GYÓGYÍTÁS MÁS SZEMMEL

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GYÓGYÍTÁS MÁS SZEMMEL"

Átírás

1 BIZONYÍTÉKOK ÉS VISSZAÉLÉSEK a GYÓGYNÖVÉNY-HASZNÁLATBAN MELIUS ALAPÍTVÁNY kreditpontos továbbképző tanfolyam 2009 központi téma: GYÓGYÍTÁS MÁS SZEMMEL Szabó László Gy. DSc (Pécsi Tudományegyetem TTK Növényélettani Tanszék, ÁOK Farmakognóziai Tanszék, MELIUS Alapítvány)

2 HITELES TUDÁS FORRÁSMUNKÁK RÉGEN ÉS MA szó- és írásbeli hagyományok, ma reklámok, internet ETNOGRÁFIA ETNOMEDICINA ETNOBOTANIKA ETNOFARMAKOLÓGIA

3 TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, ORVOSBIOLÓGIAI SZEMLÉLET MOLEKULÁRIS BIOLÓGIA IMMUNBIOLÓGIA FIZIOLÓGIA (funkcionális anatómia, biokémia) MIKROBIOLÓGIA FARMAKOGNÓZIA (taxonómia, morfológia, fitokémia) FARMAKOLÓGIA (hatás, interakció, praxis)

4 FARMAKOTERÁPIA! (incl. phytotherapeuticum forte, mite) farmakon = gyógyszer (homeopátiában növényi eredetű homeopátiás gyógyszer!) FITOTERÁPIA farmakon fitofarmakon gyógytermék gyógyhatású készítmény (termék) hagyományos növényi gyógyszer növényi drog teadrog étrend-kiegészítő növényi dietetikum növényi táplálék

5 HATÓANYAG (vegyület? vegyületek? vegyületcsoportok? hatócsoportok? szignálmolekulák? effektor molekulák?) hatóanyag - növény (beteg vagy károsított növény) életében - konzumensek életében hatás - konkrét - többféle -általános jellegű kémiai szerkezet ( fitokémiai jellemző ) - proteinek, lipidek, szacharidok - azotoidok (alkaloid, cianogén, glikozinolát) - terpenoidok - fenoloidok - egyéb és vegyes szerkezetűek

6 NÖVÉNYI DAGANATELLENES SZEREK Általános vonatkozások kutatási adatok Vezető kutatóhelyek adatbázisai, eredményei: National Cancer Institute (NCI), U. S. National Institute of Health, Bethesda, Maryland (www.cancer.gov) National Comprehensive Cancer Network (USA) National Cancer Center, Tsukiji, Kashiwa (Japan)

7 NÖVÉNYI DAGANATELLENES SZEREK Általános vonatkozások kutatási adatok Gyors internetes tájékozódás (pl. Google ) alapján: növényi citosztatikumok 1210 találat rákellenes növényi vegyületek 1120 találat

8 Általános vonatkozások apoptózis Szabályozásában bekövetkező hibák okozzák a csökkentett apoptózist, pl. tumoros, autoimmun és neurodegeneratív betegségekben. Malignus tumor esetében (pl. csontvelőrák)pl. a 26S proteaszóma (ubiquitinált multienzim komplex) gátlásával a sejtben nem kívánatos fehérjék halmozódnak fel, ezáltal bekövetkezik a tumorsejtek halála. (Nem lizoszomális úton az apoptikus sejtalkotókat rendszerint a szomszédos sejtek fagocitálják, immunogén makromolekulák nem szabadulnak fel, a szövet integritása megmaradhat.)

9 NÖVÉNYI CITOSZTATIKUMOK ÉS IMMUNMODULÁNSOK A PRAXISBAN NÖVÉNYI CITOSZTATIKUMOK Citotoxicitásuk nem kellően szelektív, nem gátolják a nukleotidok bioszintézisét, de károsítják a DNS szerkezetét.

10 TOPOIZOMERÁZGÁTLÓK A topoizomerázok közreműködnek a DNS replikációjában, a gén átírásában és szegregációjában. A topoizomeráz I-nek főszerepe van a szuperhelix relaxációjában, csak az egyik DNS-láncot vágja el. Tumorsejtekben aktivitásuk nagyobb. A topoizomeráz II-nek csak az osztódás idején van aktivitása, legnagyobb a G2/M fázisban, amikor újra egyesíti a DNS egyes polinukleotid-szakaszait. A TOPOIZOMERÁZGÁTLÓK megszakítják a helyreállító folyamatokat, ezért a DNS-hasítási termékek közvetve károsítják a DNS szerkezetét. Emiatt van a topoizomeráz-gátló gyógyszereknek olyan széles körű alkalmazása a klinikai onkológiában.

11 CAMPTOTHECINEK topoizomeráz I gátlók Az egyszálú DNS legombolyítását gátolják meg, emiatt transzkripció sem történik, meghiúsul a DNS-polinukleotid-láncok újraegyesítése, megáll a sejtosztódás, bekövetkezik az apoptózis. Különösen az előrehaladt vastagbélrákok terápiájában hatékony. A camptothecin félszintetikus származékai közül az irinotecan = (+)-7-etil-10-(4-[1-piperidin]-1-piperidin)- karboniloxi-camptothecin, ami karboxil-eszteráz hatására 7-etil-10-hidroxi-camptothecinné (SN-38) alakul, amelynek citotoxicitása 100-szor nagyobb az irinotecanénál.

12 Egyéb félszintetikus, aktív és vízben oldódó származékai közül a legfontosabb: topotecan = (S)-10-dimetilamino-metil-10-hidroxi-camptothecin Főleg petefészekrák és tüdőrák esetén használják. Az infúziós kezelések alatt súlyos hasi görcsök és hasmenés következik be, a tünetek csökkenthetők antikolinerg gyógyszerek (atropin, scopolamin) adagolásával.

13 CAMPTOTHECIN-származék: C 2 H 5 N N N O O N O C H 3 OHO irinotecan

14 CAMPTOTHECINEK NÖVÉNY: Camptotheca acuminata (Nyssaceae, korábban Cornaceae) Monotipikus genus, a D-Kínában honos és dísznövényként is telepített, magas fa kérge, gyökérkérge és termése kb. 0,03% fő alkaloidot tartalmaz.

15 PODOFILLOTOXINOK topoizomeráz II gátlók Az enzim DNS-hez történő kötődése előtti gátlásával képes a daganatok növekedését korlátozni. (Az antrakinonokhoz hasonló szerkezetű antraciklinek a DNS-topoizomeráz komplex stabilizálása révén hatnak!) A podofillotoxin elsődleges támadási pontja ugyan a mitotikus orsó, de fészintetikus származékai, pl. a VP-16 = etoposid = 4 demetilepipodofillotoxin 9-[4,6-O-(R)-etiliden- -D-glukopiranozid] és a VP-26 = teniposid = a topoizomeráz II-t gátolják.

