GYÓGYÍTÁS MÁS SZEMMEL

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GYÓGYÍTÁS MÁS SZEMMEL"

Átírás

1 BIZONYÍTÉKOK ÉS VISSZAÉLÉSEK a GYÓGYNÖVÉNY-HASZNÁLATBAN MELIUS ALAPÍTVÁNY kreditpontos továbbképző tanfolyam 2009 központi téma: GYÓGYÍTÁS MÁS SZEMMEL Szabó László Gy. DSc (Pécsi Tudományegyetem TTK Növényélettani Tanszék, ÁOK Farmakognóziai Tanszék, MELIUS Alapítvány)

2 HITELES TUDÁS FORRÁSMUNKÁK RÉGEN ÉS MA szó- és írásbeli hagyományok, ma reklámok, internet ETNOGRÁFIA ETNOMEDICINA ETNOBOTANIKA ETNOFARMAKOLÓGIA

3 TERMÉSZETTUDOMÁNYOS, ORVOSBIOLÓGIAI SZEMLÉLET MOLEKULÁRIS BIOLÓGIA IMMUNBIOLÓGIA FIZIOLÓGIA (funkcionális anatómia, biokémia) MIKROBIOLÓGIA FARMAKOGNÓZIA (taxonómia, morfológia, fitokémia) FARMAKOLÓGIA (hatás, interakció, praxis)

4 FARMAKOTERÁPIA! (incl. phytotherapeuticum forte, mite) farmakon = gyógyszer (homeopátiában növényi eredetű homeopátiás gyógyszer!) FITOTERÁPIA farmakon fitofarmakon gyógytermék gyógyhatású készítmény (termék) hagyományos növényi gyógyszer növényi drog teadrog étrend-kiegészítő növényi dietetikum növényi táplálék

5 HATÓANYAG (vegyület? vegyületek? vegyületcsoportok? hatócsoportok? szignálmolekulák? effektor molekulák?) hatóanyag - növény (beteg vagy károsított növény) életében - konzumensek életében hatás - konkrét - többféle -általános jellegű kémiai szerkezet ( fitokémiai jellemző ) - proteinek, lipidek, szacharidok - azotoidok (alkaloid, cianogén, glikozinolát) - terpenoidok - fenoloidok - egyéb és vegyes szerkezetűek

6 NÖVÉNYI DAGANATELLENES SZEREK Általános vonatkozások kutatási adatok Vezető kutatóhelyek adatbázisai, eredményei: National Cancer Institute (NCI), U. S. National Institute of Health, Bethesda, Maryland (www.cancer.gov) National Comprehensive Cancer Network (USA) National Cancer Center, Tsukiji, Kashiwa (Japan)

7 NÖVÉNYI DAGANATELLENES SZEREK Általános vonatkozások kutatási adatok Gyors internetes tájékozódás (pl. Google ) alapján: növényi citosztatikumok 1210 találat rákellenes növényi vegyületek 1120 találat

8 Általános vonatkozások apoptózis Szabályozásában bekövetkező hibák okozzák a csökkentett apoptózist, pl. tumoros, autoimmun és neurodegeneratív betegségekben. Malignus tumor esetében (pl. csontvelőrák)pl. a 26S proteaszóma (ubiquitinált multienzim komplex) gátlásával a sejtben nem kívánatos fehérjék halmozódnak fel, ezáltal bekövetkezik a tumorsejtek halála. (Nem lizoszomális úton az apoptikus sejtalkotókat rendszerint a szomszédos sejtek fagocitálják, immunogén makromolekulák nem szabadulnak fel, a szövet integritása megmaradhat.)

9 NÖVÉNYI CITOSZTATIKUMOK ÉS IMMUNMODULÁNSOK A PRAXISBAN NÖVÉNYI CITOSZTATIKUMOK Citotoxicitásuk nem kellően szelektív, nem gátolják a nukleotidok bioszintézisét, de károsítják a DNS szerkezetét.

10 TOPOIZOMERÁZGÁTLÓK A topoizomerázok közreműködnek a DNS replikációjában, a gén átírásában és szegregációjában. A topoizomeráz I-nek főszerepe van a szuperhelix relaxációjában, csak az egyik DNS-láncot vágja el. Tumorsejtekben aktivitásuk nagyobb. A topoizomeráz II-nek csak az osztódás idején van aktivitása, legnagyobb a G2/M fázisban, amikor újra egyesíti a DNS egyes polinukleotid-szakaszait. A TOPOIZOMERÁZGÁTLÓK megszakítják a helyreállító folyamatokat, ezért a DNS-hasítási termékek közvetve károsítják a DNS szerkezetét. Emiatt van a topoizomeráz-gátló gyógyszereknek olyan széles körű alkalmazása a klinikai onkológiában.

11 CAMPTOTHECINEK topoizomeráz I gátlók Az egyszálú DNS legombolyítását gátolják meg, emiatt transzkripció sem történik, meghiúsul a DNS-polinukleotid-láncok újraegyesítése, megáll a sejtosztódás, bekövetkezik az apoptózis. Különösen az előrehaladt vastagbélrákok terápiájában hatékony. A camptothecin félszintetikus származékai közül az irinotecan = (+)-7-etil-10-(4-[1-piperidin]-1-piperidin)- karboniloxi-camptothecin, ami karboxil-eszteráz hatására 7-etil-10-hidroxi-camptothecinné (SN-38) alakul, amelynek citotoxicitása 100-szor nagyobb az irinotecanénál.

12 Egyéb félszintetikus, aktív és vízben oldódó származékai közül a legfontosabb: topotecan = (S)-10-dimetilamino-metil-10-hidroxi-camptothecin Főleg petefészekrák és tüdőrák esetén használják. Az infúziós kezelések alatt súlyos hasi görcsök és hasmenés következik be, a tünetek csökkenthetők antikolinerg gyógyszerek (atropin, scopolamin) adagolásával.

13 CAMPTOTHECIN-származék: C 2 H 5 N N N O O N O C H 3 OHO irinotecan

14 CAMPTOTHECINEK NÖVÉNY: Camptotheca acuminata (Nyssaceae, korábban Cornaceae) Monotipikus genus, a D-Kínában honos és dísznövényként is telepített, magas fa kérge, gyökérkérge és termése kb. 0,03% fő alkaloidot tartalmaz.

15 PODOFILLOTOXINOK topoizomeráz II gátlók Az enzim DNS-hez történő kötődése előtti gátlásával képes a daganatok növekedését korlátozni. (Az antrakinonokhoz hasonló szerkezetű antraciklinek a DNS-topoizomeráz komplex stabilizálása révén hatnak!) A podofillotoxin elsődleges támadási pontja ugyan a mitotikus orsó, de fészintetikus származékai, pl. a VP-16 = etoposid = 4 demetilepipodofillotoxin 9-[4,6-O-(R)-etiliden- -D-glukopiranozid] és a VP-26 = teniposid = a topoizomeráz II-t gátolják.

16 Az Etoposidot hererák, kissejtes tüdőrák, Hodgkin-kór, lymphomák, Kaposi-sarcoma esetén alkalmazzák, a Teniposid legjobban a kissejtes tüdőrák ellen vált be. A podofillotoxinokat a népgyógyászatban korábban féregűzésre használták, a tisztított gyanta 25%-os paraffinolajos szuszpenziójával condilomát vagy granuloma inguinalét ecsetelnek a bőrgyógyászatban, a gyakorlat során 1-2 nap alatt leszáradnak a bőrdaganatok, bőrkinövések.

17 PODOFILLOTOXINOK NÖVÉNY: Podophyllum peltatum amerikai tojásbogyó P. hexandrum (emodi) himalájai tojásbogyó (Berberidaceae) Előbbi évelő lágyszárú, atlantikus É-Amerikában honos. Utóbbi évelő pozsgás, Kínában, Ny-Ázsiában és az Indiai-szubkontinensen terem. A drogot a rhizoma és a resina (Podophyllinum) adja. A drog kb. 4%, a gyanta 40-50%, a lignanokhoz tartozó podofillotoxint tartalmaz.

18 KOLCHICIN ÉS DEMECOLCIN -antimitotikus, tubulinhoz kötődve gátolja a mikrotubulusok kialakulását leukocitákban Metafázisban a kolchicin leállítja a mitózist, a magorsó hiánya tapasztalható. Egyes növények osztódó sejtjeiben (merisztémákban, pl. hajtás-és gyökércsúcsban) maradandó poliploidiát indukál (tetraploid növények nemesítése).

19 Túl citotoxikus, ezért félszintetikus származékát, a Demecolcint (= Colcemid) alkalmazzák mieloid leukémia egyes eseteiben. Ez a származék kb. 30-szor kevésbé toxikus, mint a kolchicin. A kolchicin gátolja a fájdalmas heveny köszvényrohamot és kiújulását is megakadályozza. Gátolja a leukociták migrációját a gyulladásos gócba, ennek következtében nem jön létre fagocitózis. A leukocitákban tubulinhoz kötődik, ennek következtében a tubulin nem képes mikrotubulusokká polimerizálódni. Így gátlódik a fehérvérsejtek migrációs és fagocitáló tevékenysége. Súlyos mellékhatásai miatt a Demecolcint használják.

20 KOLCHICIN NÖVÉNY: Colchicum autumnale (Colchicaceae) őszi kikerics (drog: semen, tuber v. bulbus, flos). Közép-Európában, nálunk is gyakori, hagymagumós évelő lágyszárú. 0,1-0,6% alkaloid közül benzilizokinolin-vázas az autumnalin, a belőle képződő ptotoalkaloid típusú hatóanyagok ismert képviselője a kolchicin (a Ph.Hg.VIII.-ban hivatalos a Colchicinum!) Csapody Vera festménye

21 VINBLASTIN, VINCRISTIN, VINDESIN, VINORELBIN - a mitotikus orsó gátlói A mitotikus orsót alkotó, (dimer szerkezetű tubulinból felépülő) mikrotubuláris rendszer kialakulását úgy gátolja, hogy megakadályozza a monomer tubulinok polimerizációját. Dimer, monoterpenoid indol-alkaloidok, az egyik monomer a négy gyűrűs katarantin, a másik monomer az öt gyűrűs vindolin (dihidroindol metilezve vagy formilezve).

