National Geographic kiadványok április

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "National Geographic kiadványok - 2010. április"

Átírás

1 National Geographic kiadványok április Darwin Titkos Feljegyzései (Darwin s Lost Voyage) Megdöbbentő légi, víz alatti és vadvilági felvételeken keresztül az evolúcióbiológus Armand Leroi elvezet minket egy felejthetetlen utazásra Földünk egyik legvadabb tájára. Újra átélhetjük azokat a kalandokat, és megismerhetjük azokat a bizonyítékokat, amelyek Darwin forradalmi munkáját, A fajok eredetét ösztönözték. Darwin naplóját és jegyzeteit használva Armand megvizsgálja Galápagost, hogy felderítse a feledésbe merült tengerpartokat, és szemtanúja legyen olyan különleges teremtményeknek, kövületeknek és helyszíneknek, amelyek felülmúlták a fiatal természettudós képzeletét. És megváltoztatták a világot örökre. Producer: Geoffrey M. Luck Játékidő: 57 perc Kép: 16:9 DVD vonalkód: Háborúk, Járványok, Technikák 1. Ki az Édenkertből (Guns, Germs and Steel Ep. 1 Out of Eden) A Ki az Édenkertből Pápua Új-Guineatól a Közel-Keletig bizonyítékokkal támasztja alá Diamond elméletét, miszerint az egyes társadalmak fejlődése kevésbé az emberek képességeitől és leleményességétől függött, sokkal inkább attól, hogy mennyi magas proteintartalmú gabonához és háziállathoz jutottak hozzá. Diamond úgy véli, a sikeres gazdálkodás fejlett civilizációk robbanásszerű létrejöttére adott alkalmat a termékeny félholdtól az Újvilágig. Jared Diamond-biográfia Rendező: Tim Lambert Játékidő: 61 perc Kép: 16:9 DVD vonalkód:

2 A Titanic titka (Secrets of the Titanic) A National Geographic Klasszikusok ezen epizódja a múlt évszázad legünnepeltebb búvárexpedícióját mutatja be. Dr. Robert Ballard és a Woods Hole Tengerkutató Intézet munkatársai sokévi keresés után rábukkantak a balsorsú Titanic luxushajó nyugvóhelyére, csaknem 4000 méter mélyen az Atlanti-óceán jeges vizében. Egy Alvin nevű tengeralattjáróval és egy sereg távirányítású videokamerával felszerelkezve Dr. Ballard és csapata elsőként pillanthatta meg és fényképezhette le a Titanicot több mint hetven évvel az elsüllyedése után. Most teljes egészében láthatjuk expedíciójuk lélegzetelállító pillanatait és megismerkedhetünk a hajó felfedezésének különös történetével. Producer: Nicolas Noxon Játékidő: 56 perc Hang: magyar 5.1, angol 5.1 Kép: 4:3 DVD vonalkód: Heródes elveszett sírja (Herod s Lost Tomb) Mindössze tizenkét mérföldre Jeruzsálemtől az izraeli régész, Ehud Netzer felfedezte a Biblia történelmének egyik legjelentősebb leletét Nagy Heródes Király valószínűsíthető sírját. Az esemény képi bemutatására kizárólagosan jogosult National Geographic feltárja a régészeti rejtélyt, amely a sír felfedezéséhez vezetett, és bemutatja a Biblia egyik legelvetemültebb cselszövőjének mérnöki nagyságát. Producer: James Barrat Játékidő: 56 perc Kép: 16:9 DVD vonalkód:

3 Stonhenge A rejtély megoldódik (Stonhenge Decoded) A STONEHENGE - A REJTÉLY MEGOLDÓDIK bemutatja a világ legnevesebb archeológusainak forradalmian új elméletét, amely feltárja kik és miért építették Stonenegeet. A híres kőépítmény közelében frissen felfedezett ősi város teljesen újraírta eddigi elképzeléseinket. Látványos rekonstrukciók, megdöbbentő, új felfedezések, izgalmas interjúk! A STONEHENGE - A REJTÉLY MEGOLDÓDIK visszarepít bennünket az ősi korokba, és eddig soha nem látott módon helyezi új megvilágításba ezt a misztikus építményt. Producer: Ben Goold Játékidő: 59 perc Felirat: magyar Kiadás éve: 2008 Kép: 16:9 DVD vonalkód: A Vatikán belülről (Inside the Vatican) Vatikán. E szóról legtöbbünknek II. János Pál pápa, a római katolikus egyház, a pompás műkincsek és építészeti csodák jutnak az eszébe. Pedig ennél jóval többet jelent. A Vatikán belülről a világ legjobban tisztelt helyszíneire és kívülállók számára csak ritkán látható egyházi szertartásokra kalauzolja el a nézőt. E szokatlan városnézés során olyan férfiakat és nőket ismerhetünk meg, akik a Vatikánban laknak és dolgoznak. A film az ő érdekfeszítő történeteiken keresztül mutatja be, mit jelent egy olyan intézmény festményeinek, faliszőnyegeinek, írásos dokumentumainak a gondozása, amelynek történelme egészen az I. évszázadig nyúlik vissza. Producer: John Bredar Játékidő: 60 perc Kép: 16:9 DVD vonalkód:

4 Bámulatos babatudás (Science of Babies) Az ember gyermeke tökéletesen gyámoltalanul érkezik erre a világra: nem képes járni, beszélni vagy táplálni önmagát. Ám amiként ezt bármely szülő tanúsíthatja óriási átalakulás következik be a babák első életéve során. De vajon mi minden zajlik ennek hátterében? Mi minden történik a csecsemővel az első lélegzetvételétől az első lépéséig? Ez a látványos és izgalmas film bemutatja az emberi élet első 12 hónapjában végbemenő fantasztikus fejlődés folyamatát, és a legújabb kutatások fényében rávilágít arra is, hogy ezek a növekedési képességek sokkal jobban alakíthatóak, mint azt korábban gondoltuk. Producer: Peter Yost Játékidő: 57 perc Felirat: magyar Kiadás éve: 2008 Kép: 16:9 DVD vonalkód: Élet az anyaméhben - Ikrek (In the Womb Twins) Három különböző ikerterhesség történetét mutatja be ez a lenyűgözően izgalmas National Geographic film: csodálatos képeken kísérhetjük figyelemmel az ikerbabák fejlődését, a táplálékért és a helyért folytatott harcát és azt, ahogyan kialakul közöttük az életre szóló, szoros kapcsolat. A legmodernebb háromdimenziós képalkotó technikák segítségével betekinthetünk az ikerterhesség biológiai és lelki folyamataiba. A saját szemünkkel láthatjuk, miként fejlődnek és ismerkednek egymással az ikrek az anyaméhben. Vajon megfogják-e egymás kezét? És ha egyikük rúgkapál, a testvére visszaüt majd? Vajon a születés előtti játék a csecsemőkorra is kihat? Producer: Pioneer Productions and Fox Television Studios Játékidő: 98 perc Kép: 16:9 DVD vonalkód:

