Kutatói pályára felkészítı akadémiai ismeretek modul

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Kutatói pályára felkészítı akadémiai ismeretek modul"

Átírás

1 Kutatói pályára felkészítı akadémiai ismeretek modul Környezetgazdálkodás Adatgyőjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb mőszerei KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖK MSC

2 Vizuális megfigyelések: a felhızet 8. elıadás lecke

3 Megfigyelések csoportjai, jellemzıi. Vizuális megfigyelések. Felhıtípusok I. 15. lecke

4 Megfigyelés csoportosítása Vizuális megfigyelések nem szükséges hozzá mőszer, viszont csak az ember tudja végezni. Jelentısége a meteorológiai gyakorlatban kiemelkedıen fontos; van olyan esemény amit bár mérni nem tudunk, de információ tartalma az elırejelzéseknél mégis hasznos. Létezik ma már olyan drága berendezés, mellyel a korábban csak vizuálisan észlelhetı eseményt meg tudnánk mérni, pl. látástávolság, de annak ára miatt a számos állomást tartalmazó hálózat ezt nem teszi lehetıvé, valószínőleg sokáig megmaradunk itt is a vizuális megfigyelésnél. S van, ahol meg mással ki nem váltható.

5 Mőszeres mérések - Közvetlen mérésrıl akkor beszélünk, ha a mőszer szenzora érintkezik a légtömeggel, melynek tulajdonságait meg szeretnénk kapni. Két kategóriája: - földfelszíni közvetlen mérés - magaslégköri közvetlen mérés - Közvetett mérés (távérzékelés) esetén a mérendı objektum és a mőszerünk között egy közbeékelt jel létesít kapcsolatot. A kapcsolat-teremtı lehet pl. hanghullám (radar), vagy sugárzás.

6 Vizuális megfigyelések fıbb csoportjai Szakmai szempontból nélkülözhetetlen eleme az észlelésnek a vizuális megfigyelés. Ennek oka az, hogy az idıjárást komplexitásában szemrevételezı folyamatról van szó, mely egyenesen elvezethet a tudományos részletességő megismeréshez. Kategóriái: Felhımegfigyelések Látástávolság becslés Talajállapot minısítés Egyéb idıjárási jelenségek

7 1. Felhımegfigyelések Bár a mőholdas mérések mindennapos gyakorlatba történı bevonulásával egy új lehetıséggel bıvült az idıjárás megfigyelése, a minden személyzettel ellátott állomáson folyó felhımegfigyelés mégsem vesztett jelentıségébıl. Felhıfajták A felhızet rendszerezésében többféle kategorizálási lehetıségünk van. Az adott felhıfajta felhıalapja és magassága fontos referencia pont; a földrajzi szélesség (tropopauza magasság) függvénye. A legmagasabbra a trópusok zivatarfelhıi törhetnek, melyek teteje elérheti akár a 18 km-t is. A másik véglet a sarkkörök felhıié, ahol ez akár 3 km-re is csökkenhet.

8 53. ábra A 10 fı felhıfajta elhelyezkedése és neve

9 A mérsékelt övben a felhıalap magassága szerint három kategóriát különböztetünk meg: - alacsony szintő (felhıalap 2 km alatti) - közepes szintő és (felhıalap 2-6 km között) - magas szintő felhıket (felhıalap 6 km felett). A felhıfajták megkülönböztetésénél a magasságuk segít azok besorolásában, keletkezésük körülményeinek feltárásában. A felhıket latin nevekkel látjuk el, gyakran rövidítéseket használunk. A felhık legegyszerőbb csoportosításában megkülönböztetünk szokványos és különleges, pl. gyöngyházfényő, világító stb. felhıket.

10 Jelen tananyagban csak a szokványos felhık áttekintésével foglalkozunk. A szokványos felhıket méretük, textúrájuk, alakjuk, szerkezetük alapján 10 fı kategóriába soroljuk. A leírást a felhı fajtája (neme) mellett az ún. felhıforma (rostos, fonalas, tornyos stb.) teszi teljessé. A továbbiakban a 10 felhıfajta fontosabb ismertetıjegyeit tekintjük át. Magasszintő felhık Cirrus (Ci) - finom fonalakból, rostokból álló szálas szerkezető felhı. Különálló foltokat, vagy csíkokat alkot. Fehér színő, fényes, jégtőkbıl áll.

11 Cirrocumulus (Cc) gomolyokat alkotó lepelfelhı. Árnyékot az elızıhöz hasonlóan ez sem ad. A felhı elemek aprók, jégtőkbıl állnak. Az egyes gomolyok látszólagos átmérıje 1 -nál kisebb. A fodrok összeolvadhatnak, de szabályos elrendezésőek. Cirrostratus (Cs) enyhén fonalas, fátyolszerő, fehéres felhı. Akár beboríthatja a teljes égboltot is. Lassú mozgású felhı, mely jellegzetes fénytörést, a halo jelenséget okozhatja. A halo jelenség a Nap körüli fényes kör alakú képzıdmény, melyben a felhın a szivárvány színeit láthatjuk. A Cs is jégtőkbıl álló felhı.

12 Középszintő felhık Altocumulus (Ac) középmagas felhı, fehéres, vagy akár szürke színő leplet alkot, árnyékoló hatással. Lapos gomolyokból, esetleg tömbökbıl, hengerekbıl áll. Az elemei különállnak, vagy összeolvadnak. Az elemek szabályosan rendezıdnek, látszólagos szélességük 1-5 közötti. Fényhatást okozhat (koszorú-jelenség, irizáló hatás). Ez a felhıfajta hazánkban már állhat csak vízcseppekbıl is, de fıleg télen jégszemcséket is tartalmazhat.

