A speciális mélyépítési szakterület munkavédelmi oktatási anyaga, baleseti esettanulmányok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A speciális mélyépítési szakterület munkavédelmi oktatási anyaga, baleseti esettanulmányok"

Átírás

1 A speciális mélyépítési szakterület munkavédelmi oktatási anyaga, baleseti esettanulmányok Készítette a HBM Kft. a Solétanche Bachy munkavédelmi szakanyagainak felhasználásával, a Capital House Kft. és a Pohlok Kft. bevonásával, az OMMF szakmai felülvizsgálatával, a speciális mélyépítési szakterületen dolgozó magyarországi cégek munkavédelmi ismereteinek gyarapítása és a mélyépítési munkavédelmi oktatások színvonalának emelése érdekében. Ezen oktatási szakanyag hétköznapi szakmai nyelvezetével és tapasztalataival az új belépők oktatását és a rendszeres továbbképzéseket hivatott segíteni mintegy 1,5 órás időtartamban.

2 Tartalomjegyzék: 1. KITÁMASZTÁSOK LEBONTÁSA FÖDÉM ALATTI TÉRBEN 2. DARU - KIKÖTÉSI HIBA 3. DARABOLÓGÉP OKOZTA BALESET: 4. ACETYLÉN ROBBANÁS 5. GÁZOLÁS MOZGÓ GÉPPEL 6. SZÁLLÍTÁSI BALESET - TEHERGÉPKOCSI LERAKÁSA 7. LÁNCOS KÖTÉLZET LEHULLÁSA 8. EMELŐKAR MECHANIKUS TÖRÉSE 9. LÉGVEZETÉKES BALESET

3 1. KITÁMASZTÁSOK LEBONTÁSA FÖDÉM ALATTI TÉRBEN Kézi bontás folyamán egy munkahelyi vezető bal lábát megsértette egy 700 kg-os kitámasztás. A dúccső támaszról történt levétel után a bakokra helyezett fa I zsaluelemekkel alátámasztott kitámasztó fokozatosan lecsúszott úgy, hogy a fenyőfa alátámasztást is magával vitte, amely a PERI típusú gerendát is leborította a három alátámasztó bakról. Ez alatt a vállfa nehéz oldala kibillent és a kitámasztás lebillent azzal együtt. Ekkor az I zsaluelem is kifordult az alátámasztásról, és a kitámasztás éppen az áldozat bal lábára esett rá. (6 hónapos betegszabadság)

4 MILYEN KÖRÜLMÉNYEK IDÉZTÉK ELŐ A BALESETET? 1./ A kitámasztások levétele a födém alatt történik, amelyeket kb. 3 m2-ként elhelyezett gyámfák támasztanak alá, ezeket a kitámasztások lebontása előtt öntik ki, így gátolják a munkát. 2./ A baleset időpontjában nem állt rendelkezésre gépi anyagmozgató eszköz (normális esetben emelő berendezést irányoznának elő), mert a helyiségek alaprajza nem teszi lehetővé az épületszint elfoglalását (a megközelítő rámpát már a támaszok meglétekor betonozták ki). 3./ Az építési hely koordinátora nem tervezett nyílást a födémlemezben, amely daru alkalmazását tette volna lehetővé. 4./ Nem megfelelő építőelemeket használtak ( PERI típusú tartók) 5./ A műveleteket egyszerűen egymás utáni sorrendben végezték anélkül, hogy koordinálták volna egy egyes fázisokat. LEVONANDÓ TANULSÁGOK -A végső munkafázisokat ugyanúgy kell tekinteni, mint a teljes építési műveletet: jól megalapozott eljárások, megfelelő eszközök, teljes munkaidőben jelen lévő vezetők, koordinációs követelmények stb... -Az ilyen, kockázatokat jelentő munkák esetében az építési hely vezetőjének nem szabad közvetlenül részt vennie a munkában, annak érdekében, hogy elég rátekintése legyen a kockázatanalízisre, a veszélyek megelőzésére, és a biztonságos módszerek megtervezésére.

5 2. DARU GYŰJTŐSZEM FELÜLVIZSGÁLATÁNAK ELMULASZTÁSA MIATTI BALESET: Zsaluzat eltávolításakor a gyűjtőszemhirtelen eltörött. A még talajra támaszkodó függőleges helyzetben lévő zsaluzat leborult és összetörte a darukabint. A gyűjtőszemet valószínűleg nehéz fúrási műveletekhez, vagy igen nehéz anyagok mozgatásához is használták, amelyek során meggyengült ( deformálódás, acél-kalapálás stb.). A művelet elvégzése előtt nem ellenőrizték a gyűjtőszemet sem vizuálisan, sem megfelelőségi szempontból. A rögzítő kötelek felrakása nem volt megfelelő.

6 MIT KELLETT VOLNA TENNI? A rögzítő kötélrendszer előzetes szemrevételezése lehetővé tette volna a gyűjtőszem látható hibáinak a felfedését: -Elkopás - Deformálódás -Kitágulás: ennek kijavításához egy hegesztőpisztoly is elég lett volna A kábelköteleket, láncokat, köteleket, emelőkarokat, kampókat stb.... használat előtt alaposan meg kell vizsgálni minden javítás, és minden 3 hónapos használat után. A vizsgálatot a létesítményvezető által erre kijelölt megfelelő személy végzi el. MEGJ.: A HBM Kft.-nél félévente egy külsős cég teherpróbának veti alá, az emelőeszközöket és a megfelelőséget tanúsítvánnyal igazolja.

7 3. DARABOLÓGÉP OKOZTA BALESET: Az áldozat vaslemezeket darabol fix daraboló gép segítségével. A tárcsa eltörik, törött alkatrészdarabok repkednek, az egyik megsérti az áldozat jobb kezét. Többféle sérülés és törés keletkezik a jobb kéz hüvelyujján. Megjegyzések: - A daraboló tárcsa új volt és az áldozat helyezte be a helyére. - Az áldozat maga építőipari hegesztő volt, akit "kölcsönadtak" az építési hely előkészítésére.

8 A BALESETET ELŐIDÉZŐ KÖRÜLMÉNYEK: - A gépre szerelt tárcsa alkalmatlan volt: -az erősítő betét túl lágy volt, - az egész tárcsa gyenge volt. -A gép védőberendezése nem volt megfelelő - a fix elem nem volt karimával ellátva (kézi satu: az emelőkar blokkolja a munkadarabot). - nem megfelelő tárcsa-védő -Nem volt megfelelő a specifikáció a tárcsa megrendelésekor JAVÍTÓ INTÉZKEDÉSEK - A nem megfelelő daraboló tárcsa visszaküldése a szállítóhoz - A szállító és gyártó informálása a szükséges tárcsákról -Az elvégzendő munkához és a géphez megfelelő tárcsa kiválasztása a szállítóval és gyártóval együtt -A gép kiiktatása (elektromos táplálás kikapcsolása) tiltó tábla elhelyezése a gépen, amely jelzi, hogy a gép jelenlegi állapotában nem használható -A gép munkaállásán ki kell függeszteni a megfelelő daraboló tárcsák adatait, emlékeztetve a tárcsatörés veszélyeire is.

9 4. ACETYLÉN ROBBANÁS Az égő meggyújtásakor az acetilén vezeték a csatlakozásnál kiszabadult, a szerelőt arcon találta, a kezén másodfokú égési sérülést szenvedett. Az áldozat nem ellenőrizte a flexibilis csövet, az kopott volt és cserére szorult.

10 TANULSÁG: Az égőberendezés használata előtt minden használónak kötelessége ellenőrizni a flexibilis cső-csatlakozás megfelelőségét és az égőberendezés milyenségét. TEENDŐK A MEGELŐZÉS ÉRDEKÉBEN: Kerüljük el a szivárgást, mert az acetilén "magától is" képes meggyulladni és robbanni. Mindig az acetilénre kifejlesztett eszközöket használjuk. A vezetékek ACÉLBÓL legyenek, ne rézből. Használjunk visszacsapóláng elhárítót. Sohase szorítsuk meg nyomás alatt a szivárgó csatlakozást. Cseréljük ki a használt tömlőket. Ellenőrizzük a tömítettséget szivárgásjelzővel Csak speciális oxigén tömítéseket használjunk Cseréljük ki a nyomáscsökkentőt, ha az illesztése megrongálódott. Szabványos tömlők Használjunk visszacsapó szelepet.

