Békéscsabai Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 5600 Békéscsaba, Szent István tér 7. sz.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Békéscsabai Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 5600 Békéscsaba, Szent István tér 7. sz."

Átírás

1 Békéscsabai Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése 5600 Békéscsaba, Szent István tér 7. sz. I /2007. J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: június 28-án Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala hivatalos helyiségében Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlésének nyilvános ülésén. Jelen volt: Vantara Gyula polgármester, Köles István alpolgármester, Hanó Miklós alpolgármester, Szente Béla, Dr. Kerekes Attila, Tímár Ella, Dr. Ferenczi Attila, Vrbovszki Viktor, Fodor Lajos, Kiss Tibor, Fodor Jánosné, Herczeg Tamás tanácsnok Hirka Tamás, Dr. Fábián Ágnes tanácsnok, Kutyej Pál, Hricsovinyi Tamás, Bokros Mátyás, Baji Lajos, Tóth Károly országgyűlési képviselő, Hrabovszki György, Szilvásy Ferenc, Benkóné Dudás Piroska, Miklós Attila, Mezei Zsolt, Pap János, Velkey Gábor, Takács Péter, Bálint Jánosné, képviselő. Tanácskozási joggal vett részt: Dr. Benedek Mária jegyző. Meghívottként volt jelen: Dr. Szvercsák Szilvia aljegyző, Dr. Kiss Gyula, Jogi, Önkormányzati és Szervezési Csoport vezetője, Tuskáné Papp Erzsébet, a Közművelődési, Oktatási és Sportosztály vezetője, Uhrin Nándor, a Pénzügyi és Gazdasági Osztály vezetője, Csiaki Tamás, a Városüzemeltetési Osztály mb. vezetője, Opauszki Zoltán kabinetfőnök, Dr. Tőgye Ildikó, a Szociálpolitikai Osztály vezetője, Palotai Magdolna, a Stratégiai-Fejlesztési Osztály mb. vezetője, Márton László vagyonkezelő, Kis Béla városrendező, Kozma János a Vagyonkezelő Zrt. cégvezetője, Dr. Kiss Éva, az Életfa Kht. ügyvezető igazgatója. Vantara Gyula polgármester: Köszöntötte a megjelenteket. Megállapította, hogy a közgyűlés határozatképes, 28 fő képviselő van jelen, az ülést megnyitotta. Felkérte dr. Benedek Mária jegyzőt mutassa be az újonnan érkezett munkatársakat. (Kazetta 1/ ) Dr. Benedek Mária jegyző: Bemutatta a hivatal új dolgozóit. (Kazetta 1/ ) Vantara Gyula polgármester: A megjelenteknek jó munkát és sok sikert kívánt. (Kazetta 1/ ) Hrabovszki György képviselő: Megköszönte az új munkatársak bemutatását, de a leírt anyag nem feltétlenül arra a kérdésre ad választ, amit a képviselők kértek. Úgy tűnik, különböző jogi problémák merülnek fel arra vonatkozóan, hogy az újonnan érkezett kollégákat megismerhessék, ezért a szocialista frakció kéri a jegyzőt: egy novemberi és június végi telefonkönyvet bocsásson a rendelkezésükre. (Kazetta 1/ ) Dr. Benedek Mária jegyző: Készül a évi telefonkönyv és a tavalyi évit is megküldik a képviselők részére. (Kazetta 1/ )

2 2 Takács Péter képviselő: Az elmúlt közgyűlésen a kérdése arra irányult, hogy hányan vették igénybe a prémium évek programot, hány fő ment nyugdíjba, és hány új dolgozót vettek fel a hivatalba. Amennyiben jól értelmezi a kapott anyagot, a képviselőknek nincs joguk a jogszabályok alapján a személyek megismeréséhez. Ez azért elgondolkodtató, mert a testület fogadja el a hivatal költségvetését. Öröm számára, hogy a pályakezdő fiataloknak munkahelyet biztosít az önkormányzat. (Kazetta 1/1. 081) Dr. Benedek Mária jegyző: A köztisztviselői törvény 63. (1) bekezdése tételesen felsorolja, hogy ki jogosult betekinteni a közszolgálati alapnyilvántartásba, melyben sem a közgyűlés, sem a képviselők semmilyen formában nincsenek megnevezve. Amit a személyes adatok védelmével kapcsolatos szabályok és a hatályos köztisztviselői jogviszonyt szabályozó előírások megengednek, teljesítik a testület felé. (Kazetta 1/ ) Vantara Gyula polgármester: Felhívta Takács Péter képviselő figyelmét, hogy az anyagban szerepel a prémiumévekre vonatkozó számadat. Nincs eltitkolási szándék, a hivatal kénytelen a törvényt betartani. (Kazetta 1/ ) Miklós Attila képviselő: Megköszönte a jegyző tájékoztatását. Az ismert, hogy 31 új ember érkezett, de mennyien távoztak? Szeretne választ kapni a kérdésére. (Kazetta 1/ ) Dr. Benedek Mária jegyző: Közszolgálati alapnyilvántartás részét képezi a számadat is, nem áll módjában ismertetni. (Kazetta 1/ ) Tóth Károly képviselő: Remélni tudja, hogy a jegyző jól értelmezi a törvényt. Az valóban személyes adat és védeni kell, hogy hol született, anyja neve, lakcíme, milyen iskolát végzett, tud-e írni, olvasni. Az, hogy a hivatalnak hány dolgozója van, hány távozott, ment nyugdíjba, prémium évekre, vagy mondott fel és mondtak fel neki, és helyükre hányan lettek felvéve, nem személyes adat. Kér egy jogértelmezést az adatvédelmi biztostól. Biztos abban, hogy a vezetők helytelenül értelmezik a törvényt. Létszám adatot kértek, melyet a jegyző megtagadott. (Kazetta 1/ ) Dr. Benedek Mária jegyző: A tájékoztató levél második oldalának utolsó előtti bekezdésében az áll, hogy egy írásos kérdéssel fordult a hivatal dr. Horváth Istvánhoz az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Jogi Főosztályának vezetőjéhez. A kérdés úgy hangzott, hogy jogszerűen tájékoztatást adhat-e a polgármesteri hivatal köztisztviselőiről a jegyző az önkormányzati képviselőknek egy meghatározott időszakot érintő személyi változásokról olyan tartalommal, hogy új belépő köztisztviselő neve, munkaköre, besorolása, belépés időpontja, kilépett köztisztviselő neve, munkaköre, besorolása, kilépés módja, kilépés időpontja. Erre a feltett írásos kérdésükre kapták az előbb említett választ, melyet a levélben tájékoztatásképpen a képviselők megkaptak. (Kazetta 1/ )

