem lehetünk.

78 A szakmai fejlődés igényéről Sulyos idők járnak a gazdára mindenképen, aki hát létezésének fenntartásához, helyzete erősítéséhez bár egy porszemmel hozzájárulni csak megkisérli, az gáncsot azt hiszem nem érdemel.

79 Köszönöm a figyelmüket!

Nagy öröm számunkra, hogy az egyesület közhasznú lett 2014. május 23-án.

Nagy öröm számunkra, hogy az egyesület közhasznú lett 2014. május 23-án. 2015. évben végzett feladatok részletes bemutatása Az egyesület tagjai 2015 évben is önkéntes munkavégzésben vettek részt az egyesület rendezvényeiben, a rendezvények, vetélkedők szakmai anyagának összeállításában,

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI JOG 3.

KÖZIGAZGATÁSI JOG 3. KÖZIGAZGATÁSI JOG 3. MAGYAR KÖZIGAZGATÁSI JOG Különös rész..kiadó 2008. 1 KÖZIGAZGATÁSI JOG 3. Különös Rész Szerkesztette: DR. NYITRAI PÉTER TANSZÉKVEZETŐ, EGYETEMI DOCENS Szerzők: DR. CZÉKMANN ZSOLT TANÁRSEGÉD

Részletesebben

PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL. Pályázati információk, események, aktualitások Vállalkozóknak, gazdálkodóknak I. évfolyam 18. szám 2007. december 18.

PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL. Pályázati információk, események, aktualitások Vállalkozóknak, gazdálkodóknak I. évfolyam 18. szám 2007. december 18. AGRÁR-VÁLLALKOZÁSI HITELGARANCIA ALAPÍTVÁNY PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL Pályázati információk, események, aktualitások Vállalkozóknak, gazdálkodóknak I. évfolyam 18. szám 2007. december 18. Áldott, békés karácsonyi

Részletesebben

Csak erős idegzetűeknek! videóleirat

Csak erős idegzetűeknek! videóleirat Csak erős idegzetűeknek! videóleirat 2009. Piroska Gyula Tréning Kft. Minden jog fenntartva. Üdvözlöm Önt, kedves Cégvezető Barátom! Piroska Gyula vagyok,, hogy ne érezze magát egyedül a cégvezető. Nem

Részletesebben

II. kötet: Integrált településfejlesztési stratégia

II. kötet: Integrált településfejlesztési stratégia TAMÁSI INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA II. kötet: Integrált településfejlesztési stratégia Projekt azonosító: DDOP-6.2.1/K-13-2014-0002 Dél-Dunántúli Operatív Program Fenntartható településfejlesztés

Részletesebben

Új sertésteljesítmény-vizsgáló állomás Herceghalomban

Új sertésteljesítmény-vizsgáló állomás Herceghalomban 36 MÁL 2014/4 KIÁLLÍTÁS HÍDLÁS A tenyésztés szolgálatában Új sertésteljesítmény-vizsgáló állomás Herceghalomban 2014. március utolsó napján került sor Herceghalomban a megújult sertésteljesítményvizsgáló

Részletesebben

TOKAJ-HEGYALJA ÖRÖKSÉGTURISZTIKAI KONCEPCIÓJA

TOKAJ-HEGYALJA ÖRÖKSÉGTURISZTIKAI KONCEPCIÓJA TOKAJ-HEGYALJA ÖRÖKSÉGTURISZTIKAI KONCEPCIÓJA Dr. Dankó László a közgazdaságtudomány kandidátusa, tanszékvezető egyetemi docens Miskolci Egyetem Marketing Intézet Nemzetközi Marketing Tanszék A tanulmány

Részletesebben

A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŰLÉS 2015. JÚNIUS 25-I ÜLÉSÉRE

A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŰLÉS 2015. JÚNIUS 25-I ÜLÉSÉRE E LŐTERJESZTÉS A FEJÉR MEGYEI KÖZGYŰLÉS 2015. JÚNIUS 25-I ÜLÉSÉRE 1. IKTATÓSZÁM:33-6/2015. MELLÉKLET: TÁRGY: Tájékoztató a megyei vetőmag-előállítás helyzetéről, jelentőségéről és jövőbeni kihívásairól

Részletesebben

Egy konferencia tapasztalatai

Egy konferencia tapasztalatai Egy konferencia tapasztalatai 2010. november Ferik Tünde MUT Faltagozat Európai Vidékfejlesztési és Falumegújítási Munkaközösség(ARGE ) 22 tagja van Nem uniós szervezet, tagság önkéntes Magyarország kezdetektől

Részletesebben

Agrártámogatási Hírlevél

Agrártámogatási Hírlevél Agrártámogatási Hírlevél 2013. április-május 2013/3. szám Tartalom 1. Egységes kérelem változások... 1 2. Biztosítási díjtámogatás 2013... 2 3. EMVA támogatások határidő változások... 2 4. Erdészeti jogcímek...

Részletesebben

TERÜLETFEJLESZTÉSI STRATÉGIA ÉS OPERATÍV PROGRAM

TERÜLETFEJLESZTÉSI STRATÉGIA ÉS OPERATÍV PROGRAM SZÉKESFEHÉRVÁRI KISTÉRSÉG TERÜLETFEJLESZTÉSI STRATÉGIA ÉS OPERATÍV PROGRAM Készítette: Közép-Pannon Regionális Fejlesztési ZRT Székesfehérvári Regionális Vállalkozásfejlesztési Alapítvány 2008. április

Részletesebben

Regionális gazdaságtan 10. A regionális fejlıdés elméletei. Dr. Bernek Ágnes 2008.

