Szabályzatok - Kiállítási Szabályzat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Szabályzatok - Kiállítási Szabályzat"

Átírás

1 Szabályzatok - Kiállítási Szabályzat A Fejezet Meghatározások A.1 Egyesület WCF, World Cat Federation (Világ Macska Szövetség) A.2 Felnőtt macska (Adult) Egy 10 hónapos, vagy annál idősebb macska A.3 Kölyök (Kitten) Egy 10 hónaposnál fiatalabb macska A.3.1 Kölyök 3-6 hó Egy kölyök, amelyik legalább 3 hónapos, de még egy nappal sem idősebb 6 hónaposnál A.3.2 Kölyök 6-10 hó Egy kölyök, amelyik legalább 6 hónapos, de még egy nappal sem idősebb 10 hónaposnál A.4 Baby Egy kölyök, amelyik legalább 10 hetes, de nem idősebb 3 hónaposnál A.5 Ivartalanított (Neutered [hím] v. Spayed [nőstény]) Egy ivartalanított hím vagy nőstény macska A.6 Fajtabesorolásos (Novice) Egy legalább 6 hónapos macska, amelyik nincs törzskönyvezve és Fajtabesorolási osztályban indítják. Címet nem, de kitünő vagy annál alacsonyabb minősítést kaphat. Ahhoz, hogy bejegyezhető legyen a Kísérleti nyilvántartásba, és erről Bejegyzési Igazolást kaphasson, legalább egy Kitűnő minősítést kell megszereznie, melyet egy második bíró is hitelesít aláírásával a bírálati lapján. A.7 Veterán (Veteran) Egy 8 évesnél idősebb macska A.8 WCF-nél elismert (recognized) fajta Minden olyan macskafajta, melyet a WCF elismer, tenyészthető és kiállítható. A.9 WCF-nél elfogadott (accepted) fajta Minden olyan macskafajta, melyet egy másik, WCC-tagszervezet elismer, WCF-kiállításokon részt vehet és címet is kaphat. Az ideiglenes (provisional) fajták is kiállíthatók, de címet nem kaphatnak.

2 A Regisztrált (törzskönyvezett) macska Egy macska, mely WCF tagegyesület által kiállított törzskönyvi kivonattal (bejegyzési igazolással, vagy honosítási igazolással) rendelkezik. A.11 Kiállítás (Show) Egy WCF-kiállítás hagyományos bírálattal (traditional judgement) és WCF-ringekkel (egyes országokban ringekkel), melyre a WCF Engedélyezési Igazgató (Licensing Manager) vagy a Kiállítási Bizottság (Show Commission) adta ki az engedélyt. A.11.1 Egynapos kiállítás Egy WCF-kiállítás, melyet egyetlen nap rendeznek, és amelyen egy macskát csak egyszer bírálhatnak le, és csak egy bírálati lapot kaphat ezen a napon. A.11.2 Két egynapos kiállítás Egy WCF-kiállítás, melyet két nap rendeznek, és amelyen egy macskát kétszer bírálnak le (mindkét napon csak egyszer) és két bírálati lapot kaphat (egyet-egyet mindkét nap). A.11.3 Nemzeti kiállítás Egy WCF-tagegyesület által megrendezett, engedéllyel rendelkező kiállítás, melyen a bírók csak CAC és CAP címeket adhatnak ki. A.11.4 Nemzetközi kiállítás Egy WCF-tagegyesület által megrendezett, engedéllyel rendelkező kiállítás, melyen a bírók kiadhatják az összes nevezési osztályban kiadható címet. A.11.5 Világkiállítás Egy kiállítás, melyet egy országban kettő vagy három tagegyesület együttesen rendez, a WCF Elnökségének engedélyével, ahol a megszerzett azonos címek közül az egyik egy másik országban, vagy másik kontinensen megszerzett címnek felel meg. A különleges engedélyt kötelezően a WCF Elnöksége adja meg. Világkiállítást egy országban évente csak egyszer lehet rendezni. A.12 Kiállítási (Show) Manager Az a személy, aki a kiállításért felel, akit a klub erre a tisztségre kijelöl. A.13 Kiállítási katalógus A szervező klub által kiadott füzet, melynek első oldalán a kiállítási engedélynek kell szerepelnie. Szintén az első oldalakon kell szerepelnie a WCF Elnökségi Tagoknak, valamint a WCF tagegyesületeknek. A katalógus fő részének tartalmaznia kell a nevezett macskák számát, születési dátumát, teljes nevét, szüleik nevét, a kiállító és a tulajdonos nevét, a macska fajtáját, színét, nemét és a nevezési osztályát. A katalógus többi oldalának tartalmáról a klub dönt: támogatók hirdetései, fajtaleírások, stb. A.14 Kiállító A macska tulajdonosa, vagy annak képviselője

3 A.15 Steward Az a személy, aki egy engedélyezett kiállításon dolgozik, kiviszi a macskákat a bírálati asztalhoz, bemutatja a macskát a bírónak és dolgozik a Best in Show-n. A.16 WCF-ring Egy ring egy WCF-kiállításon, ahol a bíró kiválasztja és sorrendbe állítja a résztvevő macskák közül a legszebb tízet. Három WCF-ring lehetséges: Felnőtt (Adults), Kölyök (3-10 hónapos kor között [Kittens]) és Kasztrált (Alters). Minden ring első két helyezettje indulhat a Masterringben. A.16.1 WCF Master-ring: Egy olyan WCF-ring, melyben kizárólag azon macskák vehetnek részt, melyek egy WCFringben első vagy második helyezést értek el. A győztes megkapja a Master címet. A.16.2 WCF Double Master-ring: Egy olyan WCF-ring, melyben kizárólag Master címet elért macskák indulhatnak. A győztes megkapja a Double Master címet. Szervezhető még Triple Master-ring is, stb. A.17 Ring Egy kiállítás amerikai vagy ausztrál ringes bírálattal. Egy bíró bírálja le és állítja sorrendbe az összes kiállított macskát egy ringben. A ringekben külön bírálják a felnőtt, kasztrált és kölyök macskákat. AB (All-Breed minden fajtás) és Speciality (különleges minden fő kategóriában) ringeket különböztetünk meg. Ezeket a ringeket csak azokban az országokban engedélyezik, ahol az ilyen típusú bírálatok már eredetileg is léteztek. (Pl. Egyesült Államok, Ausztrália, stb.) A.18 Hagyományos bírálat (Traditional judging) Az a kiállítási forma, ahol a macskákat egy bírálati asztalon mutatják be, csak egy bíró bírálja le őket, aki írásos bírálati lapot állít ki. A.19 WCF-bíró Egy bíró, aki teljességgel megfelel a WCF összes követelményének ahhoz, hogy bejegyzett és engedélyezett WCF-bíró legyen. A.19.1 WCF-AB-Bíró Egy bíró, aki teljességgel megfelel a WCF összes követelményének ahhoz, hogy bejegyzett és minden szőr-kategóriára engedélyezett WCF-bíró legyen. AB: allbreed (minden fajta) A.19.2 WCF-LH-bíró Egy bíró, aki teljességgel megfelel a WCF összes követelményének ahhoz, hogy bejegyzett és a hosszú szőrű macskák kategóriára engedélyezett WCF-bíró legyen. LH: longhair (hosszú szőrű) A.19.3 WCF-SLH-bíró Egy bíró, aki teljességgel megfelel a WCF összes követelményének ahhoz, hogy bejegyzett és a félhosszú szőrű macskák kategóriára engedélyezett WCF-bíró legyen. SLH: semi-longhair (félhosszú szőrű)

4 A.19.4 WCF-SH-bíró Egy bíró, aki teljességgel megfelel a WCF összes követelményének ahhoz, hogy bejegyzett és a rövid szőrű macskák kategóriára engedélyezett WCF-bíró legyen. SH: shorthair (rövid szőrű) A.19.5 WCF-SOSH-bíró Egy bíró, aki teljességgel megfelel a WCF összes követelményének ahhoz, hogy bejegyzett és a sziámi-keleti kategóriára engedélyezett WCF-bíró legyen. SOSH: Siamese & Oriental shorthair (sziámi és keleti rövid szőrű) A.20 WCF engedéllyel rendelkező vendégbíró Egy olyan egyesülethez/klubhoz tartozó bíró, amely nem tagja a WCF-nek, de aki teljességgel megfelel a WCF összes követelményének ahhoz, hogy a WCF Bírói Bizottsága által engedélyezett bíró legyen. Az engedélyezési eljárás ugyanaz, mint a WCF-bíróknak. A.21 Bírálati lap Egy nyomtatvány, melyet az egyesület szolgáltat a bírónak, aki kitölti azt, és leírást készít az általa bírált macskáról, pl. a minőségéről, hibáiról, mennyire felel meg az adott fajta fajtaleírásának, beleértve a minősítést és a címet, amennyiben megfelel. A.22 Tanuló bíró Egy WCF-klub tagja, aki letette az elővizsgát és teljességgel megfelel a WCF összes követelményének ahhoz, hogy egy bizonyos kategóriában (LH, SLH, SH vagy SOSH) kiképezzék, hogy bíró váljék belőle. A.23 Fő kategóriák Két fő kategóriát különböztetünk meg: Hosszú szőrű: a hosszú és a félhosszú szőrű macskák kategóriája Rövid szőrű: a rövid szőrű és a sziámi-keleti macskák kategóriája A.24 Szőr kategóriák LH: Longhair (hosszú szőrű macskák) SLH: Semi-longhair (félhosszú szőrű macskák) SH: Shorthair (rövid szőrű macskák) SOSH: Siamese & Oriental Shorthair (sziámi-keleti macskák) B Fejezet Kiállítások szervezése B.1 Kiállítás B.1.1 Nemzeti, nemzetközi kiállítás A WCF minden teljes jogú, vagy patronált tagegyesülete, illetve alegyesülete jogosult nemzeti (CAC/CAP-nál nem magasabb címek megszerzése) vagy nemzetközi (minden cím megszerzése) kiállítások szervezésére a saját országában vagy egy olyan országban, ahol WCF tagegyesület nem létezik. Nem regisztrált alegyesületek semmilyen kiállítást nem rendezhetnek a WCF nevében.

5 B.1.2 Kiállítások egy olyan országban, ahol már működik WCF tagegyesület Ha egy WCF-klub kiállítást szeretne szervezni egy olyan másik országban, ahol már legalább egy WCF tagegyesület működik, ennek az egyesületnek jóvá kell hagynia, vagy közösen kell megszerveznie a kiállítást az említett klubbal. B.1.3 Társkiállítások (joint-exhibitions) [közös kiállítás] WCF-kiállításokat nem lehet egy másik nem WCF szervezettel, klubbal együtt szervezni. Ahhoz, hogy közös kiállítást lehessen megrendezni, a WCF tagegyesületnek legalább 6 hónappal a kiállítás időpontja előtt kérvényt kell benyújtania a WCF Elnökségéhez. Ilyen kiállítást csak a WCF Elnökségének külön engedélyével lehet megszervezni. B.1.4 Háromnapos kiállítás Háromnapos kiállításhoz a WCF Elnökségének külön engedélye szükséges B.1.5 Bármilyen eltéréshez külön engedély A Szabályzattól bármilyen eltéréshez a WCF Elnökségének külön engedélye szükséges B.1.6 Két nap két minősítés Minden WCF-kiállításon, melyet két nap rendeznek, két minősítés, melyet egy nap rendeznek, egy minősítés adható. B.1.7 Csak egy minősítés naponta A macskák minden WCF-kiállítás hagyományos bírálatán naponta csak egyszer vehetnek részt. Még akkor is, ha a macska az első nap hiányzott, a második nap nem bírálható le kétszer. Ennek a szabálynak bármilyen megszegése a Fegyelmi Bizottság eljárását eredményezi. B.1.8 Nemzetközi kiállítás Nemzetközi kiállításokon legalább 80 macskának kell szerepelnie a katalógusban. Problémás földrajzi helyek (szigetek, elszigetelt területek) esetén a WCF Elnökségének külön engedélye szükséges, hogy kevesebb létszámmal is megrendezhessék a kiállítást. A macskák pontos számát is jelezni kell. B.2 Engedélyezés B.2.1 A kiállítást engedélyező vezető engedélye Minden kiállítást engedélyeztetni kell a Kiállítást Engedélyező Igazgatóval, vagy a WCF Kiállítási Bizottságával, hogy a megszerzett címek és díjak érvényesek legyenek. B.2.2 Az engedélykérelem tartalma Az engedélykérelemnek a következő információkat kell tartalmaznia: az egyesület és az alegyesület neve, székhelye, a kiállítás időpontja (év, hónap, nap), a klub neve, a kiállítás helyszíne (ország és város), pontos földrajzi elhelyezkedés, régió (1. sz. melléklet), kontinentális terület vagy körzet, bírók (nemzetiségük, egyesületük és minősítésük megjelölésével).

