Sikeres felkészülést és versenyzést kívánunk!

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Sikeres felkészülést és versenyzést kívánunk!"

Átírás

1 Az idén a XII. Őszirózsa Természetvédelmi Vetélkedőt hirdeti meg a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Réhelyi Látogatóközpontja Hagyománnyá vált immár, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Réhelyi Látogatóközpontja Őszirózsa néven ismert természetvédelmi vetélkedőt hirdet az általános iskolák felső tagozatosai számára. Ennek első fordulója mindig írásbeli anyag, melynek megoldása és beküldése után a nyolc, legtöbb pontszámot elért csoport vesz részt a középdöntőben. Helyszín: Biharugra, Bihari Madárvárta Időpont: április 24-én Innen az első öt helyezett jut tovább a döntőbe, aminek megrendezésére az Állatok Világnapja alkalmából, október 2-án kerül sor Dévaványán, a Réhelyi Látogatóközpontban. A versenyre 3 fős csoportok jelentkezését várjuk, - nevezési díj 250,- Ft/fő egy iskolából akár több csoport is nevezhet. A feladatlap anyaga a honlapról letölthető. BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ: április 19. Postacím: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság Réhelyi Látogatóközpont 5510 Dévaványa, Réhely Bővebb információ: a / és a / telefonokon vagy a címen kérhető. Sikeres felkészülést és versenyzést kívánunk!

2 Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság XII. ŐSZIRÓZSA Természetvédelmi Vetélkedő 2015 FELADATLAP

3 1. FELADAT: Madárles Szikes tavak környékén található madárfajok nevét kapod a helyes betűsorrend esetén. A megfejtéseket írd a nevek mellé. DINÁ ÁÁSRNYM ŐGÜFGGCEEIN YANG ASCÓKG CAÁSSZR BBSOÚ VKÖÖSC LIÁNPUG LTSCYGÖÓA

4 2. FELADAT: Rovarismeret Melyik bogár / B/ és/vagy rovar /R/, írd melléjük a megadott betűvel! MEZEI TÜCSÖK ERDEI GANÉJTÚRÓ HÉTPETTYES KATICA HOMOKI HANGYALESŐ KÉK NÜNÜKE RÓZSABOGÁR SZÚ ALFÖLDI SZITAKÖTŐ LÓBOGÁR V. LÓTÜCSÖK

5 3. FELADAT: Az Univerzum titkai keresztrejtvény A megfejtés egy ma még nem igazán ismert, de annál veszélyesebb jelenség neve. A megfejtés:.

6 1. A fény terjedésének gyorsasága más kifejezéssel. 2. A csillagokra legjellemzőbb gáz. 3. A Földhöz legközelebb lévő csillag. 4. Legismertebb csillagalakzatunk. 5. Az égbolton bizonyos időnként megjelenő, csóvás égitest. 6. Az Orion népies neve. 7. Mi a neve annak a galaxisnak, melyben bolygónk is található. 8. Cepheus és Cassiopeia lánya a mitológia szerint. 9. A Nagy Göncöl ismertebb, népies neve. 10. A mitológia szerint ki volt Cassiopeia. 11. A Naphoz legközelebb lévő bolygó. 12. Melyik a Naprendszer legnagyobb körgyűrűvel rendelkező bolygója 13. Aszterizmus. 14. Aquilaként ismert csillagképünk. b. Válasszatok ki egy általatok kedvelt csillagképet vagy alakzatot és rajzoljátok le.

7 4. FELADAT: Kakukktojás. Minden esetben indokold a válaszodat. 1. mocsári teknős 2. fürge gyík 3. vöröshasú unka 4. törékeny kuszma Indoklás: 1. vörösfenyő 2. lucfenyő 3. erdei fenyő 4. fekete fenyő Indoklás: 1. szarvasbogár 2. hétpettyes katica 3. kacsafarkú szender 4. csalánbogár Indoklás: 1. vetési varjú 2. csóka 3. szarka 4. vörös vércse Indoklás:

8 1. kis tyúktaréj 2. medvehagyma 3. erdei pajzsika 4. kónyasárma Indoklás: 1. keskenylevelű gyékény 2. vízi hídőr 3. gyapjas sás 4. sulyom Indoklás: 1. korai denevér 2. keleti sün 3. vörös mókus 4. mocsári teknős Indoklás: 1. fekete fenyő 2. mézgás éger 3. fehér nyár 4. kecskefűz Indoklás:

9 1. piros árvacsalán 2. szarvaskerep 3. ligeti zsálya 4. fekete peszterce Indoklás: 1. pannon csiga 2. éti csiga 3. kórócsiga 4. balatoni kecskeköröm Indoklás:

10 5. FELADAT: Magyarországon élő növény- és állatfajok. Képezz a megadott jelzőkből és főnevekből hazánkban élő fajokat! Kösd össze a szerinted összetartozókat! Minden szót többször is felhasználhatsz! vízi áfonya, réti gólya erdei fenyő közönséges nyárfa vörös boglárka fekete mályva fehér harmatkása

11 6. FELADAT: Gyógynövények és hatásaik. a. Írd a fotók alá a megfelelő számot, mely a növény nevét, s a betűt, mely hatásait jelzi. b. Készítsetek rajzot arról a gyógy vagy fűszernövényről, amelyik a legjobban tetszik nektek. 1. KAMILLA VAGY SZÉKFŰ 2. ORVOSI ZSÁLYA 3. KAKUKKFŰ 4. LEVENDULA 5.LESTYÁN 6. KERTI IZSÓP 7.FODROS PETREZSELYEM 8. KÖRÖMVIRÁG 9. ROZMARING

12 10. BAZSALIKOM 11. CITROMFŰ 12. CSOMBORD VAGY BORSFŰ 13. OREGÁNÓ 14. TÁRKONY

13

14 A. Húsok, levesek ismert fűszere, de csak kevesen tudják, hogy gyógynövényként is régóta alkalmazott növény. Emésztést javító, nyugtató, fájdalomcsillapító hatású, álmatlanság, hiperaktivitás, depresszió és idegkimerültség ellen is kiváló. Az ókorban zsibbasztó hatása miatt fogfájás esetén fogyasztották. B. Kámforra emlékeztető, keserű, aromás fűszer, örökzöld levelei szaponint és cseranyagot tartalmaznak, illóolaj tartalma magas. Kemény fagyokra érzékeny. Ideg-és gyomorerősítő, epe és görcsoldó, fürdővizek illatosítására is használják, miközben a fürdőző szervezetet felfrissíti. Fűszerként mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, gombás és halételek fűszerezésére, ecetek ízesítésére kiváló. C. Hazánk dombvidéki erdeiben vadon élő fűszernövényünk. Levele, virága a majorannáéhoz hasonlít, másik neve épp ezért vad majoranna. Gyógyhatása: köhögéscsillapító, hörgő-és hangszalaggyulladás, rekedtség esetén használjuk. Forrázata torokfájásra, reuma ellen való. Gyógybor is készül belőle. Fűszernövényként a majorannához hasonló módon felhasználható. D. Pompás illata / balzsmfű / és íze miatt széles körben használt fűszernövény. Vad és kerti változatai mind erőteljes baktériumölő, fertőtlenítő, e mellett szélhajtó, görcsoldó hatásúak. Illóolaja 40 %-ban timolt, 15 %ban pedig karvakrolt tartalmaz, melyeknek köszönheti aromás, kámforos illatát. E. Talán a legváltozatosabban, legsokoldalúbban felhasznált, finom illatú gyógy-, fűszer-, s dísznövényünk. Örökzöld, több évesen fásodó szárú félcserje. Nagy mennyiségben használja fel a kozmetikai és illatszeripar, teája nyugtató hatású, mint a belőle készült illóolajok, fürdősók is. F. Fél méternél magasabbra is növő gyógy-és fűszernövény, melynek levelét és gyökerét is felhasználják. Egyes levélváltozatai saláták, köretek, töltelékek, levesek alapjául és díszítésére is szolgál. Segít a csontritkulás és ízületi gyulladás kezelésében. G. Az ókorban is ismert növény, de népszerűségének csúcsát a középkorban érte el, amikor szinte minden vár körül megtalálható volt. Manapság ismét felfelé ível termesztése. Kissé kesernyés ízű, emésztést segítő pecsenyék, nehéz ételek, édességek és likőrök ízesítéséhez alkalmazzák. Az abszint egyik hagyományos alapanyaga az üröm, ánizs és édeskömény mellett.