5 Kutyatudomány (Science of Dogs) Filmünk sorra veszi a kutya külleme, karaktere és képességei fejlesztése érdekében végzett evolúciós mesterkedéseinket, valamint egyre sokasodó erőfeszítéseinket, amelyeket a szükségleteinknek és igényeinknek leginkább megfelelő fajták létrehozása érdekében tettünk. Az olyan vonzó tulajdonságok kialakításától kezdve, mint a hiperérzékeny hallás és szaglás egészen a genetikai betegségek nem kívánt következményeként fellépő jellegzetességekig, megtudhatjuk, hogy ember és természet miként működtek közre leghűségesebb társunk új, különleges fajtáinak létrejöttében. Producer: Jackie Mow Játékidő: 57 perc Felirat: magyar Kiadás éve: 2008 Kép: 16:9 DVD vonalkód: Lenyűgöző gépezet A működő emberi test (Incredible Human Body) Kíváncsi rá, hogyan néznek ki az ízlelőbimbói vagy a hangszálai közvetlen közelről? Miként dolgozza fel a dobhártyája a hangot? Hogyan képesek az izmai oly sokféle módon mozogni? Vagy hogy a szeme miképpen igazodik a fényváltozásokhoz? Készüljön fel egy elképesztő utazásra! A National Geographic legújabb filmje az emberi test lenyűgöző belső világába kalauzolja Önt egy egynapos nagy felbontású utazásra. Apró kamerák kutatják fel és hozzák elképesztő közelségbe testünk belső működését, lényeges újdonságokkal szolgálva a fiziológia tudományának is. Producer: Chad Cohen Játékidő: 57 perc Felirat: magyar Kiadás éve: 2008 Kép: 16:9 DVD vonalkód:

6 Az élet enciklopédiája (Shape of Life: V. Land Invasion / VI. The Arms Race) 5. A hódítók - 6. A túlélés titkai A hódítók: Több százmillió éven keresztül csak az óceánokban volt jelen állati élet. Egy rendkívüli pillanatban azonban történt valami, ami az állatok egy csoportja számára lehetővé tette a tenger elhagyását. Szegődjünk a tudósok nyomába, amint az élet formáinak kialakulását tanulmányozzák, miközben a szárazföldet elsőként sikeresen elözönlő állatok után nyomoznak. A túlélés titkai: Több mint félmilliárd éve dúl a világ legnagyobb csatája. A túlélés kulcsa a megújulás. Minden élőlénynek hihetetlen védekező mechanizmusokat kellett kialakítania, hogy életben maradjon. Az idők folyamán külsejük drámai módon megváltozott. Vajon hogyan vezetett a túlélés érdekében folytatott harc ilyen változatossághoz az állatvilágban? Producer: David Elisco Játékidő: 112 perc Kép: 16:9 DVD vonalkód: Halálos tizenkettő Afrika és India (Deadly Dozen Africa / India) Bolygónkat rengeteg olyan élőlénnyel osztjuk meg, amelyek tökéletesek és gyönyörűek, ám hihetetlenül veszélyesek is, ha a közelükbe merészkedünk. Elsőrangú védekező és támadó fegyverzettel rendelkeznek, amely létszükséglet a számukra. Mindannyian páratlan teremtmények, és némelyikük gyilkolási módszere igen hatásos. Vajon miért olyan halálosak? Bejártuk Afrikát és Indiát, felvonultattuk a legjobb filmes technikát, hogy megragadhassuk a legnagyszerűbb pillanatokat. Hogy bemutathassunk két tucatot a halálos veszélyt jelentő állatok közül. Az AFRIKA és INDIA halálos tizenkettőit bemutató két film segít megérteni és megismerni e csodálatos tájak bámulatos, ám veszedelmes élőlényeinek viselkedését. Producer: Mitch Turnball Játékidő: 102 perc Kép: 16:9 DVD vonalkód:

7 A kék bálna Birodalma (Kingdom of the Blue Whale) A kék bálnák a föld legnagyobb emlősei. Hosszuk négyszerese a Tyrannosaurus Rexének, mégis kevés olyan ember van, aki látott volna közülük akárcsak egyet is. Ők a leghangosabb élőlények bolygónkon, zajosabbak, mint egy utasszállító repülőgép, de csak néhányan hallották a hangjukat. A legsúlyosabb állat a földön, többet nyom, mint húsz elefánt, mégis nehéz rátalálni. Azokat a helyeket, ahol világra hozzák utódaikat, a legnagyobb rejtély övezi. Csatlakozzunk a föld legkiválóbb kékbálna-kutatóihoz, amint forradalmi küldetésre indulnak, hogy felkutassák Kalifornia óriásbálnáit, és nyomukba szegődjenek vándorlásuk során! Producer: Sue Houghton Játékidő: 102 perc Kép: 16:9 DVD vonalkód: Kozmosz 1. A kozmikus óceán partjain Dr. Carl Sagan a képzelet űrhajóján bejárja a világmindenséget. Szálljon be Ön is, tartson velünk egy csodálatos utazásra. A 13 részből álló sorozat epizódjai végigkalauzolják téren és időn, választ keresve élő és élettelen minden rejtélyére. Az utazás a Világmindenség peremén veszi kezdetét. Carl Sagan a Földtől 8 milliárd fényévnyire, a végtelen űróceán partjáról indul hosszú utazásra. Képzelete űrhajóján szárnyalva tárja fel előttünk a Kozmosz csodáit. Olyan kérdésekre kapunk választ, mint: Hol található a Föld nevű bolygó, s mekkora valójában az Űr végtelenségéhez viszonyítva? Hogyan látták mindezt az ókori Alexandriában s miként vélekedik erről a tudomány? Fellapozza a kozmikus naptár lapjait is, hogy megismerjük a Mindenség történetét az ősrobbanástól napjainkig. Játékidő: 61 perc Kép: 4:3 DVD vonalkód:

8 Kozmosz 2. - Egy dallam a mindenség zenéjéből Kozmosz 3. - Világok harmóniája Egy dallam a mindenség zenéjéből: Az élet csodája és rejtélye a második utazás célja, amely a sejtekben kezdődik, hogy végigkövesse a földi élet kifejlődésének, az evolúciónak az állomásait. Miként keletkezett az élet a Földön? S mi a helyzet a Földön kívül? Léteznek, létezhetnek-e élőlények más égitesteken? Világok harmóniája: Őseink világszerte foglalkoztak csillagászattal. Szó szerint az életük múlott rajta. De hol vált külön az asztrológia és az asztronómia, kik voltak a csillagok tudományának nagy alakjai, miként élt, hogyan gondolkodott az utolsó tudományos csillagjós, aki egyúttal az első modern csillagász is volt: Johannes Kepler. Megpróbált rendet tenni az égbolton, és megtette a kritikus lépést a tudomány felé. Játékidő: 119 perc Kép: 4:3 DVD vonalkód: Kozmosz 4. Menny és pokol Kozmosz 5. Dal a vörös bolygóért Menny és pokol: A negyedik részből megtudhatjuk, miként alakult ki a Naprendszer, milyen hatással lehettek az ehhez hasonló események más bolygókra, milyen katasztrófák, kozmikus összeütközések játszódtak le az évmilliók során. Dal a vörös bolygóért: A titokzatos bolygó, a Mars, évszázadok óta foglalkoztatja az embereket, kit a tudományos fantasztikum, kit a tudomány szintjén. Mit jelent a Mars, s mit az esetleges élet az emberiség számára? Van-e, vagy volt-e élet a Marson, ez a kérdés még ma is nyitott. De az emberi tudás talán majd egy napon felolvasztja a sarkvidékek jégtakaróját. Akkor pedig bizonyosan lesz élet a Marson a Föld bolygóról érkező látogatók, sőt telepesek népesítik majd be. Játékidő: 120 perc Kép: 4:3 DVD vonalkód:

9 Kozmosz 6. Utazók meséi Kozmosz 7. Ha leszáll az éj Utazók meséi: Dr. Sagan képzeletének űrhajóján a szerves anyagban gazdag Titánra követi a Voyagert. Miután meglátogatta a Jupitert, a Szaturnuszt, az Uránuszt és a Neptunt, az űrszonda mindörökre a csillagközi űrben hajózik majd. Ha leszáll az éj: Pillantsunk az égboltra az éjszaka közepén! Mik valójában a csillagok? A hetedik utazás során megtudhatjuk, hogyan látták az ókori Görögországból az Univerzumot, s mit lát ma a csillagász, ha feltekint? Megismerjük, hogyan született a tudományos gondolkodás civilizációnk történetében s hogyan egy fiatalember, Dr. Sagan életében. Játékidő: 122 perc Kép: 4:3 DVD vonalkód: Kozmosz 8. Utazások térben és időben Kozmosz 9. A csillagok életre kelnek Utazások térben és időben: A 8. rész utazói a csillagok együttállásának újabb és újabb formáival találkozhatnak. Megismerhetik ezen rendszerek egymásba kapcsolódásának titkát, valamint azt, hogyan mozognak szabadon térben és időben. Hogyan látta Einstein és Leonardo da Vinci a csillagokba jutás lehetőségét s mi a helyzet az időben való utazással? Hogyan alakult ez a probléma az emberiség története során? A csillagok életre kelnek: A sorozat kilencedik részéből megtudhatjuk, hogyan születtek és múlnak el a csillagok. Végigkövethetjük a fekete lyukak eredetét és megismerhetjük azok természetét. Látni fogjuk, hogy az élet eredete, evolúciója és sorsa bolygónkon igen szoros összefüggésben van a kozmosz fejlődésével. Játékidő: 122 perc Kép: 4:3 DVD vonalkód:

10 Kozmosz 10. Az öröklét peremén Kozmosz 11. Az emlékek bennünk élnek Az öröklét peremén: Carl Sagan azt az időt kutatja, amikor a csillagok és galaxisok formát kezdtek ölteni, és megtudhatjuk, miként fedezte fel az emberiség a világmindenség terjeszkedését. Elutazunk Indiába, ahol a hindu mitológia úgy beszél a többmilliárd éves világmindenségről, a halál és az újjászületés körforgásáról, mint a modern asztrofizika. Az emlékek bennünk élnek: Minden kozmikus utazásunk kiindulópontja az emberi agy. Carl Sagan ezúttal egy óceáni kutatójármű fedélzetére invitál bennünket, hogy egy fajt tanulmányozzunk a nagy bálnát, a bolygónkon velünk együtt élő számos további intelligens lény egyikét. Játékidő: 122 perc Kép: 4:3 DVD vonalkód: Kozmosz 12. Encyclopedia galactica Kozmosz 13. Ki szól a Földért? Encyclopedia galactica: Carl Sagan ezúttal a földön kívüli lények Földünkre látogatásáról szüntelenül érkező híreket vizsgálja. A Rosetti kő újbóli megfejtésére elvisz bennünket Egyiptomba, oda, ahol Jean François Champollion először fejtette meg egy ősi civilizáció hieroglifákba rejtett üzenetét. Ki szól a Földért?: A múltban egymás ellen háborúztunk, tekintet nélkül a Föld népeinek, kultúráinak hasonlóságára. De most egy ijesztő, világméretű változás korába ért bolygónk, amelynek során az emberiség egyetlen globális közösséggé válik. Dr. Sagan szerint túlélésünk csak rajtunk áll, őseinken és utódainkon, valamint az ősi és hatalmas kozmoszon, amelyből eredünk. Játékidő: 122 perc Kép: 4:3 DVD vonalkód:

A Földtől a Világegyetemig From Earth to the Universe

A Földtől a Világegyetemig From Earth to the Universe A Földtől a Világegyetemig From Earth to the Universe Hungarian narration: Hungarian translation: Consultant: Recording: Editing and post production: Klári Varga András Szepesi, Borbála Kulin György Zajácz,

Részletesebben

Az élet keresése a Naprendszerben

Az élet keresése a Naprendszerben II/1. FEJEZET Az élet keresése a Naprendszerben 1. rész: Helyzetáttekintés Arra az egyszerû, de nagyon fontos kérdésre, hogy van-e vagy volt-e élet a Földön kívül valahol máshol is a Naprendszerben, évszázadok

Részletesebben

DEREK PRINCE. Isten Gyülekezetének Újrafelfedezése

DEREK PRINCE. Isten Gyülekezetének Újrafelfedezése DEREK PRINCE Isten Gyülekezetének Újrafelfedezése Bevezető - A Derek Prince Ministries ismertetője Az 1930-as években, a történet szerint, megcsörrent a telefon az igazgatói irodában, abban a washingtoni

Részletesebben

Karácsony és új élet (Gyülekezeti előadás)

Karácsony és új élet (Gyülekezeti előadás) 138 Karácsony és új élet (Gyülekezeti előadás) A most következő előadásban két kérdésre keresem a választ. 1. A múltra nézve: Hogyan kezdte ünnepelni a keresztyénség karácsonykor Jézus Krisztus születését?

Részletesebben

Dr. Grandpierre Atilla A kozmikus tudat 1. rész Megjelent: IPM 2015. Június, 10-15. old.

Dr. Grandpierre Atilla A kozmikus tudat 1. rész Megjelent: IPM 2015. Június, 10-15. old. Dr. Grandpierre Atilla A kozmikus tudat 1. rész Megjelent: IPM 2015. Június, 10-15. old. Létezik egy kulcs a tudat kozmikus titkához, és mindannyian ezt a kulcsot használjuk, amikor gondolatainkat valóra

Részletesebben

A Naprendszeri Változások Kivonat Richard Hoagland & David Wilcock irásából Sári Izabella fordításába

A Naprendszeri Változások Kivonat Richard Hoagland & David Wilcock irásából Sári Izabella fordításába A Naprendszeri Változások Kivonat Richard Hoagland & David Wilcock irásából Sári Izabella fordításába A Naprendszeri Változások Kivonat Richard Hoagland & David Wilcock irásából Sári Izabella fordításában

Részletesebben

Kozmológia. Ajánlott irodalom. Soós Anna

Kozmológia. Ajánlott irodalom. Soós Anna Ajánlott irodalom 1] Leon Sterling: The Art of Prolog, MIT, 1981. 2] Márkusz Zsuzsanna: Prologban programozni könnyû, Novotrade.1988. 3] Makány György: Programozási nyelvek: Prologika. Mikrológia, 1989.

Részletesebben

Egy metafora megérkezik

Egy metafora megérkezik Egy metafora megérkezik Információs társadalom A-tól Z-ig sorozat A mû eredeti címe: The Third Wave 2000 by Alvin Toffler Hungarian translation Rohonyi András, Typotex, 2001 ISBN: 963-9326-21-6 ISSN: 1587

Részletesebben

Az élmények világa. Check in, chill out. www.aquaworldresort.hu. A resort of:

Az élmények világa. Check in, chill out. www.aquaworldresort.hu. A resort of: Az élmények világa A resort of: www.aquaworldresort.hu B_tematikus_HU_2014_11.indd 1 2015.01.07. 15:08:40 A vízibirodalom Az Aquaworld Resort Budapest komplexum fürdője Közép-Európa legnagyobb fedett vízi

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA. Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA w w Brüsszel, 14.07.2004 COM(2004) 470 végleges 2004/0151 (COD) Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS HATÁROZATA az európai audiovizuális iparágat támogató program

Részletesebben

A NEMZETI MÉDIA - ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG MÉDIATANÁCSÁNAK. 1724/2012. (IX.26.) számú HATÁROZATA

A NEMZETI MÉDIA - ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG MÉDIATANÁCSÁNAK. 1724/2012. (IX.26.) számú HATÁROZATA Ügyiratszám: MN/24427-5/2012. Tárgy: műsorszám előzetes korhatárkategóriába sorolása Ügyintéző: személyes adat Telefonszám: Személyes adat A NEMZETI MÉDIA - ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG MÉDIATANÁCSÁNAK 1724/2012.

