1. feladat. 2. feladat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. feladat. 2. feladat"

Átírás

1 12/1.oldal 1. feladat Csodálatos magyar nyelvünkből egyre több szó vész el, olyanok, amelyeket korábban mindenki ismert és használt, ma pedig, ha elhangzik, a legtöbb ember csak néz, hogy miről is van szó. Számos ilyen van az állattartás, a növénytermesztés, a mezőgazdálkodás köréből is. Keressétek meg a bal oldalt felsorolt szavak jelentését a jobb oldali oszlopból. Közülük néhány meghatározás egyik szóhoz sem tartozik. A Megoldólapon a betűk mellé írjátok be a hozzájuk tartozó számot! a) Ártány b) Komor bika c) Kappan d) Kos e) Ökör f) Bak g) Jerke h) Paripa i) Tinó j) Kanca k) Ürü l) Göböly m) Gácsér n) Toklyó 1) idős korában herélt szarvasmarha 2) herélt ló 3) nőstény juh 4) herélt sertés 5) hím kecske 6) növendék juh 7) herélt növendék szarvasmarha 8) herélt, kihizlalt szarvasmarha 9) hímivarú kacsa 10) nőstény ló 11) igavonásra betanított, 4 évnél idősebb herélt szarvasmarha 12) herélt juh 13) hím juh 14) hím ló 15) herélt kakas 16) növendék sertés 17) hímivarú liba Kérjétek meg szüleiteket, nagyszüleiteket, idős embereket, hogy segítsenek a megoldásban, mert ők még emlékezhetnek ezekre a szavakra. Ha megakadtok a megoldásban, akkor nézzetek utána lexikonban. Különösen hasznos, ha mezőgazdasági lexikonra akadtok. A feladat megoldásával komoly állattenyészési ismeretekre tettetek szert és felelevenítettetek olyan szavakat, amelyek már szinte feledésbe is merültek. juhász kanász csikós gulyás 2. feladat Annak idején a pásztorok világában komoly rangot jelentett, hogy ki milyen állatot őriz. Nem volt egyenrangú a gulyás a kanásszal, vagy a csikós a juhásszal. Számokkal rakjátok sorrendbe, hogy melyik volt a legalacsonyabb rangú a Hortobágyon, melyik követte és kik álltak a csúcson! A Megoldólapon az 1-es számmal a legmagasabb rangút jelöljétek, a 4-essel pedig a legalacsonyabb rangút. Alájuk írjátok azt is oda, mely állatok őrzése volt az illető feladata!

2 12/2.oldal 3. feladat Melyik a kakukktojás? Alább olvashattok egy felsorolást, amibe az egyik állat nem illik bele. Kilóg a sorból, éppen úgy, mint a kakukk tojása a nádirigó tojásai közül. Csakhogy azt éppen olyan nehéz megkülönböztetni, mint itt, hogy melyik az. A Ti feladatotok megállapítani, hogy a sorban melyik a kakukktojás és miért! A kakukktojás megállapításáért 3 pont, a helyes magyarázatért 5 pont jár, tehát összesen 8. Ártány Paripa Komor bika Ürü Kos 4. feladat Az alábbiakban az a nemes feladat vár rátok, hogy felnyergeljétek a lovunkat, amit a Megoldólapon az utolsó oldalon találtok. Rajzoljátok rá a lószerszámokat, és az alábbi számokkal jelezzétek, hogy mi micsoda! 1. lópokróc 2. nagy nyeregszárny 3. kengyelszíj 4. kengyelvas 5. kengyeltalp 6. heveder 7. első kápa 8. hátsó kápa 9. kantárszár 10. homlokszíj 11. tarkószíj 12. orrszíj 13. pofaszíj 14. állszíj 15. torokszíj 16. zablakarika 5. feladat Népdalainkban szinte mindig megjelenik valamilyen természeti kép, növény vagy állat. Az alábbiakban 8 népdal szövegéből idézünk. A hiányzó szavakat írjátok be a megfelelő számhoz a Megoldólapon! Ott lakik a városba A harmadik utcába Piros 1).., kék 2).., ibolya virít az ablakába Megkötöm lovamat szomorú 3).. -hoz Házasodik a 4).., szúnyog lányát kéri, Csiszeg-csoszog a 5).., násznagy akar lenni Búza közé szállt a dalos 6).., Mert odafenn a szemeit kisírta. Búzavirág, búzakalász árnyába Rágondol a régi, első párjára Kék 7).. búra hajtja a fejét, mert a harmat nem öntözi a tövét Szép szakmári lányok 8)..-ot ültettek Hej 9).., 9).., leszakadt rólam az ing Van már nékem kedvesem ki megvarrja az ingem Hej tulipán, tulipán, teljes szegfű,10).. Tele kertem 11)..-val, Szerelemnek lángjával