16 Az Etoposidot hererák, kissejtes tüdőrák, Hodgkin-kór, lymphomák, Kaposi-sarcoma esetén alkalmazzák, a Teniposid legjobban a kissejtes tüdőrák ellen vált be. A podofillotoxinokat a népgyógyászatban korábban féregűzésre használták, a tisztított gyanta 25%-os paraffinolajos szuszpenziójával condilomát vagy granuloma inguinalét ecsetelnek a bőrgyógyászatban, a gyakorlat során 1-2 nap alatt leszáradnak a bőrdaganatok, bőrkinövések.

17 PODOFILLOTOXINOK NÖVÉNY: Podophyllum peltatum amerikai tojásbogyó P. hexandrum (emodi) himalájai tojásbogyó (Berberidaceae) Előbbi évelő lágyszárú, atlantikus É-Amerikában honos. Utóbbi évelő pozsgás, Kínában, Ny-Ázsiában és az Indiai-szubkontinensen terem. A drogot a rhizoma és a resina (Podophyllinum) adja. A drog kb. 4%, a gyanta 40-50%, a lignanokhoz tartozó podofillotoxint tartalmaz.

18 KOLCHICIN ÉS DEMECOLCIN -antimitotikus, tubulinhoz kötődve gátolja a mikrotubulusok kialakulását leukocitákban Metafázisban a kolchicin leállítja a mitózist, a magorsó hiánya tapasztalható. Egyes növények osztódó sejtjeiben (merisztémákban, pl. hajtás-és gyökércsúcsban) maradandó poliploidiát indukál (tetraploid növények nemesítése).

19 Túl citotoxikus, ezért félszintetikus származékát, a Demecolcint (= Colcemid) alkalmazzák mieloid leukémia egyes eseteiben. Ez a származék kb. 30-szor kevésbé toxikus, mint a kolchicin. A kolchicin gátolja a fájdalmas heveny köszvényrohamot és kiújulását is megakadályozza. Gátolja a leukociták migrációját a gyulladásos gócba, ennek következtében nem jön létre fagocitózis. A leukocitákban tubulinhoz kötődik, ennek következtében a tubulin nem képes mikrotubulusokká polimerizálódni. Így gátlódik a fehérvérsejtek migrációs és fagocitáló tevékenysége. Súlyos mellékhatásai miatt a Demecolcint használják.

20 KOLCHICIN NÖVÉNY: Colchicum autumnale (Colchicaceae) őszi kikerics (drog: semen, tuber v. bulbus, flos). Közép-Európában, nálunk is gyakori, hagymagumós évelő lágyszárú. 0,1-0,6% alkaloid közül benzilizokinolin-vázas az autumnalin, a belőle képződő ptotoalkaloid típusú hatóanyagok ismert képviselője a kolchicin (a Ph.Hg.VIII.-ban hivatalos a Colchicinum!) Csapody Vera festménye

21 VINBLASTIN, VINCRISTIN, VINDESIN, VINORELBIN - a mitotikus orsó gátlói A mitotikus orsót alkotó, (dimer szerkezetű tubulinból felépülő) mikrotubuláris rendszer kialakulását úgy gátolja, hogy megakadályozza a monomer tubulinok polimerizációját. Dimer, monoterpenoid indol-alkaloidok, az egyik monomer a négy gyűrűs katarantin, a másik monomer az öt gyűrűs vindolin (dihidroindol metilezve vagy formilezve).

22 A vinblastinban a vindolin N-jén metil-csoport, a vincristinében viszont formil-csoport található. Más, mesterséges származékoknak a szerkezete jobban különbözik. A Vindesin (= Eldisine) savamid-származék, azaz 3-karbamoil-4-dezacetil-3-dezmetoxi-vinblasztin, a Vinorelbin (= Navelbin) 5 -noranhidro-vinblastin. Egyes dimer alkaloidok (pl. vinepidin, vinzolidin) jobban kötődnek monoklonális antitestekhez, ami reményteljes. Neovascularisatiót szelektíven gátolják.

23 N H COOCH 3 N OH vincristin vinblastin R1 CHO CH 3 N R2 OCH 3 OCH 3 OH OR3 N COR 2 R1 R3 COCH 3 COCH 3

24 VINBLASTIN, VINCRISTIN, VINDESIN, VINORELBIN - a mitotikus orsó gátlói Terápiás indikációk (iv. adagolandók, mivel a tápcsatornából rosszul szívódnak fel) Vinblastin: csírasejtes tumorok, Hodgkin-kór, non Hodgkin lymphoma, krónikus lymphoid leukaemia Vincristin: akut lymphoid leukaemia, Hodgkin-kór, non Hodgkin lymphoma, myeloma multiplex, Ewing-sarcoma, Wilms-tumor, fej-nyaki daganatok, rhabdomyosarcoma

25 Vinorelbin: nem-kissejtes tüdőrák, előrehaladott emlőrák Vindesin: akut lymphoid leukaemia, melanoma Mellékhatás mindegyiknél jelentős, de különösen a vincristin neurotoxikus, mivel az axon mikrotubulusaira fokozottan hat.

26 VINBLASTIN, VINCRISTIN, VINDESIN, VINORELBIN - a mitotikus orsó gátlói NÖVÉNY Catharanthus roseus (= Lochnera rosea, Vinca rosea, Apocynaceae) rózsameténg, madagaszkári meténg Évelő félcserje, honos Madagaszkáron, elterjedt trópusokon. Ny-Európában és az USA-ban sokfelé egyéves dísznövényként ismert. Rokon fajok pl.: C. lanceus, C. ovalis, C. longifolius. Közel 100-féle alkaloidot tartalmaz, összalkaloid-tartalom a hajtásrendszerben 0,2-1% a gyökérben főleg nem citosztatikus serpentin és ajmalicin található (kb. 0,4%).

27 Catharanthus roseus és Vinca minor virágos hajtásrészletei (Csapody Vera festménye)

28 TAXOIDOK (TAXÁNOK: TAXOL, TAXOTER) mikrotubulus-depolimerizációt gátlók Kötődési helyük a -tubulin N-terminálisa. A taxoter közel kétszer nagyobb mértékben kötődik. A taxoidok, taxanoidok vagy taxánok diterpén-pszeudoalkaloidok. A N-atom fenil-izoszerin-oldalláncban foglal helyet. A taxol (= paclitaxel) N-benzoil, a félszintetikus taxoter (= docetaxel) N-tercier butanoil. Ezen kívül a taxol 10-O-acetil, a taxoter ugyanitt nincs acetilezve.