Részletesebben

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE

13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE 13 JÓ SZOKÁSOK KIFEJLESZTÉSE Mindegyikünknek kétféle szokásai vannak: jók és rosszak. A jó szokásaink közelebb visznek minket álmaink földjére, és a rosszak távolabb visznek álmaink földjétől. A jó szokások

Részletesebben

Jézus órája János evangéliumában

Jézus órája János evangéliumában MICHAEL FIGURA Jézus órája János evangéliumában 1. A HELY- ÉS IDÔMEGHATÁROZÁS FONTOSSÁGA JÁNOS EVANGÉLIUMÁBAN A kánai menyegzôrôl szóló perikópában (2,1 11), amely a világosság olvasójának második titka,

Részletesebben

Véletlen vagy előre meghatározott

Véletlen vagy előre meghatározott Véletlen vagy előre meghatározott Amikor fejlődésről beszélünk, vagy tágabb értelemben a világban lezajló folyamatokról, akkor mindig felmerül az a filozófiai kérdés, hogy a jelenségek, történések vajon

Részletesebben

Jézus az ég és a föld Teremtője

Jézus az ég és a föld Teremtője 1. tanulmány december 29 január 4. Jézus az ég és a föld Teremtője SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: 1Mózes 1:1; Zsoltár 19:2-4; János 1:1-3, 14; 2:7-11; Kolossé 1:15-16; Zsidók 11:3 Kezdetben teremté

Részletesebben

Valentin napi könyv- és filmajánló

Valentin napi könyv- és filmajánló Valentin napi könyv- és filmajánló Az 5 legkeresettebb romantikus olvasmány és film a Békés Megyei Könyvtárban Könyvek 1. Nicholas Sparks: Vissza hozzád Nicholas Sparks (Menedék, Szerencsecsillag) legújabb

Részletesebben

KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT!

KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! KÖSZÖNTJÜK HALLGATÓINKAT! Önök Dr. Horváth András: Az Univerzum keletkezése Amit tudunk a kezdetekről és amit nem c. előadását hallhatják! 2010. február 10. 1 Az Univerzum keletkezése Amit tudunk a kezdetekről,

Részletesebben

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban

Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban Iránytű egy egészségesebb életvitelhez A mozgás szerepe mindennapjainkban A kiadvány az elnyert TÁMOP-6.1.2/A-09/1-2009-0047 Egészségmegőrzés a Dunanett Kft-nél pályázat részeként készült 2 A Nemzeti Fejlesztési

Részletesebben

Kísérlet helyszíne: Jegyzőkönyv forrása: magnószalag

Kísérlet helyszíne: Jegyzőkönyv forrása: magnószalag Azonosító szám: PA-980308a Téma: Kommunikációs partner neve: A reticuli faj biológiája Kommunikációs partner Ghopal faji besorolása: Ganümeda expler EBS-A2a Kísérlet dátuma: 1998. márc. 08. Közvetítő alany:

Részletesebben

SZKA_209_13. Távol és közel

SZKA_209_13. Távol és közel SZK_209_13 Távol és közel diákmelléklet távol és közel 9. évfolyam 131 iákmelléklet 13/1 NPRENSZER bolygók és a közeli csillagok Naptól való távolsága Nap Föld távolságot 1-nek vettük. Végezzétek el ennek

Részletesebben

MAGAZIN 2014 április, I. évfolyam 2. szám

MAGAZIN 2014 április, I. évfolyam 2. szám Napharcos biológiai sejtjavító specialista NAPHARCOS MAGAZIN 2014 április, I. évfolyam 2. szám Visszatérés a természetes testműködéshez - 50 év tévelygés - Túlságos elszakadás a természettől: veszélyek

Részletesebben

ASEA. 1. dia. Megjegyzések. Bemutató időterve (minden egyes szakasz egy percet jelent) Bevezetés. Megbeszélési pontok:

ASEA. 1. dia. Megjegyzések. Bemutató időterve (minden egyes szakasz egy percet jelent) Bevezetés. Megbeszélési pontok: 1. dia ASEA Bevezetés Köszönöm, hogy időt szán arra, hogy megosszak Önnel valami olyasmit, ami rengeteget jelent a számomra. Meg szeretnék osztani Önnel egy olyan csodálatos áttörést, amely mind az egészségére,

Részletesebben

Lekció: Zsolt. 29 2012. dec. 16. Ami megrendül, és ami nem

Lekció: Zsolt. 29 2012. dec. 16. Ami megrendül, és ami nem Lekció: Zsolt. 29 2012. dec. 16. Textus: Zsid. 12.18-29 Gazdagrét Ami megrendül, és ami nem A Zsidókhoz írt levél csúcspontjához érkeztünk. Szerzőnk, az igehirdető, ebben a szakaszban magas szinten műveli

Részletesebben

2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1.

2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1. 2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom: Karasszon Dezső: Ésaiás könyvének magyarázata,

Részletesebben

Karácsony máshol, máshogyan

Karácsony máshol, máshogyan Karácsony máshol, máshogyan A karácsonyt sokféleképpen lehet ünnepelni, s mivel a téma nem is oly régen még aktuális volt, gondoltam, pár újonnan szerzett információt közölnék iskolánk szorgalmas diákjaival:

Részletesebben

A földönkívüli élet lehetőségei

A földönkívüli élet lehetőségei A földönkívüli élet lehetőségei A kérdésre nagyon nehéz választ adni, hiszen nincsen bizonyíték sem az egyik oldalra, miszerint léteznek földönkívüli életformák, sem a másikra, amely szerint nem. Természetesen

Részletesebben

MEDIÁCIÓ HELYI KÖZÖSSÉGEKBEN

MEDIÁCIÓ HELYI KÖZÖSSÉGEKBEN MediKoz_Borito.qxp 4/28/2009 10:44 AM Page 1 MEDIÁCIÓ HELYI KÖZÖSSÉGEKBEN MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV Készült az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Települési mediáció modellprojekt címû programja keretében

Részletesebben

ember helye ebben az Univerzumban

ember helye ebben az Univerzumban szka105_23 É N É S A V I L Á G Helyünk az Univerzumban Az Univerzum felépítésének lényege, s az ember helye ebben az Univerzumban Készítette: nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben

Ötvenhat elhullajtott levelei Gyulán

Ötvenhat elhullajtott levelei Gyulán 20 2006/XVIII. 5 6. e z e r k i l e n c s z á z ö t v e n h a t Cora Zoltán Ötvenhat elhullajtott levelei Gyulán 1989 után az -os események újra- és átértékelése lehetségessé vált a korábbi egységes nézettel

Részletesebben

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 6. RÉSZ NOÉ ÉS AZ ÖZÖNVÍZ

Bata Mária BIBLIAÓRÁK 6. RÉSZ NOÉ ÉS AZ ÖZÖNVÍZ Bata Mária BIBLIAÓRÁK 6. RÉSZ NOÉ ÉS AZ ÖZÖNVÍZ 2. www.ujteremtes.hu Noé és az özönvíz Az emberek sokasodni kezdtek a föld színén, és leányaik születtek. Látták az Istennek fiai az emberek leányait, hogy

Részletesebben

Mester-ség. Jézus, Buddha, Krisna, a Zen mesterek, a mostani tanítók például Tolle mind ugyanazt mondták és mondják.

