A korlátlan lehetőség bennünk van. Út a kiválóságig

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A korlátlan lehetőség bennünk van. Út a kiválóságig"

Átírás

1 A korlátlan lehetőség bennünk van Út a kiválóságig

2 Alkottató tehetséggondozás 1997/98 Az 1997/98-ban kidolgozott, majd munkatervben is rögzített tehetséggondozási programunk bemutatkozását az ugyanebben a tanévben indított alkotói napokkal kezdtük meg. Az iskola közterén létrehoztunk egy Galériát, Alkotások galériája címmel. E félévenként meg- megújuló tárlaton minden tanítványunknak közzétettük a legjobbnak ítéltalkotását, amelyek kezdetben leginkább a tantárgyakhoz köthető tárgyiasult produktumok voltak. Erre építkezett az a kínálat, ami már az elmélyültebb, nyitott kimenetelű művészi és tudományos alkotói tevékenységre ösztönözte a tehetségígéreteket. A tudományos alkottatáson belül a Veszprémi Egyetem Pedagógiai Kutatóintézet támogatásával- elindítottuk a éveseknek szóló tudományos diákköri konferenciát. Tudományos diákköri konferencia Az 1998/99-es tanévkezdéskor meghirdettük Zala megyében a tudományos diákköri konferenciát, a TDK-t. Az első általános iskolai tudományos diákköri konferenciára a zalabéri diákokon kívül Pölöske, Zalacsány, Mihályfa, Karmacs, Zalaszentlászló általános iskolásai neveztek. Azóta is folyamatosak a megyei fordulók.

3 A 2000/2001-es tanévben már dunántúli TDK-t szerveztünk Zalabéren. A rendezvényen Budapest, Veszprém, Osztopán, Tapolca, Százhalombatta, Tata, Dorog, Székesfehérvár, Pölöske, Mihályfa, Zalacsány, Zalaszentlászló, Karmacs, Zalabér ifjú kutatójelöltjei szerepeltek. A kutatás elemeinek tanulása oly népszerűvé vált, hogy a 2001/2002-es tanévtől országos versenyt hirdethettünk. Az első jelentősebb elismerések 2001-ben Zsolnai professzor úr a Veszprémi Egyetem Pedagógiai Kutatóintézetének igazgatójaként a pápai kutatóintézetbe hívta meg azokat a gyerekeket, akik a tudományos dolgozataikat kiemelkedő előadással prezentálták a dunántúli TDK-n. státusz odaítélésére februárjában a VE TK Pedagógiai Kutatóintézet OÉKP Központja, a Zalabéri Körjegyzőségi Önkormányzattal és intézményünkkel háromoldalú megállapodást kötött a kísérleti iskola 2002 júniusában az Oktatási Minisztériumtól okleveles elismerést kaptunk a közoktatási minőségfejlesztés terén nyújtott eredményes munkáért októberében a IIASA-SHIBA Alapítvány IIASA-SHIBA Díjban részesítette az oktatás és nevelés minőségi kör "OTDK éves diákoknak" című tehetséggondozó programját. Az általános iskolai tudományos diákköri tevékenység a szakmai körökben egyre nagyobb ismertségre tett szert. A program egyik nyilvánvaló elismerésének tekintjük, hogy 2002 októberében az MTA Pedagógiai Bizottsága szervezésében a II. Országos

4 Neveléstudományi Konferenciára egy előadásra szóló meghívást kapott Kiss Albert, iskolánk igazgatója. TDK és művészeti oktatás 2003-ban az Oktatási Minisztérium az Oktatási Közlönyben Országos tudományos diákköri konferencia éves tanulóknak címmel hirdette meg a TDK-t. Így az az OKM akkreditált komplexen funkcionáló tanulmányi versenye lett. Ekkor 245 tanuló jelentkezett az OTDK-ra. Az iskolák száma és földrajzi elhelyezkedése alapján három régiót alakítottunk ki: Budapest és környéke, Duna-Tisza köze és Tiszántúl, valamint Dunántúl régiók. Cseh Németh Ádám grafikája 2004-től 5 régió alakult ki a tudományos diákköri munka koordinálására ben az Oktatási Minisztérium Kiválóság kategóriában Ezüst díjat adományozott a közoktatási minőségfejlesztés terén nyújtott eredményes munkánkért szeptemberében megkezdődött az alapfokú művészeti oktatás 3 művészeti ágazat 5 tanszakán: grafika, festészet, szobrászat, színjátszás, néptánc.

