A Speeeedy módszer bemutatása

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Speeeedy módszer bemutatása"

Átírás

1

2 A Speeeedy módszer bemutatása Kállay Andrea vagyok, tanító, angol és magyar mint idegen nyelv tanár, háromgyermekes édesanya. Lassacskán 30 éves tanítási múlttal és körülbelül 800 tanítvánnyal büszkélkedhetek. Nyelvtanárként régóta vallom, hogy az idegen nyelv ismeretének elsajátításának módja nem a nyelvtanilag gyönyörűen összetett mondatok megtanulása, hanem egy alapnyelvismeret megszerzése rengeteg szó, kifejezés, illetve panelmondat elsajátításával. A nyelvtanulás legfontosabb célja az, hogy más nyelven meg tudjuk magunkat értetni és életszagú, a mindennapokban használható nyelvtudást sajátítsunk el. Nem hiszek a rétestésztaként elnyújtott hosszú tanfolyamokban, és az ezekhez használt tankönyvekben, munkafüzetekben. Soha nem felejtem el Mariat, a Máltáról bevándorolt londoni házinéninket, aki négy nap ott tartózkodás után merte csak bevallani, hogy úrilánynak gondolt engem az iskolában tanult oxfordi kiejtésem, illetve szóhasználatom miatt. Arról nem is beszélve, hogy fiaival elköltött közös vacsoráinkon nem sokat értettem a köztük zajló párbeszédből, pedig angolul folyt a társalgás. Az elmúlt évek során tanítványaim közreműködésével saját módszert dolgoztam ki, amely segítségével gyorsabban, és hatékonyabban tudom átadni a tudásomat. Kollégáimmal olyan tanulókat tanítunk, akik szeretnének használható nyelvtudást szerezni, az utazásaik, munkájuk során előforduló legfontosabb szavakat, kifejezéseket megtanulni, adott helyzetekre, szituációkra felkészülni. Ez a tematika jó azoknak is, akik már tanultak angolul, de szeretnének egy átfogó összegzést a tudásukról, vagy a régen megszerzett nyelvtudást, amely idők során már feledésbe merült, újra felfrissíteni. Mivel sajnos a Magyarországon kapható nyelvkönyvek között nem találtam ehhez a módszerhez megfelelő kurzuskönyvet, nem volt más választásom, minthogy megírjam a sajátomat. Így készült el a Speeeedy English című munkatankönyvem. Az általam összeállított angol nyelvi jegyzet és a hozzá tartozó kurzus lelkes kollégáim segítségével mostanra több nyelven is (német, olasz, francia, magyar mint idegen nyelv) elérhetővé vált. Tanulóink kérésére elkészült a Speeeedy English Part 2 nyelvtankönyv is azoknak, akik szeretnének jobban elmerülni az angolnyelv grammatikai rejtelmeibe. A Speeeedy módszer fontos eleme, hogy a szókincsfejlesztés egy tematikus szótár és szókártyák segítségével önállóan történik. Így nem mechanikusan, írott szótárból tanulnak a diákjaink, illetve nem tanítunk meg felesleges szavakat.

3 A tematika felépítése: 1. Speeeedy English Part 1 (legfontosabb szavak, kifejezések, szituációk kezdőknek, újrakezdőknek, rendszerezőknek 16 órában) 2. Speeeedy English Part 2 (nyelvtan 16 órában) 3. Társalgás, szókincsfejlesztés, közös rendezvények Mitől vagyunk mi (szerintünk) egyedülállóak? - Használható nyelvtudást adunk hallgatóinknak. - Személyre és szakmára szabott nyelvórákat szervezünk. - Beszédközpontú, a mindennapi kommunikációs helyzetekre felkészítő órákat tartunk, amelyeken igyekszünk kellemes légkört teremteni, hogy a tanulási folyamatot stresszmentesen, jó hangulatban élhessék meg tanulóink. - Nincs prüntyizés. Nem játszunk bingót, akasztófát, vagy szókígyót. - Csak minimális írásbeli leckét adunk, mindig az órán elhangzottakat kérjük a következő alkalomra megtanulni. - Nem kérünk füzetet, szótárfüzetet. - Az általunk használt munkatankönyvek korszerűek, jól átláthatóak, könnyen érthetőek. - Az alaptankönyvünk négy nyelven elérhető: angolul, németül, olaszul és franciául. A külföldieknek szóló magyar nyelvet tanító Speeeedy könyv a nyelvtanítás mellett hasznos ismereteket ad országunkról. - Tanulóinkat otthonukban, egy kávézóban, akár egy vendéglőben, illetve az általuk választott bármely helyszínen is oktathatjuk, nem vagyunk tanteremhez kötve. - Míg a szülő tanul, igény esetén a kisebbeknek ingyenes gyermekmegőrzést, a nagyobbaknak korrepetálási lehetőséget biztosítunk. - Munkánk nem csak a tanórákra korlátozódik. Diákjaink máskor is megkereshetnek bennünket, ha szükségük van segítségre. - Magyarországon egyedülálló szolgáltatásunkat, a 0-24 órás telefonos tolmácsolást tanítványaink kedvezményesen vehetik igénybe.