11 5. GÁZOLÁS MOZGÓ GÉPPEL Egy munkás lábát eltörte az az emelőtargonca, amely mellett tartózkodva helyváltoztatási jelzést adott a targonca vezetőjének. Ez utóbbi beindította a gépet és egyúttal a hátsó kerekeket balra forgatta. A bal kerék az áldozat jobb lábára gördült: eltört a bokája és a szárkapocs-csontja annak ellenére, hogy védőcipőt hordott. Az áldozat a targonca mozgási körzetében tartózkodott túl közel a gép mozgásban lévő kerekéhez. Az emelőtargonca visszapillantói nem teszik lehetővé a vezető számára, hogy rendesen láthasson maga mögé, mivel a vezetőfülke ajtajának a kerete belelóg a látószögbe.

12 TANULSÁGOK - Sohase tartózkodjunk mozgásban lévő gépek mozgási körzetében. - A targonca visszapillantóinak a helyét meg kell változtatni.

13 6. SZÁLLÍTÁSI BALESET - TEHERGÉPKOCSI LERAKÁSA Betonvasakat szállító tehergépkocsi lerakásakor az acélkötegek brutális elmozdulását idézte elő a teher gravitációs központjának helytelen felbecsülése, valamint a nem megfelelő köteles kibiztosítás. A betonvasak hirtelen elcsúszása a munkás kezét a tehergépkocsi oldaltámaszaihoz szorította. A balesetet előidéző körülmények: - Egyetlen függesztési pont súlyos terheléshez - Az acélköteg függesztési pontja rosszul lett meghatározva, ez okozta a hirtelen elmozdulást. - A terhet a lerakáskor kézzel irányították.

14 MIT KELLETT VOLNA TENNI? -Szükség lett volna arra, hogy a rögzítést (kikötést) végző munkás fel tudja mérni ennek a hosszú tehernek az egyensúlyi helyzetét, és főleg tudjon kétszárú rögzítést készíteni úgy, hogy a függesztési pontok elég távol essenek egymástól úgy, hogy jobb egyensúlyi helyzetet teremtsen. -A teher irányításához kötelet kellett volna használni.

15 7. LÁNCOS KÖTÉLZET LEHULLÁSA Egy átrakó daruval éjszakai műszakban végzett manőver alatt a daruhorog beleakadt a csigasor láncaiba. Az emelőlánc kiakadt a daruhorogból és egy munkástól egy méterre leesett.

16 A balesetet előidéző körülmények - Az emelő berendezést nem ellenőrizték - A csigasor kampó kibiztosító peckét nem használták - Az emelő berendezés ellenőrzését nem végezték el (állapot-felmérés) -A manővert éjszaka végezték, a darukezelő a kivilágítás ellenére nem látta, mi történik a magasban. AMIT SEMMIKÉPPEN NEM LETT VOLNA SZABAD CSINÁLNI: - A baleset után egy darab vasat hegesztettek a kampó köré, hogy a csigasor ne essen ki megint. -A műszak végén sem a helyi munkavezetőnek nem jelentették az esetet, sem pedig a "javítást", amit ők végeztek el, és mintha mi sem történt volna, folytatták a munkát.

17 TANULSÁGOK -Emelő berendezés bármilyen saját kezű javítása vagy módosítása határozottan tilos ( különösen hegesztés alkalmazásával), a javítást és módosítást kizárólag szakképzett és erre felhatalmazott személy végezheti. -A kampó hegesztését meg kell tiltani: kampóra semmiféle elemet nem szabad felhegeszteni még a gyártás során sem. - Kötelező elvégezni a berendezések állapotvizsgálatát. -Amennyiben egy emelő berendezés meghibásodott (különösen ami a kampó-pecket illeti), azt csakis szakember végezheti, vagy le kell selejtezni, de semmi esetre sem szabad továbbra is használni. A munkavezető tudomására kell hozni minden meghibásodást.

18 8. EMELŐKAR MECHANIKUS TÖRÉSE Az emelőkar a terhelés hatására deformálódott. A munkahelyen készített armaturákat a tehergépkocsiról kettesével emelték le egy külön emelőkar (gerenda/himba) segítségével, amelyet az építési helyszín számára külön kérésre gyártottak. Több problémamentes átrakás után, amikor az emelőkar a terheléssel együtt újból az utánfutó fölött helyezkedett el, lassan deformálódni kezdett az armatura súlya alatt. A darukezelő jó reflexének és a kedvező környezetnek köszönhetően lehetséges volt, hogy az armaturát szabad területre helyezzék le. A BALESETET ELŐIDÉZŐ KÖRÜLMÉNYEK: - Az emelőkar túl volt terhelve és helytelenül volt kiegyensúlyozva. - Ezt az emelőkart külön készítették az építési hely számára. - Erre vonatkozó számításoknak nyoma sem volt. - Az emelőkar elkészítése után nem végeztek ellenőrzést, a maximális üzemi terhelést (CMU) nem közölték. - Nem végeztek alkalmassági vizsgálatot.

19 TANULSÁGOK Ez a kockázat veszélybe sodorhatja úgy a darukezelőt, mint a környezetét. Ennek maximális lecsökkentése érdekében van egy szabályozás, amelyet "betű szerint" kell alkalmazni. Semmiféle emelő berendezést nem szabad építési helyen gyártani vagy módosítani anélkül, hogy az Eszközellátó osztály vagy erre felhatalmazott személy ne ellenőrizné. Himba Armatura Metszet Profil

20 9.LÉGVEZETÉKES BALESET: A dolgozók a vasúti felsővezeték közelében végeztek cölöpfúrási munkálatokat. A MÁV-al történt egyeztetés alapján a vasúti felsővezetéket a MÁV 21.00h-tól feszültség mentesítette. A következő (éjszakás) műszak vezetője a munkát elindította úgy hogy a cölöpfúró gép beton tömlőjének összeszerelésére adott utasítást. Ezt követően a helyszint elhagyta. A dolgozók miután végeztek az összeszereléssel, megszokásból elkezdték a munkát úgy hogy a cölöpfúró gép betontömlője a felsővezetéktől kb. 30 cm-re volt. A munka közben a tömlő hozzáért a felsővezetékhez, ív keletkezett amely vasúti zárlatot okozott. Sérülés nem történt.. Okok: - dolgozói nemtörődömség, az ismert és oktatott szabályok figyelmen kívül hagyása - hiányos kommunikáció - vezetési, irányítási hiba

21 10. SZEMSÉRÜLÉS: Egy furat habarcsos betöltése közben a nem állandó alkalmazásban lévő dolgozó észrevette, hogy a furat bemenetén kissé visszaszivárog a habarcs, ezt megpróbálta gyorsan kötő habarccsal betömni, amikor az injektáló fej szétesett, a nyomás alatt lévő habarcs kilövellt és egy része az áldozat szemébe került. A sérült helyzete (injektáló fej- ez esett szét)

22 10. SZEMSÉRÜLÉS: - A balesetet előidéző körülmények - Az áldozat nem hajtotta le a védősisakba épített védőszemüveget. - Az injektáló fej csavarmenete 50 %-ban elhasználódott.

23 11. BALESET DARUZÁS KÖZBEN: Tehergépkocsira történő rakodáskor az emelőlánc kampója beleakadt egy vasbeton kötegbe és kibillentette helyéről a létrát, amelyen a kötözői feladattal megbízott munkás tartózkodott. Ez utóbbi ráesett a kamionra, majd a földre esett. Eredmény: arcsérülés, többféle zúzódás és sérülés, több hetes betegszabadság. Teher irányítás kötélzet nélkül

24 11. BALESET DARUZÁS KÖZBEN: - baleset elhárításának lehetséges módja - Nehéz terheket kötél segítségével kell irányítani. - Bizonyosodjunk meg arról, hogy a darukezelő az átrakásra irányuló megfelelő látószöggel rendelkezik, ellenkező esetben művelet-irányítót kell kijelölni.

25 12. BALESET FÖLMUNKÁK VÉGZÉSE KÖZBEN: A mélyépítési munka során a munkagödörben tartózkodó földmunkagép kezelő társa, Aki úgy ítélte meg, hogy a markoló pillanatnyilag álló helyzetben van, megmászta a gép által kitermelt és a markolóval eltávolítandó töltést (a munkagödörben). Amikor ez a munkás a töltés csúcsán tartózkodott, a markoló leereszkedett, és a kanállal letaszította a munkagödörbe. Amikor a markoló éppen lezárult volna felette a földmunkagép kezelője ezt látva kiáltott a markoló kezelőjének, aki az utolsó pillanatban leállította markolót.