29 A mellékhatások ismert gyógyszerekkel ellensúlyozhatók. Neovascularisatiót szelektíven gátolják. Mindkét gyógyszert infúzió formájában alkalmazzák. Terápiás indikáció: ovarárium-, metasztatikus emlő-, nyelőcső-, prostata-, hólyagcarcinoma, kissejtes és nem kissejtes tüdőrák, fej-nyaki daganatok, Kaposi-sarcoma.

30 TAXOL ÉS TAXOTER(E) R 1 NH O OR 2 O OH C 6 H 5 OH O OH O OCOC 6 H 5 OCOCH 3 taxol taxoter R1 -COC 6 H 5 -COOC(CH 3 ) 3 R2 -COOCH 3 -H

31 TAXOIDOK (TAXÁNOK: TAXOL, TAXOTER) mikrotubulus-depolimerizációt gátlók NÖVÉNY Taxus brevifolia (Taxaceae) oregoni tiszafa É-Amerikában (Alaszka, Kalifornia, Brit-Kolumbia) honos cserje vagy fa. A száraz kéreg tartalmazhat 0,03% taxolt is, egyéb diterpenoid taxanok pl.: taxusinek, taxagifin, baccatinek, taxinok, taxicinek, cephalomannin. Újabban növényi szövettenyészetből, biotechnológiai úton nyerik ki a taxolt. Taxus baccata tiszafa (drog: Taxi baccatae folium) Honos Európában, É-Afrikában, Kaukázusban, Ny-Ázsiában. Kétlaki, örökzöld cserje vagy fa. A Bakonyban (Miklóspálhegyen) dolomitsziklai bükkösben gazdag, védett populáció fordul elő. Máshol ritka, védett. Kertekben telepíthető. Csak arillusza nem mérgező. Taxinokat kb. 2%-ban tartalmaz (több baccatint, kevesebb taxolt). Antiparasitikus alkalmazása veszélyes.

32 NÖVÉNY- ÉS GOMBAEREDETŰ IMMUNMODULÁNSOK (PREVENCIÓBAN, ADJUVÁNS KEZELÉSEKBEN IS!)

33 VISCOTOXINOK, VISCUM-LEKTINEK A Viscum album (fehér fagyöngy, Viscaceae, Loranthaceae) lektinjei (főként a galaktóz-specifikus viscum-lektin I, egyéb lektinek) stimulálják a T-limfocitákat, fokozzák a fagocitózist. Immunstimuláns hatásuk mellett a jóval kisebb molekulatömegű viscotoxinok (viscotoxin A2, A3, B), továbbá poliszacharidok is gátolhatják egyes metasztázisok létrejöttét. A vízben oldódó hatóanyagokból készült, subcután injekciókat (készítmények pl. Plenosol, Abnoba-viscum, Helixor, Eurixor, Ysorel, Lectinol, Iscador) főleg onkológiai utókezelésben alkalmazzák, direkt antitumor hatásuk nem kellően bizonyított.

34 IMMUNMODULÁNS (ASPECIFIKUS IMMUNSTIMULÁNS) NÖVÉNYI VEGYÜLETEK Echinacea purpura, E. angustifolia, E. pallida (Asteraceae) kasvirág fajok, radix, herba (Ph. Hg. VIII.) Poláros heteropoliszacharidokat (poliineket is) tartalmazó kivonat immunstimuláns. Különösen szubkután hatásos.

35 A poli-β-glukánok és xilánok a T-limfociták sejtfelszíni receptoraihoz kapcsolódva nem specifikusan aktiválják a T-sejteket, fokozzák a tumor necrosis factor (TNF) és a citokinek működését, továbbá az interferon felszabadulását. Mindezek növelik a fagocitózis mértékét. Készítmény pl. Echinacin: E. purpura herba présnedve, Esberitox: E. purpurea, E. angustifolia, Thuja occidentalis, Baptisia tinctoria kivonatok. A kasvirág fajok dísznövények, termeszthetők.

36 BÍBOR KASVIRÁG (Csapody Vera festménye)

37 IMMUNMODULÁNS (ASPECIFIKUS IMMUNSTIMULÁNS) NÖVÉNYI VEGYÜLETEK Pelargonium sidoides (Genariaceae) - dél-afrikai muskátli, radix (Ph. Hg. VIII.) polifenolok, kumarinok (főként az umckalin = 5-metoxi-szkopoletin), kivonatok Uncaria tomentosa Rubiaceae macskakarom (trópusi lián), cortex pentaciklusos oxindol alkaloidok, kivonatok Baptisia tinctoria Fabaceae vad indigó (É-amerikai cserje), radix poliszacharid (nem a kinolizidin alkaloidok vagy az izoflavonok a fő hatóanyagok) oldat, kombinált készítményekben

38 IMMUNMODULÁNS (ASPECIFIKUS IMMUNSTIMULÁNS) NÖVÉNYI VEGYÜLETEK Eupatorium perfoliatum, E. cannabinum (Asteraceae) É-amerikai, utóbbi európai, évelő lágyszárú, herba, radix Heteropoliszacharid vizes kivonatok immunstimulánsok Andrographis paniculata (Acanthaceae) - bugás andrográfisz, egyéves, indiai vizes kivonata fokozza a fagocitózist, immunstimuláns (pl. grippe esetén) Egyéb: Arnica montana, Calendula officinalis, Matricaria recutita, Althaea officinalis, Trigonella foenum-graecum, Agropyron repens, Tilia stb.

39 IMMUNMODULÁNS (ASPECIFIKUS IMMUNSTIMULÁNS) GOMBA EREDETŰ VEGYÜLETEK Heteropoliszacharidok, főleg ezer molekulatömegű heteroglukánok vagy heteroxilánok farontó, főleg taplógombák termőtestéből poláros oldószerrel kivonva, parenterálisan adagolva. B-sejtek felszíni markereit felismerve nem specifikus módon fokozzák az immunrendszer aktivitását: növelik az immunglobulinok mennyiségét, aktiválják a makrofágokat, serkentik a T-limfociták és T-helper sejtek (tumorspecifikus, citotoxikus T-sejtek, azaz NK= natural killer sejtek) képződését. Gyakori teszt pl.: sarcoma 180 sejtvonal, intraperitoniálisan egérnek

40 IMMUNMODULÁNS (ASPECIFIKUS IMMUNSTIMULÁNS) GOMBA EREDETŰ VEGYÜLETEK Lentinula (= Lentinus) edodes, shii-take, L. cyathiformis Az első legismertebb, nálunk is termeszthető, ehető lentinan: poliszacharid -1,3-poliglukan Aktiválja a citotoxikus T-sejteket, az NK-sejteket, a citotoxikus macrophagokat, fokozza több citokin (tumor necrosis factor, interleukinek) termelődését. Más, ismertebb gombák (forrásmunka Lelley, J. A gombák gyógyító ereje, Mg. K., Bp., 1999., Institute of Chinese Drugs, Academy of Chinese Traditional Medicine):