6 B.2.3 Az engedélykérés határideje Az engedélykérelmet legkésőbb 6 héttel a kitűzött kiállítási időpont előtt kell benyújtani, miután a folyamodó egyesület már megfizette az engedélykérelem díját a WCF felé, és tartalmaznia kell minden előírt információt Amennyiben egy klub engedély nélkül szervez kiállítást, büntetést kell megfizetnie, melyet 30 napon belül kell átutalni a WCF bankszámlájára. Amennyiben ez ismételten előfordul, kizárással jár és a címek, minősítések érvényüket vesztik. B.2.4 Értesítés az engedélyről Az engedélyt 14 napon belül küldik meg a klub, a WCF Elnöksége, a bírók koordinátora, a WCF Kiállítási Bizottságának elnöke és minden címmel rendelkező, meghívott bíró részére. B.2.5 Díj Az engedélykérelem díját a díjszabásnak megfelelően kell megfizetni. B.2.6 A már megfizetett díjak érvényüket vesztik a helyszín vagy az időpont módosításával A helyszín vagy az időpont változtatása a kiállítás törlését eredményezi. A már megfizetett díjak lejárnak. Új engedélykérelmet kell benyújtani és új díjat megfizetni. B.2.7 Közzététel a kiállítási naptárban Az egyesületeknek az engedélykérelemért díjat kell fizetniük, mely magába foglalja és garantálja a kiállítás közzétételét az interneten, amennyiben a kérelmet időben benyújtották. B.2.8 Az engedélyben jegyzett bírók Csak az engedélyben jegyzett bírók bírálhatnak az adott kiállításon. B Az engedély közlése a katalógusban Az engedélynek szerepelnie kell a katalógus első oldalain. Amennyiben az engedély hiányzik a katalógusból, a címek és minősítések érvényüket vesztik. B.2.10 A bírók meghívása az engedélykérelem előtt Az egyesületek meghívhatják a bírókat, mielőtt a kérelmet benyújtanák, majd a kérelemben feltüntethetik nevüket az előírt információk között. B.3 Nemzetközi kiállítások közötti távolság B.3.1 Minimum távolság két nemzetközi kiállítás között: 200 km A nemzetközi kiállítás nem kap engedélyt, ha túl közel akarják megrendezni egy már engedéllyel rendelkező kiállítás helyszínéhez ugyanabban, vagy a szomszédos körzetben. Az előírt távolság légvonalban 200 km, vagy a már engedéllyel rendelkező kiállítást szervező klub hozzájárulása szükséges. B.3.2 Havonta egy kiállítás ugyanabban a városban Városonként havonta egy engedély adható ki az összes egyesület számára.

7 B.4 Bírók B.4.1 WCF-engedéllyel rendelkező bírók meghívása Minden WCF-tagegyesület csak WCF-engedéllyel rendelkező bírót, vagy vendégbírót hívhat meg kiállításaira, akik szerepelnek a WCF hivatalos bírói jegyzékében. Írásos szerződés vagy váltás ajánlott. B.4.2 WCF-engedéllyel nem rendelkező vendégbíró meghívása A tagegyesületek meghívhatnak WCF-engedéllyel nem rendelkező vendégbírót is kiállításaikra, amennyiben az arányuk nem haladja meg a következőt: 2 fő WCF-engedéllyel rendelkező bíró esetében 1 fő WCF-engedéllyel nem rendelkező vendégbírót lehet meghívni. B Legalább egy bíró egy másik körzetből vagy országból Nemzetközi kiállításokon legalább egy bírót egy másik országból, vagy körzetből kell meghívni, mint ahol a kiállítást rendezik. B.4.3 Amennyiben csak két bírót hívtak meg, mindkettőnek WCF-engedéllyel kell rendelkeznie Amennyiben egy kiállításon csak két bíró bírál, mindkettőnek szerepelnie kell a WCF hivatalos jegyzékében. B Minimum két bírónak kell bírálnia egy nemzetközi kiállításon Egy nemzetközi kiállításon legalább két bírónak kell bírálnia. B.4.4 Bírók költségtérítése, ellátása A meghívó klubnak meg kell térítenie a meghívott bírók utazási költségeit: jegyeket, üzemanyag költségeket, amennyiben autóval utaznak, szállásukat (legalább 3 csillagos, standard egyágyas szobákat), taxi költségeket a repülőtérre és vissza (vasútállomásra és vissza) a saját országában és a kiállítás városában, hacsaknem a klub szervezi meg a bírók szállítását a kiállítás helyszínén. A klubnak kell állnia az étkezést pénteken, szombaton, vasárnap és hétfőn, amennyiben szükséges a hétfői reggelit. B.4.5 Költségtérítés a Best in Show előtt A szervező klubnak ki kell fizetnie a bírók járulékait az első napon megrendezésre kerülő Best in Show előtt, de legkésőbb a második napon megrendezett Best in Show előtt. Nincsenek kivételek. A bíró jogosult nem megjelenni a Best in Show-n abban az esetben, ha költségeit nem térítik meg időben. B.4.6 A költségtérítés valutaneme Minden költséget euróban, vagy a meghívott bíró hazai valutájában kell megtéríteni. B.5 Elfogadott (accepted) fajták B.5.1 Elfogadott fajták nevezése WCF-kiállításokra csak elismert vagy elfogadott macskafajtákat lehet benevezni. B.5.2 Nem elfogadott fajták nevezése Más fajták csak ivartalanítva nevezhetők: nem elismert, nem elfogadott fajták, házi macskák, kivételt képeznek az ideiglenesen elfogadott (provisionally accepted) fajták.

8 B.6 Körzetek, ld. a D.7. pontban B.7 Állatorvos B.7.1 Az országban érvényes rendelkezések szerint Minden szervező klub felelős az országában érvényes állategészségügyi szabályok és rendelkezések betartásáért és betartatásáért. B.7.2 Állatorvosi vizsgálat a beengedéskor Az állategészségügyi szabályoknak megfelelően minden benevezett macskát egy, vagy több engedéllyel rendelkező állatorvos vizsgál meg. A továbbiakban a szervező klub dönthet a nevezési feltételekről. B.8 WCF-logo használata B.8.1 A WCF-emblémát el kell helyezni a kiállítási teremben A kiállítási teremben (a színpadon) el kell helyezni a WCF jelképét, mely nem lehet kisebb 120x120 cm-nél. Minden szín megengedett, de a zöld erősen javasolt. B.8.2 WCF-logo használata az iratokon Minden szervező egyesületnek tisztán jeleznie kell WCF-tagságát a logo használatával az iratain, a posztereken, a jelentkezési lapokon, bírálati lapokon, az információs pultnál és a színpadon. B.8.3 Nem regisztrált alegyesület nem használhatja a WCF-logot Azok az alegyesületek, melyeket nem regisztráltak a WCF-nél, nem használhatják a WCF emblémáját. B.9 Kiállítási katalógus és protokoll B.9.1 A katalógus egy oldala a WCF-ről kell, szóljon A kiállítási katalógus egy oldala a WCF-ről kell, szóljon, tartalmaznia kell a nevét, címét és az Elnökségi tagokat. B.9.2 A katalógust és az eredménylistát továbbítani kell a WCF-nek A szabályzat betartásának ellenőrzéséhez, a szervező klubnak és alegyesületnek továbbítania kell a katalógust és az eredménylista másolatát a WCF-nek legkésőbb 10 nappal a kiállítás után. A postára adás időpontja számít a beküldés dátumának. B.9.3 Orosz klubok: a katalógust és az előírásokat a 2. alelnöknek kell küldeni Az orosz kluboknak és alegyesületeknek ezeket az iratokat a 2. alelnöknek (vagy a WCF Kiállítási Bizottsága Oroszországért felelős tagjának) kell továbbítaniuk. B.9.4 Többi ország egyesületei: a katalógust és az előírásokat az 1. alelnöknek kell küldeni A többi ország egyesületeinek ezeket az iratokat az 1. alelnöknek (vagy a WCF Kiállítási Bizottsága Elnökének) kell továbbítaniuk.

9 B.9.5 Büntetés a beküldés elmulasztása esetén Az egyesület további kiállításait nem engedélyezik, míg a dokumentumok meg nem érkeznek. Amennyiben a klub megtagadja a papírok beküldését, az a kiállítási szabályzat megszegésével jár és büntetési díj kiszabását vonja maga után. A további kiállításokat addig nem engedélyezik, míg a díjat a klub meg nem fizeti. B.9.6 Nem regisztrált alegyesületek kiállítási papírjait nem fogadják el WCF-nél nem regisztrált alegyesületek kiállítási dokumentációja nem fogadható el. B.10 Tilos a dohányzás B.10.1 Tilos a dohányzás a kiállítási termekben Tilos a dohányzás az összes kiállítási teremben, a szemináriumok szobáiban, stb. (mindenhol, ahol macskák vannak). C Fejezet Bírálat WCF-kiállításokon és WCF Világkiállítások C.1 WCF-kiállításokon háromféle bírálatot különböztetünk meg C.1.1 Hagyományos (traditional) bírálat Engedélyezett és kötelező minden országban, kivétel azon országok, ahol más a hagyomány. C.1.2 WCF-ring Minden kiállításon engedélyezett, a hagyományos bírálat mellett. A tulajdonosok macskáik nevezésekor eldönthetik, hogy versenyeznek-e velük WCFringekben is. C.1.3 Ring Ez a fajta bírálat engedélyezett Ausztráliában és Új-Zélandon, és azon országokban, ahol csak ez a hagyomány él a macskák bírálatára. C.2 Világkiállítás (World Show WS) Ez egy olyan WCF-kiállítás, melyet két vagy három egyesület rendez a WCF Elnökségének külön engedélyével. A különleges engedélyt kötelezően a WCF Elnöksége adja meg, és ilyen kiállítást évente és országonként csak egyszer lehet megrendezni. C.2.1 Egyik cím egy másik országban/földrészen megszerzett címnek felel meg Ezen a kiállításon megszerzett egyik cím olyan, mintha a macska azt egy másik országban vagy földrészen szerezte volna meg. C.2.2 Legalább két szervező klub Világkiállítást három, de legalább két klubnak kell megszerveznie, melyek közül az egyik teljes jogú tagja a WCF-nek, a másik pedig macskás klub, vagy macskarajongók szervezete.

10 C.2.3 Legalább egy klub teljes jogú tagja a WCF-nek A Világkiállítás engedélyéért folyamodó klubok közül legalább az egyik, teljes jogú tagja a WCF-nek. C.2.4 Egy klub a felelőse Csak az egyik klub, amelyik teljes jogú tagja a WCF-nek, felelős a Világkiállítás megszervezéséért, a többiek csak részben felelősek. C.2.5 Rendkívüli díj az engedélyért Az engedélyért fizetendő rendkívüli díjat a WCF Elnöksége állapítja meg. C.2.6 Jó pozíció Minden Világkiállítást szervező klubnak jó pozícióban kell lennie, mikor az engedélyért folyamodnak és mikor a kiállítást szervezik. C.2.7 Nincs függőben lévő fegyelmi eljárás Egyik Világkiállításért folyamodó klub sem állhat semmilyen fegyelmi eljárásban, vagy lehet olyan ügye, mely fegyelmi eljárást vonhat maga után. C.2.8 Legalább egy bírót a (kibővített) Elnökségből kell meghívni Legalább egy bírót a WCF Elnökségéből vagy a kibővített Vezetőségből kell meghívni. Erősen ajánlott két WCF Elnökségi tagot meghívni arra az esetre, ha az egyik elnökségi tag valami miatt nem tud részt venni a kiállításon, hogy a Világkiállítás megtarthassa világkiállítási minősítését. C.2.9 Amennyiben nincs jelen bíró a WCF kibővített Vezetőségéből egy normális nemzetközi kiállítás Amennyiben a kiállításon nincs jelen bíró a WCF kibővített Vezetőségéből, abban az esetben is, ha csak az utolsó pillanatban lett gátolva, a kiállítás átminősül normál nemzetközi kiállítássá. C.2.10 Engedélykérés legalább 6 hónappal a kiállítási időpont előtt A Világkiállításra legalább 6 hónappal a kitűzött időpont előtt kell megkérni az engedélyt és megfizetni az érte kirótt díjat. C.2.11 Nem lehet másik kiállítás azon a napon ugyanabban az országban Abban az országban, ahol a Világkiállítást szervezik, nem adnak ki másik engedélyt ugyanarra a napra. Védett terület engedélye esetén a Világkiállítást szervező lemondhat a védelemről, de ennek ellenére még mindig kaphat engedélyt a Világkiállításra. Erről az engedélyt kiadó iroda kötelezett időben tájékoztatást adni. Amennyiben ezeken a napokon más kiállítást is szerveznek, annak távolsága légvonalban nem lehet közelebb 2000 km-nél, függetlenül attól, melyik országban, vagy földrészen helyezkedik el.

11 D Fejezet Hagyományos bírálat szervezése D.1 A bírálat D.1.1 A bírálat nyilvános és névtelen A bírálat a kiállításon nyilvános és névtelen. A bíró csak a macska katalógus-számát, fajtáját, színét, nemét, születési dátumát és nevezési osztályát tudhatja. Minden bírónak le kell írnia a véleményét a bírálati lapra. D.1.2 Nyilvános bírálat A bírálat nyilvános, vagyis a bíró a jelenlevő emberek előtt bírál és mondja el véleményét, ha szükséges. D.1.3 A szabályok és fajtaleírások szerinti bírálat WCF-kiállításokon a bírálat a hivatalos fajtaleírások alapján és a Kiállítási Szabályzatnak megfelelően zajlik. D.1.4 A bírálat vitathatatlan WCF-kiállításokon a bírálat vitathatatlan és nincs helye bármilyen megjegyzésnek. A bíró véleményének megvitatása a kiállító és a bíró között nem megengedett. D.1.5 Macskák száma bírónként Rendszerint egy bíró 40 macskát bírál le naponta. Ez a szám 10 %-kal növelhető, amennyiben a bíró és a szervező klub ebben megállapodik. Mindazonáltal erősen ajánlott nem túl sok macskát bemutatni a bírónak, hogy a Best in Show időben kezdődhessen. D.1.6 Időrendi bírálat a nevezési osztályok szerint A macskák minden színváltozata időrendben kerül bírálatra a WCF nevezési osztályainak megfelelően (legmagasabb osztálytól a legalacsonyabb osztályig, vagy fordítva). A katalógust ugyanebben a sorrendben kell nyomtatni, ha a klub így kívánja. D.1.7 Osztályonként négy helyezés Csak a felnőtt és kasztrált macskák kaphatnak címet fajtánként, színenként, osztályonként és nemenként naponta. Négy helyezés adható a Kitűnő (Excellent) és Nagyon jó (Very Good) minősítéssel, a Jó (Good) minősítéssel nincs helyezés. (Pl. EX1, EX2, EX3, EX4 vagy VG1, VG2, VG3, VG4) Amennyiben egy macska fiatalabb 10 hónaposnál, nem kaphat címet, csak minősítést és helyezést fajtánként, színenként, osztályonként és nemenként naponta. D.1.8 Bírálati lap A szervező klub felelős azért, hogy a bírálati lap három példányban elkészüljön és egy példányt a bíró megkapjon. A bírálati lap tartalmazza a WCF-logót, a klub nevét és logóját, a nyomtatványt a szervező klub tölti ki, mely tartalmazza a katalógus-számot, fajtát, színt, színkódot (EMS), nevezési osztályt, nemet és a születési dátumot.