3 12/3.oldal 6. feladat A) Alább néhány olyan állat képét látjátok, amelyek korábban fontos szerepet játszottak a hagyományos paraszti gazdaságokban. Ezeket nevezzük őshonos vagy ősi magyar háziállatfajtáknak, állatfajtáknak, amelyek kiválóan alkalmazkodtak Magyarország olykor szélsőséges időjárási viszonyaihoz. Nem hoztak nagy hozamot tejet, tojást, gyapjút, stb., de a kisebb hasznot mindig biztosították ották a gazdának még a szűkös körülmények között is. Az intenzív mezőgazdálkodás térhódításával ezek a fajták a kipusztulás szélére jutottak. Az utolsó pillanatban azonban rájöttünk, hogy ezekre a továbbiakban is elengedhetetlenül szükség van, egyrészt az állatnemesítésben, másrészt az jó minőségű, egészséges élelmiszerek előállításában. A feladatotok az lesz, hogy írjátok a Megoldólapon a képek betűjeléhez az állatfajta nevét! Minden jó megoldás 3 pont. Minden esetben ügyeljetek a pontos megnevezésre, mert gyakran több szóból áll a helyes megoldás (pl. fodrostollú magyar lúd )! a) b) c) d) e) f) g) h) i) j)

4 12/4.oldal 6. feladat B) Már a barlanglakó ősember óta az ember leghűségesebb követője a kutya volt. A magyar pásztortársadalom is jó néhány kutyafajtát tenyésztett ki, amelyek az évszázadok során nagy intelligenciájú pásztorkutyákká váltak. Írjátok be a Megoldólapra az alábbi magyar kutyafajták neveit a betűjelek mellé, valamint írjátok azt is oda mindegyikhez, hogy a kutya fő feladata a terelés vagy az őrzés volt-e! a) b) c) d) e) 7. feladat A pásztoréletnél maradva még egy kicsit, a következőkben néhány állítást olvashattok, amelyről el kell döntenetek, hogy igaz-e, vagy nem. Persze lehet tippelni is, és a vak tyúk még szemet is találhat, de sokkal jobb és nagyon sokat tanultok vele, ha utánanéztek minden kérdésnek, és csak ezt követően adjátok meg a véleményetek szerinti helyes választ. Ebben a szakkönyveken kívül nagyszüleitek vagy más idős emberek is hasznos segítséget nyújthatnak, forduljatok hozzájuk is bátran! A Megoldólapon húzzátok alá, hogy igaz-e vagy hamis az állítás! 1) A vasaló a pásztorok főző szárnyéka volt. 2) A kutyagerinc a pásztorok bogrács alátétje volt. 3) A juhászok olajfestékkel jelölték a különböző gazdák birkáit. 4) A juhászok különböző hangú kolomppal jelölték a gazdák birkáit. 5) A szürke marha nem bírta a hideg alföldi teleket. 6) A sarlót az aratásnál marokszedésre használták. 7) A cséphadarót az ökrök irányítására használták. 8) A tik mony a cséplőgép egyik fontos alkatrésze volt. 9) A kepések a részes aratók voltak. 10) A járom egy paraszti népi tánc.