41 Ganoderma lucidum pecsétviaszgomba, reishi Grifola frondosa bokrosgomba, maitake Polyporus umbellatus tüskegomba Hericium erinaceus petrezselyemgomba Auricularia auricula-judae júdásfülegomba, más A. fajok is Trametes versicolor lepketapló (pl. β-1,4-poliglukan, β-1,6- poliglukan, készítmény iv. Krestin) Tremella fuciformis rezgőgomba Schizophyllum commune hasadtlemezű taplógomba (pl. schizophyllan: β-1,3-, β-1,6-glukan) Volvariella volvacea bocskorosgomba, fukurotake (β-1,3-glukan) Pleurotus ostreatus laskagomba (savas β-1,3-glukan)

42 KEMOPREVENTÍV, DAGANATELLENES NÖVÉNYI ANYAGOK, SZEREK KEMOPREVENCIÓ: normálsejt védelme a malignus átalakulással szemben vagy a tumorsejt kialakulásának lassítása, a tumor progessziójának korlátozása,benignus daganatnövekedés lefékezése Növényi vegyületek, szerek (főként potenciális antitumor hatásúak, pl mg/kg dózisban intraperitoniális inj., egér sarcoma 180)

43 KEMOPREVENTÍV, DAGANATELLENES NÖVÉNYI ANYAGOK, SZEREK fenoloidok (kisebb és nagyobb molekulatömegű fenolok és polifenolok): fenil-propánsavak, fenilkarbonsavak (pl. klorogénsav, rozmaringsav, kávésav-származékok), továbbá oligomer hidrolizálható tanninok (kb. 100-féle) pl. rugosin D, E, coriariin A, oenothein B, cornusiin A, agrimoniin lignánok (köztük a májvédő Silybum marianum, máriatövis flavanolignánok, pl. Legalon) izoflavonoidok (fitoösztrogének, de nem fitohormonok!): egyes emlő- és prosztata daganattípusok ritkábban fordulnak elő izoflavonokban gazdagabb táplálékokat (pl. szója) rendszeresen fogyasztók körében (többnyire gátolják a DNS-topoizomerázok és a protein-tirozinkinázok aktivitását is): szójában, pillangósokban genisztein, daidzein, glicitein

44 KEMOPREVENTÍV, DAGANATELLENES NÖVÉNYI ANYAGOK, SZEREK stilbenoidok, pl. rezveratrol szőlőben, vörösborban fitoszterinek (főleg β-szitoszterol) BENIGNUS PROSTATA HYPERPLASIA gyógyítása (a betegséget szakorvosnak kell megállapítania!) Idősebb korú férfiaknál a tesztoszteron átalakulása dihidro-tesztoszteronná (DHT) felgyorsulhat 5-α-reduktáz fokozottabb aktivitása miatt. E korban az androgén receptorok mennyisége is nő. A kötődő DHT sejtproliferációt indukál. Az ösztrogén túlsúly miatt csökken a sejtek apoptózisa.

45 A fitoterapeutikumok zöme az 5- -reduktáz aktivitását jelentősen csökkenti, de egyes készítmények aromatáz-inhibitor (Prunus v. Pygeum africana kérge, Urtica dioica gyökere), antiandrogén (Prunus africana kérge, Cucurbita pepo magja, olaja) és -receptor blokkoló (Secale cereale stb. pollen) hatással is rendelkeznek.

46 BENIGNUS PROSTATA HYPERPLASIA gyógyítása Kivonatokat tartalmazó készítményeket szolgáltatnak: Serenoa repens Sabalis serratulae fructus (Ph. Hg. VIII). szabal- vagy törpepálma terméskivonat, pl. Permixon Cucurbita pepo, semen, oleum, pl. Peponen Urtica dioica, radix, folium (teaként is), semen, oleum Prunus africana, cortex Hypoxis rooperi, dél-afrikai csillagfű, prosztaglandinok szintézisét is gátolja Secale cereale, Phleum pratense, Zea mays, extractum pollinis siccum (arány: rozspollen kb. 90%, réti komócsin és kukorica pollen kb. 10%) Epilobium parvifolium (és más kisvirágú fajok), herba teaként

47 DAGANATOS BETEGEK ÉLETMINŐSÉGÉT JAVÍTÓ NÖVÉNYI SZEREK, (TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK, NÖVÉNYI TÁPLÁLÉKOK) VITAMINOK ÉS ANTIOXIDÁNSOK A-vitamin család: karotinoidok, retinoidok a sejtproliferációt lassíthatják, sejtdifferenciálódást vagy apoptózist indukálhatnak. Használatuk, mellékhatásaik miatt, bizonyos esetekben alaposan megfontolandó. D-vitamin-származék: Deltanoid a terápiában javasolható vastagbéldaganatok megelőzésére, csontáttételek csökkentésére (csakis orvosi javallatra!)

48 Se-tartalmú antioxidánsok: védelmet nyújtanak az oxidatív stresszel szemben, nagyobb töménységben toxikusak Tokoferolok: lipidoldékony antioxidánsok, oxigénszabadgyök-hatástalanítók Aszkorbinsav: vízoldékony antioxidáns, citoprotektív Flavonoidok, antociánok: többségük vízben oldódó, nem toxikus antioxidáns, gyakran komplexet képezhetnek mikroelemekkel

49 VITAMINOK ÉS ANTIOXIDÁNSOK Benzokinonok: búzacsíra (L. Szent-Györgyi Albert), búzacsírából fermentált, töményített, benzokinon-tartalmú, per os készítmény: AVEMAR (nem toxikus táplálékkiegészítő) búzacsírában glikozid formában fordul elő a 2-metoxi-p-benzokinon és a 2,6-dimetoxi-p-benzokinon, élesztővel fermentálják. Metasztázisokat gátolja, citosztatikus kezelésekben adjuváns.

50 MEGJEGYZÉS Az orvos-természetgyógyászok kiegészítő kezelésként gyakran javasolják a személyre szabottan összeállított MÉREGTELENÍTŐ, tisztító kúrát, leggyakrabban antioxidáns és szabadgyökfogó vegyületekben, nyomelemekben és vitaminokban gazdag gyümölcsök pl. Citrusok, Malus, Hippophaë, trópusi, szubtrópusi gyümölcsök, köztük noni (Morinda citrifolia, Rubiaceae), gyümölcslevek pl. fekete áfonya, fekete ribiszke, fekete szeder, vörösbor, zöldséglevek pl. cékla, sárgarépa, zeller, fekete retek, paradicsom és/vagy egyéb levek, pl. kombucha vagy teagomba (főleg galakturonsavat tartalmazó, élesztőgombák és Acetobacter xylinum tenyészetből nyert tápoldat) alkalmazásával!