12 D.2 A bíró munkaterülete D.2.1 A munkaterület felszerelése A bírónak szüksége van egy látogatóktól és kiállítóktól elkülönített szabad munkaterületre, nappali fénnyel, egy asztallal, két székkel, fertőtlenítővel, papír törlőkendőkkel, előírásokkal és a bírálati lapokkal. Kizárólag a fősteward, a stewardok (felhordók) és a tanuló bíró, vagy a tulajdonosok hozhatják és mutathatják be a macskákat. D.2.2 Terület A területet le kell választani olyan módon, hogy a kiállítók szabadon megközelíthessék a bírói területet anélkül, hogy zavarnák a bírókat munkájukban. D.3 Stewardok (felhordók) Felhordó csak 16 éven felüli, veszettség ellen beoltott személy lehet. D.4 Tanuló bíró D.4.1 Naponta csak egy tanuló Minden egyes bíró mellett lehet egy tanuló, amennyiben a bíró beleegyezik, de naponta csak egy. D.4.2 Jelenlét a Best in Show-n A tanuló kérdezhet, ha a bíró megengedi. Jelen kell lennie a Best in Show jelölésen és a Best in Show-n. D.5 Szőrkategóriák D.5.1 Szőrkategóriák hagyományos bírálaton Hagyományos bírálaton négy szőrkategóriára osztják fel a macskákat. Hosszú szőrű (Longhair) Perzsa és himalája macskák Félhosszú szőrű (Semi-Longhair) macskák félhosszú szőrrel Rövid szőrű (Shorthair) rövid szőrű macskák, kivétel azok, melyeket a Sziámi-Keleti csoportban jegyeznek Sziámi-keleti (Siamese/OSH) sziámi, keleti rövid szőrű, Mekong Bobtail, thai, Peterbald és tonkinéz D.5.2 Minden fajtát, osztályt teljesen le kell bírálni minden kategóriában Minden szőrkategóriában az összes fajtát, színt és osztályt teljesen le kell bírálnia a bírónak, beleértve a Best in Show-t és a Best of Bestet. D.5.3 A macskák fajtájuk, színük és nemük szerint elkülönítettek Minden szőrkategóriában külön kell választani a macskákat először fajtájuk, majd színük szerint, majd minden színben időrendi sorrendben a nevezési osztályuk szerint (magasabb osztálytól az alacsonyig, vagy fordítva), és minden osztályban nemek szerint, először a hímeket, majd a koruk alapján, kezdve a felnőttekkel.

13 D.6 WCF nevezési osztályok I. Osztály: Világbajnok (World Champion) Tiszteletdíj (P.H.) Ebben az osztályban a macskák a Fajtagyőztes ( Best Variety ) címért és/vagy a Best in Show-részvételért versenyeznek. Tiszteletdíjat (P.H.) kaphatnak. P.H.: Prix d Honneur (Prize of Honour) II. Osztály: Világpremior (World Premior) Tiszteletdíj (P.H.) Ebben az osztályban a macskák a Kasztrált Fajtagyőztes ( Best Variety Alter ) címért és/vagy a Best in Show-részvételért versenyeznek. Tiszteletdíjat (P.H.) kaphatnak. P.H.: Prix d Honneur (Prize of Honour) III. Osztály: Európa Nagybajnok (Gr.European Champion) [Kontinentális Nagybajnook] CACM Ebben az osztályban a macskák a Világbajnok címért versenyeznek. Három WCF nemzetközi kiállításon, három különböző országban, három különböző bírótól kell CACM minősítést szerezniük, melyből egyet egy másik kontinensen kell megszerezni. A fajtaleírás szerint legalább 98 pontot kell kapniuk. Versenyeznek a Fajtagyőztes ( Best Variety ) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n. IV. Osztály: Európa Nagypremior (Gr.European Premior) [Kontinentális Nagypremior] CAPM Ebben az osztályban a macskák a Világpremior címért versenyeznek. Három WCF nemzetközi kiállításon, három különböző országban, három különböző bírótól kell CAPM minősítést szerezniük, melyből egyet egy másik kontinensen kell megszerezni. A fajtaleírás szerint legalább 98 pontot kell kapniuk. Versenyeznek a Kasztrált Fajtagyőztes ( Best Variety Alter ) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n. V. Osztály: Európa Bajnok (European Champion) [Kontinentális Bajnok] GCACE Ebben az osztályban a macskák az Európa Nagybajnok címért versenyeznek. Három WCF nemzetközi kiállításon, három különböző országban, három különböző bírótól kell GCACE minősítést szerezniük. A fajtaleírás szerint legalább 97 pontot kell kapniuk. Versenyeznek a Fajtagyőztes ( Best Variety ) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n. VI. Osztály: Európa Premior (European Premior) [Kontinentális Premior] GCAPE Ebben az osztályban a macskák az Európa Nagypremior címért versenyeznek. Három WCF nemzetközi kiállításon, három különböző országban, három különböző bírótól kell GCAPE minősítést szerezniük. A fajtaleírás szerint legalább 97 pontot kell kapniuk. Versenyeznek a Kasztrált Fajtagyőztes ( Best Variety Alter ) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n.

14 VII. Osztály: Nemzetközi Nagybajnok (Gr. International Champion) CACE Ebben az osztályban a macskák az Európa Bajnok címért versenyeznek. Három nemzetközi kiállításon, három különböző országban, három különböző bírótól kell CACE minősítést szerezniük. A fajtaleírás szerint legalább 97 pontot kell kapniuk. Versenyeznek a Fajtagyőztes ( Best Variety ) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n. VIII. Osztály: Nemzetközi Nagypremior (Gr. International Premior) CAPE Ebben az osztályban a macskák az Európa Premior címért versenyeznek. Három nemzetközi kiállításon, három különböző országban, három különböző bírótól kell CAPE minősítést szerezniük. A fajtaleírás szerint legalább 97 pontot kell kapniuk. Versenyeznek a Kasztrált Fajtagyőztes ( Best Variety Alter ) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n. IX. Osztály: Nemzetközi Bajnok (International Champion) CAGCIB Ebben az osztályban a macskák a Nemzetközi Nagybajnok címért versenyeznek. Három nemzetközi kiállításon, két különböző országban, három különböző bírótól kell CAGCIB minősítést szerezniük. A fajtaleírás szerint legalább 97 pontot kell kapniuk. Versenyeznek a Fajtagyőztes ( Best Variety ) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n. X. Osztály: Nemzetközi Premior (International Premior) CAGPIB Ebben az osztályban a macskák a Nemzetközi Nagypremior címért versenyeznek. Három nemzetközi kiállításon, két különböző országban, három különböző bírótól kell CAGPIB minősítést szerezniük. A fajtaleírás szerint legalább 97 pontot kell kapniuk. Versenyeznek a Kasztrált Fajtagyőztes ( Best Variety Alter ) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n. XI. Osztály: Bajnok (Champion) CACIB Ebben az osztályban a macskák a Nemzetközi Bajnok címért versenyeznek. Három nemzetközi kiállításon, két különböző országban, három különböző bírótól kell CACIB minősítést szerezniük. A fajtaleírás szerint legalább 95 pontot kell kapniuk. Versenyeznek a Fajtagyőztes ( Best Variety ) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n. XII. Osztály: Premior CAPIB Ebben az osztályban a macskák a Nemzetközi Premior címért versenyeznek. Három nemzetközi kiállításon, két különböző országban, három különböző bírótól kell CAPIB minősítést szerezniük. A fajtaleírás szerint legalább 95 pontot kell kapniuk. Versenyeznek a Kasztrált Fajtagyőztes ( Best Variety Alter ) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n.

15 XIII. Osztály: Nyílt osztály (Open Class), 10 hónapos kor felett CAC Ebben az osztályban a macskák a Bajnok címért versenyeznek. Három nemzeti, vagy nemzetközi kiállításon, három különböző bírótól kell CAC minősítést szerezniük. A fajtaleírás szerint legalább 93 pontot kell kapniuk. Versenyeznek a Fajtagyőztes ( Best Variety ) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n. XIV. Osztály: Kasztrált osztály (Alter Class), 10 hónapos kor felett CAP Ebben az osztályban a macskák a Premior címért versenyeznek. Három nemzeti, vagy nemzetközi kiállításon, három különböző bírótól kell CAP minősítést szerezniük. A fajtaleírás szerint legalább 93 pontot kell kapniuk. Versenyeznek a Kasztrált Fajtagyőztes ( Best Variety Alter ) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n. XV. Osztály: Kölyök osztály, 6-10 hónap Az ebben az osztályban nevezett macskák a kiállítás első napján nem lehetnek fiatalabbak 6 hónaposnál és nem lehetnek idősebbek 10 hónaposnál, valamint rendelkezniük kell egy elismert egyesület törzskönyvi bejegyzésével. Helyezést kapnak és versenyeznek a Kölyök, 6-10 hó, Fajtagyőztes ( Best Variety Kitten, 6-10 months ) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n. XVI. Osztály: Kölyök osztály, 3-6 hónap Az ebben az osztályban nevezett macskák a kiállítás első napján nem lehetnek fiatalabbak 3 hónaposnál és nem lehetnek idősebbek 6 hónaposnál, valamint rendelkezniük kell egy elismert egyesület törzskönyvi bejegyzésével. Helyezést kapnak és versenyeznek a Kölyök, 3-6 hó, Fajtagyőztes ( Best Variety Kitten, 3-6 months ) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n. XVI/a. Osztály: Baby osztály, 10 hetestől 3 hónapos korig Az ebben az osztályban nevezett macskák a kiállítás első napján nem lehetnek fiatalabbak 10 hetesnél és nem lehetnek idősebbek 3 hónaposnál, valamint rendelkezniük kell egy elismert egyesület törzskönyvi bejegyzésével. Helyezést kapnak és versenyeznek a Baby Fajtagyőztes ( Best Variety Baby ) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n. XVII. Osztály: Fajtabesorolás (Novice) Fajtabesorolásra a macska 6 hónapos kortól nevezhető a saját szervezetének felügyelete mellett a nemzeti kiállítási bizottság engedélyével. A bírót tájékoztatni kell az okról, hogy a macska miért indul ebben az osztályban. Egy macska csak egyszer indítható fajtabesorolási osztályban. Két bíró aláírása szükséges. A macskának Kitűnő (Excellent) minősítést kell kapnia, hogy bejegyezhető legyen a Kísérleti nyilvántartásba.

16 XVIII. Osztály: Színmeghatározási osztály (Colour determination class) Ebben az osztályban olyan 3 hónaposnál idősebb kölyköket lehet nevezni, amelyeknek szükséges színmeghatározást kérni. Csak minősítést kaphatnak helyezés és osztályozás nélkül. XIX. Osztály: Házimacskák (Household Pets) Ebben az osztályban olyan ivartalanított macskák versenyezhetnek, melyek nem felelnek meg egyik elismert fajtának sem a fenotípusuk szerint. Helyezést kaphatnak és jelölhetik őket a Legszebb Házimacska címre. XX. Osztály: Almok, 10 hetestől 3 hónapos korig (Litters) Ebben az osztályban az almokat a fajtaleírásuknak szerint, fejlődésük figyelembevételével bírálják. Ahol több kitűnő jelleg látható, az lesz a jobb alom. A macskák ebben az osztályban a kiállítás első napján nem lehetnek fiatalabbak 10 hetesnél, és nem lehetnek idősebbek 3 hónaposnál. Jelölhetők a Legszebb Alom címre. XXI. Osztály: Veterán osztály (Veteran class) Ebben az osztályban a 8 évesnél idősebb, törzskönyvezett macskák indulhatnak. Kitűnő (Excellent) minősítést kapnak. Nem érhetnek el 95 pontnál kevesebbet. Versenyeznek a Veterán Fajtagyőztes ( Best Variety Veteran ) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n. XXII/a. Osztály: Ideiglenesen elismert fajták (Provisionally recognized breeds) Ebben az osztályban minden ideiglenesen elismert fajta indulhat, elfogadott színekben, ideiglenesen elismert színekben és nem elfogadott színekben. Kitűnő (Excellent) minősítést kaphatnak, helyezést érhetnek el, de címet nem kaphatnak. Versenyeznek az Ideiglenesen Elismert Fajtagyőztes ( Best Variety Provisionally recognized breed ) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n. XXII/b. Osztály: Elismert fajták ideiglenesen elismert színek (Provisionally recognized colours to recognized breeds) Ebben az osztályban minden ideiglenesen elismert színű, elismert fajtájú macska indulhat. Kitűnő (Excellent) minősítést kaphatnak, helyezést érhetnek el, de címet nem kaphatnak. Versenyeznek az Ideiglenesen Elismert színű Fajtagyőztes ( Best Variety Provisionally recognized colour ) címért és/vagy a részvételért a Best in Show-n. D.6.1 CACM és CAPM elismerése Nem WCF-hez tartozó szervezetek által kiadott CACM és CAPM címeket a WCF nem ismeri el. D.6.2 Nem regisztrált alegyesületek nem adhatnak ki CACM és CAPM címeket WCF-nél nem regisztrált alegyesületek nem adhatnak ki CACM és CAPM címeket.