3 3 Takács Péter képviselő: Nem vélt felfedezni semmiféle titkolózást. Az elmúlt években egy új munkatárs megismerése nem okozott problémát, de az is tény, hogy ilyen nagymértékű változás nem történt a hivatalban. (Kazetta 1/ ) Vantara Gyula polgármester: Kezdeményezte, hogy a közgyűlés 1.10 jelzéssel tűzze napirendjére a TONDACH Magyarország Zrt. kérelmére vonatkozó előterjesztést. A jelzetten kívül van-e egyéb napirendi javaslat? (Kazetta 1/ ) Tóth Károly képviselő: A városüzemeltetési ügyek tárgyalása előtt hozzászólásra kért lehetőséget. (Kazetta 1/ ) Takács Péter képviselő: A zárt ülés végén szeretne kérdést feltenni a polgármesternek. (Kazetta 1/ ) Szilvásy Ferenc képviselő: A nyilvános ülés előtt szeretne kérdést intézni a polgármester felé. (Kazetta 1/ ) Vantara Gyula polgármester: A meghívóban zárt ülésre tervezett vagyoni ügyek tárgyalásánál az önkormányzati törvény 12. (4) bekezdése alapján zárt ülésen kell dönteni. A 2-es és 3-as sorszámú zárt ülési napirendeket a jogszabály erejénél fogva zárt ülésen tárgyalja a testület. Szavazásra bocsátotta azt a módosító javaslatot, mely szerint a közgyűlés 1.10 jelzéssel tűzze napirendjére a TONDACH Magyarország Zrt. kérelmére vonatkozó előterjesztést. - Megállapította, hogy a közgyűlés 20 igen szavazattal, 7 tartózkodással a módosító javaslatot elfogadta. Tudomásul veszi a közgyűlés, hogy Tóth Károly képviselő a városüzemeltetési ügyek tárgyalása előtt, Takács Péter képviselő a zárt ülés végén, Szilvásy Ferenc képviselő a nyilvános ülés megkezdése előtt szeretne kérdést intézni a polgármesterhez. Szavazásra bocsátotta a zárt ülés tartását. A közgyűlés 26 igen szavazattal, 1 tartózkodással a következő határozatot hozta: 304/2007. (VI.28.) közgy. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a vagyoni ügyek tárgyalásánál zárt ülés tartását rendeli el. Vantara Gyula polgármester: Szavazásra bocsátotta a napirendet az elfogadott módosításokkal együtt. - Megállapította, hogy a közgyűlés 27 igen egyhangú szavazattal a napirendet elfogadta. (Kazetta 1/ )

4 4 Zárt ülés: 1.) Vagyoni ügyek 1. A 668. hrsz-ú, Kaszaper, Kossuth u. 42. szám alatti ingatlan értékesítése Előterjesztő: Vantara Gyula polgármester Előkészítő: Stratégiai- Fejlesztési Osztály 2.) Fellebbezések, méltányossági ügyek Előterjesztő: Dr. Tőgye Ildikó, a Szociálpolitikai Osztály vezetője Előkészítő: Szociálpolitikai Osztály 3.) Ápolási díj elutasító határozat elleni fellebbezés elbírálása Előterjesztő: Dr. Tőgye Ildikó, a Szociálpolitikai Osztály vezetője Előkészítő: Szociálpolitikai Osztály Nyilvános ülés: 1.) Vagyoni ügyek, pályázatok, fejlesztések 1. Kerékpárút tervezési pályázat benyújtása a GKM pályázati felhívására Előterjesztő: Vantara Gyula polgármester Előkészítő: Stratégiai- Fejlesztési Osztály, Városüzemeltetési Osztály 2. Kerékpárút építési pályázat benyújtása a DAOP pályázati felhívásra Előterjesztő: Vantara Gyula polgármester Előkészítő: Stratégiai- Fejlesztési Osztály, Városüzemeltetési Osztály 3. Tájékoztató évi CÉDE pályázati támogatásról Előterjesztő: Köles István alpolgármester Előkészítő: Stratégiai- Fejlesztési Osztály 4. Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet évi céltámogatott gép- műszer beszerzése Előterjesztő: Vantara Gyula polgármester Előkészítő: Stratégiai- Fejlesztési Osztály 5. Tájékoztató a évi DARF-TEUT pályázati támogatásokról Előterjesztő: Dr. Ferenczi Attila, a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság elnöke Előkészítő: Stratégiai- Fejlesztési Osztály 6. Petőfi Utcai Általános Iskola előtt gépkocsi parkolók létesítése Előterjesztő: Vantara Gyula polgármester Előkészítő: Stratégiai- Fejlesztési Osztály, Pénzügyi és Gazdasági Osztály 7. Alapítói döntés hitelfelvétel engedélyezése Előterjesztő: Borbíró Zoltán, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. Igazgatóságának elnöke

5 5 8. Tájékoztató a Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet belgyógyászati tömb rekonstrukció nyílt közbeszerzési eljárás ellen indított jogorvoslat eredményéről Előterjesztő: Hanó Miklós alpolgármester Előkészítő: Stratégiai- Fejlesztési Osztály 9. A Körös Volán Zrt. részvénycsomagjának önkormányzati tulajdonba kerülésével kapcsolatos igénybejelentés Előterjesztő: Vantara Gyula polgármester Előkészítő: Stratégiai- Fejlesztési Osztály 10. A TONDACH Magyarország Zrt. kérelme Előterjesztő: Vantara Gyula polgármester Előkészítő: Stratégiai-Fejlesztési Osztály, Városépítészeti Osztály 2.) Közalapítványok évi beszámolója Előterjesztő: Dr. Benedek Mária jegyző Előkészítő: Titkársági Osztály Jogi, Önkormányzati és Szervezési Csoport 3.) Magyarság tábor támogatása Előterjesztő: Kutyej Pál, a Kisebbségi, Érdekegyeztető és Külkapcsolati Bizottság elnöke Előkészítő: Titkársági Osztály Jogi, Önkormányzati és Szervezési Csoport 4.) Szociális és egészségügyi területet érintő ügyek: 1. Tájékoztató az adósságkezelési szolgáltatás kiterjesztésének lehetőségeiről Előterjesztő: Dr. Tőgye Ildikó osztályvezető Előkészítő: Szociálpolitikai Osztály 2. Döntéshozatal a Csabai Életfa Kht. emelt szintű férőhellyel rendelkező idősek otthona átalakításáról és a jelenleg üres férőhelyek 2007-ben történő hasznosításáról Előterjesztő: Dr. Tőgye Ildikó osztályvezető Előkészítő: Csabai Életfa Kht. Pénzügyi és Gazdasági Osztály Szociálpolitikai Osztály 5.) Városüzemeltetést érintő ügyek: 1. Beszámoló a Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Körös Volán Zrt. között december 20-án aláírt közszolgáltatási szerződés évi teljesítéséről Előterjesztő: Hanó Miklós alpolgármester Előkészítő: Városüzemeltetési Osztály 2. A Békés Megyei Vízművek Zrt. békéscsabai szennyvíztisztító telepén keletkező szennyvíziszap elhelyezési díjának mérséklése Előterjesztő: Hanó Miklós alpolgármester Előkészítő: Városüzemeltetési Osztály

6 db felújított játszótér karbantartása Előterjesztő: Hanó Miklós alpolgármester Előkészítő: Városüzemeltetési Osztály 6.) A prémium évek program költségvetési megtérítéséhez kapcsolódó fenntartói döntés Előterjesztő: Vantara Gyula polgármester Előkészítő: Pénzügyi és Gazdasági Osztály 7.) Oktatási, közművelődési és sportügyek: 1. Klampeczki Béla, a József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény igazgatójának felmentése Előterjesztő: Vantara Gyula polgármester Előkészítő: Titkársági Osztály Személyzeti Csoport, Oktatási, Közművelődési és Sportosztály 2. Dr. Kovács János, a Rózsa Ferenc Gimnázium igazgatójának felmentése Előterjesztő: Vantara Gyula polgármester Előkészítő: Titkársági Osztály Személyzeti Csoport, Oktatási, Közművelődési és Sportosztály 3. Kós Károly Szakképző Iskola igazgatójának felmentése Előterjesztő: Vantara Gyula polgármester Előkészítő: Titkársági Osztály Személyzeti Csoport, Oktatási, Közművelődési és Sportosztály 4. Közoktatási intézményvezetői pályázatok: a) Napsugár Integrált Óvoda vezetőjének magasabb vezetői megbízása b) Kertvárosi Óvoda vezetőjének magasabb vezetői megbízása c) Petőfi Utcai Általános Iskola vezetőjének magasabb vezetői megbízása d) József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetőjének magasabb vezetői megbízása e) Vásárhelyi Pál Műszaki Szakközépiskola és Kollégium vezetőjének magasabb vezetői megbízása f) Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Zeneiskola vezetőjének magasabb vezetői megbízása g) Rózsa Ferenc Gimnázium és Kollégium vezetőjének magasabb vezetői megbízása h) Erzsébethelyi Általános Iskola vezetőjének magasabb vezetői megbízása Előterjesztő: Dr. Benedek Mária jegyző Előkészítő: Oktatási, Közművelődési és Sportosztály 5. Közoktatási típusú sportiskola kialakítása a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Diákotthonban, a Hungarotel Torna Club céltámogatása Előterjesztő: Köles István alpolgármester Előkészítő: Oktatási, Közművelődési és Sportosztály