51 Rákbetegség vagy műtétek utáni kezelés esetén gondos szakorvosi mérlegelésre van szükség! Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen rákról és milyen jellegű műtét utáni állapotról van szó!!!! Minden felsorolt növénynek sajátságos vegyületei is vannak, amelyek nem közömbösek!

52 FITOTERÁPIA A MAI GYAKORLATBAN MEGBÍZHATÓ (???) ISMERETTERJESZTŐ LAPOK (reklámokkal) Patika Tükör Patika Magazin Gyógyhír Magazin továbbá (megfelelő kritikával olvasva): Természetgyógyász Magazin Családi Lap Herbária Magazin Herbáció Füzetek (Gyula) Béres Egészségtár Egészségünkre! (TEVA Magyarország Rt. Életmód Magazinja) Zöldújság (Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület) MAGYOKE (Magyar Gyógynövényes Orvosok és Alkalmazók Közhasznú Egyesülete) Hírei

53 JAVASOLT SZAKIRODALMI FORRÁSMUNKÁK Petri G.: Gyógynövények és készítményeik a terápiában. Galenus, Budapest, Tóth L.: Gyógynövények Drogok Fitoterápia. Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen, Csupor D.: Fitoterápia növényi szerek a gyógyászatban. JATEPress, Szeged, Schilcher H.: Fitoterápia a gyermekgyógyászatban (ford: Rácz G., Rácz-Kotilla E.). Dictum, Budapest, Szabó L. Gy.: Melius Alapítvány honlapja Gyógynövények A-tól Z-ig

54 KÜLÖNFÉLE NÖVÉNYI TERMÉKEK ÉS FORGALMAZÓK (példák a teljesség igénye nélkül, részletes tudnivalók interneten elérhetők) Gyakran jellemző a növény (növényi drog), az összetétel és a felhasználásra utaló javallatok pontatlan, felületes és gyakran felelőtlen megadása, illetve fogalmazása!

55 Általában jellemző a tradicionális idegenföldi (kínai, indiai, afrikai stb.) drogok ( monoteák és készítmények ) megjelenése szaküzletekben vagy multi-level terjesztők által, pl. Italkészítésre alkalmas regeneráló, frissítő (pl. dél-afrikai Aspalathus linearis rooibos) vagy immunstimuláns (pl. dél-amerikai Tabebuia lapacho) filteres termékek. Egy frissítő teakoncentrátum vizsgálataink (Héthelyi et al. 2001) szerint tartalmaz: huangqi (Astragalus mongolicus) glossy ganoderma kínai farkasbogyó gyümölcse koffein!!!???

56 NEGATÍV ÉS KÖVETÉSRE NEM AJÁNLOTT PÉLDÁK ******************** (USA Magyarország) A terjesztő hálózat sikerorientált propagandát folytat, jelszava: Az Ön egészségéért és szépségéért Kb. egy évtizede megjelenő reklámújságjának minden lapján olvasható: A fenti megállapítások nem az Országos Gyógyszerészeti Intézet szakvéleményei. A termékek nem szolgálnak betegségek kezelésére, gyógyítására!

57 ********************** termékei (teljesség nélkül): *********************** GYÓGYNÖVÉNY TEA ízes ital, amely mindenkor megnyugtat és csillapít fahéj, narancs, szegfűszeg, gyömbér, szegfűbors, ánizs, kamilla, földiszeder (?), a Gymnemna sylvestre (helyesen Gymnema, Asclepiadaceae), valamint az Aloe virág ZAMATA. Az aroma még nagyszerűbb, ha FOREVER VIRÁGMÉZ zel édesítjük. **************** GINGKO PLUS gondolat tápláléka javítja az agy vérellátását Gingko biloba extractum, Reishi gomba, Schisandra (kúszómagnólia) bogyó és a gyógyító Fo-Ti (?)

58 *********************** GARCINIA PLUS Garcinia cambogia fa gyümölcsének hatóanyaga a hidrocitromsav: HCA (?) szabályozza az éhségérzetet. (?) (a gummi-guttát szolgáltató Garcinia hanburyi, Hypericaceae másik neve sziámi gamboge! Vajon melyik lehet? Vagy ugyanaz?) **********************GARLIC-THYME A fokhagymát és kakukkfüvet ezután már nem kell a főzéshez használni (??!!) *********************** GIN-CHIA arany chia (?) nyugatról és ginseng keletről hihetetlen állóképességet és energiát biztosít Komponensek között pl. riboflavin, vas, mátrium, fehérje, méz, sőt paprika is (?)

59 ********************* LYCIUM PLUS az Észak-Ázsiából származó lycium-kivonat, valamint az édesgyökér-flavonoid kivonat növényi tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, béta-karotinnal, poliszacharidokkal, aminosavakkal és bioflavonoidokkal kombinálva nyújt segítséget az egészség megőrzésében Ha tényleg az édesgyökér flavonoid az egyik értékes vegyület, akkor meg kellett volna nevezni. A bioflavonoidok összefoglaló szó nem sokat mond, de a többi sem. A lycium-kivonat a növény melyik részéből készülhet? A Lycium barbarum ugyan Kínából terjedt el hozzánk is, igen elterjedt, kerítésre futó, piros bogyókat hozó Solanaceae növény, magyarul ördögcérna. Bizonyos részei elfogyasztva enyhe mérgezést okozhatnak

60 *******************GOLD A terjesztő hálózat méregtelenítő párnácskát ( ********************** Gold ) forgalmaz. Tartalmaz: növényi kivonatokat (pl. porított bambuszecetet!?). A párnácskának Japánban és Kínában méregtelenítő hatást tulajdonítanak. A magyar ismertetőben részletes biofizikai magyarázatot olvashatunk a hatásmechanizmusról.

61 NEMZETKÖZI *********** RÁK-INFORMÁCIÓS ÉS PREVENCIÓS KÖZPONT KIEMELKEDŐEN KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY (Lébény) *************** Tea-Extrakt az ŐSERDŐ EREJE - Segítség RÁK esetén Tartalma ismeretlen (brazíliai őserdők sámánjai által használt gyógynövények!?) ben az Akadémiai Kiadó Rt gondozásában könyv jelent meg Őserdők patikája címmel, szerző: dr. Thomas David.