17 D.7 Körzetek, földrészek D.7.1 Minden egyes körzet egy különböző országnak számít Néhány terjedelmes ország, mint Brazília, Oroszország, Dél-Afrikai Köztársaság, Kanada és az Amerikai Egyesült Államok, fel lett osztva néhány körzetre méreteinek arányában, ahol minden egyes körzet egy különböző országnak számít a WCF-címek megszerzése szempontjából. D.7.2 Európa bajnoki (Kontinentális bajnoki) címtől a körzet nem számít másik országnak Az Európa (Kontinentális) Bajnoki, vagy annál magasabb cím megszerzésekor a szabványos kiállítási szabályzat az irányadó, és megszerzésükhöz teljes mértékben egy másik ország szükséges. A CACM és a CAPM címek megszerzéséhez egy másik kontinens szükséges. D.7.3 A WCF kontinentális körzetei vagy területei A CACM és CAPM címek megszerzéséhez a világ egyenlő kontinentális körzetekre lett felosztva, melyek a következők: 1. Európai kontinentális térség 2. Ázsiai kontinentális térség 3. Afrikai kontinentális térség, beleértve a Kanári-szigeteket 4. Ausztráliai kontinentális térség, beleértve Óceániát és a Polinéz-szigeteket 5. Észak-Amerikai kontinentális térség 6. Közép-Amerikai kontinentális térség, beleértve a Karib-szigeteket 7. Dél-Amerikai kontinentális térség 8. Közel-Keleti kontinentális térség Megjegyzés: Hivatkozással az 1. sz. mellékletre és a WCF honlapján található táblázatokra, minden ország tartozik valamelyik kontinentális térséghez a címek megszerzése szempontjából. D.8 Fajtagyőztes (Best Variety) D.8.1 Fajtagyőztes címet csak EX1-et, vagy minimum 95 pontot elért macska kaphat Fajtagyőztes címet csak az EX1 minősítést elért kölyök macskák, vagy az ennél jobb eredményt elért felnőtt (nem kasztrált osztályban induló) macskák kaphatnak, melyek nem kevesebb, mint 95 pontot értek el a felnőtt osztályban. D.8.2 Legalább 3 macska van jelen Fajtagyőztes cím a megfelelő színűek között abban az esetben adható ki, ha nem kevesebb, mint három macskát mutatnak be (felnőtt, kölyök 6-10 hónapos és kölyök 3-6 hónapos) Ivartalanított macskák nem vehetnek részt ebben a versenyben. Amennyiben nem kevesebb, mint három 6-10 hónapos, vagy 3-6 hónapos kölyök van jelen, kiadható a Kölyök Fajtagyőztes cím, amennyiben valamelyik EX1 minősítést kapott. Amennyiben kevesebb, mint három felnőtt macska van jelen, a Fajtagyőztes címért a felnőttek és a kölykök együttesen indulnak, függetlenül a jelen lévő kölykök számától.

18 D.8.3 Kasztrált Fajtagyőztes Amennyiben az adott színben nem kevesebb, mint három ivartalanított macska van jelen, és valamelyik eléri a 95 pontot, kiadható a Kasztrált Fajtagyőztes cím. D.9 Best in Show Javaslat a kluboknak a szabályzatuk változtatására D.9.1 Nyilvános verseny A Best in Show (BIS) verseny nyilvánosan, a színpadon zajlik. Csak azok a bírók szavazhatnak, akik megfelelő minősítéssel rendelkeznek az adott szőrkategóriára. D.9.2 Best in Show minden kategóriában Négy Best in Show-t mutatnak be egy kiállításon mindkét nap, vagy egy alkalommal a két nap alatt. A WCF minden szőrkategóriájában (LH, SLH, SH, SOSH) bemutatnak egy Best in Show-t, feltéve, hogy minden egyes kategóriában legalább 15 macska van jelen. D nél kevesebb macska esetén összevonás Amennyiben egy kategóriában kevesebb, mint 15 macska van jelen, ezek a macskák egy másik kategória macskáihoz csatlakoznak. Következőképpen: A hosszú szőrű a félhosszú szőrűvel, a rövid szőrű a sziámi-keleti macskákkal. Amennyiben az egyik főkategória (pl. LH-SLH, vagy SH-SOSH) létszáma nem éri el a 15 macskát, a Best in Show-t az összes kategóriára összevontan kell megtartani. D.9.4 Legalább 95 pont szükséges Ahhoz, hogy egy macskát Best in Show-ra jelöljenek, Fajtagyőztes címet kell kapnia, vagy amennyiben kevesebb, mint három macska van jelen az adott színből, a fajtaleírás szerint legalább 95 pontot kell elérnie. Egy macskát akkor is lehet nevezni, ha egy másik osztálybeli macska kapta a Fajtagyőztes címet, például, ha egy kölyök nyeri el egy felnőtt macskától, a felnőtt macska jelölhető BISra. A házimacska is jelölhető a házimacskák BIS-ra, amennyiben nem kevesebb, mint 95 pontot ér el. D.9.5 Jelölés (Nomination) Minden egyes szőrkategóriában (LH, SLH, SH, SOSH) minden egyes nemzetközi bíró a kiállítás minden egyes napján azokat a macskákat jelölheti Best in Show-ra, melyeket az adott napon bírált: Legszebb felnőtt hímet Legszebb felnőtt nőstényt Legszebb ivartalanított hímet Legszebb ivartalanított nőstényt Legszebb veterán hímet Legszebb veterán nőstényt Legszebb 6-10 hónapos kölyök hímet Legszebb 6-10 hónapos kölyök nőstényt Legszebb 3-6 hónapos kölyök hímet Legszebb 3-6 hónapos kölyök nőstényt Legszebb baby hímet

19 Legszebb baby nőstényt Legszebb almot, amennyiben legalább 3 alom jelen van az adott fajtában vagy az alom legalább 95 pontot ért el a fajtaleírás szerint Bármilyen más legszebb macskát a Show Manager tanácsa szerint Megjegyzés: A szervező klub döntése alapján a bíró jelölhet csak egy macskát a 6-10 hónapos, vagy a 3-6 hónapos kölykök, illetve a babyk közül, amennyiben ezt kérik tőle. D.9.6 Az Exotic Shorthair macskák a hosszú szőrű kategóriában is indulhatnak a Best in Show-n A szervező klub döntése alapján az EXO-k a hosszú szőrű macskák között is részt vehetnek a BIS-n. D.9.7 A jelölt macska azonosítása A jelölt macskáknak a katalógus számuk mellett fel kell tüntetni megjegyzésként a fajtájukat és színüket. D.9.8 A bírónak engedéllyel kell rendelkeznie a megfelelő szőrkategóriára Minden bíró csak azokra a macskákra szavazhat a Best in Show-n, melyek szőrkategóriájára engedéllyel rendelkezik. D.9.9 Szavazás A bírók titkosan vagy nyíltan szavazhatnak a színpadon a Best in Show-n résztvevő macskákra a D.9.5 pont alapján. Amennyiben egy bíró titkos szavazást igényel, a szavazás titkos lesz. D.9.10 Szavazategyenlőség esetén a bírót sorsolással választják Szavazategyenlőség esetén a bírók nevét fel kell írni egy-egy papírlapra és egy látogató gyermekét kell felkérni, hogy húzzon ki egy nevet. Az a bíró dönt, akinek a nevét kihúzták. D.9.11 Best in Show és Best in Show Opposite Sex A színpadon megválasztott legszebb nőstény és legszebb hím macska versenyez a Best in Show címért. Amennyiben egy felnőtt hím macska (vagy felnőtt nőstény macska) nyeri a Best in Show címet, a másik macska kapja a Best in Show Opposite Sex (Best opp. Sex) címet. A másik marad a Best of Best versenyben. D.9.12 Best in Show Alter (Legszebb Kasztrált) Ugyanez a folyamat vonatkozik az ivartalanított macskákra is: Best in Show Alter és Best opp. Sex Alter a második helyezett. Minden ivartalanított macska elhagyja a színpadot a szavazás után. D.9.13 Best in Show Veteran (Legszebb Veterán) Ugyanez a folyamat vonatkozik a veteránokra is: Best in Show Veteran és Best opp. Sex Veteran a második helyezett. Minden veterán macska elhagyja a színpadot a szavazás után.

20 D.9.14 Best in Show Kitten 6-10 months (Legszebb Kölyök, 6-10 hó) Ugyanez a folyamat vonatkozik a 6-10 hónapos korú kölyök macskákra is: Best in Show Kitten, 6-10 és Best opp. Sex Kitten, 6-10 a második helyezett. Minden 6-10 hónapos kölyök macska elhagyja a színpadot a szavazás után. D.9.15 Best in Show Kitten 3-6 months (Legszebb Kölyök, 3-6 hó) Ugyanez a folyamat vonatkozik a 3-6 hónapos korú kölyök macskákra is: Best in Show Kitten, 3-6 és Best opp. Sex Kitten, 3-6 a második helyezett. Minden 3-6 hónapos kölyök macska elhagyja a színpadot a szavazás után. D.9.16 Best in Show Baby (Legszebb Baby) Ugyanez a folyamat vonatkozik a babykre is: Best in Show Baby és Best opp. Sex Baby a második helyezett. Minden baby elhagyja a színpadot a szavazás után. D.9.17 Best in Show Litter (Legszebb alom) A bírók kiválasztják a Best in Show-ra jelölt almok közül a legszebbet. D.10 Best of Best D.10.1 Előírások, feltételek Best of Best csak akkor választható, ha legalább egy allbreed bíró van a bírók között. A verseny a színpadon zajlik a Best in Show végén. Csak all-breed bíró szavazhat az összes kategória Best of Best macskáira. Csak a felnőtt macskák Best in Show győztes macskái indulhatnak Best of Best címért. D.10.2 Szavazás A szavazás az alábbi folyamat szerint zajlik: Best of Best 1. hely Best of Best 2. hely Best of Best 3. hely Best of Best 4. hely A bírók 20 pontot adnak az első helyezettnek, 15-öt a másodiknak, 10-et a harmadiknak és 5- öt a negyediknek. A pontszámokat a kiállítás titkára, vagy a Show Manager összeadja és kihirdeti az eredményt. D.11 Igazolások D.11.1 Címviselési igazolások A Bajnok / Premior, Nemzetközi Bajnok / Nemzetközi Premior, Nemzetközi Nagybajnok / Nemzetközi Nagypremior, Európa Bajnok / Európa Premior, Európa Nagybajnok /Európa Nagypremior címekről a WCF-tagegyesülete állít ki igazolást. Az eredeti diplomákat és bírálati lapokat azonnal továbbítani kell az illetékes tagegyesületnek, ahogy a macska megkapta azokat, mielőtt a következő kiállításon magasabb osztályba lépne.

21 D.11.2 Világbajnokok / Világpremiorok címviselési igazolása A Világbajnokok / Világpremiorok címviselési igazolását a WCF Kiállítási Bizottsága állítja ki. A WCF-engedéllyel rendelkező kiállításon szerzett diplomák és bírálati lapok hivatalos másolatát (az engedélyszámokkal együtt), a fent említett szabályok szerint a tagegyesület küldi meg a WCF-irodának, csatolva a közgyűlésen meghatározott díj utalásáról szóló igazolást, mielőtt a macskát ismételten kiállítják. Az engedélyszámot feltűntetik a címviselési igazoláson. E Fejezet WCF-ring szervezése E.1 WCF-ring Minden WCF-kiállításon a hagyományos bírálattal egyidejűleg WCF-ringet is lehet rendezni. Egy ringet a felnőtt, az ivartalanított és a 10 hetestől 10 hónapos korú kölyök macskák részére. Minden, a kiállításon résztvevő macska benevezhető a WCF-ringbe is. E.1.1 Felnőtt ring (Adult ring) Minden 10 hónaposnál idősebb macskát együtt bírálnak a ringben, függetlenül a fajtájuktól, színüktől, osztályuktól és nemüktől és a bíró maximum 1-10-ig ad ki helyezést. E.1.2 Kasztrált ring (Alter ring) Minden 10 hónaposnál idősebb ivartalanított macskát együtt bírálnak a ringben, függetlenül a fajtájuktól, színüktől, osztályuktól és nemüktől és a bíró maximum 1-10-ig ad ki helyezést. E.1.3 Kölyök ring (Kitten ring) Minden 10 hetesnél idősebb, de 10 hónaposnál fiatalabb kölyök macskát együtt bírálnak a ringben, függetlenül a fajtájuktól, színüktől, osztályuktól és nemüktől és a bíró maximum 1-10-ig ad ki helyezést. E.2 Csak all-breed bíró bírálhat WCF-ringben Kizárólag all-breed (minden fajta bírálatára jogosult) bíró bírálhat WCF-ringben, Masterringben, Double-Master-ringben, stb. E.3 Osztályozás és a résztvevők száma E.3.1 Maximum a 10 legszebb macska kiválasztása Legalább 4 macskának kell részt vennie a ringben Nem több mint a legszebb 10 macska kap helyezést. amennyiben a résztvevők száma 4, a legszebb 2-t választják ki, amennyiben a résztvevők száma 6, a legszebb 3-t választják ki, amennyiben a résztvevők száma 8, a legszebb 4-t választják ki, stb. amennyiben a résztvevők száma 20 vagy annál több, a legszebb 10-t választják ki.