15 H. Királyfű vagy német bors néven is ismert egy éves gyógy-. fűszer - és dísznövény. Levél nagysága alapján 2 típusa ismert hazánkban, zöld színe mellett egyre elterjedtebb a vörös levél színű is. Fűszernövényként szinte mindenféle étel ízesítéséhez használható. Kellemes íze főleg citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül. Gyakori cserepes és balkonláda növény. A népi gyógyászatban étvágygerjesztőnek, vizelet-és szélhajtónak alkalmazták. I. Aranyló citrom és narancssárga virágairól ismert ez az egyik legsokoldalúbban felhasználható virágunk. Készülhet belőle krém, olaj, tea. Régen esőjósnak is titulálták, mert ha reggel 7 óráig nem nyílott ki, az esőt jelentett. Szív- és nyirokrendszer erősítő, vérnyomás csökkentő, kiváló szer köhögés, meghűlés, vírusos megbetegedések, gombás fertőzések kezelésére, emésztőrendszer erősítő hatású. Alkalmazása külsőleg is változatos. J. Bokros, illatos félcserje, levelei nagy része fakó-fehéresen enyhén molyhos. Gyulladás és izzadáscsökkentő hatású, ismeretes a verejtékképződést szabályozó hatása is. Szájöblögető, légzőszervi megbetegedésekre az egyik legajánlottabb gyógynövény. Levélnedvével bedörzsölve a rovarcsípés enyhíthető. Rokon fajai hazánkban közönségesek. K. Több ismert népi neve mellett ritkán használt az osztrák vagy bécsi rozmaring elnevezése is. Erős, borsosfűszeres illatú, az erdélyi konyha közkedvelt fűszernövénye. A fekete borssal készítendő ételekhez adható, de gyomorkímélés vagy diéta esetén teljesen helyettesítheti a borsot. Vászonzacskóban molyirtóként is megállja a helyét. L. Sokan összetévesztik a zellerrel ezt az évelő gyógy-és fűszernövényt. Levele, virágzata sőt íze, aromája is nagyon hasonlít hozzá. A konzerv és likőriparban nélkülözhetetlen. Teája jó gyomorerősítő, emésztést serkentő, vese- és epekőteák alkotórésze, jó háziszer - nikotin és alkoholmérgezéseknél. M. A mérsékelt öv kozmopolita faja, utakon, szántókon, parlagokon, szikeseken bárhol találkozhatunk vele. Hazánk talán legismertebb gyógynövénye, mely légút tisztító hatása mellett gyulladásgátló, - csökkentő, görcsoldó, ideg-, gyomor- és bélnyugtató hatású is. Felforralt állapotban gőzét inhalálásra, az arcbőr tisztítására és puhítására is alkalmazzák. Teája is közismert.

16 N. Rendkívül erős, jellegzetes illatú növény, melynek elsősorban levele adja ezt az aromát, virágában viszont nagyon sok a nektár, ami miatt a méhek sűrűn keresik fel virágzáskor. Nyugat-Európába a Benedek-rendi szerzetesek telepítették be a kolostorok kertjeibe. Vírusölő tulajdonsága miatt a belőle készült krém ajakherpesz ellen kiváló. Teája és illóolaja ideg-és szívnyugtató, görcsoldó. Gyakran alkalmazzák - még zöld, tört állapotban is fejfájás csillapítására. Fűszerként friss levelét saláták, mártások, főzelékek, gyümölcslevesek, gyümölcssaláták ízesítéséhez felhasználják. Desszertek, szörpök, limonádék fontos alkotó és díszítőeleme. 7. FELADAT: A talaj és élőlényei a. Sorold fel a talaj szintjeit fentről lefelé haladva. / cm es pontossággal / b. Jellemezd az egyes szintek élővilágát. c. Mi a litoszféra, fogalmazd meg 1-2 mondatban. d. Milyen talajtípusokat ismersz, sorold fel.