Mester-ség. Jézus, Buddha, Krisna, a Zen mesterek, a mostani tanítók például Tolle mind ugyanazt mondták és mondják. ÉN-MI Mester-ség Kincs Meg világosodás Mire érdemes figyelni? Változtatás elfogadás Mit jelent embernek lenni? Kinek Hány a viszonya? világ közepe van? Jézus és mi Nézőpont Átalakuló váltás kérdés Együttérzés

Részletesebben

Megmenteni a világot

Megmenteni a világot Megmenteni a világot Kisfilm forgatókönyv Tartalomjegyzék Bevezetés...2 Ne lődd le a hírvivőt...2 Nem minden az, aminek elsőre látszik...2 Megmenteni a világot...3 Mi a fene???...4 A világ bajai...4 Ökológiai

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK ÉS A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2016.4.20. COM(2016) 231 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI TANÁCSNAK ÉS A TANÁCSNAK Első eredményjelentés az EU Törökország nyilatkozat végrehajtásáról

Részletesebben

Szerda. 06:00 A Denevér titka: Bacardi Rum és forradalom (Secret of the Bat: Bacardi Between Rum and Revolution) Német dokumentumfilm, 2003

Szerda. 06:00 A Denevér titka: Bacardi Rum és forradalom (Secret of the Bat: Bacardi Between Rum and Revolution) Német dokumentumfilm, 2003 Szerda Szerzõ Administrator 2008.04.30. Frissítve 2008.04.27. 06:00 A Denevér titka: Bacardi Rum és forradalom (Secret of the Bat: Bacardi Between Rum and Revolution) Német dokumentumfilm, 2003 07:00 Adidas

Részletesebben

Van valahol egy rejtett világ. A szépség és elegancia eldugott

Van valahol egy rejtett világ. A szépség és elegancia eldugott Előszó Van valahol egy rejtett világ. A szépség és elegancia eldugott univerzuma, amely ezer szállal kötődik a mindennapi világunkhoz. Ez a matematika világa. És ez legtöbbünknek láthatatlan. Ez a könyv

Részletesebben

Önmeghaladás, életcélok, jóllét

Önmeghaladás, életcélok, jóllét PÁL FERENC Önmeghaladás, életcélok, jóllét A lélektani és spirituális dimenziók összefüggései Néhány alkalommal találkoztam Gyökössy Bandi bácsival. Többek között, amikor a papnevelõ intézetbe jártam,

Részletesebben

Dr. Grandpierre Atilla A Kozmikus Tudat 2. rész.

Dr. Grandpierre Atilla A Kozmikus Tudat 2. rész. Dr. Grandpierre Atilla A Kozmikus Tudat 2. rész. Az előző részben a tudat elméletét arra a felismerésre építettük, hogy az öntudat kulcseleme a döntéshozatal. Kimutattuk, hogy a sejtek az egysejtűek, a

Részletesebben

EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK?

EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK? EGY CSÓNAKBAN EVEZÜNK? 65 Tehát ezzel az a kis csapattal szervezzük majd közösen a tábort. Axel körbetelefonált, hogy kinek van kedve részt venni a következô, száznál is több külföldi résztvevôvel zajló

Részletesebben

SZKA_209_22. Maszkok tánca

SZKA_209_22. Maszkok tánca SZKA_209_22 Maszkok tánca diákmelléklet maszkok tánca 9. évfolyam 207 Diákmelléklet 22/1 AUSZTRÁLIA TOTÓ Jelöld X-szel azokat a válaszokat, amiket helyesnek tartasz! Hány millió négyzetkilométer Ausztrália

Részletesebben

1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860

1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 1 ςερσενψτανiχσ 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 Vj-55/2005/24. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a G-Publishing Kft. ellen fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolása

Részletesebben

arasse.qxd 2007.09.06. 15:35 Page 1 Festménytörténetek

arasse.qxd 2007.09.06. 15:35 Page 1 Festménytörténetek Festménytörténetek Képfilozófiák Sorozatszerkesztõ: Szilágyi Ákos A sorozat kötetei: Pavel Florenszkij: Az ikonosztáz Daniel Arasse: Festménytörténetek Daniel Arasse FESTMÉNYTÖRTÉNETEK Budapest, 2007 Cet

Részletesebben

Indiai titkaim 5 - nagy kupac csomag

Indiai titkaim 5 - nagy kupac csomag 2010 szeptember 05. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 Eljött a nagy nap. 1993. december 13-a, Luca napja. Indulás Indiába

Részletesebben

A csillagok fénye 1. Az atomoktól a csillagokig. Dávid Gyula 2016. 01. 21. Az atomoktól a csillagokig dgy 2015. 01. 21.

A csillagok fénye 1. Az atomoktól a csillagokig. Dávid Gyula 2016. 01. 21. Az atomoktól a csillagokig dgy 2015. 01. 21. A csillagok fénye 1. Az atomoktól a csillagokig Dávid Gyula 2016. 01. 21. Az atomoktól a csillagokig dgy 2015. 01. 21. A csillagok fénye 1 Az atomoktól a csillagokig sorozat 150. előadása 2016. 01. 21.

Részletesebben

Modern tudomány és természetgyógyászat találkozása

Modern tudomány és természetgyógyászat találkozása Modern tudomány és természetgyógyászat találkozása Az emberiség a Földdel együtt az evolúció útját járja, az értelem, megértés, és kreativitás egyre fejlettebb formái felé. Az evolúció mind magasabb energiaszintek

Részletesebben

Génmódosítás: bioszféra

Génmódosítás: bioszféra bioszféra Génmódosítás: Nagy butaság volt politikusaink részérôl az alaptalan GMO-ellenesség alaptörvényben való rögzítése. A témával foglalkozó akadémikusok véleménye külföldön és Magyarországon egészen

Részletesebben

AZ EGYETEMI KÖNYVTÁR MODERNIZÁLÁSA.

AZ EGYETEMI KÖNYVTÁR MODERNIZÁLÁSA. AZ EGYETEMI KÖNYVTÁR MODERNIZÁLÁSA. Ha a Pázmány Péter Tudományegyetem könyvtárának utolsó másfél évtizedéről beszélünk, rögtön megmondjuk olvasóinknak: ezen a területen is a szerves fejlődést becsüljük

Részletesebben

9. tétel. A/ Beszédgyakorlat: Vásárlási szokásaink Mire érdemes figyelnünk a vásárlás során? Te hol szeretsz vásárolni?

9. tétel. A/ Beszédgyakorlat: Vásárlási szokásaink Mire érdemes figyelnünk a vásárlás során? Te hol szeretsz vásárolni? 9. tétel A/ Beszédgyakorlat: Vásárlási szokásaink Mire érdemes figyelnünk a vásárlás során? Te hol szeretsz vásárolni? B/ Tinódi: Budai Ali basa históriája 1. Melyik vár ostromáról szól a mű? Meséld el

Részletesebben

Amerikából jelentem XXX. - Bump, az Abortusz Show

Amerikából jelentem XXX. - Bump, az Abortusz Show 2010 február 25. Flag 0 Értékelés kiválasztása Még nincs értékelve Értéke: 1/5 Értéke: 2/5 Mérték Értéke: 3/5 Értéke: 4/5 Értéke: 5/5 'Miért van az, hogy Európa a jó kezdeményezéseket figyelmen kívül hagyja,

Részletesebben

I. Az értekezés célkitűzése, a téma körülhatárolása

I. Az értekezés célkitűzése, a téma körülhatárolása I. Az értekezés célkitűzése, a téma körülhatárolása A dolgozatban az antik szerelmi regény egyik képviselőjének, Kharitónnak Khaireas és Kallirhoé című regényét vesszük vizsgálat alá. A mű Kr. e I. század

Részletesebben

Vegetarianizmus és spiritualitás

Vegetarianizmus és spiritualitás Sant Rajinder Singh Ji Maharaj Vegetarianizmus és spiritualitás Amikor a vegetáriánus táplálkozásra gondolunk, azt gyakran a fizikai testünk egészségével hozzuk összefüggésbe. Manapság sok orvos ajánlja

Részletesebben

Katonai antropológia?