26 12. BALESET FÖLMUNKÁK VÉGZÉSE KÖZBEN: Eredmény: Egy válltörés, oldalsérülés, tüdő perforálással, gerinccsigolya elmozdulás. A baleset bekövetkeztében szerepet játszó körülmények: -A markoló kezelője vakon dolgozik, nem látja a munkagödörben tartózkodókat -Nem volt kijelölt irányító személy

27 13. MUNKAGÉP KARBANTARTÁS KÖZBEN BEKÖVETKEZŐ BALESET: Egy villás homlokrakodó kerékcseréjekor emelő berendezés híján a szerelő pallók segítségével barkácsolt a sérült egy dúcolást. A homokrakodó villáját letámasztotta, ennek segítségével a berendezést megemelte A kerék cseréjekor az emelő kibillent és az áldozat kezét a sárvédő és a kerék közé szorította.

28 13. MUNKAGÉP KARBANTARTÁS KÖZBEN BEKÖVETKEZŐ BALESET: A baleset bekövetkeztében szerepet játszó körülmények: -Kocsiemelőt kellett volna használni, de sajnos nem állt rendelkezésre.

29 14. VEGYI BALESET: A sérült miután egy elemet kibetonozott, az áldozat a lábával próbálta megkeresni az armatúra előzőleg levágott betonvasának a végét, ügyetlenül mozdult, ezért a lába belesüllyedt a folyékony cementbe. Mivel nem tisztogatta le rendesen a ruháit és a csizmáját, az áldozatot a cement "megégette." Képlékeny beton

30 14. VEGYI BALESET: A baleset bekövetkeztében szerepet játszó tényezők: - A cementhez kapcsolható veszélyek nem kellő ismerete - Hanyagság A baleset elkerülésének lehetséges módja: Ha a ruházat (overall, kesztyűk, csizmák...) cementtel szennyeződik, azt bő vízben ki kell tisztítani és azonnal le kell cserélni.

31 15. DÚCOLÁS ELMULASZTÁSA: Csatornaépítési munkálatok végzésénél a munkagödör kialakításánál a munkavállalók nem használtak dúcolást. A kitermelt földet a szakadólapra terhelték. A munkagödör fala nem bírta a terhelést, és egyik pillanatról a másikra rádőlt a munkagödör majdnem három méter magas fala az egyik munkásra. A lezúduló földtömeg maga alá temette a férfit, akit csak 2 és fél óra múlva tudtak kiszabadítani a tűzoltók a tonnányi súly alól. A baleset idején ketten dolgoztak a helyszínen, a szerencsétlenül járt férfi társát a mentők sokkos állapotban vitték el. A képen látható dúcelemek a mentési tevékenység során lettek behelyezve

32 15. DÚCOLÁS ELMULASZTÁSA: A baleset bekövetkeztében szerepet játszó tényezők: - A munkagödör kialakítása során a dúcolás elmulasztása A baleset elkerülésének lehetséges módja: A munkagödör kialakítása során a 4/2002 EüM-SzCsM rendeletben foglaltak szerint dúcolást vagy rézsűképzést kell alkalmazni.

33 16. A KITERMELT FÖLD SZAKADÓLAPRA TERHELÉSE: A munkavállalók munkaárok készítésével akartak egy víz gerincvezetéket feltárni. A sérült, aki részt vett a víz gerincvezeték feltárásában, a munkaárok szakadó lapjára kitermelt földön állva figyelte, az egy a munkaárokba csatlakozó kutatóárok kialakítását. A víz gerincvezeték elérése után annak kézi szerszámmal történő szabaddá tétele közbena munkaárok fala beomlott, és az árok szélén álló sérült a beomló földdel együtt az árokba zuhant, s a ráomló föld az álláig eltemette. A munkaárok több mint 2 m mélységű volt. A sérült mentését kézi szerszámokkal végezték a munkatársai, majd mikor sikerült az árokba leeresztett kotrógép kanalat a ráomlott földből kiemelni, a föld elszedését géppel is segítették. Mire azonban kiszabadították, A sérült már nem élt, s a kiérkező mentők sem tudtak segíteni rajta.

34 16. A KITERMELT FÖLD SZAKADÓLAPRA TERHELÉSE: A munkabaleset okai: - A munkavállalók megfelelő utasításokkal nem voltak ellátva a feladat biztonságos végrehajtásához. - A munkafolyamat nem megfelelő ellenőrzése. - A sérültet enyhén ittas állapotban munkába állították. - A kitermelt földdel a munkaárok szakadólapját megterhelték. - A szakadólapon terhelt munkaárkot nem dúcolták. - A sérült a 2 m-nél mélyebb dúcolatlan munkaárok megterhelt szakadólapján, az árok széle közelében tartózkodott. Lehetőségek a baleset elkerülésére: - A munkahelyi fegyelem, a munkavédelmi ellenőrzés megszigorítása. - A kitermelt föld dúcolatlan munkaárok szakadólapján belűli elhelyezésének tilalmát szigorúan érvényesítik. - A megfelelő dúcolások szakszerű, időbeni elvégzését megkövetelik.

35 17. A 7t TONNÁS VIBRÁCIÓS TŰ SZÉTTÖRÉSE: Egy kavicsballaszttal töltött oszlop kivitelezésekor a tölcsérre felszerelt vibrációs tű (súlya:kb. 7 tonna, magassága 9m) kiszakadt tartójából és eltörött a MERLO típusú homlokrakodó kerekén, amely a kavicsballaszttal töltött tölcsért táplálja. Az esés pillanatában a rakodógép a a vibrációs berendezést töltötte.

36 17. A 7t TONNÁS VIBRÁCIÓS TŰ SZÉTTÖRÉSE: A baleset okai: -Rögzítő csavarok elhasználódása -Biztonsági rögzítő kötélzet hiánya -A rögzítő csavarok vizuális ellenőrzése nem lehetséges mivel sapkával vannak ellátva A baleset ismétlődésének megakadályozására tett intézkedések: - Biztonsági kötél azonnali felszerelése - Eljárás megfogalmazása a kötélzet felszereléséhez -A balesetről azonnal informálni kell minden felhasználót

37 KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Ne feledje A HBM Kft. alapvető célja: A teljes balesetmentesség az építőipari kivitelezési tevékenység során.

Utolsó szerelés a tetőn. Írta: Mattiassich Péter igazságügyi munkavédelmi szakértő 2010. december 15. szerda, 10:39

Utolsó szerelés a tetőn. Írta: Mattiassich Péter igazságügyi munkavédelmi szakértő 2010. december 15. szerda, 10:39 Megbízás P. J. 20XX. szeptember XX-én Budapesten, az S. Kft. telephelyén egy könnyűfém-szerkezetű raktárépület tetőszerkezetének bontása közben súlyos munkahelyi balesetet szenvedett. Munkavégzés céljából

Részletesebben

Darukra vonatkozó munkabiztonsági célvizsgálat 2002. szeptember 16-27.

Darukra vonatkozó munkabiztonsági célvizsgálat 2002. szeptember 16-27. Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség Darukra vonatkozó munkabiztonsági célvizsgálat 2002. szeptember 16-27. Mint ismeretes, azelenőrzést megelőző időszakban több súlyos munkabaleset következet

Részletesebben

Eredeti használati utasítás. Elektromos csatolós vontató 51048070036 HU - 02/2012

Eredeti használati utasítás. Elektromos csatolós vontató 51048070036 HU - 02/2012 Eredeti használati utasítás Elektromos csatolós vontató 1050 51048070036 HU - 02/2012 Tartalomjegyzék g 1 Előszó Az ipari targonca... 2 Általános információk..... 2 CE-jelölés... 2 EK megfelelőségi nyilatkozat

Részletesebben

MUNKAANYAG. Szalayné Kovács Eszter. Káresemény, baleset dokumentálása. A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Szalayné Kovács Eszter. Káresemény, baleset dokumentálása. A követelménymodul megnevezése: Szalayné Kovács Eszter Káresemény, baleset dokumentálása A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi feladatok A követelménymodul száma: 0110-06 A tartalomelem

Részletesebben

Az építésgépesítés célja:

Az építésgépesítés célja: Építőipari, gépesítés célja, fokozatai, gépgazdálkodás feladatai, teendői, gépi munkaidő felosztása, teljesítmények dokumentálása a gyakorlatban, gépnaplók, gépköltségek, jelentési kötelezettségek gépekről.

