1. feladat. 2. feladat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. feladat. 2. feladat"

Átírás

1 12/1.oldal 1. feladat Csodálatos magyar nyelvünkből egyre több szó vész el, olyanok, amelyeket korábban mindenki ismert és használt, ma pedig, ha elhangzik, a legtöbb ember csak néz, hogy miről is van szó. Számos ilyen van az állattartás, a növénytermesztés, a mezőgazdálkodás köréből is. Keressétek meg a bal oldalt felsorolt szavak jelentését a jobb oldali oszlopból. Közülük néhány meghatározás egyik szóhoz sem tartozik. A Megoldólapon a betűk mellé írjátok be a hozzájuk tartozó számot! a) Ártány b) Komor bika c) Kappan d) Kos e) Ökör f) Bak g) Jerke h) Paripa i) Tinó j) Kanca k) Ürü l) Göböly m) Gácsér n) Toklyó 1) idős korában herélt szarvasmarha 2) herélt ló 3) nőstény juh 4) herélt sertés 5) hím kecske 6) növendék juh 7) herélt növendék szarvasmarha 8) herélt, kihizlalt szarvasmarha 9) hímivarú kacsa 10) nőstény ló 11) igavonásra betanított, 4 évnél idősebb herélt szarvasmarha 12) herélt juh 13) hím juh 14) hím ló 15) herélt kakas 16) növendék sertés 17) hímivarú liba Kérjétek meg szüleiteket, nagyszüleiteket, idős embereket, hogy segítsenek a megoldásban, mert ők még emlékezhetnek ezekre a szavakra. Ha megakadtok a megoldásban, akkor nézzetek utána lexikonban. Különösen hasznos, ha mezőgazdasági lexikonra akadtok. A feladat megoldásával komoly állattenyészési ismeretekre tettetek szert és felelevenítettetek olyan szavakat, amelyek már szinte feledésbe is merültek. juhász kanász csikós gulyás 2. feladat Annak idején a pásztorok világában komoly rangot jelentett, hogy ki milyen állatot őriz. Nem volt egyenrangú a gulyás a kanásszal, vagy a csikós a juhásszal. Számokkal rakjátok sorrendbe, hogy melyik volt a legalacsonyabb rangú a Hortobágyon, melyik követte és kik álltak a csúcson! A Megoldólapon az 1-es számmal a legmagasabb rangút jelöljétek, a 4-essel pedig a legalacsonyabb rangút. Alájuk írjátok azt is oda, mely állatok őrzése volt az illető feladata!

2 12/2.oldal 3. feladat Melyik a kakukktojás? Alább olvashattok egy felsorolást, amibe az egyik állat nem illik bele. Kilóg a sorból, éppen úgy, mint a kakukk tojása a nádirigó tojásai közül. Csakhogy azt éppen olyan nehéz megkülönböztetni, mint itt, hogy melyik az. A Ti feladatotok megállapítani, hogy a sorban melyik a kakukktojás és miért! A kakukktojás megállapításáért 3 pont, a helyes magyarázatért 5 pont jár, tehát összesen 8. Ártány Paripa Komor bika Ürü Kos 4. feladat Az alábbiakban az a nemes feladat vár rátok, hogy felnyergeljétek a lovunkat, amit a Megoldólapon az utolsó oldalon találtok. Rajzoljátok rá a lószerszámokat, és az alábbi számokkal jelezzétek, hogy mi micsoda! 1. lópokróc 2. nagy nyeregszárny 3. kengyelszíj 4. kengyelvas 5. kengyeltalp 6. heveder 7. első kápa 8. hátsó kápa 9. kantárszár 10. homlokszíj 11. tarkószíj 12. orrszíj 13. pofaszíj 14. állszíj 15. torokszíj 16. zablakarika 5. feladat Népdalainkban szinte mindig megjelenik valamilyen természeti kép, növény vagy állat. Az alábbiakban 8 népdal szövegéből idézünk. A hiányzó szavakat írjátok be a megfelelő számhoz a Megoldólapon! Ott lakik a városba A harmadik utcába Piros 1).., kék 2).., ibolya virít az ablakába Megkötöm lovamat szomorú 3).. -hoz Házasodik a 4).., szúnyog lányát kéri, Csiszeg-csoszog a 5).., násznagy akar lenni Búza közé szállt a dalos 6).., Mert odafenn a szemeit kisírta. Búzavirág, búzakalász árnyába Rágondol a régi, első párjára Kék 7).. búra hajtja a fejét, mert a harmat nem öntözi a tövét Szép szakmári lányok 8)..-ot ültettek Hej 9).., 9).., leszakadt rólam az ing Van már nékem kedvesem ki megvarrja az ingem Hej tulipán, tulipán, teljes szegfű,10).. Tele kertem 11)..-val, Szerelemnek lángjával

3 12/3.oldal 6. feladat A) Alább néhány olyan állat képét látjátok, amelyek korábban fontos szerepet játszottak a hagyományos paraszti gazdaságokban. Ezeket nevezzük őshonos vagy ősi magyar háziállatfajtáknak, állatfajtáknak, amelyek kiválóan alkalmazkodtak Magyarország olykor szélsőséges időjárási viszonyaihoz. Nem hoztak nagy hozamot tejet, tojást, gyapjút, stb., de a kisebb hasznot mindig biztosították ották a gazdának még a szűkös körülmények között is. Az intenzív mezőgazdálkodás térhódításával ezek a fajták a kipusztulás szélére jutottak. Az utolsó pillanatban azonban rájöttünk, hogy ezekre a továbbiakban is elengedhetetlenül szükség van, egyrészt az állatnemesítésben, másrészt az jó minőségű, egészséges élelmiszerek előállításában. A feladatotok az lesz, hogy írjátok a Megoldólapon a képek betűjeléhez az állatfajta nevét! Minden jó megoldás 3 pont. Minden esetben ügyeljetek a pontos megnevezésre, mert gyakran több szóból áll a helyes megoldás (pl. fodrostollú magyar lúd )! a) b) c) d) e) f) g) h) i) j)