Katonai antropológia? KULTÚRAKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ Kolossa Sándor Katonai antropológia? Beszámoló A kulturális antropológia lehetõségei a nemzetközi mûveletek támogatásában címû tudományos konferenciáról Akonferenciánharmadikalkalommaltalálkoztakegymássalahadtudományésakulturális

Részletesebben

Buzsáki Gábor: Az életed kiszámolható!

Buzsáki Gábor: Az életed kiszámolható! Minden jog fenntartva 2015 www.asztropatika.hu 1 Ha egy problémával sokat foglalkozol, előbb-utóbb rátalálsz a megoldásra! Pontosan úgy, ahogyan ez lassan már 20 éve velem is történt a személyes tanácsadásaim

Részletesebben

Ph 11 1. 2. Mozgás mágneses térben

Ph 11 1. 2. Mozgás mágneses térben Bajor fizika érettségi feladatok (Tervezet G8 2011-től) Munkaidő: 180 perc (A vizsgázónak két, a szakbizottság által kiválasztott feladatsort kell kidolgoznia. A két feladatsor nem származhat azonos témakörből.)

Részletesebben

BESZÁMOLÓ TÁMOP 4.1.2 08/1/C-2009-0009 KÉPZİK KÉPZÉSE PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL Készítette: Dr. habil. Péntek Kálmán

BESZÁMOLÓ TÁMOP 4.1.2 08/1/C-2009-0009 KÉPZİK KÉPZÉSE PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL Készítette: Dr. habil. Péntek Kálmán BESZÁMOLÓ TÁMOP 4.1.2 08/1/C-2009-0009 KÉPZİK KÉPZÉSE PROGRAM MEGVALÓSÍTÁSÁRÓL Készítette: Dr. habil. Péntek Kálmán 1. Bevezetés Az általam oktatott tantárgyak közül a Földrajz BSc Matematikai földrajz

Részletesebben

Kutatói múltam segít megtalálni a közös nyelvet

Kutatói múltam segít megtalálni a közös nyelvet Kutatói múltam segít megtalálni a közös nyelvet A Nemzeti Innovációs Hivatal első alkalommal rendezte meg júniusban az Innotrends Hungary 2013 elnevezésű konferenciát és szakkiállítást a Millenáris Parkban.

Részletesebben

Híres metodisták 3. Metodisták a misszióban

Híres metodisták 3. Metodisták a misszióban Híres metodisták 3. Metodisták a misszióban James Fraser (1886-1938) Senki nem vette észre, milyen királyi küzdelem folyik a könyvtár sarkában ülő fiatalember szívében. Azon a délutánon már harmadszor

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 6. c (21 fő 8 lány, 13 fiú) Résztvevők száma:

Részletesebben

A csillagc. Szenkovits Ferenc 2010.03.26. 1

A csillagc. Szenkovits Ferenc 2010.03.26. 1 A csillagc sillagászatszat sötét kihívásai Szenkovits Ferenc 2010.03.26. 1 Kitekintés A távcsövek fejlıdése Fontosabb csillagászati felfedezések az ezredfordulón Napjaink csillagászati kihívásai Elképzelések

Részletesebben

Biológiai Sokféleség Védelme 1972-2012

Biológiai Sokféleség Védelme 1972-2012 Biológiai Sokféleség Védelme 1972-2012 Dr. Rodics Katalin A helyi-és tájfajták jelentõsége, elterjedésük elõsegítése 2012.augusztus 11 EGYEZMÉNY A BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉGRŐL, a földi élet védelméről A Biológiai

Részletesebben

Dungeon Twister - Paladinok és Sárkányok

Dungeon Twister - Paladinok és Sárkányok Dungeon Twister - Paladinok és Sárkányok Figyelem: Ahhoz, hogy ezt a kiegészítőt használni tudd, szükséged lesz egy Dungeon Twister alapcsomagra. Tartalom: 8 négyzet alakú szoba 2 szett token (mindkét

Részletesebben

TÉZISEK. HARRY POTTER HÉT ARCA: J. K. Rowling regénysorozatának hét irodalomelméleti megközelítése

TÉZISEK. HARRY POTTER HÉT ARCA: J. K. Rowling regénysorozatának hét irodalomelméleti megközelítése TÉZISEK HARRY POTTER HÉT ARCA: J. K. Rowling regénysorozatának hét irodalomelméleti megközelítése J. K. Rowling tíz évig írta regénysorozatát, így egy utolsó szegletéig jól átgondolt művel van dolgunk.

Részletesebben

JELENTÉSTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2011/2088(INI) 24.5.2011. az iskolai lemorzsolódás felszámolásáról (2011/2088(INI))

JELENTÉSTERVEZET. HU Egyesülve a sokféleségben HU 2011/2088(INI) 24.5.2011. az iskolai lemorzsolódás felszámolásáról (2011/2088(INI)) EURÓPAI PARLAMENT 2009-2014 Kulturális és Oktatási Bizottság 24.5.2011 2011/2088(INI) JELENTÉSTERVEZET az iskolai lemorzsolódás felszámolásáról (2011/2088(INI)) Kulturális és Oktatási Bizottság Előadó:

Részletesebben

2009. évi SDG Bibliaismereti verseny: Jelenések könyve

2009. évi SDG Bibliaismereti verseny: Jelenések könyve Csapat/iskola: 2009. évi SDG Bibliaismereti verseny: Jelenések könyve Tudnivalók A teszt 130 kérdésből áll. Minden kérdésnél felsoroltunk 3 lehetséges választ, amelyek közül mindig egy és csak egy helyes

Részletesebben

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K!

KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! Gyakran Ismételt Kérdések a Vonzás Törvényéről 2010 KORÓDI SÁNDOR TITKOS GY.I.K! A kiadvány a tartalom módosítása nélkül, és a forrás pontos megjelölésével szabadon terjeszthető.

Részletesebben

A Homokfutó bányagép bemutatkozik

A Homokfutó bányagép bemutatkozik A Homokfutó bányagép bemutatkozik A Homokfutó bányagép egy gördülő gépóriás, amelyet a Tatooine jawái a sivatagi pusztaságokban való utazásra használnak, elveszett droidok, lezuhant csillaghajók és egyéb

Részletesebben

Liget Budapest Nemzetközi Építészeti Tervpályázat

Liget Budapest Nemzetközi Építészeti Tervpályázat Liget Budapest Nemzetközi Építészeti Tervpályázat Bevezetés A Szépművészeti Múzeum Budapest és a Magyar Állam 100%-os tulajdonában álló Városliget Zrt. mint közös kiírók, nyílt, nemzetközi kétfordulós

Részletesebben

Francia Polinézia hajóút Tahiti Huahine Rangiroa Raiatea Bora Bora Moorea Rövid Los Angeles-i városnézéssel

Francia Polinézia hajóút Tahiti Huahine Rangiroa Raiatea Bora Bora Moorea Rövid Los Angeles-i városnézéssel Francia Polinézia hajóút Tahiti Huahine Rangiroa Raiatea Bora Bora Moorea Rövid Los Angeles-i városnézéssel Körút Tahiti-ről (Papeete), Francia Polinézián át 10 nap az Ocean Princess fedélzetén Hajóndulás:

Részletesebben

ELTE Társadalomtudományi Kar, ELTE-UNESCO Kisebbségszociológiai Tanszék H-1018 Budapest, Pázmány P. sétány 1/a.; e-mail: fokata.bt@chello.