7 7 6. A középfokú iskolákban tanulók kollégiumi elhelyezése a Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Diákotthonban Előterjesztő: Kiss Tibor, a Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottság elnöke Előkészítő: Oktatási, Közművelődési és Sportosztály 7. Középfokú intézmények beiskolázása a 2007/2008-as tanévben Előterjesztő: Köles István alpolgármester Előkészítő: Oktatási, Közművelődési és Sportosztály 8. A korai fejlesztés elhelyezése a Pásztor Utcai Bölcsődében Előterjesztő: Kiss Tibor, a Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottság elnöke Előkészítő: Oktatási, Közművelődési és Sportosztály 9. Értelmileg akadályozott tanulók ellátása külön osztályban Előterjesztő: Kiss Tibor, a Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottság elnöke Előkészítő: Oktatási, Közművelődési és Sportosztály 10. A Békéscsaba 1912 Előre Kft. tőkehelyzetének javítása Előterjesztő: Fülöp Csaba, a Békéscsaba 1912 Előre Kft. ügyvezetője 11. A Békéscsaba 1912 Előre Kft. 2007/2008-as idényre vonatkozó üzleti terve Előterjesztő: Fülöp Csaba, a Békéscsaba 1912 Előre Kft. ügyvezetője 12. Műfüves labdarugó pályák építése Előterjesztő: Kozma János, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. cégvezetője 13. Békéscsabai UFC kérelme pályázati önerő Előterjesztő: Köles István alpolgármester Előkészítő: Oktatási, Közművelődési és Sportosztály 14. Trianoni emlékhely létesítése Előterjesztő: Kiss Tibor, a Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottság elnöke Előkészítő: Oktatási, Közművelődési és Sportosztály 8.) BEJELENTÉSEK 1. Megbízás képviseletre Előterjesztő: Vantara Gyula polgármester Előkészítő: Titkársági Osztály Jogi, Önkormányzati és Szervezési Csoport 2. Javaslat az 536/2001. (X.18.) közgyűlési határozat végrehajtására (a polgármester és az alpolgármesterek jutalmazása) Előterjesztő: Fodor Lajos, a Gazdasági, Költségvetési és Pénzügyi Bizottság elnöke Előkészítő: Pénzügyi és Gazdasági Osztály

8 8 3. Békéscsaba Diáktanya Közalapítvány pályázatának elbírálása Előterjesztő: Kutyej Pál, a Kisebbségi, Érdekegyeztető és Külkapcsolati Bizottság elnöke Előkészítő: Titkársági Osztály Jogi, Önkormányzati és Szervezési Csoport A közgyűlés a munkáját zárt ülésen folytatja tovább, melyről külön jegyzőkönyv készül. (Kazetta 1/ ) Zárt ülés Vantara Gyula polgármester: Nyilvános ülés napirendjei tárgyalása előtt Szilvásy Ferenc képviselő felszólalásra kért lehetőséget. (Kazetta 1/ ) Tárgy: Szilvásy Ferenc képviselő napirend előtti kérdése Szilvásy Ferenc képviselő: Néhány kérdést szeretne feltenni azzal a DVD-vel kapcsolatban amit a kórház átvilágításáról megkaptak a képviselők. Ki és mikor készítette a DVD-t, tekintettel arra, hogy nincs feltüntetve rajta? Amennyiben a tanulmányt a közgyűlés által megbízott kecskeméti vállalkozás készítette, kérdés, hogy elkészült-e március 31-i határidőre? Amennyiben nem, akkor módosította-e a közgyűlés az általa meghatározott határidőt vagy felhatalmazott-e valakit a határidő módosítás elfogadására? Ha mégis elkészült március 31-ig, miért nem kapták meg a DVD-t a kórház főigazgatói pályázatának elbírálása előtt? Indoklásként elmondta, hogy az a tanulmány, amit megkapott a DVD-n, egyetlen új információval sem szolgál, valamennyi következtetést, táblázatot, tényadatát ismerték, szó szerint és betű szerint a diagrammok, táblázatok rendelkezésre állnak már időtlen idők óta. A javaslatokat a kórház menedzsmentje dolgozta ki, egy nagy részüket a kórház régi menedzsmentje el is indította, és valamennyi, ebbe a tanulmányba foglalt javaslat szerepelt szó szerint a főigazgató asszony pályázatában is. (Kazetta 1/ ) Vantara Gyula polgármester: Egyszerűsítené a közgyűlés munkáját, ha a kérdéseket az SZMSZ szerint három nappal az ülés előtt megkapnák, mert így módjuk lenne dátumokra, közgyűlési jegyzőkönyvekre hivatkozva a válaszadásra. A képviselőnek 15 napon belül választ ad a kérdéseire. Kérte a képviselőket, hogy tartsák be az előbb elmondottakat. (Kazetta 1/ ) Takács Péter képviselő: Úgy tudja, hogy interpelláció esetében írja elő az SZMSZ a három nappal előtti írásban történő kérdés leadást, képviselői kérdés esetében lehetőséget biztosít az azonnali kérdésfeltevésre. (Kazetta 1/ ) Dr. Benedek Mária jegyző: Idézett az SZMSZ 25. -ából. (Kazetta 1/ ) Tóth Károly képviselő: Kérdése a jegyző felé, hogy az idézett szabály vonatkozik-e az előterjesztésre? Amennyiben az előterjesztéssel kapcsolatban kérdése merül fel, tegye fel három nappal korábban? Nincs jelezve, hogy a napirenden szereplő előterjesztésekre nem vonatkozik. Eredeti állapot jön létre a közgyűlésen, ha valamennyi kérdést a bizottsági