22 E.3.2 WCF-ring kettéosztása Amennyiben a résztvevők száma 39 vagy annál kevesebb, a ring nem osztható ketté. Amennyiben a résztvevők száma 39-nél több, a ringet két részre lehet osztani, de a második részben nem lehet a résztvevők száma 4-nél kevesebb. Kettéosztás esetén az osztályozás az E.3.1 sz. pont alapján történik. A ring kettéosztása nem kötelező. E.4 Master-ring E.4.1 Részvétel a Master-ringben Azon macskák, melyek WCF-ringekben első vagy második helyezést értek el, jogosultak részt venni a WCF éves Master-ringjében. Amennyiben egy WCF-ringet kettéosztottak az E.3.2 sz. pont szerint, csak azok nyertesei (első helyezettek) vehetnek részt a Master-ringben. E.4.2 Master-ring országonként évente csak egyszer WCF Master-ringet évente csak egy alkalommal lehet egy országban rendezni egy nemzetközi kiállítás, vagy világkiállítás keretén belül. E.4.3 Kérelem Master-ring szervezésére Master-ringre az engedélyt kizárólag a WCF Elnöke adhatja meg. E.4.4 A részvételhez az igazolás bemutatása előírás Amennyiben egy macskát WCF Master-ringbe kívánnak nevezni, a macska tulajdonosának be kell mutatnia az eredeti iratot, vagy a WCF-tagegyesület igazolásának másolatát, mely igazolja, hogy a macska WCF-ring nyertese. E.4.5 Legalább egy all-breed bíró szükséges Legalább egy WCF-engedéllyel rendelkező bíró szükséges a Master-ring bírálatához. E.4.6 WCF-Master cím A Master-ring nyertese megkapja a WCF-Master címet. Ennek a címnek be kell kerülnie a WCF-törzskönyvekbe. E.4.7 Díjak száma A Master-ringben kiadott díjak száma maximum 10, függetlenül a részt vevők számától. A macskák az E.3.1 sz. pont szerint kapnak helyezést. E.4.8 Elkülönített Master-ringek A Master-ringet három ringre lehet bontani a WCF-ring szabályai alapján (felnőtt, kasztrált és kölyök), amennyiben a résztvevők száma minden egyes Master-ringben nem kevesebb négynél. Ellenkező esetben a felnőtt, ivartalanított és kölyök macskák együtt versenyeznek a Master-ringben. E.4.9 Master-ring kettéosztása Amennyiben a résztvevők száma 39-nél több, a Master-ringet a WCF-ringhez hasonlóan két részre lehet osztani, de a második részben nem lehet a résztvevők száma 4-nél kevesebb. Ebben az esetben a legszebb macska kiválasztása a WCF-ringhez hasonlóan történik. Az E.3.2 sz. pontnak megfelelően.

23 F Fejezet Felelősség szabályszegés esetén F.1 Fegyelmi szankciók Jelen szabályzat megsértése esetén fegyelmi eljárás indulhat a szervező klub ellen (kezdve a szóbeli dorgálástól a tagság ideiglenes felfüggesztéséig, vagy a klub vagy a bíró WCF-ből történő kizárásáig). A büntetést a WCF Elnöksége jóváhagyja, amennyiben egyetért a Fegyelmi és a Kiállítási Bizottság döntésével. F.2 Bírság Szabályszegés esetén a fegyelmi eljárás mellett bírság is kiróható. F.3 Felelősség hierarchiája Elsődlegesen a Show Manager felelős, majd a szervező klub, utána a társ-szervező és végül a bírók.

Felis Hungarica Kiállítási Szabályzat

Felis Hungarica Kiállítási Szabályzat Felis Hungarica Kiállítási Szabályzat FIFe és Felis Hungarica kiállításokon való részvétel feltételei ( a FIFe kiállítási szabályzatának ide vonatkozó részeinek kivonata) FIFe tagegyesület tagjai részt

Részletesebben

1.1. A központilag rendezendő CACIB kiállítások helyét és időpontját az OE határozza meg a kiállítást megelőző két év április 30-ig.

1.1. A központilag rendezendő CACIB kiállítások helyét és időpontját az OE határozza meg a kiállítást megelőző két év április 30-ig. 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete saját hatáskörében, vagy a helyi szervezetek, illetve a fajtaklubok útján kutyakiállításokat rendez a MEOE Országos Elnökségének (továbbiakban

Részletesebben

FIA NEMZETKÖZI SPORTKÓDEX

FIA NEMZETKÖZI SPORTKÓDEX FIA NEMZETKÖZI SPORTKÓDEX Kiemeléssel kiadott változat. Hatályos: 2016. január 1-től.. Jelen dokumentum eredeti változata, valamint a kapcsolódó szabályzatok angol és francia nyelven megtalálhatóak az

Részletesebben

A Magyar Röplabda Szövetség 2014-2015. évi Teremröplabda Versenyszabályzata Versenykiírás. Tartalomjegyzék

A Magyar Röplabda Szövetség 2014-2015. évi Teremröplabda Versenyszabályzata Versenykiírás. Tartalomjegyzék A Magyar Röplabda Szövetség 2014-2015. évi Teremröplabda Versenyszabályzata Versenykiírás Tartalomjegyzék Általános rész I. Nemzeti Bajnokság I. osztály, Nemzeti Bajnokság II. osztály, Magyar Kupa... 3

Részletesebben

STEEL DARTS NEMZETI BAJNOKSÁG ÉS MAGYAR KUPA NŐI ÉS FÉRFI EGYÉNI VERSENYKIÍRÁSA A 2016. VERSENYÉVADRA

STEEL DARTS NEMZETI BAJNOKSÁG ÉS MAGYAR KUPA NŐI ÉS FÉRFI EGYÉNI VERSENYKIÍRÁSA A 2016. VERSENYÉVADRA STEEL DARTS NEMZETI BAJNOKSÁG ÉS MAGYAR KUPA NŐI ÉS FÉRFI EGYÉNI VERSENYKIÍRÁSA A 2016. VERSENYÉVADRA Budapest, 2015. október. 6. oldal 1 I. A verseny célja A Magyar Darts Szövetség (a továbbiakban: MDSZ)

Részletesebben

-Férfi egyéni I. osztály -Férfi egyéni II. osztály (nyílt) -Női egyéni (nyílt) -Férfi páros (nyílt) -Női páros (nyílt) 1. Engedélyezett eszközök:

-Férfi egyéni I. osztály -Férfi egyéni II. osztály (nyílt) -Női egyéni (nyílt) -Férfi páros (nyílt) -Női páros (nyílt) 1. Engedélyezett eszközök: A Budapesti Darts Szövetség, mint a Nemzeti Sportszövetség és azon belül a Magyar Darts Szövetség erre jogosult szervezete a Magyar Darts Szövetség versenyszabályzata alapján kiírja a 2009-2010. évi, Budapest

Részletesebben

Magyar Sárkányhajó Szövetség. Versenyszabályzata

Magyar Sárkányhajó Szövetség. Versenyszabályzata A Magyar Sárkányhajó Szövetség Versenyszabályzata Készült az IDBF 2012. január 01-i nemzetközi versenyszabályzata alapján. Összeállította: A Magyar Sárkányhajó Szövetség Szakmai Bizottsága e-mail: info@sarkanyhajozas.hu

Részletesebben

2015/2016. TANÉVI ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ VERSENYKIÍRÁS

2015/2016. TANÉVI ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ VERSENYKIÍRÁS 2015/2016. TANÉVI ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ VERSENYKIÍRÁS 1. Az országos döntő célja: A kerékpársport népszerűsítése az általános és középiskolák tanulói és pedagógusai körében. A fiatalok

Részletesebben

MAGYAR BOWLING és TEKE SZÖVETSÉG TEKE ALSZÖVETSÉGE

MAGYAR BOWLING és TEKE SZÖVETSÉG TEKE ALSZÖVETSÉGE MAGYAR BOWLING és TEKE SZÖVETSÉG TEKE ALSZÖVETSÉGE A tagja H-1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. (36-1) 46 06 805 Adószám: 18170366-2-42 1) 46 06 806 Bankszámlaszám: teke@tekesport.hu 11714006-20422347

Részletesebben

NB II. VERSENYKIÍRÁSA 2014/2015.

NB II. VERSENYKIÍRÁSA 2014/2015. MAGYARORSZÁG KOSÁRLABDA NEMZETI BAJNOKSÁGA NB II. VERSENYKIÍRÁSA 2014/2015. MAGYAR KOSÁRLABDÁZÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE HUNGARIAN BASKETBALL FEDERATION SZÉKHELY: 1146 BUDAPEST, ISTVÁNMEZEI ÚT 1-3. POSTACÍM:

Részletesebben

Magyar Floorball Szakszövetség Utánpótlás, nagypályás floorball bajnokságok versenykiírása 2015 2016

Magyar Floorball Szakszövetség Utánpótlás, nagypályás floorball bajnokságok versenykiírása 2015 2016 Utánpótlás, nagypályás floorball bajnokságok versenykiírása 2015 2016 Budapest, 2015. június 12. 1.! A bajnokság rendezője és neve a.! A bajnokságot a Magyar Floorball Szakszövetség (továbbiakban MFSZ)

Részletesebben

Tisztelt Versenyzők, Sportbarátok!

Tisztelt Versenyzők, Sportbarátok! 2 Tisztelt Versenyzők, Sportbarátok! Örömteli tisztelettel köszöntöm a sportolókat, szervezőket, kedves vendégeinket a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság teljes személyi állománya nevében a Belügyminisztérium

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SPORTSZABÁLYZAT ÉS ELŐÍRÁSOK

ÁLTALÁNOS SPORTSZABÁLYZAT ÉS ELŐÍRÁSOK ÁLTALÁNOS SPORTSZABÁLYZAT ÉS ELŐÍRÁSOK TARTALOMJEGYZÉK TERVEZET Kiadja: MNASZ Titkárság Hatályos: 2016. február 1-től 1. Általános feltételek és szabályok... 1 2. Meghatározások... 1 3. Az MNASZ Versenynaptára...

Részletesebben

Nemzeti Bajnokság 2016. évi versenykiírása amely a Magyar Postagalamb Sportszövetség tagjai részére készült

Nemzeti Bajnokság 2016. évi versenykiírása amely a Magyar Postagalamb Sportszövetség tagjai részére készült Nemzeti Bajnokság 2016. évi versenykiírása amely a Magyar Postagalamb Sportszövetség tagjai részére készült I. Egy az Ország Egy a Szabály! Aki nem tud mindent, azért még nem buta, de aki nem akar többet

Részletesebben

ÍRÁSBELI SZAVAZÁS /ELJÁRÁSI SZABÁLYOK/ FŰTÉSI ENERGIAKÖLTSÉG-CSÖKKENTÉS 2013.

ÍRÁSBELI SZAVAZÁS /ELJÁRÁSI SZABÁLYOK/ FŰTÉSI ENERGIAKÖLTSÉG-CSÖKKENTÉS 2013. ÍRÁSBELI SZAVAZÁS /ELJÁRÁSI SZABÁLYOK/ FŰTÉSI ENERGIAKÖLTSÉG-CSÖKKENTÉS 2013. SZAVAZÁS I. Két forduló: I. Véleményfelmérés: (formális írásbeli szavazás) épületenként a tulajdonosok legnagyobb támogatását

Részletesebben

Magyar Gyeplabda Szakszövetség Hungarian Hockey Federation

Magyar Gyeplabda Szakszövetség Hungarian Hockey Federation Magyar Gyeplabda Szakszövetség Hungarian Hockey Federation 1133 Budapest, Vág u. 7. Tel: +36 (1) 270-93-08 ;Fax: +36 (1) 270-93-03 E-mail: info@hockey.hu Honlap:: www.gyeplabda.hu Versenyszabályzat Budapest

Részletesebben

Előszó A LÓ JÓLÉTÉRE VONATKOZÓ FEI MAGAVISELETI KÓDEX FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 900. szabály Nemzetközi szabályok II. FEJEZET A VERSENYEK

Előszó A LÓ JÓLÉTÉRE VONATKOZÓ FEI MAGAVISELETI KÓDEX FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 900. szabály Nemzetközi szabályok II. FEJEZET A VERSENYEK Előszó A LÓ JÓLÉTÉRE VONATKOZÓ FEI MAGAVISELETI KÓDEX FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 900. szabály Nemzetközi szabályok II. FEJEZET A VERSENYEK SZERKEZETE 901. szabály Katgóriák és szintek III. FEJEZET

Részletesebben

BEZDÉD HORGÁSZ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA

BEZDÉD HORGÁSZ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA BEZDÉD HORGÁSZ EGYESÜLET ALAPSZABÁLYA Továbbá a 2013. év szeptember hónap 07 napján az egyesületi közgyűlés módosításokkal egységes szerkezetben foglaltan fogadta el. I. Az egyesület adatai 1. Az egyesület

Részletesebben

A Magyar TáncSport Szakszövetség Versenytánc Szakág VERSENYSZABÁLYZAT 2015.01.01-TŐL HATÁLYBA LÉPŐ MÓDOSÍTÁSAINAK KIVONATA

A Magyar TáncSport Szakszövetség Versenytánc Szakág VERSENYSZABÁLYZAT 2015.01.01-TŐL HATÁLYBA LÉPŐ MÓDOSÍTÁSAINAK KIVONATA A Magyar TáncSport Szakszövetség Versenytánc Szakág VERSENYSZABÁLYZAT 2015.01.01-TŐL HATÁLYBA LÉPŐ MÓDOSÍTÁSAINAK KIVONATA FIGYELEM! A KIVONAT NEM TELJESKÖRŰ, CSAK A FONTOSABB SZABÁLYZATVÁLTOZÁSOKAT TARTALMAZZA!