Részletesebben

SILÓ HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV

SILÓ HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV SILÓ HASZNÁLATI ÉS KARBANTARTÁSI KÉZIKÖNYV TÍPUS: TÁROLÓ KAPACITÁS: SPECIÁLIS SOROZATSZÁM: t/m FAJSÚLYÚ ANYAGOKHOZ: C.T.S. Calvinsilos s.r.l. 25010 ISORELLA (BS), Via Dell Industria 105. Tel. 00 995851

Részletesebben

Szakképesítés: 34 544 01 Vájár Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Mélybányászati munkafolyamatok, technológiák

Szakképesítés: 34 544 01 Vájár Szóbeli vizsgatevékenység A vizsgafeladat megnevezése: Mélybányászati munkafolyamatok, technológiák A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései az alábbi szakmai modulok követelményeit tartalmazzák a megadott arányban. 5.3.3.1. a szakmai követelménymodul

Részletesebben

MASSZÍV KFT. 1124 Budapest, Vas Gereben u. 11/A Tel.: 1 / 319-6200 Fax: 1 / 319-3393 www.masszivzsalu.hu masszivzsalu@mail.datanet.

MASSZÍV KFT. 1124 Budapest, Vas Gereben u. 11/A Tel.: 1 / 319-6200 Fax: 1 / 319-3393 www.masszivzsalu.hu masszivzsalu@mail.datanet. MASSZÍV KFT. 1124 Budapest, Vas Gereben u. 11/A Tel.: 1 / 319-6200 Fax: 1 / 319-3393 www.masszivzsalu.hu masszivzsalu@mail.datanet.hu Használt és új zsaluzatok eladása és bérbeadása, konténerek bérbeadása.

Részletesebben

Targoncavezető tanfolyam. Segédanyag

Targoncavezető tanfolyam. Segédanyag Targoncavezető tanfolyam Segédanyag 1 Tétel Fogalmazza meg a munkavédelem célját, fogalmát és feladatát! Sorolja fel területeit! Kulcsszavak, fogalmak: 1, A munkavédelem célja A balesetek, foglalkozási

Részletesebben

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus

54 862 01 0000 00 00 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikus A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

FAAC / 770 föld alatti nyitó

FAAC / 770 föld alatti nyitó 1.oldal Tel: (06 1) 3904170, Fax: (06 1) 3904173, E-mail: masco@masco.hu, www.masco.hu 2.oldal FONTOS FIGYELMEZTETÉSEK A TELEPÍTÉSHEZ Általános biztonsági szabályok 1. Figyelem! A FAAC erősen ajánlja az

Részletesebben

KH-SLP1kW HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ELEKTROMOS HORNYOLÓGYALU, 1 KW PLUS

KH-SLP1kW HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ELEKTROMOS HORNYOLÓGYALU, 1 KW PLUS GARANCIA KARTYA 1. Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő, a vásárlás dátumától számított 6/24 hónap időtartamú jótállás jár (a jótállási igény bejelentésekor a garanciakártyához

Részletesebben

Képzési program. Függőpálya kezelő képzési modul. Sífelvonó és függőpálya kezelők. Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft Vasúti Vizsgaközpont

Képzési program. Függőpálya kezelő képzési modul. Sífelvonó és függőpálya kezelők. Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft Vasúti Vizsgaközpont Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft Vasúti Vizsgaközpont Képzési program Sífelvonó és függőpálya kezelők alapképzésére Függőpálya kezelő képzési modul 2015 Modul megnevezése: FÜGGŐPÁLYA KEZELŐ 1.

Részletesebben

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA

EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése

A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A mozgásszervek foglalkozási betegségeinek megelőzése A munkakörnyezet veszélyes környezetnek minősíthető, mivel a munkahelyeken olyan egészségkárosodások jöhetnek létre, amelyek másutt nem fordulnak elő.

Részletesebben

28/2004. (XII. 20.) FMM rendelet

28/2004. (XII. 20.) FMM rendelet 28/2004. (XII. 20.) FMM rendelet a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet módosításáról A munkavédelemről szóló 1993.

Részletesebben

T Á J É K O Z T A T Ó a munkabalesetek alakulásáról 2005. év

T Á J É K O Z T A T Ó a munkabalesetek alakulásáról 2005. év T Á J É K O Z T A T Ó a munkabalesetek alakulásáról 2005. év A Tájékoztató a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 17. (4) bekezdés alapján készült. A táblázatban használt fogalmak megegyeznek

Részletesebben

Födémszerkezetek megerősítése

Födémszerkezetek megerősítése Födémszerkezetek megerősítése FÖDÉMEK MEGERŐSÍTÉSE FASZERKEZETŰ TARTÓK CSAPOS GERENDAFÖDÉM A csapos gerendafödémek károsodása a falazatra felfekvő végek bütüinek és az 50..10 cm hosszra kiterjedő felső

Részletesebben

INFORMÁCIÓ. Oldalszám. Karos láncos emelők 14-21. Kézi láncos emelők 22-35. Korrózióvédelem 36. Haladóművek & Rögzíthető haladóművek 35, 37-43

INFORMÁCIÓ. Oldalszám. Karos láncos emelők 14-21. Kézi láncos emelők 22-35. Korrózióvédelem 36. Haladóművek & Rögzíthető haladóművek 35, 37-43 EMELŐBERENDEZÉSEK 9 Emelőberendezések Tartalomjegyzék Oldalszám A Yale és Pfaff-silberblau megbízható és világszerte ismert emelőberendezései számos ipari, kereskedelmi és szervizelési művelethez használhatók.

Részletesebben

Orosz Ádám. Munkavédelmi szabályzat

Orosz Ádám. Munkavédelmi szabályzat Orosz Ádám Munkavédelmi szabályzat TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...1 A SZABÁLYZAT HATÁLYA...3 SZABÁLYZAT CÉLJA...3 TERÜLETI HATÁLYA...3 SZEMÉLYI HATÁLYA...3 IDŐBENI HATÁLYA...4 ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK, BESOROLÁSOK...4

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 160-06 A munkavédelemmel kapcsolatos jogi, igazgatási, eljárási munkáltatói feladatok 160-06/1 Egy adott

Részletesebben

MUNKAANYAG. Tóth György. Gyalugépek biztonságtechnikai eszközeinek beállítása. A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai

MUNKAANYAG. Tóth György. Gyalugépek biztonságtechnikai eszközeinek beállítása. A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai Tóth György Gyalugépek biztonságtechnikai eszközeinek beállítása A követelménymodul megnevezése: A biztonságos munkavégzés feladatai A követelménymodul száma: 2273-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

K E Z E L É S I K É Z I K Ö N Y V

K E Z E L É S I K É Z I K Ö N Y V TELEPÍTÉSI, HASZNÁLATI, ÁPOLÁSI ÉS KARBANTARTÁSI INFORMÁCIÓK KÓD: 9L1271 K E Z E L É S I K É Z I K Ö N Y V ELECTROLUX KÉSZÜLÉK CSALÁD AUTOMATIKUS MŰKÖDÉSŰ JÉGKÁSA KÉSZÍTŐ BERENDEZÉS ELECTROLUX LEHEL Kft.

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A KOCKÁZÁTÉRTÉKELÉS rendkívüli országos célvizsgálata

A KOCKÁZÁTÉRTÉKELÉS rendkívüli országos célvizsgálata Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség A KOCKÁZÁTÉRTÉKELÉS rendkívüli országos célvizsgálata 2003 február 1 - március 10. CÉL A rendkívüli országos vizsgálat célja annak felmérése volt, hogy

Részletesebben

A Munkácsy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény szervezeti és működési szabályzata

A Munkácsy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény szervezeti és működési szabályzata A Munkácsy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény szervezeti és működési szabályzata 1/119 Tartalomjegyzék Munkácsy Mihály Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola A Munkácsy

Részletesebben

Pila kotoučová / CZ Píla kotúčová / SK Kézi körfűrész / HU Návod k použití Návod na použitie Használati utasítás

Pila kotoučová / CZ Píla kotúčová / SK Kézi körfűrész / HU Návod k použití Návod na použitie Használati utasítás Pila kotoučová / CZ Píla kotúčová / SK / HU Návod k použití Návod na použitie Használati utasítás Bevezetés Tisztelt Vásárló, Köszönjük, hogy megtisztelt bennünket bizalmával, és EXTOL termékünket választotta.

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT DUNAÚJVÁROSI FŐISKOLA Főiskolai Tanács 48-2002/2003. sz. határozatával 2003. március 18. napján elfogadta. 2003. Dunaújváros 1. kiadás 0. módosítás 1(29). oldal TARTALOM I. A MVSZ hatálya II. Ügyrend III.