ELTE Társadalomtudományi Kar, ELTE-UNESCO Kisebbségszociológiai Tanszék H-1018 Budapest, Pázmány P. sétány 1/a.; e-mail: fokata.bt@chello. Fokasz Nikosz Fokasz Oresztész Hullámverés* Terjedési folyamatok a médiában ELTE Társadalomtudományi Kar, ELTE-UNESCO Kisebbségszociológiai Tanszék H-1018 Budapest, Pázmány P. sétány 1/a.; e-mail: fokata.bt@chello.hu

Részletesebben

K. I. A SAS PÁHOLYRÓL ÉS A NEVÉRŐL

K. I. A SAS PÁHOLYRÓL ÉS A NEVÉRŐL K. I. A SAS PÁHOLYRÓL ÉS A NEVÉRŐL Amikor felvételt nyertem a SAS páholyba, azon törtem a fejem, vajon mit jelent ez a szó, a madár jelentésén kívül. Túl egyszerű, gondoltam, biztos, hogy valaminek a rövidítése.

Részletesebben

A magzatfoganás és a fogamzásgátolt boldogság titkairól

A magzatfoganás és a fogamzásgátolt boldogság titkairól A magzatfoganás és a fogamzásgátolt boldogság titkairól Karmikus horoszkópértelmezések és horoszkóprendelés Kozma Botond Szilárd család-asztrológussal Kozma Szilárd: Metafizikus - asztrológusi szemmel

Részletesebben

ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET. 2290/2006.(X.11.) sz. HATÁROZATA

ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET. 2290/2006.(X.11.) sz. HATÁROZATA ORSZÁGOS RÁDIÓ ÉS TELEVÍZIÓ TESTÜLET 2290/2006.(X.11.) sz. HATÁROZATA Az Országos Rádió és Televízió Testület (továbbiakban: Testület) a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

2015 június: A hallás elemzése - Winkler István

2015 június: A hallás elemzése - Winkler István 2015 június: A hallás elemzése - Winkler István Winkler István tudományos tanácsadó, az MTA Természettudományi Kutatóintézetében a Kognitív Idegtudományi II. csoport vezetője. Villamosmérnöki és pszichológusi

Részletesebben

A Mária Út Közép-Európa Mária kegyhelyeit összekötő útvonal, illetve pontosabban fogalmazva útvonalak.

A Mária Út Közép-Európa Mária kegyhelyeit összekötő útvonal, illetve pontosabban fogalmazva útvonalak. A zarándoklat A házi dolgozat megírása előtt rövid kutatást végeztem az ismerőseim között. Megkérdeztem 15-20 embert, kinek mi jut elsőre eszébe, ha a zarándoklat szót meghallja. A legnépszerűbb válaszok

Részletesebben

Bírói számadás, emlékirat, egyházlátogatási jegyzőkönyv a Tolna Megyei Levéltár legújabb kiadványa

Bírói számadás, emlékirat, egyházlátogatási jegyzőkönyv a Tolna Megyei Levéltár legújabb kiadványa Bírói számadás, emlékirat, egyházlátogatási jegyzőkönyv a Tolna Megyei Levéltár legújabb kiadványa 2014-ben a Tolna Megyei Levéltári Füzetek 14. kötete látott napvilágot Tanulmányok Bírói számadás, emlékirat,

Részletesebben

Az ÁLMOK és az ÁLOMFEJTÉS

Az ÁLMOK és az ÁLOMFEJTÉS Az ÁLMOK és az ÁLOMFEJTÉS Naprendszerünk középpontja a Nap, mely fényével egyszer nyitott, másszor csukott szeművé teszi a kihűlt testű Holdat, mely képtelen rá, hogy Földünktől elszakadjon. Járkál körbe-körbe

Részletesebben

DEMO. A természet körforgása. A biológia nyelvén. 1. fejezet. 2. fejezet BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ. A természet körforgása.

DEMO. A természet körforgása. A biológia nyelvén. 1. fejezet. 2. fejezet BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ. A természet körforgása. BEVEZETÕ AZ OKTATÓMODUL HASZNÁLATÁHOZ Szervezés és irányítás...3 Sajátosságok...4 Elõkészületek a film megtekintése elõtt...5 A film megtekintése után...5 Javasolt tevékenységek...6 Szókincs...7 Témák,

Részletesebben

AZ ÓKORI KELET. 2. lecke Egyiptom, a Nílus ajándéka

AZ ÓKORI KELET. 2. lecke Egyiptom, a Nílus ajándéka AZ ÓKORI KELET 2. lecke Egyiptom, a Nílus ajándéka A Nílus, mint közlekedési útvonal Az afrikai Nílus a Föld leghosszabb folyója. Hossza 6685 km. Neve az ókori Egyiptomban Hápi volt. A kőkor óta alapvető

Részletesebben

Ez az a feladat, amikor rájön az ember, hogy nem is olyan egyszerű TISZTA HOLLYWOOD - FILMFORGATÁS PROGRAMAJÁNLATUNK

Ez az a feladat, amikor rájön az ember, hogy nem is olyan egyszerű TISZTA HOLLYWOOD - FILMFORGATÁS PROGRAMAJÁNLATUNK TISZTA HOLLYWOOD - FILMFORGATÁS Ez az a feladat, amikor rájön az ember, hogy nem is olyan egyszerű dolog az, amit mindennap lát a tévében. A feladat bizonyos keretet, irányt ugyan szab, de a résztvevők

Részletesebben

ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában

ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában ÚJKOR A félszigeti háború Spanyolországban és Portugáliában A félszigeti háború, ahogy a későbbiekben a történészek elnevezték, a napóleoni háborúk egy jelentős részét képezte. A francia hadsereg folyamatosan

Részletesebben

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK

A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.10.17. COM(2013) 713 final A BIZOTTSÁG JELENTÉSE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK ÉS A TANÁCSNAK Éves jelentés az Európai Unió 2012. évi kutatási és technológiafejlesztési tevékenységéről

Részletesebben

Ez a könyv számos, Istennel megtapasztalt valóságos

Ez a könyv számos, Istennel megtapasztalt valóságos Bevezetés Ez a könyv számos, Istennel megtapasztalt valóságos élményem eredményeként született. Nem egy olyan személy túlfûtött képzeletének vagy ábrándozásának terméke, aki valami jobb után vágyódik,

Részletesebben

SIKER CLUB. SIKER CLUB 2009, No. 23. Siker tippek és stratégiák

SIKER CLUB. SIKER CLUB 2009, No. 23. Siker tippek és stratégiák SIKER CLUB SIKER CLUB 2009, No. 23 Siker tippek és stratégiák James Vágyi vagyok a Siker Club huszonharmadik számával, ahol sikeres gondolatokat, ötleteket és információkat ajánlunk arról, hogy hogyan

Részletesebben

H A D T U D O M Á N Y I S Z E M L E

H A D T U D O M Á N Y I S Z E M L E A KULTURÁLIS ANTROPOLÓGIA KÉRDÉSEI A NEMZETKÖZI MŰVELETEK TÁMOGATÁSÁBAN QUESTIONS OF THE CULTURAL ANTHROPOLOGY IN THE SUPPORT OF INTERNATIONAL MILITARY OPERATION A kulturális antropológia katonai alkalmazása

Részletesebben

Összeállította: Magyar Turizmus Zrt., Kutatási Csoport 1

Összeállította: Magyar Turizmus Zrt., Kutatási Csoport 1 a a a Kedves Olvasók! Ismét tematikus számmal szeretnénk az Önök ismereteit gyarapítani. A Magyar Turizmus Zrt. 2009-re a Kulturális Turizmus Évét hirdette meg, elsôsorban belföldi marketingtevékenységében.