Részletesebben

SZMSZC SAVARIA KÖZLEKEDÉSI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA HÁZIREND 2015.

SZMSZC SAVARIA KÖZLEKEDÉSI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA HÁZIREND 2015. SZMSZC SAVARIA KÖZLEKEDÉSI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA HÁZIREND 2015. Iskola neve és címe: Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Savaria Közlekedési Szakképző Iskolája és Kollégiuma 9700 Szombathely,

Részletesebben

FEI FOGATHAJTÓ SZABÁLYZAT és Parafogathajtó szabályzat hatályba lépés: 2014. január 01., a módosítás 2015. január 01-től érvényes

FEI FOGATHAJTÓ SZABÁLYZAT és Parafogathajtó szabályzat hatályba lépés: 2014. január 01., a módosítás 2015. január 01-től érvényes FEI FOGATHAJTÓ SZABÁLYZAT és Parafogathajtó szabályzat hatályba lépés: 2014. január 01., a módosítás 2015. január 01-től érvényes Copyright 2014 Fédération Equestre Internationale Fédération Equestre Internationale

Részletesebben

A MÚSZ 2011. évi Országos Bajnokságai és a MÚSZ által rendezendő versenyek kiírása

A MÚSZ 2011. évi Országos Bajnokságai és a MÚSZ által rendezendő versenyek kiírása VERSENYKIÍRÁSOK A MÚSZ 2011. évi Országos Bajnokságai és a MÚSZ által rendezendő versenyek kiírása A versenyek célja: A MÚSZ (továbbiakban: Szövetség) által szervezett legmagasabb szintű versenyeken a

Részletesebben

Magyar Floorball Szakszövetség. Országos Bajnokság III. osztály

Magyar Floorball Szakszövetség. Országos Bajnokság III. osztály Országos Bajnokság III. osztály Férfi, felnőtt, nagypályás floorball bajnokság versenykiírása 2013-2014 Budapest, 2013. július 15. 1. A bajnokság rendezője és neve a. A bajnokságot a Magyar Floorball Szakszövetség

Részletesebben

Magyar Frizbi Országos Sportági Szakszövetség ALAPSZABÁLY

Magyar Frizbi Országos Sportági Szakszövetség ALAPSZABÁLY Magyar Frizbi Országos Sportági Szakszövetség ALAPSZABÁLY 2015 A Magyar Frizbi Országos Sportági Szakszövetség közgyűlése által 2015. december 5. napján megtárgyalt és jóváhagyott változat. I. ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Nemzetközi rádióamatőr szövetség 1-es régió

Nemzetközi rádióamatőr szövetség 1-es régió Nemzetközi rádióamatőr szövetség 1-es régió Rádió amatőr iránymérés bajnoki szabályzata B rész verseny 2.11/2013 változat Elfogadva: 2012. Szeptember 14-én, Kopaonikban IARU R1 ARDF Working Group ülésen

Részletesebben

062-ES SZABÁLYZAT FIM ENDURO VILÁGBAJNOKSÁG ÁLTALÁNOS

062-ES SZABÁLYZAT FIM ENDURO VILÁGBAJNOKSÁG ÁLTALÁNOS 062-ES SZABÁLYZAT FIM ENDURO VILÁGBAJNOKSÁG ÁLTALÁNOS 062.1 Általános. 4 062.2 Pálya 4 062.3 A versenykiírás közzététele... 5 062.4 Nevezési lap.. 5 062.5 Bíráskodás 6 062.5.1 FIM licences tisztségviselők

Részletesebben

Nemzetközi Lovastusa Verseny

Nemzetközi Lovastusa Verseny Nemzetközi Lovastusa Verseny Nagykanizsa VERSENYKIÍRÁS (angol nyelvű hivatalos FEI versenykíirás magyar nyelvű kivonata) Nemzetközi Lovas Szövetség által elfogadva: Lausanne, 2008. március 10. Catrin Norinder

Részletesebben

A Magyar Amerikai Football Szövetség Versenyszabályzata. Érvényes:2013. június 10-től

A Magyar Amerikai Football Szövetség Versenyszabályzata. Érvényes:2013. június 10-től A Magyar Amerikai Football Szövetség Érvényes:2013. június 10-től ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1. (továbbiakban MAFSZ) Elnöksége a 2004. I. törvény (továbbiakban Sporttörvény) 23. (1). alapján az amerikai football

Részletesebben

Magyar Autómodell Bajnokság. Pályaversenyek szabályzata 1/10 ELEKTROMOTOROS KATEGÓRIÁK. Érvényes: 2008-tól MAGYAR MODELLEZŐ SZÖVETSÉG

Magyar Autómodell Bajnokság. Pályaversenyek szabályzata 1/10 ELEKTROMOTOROS KATEGÓRIÁK. Érvényes: 2008-tól MAGYAR MODELLEZŐ SZÖVETSÉG Magyar Autómodell Bajnokság Pályaversenyek szabályzata 1/10 ELEKTROMOTOROS KATEGÓRIÁK Érvényes: 2008-tól ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK 1/10 ELEKTROMOS VERSENYEK MAGYAR MODELLEZŐ SZÖVETSÉG Összeállította: az MMSZ

Részletesebben

Magyar Úszó Szövetség Országos Bajnokságok 2016. évi Versenykiírása

Magyar Úszó Szövetség Országos Bajnokságok 2016. évi Versenykiírása Magyar Úszó Szövetség Országos Bajnokságok 2016. évi Versenykiírása 1. A VERSENYEK CÉLJA A Magyar Úszó Szövetség (továbbiakban: MÚSZ) által szervezett legmagasabb szintű versenyeken Magyarország 2016 évi

Részletesebben

Evezős évadnyitó 26. gróf Széchenyi István emlékverseny 6. Nemzetközi Budapest Kupa VERSENYZŐI INFORMÁCIÓK

Evezős évadnyitó 26. gróf Széchenyi István emlékverseny 6. Nemzetközi Budapest Kupa VERSENYZŐI INFORMÁCIÓK Evezős évadnyitó 26. gróf Széchenyi István emlékverseny 6. Nemzetközi Budapest Kupa VERSENYZŐI INFORMÁCIÓK 2016. Április 1. Péntek - Érkezés 14:00 Regisztráció kezdete Helyszín: Danubius Nemzeti Hajós

Részletesebben

A SZENT ISTVÁN KÖRÚTI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA H Á Z I R E N D J E

A SZENT ISTVÁN KÖRÚTI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA H Á Z I R E N D J E A SZENT ISTVÁN KÖRÚTI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS SPECIÁLIS SZAKISKOLA H Á Z I R E N D J E OM: 036045 Jászberény 2015. 2 Tartalomjegyzék I. BEVEZETÉS...4.oldal II. III. IV. AZ ISKOLA MUNKARENDJE. 6.oldal AZ ISKOLA

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Összeállította: Lovász Beatrix igazgató Kisújszállás, 2013. március Módosítva: Kisújszállás, 2015. augusztus 24. Hatályos: 2015. szeptember 1. Tartalom Bevezetés... 4 I. Általános rendelkezések... 5 1.

Részletesebben

D Í J U G R A T Ó S Z A B Á L Y Z A T

D Í J U G R A T Ó S Z A B Á L Y Z A T M a g y a r L o v a s S z ö v e t s é g D í j u g r a t ó S z a k b i z o t t s á g - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - D Í J U G R A T Ó S Z A B Á L Y Z A T VALAMINT S Z A B A D T

Részletesebben

MAGYAR KAJAK-KENU SZÖVETSÉG MARATONI KAJAK-KENU VERSENYSZABÁLYOK

MAGYAR KAJAK-KENU SZÖVETSÉG MARATONI KAJAK-KENU VERSENYSZABÁLYOK MAGYAR KAJAK-KENU SZÖVETSÉG MARATONI KAJAK-KENU VERSENYSZABÁLYOK 2015 A Magyar Kajak-Kenu Szövetség megbízásából írta és összeállított az MKKSZ Szakmai Bizottság egyetértésével az MKKSZ Versenybíró Bizottsága

Részletesebben

MEGYEI I/B-OSZTÁLY FÉRFI FELNŐTT NAGYPÁLYÁS MEGYEI I/B-OSZTÁLYÚ BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA 2009/2010.

MEGYEI I/B-OSZTÁLY FÉRFI FELNŐTT NAGYPÁLYÁS MEGYEI I/B-OSZTÁLYÚ BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA 2009/2010. Pest Megyei Labdarúgó Szövetség (PMLSZ) Postacím: 1364 Budapest, Postafiók 301.; Székhely: 1052 Budapest, Városház utca 7.; E-mail: versenyiroda@pmlsz.hu; jb-iroda@pmlsz.hu; nyiab-iroda@pmlsz.hu; Telefon/fax:

Részletesebben

A MAGYAR JÉGKORONG SZÖVETSÉG VERSENYSZABÁLYZATA

A MAGYAR JÉGKORONG SZÖVETSÉG VERSENYSZABÁLYZATA Az MJSZ VERSENYSZABÁLYZATA AZ OB I. ÉS A NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG SZÁMÁRA 2013/2014 1 A MAGYAR JÉGKORONG SZÖVETSÉG VERSENYSZABÁLYZATA AZ OB I., A MAGYAR KUPA ÉS A MEGHÍVÁSOS NEMZETKÖZI BAJNOKSÁG MÉRKŐZÉSEI

Részletesebben

MAGYAR BOWLING és TEKE SZÖVETSÉG TEKE ALSZÖVETSÉGE

MAGYAR BOWLING és TEKE SZÖVETSÉG TEKE ALSZÖVETSÉGE MAGYAR BOWLING és TEKE SZÖVETSÉG TEKE ALSZÖVETSÉGE A tagja H-1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3. (36-1) 46 06 805 Adószám: 18170366-2-42 (36-1) 46 06 806 Bankszámlaszám: teke@tekesport.hu 11714006-20422347

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség LABDARÚGÁS VERSENYSZABÁLYZATA NAGYPÁLYÁRA, CSÖKKENTETT PÁLYAMÉRETRE

Magyar Labdarúgó Szövetség LABDARÚGÁS VERSENYSZABÁLYZATA NAGYPÁLYÁRA, CSÖKKENTETT PÁLYAMÉRETRE Magyar Labdarúgó Szövetség LABDARÚGÁS VERSENYSZABÁLYZATA NAGYPÁLYÁRA, CSÖKKENTETT PÁLYAMÉRETRE TARTALOMJEGYZÉK Általános fogalmak, rendelkezések... 5 A Versenyszabályzat célja... 7 A Versenyszabályzat

Részletesebben

Ritmuscsapatok Országos Modern Tánc versenyének versenyszabályzata! 2016

Ritmuscsapatok Országos Modern Tánc versenyének versenyszabályzata! 2016 Ritmuscsapatok Országos Modern Tánc versenyének versenyszabályzata! 2016 VERSENYRENDSZERÜNK: Versenyünk AMATŐR szintű Táncversenysorozat! A Tánc, mint sportág megismertetése és tömegbázis teremtése és

Részletesebben

1/2008. (I. 28.) Önkormányzati Rendelete

1/2008. (I. 28.) Önkormányzati Rendelete 1/2008. (I. 28.) Önkormányzati Rendelete a fizetı parkolás rendjérıl Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselı-testülete a közúti közlekedésrıl szóló 1988. évi I. törvény 15. (3) bekezdésben, valamint a

Részletesebben

2015/16. TANÉVI VERSENYKIÍRÁS IV. KORCSOPORT FIÚ

2015/16. TANÉVI VERSENYKIÍRÁS IV. KORCSOPORT FIÚ IV. KORCSOPORT FIÚ 2015/16. TANÉVI VERSENYKIÍRÁS 1 2015/2016. TANÉVI XVII. FEKVENYOMÓ DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS DÖNTŐ VERSENYKIÍRÁS 1. Az országos döntő célja: A fekvenyomó sport népszerűsítése a középiskolák

Részletesebben

Versenykiírás. 1. Hatálya. 2. A verseny célja. 3. A versenyen való részvétel

Versenykiírás. 1. Hatálya. 2. A verseny célja. 3. A versenyen való részvétel Versenykiírás 1. Hatálya 1.1. Jelen versenykiírás Magyarország 2014-as felnőtt, férfi, női amatőr, III. Magyar Indoor Országos Tamburello kupájára vonatkozik, melyet a Magyar Tamburello Szövetség (továbbiakban:

Részletesebben

HÁZIREND. Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola

HÁZIREND. Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola 2015 HÁZIREND Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola Tartalomjegyzék I. A házirend célja, feladata... 3 II. A házirend hatálya... 3 III. A házirend nyilvánossága... 4 IV. A tanulók

Részletesebben

A MAGYAR VITORLÁS SZÖVETSÉG 2015. ÉVI VERSENYRENDELKEZÉSEI

A MAGYAR VITORLÁS SZÖVETSÉG 2015. ÉVI VERSENYRENDELKEZÉSEI A MAGYAR VITORLÁS SZÖVETSÉG 2015. ÉVI VERSENYRENDELKEZÉSEI A MAGYAR VITORLÁS SZÖVETSÉG 2015. ÉVI VERSENYRENDELKEZÉSEI VITORLÁS HAJÓK VERSENYEIRE 5/2015. (2015.01.13.) számú MVSz elnökségi határozat Bevezető

Részletesebben

Magyar Kupa. Mesterfokú-bajnokság. Versenysport kategória 2016. évi versenykiírás

Magyar Kupa. Mesterfokú-bajnokság. Versenysport kategória 2016. évi versenykiírás Magyar Kupa Mesterfokú-bajnokság Versenysport kategória 06. évi versenykiírás RITMIKUS GIMNASZTIKA MRGSZ Preambulum A Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség célja az egyesületekkel együttműködve megteremteni

Részletesebben

Országos Lovastusa Minősítő Verseny

Országos Lovastusa Minősítő Verseny Országos Lovastusa Minősítő Verseny Nagykanizsa VERSENYKIÍRÁS Magyar Lovas Szövetség által elfogadva: 2008. május I. Általános információk 1. Verseny: Státus: CCN/CNC Kategória: Felnőtt Ifjúsági Junior

Részletesebben

MEGYEI I. OSZTÁLY FÉRFI FELNŐTT NAGYPÁLYÁS MEGYEI I. OSZTÁLYÚ BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA 2010/2011.