4 A nyelvtanulás sztereotípiái: 1. Nincsen jó nyelvérzékem! Az tényleg gáz, de az élet másik területén Csak puha párna, egy kis csoki, kényelmes fotel, szabadidő, türelem és naaaagy adag kitartás kell hozzá. 2. Szótárból tanulom a szavakat! Írd ki inkább szókártyákra, egyik oldalra magyarul, másik oldalra kerül az idegen szó, bele egy dobozba, ahogy húzod, mondod. Rögtön ellenőrizheted magad. Amit megtanultál kijöhet a dobozból. Néha rápillantsz az outsiderekre is, soha nem árt egy kis ismétlés. A doboz mindig legyen a hónod alatt, a táskádban, vagy a kocsid anyósülésén. Akár a szupermarketben sorban állva, vagy a piros lámpánál is megtanulhatsz minden nap néhány szót. 3. A nyelvtanulást már pici gyerekkorban el kell kezdeni, mert akkor ezerrel ragad rájuk minden! Bőven elég évesen egy-két évet intenzíven ráhajtani. Abban a korban is ragad rájuk, és akkor már esetleg használni is tudják a megszerzett tudást. Külföldön, míg Te a hasadat süttetted a tengerparton csemetéd simán kikéri majd Neked a Bloody Mary-t vagy a Strawberry Colada-t extra adag ananászkarikával és két szívószállal. A pici gyerekekre pedig inkább a kosz rakódjon a játszótéren. 4. Nem kell a nyelvtant tanulni, mert sokkal jobb, ha hallás után tanulunk! Hát igen, az anyanyelvedet tényleg úgy tanulod, de egy idegen nyelvnek meg kell érteni a logikáját, felépítését, rendszerét. Ez tanári magyarázat nélkül nem annyira fog menni. Hacsak nem voltál előző életedben Arthur király vagy Robin Hood. 5. Munkafüzetet töltögetek házi feladatként! Ettől nem fogsz előre jutni. Tanulj meg inkább sok-sok szót, kifejezést, típusmondatot, és így a kezed sem fog elfáradni a sok írogatástól, és te sem mész át robot-üzemmódba.

5 6. Nem merek megszólalni, mert mi van akkor, ha nem mondom helyesen!? A nyelvismeret a kommunikációt segíti. A cél az, hogy megértesd magad valahogyan, ha kell kézzel-lábbal. Tegyünk egy próbát! Azt mondja Neked egy külföldi magyarul: Tegnap én iszik sör. Megértetted mit akart elmesélni? Na, ugye?! Mindenki boldogan fogadja, ha megszólalsz az anyanyelvén, és nem fog haragudni Rád azért, ha esetlegesen hibákat vétesz. Nem fog kijavítani, lepontozni, megmosolyogni, vagy ferde szemmel nézni Rád. Ha pedig igen, akkor toll a fülébe! Tanuljon inkább ő magyarul Végül két jó tanács: 1. A nyelvtanulást illeszd be a napirendedbe, mindig legyen nálad a munkatankönyved, vedd elő akkor is, ha csak öt perced van foglalkozni az anyaggal! 2. Keress valami motivációt, hogy miért állsz neki tanulni! Anélkül a lelkesedésed nem lesz meg hozzá. (Nekem 15 éves koromban egy cseh fiú, Pável volt a hajtóerőm, mert nem akartam, hogy a szerelmes leveleimet mással kelljen megíratnom.) Na jó,elzárom most már a csapot, és abbahagyom a fejtágítást. Még egy titkot elárulok, ha megígéritek, hogy nem mondjátok el a gyerekeimnek Titok: A gimnázium első osztályában kettes voltam évvégén angolból.