Részletesebben

Nem vagyok mítoszteremtõ alkat Beszélgetés Puha Ferenc festõmûvésszel

Nem vagyok mítoszteremtõ alkat Beszélgetés Puha Ferenc festõmûvésszel Nem vagyok mítoszteremtõ alkat Beszélgetés Puha Ferenc festõmûvésszel Puha Ferenc 1951-ben született. 1975-tõl 1977-ig a Juhász Gyula Tanárképzõ Fõiskolára (Szeged) járt; 1985-1989 között a Magyar Képzõmûvészeti

Részletesebben

Ausztriai és szlovákiai előkészületek, Victoria Regia Nemzetközi Virágkötészeti verseny

Ausztriai és szlovákiai előkészületek, Victoria Regia Nemzetközi Virágkötészeti verseny Ausztriai és szlovákiai előkészületek, Victoria Regia Nemzetközi Virágkötészeti verseny A Leonardo da Vinci Partnerségek projektnek köszönhetően 2012.09.18-tól 2012.09.21-ig a VM ASzk Szakképző Iskola,

Részletesebben

A Nyereményjátékban részt vevő kiadványaink Dream válogatás

A Nyereményjátékban részt vevő kiadványaink Dream válogatás Vásárolj legalább 1 db regényt a Maxim Könyvkiadó kínálatából, majd regisztrálj a blokk vagy a számla sorszámával a facebookon található Dream válogatás oldalon (www.facebook.com/dreamvalogatas). Az érvényesen

Részletesebben

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18.

Mozgókép. Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Mozgókép Lekció: Mt 6, 25-34/Textus: Eszter 1-2 2015. október 18. Kedves Testvérek! Sokszor érzi az ember, hogy egy prédikációban jó tanácsokat kap, példamutatást, utat, amin járni lehet, iránymutatást,

Részletesebben

BIRODALOM. Michael Hardt / Antonio Negri ELŐSZÓ. "Minden szerszám fegyver, ha helyesen tartod" Ani DiFranco

BIRODALOM. Michael Hardt / Antonio Negri ELŐSZÓ. Minden szerszám fegyver, ha helyesen tartod Ani DiFranco Michael Hardt / Antonio Negri BIRODALOM "Minden szerszám fegyver, ha helyesen tartod" Ani DiFranco "Férfiak harcolnak, és csatát vesztenek, és a dolog, amiért harcoltak, a vereségük ellenére létrejön;

Részletesebben

Mark van der Feyst Zártrendszerű túlnyomásos légzőkészülék tréning

Mark van der Feyst Zártrendszerű túlnyomásos légzőkészülék tréning Mark van der Feyst Zártrendszerű túlnyomásos légzőkészülék tréning A légzőkészülék az egyik legfontosabb napi szinten használt felszerelésünk. Megvéd minket az egészséget közvetlenül veszélyeztető környezetben

Részletesebben

A dolgok arca részletek

A dolgok arca részletek 1 Bakonyi István: A dolgok arca Arcképvázlat Pék Pálról Nagykanizsa, Czupi Kiadó Pannon Tükör, 2007. A dolgok arca részletek Pék Pál 1939. július 26-án született Nagykanizsán. A szülőhely mindmáig lakóhelye

Részletesebben

Hozzászólás. A népiesek magyarközössége", népközössége", sorsközös-

Hozzászólás. A népiesek magyarközössége, népközössége, sorsközös- Hozzászólás (Második közlemény) Ha a Jugoszláviában megjelenő magyarnyelvű újságokat, folyóiratokat és egyéb kiadványokat olvassuk: ezt a szót egység majd minden cikkben ott találjuk. Az idegenből jött

Részletesebben

Az új világtörténelmi korszak paradigmája a Szent Korona II.

Az új világtörténelmi korszak paradigmája a Szent Korona II. Dr. Halász József Az új világtörténelmi korszak paradigmája a Szent Korona II. Az iránymutató Szabadság Alkotmánya és alkalmazásának irányelvei Szent Korona Értékrend Könyvnyomtatói Alap 2015 Dr. Halász

Részletesebben

Károlyi Pályázat. Írta: Elefánti Barbara 9.a 2006. november 26.

Károlyi Pályázat. Írta: Elefánti Barbara 9.a 2006. november 26. Károlyi Pályázat Írta: Elefánti Barbara 9.a 2006. november 26. Tartalomjegyzék 2. oldal: Tartalomjegyzék 3. oldal: Bevezetés 4. oldal: Naptárak kialakulása, típusai; Az egyiptomi naptár 5. oldal: A babilon

Részletesebben

2012. augusztus 30- szeptember 1.

2012. augusztus 30- szeptember 1. 2012. augusztus 29. Szokásunkhoz híven a korai indulást választottuk, így pár perccel öt óra után már motoroztunk ki a kikötőből. Ez így leírva egyszerűnek tűnik, de nekünk ott, beszorulva két nagy hajó

Részletesebben

Isten nem személyválogató

Isten nem személyválogató más. Ezért gondolhatja őszintén azt, hogy ő, aki az összes többi apostolnál többet tett, még arról is lemond, ami a többi apostolnak jár. Mert mid van, amit nem Istentől kaptál volna? És amit tőle kaptál,

Részletesebben

Célunk a vidéki térségek életminõségének emelése.

Célunk a vidéki térségek életminõségének emelése. Miért a mezõváros? Miért most? Miért itt? Célunk a vidéki térségek életminõségének emelése. Mind az emberek, mind a természeti környezet életminõségének emelése. Közép-Kelet-Európában és így Magyarországon

Részletesebben

Visszajelzések osztályoktól

Visszajelzések osztályoktól Visszajelzések osztályoktól 2014. 06. 18-ai napot töltöttük Önöknél. 3-8.osztályos tanulókkal. Már a szervezésben is rendkívül rugalmasan kezelték a kéréseimet a programokkal kapcsolatosan. Ezt tovább

Részletesebben

szépségének törvényszerűsége mindenhol ugyanaz. (Az idő is csak azoknak létezik, akik érzékelik az elmúlást, részekre tudják osztani.

szépségének törvényszerűsége mindenhol ugyanaz. (Az idő is csak azoknak létezik, akik érzékelik az elmúlást, részekre tudják osztani. A Szép Misztériuma Ha van a szépnek misztériuma, mintha a logika határán kívül lenne, az érzelem javára. Magyarázatát viszont mindenki a filozófiától várja. Elő is kerül az Igazság reális fényében... Akárhogy

Részletesebben

A program leírása: A program célja:

A program leírása: A program célja: A program leírása: Az EKMK Vitkovics Alkotóház ART AKTÍV néven művészeti műhelyeket szervez, tavasztól az anyaintézményünk legkisebbeknek szóló, Szivárvány alkotóköre is itt dolgozik. Évközben, heti rendszerességgel

Részletesebben