5 Kölcsönös tanulmányutak 2005 májusában angol professzorokat és pedagógusokat fogadott az intézmény Milton Keysből, az Open Universityről. A vendégek a tanulók által folytatott tudományos kutatómunka programjával, módszereivel ismerkedtek. Újabb díjak és konferenciák 2005 októberében iskolánkból egy tehetséggondozó pedagógus team viszontlátogatott Angliába. A vendéglátók különböző intézményekben mutatták be a náluk folyó pedagógiai munkát ban a Zala Megyei Közgyűlés Nívódíjat adományozott az intézményünkben folyó pedagógiai munka elismeréseként novemberében 3 napos Országos Tantárgy-pedagógiai Konferenciát rendeztünk a természettudományok tantárgyaiból. A művészeti iskola az alapfokú művészetoktatási intézmények minősítési eljárása során kiváló minősítést kapott mindhárom működő tanszakra, így a festészetre, néptáncra és színjátékra is. Ugyanebben az évben lett intézményünk a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács tagja.

6 Tehetségpont Zalabérben 2010-ben a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács szervezete felvette szervezetei közé a KGYTK-t. A zalabéri iskola a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács által regisztrált akkreditált Tehetségponttá vált. A "Kutató Gyerekek Tudományos Konferenciája" projekt (TÁMOP-3.4.4/B-08/ ) Ft-os támogatást kapott. A tehetséggondozás hozama a diákok teljesítményében a korlátlan lehetőség bennük van - Szövegértésből és matematikából az országos átlag felett teljesítettek tanulóink a 2009/2010-es tanévben az OKÉV mérésen. Még általános iskolásként kaptak meghívást a gimnáziumi TUDOK-ra egykori tanítványaink: Pék Máté és Kiss Írisz Pécsett, Gyarmati Lili és Lukács Ádám Debrecenben mutathatta be 8. osztályosként tudományos dolgozatát a középiskolások között. A jelenlegi diákjaink munkái iránt ugyancsak nagy az érdeklődés, évről évre kapnak előadásra szóló felkérést. Voltak például a Kaposvári Egyetemen, de egyéb oktatással kapcsolatos fórumon is megjelentek már: Zalaegerszegen, Pápán, Budapesten. A Zalai Tanügyben jelent meg Zsohár Balázs, Rába Martin (2010/08), Farkas Eszter, Lakatos Adrienn (2009/10), Rába László (2009/08), Kürnyeg Nikoletta (2009/07) és Cseh Németh

7 Rafael (2009/05) tudományos diákköri pályamunkájának összefoglalója. Kiss Írisz ben már egyetemistaként - 1. helyezést ért el Egy antibiotikum termelő Gram-pozitív baktérium taxonómiai helyzetének tisztázása és a bioaktív metabolit szintéziséért felelős génklaszter jellemzése című OTDK-s pályamunkájával. Iskolánk mint szellemi műhely Tehetséggondozásunk kiválóvá válásához hozzájárult az intézmény pedagógusainak jelentős innovációs munkája, mely az alábbiakban jelenik meg: Fejlesztések Projektpedagógia, Kreatív önképző kör; Alkottató tantárgypedagógia Könyvek Egyetemi kiadások; Tehetségpontunk kiadásai Jó gyakorlatok M(i)ért pont érték; Művészeti projektek; Általános iskolai tudományos diákkör KGYTK Tehetségsegítő Tanács Országos szintű; Öt régiót felölelő Előminősített referenciaintézmény Műhelyfoglalkozások (Zalabéren, Budapesten) Előadások Egyetemeken, Pedagógiai intézetekben, Konferenciákon (Zalaegerszeg, Budapest, Pápa, Kaposvár, Veszprém, Oxford) Publikációk (Zalai Tanügyi Információk, Új Pedagógiai Szemle, Új Katedra, Tehetség, Pedagógusképzés)

8 Jelentősebb kiadványok, publikációk, könyvek a tehetséggondozásról Ács Klaudia, Cseh Németh László, Cseh Németh Zsuzsanna, Kiss Albert: Komplexen funkcionáló tehetséggondozás Zalabérben; 2010/11 es tanév Dézsi Ágnes: Alkotói napok; Zalabér, Kiss Albert: A tudományos diákköri munka kihívásai az általános iskolai pedagógusok számára. Pedagógusképzés (2007. III. szám); Cseh Németh Zsuzsanna: Hogyan tanulnak a zalabéri diákok a kreatív önképzőkörben? Három műhelyfoglalkozás a tehetségművelés jegyében; Zalai Tanügy (2011/05) Ács Klaudia, Dézsi Ágnes: Egy lehetőség a kompetenciafejlesztésre és a tehetséggondozásra - Alkotói napok a Zalabéri Általános Iskolában; Zalai Tanügy 2010/06 Tanainé Szeghy Rita: A kutatás tanítása. Általános iskolások tudományos kutatói projektjei. Utak a projektpedagógiához; Integráció Pedagógiai Műhely Füzetek Kiss Albert: Tudományos diákkör az általános iskolákban Zalabér szerepe az első tíz évben (2009); Kiss Albert: Tudományos diákkör az általános iskolákban a diákkör létrehozása és működtetése (2010). Kiss Albert: Alkottató természettudományi pedagógia az általános iskolában - módszertani lehetőségek útmutatója (2011)