62 Ebben a kiadásban olvasható: E könyv információit és javaslatait a szerző és a kiadó legjobb tudása és lelkiismerete szerint gondosan megvizsgálta, mérlegelte; ezek azonban nem helyettesíthetnek semmilyen orvosi kezelést. A szerző, a kiadó, illetve megbízottaik nem vállalnak felelősséget az esetleges személyi, dologi és vagyoni károkért, melyek az e könyvben leírt módszerek alkalmazása vagy helytelen alkalmazása folytán keletkeznek ben megjelent dr. Dávid Tamás Segítség rák esetén c. könyve a Duna Kiadó gondozásában.

63 Reklámismertető a Patika Tükör XV/9 (2007) újságban jelent meg: A *************** és Célzott Táplálkozási Rendszer Rák, Influenza A, Hepatitis C és Immungyengeség esetén alcímet viselő, a maga nemében egyedülálló, 415 oldalas kötetben a világhírű és óriási tapasztalattal bíró rákkutató professzor tudásának jelentős részét tömörítve adja át az olvasóknak. A könyv tartalmazza többek között a *************** rendszer alkalmazásával készült klinikai és preklinikai tanulmányok eredményeit, a Kanadában legújabban alkalmazott rákterápiáról szóló ismertetéseket, így egyebek között az intravénásan adott C-vitaminnal való kezelés esettanulmányait

64 ******************************* (Budapest), forgalmazza: *************************** (Budapest) SÁRGABARACKMAG 200 g, keserű, származási hely: Pakisztán, Bio körülmények között termelt alapanyagból készült. B 17 vitamin cianogén glikozid a rák egyik legfontosabb ellenszere (dr. Krebs szerint)? sárgabarackmagban 2-2,5%, napi 2-5 szem megelőzésként, betegség esetén 5 kg-ra vonatkoztatva 1 szem, emelkedő mennyiségben.

65 **************************** - reform élelmiszerek 100% hidegen sajtolt növényi olajból (***********************) SÁRGABARACKMAG-OLAJ a természetes B-17 vitamin forrás 50 ml, csatolt szakvélemény szerint a sárgabarackmag nagy mennyiségben tartalmaz B-17 vitamint, amelyet még 1949-ben ifj. Ernst Krebs vegyész fedezett fel. A B-17 vitamin (nitrilozid) ugyancsak bőségesen áll rendelkezésünkre a következő növényekben: köles, lucerna, vízizsázsa, keserűmandula, alma-, cseresznye-, körte-, szilva és sárgabarackmag. A természetben mégis a zöldfűfélékben találjuk meg legmagasabb koncentrációban a rákkutatók érdeklődési körébe került. Számos kutatás, klinikai tapasztalat támasztja alá azt a tényt, hogy ez a vitamin a szervezetbe juttatva gátolja és meg is öli a daganatos sejteket...

66 A szakvélemény szerint csak a rákos sejtek tartalmaznak béta-glikozidáz enzimet, ami képes a vitaminból előállítani az ölő hatású ciánhidrogént. Napi mennyisége mg. A keserű magból préselt olaj íze a mandulára emlékeztet. Használhatjuk még: haj, bőr, köröm erősítésére, a gyengülő látásra, sőt nyugat-európában hiperaktív gyermekek és skizofréniában szenvedők kezelésében is bevált szer.

67 ****************************** (Budapest) **************************** filteres teakeverék (24-szer 1,8 g, OGYI 962/2006) Összetétel megadása feleslegesen túl pontos, filterenként: Anethi herba conscissa 1,668g, Urticae radicis extr. sicc. 0,108g, Ginkgo bilobae extr. sicc. 0,014g, ízesítve természetes áfonya aromával Cukorbetegségre való hajlam esetén megfelelő étrenddel és fizikai aktivitással elérhető egyensúlyi állapot támogatására (?) Hatását orvosi megfigyelés és korlátozott értékű klinikai vizsgálat (?) támasztja alá.

68 ************** (Hódmezővásárhely) inni és hinni Termékek nevei: Gőzkamra teakeverék, Kondis tea, Férfi teakeverék, Karcsú tea, Anyatea *************************** (Budapest) POTENZIA férfivitamin (OÉTI által nyilvántartott) Összetétel pontos megjelölés nélkül: vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények (?)

69 *************************** NATÚR VARÁZS teakeverék Csala Zsuzsa művésznő ajánlásával Méregtelenítést elősegítő, testsúlycsökkenést befolyásoló Összetétel megadva mennyiség jelölése nélkül. ********************* (Budapest) CactuSlim kiszúrunk a kilókkal egészség alapáron Fogyasztó kapszula, 60 db, egy kapszula 500 mg kaktuszrostot tartalmaz. Speciális, szabadalmaztatott eljárással készült természetes (?) kaktuszrost (kaktusz neve?) Túlsúlyos cukorbetegeknek különösen ajánlott.

70 ********************************* FITT DUÓ étkezés előtti és étkezés utáni tabletta (OÉTI által bevizsgált és szakvéleménnyel ellátott készítmény) A testtömeg csökkentő étrendhez Az étkezés előtti formula (90 db) cellulóz eredetű élelmi rostot tartalmaz, amely csökkenti az éhségérzetet és elősegíti a jó bélműködést. Az étkezés utáni formula (30 db) a természetes eredetű kaktuszrostnak (Opuntia ficus indica?) köszönhetően gátolja a zsírok egy részének a felszívódását.

71 ******************************* (Budapest) PANNONICUM ÉLETERŐ POR Gyógyszertárakban is! Nem táplálék-kiegészítő, természetes élelmiszer 0-34 o C-on vákuumszárítással készült porkeverék, 20-féle gyümölcsből és 20-féle zöldségből (meg vannak nevezve!), vízben feloldva 2-szer 1 teáskanállal léböjt kúrás szer, tisztító, salaktalanító, a szervezetet erőteljesen vissza lúgosító hatással bír (?), bőségesen (?) tartalmaz enzimeket, rostokat is (milyen rost oldódik vízben?)

72 ********************************************** Kft ********************************** (Győr) FOGYASZTÓ SZEREK (futárpostával 48 órán belül, sms vagy telefonrendelés nyomán, külön ajándékkal növekvő árakkal a kívánt fogyás arányában (normál kúra 12 kiló fogyás, intenzív kg, szuperintenzív kg, radikális 30 kg felett, ez már tavalyi áron Ft)

Termékkatalógus. Kiadja a DXN Europe Kft.