5 12/5.oldal 8.feladat Az állatoknak nemcsak a tudomány adott nevet, hanem a nép is. Melyik madarakat hívja az alábbi neveken a népnyelv? Segítségül láthatjátok a képüket is. Írjátok a Megoldólapon a népi nevek betűjelei mellé a tudományos magyar nevet és a megfelelő kép számát. a) halálmadár b) sáskamadár c) méhészmadár d) aranymálinkó e) bubuka f) csattogány g) pipiske h) mátyásmadár i) vakvarjú j) szántóka-madár k) csuri l) rézorrú rigó

6 12/6.oldal 9. feladat A Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben és a Tiszadobi-ártér Természetvédelmi Terület legjellegzetesebb madarai a különböző gémfajok. Nevezzétek meg a Megoldólapon a képeken láthatóakat! Az egyik fajnak különleges jelentősége van a magyar természetvédők számára. Melyik az és miért? feladat A Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben esténként a mocsarakban élő ő békák koncertjeitől hangos a vidék. Az alábbi békákkal találkozhattok. Nyomozzátok ki a nevüket, és írjátok be a Megoldólapon a megfelelő ő szám mellé!

7 12/7.oldal feladat Még egy kicsit a vízi állatoknál maradva, az alábbi feladatban az év halával ismerkedünk meg közelebbről. Válasszátok ki, hogy a kérdésekre melyik válasz a helyes,, és írjátok betűjelét a Megoldólapra! 1.) 2015-ben melyik fajt választották az év halának hazánkban? a) vágó durbincs b) viza c) kecsege d) vágótok 2.) Melyik képen látható az év hala? a) b) c) d)

8 12/8.oldal 3.) Mi a tudományos neve? a) Acipenser stellatus b) Acipenser ruthenus c) Sander lucioperca d) Gymnocephalus cernua 4.) Törzsfejlődésileg közeli rokona a... a) sőregtok b) fürge cselle c) lápi sügér d) menyhal 5.) Az év hala melyik rendszertani családhoz tartozik? a) fűrészhalfélék b) tokfélék c) fogasfélék d) kecsegefélék 6.) Az alábbiak közül melyik népi elnevezéssel illetik? a) kecskefia b) fűrészeshal c) cápaponty d) köcsöge 7.) Szájának állása sokat elárul táplálkozási szokásáról. Milyen típusú szájnyílással rendelkezik? a) alsó állású b) felső állású c) körszáj d) csúcsba nyíló 8.) Melyik állítás NEM igaz az alábbiak közül? a) alsó ajka középen megszakított b) bajuszszálai simák, nem rojtozottak c) testét pikkelyek helyett vértek borítják d) teste orsó alakú 9.) Mely élőhelyet kedveli leginkább? a) folyóvizeket b) lápokat c) iszapos aljzatú állóvizeket d) mérsékeltövi tengerek oxigéndús mélyebb részeit 10.) Mikor válik ivaréretté? a) 3-4 hónaposan b) hónaposan c) 2-3 évesen d) 4-6 évesen 11.) Természetvédelmi oltalom alatt áll-e Magyarországon? a) igen, védett b) igen, fokozottan védett c) nem védett, de fogási tilalom alá helyezték d) nem védett és szabadon horgászható

9 12/9.oldal 12. feladat Az alábbiakban a vízinövényeket vesszük egy kicsit jobban szemügyre. Írjátok be a Megoldólapra a növényfajok pontos nevét!

10 12/10.oldal 13. feladat A Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben sok védett, illetve természetvédelmi szempontból értékes lágyszárú növény található. Ezek közül bemutatunk néhányat. A Megoldólapon írjátok a számok mellé a hozzájuk tartozó növény nevét! Húzzátok alá továbbá annak vagy azoknak a nevét, amely(ek) vízben él(nek) (nek)!