13 Altostratus (As) Szürkés vagy kékes színő rostos, barázdált vagy egyenletes lepel az égen, mely lehet foltokban, vagy akár a teljes égboltot beboríthatja. A Napot csak elhomályosítja, ezért a tárgyak jelenlétében árnyékot nem adnak. Az As soha nem ad halo-t. Vízcseppeket és jeget is tartalmazhat. Csapadékot adhat ez a felhı, mely lehet hó, vagy esı. Alacsonyszintő felhık Stratocumulus (Sc) - szürkés vagy fehéres színő foltokban, vagy rétegesen elhelyezkedı felhı.

14 Mindig tartalmaz sötétebb foltokat is. Rostos elrendezıdéső egysége nincsen. A gomolyos elemek összeolvadhatnak. A szabályosan rendezett részeinek látószöge (átmérıje) meghaladja az 5 -ot. Fıleg vízcseppekbıl áll, de tartalmazhat jeget is. Csapadékot adhat, de csak gyenge esıt. Fényjelenség köthetı hozzá. Stratus (St) - egyenletes szürke színő rétegfelhı. Szemerkélı esı, vagy hó (esetleg jégtő) várható belıle. Esetenként a Nap körvonala felsejlik a felhı mögött. Gyenge szélben jelentkezı alacsony magasságra korlátozódó turbulenciával kapcsolatos a keletkezése..

15 Felhıtípusok II: függıleges felépítéső felhık. 16. lecke

16 Függıleges felépítéső felhık Nimbostratus (Ns) - Mindhárom rétegre kiterjedı igen vastag alak. Sötét színő, sőrő, szürke felhı, mely az eget egyenletesen borítja. A Nap alatta nem látszik. Esı vagy hó hullik belıle. Elég sőrő ahhoz, hogy a Napot elfedje. Alatta gyakran vannak alacsonyszintő felhıfoszlányok. Villámlás, dörgés és jégesı nem a fenti felhıvel jár együtt. Cumulus (Cu) jól elkülönült, sőrő, fehéres, felfelé törı gomolyokból álló felhı, éles kontúrvonalakkal. Alulról gyakran sötétes a felhıalap. Gyors növekedése során karfiolszerő képzıdményeket alkot. Nyáron jellemzı.

17 Konvektív feláramlások hozzák létre a felhıt. Ha csapadékot ad, az záporszerő. A trópusokon igen gyakori. Általában vízcseppekbıl áll, de a tetején elıfordulhat szilárd halmazállapotú felhıelem is. Cumulonimbus (Cb) igen nagymérető, sőrő, vegyes halmazállapotú (víz, jég) gomolyfelhı. Hatalmas mérető toronyhoz hasonlítható. A cumulusból fejlıdhet ki, mely során nagyon magasba is felnyúlhat a teteje (akár a sztatoszférába is). A fehér színő felhı teteje gyakran ellapul (üllı), s néha bóbita alakulhat ki rajta. Villámlás, dörgés, jégesı kísérheti a belıle várható záporszerő csapadékokat (esı havazás, jégesı).

18 54. a) ábra A WMO által javasolt felhı osztályozás Latin név és rövidítésemagyar név Szint Cirrus Ci pehelyfelhı magas Cirrostratus Cs fátyolfelhı magas Cirrocumulus Cc bárányfelhı magas

19 54. b) Altostratus As lepelfelhı középmagas Altocumulus Ac párnafelhı középmagas Stratocumulus Sc gomolyos rétegfelhı alacsony Stratus St rétegfelhı alacsony

20 54. c) Cumulus congestus Cumulus mediocris Cu gomolyfelhı alacsony Cumulus humidis

21 54. d) Nimbostratus Ns esırétegfelhı több szintet átfog Cumulonimbus Cb zivatarfelhı több szintet átfog

22 A felhızet mennyisége A felhızet mennyiségének meghatározásakor két dolgot jegyzünk fel: - felhızet összes mennyiségét - a különbözı szintő felhık (alacsony, közepes és magas) mennyiségének elkülönítését A teljes égboltot gondolatban nyolc részre osztjuk. A mértékegységet ennek megfelelıen octában fejezzük ki. A becslés alapelve, hogy azt kell megállapítanunk, hogy a teljes égképbıl hány nyolcadot borítanak a felhık? Teljesen derült égboltnál a felhızet mennyisége 0 octa. Teljesen borult égképnél ugyanez 8 octa lesz.

23 55. ábra Az alap a felhızet becsléséhez; az égképet nyolc részre osztjuk

24 A talajról történı felhı mennyiség meghatározás hibával terhelt, mégsem váltható ki teljesen a mőholdas képekkel. Végrehajtása folyamatos munkát, nagy gyakorlatot kíván az észlelıktıl. A harmadik felhızet jellemzı a felhımagasság, melyet ma már csak ritkán becslünk szubjektíven. Erre van megfelelı mőszer (pilot léggömb, felhımagasság mérı). A vizuális megfigyelésnél nagy gyakorlatot kell szereznie az észlelınek, melynél csak a mőszeres megfigyeléssel történı egybevetés lehet eredményes. Vannak szerencsésebb területek, pl. hegyvidékek, ahol a becslés könnyebb és pontosabb.

25 56.a) ábra A pilot ballon feleresztés elıtt homepages.ihug.co.nz/.../the%20met%20office.h tml

26 56.b) ábra A ballon követése a földrıl

27 Köszönöm figyelmüket!