Regionális gazdaságtan 10. A regionális fejlıdés elméletei. Dr. Bernek Ágnes 2008. Regionális gazdaságtan 10. A regionális fejlıdés elméletei Dr. Bernek Ágnes 2008. Regionális fejlıdési elméletek A neoklasszikuson kívül számos elmélet tett kísérletet a regionális gazdaságok növekedésének

Részletesebben

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA

Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.10.16. COM(2013) 703 final Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA az Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alapnak az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság

Részletesebben

A munkaanyag készítıi: Dr. Csatári Bálint, kandidátus, geográfus, intézetigazgató, MTA RKK ATI, Kecskemét

A munkaanyag készítıi: Dr. Csatári Bálint, kandidátus, geográfus, intézetigazgató, MTA RKK ATI, Kecskemét A munkaanyag készítıi: Dr. Csatári Bálint, kandidátus, geográfus, intézetigazgató, MTA RKK ATI, Kecskemét Dr. Lengyel Imre, az MTA Doktora, közgazdász, dékánhelyettes, tanszékvezetı egyetemi tanár, Szegedi

Részletesebben

A mangalica: Múlt, Jelen, Jövő. Olmos és Tóth Kft. Monte Nevado

A mangalica: Múlt, Jelen, Jövő. Olmos és Tóth Kft. Monte Nevado A mangalica: Múlt, Jelen, Jövő A magyar mangalica Mangalica: A magyar sertés 1833 ban József Nádor hoz be 11 sumadia sertést, amivel Kisjenőn kezdi keresztezni a bakonyi és szalontai állományát. 1860-as

Részletesebben

Az atipikus formában szervezhetı munkalehetıségek feltárása és elterjesztésének lehetıségei

Az atipikus formában szervezhetı munkalehetıségek feltárása és elterjesztésének lehetıségei KONSZENZUS BUDAPEST Az atipikus formában szervezhetı munkalehetıségek feltárása és elterjesztésének lehetıségei ATIPIKUS MUNKAHELYEK KIALAKÍTÁSÁNAK MÓDSZERTANI ALAPJAI Készült a TÁMOP 1.3.1 kiemelt projekt

Részletesebben

EuRégiós Marketingstratégia Régión kívüli szakértői lekérdezések. Kutatási jelentés

EuRégiós Marketingstratégia Régión kívüli szakértői lekérdezések. Kutatási jelentés EuRégiós Marketingstratégia Régión kívüli szakértői lekérdezések Kutatási jelentés Szombathely, 2005 EuRégiós Marketingstratégia Régión kívüli szakértői lekérdezések Kutatási jelentés A WESTPA EU régió

Részletesebben

INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIA ÉS FOGLALKOZTATÁSI INNOVÁCIÓK MTA VILÁGGAZDASÁGI K UTATÓINTÉZET NKTH MECENATÚRA PÁLYÁZAT SZANYI MIKLÓS

INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIA ÉS FOGLALKOZTATÁSI INNOVÁCIÓK MTA VILÁGGAZDASÁGI K UTATÓINTÉZET NKTH MECENATÚRA PÁLYÁZAT SZANYI MIKLÓS MTA VILÁGGAZDASÁGI K UTATÓINTÉZET Technológiai fejlődés és új tudományos eredmények NKTH MECENATÚRA PÁLYÁZAT Ismeretterjesztő cikksorozat SZANYI MIKLÓS INFORMÁCIÓTECHNOLÓGIA ÉS FOGLALKOZTATÁSI INNOVÁCIÓK

Részletesebben

GYULA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA GYULA VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2008. MÁJUS. Dr. Perjési Klára polgármester

GYULA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA GYULA VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2008. MÁJUS. Dr. Perjési Klára polgármester GYULA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA GYULA VÁROS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2008. MÁJUS.. Dr. Perjési Klára polgármester 1 TARTALOM 1. BEVEZETÉS B EVEZETÉS.........4 1.1. Az integrált városfejlesztési

Részletesebben

Az őrültek helye a 21. századi magyar társadalomban

Az őrültek helye a 21. századi magyar társadalomban Az őrültek helye a 21. századi magyar társadalomban Ez a címe annak a kutatási programnak, amely az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpontban, Légmán Anna szociológus vezetésével mutatja be, hogyan jelennek

Részletesebben

Szubjektív feszültség és munkastressz a házasok életében Összehasonlítás Európa 24 országában

Szubjektív feszültség és munkastressz a házasok életében Összehasonlítás Európa 24 országában Utasi Ágnes: Szubjektív feszültség és munkastressz a házasok életében Szubjektív feszültség és munkastressz a házasok életében Összehasonlítás Európa 24 országában Utasi Ágnes 1. Bevezetı A rendszeres

Részletesebben

Projektbeszámoló. Közel az olvasóhoz és a művelődő közösségekhez. Nagyvárosi könyvtári szolgáltatás és közösség fejlesztés pilot projekt 2013 2014.

Projektbeszámoló. Közel az olvasóhoz és a művelődő közösségekhez. Nagyvárosi könyvtári szolgáltatás és közösség fejlesztés pilot projekt 2013 2014. Projektbeszámoló Közel az olvasóhoz és a művelődő közösségekhez Nagyvárosi könyvtári szolgáltatás és közösség fejlesztés pilot projekt 2013 2014. MEGVALÓSÍTÓ: MÉLIUSZ JUHÁSZ PÉTER KÖNYVTÁR, DEBRECEN FINANSZÍROZÓ

Részletesebben

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2010. december 16-i ülésére

Előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2010. december 16-i ülésére Tárgy: Békés Város Önkormányzatának 2011. évi költségvetési koncepciója Előkészítette: Tárnok Lászlóné jegyző Véleményező bizottság: valamennyi bizottság Sorszám: III/1. Döntéshozatal módja: Minősített

Részletesebben

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei. CÉH-IPARTESTÜLET-SZÖVETKEZET. Társadalmi és munkaszervezési változások az endrődi lábbelikészítő iparban

Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei. CÉH-IPARTESTÜLET-SZÖVETKEZET. Társadalmi és munkaszervezési változások az endrődi lábbelikészítő iparban Egyetemi doktori (PhD) értekezés tézisei CÉH-IPARTESTÜLET-SZÖVETKEZET. Társadalmi és munkaszervezési változások az endrődi lábbelikészítő iparban Szonda István Témavezető: Dr. Ujváry Zoltán DEBRECENI EGYETEM

Részletesebben

Korszerű szénerőművek helyzete a világban

Korszerű szénerőművek helyzete a világban Korszerű szénerőművek helyzete a világban Az Energetikai Szakkollégium Bánki Donát emlékfélévének negyedik előadásán az érdeklődők a szénalapú energiatermelés világban elfoglalt helyéről, napjaink és a

Részletesebben

Az ipari parkok megjelenése

Az ipari parkok megjelenése Az ipari parkok megjelenése Tartalomjegyzék: 1. Bevezetés 4 2. Logisztika 5 2.1 A logisztika fogalma és rövid története 5 2.2 A logisztika feladata 6 2.3 A logisztika céljai 6 2.4 A logisztika legfıbb

Részletesebben

ÜZLETSZABÁLYZAT. Alföldvíz Zrt.

ÜZLETSZABÁLYZAT. Alföldvíz Zrt. ÜZLETSZABÁLYZAT Alföldvíz Zrt. Tartalomjegyzék I. célja, hatálya, a Víziközmű-szolgáltató adatai, a tevékenység bemutatása... 7 I.1. A szabályozás célja... 7 I.2. Az üzletszabályzat hatálya... 7 I.3. A

Részletesebben

2008. évi szöveges beszámoló 1/43. Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal PIR-törzsszáma: 598349000

2008. évi szöveges beszámoló 1/43. Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal PIR-törzsszáma: 598349000 2008. évi szöveges beszámoló 1/43 I. Feladatkör, szakmai tevékenység Intézmény neve: Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal PIR-törzsszáma: 598349000 Honlap: www.mgszh.gov.hu A Mezőgazdasági Szakigazgatási

Részletesebben

28/2004. (III. 10.) FVM rendelet. a természetes édesítőszerek termékpályáinak szabályozásához kapcsolódó egyes kérdésekről

28/2004. (III. 10.) FVM rendelet. a természetes édesítőszerek termékpályáinak szabályozásához kapcsolódó egyes kérdésekről 28/2004. (III. 10.) FVM rendelet a természetes édesítőszerek termékpályáinak szabályozásához kapcsolódó egyes kérdésekről Az agrárpiaci rendtartásról szóló 2003. évi XVI. törvény 32. -ának (1) bekezdés

Részletesebben

GAZDASÁGELEMZÉS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A FA- ÉS

GAZDASÁGELEMZÉS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A FA- ÉS MILEI OLGA GAZDASÁGELEMZÉS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A FA- ÉS BÚTORIPAR HELYZETÉRE 2012. JANUÁR-SZEPTEMBER FAIPARI BÚTORIPARI ERDÉSZETI ÁGAZATI PÁRBESZÉD BIZOTTSÁG RÉSZÉRE BUDAPEST, 2012. DECEMBER GAZDASÁGELEMZÉS

Részletesebben

Termékdifferenciálás. Modellek. Helyettesíthetıség és verseny. 13.elıadás: Monopolisztikus verseny és monopolista viselkedés

Termékdifferenciálás. Modellek. Helyettesíthetıség és verseny. 13.elıadás: Monopolisztikus verseny és monopolista viselkedés 1 /8 13.elıadás: Monopolisztikus verseny és monopolista viselkedés Termékdifferenciálás A termékek azért differenciáltak, mert a fogyasztók úgy gondolják, hogy különböznek egymástól A fogyasztónak mindig

Részletesebben

Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar. Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás.

Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar. Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás. JELLEGZETES ÜZEMFENNTARTÁS-TECHNOLÓGIAI ELJÁRÁSOK 4.06 Javításhelyes szerelés 1 Dr. Göndöcs Balázs, BME Közlekedésmérnöki Kar Tárgyszavak: szerelés; javíthatóság; cserélhetőség; karbantartás. A mai termékek

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.1.22. COM(2014) 21 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK Energiaárak

Részletesebben

SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. Üzleti terv. 2012. év

SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. Üzleti terv. 2012. év SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. Üzleti terv 2012. év I. Összefoglaló a 2012. év üzleti tervéről Társaság neve: SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. Székhelye: 6728 Szeged, Fonógyári út 24. Telephelye:

Részletesebben

KÜLÖNLEGES GAZDASÁGI TÉRSÉGEK. AZ IPARI VÁMSZABADTERÜLETEK TÉRSÉGFEJLESZTŐ SZEREPE MAGYARORSZÁGON

KÜLÖNLEGES GAZDASÁGI TÉRSÉGEK. AZ IPARI VÁMSZABADTERÜLETEK TÉRSÉGFEJLESZTŐ SZEREPE MAGYARORSZÁGON KÜLÖNLEGES GAZDASÁGI TÉRSÉGEK. AZ IPARI VÁMSZABADTERÜLETEK TÉRSÉGFEJLESZTŐ SZEREPE MAGYARORSZÁGON BODNÁR DÉNES TAMÁS 1 A tanulmány az elkészítendő doktori disszertáció egy részhalmazát (kivonatát) kísérli

Részletesebben

Alapvető megfontolások adalékanyagok alkalmazása során

Alapvető megfontolások adalékanyagok alkalmazása során Alapvető megfontolások adalékanyagok alkalmazása során A korszerű kenőanyagok fejlődése és helyes alkalmazásuk jelentős gazdasági kihatással jár. A feladathoz optimálisan kiválasztott kenőanyagok az energia-megtakarítás,

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. ÁPRILIS 26-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. ÁPRILIS 26-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2012. ÁPRILIS 26-I ÜLÉSÉRE 5. IKTATÓSZÁM: 2-5/2012. MELLÉKLET: TÁRGY: Tájékoztató a 2011. évi mezıgazdasági és vidékfejlesztési támogatások alakulásáról ELİTERJESZTİ:

Részletesebben

Magyar Turizmus Zrt. - Marketingstratégia 2015-2017

Magyar Turizmus Zrt. - Marketingstratégia 2015-2017 Magyar Turizmus Zrt. - Marketingstratégia 2015-2017 Társasági jövőkép és küldetés Mára a turizmus a magyar gazdaság húzóágazatává vált, fejlődése negyedik éve töretlen. Az ágazat nemzetgazdasági jelentőségét

Részletesebben

Vidékfejlesztési Program 2014-2020

Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Kis Miklós Zsolt Agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár Miniszterelnökség Lébény, 2015. október 20. Az agrár-vidékfejlesztési támogatások új rendszere (alkalmazva

Részletesebben

Q2 2011. Manpower. Munkaerőpiaci Előrejelzés Magyarország. Manpower kutatási jelentés

Q2 2011. Manpower. Munkaerőpiaci Előrejelzés Magyarország. Manpower kutatási jelentés Manpower Q2 211 Munkaerőpiaci Előrejelzés Magyarország Manpower kutatási jelentés Manpower Munkaerőpiaci Előrejelzés Magyarország Tartalom Q2/11 Magyarországi Munkaerőpiaci Előrejelzés 1 Területi összehasonlítás

Részletesebben

KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA KÖZSZOLGÁLTATÁSOK SZERVEZÉSE ÉS IGAZGATÁSA

KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA KÖZSZOLGÁLTATÁSOK SZERVEZÉSE ÉS IGAZGATÁSA KÖZIGAZGATÁSI SZAKVIZSGA KÖZSZOLGÁLTATÁSOK SZERVEZÉSE ÉS IGAZGATÁSA Budapest, 2007. KORMÁNYZATI SZEMÉLYÜGYI SZOLGÁLTATÓ ÉS KÖZIGAZGATÁSI KÉPZÉSI KÖZPONT Szerző 1. fejezet, 2. fejezet 1. pont, 5. fejezet

Részletesebben

DOKTORANDUSZOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE ALAPSZABÁLY

DOKTORANDUSZOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE ALAPSZABÁLY DOKTORANDUSZOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE ALAPSZABÁLY 1 A Doktoranduszok Országos Szövetsége a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény (továbbiakban: Nftv.) 63. (2) bekezdése értelmében a felsőoktatási

Részletesebben

Richter Témapályázat 2016 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

Richter Témapályázat 2016 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Richter Témapályázat 2016 PÁLYÁZATI FELHÍVÁS A Richter Gedeon Nyrt. (a továbbiakban: Társaság vagy kiíró) kétfordulós pályázati felhívást tesz közzé, már megkezdett és korai eredményeket is felmutatni

Részletesebben

A borpiac közös szervezésének reformja

A borpiac közös szervezésének reformja A borpiac közös szervezésének reformja A Bizottság által elfogadott, a Tanács és az Európai Parlament elé terjesztett rendelettervezet 2007/07/04 A fenntarthatóság három eleme A borágazat fenntarthatósága

Részletesebben

A Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt.

A Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. A Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt. KÖZÉPTÁVÚ STRATÉGIÁJA 2016 2018. Pápa, 2015. szeptember 08. Tartalomjegyzék I. A társaság bemutatása... 3 II. A társaság stratégiai céljai... 3 III. Társaság helyzetének

Részletesebben

A SZEKSZÁRD-TOLNAI KISTÉRSÉG KULTURÁLIS ÉS KÖZMŐVELİDÉSI STRATÉGIÁJA ÉS RÖVIDTÁVÚ OPERATÍV PROGRAMJA

A SZEKSZÁRD-TOLNAI KISTÉRSÉG KULTURÁLIS ÉS KÖZMŐVELİDÉSI STRATÉGIÁJA ÉS RÖVIDTÁVÚ OPERATÍV PROGRAMJA KULTURÁLIS ÉS KÖZMŐVELİDÉSI STRATÉGIÁJA ÉS RÖVIDTÁVÚ OPERATÍV PROGRAMJA Munkaanyag 2010. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS...2 HELYZETELEMZÉS...3 A KISTÉRSÉG KÖZMŐVELİDÉSI HELYZETE...10 SWOT elemzés...18 Problémafeltárás...20

Részletesebben

Stratégiai menedzsment

Stratégiai menedzsment Fülöp Gyula Stratégiai menedzsment Elmélet és gyakorlat Perfekt Kiadó Tartalom Bevezetés... 9 1. A stratégia lényege, stratégiai alapfogalmak... 11 1.1. Katonai gyökerek... 11 1.2. Stratégia az üzleti

Részletesebben

BIZONYTALAN NÖVEKEDÉSI KILÁTÁSOK, TOVÁBBRA IS JELENTŐS NEMZETKÖZI ÉS HAZAI KOCKÁZATOK

BIZONYTALAN NÖVEKEDÉSI KILÁTÁSOK, TOVÁBBRA IS JELENTŐS NEMZETKÖZI ÉS HAZAI KOCKÁZATOK BIZONYTALAN NÖVEKEDÉSI KILÁTÁSOK, TOVÁBBRA IS JELENTŐS NEMZETKÖZI ÉS HAZAI KOCKÁZATOK MFB Makrogazdasági Elemzések XXIV. Lezárva: 2009. december 7. MFB Zrt. Készítette: Prof. Gál Péter, az MFB Zrt. vezető

Részletesebben

Az agrárágazat aktuális kérdései

Az agrárágazat aktuális kérdései Az agrárágazat aktuális kérdései Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár Földművelésügyi Minisztérium Hévíz, 2016. január 15. Helyzetkép 2013. 2014. 2015. 2015. 2015. 2015. I. II. III. I-III.