11 12/11.oldal 14.feladat A lágyszárúak után pedig ismerkedjünk meg néhány fásszárúval is. A Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet fái, cserjéi is hozzájárulnak a táj változatosságához, és sok állatnak nyújtanak élőhelyet. Itt láthatjátok a leggyakoribbak leveleit. Vajon melyik névhez tartozik a levél? A Megoldólapon írjátok a név száma mellé a megfelelő betűt! 1.) rekettyefűz 2.) vackor 3.) fehér fűz 4.) enyves éger 5.) fehér nyár 6.) egybibés galagonya 7.) törékeny/csörege fűz 8.) veresgyűrű som a) b) c) d) e) f) g) h)

12 12/12.oldal 15. feladat A virágos réteken számos színpompás lepke él. Ismeritek az alábbiakat? Írjátok magyar neveiket a Megoldólapra a számok mellé! Minden helyes név 4 pontot ér

Jelen felhívás tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját. www.huro-cbc.eu ; www.hungary-romania-cbc.

Jelen felhívás tartalma nem feltétlenül tükrözi az Európai Unió hivatalos álláspontját. www.huro-cbc.eu ; www.hungary-romania-cbc. ECOMETHODS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VETÉLKEDŐ II. forduló Kedves Vetélkedős Csapatok! Arra kérünk benneteket, mielőtt elkezdenétek a feladatlapok kitöltését figyelmesen olvassátok el az alábbi tájékoztatót!

Részletesebben

Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet

Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet Magas-Bakony Tájvédelmi Körzet 127 I. Bakonybél: Erdei iskola A természet nagy, az ember parányi. Uram! E drága bolygót adtad nekünk lakhelyül, Rejtett, titkos kincsekkel tele /Szent-Györgyi Albert/ Kedves

Részletesebben

1. Magasban keringve. 2. Nappal az avarban. 3. Faodúban. 4. Bokrok sûrûjében. 5. Vízen. 6. Víz fölé hajló ágon.

1. Magasban keringve. 2. Nappal az avarban. 3. Faodúban. 4. Bokrok sûrûjében. 5. Vízen. 6. Víz fölé hajló ágon. Kis-Balaton 105 I. A Kis-Balaton 1. Állíts sorrendbe a Kis-Balatonnal kapcsolatos történelmi eseményeket, összepárosítva a megadott évszámokkal, idõszakokkal! a. A közeli domboldalakról kiirtják az erdõt,

Részletesebben

A valamikori legeltetési rend és a pásztorok tudásának lehetőségei a természetvédelmi kezelésekben, Hortobágy térségében

A valamikori legeltetési rend és a pásztorok tudásának lehetőségei a természetvédelmi kezelésekben, Hortobágy térségében Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természetvédelmi és Vadgazdálkodási Tanszék Tanszékvezető: Dr Juhász Lajos A valamikori legeltetési rend és a pásztorok

Részletesebben

TANULÓI MUNKAFÜZET. társfinanszírozásával valósul

TANULÓI MUNKAFÜZET. társfinanszírozásával valósul CSIPERKE ISKOLA CSIPERKE ERDEI ERDEI ISKOLA TANULÓI MUNKAFÜZET TANULÓI MUNKAFÜZET AAprojekt projektaz azeurópai Európai Unió Unió támogatásával, támogatásával, az azeurópai EurópaiRegionális Regionális

Részletesebben

Kecskeméti Környezetvédelmi Kiskönyv 2008.

