Life-Ontological-Coach képzés I. félév záródolgozata. avagy a life-ontológical coaching gyakorlati alkalmazása; ahogyan én látom

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Life-Ontological-Coach képzés I. félév záródolgozata. avagy a life-ontológical coaching gyakorlati alkalmazása; ahogyan én látom"

Átírás

1 Life-Ontological-Coach képzés I. félév záródolgozata avagy a life-ontológical coaching gyakorlati alkalmazása; ahogyan én látom Szpisják Szilvia

2 Meddig tart(hat) ez az állapot? (Etika, Csapatépítés)

3 Bármikor és bárkinél bekövetkezhet a Banggg! Amikor: nem tetszik az, aki mellett reggel felébredünk, nem látunk semmi célt magunk elıtt, nem találunk ki kételyeink labirintusából, nem ad fejlıdést az, amivel foglalkozunk, amikor... Bármikor. S hogy mi is ez a Banggg? Én úgy nevezem: sorsfordulat (válság), mely felfelé vagy lefelé - valamilyen fejlıdés irányába halad. (Etika, Csapatépítés)

4 Kapcsolat létesítése kapcsolati alapok: normák, értékek, szerepek kapcsolat, mint holonikus rendszer harmóniája: az autonómiai és az alkalmazkodási készség egyensúlyban van lényege: együtt pulzáló szervként mőködnek,melyben mindenkinek meg van a kért, kapott, kötelezı (kényszerített) vagy szeretett tevékenységi köre; ha valaki nem végzi el munkáját, esetleg kártékonyan mőködik az adott szervre, holonra, akkor azt kezelni szükségeltetik, mielıtt teljesen fel nem bomlasztja funkcióállomását. kezelés: változás, kezelés: hogyan? változás : kapcsolati dilemmákat okoz dilemma: normák, értékek és szerepek egyensúlyának felborulása, diszharmóniája kapcsolataink alapértéke: a bizalom = A meggyızés pedig a befolyásolásé. alku biztonság meggyızés alapja (Etika, Csapatépítés)

5 A coach munkája bizalmon alapszik. A bizalom fogja reaktivizálni a coachee-val folytatott munkáját, megteremteni a biztonság érzését. Rogers szerint : a kliens maga az érték, akit feltétel nélkül el kell fogadnunk ehhez viszont a coach-nak szem elıtt kell tartania a következıket: nem értékeli és fıleg nem értékeli le kliensét saját egyéni nézeteit, problémáit nem viszi bele a beszélgetésbe nem beszéli túl kliensét nem irányít nem türelmetlen nem hővösen távolságtartó nem gúnyolódik kliensén, a háta mögött sem (Etika, Csapatépítés)

6 Gyakorlati kivitelezés: Saját biztonságunk A biztonság legtöbbször csak illúzió, amely illuzión a hiszékenység, a naivitás, a tudatlanság csak ront. Bruce Schneier biztonsági szakértı szerint: A biztonság nem termék, hanem a folyamat. Sıt a biztonság nem technológiai, hanem emberi és vezetési probléma. Belsı ontológia lebombázása és egy új ontológikus szemlélet felépítése (gyenge ontológia rendszere) - a coach önismerete, önfeltárása, önreflexiója Én-vezérelt állapotok szülı-én, felnıtt-én és gyermek-én tranzakcionálásai (Berne) a vágyott jövı képzete A legfontosabb fenyegetés: az emberi megtévesztés = manipulálás. És ebben az elsı helyen a szüleink állnak, akik nagy mesemondók, indok keresık... céljaik elérése véget. (Etika, Csapatépítés)

7 Kérdés: Mi történik akkor, ha valaki úgy dönt, hogy az élet az és kizárólag az, amit annak tart? Banggg! A lány, aki profi bokszoló akart lenni. szembesülés a (felszíni)problémával: az edzı nem edz lányokat, ráadásul nem túlkorosakat helyzetkezelés: a féléves teremhasználati díj kifizetése és az edzıterem használata a idıszakos megoldás: az edzı nem mond le a már kifizetett féléves díjról alkut köt a lánnyal Az alku = bizalom, biztonság Mind a két fél feláldoz valamit az ontológiájából az edzı idomítani kezdi a lányt, aki 33 évesen már túlkorosnak számít, és a lány erınek erejével tartja be az edzı által hozott szabályokat, miközben idomítja az edzıt. (Etika, Csapatépítés)

8 Kemény dió? Képes-e az ember úgy változni, alakulni, ahogy a külsı vagy belsı ingerek érik? Képes-e feltörni a már megkövült ontológiáját? Képes-e az edzı megalkotni, létrehozni egy új bajnokot, aki ráadásul egy túlkoros nı? Képesek-e együtt dolgozni, mint mővész az alapanyaggal? Az anyag mennyire fogja bírni a formálást, az új test, szellem és psziché megalkotását? Vagy nem is változik semmi, egyszerően ugyanazt kell csinálnia, mint eddig: edzeni, bajnokot csiszolni a faragatlan humánumból? Tény: az edzésterv, a technika nem változik, ugyanaz, mint eddig. S a végeredmény? Hasonlítani fog a korábbi alkotásokra, az edzı iskolája is felismerhetı lesz. Szinte csak egy másolat lesz a többi bokszoló között? Vagy mégsem? (Mentalizáció)

9 Mindig lesz helyzet, mindig lesz idı, amikor felfedezhetıvé válik a mester kéznyoma, s ha kicsit mégis kopírozottan, de már más színkeverésben, más csillogásban, más megfogalmazásban prezentálódik.... Artúr sok idıt töltött magányosan. Amikor egy tölgyerdıcske szélén üldögélve bámulta az ütött-kopott ón vizeskancsót, belébotlott Kay. -Elloptad? - kérdezte Kay gyanakodva. -Nem válaszolta Artúr a fejét rázva. - Csak kölcsönvettem. -Minek? -Alkímiához. - Ha arannyá tudod változtatni az ónt, a mi családunk lesz a leggazdagabb egész Angliában!... - Mutasd mit tudsz! Artúr ismét bólintott, és hellyel kínálta Kay-t a füvön. Némán bámult az ónkancsóra. Azután Kay észrevette, hogy Artúr behunyta a szemét. Türelmetlenül várt, de amikor negyedóra múlva Artúr kinyitotta a szemét, a kancsó változatlan volt. - Csaló vagy-mondta Kay indulatosan. - A kancsó még mindig ónból van. Artúr nyugodtan nézett rá. - Hát persze. Ez csak emlékeztetı. Saját magamat igyekszem arannyá változtatni. (idézet: Merlin és Artúr király) (Mentalizáció)

10 Edzés - munka = tanulás okulás Az átváltozás, az átváltozó és az átváltozott mind magad vagy. Az átváltozás minden pillanatban zajlik, akár könyvet olvasol, akár az elfogyasztott ételt emészted, akár információkat tárolsz..., növekszel, lélegzel, gyógyulsz,elhalt sejteket helyettesítesz, vírusokat gyızöl le stb. Ezeket egymagad végzed és a végeredmény is te leszel. A coach nem tesz mást, mint segíti a változást. Coach mint Dog vadász felkutatja a ok-okozati összefüggést, összegyőjti a legtöbb információt, majd torkánál ragadja meg a problémát, valamint mintát ad arra, hogy mi a vadászat, milyen vadásznak lenni mcdonalizáció (edzésterv) biztonsági ır vigyáz a kliensére, támaszt nyújt számára, megvédi (akár önmagától is) demcdonalizáció (a mérkızés során leengedett kar maga a védelem mellızése) (Alternatív jövıképek szerkesztése, Rugalmas alkalmazkodás)

11 gyógyító törekszik, hogy (újra) harmónia egyensúly alakuljon ki a holonon belül megoldások felbukkanása a problémák orvoslása érdekében vezetı/terelı alternatívákat sorakoztat fel, de nem utasít, és nem követel, hagyja, hogy a saját útját járja, lerombolja a régi elveket, hogy újratervezve átalakítva felépítse azokat kreatív destrukció; új formákkal vegyítse a már megszokott technikákat posztmcdonalizáció (a lány edzésinnovációja jobb-egyenessel történı KO!) (Alternatív jövıképek szerkesztése, Rugalmas alkalmazkodás)