Termékkatalógus. Kiadja a DXN Europe Kft. Termékkatalógus Kiadja a DXN Europe Kft. 1 A kávé (Coffea arabica) A kávé felfedezésének történetéről több legenda is szól: Az egyik Káldi, és a táncoló kecskék legendája. A kávé élénkítő hatását Káldi,

Részletesebben

A XXI. század gyógyítói: a gombák

A XXI. század gyógyítói: a gombák 51/1 A XXI. század gyógyítói: a gombák (Babulka Péter) Bevezetés Az ősi kultúrák embere már évszázadokkal (ill. évezredekkel) ezelőtt tudott arról, hogy egyes gombáknak nemcsak tonizáló hatásuk van az

Részletesebben

termesztett Ganoderma lucidum

termesztett Ganoderma lucidum ) Bevezető A pecsétviaszgomba (Ganoderma lucidum) önmagában is értékes gyógyhatású gomba, melynek kedvező élettani és terápiás hatásai a különféle készítményekben a rajta kívül alkalmazott természetes

Részletesebben

Táplálék kiegészítôk. Kiegészítô adatok Ásványi anyagok 1 db tabletta (2 db tabletta)

Táplálék kiegészítôk. Kiegészítô adatok Ásványi anyagok 1 db tabletta (2 db tabletta) Az egészség alapja a megfelelô táplálkozás. A modern mezôgazdaság módszerei mára sajnos jelentôsen kimerítették az egykor ásványokban gazdag talajt, így többé nem számíthatunk arra, hogy táplálékunk tökéletesen

Részletesebben

Ne higgyen a mesékben!

Ne higgyen a mesékben! Ne higgyen a mesékben! Tudjon meg mindent az igazi antioxidánsokról, és arról: Ön mit tehet annak érdekében, hogy fokozza saját immunrendszerének mûködését. Ez a kiadvány általános áttekintést nyújt az

Részletesebben

2014. tavasz. Az állandó egészség élménye. Újdonságok. Egészséges. Egészséges táplálkozás. Egészséges

2014. tavasz. Az állandó egészség élménye. Újdonságok. Egészséges. Egészséges táplálkozás. Egészséges 2014. tavasz Az állandó egészség élménye. Hírek, érdekességek Egészséges táplálkozás Újdonságok Egészséges TESTSÚLY wwww.facebook.com/vitaking.eu Ingyenes tanácsadás Egészséges SZÉPSÉG www.vitaking.hu

Részletesebben

Magazin ÚJDONSÁGOK: KOZMETIKUM: EGÉSZSÉG- VÉDELEM: Aloe Vera termékek. Wellness otthonunkban. Prostata teakeverék. A TÁVOL-KELETI CSODA: Herbalucid

Magazin ÚJDONSÁGOK: KOZMETIKUM: EGÉSZSÉG- VÉDELEM: Aloe Vera termékek. Wellness otthonunkban. Prostata teakeverék. A TÁVOL-KELETI CSODA: Herbalucid ÚJDONSÁGOK: Aloe Vera termékek KOZMETIKUM: Wellness otthonunkban EGÉSZSÉG- VÉDELEM: Prostata teakeverék A TÁVOL-KELETI CSODA: Herbalucid Önnek s segit a Prostata teája... Magyarországon közel 1,5 millió

Részletesebben

Népgyógyászati megfigyelések és modern fitoterápia

Népgyógyászati megfigyelések és modern fitoterápia Népgyógyászati megfigyelések és modern fitoterápia Papp Nóra Pécsi Tudományegyetem Farmakognóziai Tanszék Pécs, 2009. október 17. Népi orvoslás: az orvostudomány rendszerén kívül, szájhagyomány útján fenntartott,

Részletesebben

őszi 12 KATALÓGUS Egészséges Egészséges SZÉPSÉG Egészséges Az állandó egészség élménye ...Önnek is jár

őszi 12 KATALÓGUS Egészséges Egészséges SZÉPSÉG Egészséges Az állandó egészség élménye ...Önnek is jár őszi 12 KATALÓGUS Egészséges SZÉPSÉG Egészséges TESTSÚLY Egészséges táplálkozás Az állandó egészség élménye...önnek is jár Minőség Szakértők Ügyfélszolgálatunk segít Önnek... Ingyenesen hívható telefonszámunkon

Részletesebben

2015. tavasz. Az állandó egészség élménye. Újdonságok. Egészséges. Egészséges. Egészséges táplálkozás. www.vitaking.hu. www.facebook.com/vitaking.

2015. tavasz. Az állandó egészség élménye. Újdonságok. Egészséges. Egészséges. Egészséges táplálkozás. www.vitaking.hu. www.facebook.com/vitaking. 2015. tavasz Az állandó egészség élménye. Hírek, érdekességek Újdonságok Ingyenes tanácsadás Egészséges táplálkozás Egészséges TESTSÚLY Egészséges SZÉPSÉG www.facebook.com/vitaking.eu www.vitaking.hu Tartalomból

Részletesebben

Professzionális, magas hústartalmú eledelcsalád gyógynövénykivonattal igényes gazdiknak

Professzionális, magas hústartalmú eledelcsalád gyógynövénykivonattal igényes gazdiknak Professzionális, magas hústartalmú eledelcsalád gyógynövénykivonattal igényes gazdiknak www.olimpet.hu Probiotikumok az egészség védõbástyái Az Animal Society (állatorvosok alkotta társaság) a Teramo-i

Részletesebben

FARMAKOGNÓZIAI HÍREK

FARMAKOGNÓZIAI HÍREK FARMAKOGNÓZIAI HÍREK független hírújság (megjelenik kéthavonta) ALAPÍTVA: 2006-ban 2009. DECEMBER IV. évf. 14. szám Kiadó: Pécsi Tudományegyetem ÁOK, Gyógyszerésztudományi Szak, Farmakognóziai Intézet

Részletesebben

h a t á r o z a t o t.

h a t á r o z a t o t. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. Levélcím: 1391, Budapest 62. Pf. 211. Telefon: (061) 4728865, Fax: (061) 4728860 Ügyszám: Vj/036/2013. Iktatószám: Vj/03645/2013. Betekinthető! A Gazdasági Versenyhivatal

Részletesebben

bevezetô A CaliVita International termékválasztéka

bevezetô A CaliVita International termékválasztéka HEALTH WEALTH TERMÉKKATALÓGUS A CaliVita International termékválasztéka A CaliVita International több mint 20 éve meghatározó szereplôje az étrend-kiegészítô piacnak. Készítményeinket egytôl egyig a legmagasabb

Részletesebben

Hatásos fegyverek daganatok ellen

Hatásos fegyverek daganatok ellen Dr. Balaicza Erika Hatásos fegyverek daganatok ellen Biológiai daganatkezelés avagy rákos betegek kiegészítőterápiája, természetes módszerekkel Biztató eredmények ami várható a biológiai daganatkezeléstől

Részletesebben

GANODERMA (LINGZHI, REISI, PECSÉTVIASZGOMBA)

GANODERMA (LINGZHI, REISI, PECSÉTVIASZGOMBA) GANODERMA (LINGZHI, REISI, PECSÉTVIASZGOMBA) A kínaiak évezredek óta kiemelkedő minőségű gyógynövényként tekintenek a Ganodermára. Ez az első úgynevezett gyógyhatású készítmény, amely még hosszútávon történő