17 e. Mi a humusz, írd le! f. A talaj alkotórészeit milyen 2 nagy csoportra oszthatod, melyek ezek és mit jelentenek? Fejtsd ki részletesebben. 8. FELADAT: Hazai lepkefajaink a. Egészítsd ki a szavakat mássalhangzókkal és megkapod a lepkefajok neveit, melyek számát/ vagy nevét/ írd a megfelelő kép alá. Fajnevek: 1..ó..á.ó..e..e I 2..e e.a..ú.e..e H 3..a.. é..e.i.á.a..e. J 4..a.á..e.e..e..e C

18 5..a á..a.e..e F 6..i..o..e..e D 7..a..a.i.á.a..e. G 8. a.a.a..a.e..e E 9..i..ó.a.e..e A 10..a..o..e..e B b. A kialakított nevek utáni betűt írd a megfelelő hernyó fotója alá. c. Nézz utána a fenti lepke fajok természetvédelmi értékeinek s írd be nevüket a védettségi kategória megfelelő oszlopába: ,- Ft ,- Ft 5.000,- Ft 2.000,- Ft nem védett

19

20

21

A fekete bodza. Legendás bokor, sokáig az összes többi növény védelmezőjének tartották. Manapság inkább sokoldalú felhasználása miatt becsülik nagyra.

A fekete bodza. Legendás bokor, sokáig az összes többi növény védelmezőjének tartották. Manapság inkább sokoldalú felhasználása miatt becsülik nagyra. A fekete bodza Legendás bokor, sokáig az összes többi növény védelmezőjének tartották. Manapság inkább sokoldalú felhasználása miatt becsülik nagyra. A fekete bodza Latin neve Sambucus nigra. Közeli a

Részletesebben

Gyógy- és Fűszernövény mintagazdaság létrehozása a Gyógynövények Völgyében

Gyógy- és Fűszernövény mintagazdaság létrehozása a Gyógynövények Völgyében Gyógy- és Fűszernövény mintagazdaság létrehozása a Gyógynövények Völgyében Készítette: Fatér Balázs István fbi@gyogynovenyekvolgye.hu 06-30/894-64-93 Magyar neve Latine nomen Gyűjtendő rész Gyűjtési idő

Részletesebben

Fűszerkémia. Hazai fűszerek: Termések

Fűszerkémia. Hazai fűszerek: Termések Fűszerkémia A fűszerek már az őskorban is fontos volt az emberek életében és a mai világban pedig még inkább. Gondoljanak csak bele, hogy egyes ételeknek milyen tökéletes ízt tud adni egy-egy fűszer. Mi

Részletesebben

KÜLSŐ VILÁG TEVÉKENY MEGISMERÉSE Törzsanyag a Százszorszép Helyi Nevelési Programhoz

KÜLSŐ VILÁG TEVÉKENY MEGISMERÉSE Törzsanyag a Százszorszép Helyi Nevelési Programhoz Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés Innovatív Intézményekben című pályázat (TÁMOP 3.1.4. /09/1.) KÜLSŐ VILÁG TEVÉKENY MEGISMERÉSE Törzsanyag a Százszorszép Helyi Nevelési Programhoz Mottónk:

Részletesebben

Tartalomjegyzék: 7. Zárásul... 41. Írta: Trepinszki József, vezető mézkedvelő, mezbarlang.hu. 1.oldal

Tartalomjegyzék: 7. Zárásul... 41. Írta: Trepinszki József, vezető mézkedvelő, mezbarlang.hu. 1.oldal Tartalomjegyzék: 1. Bevezetőnek... 2 2. Mi is a méz... 2 3. Okulásul egy kis történelem... 3 4. Miért egyek mézet?... 5 5. Különböző mézfajták jellemzői és hatásai... 7 Akácméz... 7 Aranyvessző (szolidágó)

Részletesebben

lnczefi lajos FUSZER- NÖVÉNYEINK ÉS FŰSZER KÉSZÍTÉS

lnczefi lajos FUSZER- NÖVÉNYEINK ÉS FŰSZER KÉSZÍTÉS lnczefi lajos FUSZER- NÖVÉNYEINK ÉS FŰSZER KÉSZÍTÉS "" KERTÜNK,HÁZUNK,OTTHONUNK A sorozat szerkesztője DR. SÁRKÁNY PÁL Budapest, 1985 Inczefi Lajos l FŰSZERNÖVÉNYEINK ÉS FŰSZERKÉSZÍTÉS Mezőgazdasági Kiadó