22 A vinblastinban a vindolin N-jén metil-csoport, a vincristinében viszont formil-csoport található. Más, mesterséges származékoknak a szerkezete jobban különbözik. A Vindesin (= Eldisine) savamid-származék, azaz 3-karbamoil-4-dezacetil-3-dezmetoxi-vinblasztin, a Vinorelbin (= Navelbin) 5 -noranhidro-vinblastin. Egyes dimer alkaloidok (pl. vinepidin, vinzolidin) jobban kötődnek monoklonális antitestekhez, ami reményteljes. Neovascularisatiót szelektíven gátolják.

23 N H COOCH 3 N OH vincristin vinblastin R1 CHO CH 3 N R2 OCH 3 OCH 3 OH OR3 N COR 2 R1 R3 COCH 3 COCH 3

24 VINBLASTIN, VINCRISTIN, VINDESIN, VINORELBIN - a mitotikus orsó gátlói Terápiás indikációk (iv. adagolandók, mivel a tápcsatornából rosszul szívódnak fel) Vinblastin: csírasejtes tumorok, Hodgkin-kór, non Hodgkin lymphoma, krónikus lymphoid leukaemia Vincristin: akut lymphoid leukaemia, Hodgkin-kór, non Hodgkin lymphoma, myeloma multiplex, Ewing-sarcoma, Wilms-tumor, fej-nyaki daganatok, rhabdomyosarcoma

25 Vinorelbin: nem-kissejtes tüdőrák, előrehaladott emlőrák Vindesin: akut lymphoid leukaemia, melanoma Mellékhatás mindegyiknél jelentős, de különösen a vincristin neurotoxikus, mivel az axon mikrotubulusaira fokozottan hat.

26 VINBLASTIN, VINCRISTIN, VINDESIN, VINORELBIN - a mitotikus orsó gátlói NÖVÉNY Catharanthus roseus (= Lochnera rosea, Vinca rosea, Apocynaceae) rózsameténg, madagaszkári meténg Évelő félcserje, honos Madagaszkáron, elterjedt trópusokon. Ny-Európában és az USA-ban sokfelé egyéves dísznövényként ismert. Rokon fajok pl.: C. lanceus, C. ovalis, C. longifolius. Közel 100-féle alkaloidot tartalmaz, összalkaloid-tartalom a hajtásrendszerben 0,2-1% a gyökérben főleg nem citosztatikus serpentin és ajmalicin található (kb. 0,4%).

27 Catharanthus roseus és Vinca minor virágos hajtásrészletei (Csapody Vera festménye)

28 TAXOIDOK (TAXÁNOK: TAXOL, TAXOTER) mikrotubulus-depolimerizációt gátlók Kötődési helyük a -tubulin N-terminálisa. A taxoter közel kétszer nagyobb mértékben kötődik. A taxoidok, taxanoidok vagy taxánok diterpén-pszeudoalkaloidok. A N-atom fenil-izoszerin-oldalláncban foglal helyet. A taxol (= paclitaxel) N-benzoil, a félszintetikus taxoter (= docetaxel) N-tercier butanoil. Ezen kívül a taxol 10-O-acetil, a taxoter ugyanitt nincs acetilezve.

29 A mellékhatások ismert gyógyszerekkel ellensúlyozhatók. Neovascularisatiót szelektíven gátolják. Mindkét gyógyszert infúzió formájában alkalmazzák. Terápiás indikáció: ovarárium-, metasztatikus emlő-, nyelőcső-, prostata-, hólyagcarcinoma, kissejtes és nem kissejtes tüdőrák, fej-nyaki daganatok, Kaposi-sarcoma.

30 TAXOL ÉS TAXOTER(E) R 1 NH O OR 2 O OH C 6 H 5 OH O OH O OCOC 6 H 5 OCOCH 3 taxol taxoter R1 -COC 6 H 5 -COOC(CH 3 ) 3 R2 -COOCH 3 -H

31 TAXOIDOK (TAXÁNOK: TAXOL, TAXOTER) mikrotubulus-depolimerizációt gátlók NÖVÉNY Taxus brevifolia (Taxaceae) oregoni tiszafa É-Amerikában (Alaszka, Kalifornia, Brit-Kolumbia) honos cserje vagy fa. A száraz kéreg tartalmazhat 0,03% taxolt is, egyéb diterpenoid taxanok pl.: taxusinek, taxagifin, baccatinek, taxinok, taxicinek, cephalomannin. Újabban növényi szövettenyészetből, biotechnológiai úton nyerik ki a taxolt. Taxus baccata tiszafa (drog: Taxi baccatae folium) Honos Európában, É-Afrikában, Kaukázusban, Ny-Ázsiában. Kétlaki, örökzöld cserje vagy fa. A Bakonyban (Miklóspálhegyen) dolomitsziklai bükkösben gazdag, védett populáció fordul elő. Máshol ritka, védett. Kertekben telepíthető. Csak arillusza nem mérgező. Taxinokat kb. 2%-ban tartalmaz (több baccatint, kevesebb taxolt). Antiparasitikus alkalmazása veszélyes.

32 NÖVÉNY- ÉS GOMBAEREDETŰ IMMUNMODULÁNSOK (PREVENCIÓBAN, ADJUVÁNS KEZELÉSEKBEN IS!)

33 VISCOTOXINOK, VISCUM-LEKTINEK A Viscum album (fehér fagyöngy, Viscaceae, Loranthaceae) lektinjei (főként a galaktóz-specifikus viscum-lektin I, egyéb lektinek) stimulálják a T-limfocitákat, fokozzák a fagocitózist. Immunstimuláns hatásuk mellett a jóval kisebb molekulatömegű viscotoxinok (viscotoxin A2, A3, B), továbbá poliszacharidok is gátolhatják egyes metasztázisok létrejöttét. A vízben oldódó hatóanyagokból készült, subcután injekciókat (készítmények pl. Plenosol, Abnoba-viscum, Helixor, Eurixor, Ysorel, Lectinol, Iscador) főleg onkológiai utókezelésben alkalmazzák, direkt antitumor hatásuk nem kellően bizonyított.

34 IMMUNMODULÁNS (ASPECIFIKUS IMMUNSTIMULÁNS) NÖVÉNYI VEGYÜLETEK Echinacea purpura, E. angustifolia, E. pallida (Asteraceae) kasvirág fajok, radix, herba (Ph. Hg. VIII.) Poláros heteropoliszacharidokat (poliineket is) tartalmazó kivonat immunstimuláns. Különösen szubkután hatásos.

35 A poli-β-glukánok és xilánok a T-limfociták sejtfelszíni receptoraihoz kapcsolódva nem specifikusan aktiválják a T-sejteket, fokozzák a tumor necrosis factor (TNF) és a citokinek működését, továbbá az interferon felszabadulását. Mindezek növelik a fagocitózis mértékét. Készítmény pl. Echinacin: E. purpura herba présnedve, Esberitox: E. purpurea, E. angustifolia, Thuja occidentalis, Baptisia tinctoria kivonatok. A kasvirág fajok dísznövények, termeszthetők.

36 BÍBOR KASVIRÁG (Csapody Vera festménye)

37 IMMUNMODULÁNS (ASPECIFIKUS IMMUNSTIMULÁNS) NÖVÉNYI VEGYÜLETEK Pelargonium sidoides (Genariaceae) - dél-afrikai muskátli, radix (Ph. Hg. VIII.) polifenolok, kumarinok (főként az umckalin = 5-metoxi-szkopoletin), kivonatok Uncaria tomentosa Rubiaceae macskakarom (trópusi lián), cortex pentaciklusos oxindol alkaloidok, kivonatok Baptisia tinctoria Fabaceae vad indigó (É-amerikai cserje), radix poliszacharid (nem a kinolizidin alkaloidok vagy az izoflavonok a fő hatóanyagok) oldat, kombinált készítményekben

38 IMMUNMODULÁNS (ASPECIFIKUS IMMUNSTIMULÁNS) NÖVÉNYI VEGYÜLETEK Eupatorium perfoliatum, E. cannabinum (Asteraceae) É-amerikai, utóbbi európai, évelő lágyszárú, herba, radix Heteropoliszacharid vizes kivonatok immunstimulánsok Andrographis paniculata (Acanthaceae) - bugás andrográfisz, egyéves, indiai vizes kivonata fokozza a fagocitózist, immunstimuláns (pl. grippe esetén) Egyéb: Arnica montana, Calendula officinalis, Matricaria recutita, Althaea officinalis, Trigonella foenum-graecum, Agropyron repens, Tilia stb.

39 IMMUNMODULÁNS (ASPECIFIKUS IMMUNSTIMULÁNS) GOMBA EREDETŰ VEGYÜLETEK Heteropoliszacharidok, főleg ezer molekulatömegű heteroglukánok vagy heteroxilánok farontó, főleg taplógombák termőtestéből poláros oldószerrel kivonva, parenterálisan adagolva. B-sejtek felszíni markereit felismerve nem specifikus módon fokozzák az immunrendszer aktivitását: növelik az immunglobulinok mennyiségét, aktiválják a makrofágokat, serkentik a T-limfociták és T-helper sejtek (tumorspecifikus, citotoxikus T-sejtek, azaz NK= natural killer sejtek) képződését. Gyakori teszt pl.: sarcoma 180 sejtvonal, intraperitoniálisan egérnek

40 IMMUNMODULÁNS (ASPECIFIKUS IMMUNSTIMULÁNS) GOMBA EREDETŰ VEGYÜLETEK Lentinula (= Lentinus) edodes, shii-take, L. cyathiformis Az első legismertebb, nálunk is termeszthető, ehető lentinan: poliszacharid -1,3-poliglukan Aktiválja a citotoxikus T-sejteket, az NK-sejteket, a citotoxikus macrophagokat, fokozza több citokin (tumor necrosis factor, interleukinek) termelődését. Más, ismertebb gombák (forrásmunka Lelley, J. A gombák gyógyító ereje, Mg. K., Bp., 1999., Institute of Chinese Drugs, Academy of Chinese Traditional Medicine):

41 Ganoderma lucidum pecsétviaszgomba, reishi Grifola frondosa bokrosgomba, maitake Polyporus umbellatus tüskegomba Hericium erinaceus petrezselyemgomba Auricularia auricula-judae júdásfülegomba, más A. fajok is Trametes versicolor lepketapló (pl. β-1,4-poliglukan, β-1,6- poliglukan, készítmény iv. Krestin) Tremella fuciformis rezgőgomba Schizophyllum commune hasadtlemezű taplógomba (pl. schizophyllan: β-1,3-, β-1,6-glukan) Volvariella volvacea bocskorosgomba, fukurotake (β-1,3-glukan) Pleurotus ostreatus laskagomba (savas β-1,3-glukan)