Részletesebben

17. VEGYI BALESETELHÁRÍTÓ CSEREFELÉPÍTMÉNY ESZKÖZEI ÉS KEZELÉSÜK

17. VEGYI BALESETELHÁRÍTÓ CSEREFELÉPÍTMÉNY ESZKÖZEI ÉS KEZELÉSÜK BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 17. VEGYI BALESETELHÁRÍTÓ CSEREFELÉPÍTMÉNY ESZKÖZEI ÉS KEZELÉSÜK 2004. A tanfolyam célja VEGYI BALESETELHÁRÍTÓ

Részletesebben

A motorkerékpár átadása, átadás előtti átvizsgálás. Jótállási okmány P.H. Motorkerékpár adatok. Modell:...

A motorkerékpár átadása, átadás előtti átvizsgálás. Jótállási okmány P.H. Motorkerékpár adatok. Modell:... A motorkerékpár átadása, átadás előtti átvizsgálás A motorkerékpárja átadása előtt, a járművet alaposan átvizsgáltuk annak érdekében, hogy az kifogástalan, és a gyári minőségi előírásoknak megfelelő állapotban

Részletesebben

Üzemeltetési utasítás Szóróautomata készülék M-10. T-Dok-213-HU-Rev.1 200-0142 Az eredeti üzemeltetési útmutató fordítása

Üzemeltetési utasítás Szóróautomata készülék M-10. T-Dok-213-HU-Rev.1 200-0142 Az eredeti üzemeltetési útmutató fordítása HU Üzemeltetési utasítás Szóróautomata készülék M-10 T-Dok-213-HU-Rev.1 200-0142 Az eredeti üzemeltetési útmutató fordítása Köszönjük, hogy Ön a Krautzberger termékének megvásárlása mellett döntött. Ezt

Részletesebben

VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ ANYAGMOZGATÁS CÉLVIZSGÁLATÁHOZ

VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ ANYAGMOZGATÁS CÉLVIZSGÁLATÁHOZ 1 VIZSGÁLATI SZEMPONTOK AZ ANYAGMOZGATÁS CÉLVIZSGÁLATÁHOZ ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEK Anyagmozgatási munkahelyek követelménye Az anyagmozgatási munkahelyeket úgy jelölték ki, hogy az emelő-szállító berendezések,

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA KESZTHELY MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT

KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA KESZTHELY MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA KESZTHELY MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT 2008. 2 TARTALOMJEGYZÉK I. FEJEZET - hatálya... 3. 1. Területi hatály... 3. 2. Személyi hatály... 3. II. FEJEZET - A munkavédelmi ügyrend...

Részletesebben

6720801526-00.1V. Tárolós vízmelegítő. Tronic 1000 T ES 030/050/080/100/120-4 M 0 WIV-B. Telepítési és kezelési kézikönyv 6 720 801 513 (2011/11) HU

6720801526-00.1V. Tárolós vízmelegítő. Tronic 1000 T ES 030/050/080/100/120-4 M 0 WIV-B. Telepítési és kezelési kézikönyv 6 720 801 513 (2011/11) HU 6720801526-00.1V Tárolós vízmelegítő ES 030/050/080/100/120-4 M 0 WIV-B Telepítési és kezelési kézikönyv HU 2 Tartalom Tartalom 1 A szimbólumok magyarázata és biztonsági utasítások..............................

Részletesebben

867 Üzemeltetési útmutató

867 Üzemeltetési útmutató 867 Üzemeltetési útmutató Minden jog fenntartva. A Dürkopp Adler AG tulajdona; szerzői jog által védve. A Dürkopp Adler AG vállalat a tartalom bármely, ideértve a kivonatos másolását is előzetes írásos

Részletesebben

NR14N2S NR14N2HS NR16N2S NR16N2HS NR16N2 NR16N2H NR16N2C NR16N2HC NR20N2H NR20N2X NR25N2X

NR14N2S NR14N2HS NR16N2S NR16N2HS NR16N2 NR16N2H NR16N2C NR16N2HC NR20N2H NR20N2X NR25N2X NRN2S NRN2HS NR16N2S S NR16N2 NR16N2C C NR20N2H NR25N2X Műszaki adatok Tolóoszlopos targoncák 1.4-2.5 tonna 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 1.6 1.8 1.9 2.1* 2.3 2.4 2.5 3.1 3.2 3.3 3.5 3.7 4.1 4.2 4.3 4.4 4.5 4.7

Részletesebben

Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola. 1134 Budapest, Dózsa György út 136.

Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola. 1134 Budapest, Dózsa György út 136. Ének-zenei és Testnevelési Általános Iskola 1134 Budapest, Dózsa György út 136. A munkavédelmi szabályozások egységes rendje 2013. 08. 01 KÉSZÍTETTE: Keszthelyi Zoltán s.k. Munkavédelmi Technikus MVT/BP/2007/41

Részletesebben

MŰSZAKI FELTÉTELEK ASIO-MF-6-2005. AS-VODO A, B, C, T Vízmérőóra akna. Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114.

MŰSZAKI FELTÉTELEK ASIO-MF-6-2005. AS-VODO A, B, C, T Vízmérőóra akna. Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. MŰSZAKI FELTÉTELEK AS-VODO A, B, C, T Vízmérőóra akna Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. Budapest, 2005. november 1 Jelen Műszaki Feltételek (MF) tárgya az ASIO, spol. S.r.o. (Jiřikovice

Részletesebben

MTX-1A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MOTORKERÉKPÁR EMELŐ MTX - 1A

MTX-1A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ MOTORKERÉKPÁR EMELŐ MTX - 1A GARANCIA KARTYA 1. Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő, a vásárlás dátumától számított 6/24 hónap időtartamú jótállás jár (a jótállási igény bejelentésekor a garanciakártyához

Részletesebben

Földmunkagépek munkabiztonsági kérdései

Földmunkagépek munkabiztonsági kérdései MUNKABIZTONSÁG 2.1 4.1 Földmunkagépek munkabiztonsági kérdései Tárgyszavak: munkabiztonság; földmunkagép; szabályozás; kockázatelemzés; statisztika; balesetvizsgálat; kérdőív. Földmunkagépek mint veszélyforrások

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ UNI - AIR FEST KÉSZLET PWSG810J

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ UNI - AIR FEST KÉSZLET PWSG810J GARANCIALEVÉL??? 1. A KH Trading által forgalmazott termékekre az eladás napjától számítva 24 hónap garanciát nyújtunk a polgári törvénykönyv értelmében, vagy 6 hónapot a kereskedelmi törvénykönyv értelmében,

Részletesebben

1. A szabályzat hatálya

1. A szabályzat hatálya Élelmiszeripari és Földmérési Szakképző Iskola és Kollégium 9700. Szombathely Szent László király u. 10. MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT 1. A szabályzat hatálya 1.1. Területi és jogi hatálya 1.1.1. Az Élelmiszer-ipari

Részletesebben

Szakmai ismeretek 1.

Szakmai ismeretek 1. Szakmai ismeretek 1. Ismertesse az épületek - fogalmát, - rendeltetését, - kivitelezési formáit, - szerkezeti részeit! Határozza meg a tető feladatait, sorolja fel a tetőformákat! Ismertesse a tetőszerkezetek

Részletesebben

WS 34A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ALSÓMARÓ

WS 34A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ALSÓMARÓ GARANCIALEVÉL 1. A KH Trading által forgalmazott termékekre az eladás napjától számítva 24 hónap garanciát nyújtunk a polgári törvénykönyv értelmében, vagy 12 hónapot a kereskedelmi törvénykönyv értelmében,

Részletesebben

ZÁRÓJELENTÉS. 2012-067-5 vasúti baleset Budapest, Nagykőrösi út 2012. február 1. 3-as viszonylatú villamos

ZÁRÓJELENTÉS. 2012-067-5 vasúti baleset Budapest, Nagykőrösi út 2012. február 1. 3-as viszonylatú villamos ZÁRÓJELENTÉS 2012-067-5 vasúti baleset Budapest, Nagykőrösi út 2012. február 1. 3-as viszonylatú villamos A szakmai vizsgálat célja a súlyos vasúti balesetek, a vasúti balesetek és a váratlan vasúti események

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: Munkavédelmi- biztonságtechnikai és tűzvédelmi feladatok ismertetése. Vegyi anyagok környezetre gyakorolt hatásai, légszennyezők, vizek szennyezői, vízminőségi adatok, talajszennyezések

Részletesebben

a munkavédelmi hatóság 2014. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól

a munkavédelmi hatóság 2014. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól J E L E N T É S a munkavédelmi hatóság 2014. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól Bevezetés A munkavédelmi hatóság 2014. évi ellenőrző tevékenységét a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi

Részletesebben

Kérjük, vegyék figyelembe az üzemeltetési terület kialakításakor a M.SZ. 1600-1:1977, valamint a M.SZ-05-20.0510:1992 számú szabványokat.