4 12/4.oldal 6. feladat B) Már a barlanglakó ősember óta az ember leghűségesebb követője a kutya volt. A magyar pásztortársadalom is jó néhány kutyafajtát tenyésztett ki, amelyek az évszázadok során nagy intelligenciájú pásztorkutyákká váltak. Írjátok be a Megoldólapra az alábbi magyar kutyafajták neveit a betűjelek mellé, valamint írjátok azt is oda mindegyikhez, hogy a kutya fő feladata a terelés vagy az őrzés volt-e! a) b) c) d) e) 7. feladat A pásztoréletnél maradva még egy kicsit, a következőkben néhány állítást olvashattok, amelyről el kell döntenetek, hogy igaz-e, vagy nem. Persze lehet tippelni is, és a vak tyúk még szemet is találhat, de sokkal jobb és nagyon sokat tanultok vele, ha utánanéztek minden kérdésnek, és csak ezt követően adjátok meg a véleményetek szerinti helyes választ. Ebben a szakkönyveken kívül nagyszüleitek vagy más idős emberek is hasznos segítséget nyújthatnak, forduljatok hozzájuk is bátran! A Megoldólapon húzzátok alá, hogy igaz-e vagy hamis az állítás! 1) A vasaló a pásztorok főző szárnyéka volt. 2) A kutyagerinc a pásztorok bogrács alátétje volt. 3) A juhászok olajfestékkel jelölték a különböző gazdák birkáit. 4) A juhászok különböző hangú kolomppal jelölték a gazdák birkáit. 5) A szürke marha nem bírta a hideg alföldi teleket. 6) A sarlót az aratásnál marokszedésre használták. 7) A cséphadarót az ökrök irányítására használták. 8) A tik mony a cséplőgép egyik fontos alkatrésze volt. 9) A kepések a részes aratók voltak. 10) A járom egy paraszti népi tánc.

5 12/5.oldal 8.feladat Az állatoknak nemcsak a tudomány adott nevet, hanem a nép is. Melyik madarakat hívja az alábbi neveken a népnyelv? Segítségül láthatjátok a képüket is. Írjátok a Megoldólapon a népi nevek betűjelei mellé a tudományos magyar nevet és a megfelelő kép számát. a) halálmadár b) sáskamadár c) méhészmadár d) aranymálinkó e) bubuka f) csattogány g) pipiske h) mátyásmadár i) vakvarjú j) szántóka-madár k) csuri l) rézorrú rigó

6 12/6.oldal 9. feladat A Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben és a Tiszadobi-ártér Természetvédelmi Terület legjellegzetesebb madarai a különböző gémfajok. Nevezzétek meg a Megoldólapon a képeken láthatóakat! Az egyik fajnak különleges jelentősége van a magyar természetvédők számára. Melyik az és miért? feladat A Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben esténként a mocsarakban élő ő békák koncertjeitől hangos a vidék. Az alábbi békákkal találkozhattok. Nyomozzátok ki a nevüket, és írjátok be a Megoldólapon a megfelelő ő szám mellé!

7 12/7.oldal feladat Még egy kicsit a vízi állatoknál maradva, az alábbi feladatban az év halával ismerkedünk meg közelebbről. Válasszátok ki, hogy a kérdésekre melyik válasz a helyes,, és írjátok betűjelét a Megoldólapra! 1.) 2015-ben melyik fajt választották az év halának hazánkban? a) vágó durbincs b) viza c) kecsege d) vágótok 2.) Melyik képen látható az év hala? a) b) c) d)

8 12/8.oldal 3.) Mi a tudományos neve? a) Acipenser stellatus b) Acipenser ruthenus c) Sander lucioperca d) Gymnocephalus cernua 4.) Törzsfejlődésileg közeli rokona a... a) sőregtok b) fürge cselle c) lápi sügér d) menyhal 5.) Az év hala melyik rendszertani családhoz tartozik? a) fűrészhalfélék b) tokfélék c) fogasfélék d) kecsegefélék 6.) Az alábbiak közül melyik népi elnevezéssel illetik? a) kecskefia b) fűrészeshal c) cápaponty d) köcsöge 7.) Szájának állása sokat elárul táplálkozási szokásáról. Milyen típusú szájnyílással rendelkezik? a) alsó állású b) felső állású c) körszáj d) csúcsba nyíló 8.) Melyik állítás NEM igaz az alábbiak közül? a) alsó ajka középen megszakított b) bajuszszálai simák, nem rojtozottak c) testét pikkelyek helyett vértek borítják d) teste orsó alakú 9.) Mely élőhelyet kedveli leginkább? a) folyóvizeket b) lápokat c) iszapos aljzatú állóvizeket d) mérsékeltövi tengerek oxigéndús mélyebb részeit 10.) Mikor válik ivaréretté? a) 3-4 hónaposan b) hónaposan c) 2-3 évesen d) 4-6 évesen 11.) Természetvédelmi oltalom alatt áll-e Magyarországon? a) igen, védett b) igen, fokozottan védett c) nem védett, de fogási tilalom alá helyezték d) nem védett és szabadon horgászható

9 12/9.oldal 12. feladat Az alábbiakban a vízinövényeket vesszük egy kicsit jobban szemügyre. Írjátok be a Megoldólapra a növényfajok pontos nevét!

10 12/10.oldal 13. feladat A Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben sok védett, illetve természetvédelmi szempontból értékes lágyszárú növény található. Ezek közül bemutatunk néhányat. A Megoldólapon írjátok a számok mellé a hozzájuk tartozó növény nevét! Húzzátok alá továbbá annak vagy azoknak a nevét, amely(ek) vízben él(nek) (nek)!

11 12/11.oldal 14.feladat A lágyszárúak után pedig ismerkedjünk meg néhány fásszárúval is. A Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet fái, cserjéi is hozzájárulnak a táj változatosságához, és sok állatnak nyújtanak élőhelyet. Itt láthatjátok a leggyakoribbak leveleit. Vajon melyik névhez tartozik a levél? A Megoldólapon írjátok a név száma mellé a megfelelő betűt! 1.) rekettyefűz 2.) vackor 3.) fehér fűz 4.) enyves éger 5.) fehér nyár 6.) egybibés galagonya 7.) törékeny/csörege fűz 8.) veresgyűrű som a) b) c) d) e) f) g) h)

12 12/12.oldal 15. feladat A virágos réteken számos színpompás lepke él. Ismeritek az alábbiakat? Írjátok magyar neveiket a Megoldólapra a számok mellé! Minden helyes név 4 pontot ér

FORGÓSZÉL. Hon- és népismeret levelező verseny. Középdöntő Név: Osztály: Elért pontszám: Beküldési határidő: április 18. Iskola neve, címe:

FORGÓSZÉL. Hon- és népismeret levelező verseny. Középdöntő Név: Osztály: Elért pontszám: Beküldési határidő: április 18. Iskola neve, címe: FORGÓSZÉL Hon- és népismeret levelező verseny Középdöntő Név: Osztály: Elért pontszám: Beküldési határidő: 2016 április 18 Iskola neve, címe: Kedves Versenyző Barátunk! Szeretettel köszöntünk abból az