42 KEMOPREVENTÍV, DAGANATELLENES NÖVÉNYI ANYAGOK, SZEREK KEMOPREVENCIÓ: normálsejt védelme a malignus átalakulással szemben vagy a tumorsejt kialakulásának lassítása, a tumor progessziójának korlátozása,benignus daganatnövekedés lefékezése Növényi vegyületek, szerek (főként potenciális antitumor hatásúak, pl mg/kg dózisban intraperitoniális inj., egér sarcoma 180)

43 KEMOPREVENTÍV, DAGANATELLENES NÖVÉNYI ANYAGOK, SZEREK fenoloidok (kisebb és nagyobb molekulatömegű fenolok és polifenolok): fenil-propánsavak, fenilkarbonsavak (pl. klorogénsav, rozmaringsav, kávésav-származékok), továbbá oligomer hidrolizálható tanninok (kb. 100-féle) pl. rugosin D, E, coriariin A, oenothein B, cornusiin A, agrimoniin lignánok (köztük a májvédő Silybum marianum, máriatövis flavanolignánok, pl. Legalon) izoflavonoidok (fitoösztrogének, de nem fitohormonok!): egyes emlő- és prosztata daganattípusok ritkábban fordulnak elő izoflavonokban gazdagabb táplálékokat (pl. szója) rendszeresen fogyasztók körében (többnyire gátolják a DNS-topoizomerázok és a protein-tirozinkinázok aktivitását is): szójában, pillangósokban genisztein, daidzein, glicitein

44 KEMOPREVENTÍV, DAGANATELLENES NÖVÉNYI ANYAGOK, SZEREK stilbenoidok, pl. rezveratrol szőlőben, vörösborban fitoszterinek (főleg β-szitoszterol) BENIGNUS PROSTATA HYPERPLASIA gyógyítása (a betegséget szakorvosnak kell megállapítania!) Idősebb korú férfiaknál a tesztoszteron átalakulása dihidro-tesztoszteronná (DHT) felgyorsulhat 5-α-reduktáz fokozottabb aktivitása miatt. E korban az androgén receptorok mennyisége is nő. A kötődő DHT sejtproliferációt indukál. Az ösztrogén túlsúly miatt csökken a sejtek apoptózisa.

45 A fitoterapeutikumok zöme az 5- -reduktáz aktivitását jelentősen csökkenti, de egyes készítmények aromatáz-inhibitor (Prunus v. Pygeum africana kérge, Urtica dioica gyökere), antiandrogén (Prunus africana kérge, Cucurbita pepo magja, olaja) és -receptor blokkoló (Secale cereale stb. pollen) hatással is rendelkeznek.

46 BENIGNUS PROSTATA HYPERPLASIA gyógyítása Kivonatokat tartalmazó készítményeket szolgáltatnak: Serenoa repens Sabalis serratulae fructus (Ph. Hg. VIII). szabal- vagy törpepálma terméskivonat, pl. Permixon Cucurbita pepo, semen, oleum, pl. Peponen Urtica dioica, radix, folium (teaként is), semen, oleum Prunus africana, cortex Hypoxis rooperi, dél-afrikai csillagfű, prosztaglandinok szintézisét is gátolja Secale cereale, Phleum pratense, Zea mays, extractum pollinis siccum (arány: rozspollen kb. 90%, réti komócsin és kukorica pollen kb. 10%) Epilobium parvifolium (és más kisvirágú fajok), herba teaként

47 DAGANATOS BETEGEK ÉLETMINŐSÉGÉT JAVÍTÓ NÖVÉNYI SZEREK, (TÁPLÁLÉKKIEGÉSZÍTŐK, NÖVÉNYI TÁPLÁLÉKOK) VITAMINOK ÉS ANTIOXIDÁNSOK A-vitamin család: karotinoidok, retinoidok a sejtproliferációt lassíthatják, sejtdifferenciálódást vagy apoptózist indukálhatnak. Használatuk, mellékhatásaik miatt, bizonyos esetekben alaposan megfontolandó. D-vitamin-származék: Deltanoid a terápiában javasolható vastagbéldaganatok megelőzésére, csontáttételek csökkentésére (csakis orvosi javallatra!)

48 Se-tartalmú antioxidánsok: védelmet nyújtanak az oxidatív stresszel szemben, nagyobb töménységben toxikusak Tokoferolok: lipidoldékony antioxidánsok, oxigénszabadgyök-hatástalanítók Aszkorbinsav: vízoldékony antioxidáns, citoprotektív Flavonoidok, antociánok: többségük vízben oldódó, nem toxikus antioxidáns, gyakran komplexet képezhetnek mikroelemekkel

49 VITAMINOK ÉS ANTIOXIDÁNSOK Benzokinonok: búzacsíra (L. Szent-Györgyi Albert), búzacsírából fermentált, töményített, benzokinon-tartalmú, per os készítmény: AVEMAR (nem toxikus táplálékkiegészítő) búzacsírában glikozid formában fordul elő a 2-metoxi-p-benzokinon és a 2,6-dimetoxi-p-benzokinon, élesztővel fermentálják. Metasztázisokat gátolja, citosztatikus kezelésekben adjuváns.

50 MEGJEGYZÉS Az orvos-természetgyógyászok kiegészítő kezelésként gyakran javasolják a személyre szabottan összeállított MÉREGTELENÍTŐ, tisztító kúrát, leggyakrabban antioxidáns és szabadgyökfogó vegyületekben, nyomelemekben és vitaminokban gazdag gyümölcsök pl. Citrusok, Malus, Hippophaë, trópusi, szubtrópusi gyümölcsök, köztük noni (Morinda citrifolia, Rubiaceae), gyümölcslevek pl. fekete áfonya, fekete ribiszke, fekete szeder, vörösbor, zöldséglevek pl. cékla, sárgarépa, zeller, fekete retek, paradicsom és/vagy egyéb levek, pl. kombucha vagy teagomba (főleg galakturonsavat tartalmazó, élesztőgombák és Acetobacter xylinum tenyészetből nyert tápoldat) alkalmazásával!

51 Rákbetegség vagy műtétek utáni kezelés esetén gondos szakorvosi mérlegelésre van szükség! Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen rákról és milyen jellegű műtét utáni állapotról van szó!!!! Minden felsorolt növénynek sajátságos vegyületei is vannak, amelyek nem közömbösek!

52 FITOTERÁPIA A MAI GYAKORLATBAN MEGBÍZHATÓ (???) ISMERETTERJESZTŐ LAPOK (reklámokkal) Patika Tükör Patika Magazin Gyógyhír Magazin továbbá (megfelelő kritikával olvasva): Természetgyógyász Magazin Családi Lap Herbária Magazin Herbáció Füzetek (Gyula) Béres Egészségtár Egészségünkre! (TEVA Magyarország Rt. Életmód Magazinja) Zöldújság (Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület) MAGYOKE (Magyar Gyógynövényes Orvosok és Alkalmazók Közhasznú Egyesülete) Hírei

53 JAVASOLT SZAKIRODALMI FORRÁSMUNKÁK Petri G.: Gyógynövények és készítményeik a terápiában. Galenus, Budapest, Tóth L.: Gyógynövények Drogok Fitoterápia. Kossuth Egyetemi Kiadó, Debrecen, Csupor D.: Fitoterápia növényi szerek a gyógyászatban. JATEPress, Szeged, Schilcher H.: Fitoterápia a gyermekgyógyászatban (ford: Rácz G., Rácz-Kotilla E.). Dictum, Budapest, Szabó L. Gy.: Melius Alapítvány honlapja Gyógynövények A-tól Z-ig

54 KÜLÖNFÉLE NÖVÉNYI TERMÉKEK ÉS FORGALMAZÓK (példák a teljesség igénye nélkül, részletes tudnivalók interneten elérhetők) Gyakran jellemző a növény (növényi drog), az összetétel és a felhasználásra utaló javallatok pontatlan, felületes és gyakran felelőtlen megadása, illetve fogalmazása!

55 Általában jellemző a tradicionális idegenföldi (kínai, indiai, afrikai stb.) drogok ( monoteák és készítmények ) megjelenése szaküzletekben vagy multi-level terjesztők által, pl. Italkészítésre alkalmas regeneráló, frissítő (pl. dél-afrikai Aspalathus linearis rooibos) vagy immunstimuláns (pl. dél-amerikai Tabebuia lapacho) filteres termékek. Egy frissítő teakoncentrátum vizsgálataink (Héthelyi et al. 2001) szerint tartalmaz: huangqi (Astragalus mongolicus) glossy ganoderma kínai farkasbogyó gyümölcse koffein!!!???

56 NEGATÍV ÉS KÖVETÉSRE NEM AJÁNLOTT PÉLDÁK ******************** (USA Magyarország) A terjesztő hálózat sikerorientált propagandát folytat, jelszava: Az Ön egészségéért és szépségéért Kb. egy évtizede megjelenő reklámújságjának minden lapján olvasható: A fenti megállapítások nem az Országos Gyógyszerészeti Intézet szakvéleményei. A termékek nem szolgálnak betegségek kezelésére, gyógyítására!

57 ********************** termékei (teljesség nélkül): *********************** GYÓGYNÖVÉNY TEA ízes ital, amely mindenkor megnyugtat és csillapít fahéj, narancs, szegfűszeg, gyömbér, szegfűbors, ánizs, kamilla, földiszeder (?), a Gymnemna sylvestre (helyesen Gymnema, Asclepiadaceae), valamint az Aloe virág ZAMATA. Az aroma még nagyszerűbb, ha FOREVER VIRÁGMÉZ zel édesítjük. **************** GINGKO PLUS gondolat tápláléka javítja az agy vérellátását Gingko biloba extractum, Reishi gomba, Schisandra (kúszómagnólia) bogyó és a gyógyító Fo-Ti (?)

58 *********************** GARCINIA PLUS Garcinia cambogia fa gyümölcsének hatóanyaga a hidrocitromsav: HCA (?) szabályozza az éhségérzetet. (?) (a gummi-guttát szolgáltató Garcinia hanburyi, Hypericaceae másik neve sziámi gamboge! Vajon melyik lehet? Vagy ugyanaz?) **********************GARLIC-THYME A fokhagymát és kakukkfüvet ezután már nem kell a főzéshez használni (??!!) *********************** GIN-CHIA arany chia (?) nyugatról és ginseng keletről hihetetlen állóképességet és energiát biztosít Komponensek között pl. riboflavin, vas, mátrium, fehérje, méz, sőt paprika is (?)