Részletesebben

Az Őriszentpéteri Kistérség Területfejlesztési Koncepciója és Programja. II. Stratégiai program

Az Őriszentpéteri Kistérség Területfejlesztési Koncepciója és Programja. II. Stratégiai program Az Őriszentpéteri Kistérség Területfejlesztési Koncepciója és Programja II. Stratégiai program Natúrpark Térségfejlesztési Kht. 2002. 1 I.1. Az Őriszentpéteri Kistérség jövőképe. Az őrségi kistérség több

Részletesebben

Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Alapvető szolgáltatások és a falvak megújítása a vidéki térségekben

Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Alapvető szolgáltatások és a falvak megújítása a vidéki térségekben Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Alapvető szolgáltatások és a falvak megújítása a vidéki térségekben Lantos Gergely főosztályvezető-helyettes Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztéséért Felelős Államtitkárság

Részletesebben

A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TURISZTIKAI HELYZETKÉPE ÉS FEJLESZTÉSI FELADATAI

A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TURISZTIKAI HELYZETKÉPE ÉS FEJLESZTÉSI FELADATAI A NYUGAT-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ TURISZTIKAI HELYZETKÉPE ÉS FEJLESZTÉSI FELADATAI VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ (első munkaváltozat) Készült a Magyar Tudományos Akadémia RKK felkérésére Győr, 2004. Dr. Fekete Mátyás egyetemi

Részletesebben

Munkaanyag a társadalmi egyeztetéshez!

Munkaanyag a társadalmi egyeztetéshez! A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA HUMÁN INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM 2007-2013 Munkaanyag a társadalmi egyeztetéshez! HIOP 1.3. 2006. március 17. Fájl neve: HIOP 1.3. 060317 Oldalszám összesen: 49 oldal

Részletesebben

A Dévaványa Város Képviselő-testületének 2012.03.29.-ei ülésére. Beszámoló a Szociális Földprogram működéséről

A Dévaványa Város Képviselő-testületének 2012.03.29.-ei ülésére. Beszámoló a Szociális Földprogram működéséről E L Ő T E R J E S Z T É S A Dévaványa Város Képviselő-testületének 2012.03.29.-ei ülésére. Beszámoló a Szociális Földprogram működéséről Tisztelt Képviselő-testület! Dévaványa Városi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

A civilek szerepe a barnamezős területeken. Adalékok a miskolci revitalizációs stratégia kialakításához

A civilek szerepe a barnamezős területeken. Adalékok a miskolci revitalizációs stratégia kialakításához A civilek szerepe a barnamezős területeken. Adalékok a miskolci revitalizációs stratégia kialakításához DABASI HALÁSZ Zsuzsanna Miskolci Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, Miskolc hrdabasi@uni-miskolc.hu

Részletesebben

SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI NAPKÖZI

SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI NAPKÖZI A 212/2012.(VIII.30.) határozat melléklete SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA Esélyegyenlıségi programja Készítette: Székelyné Drahos Mária óvodavezetı A Sajószentpéteri Központi Napközi Otthonos

Részletesebben

Vezérigazgatói köszöntô

Vezérigazgatói köszöntô Tartalomjegyzék Vezérigazgatói köszöntő 2 A társaság vezető testületei 4 Az Igazgatóság jelentése 6 Általános gazdasági helyzet 6 A hazai biztosítási piac jellemzői 8 A Generali-Providencia teljesítménye

Részletesebben

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok)

(Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) 2004.11.20. L 345/1 I (Kötelezően közzéteendő jogi aktusok) A BIZOTTSÁG 1973/2004/EK RENDELETE (2004. október 29.) az 1782/2003/EK tanácsi rendelet IV. és IVa. címeiben meghatározott támogatási rendszereket,

Részletesebben

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szarvasmarhakihelyezési

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szarvasmarhakihelyezési ŐRSÉGI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG 9941-Őriszentpéter, Siska szer 26/a. Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szarvasmarhakihelyezési programja Összeállította: Dr. Markovics Tibor, igazgató Pál Éva, gazdasági

Részletesebben

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének. Hírlevele. Nemzetközi hírek

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének. Hírlevele. Nemzetközi hírek Gödöllő, 2012. augusztus 10. 1. Évfolyam; 2. szám A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének Hírlevele Világpiaci és európai kitekintő A világ mezőgépgyártása 80 milliárd EURO Nemzetközi

Részletesebben

Szécsény Város Önkormányzata. A település bemutatása. Nógrád megye leghangulatosabb határmenti kisvárosa

Szécsény Város Önkormányzata. A település bemutatása. Nógrád megye leghangulatosabb határmenti kisvárosa Szécsény Város Önkormányzata A település bemutatása Nógrád megye leghangulatosabb határmenti kisvárosa 2 A TELEPÜLÉS TÖRTÉNETE AZ İSKORTÓL NAPJAINKIG Az Ipoly völgye, különösen annak Szécsény körüli része

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK (A ikonra kattintva visszatérhet a tartalomjegyzékhez!) Bevezetés... 4 Fogalmak... 5 BÜHG nyilvántartás... 9

TARTALOMJEGYZÉK (A ikonra kattintva visszatérhet a tartalomjegyzékhez!) Bevezetés... 4 Fogalmak... 5 BÜHG nyilvántartás... 9 BÜHG TÁJÉKOZTATÓ TARTALOMJEGYZÉK (A ikonra kattintva visszatérhet a tartalomjegyzékhez!) Bevezetés... 4 Fogalmak... 5 BÜHG nyilvántartás... 9 BÜHG nyilvántartásba vételre és a BÜHG nyilvántartásba vétel

Részletesebben

Agribusiness modellek a fejlődő és fejlett országokban Hálózatok és klaszter alapú fejlődés