Részletesebben

bevezetô A CaliVita International termékválasztéka

bevezetô A CaliVita International termékválasztéka HEALTH WEALTH TERMÉKKATALÓGUS A CaliVita International termékválasztéka A CaliVita International hosszú évek óta meghatározó szereplôje az étrend-kiegészítô piacnak. Készítményeinket egytôl egyig magas

Részletesebben

Fogalmak. Fogalmak. Gyógyn. A drogok elnevezése 2. Főben, fában orvosság

Fogalmak. Fogalmak. Gyógyn. A drogok elnevezése 2. Főben, fában orvosság Fogalmak Főben, fában orvosság Kinorányi nyi Éva Cserepes Ház H 2014. 09. 20. A gyógynövény fogalma - Azok a növények, amelyeket a világon a hivatalos gyógyászat, a népi gyógyászat vagy a természetgyógyászat

Részletesebben

WALMARK TERMÉKKATALÓGUS 2013

WALMARK TERMÉKKATALÓGUS 2013 1 WALMARK TERMÉKKATALÓGUS 2013 Kedves Olvasó! Örömmel mutatom be a Walmark Kft. legújabb termékkatalógusát, amelyben ismét számos új készítménnyünkkel ismerkedhet meg. A mai rohanó, stresszes világban

Részletesebben

Kedves Vásárlónk! Elállás joga. Adatkezelés

Kedves Vásárlónk! Elállás joga. Adatkezelés Kedves Vásárlónk! Köszönjük, hogy minket választott és megtisztelt bizalmával. Az alábbiakban tájékoztatjuk Önt a www.naturvitamin.hu webáruházban leadott megrendelésével kapcsolatban milyen jogok illetik

Részletesebben

Hogyan tud SEGÍTENI a magyar rákbetegeknek?

Hogyan tud SEGÍTENI a magyar rákbetegeknek? CoD -tea és Célzott Táplálkozási Rendszer Hogyan tud SEGÍTENI a magyar rákbetegeknek? Hogyan tudja támogatni a Nemzetközi CoD Rák Információs és Prevenciós Központ Kiemelten Közhasznú Alapítványt, a magyar

Részletesebben

TIENS TErmék katalógus 1

TIENS TErmék katalógus 1 TIENS Termék katalógus 1 TIENS Nemzetközi Egészség- és Ipari Park Kína, Tiencsin Ezen a parkon belül együttesen megtalálható a termékkutatás és fejlesztés központ, a gyártás központ, a konferencia központ,

Részletesebben

Elemző. Dietetika. Olvastuk. Kutatás. Módszertan. 10 dolog, XXI. évfolyam, 3-4. szám. Fókuszban az olívaolaj. Aktuális csecsemőtáplálási

Elemző. Dietetika. Olvastuk. Kutatás. Módszertan. 10 dolog, XXI. évfolyam, 3-4. szám. Fókuszban az olívaolaj. Aktuális csecsemőtáplálási Új 2012/3-4 XXI. évfolyam, 3-4. szám A Magyar Dietetikusok Lapja Elemző Fókuszban az olívaolaj Dietetika Aktuális csecsemőtáplálási alapelvek Olvastuk Húgysavcsökkentés diétával Kutatás XIII. ker-i szűrés:

Részletesebben

WALMARK TERMÉKKATALÓGUS 2013 ŐSZ

WALMARK TERMÉKKATALÓGUS 2013 ŐSZ 1 WALMARK TERMÉKKATALÓGUS 2013 ŐSZ Kedves Olvasó! Örömmel mutatom be a Walmark Kft. legújabb termékkatalógusát. A kínálatunkban ezúttal is számos újdonsággal találkozhat, melyekkel igyekszünk megkönnyíteni

Részletesebben

FITOTERÁPIA. Gyógynövénygyógyászat. Vizsgára felkészítő segédanyag 2010.

FITOTERÁPIA. Gyógynövénygyógyászat. Vizsgára felkészítő segédanyag 2010. FITOTERÁPIA Gyógynövénygyógyászat Vizsgára felkészítő segédanyag 2010. Szerkesztette, és a fotókat készítette: Mester Ildikó A jegyzet segítséget nyújt a fitoterapeuta szakmai vizsgára való felkészülésben.

Részletesebben

VERSENYTANÁCS. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860

VERSENYTANÁCS. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 VERSENYTANÁCS 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 Vj 11/2005/15. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a Linka és Társa Kft. (Budapest) eljárás alá vont vállalkozás ellen fogyasztói

Részletesebben

Nátha vagy influenza? HOGYAN NÉZZÜNK SZEMBE AZ ELBOCSÁTÁSSAL? EGY CSEPP VILÁGNAP 2009. november 15. Interjú CSONKA ANDRÁSSAL. Gyógyszertárunk ajándéka

Nátha vagy influenza? HOGYAN NÉZZÜNK SZEMBE AZ ELBOCSÁTÁSSAL? EGY CSEPP VILÁGNAP 2009. november 15. Interjú CSONKA ANDRÁSSAL. Gyógyszertárunk ajándéka XIV. évfolyam 11. szám 2009. november HOGYAN NÉZZÜNK SZEMBE AZ ELBOCSÁTÁSSAL? EGY CSEPP VILÁGNAP 2009. november 15. Interjú CSONKA ANDRÁSSAL Nátha vagy influenza? www.patikamagazin.hu Gyógyszertárunk ajándéka

Részletesebben

SZUPER-ÉLELMISZEREK A SZUPER EGÉSZSÉGÉRT

SZUPER-ÉLELMISZEREK A SZUPER EGÉSZSÉGÉRT TARTALOMJEGYZÉK: Bevezetés...5 Mik azok a szuper-élelmiszerek?...6 A leggyakoribb és legelérhetőbb szuper-élelmiszerek:...7 Az alma...8 Az avokádó...9 A hüvelyesek...11 Az áfonya...14 A brokkoli...16 A

Részletesebben

Új 2012/2 XXi. évfolyam, 2. szám A M A g ya r D i e t e t i k u s o k L A p j A Dietetika Kutatás Módszertan Nagyvilág EUFIC 10 dolog,

Új 2012/2 XXi. évfolyam, 2. szám A M A g ya r D i e t e t i k u s o k L A p j A Dietetika Kutatás Módszertan Nagyvilág EUFIC 10 dolog, Új 2012/2 XXI. évfolyam, 2. szám A Magyar Dietetikusok Lapja Dietetika Alultáplált betegek preoperatív táplálásterápiája (esettanulmánnyal) Kutatás Egészségtúra a gyermekek egészséges táplálkozásáért Módszertan

Részletesebben