9 9 elnökhöz három nappal hamarabb kell feltenni, holott a mai napon is helyben kiosztott anyagot kaptak a képviselők. (Kazetta 1/ ) Dr. Benedek Mária jegyző: A feltett kérdés bizonyos szempontból erőltetett, hiszen az előterjesztésekhez vonatkozó és az azzal kapcsolatos kérdések a napirendi pontok tárgyalásakor tehetők fel. Az SZMSZ szabályai olyan önkormányzati ügyekre vonatkoznak, melyek nem az adott előterjesztéssel kapcsolatosak. (Kazetta 1/ ) - A képviselő kérdést tett fel arra vonatkozóan, hogy a kórház gazdasági átvilágításáról készített anyag március 31-re elkészült-e, illetve volt-e erre vonatkozóan közgyűlési határozat módosítás. Miért nem kapták meg az anyagot a főigazgatói pályázat elbírálása előtt? Napirend tárgya: Vagyoni ügyek, pályázatok, fejlesztések Tárgy: Kerékpárút tervezési pályázat benyújtása a GKM pályázati felhívására Vantara Gyula polgármester: Az előterjesztést az illetékes bizottságok véleményezték. Szavazásra bocsátotta az előterjesztést. (Kazetta 1/ ) A közgyűlés 24 igen szavazattal, 2 tartózkodással a következő határozatot hozta: 317/2007. (VI.28.) közgy. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése egyetért azzal, hogy a 470-es számú országos közlekedési út Békés Békéscsaba közötti szakaszán kerékpárút létesüljön. A közgyűlés egyetért továbbá azzal, hogy a fenti kerékpárút engedélyezési tervdokumentációjának elkészítésére, valamint az építési engedély beszerzésére a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által, a kerékpárutak építésének/tervezésének évi támogatására kiírt pályázati felhívásra az önkormányzat pályázatot nyújtson be. A közgyűlés a pályázathoz szükséges saját forrást ( ,- Ft-ot) a évi költségvetésről szóló 6/2007. (II.15.) önkormányzati rendelet 4. sz. mellékletében az 50. cím 10. alcím 2. előirányzat csoportszám alatt a benyújtandó pályázatok évi saját forrásul jóváhagyott előirányzat terhére biztosítja. A évi költségvetési rendelet módosításakor a változást át kell vezetni. Felelős: Vantara Gyula polgármester Határidő: július 15. Tárgy: Kerékpárút építési pályázat benyújtása a DAOP pályázati felhívásra Vantara Gyula polgármester: Az előterjesztést az illetékes bizottságok véleményezték. Szavazásra bocsátotta az előterjesztést. (Kazetta 1/ )

10 10 A közgyűlés 25 igen szavazattal, 1 tartózkodással a következő határozatot hozta: 318/2007. (VI.28.) közgy. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése támogatja, hogy az önkormányzat pályázatot nyújtson be a DAOP kódszám alatt megjelent Kerékpárút hálózat fejlesztés tárgyú pályázati felhívásra. A közgyűlés a pályázathoz szükséges saját forrást (20 millió Ft-ot) a évi költségvetésről szóló 6/2007. (II.15.) önkormányzati rendelet 4. sz. mellékletében az 50. cím 10. alcím 2. előirányzat csoportszám alatt a benyújtandó pályázatok évi saját forrásul jóváhagyott előirányzat terhére biztosítja. A évi költségvetési rendelet módosításakor a változást át kell vezetni. Felelős: Vantara Gyula polgármester Határidő: július 15. Tárgy: Tájékoztató évi CÉDE pályázati támogatásról Vantara Gyula polgármester: Az előterjesztést az illetékes bizottságok véleményezték. (Kazetta 1/ ) Mezei Zsolt képviselő: Kérte a jegyzőt, hogy a közbeszerzési bizottságok ülésein legyenek jelen a hivatal pénzügyi és műszaki szakemberei, akik érdemben nyilatkozni tudnak a képviselők által feltett kérdésekről. Nem szeretnék lassítani a bizottságok üléseit, szeretnék, ha a pályázatok minél hamarabb kiírásra kerülnének és a beruházások rövid időn belül megvalósulnának, és hogy a verseny tisztasága a legmesszebbmenőkig biztosítva lenne. (Kazetta 1/ ) Dr. Benedek Mária jegyző: Értesült a problémáról, ami az adott kérdést motiválta. Igyekeznek a kérést maximálisan teljesíteni. (Kazetta 1/ ) Dr. Ferenczi Attila képviselő, a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság elnöke: A költségvetés készítése során 40 % önerőt terveztek, a pályázat elbírálásánál megfordultak a támogatási arányok, 60 % önerőt kell beállítani. Érdeklődve várja, hogy a 90 %-os támogatásból nem lesz-e hírtelen 30 %-os támogatás. Az útfelújításoknál a korábbi 50 %-ról 20 %-ra csökkent a támogatás mértéke. Hátsó szándékúnak érzi azt a dolgot, amikor későn megjelenő pályázatoknál az önkormányzatot szólítják fel arra, hogy minél hamarabb nyújtsa be a pályázatokat. A játékszabályok játék közben változnak meg. A megígért támogatások helyett sokkal alacsonyabb mértékben részesül Békéscsaba. Ezért kéri a szocialista frakciót, hogy amennyiben módjuk és lehetőségük van rá, járjanak el a DARF-nál annak érdekében, hogy legalább az előző szintű, mértékű és támogatottságú pályázati lehetőséget megkapja a város. Felkérte Tóth Károly országgyűlési képviselőt, járjon el annak érdekében, hogy a pályázatok minél hamarabb megjelenjenek. Az a szóbeszéd, hogy Békéscsabán nem történt semmi az elmúlt hónapban, késve pályázik a város, holott nincsenek pályázatok vagy jóval később jelennek meg. (Kazetta 1/ )

11 11 Mezei Zsolt képviselő: Messze nem bűnös város Békéscsaba. A képviselők feladata volt eldönteni, hogy az elfogadott gazdaságfejlesztési program mellékleteként felsorolásra kerüljenek-e a prioritások, fejlesztési elképzelések, melyeket szeretne megvalósítani. Úgy érzi, hogy Békéscsaba városa fut az események után. Kereslet és kínálat között kell komoly különbséget tenni. Ha kiírnak egy pályázatot Békéscsaba megpróbálja benyújtani a pályázatát. Valóban igaz, hogy van 30 és 60 %-os támogatottságú pályázat is. Ha a költségvetés mellé felsorakoztatták a lehetőségeket, melyeket meg tudnak valósítani, akkor a prioritási sorrenddel el tudják dönteni, hogy az adott költségvetési évben milyen támogatás intenzitást szeretnének. A kerékpárutakat Békéscsaba határáig építik, hiszen látható, hogyha olyan programokra adja be a pályázatot az önkormányzat, mely 90 %-os támogatású, sajnos arra nincsenek a tervek előkészítve. Nem csak a kormányon múlik, hogy 40 vagy 60 %-os támogatottságot határoz meg. A város-rehabilitációval kapcsolatban elmondta, hogy nem Tóth Károly képviselő hatáskörébe tartozik és nem is a parlamenttébe. A Dél-alföldi Regionális Operatív Program határoz a pályázatokról. Vantara Gyula polgármester és Velkey Gábor képviselő tanácstag, ezért a kérdéseket feléjük kell intézni. A város-rehabilitációt egy turisztikai program miatt nem fogadták el. Domokos Lászlónak, a Megyei Közgyűlés elnökének volt az a kérése, hogy az aktív program terhére a tanács 2 %-os csoportosítson át területfejlesztésre, melyeket megpróbáltak figyelembe venni. Elkészült egy újabb variáció, de a pályázatokat konszenzus után lehet kiírni, és utána eldönteni, hogy 60 % vagy 90 %-os legyen a támogatottság. Amennyiben a megyei vezetés azt kéri, hogy 2 %-ot vonjanak el az oktatás területéről és csoportosítsanak át területfejlesztésre, egy dologban biztos, ez nem azt jelenti, hogy a mostani megyei és városi vezetés nem hisz az oktatásban, hanem elismeri az előző ciklus munkáját, mely megtett mindent az oktatással kapcsolatban. (Kazetta 1/ ) Vantara Gyula polgármester: Felhívta a képviselő figyelmét, hogy a támogatási arányról hírek útján értesültek. A kiírás során bizonyossá vált, hogy a GKM új kerékpárút építéssel kapcsolatos pályázatát - mely szerint a csatlakozó úton kívül amennyiben van külterületen kerékpárút %-ban támogatja. Egy feltáró- és egy közös kerékpárút épült volna, erre a GKM megváltoztatta a kiírást. A probléma az, hogy menet közben változnak a támogatási szabályok és módok. (Kazetta 1/ ) Mezei Zsolt képviselő: A támogatási intenzitás és mérték csak azért változik, mert időközben Békéscsaba és Békés megye az allokációs forrásokból kapott kiemelt projektlehetőségeket. Nem lehetséges 100 %-os támogatásra pályázni, amikor megyei szinten három kiemelt projekt van érvényben. Olyan projektekért lobbizik az önkormányzat, mely 100 %-os finanszírozású. Ha van prioritástengely, jó és pontos lehet a tervezés. (Kazetta 1/ ) Vantara Gyula polgármester: A prioritástengellyel kapcsolatban elmondta, hogy át kell tekinteni a költségvetési tervezetet, melyben minden munka részletesen, név szerint, pályáztatással együtt fel van sorolva. (Kazetta 1/ ) Tóth Károly képviselő: Megfelelően együttműködni akkor lehetséges, ha értelmes párbeszéd alakul ki. Az értelmes párbeszéd azt jelenti, hogy a folyamatnál, céloknál, elképzeléseiken változtatnak, programokat újraírnak, új ötletekkel állnak elő. Egy megfelelően fejlődni akaró város közgyűlésének minden tagja közösen felelősséget vállal ügyekért, fejlesztésekért. (Kazetta 1/ )