59 ********************* LYCIUM PLUS az Észak-Ázsiából származó lycium-kivonat, valamint az édesgyökér-flavonoid kivonat növényi tápanyagokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, béta-karotinnal, poliszacharidokkal, aminosavakkal és bioflavonoidokkal kombinálva nyújt segítséget az egészség megőrzésében Ha tényleg az édesgyökér flavonoid az egyik értékes vegyület, akkor meg kellett volna nevezni. A bioflavonoidok összefoglaló szó nem sokat mond, de a többi sem. A lycium-kivonat a növény melyik részéből készülhet? A Lycium barbarum ugyan Kínából terjedt el hozzánk is, igen elterjedt, kerítésre futó, piros bogyókat hozó Solanaceae növény, magyarul ördögcérna. Bizonyos részei elfogyasztva enyhe mérgezést okozhatnak

60 *******************GOLD A terjesztő hálózat méregtelenítő párnácskát ( ********************** Gold ) forgalmaz. Tartalmaz: növényi kivonatokat (pl. porított bambuszecetet!?). A párnácskának Japánban és Kínában méregtelenítő hatást tulajdonítanak. A magyar ismertetőben részletes biofizikai magyarázatot olvashatunk a hatásmechanizmusról.

61 NEMZETKÖZI *********** RÁK-INFORMÁCIÓS ÉS PREVENCIÓS KÖZPONT KIEMELKEDŐEN KÖZHASZNÚ ALAPÍTVÁNY (Lébény) *************** Tea-Extrakt az ŐSERDŐ EREJE - Segítség RÁK esetén Tartalma ismeretlen (brazíliai őserdők sámánjai által használt gyógynövények!?) ben az Akadémiai Kiadó Rt gondozásában könyv jelent meg Őserdők patikája címmel, szerző: dr. Thomas David.

62 Ebben a kiadásban olvasható: E könyv információit és javaslatait a szerző és a kiadó legjobb tudása és lelkiismerete szerint gondosan megvizsgálta, mérlegelte; ezek azonban nem helyettesíthetnek semmilyen orvosi kezelést. A szerző, a kiadó, illetve megbízottaik nem vállalnak felelősséget az esetleges személyi, dologi és vagyoni károkért, melyek az e könyvben leírt módszerek alkalmazása vagy helytelen alkalmazása folytán keletkeznek ben megjelent dr. Dávid Tamás Segítség rák esetén c. könyve a Duna Kiadó gondozásában.

63 Reklámismertető a Patika Tükör XV/9 (2007) újságban jelent meg: A *************** és Célzott Táplálkozási Rendszer Rák, Influenza A, Hepatitis C és Immungyengeség esetén alcímet viselő, a maga nemében egyedülálló, 415 oldalas kötetben a világhírű és óriási tapasztalattal bíró rákkutató professzor tudásának jelentős részét tömörítve adja át az olvasóknak. A könyv tartalmazza többek között a *************** rendszer alkalmazásával készült klinikai és preklinikai tanulmányok eredményeit, a Kanadában legújabban alkalmazott rákterápiáról szóló ismertetéseket, így egyebek között az intravénásan adott C-vitaminnal való kezelés esettanulmányait

64 ******************************* (Budapest), forgalmazza: *************************** (Budapest) SÁRGABARACKMAG 200 g, keserű, származási hely: Pakisztán, Bio körülmények között termelt alapanyagból készült. B 17 vitamin cianogén glikozid a rák egyik legfontosabb ellenszere (dr. Krebs szerint)? sárgabarackmagban 2-2,5%, napi 2-5 szem megelőzésként, betegség esetén 5 kg-ra vonatkoztatva 1 szem, emelkedő mennyiségben.

65 **************************** - reform élelmiszerek 100% hidegen sajtolt növényi olajból (***********************) SÁRGABARACKMAG-OLAJ a természetes B-17 vitamin forrás 50 ml, csatolt szakvélemény szerint a sárgabarackmag nagy mennyiségben tartalmaz B-17 vitamint, amelyet még 1949-ben ifj. Ernst Krebs vegyész fedezett fel. A B-17 vitamin (nitrilozid) ugyancsak bőségesen áll rendelkezésünkre a következő növényekben: köles, lucerna, vízizsázsa, keserűmandula, alma-, cseresznye-, körte-, szilva és sárgabarackmag. A természetben mégis a zöldfűfélékben találjuk meg legmagasabb koncentrációban a rákkutatók érdeklődési körébe került. Számos kutatás, klinikai tapasztalat támasztja alá azt a tényt, hogy ez a vitamin a szervezetbe juttatva gátolja és meg is öli a daganatos sejteket...

66 A szakvélemény szerint csak a rákos sejtek tartalmaznak béta-glikozidáz enzimet, ami képes a vitaminból előállítani az ölő hatású ciánhidrogént. Napi mennyisége mg. A keserű magból préselt olaj íze a mandulára emlékeztet. Használhatjuk még: haj, bőr, köröm erősítésére, a gyengülő látásra, sőt nyugat-európában hiperaktív gyermekek és skizofréniában szenvedők kezelésében is bevált szer.

67 ****************************** (Budapest) **************************** filteres teakeverék (24-szer 1,8 g, OGYI 962/2006) Összetétel megadása feleslegesen túl pontos, filterenként: Anethi herba conscissa 1,668g, Urticae radicis extr. sicc. 0,108g, Ginkgo bilobae extr. sicc. 0,014g, ízesítve természetes áfonya aromával Cukorbetegségre való hajlam esetén megfelelő étrenddel és fizikai aktivitással elérhető egyensúlyi állapot támogatására (?) Hatását orvosi megfigyelés és korlátozott értékű klinikai vizsgálat (?) támasztja alá.

68 ************** (Hódmezővásárhely) inni és hinni Termékek nevei: Gőzkamra teakeverék, Kondis tea, Férfi teakeverék, Karcsú tea, Anyatea *************************** (Budapest) POTENZIA férfivitamin (OÉTI által nyilvántartott) Összetétel pontos megjelölés nélkül: vitaminok, ásványi anyagok, gyógynövények (?)

69 *************************** NATÚR VARÁZS teakeverék Csala Zsuzsa művésznő ajánlásával Méregtelenítést elősegítő, testsúlycsökkenést befolyásoló Összetétel megadva mennyiség jelölése nélkül. ********************* (Budapest) CactuSlim kiszúrunk a kilókkal egészség alapáron Fogyasztó kapszula, 60 db, egy kapszula 500 mg kaktuszrostot tartalmaz. Speciális, szabadalmaztatott eljárással készült természetes (?) kaktuszrost (kaktusz neve?) Túlsúlyos cukorbetegeknek különösen ajánlott.

70 ********************************* FITT DUÓ étkezés előtti és étkezés utáni tabletta (OÉTI által bevizsgált és szakvéleménnyel ellátott készítmény) A testtömeg csökkentő étrendhez Az étkezés előtti formula (90 db) cellulóz eredetű élelmi rostot tartalmaz, amely csökkenti az éhségérzetet és elősegíti a jó bélműködést. Az étkezés utáni formula (30 db) a természetes eredetű kaktuszrostnak (Opuntia ficus indica?) köszönhetően gátolja a zsírok egy részének a felszívódását.

71 ******************************* (Budapest) PANNONICUM ÉLETERŐ POR Gyógyszertárakban is! Nem táplálék-kiegészítő, természetes élelmiszer 0-34 o C-on vákuumszárítással készült porkeverék, 20-féle gyümölcsből és 20-féle zöldségből (meg vannak nevezve!), vízben feloldva 2-szer 1 teáskanállal léböjt kúrás szer, tisztító, salaktalanító, a szervezetet erőteljesen vissza lúgosító hatással bír (?), bőségesen (?) tartalmaz enzimeket, rostokat is (milyen rost oldódik vízben?)

72 ********************************************** Kft ********************************** (Győr) FOGYASZTÓ SZEREK (futárpostával 48 órán belül, sms vagy telefonrendelés nyomán, külön ajándékkal növekvő árakkal a kívánt fogyás arányában (normál kúra 12 kiló fogyás, intenzív kg, szuperintenzív kg, radikális 30 kg felett, ez már tavalyi áron Ft)

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok.

A flavonoidok az emberi szervezet számára elengedhetetlenül szükségesek, akárcsak a vitaminok, vagy az ásványi anyagok. Amit a FLAVIN 7 -ről és a flavonoidokról még tudni kell... A FLAVIN 7 gyümölcsök flavonoid és más növényi antioxidánsok koncentrátuma, amely speciális molekulaszeparációs eljárással hét féle gyümölcsből

Részletesebben

A gyógynövény alapú készítmények jelene és jövője, figyelemmel a gyógyhatású készítmények gyógyszerré történő átminősítésének tapasztalataira

A gyógynövény alapú készítmények jelene és jövője, figyelemmel a gyógyhatású készítmények gyógyszerré történő átminősítésének tapasztalataira A gyógynövény alapú készítmények jelene és jövője, figyelemmel a gyógyhatású készítmények gyógyszerré történő átminősítésének tapasztalataira Dr. Horányi Tamás Béres Gyógyszergyár Zrt. Országos Szakmai

Részletesebben

TERÁPIÁBAN: VESZÉLY VAGY LEHETŐSÉG? Csupor Dezső

TERÁPIÁBAN: VESZÉLY VAGY LEHETŐSÉG? Csupor Dezső GYÓGYNÖVÉNYEK A Csupor Dezső TERÁPIÁBAN: VESZÉLY VAGY LEHETŐSÉG? Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság, Gyógynövény Szakosztály Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet

Részletesebben

Biológiai daganatkezelés

Biológiai daganatkezelés Biológiai daganatkezelés Dr. Balaicza Erika www.balaicza.hu Tel.: 20/588-28-10 A rák egy összetett szabályozórendszer zavara. Megoldása is összetett lehet csak." Szentgyörgyi Albert A RÁK KIALAKULÁSA Még

Részletesebben

Drog: gyökér (Ginseng radix),

Drog: gyökér (Ginseng radix), Ginzengfajok (Panax spp.) Ázsiai (koreai v. kínai) ginzeng (P. ginseng) Amerikai ginzeng (P. quinquefolius) Araliaceae (borostyánfélék), K-Ázsia (ázsiai g.), É-Amerika (amerikai g.) évelı, lágyszárú, halványsárga