Kérjük, vegyék figyelembe az üzemeltetési terület kialakításakor a M.SZ. 1600-1:1977, valamint a M.SZ-05-20.0510:1992 számú szabványokat. KEZELÉSI ÚTMUTATÓ LinePainter Útburkolatjelfestő AirLess kiegészítő Rendelési szám: 0555000 (a szórópisztoly és a magasnyomású tömlő nem tartozik a szállítási kiszereléshez) ÚTMUTATÓ Ez a gépkönyv különböző

Részletesebben

Az emelőgépek üzemeltetésének munkavédelmi követelményei

Az emelőgépek üzemeltetésének munkavédelmi követelményei MUNKAVÉDELMI NYÍLT NAP Az emelőgépek üzemeltetésének munkavédelmi követelményei PBKIK. Pécs, 2014. szeptember 25. Puszti Tibor BAMKH MMSZSZ Munkavédelmi Felügyelősége 1 Tartalom I. Fontosabb jogszabályok

Részletesebben

Mun ka v édelem munka környezetvédelem munkavédelem 1. Ergonómia munkarendszer munkafeladat munkafolyamat

Mun ka v édelem munka környezetvédelem munkavédelem 1. Ergonómia munkarendszer munkafeladat munkafolyamat Munkavédelem Az emberi társadalom egyik legfontosabb, talán leginkább meghatározó jellemzője az értékteremtő, gazdaságilag és erkölcsileg hasznos emberi munka. A kormányzatnak a piacgazdaságban is fontos

Részletesebben

MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV

MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV MÓDSZERTANI KÉZIKÖNYV a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény által egyes kiemelt és meghatározott feladatokról Készítette: Vegyiprop Vegyipari Propaganda Központ Kft. Írta: Dr. Váró György Spiegel

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara KÉPKERETEZŐ ÉS ÜVEGEZŐ. mestervizsgaszint és szakmai követelmények

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara KÉPKERETEZŐ ÉS ÜVEGEZŐ. mestervizsgaszint és szakmai követelmények Magyar Kereskedelmi és Iparkamara KÉPKERETEZŐ ÉS ÜVEGEZŐ mestervizsgaszint és szakmai követelmények 2 I. A MESTERVIZSGÁRA JELENTKEZÉS FELTÉTELEI 1. A mestervizsgához szükséges szakképesítés(ek) adatai

Részletesebben

BÉRLETI SZERZŐDÉS. Szerződés szám:.../../../201. Amely létrejött egyrészről:

BÉRLETI SZERZŐDÉS. Szerződés szám:.../../../201. Amely létrejött egyrészről: Szerződés szám:.../../../201 Amely létrejött egyrészről: cégszerű megnevezés: székhely: adószám: cégjegyzékszám: képviselő neve, tisztsége: BÉRLETI SZERZŐDÉS mint bérbeadó (a továbbiakban: ), másrészről,

Részletesebben

KULCS_TECHNOLÓGIA MUNKATERÜLET: GÉPÉSZET ÉS FÉMMEGMUNKÁLÁS OKTATÁSI PROFIL: KAROSSZÉRIA_LAKATOS

KULCS_TECHNOLÓGIA MUNKATERÜLET: GÉPÉSZET ÉS FÉMMEGMUNKÁLÁS OKTATÁSI PROFIL: KAROSSZÉRIA_LAKATOS KULCS_TECHNOLÓGIA MUNKATERÜLET: GÉPÉSZET ÉS FÉMMEGMUNKÁLÁS OKTATÁSI PROFIL: KAROSSZÉRIA_LAKATOS 1. Egy vagy több nagyság összehasonlítását egy másik azonos nagysággal, a következő képen nevezzük: 2 a)

Részletesebben

MUNKAANYAG. Orosz György. Erőgépre szerelt homlokrakodó gépek. A követelménymodul megnevezése: Önjáró betakarítógépek üzemeltetése és karbantartása

MUNKAANYAG. Orosz György. Erőgépre szerelt homlokrakodó gépek. A követelménymodul megnevezése: Önjáró betakarítógépek üzemeltetése és karbantartása Orosz György Erőgépre szerelt homlokrakodó gépek A követelménymodul megnevezése: Önjáró betakarítógépek üzemeltetése és karbantartása A követelménymodul száma: 2315-06 A tartalomelem azonosító száma és

Részletesebben

Elosztói szabályzat MELLÉKLETEK. Az elosztó hálózathoz való hozzáférés együttműködési szabályai ELOSZTÓI SZABÁLYZAT - MELLÉKLETEK. 2.

Elosztói szabályzat MELLÉKLETEK. Az elosztó hálózathoz való hozzáférés együttműködési szabályai ELOSZTÓI SZABÁLYZAT - MELLÉKLETEK. 2. Elosztói szabályzat Az elosztó hálózathoz való hozzáférés együttműködési szabályai MELLÉKLETEK 2. számú módosítás Budapest, 2009. április 15. 1. oldal 2009. április 15. 2. oldal 2009. április 15. Tartalomjegyzék

Részletesebben

MUNKAANYAG. Móra Ibolya Éva. Pillérzsaluzati rendszerek.a zsaluzat. tipusa, szerkezeti kialakítása, felhasználás

MUNKAANYAG. Móra Ibolya Éva. Pillérzsaluzati rendszerek.a zsaluzat. tipusa, szerkezeti kialakítása, felhasználás Móra Ibolya Éva Pillérzsaluzati rendszerek.a zsaluzat tipusa, szerkezeti kialakítása, felhasználás módja, szereléstechnológiai utasítása. A követelménymodul megnevezése: Rendszerzsaluzat építése, bontása

Részletesebben

HS998 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FÉKOLAJ SZIVATTYÚ TARTOZÉKOKKAL

HS998 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FÉKOLAJ SZIVATTYÚ TARTOZÉKOKKAL GARANCIA KARTYA 1. Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő, a vásárlás dátumától számított 6/24 hónap időtartamú jótállás jár (a jótállási igény bejelentésekor a garanciakártyához

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ VQA MAGASNYOMÁSÚ MOSÓ 1 800 W VQA110

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ VQA MAGASNYOMÁSÚ MOSÓ 1 800 W VQA110 KH TRADING, Kft. Pf. 142 Tel.: 06/40/900-800 Fax: 06/1/99-999-77 1506 Budapest (csak egy helyi hívás díját fizeti) Nyitvatartási idő: INTERNET: www.uni-max.hu Hétfő - péntek: 8:00-17:00 ertekesites@uni-max.hu

Részletesebben

HEGGESZTŐBERENDEZÉS. Bevezetés. Használati utasítás MIG 155/4/a, MIG 170 típusokhoz

HEGGESZTŐBERENDEZÉS. Bevezetés. Használati utasítás MIG 155/4/a, MIG 170 típusokhoz HEGGESZTŐBERENDEZÉS Használati utasítás MIG 155/4/a, MIG 170 típusokhoz Forgalmazó és szerviz: GÜDE HUNGARY KFT 8420 Zirc Kossuth u. 72 Tel: 06-88-575-348 Fax: 06-88-575-349 Bevezetés A MÍG széria védőgázas

Részletesebben

MUNKAANYAG. Palotai Zoltán. Kézi reszelés. A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti technológiai feladatok I. (szerelő)

MUNKAANYAG. Palotai Zoltán. Kézi reszelés. A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti technológiai feladatok I. (szerelő) Palotai Zoltán Kézi reszelés A követelménymodul megnevezése: Általános gépészeti technológiai feladatok I. (szerelő) A követelménymodul száma: 0111-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-019-30

Részletesebben

Szám: 145-3/2014/ADR Tárgy: TOMAflex Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. veszélyes áru szállítási bírsággal kapcsolatos fellebbezési ügye

Szám: 145-3/2014/ADR Tárgy: TOMAflex Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. veszélyes áru szállítási bírsággal kapcsolatos fellebbezési ügye Szám: 145-3/2014/ADR Tárgy: TOMAflex Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. veszélyes áru szállítási bírsággal kapcsolatos fellebbezési ügye H A T Á R O Z A T A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság,