Részletesebben

MAGVETŐ VETÉLKEDŐ 1. (BEUGRÓ) FORDULÓ: TOTÓ

MAGVETŐ VETÉLKEDŐ 1. (BEUGRÓ) FORDULÓ: TOTÓ Beugró-feladatsorunk első részében a házi állatokkal, majd a termesztett növényekkel kapcsolatos néhány alapvető elnevezés, fogalom jelentésével ismerkedünk. I.Mi a jerke? 1. fiatal tehén 2. nőstény juh

Részletesebben

32/2004. (IV. 19.) OGY határozat

32/2004. (IV. 19.) OGY határozat 32/2004. (IV. 19.) OGY határozat a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánításáról1 A magyar nép történetéből ismert,

Részletesebben

Az Országgyűlés /2004. ( ) OGY határozata a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemz

Az Országgyűlés /2004. ( ) OGY határozata a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemz ORSZ 甈 GGYŰLÉSI KÉPVISELŐ Ellenjegyezte :.~~;u ~. H/3709/21. számú EGYSÉGES JAVASLAT a védett őshonos vagy veszélyeztetett, magas genetikai értéket képviselő tenyésztett magyar állatfajták nemzeti kinccsé

Részletesebben

Feladatlap az 5-6. osztályosok részére

Feladatlap az 5-6. osztályosok részére K I S T É RSÉGI SZAKTÁRGYI TÖRTÉNELEMVERSENY Feladatlap az 5-6. osztályosok részére Az Emlékpont a magyar történelem 1945 és 1990 közötti időszakát mutatja be Hódmezővásárhely lakóinak élettörténetein

Részletesebben

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG XIV. ŐSZIRÓZSA TERMÉSZETVÉDELMI VETÉLKEDŐ 2017 Feladatlap Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei - már 14. - Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedő

Részletesebben

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8...

1. 2. 3.. 4... 5.. 6.. 7... 8... Környezetismeret-környezetvédelem csapatverseny 2014/2015. 1.a.) Mit láttok a képeken? Írjátok alá a nevüket! 2. évfolyam I. forduló 1. 2. 3.. 4.... 5.. 6.. 7... 8... b.) Alkossatok két csoportot a képekből,

Részletesebben

3. osztály - Környezetismeret Mintafeladat

3. osztály - Környezetismeret Mintafeladat 3 osztály - Környezetismeret Mintafeladat Mi minden található meg egy tanyán? a Nézzetek utána a következő szavak jelentésének a könyvtárban! Írjátok le 1-2 mondatban a szó jelentését! Rajzoljátok is le,

Részletesebben

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2015. I. forduló FELADATLAP

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2015. I. forduló FELADATLAP Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2015 I. forduló FELADATLAP Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei Túzok Tusa I. fordulójában, mely hagyománnyá vált verseny elnevezését

Részletesebben

Megoldókulcs a Magyar Mezıgazdasági Múzeum és Könyvtár Háziállatok nyomában Felfedezı füzet általános iskolás gyermekek számára címő kiadványához

Megoldókulcs a Magyar Mezıgazdasági Múzeum és Könyvtár Háziállatok nyomában Felfedezı füzet általános iskolás gyermekek számára címő kiadványához Megoldókulcs a Magyar Mezıgazdasági Múzeum és Könyvtár Háziállatok nyomában Felfedezı füzet általános iskolás gyermekek számára címő kiadványához Élet az udvarban (3 4.o.) 1. szarvasmarha, ló, juh, tyúk,

Részletesebben

4. osztályos feladatsor I. forduló 2014/2015. tanév

4. osztályos feladatsor I. forduló 2014/2015. tanév Iskola: Csapatnév:. osztályos feladatsor I. forduló 20/20. tanév. Mely növényi résznek mi a feladata? Írjátok a megfelelő betűjelet a növényi rész mellé! levél szár vagy törzs kéreg gyökér virág 2. Válaszoljatok

Részletesebben

ORSZÁGOS HATÁLYÚ TILALMI IDŐSZAKOK, MÉRET- ÉS MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSOK, NEM FOGHATÓ HALFAJOK

ORSZÁGOS HATÁLYÚ TILALMI IDŐSZAKOK, MÉRET- ÉS MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSOK, NEM FOGHATÓ HALFAJOK ORSZÁGOS HATÁLYÚ TILALMI IDŐSZAKOK, MÉRET- ÉS MENNYISÉGI KORLÁTOZÁSOK, NEM FOGHATÓ HALFAJOK Állami halászjeggyel vagy állami horgászjeggyel rendelkező személy nyilvántartott hal gazdálko dá si vízterületen

Részletesebben

1. osztály - Olvasás Mintafeladat

1. osztály - Olvasás Mintafeladat Segítséggel olvassátok el az alábbi rövid szöveget, majd színezzétek ki az adventi koszorút a szöveg alapján! A karácsony előtti várakozás jelképe az adventi koszorú. A hagyomány szerint zöld fenyőágakból

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám:

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY. 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám: ANYANYELVI JÁTÉKOK 2010-2011. 1. OSZTÁLY 2. FORDULÓ elérhető pontszám: 58 elért pontszám: TANÍTÓI PÉLDÁNY SZERVEZÉS Szükséges eszközök: színes ceruza, feladatlapok A feladatokat sorrendben kell elvégezni.

Részletesebben

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév

2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév Iskola: 1 Csapatnév: 1. a.) Fejtsétek meg a rejtvényt! 2. 1. 3.. 2. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Örökzöld fa. 2. Ez lesz a virágból. 3. Csonthéjas gyümölcs.. Erdei állat. Megfejtés:

Részletesebben

La Fontaine A tücsök és a hangya

La Fontaine A tücsök és a hangya 1. ÓRA LA FONTAINE MESE A tücsök és a hangya La Fontaine A tücsök és a hangya Mit csinált a Tücsök nyáron? Csak muzsikált hét határon. Aztán jött a tél a nyárra, s fölkopott a koma álla. Szomszédjában

Részletesebben

FÖLD NAPJA VETÉLKEDŐ-2016/2017. III. forduló Leadási határidő: február 22.