12 12 Vantara Gyula polgármester: Szavazásra bocsátotta a határozati javaslatot. (Kazetta 1/ ) A közgyűlés 26 igen, egyhangú szavazattal a következő határozatot hozta: 319/2007. (VI. 28.) közgy. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács által meghirdetett a) helyi önkormányzatok feladatkörébe tartozó, önkormányzati tulajdonra vonatkozó fejlesztések (jogcím) támogatására benyújtott pályázatára vonatkozó 44/2007 (V.31.) sz. DARFT határozat alapján Békéscsaba, Szent- Györgyi Albert Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium nyílászárók cseréjének II. üteme tárgyú pályázati célra megítélt Ft támogatást elfogadja. A fejlesztés forrásösszetétele: adatok Ft-ban Megnevezés év Saját forrás ebből hitel Támogatás összege Egyéb támogatás (nevesítve) 0 Egyéb forrás 0 Összesen A közgyűlés a évi saját forrás összegét a évi költségvetéséről szóló 6/2007 (II.15.) rendeletében (illetve annak módosításában) - a 4. sz. mellékletében az 50. cím 10. alcím 2. előirányzat csoportszám alatt a benyújtandó pályázatok évi saját forrásául jóváhagyott Ft-ból - biztosítja. A testület felhatalmazza a polgármestert a szükséges nyilatkozatok megtételére és a támogatási szerződés aláírására. Felelős: Vantara Gyula polgármester Határidő: szeptember 11. Tárgy: Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet évi céltámogatott gép- műszer beszerzése Vantara Gyula polgármester: Az előterjesztést véleményezték az illetékes bizottságok. Az anyag két határozati javaslatot tartalmaz, melyekről külön szavazás történik. Van-e az előterjesztéssel kapcsolatban kérdés, észrevétel? (Kazetta 1/ )

13 13 Dr. Fábián Ágnes tanácsnok: Aggályát szeretné a testülettel megosztani az ágyszám leépítéssel kapcsolatban. A kormánytól azt az ígéretet kapta az önkormányzat, hogy a minőségfejlesztés preferálva lesz, ennek ellenére tapasztalható, hogy a műszer beszerzés közel ,- Ft-tal kevesebb támogatást kapott. (Kazetta 1/ ) Hrabovszki György képviselő: A gép- műszer beszerzéssel kapcsolatban az az anyag szerepel a testület előtt, melyet a bizottság tárgyalt? (Kazetta 1/ ) Dr. Kerekes Attila képviselő, az Egészségügyi, Szociális és Lakásügyi Bizottság elnöke: Az anyag azonos a bizottság által elfogadottakkal. Valóban nem kapta meg az önkormányzat azt a mértékű támogatást, melyet remélt, de a kapott összegre is szükség van. Tóth Károly képviselőnek elmondta, hogy az előző év hasonló időszakánál kedvezőbb az arány. A határozati javaslatot elfogadásra javasolja a közgyűlésnek. (Kazetta 1/ ) Tóth Károly képviselő: Azt hitte, hogy a Fidesz frakció elismeri és megköszöni az országgyűlési képviselőknek a sikeres pályáztatást, továbbá hogy a félévre utolérték az előző időszakot. Ez lenne a korrekt eljárás és nem csak a negatívumok felhánytorgatása. (Kazetta 1/ ) Dr. Ferenczi Attila képviselő, a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság elnöke: Tóth Károly képviselő az elmúlt közgyűléseken visszafogottabb és udvariasabb volt. Amikor a kórház sorsáról, valamint a kormányzati konvergencia program következtében emberektől kellett megválni iskolákban, intézményekben, közhivatalokban, elmaradt a párbeszéd. Azzal kérkedni nem érdemes, hogy egy ,- Ft-os lepusztult, nullára írt műszerparkú kórház ,- Ft-os támogatásban részesül, miközben az egészségügyből ,- Ft-ot kivontak minden konszenzus nélkül. Vagy úgy van, ahogy a szocialista frakció elképzeli, vagy sehogy. Soha nem szidta Tóth Károly képviselőt, de véleménye szerint az országgyűlési képviselőkhöz kell fordulnia ilyen esetekben. A közeljövőben is felkéri a felsőbb régiókban dolgozó embereket, hogy segítsék Békéscsabát. (Kazetta 1/ ) Tóth Károly képviselő: Mielőtt elindult volna bármilyen párbeszéd kórház ügyben Budapesten, kikérte a képviselők véleményét. Volt olyan képviselő, akinek rendelkezésére bocsátotta a tárgyalás tervezetét, mely az utolsó betűig megvalósult. A frakció soha nem mondta, hogy ne legyen fejlődés, ha nem támogatják. Az nem elfogadható, hogy egy javaslatot azért vetett el a közgyűlés, mert a másik oldalról érkezett. Sokszor elmondta, hogy a politikai vitát azokon a területeken kellene lefolytatni, amely nem városfejlesztés. (Kazetta 1/ ) Dr. Fábián Ágnes tanácsnok: A Szilvásy Ferenc képviselő által említett átvilágítás ,- Ft-os hiányra figyelmeztette a közgyűlést, mely sajnos bekövetkezni látszik, éppen ezért nem örülhetnek maradéktalanul semmilyen megnyert pályázatnak, hanem tovább kell dolgozni. A vezetői értekezleten kimutatták, hogy már ,- Ft-tal kevesebbet finanszírozott a TB ebben az első negyedévben, mint első negyedévében. A folyamatok látszanak már az első félévben. (Kazetta 1/ )