Részletesebben

Gyógy- és Aromanövények Tanszék. Gyógynövénytermesztés tárgy. Minimumkérdések (BSc szak)

Gyógy- és Aromanövények Tanszék. Gyógynövénytermesztés tárgy. Minimumkérdések (BSc szak) Gyógy- és Aromanövények Tanszék Gyógynövénytermesztés tárgy Minimumkérdések (BSc szak) 2010 1./ Mi a különbség a népi és a tradicionális gyógyászat között? A tradicionális gyógyászat gyakorlatilag változatlan,

Részletesebben

MDOSZ. Dietetikai kisokos. Az antioxidánsok. Készítette: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2013

MDOSZ. Dietetikai kisokos. Az antioxidánsok. Készítette: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2013 MDOSZ 5. Az antioxidánsok Készítette: a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége 2013 Fogalmak ROS: Reaktív oxigén species. Ide tartoznak a szabadgyökök, mint például a hidroxilgyök, szuperoxidgyök, lipidperoxil-gyök

Részletesebben

A Ganoderma gyógygomba a hagyományos kínai orvoslás egyik alapköve,

A Ganoderma gyógygomba a hagyományos kínai orvoslás egyik alapköve, Gulyás Judit Régiós Képviselő Ganoderma gyógygomba Pecsétviaszgomba Dombóvár Tolna-, Somogy- Gyógygomba A Ganoderma gyógygomba a hagyományos kínai orvoslás egyik alapköve, a lélekerő-gomba, kulcs a jó

Részletesebben

Life. High Premium A csúcsminőségű termékcsoport

Life. High Premium A csúcsminőségű termékcsoport Life High Premium A csúcsminőségű termékcsoport Tengerimalacok Mi az állatok tápláléka a természetben? Nyulak Gyógynövények Patkányok Bogarak Törpe Hörcsögök Bogarak Csincsillák Hörcsögök Bogarak Egerek

Részletesebben

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség

HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség HEALTHY FOOD Egészséges Étel az Egészséges Élethez Az élelmiszer és az egészség Készült a vas megyei Markusovszky Kórház Nonprofit Zrt. megbízásából, a Healthy Food Egészséges Étel az Egészséges Élethez

Részletesebben

OLIVE BETA G FORCE. 60 kapszula. hatékony védelem egész évben gyors és megbízható segítség a fertőzések leküzdésében

OLIVE BETA G FORCE. 60 kapszula. hatékony védelem egész évben gyors és megbízható segítség a fertőzések leküzdésében OLIVE BETA G FORCE 60 kapszula hatékony védelem egész évben gyors és megbízható segítség a fertőzések leküzdésében Az ausztrál olajfalevél kivonatának jellemzői Az olajfalevél orvosi használatának nyomai

Részletesebben

Minőségi, prémium alapanyagokból és korszerű gyártási technológiával készült étrend-kiegészítő termékcsalád Amerikából.

Minőségi, prémium alapanyagokból és korszerű gyártási technológiával készült étrend-kiegészítő termékcsalád Amerikából. K A T A L Ó G U S Minőségi, prémium alapanyagokból és korszerű gyártási technológiával készült étrend-kiegészítő termékcsalád Amerikából. Miért a Nature s Bounty? Mert A Nature s Bounty több mint 30 éve

Részletesebben

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak

Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Megfelelőségi határértékek az étrend-kiegészítőknél Uniós ajánlás a kompetens hatóságoknak Horányi Tamás Magyarországi Étrend-kiegészítő Gyártók és Forgalmazók Egyesülte Étrend-kiegészítők, gyógyhatású

Részletesebben

Ayurveda. 2. rész. Előadó: Riesz István Dr.(Ayu)Hon. Kuratóriumi Elnök. 2011. február 26. szombat Indiai Kulturális Központ,Budapest

Ayurveda. 2. rész. Előadó: Riesz István Dr.(Ayu)Hon. Kuratóriumi Elnök. 2011. február 26. szombat Indiai Kulturális Központ,Budapest Ayurveda és a méregtelenítés 2. rész 2011. február 26. szombat Indiai Kulturális Központ,Budapest Előadó: Riesz István Dr.(Ayu)Hon. Kuratóriumi Elnök Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány Kht. Ügyvezető

Részletesebben

TIHANYI ANDRÁS TÓTH JÓZSEF WEBER-SUTA ÁGNES ZÖLD UTAT AZ EGÉSZSÉGNEK! MIKROALGÁK SZEREPE A MODERN TÁPLÁLKOZÁSBAN ÉS A GYÓGYÍTÁSBAN

TIHANYI ANDRÁS TÓTH JÓZSEF WEBER-SUTA ÁGNES ZÖLD UTAT AZ EGÉSZSÉGNEK! MIKROALGÁK SZEREPE A MODERN TÁPLÁLKOZÁSBAN ÉS A GYÓGYÍTÁSBAN TIHANYI ANDRÁS TÓTH JÓZSEF WEBER-SUTA ÁGNES ZÖLD UTAT AZ EGÉSZSÉGNEK! MIKROALGÁK SZEREPE A MODERN TÁPLÁLKOZÁSBAN ÉS A GYÓGYÍTÁSBAN TIHANYI András-TÓTH József - WEBER-SUTA Ágnes ZÖLD UTAT AZ EGÉSZSÉGNEK!

Részletesebben

HARCBAN A BŐRRÁKKAL. Elsősegély a bőrnek! UVB sugárzás Leégés Bőrrák

HARCBAN A BŐRRÁKKAL. Elsősegély a bőrnek! UVB sugárzás Leégés Bőrrák HARCBAN A BŐRRÁKKAL Elsősegély a bőrnek! UVB sugárzás Leégés Bőrrák A nap nem ellenség, hanem az élet forrása, amihez évezredeken keresztül volt időnk alkalmazkodni. Napfényre szüksége van az emberi szervezetnek

Részletesebben

FLAVIN7 termékek az egészség érdekében

FLAVIN7 termékek az egészség érdekében FLAVIN7 termékek az egészség érdekében FLAVIN7 Szervezetünk egészséges működéséhez szükséges anyagok, melyeket élelmiszerek, táplálék kiegészítők, vitamin készítmények révén kaphatja meg a testünk. Ha

Részletesebben

Az étrend-kiegészítő készítmények hatásossága és biztonságossága. Horányi Tamás MÉKISZ

Az étrend-kiegészítő készítmények hatásossága és biztonságossága. Horányi Tamás MÉKISZ Az étrend-kiegészítő készítmények hatásossága és biztonságossága Horányi Tamás MÉKISZ KÖTELEZŐ SZAKMACSOPORTOS TOVÁBBKÉPZÉS GYÓGYSZERTÁRI ELLÁTÁS SZAKMACSOPORT 2014. április 25. Egészségre vonatkozó állítások

Részletesebben

Immunológiai gyógyszerek

Immunológiai gyógyszerek Speciális gyógyszercsoportok forgalomba hozatali engedélyei Immunológiai gyógyszerek Homeopátiás gyógyszerek egyszersített eljárása Növényi szerek Hagyományos növényi gyógyszerek 1 Immunológiai gyógyszerek

Részletesebben

B17 vitamin rák ellen

B17 vitamin rák ellen B17 vitamin rák ellen B17 vitamin rák ellen A B-17 vitamin (Laetrile, Amigdalina) alternatív rákgyógyszer, injekció és tabletta a rákos sejtek csökkentésére, megszüntetésére, valamint szaporodásuk megállítására

Részletesebben

ÉLELMISZEREK EGÉSZSÉGKOMMUNIKÁCIÓJA AVAGY ÁLLÍTÁSOK 2013

ÉLELMISZEREK EGÉSZSÉGKOMMUNIKÁCIÓJA AVAGY ÁLLÍTÁSOK 2013 Dr. Horacsek Márta OÉTI ÉLELMISZEREK EGÉSZSÉGKOMMUNIKÁCIÓJA AVAGY ÁLLÍTÁSOK 2013 ORSZÁGOS ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI INTÉZET Alapítva: 1949 2003 ÓTA FORRONGÓ TÉMA Rendelet tárgyalása (csak engedélyezett

Részletesebben

GYAKORLATI GYÓGYNÖVÉNY FELHASZNÁLÁS GYÓGYÍTÓ NAGYGOMBÁK. Takács Ferenc, gombaszakértő (kertészmérnök-tanár) info@gyogynovenyturak.

GYAKORLATI GYÓGYNÖVÉNY FELHASZNÁLÁS GYÓGYÍTÓ NAGYGOMBÁK. Takács Ferenc, gombaszakértő (kertészmérnök-tanár) info@gyogynovenyturak. GYAKORLATI GYÓGYNÖVÉNY FELHASZNÁLÁS GYÓGYÍTÓ NAGYGOMBÁK Takács Ferenc, gombaszakértő (kertészmérnök-tanár) info@gyogynovenyturak.hu GYÓGYÍTÓ NAGYGOMBÁK MIKOTERÁPIA - gombával való gyógyítás Termeszthető

Részletesebben

Az egyensúly belülről fakad!