FÖLD NAPJA VETÉLKEDŐ-2016/2017. III. forduló Leadási határidő: február 22. FÖLD NAPJA VETÉLKEDŐ-2016/2017. III. forduló Leadási határidő: 2017. február 22. 1. Az év fája 8 pont/ Az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) 21 éve indította útjára az Év Fája mozgalmat. A kezdeményezés

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Versenyző

Részletesebben

BARÁTUNK A TERMÉSZET

BARÁTUNK A TERMÉSZET BARÁTUNK A TERMÉSZET 2018-2019 BOSZORKÁNYVAJ, FŰZFATÜDŐ, NYULICA Mit tudunk a gombákról? 5-6. osztályosok feladatai 1. MUZSIKÁLÓ GOMBAVILÁG A gombákról szóló első fejtörőhöz a titkosírás megfejtésére lesz

Részletesebben

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő

Természetismereti- és környezetvédelmi vetélkedő Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232

Részletesebben

NÉPRAJZI VERSENY ÜNNEPEK, JELES NAPOK ÉS NÉPSZOKÁSOK. 2018/2019-es tanév 1. forduló. A csapat neve: Az iskola neve: A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN

NÉPRAJZI VERSENY ÜNNEPEK, JELES NAPOK ÉS NÉPSZOKÁSOK. 2018/2019-es tanév 1. forduló. A csapat neve: Az iskola neve: A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN NÉPRAJZI VERSENY ÜNNEPEK, JELES NAPOK ÉS NÉPSZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN 2018/2019-es tanév 1. forduló A csapat neve: Az iskola neve: Szeptembertől novemberig tartottak azok az ünnepnapok, amelyek régen

Részletesebben

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA I. forduló FELADATLAP

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA I. forduló FELADATLAP Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2016 I. forduló FELADATLAP Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei Túzok Tusa I. fordulójában, mely hagyománnyá vált verseny elnevezését

Részletesebben

Fajták és tartásmódok a mennyiségi és a minőségi szemléletű állattenyésztésben

Fajták és tartásmódok a mennyiségi és a minőségi szemléletű állattenyésztésben Fajták és tartásmódok a mennyiségi és a minőségi szemléletű állattenyésztésben Szalay István Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központ Magyar Kisállatnemesítők Génmegőrző Egyesülete

Részletesebben

1. feladat: Állattartás, háziállatok

1. feladat: Állattartás, háziállatok 1 12/1.oldal 1. feladat: Állattartás, háziállatok Melyik háziállatfajhoz kapcsolhatók az alábbi kifejezések? A szarvasmarhához, a juhhoz, esetleg a lóhoz? Csoportosítsátok őket a megadott ábra szerint!

Részletesebben

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA Levelező forduló FELADATLAP

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA Levelező forduló FELADATLAP Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2017 Levelező forduló FELADATLAP Kedves Versenyzők! Szeretettel köszöntünk benneteket az idei Túzok Tusa vetélkedőn, mely hagyománnyá vált verseny elnevezését

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁGI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA MEZŐGAZDASÁGI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK MEZŐGAZDASÁGI ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. TESZTFELADATOK Egyszerű választás A feladatban a kérdésre adott válaszok közül egy helyes. Írja a kipontozott helyre a helyesnek tartott

Részletesebben

k i e g é s z í t ő a j á n l á s a

k i e g é s z í t ő a j á n l á s a - 1 - H/3709/18. Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának Környezetvédelmi bizottságának k i e g é s z í t ő a j á n l á s a a védett őshonos állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánításáról szóló H/3709.

Részletesebben

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel

Természetmadárvédelem. gyerekszemmel Természetmadárvédelem gyerekszemmel Tiszakécske Párkereső 1 izhá csaka 2 sitéve júvar 3 héref aglyó 4 artipcsekef 5 dajármég 6 nakadrilyás b d e 7 tulipán( t betűcsere = vízimadár ) a c f g Madártotó képben

Részletesebben

A korábban őshonosok közé sorolt magyar (parlagi) kecske onnan kiszorult.

A korábban őshonosok közé sorolt magyar (parlagi) kecske onnan kiszorult. Dr. Böő István: Őshonos nevezéktan változás Milyen gondolatokat ébreszt, milyen érzelmeket válthat ki az emberben egy tekintélyt parancsoló szürke marha gulya vagy egy békésen legelésző, nyugalmat árasztó

Részletesebben

KÖRNYEZETISMERET-KÖRNYEZETVÉDELEM CSAPATVERSENY. 2018/ évf. II. forduló. Iskola neve: 1. Írjátok a téli madaraink nevét a képek alá!

KÖRNYEZETISMERET-KÖRNYEZETVÉDELEM CSAPATVERSENY. 2018/ évf. II. forduló. Iskola neve: 1. Írjátok a téli madaraink nevét a képek alá! KÖRNYEZETISMERET-KÖRNYEZETVÉDELEM CSAPATVERSENY 2018/2019. 2. évf. II. forduló Iskola neve: Csapat neve: 1. Írjátok a téli madaraink nevét a képek alá! 9/ 2. Miért fontos a téli madáretetés? 5/ 3. Egészítsétek

Részletesebben

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 2. OSZTÁLY 2. FORDULÓ

ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 2. OSZTÁLY 2. FORDULÓ ANYANYELVI JÁTÉKOK 2012-2013. 2. OSZTÁLY 2. FORDULÓ 1. TITKOS NYELV SZAVANKÉNT 1 PONT Gyűjtsetek szavakat titkos nyelven! A példa: tábla. 3 percig dolgozhattok. 2. MELYIKET VÁLASSZAM? 10+1 PONT Színezzétek

Részletesebben

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) Halőri vizsga felkészítő

Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) Halőri vizsga felkészítő Horgászvízkezelő-Tógazda Tanfolyam (Elméleti képzés) Halőri vizsga felkészítő NÉBIH - Halászati őri ismeretek Felkészülést elősegítő tananyag a halászati őri vizsgára (105 oldal). Alapvető tudás (halfajfelismerés)

Részletesebben

m á s o d i k k i e g é s z í t ő a j á n l á s a

m á s o d i k k i e g é s z í t ő a j á n l á s a H/3709/20. Az Országgyűlés Mezőgazdasági bizottságának Környezetvédelmi bizottságának m á s o d i k k i e g é s z í t ő a j á n l á s a a védett őshonos állatfajták nemzeti kinccsé nyilvánításáról szóló

Részletesebben

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa

asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve kéményseprő szekrény óriás küszöb fa 1. 2. Elérhető pontszám: 9x2+2= 20 pont Húzzátok össze, lehetőleg más-más színnel, a párokat! asztal bárány oroszlán káposztafej róka zebracomb farkas családapa kályha tyúk nyúl édesgyökér sámli anya medve

Részletesebben

4. osztályos feladatsor I. forduló 2018/2019. tanév

4. osztályos feladatsor I. forduló 2018/2019. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola: Csapatnév: 4. osztályos

Részletesebben

Kitöltési útmutató. a D4405-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kiesés-pótlás Alapadatok betétlaphoz

Kitöltési útmutató. a D4405-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kiesés-pótlás Alapadatok betétlaphoz Kitöltési útmutató a D4405-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kiesés-pótlás Alapadatok betétlaphoz Ez a formanyomtatvány szolgál a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzése

Részletesebben

FELHÍVÁS. Békés megye természeti értékei címmel. 5-6. osztályos diákok számára.