14 14 Vantara Gyula polgármester: Felhívta a képviselők figyelmét, hogy a kórház közös ügy, melynek megmentése közös erőfeszítéseket kíván. Szavazásra bocsátotta az első határozati javaslatot. A közgyűlés 26 igen, egyhangú szavazattal a következő határozatot hozta: 320/2007. (VI.28.) közgy. 1. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács 44/2007. (V. 31.) sz. határozata szerint a CT/DA/EÜ/2007/001 sorszámú ,- Ft összköltségű pályázatra megítélt évre vonatkozóan ,- Ft, évre vonatkozóan ,- Ft, évre vonatkozóan ,- Ft, összesen ,- Ft támogatást elfogadja, de élni kíván a pályázat műszaki tartalmának változtatási lehetőségével. 2. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a céltámogatás igénybejelentés műszaki tartalmának változtatását az alábbiak szerint elfogadja 1 db Digitális mammográfiás röntgenkészülék ,- Ft; 1 db Sürgősségi röntgenfelvételi berendezés ,- Ft; 1 db Sürgősségi (sebészeti) képerősítős röntgenkészülék ,- Ft. 3. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése az összesen ,- Ft összköltségű beruházáshoz a saját forrást éves költségvetési rendeleteiben az alábbiak szerint biztosítja. (ezer Ft-ban) Összesen Saját forrás Céltámogatás Összesen Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése felhatalmazza Vantara Gyula polgármestert a szükséges nyilatkozatok megtételére és a támogatási szerződés aláírására. Felelős: Vantara Gyula polgármester Határidő: szeptember 12. Tárgy: Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet évi céltámogatott gép- műszer beszerzése Vantara Gyula polgármester: Szavazásra bocsátotta a határozati javaslatot. (Kazetta 1/ ) A közgyűlés 26 igen, egyhangú szavazattal a következő határozatot hozta:

15 15 321/2007. (VI.28.) közgy. B) A céltámogatási igénybejelentés 2. számú dokumentuma 321/2007. ( ) közgy. számú közgyűlési határozat Békéscsaba Megyei Jogú Város önkormányzat közgyűlése a Békéscsaba, Réthy Pál Kórház- Rendelőintézet számára egészségügyi gép-műszer beszerzése, céltámogatással megvalósuló beruházásáról az alábbiak szerint dönt: I. A beruházás pénzügyi forrásai: I.1. A beruházás összköltsége: ezer forint I.2. A közgyűlés saját forrásként az éves költségvetési rendeleteiben ezer forintot - a beruházási adatlap szerinti ütemezésben - biztosítja. I.3. A saját forrás összegéből: Saját bevétel: Lakossági hozzájárulás: (Amennyiben a beruházás megvalósításához víziközműtársulati hitel igénybevételét tervezik, úgy az annak fedezetéül szolgáló lakossági hozzájárulást is e soron kell szerepeltetni.) Hitel: Egyéb állami támogatások: ebből: Helyi önkormányzatok fejlesztési és vis maior feladataira szolgáló előirányzat Egyéb: 0 ezer forint 0 ezer forint ezer forint 0 ezer forint 0 ezer forint 0 ezer forint I.4. A közgyűlés a beruházáshoz vállalt saját bevételeit az alábbiak szerint biztosítja: Lekötött betét: Tárgyi eszközök, immateriális javak értékesítése: Privatizációból származó bevétel (pl. gázközmű juttatás): Önkormányzati vagyon bérbeadásából, üzemeltetéséből, koncesszióból származó bevétel: Felhalmozási célú pénzeszköz átvétel (önkormányzati körön belül): Részvények, kárpótlási jegyek, államkötvények, egyéb értékpapírok értékesítése: Osztalék- és hozambevétel: Egyéb (rövid megnevezéssel): Összesen: 0 ezer forint 0 ezer forint 0 ezer forint 0 ezer forint 0 ezer forint 0 ezer forint 0 ezer forint 0 ezer forint 0 ezer forint 1.5. Az egy érdekeltségi egységre jutó költség (szennyvízberuházás esetén): ezer forint/bekötés.

16 A közgyűlés az önkormányzat korrigált saját folyó bevételét a helyi önkormányzatokról szóló évi LXV. törvény (a továbbiakban: Ötv.) 88. -a szerint a beruházási adatlap szerinti ütemezésben az alábbiak szerint igazolja [Cct.: 10.. (3) bek. b) pont]. Ezen adatlappal egyidejűleg nyilatkozik, hogy az önkormányzat hitelkérelme legalább a hitelfelvétel évére és az azt követő két évre vonatkozóan megfelel az Ötv ában foglaltaknak. (Az önkormányzatnak az 1.6. pontot kizárólag abban az esetben kell kitöltenie, amennyiben az igénybejelentésben megjelölt beruházásához hitelt kíván felvenni!) Ezer forintra kerekítve Ebből No. Megnevezés Összesen éves ütemek Saját folyó bevétel Helyi adók Illetékbevételek Bírságok Kamatbevételek Egyéb sajátos bevételek Rövid lejáratú kötelezettségek (az évi LXV. törvény 88. (6) bekezdése szerint) Tőke- és kamattörlesztés Lízing díj Korrigált saját folyó bevétel [(1.-2.)*0,7] 4. Az önkormányzat által adott év(ek)ben még vállalható fizetési kötelezettségek (az önkormányzat részére legfeljebb ezen összeg erejéig bocsátható ki hitelígérvény) (3. 4.) II. A településrendezési tervvel való összhang: 1. A közgyűlés igazolja, hogy a céltámogatással megvalósítandó beruházás a 5/2006. (I. 26.) sz. közgyűlési rendeletben elfogadott településrendezési tervvel összhangban van. 2. A közgyűlés igazolja, hogy a céltámogatással megvalósítandó beruházás --- számú tervvel és a 354/2002. (VII.11.) közgy. számú közgyűlési határozatban elfogadott környezetvédelmi programmal összhangban van. III. Tulajdonjog: A közgyűlés igazolja, hogy a céltámogatással megvalósítandó beruházás (kivéve szennyvízcsatorna, egészségügyi gép-műszer beszerzés,) az önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő teher-, per-, és igénymentes ingatlanon valósul meg. IV. Kötelező feladat ellátását szolgáló vagyon korábbi elidegenítése:

17 17 Az önkormányzat az igénybejelentést megelőző tíz évben az igénybejelentésben megjelölt ugyanazon kötelező feladat ellátását szolgáló vagyonát nem idegenítette el. / elidegenítette. (a megfelelő szöveg aláhúzandó). Amennyiben az önkormányzat az igénybejelentést megelőző tíz évben e vagyonát elidegenítette, úgy nyilatkozik, hogy az elidegenítést műszaki vagy szakmai okok tették szükségessé. Az elidegenítésből befolyt vételárat vagy annak megfelelő összeget az önkormányzat saját forrásként a fenti beruházásra biztosítja [Cct. 19. (2) bek.]. Kelt: Békéscsaba, év június hó 28. nap Dr. Benedek Mária s.k. jegyző Vantara Gyula s.k. polgármester a kiadmány hiteléül: P. H... (aláírás, dátum, pecsét) Melléklet: Felelős: Vantara Gyula polgármester Határidő: szeptember 12. Tárgy: Tájékoztató a évi DARF-TEUT pályázati támogatásokról Vantara Gyula polgármester: Az illetékes bizottságok az előterjesztést megtárgyalták. (Kazetta 1/ ) Dr. Ferenczi Attila képviselő, a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság elnöke: A határozati javaslat 3. pontjával kapcsolatban a bizottság javasolta, hogy a ,- Ft erejéig a felújítások folytatódjanak. A tervezői költségek ismertek, lehetséges, hogy a pályáztatás kapcsán olcsóbbak lesznek, még az is előfordulhat, hogy mind a kilenc utca útburkolat felújítása megvalósul. (Kazetta 1/ ) Mezei Zsolt képviselő: Pontosítani szeretné a képviselő által elmondottakat. Nem felkéri a bizottság, hanem átadja a jogot a forrás felhasználására. A felkéri szó számára azt jelenti, hogy továbbra is közgyűlési döntést igényel, és amennyiben nincs adott időpontban testületi ülés, a közbeszerzést nem lehet kihirdetni. Javasolta, hogy a határozati javaslat 3. pontjában a felkéri szó helyett átadja szó szerepeljen. (Kazetta 1/ ) Vantara Gyula polgármester: A közgyűlés tekintse pontosításnak a módosítást. Szavazásra bocsátotta az előterjesztést.