Az egyensúly belülről fakad! Az egyensúly belülről fakad! TIENS BELSŐ EGYENSÚLY TABLETTA BELSŐ EGYENSÚLY TABLETTA A Belső egyensúly tabletta étrend-kiegészítő készítményt különösen az emésztőrendszer működésének serkentésére fejlesztették

Részletesebben

betegek kiegészítő terápiájáról

betegek kiegészítő terápiájáról 7 legfontosabb tudnivaló a daganatos betegek kiegészítő terápiájáról Szerző: Dr. Dóda Ildikó Orvos-természetgyógyász http://vitaldepowebaruhaz.hu 1 / 6 oldal Évek óta foglalkozom a daganatos betegek kiegészítő

Részletesebben

A leghatékonyabb fogyasztó gyógynövények

A leghatékonyabb fogyasztó gyógynövények A leghatékonyabb fogyasztó gyógynövények A kisebb-nagyobb mértékű testtömeg-felesleg és az elhízás sokaknak okoz közérzeti zav A természet patikája A testtömeg karbantartására a súlyfelesleg kialakulásának

Részletesebben

INFUSION. TIENS prémium teák

INFUSION. TIENS prémium teák INFUSION TIENS prémium teák TIENS TEÁK, HOGY JÓ NAPJA LEGYEN A tea az egyik legősibb és legnagyobb becsben tartott ital a világon. Elkészítésének módja és fogyasztása régóta fontos részét képezi a kínai

Részletesebben

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. www.chem.elte.hu/pr

ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával. www.chem.elte.hu/pr ALKÍMIA MA Az anyagról mai szemmel, a régiek megszállottságával www.chem.elte.hu/pr Kvíz az előző előadáshoz Programajánlatok január 8. 16:00 ELTE Kémiai Intézet 065-ös terem Észbontogató (www.chem.elte.hu/pr)

Részletesebben

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február

Az onkológia alapjai. Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Az onkológia alapjai Szántó János DE OEC Onkológiai Tanszék ÁNTSZ 2010. február Statisztika Megbetegedés halálozás Világ: 15 20 M 7-8 M Mo.: 70.000 36.000 Azaz hazánkban minden negyedik állampolgár daganatos

Részletesebben

ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ KÉSZÍTMÉNY B-VITAMIN KOMPLEX-SZEL, C- ÉS E-VITAMINNAL, RHODIOLA, GINSENG ÉS GINGKO NÖVÉNYI KIVONATTAL

ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ KÉSZÍTMÉNY B-VITAMIN KOMPLEX-SZEL, C- ÉS E-VITAMINNAL, RHODIOLA, GINSENG ÉS GINGKO NÖVÉNYI KIVONATTAL ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ KÉSZÍTMÉNY B-VITAMIN KOMPLEX-SZEL, C- ÉS E-VITAMINNAL, RHODIOLA, GINSENG ÉS GINGKO NÖVÉNYI KIVONATTAL Az örök élet mindig is az első számú vágyálma volt az emberiségnek. Az Élet vízének

Részletesebben

Minőségi, prémium alapanyagokból és korszerű gyártási technológiával készült étrend-kiegészítő termékcsalád Amerikából.

Minőségi, prémium alapanyagokból és korszerű gyártási technológiával készült étrend-kiegészítő termékcsalád Amerikából. K A T A L Ó G U S Minőségi, prémium alapanyagokból és korszerű gyártási technológiával készült étrend-kiegészítő termékcsalád Amerikából. Miért a Nature s Bounty? Mert A Nature s Bounty több mint 30 éve

Részletesebben

EGÉSZSÉGÉVEL. Törődjön többet. 2092Ft. 903Ft. 1677Ft. 1223Ft 61150 Ft/l

EGÉSZSÉGÉVEL. Törődjön többet. 2092Ft. 903Ft. 1677Ft. 1223Ft 61150 Ft/l Törődjön többet EGÉSZSÉGÉVEL 2016. február 29 - március 26. K I E M E LT A J Á N L ATA I N K Bioextra Grapefruit Mag Kivonat csepp INTERHERB Vital Zöld Kávé &Garcinia tabletta A Bioextra Grapefruit mag

Részletesebben

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék

Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe. Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Daganatos betegségek megelőzése, a szűrés szerepe Juhász Balázs, Szántó János DEOEC Onkológiai Tanszék Carcinogenesis mechanizmusa A daganatos átalakulás a normálistól eltérő DNS szintézisével kezdődik,

Részletesebben

Étrend kiegészítők, ahogy a gyakorló gyógyszerész látja

Étrend kiegészítők, ahogy a gyakorló gyógyszerész látja Étrend kiegészítők, ahogy a gyakorló gyógyszerész látja Dr Schlégelné dr Békefi Csilla 1 Gyógyhatású készítmények kereskedelmének átalakulása egyenetlen gyógyszerfogyasztás fejlett ipari országokra esik

Részletesebben

HOGYAN VÁSÁROLJUNK étrend-kiegészítőt

HOGYAN VÁSÁROLJUNK étrend-kiegészítőt TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 HOGYAN VÁSÁROLJUNK t egészségtudatosan? Európai Szociális Alap Mit nevezünk nek? Étrend-kiegészítőknek azokat az élelmiszereket nevezzük, melyek a hagyományos étrend kiegészítését

Részletesebben

Dr. Barna Éva, Rácz Bernadett Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2013. november 14.

Dr. Barna Éva, Rácz Bernadett Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet 2013. november 14. Legfontosabb változások a csecsemők és kisgyermekek számára készült, a speciális gyógyászati célra szánt, valamint a testtömeg-szabályozás céljára szolgáló, teljes napi étrendet helyettesítő élelmiszerekről

Részletesebben

HATÁSOSSÁG KÉRDÉSEI. Csupor Dezső, Hohmann Judit, Szendrei Kálmán

HATÁSOSSÁG KÉRDÉSEI. Csupor Dezső, Hohmann Judit, Szendrei Kálmán GYÓGYNÖVÉNY ALAPÚ ÉTREND KIEGÉSZÍTŐK A BIZTONSÁGOSSÁG ÉS HATÁSOSSÁG KÉRDÉSEI Csupor Dezső, Hohmann Judit, Szendrei Kálmán Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar, Farmakognóziai Intézet Étrend

Részletesebben

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus

Hogyan táplt. plálkozzunk lkozzunk. Parnicsán Kinga dietetikus Hogyan táplt plálkozzunk lkozzunk egészs szségesen? Parnicsán Kinga dietetikus A táplálkozás jelentősége Táplálkozás: Az anyagcseréhez szükséges anyagok bevitele a szervezetbe. A táplálkozás célja: - energia

Részletesebben

Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE

Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Az immunrendszer működésében résztvevő sejtek Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Tanárszakosok, 2017. Bev. 2. ábra Az immunválasz kialakulása 3.1. ábra A vérsejtek képződésének helyszínei az élet folyamán

Részletesebben

Teával a hurkák ellen

Teával a hurkák ellen Teával a hurkák ellen A fűszeres, illatos teakeverékek csökkentik az étvágyat, felpörgetik az anyagcserét és méregtelenítenek A tea fogyasztásától a kötőszövetek is feszesebbé válnak, a bőr tisztább és

Részletesebben

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz

Táplálék. Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Étel/ital Táplálék Táplálék Szénhidrát Fehérje Zsír Vitamin Ásványi anyagok Víz Szénhidrát Vagyis: keményítő, élelmi rostok megemésztve: szőlőcukor, rostok Melyik élelmiszerben? Gabona, és feldolgozási

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1.

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 1. feladat: Felnőtt beteg C-vitamin tartalmú készítményt szeretne kérni Öntől. Tájékoztassa a beteget a vízben oldódó vitaminkészítményekről és a rendelkezésre álló C- vitamin tartalmú termékekről! A tájékoztatás

Részletesebben

EGÉSZSÉGET ADNI JÓ! TERMÉKISMERTETŐ. IN VITRO Kutató- Fejlesztő Kft.

EGÉSZSÉGET ADNI JÓ! TERMÉKISMERTETŐ. IN VITRO Kutató- Fejlesztő Kft. EGÉSZSÉGET ADNI JÓ! TERMÉKISMERTETŐ IN VITRO Kutató- Fejlesztő Kft. köszöntő Kedves Olvasó! Egészséget adni jó! Örömmel tölt el minket, ha meg vannak elégedve termékeink színvonalával, hatásosságával.

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj-209/2007/34. A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa - a Crystal Institute Korlátolt Felelısségő Társaság (Budapest), I. rendő, - a Flavinárium Elsı Magyar Flavonoid és Antioxidáns

Részletesebben

Az 5 leghatékonyabb keleti gyógynövény Az 5 leghatékonyabb keleti gyógynövény

Az 5 leghatékonyabb keleti gyógynövény Az 5 leghatékonyabb keleti gyógynövény Az 5 leghatékonyabb keleti gyógynövény Szűztea, ginzeng, alga, galagonya és halolaj: ezek a legnépszerűbb kínai természetgyóg Annak ellenére, hogy a statisztikák szerint Magyarország lakossága élen jár

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ. HERBÁRIA Cukordiétát kiegészítõ. filteres teakeverék 20 x 1,5 g (Herbária Zrt.)

BETEGTÁJÉKOZTATÓ. HERBÁRIA Cukordiétát kiegészítõ. filteres teakeverék 20 x 1,5 g (Herbária Zrt.) BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielõtt elkezdené a gyógyhatású készítményt alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. E recept nélkül kapható gyógyhatású szerrel Ön enyhe, múló panaszokat kezelhet

Részletesebben

A gyógyszer a daganatos betegek gyógyszerel. Dr. Csapi Bence Magyar Gyógyszerészi Kamara 2013. 02. 05.

A gyógyszer a daganatos betegek gyógyszerel. Dr. Csapi Bence Magyar Gyógyszerészi Kamara 2013. 02. 05. A gyógyszer gyszerész lehetıségei és s felelıss ssége a daganatos betegek gyógyszerel gyszerelésében Dr. Csapi Bence Magyar Gyógyszerészi Kamara 2013. 02. 05. Korábban: A gyógyszer gyszerész helye az egészs

Részletesebben

A fagyöngy lektinek és a rizskorpából származó arabinoxylan-koncentrátum szinergista hatása a természetes killer (NK)-sejtekre

A fagyöngy lektinek és a rizskorpából származó arabinoxylan-koncentrátum szinergista hatása a természetes killer (NK)-sejtekre A fagyöngy lektinek és a rizskorpából származó arabinoxylan-koncentrátum szinergista hatása a természetes killer (NK)-sejtekre Baranyai Lilla, Kuzma Mónika, Péczely László, Perjési Pál, Karádi Zoltán,

Részletesebben

Egészségre vonatkozó állítások aktualitásai/ gyakorlati alkalmazása. Dr. Horacsek Márta OGYÉI - OÉTI

Egészségre vonatkozó állítások aktualitásai/ gyakorlati alkalmazása. Dr. Horacsek Márta OGYÉI - OÉTI Egészségre vonatkozó állítások aktualitásai/ gyakorlati alkalmazása Dr. Horacsek Márta OGYÉI - OÉTI minden kereskedelmi kommunikációban szereplő tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítás esetén

Részletesebben

Komplementer terápia a szülı szemszögébıl

Komplementer terápia a szülı szemszögébıl Komplementer terápia a szülı szemszögébıl SE II.sz. Gyemekgyógyászati Klinika Dr Csóka Monika egyetemi docens Gyermekkori malignitások jellemzıi Jó gyógyulási arány (5 év 65 %, 10 év 62 %) Igen intenzív

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

Tumorprogresszió és előrejelzése. Statisztikák. Statisztika - USA Megbetegedés / 10 leggyakoribb (2012)