FELHÍVÁS. Békés megye természeti értékei címmel. 5-6. osztályos diákok számára. 1/9. oldal FELHÍVÁS A Békés Megyei IBSEN Nonprofit Kft. Kulturális Irodája és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatósága természetismereti és kulturális vetélkedőt hirdet Békés megye természeti értékei címmel

Részletesebben

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz

Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz Lampert Bálint Ötlettár Madarak és Fák napi programhoz A természetvédelmi törvény 43. (3) szerint Minden év május 10-e a Madarak és Fák Napja. E nap megemlékezéseinek, rendezvényeinek a lakosság különösen

Részletesebben

Olvasásnépszerűsítő játék II. írásbeli forduló Beküldési határidő: május 6.

Olvasásnépszerűsítő játék II. írásbeli forduló Beküldési határidő: május 6. Olvasásnépszerűsítő játék II. írásbeli forduló Beküldési határidő: 2019. május 6. A csapat neve:... A csapattagok neve, lakcíme:... Az iskola neve, címe, telefonszáma:... Felkészítő tanár neve, telefonszáma:...

Részletesebben

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét!

Bevezető. Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Bevezető Kedves! Írd ide a neved, ha tudod, vagy kérd anyukád, apukád segítségét! Szeretettel köszöntünk az iskolában! Kövesd a munkafüzet címét, és járj te is nyitott szemmel a természetben! A feladatok

Részletesebben

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló -

Természetismeret 4. osztály - 3. forduló - MERJ A LEGJOBB LENNI! A TEHETSÉGGONDOZÁS FELTÉTELRENDSZERÉNEK FEJLESZTÉSE A GYOMAENDRŐDI KIS BÁLINT ISKOLA ÉS ÓVODÁBAN AZONOSÍTÓ SZÁM: TÁMOP-3.4.3-08/2-2009-0053 PROJEKT KEDVEZMÉNYEZETT: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2014. II. forduló FELADATLAP

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2014. II. forduló FELADATLAP Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság TÚZOK TUSA 2014 II. forduló FELADATLAP Kedves Versenyzők! Az első forduló túzokkal kapcsolatos feladatait már megoldottátok. Most a második forduló átfogóbb kérdéseinek

Részletesebben

Kitöltési útmutató a D4401-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kifizetési kérelem Főlaphoz

Kitöltési útmutató a D4401-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kifizetési kérelem Főlaphoz Kitöltési útmutató a D4401-01 Őshonos állatfajták megőrzése Kifizetési kérelem Főlaphoz A nyomtatványon az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági

Részletesebben

TestLine - ERASMUS-Környezet kimeneti mérés Minta feladatsor

TestLine - ERASMUS-Környezet kimeneti mérés Minta feladatsor TestLine - RSMUS-Környezet kimeneti mérés Szélsőséges pontok: 0 pont +80 pont soportosítsd a világtájakat! 1. 4:00 Normál H Kelet Észak Északkelet él élnyugat élkelet Északnyugat Nyugat minden sorban pontosan

Részletesebben

ŐSZI JELES NAPOK, ÜNNEPI SZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN

ŐSZI JELES NAPOK, ÜNNEPI SZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN ŐSZI JELES NAPOK, ÜNNEPI SZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN 2016/2017-es tanév 1. forduló A csapat neve: Az iskola neve, címe: A felkészítő tanár neve, e-mail címe: 1. Melyik őszi jeles napra gondoltunk?

Részletesebben

3. osztály - Olvasás Mintafeladat

3. osztály - Olvasás Mintafeladat a. Melyik hónapra jellemző? Írjátok be a naptárba! Két hónap kimarad, oda ti írjatok be egy-egy jeles napot /ünnepet! Márton nap, Karácsony, Farsang, Anna-bál, Mindenszentek-ünnepe, Sándor- József-Benedek

Részletesebben

BARÁTUNK A TERMÉSZET

BARÁTUNK A TERMÉSZET BARÁTUNK A TERMÉSZET 2018-2019 BOSZORKÁNYVAJ, FŰZFATÜDŐ, NYULICA Mit tudunk a gombákról? 7-8. osztályosok feladatai 1. MUZSIKÁLÓ GOMBAVILÁG A gombákról szóló első fejtörőhöz a titkosírás megfejtésére lesz

Részletesebben

Kitöltési útmutató. a D Őshonos állatfajták megőrzése Tenyésztőszervezeti igazolás Adatlaphoz

Kitöltési útmutató. a D Őshonos állatfajták megőrzése Tenyésztőszervezeti igazolás Adatlaphoz Kitöltési útmutató a D4403-01 Őshonos állatfajták megőrzése Tenyésztőszervezeti igazolás Adatlaphoz Ez a formanyomtatvány szolgál a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták megőrzése

Részletesebben

9/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan I.

9/b tétel. Dr. Forgó István Gerinces rendszertan I. 9/b tétel GERINCES RENDSZERTAN I. HALAK TÖRZS: GERINCESEK (VERTEBRATA) ALTÖRZS: ÁLLKAPOCSNÉLKÜLIEK (AGNATHA) OSZTÁLY: KÖRSZÁJÚAK (CYCLOSTOMATA) REND: INGOLAALKÚAK» CSALÁD: INGOLAFÉLÉK TISZAI INGOLA (Eudontomyzon

Részletesebben

MÁSODIK FELADATLAP (A kitöltött feladatlapok beküldési határideje: március 28.)

MÁSODIK FELADATLAP (A kitöltött feladatlapok beküldési határideje: március 28.) MÁSODIK FELADATLAP (A kitöltött feladatlapok beküldési határideje: március 28.) Csapatnév: Összpontszám: 110 Élményekben gazdag, eredményes versenyt kívánunk Nektek! 1. Magyarországon a vidéki, paraszti

Részletesebben

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor soportosítsd az állatokat élőhelyük szerint! 1. 3:10 Normál tyúk vaddisznó szarvas szarvasmarha róka kecske Vadon élő állatok Ház körül élő állatok 2. kérdés nagyobb mint egy önálló oldal, ezért nem tud

Részletesebben

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor

TestLine - Környezetismeret bemeneti mérés Minta feladatsor soportosítsd a világtájakat! 1. 4:04 Normál Jelöld! G H északkelet észak kelet délkelet délnyugat nyugat dél északnyugat minden sorban pontosan egy helyes válasz van ŐVILÁGTÁJK MLLÉKVILÁGTÁJK Jelöld! Melyik

Részletesebben

A GAZDÁLKODÁSI TERV FORMAI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI

A GAZDÁLKODÁSI TERV FORMAI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI 8. melléklet A GAZDÁLKODÁSI TERV FORMAI ÉS TARTALMI KÖVETELMÉNYEI A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság által meghirdetett nyilvános termőföld-haszonbérleti pályázat keretében benyújtott ajánlatok részét képező

Részletesebben

Beszámoló. Tantárgy: Tanórán kívüli foglalkozás: FürkÉsz Szitakötő (Magyar, matematika, környezetismeret, ének komplex óra)

Beszámoló. Tantárgy: Tanórán kívüli foglalkozás: FürkÉsz Szitakötő (Magyar, matematika, környezetismeret, ének komplex óra) Beszámoló Forray Anita, Székesfehérvári Széna Téri Általános Iskola 2014. október 17. Szitakötő 27. szám Téma: Kisbojtártól a számadóig Feldolgozott cikk: Pánti Irén: Kisbojtártól a számadóig Tantárgy:

Részletesebben

Kérdések és feladatok. 1. Kihez szól a költő a vers első négy szakaszában? Egészítsd ki!