18 18 A közgyűlés 27 igen, egyhangú szavazattal a következő határozatot hozta: 322/2007. (VI.28.) közgy. 1. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács által meghirdetett, a decentralizált települési önkormányzati szilárd burkolatú belterületi közutak burkolat-felújítására irányuló támogatás elnyerésére (DARFT-TEUT 2007) benyújtott pályázatok eredményéről szóló tájékoztatót elfogadja. A tartaléklistára került útburkolat felújítások végrehajtását a ,- Ft saját forrás erejéig jóváhagyja. 2. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése felhatalmazza a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottságot, hogy a közbeszerzési eljárás során beérkező ajánlatok ismeretében döntsön arról, a tartaléklistán szereplő útfelújítások közül a rendelkezésre álló források erejéig melyek kerüljenek megvalósításra. Felelős: Dr. Ferenczi Attila, a Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Bizottság elnöke Határidő: augusztus 31. Tárgy: Petőfi Utcai Általános Iskola előtt gépkocsi parkolók létesítése Vantara Gyula polgármester: Az előterjesztést véleményezték az illetékes bizottságok. Szavazásra bocsátotta az előterjesztést. (Kazetta 1/ ) A közgyűlés 26 igen szavazattal, 1 tartózkodással a következő határozatot hozta: 323/2007. (VI.28.) közgy. 1. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése jóváhagyja a Petőfi Utcai Általános Iskola előtti 10 személygépkocsi parkoló létesítését, amelynek becsült költsége ,- Ft. A beruházás forrása a évi költségvetés végrehajtásáról szóló 20/2007. (V.2.) önkormányzati rendelet 12.b. számú mellékletében jóváhagyott parkoló építési előirányzat (alap) évi maradványösszege, ,- Ft. Felelős: Hanó Miklós alpolgármester Határidő: november 30.

19 19 2. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése felkéri a fizető parkoló rendszert üzemeltető Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. cégvezetőjét, hogy a parkolási övezet kiterjesztésére készítsen javaslatot. Felelős: Kozma János, a Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. cégvezetője Határidő: október 30. Tárgy: Alapítói döntés hitelfelvétel engedélyezése Vantara Gyula polgármester: Az előterjesztést véleményezték az illetékes bizottságok, valamint a társaság felügyelő bizottsága. A határozati javaslatba az állásfoglalások beépültek. A gazdasági társaságokról szóló évi IV. tv. 19. (5) bekezdése szerint az egyszemélyes korlátolt felelősségű társaságnál, illetve a részvénytársaságnál taggyűlés, közgyűlés nem működik, és a gazdasági társaság legfőbb szervének e törvényben, illetve a társasági szerződésben meghatározott hatáskörben az egyedüli tag részvényes írásban határoz. A gazdasági társaságokról szóló törvény 284. (2) bekezdése szerint az egyszemélyes részvénytársaságnál a közgyűlés hatáskörébe tartozó ügyekben a részvényes írásban dönt, amelyről a vezető tisztségviselőket értesíteni köteles. Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. alapító okiratának 8.2. alapján az előterjesztésben szereplő hitelfelvétel engedélyezése az alapító kizárólagos hatáskörébe tartozik. Az alapítói döntést nem követi cégeljárás, ezért külön jegyzőkönyv készítésre és hitelesítésre nem lesz szükség. Van-e a határozati javaslattal kapcsolatban kérdés, észrevétel? (Kazetta 1/ ) Mezei Zsolt képviselő: A határozati javaslat 2. pontjával kapcsolatban kérdése a cégvezetőhöz, hogy milyen összeg származik a parkoló-automaták éves üzemeltetéséből, a bérletből, és mely ingatlanról van szó, milyen vagyonértékkel szerepel a könyvekben, tekintettel arra, hogy a ,- Ft-hoz képest túlzottnak tartja a fedezetbiztosítást? Úgy érzi, mintha ingatlan pihentetésről lenne szó. (Kazetta 1/ ) Kozma János a Vagyonkezelő Zrt. cégvezetője: Az OTP ezen feltételekkel adta meg azt a lehetőséget, hogy a cég saját forrásaiból és ne a tulajdonosnak a kezességvállalásával vegye fel a hitelt ,- Ft a hitel, ,- Ft a fedezet. Az ingatlan a sportcsarnok mellett helyezkedik el, mely ,- Ft-ban van figyelembe véve. Nem minden bérleti díjról van szó, ki van emelve néhány biztos fizető, melyek fel vannak sorolva hitelfedezetként a hitelszerződésben. Az üzleti célú ingatlanok bevételéből kb ,- Ft az éves bevételük. Az éves bérleti díj kb ,- Ft-nak felel meg. (Kazetta 1/ ) Mezei Zsolt képviselő: A sportcsarnok melletti terület mennyire likvid? (Kazetta 1/ ) Kozma János a Vagyonkezelő Zrt. cégvezetője: Elvileg likvid, hiszen akár épületek is építhetők a területre, de nem merült fel a terület eladása. (Kazetta 1/ ) Vantara Gyula polgármester: Szavazásra bocsátotta a határozati javaslatot. (Kazetta 1/ )

20 20 A közgyűlés 26 igen szavazattal,1 tartózkodással a következő határozatot hozta: 324/2007. (VI.28.) közgy. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, mint az egyszemélyes Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. alapítója hozzájárul az alábbi összegű és futamidejű hitelek felvételéhez: ,- Ft áfa finanszírozási hitel, maximum 1 éves futamidővel, melynek fedezete az adóhatóságtól visszaigényelt általános forgalmi adó összege ,- Ft folyószámla hitel, maximum 1 éves futamidővel, melynek fedezete a részvénytársasághoz befolyó bérleti díjak, a parkoló automaták bevétele, a társaság tulajdonát képező beépítetlen telekre bejegyzésre kerülő jelzálogjog. Felelős: Határidő: Tárgy: Vantara Gyula polgármester a határozat közléséért Békéscsaba Vagyonkezelő Zrt. Igazgatóságának elnöke a határozat végrehajtásáért július 10. a határozat közlésére június 30. a határozat végrehajtására Tájékoztató a Réthy Pál Kórház-Rendelőintézet belgyógyászati tömb rekonstrukció nyílt közbeszerzési eljárás ellen indított jogorvoslat eredményéről Vantara Gyula polgármester: Szavazásra bocsátotta a határozati javaslatot. (Kazetta 1/ ) A közgyűlés 27 igen, egyhangú szavazattal a következő határozatot hozta: 325/2007. (VI.28.) közgy. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a Réthy Pál Kórház- Rendelőintézet belgyógyászati tömb rekonstrukció tárgyú közbeszerzési eljárással kapcsolatos jogorvoslati eljárás eredményéről a tájékoztatást elfogadja, a kivitelezési munkák megkezdését tudomásul veszi. Felelős: Hanó Miklós alpolgármester Határidő: június 28. Tárgy: A Körös Volán Zrt. részvénycsomagjának önkormányzati tulajdonba kerülésével kapcsolatos igénybejelentés Takács Péter képviselő: Amennyiben jól értelmezi az anyagot az önkormányzat 50 %+1 szavazatra adja be igényét, mely azt jelenti, hogy meghatározó mértékben lesz jelen a részvényesek táborában. Az 50 %+1 szavazat megfelel a vagyoni aránynak is? (Kazetta 1/ )