Tumorprogresszió és előrejelzése. Statisztikák. Statisztika - USA Megbetegedés / 10 leggyakoribb (2012) Tumorprogresszió és előrejelzése 1. Statisztikák 2. Kezelési protokollok 3. Jövő 4. Teszt írása Megbetegedés / 1 leggyakoribb (212) Statisztikák Forrás: CA Halálozás / 1 leggyakoribb (212) Statisztika

Részletesebben

E-vitamin és a tüdőrák

E-vitamin és a tüdőrák E-vitamin és a tüdőrák Nagyobb mennyiségű E-vitamin fogyasztása felére csökkenti a tüdőrák kialakulásának valószínű Az E-vitamin vegyületeknek két fő csoportja létezik, a tokoferol és a tokotrienol. Mindkét

Részletesebben

Életerő, Sport és Fittség

Életerő, Sport és Fittség Életerő, Sport és Fittség Guarana Tabletta Tapasztalja meg a Guarana élénkítő hatását A Guarana egy Dél-Amerikában őshonos cserje, koffein tartalma, élénkítő serkentő hatásai miatt használják Kényelmes

Részletesebben

Lyxio 200mg por bels.old. 30x. Alkalmas a légutakban lévő sűrű, viszkózus váladék oldására. Bioeel Fenyőrügy méz szirup 150g

Lyxio 200mg por bels.old. 30x. Alkalmas a légutakban lévő sűrű, viszkózus váladék oldására. Bioeel Fenyőrügy méz szirup 150g ACC HOT 200mg por bels.oldat 20x 1867 Ft 1599 Ft Lyxio 200mg por bels.old. 30x 1186 Ft 999 Ft TriActin Wick citrom ízű por bels. oldat 5x 1229 Ft 1045 Ft hatóanyag: acetilcisztein hatóanyag: acetilcisztein

Részletesebben

ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐK VIZSGÁLATA

ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐK VIZSGÁLATA ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐK VIZSGÁLATA Minta megnevezése Fotó /nem BiYo-Product Kalcium + Magnézium + Cink rágótabletta ásványi anyagokkal, vitaminnal és édesítőszerrel Vitaking kálcium - magnézium - cink tabletta

Részletesebben

Gincosan kemény kapszula

Gincosan kemény kapszula Gyógyszernév: (páfrányfenyőlevél és ginzenggyökér száraz kivonata) Nemzeti eljárás A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Radaydrug Kft. Kelt: 2013. augusztus 21. TARTALOM NEM EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBEREKNEK

Részletesebben

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

I. félév 2. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 2. osztályos tanulók részére I. félév 2. óra Készült az Európai

Részletesebben

Háromféle gyógynövénykivonat hatása a barramundi (Lates calcarifer) természetes immunválaszára

Háromféle gyógynövénykivonat hatása a barramundi (Lates calcarifer) természetes immunválaszára Háromféle gyógynövénykivonat hatása a barramundi (Lates calcarifer) természetes immunválaszára Ardó László 1, Rónyai András 1, Feledi Tibor 1, Yin Guojun 2, Neill J. Goosen 3, Lourens de Wet 3, Jeney Galina

Részletesebben

A bor polifenoljainak fejlődése: egy komplex anyag

A bor polifenoljainak fejlődése: egy komplex anyag A bor polifenoljainak fejlődése: egy komplex anyag ANTOCIÁNOK FLAVÁNOK TANNINOK TANNINOK monomerek < 7 monomer > 7 monomer HOSSZÚ ÉRLELÉSŐ BOROK KÖZÉPHOSSZÚ ÉRLELÉSŐ BOROK ÚJBOROK HÉJON ÁZTATÁS POLISZACHARIDOK

Részletesebben

MULTIDROG REZISZTENCIA IN VIVO KIMUTATÁSA PETEFÉSZEK TUMOROKBAN MOLEKULÁRIS LEKÉPEZÉSSEL

MULTIDROG REZISZTENCIA IN VIVO KIMUTATÁSA PETEFÉSZEK TUMOROKBAN MOLEKULÁRIS LEKÉPEZÉSSEL MULTIDROG REZISZTENCIA IN VIVO KIMUTATÁSA PETEFÉSZEK TUMOROKBAN MOLEKULÁRIS LEKÉPEZÉSSEL Dr. Krasznai Zoárd Tibor Debreceni Egyetem OEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Debrecen, 2011. 10.17. Bevezetés

Részletesebben

Sárgabarackmag és a B17 vitamin. Törökország tavalyi sárgabarack magbél fogyasztása megközelíti a 20 tonnát.

Sárgabarackmag és a B17 vitamin. Törökország tavalyi sárgabarack magbél fogyasztása megközelíti a 20 tonnát. Üdvözöljük! Tisztelt Érdeklõdõ! Minden betegséget könnyebb és egyszerûbb megelõzni, mint azt gyógyítani! Célunk, hogy lehetõséget adjunk a rákos betegségek megelõzéséhez. Ha Ön azoknak az embereknek hisz,

Részletesebben

Nem tartalmaz tartósítószert, adalékanyagot vagy színezéket és hozzáadott cukrot, alacsony glikémiás indexű.

Nem tartalmaz tartósítószert, adalékanyagot vagy színezéket és hozzáadott cukrot, alacsony glikémiás indexű. JUST GOJI Egy organikus termék igazoltan organikus gazdálkodásból. 750ml Adagolás: 25 ml naponta Egy organikus termék igazoltan organikus gazdálkodásból. A Just Goji italt friss farkasbogyók (Goji berry

Részletesebben

Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai

Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai Az étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatai dr. Balku Orsolya Szolgáltatás-ellenőrzési Főosztály főosztályvezető. Hatósági ellenőrzések Évről évre visszatérően 2011-ben

Részletesebben

D. A DNS-RE HATÓ (RÁKELLENES) ANTIBIOTIKUMOK AKTINOMICINEK AKTINOMICINEK 2. AKTINOMICINEK 3. AKTINOMICINEK 4. ANTRACIKLINEK (DAUNOMICIN, ADRIAMICIN)

D. A DNS-RE HATÓ (RÁKELLENES) ANTIBIOTIKUMOK AKTINOMICINEK AKTINOMICINEK 2. AKTINOMICINEK 3. AKTINOMICINEK 4. ANTRACIKLINEK (DAUNOMICIN, ADRIAMICIN) D. A DNS-RE HATÓ (RÁKELLENES) ANTIBIOTIKUMOK Közös tulajdonságok: - citosztatikusak (humán sejtek osztódását gátolják) - a DNS-sel lépnek kölcsönhatásba valamilyen módon - gyorsan osztódó szövetekre hatnak

Részletesebben

Nyilvános Értékelő Jelentés. kemény kapszula. (tökmagolaj, kanadai szömörce száraz kivonat, komló száraz kivonat)

Nyilvános Értékelő Jelentés. kemény kapszula. (tökmagolaj, kanadai szömörce száraz kivonat, komló száraz kivonat) Nyilvános Értékelő Jelentés Gyógyszernév: G RANU FINK femina (tökmagolaj, kanadai szömörce száraz kivonat, komló száraz kivonat) Nemzeti eljárás A forgalomba hozatali engedély jogosultja: QualipharmaCon

Részletesebben

AMIT AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐKRŐL TUDNI ÉRDEMES! Az étrend-kiegészítő egyre nagyobb népszerűségnek és fogyasztótábornak örvendő termékcsoport.

AMIT AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐKRŐL TUDNI ÉRDEMES! Az étrend-kiegészítő egyre nagyobb népszerűségnek és fogyasztótábornak örvendő termékcsoport. AMIT AZ ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐKRŐL TUDNI ÉRDEMES! Az étrend-kiegészítő egyre nagyobb népszerűségnek és fogyasztótábornak örvendő termékcsoport. Mik is azok az étrend-kiegészítők? Az étrend-kiegészítő alig 20

Részletesebben

GYÓGYTERMÉKEK JELENE ÉS JÖVŐJE

GYÓGYTERMÉKEK JELENE ÉS JÖVŐJE GYÓGYTERMÉKEK JELENE ÉS JÖVŐJE Sárvár 2011. március 24. Országos Gyógyszerészeti Intézet Dr. Szepezdi Zsuzsanna főigazgató A természetes anyagok (növényi szerek) szabályozására 1987-ben került sor elsőként

Részletesebben

RENDKÍVÜL HATÉKONY SZÍV- ÉS ÉRVÉDŐ, ANTI-AGING VEGYÜLETEK

RENDKÍVÜL HATÉKONY SZÍV- ÉS ÉRVÉDŐ, ANTI-AGING VEGYÜLETEK ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ KÉSZÍTMÉNY C- ÉS E-VITAMINNAL, SZELÉNNEL, KOENZIM Q10- ZEL, VITABERRY NÖVÉNYI KIVONATTAL ÉS REDIVIVO LIKOPINNEL RENDKÍVÜL HATÉKONY SZÍV- ÉS ÉRVÉDŐ, ANTI-AGING VEGYÜLETEK 7000 ORAC EGYETLEN

Részletesebben

Szigorú minőségi követelmények

Szigorú minőségi követelmények Szigorú minőségi követelmények Tudományos alapokon nyugvó, biztonságos termékek Természet ihlette, hatékony összetevők és innovatív formulák Svédországi fejlesztések: szigorú minőségi elvárások és alapos

Részletesebben

Gynostemma. Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása:

Gynostemma. Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása: Kenneth Anderson: Az Ötlevelű gynostemma (Gynostemma pentahyllum) hatása: Valamennyien hallottunk már arról, hogy a ginzeng mennyire hatékonyan erősíti az immunrendszert és tölti fel energiával a szervezetet.