Kérdések és feladatok. 1. Kihez szól a költő a vers első négy szakaszában? Egészítsd ki! Kérdések és feladatok 1. Kihez szól a költő a vers első négy szakaszában? Egészítsd ki! A költő a szobában látott szól. 2. Hogyan nevezzük azt, ha a versben a költő emberi tulajdonságokkal ruház fel állatokat?

Részletesebben

TÚZOK TUSA II. FORDULÓ

TÚZOK TUSA II. FORDULÓ TÚZOK TUSA II. FORDULÓ 1. Képzeljétek el, hogy a cserebökényi pusztán vagytok. Kora tavasz van, a pusztai vízállásoknál madarak tömegei időznek. Van, aki nemrég érkezett haza a telelőterületről, van, aki

Részletesebben

Kitöltési útmutató. a D Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz

Kitöltési útmutató. a D Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz Kitöltési útmutató a D4430-01 Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági

Részletesebben

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!

Sün Simi. Iskolás Sün lettem Simi. 1. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait! Iskolás Sün lettem Simi Sün Simi. Hol lakhat Sün Simi? Színezd ki, és rajzold oda Simit! 2. Színezd ki Simi táplálékait!. Rajzold le, mi jelenthet veszélyt Simi számára! Óvodából az iskolába. Rajzold le,

Részletesebben

Természetvédelem. Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme

Természetvédelem. Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme Természetvédelem Természetvédelmi értékcsoportok 2. A vadon élő állatfajok és állattársulások védelme Magyarország állatvilága - Magyarországon kb. 32 000 állatfaj ismert - Vélhetően a teljes faunát 40-42

Részletesebben

Kitöltési útmutató. a D4430 Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz

Kitöltési útmutató. a D4430 Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz Kitöltési útmutató a D4430 Őshonos állatfajták megőrzése - Kiesés-pótlás egyedileg nyilvántartott állatokhoz Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a védett őshonos és a veszélyeztetett mezőgazdasági

Részletesebben

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag

Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Cím: Krokodil Forrás: Programcsomag Szöveg típusa: magyarázó Szöveg olvashatósága: könnyű Kérdések nehézsége: könnyű, közepesen nehéz, nehéz Javasolt felhasználás: 3 4. évfolyam. A folyópartok réme Szerencsére

Részletesebben

A halgazdálkodás innovációjának főbb eredményei Magyarországon

A halgazdálkodás innovációjának főbb eredményei Magyarországon MAGYAR-ROMÁN HALÁSZATI ÉS AKVAKULTÚRA WORKSHOP SZARVAS, 2018. OKTÓBER 25-26. A halgazdálkodás innovációjának főbb eredményei Magyarországon Halasi-Kovács Béla igazgató NAIK Halászati Kutató Intézet A HAKI

Részletesebben

TERVEZET. a védett tokfajok hasznosítására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló.../.. (..) KvVM rendeletről

TERVEZET. a védett tokfajok hasznosítására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló.../.. (..) KvVM rendeletről KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/865/2008 TERVEZET a védett tokfajok hasznosítására vonatkozó részletes szabályok megállapításáról szóló../.. (..) KvVM rendeletről /közigazgatási egyeztetés/

Részletesebben

ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM

ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM Tompáné Balogh Mária ÉLÔ ÉS ÉLETTELEN KÖRNYEZETEM A fák birodalma Környezetismeret TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0. kiadás Évfolyam 0... A tanuló neve pauz westermann kiadó ÔSZ A PARKBAN A.

Részletesebben

GÁRDONYI ZOLTÁN REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA és AMI Biharkeresztes, Damjanich u. 21. Telephely: Biharkeresztes, Kossuth u. 52.

GÁRDONYI ZOLTÁN REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA és AMI Biharkeresztes, Damjanich u. 21. Telephely: Biharkeresztes, Kossuth u. 52. GÁRDONYI ZOLTÁN REFORMÁTUS ÁLTALÁNOS ISKOLA és AMI 4110. Biharkeresztes, Damjanich u. 21. Telephely: Biharkeresztes, Kossuth u. 52. Telefon: 06-54-431-258, Telephely:06-30-2495215 Email cím: gardonyi.zoltan.iskola@reformatus.hu

Részletesebben

12./2004(VI.30.)ÖK. sz. Képviselőtestületi Rendelet az állattartásról

12./2004(VI.30.)ÖK. sz. Képviselőtestületi Rendelet az állattartásról 12./2004(VI.30.)ÖK. sz. Képviselőtestületi Rendelet az állattartásról Mezőfalva Nagyközség Önkormányzata Képviselőtestületének az 1990. évi LXV. Tv. 16. (1) bekezdésének felhatalmazása alapján az állatok

Részletesebben

INTERNETES VETÉLKEDŐ 2. forduló Beküldési határidő: május 8. cím: 2. FORDULÓ

INTERNETES VETÉLKEDŐ 2. forduló Beküldési határidő: május 8. cím: 2. FORDULÓ 2. FORDULÓ 1. Feladat: Madárismeret Nevezzétek meg a képen látható madárfajokat, majd válaszoljatok a kérdésekre! 1. 2. 3. 4. 5. 6. a) Melyik madárfaj a kakukktojás? Miért? b) Ragadozó madarak között ritkaság,

Részletesebben

Üldöztetés, irtás. Kuvaszok és Nagyragadozók Természetvédelmi Program 2007-2013. Alapvető változások. Nagyragadozók védelme 2013.03.18.