Kecskeméti Környezetvédelmi Kiskönyv 2008. Kecskeméti Környezetvédelmi Kiskönyv 2008. Környezetvédelmi tudnivalók, feladatok 5-8. osztályosok részére Szerkesztette: Kecskemét Kistérségi Pedagógiai Intézet Ajánló Kedves Gyerekek! A Kecskeméti Környezetvédelmi

Részletesebben

TAVASZI TARISZNYA TARTALOMJEGYZÉK OPKM TÁMOP 3.2.4

TAVASZI TARISZNYA TARTALOMJEGYZÉK OPKM TÁMOP 3.2.4 A Nevelési Tudásdepó projekt helye a közoktatás-fejlesztési stratégiában, különös tekintettel az innovációs potenciál felesztésének lehetőségei a nem formális és informális képzés területén TÁMOP 3.2.4

Részletesebben

Környezeti nevelés. Környezeti. nevelés KÓCSAGVÁRI FÜZETEK. Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság

Környezeti nevelés. Környezeti. nevelés KÓCSAGVÁRI FÜZETEK. Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság N AT I O N A L PA R K Neusiedler See - Seewinkel Fertő - Hanság NEMZETI PARK Környezeti nevelés aaa KÓCSAGVÁRI FÜZETEK 1 Környezetinevelés Tartalomjegyzék Kedves Olvasó! 3 A Fertő-táj 5 I. A szikes puszta

Részletesebben

Kísérleti tankönyv. Olvasás. munkafüzet. II. kötet

Kísérleti tankönyv. Olvasás. munkafüzet. II. kötet Kísérleti tankönyv 1 Olvasás munkafüzet II. kötet A tankönyv megfelel az 51/201 (XII. 2) számú EMMI-rendelet melléklete Kerettanterv az általános iskola 1 évfolyama számára megnevezésű kerettanterv Magyar

Részletesebben

BRAUN ÉVA ZÉKÁNY KRISZTINA KOVÁCS-BURKUS ERZSÉBET MAGYAR NYELV. Tankönyv az általános oktatási rendszerű tanintézetek 5.

BRAUN ÉVA ZÉKÁNY KRISZTINA KOVÁCS-BURKUS ERZSÉBET MAGYAR NYELV. Tankönyv az általános oktatási rendszerű tanintézetek 5. BRAUN ÉVA ZÉKÁNY KRISZTINA KOVÁCS-BURKUS ERZSÉBET MAGYAR NYELV Tankönyv az általános oktatási rendszerű tanintézetek 5. osztálya számára Ajánlotta Ukrajna Oktatási, Tudományos, Ifjúsági és Sportminisztériuma

Részletesebben

Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára

Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára Környezeti nevelés játékos feladatainak gyűjteménye felső tagozatos diákok számára Szerkesztette: Kalmárné Takács Erzsébet pedagógiai szakértő Nyomdai előkészítés: Szujkóné Hegedűs Rozália A kiadványban

Részletesebben

jelentett, amikor egységesen gépi kasza alá vonták a területet.

jelentett, amikor egységesen gépi kasza alá vonták a területet. A természetvédelemi tevékenységek céltudatos megjelenése óta azok szemlélete számos változáson esett át. A fajvédelmi törekvéseket követte a védett területek hálózatának létrejötte, majd a rezervátumszemléletet

Részletesebben

SKANZEN ÖRÖKSÉG ISKOLA XI. Skanzen füzetek GAZDÁLKODJ ÖKOSAN!

SKANZEN ÖRÖKSÉG ISKOLA XI. Skanzen füzetek GAZDÁLKODJ ÖKOSAN! SKANZEN ÖRÖKSÉG ISKOLA XI. Skanzen füzetek GAZDÁLKODJ ÖKOSAN! Szentendre 2011 Skanzen füzetek SKANZEN ÖRÖKSÉG ISKOLA FÜZETEK XI. GAZDÁLKODJ ÖKOSAN! Szöveg: dr. Sári Zsolt Múzeumpedagógia: Berényi Ágnes,

Részletesebben

A magyar mezôgazdaságról röviden

A magyar mezôgazdaságról röviden T E L L U S A magyar mezôgazdaságról röviden A kiadványt a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége AGRYA készítette az Európai Unió Phare Access Programjának támogatásával. A kiadványt a Fiatal Gazdák Magyarországi

Részletesebben

PRO STUDIO HISTORIAE NOSTRUM KORONA ÉS TIARA TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ 2013. április 5-6.