Agribusiness modellek a fejlődő és fejlett országokban Hálózatok és klaszter alapú fejlődés Lukovics Miklós Savanya Péter (szerk.) 2013:Új hangsúlyok a területi fejlődésben. JATEPress, Szeged, 131-153. o. Agribusiness modellek a fejlődő és fejlett országokban Hálózatok és klaszter alapú fejlődés

Részletesebben

A felnőttképzés szerepe Hajdú-Bihar megye szakképzésében

A felnőttképzés szerepe Hajdú-Bihar megye szakképzésében A felnőttképzés szerepe Hajdú-Bihar megye szakképzésében (Kiegészítés Hajdú-Bihar megye szakképzés-fejlesztési 2013-2020 koncepciójához) Készült: 2014. 11. 25. Készítette: Dr. Erdei Gábor Dr. Teperics

Részletesebben

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Fodor Rita Előterjesztő: Hegedűs Ferenc

Részletesebben

A MÓRAHALMI FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS HÁZA

A MÓRAHALMI FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS HÁZA A MÓRAHALMI FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS HÁZA A mórahalmi Fenntartható Fejlődés Háza Pályázati azonosító: KEOP-6.2.0/B-2008-0007 Projekt gazda: Mórahalom Városi Önkormányzat A fenntartható életmódot és az ehhez

Részletesebben

Modern piacelmélet. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. Tárgyfelelős neve Modern piacelmélet Vertikális stratégiák. Vertikális stratégiák

Modern piacelmélet. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. Tárgyfelelős neve Modern piacelmélet Vertikális stratégiák. Vertikális stratégiák Modern piacelmélet ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Tárgyfelelős neve Modern piacelmélet Vertikális stratégiák ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Készítette: Hidi János Vertikális stratégiák

Részletesebben

A munka- és tűzvédelem társadalmasítása

A munka- és tűzvédelem társadalmasítása A munka- és tűzvédelem társadalmasítása Az élet egyre több területén válik aktuálissá a társadalmasítás. Egyre több embert vonunk be a társadalmi tulajdon védelmének különböző formáiba, hogy termelt értékeink

Részletesebben

INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA NAGYKŐRÖS

INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA NAGYKŐRÖS INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA NAGYKŐRÖS 2008. április. Módosítva: 2009. május. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 4 2. ÖSSZEFOGLALÓ... 6 3. NAGYKŐRÖS SZEREPÉNEK MEGHATÁROZÁSA A TELEPÜLÉSHÁLÓZATBAN...

Részletesebben

K I V O N A T. A Tolna Megyei Közgyűlés 13/2013. (II. 15.) közgyűlési határozata a Tolna Megyei Területfejlesztési Koncepció tárgyában:

K I V O N A T. A Tolna Megyei Közgyűlés 13/2013. (II. 15.) közgyűlési határozata a Tolna Megyei Területfejlesztési Koncepció tárgyában: Szám: 2/2013. K I V O N A T a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2013. február 15-i ülésének jegyzőkönyvéből A Tolna Megyei Közgyűlés 13/2013. (II. 15.) közgyűlési határozata a Tolna Megyei Területfejlesztési

Részletesebben

Mezıgazdaság, élelmiszer, természeti erıforrások, klíma és zöldenergia kutatás-fejlesztési kulcsterületek a magyar soros elnökség ideje alatt

Mezıgazdaság, élelmiszer, természeti erıforrások, klíma és zöldenergia kutatás-fejlesztési kulcsterületek a magyar soros elnökség ideje alatt Mezıgazdaság, élelmiszer, természeti erıforrások, klíma és zöldenergia kutatás-fejlesztési kulcsterületek a magyar soros elnökség ideje alatt c. tanulmány a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH)

Részletesebben

Olcsva Község Önkormányzatának Települési Esélyegyenlőségi Programja 2013-2018

Olcsva Község Önkormányzatának Települési Esélyegyenlőségi Programja 2013-2018 Olcsva Község Önkormányzatának Települési Esélyegyenlőségi Programja 2013-2018 Készítette: Olcsva Község Önkormányzata Felülvizsgálat: 2015. szeptember 1 Tartalom Bevezetés...3 1. Jogszabályi háttér bemutatása...4

Részletesebben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB 1940/2014. számú ügyben

Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB 1940/2014. számú ügyben Az alapvető jogok biztosának Jelentése az AJB 1940/2014. számú ügyben Az eljárás megindítása, előzmények Sajtóhírekből értesültem arról, hogy az értelmi fogyatékos gyerekek előkészítő szakiskolai képzése

Részletesebben

Beszámoló. Tájékoztató a Dévaványa Város Képviselő-testülete részére a Napközi Konyha működéséről

Beszámoló. Tájékoztató a Dévaványa Város Képviselő-testülete részére a Napközi Konyha működéséről Beszámoló Tájékoztató a Dévaványa Város Képviselő-testülete részére a Napközi Konyha működéséről -1-1996 augusztusában alakult meg a Váradi Étkeztetési BT a dévaványai közétkeztetési feladatok ellátására,

Részletesebben

Települési Önellátó Rendszer

Települési Önellátó Rendszer Települési Önellátó Rendszer Üzleti és pénzügyi terv Szeged, 2003. július 28. Készítette: dr. Halász József jogász, számítástechnikai szakrevizor, rendszerszervező, számítógép programozó Tartalomjegyzék

Részletesebben

A Mezıgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 118/2009 (IX.24.) számú KÖZLEMÉNYE

A Mezıgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 118/2009 (IX.24.) számú KÖZLEMÉNYE A Mezıgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal 118/2009 (IX.24.) számú KÖZLEMÉNYE A fiatal mezıgazdasági termelık indulásához a 2009. évtıl nyújtandó támogatások részletes feltételeirıl A Mezıgazdasági és

Részletesebben

A TANÁCS 479/2008/EK RENDELETE

A TANÁCS 479/2008/EK RENDELETE 2008.6.6. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 148/1 I (Az EK-Szerződés/Euratom-Szerződés alapján elfogadott jogi aktusok, amelyek közzététele kötelező) RENDELETEK A TANÁCS 479/2008/EK RENDELETE (2008.