Üldöztetés, irtás. Kuvaszok és Nagyragadozók Természetvédelmi Program 2007-2013. Alapvető változások. Nagyragadozók védelme 2013.03.18. Kuvaszok és Nagyragadozók Természetvédelmi Program 2007-2013 Alapvető változások Terjeszkedő emberi társadalmak Az állattartás térhódítása A farkas háziasítása, a kutya színre lép Farkas (Canis lupus)

Részletesebben

Vágóállatok húsrészeiből készíthető ételek

Vágóállatok húsrészeiből készíthető ételek Vágóállatok húsrészeiből készíthető ételek Vágóállatokból készíthető ételek Életszakasz és nem szerint A házi állat neve szarvasmarha sertés juh Újszülött egyed szopós borjú szopós malac szopós bárány

Részletesebben

Megoldások III. osztály

Megoldások III. osztály Bolyai Farkas Elméleti Líceum Marosvásárhely, 2015. március 20-22. Megoldások III. osztály 1. Számkeresztrejtvény: Az alábbi keresztrejtvény ábra abban különbözik a hagyományos keresztrejtvényektől, hogy

Részletesebben

Az őshonos halaink védelmében

Az őshonos halaink védelmében Az őshonos halaink védelmében Sallai Zoltán Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság NIMFEA Természetvédelmi Egyesület Magyar Haltani Társaság Szarvas, 2008. május 14-15. A hazai gerincesek védettsége 100%

Részletesebben

BOLYAI TERMÉSZETTUDOMÁNYI CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2015. ÁPRILIS 11.) 3. osztály

BOLYAI TERMÉSZETTUDOMÁNYI CSAPATVERSENY ORSZÁGOS DÖNTŐ SZÓBELI (2015. ÁPRILIS 11.) 3. osztály 3. osztály Az év melyik napján van az új kenyér ünnepe? Jellemezzétek az évszakot az időjárás, a növények és az állatok szempontjából! Válaszoljatok az érzékszervekkel kapcsolatos alábbi kérdésekre! Mely

Részletesebben

Tavasz van, kikelet. Olvasószint: A. Megoldások:

Tavasz van, kikelet. Olvasószint: A. Megoldások: Az Olvass magyarul! kiskönyvsorozat azoknak a tengeren túl élő magyar gyerekeknek készül, akik az angol mellett magyarul is tanulnak írni és olvasni. Természetesen a világ bármely részén élő magyar gyermekeknek

Részletesebben

Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer

Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer R1008 Integrált Igazgatási és Ellenőrzési Rendszer AGRÁR-KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI TÁMOGATÁSBAN érintett területek és állatállomány kötelezettségvállalójának személyében bekövetkező változást bejelentő kérelem

Részletesebben

Az év hala: a compó (Tinca tinca)

Az év hala: a compó (Tinca tinca) Az év hala: a compó (Tinca tinca) Sallai Zoltán Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Budapest, 2016. május 10. A hazai gerincesek védettsége 100% 7 90% 80% 34 70% 59 60% Nem védett 50% 100 100 93 Védett

Részletesebben

Kedves Gyerekek! Paks gyerekeknek című könyve. a Kincskereső Gyermekkönyvtárban,

Kedves Gyerekek! Paks gyerekeknek című könyve. a Kincskereső Gyermekkönyvtárban, Kedves Gyerekek! Közös városismereti barangolásra hívunk benneteket Fürgével és Görgivel. háromfős, 3., 4., és 5. osztályos csapatokat várunk játékunkra. Háromhetente új feladatlapot juttatunk el hozzátok,

Részletesebben

KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY

KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY KOMPLEX TEHETSÉGGONDOZÓ VERSENY Járj szerencsével! Csapatnév: Iskola neve: Település (ahol az iskolátok van): Irányítószám, utca, házszám: Felkészítő neve: 3 forduló 1 évfolyam Elérhető pontszám: 87 Elért

Részletesebben

(telefon, e-mail, stb.)

(telefon, e-mail, stb.) I. Tanya paraméterei Címe: Tulajdonosa: Mérete, terület nagysága, épületei: Üzemeltető: Megközelíthetősége: Elérhetőségei: (telefon, e-mail, stb.) Lakott, ott élők száma: Infrastruktúra (internet, telefon,

Részletesebben

MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY. területi forduló MEGOLDÓKULCS

MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY. területi forduló MEGOLDÓKULCS MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS VERSENY 2018 területi forduló MEGOLDÓKULCS I.: A 2018-as év madara: a vándorsólyom I./1.: Kérdezz-felelek Feladat: Egyetlen szóval válaszolj az alábbi feladványokra: 1. Az

Részletesebben

Magyar nyelvi gyakorló

Magyar nyelvi gyakorló Dr. Galgóczi Lászlóné Magyar nyelvi gyakorló kisiskolásoknak FELADATGYÛJTEMÉNY az elõkészítéstõl a kisbetûk megtanulásáig 1 Mozaik Kiadó Szeged, 2013 Hogyan viselkedjünk? Illik nem illik 1. Beszélgessetek

Részletesebben

A n g ya l o k é s e g e r e k

A n g ya l o k é s e g e r e k A n g ya l o k é s e g e r e k a Szépművészeti Múzeumban Az angyalok és az egerek nagy barátságban élnek az idők kezdetétől. Mint az barátok között lenni szokott, időnként kisebb szívességeket kérnek egymástól.

Részletesebben

HOGYAN MŰKÖDIK EGY GAZDASÁG? Oktatási segédanyag általános iskolás diákok részére

HOGYAN MŰKÖDIK EGY GAZDASÁG? Oktatási segédanyag általános iskolás diákok részére HOGYAN MŰKÖDIK EGY GAZDASÁG? Oktatási segédanyag általános iskolás diákok részére Készült az Európai Unió INTERREG IIIC ALICERA projekt támogatásával Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi

Részletesebben

ŐSZI JELES NAPOK, ÜNNEPI SZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN

ŐSZI JELES NAPOK, ÜNNEPI SZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN ŐSZI JELES NAPOK, ÜNNEPI SZOKÁSOK A HAGYOMÁNYOK TÜKRÉBEN 2013/2014-es tanév 1. forduló A csapat neve: Az iskola neve, címe: A felkészítő tanár neve, e-mail címe: 1. Melyik őszi jeles napra gondoltunk?

Részletesebben

Fedezd fel és ismerd meg Patca titkait! Falunéző séta 2014.07.07.

Fedezd fel és ismerd meg Patca titkait! Falunéző séta 2014.07.07. Fedezd fel és ismerd meg Patca titkait! 2014.07.07. Minden feladatot ki kell tölteni! Üresen nem hagyunk semmit! Szükséges eszközök: toll, ceruza, vonalzó, színes ceruzák Hát, akkor jó munkát kívánok!

Részletesebben

Mizsei Gazdák Egyesülete. Növénytermesztés:- paprika (4.000m2 fóliasátorban)- szamóca (4.000m2 fóliasátorban és 6.