PRO STUDIO HISTORIAE NOSTRUM KORONA ÉS TIARA TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ 2013. április 5-6. 1 PRO STUDIO HISTORIAE NOSTRUM KORONA ÉS TIARA TÖRTÉNELMI VETÉLKEDŐ 2013. április 5-6. 1. Bemelegítő kérdések A válaszokat a kiosztott feladatlapokra kell majd leírni. A lap jobb felső sarkába ne felejtsétek

Részletesebben

1. forduló 3 4. osztály

1. forduló 3 4. osztály 1 forduló 3 4 osztály ÁLLATISMERET 1 Az alábbi állatok mindegyike védett Magyarországon! Elérhető összesen: 125 pont Írjátok a megoldólapra az állatok nevét! A 12 védett állat felismeréséhez, megnevezéséhez

Részletesebben

Halljátok a lángok dalát? Ki érti a tűznek szavát? Füttytől, daltól hangos, mámoros az erdő, Légy résen, cserkészőr! 12

Halljátok a lángok dalát? Ki érti a tűznek szavát? Füttytől, daltól hangos, mámoros az erdő, Légy résen, cserkészőr! 12 Daltól hangos erdõ, mezõ, berek, Ahol járunk mi cserkészek. Dalol a szív muzsikál a lélek, Vele dalol a természet Aki dalol, sose fárad el, Aki felnéz, sose csügged el. Mert a dalt ajkunkra a Jóisten adja,

Részletesebben

HERMAN OTTÓ ORSZÁGOS BIOLÓGIAI VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA

HERMAN OTTÓ ORSZÁGOS BIOLÓGIAI VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA HERMAN OTTÓ ORSZÁGOS BIOLÓGIAI VERSENY MEGYEI (FŐVÁROSI) DÖNTŐJÉNEK FELADATLAPJA 2006 Jelige:. Megye (főváros): Összesen: Javította:. Ellenőrizte:. Tájékoztató A borítóban egy Feladatlap, egy Értékelőlap,

Részletesebben

AZ ÉLŐ TERMÉSZET BEMUTATÁSÁNAK MÓDSZERTANA FELSŐ TAGOZATOS TANULÓK SZÁMÁRA

AZ ÉLŐ TERMÉSZET BEMUTATÁSÁNAK MÓDSZERTANA FELSŐ TAGOZATOS TANULÓK SZÁMÁRA AZ ÉLŐ TERMÉSZET BEMUTATÁSÁNAK MÓDSZERTANA FELSŐ TAGOZATOS TANULÓK SZÁMÁRA Tartalomjegyzék Bevezetés... 5 Program bemutatása... 6 Az élő természet alapelemei program... 8 - Növényismereti modul... 11 -

Részletesebben

TERMÉSZETBARÁT. Hírek az erdei iskolából. Téli madárvédelem. Téli sportok. Immunerősítés télen. Teák gyógynövényekből

TERMÉSZETBARÁT. Hírek az erdei iskolából. Téli madárvédelem. Téli sportok. Immunerősítés télen. Teák gyógynövényekből 2013. XI. évfolyam 1. szám december - január - február TERMÉSZETBARÁT Az Erdőpedagógia projekt negyedévente ingyenesen megjelenő folyóirata. Kiadja: Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar

Részletesebben

A) A halat hálóval kerítik be, a halak bekerítésén alapuló módszer

A) A halat hálóval kerítik be, a halak bekerítésén alapuló módszer 1. Egészen a 19. sz közepéig, amíg az Alföldön hatalmas időszakos és állandó vizek uralkodtak az ottlakók élete szorosan kapcsolódott a vizekhez, mocsarakhoz. Táplálékot, építőanyagot, használati eszközeik

Részletesebben

ÉRTÉKTÁR II. A Duna kincsei az általános iskolákban a jövő generációiért 2013.