12 A ringen belül ellentétes ontológiák feszülnek egymásnak. Hogy valamelyik gyızni tudjon, meg kell ismerje a másikat szemkontaktus, mozgás, manıverek, erı, távolság, védelmi állás, helyzetmegoldást, tehát a heurisztikák sorozatát. Közben figyelnie kell saját mozgására, manıvereire, erejére, távolságtartására védelmi állására, helyzetmegoldására, vagyis rögzült heurisztikái sorozatára, amelyek közül akadnak tévesek is, és ezeket itt és most -ban felül kell írnia, újra kell dolgoznia, vagy elhagynia, behelyettesítenie, stb. (kreatív destrukció) Gong hatása: megállít vagy aktivizál. Ha megállít esélyt kapunk arra, hogy az edzı (coach) mint külsı szemlélı felhívja a figyelmünket, mit csinálunk rosszul és hogyan lehetne ezen javítani, milyen technikát alkalmazzunk az ellenféllel (probléma) szemben. És ahogy az edzés folyamán (konzultáció) is, mindeközben: erısít, támogat, feltör,vezet, visszavezet, formál. (Alternatív jövıképek szerkesztése, Rugalmas alkalmazkodás)

13 Elıször az edzı, a coach teszi rezilienssé tanítványát, majd a tanítvány önnön magát. Az ütések során megtanulja újra struktúrálni gondolatait, amit aztán a cselekvés mezejére, gyakorlatba is átültet. (Alternatív jövıképek szerkesztése, Rugalmas alkalmazkodás)

14 A filmben szereplı Maggie-nek,ahhoz, hogy profi ökölvívó lehessen rezilienssé kellett válnia a férfiak sportjához az edzıterem férfias milliıjéhez a piszkálódásokhoz az edzésterv pontjaihoz (pl. hajnali kelés és kiadós futás) a pihenıidı betartásához gondolatai megzabolázásához a döntési idı rövidségéhez az ellenfelek korkülönbségéhez (általában fiatalabbak, gyorsabbak voltak) az idıtényezıkhöz (felkészültségi állapot) (Alternatív jövıképek szerkesztése, Rugalmas alkalmazkodás)

15 A tanítvány megtanulja, hogy fizikálisan bírja a mérkızéseket, megtanulja elérni a megfelelı technikák legmagasabb szintő és helyén való alkalmazását, kifinomult interpretálásban. (Grice maximái) Az edzı(coach) feltérképezi tanítványát (coachee) és alátámasztja érvelését a felkészülést illetıen. Ez egy újabb harcot vált ki konfliktus -, melyet helyén kell kezelni. A Harc többszörös formái: coach a coachee-val: az elmélet a gyakorlattal szemben coachee a coach-val: a gyakorlat az elmélettel szemben a ringben coachee a coachee-val: test test ellen és iskola az iskola ellen (coach a coach ellen) A coach elengedi a tanítványa kezét, aki egy megbundázott mérkızésen nem tud mit kezdeni azzal a tudással, amit még nem gyakorolt. Egy hatalmi játékban kellett leengedni a kesztyőjét és engedni, hogy kiüssék. (bullshit) (Érvelés és vitakultúra)

16 Színlelni kell, hogy gyengébb, mint az ellenfele, aki ezáltal könnyedén legyızheti, és hazudnia kell azt, ami van, azaz erıt, technikai tudást és tapasztalatlanságot. Megteremtıdött mindaz a feltétel, amely egy ökölvívó mérkızéshez szükséges, volt ring, bíró, gong, ujjongó tömeg és volt manipulatív edzı is. De mindez csak szimulációs gyakorlatként hatott, mert nem volt benne igazi élet. A tisztességtelen küzdelem ellenére régi-új edzıjének segítségével végül gyızelmet aratott Maggie. (mcbullshitbıl mcdonalizáció) Mindenki változtatja a másikat az erıs ontológiákból megszületik egy alakítható gyenge ontológia. (Érvelés és vitakultúra)

17 Probléma Amikor egy holonrendszer tagjaként tesszük dolgunkat, elıbb vagy utóbb közelebb kerülünk másokhoz. Megismerjük egymás rituális, szokásbéli tulajdonságait, látjuk, érezzük hangulatának,állapotának különbözı aspektusait, változásait. Részesei leszünk életének. Akkor is felidézhetjük hangját, verbális, nonverbális kifejezéseit, amikor közvetlenül nem vagyunk mellette. Az ismétlıdések nemcsak megszokássá, de biztonságossá is válnak, túlélést biztosítanak. Meghatározzák mindennapjainkat az olyan egyszerő tevékenységek is, mint a reggeli, a délutáni tea vagy kávé, egy sör munka után vagy az esti barátnıs csevegések telefonon. Miért fontos mindez? Mert örömet okoz, én-védelmet ad, elfogadtatja velünk az élet traumáit, kihívásait. A film coach-a (edzı) arra törekedett, hogy tanítványa még akkor is hallja a hangját, amikor futás közben elméletben gyakorol, akkor is emlékezzen instrukcióira, amikor a mérkızés kellıs közepén a közönség robaja elsüketíti ıket egymástól. (rítusteremtés) Észrevétlenül társakká váltak. Az edzı apa lett, a tanítvány pedig gyermek. (Helyzetfüggı vezetés, Gyermek-szülı menedzsment)

18 (Helyzetfüggı vezetés, Gyermek-szülı menedzsment)

19 Probléma valósága Szülık és gyerekek Apák és fiúk, Anyák és lányok determinizmus (latin) - a meghatározottság, szükségszerőség elve; az események és jelenségek szükségszerő összefüggését és okozati meghatározottságát valló felfogás - az emberi akarat és cselekvés szabadságának korlátozott voltát valló felfogás Tudjuk, mi a jó, mi a helyes, mi a megoldás, de nem akarjuk látni a problémát. Felvesszük erıs ontológiánkat, téves heurisztikákkal tarkított gondolkodásunkat, demcdonalizált eljárásokat, bullshitet gyártunk, hazudunk, és így tovább. De miért? Mert ezt tanultuk, erre szocializálódtunk, és belekényszerültünk azokba a sématisztikus formákba, ahol az ember gyerekének kutya kötelessége továbbvinni a már megszokott szekeret, a már megszokott lovakkal, a már megszokott úton? determinizmus másodkézbıl: Blackmore szerint a mém egy információs egység, amely utánzás útján másolódik az egyik agyból a másikba. A mém lehet egy eszme vagy vallási tanítás, lehet egy ruhadivat vagy egy építészeti stílus, de a mém lehet egy viselkedési szokás vagy akár egy technológiai folyamat is. Összességében bármit mémnek lehet tekinteni, amit utánzással lehet másolni. (Wikipédia) (Helyzetfüggı vezetés, Gyermek-szülı menedzsment)

20 Mémek sorozataival létezünk, ezért is örök érvényőek a fabulák, mesék, hiszen egyrészt ennek hivatottak szolgálni, valamint az örökidejő fennmaradásnak. Így nem csoda, hogy szüleink és azok szülei és azok szülei és azoké, olyan mémhálózatot alkottak, mely nemzedékrıl nemzedékre pókként szövi tele a agyunk zegét és zugát, elszakíthatatlan hálójával. Mi van akkor, ha valaki megszakítja a szövési munkát, új utakat fedez fel, új szekeret választ és lecseréli a fáradt lovakat? Általában kitaszítottság kortól függetlenül (lásd. Rain Káosz film) A filmbéli edzı Frankie nem tanít lányokat. Pedig nem a lányokkal van gondja vagy ellenezné a nıi ökölvívást, hanem egészen másról van szó. Apa és lánya közötti krízis, kitaszítottság áll a háttérben, melyrıl nem beszél. A hiányt, az őrt tanítványa Maggie pótolja (Adler), valamint spirituális hite (könyv, templom), amelyekben keresi önmagát, keresi a jó és rossz, értelem és értelmetlenség kérdéseit. A szent és profán összehasonlíthatósága, a kételyek kiszorítása még több konfliktus forrása, és annak felismerése, hogy újra elveszítheti lányát (Maggie-t) egyre fájdalmasabb lesz. (Helyzetfüggı vezetés, Gyermek-szülı menedzsment)

21 Maggie igazai harca sem a ringben játszódik. Kompenzálni akar. Sikerre, szeretetre, megbecsülésre éhesen állítja magát a bokszkesztyők elé és mögé. Fiú szeretne lenni. Erıs, hısies, híres, gazdag, de leginkább ELÉGEDETT ÉS BOLDOG. Olyan, akire büszkék szülei. A fiú, aki támogatja a családot, a fiú, akit születésekor vártak. Ehelyett anyja és testvére verbális agresszióját, folyamatos büntetését kapja. Az igaz probléma a családi holonban van. Ott ahol az apa nem apa többé, ott ahol a gyermek nem gyermek többé. Az elvárások kielégíthetetlensége változtatta meg a rendszert. Mindketten megszakították kapott mémeik láncolatát (Helyzetfüggı vezetés, Gyermek-szülı menedzsment)

22 Mind a ketten VÉDELEMRE, ÖNVÉDELEMRE törekszenek, melyeket dr. Robert B. Cialdini (társadalomtudós) az alábbi emberi hajlamokkal emelt párhuzamba, mint befolyásoló tényezık: HATALOM SZERETET KÖLCSÖNÖSSÉG KÖTELEZETTSÉG TÁRSADALMI MEGERİSÍTÉS SZŐKÖSSÉG Mindeme felsorolás nehezíti a problémák megoldását. Paul R. Scheele (Villámolvasás teljes elmével) villámolvasás-tanfolyamokon a következı példát használja a megoldás (cél) megtalálásának illusztrálására. İ úgy nevezi: Követni a szerzı gondolatának vonatát A vonatot azok a problémák vezetik, amelyekkel a szerzı küzd. Az információáramlásban a fı rakomány a probléma eredetérıl szóló okfejtés. Ez bizonyos állításokra épül, melyeket a szerzı megpróbál elfogadtatni velünk. A rakomány kulcskifejezésekbıl áll. (ebben az esetben: hatalom, szeretet, kölcsönösség, kötelezettség, társadalmi megerısítés, szőkösség) A felbukkanó megoldások kezelést nyújtanak. (Helyzetfüggı vezetés, Gyermek-szülı menedzsment)

23 Az utolsó kocsi mozdony = probléma zakatolása teherkocsik = rakomány, kulcskifejezések, okfejtések, felbukkanó megoldások utolsó kocsi = megoldás (szemetetesláda - modell) EMK ismérvei: remény, hogy szeretettel, empátiával, egymás felé való odafordulással, a másik, mások szükségleteinek kielégítésével képesek legyünk új életet teremteni. S a film coach-a is ebben reménykedett. A német bajnokkal folytatott mérkızésen Maggie megsérült. A baleset további életének teljes fordulatát hozta lélegeztetıgép, ágyhoz és tolószékhez kötöttség, stb. Frankie (coach) nem képes elfogadni a lány sérülésének gyógyíthatatlanságát, keresi a kórházakat, orvosokat, akik segíthetnének... ( nem mögötti szükségletek kielégítése) Szembesül a ténnyel, amely fogva tartja ıt felelısség kérdése. Átruházza a felelısséget a barátjára, azzal a szándékkal, hogy megszabadul a fogva tartottságtól (túszállapot és fatalista gondolkodás) (EMK, Sajátélményő coaching, mentoring)

24 Maggie állapotához illeszkedı jövıképet vázol számára: motoros szék, szívószállal mőködtethetı, és tanulás (laterális gondolkodás) Megtervezi a teljes együttélés pillanatait, lefesti a kis házat, ahol élnek majd (pozitív horgony) Maggie döntése: Nem akar nyomorékként továbbélni, arra kéri Frankie-t, hogy engedje el. Úgy szeretne meghalni, hogy még hallja nevének kántálását amit Frankie-tıl kapott: - Mo chuisle! Mo chuisle! Mo chuisle! (szívem, kedvesem, vérem) Ezért élt, ez volt az álma. A film a legerısebb ontológia (életben maradni minden áron) feladását is bizonyítja. (EMK, Sajátélményő coaching, mentoring)

25 Életünk valójában alkalmazkodások sorozata, vagyis a felejtés iskolája. Borges film: Millió dolláros bébi 2004-ben készült amerikai filmdráma fıszereplık: Clint Eastwood, Hilary Swank és Morgan Freeman

2014. évi beszámolója. Nagymaros

2014. évi beszámolója. Nagymaros Mosoly Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat, Családi Napközi 2626 Nagymaros, Rákóczi utca 14. Tel/fax: 06-27-354-054 Mosoly Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat, Családi Napközi 2014. évi beszámolója

Részletesebben

Mindent elemészt? Benedek Miklós. Dragomán György: Máglya. Magvetõ Kiadó, Budapest, 2014

Mindent elemészt? Benedek Miklós. Dragomán György: Máglya. Magvetõ Kiadó, Budapest, 2014 Benedek Miklós Mindent elemészt? Dragomán György: Máglya. Magvetõ Kiadó, Budapest, 2014 Dragomán Györgynek a 2005-ben megjelent A fehér király című nagy sikerű regénye után, amelyet számos nyelvre lefordítottak,

Részletesebben

Nemzetépítő vártán - vitázzunk vagy száz szón, ahogyan most Magfalván, úgy volt régen Szárszón

Nemzetépítő vártán - vitázzunk vagy száz szón, ahogyan most Magfalván, úgy volt régen Szárszón Nemzetépítő vártán - vitázzunk vagy száz szón, ahogyan most Magfalván, úgy volt régen Szárszón 2015-07-31.-én és 08-1.-én és 2.-án! Nem a rendszert kell megdönteni, hanem ki kell szervezni alóla a társadalmat.

Részletesebben

Strukturális szakadékok és jó ötletek 1

Strukturális szakadékok és jó ötletek 1 Strukturális szakadékok és jó ötletek 1 Recenzió Készítette: Süge Csongor Ronald S. Burt 2004-ben publikálta a tanulmányt, amelyben érdekes kutatási eredményeket osztott meg mindazokkal, akik a kapcsolatiháló-elemzés,

Részletesebben

Konfliktuselemzés. A tananyag alcíme. Szerző: Dr. Balogh Eszter Lektor:Domschitz Mátyás TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0091 INFORMÁCIÓ - TUDÁS ÉRVÉNYESÜLÉS

Konfliktuselemzés. A tananyag alcíme. Szerző: Dr. Balogh Eszter Lektor:Domschitz Mátyás TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0091 INFORMÁCIÓ - TUDÁS ÉRVÉNYESÜLÉS Konfliktuselemzés A tananyag alcíme Szerző: Dr. Balogh Eszter Lektor:Domschitz Mátyás Bevezető A leckében a tanulók ismereteket szerezhetnek a konfliktusok természetéről, megértésükhöz szükséges legfontosabb

Részletesebben

ERKÖLCSTAN. 1-4. évfolyam

ERKÖLCSTAN. 1-4. évfolyam ERKÖLCSTAN 1-4. évfolyam Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak a fejlesztése,

Részletesebben

Bejárható Magyarország Program Emberek, csoportok, közösség

Bejárható Magyarország Program Emberek, csoportok, közösség Bejárható Magyarország Program Emberek, csoportok, közösség Dr. Túri Viktória Sok szeretettel köszöntök mindenkit a Bejárható Magyarország Keretprogram Természetjáró szabadidő-szervező és programkoordinátor

Részletesebben

Az első feladat. 2016. február 21 - START!

Az első feladat. 2016. február 21 - START! Az első feladat Figyelmeztetés: Jelen program tartalma informatív jellegű, nem helyettesíti a szakorvosi tanácsadást és kezelést, nem orvosi kézikönyv. Intenzív testedzés kezdetekor és életmód váltás megkezdése

Részletesebben

Hétszínvirág Baptista Óvoda

Hétszínvirág Baptista Óvoda Hétszínvirág Baptista Óvoda Seregélyes, Templom köz 1. Hétszínvirág Baptista Óvoda HÁZIREND 2014. TARTALOM 1. Az óvoda adatai 2. Az óvodai munkarenddel, az óvoda és az óvodához tartozó területek használatával

Részletesebben

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Pasarét, 2012. július 1. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Alapige: Galata 4,4-7 De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól

Részletesebben

Varázsoljunk! Mit szeretnél?

Varázsoljunk! Mit szeretnél? WWW.ASTROLOGIA.HU IMOLAI JUDIT Asztrológus Elemez: 2014. november 6. Varázsoljunk! Mit szeretnél? TELIHOLD! 2014. november 5-én 22:34-től november 8. 2:46-ig a Bika zodiákusban halad a Hold, és ezt még

Részletesebben

A TÖMEG LÉLEKTANA, AVAGY HOGYAN TUDUNK HATNI A TÖMEGRE

A TÖMEG LÉLEKTANA, AVAGY HOGYAN TUDUNK HATNI A TÖMEGRE A TÖMEG LÉLEKTANA, AVAGY HOGYAN TUDUNK HATNI A TÖMEGRE Budapest, 2016. április 15. Készítette: Magyary Jenő Témaválasztásom fő oka, hogy egyfelől a munkám miatt fontosnak tartom azt, hogy hogyan lehet

Részletesebben

Szociális és gyermekvédelmi szabályozók NGYE-NSZ. (szolgáltatási standardok) VITAANYAG. Készítette: Dr. Magyar Gyöngyvér Vida Zsuzsanna

Szociális és gyermekvédelmi szabályozók NGYE-NSZ. (szolgáltatási standardok) VITAANYAG. Készítette: Dr. Magyar Gyöngyvér Vida Zsuzsanna NGYE-NSZ A nevelőszülői ellátás standard-leírása (szolgáltatási standardok) VITAANYAG Készítette: Dr. Magyar Gyöngyvér Vida Zsuzsanna NGYE-NSZ Létrehozás dátuma: 2006. november 2007. február 1 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

12-es KÖRÖK A SZENT KORONÁÉRT és MAGYARORSZÁGÉRT

12-es KÖRÖK A SZENT KORONÁÉRT és MAGYARORSZÁGÉRT Sokan imádkoznak ma Isteni vezetért Hazánkért, az összefogásért. A KÖRÖK gondolata az összefogásra való törekv tudatos elhatározásaként, a szórványos egyéni imák összefogásáért született, mert minden sóhaj,

Részletesebben

Az általános elvárások intézményi értelmezése

Az általános elvárások intézményi értelmezése Az intézményi dokumentumok: pedagógiai program SZMSZ 1. Pedagógiai módszertani felkészültség Az általános elvárások intézményi értelmezése A pedagógus önértékelése A pedagógus önértékelésének területei

Részletesebben

Helyi Nevelési Programja

Helyi Nevelési Programja Miskolci Diósgyőri Óvoda, a Miskolci Diósgyőri Óvoda Bulgárföldi Tagóvodája, a Miskolci Diósgyőri Óvoda Stadion Sport Tagóvodája valamint a Miskolci Diósgyőri Óvoda Lorántffy Zsuzsanna Tagóvodája Helyi

Részletesebben

Pedagógiai program. IX. kötet

Pedagógiai program. IX. kötet 1 Fıvárosi Önkormányzat Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Pedagógiai program IX. kötet Értelmi fogyatékos tanulók 9-10. évfolyam

Részletesebben

Magyar Közgazdasági Társaság Baranya Megyei Szervezete: Pénzügy-politikai elıadássorozat Pécs, 2007. április 20. A KÖZPÉNZÜGYEK SZABÁLYOZÁSA

Magyar Közgazdasági Társaság Baranya Megyei Szervezete: Pénzügy-politikai elıadássorozat Pécs, 2007. április 20. A KÖZPÉNZÜGYEK SZABÁLYOZÁSA Magyar Közgazdasági Társaság Baranya Megyei Szervezete: Pénzügy-politikai elıadássorozat Pécs, 2007. április 20. A KÖZPÉNZÜGYEK SZABÁLYOZÁSA (Dr. Kovács Árpád, az Állami Számvevıszék elnöke) Kedves Kollégák!

Részletesebben

... Küzdeni, felragyogni, gyõzni a vízen! Ez az élet, nem az üldögélés a kikötõben!

... Küzdeni, felragyogni, gyõzni a vízen! Ez az élet, nem az üldögélés a kikötõben! A NYÍREGYHÁZI KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA... Küzdeni, felragyogni, gyõzni a vízen! Ez az élet, nem az üldögélés a kikötõben! Krúdy Gyula Tartalomjegyzék Bevezetés...4 1.Nevelési program...6

Részletesebben

Bűnvallás és megtérés: az ébredés feltételei

Bűnvallás és megtérés: az ébredés feltételei 6. tanulmány Bűnvallás és megtérés: az ébredés feltételei augusztus 3 9. SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: 3Mózes 5:5; Zsoltár 32:1-8; Apostolok cselekedetei 5:30-32; 2Korinthus 7:9-11; Zsidók 12:17;

Részletesebben

PEDAGÓGIAI (SZAKMAI ÉS NEVELÉSI) PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI (SZAKMAI ÉS NEVELÉSI) PROGRAMJA EUROKT-AKADÉMIA Szakiskola 2500 Esztergom, Kis-Duna sétány 11. Tel: (33)-414-866; Fax: (33)-401-674 e-mail: eurokt@eurokt-akademia.hu; web: www.eurokt-akademia.hu PEDAGÓGIAI (SZAKMAI ÉS NEVELÉSI) PROGRAMJA

Részletesebben

Pedagógiai program. I. rész NEVELÉSI PROGRAM

Pedagógiai program. I. rész NEVELÉSI PROGRAM Pedagógiai program I. rész NEVELÉSI PROGRAM Orosháza 2015. TARTALOMJEGYZÉK I. A NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA PEDAGÓGIAI ALAPELVEI, CÉLJAI, FELADATAI, ESZKÖZEI, ELJÁRÁSAI... 4 1. A társadalmi igény és az egyéni

Részletesebben

CSÓTI CSODAVILÁG ÓVODA 201 901 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

CSÓTI CSODAVILÁG ÓVODA 201 901 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA CSÓTI CSODAVILÁG ÓVODA 201 901 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015 1 TARTALOM Bevezető 1. Az óvoda működését meghatározó és a szakmai dokumentumok 1.1. Az óvoda működését meghatározó jogszabályok 1.2. Szakmai dokumentumok

Részletesebben

HAZAI TÜKÖR. Állattenyésztés korszerűen. Egy agrármérnök tapasztalataiból

HAZAI TÜKÖR. Állattenyésztés korszerűen. Egy agrármérnök tapasztalataiból HAZAI TÜKÖR Állattenyésztés korszerűen Egy agrármérnök tapasztalataiból Az állati eredetű termékek iránt egyre növekvő keresletnek úgy lehet eleget tenni, ha a haszonállatok létszámemelésével párhuzamosan

Részletesebben

A DEÁK FERENC KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. 2013.

A DEÁK FERENC KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. 2013. A DEÁK FERENC KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA I. 2013. Deák Ferenc Középiskolai Kollégium Székhely: 1118 Budapest, Rimaszombati út 2. Tel: 1/606-7250 Fax: 1/606-7249 e-mail: dfk@deak-koll.sulinet.hu

Részletesebben

Dávidné B. Hidvégi Julianna Szász Henriett A Kapu Program

Dávidné B. Hidvégi Julianna Szász Henriett A Kapu Program Dávidné B. Hidvégi Julianna Szász Henriett A Kapu Program A Kapu Program kifejlesztője a Béthel Alapítvány amelynek jogelődje 1994-ben kezdte meg működését. Az Alapítvány fő célja a kezdetektől fogva a

Részletesebben

A békeszerződés vitája a magyar országgyűlésben Gróf Teleki Pál beszéde

A békeszerződés vitája a magyar országgyűlésben Gróf Teleki Pál beszéde A békeszerződés vitája a magyar országgyűlésben Gróf Teleki Pál beszéde A Nemzetgyűlés 1920. november 13-án, a 128. ülésén tárgyalta az 1920. június 4-én Trianonban aláírt "Magyar Békeszerződésről szóló

Részletesebben

Engedelmeskedjetek egymásnak

Engedelmeskedjetek egymásnak Erdélyi Gyülekezet Zalatnay István Reménység Szigete 2010. augusztus 22. Lekció: 4Móz 9,15-23 Textus: Ef 5,21-6,9 Engedelmeskedjetek egymásnak Engedelmeskedjetek egymásnak, Krisztus félelmében. Az asszonyok

Részletesebben

Német lovas vizsgák (RA) Lovaglás tanulása kis lépésekben

Német lovas vizsgák (RA) Lovaglás tanulása kis lépésekben Német lovas vizsgák (RA) Lovaglás tanulása kis lépésekben Fordította: Kövy András Eredmények RA Arany Vizsga vagy eredmények RA 1 Díjlovaglás RA 1 RA 1 Ugratás RA 1 Eredmények Vizsga vagy Eredmények RA

Részletesebben

1sz. melléklet Nevelıtestületi klíma mérése

1sz. melléklet Nevelıtestületi klíma mérése MELLÉKLETEK 1sz. melléklet Nevelıtestületi klíma mérése 1. Szívesen veszek részt a tantestületi kirándulásokon. 2. A tantestületünkben vannak kiközösített kollégák. 3. A tanulókhoz személytelen kapcsolatok

Részletesebben

Pedagógiai program. Helyi tanterv. enyhe értelmi fogyatékos tanulók számára

Pedagógiai program. Helyi tanterv. enyhe értelmi fogyatékos tanulók számára Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapest XX. Kerületi Tankerület Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola és EGYMI Pedagógiai program Helyi tanterv az enyhe értelmi fogyatékos

Részletesebben

Győrzámoly Községi Önkormányzat

Győrzámoly Községi Önkormányzat Győrzámoly Községi Önkormányzat JEGYZŐKÖNYV A KÉPVISELŐ-TESTÜLET NYILVÁNOS ÜLÉSÉRŐL Készült: 2014. december 2. napján a 16.15 órakor kezdődő ülésen Helye: Győrzámoly Község Önkormányzat Hivatalának tanácsterme

Részletesebben

ÚJSZÁSZ VÁROS POLGÁRMESTERE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. SZ. TEL.: 56/552-022, FAX: 56/552-102 E-mail: ujszasz@pr.hu, Web: http: //www.ujszasz.

ÚJSZÁSZ VÁROS POLGÁRMESTERE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. SZ. TEL.: 56/552-022, FAX: 56/552-102 E-mail: ujszasz@pr.hu, Web: http: //www.ujszasz. ÚJSZÁSZ VÁROS POLGÁRMESTERE 5052 ÚJSZÁSZ, SZABADSÁG TÉR 1. SZ. TEL.: 56/552-022, FAX: 56/552-102 E-mail: ujszasz@pr.hu, Web: http: //www.ujszasz.hu Tárgyalja: Pénzügyi és Településfejlesztési Bizottság

Részletesebben

INTEGRÁLT HELYI JÓLÉTI RENDSZER (Jóléti kistérség stratégia)

INTEGRÁLT HELYI JÓLÉTI RENDSZER (Jóléti kistérség stratégia) INTEGRÁLT HELYI JÓLÉTI RENDSZER (Jóléti kistérség stratégia) SÁRVIZÍ KISTÉRSÉG KÖZÖS ÉRDEKELTSÉGŰ PARTNERI EGYÜTTMŰKÖDÉSE A JÓLÉTI RENDSZER MEGVALÓSÍTÁSÁRA Készítette: Stratégiakutató Intézet Írta: Dr.

Részletesebben

Házirend. Legitimációs eljárás az érvényességet igazoló aláírások: 2/2013.(H.) számú határozattal elfogadta:

Házirend. Legitimációs eljárás az érvényességet igazoló aláírások: 2/2013.(H.) számú határozattal elfogadta: Ságvári Bóbita Napköziotthonos Óvoda és Integrált Bölcsőde 8654 Ságvár, Petőfi Sándor utca 44. Telefon: 84/380-048 Házirend OM azonosító: 033917 Készítette: A nevelőtestület Legitimációs eljárás az érvényességet

Részletesebben

EDUCATIO 1997/1 INNOVÁCIÓ ÉS HÁTRÁNYOS HELYZET

EDUCATIO 1997/1 INNOVÁCIÓ ÉS HÁTRÁNYOS HELYZET INNOVÁCIÓ ÉS HÁTRÁNYOS HELYZET A könyv szerzője a rotterdami pedagógiai intézet és szolgáltató központ igazgatója, s egyben a groningeni egyetem professzora. Témája a címben is megjelölt hátrányos helyzet

Részletesebben

MESEVÁR ÓVODA Čuvarnica Čarobni Dvorac

MESEVÁR ÓVODA Čuvarnica Čarobni Dvorac MESEVÁR ÓVODA Čuvarnica Čarobni Dvorac PEDAGÓGIAI PROGRAMJA OM 036464 Szombathely, Gagarin út 10. 2013. TARTALOMJEGYZÉK Bevezető I. Az óvodai nevelésünk célja, feladata, rendszere, elvei 1.1. Gyermekkép,

Részletesebben

Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk

Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk Sági Zoltán Amit magunkkal hozunk - továbbadjuk? Nevelési attitűdök, amelyekben felnövünk A világgal való elsődleges tárgykapcsolatunknak - a szülő-gyermek kapcsolatnak - alapvető szerepe van személyiségünk

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A MUNKA ÉS MAGÁNÉLET EGYENSÚLYÁNAK TÁMOGATÁSÁT ELŐSEGÍTŐ LEGJOBB ÖNKORMÁNYZATI GYAKORLATOKHOZ NORVÉGIÁBAN ÉS SPANYOLORSZÁGBAN

ÚTMUTATÓ A MUNKA ÉS MAGÁNÉLET EGYENSÚLYÁNAK TÁMOGATÁSÁT ELŐSEGÍTŐ LEGJOBB ÖNKORMÁNYZATI GYAKORLATOKHOZ NORVÉGIÁBAN ÉS SPANYOLORSZÁGBAN ÚTMUTATÓ A MUNKA ÉS MAGÁNÉLET EGYENSÚLYÁNAK TÁMOGATÁSÁT ELŐSEGÍTŐ LEGJOBB ÖNKORMÁNYZATI GYAKORLATOKHOZ NORVÉGIÁBAN ÉS SPANYOLORSZÁGBAN 1. BEVEZETÉS 1.1. Mit találunk az útmutatóban a legjobb gyakorlatokhoz

Részletesebben

LEAN DIPLOMAMUNKA. A lean rendszer Mi a kulcsa egy jó kezdésnek? (2011) Sztakhó Nikolett

LEAN DIPLOMAMUNKA. A lean rendszer Mi a kulcsa egy jó kezdésnek? (2011) Sztakhó Nikolett LEAN DIPLOMAMUNKA A lean rendszer Mi a kulcsa egy jó kezdésnek? (2011) Sztakhó Nikolett Témaválasztás Szakmai háttér Gazdaságinformatika B.Sc. Vállalatirányítási rendszerek specializáció Vezetés és szervezés

Részletesebben

10/2015. sz. jegyzőkönyv

10/2015. sz. jegyzőkönyv 10/2015. sz. jegyzőkönyv Készült: az Alsózsolcai Közösségi Ház és Könyvtárban megtartott munkaterv szerinti képviselő-testületi ülésről, mely 2015. május 28-án 17 óra 00 perckor kezdődött. Jelen vannak:

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. november 12-i ülésére Tárgy: Tájékoztató a Zirci BULI, a Bakonyi Betyárnapok és a Bakonyi Vágta jövőjével kapcsolatos egyeztetésekről

Részletesebben

A magzat életének védelme az új alkotmányban

A magzat életének védelme az új alkotmányban HÁMORI ANTAL A magzat életének védelme az új alkotmányban 1967-ben született Komlón. Állam- és jogtudományi, valamint kánonjogi doktor, okl. levéltáros, etika- és hittanár. Egyetemi tanulmányait az ELTE

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA BARANGOLÓ ÓVODA 2017 PÓCSMEGYER, TÁNCSICS u. 26. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Kelt: 2006. január 24. Készítette: Papp István Lőrincné Danyi Zsuzsánna óvodavezető A közoktatásról szóló többször módosított

Részletesebben

2005.11.19. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 302/47 2005. ÉVI NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁS AZ OLÍVAOLAJRÓL ÉS AZ ÉTKEZÉSI OLAJBOGYÓRÓL.

2005.11.19. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 302/47 2005. ÉVI NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁS AZ OLÍVAOLAJRÓL ÉS AZ ÉTKEZÉSI OLAJBOGYÓRÓL. 2005.11.19. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 302/47 AZ EGYESÜLT NEMZETEK KERESKEDELMI ÉS FEJLESZTÉSI KONFERENCIÁJA 2005. ÉVI NEMZETKÖZI MEGÁLLAPODÁS AZ OLÍVAOLAJRÓL ÉS AZ ÉTKEZÉSI OLAJBOGYÓRÓL EGYESÜLT

Részletesebben

GYÖNGYÖSSOLYMOSI NAGY GYULA KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

GYÖNGYÖSSOLYMOSI NAGY GYULA KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA A A GYÖNGYÖSSOLYMOSI NAGY GYULA KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015. A 2 TARTALOM GYÖNGYÖSSOLYMOSI NAGY GYULA KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI

Részletesebben

BESZÁMOLÓ SZENTGOTTHÁRDI GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT 2012. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL

BESZÁMOLÓ SZENTGOTTHÁRDI GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT 2012. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL BESZÁMOLÓ A SZENTGOTTHÁRDI GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLAT 2012. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL 1 A Szentgotthárdon működő gyermekjóléti szolgáltatást a 1997. évi XXXI. törvény a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról

Részletesebben

Sexual Education for Adults with Disabilities

Sexual Education for Adults with Disabilities Sexual Education for Adults with Disabilities Tool 9 Handbooks Beszélgetés a szexualitásról és az intimitásról a kliensekkel The European Commission support for the production of this publication does

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT C6-0040/2007 HU PART.1. Közös álláspont. Ülésdokumentum 2003/0153(COD); 29/11/2006

EURÓPAI PARLAMENT C6-0040/2007 HU PART.1. Közös álláspont. Ülésdokumentum 2003/0153(COD); 29/11/2006 EURÓPAI PARLAMENT 2004 ««««««««««««Ülésdokumentum 2009 C6-0040/2007 2003/0153(COD); PART.1 29/11/2006 Közös álláspont A Tanács 2006. december 11-i közös álláspontja a gépjárművek és pótkocsijaik, valamint

Részletesebben

Cristiane Hourticq gondolatai a tisztítótűzről

Cristiane Hourticq gondolatai a tisztítótűzről Cristiane Hourticq gondolatai a tisztítótűzről A rend elnevezése: A Tisztítótűzben Szenvedő Lelkeket Segítő Nővérek Megélhető-e ma ez a név és ez a karizma? Meg tudjuk-e ezt érteni? A purgatoire szót a

Részletesebben

A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK KOMMUNIKÁCIÓS IRÁNYELVEI. Kommunikáció a kliensekkel, hozzátartozókkal, a környezettel

A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK KOMMUNIKÁCIÓS IRÁNYELVEI. Kommunikáció a kliensekkel, hozzátartozókkal, a környezettel A SZOCIÁLIS INTÉZMÉNYEK KOMMUNIKÁCIÓS IRÁNYELVEI Kommunikáció a kliensekkel, hozzátartozókkal, a környezettel Összeállította: Dr. Bisztricsány Andrea és Dr. Kálmán Zsófia Szerkesztette: Dr. Horváth Attila

Részletesebben

1.sz. Melléklet. Munkaköri leírás-minták

1.sz. Melléklet. Munkaköri leírás-minták Munkaköri leírás-minták 1.sz. Melléklet Iskolánkban minden munkavállalónak névre szóló, feladataihoz szabott munkaköri leírása van, amelyet az alkalmazást követően kézhez kap, átvételét aláírásával igazolja.

Részletesebben

Szombathelyi Szivárvány Óvoda

Szombathelyi Szivárvány Óvoda Szombathelyi Szivárvány Óvoda OM: 036462 Epochális rendszerű pedagógiai programja TARTALOMJEGYZÉK BEKÖSZÖNTŐ 1. KÜLDETÉSNYILATKOZATUNK... 1. oldal 2. ÓVODÁNK BEMUTATÁSA... 2. oldal 2.1. Óvodánk személyi

Részletesebben

Lépéselıny II. elérésre és halálesetre szóló, lépcsızetes szolgáltatású életbiztosítás feltételei

Lépéselıny II. elérésre és halálesetre szóló, lépcsızetes szolgáltatású életbiztosítás feltételei Lépéselıny II. elérésre és halálesetre szóló, lépcsızetes szolgáltatású életbiztosítás feltételei 5. számú függelék Az Allianz Hungária Biztosító Rt.(a továbbiakban: biztosító) és a szerzıdı fél között

Részletesebben

SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. Üzleti terv. 2012. év

SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. Üzleti terv. 2012. év SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. Üzleti terv 2012. év I. Összefoglaló a 2012. év üzleti tervéről Társaság neve: SZINT Szegedi Intézménytakarító Kft. Székhelye: 6728 Szeged, Fonógyári út 24. Telephelye:

Részletesebben

Felelős Társaságirányítási Jelentés

Felelős Társaságirányítási Jelentés Felelős Társaságirányítási Jelentés Az ANY Biztonsági Nyomda Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (a Társaság ) a felelős társaságirányítás vonatkozásában az alábbi összefoglaló jelentést és nyilatkozatot

Részletesebben

Az ülés helye: Balmazújváros Város Polgármesteri Hivatal díszterme

Az ülés helye: Balmazújváros Város Polgármesteri Hivatal díszterme BALMAZÚJVÁROS VÁROS POLGÁRMESTERE MEGHÍVÓ Balmazújváros Város Önkormányzat Képviselı-testületének Szervezeti és Mőködési Szabályzatáról szóló 16/2010. (XI. 25.) sz. rendelete 4. (1) bekezdése alapján a

Részletesebben

TINÓDI SEBESTYÉN GIMNÁZIUM ÉS IDEGENFORGALMI, VENDÉGLÁTÓI SZAKKÉPZŐ ISKOLA Pedagógiai program Hatályba lépés ideje: 2013. szeptember 1. Tartalom Nevelési program...5 Az iskolában folyó nevelő-oktató munka

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V tanú folytatólagos kihallgatásáról

J E G Y Z Ő K Ö N Y V tanú folytatólagos kihallgatásáról Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztály Életvédelmi Osztály Életvédelmi Alosztály II. Ügyszám: 01000/257/2011/ bü. J E G Y Z Ő K Ö N Y V folytatólagos kihallgatásáról Készült a(z) Budapesti Rendőr-főkapitányság

Részletesebben

A gyermekek születése nem a szüléssel kezdódik és ér véget!

A gyermekek születése nem a szüléssel kezdódik és ér véget! Védónó szakirány A gyermekek születése nem a szüléssel kezdódik és ér véget! SZTE EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI ÉS SZOCIÁLIS KÉPZÉSI KAR Veronika, a kismama mindent tudott a szülésről, mert jól felkészítették rá.

Részletesebben

5. évfolyam ERKÖLCSTAN

5. évfolyam ERKÖLCSTAN 5. évf. Erkölcstan 5. évfolyam ERKÖLCSTAN Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT 1. módosított változat Készült: 2009-05-25. Morgan Hungary Kft. Munkavédelmi szabályzat 2/60 Az eljárás célja Jelen Munkavédelmi Szabályzat (továbbiakban: Szabályzat)célja, hogy

Részletesebben

Kompetencia: A coachok folyamatosan magas szintű hozzáértéssel végzik munkájukat.

Kompetencia: A coachok folyamatosan magas szintű hozzáértéssel végzik munkájukat. Etikai Alapelvek Kompetencia: A coachok folyamatosan magas szintű hozzáértéssel végzik munkájukat. Feddhetetlenség: A coachok becsületes és tisztességes módon járnak el, miközben tudatában vannak az egyedi

Részletesebben

Tárgyszavak: munkanélküliség; árnyékgazdaság; feketemunka; adócsalás; járulék; foglalkoztatás; munkaerőpiac.

Tárgyszavak: munkanélküliség; árnyékgazdaság; feketemunka; adócsalás; járulék; foglalkoztatás; munkaerőpiac. MUNKAERÕPIAC, FOGLALKOZTATÁS, MAKROÖKONÓMIAI ÖSSZEFÜGGÉSEK A feketemunka-rejtély A német szövetségi kormány és a tartományi kormányok már évek óta küzdenek a feketemunka ellen. A kincstár és a társadalombiztosítók

Részletesebben

2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1.

2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1. 2. LECKE: MIT MONDANAK AZ ÓSZÖVETÉSÉGI PRÓFÉTÁK JÉZUS ELJÖVETELÉRŐL? gyülekezeti óraszám: 0. egyházi óraszám: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom: Karasszon Dezső: Ésaiás könyvének magyarázata,

Részletesebben

1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK

1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK 1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A HÁZIREND JOGISZABÁLYI ALAPJA 2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről (továbbiakban Nkt.) 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet a nevelési-oktatási intézmények működéséről és

Részletesebben

Hajdúhadház Városi Önkormányzat Ügyrendi, Etikai és Közrendvédelmi Bizottsága Elnökétől

Hajdúhadház Városi Önkormányzat Ügyrendi, Etikai és Közrendvédelmi Bizottsága Elnökétől Hajdúhadház Városi Önkormányzat Ügyrendi, Etikai és Közrendvédelmi Bizottsága Elnökétől Előterjesztés Hajdúhadház Városi Önkormányzat Képviselő testületének 2012. április 26-án tartandó ülésére Tisztelt

Részletesebben

Kapos Baranta Egyesület

Kapos Baranta Egyesület I. Rosseb Kupa Déli Végek Baranta Versenye 2014. kikelet havának 22. napján első alkalommal kerül megrendezésre a Déli Végek Baranta versenye. A küzdelem név választásával a 44-es gyalogezred katonáinak,

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 5. A közbeszerzési eljárás főbb eljárási cselekményei. 6. Eljárási időkedvezmények a közbeszerzési törvényben

Tartalomjegyzék. 5. A közbeszerzési eljárás főbb eljárási cselekményei. 6. Eljárási időkedvezmények a közbeszerzési törvényben Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal Regionális Fejlesztés Operatív Program Irányító Hatósága INFORMÁCIÓS CSOMAG a Strukturális Alapokból és a Kohéziós Alapból származó támogatásokat felhasználó

Részletesebben

Hon-és népismeret. Régi idők története

Hon-és népismeret. Régi idők története Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Kar Alapismereti és Szakmódszertani Intézet Hon-és népismeret Kurzuskód: TA - 113 Régi idők története Interjú dédnagymamámmal Helle Brigitta HEBVAAT. KEFO Óvodapedagógus

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS BA KÉPZÉS SZAKIRÁNYAIRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS BA KÉPZÉS SZAKIRÁNYAIRÓL TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS BA KÉPZÉS SZAKIRÁNYAIRÓL Ez a tájékoztató segítséget nyújt a hallgatóknak, hogy mélyebben megismerjék a BA képzés három szakirányát. Az írásos anyagot a szakirányok

Részletesebben

Többsincs Óvoda és Bölcsőde

Többsincs Óvoda és Bölcsőde Többsincs Óvoda és Bölcsőde 2194. Tura, Dózsa György utca 2. Telefon: 06 28 580 495 E-mail: tobbsincsovi@tura.hu OM azonosító: 201261 A T Ö B B S I N C S Ó V O D A É S B Ö L C S Ő D E Ó V O D A I P E D

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. h e l y t a d o k, e l u t a s í t o m.

H A T Á R O Z A T. h e l y t a d o k, e l u t a s í t o m. ORSZÁGOS RENDŐRFŐKAPITÁNY 1139 Budapest, Teve u. 4-6. 1903 Budapest, Pf.: 314/15. Tel: (06-1) 443-5573 Fax: (06-1) 443-5733 IRM: 33-104, 33-140 IRM Fax: 33-133 E-mail: orfkvezeto@orfk.police.hu Szám: 29000/105/1506/

Részletesebben

Dr. Vágó Béla: A különböző pszichológiai hatások érvényesülése egy Európa-csúcs kapcsán

Dr. Vágó Béla: A különböző pszichológiai hatások érvényesülése egy Európa-csúcs kapcsán Dr. Vágó Béla: A különböző pszichológiai hatások érvényesülése egy Európa-csúcs kapcsán Bevezető Azon szerencsés emberek közé tartozom, akik sikeres versenyzői és edzői pályafutást mondhatnak magukénak.

Részletesebben

A SZOLGÁLAT BETÖLTÉSE

A SZOLGÁLAT BETÖLTÉSE A SZOLGÁLAT BETÖLTÉSE Jegyzet Jim Sanders tanításából 2009. július 19. Köszönjük Úr Jézus az áldásokat, amivel megáldottál minket, a gyógyulásokat, amit adtál nekünk, valamint az üdvösséget. Köszönjük

Részletesebben

Ne hagyjuk, hogy ellopják tőlünk az iskola iránti szeretetet!

Ne hagyjuk, hogy ellopják tőlünk az iskola iránti szeretetet! Ne hagyjuk, hogy ellopják tőlünk az iskola iránti szeretetet! A köznevelés átalakuló rendszerében a nagyobb állami szerepvállalás célja az, hogy az ország minden iskolájában egyformán magas színvonalú

Részletesebben

Készült: Hort Községi Önkormányzat képviselő-testületének 2008. november 27-én megtartott üléséről.

Készült: Hort Községi Önkormányzat képviselő-testületének 2008. november 27-én megtartott üléséről. Készült: Hort Községi Önkormányzat képviselő-testületének 2008. november 27-én megtartott üléséről. Határozat száma Tárgy 122/2008.(XI.27.) Heves Megyei Vízmű 2009. évre vonatkozó, lakossági víz- és csatornaszolgáltatás

Részletesebben

Orbán Viktor beszéde Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. új üzemének átadásán

Orbán Viktor beszéde Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. új üzemének átadásán Orbán Viktor beszéde Alpha-Vet Állatgyógyászati Kft. új üzemének átadásán 2014. szeptember 22. Bábolna Jó napot kívánok, tisztelt Hölgyeim és Uraim! Tisztelettel köszöntöm a vállalat vezetőit, tulajdonosait,

Részletesebben

BELÜGYI RENDÉSZETI ISMERETEK

BELÜGYI RENDÉSZETI ISMERETEK Belügyi rendészeti ismeretek emelt szint 1312 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2013. május 21. BELÜGYI RENDÉSZETI ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

TANULMÁNY A BÍRÓSÁGOK KÖZÉRDEKŐ ADATOK KÖZLÉSÉNEK GYAKORLATÁVAL KAPCSOLATBAN VÉGZETT KUTATÁSRÓL

TANULMÁNY A BÍRÓSÁGOK KÖZÉRDEKŐ ADATOK KÖZLÉSÉNEK GYAKORLATÁVAL KAPCSOLATBAN VÉGZETT KUTATÁSRÓL TANULMÁNY A BÍRÓSÁGOK KÖZÉRDEKŐ ADATOK KÖZLÉSÉNEK GYAKORLATÁVAL KAPCSOLATBAN VÉGZETT KUTATÁSRÓL TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS...3 A BÍRÓI HATALOM ÁTLÁTHATÓSÁGA...3 A NYILVÁNOSSÁG ALAPELVE...5 SAJTÓNYILVÁNOSSÁG

Részletesebben

KALÁRIS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

KALÁRIS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA KALÁRIS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Érvényes: Kétegyháza,2015.szeptember 01. Készítette: Halmi Zoltán intézményvezető Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések...4 1.1.

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzata 2007. december 06. napján történt módosítással egységes szerkezetben*

Szervezeti és Működési Szabályzata 2007. december 06. napján történt módosítással egységes szerkezetben* B é k é s c s a b a i L a k á s s z ö v e t k e z e t 5600 Békéscsaba, Hunyadi tér 6. sz. Szervezeti és Működési Szabályzata 2007. december 06. napján történt módosítással egységes szerkezetben* 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Közoktatási ESÉLYEGYENL SÉGI TERVE

Közoktatási ESÉLYEGYENL SÉGI TERVE Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép- és Szakiskola 5000 Szolnok, Károly R. u. 2. Közoktatási ESÉLYEGYENL SÉGI TERVE Az esélyegyenl ségi terv id tartama: 2007-t l visszavonásig 1 Tartalomjegyzék I.

Részletesebben

MÁRIA engesztelő népe 1 166, 257-258.

MÁRIA engesztelő népe 1 166, 257-258. MÁRIA engesztelő népe 1 MÁRIA öröksége: az engesztelő nép A magyarság önazonossága, mint engesztelő áldozat, szeretni, ahogy az Úr szeretett minket, Magyarország őrangyalának kezét fogva! Kedves Testvérek

Részletesebben

Működési koncepció és vezetői program a Dunavarsányi Árpád Fejedelem Általános Iskola működésének tükrében. (Részlet)

Működési koncepció és vezetői program a Dunavarsányi Árpád Fejedelem Általános Iskola működésének tükrében. (Részlet) Működési koncepció és vezetői program a Dunavarsányi Árpád Fejedelem Általános Iskola működésének tükrében (Részlet) 3. VEZETŐI, PEDAGÓGIAI PROGRAM... 3 3.1. A feltételek alakulása... 3 3.1.1. Tárgyi feltételek

Részletesebben

A Pesterzsébeti Gézengúz Óvoda helyi Pedagógiai Programja

A Pesterzsébeti Gézengúz Óvoda helyi Pedagógiai Programja A Pesterzsébeti Gézengúz Óvoda helyi Pedagógiai Programja Budapest, 2015. augusztus 3. Buc-Horváth Gabriella óvodavezető 1 I. BEVEZETŐ 216/2011.(V.19.) ÖK. számú határozat alapján a 2011/2012. nevelési

Részletesebben

SZENT HEDVIG KOLLÉGIUM 3300 Eger, Dobó tér 6. PEDAGÓGIAI PROGRAM

SZENT HEDVIG KOLLÉGIUM 3300 Eger, Dobó tér 6. PEDAGÓGIAI PROGRAM SZENT HEDVIG KOLLÉGIUM 3300 Eger, Dobó tér 6. PEDAGÓGIAI PROGRAM Tantestület jóváhagyásának dátuma: 2013. 08. 27. Fenntartói jóváhagyás dátuma: 2013. 08. 29. Tervezett felülvizsgálat időpontja: 2016/2017.

Részletesebben

MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM (1157 Budapest, Kavicsos köz 2-4.) Pedagógiai Program 2

Részletesebben

ÚJVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA

ÚJVÁROSI ÁLTALÁNOS ISKOLA HÁZIREND 2013.-II. TARTALOMJEGYZÉK 1.1. A házirend célja... 5 1.2. A házirend feladata... 5 1.3. A házirend jogi és egyéb forrásai... 5 1.4. A házirend hatálya... 5 1.5. A házirend felülvizsgálati szabályai...

Részletesebben

181. sz. Egyezmény. a magán-munkaközvetítő ügynökségekről

181. sz. Egyezmény. a magán-munkaközvetítő ügynökségekről 181. sz. Egyezmény a magán-munkaközvetítő ügynökségekről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa hívott össze Genfbe, és amely

Részletesebben

Pedagógiai Program Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium Kiskunfélegyháza 2015.

Pedagógiai Program Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium Kiskunfélegyháza 2015. Pedagógiai Program Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium Kiskunfélegyháza 2015. 0 Tartalom Tartalomjegyzék 1. Az iskola nevelési programja... 3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai,

Részletesebben

AZ ÉLET KENYERE. Énekek: 323,6; 326,2.4-5; 328

AZ ÉLET KENYERE. Énekek: 323,6; 326,2.4-5; 328 Pasarét, 2015. december 20. (vasárnap) családi karácsony PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Takaró János AZ ÉLET KENYERE Énekek: 323,6; 326,2.4-5; 328 Alapige: János 6,32-35 Jézus pedig így válaszolt nekik:

Részletesebben

GYŐRI MOSOLYVÁR ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

GYŐRI MOSOLYVÁR ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA GYŐRI MOSOLYVÁR ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013 TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 4 LEHEL UTCAI TAGÓVODA... 7 I. BEVEZETÉS... 8 II. GYERMEKKÉP, ÓVODAKÉP... 9 III. AZ ÓVODAI NEVELÉS FELADATAI... 10 IV. AZ ÓVODAI

Részletesebben

Soroksár Kommunikációs- és médiastratégiája

Soroksár Kommunikációs- és médiastratégiája Soroksár Kommunikációs- és médiastratégiája Budapest, 2011. 04.10. Tartalom Vezetői összefoglaló Médiahelyzet Soroksáron Cél Soroksári televízió Nyomtatott média Internet, soroksar.hu Közösségi média Költségek,

Részletesebben

HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. MÁRCIUS 28.

HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. MÁRCIUS 28. HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. MÁRCIUS 28. Tartalomjegyzék A. Nevelési program...2 1 A nevelő-oktató munka alapelvei, területei...6

Részletesebben

A KUTATÁS ÖSZEFOGLALÓ MEGÁLLAPÍTÁSAI

A KUTATÁS ÖSZEFOGLALÓ MEGÁLLAPÍTÁSAI A kutatás a zöldség-gyümölcs kisárutermelők kereskedelmi koncentrációhoz történő marketingszemléletű alkalmazkodását vizsgálta a nagy kereskedelmi láncoknak történő értékesítés példáján. A kutatás az OTKA

Részletesebben

A HAJDÚ VOLÁN ZRT. ÜZLETSZABÁLYZATA A KÖZFORGALMÚ MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA ÉS AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA

A HAJDÚ VOLÁN ZRT. ÜZLETSZABÁLYZATA A KÖZFORGALMÚ MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA ÉS AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA A HAJDÚ VOLÁN ZRT. ÜZLETSZABÁLYZATA A KÖZFORGALMÚ MENETREND SZERINTI SZEMÉLYSZÁLLÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSRA ÉS AZ AHHOZ KAPCSOLÓDÓ SZOLGÁLTATÁSOKRA - TERVEZET - 2013. január Érvényes: 2013. március 1-jétıl Jóváhagyta:

Részletesebben

HÁZIREND. Székhelye: 9072 Nagyszentjános, József Attila út 6. Telefonszáma: 96/544-041 Fax: 96/544-030

HÁZIREND. Székhelye: 9072 Nagyszentjános, József Attila út 6. Telefonszáma: 96/544-041 Fax: 96/544-030 HÁZIREND Kedves Szülők! Kérjük, szíveskedjenek az alábbiakban megfogalmazott házirendet figyelmesen végigolvasni, és a gyermekek érdekében törekedjenek a benne foglaltak betartására. Ezen házirend: a Közoktatásról

Részletesebben

VÍGH ANTAL EMBERKERESKEDELEM ELLENI HARC A HATÁRİRSÉGNÉL EGY KONKRÉT BŐNCSELEKMÉNY BEMUTATÁSA ALAPJÁN. A Határırség nyomozó hatósági hatásköre

VÍGH ANTAL EMBERKERESKEDELEM ELLENI HARC A HATÁRİRSÉGNÉL EGY KONKRÉT BŐNCSELEKMÉNY BEMUTATÁSA ALAPJÁN. A Határırség nyomozó hatósági hatásköre VÍGH ANTAL EMBERKERESKEDELEM ELLENI HARC A HATÁRİRSÉGNÉL EGY KONKRÉT BŐNCSELEKMÉNY BEMUTATÁSA ALAPJÁN A Határırség nyomozó hatósági hatásköre A büntetıeljárási törvény 2006. július 1-jén hatályba lépett

Részletesebben

2003. évi XXXII. törvény indokolása

2003. évi XXXII. törvény indokolása II. sz. jogszabályi melléklet 2003. évi XXXII. törvény indokolása a Washingtonban, 1973. március 3. napján elfogadott, a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló

Részletesebben