A CSÍKI ANYÁK EGYESÜLETÉNEK RÖVID TÖRTÉNETE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A CSÍKI ANYÁK EGYESÜLETÉNEK RÖVID TÖRTÉNETE"

Átírás

1

2 A CSÍKI ANYÁK EGYESÜLETÉNEK RÖVID TÖRTÉNETE A Csíki Anyák Egyesülete egy önkéntes alapon működő, közhasznú, non-profit szervezet, amely márciusában jött létre azzal a céllal, hogy a csíki magyar családokat, édesanyákat összefogja, és támogassa őket azon törekvésükben, hogy felelősségteljes, gondoskodó szülőként kiteljesedjenek, szülői hivatásukat a feladathoz méltó módon láthassák el, és testi, lelki és szellemi értelemben véve is egészséges, boldog, őszinte gyermekeket nevelhessenek.

3

4 A CSÍKI ANYÁK EGYESÜLETÉNEK RÖVID TÖRTÉNETE Az egyesület létrejöttét egy levelezőlista, a Csíki Anyák Levelezőlistájának elindítása előzte meg 2009-ben, amelynek célja a Csíki-medencében élő, innen elszármazott, vagy ide letelepedett magyar családok, édesanyák virtuális kapcsolattartásának elősegítése volt. A levelezőlista ma is létezik, a listatagság az egyesületi tagságtól független. Mivel természetszerűleg igény mutatkozott a személyes kapcsolattartásra is, az anyukák és gyermekeik eleinte egyik édesanya hangulatos bérleményében, a Kaptárnak nevezett találkozóhelyen gyűltek össze, szerveztek programokat, előadásokat.

5 A CSÍKI ANYÁK EGYESÜLETÉNEK RÖVID TÖRTÉNETE Idővel, a forrásbevonás hatékonysága, valamint a minél magasabb szintű érdekképviselet biztosítása céljából szükségessé vált, hogy csoportunk hivatalos szervezetként, jogi személyiséggé alakuljon. Így jött létre márciusában a Csíki Anyák Egyesülete. Azóta számos kulturális és ismeretterjesztő előadás, képzés, karitatív esemény önálló szervezői, illetve igen sok hagyományos rendezvény résztvevői voltunk. Ahol megfordulunk, ott igyekszünk magatartásunkkal, cselekedeteinkkel, programjainkkal felmutatni az általunk képviselt értékeket.

6

7 A CSÍKI ANYÁK EGYESÜLETÉNEK LEGFONTOSABB CÉLJAI, TÖREKVÉSEI Család, anyaság, szülés a családok épségének megőrzése, a család mint érték eszméjének népszerűsítése, a Csíkszereda és környékén élő magyar családok érdekképviselete és érdekvédelme, ismeretterjesztés a várandósság, szülés, szoptatás, hordozás,gyermeknevelés témakörökben, a gyermekek jogainak védelme, közösségi programok szervezése, továbbképzések, munkaközvetítés édesanyák részére. Oktatás, nevelés oktatási intézményekkel való közreműködés, tehetséggondozás, pályaválasztás segítése, a szociális érzékenység és a közösségi szellem fejlesztése.

8 A CSÍKI ANYÁK EGYESÜLETÉNEK LEGFONTOSABB CÉLJAI, TÖREKVÉSEI Gyermekkultúra a gyermekek zenei műveltségének fejlesztése, olvasás népszerűsítése, kézműves- és képzőművészeti foglalkozások szervezése. Egészségmegőrzés egészség- és környezettudatos szemlélet kialakítása, kül- és beltéri játszóterek létesítése, a gyerekek egészségi állapotának felmérése, kirándulások és egyéb sporttevékenységek szervezése. Segítségnyújtás hátrányos helyzetű családok segítése, beteg gyerekek segítése, csonka családok segítése, humanitárius akciók szervezése.

9

10 A CSÍKI ANYÁK EGYESÜLETÉNEK LEGFONTOSABB CÉLJAI, TÖREKVÉSEI Egyesületünk: - non-profit, - alkalmazottai nincsenek, - tagjaink önkéntesen, szabadidejükben látják el az egyesületi teendőket - az általunk folytatott és tervezett tevékenységek az egyetemes emberi értékek és a sajátos nemzeti értékek védelmét is szolgálják, - fontos társadalmi igények érvényesülését segítik elő, és ezzel arányos nyilvánosságra és érdeklődésre tarthatnak számot. Az évek során szerveztünk gyermekkoncerteket (Fűszál, Kővirág, Orbán Ferenc és barátai), illetve bábelőadásokat (Szökevény szeplők, Szegény Dzsoni és Árnika) a gyerekeknek, de volt Tamkó Sirató Károly, Tengereczki Pál felolvasó est is, ünnepekkor (húsvét, advent), pedig tematikus kézműves foglalkozásokra hívjuk a családokat

11

12 A CSÍKI ANYÁK EGYESÜLETÉNEK PROGRAMJAI Számos tevékenységünknek helyszínt adó találkozóhelyünket az Albert atya házat Böjte Csaba ferences atyától kaptuk 2011 januárjában, és azóta itt zajlanak a kisebb csoportos programok édesanyáknak, gyerekeknek: heti két alkalommal a színes kotta elsajátítására hív a ZeneOvi, a legkisebbek pedig a ZeneBölcsit látogatják, de 2 éve rendszeresen tartunk szülésfelkészítőket (7-8 fő/csoport), szülés utáni élményeket, helyzeteket feldolgozó Lelkisimogatót, illetve a preés perinatális veszítéseket feldolgozó Pillangó csoportot szakemberek vezetésével. A legkisebbek heti két alkalommal tudnak játszadozni egymással mialatt az édesanyák megosztják egymással a napi kérdéseket, aktuális fejlődési görbéket. Babamasszázst igény szerint, illetve talp és gerincméréseket időszakosan szervezünk gyógypedagósusokkal. Végül, de nem utolsó sorban, az Albert atya-ház biztosít helyet az egyesületi tanácskozásoknak, szervezési kérdéseknek és a kézműves foglalkozásnak is, mely a Guzsalyas névre hallgat.

13 A CSÍKI ANYÁK EGYESÜLETÉNEK PROGRAMJAI Olvasóvá nevelés projekt alatt az elemisták olvasásra késztetését támogatjuk Böngésző pályázatunkkal, mely hét fordulón át különböző népek meséibe vezeti be a kicsiket Szülők iskolája egy olyan programsorozat, melynek keretén belül különböző szakemberek tartanak előadást az érdeklődő szülőknek. A választott témák nagyon széles skálán mozognak, a meghívottak között volt már bőrgyógyász, mikrobiológus, szemorvos, kineziológus, mentálhigiénés szakember, szoptatási tanácsadó, pszichológus stb. Édesanyák hete egy egyhetes programsorozat minden év májusában, mely főként a szülés, szoptatás, hordozás tematika köré szerveződik. Az eseményen hazai és külföldi elismert előadók beszélnek a saját szakterületükről, hogy ezáltal informálják, felkészítsék a fiatal édesanyákat.

14

15 A CSÍKI ANYÁK EGYESÜLETÉNEK PROGRAMJAI Anyatejes Szoptatás Világnapja augusztus végén tartunk több tematikus előadást szoptató és várandós édesanya társaságában; Magyar Népmese Napja szeptember végén ünnepeljük meg Elek apó születésnapját különleges foglalkozásokkal, bábelőadással készülve a gyerekeknek; Nemzetközi Babahordozó Napok 2012 októberben, immáron ötödik alkalommal, három napon át tartó tematikus beszélgetések, kézműves foglalkozások, és a hagyományos hordozóséta vidította fel a város lakóit (kb résztvevő) májusától működünk együtt a Megyei Sürgősségi Kórházzal, így immár a kilencedik szülészet és szülőszobalátogatáson után, eddig 120 család vett részt ezeken az informáló alkalmakon, ismerkedtek meg a környezettel, személyzettel életük fontos pillanatai előtt. Nemcsak a szülés előtt álló édesanyáknak bizonyult sikeresnek ez az elképzelés, de a kórházi alkalmazottak is nyitottak az újabb kérések, kötődő nevelést támogató elveink irányába, amiért nagyon hálásak vagyunk nekik.

16

17 A CSÍKI ANYÁK EGYESÜLETÉNEK PROGRAMJAI Az egyesület nemcsak saját programokat szervez, de szívesen képviselteti magát más rendezvényeken is. Ennek fő oka, hogy segítséget nyújtsunk a kisgyerekes családok számára a társadalmi életben való részvételre. így a Püskösdi búcsún, az Ezer Székely Lány találkozón, a Tusványosi Szabadegyetemen, a Csíkszeredai Városnapokon, Múzeumok éjszakáján, Június elsején, amikor a gyerekek megünneplése, arcfestés, játékok megszervezése, a Böngésző játék kiértékelője is zajlik, a CsAkEgy saját sátorral jelenik meg, hogy helyet biztosítson a nyugodt szoptatásra, etetésre, pelenkacserére, játékra vagy csak egyszerűen megpihenésre. A kicsik számára játszósarkot alakítunk ki, gondoskodunk az ivóvízről és a házi-, illetve más süteményekről is. Így a kisgyerekesek számára van egy biztos pont, ahová mehetnek, ha bármilyen gondjuk akad. Az egyesületi sátor feügyeletét a CsAkEgy tagjai vállalják önkéntesen egy előzetesen kialakított program szerint.

18

19 A CSÍKI ANYÁK EGYESÜLETÉNEK PROGRAMJAI Nagyon lényeges, hogy az állandó programok mellett, széles körben igyekszünk megfelelni a hozzánk érkező, minket megtaláló igényeknek, kéréseknek, így például tavaly 5 beteg kisgyereknek folytattunk gyűjtést, 7000 lej értékben, gyűjtöttünk 700 aláírást egyes városi átjárok veszélytelenné minősítése érdekében, vagy gyűjtöttünk, majd szállítottunk ki ruhákat a Megyei Sürgősségi Kórház Ambuláns és Gyermek, ill.- újszülöttosztályának, rászoruló családoknak ünnepek közeledtével. Szereztünk már kedvezményesen előadásjegyeket (Mesterkurzus-Nyitott akadémia), ritka vércsoporthoz donorokat toboroztunk, vagy 2011 szeptemberében 23 szülő összesen 32 gyermeket nyaraltatott egy hétig Böjte Csaba atya tusnádfürdői házából, ugyanakkor rendszeres szervezői és résztvevői vagyunk Hargita Megye Tanácsa által szervezett Székelyföldi Családok Napjának (évente 2 alkalommal), a Székelyföldi Családok Karácsonyának, és a Delikates vásárnak, valamint kézműves vásáron húsvétkor is.

20

21 A CSÍKI ANYÁK EGYESÜLETÉNEK ONLINE JELENLÉTE, Az egyesület nagytestvéreként emlegetett csíkianyák levlistát informális csoportként hozta létre októberében T. Bea, aki akkor gyermeknevelési szabadságon tartózkodott, és a második gyermekének születése előtti hetekben eldöntötte, hogy a városban élő számtalan kismamának, gyermekét tologató édesanyának szükséges lenne egy virtuális porond, ahol a városi kulturális programjainak népszerűsítése a cél, az egymás meg- és kisegítése. Az elképzelés alapját továbbá az a felismerés is adta, hogy a két éves gyermeknevelési szabadság gyakorlatilag elszigeteli az édesanyákat a társadalomtól, hiszen a játszótéren kívül nincs más olyan hely és alkalom, ahol rendszeresen összeülhetnének, hogy megvitassák közös dolgaikat. Szükség volt tehát egy olyan közeg létrehozására, amely lehetőséget ad a tapasztalatcserére, a közös érdekeltségű információk megosztására, ismerkedésre, illetve akár személyes találkozók megszervezésére.

22 A CSÍKI ANYÁK EGYESÜLETÉNEK ONLINE JELENLÉTE, A Yahoo! levelezőlista Groups szolgáltatása alkalmasnak tűnt e funkció betöltésére. Az ötletgazda és alapító, T. Bea először barátainak és ismerőseinek küldött meghívót a listára, de a kezdeti viszonylag szűk kör hamar bővülni kezdett. Körülbelül fél év elteltével már 230 tagja volt a csíkianyák levelezőlistának, de a folyamat később sem állt le. A lista egy éves évfordulóján 350 édesanya vehetett részt a közös levelezésben, a két éves évfordulón pedig már 601 tagot regisztráltak. Mai adatok szerint (3 és fél év távltalából) jelenleg 774 személy van a csoportban, eddig levél került ki a közös listára, de ez a szám természetesen nem tartalmazza a számos magánlevelezést, amely a listán elkezdett témák folytatásaként született. A létszám ellenőrzött, csak helyi, elszármazott vagy letelepedett magyar édesanyák jelentkezhetnek be, a más városból jelentkező, nem csíki gyökerekkel rendelkező édesanyákat a moderátorok (3 fő) az adott város, régió fórumjaihoz irányítják.

23 A CSÍKI ANYÁK EGYESÜLETÉNEK ONLINE JELENLÉTE Mára már elmondható, hogy a levlista messzemenően igazolt hasznossága nem csak a közösséget összetartó erejében rejlik, de hovatartozást, biztos és gyors segítségkérést, és megoldásokat is biztosít. Az eredetileg a Csíki anyák (levelező) klubja nevet viselő Yahoo csoport levelező felület azóta kiegészült, fejlődött, és rengeteg praktikus információ is megtalálható a felületen: -orvosok, gyógyszertárak, szolgáltatások listája -sportolási lehetőségek színes skálája -gyereknevelési, életviteli tanácsok, jogi információk -szakácskönyvek, receptek, háztartasi praktikák -mesék, mondókák, játékok Emellett igazi közösségi helyként a tagok tevékenységének/üzleteinek népszerűsítése, egymás üzleteinek népszerűsítése, a helyi termelők elismerése, rendezvényeken készült fotóalbumok is elférnek, tovabbá virtuális cserepiacként is működik a lista, sőt közérdekű döntések esetén közvéleménykutatást is ezen a felületen végzünk.

24 Yahoo!Groups felület

25 Yahoo!Groups felület közérdekű információk

26 Yahoo!Groups felület adatbázis különböző információk tára

27 A CSÍKI ANYÁK ELÉRHETŐSÉGEI Egyesületünknek jelenleg 66 tagja van, akik az operativitás jegyében egy külön, szintén Yahoo Groups levelezőlistán tartják a kapcsolatot egymással közel t cserélve ezidáig. Az egyesületi gyűlések, kiemelt fontosságú események, gyors mozgósítas esetén SMS-ben tartjuk a kapcsolatot a tagokkal. Az információk szélesebb körben történő terjesztése érdekében, az egyesület az alábbi médiás eszközöket használja még: Egyesületi honlap: Levelezőlista: (774 tag) Levelezőlista Facebookon: https://www.facebook.com/groups/csikianyak/ (563 tag) Egyesület Facebook oldalat 950 személy kedvelte: https://www.facebook.com/pages/cs%c3%adki-any%c3%a1k- Egyes%C3%BClete/ Tel. :

28

29

1. Szórvány Alapítvány Temesvár

1. Szórvány Alapítvány Temesvár Helyben, hitelesen 1. Szórvány Alapítvány Temesvár A Szórvány Alapítvány immár 21 éve aktív szereplő a helyi és regionális civil életben. Ez idő alatt az alapítvány ismerté vált, főleg szakmai körökben.

Részletesebben

BESZÁMOLÓ. Izsák Város Gyermekjóléti- és Családsegítő Szolgálatának 2013. évi működéséről

BESZÁMOLÓ. Izsák Város Gyermekjóléti- és Családsegítő Szolgálatának 2013. évi működéséről BESZÁMOLÓ Izsák Város Gyermekjóléti- és Családsegítő Szolgálatának 2013. évi működéséről Izsák, 2014. március 31. Készítette: Sörösné Boldoczki Tímea Intézményvezető A legnagyobb hiba, amit elkövethetünk

Részletesebben

Női szervezetek, csoportok működési feltételei, tevékenységei és közösségi terei Magyarországon

Női szervezetek, csoportok működési feltételei, tevékenységei és közösségi terei Magyarországon [2010] Női szervezetek, csoportok működési feltételei, tevékenységei és közösségi terei Magyarországon Készítette: Dezső Dóra és Oborni Katalin a REGINA Alapítvány megbízásából www.reginanet.hu www.anyakozpontok.hu

Részletesebben

Női terek II. [2013] Nőket segítő vidéki civil hálózat kiépítésének lehetőségei Magyarországon. Készítette: Milánkovics Kinga és Kövesdi Zsuzsa

Női terek II. [2013] Nőket segítő vidéki civil hálózat kiépítésének lehetőségei Magyarországon. Készítette: Milánkovics Kinga és Kövesdi Zsuzsa Női terek II. Nőket segítő vidéki civil hálózat kiépítésének lehetőségei Magyarországon Készítette: a REGINA Alapítvány megbízásából Milánkovics Kinga és Kövesdi Zsuzsa www.reginanet.hu A kiadvány a Svájci

Részletesebben

Szerkesztõbizottság: Bene Tamás Döbör András Jancsák Csaba Kökény Szabolcs Szuperák Attila Vajda Árpád Vincze József

Szerkesztõbizottság: Bene Tamás Döbör András Jancsák Csaba Kökény Szabolcs Szuperák Attila Vajda Árpád Vincze József Szeged, 2006 Szerkesztõbizottság: Bene Tamás Döbör András Jancsák Csaba Kökény Szabolcs Szuperák Attila Vajda Árpád Vincze József Szerkesztették: JANCSÁK CSABA ÉS VINCZE JÓZSEF Boritóterv: FODOR TIBOR

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014

PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014 PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014 (A 2013. szeptember 1-jén hatályba lépett dokumentum törvényi változásoknak megfelelő, módosított változata) Lehel Vezér Gimnázium OM azonosító: 038139 Elérhetőségek Cím: Lehel

Részletesebben

Kedves barátaink! Éves jelentés 2012

Kedves barátaink! Éves jelentés 2012 2012 Éves jelentés TARTALOMJEGYZÉK ÖNKÉNTESSÉG... 1 2012: Tettek az önzetlenség jegyében... 1 Több kéz többet húz IX. Caritas önkéntes tábor... 2 Önkéntes gála... 3 Mindennapi szolgálat... 3 Grundtvig

Részletesebben

A MEGLÁTOTT ÉRTÉKEK CIVIL SZERVEZETEK NYILVÁNOSSÁGI MEGJELENÉSEI

A MEGLÁTOTT ÉRTÉKEK CIVIL SZERVEZETEK NYILVÁNOSSÁGI MEGJELENÉSEI A MEGLÁTOTT ÉRTÉKEK CIVIL SZERVEZETEK NYILVÁNOSSÁGI MEGJELENÉSEI TARTALOMJEGYZÉK 4 Előszó 7 Jó emberek kerestetnek ÁGOTA Alapítvány 11 Miből lesz a cipősdoboz? Baptista Szeretetszolgálat 15 A nem mérhető

Részletesebben

Az önkéntesség bibliográfiája

Az önkéntesség bibliográfiája Az önkéntesség bibliográfiája Magyar nyelvű tanulmányok, kutatások: Czike Klára: Önkéntesség számokban, 2002 Czike Klára-Kuti Éva: Önkéntesség, jótékonyság, társadalmi integráció 2006 Czike Klára-Kuti

Részletesebben

Szükségletfelmérés és Megvalósíthatósági tanulmány

Szükségletfelmérés és Megvalósíthatósági tanulmány C É L C s o p o r t T é r s é g f e j l e s z t ő, P r o j e k t t e r v e z ő é s M e n e d z s m e n t K f t. 8330 Sümeg, Hunyadi J. u. 2. Tel: (87) 350 621, 70/365 0939 - Fax: (87) 350 621 1 Szükségletfelmérés

Részletesebben

Ifjúságsegítés: elhivatottság-tudás-tapasztalat. projektzáró kiadvány

Ifjúságsegítés: elhivatottság-tudás-tapasztalat. projektzáró kiadvány Ifjúságsegítés: elhivatottság-tudás-tapasztalat projektzáró kiadvány Kiadja: Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft. 2014 Minden jog fenntartva! Szerkesztette: Nagy Ádám Támogatók: A projektet az Európai

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2011

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2011 MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2011 Készült: 2012. január 19. - 2 - Egyesületünk a fogyatékos emberek érdekvédelmi szerveződésére az 1989. évi II. törvény (Az egyesülési

Részletesebben

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. A TÁMOP 1.4.3.-10/2-2-2F-2011-0001 BABUART a Contact Nkft. innovatív, kísérleti foglalkoztatási programja elnevezésű projekt megvalósítása során ötödik alkalommal számolunk be szakmai feladataink előrehaladásáról.

Részletesebben

Röviden a szervezetről:

Röviden a szervezetről: Civil szervezet neve: CORTEX Alapítvány az Agysérültek Rehabilitációjáért Címe: 1156 Budapest Páskomliget u. 63. X. 40. Telefonszáma: 06 30 9 246 613 E-mail címe: kulcsar@axelero.hu Alakulás éve: 1991

Részletesebben

ÓZDI NŐK - MUNKA CSALÁD

ÓZDI NŐK - MUNKA CSALÁD TÁMOP 3.2.3-09/1 09/1-2009 2009-0023 0023 Összefoglaló záró kiadvány ÓZDI NŐK - MUNKA CSALÁD Építő közösségek TÁMOP 3.2.3-09/1-0023 Új utak a felnőttképzésben Egy sikeresen megvalósított közm zművel velődési

Részletesebben

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2010

KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2010 MOZGÁSSÉRÜLTEK MEZŐKÖVESDI EGYESÜLETE KÖZHASZNÚSÁGI BESZÁMOLÓ 2010 Készült: 2011. január 19. - 2 - Egyesületünk a fogyatékos emberek érdekvédelmi szerveződésére az 1989. évi II. törvény (Az egyesülési

Részletesebben

A PESTHIDEGKÚTI WALDORF ÁLTALÁNOS ISKOLA, MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A PESTHIDEGKÚTI WALDORF ÁLTALÁNOS ISKOLA, MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A PESTHIDEGKÚTI WALDORF ÁLTALÁNOS ISKOLA, MŰVÉSZETI ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Az iskola képviselője: Kulcsár Gábor Az iskola címe: 1028 Budapest, Kossuth L. u. 15-17. Tel.:(061) 3974468,

Részletesebben

Szerkesztõbizottság: Bene Tamás Jancsák Csaba Magyar Szabolcs Szuperák Attila Vajda Árpád Vincze József. Szerkesztették: JANCSÁK CSABA VINCZE JÓZSEF

Szerkesztõbizottság: Bene Tamás Jancsák Csaba Magyar Szabolcs Szuperák Attila Vajda Árpád Vincze József. Szerkesztették: JANCSÁK CSABA VINCZE JÓZSEF Szeged, 2008 Szerkesztõbizottság: Bene Tamás Jancsák Csaba Magyar Szabolcs Szuperák Attila Vajda Árpád Vincze József Szerkesztették: JANCSÁK CSABA VINCZE JÓZSEF Boritó: FODOR TIBOR MAJZIK ANDREA A kiadásban

Részletesebben

Részletes beszámoló a Nevelő Otthonok Nemzetközi Szövetsége (FICE) Magyarországi Egyesülete 2012. évi közhasznú tevékenységéről 1

Részletes beszámoló a Nevelő Otthonok Nemzetközi Szövetsége (FICE) Magyarországi Egyesülete 2012. évi közhasznú tevékenységéről 1 Fédération Internationale des Communautés Educatives Internationale Gesellschaft für erzieherische Hilfen International Federation of Educative Communities ONG-UNESCO/UNICEF/ECOSOC/CONSEIL D`EUROPE NEVELŐ

Részletesebben

Fedezd fel az önkéntesség világát!

Fedezd fel az önkéntesség világát! Fedezd fel az önkéntesség világát! Útmutató az önkéntességhez Te vagy a változás! Szerzők: Demeter Virág Katalin (c) Furus Levente (c) Gyöngyösi Delinke Mária (c) Kis Hunor Pál (c) Szőcs Eszter (c) Kiadja

Részletesebben

SIKERES ÖNKÉNTES PROGRAMOK

SIKERES ÖNKÉNTES PROGRAMOK SIKERES ÖNKÉNTES PROGRAMOK A GYAKORLATBAN Önkéntes Központ Alapítvány Kiadja: Önkéntes Központ Alapítvány 1123 Budapest, Kékgolyó u. 20. I./4a Szerkesztõ: Francsics Dorina Szakmai lektor: F. Tóth András

Részletesebben

V4.indd 1 2014.12.08. 13:53:40

V4.indd 1 2014.12.08. 13:53:40 V4.indd 1 2014.12.08. 13:53:40 1 2 V4.indd 2 2014.12.08. 13:53:41 Alternatív forrásteremtési technikák a gyakorlatban A projekt a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával valósult meg. Standard grant 21320297

Részletesebben

Babérliget Általános Iskola. Pedagógiai Programja

Babérliget Általános Iskola. Pedagógiai Programja Babérliget Általános Iskola Pedagógiai Programja Készült: Budapest, 2014. április 30. 1 Tartalomjegyzék: 1. Az intézményről 1.1 Az intézmény adatai 1.2 Az intézmény fenntartója 1.3 Az intézmény 1.4 Az

Részletesebben

MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT DÉL-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ 2014.

MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT DÉL-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ 2014. MAGYAR MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLAT DÉL-DUNÁNTÚLI RÉGIÓ 2014. 1 TARTALOM 2 ÖNKÉNTES MUNKA... 5 Barcs... 5 Bicsérd... 6 Bonyhád... 6 Dunaföldvár... 6 Egyházaskozár... 7 Fonyód... 7 Magyarszék... 8 Marcali...

Részletesebben

A PREVENCIÓ SZÍNTEREI VÁCOTT

A PREVENCIÓ SZÍNTEREI VÁCOTT A PREVENCIÓ SZÍNTEREI VÁCOTT A VÉDŐNŐ ÉS A SZOCIÁLIS MUNKÁS EGYÜTTMŰKÖDÉSE EGY INTEGRÁLT INTÉZMÉNYBEN 1. Az intézmény felépítése A Szociális Szolgáltatások Háza integrált intézmény, amely a szociális és

Részletesebben

Szabadság felelősen. története. Gödöllő, 2002 2013

Szabadság felelősen. története. Gödöllő, 2002 2013 Szabadság felelősen a története A REGINA Modell Program gyakorlati tapasztalatai Gödöllő, 2002 2013 Egy átfogó vidékfejlesztési model a fenntarthatóság és a nemek közötti egyenlőség elérése érdekében Ez

Részletesebben

Boldogabb jövő reményében A gyerekek és családjaik felzárkózási esélyeinek növelése az Abaúj-Hegyközi kistérségben

Boldogabb jövő reményében A gyerekek és családjaik felzárkózási esélyeinek növelése az Abaúj-Hegyközi kistérségben Az Abaúj-Hegyközi Többcélú Kistérségi Társulás pályázatot nyert a TÁMOP 5.2.3 12/1-2012-0004,,Boldogabb jövő reményében a gyerekek és családjaik felzárkóztatási esélyeinek növelése az Abaúj Hegyközi Kistérségben

Részletesebben

ELTE TTK Hallgatói Alapítvány

ELTE TTK Hallgatói Alapítvány ELTE TTK Hallgatói Alapítvány j ö v ő t é p í t ü n k j jövőt ö v ő t é p í t ü n k Tartalom Elnöki köszöntő...3 Alapítói köszöntő...4 Ajánlások...5 Történetünk...6 Kuratóriumi elnökök...8 Egyetemi kapcsolatok...9

Részletesebben

Berhida Város Önkormányzata gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2012. évi átfogó értékelése

Berhida Város Önkormányzata gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak 2012. évi átfogó értékelése Berhida Városi Önkormányzat Családsegítő Központ J e g y z ő j e V e z e t ő j e 8181 Berhida Veszprémi u. 1-3. 8181 Berhida Veszprémi u. 1-3. Tel.: 596-582 Fax: 596-581 Tel.: 455-153 E L Ő T E R J E S

Részletesebben

A MEOSZ Ifjúsági Tagozatának a 2014-es ifjúsági tevékenységét összefoglaló kiadványa

A MEOSZ Ifjúsági Tagozatának a 2014-es ifjúsági tevékenységét összefoglaló kiadványa A MEOSZ Ifjúsági Tagozatának a 2014-es ifjúsági tevékenységét összefoglaló kiadványa Lépj közelebb! Gyere velünk Te is! Összeállította: Vid Natasa 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Az országos ifjúsági

Részletesebben