ÉRTÉKTÁR II. A Duna kincsei az általános iskolákban a jövő generációiért 2013. ÉRTÉKTÁR II. A Duna kincsei az általános iskolákban a jövő generációiért 2013. www.husk-cbc.eu Duna kincsei az általános iskolákban a jövő generációiért HUSK/1101/1.7.1/0014. Szerzők: Bárd Edit Fehér Györgyi

Részletesebben

VII. KÖZÖS ÜGYÜNK HATÁROKON ÁTÍVELŐ KÖRNYEZETI NEVELÉSI EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM a FELSŐ-TISZA MENTÉN

VII. KÖZÖS ÜGYÜNK HATÁROKON ÁTÍVELŐ KÖRNYEZETI NEVELÉSI EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM a FELSŐ-TISZA MENTÉN VII. KÖZÖS ÜGYÜNK HATÁROKON ÁTÍVELŐ KÖRNYEZETI NEVELÉSI EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM a FELSŐ-TISZA MENTÉN I. forduló Feladatlap Kedves versenyzők, Kedves felkészítő tanárok! Először is szeretnénk a szervezők

Részletesebben

Bevezetés. Élőhelyfejlesztési javaslatok

Bevezetés. Élőhelyfejlesztési javaslatok A KözépTisza vidék árterületein ívó halfajok Képes zsebhatározó 1 Bevezetés A Tisza szabályozását 1846 nyarán kezdték el, ami jelentős átalakulásokat hozott a Tiszavidéken. Az egykori árterületeknek mindössze

Részletesebben

Pintér Tibor Sallai Margit KÖRNYEZET- ISMERET. Munkatankönyv harmadik osztályosoknak

Pintér Tibor Sallai Margit KÖRNYEZET- ISMERET. Munkatankönyv harmadik osztályosoknak Pintér Tibor Sallai Margit KÖRNYEZET- ISMERET Munkatankönyv harmadik osztályosoknak Mozaik Kiadó Szeged, 2007 Szerzô: PINTÉR TIBOR zoopedagógus SALLAI MARGIT tanító Lektorálták: ALBERTNÉ DR. HERBSZT MÁRIA

Részletesebben

KerekEmese 2013/2014 Második forduló CSEMETE Beküldési határidő: 2014. Jan. 31.

KerekEmese 2013/2014 Második forduló CSEMETE Beküldési határidő: 2014. Jan. 31. Emesét és Kendét követve most a művészetek világába csöppenhettek, de nem maradnak ki a népszokásaink, jeles napjaink sem. Szükségetek lesz olvasmány-élményeitekre, egy kis saját kutatásra és ha figyeltetek

Részletesebben

A kárpáti. borzderes tartása. Az állattartásról őszintén. A kiadvány a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg.

A kárpáti. borzderes tartása. Az állattartásról őszintén. A kiadvány a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg. A kárpáti borzderes tartása a Polyán gazdaság gyakorlatában Az állattartásról őszintén A kiadvány a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás programja támogatásával valósult meg. Tartalom Az állattartásról

Részletesebben

Tompáné Balogh Mária. Tanári kézikönyv. 4. évfolyamos tanulók számára készült Élõ és élettelen környezetem, Élet a ház körül címû tankönyvhöz

Tompáné Balogh Mária. Tanári kézikönyv. 4. évfolyamos tanulók számára készült Élõ és élettelen környezetem, Élet a ház körül címû tankönyvhöz Tompáné Balogh Mária Tanári kézikönyv 4. évfolyamos tanulók számára készült Élõ és élettelen környezetem, Élet a ház körül címû tankönyvhöz Írta és összeállította: Tompáné Balogh Mária Tartalom Felelõs

Részletesebben

A biológiai sokféleség megőrzése a magyar háziállatfajtákban

A biológiai sokféleség megőrzése a magyar háziállatfajtákban A biológiai sokféleség megőrzése a magyar háziállatfajtákban Bodó Imre Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum, Mezőgazdaságtudományi Kar, Állattenyésztés- és Takarmányozástani Tanszék, Debrecen ÖSSZEFOGLALÁS

Részletesebben