Részletesebben

TÁMOP- 3.2.3/A-11/1. Fűben-Fában orvosság Üllési gyógynövényes könyv

TÁMOP- 3.2.3/A-11/1. Fűben-Fában orvosság Üllési gyógynövényes könyv TÁMOP- 3.2.3/A-11/1 Fűben-Fában orvosság Üllési gyógynövényes könyv 2 Bevezető Múltban gyökerezik a jövő Fűben-fában orvosság nagyanyáink praktikái - Gyógynövények a természetben A gyógynövények ismerete

Részletesebben

Röszke füvészkertje. Gyógyító növények közvetlen környezetünkben

Röszke füvészkertje. Gyógyító növények közvetlen környezetünkben Röszke füvészkertje Gyógyító növények közvetlen környezetünkben 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16 17. 18. 19. 20. Röszke füvészkertje Gyógyító növények közvetlen környezetünkben 2012.

Részletesebben

European Bank of Memories

European Bank of Memories Grundtvig GR LP 2012 032 European Bank of Memories Smell / Szaglás Tudás Alapítvány / Foundation of Knowledge Contents / Tartalom Herbs grew in the Southern Great Plain / A dél-alföldi régióban termesztett

Részletesebben

Magazin ÚJDONSÁGOK: KOZMETIKUM: EGÉSZSÉG- VÉDELEM: Aloe Vera termékek. Wellness otthonunkban. Prostata teakeverék. A TÁVOL-KELETI CSODA: Herbalucid

Magazin ÚJDONSÁGOK: KOZMETIKUM: EGÉSZSÉG- VÉDELEM: Aloe Vera termékek. Wellness otthonunkban. Prostata teakeverék. A TÁVOL-KELETI CSODA: Herbalucid ÚJDONSÁGOK: Aloe Vera termékek KOZMETIKUM: Wellness otthonunkban EGÉSZSÉG- VÉDELEM: Prostata teakeverék A TÁVOL-KELETI CSODA: Herbalucid Önnek s segit a Prostata teája... Magyarországon közel 1,5 millió

Részletesebben

Termékeink CSOKOLÁDÉK

Termékeink CSOKOLÁDÉK Termékeink Herba officinalis A Pannonhalmi Főapátság 996 óta működő Gyógynövénykertjében mintegy 35 féle gyógynövényt termesztünk. A növényeket frissen levágva, vagy szárított formában hasznosítjuk, értékesítjük.

Részletesebben

Piactér. Friss tavaszi ízek: A fűszerkertben a Marché -val. Fűszernövény tippek. swissness-sorozat. zsázsa ültetés. Nagy öröm a kiskertben

Piactér. Friss tavaszi ízek: A fűszerkertben a Marché -val. Fűszernövény tippek. swissness-sorozat. zsázsa ültetés. Nagy öröm a kiskertben Piactér Friss tavaszi ízek: A fűszerkertben a Marché -val 01 2012 Fűszernövény tippek Aromák a konyhában és a házipatikában swissness-sorozat Felfedezőút Svájcon keresztül zsázsa ültetés Nagy öröm a kiskertben

Részletesebben

Fogalmak. Fogalmak. Gyógyn. A drogok elnevezése 2. Főben, fában orvosság

Fogalmak. Fogalmak. Gyógyn. A drogok elnevezése 2. Főben, fában orvosság Fogalmak Főben, fában orvosság Kinorányi nyi Éva Cserepes Ház H 2014. 09. 20. A gyógynövény fogalma - Azok a növények, amelyeket a világon a hivatalos gyógyászat, a népi gyógyászat vagy a természetgyógyászat

Részletesebben

A szegfűszeg fertőtlenítő hatását már a középkorban ismerték, bár akkor még nem volt ismert, hogy összefüggés van a kórokozók, a fertőzések és a

A szegfűszeg fertőtlenítő hatását már a középkorban ismerték, bár akkor még nem volt ismert, hogy összefüggés van a kórokozók, a fertőzések és a Szegfűszeg A szegfűszeg kellemes, hosszú téli estéket idéz, forralt borral, karácsonyi süteménnyel, sült almával és hasonló finomságokkal, amelyek a hideg évszakot elviselhetővé teszik. Ezekhez az ínyencségekhez