MEGYEI I. OSZTÁLY FÉRFI FELNŐTT NAGYPÁLYÁS MEGYEI I. OSZTÁLYÚ BAJNOKSÁG VERSENYKIÍRÁSA 2010/2011. Pest Megyei Labdarúgó Szövetség (PMLSZ) Postacím: 1364 Budapest, Postafiók 301.; Székhely: 1052 Budapest, Városház utca 7. E-mail: versenyiroda@pmlsz.hu; jb-iroda@pmlsz.hu; nyiab-iroda@pmlsz.hu Telefon/fax:

Részletesebben

BIZALOM ORSZÁGOS ÖNKÉNTES KÖLCSÖNÖS NYUGDÍJPÉNZTÁR A L A P S Z A B Á L Y A

BIZALOM ORSZÁGOS ÖNKÉNTES KÖLCSÖNÖS NYUGDÍJPÉNZTÁR A L A P S Z A B Á L Y A BIZALOM ORSZÁGOS ÖNKÉNTES KÖLCSÖNÖS NYUGDÍJPÉNZTÁR A L A P S Z A B Á L Y A Budapest, 2011.04.28. I. FEJEZET... 3 ÁLTALÁNOS RÉSZ... 3 II. FEJEZET... 4 A TAGSÁG... 4 A tagsági kör... 4 A taggá válás feltételei...

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY 41. szám

MAGYAR KÖZLÖNY 41. szám MAGYAR KÖZLÖNY 41. szám MAGYARORSZÁG HIVATALOS LAPJA 2015. március 26., csütörtök Tartalomjegyzék 2015. évi XV. törvény Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény módosításáról 3175 2015. évi XVI.

Részletesebben

A Magyar Fallabda (Squash) Szövetség Általános Versenyszabályzata

A Magyar Fallabda (Squash) Szövetség Általános Versenyszabályzata 1025 Budapest, Törökvész út 87-91. +36309724778 www.squash.hu A Magyar Fallabda (Squash) Szövetség Általános Versenyszabályzata I. A versenyen való részvétel 1. Az MF(S)Sz versenynaptárában szereplő versenyeken

Részletesebben

GYORSAN, BÁTRAN, HŰSÉGGEL BAKONYI KIHÍVÁS 2013. SZEPTEMBER 21.

GYORSAN, BÁTRAN, HŰSÉGGEL BAKONYI KIHÍVÁS 2013. SZEPTEMBER 21. GYORSAN, BÁTRAN, HŰSÉGGEL BAKONYI KIHÍVÁS 2013. SZEPTEMBER 21. Túrakiírás A túra rendezője: Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ Várpalota A túra (rajt) helyszíne: Várpalota Thury Vár A túra időpontja:

Részletesebben

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, a Szolnoki Makettezők Baráti Köre, Puma Makett Klub és a Turul Makett Klub

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, a Szolnoki Makettezők Baráti Köre, Puma Makett Klub és a Turul Makett Klub 1 Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, a Szolnoki Makettezők Baráti Köre, Puma Makett Klub és a Turul Makett Klub 2016. március 12-13-án rendezi meg a XXVI. Országos Makett kiállítást és versenyt, melyre,

Részletesebben

-Férfi egyéni I. osztály -Férfi egyéni II. osztály (nyílt) -Női egyéni (nyílt) -Férfi páros (nyílt) -Női páros (nyílt) 1. Engedélyezett eszközök:

-Férfi egyéni I. osztály -Férfi egyéni II. osztály (nyílt) -Női egyéni (nyílt) -Férfi páros (nyílt) -Női páros (nyílt) 1. Engedélyezett eszközök: A Budapesti Darts Szövetség, mint a Nemzeti Sportszövetség és azon belül a Magyar Darts Szövetség erre jogosult szervezete a Magyar Darts Szövetség versenyszabályzata alapján kiírja a 2011-2012. évi, Budapest

Részletesebben

A Magyar Evezs Szövetség Edzés- és Versenyszabályai

A Magyar Evezs Szövetség Edzés- és Versenyszabályai A Magyar Evezs Szövetség Edzés- és Versenyszabályai A 2011-ben elfogadott módosításokat tartalmazó, egységes szerkezetbe foglalt szabályzat. Tartalomjegyzék I. Célok és alapelvek 4. o II. Alkalmazási terület

Részletesebben

A termékenység területi különbségei

A termékenység területi különbségei 2009/159 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu III. évfolyam 159. szám 2009. november 19. A termékenység területi különbségei A tartalomból 1 A termékenység szintjének területi változása

Részletesebben

III. Retro Kupa Jégtánc, Szóló jégtánc, Műkorcsolya és Rekreációs verseny Budapest, 2016. március 12.

III. Retro Kupa Jégtánc, Szóló jégtánc, Műkorcsolya és Rekreációs verseny Budapest, 2016. március 12. VERSENYKIÍRÁS I. A Retro Kupa célja A verseny célja a jégtánc és a szóló jégtánc utánpótlás versenyzők, valamint a rekreációs céllal műkorcsolyát kedvelők szintfelmérése, a magyarországi versenyzési lehetőségek

Részletesebben

Kedves Egyesületi Tagok!

Kedves Egyesületi Tagok! Kedves Egyesületi Tagok! ÉV KUTYÁJA valamint az ÉV TENYÉSZTŐJE cím pályázati- és pontszámítási feltételei az Ázsiai Törpekutyák és Bichonok Fajtagondozó Egyesületénél: Egy fajtán belül kiadható címek:

Részletesebben

MAGYAR KAJAK-KENU SZÖVETSÉG. Sárkányhajó VERSENYSZABÁLYOK

MAGYAR KAJAK-KENU SZÖVETSÉG. Sárkányhajó VERSENYSZABÁLYOK MAGYAR KAJAK-KENU SZÖVETSÉG Sárkányhajó VERSENYSZABÁLYOK 2011 Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség (ICF) Sárkányhajó versenyszabályok alapján 1 A Magyar Kajak-Kenu Szövetség megbízásából írta és összeállította:

Részletesebben

H Á Z I R E N D Szenvedélybetegek rehabilitációs célú lakóotthona

H Á Z I R E N D Szenvedélybetegek rehabilitációs célú lakóotthona Somogy Megyei Gondviselés Szociális Otthon Magas Cédrus Szociális Otthoni Telephelye Kőkút-Gyöngyöspuszta, Gyöngyöspuszta 1. H Á Z I R E N D Szenvedélybetegek rehabilitációs célú lakóotthona Jóváhagyta:

Részletesebben

HÁZIREND. Hunfalvy János. Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelemi, Közgazdasági Szakközépiskola

HÁZIREND. Hunfalvy János. Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelemi, Közgazdasági Szakközépiskola HÁZIREND Hunfalvy János Fővárosi Gyakorló, Kéttannyelvű Külkereskedelemi, Közgazdasági Szakközépiskola 2010 Tartalomjegyzék I. Bevezető rendelkezések... 4 II. A házirend célja, feladata, általános elvárások...

Részletesebben

ÁLTALÁNOS KÖZÜZEMI SZERZŐDÉS. 1. amely létrejött

ÁLTALÁNOS KÖZÜZEMI SZERZŐDÉS. 1. amely létrejött ÁLTALÁNOS KÖZÜZEMI SZERZŐDÉS 1. amely létrejött 1.1. egyrészről: a szolgáltató megnevezése: Szombathelyi Távhőszolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság képviselő: Harrach Tibor ügyvezető igazgató székhelye:

Részletesebben

Magyar Postagalamb Sportszövetség ORSZÁGOS VERSENYSZABÁLYZAT ÉS KIÁLLÍTÁSI SZABÁLYZAT

Magyar Postagalamb Sportszövetség ORSZÁGOS VERSENYSZABÁLYZAT ÉS KIÁLLÍTÁSI SZABÁLYZAT Magyar Postagalamb Sportszövetség ORSZÁGOS VERSENYSZABÁLYZAT ÉS KIÁLLÍTÁSI SZABÁLYZAT 2005 1 1.. A Versenyszabályzat rendeltetése és alapelvei 1. Az Országos Versenyszabályzat a Magyar Postagalamb Sportszövetség

Részletesebben

A Salgó minirallye Amatőr Kupa VERSENY SZABÁLYA

A Salgó minirallye Amatőr Kupa VERSENY SZABÁLYA A Salgó minirallye Amatőr Kupa VERSENY SZABÁLYA Készült: az MNASZ Amatőr Rallye Kupa versenykiírása alapján, az MNASZ RVSZ részleges felhasználásával Jóváhagyta: TARTALOMJEGYZÉK I. MEGHATÁROZÁSOK II. ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Házirend. Általános Iskola Olasz

Házirend. Általános Iskola Olasz Házirend Általános Iskola Olasz 2013 Tartalomjegyzék 1., A házirend kiterjedése 2., Az iskolai házirend tartalma 3., A térítési díjra vonatkozó rendelkezések 4., A gyermek, a tanuló távolmaradásának engedélyezési

Részletesebben

Elnökségi határozatok tára 2009 év.

Elnökségi határozatok tára 2009 év. Elnökségi határozatok tára 2009 év. 1/2009.01.23. sz. elnökségi határozat: Az elnökség egyhangúan elfogadta a módosítási javaslattal a kiküldött napirendi pontokat. 2/2009.01.23. sz. elnökségi határozat:

Részletesebben

DECATHLON Országos Egyetemi és Főiskolás B33 Kosárlabda Bajnokság (MEFOB) 2014

DECATHLON Országos Egyetemi és Főiskolás B33 Kosárlabda Bajnokság (MEFOB) 2014 MAGYAR KOSÁRLABDÁZÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE. DECATHLON Országos Egyetemi és Főiskolás B33 Kosárlabda Bajnokság (MEFOB) 2014 Versenykiírása 2014 1 EFB33 Kosárlabda Bajnokság MAGYAR KOSÁRLABDÁZÓK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

Részletesebben

Návay Lajos Általános Iskola SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015.

Návay Lajos Általános Iskola SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2015. T A R T A L O M J E G Y Z É K I. A működés rendje, nyitva tartás... 3 I.1 Nyitva tartás, ügyelet, munkarend...3 I.2 A belépés és benntartózkodás rendje, a pedagógiai

Részletesebben

Magyar Curling Szövetség Versenyszabályzata 2015.

Magyar Curling Szövetség Versenyszabályzata 2015. Magyar Curling Szövetség Versenyszabályzata 2015. Készült: 2012. január 10. Előterjesztve: 2012. február 02-i elnökségi ülésre Elnökség által elfogadva: 2012. február 02-i elnökségi ülésen Módosítva: 2015.

Részletesebben

Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságok (MEFOB) Általános Versenykiírás

Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságok (MEFOB) Általános Versenykiírás Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságok (MEFOB) Általános Versenykiírás Elfogadta: a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség Elnöksége 2015. december 17-én Felelős Kiadó: dr. Székely Mózes főtikár

Részletesebben

Fenntartó: Felügyeleti szerv Ellátási területe: Székhelye: Telephely címe:

Fenntartó: Felügyeleti szerv Ellátási területe: Székhelye: Telephely címe: Fenntartó: Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Felügyeleti szerv: Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Ellátási területe: Országos Székhelye: 1146 Budapest, Hermina út 21. Telephely címe: 1146

Részletesebben

A MÚSZ 2012. évi Országos Bajnokságai és a MÚSZ által rendezendő versenyek tervezett kiírása

A MÚSZ 2012. évi Országos Bajnokságai és a MÚSZ által rendezendő versenyek tervezett kiírása VERSENYKIÍRÁSOK A MÚSZ 2012. évi Országos Bajnokságai és a MÚSZ által rendezendő versenyek tervezett kiírása A versenyek célja: A MÚSZ (továbbiakban: Szövetség) által szervezett legmagasabb szintű versenyeken

Részletesebben

2015. évi Triplett válogató verseny versenykiírása

2015. évi Triplett válogató verseny versenykiírása Magyar Pétanque Szövetség Fédération Hongroise de Pétanque Hungarian Pétanque Federation H-7396 Magyarszék, Kossuth L. u. 33. Tel: +3630 405-4511 Fax: +3672 521-006 2015. évi Triplett válogató verseny

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PIACFELÜGYELETE PÁLYÁZATI FELHÍVÁS

BUDAPEST FŐVÁROS XVII. KERÜLET RÁKOSMENTE ÖNKORMÁNYZATÁNAK PIACFELÜGYELETE PÁLYÁZATI FELHÍVÁS RÁKOSMENTE ÖNKORMÁNYZATÁNAK Kifüggesztve: 2016. március 11. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Budapest Főváros XVII. kerület Rákosmente Önkormányzat Piacfelügyelete (a továbbiakban: Piacfelügyelet ) az Önkormányzat vásárcsarnokokról

Részletesebben

AUTÓS GYORSASÁGI ORSZÁGOS BAJNOKSÁG RENAULT CLIO KUPA SUZUKI KUPA SEAT LEON KUPA HEGYI KUPA 2007. évi ALAPKIíRÁSA

AUTÓS GYORSASÁGI ORSZÁGOS BAJNOKSÁG RENAULT CLIO KUPA SUZUKI KUPA SEAT LEON KUPA HEGYI KUPA 2007. évi ALAPKIíRÁSA AUTÓS GYORSASÁGI ORSZÁGOS BAJNOKSÁG RENAULT CLIO KUPA SUZUKI KUPA SEAT LEON KUPA HEGYI KUPA 2007. évi ALAPKIíRÁSA Utolsó frissítés: 2007.03.07 Készítette az MNASZ Gyorsasági Szakági Bizottsága Jóváhagyta

Részletesebben

- A formoknak joomla weboldalon kell futniuk. 800 px szélességen, lehetőleg reszponzívan.

- A formoknak joomla weboldalon kell futniuk. 800 px szélességen, lehetőleg reszponzívan. Tárgy: Felis Hungarica weboldalához tartozó formok készítése. Specifikáció: Fizetés: - A formoknak joomla weboldalon kell futniuk. 800 px szélességen, lehetőleg reszponzívan. - A 4 form, 4 egymástól független

Részletesebben

2003. év 10. szám 2003. augusztus OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK KÖZLÖNYE A VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT HIVATALOS LAPJA TARTALOMJEGYZÉK

2003. év 10. szám 2003. augusztus OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK KÖZLÖNYE A VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT HIVATALOS LAPJA TARTALOMJEGYZÉK 2003. év 10. szám 2003. augusztus OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK KÖZLÖNYE A VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT HIVATALOS LAPJA TARTALOMJEGYZÉK OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

Részletesebben

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA

MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakmai gyakorlat az FSZ-hallgatói szerződés rendszere és működése a felsőfokú szakképzésben (kivonat) Budapest 2007 Kamarai témavezető: Sikora Henriett A szakmai anyagot

Részletesebben

ISKOLAI HÁZIREND. OM azonosító: 037735. Petőfi Sándor Általános Iskola 2600 Vác, Deákvári főtér 5.

ISKOLAI HÁZIREND. OM azonosító: 037735. Petőfi Sándor Általános Iskola 2600 Vác, Deákvári főtér 5. Petőfi Sándor Általános Iskola 2600 Vác, Deákvári főtér 5. Móra Ferenc tagiskolája Püspökszilágy, Kossuth Lajos u. 13. OM azonosító: 037735 ISKOLAI HÁZIREND Átdolgozva: közoktatási szakértő véleménye alapján

Részletesebben

CTPE-CHIHUAHUA ÉS TÖRPE SPÁNIEL TENYÉSZTŐK KYNOLÓGIAI

CTPE-CHIHUAHUA ÉS TÖRPE SPÁNIEL TENYÉSZTŐK KYNOLÓGIAI Pályázni lehet: Év Derby kutyája Év Felnőtt Kutyája Év Veterán kutyája Év Minor Puppy / Puppy kutyája Év Tenyésztője címre A 2015. év Derby kutyája címre nevezni lehet minden olyan kutyát, amely 2014ben

Részletesebben

D Í J U G R A T Ó S Z A B Á L Y Z A T

D Í J U G R A T Ó S Z A B Á L Y Z A T M a g y a r L o v a s S z ö v e t s é g D í j u g r a t ó S z a k b i z o t t s á g - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - D Í J U G R A T Ó S Z A B Á L Y Z A T VALAMINT S Z A B A D T

Részletesebben

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 27/2003. (V. 29.) számú. r e n d e l e t e. a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről

NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK. 27/2003. (V. 29.) számú. r e n d e l e t e. a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről NYÍREGYHÁZA MEGYEI JOGÚ VÁROS KÖZGYŰLÉSÉNEK 27/2003. (V. 29.) számú r e n d e l e t e a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletéről Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése (a továbbiakban: közgyűlés)

Részletesebben

Földváry Károly Általános Iskola Házirend. Bevezetés

Földváry Károly Általános Iskola Házirend. Bevezetés Földváry Károly Általános Iskola Házirend A házirend tartalma: Bevezetés 1. Általános rendelkezések 2. A gyermekek jogai az iskolában. 3. A gyermekek kötelességei az iskolában. 4. A tanulói jutalmazás

Részletesebben

T/ 17549. számú törvényjavaslat. a luxusadóról

T/ 17549. számú törvényjavaslat. a luxusadóról A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA T/ 17549. számú törvényjavaslat a luxusadóról Előadó: Dr. Veres János pénzügyminiszter Budapest, 2005. szeptember 2 2005. évi.törvény a luxusadóról Az Országgyűlés a vagyonarányos

Részletesebben

Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága Idősek Klubja 1097 Budapest, Ecseri út 19.

Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága Idősek Klubja 1097 Budapest, Ecseri út 19. Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága Idősek Klubja 1097 Budapest, Ecseri út 19. 10. sz. melléklet H Á Z I R E N D Jóváhagyta: HÜB /2011/XI.29.) számú határozata 1 Tartalom:

Részletesebben

A 2016. évi BM Országos Atlétikai Bajnokság VERSENYKIÍRÁSA. 2. A verseny jellege: egyéni, váltó és szervek közötti összesített pontverseny

A 2016. évi BM Országos Atlétikai Bajnokság VERSENYKIÍRÁSA. 2. A verseny jellege: egyéni, váltó és szervek közötti összesített pontverseny BM ORSZÁGOS ATLÉTIKAI BAJNOKSÁG Debrecen, 2016. június 02. 1. A verseny céljai: A 2016. évi BM Országos Atlétikai Bajnokság VERSENYKIÍRÁSA Versenyzési, sportolási lehetőséggel biztosítani Belügyminisztérium

Részletesebben

MAGYARORSZÁG SALAKMOTOROS NYÍLT EGYÉNI MAMS KUPA

MAGYARORSZÁG SALAKMOTOROS NYÍLT EGYÉNI MAMS KUPA Utánpótlás sport MAGYARORSZÁG SALAKMOTOROS NYÍLT EGYÉNI MAMS KUPA ALAPKIÍRÁS 2013 Készítette: A MAMS Salakmotoros Szakága Jóváhagyta: A MAMS Elnöksége Kiadja: A MAMS Ttitkársága A MAGYARORSZÁG NYÍLT EGYÉNI

Részletesebben

AZ ATKÁRI ÖNKORMÁNYZAT 4/2009. (III. 26.) SZÁMÚ RENDELETE A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK SZABÁLYOZÁSÁRÓL

AZ ATKÁRI ÖNKORMÁNYZAT 4/2009. (III. 26.) SZÁMÚ RENDELETE A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK SZABÁLYOZÁSÁRÓL AZ ATKÁRI ÖNKORMÁNYZAT 4/2009. (III. 26.) SZÁMÚ RENDELETE A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK SZABÁLYOZÁSÁRÓL 2 AZ ATKÁRI ÖNKORMÁNYZAT 4/2009. (III. 26.) SZÁMÚ RENDELETE A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSOK SZABÁLYOZÁSÁRÓL Atkár Község

Részletesebben

A MAGÁNSZÁLLÁSBÉRLÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI

A MAGÁNSZÁLLÁSBÉRLÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI A MAGÁNSZÁLLÁSBÉRLÉS ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI 1. BEVEZETŐ 1.1. A PTMT Utazási Iroda, mint szállásközvetítő, partnerével kötött megállapodás alapján garantálja a www.horvat-tengerpart.hu oldalon

Részletesebben

Magyar Sárkány A Magyar Sárkányhajó Szövetség 2014. évi tájékoztató kiadványa. www.sarkanyhajozas.hu e-mail: info@sarkanyhajozas.

Magyar Sárkány A Magyar Sárkányhajó Szövetség 2014. évi tájékoztató kiadványa. www.sarkanyhajozas.hu e-mail: info@sarkanyhajozas. Magyar Sárkány A Magyar Sárkányhajó Szövetség 2014. évi tájékoztató kiadványa. www.sarkanyhajozas.hu e-mail: info@sarkanyhajozas.hu Tartalomjegyzék 1. Bevezető 2. 2014. évi Versenyrendszer 3. 2014. évi

Részletesebben

BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT NAGY LÁSZLÓ GIMNÁZIUMA, SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT NAGY LÁSZLÓ GIMNÁZIUMA, SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT NAGY LÁSZLÓ GIMNÁZIUMA, SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT TARTALOMJEGYZÉK I. Az intézmény és szervezeti tagozódása 1 II. A működés

Részletesebben

MATESZ UTÁNPÓTLÁS NEVELÉSI PROGRAM

MATESZ UTÁNPÓTLÁS NEVELÉSI PROGRAM MAGYAR BOWLING és TEKE SZÖVETSÉG TEKE SZAKÁGI SZÖVETSÉGE BUDAPEST MATESZ UTÁNPÓTLÁS NEVELÉSI PROGRAM Elfogadta a MATESZ Elnöksége Budapest, 2015. október 7. Modósításokat. Budapest. 2015. december 9. Utánpótlás

Részletesebben

Budapesti Vízilabda Szövetség 1053 Budapest, Curia u. 3. II. em. 4. Tel/Fax.: 266-8045 www.bvlsz.hu e-mail: bvlsz@bvlsz.hu

Budapesti Vízilabda Szövetség 1053 Budapest, Curia u. 3. II. em. 4. Tel/Fax.: 266-8045 www.bvlsz.hu e-mail: bvlsz@bvlsz.hu Budapesti Vízilabda Szövetség 1053 Budapest, Curia u. 3. II. em. 4. Tel/Fax.: 266-8045 www.bvlsz.hu e-mail: bvlsz@bvlsz.hu A Budapesti Vízilabda Szövetség 2012/2013. évi bajnokságainak versenykiírása 1.

Részletesebben

területi Budapesti Mozaik 13. Idősödő főváros

területi Budapesti Mozaik 13. Idősödő főváros területi V. évfolyam 15. szám 211. március 9. 211/15 Összeállította: Központi Statisztikai Hivatal www.ksh.hu i Mozaik 13. Idősödő főváros A tartalomból 1 A népesség számának és korösszetételének alakulása

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség

Magyar Labdarúgó Szövetség Magyar Labdarúgó Szövetség Pest Megyei Igazgatóság (Pest Megyei Labdarúgó Szövetség) PEST MEGYEI U19 KOROSZTÁLYÚ BAJNOKSÁG Pest Megyei U19 korosztályú fiú ifjúsági nagypályás labdarúgó-bajnokság 2012 2013.

Részletesebben

www.allianz.hu HozamMax Élet- és személybiztosítás Ügyfél-tájékoztató és szerződési feltételek AHE-21020/1 1/21

www.allianz.hu HozamMax Élet- és személybiztosítás Ügyfél-tájékoztató és szerződési feltételek AHE-21020/1 1/21 www.allianz.hu HozamMax Élet- és személybiztosítás Ügyfél-tájékoztató és szerződési feltételek 1/21 HozamMax Ügyfél-tájékoztató és szerződési feltételek I. Általános rendelkezések 1. A HozamMax egyszeri

Részletesebben

Magyar Floorball Szakszövetség. Országos Bajnokság I. osztály

Magyar Floorball Szakszövetség. Országos Bajnokság I. osztály Országos Bajnokság I. osztály Férfi, felnőtt, nagypályás floorball bajnokság versenykiírása 2014-2015 Budapest, 2014. május 31. 1. A bajnokság rendezője és neve a. A bajnokságot a Magyar Floorball Szakszövetség

Részletesebben

A Magyar TáncSport Szakszövetség Versenytánc Szakág

A Magyar TáncSport Szakszövetség Versenytánc Szakág A Magyar TáncSport Szakszövetség Versenytánc Szakág VERSENYSZABÁLYZATA 2016 TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS RÉSZ... 4 1 Általános rész... 4 2 Általános meghatározások... 5 VERSENYZŐK... 6 3 A versenyző páros...

Részletesebben

EGYSÜLETI HORGÁSZREND 2014

EGYSÜLETI HORGÁSZREND 2014 Bónom-zug Vizéért Egyesület 5502 Gyomaendrőd, Apponyi u. 14. e-mail: bonomzugiegyesület@gmail.com www.bonom.atw.hu EGYSÜLETI HORGÁSZREND 2014 Általános szabályok: 1. A Bónom-zugi holtágon (halgazdálkodási

Részletesebben

Okirat. dematerializáít kötvényről. Dr. Papcsák Ferenc polgármester Dr. Papp Csilla jegyző

Okirat. dematerializáít kötvényről. Dr. Papcsák Ferenc polgármester Dr. Papp Csilla jegyző Okirat dematerializáít kötvényről 1. A Kötvény Kibocsátójának adatai: a Kibocsátó teljes neve: a Kibocsátó székhelye: az Okiratot aláírók adatai: Elsőhelyi aláíró neve: Képviseleti jog alapja: Másodhelyi

Részletesebben