6 (1)..a természetesvízi és tógazdasági tevékenységek és ezek örökségének bemutatását lehetővé tevő támogatásokat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "6 (1)..a természetesvízi és tógazdasági tevékenységek és ezek örökségének bemutatását lehetővé tevő támogatásokat"

Átírás

1

2 Javaslatok a II. Tengely intézkedéseihez. Javasolt fogalmi javítások: 6 (1)..a természetesvízi és tógazdasági tevékenységek és ezek örökségének bemutatását lehetővé tevő támogatásokat 6 (3) a halászati üzemek helyett tógazdasági haltermelésben 12 (3) a vízjogi üzemeltetési engedéllyel rendelkező halastavaknál a betáplálásnál és a leeresztéskor is vízminőségre jellemző határértékeket kell előírni, melyek. 19. A tógazdasági haltermelést szolgáló eszközök. III.tengely 4. Kiemelten támogatni kell a jogosulatlan halászat és horgászat és a tiltott halászati eszközök használatának megakadályozását (2) Támogatást kell biztosítani a halászati-haltermelési V. Tengely 18...tanulmány a haltermeléssel foglalkozó. 21. (2)Kutatást kell indítani a tógazdasági haltermelés által esetleg érintett víztestekben a védett halfajok életterét ért hatások meghatározására Átfogó, több javaslatok 1 A tógazdasági haltermelés és a természetes vízi halászat, horgászat, halgazdálkodás és az ezekkel. 6 (2) Lehetővé kell tenni a kiegészítő jövedelemtermelést a haltermelés által a mezőgazdasági A haltermelés erőforrásainak halászati-haltermelői ágazat szereplői között A halászati- haltermelői ágazat A ( haltermelő) tógazdaságokban történő.

3 1.4..érték növelése a feldogozott haltermékek Új édesvízi halfajok bevezetése a hazai fogyasztói piacokon 17...létesüljenek tógazdaságok. 20 (2) Az árvízvédelmi, haltermelési és területfejlesztési.. 21 (1) halastavakon extenzív haltermelést kell. SKV részletes 14 oldal 1. Meghatároztuk és a hazai viszonyokra adaptált természetes vízi halászattal és a tógazdasági haltermeléssel kapcsolatos. 18. oldal pedig a tógazdaságok építésével, az elöregedett halastavak Utolsó bek. 3. sor halászati-haltermelői ágazat 21 old. 2. bek. 4.sor, a halászat-horgászat, a halgazdálkodás, ez erdő és Utolsó bek. 2.sor halászat- haltermelés 4.sor halászati-haltermelési 7.sor halászat-haltermelés 23.old 2.bek. orvhorg., orvhalászat, helyett jogosulatlan halászat és horgászat, valamint tiltott halászati eszközök visszaszorítását szolgáló sor halászati-haltermelési ágazat Utolsó előtt bekezdésben. halászati-haltermelési ágazat 25 old NKP felsorolás Első bek. A halállomány genetikai értékeit, fenntartását.. Harmadik bek. halastavi területhasználatok

4 29 old. Utolsó előtti bek..., amely a haltermelés szempontjából Utolsó sorban a a horgásztavak helyett bányatavak a javasolt kifejezés 30.old. vastagon szedett bek.-ben halászati-haltermelési 31old. 2.bek utolsó mondatában a jogosulatlan halászat és tiltott módszerek 3. bek. ( Ez nem igaz, a horgászkezelésű vizeken példás rend van a vízpartokon ezt a KvVM együtt a MOHOSZ-al meg tudja erősíteni) Módosítási javaslat: környezettudatosságának emelésének szükségességét, különösen a nyílt nagyobb vízterületeken. 4.bek. nehezen ellenőrizhető jogosulatlan halászatot és horgászatot, a tiltott eszközök okozta károkat. 34.old A tógazdasági közvetlenül történő értékesítési lehetőségek kiszélesítése Az invazív halfajok térnyerésének megakadályozása Új édesvízi halfajok (magy. Újszerű nincs!) 39.old 2.1.d Akvakultúra: Haltermelő telephelyen old utolsó előtti bek A haltermelő egységből leeresztett vízzel fordított helyzet áll elő, vagyis a visszabocsátás viszonylag rövid idő alatt megtörténik és ha kedvezőtlenek a vízminőségi paraméterek, akkor különböző mértékű terhelés érheti a befogadó vízfolyást, vízrendszert. A jól és gazdaságosan végzett haltakarmányozás 46. old. 3 bek. A haltermelési tevékenység során fontos a halastavak kedvező oxigénháztartása. 47.old 2. bek. 3.sor halgazdálkodási helyett haltermelési 3.bek. utolsó előtti sorban haltermelési tevékenység Jogi szabályozással biztosítani kell, hogy új, Magyarországon nem őshonos, halfajok akvakultúrás termelése során, kiszabadulásukkal ne veszélyeztessék természetes vizeink halfaunáját. Ki kell dolgozni a hazai vizeinkbe bekerült, invazív és nem kívánatos halfajok csökkentésének, eltávolításának módszereit 48.old (Utolsó bekezdés : a halak nem halágyakban alszanak, a halágyak (belső, vagy külső ) a halak lehalászatát szolgálják a halastavaknál!)

5 Javaslat : A kedvező adottságú halastó, a megfelelő mennyiségű és minőségű táplálóvíz, a tápanyaggazdagság következtében megfelelő táplálék ellátottság kedvező, szervezetileg és húsminőségileg kiváló halállomány előállítást teszi lehetővé. (a halastavakban ma már az ívásnak nevezett utódnemzés nem folyik, erre szolgálnak a halkeltetők és a mesterséges halszaporítás, így a halastórekonstrukciókból nem származnak konfliktusuk, mivel ezeket meghatározóan szárazra állítást követően végzik el. Ezért ezt az utolsó mondatot törölni javaslom!) 49.old 2.bek. (nem a halászok egzisztenciája károsodott a Tiszán, hanem a halállomány és a vízi ökoszisztéma!) A évi tiszai cián szennyezés jelentős pusztulást idézett elő, a halállományban bekövetkezett csökkenés, valamint a korlátozások és a víztől, a haltól való félelem súlyosan érintette a horgászturizmust és a tiszai halászok megélhetését is. 3.bek. utolsó mondatát törölni javaslom, szakmai abszurd ugyanis jelentése: Csak ott építsünk víztározót, ahol az valamennyi szempontból indokolt és engedélyezett. 5.bek. 4 sor A természetes vizek vízpartjai 50.old sor a növényi termék = takarmány (gabona) igénye Utolsó bek. A halászat helyett A halászati hasznosítás, a haltermelés a vidéki.. Az erdőgazdálkodók és haltermeléssel nem foglalkozó mezőgazdasági termelők támogatása nem indokolt! A haltermeléssel foglalkozó mezőgazdasági termelők jövedelemkiegészítő támogatása indokolt lehet. 51 old. 2. bek. Törölni javaslom. Helyette: A haltermelés áll legközelebb a természetes gazdálkodáshoz, a halastó víztározási, bizonyos mértékű víztisztítási funkciója igen fontos, valamint a természetes táplálék hasznosítása mellett a termelés során viszonylag szerény mértékű takarmány felhasználásra kerül sor. Az extenzív gazdálkodásból fakadóan komoly lehetőséget kínál a bio minősítésű hal előállítására. 53.old. 2.bek (megjegyzés: Mai halászati gyakorlatban és törvényi szabályozásban kisszerszámos halászat nem létezik Ennek a szakasznak a megfogalmazása téves, semmi köze a természetes halászatnak a tógazdasági haltermeléshez, a természetes vizekről származó zsákmány sem most jelentősen csökkenő voltában sem a jövőben nem fogja helyettesíteni, pótolni a tógazdásági haltermelést.) Magyarázó szöveget törölni javaslom. Helyette: a címsor alatt

6 A természetes vizeken ma még létező halászati tevékenység módszereiben és az egyes ritkán használt halászati eszközei vonatkozásában nemzeti kulturális értéket képviselnek. A halászat módszereinek és eszközeinek fenntartása fontos feladat, melyet csak támogatással lehet elérni.