6 Content 1. Greetings and Basic Communication, Verb to Be 2. Personal Data 3. Personal Questions 4. The English Alphabet 5. Numbers 6. Telling the Time 7. Ordering a Taxi 8. At the Airport 9. Travelling by Car/Bus 10. Asking for Directions 11. At the Hotel 12. At the Restaurant 13. At the Shops 14. At the Doctor 15. The Weather 16. Tenses and Pronouns Written by Kállay Andrea Cover by Barkaszi Tamás Printed in Print Pix

7 Introduction I m Andrea, but please call me Andi. I have 3 kids and some good friends. I like reading books and running. I love my kids and playing handball. * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * I m..... I have... I like... I love..

8 Words: Freetime activities play.. play the. ride a/an.. go do others. Grammar: a/an/the (dö,di) I have = I have got I don t have = I haven t got Notes:

9 1. Greetings and Basic Communication Greetings Good morning. (till12) Good afternoon. (12-18) Good evening. (18-) Hello, Miss. Hello, Peter. Hi. Goodbye/ Bye-bye/Bye. See you. See you then/ later/ tomorrow/ soon/ on Monday/ next week. Good night. Take care. Have a nice day. Welcome (to London). Mr. Taylor Mrs. Taylor Miss Taylor Ms. White Sir Madam Miss Ladies and Gentlemen!

10 Words: English names Grammar: on Monday, next week lady/ladies, man/men Notes:

11 Basic communication Short conversations: How are you? Fine. I m fine. I m O.K. How are things? Everything is O.K. And what about you? (And you?) I m very well. Thank you. I d like to introduce my friend. This is Peter. Nice to meet you. (But: Nice to see you again.) Do you speak English? Yes, a little bit. Can I have some water, please? Sure. Thank you very much. (Thank you. Thanks. Thx.) You re welcome. (That s OK. That s fine.) Can I help you? No, thanks. I ll do it myself.

12 Words: Introduce some people I d like to introduce. Grammar: I m = I am you re = you are I ll = I will I d (like) = (I would like) that s = that is Notes:

13 Can you help me? Yes, of course. Would you like a drink? (Would you like something to drink?) Yes, an orange juice, please. Would you like something to eat? (Do you want something to eat?) Yes, please. A sandwich. How about a sandwich? Yes, please. I m starving. Here you are. Here it is. Thank you. May I borrow your pen, please? Yes, certainly. How much is this book? It s 5 dollars. How much are these jeans? They re 8 pounds. Let s go to the cinema or play tennis. O. K. That s a good idea.

14 Words: Things to buy How much is this...? How much are these...? Grammar: this book = it these jeans = they it s = it is they re = they are Notes:

Helyi tanterv Speciális négyosztályos gimnáziumi képzés 9-12. évfolyam Angol első idegen nyelv (8, 7, 5, 4)

Helyi tanterv Speciális négyosztályos gimnáziumi képzés 9-12. évfolyam Angol első idegen nyelv (8, 7, 5, 4) A kerettantervek kiadásának és jogállásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) számú EMMI rendelet 3. melléklet - Kerettanterv a gimnáziumok 9-12. évfolyamára Helyi tanterv Speciális négyosztályos gimnáziumi

Részletesebben

Liv Marton. My English. EleMEntary. Tanári kézikönyv

Liv Marton. My English. EleMEntary. Tanári kézikönyv Liv Marton My English EleMEntary Tanári kézikönyv 1 BEVEZETÉS A My English EleMEntary friss szemléletű, kommunikatív angol nyelvkönyv a teljesen kezdőtől az alapfokú nyelvtudásig (A2/B1-es szint), kifejezetten

Részletesebben

Élő idegen nyelv. 1. Távlati célok. 2. Az idegen nyelv helye a közoktatás egészében. 3. Az élő idegen nyelv és a NAT összhangja