Részletesebben

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS FENNTARTHATÓ ENERGIA AKCIÓTERVE

KISÚJSZÁLLÁS VÁROS FENNTARTHATÓ ENERGIA AKCIÓTERVE 2016 március KISÚJSZÁLLÁS VÁROS FENNTARTHATÓ ENERGIA AKCIÓTERVE Szerző: Kray Zsuzsanna Szakmai vezető: Sáfián Fanni ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ IMPRESSZUM Kisújszállás város

Részletesebben

A FONTOSABB HAZAI TERMÉKPÁLYÁK ÁRALKUINAK JELLEMZ I VARGA TIBOR TUNYOGINÉ NECHAY VERONIKA KEMÉNY GÁBOR

A FONTOSABB HAZAI TERMÉKPÁLYÁK ÁRALKUINAK JELLEMZ I VARGA TIBOR TUNYOGINÉ NECHAY VERONIKA KEMÉNY GÁBOR A FONTOSABB HAZAI TERMÉKPÁLYÁK ÁRALKUINAK JELLEMZ I VARGA TIBOR TUNYOGINÉ NECHAY VERONIKA KEMÉNY GÁBOR Kulcsszavak: árcentrum, ártranszmisszió, értékesítési csatorna, kointegráció, termékpálya, piaci er.

Részletesebben

Htársadalmi környezet feszültségei és terhei gyakran

Htársadalmi környezet feszültségei és terhei gyakran EZREDFORDULÓ * m m. TflnuLmánvDK LOSONCZI AGNES / UTAK ES KORLATOK HZ EGES2SEGUGYBER Az egészségügy a jelentkező gazdasági, politikai, erkölcsi válságoknak szinte gyűjtőterepe. Itt sűrűsödnek azok a társadalmi

Részletesebben

2.1. A 2010. évben megvalósult főbb turisztikai fejlesztések Hévízen

2.1. A 2010. évben megvalósult főbb turisztikai fejlesztések Hévízen 1. A turizmus általános helyzet a 2010. évben Európában 2010 első felében nőtt a vendégéjszakák száma, és az elemzők szerint ez a növekedés a harmadik negyedévben is folytatódik. Eddig a pozitív változásokból

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. a tömegtermelés vásárlói igényekhez való igazításához. Legjobb Gyakorlatok. Union Regionale delle Camere di Commercio del Veneto

ÚTMUTATÓ. a tömegtermelés vásárlói igényekhez való igazításához. Legjobb Gyakorlatok. Union Regionale delle Camere di Commercio del Veneto ÚTMUTATÓ a tömegtermelés vásárlói igényekhez való igazításához Legjobb Gyakorlatok Union Regionale delle Camere di Commercio del Veneto A Dél-alföldi Regionális Munkaügyi Központ kiadványa 2007 Minden

Részletesebben

Stratégiai tervezés a szociális munkában

Stratégiai tervezés a szociális munkában Stratégiai tervezés a szociális munkában 1 2 Kőnig Éva (szerk.) Stratégiai tervezés a szociális munkában Debrecen, 2011 3 A kiadvány a Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszéke, valamint

Részletesebben

SÁRVÁR VÁROS ÉS KISTÉRSÉGE TERÜLETFEJLESZTÉSI TÁRSULÁS TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAM STRATÉGIAI ÉS OPERATÍV PROGRAM

SÁRVÁR VÁROS ÉS KISTÉRSÉGE TERÜLETFEJLESZTÉSI TÁRSULÁS TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAM STRATÉGIAI ÉS OPERATÍV PROGRAM SÁRVÁR VÁROS ÉS KISTÉRSÉGE TERÜLETFEJLESZTÉSI TÁRSULÁS TERÜLETFEJLESZTÉSI PROGRAM STRATÉGIAI ÉS OPERATÍV PROGRAM 2002 2 Tartalom Bevezetés I. A Sárvári Kistérség területfejlesztési ja II. A Sárvári Kistérség

Részletesebben

Általános tájékoztatás az új nitrátérzékeny területeken elvárt kötelezettségekről, valamint a trágyatárolásra vonatkozó előírásokról, határidőkről

Általános tájékoztatás az új nitrátérzékeny területeken elvárt kötelezettségekről, valamint a trágyatárolásra vonatkozó előírásokról, határidőkről Általános tájékoztatás az új nitrátérzékeny területeken elvárt kötelezettségekről, valamint a trágyatárolásra vonatkozó előírásokról, határidőkről EU jogszabálya Tanács 1991. december12-i 91/676/EGK irányelve

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A LEADER Helyi Vidékfejlesztési Stratégia 2013.évi felülvizsgálatához

ÚTMUTATÓ A LEADER Helyi Vidékfejlesztési Stratégia 2013.évi felülvizsgálatához ÚTMUTATÓ A LEADER Helyi Vidékfejlesztési Stratégia 2013.évi felülvizsgálatához VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM 2013. MÁRCIUS TARTALOM 1. Bevezető 2. A HVS célja és szükségszerűsége 2. A HACS szerepe a döntéshozatalban

Részletesebben

Székely Sándornak, első nótáriusuknak köszönhetik:

Székely Sándornak, első nótáriusuknak köszönhetik: A DOHÁNY A FALU ÉLETÉBEN A telepesek a dohány művelésének, gondozásának jól bevált módszerét hozták magukkal. A legtöbb temesközi faluból, ahonnan érkeztek, a növény termesztési technológiájának kipróbált

Részletesebben

A Vianni Kft.-ről Módosítás: 2012. június 03. vasárnap, 17:11

A Vianni Kft.-ről Módosítás: 2012. június 03. vasárnap, 17:11 Vegyiáru Nagykereskedés Menni... Venni... Vinni...: Vianni Köszöntjük a A Vianni Kft. - a Vianni,- HiperAktív,- VianniABC- és Limit Üzletláncok üzemeltetőjének weboldalán! Háztartási Vegyiáru Nagykereskedés