Részletesebben

*holisztikus: a teljességre, az egészre törekvő; az a gyógyítási mód, melynél figyelembe veszik a beteg értelmi, fizikai és szociális állapotát is

*holisztikus: a teljességre, az egészre törekvő; az a gyógyítási mód, melynél figyelembe veszik a beteg értelmi, fizikai és szociális állapotát is Örömmel köszöntelek. Te már biztosan egy öntudatos felhasználó vagy, nem hiszel teljes mértékben a hangzatok reklámoknak, hiteles eredetű, természetes termékeket használsz, ami hatékony segítséget ad a

Részletesebben

Autószerelés. Olajszerviz Műszaki vizsgáztatás Fék- futómű javítás Féktárcsa, fékdobszabályozás Gumiszerelés, centírozás Gumiköpeny értékesítés

Autószerelés. Olajszerviz Műszaki vizsgáztatás Fék- futómű javítás Féktárcsa, fékdobszabályozás Gumiszerelés, centírozás Gumiköpeny értékesítés Autószerelés Olajszerviz Műszaki vizsgáztatás Fék- futómű javítás Féktárcsa, fékdobszabályozás Gumiszerelés, centírozás Gumiköpeny értékesítés POCSKAI ISTVÁN 2461 Tárnok, Dózsa György út 38. 23/389-574,

Részletesebben

Gyógy- és Fűszernövény mintagazdaság létrehozása a Gyógynövények Völgyében

Gyógy- és Fűszernövény mintagazdaság létrehozása a Gyógynövények Völgyében Gyógy- és Fűszernövény mintagazdaság létrehozása a Gyógynövények Völgyében Készítette: Fatér Balázs István fbi@gyogynovenyekvolgye.hu 06-30/894-64-93 Előadás sorozat Gyógynövény alapok Gyógynövények a

Részletesebben

Biegelbauer Pál Gyógyító illatok, aromaterápia

Biegelbauer Pál Gyógyító illatok, aromaterápia Biegelbauer Pál Gyógyító illatok, aromaterápia Kiadja a Bioenergetic Kft. 2081. Piliscsaba Cosmos Természetgyógyász Központ Felelős kiadó: Schneider Gábor Tartalomjegyzék Előszó a harmadik kiadáshoz A

Részletesebben

Termékeink CSOKOLÁDÉK LEVENDULAOLAJ GYÓGYTEAKEVERÉKEK FÜRDŐOLAJAK FÜRDŐSÓK GYŐGYNÖVÉNYLIKŐRÖK SZAPPANOK KÉZKRÉMEK

Termékeink CSOKOLÁDÉK LEVENDULAOLAJ GYÓGYTEAKEVERÉKEK FÜRDŐOLAJAK FÜRDŐSÓK GYŐGYNÖVÉNYLIKŐRÖK SZAPPANOK KÉZKRÉMEK Termékeink Herba officinalis A Pannonhalmi Főapátság 996 óta működő Gyógynövénykertjében mintegy 35 féle gyógynövényt termesztünk. A növényeket frissen levágva, vagy szárított formában hasznosítjuk, értékesítjük.

Részletesebben

HERBÁRIA. Termékkatalógus. Válassza a m no séget! Gyógyszerkönyv m no ségu f lteres és szálas Monoteák

HERBÁRIA. Termékkatalógus. Válassza a m no séget! Gyógyszerkönyv m no ségu f lteres és szálas Monoteák Hagyomány Minôség HERBÁRIA Termékkatalógus Gyógyszerkönyv m no ségu f lteres és szálas Monoteák Gyógyszernek nem m no sülo gyógyhatású f lteres és szálas Teakeverékek Élvezet teák Kozmet kumok Lekvárok,

Részletesebben

II. NÖVÉNYI EREDETŰ TÁPLÁLÉK

II. NÖVÉNYI EREDETŰ TÁPLÁLÉK II. NÖVÉNYI EREDETŰ TÁPLÁLÉK 1. FONTOSABB EHETŐ ÉS MÉRGEZŐ NÖVÉNYEK Mérgező növények. Nehéz pontos felsorolást tenni. Néhány növény, pl. a tiszafa, nadragulya erős méreg, ezek besorolása senki számára