Élő idegen nyelv. 1. Távlati célok. 2. Az idegen nyelv helye a közoktatás egészében. 3. Az élő idegen nyelv és a NAT összhangja Élő idegen nyelv Általános és kiemelt fejlesztési feladatok megvalósítása az idegen nyelv tanítása során az általános iskola 1 8. évfolyamán Az Alapelvek egy nyolc évfolyamra kiterjesztett élő idegen nyelvi

Részletesebben

ANGOL NYELV. 4 8. osztály

ANGOL NYELV. 4 8. osztály ANGOL NYELV IDEGEN NYELV Az idegen nyelv oktatásának alapvető célja, összhangban a Közös európai referenciakerettel (KER), a tanulók idegen nyelvi kommunikatív kompetenciájának megalapozása és fejlesztése.

Részletesebben

Helyi tanterv Általános iskolai képzés 3.-8. évfolyam Angol, mint idegen nyelv heti 2+2+4+4+4+4 óra

Helyi tanterv Általános iskolai képzés 3.-8. évfolyam Angol, mint idegen nyelv heti 2+2+4+4+4+4 óra Helyi tanterv Általános iskolai képzés 3.-8. évfolyam Angol, mint idegen nyelv heti 2+2+4+4+4+4 óra 1 Bevezetés Az idegen nyelv oktatásának alapvető célja, összhangban a Közös európai referenciakerettel

Részletesebben

Egyéni fejlesztési terv angol nyelvből - a második esélyben -

Egyéni fejlesztési terv angol nyelvből - a második esélyben - Kövessssii Errzssébett Szakképző IIsskolla éss Giimnáziium OM azonosító: 038245 1089 Budapest, Dugonics u. 17-21. Tel./Fax: 284-2662, 303-0317, 283-0951 E-mail: titkarsag@neteverest.hu honlap: www.esely-szakkepzo.hu

Részletesebben

Tanterv a két tanítási nyelvű általános iskolai angol célnyelvi oktatáshoz 1-8. évfolyam számára

Tanterv a két tanítási nyelvű általános iskolai angol célnyelvi oktatáshoz 1-8. évfolyam számára Tanterv a két tanítási nyelvű általános iskolai angol célnyelvi oktatáshoz 1-8. évfolyam számára ÓRASZÁMOK AZ ELSŐTŐL A NYOLCADIK OSZTÁLYIG Évfolyam 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Heti óraszám Éves óraszám 5

Részletesebben

Az angol nyelv tantárgy helyi tanterve

Az angol nyelv tantárgy helyi tanterve HELYI 4024 Debrecen, Liszt Ferenc utca 1. www.ady-debr.sulinet.hu, ady@iskola.debrecen.hu : 52-520-220, : 52-520-221 OM: 031201 Az angol nyelv tantárgy helyi tanterve 2013. Készítette: Baracza Jolán, Tikász

Részletesebben

A felmérési egység kódja:

A felmérési egység kódja: A felmérési egység lajstromszáma: 0073 ÚMFT Programiroda A felmérési egység adatai A felmérési egység kódja: A kódrészletek jelentése: IdnyAng//50/Ált// Bármely nyelvtudást igénylő szakképesítéscsoportban,

Részletesebben

ALAPOZÓ TANFOLYAM. teljesen kezdők és újrakezdők számára. LETÖLTHETŐ JEGYZET Rev. 2.1 2014. dec. 11.

ALAPOZÓ TANFOLYAM. teljesen kezdők és újrakezdők számára. LETÖLTHETŐ JEGYZET Rev. 2.1 2014. dec. 11. M O L N Á R B E R T A L A N ALAPOZÓ TANFOLYAM teljesen kezdők és újrakezdők számára LETÖLTHETŐ JEGYZET Rev. 2.1 2014. dec. 11. Alapozó tanfolyamunk - amelynek jegyzetét éppen olvasod - segítségével elsajátíthatod

Részletesebben

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Angol nyelv. készült

Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont. Helyi tanterv. Angol nyelv. készült 1 Apor Vilmos Katolikus Iskolaközpont Helyi tanterv Angol nyelv készült a 51/2012. (XII. 21.) EMMI rendelet 1. sz. melléklet 1-4./1.2.2., 2. sz. melléklet 5-8./2.2.02.1., 2. sz. melléklet 5-8./2.2.02.2