Mizsei Gazdák Egyesülete. Növénytermesztés:- paprika (4.000m2 fóliasátorban)- szamóca (4.000m2 fóliasátorban és 6. Gazdák A-tól Z-ig Banka LászlóElérhetõségek: 06-30-3693-620 06-30-4351-403 - paprika (4.000m2 fóliasátorban)- szamóca (4.000m2 fóliasátorban és 6.000m2 szabadföldön Bártfai RóbertElérhetõségek: 06-30-3578-517

Részletesebben

Javítóvizsga tematika. 9. i, c Termelés elmélet. Nagyné Erős Irén

Javítóvizsga tematika. 9. i, c Termelés elmélet. Nagyné Erős Irén 9. i, c Termelés elmélet 1. Vendéglátás feladatai 2. Vendéglátás jelentősége 3. A vendéglátás tevékenységi körei: főfolyamatok: árubeszerzés, áruszállítás 4. Főfolyamatok: áruátvétel, raktározás 5. Főfolyamatok:

Részletesebben

A. B. C. D. MINDKETTŐ EGYIK SEM. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont

A. B. C. D. MINDKETTŐ EGYIK SEM. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont MINDKETTŐ EGYIK SEM KAÁN KÁROLY XXIV. ORSZÁGOS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VERSENY ISKOLAI FORDULÓ 2016. Sorszám(jelige):... Elérhető pontszám: 100 pont Elért pontszám: pont 1. feladat.. NÉGYFÉLE VÁLASZTÁS

Részletesebben

1. Hogyan tudod meghatározni az északi irányt, ha nincs nálad iránytű? 3 db

1. Hogyan tudod meghatározni az északi irányt, ha nincs nálad iránytű? 3 db 1. Hogyan tudod meghatározni az északi irányt, ha nincs nálad iránytű? 3 db 2. Csukja be mindenki a szemét. A játékvezető indítsa el az óráját és mérjen 1 percet. A becsukott szemű cserkészek kézfeltartással

Részletesebben

Bugát Pál XXXIII. Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő Döntő, Földrajz

Bugát Pál XXXIII. Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő Döntő, Földrajz Bugát Pál XXXIII. Országos Középiskolai Természetismereti Műveltségi Vetélkedő Döntő, Földrajz 1. Változó éghajlat Válasszátok ki az egyes kérdésekre adható helyes válasz(oka)t! Karikázzátok be a betűjelét!

Részletesebben

1. Feladat: Az év madara

1. Feladat: Az év madara 6/1.oldal 1. Feladat: Az év madara A.) Melyik fajt választották hazánkban az év madarának 2017-ben?... B.) Ha ismertek népi elnevezését is, írjátok ide!... C.) Külsejéről elmondhatjuk, hogy igen tarka-barka.

Részletesebben

Versenyző adatlap. Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe:

Versenyző adatlap. Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe: Versenyző adatlap Név: Osztály: Születési hely, idő: Általános iskola neve, címe: A versenyző otthoni címe: Telefonszáma: e-mail címe: Vizeink védelme I. forduló 1, Az alábbi keresztrejtvény egy, a vízgazdálkodásban

Részletesebben

4. osztályos feladatsor I. forduló 2015/2016. tanév

4. osztályos feladatsor I. forduló 2015/2016. tanév Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232 Iskola neve:.. Csapatnév:.

Részletesebben

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET

ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Tompáné Balogh Mária ÉLÕ KÖRNYEZETEM TERMÉSZETISMERET Környezetem élõvilága TÉMAZÁRÓ FELADATLAPOK éves tanulók részére 0 Évfolyam 0 A tanuló neve pauz-westermann . Mi a haszonkert? ÔSZ A HASZONKERTBEN

Részletesebben

3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232. Versenyző iskola neve:.. ... Csapattagok:...

3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232. Versenyző iskola neve:.. ... Csapattagok:... Miskolc - Szirmai Református Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Óvoda OM 201802 e-mail: refiskola.szirma@gmail.com 3521 Miskolc, Miskolci u. 38/a. Telefon: 46/405-124; Fax: 46/525-232

Részletesebben

KISBÉR VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2/2010. (II.22.) sz. rendelete. Az állatok tartásáról

KISBÉR VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2/2010. (II.22.) sz. rendelete. Az állatok tartásáról KISBÉR VÁROS KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2/2010. (II.22.) sz. rendelete Az állatok tartásáról Kisbér Város Önkormányzatnak Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányát meghatározó 1949. évi XX. tv. 44./A.

Részletesebben

TENYÉSZTÉSSZERVEZÉS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TENYÉSZTÉSSZERVEZÉS. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TENYÉSZTÉSSZERVEZÉS Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 A tenyésztésszervezési támogatások filozófiája Előadás áttekintése A tenyésztési támogatások szükségességének

Részletesebben

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A génmegelőzés lehetőségei az állattenyésztésben és kapcsolata a környezetvédelemmel,

Részletesebben

TESTVÉRMÚZSÁK. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 1. korcsoport ( évf.) 3. FORDULÓ

TESTVÉRMÚZSÁK. vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére ii. 1. korcsoport ( évf.) 3. FORDULÓ TESTVÉRMÚZSÁK vetélkedő Tüskés Tibor író emlékére 1. korcsoport (3 4 5. évf.) 3. FORDULÓ 1. korcsoport (3 4 5. évf.) 3. forduló 1. Az alábbi - Nagykanizsával kapcsolatos - állításokról állapítsd meg, hogy

Részletesebben

Abony Város Önkormányzat 4/2009. (II. 27.) sz. rendelete az állattartás egyes helyi szabályairól

Abony Város Önkormányzat 4/2009. (II. 27.) sz. rendelete az állattartás egyes helyi szabályairól Abony Város Önkormányzat 4/2009. (II. 27.) sz. rendelete az állattartás egyes helyi szabályairól (egységes szerkezetben a módosításáról szóló 14/2010. (V.31.), 19/2012. (V.21.), 31/2012. (XI.05.) és 1/2013.(I.31.)

Részletesebben

A természet láthatatlan szolgáltatásai ingyenesek, és gyakran magától értetődőnek tekintjük azokat pedig értékesek és veszélyeztetettek

A természet láthatatlan szolgáltatásai ingyenesek, és gyakran magától értetődőnek tekintjük azokat pedig értékesek és veszélyeztetettek TERMÉSZET ÉS BIODIVERZITÁS Miért fontos Önnek is? A biodiverzitás az élet biológiai sokféleségét jelenti. Ez jólétünk és gazdaságunk alapja Az élelem, a víz, a levegő, az egészség, a talaj termőképessége

Részletesebben