Részletesebben

Néhány fontosabb vitamin

Néhány fontosabb vitamin éhány fontosabb vitamin all-transz A-vitamin: retinol (zsíroldható vitamin) 3 3 2 B 1 -vitamin: thiamin (vízoldható vitamin) tiaminpirofoszfát prekurzora 3 3 l 3 -difoszfát: kokarboxiláz koenzim 3 3 2

Részletesebben

A táplálékok esszenciális összetevői és fontosságuk terhesség előtt, alatt és szoptatás idején

A táplálékok esszenciális összetevői és fontosságuk terhesség előtt, alatt és szoptatás idején A táplálékok esszenciális összetevői és fontosságuk terhesség előtt, alatt és szoptatás idején Dr. Lakatos Béla ϯ Dr. Szentmihályi Klára Dr. Balla György Dr. Vinkler Péter Előszó Az ember minden tevékenységében

Részletesebben

Onkológiai betegek és az oszteoporózis

Onkológiai betegek és az oszteoporózis Onkológiai betegek és az oszteoporózis Dr. Nusser Nóra Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórház (2011.) Oszteoporózis (OP) jelentősége Az első törésig tünetmentes! Az 50 év feletti nők 50%-ának, férfiak

Részletesebben

Növényi eredetű készítmények használatának lehetséges veszélyei

Növényi eredetű készítmények használatának lehetséges veszélyei 1 Növényi eredetű készítmények használatának lehetséges veszélyei Szabó László Gyula A szakmai és tudományos szakirodalomban sorra jelennek meg olyan kritikai szemléletű, értékelő és összefoglaló tanulmányok,

Részletesebben

Elixír az izületek védelmére

Elixír az izületek védelmére Elixír az izületek védelmére Glükozamin Segíti az ízületi porcok és kötőszövetek épülését Eredmeny mar 1 7 nap utan Porcképző szulfátok Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatás Collagén peptid Elősegíti

Részletesebben

Joghelyek: gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök

Joghelyek: gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök Joghelyek: gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök 2/2008. (I. 8.) EüM rendelet» a gyógyszertárban forgalmazható, valamint kötelezően készletben tartandó termékekről 54/2007. (XII. 14.) EüM rendelet» vagy

Részletesebben

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014

II. félév 1. óra. Készült az Európai Unió finanszírozásával megvalósult iskolagyümölcsprogramban részt vevő iskolák számára 2013/2014 Oktatási anyag, oktatási segédlet az egészséges étkezési szokásokat érintő ismeretek fejlesztése és azok gyakorlati alkalmazása érdekében 5. osztályos tanulók részére II. félév 1. óra Készült az Európai

Részletesebben

Étrend-kiegészítők reklámozása - különösen szakemberek számára

Étrend-kiegészítők reklámozása - különösen szakemberek számára Étrend-kiegészítők reklámozása - különösen szakemberek számára 206. november 6. Ifj. Faludi Gábor www.szecskay.com Szecskay Ügyvédi Iroda Attorneys at Law Étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos kereskedelmi

Részletesebben

MEGÚJULT Anti-aging system absolute termékcsalád. Rendkívül hatékony Anti-aging bőrápolás ÚJ! 40 év felett

MEGÚJULT Anti-aging system absolute termékcsalád. Rendkívül hatékony Anti-aging bőrápolás ÚJ! 40 év felett ÚJ! Rendkívül hatékony bőrápolás 40 év felett FŐ, INNOVATÍV HATÓANYAG: Nagy hatékonyságú Zöldalga kivonat, a tara fa 3 dimenziós szerkezetébe ágyazva Aktívan növeli a bőr kollagén és az elasztin termelését!

Részletesebben

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK KÉSZÍTETTE: GAÁL ELEONÓRA OKLEVELES TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM Egészséges alapanyagok egészséges táplálkozás mintaprojekt a közétkeztetés minőségi

Részletesebben

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer

Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Hús és hústermék, mint funkcionális élelmiszer Szilvássy Z., Jávor A., Czeglédi L., Csiki Z., Csernus B. Debreceni Egyetem Funkcionális élelmiszer Első használat: 1984, Japán speciális összetevő feldúsítása

Részletesebben

A roboteró legyen veled!

A roboteró legyen veled! Vitaminok, ásványi anyagok kisgyermekeknek A roboteró legyen veled! A vitaminok A vitaminok az életfolyamatok szabályozásában vesznek részt, így hatással vannak a szervezet valamennyi működésére. A gyerekek

Részletesebben

Étrend-kiegészítők a gyógyszernagykereskedelemben

Étrend-kiegészítők a gyógyszernagykereskedelemben Étrend-kiegészítők a gyógyszernagykereskedelemben (A Hungaropharma Zrt. és az Alma patikák adatainak tükrében) Dr. Feller Antal 2013. november 14. TARTALOM Az étrend-kiegészítők helye a gyógyszernagykereskedelemben

Részletesebben

a borok finomításához

a borok finomításához a borok finomításához FINOMÍTÁS FINOMÍTŰS A kutatások mostanra sok, a borok fejlődésével kapcsolatos mechanizmusra derítettek fényt, különösen olyanokra, melyek a finomítás során végbemenő színstabilizálást

Részletesebben

Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás

Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás Tiens Ivóvíz Hidrogéndúsító pohár A kiváló választás A víz nélkülözhetetlen A hidrogénben gazdag víz kutatása 2007. Ohsawa professzor a Japán Orvosi Egyetemen kiadott egy disszertációt a hidrogén terápiás

Részletesebben

A DIÉTÁS ÉTKEZTETÉS FELADATAI, LEHETŐSÉGEI (OLCSÓN, EGÉSZSÉGESET)

A DIÉTÁS ÉTKEZTETÉS FELADATAI, LEHETŐSÉGEI (OLCSÓN, EGÉSZSÉGESET) A DIÉTÁS ÉTKEZTETÉS FELADATAI, LEHETŐSÉGEI (OLCSÓN, EGÉSZSÉGESET) SZALAYNÉ KÓNYA ZSUZSA Debreceni Egyetem Klinikai Központ Vezető Dietetikus és Élelmiszeripari mérnök Egészséges alapanyagok egészséges

Részletesebben

FEHÉRJE VAKCINÁK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA III.

FEHÉRJE VAKCINÁK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA III. Az élettudományi-klinikai felsőoktatás gyakorlatorientált és hallgatóbarát korszerűsítése a vidéki képzőhelyek nemzetközi versenyképességének erősítésére FEHÉRJE VAKCINÁK BIOTECHNOLÓGIAI ELŐÁLLÍTÁSA III.

Részletesebben

A polifenol vegyületek rendszerezése

A polifenol vegyületek rendszerezése A polifenol vegyületek rendszerezése Nem flavonoid fenolok tulajdonságai: Kevésbé összehúzó ízűek Hidroxi-fahéjsav és származékai (kávésav, ferulasav, kumársav) Szabad állapotban és antocianinokkal acilezett

Részletesebben

http://www.rimm.dote.hu Tumor immunológia

http://www.rimm.dote.hu Tumor immunológia http://www.rimm.dote.hu Tumor immunológia A tumorok és az immunrendszer kapcsolatai Tumorspecifikus és tumorasszociált antigének A tumor sejteket ölő sejtek és mechanizmusok Az immunológiai felügyelet

Részletesebben

BIO GYÓGYGOMBÁK. Prémium minőségben. Éljen egészségesen!

BIO GYÓGYGOMBÁK. Prémium minőségben. Éljen egészségesen! BIO GYÓGYGOMBÁK Prémium minőségben Éljen egészségesen! családi vállalkozás értékekkel, tapasztalatokkal és hagyományokkal 1985 óta! Sikerünk kulcsa a minőség, amely vevőink és partnereink elégedettsége

Részletesebben

Egészségre vonatkozó állítások szabályozás és gyakorlat. Dr. Horacsek Márta OÉTI

Egészségre vonatkozó állítások szabályozás és gyakorlat. Dr. Horacsek Márta OÉTI Egészségre vonatkozó állítások szabályozás és gyakorlat Dr. Horacsek Márta OÉTI 1924/2006/EK európai parlamenti és tanácsi rendelet az élelmiszerekkel kapcsolatos tápanyagösszetételre és egészségre vonatkozó

Részletesebben

Sugározza a szépséget! TIENS BELSŐ SZÉPSÉG KAPSZULA

Sugározza a szépséget! TIENS BELSŐ SZÉPSÉG KAPSZULA Sugározza a szépséget! TIENS BELSŐ SZÉPSÉG KAPSZULA BELSŐ SZÉPSÉG KAPSZULA A Bels szépség étrend-kiegészítő kapszula egy olyan kiváló készítmény, melynek segítségével ahogy neve is sejteti megőrizhetjük

Részletesebben

GRANU FINK Prosta. kemény kapszula. Nyilvános Értékelő Jelentés. (tökmagkivonat) Gyógyszernév: Nemzeti eljárás

GRANU FINK Prosta. kemény kapszula. Nyilvános Értékelő Jelentés. (tökmagkivonat) Gyógyszernév: Nemzeti eljárás Nyilvános Értékelő Jelentés Gyógyszernév: GRANU FINK Prosta (tökmagkivonat) Nemzeti eljárás A forgalomba hozatali engedély jogosultja: QualipharmaCon Kft. Kelt: 2015. augusztus 10. Országos Gyógyszerészeti

Részletesebben

WellStar Genio Natural Mind Balance Természetes szellemi egyensúly

WellStar Genio Natural Mind Balance Természetes szellemi egyensúly WellStar Genio Natural Mind Balance Természetes szellemi egyensúly Melyek a Genio legfontosabb összetevői? Guarana, spirulina, zöldtea, feketebodza, feketeribizli, földiszeder, feketeáfonya, málna, acerola

Részletesebben

Használunk vagy ártunk? Az étrend-kiegészítők értékelése OÉTI szemmel

Használunk vagy ártunk? Az étrend-kiegészítők értékelése OÉTI szemmel Használunk vagy ártunk? Az étrend-kiegészítők értékelése OÉTI szemmel ORSZÁGOS ÉLELMEZÉS- ÉS TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI INTÉZET Alapítva: 1949 Lugasi Andrea Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Termék neve (gyártó megnevezése) BETEGTÁJÉKOZTTÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA V. évfolyam 11. szám, Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb

Részletesebben

ALOE VERA KIVONAT. Hatásai: Hidratáló, nyugtató, gyulladásgátló

ALOE VERA KIVONAT. Hatásai: Hidratáló, nyugtató, gyulladásgátló ALOE VERA KIVONAT Az Aloe Vera gyógynövényt több mint 3000 éve használják nyugtató, gyulladásgátló, bőrhidratáló hatása miatt. Az Aloe Verából nyert gélt használják a bőrfekélyek gyógyítására, a bőrviszketés

Részletesebben

Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások szabályozása az Európai Unióban Mire kell figyelnünk gyakorlati alkalmazásnál?

Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások szabályozása az Európai Unióban Mire kell figyelnünk gyakorlati alkalmazásnál? Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások szabályozása az Európai Unióban Mire kell figyelnünk gyakorlati alkalmazásnál? Dr. Horacsek Márta Cél: mentális/fizikális állapot hosszú távú megőrzése

Részletesebben