Részletesebben

Agrártámogatási Hírlevél

Agrártámogatási Hírlevél Agrártámogatási Hírlevél 2016. március 2016/3. szám Tartalom 1. Kisgazdaságok fejlesztése... 1 2. Állattartó telepek korszerűsítése... 2 3. Baromfitartó telepek korszerűsítése... 3 4. Szarvasmarhatartó

Részletesebben

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZAT SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA (Tervezet) A szakképzés-fejlesztési koncepció megalkotásának szükségessége 1) A munkaerı-piac igényeihez való alkalmazkodás

Részletesebben

ABA INTELLIGENS VÁROSSÁ VÁLÁSÁNAK STRATÉGIÁJA ÉS OPERATÍV PROGRAMJA (első változat)

ABA INTELLIGENS VÁROSSÁ VÁLÁSÁNAK STRATÉGIÁJA ÉS OPERATÍV PROGRAMJA (első változat) ABA INTELLIGENS VÁROSSÁ VÁLÁSÁNAK STRATÉGIÁJA ÉS OPERATÍV PROGRAMJA (első változat) Készítette: Stratégiakutató Intézet Kht. Ugrin Emese témavezető, szerkesztő Bese Ferenc településfejlesztő, Brunczel

Részletesebben

Szegény gazdagok és gazdag szegények ( Vizsgálódások a személyi jövedelmek körében)

Szegény gazdagok és gazdag szegények ( Vizsgálódások a személyi jövedelmek körében) Közgazdasági Szemle, XXXI.évf.1984.6.sz. (664-678.l.) Szegény gazdagok és gazdag szegények ( Vizsgálódások a személyi jövedelmek körében) Práger László A társadalomtudományi kutatások, a közgazdasági elemzések

Részletesebben

Dr. Zemplényi Adrienne Dr. Rajzinger Ágnes: Az alapvető jogok biztosának jelentése az AJB-1895/2015. számú ügyben. (Kivonat) 1

Dr. Zemplényi Adrienne Dr. Rajzinger Ágnes: Az alapvető jogok biztosának jelentése az AJB-1895/2015. számú ügyben. (Kivonat) 1 Dr. Zemplényi Adrienne Dr. Rajzinger Ágnes: Az alapvető jogok biztosának jelentése az AJB-1895/2015. számú ügyben (Kivonat) 1 Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala 2015 tavaszán átfogó vizsgálatát folytatott

Részletesebben

HAJDÚSZOBOSZLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK

HAJDÚSZOBOSZLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK HAJDÚSZOBOSZLÓ VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK GAZDASÁGI PROGRAMJA 2014-2019 Hajdúszoboszló Város Önkormányzata Az elkészítésben közreműködő külső szakértők: Róka László, Deme Lóránt MEGAKOM Stratégiai Tanácsadó

Részletesebben

FELHÍVÁS. Helyi foglalkoztatási megállapodások, paktumok megvalósítására. A felhívás címe: Helyi foglalkoztatási együttműködések

FELHÍVÁS. Helyi foglalkoztatási megállapodások, paktumok megvalósítására. A felhívás címe: Helyi foglalkoztatási együttműködések FELHÍVÁS Helyi foglalkoztatási megállapodások, paktumok megvalósítására A felhívás címe: Helyi foglalkoztatási együttműködések A felhívás kódszáma: TOP-5.1.2-15 Magyarország Kormányának felhívása a helyi

Részletesebben

A Vidékért Egyesület képzési ajánlata 2012-re

A Vidékért Egyesület képzési ajánlata 2012-re w w w.v i d e ke r t. h u A Vidékért Egyesület képzési ajánlata 2012-re A képzésekre 100%-os támogatás igényelhető az MVH által utólagosan. - 1 - w w w.v i d e ke r t. h u Bemutatkozás Egyesületünk a Vidékért

Részletesebben

6. FEJEZET. A nyúl felnevelése

6. FEJEZET. A nyúl felnevelése 6. FEJEZET A nyúl felnevelése 6.1 A szopósnyulak nevelése 6.1.1 Tejtermelés A szopósnyulak 19-21 napos korukig kizárólag tejet fogyasztanak. Életbemaradásuk, növekedésük és fejlődésük eddig a korig az

Részletesebben

P (A) = i. P (A B i )P (B i ) P (B k A) = P (A B k)p (B k ) P (A) i P (A B i)p (B i )

P (A) = i. P (A B i )P (B i ) P (B k A) = P (A B k)p (B k ) P (A) i P (A B i)p (B i ) 6. A láncszabály, a teljes valószínűség tétele és Bayes-tétel Egy (Ω, A, P ) valószín ségi mez n értelmezett A 1,..., A n A események metszetének valószín sége felírható feltételes valószín ségek segítségével

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIÁJA FREY MÁRIA

AZ EURÓPAI UNIÓ FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIÁJA FREY MÁRIA AZ EURÓPAI UNIÓ FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIÁJA FREY MÁRIA frey mária Az Európai Unió foglalkoztatási stratégiája 1. Az előzményekről 2. Az Európai Foglalkoztatási Stratégia kialakulása 3. Az új foglalkoztatási

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó - a Képviselő-testülethez. a Földes Nagyközség által indított 2016 2017. évi közfoglalkoztatási programok aktuális helyzetéről

T Á J É K O Z T A T Ó - a Képviselő-testülethez. a Földes Nagyközség által indított 2016 2017. évi közfoglalkoztatási programok aktuális helyzetéről 1 FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. : (54) 531 000 ; Fax: (54) 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám:2244-2/2016. 6. T Á J É K O Z T A T Ó - a Képviselő-testülethez

Részletesebben