Részletesebben

Mezőhegyi Amatőr Gokart Bajnokság 2011. Általános Biztonsági Szabályok

Mezőhegyi Amatőr Gokart Bajnokság 2011. Általános Biztonsági Szabályok Mezőhegyi Amatőr Gokart Bajnokság 2011. Általános Biztonsági Szabályok A pályán való tartózkodásra vonatkozó szabályok, valamint biztonsági követelmények megegyeznek az edzések és versenyek esetén. Pályára

Részletesebben

Szabályzat. Perfekt Felelôsségbiztosítás. Érvényes: 2007. szeptember 10-tôl

Szabályzat. Perfekt Felelôsségbiztosítás. Érvényes: 2007. szeptember 10-tôl Szabályzat Perfekt Felelôsségbiztosítás Érvényes: 2007. szeptember 10-tôl TARTALOMJEGYZÉK 1. PFSZ PERFEKT FELELÔSSÉGBIZTOSÍTÁSI SZABÁLYZAT 3 1.1 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 3 1.2 A BIZTOSÍTÁS 3 1.3 BIZTOSÍTOTT,

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS Garancia Kártyával

HASZNÁLATI UTASÍTÁS Garancia Kártyával Ventillátoros hősugárzó Modell: DED9931 DEDRA HASZNÁLATI UTASÍTÁS Garancia Kártyával Érvényes a 2014. január 1. után megvásárolt példányokra - Működési fokozat kapcsoló - Hőmérséklet szabályozó kapcsoló

Részletesebben

Üzemeltetési utasítás

Üzemeltetési utasítás Üzemeltetési utasítás Eke Juwel 8 Juwel 8 V - HU - LEMKEN GmbH & Co. KG Weseler Straße 5, D-46519 Alpen Telefon (0 28 02) 81-0, Telefax (0 28 02) 81-220 E-mail: lemken@lemken.com, Internet: http://www.lemken.com

Részletesebben

Célszerszámok CITROEN BERLINGO

Célszerszámok CITROEN BERLINGO CITROEN BERLINGO Amennyiben nem rendelkezik kellő szervízberendezésekkel és célszerszámokkal a torziós hátsó futómű javítását javasoljuk, hogy bízza márkaszervízre vagy szakszervízre. A javítási művelet

Részletesebben

A MUNKAVÉDELMI FŐOSZTÁLY 1/2010. SZÁMÚ TÁJÉKOZTATÓJA SÚLYOS MUNKABALESETEKRŐL. 1. eset

A MUNKAVÉDELMI FŐOSZTÁLY 1/2010. SZÁMÚ TÁJÉKOZTATÓJA SÚLYOS MUNKABALESETEKRŐL. 1. eset ORSZÁGOS MUNKAVÉDELMI ÉS MUNKAÜGYI FŐFELÜGYELŐSÉG ELNÖK A MUNKAVÉDELMI FŐOSZTÁLY 1/2010. SZÁMÚ TÁJÉKOZTATÓJA SÚLYOS MUNKABALESETEKRŐL 1. eset A baleset leírása: Egy kertészeti cég ügyvezetője és 6 fő munkavállalója

Részletesebben

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120

Bartscher GmbH Franz-Kleine-Straße 28 D-33154 Salzkotten Tel.: +49 (0) 5258 971-0 Németország Fax: +49 (0) 5258 971-120 200270 V1/0413 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása A használati útmutató mindig legyen kéz alatt! 1. Általános információ... 210 1.1 Használati útmutatóval kapcsolatos információk... 210

Részletesebben

Üzemeltetési utasítás

Üzemeltetési utasítás Üzemeltetési utasítás Függesztett ekék Juwel 7M Juwel 7M V - HU - LEMKEN GmbH & Co. KG Weseler Straße 5, 46519 Alpen / Germany Telefon +49 28 02 81 0, Telefax +49 28 02 81 220 lemken@lemken.com, www.lemken.com

Részletesebben

Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium

Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium 031242 HELYI TANTERV AZ ELŐREHOZOTT, 3 ÉVES SZAKKÉPZÉSHEZ Gépészet..SZAKMACSOPORT Gépi forgácsoló..szakma OKJ SZÁMA: 31 521 09 1000 00 00 ÉRVÉNYES: 2012.

Részletesebben

4 ICE 135.013 V2/1011

4 ICE 135.013 V2/1011 4 ICE 135.013 V2/1011 H 1. Általános információ 158 1.1 Használati útmutatóval kapcsolatos információk 158 1.2 A szimbólumok magyarázata 158 1.3 A gyártó felelőssége és a garancia 159 1.4 Szerzői jog védelme

Részletesebben

Ez a termék, amennyiben az alábbi útmutatók és a beszerelési előírások alapján szerelik, megfelel az EN 12453 és EN 13241-1 szabványoknak.

Ez a termék, amennyiben az alábbi útmutatók és a beszerelési előírások alapján szerelik, megfelel az EN 12453 és EN 13241-1 szabványoknak. Kertkapu motor Szárnyas kapuhoz IXENGO L Ixengo L Általános bemutatás Ez a termék, amennyiben az alábbi útmutatók és a beszerelési előírások alapján szerelik, megfelel az EN 12453 és EN 13241-1 szabványoknak.

Részletesebben

MUNKAANYAG. Forrai Jánosné. Előkészítő munka. A követelménymodul megnevezése: Monolit beton készítése I.

MUNKAANYAG. Forrai Jánosné. Előkészítő munka. A követelménymodul megnevezése: Monolit beton készítése I. Forrai Jánosné Előkészítő munka A követelménymodul megnevezése: Monolit beton készítése I. A követelménymodul száma: 0482-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-002-30 ELŐKÉSZÍTŐMUNKA

Részletesebben

Termék száma: 12600. Fontos Hivatkozások

Termék száma: 12600. Fontos Hivatkozások Termék száma: 12600 Fontos Hivatkozások Kérjük olvassa el e következő utasításokat még az összeszerelés és az első használat előtt. Fontos információkat tudhat meg a leírásból az asztal biztonságos használatát

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS

SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS a 34 521 10 SZERSZÁMKÉSZÍTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ Kizárólag a 2012/2013. tanévben induló szakképzésekre vonatkozóan a szakképzésről szóló 2011. évi CLVII. törvény (a továbbiakban

Részletesebben

Kezelési utasítás. Nagy területteljesítményű műtrágyaszóró

Kezelési utasítás. Nagy területteljesítményű műtrágyaszóró Kezelési utasítás az ZG-B 5500 ZG-B 8200 Ultra Hydro Ultra Hydro Nagy területteljesítményű műtrágyaszóró MG3272 BAG0051.5 02.14 Printed in Germany hu Az első üzembevétel előtt, kérjük, olvassa el a kezelési

Részletesebben

Kezelési utasítás Eredeti kezelési utasítás

Kezelési utasítás Eredeti kezelési utasítás Kezelési utasítás Eredeti kezelési utasítás Figyelem: Kérjük, pontosan tartsa be a biztonsági előírásokat. A sövénynyíró helytelen használata balesetet okozhat! Gondosan őrizze meg a kezelési utasítást!

Részletesebben

DARABOLÓFŰRÉSZ HC-14K EREDETI HASZNÁNATI ÚTMUTATÓ

DARABOLÓFŰRÉSZ HC-14K EREDETI HASZNÁNATI ÚTMUTATÓ 110708HC-14K(CE)_110708HC-14K(CE).qxd 14/12/2011 11:50 Page 2 www.keyang.com DARABOLÓFŰRÉSZ HU EREDETI HASZNÁNATI ÚTMUTATÓ HC-14K A sérülés kockázatának csökkentése érdekében a felhasználónak el kell olvasnia

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Használatba vétel előtt kérjük, figyelmesen. A jelen kezelési és szerelési útmutató a gép részét képezi. Kérjük az új és használt

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Használatba vétel előtt kérjük, figyelmesen. A jelen kezelési és szerelési útmutató a gép részét képezi. Kérjük az új és használt HASZNÁLATI UTASÍTÁS Használatba vétel előtt kérjük, figyelmesen elolvasni! Kérjük, a későbbi felhasználáshoz megőrizni! A jelen kezelési és szerelési útmutató a gép részét képezi. Kérjük az új és használt

Részletesebben

Általános ügyféltájékoztató

Általános ügyféltájékoztató 1 Általános ügyféltájékoztató Tisztelt Ügyfelünk! Megtisztelônek érezzük, hogy biztosítási szerzôdés megkötésére irányuló ajánlatával a Groupama Biztosító Részvénytársaságot kereste meg. Ezúton tájékoztatjuk

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ. Óbudai Egészség Olimpia Szűrőnapok megszervezése

AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ. Óbudai Egészség Olimpia Szűrőnapok megszervezése AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ Óbudai Egészség Olimpia Szűrőnapok megszervezése TARTALOMJEGYZÉK I. ÚTMUTATÓ AZ AJÁNLATTEVŐKNEK 1. A dokumentációban előforduló kifejezések 2. A közbeszerzési eljárás lebonyolításának

Részletesebben

S z o l n o k i F ő i s k o l a. Munkavédelmi Szabályzat

S z o l n o k i F ő i s k o l a. Munkavédelmi Szabályzat S z o l n o k i F ő i s k o l a Munkavédelmi Szabályzat 1 PREAMBULUM A Szolnoki Főiskola (a továbbiakban: Főiskola) Szenátusa a Főiskola munkavédelmi feladatellátásához a munkavédelemről szóló 1993. évi

Részletesebben

Akkumulátoros ütve csavarbehajtó gép

Akkumulátoros ütve csavarbehajtó gép Akkumulátoros ütve csavarbehajtó gép BTD130F H A S Z N Á L A T I U T A S Í T Á S Saját biztonsága érdekében a gép használata előtt OLVASSA EL és ALAPOSAN GONDOLJA ÁT, majd KÉSŐBBI FELHASZNÁLÁSRA ŐRIZZE

Részletesebben

MŰSZAKI DISZPOZÍCIÓ T-431/14 Tímár utcai megálló támfal és szegély megerősítésének kivitelezése tárgyú közbeszerzési eljárásban

MŰSZAKI DISZPOZÍCIÓ T-431/14 Tímár utcai megálló támfal és szegély megerősítésének kivitelezése tárgyú közbeszerzési eljárásban MŰSZAKI DISZPOZÍCIÓ T-431/14 Tímár utcai megálló támfal és szegély megerősítésének kivitelezése tárgyú közbeszerzési eljárásban Diszpozíció: H5 szentendrei HÉV vonal árvízi károk helyreállítása a 29+02-32+50

Részletesebben

Kezelési utasítás AMAZONE UX 3200 UX 4200 UX 5200. Vontatott permetezőgép

Kezelési utasítás AMAZONE UX 3200 UX 4200 UX 5200. Vontatott permetezőgép Kezelési utasítás AMAZONE UX 3200 UX 4200 UX 5200 Vontatott permetezőgép MG 2328 BAG0054.0 11.07 Printed in Germany Az első üzembevétel előtt kérjük, olvassa el és tartsa be ezt a kezelési utasítást! A

Részletesebben

Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium

Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium Baross Gábor Középiskola, Szakiskola és Kollégium 031242 HELYI TANTERV A MODERN, ELŐREHOZOTT, 3 ÉVES SZAKKÉPZÉSHEZ Gépészet..SZAKMACSOPORT Szerkezetlakatos..SZAKMA OKJ SZÁMA:31 521 24 1000 00 00 ÉRVÉNYES:

Részletesebben

CSALÁDI MEDENCE KÉSZLET

CSALÁDI MEDENCE KÉSZLET CSALÁDI MEDENCE KÉSZLET Köszönjük, hogy megvásárolta termékünket. Használat előtt, kérjük, olvassa el figyelmesen az útmutatót. Az útmutatót őrizze meg későbbi áttekintésre is. Megjegyzés: Ez a leírás

Részletesebben

együtt, annak minden jogi és anyagi vonzatával együtt. 2.4 Megrendelői szolgáltatások

együtt, annak minden jogi és anyagi vonzatával együtt. 2.4 Megrendelői szolgáltatások ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Érvényes 2015. augusztus 19-től 2. Megrendelő teljesítéssel összefüggő feladatai Jelen Általános szerződési feltételek az Omexom Magyarország Kft., mint Megrendelő és a

Részletesebben

Üzemeltetési utasítás

Üzemeltetési utasítás Üzemeltetési utasítás Szántáselmunkáló henger FlexPack - HU - LEMKEN GmbH & Co. KG Weseler Straße 5, D-46519 Alpen Telefon (0 28 02) 81-0, Telefax (0 28 02) 81-220 E-mail: lemken@lemken.com, Internet:

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 34 525 06 KAROSSZÉRIALAKATOS SZAKKÉPESÍTÉS TANMENET

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 34 525 06 KAROSSZÉRIALAKATOS SZAKKÉPESÍTÉS TANMENET INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 34 525 06 KAROSSZÉRIALAKATOS SZAKKÉPESÍTÉS TANMENET KÖVETELMÉNYMODUL 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság Munkahelyi egészség és biztonság tantárgy

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ LEMEZHENGERÍTŐ SRG - 1300/1,5

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ LEMEZHENGERÍTŐ SRG - 1300/1,5 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ LEMEZHENGERÍTŐ SRG - 1300/1,5 SRG50 Tisztelt vásárló, köszönjük, hogy a KH Trading s.r.o. cég termékét választotta. Cégünk kész Önnek szolgálatait felajánlani a termék megvétele előtt,

Részletesebben

CUOCOJET Zöldségfeldolgozó használati útmutató

CUOCOJET Zöldségfeldolgozó használati útmutató CUOCOJET Zöldségfeldolgozó használati útmutató Gyártó: GAM & COMPANY s.r.l. / ITALY Importálja és Forgalmazza: Vendi-Hungária Kft Vendéglátó-ipari és kereskedelmi gépek, berendezések, eszközök forgalmazása

Részletesebben

Munkavédelmi kötelezettségek a bírósági ítéletek tükrében

Munkavédelmi kötelezettségek a bírósági ítéletek tükrében TÁMOP-2.4.8-12/1-2012-0001 A munkahelyi egészség és biztonság fejlesztése, a munkaügyi ellenőrzés fejlesztése Munkavédelmi kötelezettségek a bírósági ítéletek tükrében Előadó: dr. H. Nagy Judit főosztályvezető-helyettes

Részletesebben

Kezelési utasítás. Special Super Special

Kezelési utasítás. Special Super Special Kezelési utasítás AMAZONE Mulcskultivátor Cenius Cenius 3002 Cenius 3502 Cenius 4002 Cenius 4002-2 Cenius 3002 Cenius 3502 Cenius 4002 Cenius 4002-2 Cenius 3003 Cenius 3503 Cenius 4003 Cenius 4003-2 Special

Részletesebben

POWX1186 HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 JAVASLATOK... 4 6 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK...

POWX1186 HU 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 JAVASLATOK... 4 6 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 1 BERENDEZÉS... 3 2 LEÍRÁS... 3 3 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 3 4 JELZÉSEK... 3 5 JAVASLATOK... 4 6 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 4 6.1 Munkakörnyezet... 4 6.2 Elektromos biztonság... 4 6.3 Személyi biztonság...

Részletesebben

Faipari gépek és berendezések biztonsága célvizsgálat

Faipari gépek és berendezések biztonsága célvizsgálat Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség Faipari gépek és berendezések biztonsága célvizsgálat 2003. május 15. - július 15. Az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség 2003. május

Részletesebben

KOMBINÁLT GÉRVÁGÓ FURÉSZ LS1440. Használati utasítás

KOMBINÁLT GÉRVÁGÓ FURÉSZ LS1440. Használati utasítás MAKITA KOMBINÁLT GÉRVÁGÓ FURÉSZ LS1440 Használati utasítás (1) Alapkeret (2) Hatlapfeju csavar (3) Tehermentesíto lap (4) Anyacsavar (5) Csavar (6) Tengelyburkolat (7) Dugókulcs (8) Tengelyrögzíto (9)

Részletesebben

Általános Biztosítási Feltételek Gépjárművek mechanikai és elektromos meghibásodása (ABFGAR-1014)

Általános Biztosítási Feltételek Gépjárművek mechanikai és elektromos meghibásodása (ABFGAR-1014) Általános Biztosítási Feltételek Gépjárművek mechanikai és elektromos meghibásodása (ABFGAR-1014) Bevezető rendelkezések A Biztosító a biztosítási díj megfizetése ellenében, a jelen Általános Biztosítási

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT Csanytelek Önkormányzat.Munkavédelmi Szabályzat CSANYTELEK KÖZSÉG POLGÁRMESTERI HIVATAL Csanytelek Volentér János tér 2 Csanyteleki Napköziotthonos Óvoda, Csanytelek Kossuth u. 12. Csanytelek Önkormányzat,

Részletesebben