21 21 Vantara Gyula polgármester: Megvizsgálták az arányokat a Volán Zrt. tulajdonviszonyában. Létszámarányosan 30 %, a zrt. nem minden településen üzemeltet helyi hálózatot, illetve forgalmi csomópontot. Vagyonban az ingatlant, az autóbuszok eszközállományát, és a gépekberendezések, informatikai javakat vizsgálták, ahol 83 %-os az arány, mely abból adódik, hogy a központi épületben vannak elhelyezve az egyéb gépek. Főbb vagyonelemekben 46,6, 45,3, 41,7 az önkormányzat vagyonaránya a Körös Volán Zrt. teljes vagyonához képest. A vagyonarányokat meghaladja az 50%+1. (Kazetta 1/ ) Tóth Károly képviselő: Elfogadható a javaslat, egyetért vele, de nem vesz részt a szavazásban addig, amíg nem látja, hogy a mostani vezetés képes tulajdonosként élni a lehetőségekkel. Pontosan mutatta a Vízmű Zrt-vel kapcsolatos ügy, hogy hiába van az önkormányzatnak tulajdoni hányada, ha a legkisebbet választja, és a vezetés továbbra is csak a zrt. tulajdonában van. Ez az eset egy fokkal kedvezőbb, mert magasabb a százalékos arány. Abban az esetben javasolja az előterjesztés újratárgyalását, ha kiderül, hogy annak ellenére képes az önkormányzat a tulajdonhányadnak megfelelő befolyással élni a vízműnél, hogy lemondott minden érdemi szerepvállalásról. Elfogadhatatlannak tartja azt a vezetői gyakorlatot, mely kimondja, hogy ahhoz van joga, amelyhez előzetesen Domokos László megyei elnök hozzájárult. Jelen pillanatban nem lát semmilyen garanciát arra, hogy az önkormányzat az 50%+1 tulajdonhányaddal élni tudna jogaival. (Kazetta 1/ ) Vantara Gyula polgármester: Tóth Károly képviselő Domokos László megyei elnökre hivatkozik, aki nincs jelen, ezért javasolta, hogy a parlamentben tisztázzák a felmerült kérdéseket június 30-a az igénybejelentés határideje. Amennyiben nem nyújtotta volna be igényét a városvezetés, az lett volna a probléma. A felelősség közös, mert abban az esetben, ha a részvénytársaság privatizálásra kerül, a buszjegy árak olyan magasak lesznek, melyeken el kell gondolkodni. (Kazetta 1/ ) Mezei Zsolt képviselő: Részben egyetért az előtte felszólalókkal. A megyegyűlés soros ülésén bejelentette igényét. A napilapokból úgy értesült, hogy azonos arányban a városi önkormányzattal. Ez azt jelenti, hogy 102 % az önkormányzati részesedés? A város- és megyei vezetés folytatott-e már előzetes egyeztetéseket? Jó szívvel megszavazná a gazdasági társulás egyesülését abban az esetben, ha a város és a megye lenne a tulajdonos. Valószínű, hogy a képviselők is csak abban az esetben lépnének be egy társaságba, ha tisztában vannak a jogaikkal. Úgy bejelenteni egy igényt, hogy nem ismert a potenciális társukkal milyen együttműködésben tudnak megállapodni, felelőtlenség. Hiányolja az előterjesztésből azt az együttműködési keret-megállapodást, mely az esetleges gazdasági társaságban tagrészesedéssel rendelkezőknek szabályozná a jogait. Valószínű, hogy Békéscsaba adja a gazdasági társaság legnagyobb bevételét, de el kell látni a többi települést is. A vezetés hívjon össze rendkívüli közgyűlést, hozzon határozatot, de legyen mellette az összes potenciális érdekelttel készült keret-megállapodás, továbbá egy előzetes alapító okirat, melyet a városi és megyei önkormányzat megtárgyalt. (Kazetta 1/ ) Vantara Gyula polgármester: Frakción belüli egyeztetés is szükséges június 30. az igénybejelentés határideje, és nem ismert a társaság jövőbeni működése, a megyei települések álláspontja. Egy település sem jelezte, hogy élni kíván-e a lehetőséggel, ennek hiányában nem

22 22 lehetséges az egyeztetés. A százalékokban lehet eltérés, és nem ismerve a megyei települések igényét, a cég azt is bejelentette, hogy amennyiben ezek a települések az igényükről lemondanak, átvenné azokat. (Kazetta 1/ ) Pap János képviselő: Más városokban az önkormányzat milyen összeggel támogatja a közlekedési vállalatot? (Kazetta 1/ ) Takács Péter képviselő: Nem igazán érti, hogy Mezei Zsolt képviselő hogyan gondolta a rendkívüli közgyűlés megtartását. Amennyiben a megyei önkormányzat 50%+1 arányban adja be kérelmét, támogatni kell, hogy a városi önkormányzat is adja be legalább ilyen arányban. Az önkormányzat számára létkérdés, hogy a Körös Volán Zrt-nél meghatározó szavazati aránnyal bírjon, és amennyiben nem kizárható, hogy a kért százalékot az önkormányzat megkapja, felelőtlenség lenne az igénybejelentés elmulasztása. (Kazetta 1/ ) Herczeg Tamás tanácsnok ügyrendi hozzászólása: Fontos és felelősségteljes volt minden hozzászólás, de amennyiben Mezei Zsolt képviselőnek módosító javaslata van a határozati javaslathoz képest, ismertesse a közgyűléssel. (Kazetta 1/ ) Mezei Zsolt képviselő: Patthelyzet alakult ki. Nem tud választ adni, tekintettel arra, hogy az előterjesztést 9 óra 10 perckor kapta meg. A határidő ismert volt, a társaságnak elegendő ideje volt arra, hogy összeállítsa a vagyonmérlegét. Úgy gondolja, hogy nem az ő felelőssége a patthelyzet feloldása, hanem az önkormányzatnak kellett volna az előzetes egyeztetéseket elkezdenie. Nem szükséges megvárni a vagyonmérleg végeredményét, két munkacsoport határidőre el tudta volna készíteni az anyagot. (Kazetta 2/ ) Vantara Gyula polgármester: Szavazásra bocsátotta a határozati javaslatot. (Kazetta 2/ ) A közgyűlés 21 igen szavazattal, 4 tartózkodással a következő határozatot hozta: 326/2007. (VI.28.) közgy. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése egyetért azzal, hogy az állam tulajdonában lévő vállalkozói vagyon értékesítéséről szóló évi XXXIX. törvény 69/A. (7) bekezdése alapján a Körös Volán Zrt. jelenleg az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Zrt. kezelésében lévő részvénycsomagja - a munkavállalói részvénytulajdont ide nem értve - teljes egészében a vagyonátadást kezdeményező, - igényt bejelentő - Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Békés Megyei Önkormányzat és a Békés megyei települési önkormányzatok meghatározott arányok szerinti tulajdonába kerüljön, térítés nélküli vagyonátadással. E cél megvalósítása érdekében Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése úgy dönt, hogy: