Tematikus foglalkozások. Óravázlatok. TÁMOP 3.2.8/08/B/KMR sz. pályázat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tematikus foglalkozások. Óravázlatok. TÁMOP 3.2.8/08/B/KMR-2009. 002. sz. pályázat"

Átírás

1 Tematikus foglalkozások Óravázlatok TÁMOP 3.2.8/08/B/KMR sz. pályázat Időpont: október 17. Cím: Jelmezes öltözködés a Bajor villában 1. alkalom 1. Ismerkedjünk meg egymással! Körben ülünk, mindenki mondja a nevét és egy kedvenc állatot. 2. A Bajor Gizi Múzeum történetéről-pár szóban. Ki volt Bajor Gizi? Ki volt Gobbi Hilda? Mióta áll a múzeum? 3. Járjuk körbe a múzeumot! Tárlatvezetés interaktív elemekkel I. A földszinti emlékszobák (Jászai Mari, Márkus Emília, Bajor Gizi és Gobbi Hilda) A kiállítóterekben információkereső kártyákat osztok ki. Pl. Hol lakott pontosan Gobbi Hilda?- egy vitrinben a lakcímét igazoló írás) Melyik színház örökös tagja volt Márkus Emília? - díszoklevél a vitrinben) Jászai Marinak mely darabbéli jelmeze látható a szobájában? Gyűjtsetek írókat, akik Bajor Gizivel együtt láthatók fotókon a szobája falán! II. Az emeleti terek (Zenés-táncos színház, Betekintés a kulisszák mögé, Színpadi táncok-szoba) Információkereső kártyák (folyt.) Pl. Hogy hívják a lemezjátszó (CD-lejátszó) elődjét?- Zenés színházi szobában a tükrös előtt áll egy gramofon Milyen ételt neveztek el Újházy Edéről? - A 3. szoba falán látható róla egy egész alakos festmény róla Mi volt 100 évvel ezelőtt az emberek számára a legfőbb közösségi tér? - a kávéházakat fölidéző folyosórész bevezetőjeként hangzik el ez a kérdés? 4. Jelmezes öltözködés (visszatérve a foglalkoztatóba) I. Bemutattam a gyerekeknek az előzetesen már tonett fogasokra kikészített férfi és női viseleteket és kiegészítőkről. Mi a jelmez? Mi a különbség a civil, utcai viselet és egy jelmez között? Szerettek-e jelmezbe öltözködni? Milyen érzés? Megváltoztatja-e az embert? (beszélgetés e témában) II. Öltözködés és fotózkodás.

2 2. alkalom Időpont: november 12. Téma: A színház látványvilága és a színpadi alkotóműhely I. foglalkozás 1. Szeretettel köszöntelek benneteket! Két alkalommal találkozunk egymással itt a Bajor Gizi Színészmúzeumban! Ismerkedjünk meg egymással!- mindenki mondja a nevét és néhány szót még magáról. 2. Hallottatok-e már a színészmúzeumról? Kiről kapta a nevét? (rövid beszélgetés) 3. Ismerkedjünk meg a múzeummal! Kis csoportokban járjuk be a tereket. Minden csoport kap 1-1 pld-t az elkészült színes feladatlapokból. Ezeket menet közben kell kitölteni a gyerekeknek.(a feladatlap a múzeum honlapján olvasható) 4. A tárlatvezetést követően visszatérünk a foglalkoztatóba. A csapatmunka során földolgozott feladatlapokat átnézzük, megbeszéljük az írottakat. 5. Egy színházban számtalan alkotóműhely él. Gyűjtsünk ilyen műhelyeket! (pl. színészek jelmeztervező-varróműhely, dísztletfestők- bábműhely stb.) Szekciókat alakítunk- díszlet és jelmeztervezők, dramaturgok illetve színészek. Egy közismert mesét kiválasztva (a gyerekek döntenek!) kiosztjuk a feladatolat. Feladatok: I. Tervezzétek meg a hősök jelmezeit! (jelmeztervező szekció) II. Beszéljük meg milyen jelenetek, milyen díszletek kerüljenek a színpadi változatba? Tervezzétek meg a díszletet! (díszlettervező szekció) III. Egy-egy figura kiválasztott jelenetére írjatok dialógusokat!(dramaturg) IV. Készítsünk el egy jelenetet! (színészek) a. néma állóképek formájában b. szöveges jelenet formájában Minden csapat külön helyiségbe vonul fölkészülni. A fölkészülés során a csapat között járkálva segítek, ötleteket adok - ha szükséges. 6. Az egyes szekciók bemutatkoznak.

3 3. alkalom Időpont: november 19. Téma: A színház látványvilága és a színpadi alkotóműhely II. foglalkozás 1. Köszöntelek benneteket! Bemelegítésként egy kis játék következzen! Körben ülünk a földön. Körmesét indítunk- én adom az első mondatát: Valaha egy erdő közepén, egy romos házban élt egy család. - folytatni kell és mindenki mondhat egy mondatot hozzá, kerekedjen ki belőle egy történet. 2. Idézzük föl a múlt alkalommal történteket! Kinek mi volt a legemlékezetesebb pillanata? (beszélgetés) 3. Egy kis fantáziajáték! Ehhez kis csoportokban dolgozunk tovább. (A csoportalakításhoz remek játék a következő: mesék, közismert történetek szereplőit írjuk föl papírlapokra. Egy-egy történet kb. 5-6 szereplőjét.(lehetőleg annyi papírunk legyen, ahány gyerek) A gyerekek húznak 1-1 lapot. Mindenki keresse meg a saját meséjét, történetét!) 4. Egy rögtönzött színházházi vetélkedőt hirdetünk! A megalakult kiscsapatok versenyeznek egymással-zsűrinek a jelenlévő kísérő tanárokat kérem föl. a. Minden csapat kap egy színházi kelléktárgyat (lornyon, legyező, sétapálca, női kalap, régi fotó)- Mi lehetette ennek a tárgynak a legkedvesebb pillanata? Személyesítsétek meg és 1./ I. személyben meséljétek el! b. Játsszunk olvasópróbát!- Minden csapat kap egy klasszikus drámából (Shakespeare: Makrancos Kata) egy rövid jelenetet (mindenki ugyanazt)- Rövid fölkészülés után a csapat 2-2 tagja adja olvassa föl a részletet! c. Készítsetek reklámfilmet! Régi Színházi Élet c. újság 1-1 reklámszövegét kapják a csapatok a kezükbe. Az azokon reklámozott terméket kell mai szövegezésű, lehetőleg humoros jelenetben (reklámfilm formájában) előadni-eladni. d. Eredményhirdetés-ajándékok kiosztása (képeslap, feladatlap) 5. Levezető játék- egy kis vetítés- az intézet fotógyűjteményéből. Színészek- humoros szerepekben. Imitáljuk a testtartást, a gesztusokat, a mimikát! Milyen gesztushoz milyen mondanivaló tartozhat? Ki gesztikulál heves köztetek? Ki az, aki nem tud pókerarcot vágni? (beszélgetés)

4 4. alkalom Időpont: december 1. Téma: Mesélő tárgyak bűvöletében 1. Hol vagyunk most? Mi ez a hely? Mit tudtok erről a villáról? (beszélgetés) 2. Cowbojos játék- a gyors reflexek játéka (Körben állunk, a játékmester középen. Valakire rámutat, aki leguggol, a két szomszédja egymás felé fordulva lő egymásra. Aki előbb lő, az marad bent a játékban, akit lelőttek kiesik. Aki guggolt, föláll, a játék folytatódik) 3. A múzeum megtekintése- feladatlappal (5-6 fős csapatok kapnak 1-1 feladatlapot) Kérdéscsoportok a barangolás során: Kiknek van emlékszobája a múzeumban? Milyen szerepek fűződnek Jászai Mari személyéhez? Márkus Emília neve előtt mi az a P. betű? Mikor végezte el Gobbi ilda a Színiakadémiát? Ki volt Bajor Gizi férje? Milyen kávéházakról tanultatok már? Kik jártak oda és miért? Mi az alapvető különbség a klasszikus balett és a mozdulatművészet között? 4. A kiállítóterekben elhelyeztem egy-egy kelléktárgyat, amivel játszani lehet. Feladatok tartoznak minden egyes tárgyhoz. Pl. egy napernyő a Márkus Emma-szobában. Feladat ehhez kapcsolódóan: Milyen testtartásokkal lehet végigvonulni a térben ezzel a napernyővel? Miért védekeztek régen a nők a nap ellen? Pl. egy keménykalap (cilinder) az emeleti zenés színház- szobában. Feladat: Hányféleképpen lehet egy kalapot megemelni egy nő előtt? Milyen egyéb udvariassági formák voltak 100 éve érvényben? Mi illett egy férfinak és mi nem illett egy asszonynak? Pl. egy legyező Régi illemkódexből válogattam a feladatokat: Hogy jelezte egy hölgy titkos imádójának, hogy szereti? Mi volt a rejtjeles üzenete annak, ha a félig nyitott legyezőt a hölgy többször a homlokához érintette? Miként jelezte a hölgy udvarlójának, hogy vigyázniuk kell, mert figyelik őket rosszakaróik? E feladatnál egy fiú és egy leány szerepel, a lány megkapja az instrukciót, ahogy a legyezőt tartania kell, a fiúnak kell kitalálni a jelből mit üzen szíve választottja neki. 5. Milyen régi tárgyakat őriztek otthon? Mit jelentenek számotokra? (beszélgetés)

5 5. alkalom Időpont: március 30. Téma: Rendhagyó illemtanóra 1. Szeretettel köszöntelek benneteket! Hányféleképpen lehet egymásnak köszönni? Járjunk körben a teremben, s akivel találkozunk, köszönjünk egymásnak és mutatkozzunk is be. (néhány percen át) 2. Mire szolgálnak az illemszabályok? Miért van rájuk szüksége az embereknek?(beszélgetés) 3. Feladatlapokkal a kézben végigjárjuk a múzeumot. Menet közben minden csapat válasszon ki egy számára kedvenc tárgyat, s számoljon be róla miért épp ez ragadta meg a figyelmét. A megbeszélésre a tárlatvezetés végén kerül majd sor. 4. Egy kis illemtan I. Az illemről régen és ma a. Írólapon egy-egy 100 éves illemszabály olvasható, minden csapat húz egyet. Az adott szabállyal kapcsolatosan kell egy jelenetet készíteni a gyerekeknek, majd előadni azt. A többiek dolga kitalálni, mi ez az illemszabály. b. A fenti szabályt helyezzük át a mai valóságba. Ma hogyan viszonyulunk tapasztalataitok szerint a fenti szabályhoz? Erre is készüljenek jelenetek. II. Régi tárgyak, korabeli helyszínek és az illem kapcsolata a. Néhány régi tárgy segítségével fölidézzük a régi emberek egymáshoz fűződő viszonyát (kesztyű, zsebkendő, legyező, kalap, táncrend) Közösségi terek és a szokás (étterem, kávézó, bálterem, színház, park) Helyzetgyakorlatokkal idézzünk föl néhány jellegzetes, a társas érintkezésre jellemző példát, szembeállítva a régi és a mai világot egymással. Pl. Ki megy be elsőként egy étterem ajtaján? Ki nyújtja elsőként a kezét bemutatkozáskor a férfi vagy a nő? Az idősebb vagy a fiatalabb? Kezet nyújtani kesztyűben illik vagy le kell azt vetni? III. Mai viszonyok között a. Milyen közösségi terekben fordultok meg mindennapjaitok során? (beszélgetés) Jelenítsünk meg néhányat néma állóképek formájában! b. Milyen szerepek szerint élitek a mindennapokat (gyerek vagy, diák vagy, könyvtárlátogató vagy, mozinéző vagy, szurkoló stb.) Készítsünk jelenetet egy-egy általatok választott szerepkörben! Beszéljük meg a látottakat!

6 6. alkalom Időpont: április 9. Téma: Jelmezes öltözködés a Bajor -villában 1. Tudjátok-e mi ez a hely? Mennyiben más mint a többi múzeum? Vajon miért? (beszélgetés) 2. Nézzünk szét a múzeumban! Feladatlapokkal a kézben indulunk fölfedezőútra. Információkereső kártyákkal (lásd korábban) minden kiállítótérben beszélgetünk és versenyeznek a gyerekek. a. Minden földszinti szobában válasszatok ki magatoknak egy-egy információt vagy tárgyat és írjatok pár mondatot róla le egy papírra! (lehet párokban is dolgozni) Pl. Mikor született Jászai Mari, szerepláda fogalma, selyemszínlap, gramofon, velencei tükör, színházépületek makettjei, Bajor Gizi színpadi partnerei stb. A tárlatvezetés végén mutassátok be a többieknek a kiszemelt tárgyat! Beszéljetek róla mint valami most fölfedezett különleges kincsről, értékes információról. b. Színpadi rögtönzések- az emeleti kis színpadnál megállunk, leülnek a gyerekek. -Milyen színpadon lenni? Ki volt már közületek a világot jelentő deszkákon? Féltek-e? Miért? (beszélgetés) -Kinek van kedve most és itt kipróbálni? (improvizációk, versmondás, éneklés stb.) 3. Visszatérve a foglalkoztató terembe, bemutatom a gyerekeknek a jelmezeket és egyéb kiegészítőket. a. A csoport fele öltözködik, a másik felével jelmeztörténeti feladatsort oldunk meg. (aztán csere- közben folyamatosan fotókat készítünk, a múzeumi terekben is, a kertben is) b. Vajon segíti-e a színészt a szerep megformálásában egy-egy jelmez vagy a sminkje? Miért? Jó érzés-e álarc mögé bújni? (beszélgetés) c. Jelmezes helyzetgyakorlatok következnek. Milyen egy hosszú, női ruhában lépegetni? Milyen érzés egy sétapálcával a kézben közlekedni? Milyen legyezővel a kézben beszélgetni? Milyen érzés feszes fűzőben bájologni, mosolyogni? (kipróbáljuk és megbeszéljük) 4. Körben leülünk a székekre. Asszociációs játék: a színészmúzeumról Bajor Gizi jut eszembe. Bajor Giziről egy nagy tükör jut eszembe etc.- legalább 2X érjen körbe a szöveg

7 7. alkalom Időpont: április 19. Téma: Nagy színészeink, színésznagyjaink 1. Szeretettel köszöntöm a társaságot! Bemelegítésként egy kis asszociációs játék következzen! (Én indítok: múzeum - mire gondoltok e szó hallatán?- mindenki mond egy szót) 2.Miért kell a színészeknek múzeum? Mennyiben más egy színészmúzeum mint a többi? Vajon miért? Szeretitek-e a színészeket? Milyen színészeket ismertek? (beszélgetés) 3. Feladatlapokat osztok ki. Nézzünk körbe a múzeumban! a. Feladat: mindenki írja föl egy papírra egy színész nevét, akivel a földszinti termek valamelyikében sétánk során találkozik! b. Az emeleti kis színpadra leülünk, megpihenünk, beszélgetünk: Milyen egy jó színész szerintetek? Kiknek a nevét írtátok föl? (előveszek egy színészlexikont és 1-2 általuk kiválasztott színészről írt szócikket felolvasunk) Értelmezzünk ilyen fogalmakat mint pl. karakterszínész, örökös tag, jellemszínész, komikai alkat, Jászai Mari-díj stb. Írjuk meg közösen egy kitalált színész életrajzát. (Valaki elindítja egy kitalált névvel született iskolái első szerep etc- jó kis fantáziajáték!) 4. Visszatérve a foglalkoztatóba, vetítünk. Néhány nagy formátumú színészről mutatok civil és szerepfotókat. Elemezzük, megbeszéljük a látottakat. a. Pl. Latinovits Zoltán- Ruttkai Évával-civil majd Rómeó és Júlia-ként színpadon Darvas Iván mint Porpscsin az Egy őrült naplója c. előadásból szerepfotó Bajor Gizi civilben a férjével- szepefotói Eszenyi Enikő, Papp Vera és Kaszás Attila- szerepfotók b. Fontos-e, hogy egy színész ismerjünk civilben is? Megbocsáthatók-e esetleges emberi gyengeségei ha e közben brilliáns a színpadon? (beszélgetés) 5. Levezető játék Szoborjátékok- megadott témákra (pl. premier- harmónia, szépség, a csúfság stb.)

8 8. alkalom Időpont: május 4. Téma: Mesélő tárgyak bűvöletében 1. Ismerkedő játék- egyben pontgyűjtő verseny indul a kertben. Eldugtam információkat a kerti teraszon. Ahány föllelt információ, annyi pont. Akik a legtöbb pontot gyűjtik, ők lesznek a csapatkapitányok, ők alakíthatnak csapatokat. Legalább 4 csapat legyen! (információk: Jászai Mari születési és halálozási dátuma, Bajor Gizi férjének neve, a villaépület stílusa, a Kolibri Színház és a Vígszínház pontos címe, A Nemzeti Színház jelenlegi igazgatójának neve, a dramaturg- kellék fogalma stb) 2. Összegyűjtjük ezeket az információkat. Beülünk a terembe. Tudjátok-e hol vagyunk? Kiről nevezték el a helyet? Miért épp róla? (beszélgetés) 3. Nézzük meg a múzeumot! Kérem a csapatkapitányokat, hogy csapatuk 1-1 tagját jelöljék ki, ők lesznek a segítőim a tárlatvezetésben! A papíron lévő információkat magukhoz veszik és alkalmanként felolvasnak belőlük. A többiekkel megbeszéljük az információkat. (Pl. A Nemzeti Színház jelenlegi igazgatója Alföldi Róbert. Hallottátok már a nevét? Ki ő? Rendező? Színész? Volt-e a Nemzeti előtt színházigazgató valahol?) 4. Visszatérünk a foglalkoztató terembe. Folytatódik a pontgyűjtő verseny. (zsűritagok a kísérő tanárok) a. Minden csapat kap egy régi tárgyat. Meséljetek róla! Milyen történetet kerekíthetünk köré?(rövid fölkészülés) b. Ugyanezt a tárgyat most kellékként használjuk. Találjatok ki egy rövid jelenetet, melyben ez a tárgy központi szerepet kap! (rövid fölkészülés) c. A tárgyat reklámozzátok mai stílusú reklámfilmben! 5. Eredményhirdetés, majd befejező játék (Körbeadunk egy tárgyat pl. ceruza. Mindenki imitáljon valami cselekvést e tárggyal. Pl. fogat mos vele- akkor fogkefe, hajához érinti- akkor hajcsat stb.)

9 9. alkalom Időpont: május 5. 9 óra Téma: Jelmezes öltözködés a Bajor-villában 1. Ismerkedjünk meg egymással. Mindenki mondja a nevét és egy kedvenc ételét. 2. Megmutatom a gyerekeknek a jelmezeket. Beszélgessünk kicsit a színpadi viseletről. Mennyiben más mint a civil ruhánk? Vajon miért? Egy-egy ember kimegy és kiválaszt egy jelmezt vagy egyéb kiegészítőt. Visszaül vele a helyére. Választ magának 2-3 segítőtársat. A jelmez köré kerekítsenek egy rövid történetet. Egy kis fölkészülés után mutassák be azt a többieknek. 3. Most járjuk körbe a múzeumot. Mi a neve? Vajon miért épp Bajor Giziről nevezték el? (rövid bevezető beszélgetés) Feladatlapokkal a kézben kis csoportos gyűjtőmunka megadott témákban: kávéházak világa (emeleti folyosórész) színházépületek és makettek (emeleti bejáró) színpadi táncok (emeleti utolsó szoba) Gyakorlati feladat: kis színpadon produkció ( Kulisszák mögötti szoba Fenti témákban 6-8 kérdéses feladatlap készül előzetesen, kutatómunka folyik a kijelölt múzeumi terekben. 4. A foglalkoztatóba visszatérve a jelmezes program folytatódik. a. Két csapatban öltözködnek a gyerekek. Akik épp nem ruhát próbálnak, azokkal totót töltünk ki, illetve a közös feladatlapokat ellenőrizzük. b. Egy jelmez-egy karakter -Milyen tulajdonságokra utalhat egy-egy jelmez? A jelmez színe? Egy kalap vagy egy kelléktárgy? (beszélgetés) -Vizsgáljuk meg a gyakorlatban? Egy lány fölhúz pl. egy hosszú ruhát és kiállítjuk középre. Fölkérjük, hogy mozogjon benne. Meséljen az élményről! -A színek szerep egy jelmez kapcsán. Mit jelent a vörös szín? Mit jelent a kék, a zöld? Stb. 5. Tervezzetek jelmezt! (Megadott karakterek: pl. jószívű szegény lány, gonosz mostoha, deli királyfi, sunyi boszorkány stb) 6. Záró játék: cowbojos (lásd előbb!)

10 10. alkalom Időpont: május óra Téma: Nagy színészeink, színésznagyjaink 1. Szeretettel köszöntelek benneteket! Egy gyors asszociációs játékkal indítunk! Mi jut eszetekbe a szóról: színész. Körben haladva, mindenki mond gyorsan egy szót erre. 2. Tekintsük meg a múzeumot! Lapokat osztok ki, ezeken egy-egy színész neve olvasható, akik a múzeum valamely szobájában föllelhetők. Írjátok rá a papírra, hol bukkantok rá és kivel látható a fotón vagy milyen egyéb információt tudunk meg róla! Nevek a papíron: Jávor Pál, Bajor Gizi, Jászai Mari, Márkus Emma, Gobbi Hilda, Básti Lajos, Pécsi Sándor, Darvas Iván, Kiss Manyi, Krencsey Adrienne. 3. Az emeleti kis színpadon megpihenünk - beszélgetés a gyűjtőmunka eredményéről. Kik voltak ők? Színészlexikonokban kikeressük a színészekről szóló szócikkeket. Felolvassuk valamennyit. a. Milyen lehet az élete egy színésznek? Képzeljük el! Körmese- egy foglalkoztatott színész egy napja b. M az a premier? Mit jelent ez egy színész életében? 4. Visszatérünk a foglalkoztató terembe. Egy régi interjúrészletet vetítünk a gyerekeknek Ruttkai Éváról, aki munkájáról, művészetéről mesél. Beszélgetünk a vetítést követően. a. Mit tudtunk meg a művésznőről? Mi a fontos neki az életben? Mi mindenre vágyik magánemberként vagy művészként? Mit jelent az, ha valaki művész? b. Milyen szerepekben volt ő látható-fotósorozat vetítés- szerepeiből. Elemezzük a látott fotókat! Helyzetgyakorlatok révén elevenítsük föl a fotón látható szituációkat! 5. Készítsünk rövid jeleneteket megadott témákra! Fölkínált témák: Fogorvosi rendelő-nagyon fél a beteg a vizsgálattól Kosármeccsen vagyunk- a legjobb barátnőm az ellenfél csapatának szurkol Vonaton ülök- tanulnom kell, de a szomszédom egy fecsegő idős hölgy

11 11. alkalom Időpont: május 6. Téma: Jelmezes öltözködés a Bajor-villában 1. Szeretettel köszöntelek benneteket! Tudjátok-e hová jöttetek? Kinek a villája volt? Miért róla nevezték el a múzeumot? (beszélgetés) 2. Ma a jelmez a témánk. Mi a jelmez? Itt láthatott sok ruhadarabot és egyéb kiegészítőket. Többek között két legyezőt. Kérem, hogy 2 lány fogjon meg 1-1 legyezőt. Két fiú pedig vegyen föl egy-egy kalapot! Az alábbi papírlapokon utasításokat olvashattok a legyezővel kapcsolatban. Régen ha két fiatal szerelmes volt egymásba, de titokban kellett tartaniuk érzéseiket, rejtjelesen üzentek egymásnak. Ehhez fölhasználták a legyezőt is. Ilyen rejtjeles üzenetekre alkalmas utasításokat adok nektek egy-egy papírlapon. A lányok feladata, hogy a fiúk számára a legyezővel jelezzék az olvasott utasításokat. Amelyik fiú kitalálja, mit is akart a lány üzenni, az győz! (pl. A zárt legyezőt a szívünkre helyezzük! - jelentése: Szeretlek!) 3. Nézzük meg a múzeumot! Feladatlapokkal elindulunk a kiállítóterekben. Kis csapatok különböző feladatokat kapnak. Írjátok össze milyen jelmezekre, kellékekre bukkantok a tárlatvezetés során. Minden szobában válasszatok ki egy-egy tárgyat és írjatok róla néhány gondolatot. Kié lehetett? Mikor készült és hol? (nem baj, ha nem hiteles ez inkább fantáziajáték) A kávéházi részben látható újságokból írjátok ki néhány cikk címét! Miről is írtak annak idején az újságok? Nyomozzátok ki mi az a táncrend? (ehhez az adott szobában odakészítek a csapatnak egy színházi lexikont) 4. Visszatérünk a foglalkoztató szobába. Öltözködés indul. -A társaság felével, a másik csapattal totó-t töltünk, aztán csere. (közben folyamatos fotózkodás) -Szerepjátékok a jelmezekkel. 5. Zárójáték- Légy része az egésznek! - szoborjáték (valaki beáll egy tetszőleges pózba, egy másik ember kiegészíti azt, a harmadik is beáll stb a lényeg, hogy kapcsolódjanak egymáshoz-legyen egy komplett kép a végére)

12 12. alkalom Időpont: május 12. Téma: Mesélő tárgyak bűvöletében 1. Szeretettel köszöntöm a társaságot! Ma egy témát járunk körbe, a színpadi tárgy témáját. Hogy nevezzük ezt színházi szaknyelven? Kelléknek hívjuk. Bizonyára jártatok már színházban. Gyűjtsünk össze kelléktárgyakat! Mi mindet láttatok már színpadon? (beszélgetés) 2. Nézzünk körbe a múzeumban! Megfigyelési szempontokat adok a csoportoknak. Gyűjtsetek színpadi tárgyakat a terekben! Írjátok föl mi az, kié volt és milyen előadásban játszottak vele! Elrejtettem néhány tárgyat a múzeumban. Keressétek meg és mutassátok be a többieknek- mintha tárlatvezetést tartanátok! (pl. napernyő, legyező, lornyon) Készüljetek a kis színpadon egy olyan rövid jelenettel, ami egy általatok kiválasztott színpadi tárgyhoz kötődik! 3. Visszatérés a foglalkoztatóba. Tárgyak- történetek-emberek - Szeretitek-e a tárgyakat? Milyen kedvenc tárgyatok van otthon? És a testvérednek? Édesanyádnak? Édesapádnak? - Tervezzetek mesebeli tárgyakat! Rajzoljátok le, írjátok körül, meséljetek róla! (fölkészülés) - Színészek és a tárgyak - fotókat vetítünk, ahol színészek egy-egy színpadi tárggyal láthatók. Elemezzük a fotókat! (pl. A fösvény c. darab Harpagonja- a pénzes erszényével) - Ismeritek-e egymást valójában? Valaki kiválasztja egy társát és egy rá jellemző tárgyat megnevez. Miért épp ezt? Beszéljük meg. Érjen körbe a téma, mindenkire kerüljön sor. 4. Játék! I. Postás (Kézszorítással tovább adni az üzenetet, aki középen áll, találja ki, hol tart az üzenet épp.) II. Activity (Egy-egy színházzal kapcsolatos kifejezést kell elmutogatni a csapattagoknak) III. Szoborjáték (közismert mesék egy-egy néma állóképe- többiek kitalálják a mesét)

13 13. alkalom Időpont: május 25. Téma: Krúdy- Latinovits- Huszárik- csillagok együttállása I. foglalkozás 1. Szeretettel köszöntöm az osztályt! Két alkalommal fogunk találkozni e hónapban. A téma roppant izgalmas. Krúdy Gyula: Szindbád- képéhez kapcsolódóan egy olyan triász áll a program középpontjában, akik zsenijükkel kimagaslanak a többi művész közül. Indítsunk egy kis bemelegítő játékkal! ( Zsip-zsup játék: Körben ülünk. Mindenki megkérdezi a két szomszédja nevét. Ha a játékvezető a kör közepéről rámutat valakire, és azt mondja, hogy zsipp, akkor annak azonnal meg kell mondania a jobb oldali szomszédja nevét. Ha azt mondja, hogy zsupp, akkor a bal oldali szomszéd nevét kell mondani. Ha azt mondja, hogy zsipp-zsupp, akkor mindenki helyet cserél valakivel, és kezdődik a játék elölről. Aki eltéveszti, nem tudja a szomszéd nevét, vagy túl sokat gondolkozik rajta, maga áll be a körbe játékvezetőnek.) 2. Mielőtt rátérünk a téma taglalására, járjuk körbe a múzeumot! -Minden teremben kérek magam mellé egy-egy segítőtársat. A feladata az lesz, hogy kiválaszt a teremben 2 számára kedves tárgyat, fotót, festményt, információt és arról ott helyben rögtönözve mesél a többieknek. -Mindenki válasszon ki a látottak alapján egy témát, amivel szívesen foglalkozna elmélyültebben pl. kutatási téma lenne az egyetemen. 3. Vissza a foglalkoztatóba. Milyennek látjátok Krúdy figuráját, Szindbádot? Képzeljük el színpadon! Milyen karakter? Milyen környezetben él? Milyen típusú nők veszik körül? Hogy beszél, milyen a hanghordozása? Hangszíne, testtartása? Szekciók alakulnak: Jelmeztervezők Díszlettervezők Dramaturgok Tervezzétek meg a színpadi figurát! Megbeszélés. 4. Láttátok-e filmen? Mi tetszett jobban? A film vagy a könyv? (beszélgetés) 5. Milyen típusú férfi az ideális? Milyen a mai férfiak, fiúk nőideálja? 6. Zárásként vetítés /egy kis esztétika óra/- szépségideál a kultúrtörténeti korokban

14 14. alkalom Időpont: május 31. Téma: Krúdy- Latinovits- Huszárik- csillagok együttállása -II. foglalkozás Ez alkalommal egy Power Point -vetítés során e három neves alkotó művészi találkozásáról tartottam előadást sok fotóval és önéletrajzi források fölhasználásával. Ez a program egy kb. 1,5 órás összeállítás.

Fenntarthatósági Témahét 2018 óravázlat. 1. változat

Fenntarthatósági Témahét 2018 óravázlat. 1. változat Az ot készítő pedagógus: Csörsz Katalin Az címe, témája: MIT MESÉL A TERMÉSZET? - a Tizenkét hónap című újgörög népmese feldolgozása 6 10 éves (általános iskola alsó tagozat) Ajánlott korosztály: 1. változat

Részletesebben

Óravázlatok. 8. osztály. Ismerkedés az osztállyal. Kommunikációs játékok, bemutatkozások, a gyerekek nevei

Óravázlatok. 8. osztály. Ismerkedés az osztállyal. Kommunikációs játékok, bemutatkozások, a gyerekek nevei Múzeumok Mindenkinek program- Múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítése c. pályázat a 2009/2010-es tanév során a Németvölgyi Általános Iskola részvételével (TÁMOP 3.2.8/08/B/KMR)a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak az első szexszel kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések

Módszertani segédlet pedagógusoknak az első szexszel kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Módszertani segédlet pedagógusoknak az első szexszel kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Első szex Javasolt évfolyam: 7 12. Időbeosztás Tanári tevékenység Tanulói

Részletesebben

Óravázlatok 5. osztály

Óravázlatok 5. osztály Múzeumok Mindenkinek program- Múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítése c. pályázat a 2009/2010-es tanév során a Németvölgyi Általános Iskola részvételével (TÁMOP 3.2.8/08/B/KMR)a Bajor Gizi Színészmúzeumban

Részletesebben

1. ÉVFOLYAM. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Andóné Nagy Katalin, petik Ágota, ruzsa Ágnes, Korbai Katalin

1. ÉVFOLYAM. a z é n d i m e n z i ó i. A modul szerzõi: Andóné Nagy Katalin, petik Ágota, ruzsa Ágnes, Korbai Katalin HOL VOLT, HOL NEM, szkc_101_07 ÉLT EGYSZER EGY KIRÁLY a z é n d i m e n z i ó i modul szerzõi: ndóné Nagy Katalin, petik Ágota, ruzsa Ágnes, Korbai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben

Jelentkezés: RAJTAD ÁLL A JÖVŐD!

Jelentkezés: RAJTAD ÁLL A JÖVŐD! Jelentkezés: RAJTAD ÁLL A JÖVŐD! 2018. december 14-16-a között kerül sor Budapesten, az UNICEF "Egy generáció korlátok nélkül" új kezdeményezésének céljait megvalósító, "Rajtad áll a jövőd!" elnevezésű

Részletesebben

Időpontja: 2013. március 27-29.

Időpontja: 2013. március 27-29. AZ OSZMI szervezésében a közgyűjteményekben dolgozó múzeumpedagógusok részére múzeumpedagógia a társművészetek tükrében című szakmai továbbképzés című, az NKA által támogatott 3504/01374 azonosító számú

Részletesebben

Küldetés. 10. összejövetel

Küldetés. 10. összejövetel Küldetés 10. összejövetel 67 Előkészítés Rendezzünk el körben annyi széket, ahányan vagyunk! Középre tegyük a Szentírást és egy gyertyát! Készítsünk ki papírokat és íróeszközöket, hogy az egyéni és közös

Részletesebben

Az én helyem, az én kuckóm III.

Az én helyem, az én kuckóm III. SZKC 103_12 a z é n d i m e n z i ó i z én helyem, az én kuckóm III. modul szerzője: Dallos Tamásné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYM 128 z én helyem, az én kuckóm III. Tanári

Részletesebben

szka102_10 É N É S A V I L Á G Készítette: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2.

szka102_10 É N É S A V I L Á G Készítette: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. szka102_10 É N É S A V I L Á G Iskolaorvosnál és iskolafogászaton Készítette: Kovácsné Vojnovics Éva Solymos Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM 104 Szociális, életviteli

Részletesebben

Feladat, tevékenység Módszer Eszköz Idő

Feladat, tevékenység Módszer Eszköz Idő Felszerelések előkészítése szünetben. (Csoportok megszervezése; keresztrejtvények kiosztása; számítógép és projektor bekapcsolása, beállítása.) Óra eleji szervezési feladatok Képek, keresztrejtvény, számítógép,

Részletesebben

I. FOGLALKOZÁS. Emese Álam, Hunor és Magor mondák rövid elmondása A gyerekek önkéntesen választanak csoportokat és megfigyelési szempontokat

I. FOGLALKOZÁS. Emese Álam, Hunor és Magor mondák rövid elmondása A gyerekek önkéntesen választanak csoportokat és megfigyelési szempontokat I. FOGLALKOZÁS Népünk genetikai családfája c. kiállítás megtekintése Alsó tagozaton olvasott mondatok felelevenítése Megfigyelési szempontok kiosztása és csoportalakítás. Szempontsor alapján kiállítás

Részletesebben

Október 23-hoz kapcsolódó, délutáni szabadidős foglalkozás

Október 23-hoz kapcsolódó, délutáni szabadidős foglalkozás Október 23-hoz kapcsolódó, délutáni szabadidős foglalkozás Ideje: október 22-én délután Kezdés: 13.30 Zárás: 15.30 Az ünnepi műsor a zárást követően lesz. (Felelősök a 8. osztályosok) Felső tagozatosoknak

Részletesebben

X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály

X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály X. Megyei Erzsébet királyné Olvasópályázat 2. osztály Neved: Felkészítőd: Iskolád: Osztályod: 2013. 1 Általános tudnivalók Iskolánk, a nyirádi Erzsébet királyné Általános Iskola már tízedik alkalommal

Részletesebben

Drámajátékok. a Kamasz emez-amaz. című szerkesztett dramatikus játékhoz.

Drámajátékok. a Kamasz emez-amaz. című szerkesztett dramatikus játékhoz. Drámajátékok a Kamasz emez-amaz című szerkesztett dramatikus játékhoz. A foglalkozások egy előadás előkészítése. A dramaturgia közösen készült ám ebben a vezető szerep bevallom inkább az enyém volt. A

Részletesebben

Szeretetközösség. 11. összejövetel

Szeretetközösség. 11. összejövetel Szeretetközösség 11. összejövetel 73 Előkészítés Helyezz el körben annyi széket, ahányan lesztek! A kör közepére készíts elő egy Szentírást és egy gyertyát, melyet az összejövetel kezdetén meggyújthattok.

Részletesebben

Terepmunka 2015. 2. félév FILMKÉSZÍTÉS választott témában. Kádár Anna és Németh Annamária előadása SOTE, 2015. február 23.

Terepmunka 2015. 2. félév FILMKÉSZÍTÉS választott témában. Kádár Anna és Németh Annamária előadása SOTE, 2015. február 23. Terepmunka 2015. 2. félév FILMKÉSZÍTÉS választott témában Kádár Anna és Németh Annamária előadása SOTE, 2015. február 23. Bemutatkozás Hogy vagy most? - Hogy vagyok most? Címmel. 1 fotó készítése telefonnal.

Részletesebben

Magyar nyelvi gyakorló

Magyar nyelvi gyakorló Dr. Galgóczi Lászlóné Magyar nyelvi gyakorló kisiskolásoknak FELADATGYÛJTEMÉNY az elõkészítéstõl a kisbetûk megtanulásáig 1 Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Hogyan viselkedjünk? Illik nem illik 1. Beszélgessetek

Részletesebben

3. osztály - Környezetismeret Mintafeladat

3. osztály - Környezetismeret Mintafeladat 3 osztály - Környezetismeret Mintafeladat Mi minden található meg egy tanyán? a Nézzetek utána a következő szavak jelentésének a könyvtárban! Írjátok le 1-2 mondatban a szó jelentését! Rajzoljátok is le,

Részletesebben

AZ ARCODRA VAN ÍRVA 5. ÉVFOLYAM. a z é n d i m e n z i ó i SZKC_105_02. A modul szerzõi: Korbai Katalin, mészáros János

AZ ARCODRA VAN ÍRVA 5. ÉVFOLYAM. a z é n d i m e n z i ó i SZKC_105_02. A modul szerzõi: Korbai Katalin, mészáros János TÜKÖR II. SZK_105_02 a z é n d i m e n z i ó i Z RODR VN ÍRV modul szerzõi: Korbai Katalin, mészáros János SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENIÁK 5. ÉVFOLYM tanári tükör ii. az arcodra van írva

Részletesebben

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek

Hogyan kell használni a SZÓFOGADÓ füzeteket? SZÓFOGADÓ füzetek SZÓFOGADÓ füzetek A SZÓFOGADÓ füzetek olyan hétköznapi dolgokban szeretnének segíteni neked, amikről nem biztos, hogy tanulni fogsz az iskolában Ilyen témák például a fogmosás, a közlekedés, táplálkozás,

Részletesebben

Érted? Érted! 10. ÉVFOLYAM FELKÉSZÍTÉS A FELNŐ TT SZEREPEKRE. A modul szerzői: Págyor Henriett és Marsi Mónika

Érted? Érted! 10. ÉVFOLYAM FELKÉSZÍTÉS A FELNŐ TT SZEREPEKRE. A modul szerzői: Págyor Henriett és Marsi Mónika SZKB 210_03 FELKÉSZÍTÉS FELNŐ TT SZEREPEKRE Érted? Érted! modul szerzői: Págyor Henriett és Marsi Mónika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 10. ÉVFOLYM TNÁRI ÉRTED? ÉRTED! 27 MODULVÁZLT tevékenység

Részletesebben

Médiaismereti foglalkozások könyvtári környezetben foglalkozás sorozat beszámoló

Médiaismereti foglalkozások könyvtári környezetben foglalkozás sorozat beszámoló A foglalkozás címe: Karakterek, hősök A foglalkozás helyszíne és résztvevői: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár 19/1-es számú könyvtára, alsós csoport A foglalkozás időpontja: 2010. november 17. A foglalkozás

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak a nemi betegségekkel kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések

Módszertani segédlet pedagógusoknak a nemi betegségekkel kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Módszertani segédlet pedagógusoknak a nemi betegségekkel kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Nemi betegségek Javasolt évfolyam: 7 12. Időbeosztás Tanári tevékenység

Részletesebben

ÖSSZETARTOZÁS, KIREKESZTETTSÉG

ÖSSZETARTOZÁS, KIREKESZTETTSÉG K I S M Á ÖSSZETRTOZÁS, KIREKESZTETTSÉG N SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK É É S modul szerzôje: Lissai Katalin 3. ÉVFOLYM SZKB_103_03 30 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben

cím: KÖZÖSSÉGI TÁRSASJÁTÉKOK Táborban, szabadban, teremben

cím: KÖZÖSSÉGI TÁRSASJÁTÉKOK Táborban, szabadban, teremben cím: KÖZÖSSÉGI TÁRSASJÁTÉKOK Táborban, szabadban, teremben Gyűjtötte, összeállította és szerkesztette: Tamáska Zoltán Publio Kiadó 2013 Minden jog fenntartva! BEVEZETŐ Minél pörgősebb, minél egyszerűbben

Részletesebben

KIÁLLÍTÁSRÓL KÉSZÍTETT FOTÓK BEJÁRAT A KIÁLLÍTÁSBA

KIÁLLÍTÁSRÓL KÉSZÍTETT FOTÓK BEJÁRAT A KIÁLLÍTÁSBA KIÁLLÍTÁSRÓL KÉSZÍTETT FOTÓK BEJÁRAT A KIÁLLÍTÁSBA ARCHÍV FOTÓK TERME KOREAI ESKÜVŐ KERÁMIÁK NŐI VISELETI KELLÉKEK ÍRÁSTUDÓ SZOBÁJA NŐI LAKRÉSZ BÚTORAI 1. NŐI LAKRÉSZ BÚTORAI 2. KOREAI ÍRÁS KIPRÓBÁLÁSÁRA

Részletesebben

Az erkölcstan tantárgy tananyaga 1. évfolyam

Az erkölcstan tantárgy tananyaga 1. évfolyam Az erkölcstan tantárgy tananyaga 1. évfolyam Tematikai egység címe Az én világom Társaim Ők és én Közvetlen közösségeim A család és a gyerekek Tágabb közösségeim A lakóhelyi közösség A környező világ A

Részletesebben

MagyarOK A2+ Szita Szilvia - Pelcz Katalin: Tanmenetek. A2.2. Célnyelvi és forrásnyelvi környezet Egy 96 órás tanfolyam 49 96.

MagyarOK A2+ Szita Szilvia - Pelcz Katalin: Tanmenetek. A2.2. Célnyelvi és forrásnyelvi környezet Egy 96 órás tanfolyam 49 96. Szita Szilvia - Pelcz Katalin: MagyarOK A2+ Tanmenetek A2.2. Célnyelvi és forrásnyelvi környezet Egy 96 órás tanfolyam 49 96. órájára Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 óraszám 49 50. 51

Részletesebben

MagyarOK A2+ Szita Szilvia - Pelcz Katalin: Tanmenetek. A2.2. Célnyelvi és forrásnyelvi környezet Egy 120 órás tanfolyam 61 120.

MagyarOK A2+ Szita Szilvia - Pelcz Katalin: Tanmenetek. A2.2. Célnyelvi és forrásnyelvi környezet Egy 120 órás tanfolyam 61 120. Szita Szilvia - Pelcz Katalin: MagyarOK A2+ Tanmenetek A2.2. Célnyelvi és forrásnyelvi környezet Egy 120 órás tanfolyam 61 120. órájára Szita Szilvia és Pelcz Katalin, www.magyar-ok.hu 1 óraszám TARTALOM

Részletesebben

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három...

1. Hány király él a mesében? egy... Hány lánya van neki? három... Hány országa van? három... A SÓ (népmese) Hol volt, hol nem volt, élt egyszer egy öreg király s volt három szép lánya. Volt néki három dúsgazdag országa, mindhárom lányának jutott egy-egy ország. Hanem ahogy mondják: nincs három

Részletesebben

SZKB_207_09. Kell egy csapat! I.

SZKB_207_09. Kell egy csapat! I. SZKB_207_09 Kell egy csapat! I. diak09.indd 55 2006.12.09. 22:01:12 DIÁKMELLÉKLET KELL EGY CSAPAT! I. 7. ÉVFOLYAM 57 DIÁKMELLÉKLET D1 Feladatlap a csoportmunkához b) A táblázat második oszlopában szereplő

Részletesebben

Tanóra / modul címe: KOMPLEX BIOLÓGIAI TERPGYAKORLAT. Üljünk a térkép köré, és tekintsük át az előzetes terepgyakorlati útitervet!

Tanóra / modul címe: KOMPLEX BIOLÓGIAI TERPGYAKORLAT. Üljünk a térkép köré, és tekintsük át az előzetes terepgyakorlati útitervet! Tanóra / modul címe: KOMPLEX BIOLÓGIAI TERPGYAKORLAT A tanóra célja: A Szársomlyó - mint ökológiai egység tanulmányozása, vizsgálata. 1. Feladat Nézzük meg közösen ezt a filmrészletet! 2. Feladat Üljünk

Részletesebben

Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel

Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel SZKb_102_05 A mi tavunk II. É N É S A M Á S I K Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel Készítette: Nagy Erika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 2. ÉVFOLYAM tanári

Részletesebben

Az okoskocka eszközökről

Az okoskocka eszközökről Az okoskocka eszközökről Pszichológus, logopédus, fejlesztőpedagógus és tehetségfejlesztő szakemberek dolgozták ki az okoskocka fejlesztő eszközcsaládot azzal a céllal, hogy: az iskolaérettségi szintet

Részletesebben

a képzelet útjain 1. ÉVFOLYAM a z é n d i m e n z i ó i A modul szerzõi: Korbai Katalin, mészáros János

a képzelet útjain 1. ÉVFOLYAM a z é n d i m e n z i ó i A modul szerzõi: Korbai Katalin, mészáros János Z ÉN ÚTJIM III. szkc_101_12 a z é n d i m e n z i ó i a képzelet útjain modul szerzõi: Korbai Katalin, mészáros János SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYM tanári az én útjaim iii.

Részletesebben

Témaválasztás, anyaggyűjtés

Témaválasztás, anyaggyűjtés Témaválasztás, anyaggyűjtés Honnan gyűjtenél anyagot a következő témákhoz? Válaszd ki és írd le! Ha van saját ötleted, azt is írd oda! beszélgetés, lexikon, fényképek, családi beszélgetés, értelmező szótár,

Részletesebben

Érintsd meg a Holdat!

Érintsd meg a Holdat! Gárdonyi-emlékév, 2013 Érintsd meg a Holdat! rejtvényfüzet 1. forduló Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulója alkalmából hívunk, hogy játsszatok velünk! Az első fordulóban Gárdonyi Géza életével, a

Részletesebben

Mi illik, mi nem illik?

Mi illik, mi nem illik? Mi illik, mi nem illik? Az illemszabályok minden emberre egyformán vonatkoznak. Nincsenek külön illemszabályok a felnőtteknek és külön gyerekeknek. Az illemszabályok szinte minden helyzetben meghatározzák

Részletesebben

A MatLap 2011/10. számában megjelent A logikai táblázat módszere című cikk feladatainak a megoldása

A MatLap 2011/10. számában megjelent A logikai táblázat módszere című cikk feladatainak a megoldása A MatLap 2011/10. számában megjelent A logikai táblázat módszere című cikk feladatainak a megoldása 1. ajtóin a feliratok a következők: I. szoba: Ebben a szobában hölgy, a másikban tigris van. II. szoba:

Részletesebben

EFOP Múltunk a jelenben a jövőért! Iskolaközpontú helyi együttműködések támogatása a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskolában

EFOP Múltunk a jelenben a jövőért! Iskolaközpontú helyi együttműködések támogatása a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskolában EFOP-1.3.9-17-2017-00012 Múltunk a jelenben a jövőért! Iskolaközpontú helyi együttműködések támogatása a Tarjáni Német Nemzetiségi Általános Iskolában SZAKMAI BESZÁMOLÓ Legyen ünnep az ünnep és méltó a

Részletesebben

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

szka102_27 É N É S A V I L Á G Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM szka102_27 É N É S A V I L Á G Séta a vízparton Készítette: Özvegy Judit SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM 300 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák Tanári MODULVÁZLAT

Részletesebben

BETŰFALÓ. Csapat neve: Intézmény neve: Intézmény címe: Az első forduló megoldott feladatlapjait 2012. december 20-ig kérjük visszajuttatni:

BETŰFALÓ. Csapat neve: Intézmény neve: Intézmény címe: Az első forduló megoldott feladatlapjait 2012. december 20-ig kérjük visszajuttatni: BETŰFALÓ Csapat neve: Intézmény neve: Intézmény címe: Az első forduló megoldott feladatlapjait 2012. december 20-ig kérjük visszajuttatni: - elektronikus kitöltés, vagy bescennelt változat esetén a szandabetufalo@gmail.com

Részletesebben

szka102_12 É N É S A V I L Á G Készítette: szegediné Gonda Zsófia SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM

szka102_12 É N É S A V I L Á G Készítette: szegediné Gonda Zsófia SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM szka102_12 É N É S A V I L Á G Mit ettem ma? Mindennap egy alma az egészség oltalma Készítette: szegediné Gonda Zsófia SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM TANÁRI ÉN és a világ

Részletesebben

SZKA208_52 a rábeszélőgép

SZKA208_52 a rábeszélőgép A rábeszélőgép SZKA208_52 tanulói A RÁBESZÉLÕGÉP 8. évfolyam 499 A típus 52/1 IGAZ VAGY HAMIS? Feladatleírások Írj magaddal kapcsolatosan 3 igaz állítást! Olyat írj, amit még nem tudnak rólad a többiek!

Részletesebben

1. osztály - Olvasás Mintafeladat

1. osztály - Olvasás Mintafeladat Segítséggel olvassátok el az alábbi rövid szöveget, majd színezzétek ki az adventi koszorút a szöveg alapján! A karácsony előtti várakozás jelképe az adventi koszorú. A hagyomány szerint zöld fenyőágakból

Részletesebben

VERSENYKIÍRÁS. Országos Kötélugró Csapatbajnokság Szentes, 2015. november 28.

VERSENYKIÍRÁS. Országos Kötélugró Csapatbajnokság Szentes, 2015. november 28. Magyar Ugrókötelesek Szövetsége 2836 Baj, Petőfi S. u. 137. ugrokotel@gmail.com Tel.: +3670/3650236 VERSENYKIÍRÁS Országos Kötélugró Csapatbajnokság Szentes, 2015. november 28. Időpont: 2015. november

Részletesebben

A SZÓFAJOK ÖSSZEFOGLALÁSA 1.

A SZÓFAJOK ÖSSZEFOGLALÁSA 1. A SZÓFAJOK ÖSSZEFOGLALÁSA 1. Műveltségi terület: Magyar nyelv és irodalom Tantárgy: magyar nyelv A tanulási-tanítási egység témája: Nyelvi szintek: A szófajok Az óra címe, témája: A szófajok összefoglalása

Részletesebben

Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész napos vagy fél napos elhelyezést igényel-e!

Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész napos vagy fél napos elhelyezést igényel-e! JELENTKEZÉSI LAP JELENTKEZÉS: A FENTI POSTACÍMEN VAGY SZEMÉLYES LEADÁSSAL JELENTKEZÉSI HATÁRIDŐ: 2017. FEBRUÁR 16. Kérjük, aláhúzással jelezze, hogy Óvodánk melyik csoportjába jelentkezik és hogy egész

Részletesebben

Etikus internet és szoftverhasználat Óravázlat Készült: Tusorné Fekete Éva óravázlatának alapján

Etikus internet és szoftverhasználat Óravázlat Készült: Tusorné Fekete Éva óravázlatának alapján A) Adatok Iskolatípus: általános iskola / felső tagozat Korosztály: 14 év Tantárgy: informatika Téma: etikus internet és szoftverhasználat Szellemitulajdon-védelmi téma: szerzői jog Etikus internet és

Részletesebben

A Nemzeti Színház a Padányi Katolikus Iskolában

A Nemzeti Színház a Padányi Katolikus Iskolában A Nemzeti Színház a Padányi Katolikus Iskolában VEOL Page 1 of 11 HIRDETÉS 2019. 03. 12. 16:46 E M B E R K Ü Z D J É S B Í Z V A B Í Z Z Á L! MEGOSZTOM Tetszik 96 A Nemzeti Színház a Padányi Katolikus

Részletesebben

szka102_02 É N É S A V I L Á G erősítése Készítette: Ballai Oszkárné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2.

szka102_02 É N É S A V I L Á G erősítése Készítette: Ballai Oszkárné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. szka102_02 É N É S A V I L Á G A mi iskolánk Az iskolához kapcsolódó pozitív érzelmek erősítése Készítette: Ballai Oszkárné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM TANÁRI ÉN és a

Részletesebben

A 7 Oscar-díjat elnyert film színpadi változatát 2014 nyarán mutatta be a Disney Theatrical Production Londonban.

A 7 Oscar-díjat elnyert film színpadi változatát 2014 nyarán mutatta be a Disney Theatrical Production Londonban. romantikus komédia Fordította: Szabó T. Anna Bemutató: 2017. június 9-10. Madách Színház A Madách Színház 2017. június 9-10-én mutatja be a című romantikus komédiát. A művet Tom Stoppard és Marc Norman

Részletesebben

Daniel Defoe: Robinson Crusoe 4. fejezet

Daniel Defoe: Robinson Crusoe 4. fejezet A kis képek alapján mondd el a mesét saját szavaiddal! Te milyen csodatarisznyát szeretnél? Írd le! Az olvasófüzetedben dolgozz! Daniel Defoe: Robinson Crusoe 4. fejezet Írd le a fejezet címét! Hány méterre

Részletesebben

Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény

Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Bolyai János Általános Iskola, Óvoda és ú Művészetoktatási Intézmény 4032 Debrecen, Bolyai u. 29.sz. Tel.: (52) 420-377 Tel./fax: (52) 429-773 Email: bolyai29@axelero.hu Színháztörténet Színháztörténet:

Részletesebben

SZKA_101_29 Barátaink az állatok. A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1.

SZKA_101_29 Barátaink az állatok. A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. SZKA_101_29 Barátaink az állatok Én és a világ A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM 298 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak a fogamzásgátlással kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések

Módszertani segédlet pedagógusoknak a fogamzásgátlással kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Módszertani segédlet pedagógusoknak a fogamzásgátlással kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések A fogamzásgátlás lehetőségei Javasolt évfolyam: 7 12. Időbeosztás

Részletesebben

SZKC_105_05. A modul szerzõi: Kardos Ágnes, Korbai Katalin. a z é n d i m e n z i ó i SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5.

SZKC_105_05. A modul szerzõi: Kardos Ágnes, Korbai Katalin. a z é n d i m e n z i ó i SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5. EGY KIS JÓ CSELEKEDET SZKC_105_05 a z é n d i m e n z i ó i modul szerzõi: Kardos Ágnes, Korbai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5. ÉVFOLYM tanári egy kis jócselekedet 5. évfolyam

Részletesebben

Kedves Gyerekek és Kedves, Lelkes Családok!

Kedves Gyerekek és Kedves, Lelkes Családok! Kedves Gyerekek és Kedves, Lelkes Családok! Íme az ígért versenyről minden tudnivaló, olvassátok el figyelmesen és készüljetek! Külön feltételek olvashatók az alsó- és felső tagozatosok számára! MEGSZENTELT

Részletesebben

Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel

Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel tanári A MI TAVUNK I. 35 SZKb_102_04 A mi tavunk I. É N É S A M Á S I K Az osztályban kialakított tó (kuckó) benépesítése élőlényekkel Készítette: Nagy Erika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK

Részletesebben

ELTÉRŐ VÉLEMÉNYEK, MÁSSÁG

ELTÉRŐ VÉLEMÉNYEK, MÁSSÁG É N É S M Á S I K ELTÉRŐ VÉLEMÉNYEK, MÁSSÁG modul szerzôje: Lissai Katalin SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 3. ÉVFOLYM SZKB_103_11 106 SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK TNÁRI

Részletesebben

Levelező Matematika Verseny Versenyző neve:... Évfolyama:... Iskola neve:... Postára adási határidő: január 19. Feladatok

Levelező Matematika Verseny Versenyző neve:... Évfolyama:... Iskola neve:... Postára adási határidő: január 19. Feladatok Postára adási határidő: 2017. január 19. Tollal dolgozz! Feladatok 1.) Az ábrán látható piramis természetes számokkal megszámozott kockákból áll. Az alsó szinten semelyik két kockának nincs ugyanolyan

Részletesebben

FORGATÓKÖNYV. Helyszín: Tata (vidék: kistelepülés) Vaszary János Általános Iskola (tantermei, tornaterme, udvara) önálló működésű intézmény

FORGATÓKÖNYV. Helyszín: Tata (vidék: kistelepülés) Vaszary János Általános Iskola (tantermei, tornaterme, udvara) önálló működésű intézmény FORGATÓKÖNYV KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT FEJLESZTÉSI ÉS PROJEKTIGAZGATÓSÁG 1051 Budapest, Nádor u. 32. www.klik.gov.hu Iskolánk idén ünnepli 110. évfordulóját, ennek alkalmából egy egész élménynapot

Részletesebben

A Harlekin mesés bábjai beköltöztek a Bóbitába. Írta: Major Zoltán január 17. csütörtök, 20:04

A Harlekin mesés bábjai beköltöztek a Bóbitába. Írta: Major Zoltán január 17. csütörtök, 20:04 Új kiállításban gyönyörködhetnek a Bóbita Bábmúzeum látogatói: az egri Harlekin Bábszínház néhány előadásának míves és nagyméretű bábjai és díszletei köszöntik az ide betérőt. A Harlekin Bábszínház - ahol

Részletesebben

A MŰVÉSZETI TELJESÍTMÉNYEK MÉRÉSE JÚNIUS 29. M. TÓTH GÉZA

A MŰVÉSZETI TELJESÍTMÉNYEK MÉRÉSE JÚNIUS 29. M. TÓTH GÉZA A MŰVÉSZETI TELJESÍTMÉNYEK MÉRÉSE 2016. JÚNIUS 29. M. TÓTH GÉZA 1 SZÍNHÁZI, ELŐADÓMŰVÉSZETI ÉS MOZGÓKÉPES ALKOTÁSOK KVANTITATÍV ÉRTÉKELÉSE 2 MOZGÓKÉPES ALKOTÁSOK SÚLYOZÁSA alkotások típusa alkotói részvétel

Részletesebben

Egy idő után nagyon fárasztó egyedül ugatni

Egy idő után nagyon fárasztó egyedül ugatni Egy idő után nagyon fárasztó egyedül ugatni Kovács Bálint2015.04.05. 18:098 Ki kellene mondanunk végre, mit gondolunk, mert különben csak az elhallgatás, az elfojtás, a gyomorfekély, a benyalás és a túlélés

Részletesebben

Mi a különbség egy színlap és egy plakát között?...

Mi a különbség egy színlap és egy plakát között?... Mi a különbség egy színlap és egy plakát között? A túloldalon látható színlap egy különleges alkalomra szánt előadásról tudósít. Milyen információk olvashatók le róla? Ki a szerző?... Mi a mű címe?...

Részletesebben

SEGÉDLET A TANÓRÁK MEGTARTÁSÁHOZ

SEGÉDLET A TANÓRÁK MEGTARTÁSÁHOZ SEGÉDLET A TANÓRÁK MEGTARTÁSÁHOZ óratervek, útmutatók, feladatok és megoldások Alsó tagozat Pénzügyi tervezés, megtakarítás Kedves Pedagógus! Ön a Magyarországon 2016-ban második alkalommal megvalósuló

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 7. a Résztvevők száma: 30 fő (19 lány, 11

Részletesebben

A tökéletes profilkép elkészítése, gyakorlati jó tanácsok

A tökéletes profilkép elkészítése, gyakorlati jó tanácsok A tökéletes profilkép elkészítése, gyakorlati jó tanácsok Nem csupán a társkereső oldalakon, de már a közösségi oldalakon is a profilkép alapján szokták megítélni az ember lányát. Ami lássuk be sokszor

Részletesebben

Módszertani segédlet pedagógusoknak a dohányzással kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések

Módszertani segédlet pedagógusoknak a dohányzással kapcsolatos órák megtartásához. Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések Módszertani segédlet pedagógusoknak a dohányzással kapcsolatos órák megtartásához Óravázlatok Projektötletek Megbeszélendő kérdések A dohányzás káros hatásai Javasolt évfolyam: 7 12. Időbeosztás Tanári

Részletesebben

DOLGOZNI JÓ! ÚTMUTATÓ ÉS FELADATTÁR KÖNNYEN ÉRTHETŐ KOMMUNIKÁCIÓVAL

DOLGOZNI JÓ! ÚTMUTATÓ ÉS FELADATTÁR KÖNNYEN ÉRTHETŐ KOMMUNIKÁCIÓVAL DOLGOZNI JÓ! ÚTMUTATÓ ÉS FELADATTÁR KÖNNYEN ÉRTHETŐ KOMMUNIKÁCIÓVAL A kiadvány az EFOP-1.9.1-VEKOP-15-2016-00001 kódszámú TÁRS PROJEKT Szociális intézményi férőhely kiváltási szakmai koordinációs műhely

Részletesebben

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang

hang Példamondatok: hang hang hang hang Feladatok: hang hang A hangokat a fülünkkel érzékeljük. Nyelvtanórán a hang szónak a beszédhang jelentését használjuk. Amikor kimondunk egy betűt, az a hang. A beszédhangokat mi hozzuk létre a szánkkal és a nyelvünkkel.

Részletesebben

Megnyílás. 2. összejövetel

Megnyílás. 2. összejövetel Megnyílás 2. összejövetel 25 Előkészítés Üljünk körbe, és középre tegyünk egy gyertyát (ne a szőnyegre csöpögjön!). Ezt gyújtsuk meg a beszélgetés kezdetekor! Keresd ki a mai napra való szentírási részt:

Részletesebben

FŐVÁROSI KOMPLEX RAJZVERSENY ÉVFOLYAM MŰVÉSZHÁZ ÉVFOLYAM ÚJRAGONDOLVA CSAPATMUNKA SZEMPONTJÁBÓL

FŐVÁROSI KOMPLEX RAJZVERSENY ÉVFOLYAM MŰVÉSZHÁZ ÉVFOLYAM ÚJRAGONDOLVA CSAPATMUNKA SZEMPONTJÁBÓL FŐVÁROSI KOMPLEX RAJZVERSENY 2019.. 5-6. ÉVFOLYAM MŰVÉSZHÁZ 11-12. ÉVFOLYAM ÚJRAGONDOLVA tervezői gondolkodás ÉS CSAPATMUNKA SZEMPONTJÁBÓL FŐVÁROSI KOMPLEX RAJZVERSENY 2019. >>> tervezői gondolkodás szempontjából

Részletesebben

Óravázlat. Az óra didaktikai feladatai. Idő. szemléltetés, eszközök Ellenőrző kérdések

Óravázlat. Az óra didaktikai feladatai. Idő. szemléltetés, eszközök Ellenőrző kérdések Óravázlat Készítette: Koczor Kinga Dóra (kiegészítette Bubernik Eszter) Tantárgy: Erkölcstan Évfolyam: 5. Tematikai egység: Kortársi csoportok Az óra témája: Kirekesztés, előítéletek Az óra célja: Felismerni,

Részletesebben

MINTA 4. OSZTÁLY/3, 2014 2015

MINTA 4. OSZTÁLY/3, 2014 2015 Név:... Osztály/csoport:... Visszaküldési határidô: 2015. március 2. 4. OSZTÁLY/3, 2014 2015 Timothée de Fombelle: Ábrándok könyvtára Ebben a feladatsorban Timothée de Fombelle Ábrándok könyvtára című

Részletesebben

Kedves Gyerekek! Paks gyerekeknek című könyve. a Kincskereső Gyermekkönyvtárban,

Kedves Gyerekek! Paks gyerekeknek című könyve. a Kincskereső Gyermekkönyvtárban, Kedves Gyerekek! Közös városismereti barangolásra hívunk benneteket Fürgével és Görgivel. háromfős, 3., 4., és 5. osztályos csapatokat várunk játékunkra. Háromhetente új feladatlapot juttatunk el hozzátok,

Részletesebben

Olvasásnépszerűsítő játék I. írásbeli forduló Beküldési határidő: április 6.

Olvasásnépszerűsítő játék I. írásbeli forduló Beküldési határidő: április 6. Olvasásnépszerűsítő játék I. írásbeli forduló Beküldési határidő: 2018. április 6. A csapat neve:... A csapattagok neve, lakcíme:... Az iskola neve, címe, telefonszáma:... Felkészítő tanár neve, telefonszáma:...

Részletesebben

DRÁMA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

DRÁMA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Dráma középszint 0813 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 28. DRÁMA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. EGYSZERŰ, RÖVID VÁLASZT IGÉNYLŐ

Részletesebben

IKCS MUNKACSOPORT CSELEKVÉSI FELADATTERVE TÁMOP 3.3.3-08/2-2009-0012 azonosítószámú, Nyitott kapcsolatok! című projekt

IKCS MUNKACSOPORT CSELEKVÉSI FELADATTERVE TÁMOP 3.3.3-08/2-2009-0012 azonosítószámú, Nyitott kapcsolatok! című projekt IKCS MUNKACSOPORT CSELEKVÉSI FELADATTERVE TÁMOP 3.3.3-08/2-, Nyitott kapcsolatok! című projekt Intervallum: január 1. május 31. Készítette:,, Dátum: január 07. Célok A cél indoklása Tervezett ek* Felelős*

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 6. c (21 fő 8 lány, 13 fiú) Résztvevők száma:

Részletesebben

SZKA_210_19. Vegyületek az asztalunkon

SZKA_210_19. Vegyületek az asztalunkon SZKA_210_19 Vegyületek az asztalunkon TANULÓI VEGYÜLETEK AZ ASZTALUNKON 10. ÉVFOLYAM 239 19/1A A TANTÁRGYAK NÉPSZERÛSÉGE ISKOLAI FELMÉRÔ LAP Útmutató a felmérést végzôk számára: 1. Amikor bementek az

Részletesebben

1. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõje: Nahalka István. SZKA_101_06_B Mikor tanulsz hogyan tanulsz?

1. ÉVFOLYAM. Én és a világ. A modul szerzõje: Nahalka István. SZKA_101_06_B Mikor tanulsz hogyan tanulsz? SZKA_101_06_B Mikor tanulsz hogyan tanulsz? Én és a világ A modul szerzõje: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM 76 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

Önéletrajz SZAKMAI TAPASZTALAT

Önéletrajz SZAKMAI TAPASZTALAT Önéletrajz SZEMÉLYI ADATOK: Kupás Anna 21/10, Aleea Corniţa, 540104 Marosvásárhely - Târgu-Mureş (Románia) 0040729851798 k_nacska@yahoo.com Születési dátum: 1986. dec. 3. Állampolgárság: román, magyar

Részletesebben

Az éjszaka csodái. KönyvtárMozi foglalkozás 3-4. osztályosoknak

Az éjszaka csodái. KönyvtárMozi foglalkozás 3-4. osztályosoknak Az éjszaka csodái KönyvtárMozi foglalkozás 3-4. osztályosoknak Idő: 45 perc Szükséges eszközök: toll, papír, összekevert vers, rím-memória kártyák, nagy csomagolópapír, zsírkréták, nagy papírra felírni

Részletesebben

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének!

A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! Beküldendő A feladatlap valamennyi részének kitöltése után, küldje meg konzulensének! 1. Mini-projektterv Záródolgozat Projekt a gyakorlatban Osztály/csoport: 5.c Résztvevők száma: 20 fő Időpont: 2008.

Részletesebben

Az időjárás és a mindennapi

Az időjárás és a mindennapi szka102_43 É N É S A V I L Á G Az időjárás és a mindennapi élet Készítette: Wagner Éva SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK A 2. ÉVFOLYAM 480 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák

Részletesebben

9. ÉVFOLYAM. Ki vagyok? Honnan jövök? Casládkutatás: SZKB209_06. A modul szerzôi: Marsi Mónika és Págyor Henriette

9. ÉVFOLYAM. Ki vagyok? Honnan jövök? Casládkutatás: SZKB209_06. A modul szerzôi: Marsi Mónika és Págyor Henriette Casládkutatás: Ki vagyok? Honnan jövök? hoztam neked piros rózsát modul szerzôi: Marsi Mónika és Págyor Henriette SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 9. ÉVFOLYM SZK209_06 SZK 9_01 tanári.indd

Részletesebben

SZKA_101_22 Tudod-e, hol van? A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1.

SZKA_101_22 Tudod-e, hol van? A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné. Én és a világ SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. SZKA_101_22 Tudod-e, hol van? Én és a világ A modul szerzõje: Kurucz Lászlóné SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 1. ÉVFOLYAM tanári tudod-e, hol van? 1. évfolyam 237 MODULVÁZLAT Tevékenységek

Részletesebben

Helytörténeti TOTO. Jelöld egyértelműen a helyes megfejtéseket!

Helytörténeti TOTO. Jelöld egyértelműen a helyes megfejtéseket! Helytörténeti TOTO Jelöld egyértelműen a helyes megfejtéseket! 1. 48-as nemzetőr, országgyűlési képviselő, szeged árvízi kormánybiztosa. Utca viseli Pesterzsébeten a nevét. Ki ő? 1. Jókai Mór 2.Kende Kanut

Részletesebben

ZULEJKA ÉS TÁRSAI 10. ÉVFOLYAM P O L G Á R A D E M O K R Á C I Á B A N SZKA_210_49. A modul szerzôje: Erdei Erika

ZULEJKA ÉS TÁRSAI 10. ÉVFOLYAM P O L G Á R A D E M O K R Á C I Á B A N SZKA_210_49. A modul szerzôje: Erdei Erika P O L G Á R D E M O K R Á C I Á B N ZULEJK ÉS TÁRSI modul szerzôje: Erdei Erika SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 10. ÉVFOLYM SZK_210_49 TNÁRI ZULEJK ÉS TÁRSI 10. ÉVFOLYM 643 MODULVÁZLT

Részletesebben

Énekes Béla és Jakab Anita foglalkozás vázlatai a Sajóvárkonyi Általános Iskolában 1. foglalkozás

Énekes Béla és Jakab Anita foglalkozás vázlatai a Sajóvárkonyi Általános Iskolában 1. foglalkozás Énekes Béla és Jakab Anita foglalkozás vázlatai a Sajóvárkonyi Általános Iskolában 1. foglalkozás Téma: Bevezető foglalkozás Cél: - az erőszak megelőző foglalkozás bemutatatása - a foglalkozásokon betartandó

Részletesebben

"Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval

Soha nem érzem, hogy itt a plafon - Interjú Bánsági Ildikóval "Soha nem érzem, hogy itt a plafon" - Interjú Bánsági Ildikóval 2014. augusztus 26. kedd, 07:00 "Mindig büszke voltam, ha valami újra hívtak. Soha nem érzem, hogy itt a plafon, hanem inkább azt, hogy szeretnék

Részletesebben

Az alkotás öröme. kedves Gyerekek!

Az alkotás öröme. kedves Gyerekek! Az alkotás öröme kedves Gyerekek! a rajzkészség az emberiség egyik legcsodálatosabb képessége. Mindenki tud rajzolni. van, akinek jobban megy, van, akinek kevésbé. Most egy olyan munkafüzetet tartotok

Részletesebben

EGÉSZ SZÁMOK. 36. modul

EGÉSZ SZÁMOK. 36. modul Matematika A 3. évfolyam EGÉSZ SZÁMOK 36. modul Készítette: zsinkó erzsébet matematika A 3. ÉVFOLYAM 36. modul EGÉSZ számok MODULLEÍRÁS A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási pontok

Részletesebben

SZKC_105_06. A modul szerzõi: Kardos Ágnes, Korbai Katalin. a z é n d i m e n z i ó i SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5.

SZKC_105_06. A modul szerzõi: Kardos Ágnes, Korbai Katalin. a z é n d i m e n z i ó i SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 5. EMEREK KÖZÖTTÜNK, SZK_105_06 MI EMEREK KÖZÖTT a z é n d i m e n z i ó i modul szerzõi: Kardos Ágnes, Korbai Katalin SZOIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENIÁK 5. ÉVFOLYM tanári emberek közöttünk, mi

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Énekeljünk!... 66

TARTALOMJEGYZÉK. Énekeljünk!... 66 TARTALOMJEGYZÉK Előszó... 6 1. Ismerjük meg egymást!... 8 2. Magyar reformátusok vagyunk... 10 3. Ismerkedés a Bibliával... 12 4. Isten teremtette a világot... 14 5. Isten teremtette az embert... 18 6.

Részletesebben

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET

MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET É RETTSÉGI VIZSGA 2008. október 28. MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 28. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

ÓRAVÁZLAT Szövegértés szövegalkotás Szakiskola 9. osztály

ÓRAVÁZLAT Szövegértés szövegalkotás Szakiskola 9. osztály ÓRAVÁZLAT Szövegértés szövegalkotás Szakiskola 9. osztály Kőszeg, 2010. Készítette: Szikora Lászlóné Tanítás helye: Dr. Nagy László EGYMI Kőszeg Évfolyam: 9. A osztály Tantárgy: Magyar nyelv és irodalom

Részletesebben