Részletesebben

A Pentagram. krémes. regeneráció

A Pentagram. krémes. regeneráció A Pentagram krémes regeneráció Hungary Energy Kft. 1149 Budapest, Róna u. 47/A. Tel/fax: +36 (1) 354 0910, 354 0911 info@energyklub.hu www.energyklub.hu Tartalom Bevezetés 3 A Pentagram filozófiája (az

Részletesebben

Sűrítés. Szokásos adagok

Sűrítés. Szokásos adagok Adagok, mértékek Tésztagyúrás, tésztafőzés Sűrítés Adagok, mértékek Szokásos adagok A legtöbb szakácskönyvben ha külön nem írják az adagokat négy személyre (felnőtt) adják meg. Követem ezt a hagyományt:

Részletesebben

Vegetáriánus konyha Indiában. Rosta Erzsébet

Vegetáriánus konyha Indiában. Rosta Erzsébet Vegetáriánus konyha Indiában Rosta Erzsébet Terebess Kiadó Budapest, 2001 Rosta Erzsébet, 2001 Kiadta a Terebess Kiadó Budapesten, 2001-ben http://www.terebess.hu A kötetet tervezte és a kiadásért felel

Részletesebben

A tojás jobb, mint a híre

A tojás jobb, mint a híre A tojás jobb, mint a híre A tojás nagyon sokáig az egészségesen étkezők számára tiltó listán volt. A vér magas koleszterinszintje fő okozójának tartották, nemrégiben azonban rehabilitálták, hiszen kiderült,

Részletesebben

Lőrincz Balázs. Tea kézi- könyv. A tea a filozófusok itala

Lőrincz Balázs. Tea kézi- könyv. A tea a filozófusok itala Lőrincz Balázs Tea kézi- könyv A tea a filozófusok itala www.egeszsegeletmod.hu 2011 Tartalomjegyzék Meghatározás... 2 Teakultúra... 2 Teakészítés... 2 Tea fajták... 3 Fekete tea... 3 Zöld tea... 3 Fehér

Részletesebben

Traditional and wild Promoting traditional collection and use of wild plants to reduce social and economic disparities in Central Europe

Traditional and wild Promoting traditional collection and use of wild plants to reduce social and economic disparities in Central Europe Traditional and wild Promoting traditional collection and use of wild plants to reduce social and economic disparities in Central Europe TANANYAG a vadon termő növények gyűjtéséről, felhasználásáról, az

Részletesebben

A dōterra miközben hatalmas növekedést tapasztalt meg a kezdetktől fogva, folytatta egészségmegőrző termékei és illóolajkínálatának bővítését.

A dōterra miközben hatalmas növekedést tapasztalt meg a kezdetktől fogva, folytatta egészségmegőrző termékei és illóolajkínálatának bővítését. TERMÉKKATALÓGUs A dōterra TÖRTÉNETE 2008 tavaszán egy csoport egészségügyi és üzleti szakember, akik már személyes tapasztalatokkal rendelkeztek az esszenciális olajok életminőségjavító hatásairól, összegyűltek

Részletesebben

20. fejezet Aromaterápia Dr. Babulka Péter*

20. fejezet Aromaterápia Dr. Babulka Péter* 20. fejezet Aromaterápia Dr. Babulka Péter* 20.1. Bevezetés, történeti áttekintés, meghatározások, irányzatok Az utóbbi években egyre több szó esik a főként illóolajok alkalmazásán alapuló aromaterápiáról,

Részletesebben

Iskola: Csapatnév: 2. Felülről lefelé, és alulról felfelé elrejtettük a növények fejlődéséhez szükséges feltételeket. Keressétek meg!

Iskola: Csapatnév: 2. Felülről lefelé, és alulról felfelé elrejtettük a növények fejlődéséhez szükséges feltételeket. Keressétek meg! Iskola: 1 Csapatnév: 4. osztályos feladatsor I. forduló 2012/2013. tanév 1. Ki adta fel az apróhirdetéseket? a. Futóversenyre várom mezei rokonaim jelentkezését! Döntsük el ki a gyorsabb! Üregi kollégák

Részletesebben