Részletesebben

TANÁRI KÉZIKÖNYV MY ENGLISH BOOK

TANÁRI KÉZIKÖNYV MY ENGLISH BOOK Csikósné Marton Lívia TANÁRI KÉZIKÖNYV MY ENGLISH BOOK Class 8 Celldömölk, 2008 AP 082431 ISBN 978-963-465-255-7 A kiadó a kiadói jo got fenn tart ja. A kiadó írás be li hoz zá já ru lá sa nél kül sem

Részletesebben

Nyelvi előkészítő képzés angol nyelv. 9 (NYEK)-9-12. évfolyam

Nyelvi előkészítő képzés angol nyelv. 9 (NYEK)-9-12. évfolyam Nyelvi előkészítő képzés angol nyelv Óraterv: 9 (NYEK)-9-12. évfolyam évfolyam 0. 9. 10. 11. 12 (NYEK évfolyam) heti óraszám 14 5 6 4 3 hetek száma éves óraszám 36 36 36 36 32 252 180 216 144 96 KER szint

Részletesebben

Helyi tanterv-javaslat. angol nyelv. 9 (NYEK)-9-12. évfolyam

Helyi tanterv-javaslat. angol nyelv. 9 (NYEK)-9-12. évfolyam A kerettantervek kiadásának és jogállásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) számú EMMI rendelet 7. melléklet - A miniszter által egyes iskolatípusra, pedagógiai szakaszra, tantárgyra, vagy egyes sajátos

Részletesebben

MÁSODIK IDEGEN NYELV Heti 3 óra

MÁSODIK IDEGEN NYELV Heti 3 óra MÁSODIK IDEGEN NYELV Heti 3 óra Az élő idegen nyelv oktatásának alapvető célja a Közös európai referenciakerettel (KER) összhangban a tanulók idegen nyelvi kommunikatív kompetenciájának megalapozása és

Részletesebben

Angol-magyar szójegyzék és nyelvtani összefoglaló

Angol-magyar szójegyzék és nyelvtani összefoglaló Intermediate Bel v 7/3/03 11:14 AM Page b 1 the edition Great Clarendon Street, Oxford OX2 6DP Oxford University Press is a department of the University of Oxford. It furthers the University s objective

Részletesebben

M i a z O r g a n e t m ó d s z e r?

M i a z O r g a n e t m ó d s z e r? B E V E Z E T É S Kik n e k a j á n l j u k e z t a t a n k ö n y v e t? Mindazoknak, akik eddig azt gondolták magukról, hogy nem tudnak angolul megtanulni, mivel vagy túl nehéznek találják, vagy elérhetetlennek

Részletesebben

b'f4. számú előterjesztés

b'f4. számú előterjesztés b'f4. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere Előterjeszt és a Kulturális, Oktatási és Sport Bizottság részére a Széchenyi István Magyar-Német Két tanítási

Részletesebben

A MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA. Angol nyelv I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY II.

A MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA. Angol nyelv I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY II. A MEDGYESSY FERENC GIMNÁZIUM ÉS MŰVÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA Angol nyelv I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNY II. A VIZSGA LEÍRÁSA OM azonosító: 031202 ANGOL NYELV Az idegen nyelvi érettségi vizsga célja

Részletesebben

Azonnal használható mondatok

Azonnal használható mondatok Azonnal használható mondatok SPEAK, TRAVEL, WORK WWW.SPEAKNYELVISKOLA.HU Speak! Nyelviskola 2014 1 SPEAK, TRAVEL, WORK AZONNAL HASZNÁLHATÓ MONDATOK Speak! Nyelviskola 2014 WWW.SPEAKNYELVISKOLA.HU How

Részletesebben

Nyelvtanulás multimédiás eszközökkel A Rosetta Stone nyelvfejlesztő program hatékonyságának elemzése

Nyelvtanulás multimédiás eszközökkel A Rosetta Stone nyelvfejlesztő program hatékonyságának elemzése Nyelvtanulás multimédiás eszközökkel A Rosetta Stone nyelvfejlesztő program hatékonyságának elemzése T. Kovács * és C. Sik-Lányi * * Pannon Egyetem/ Angol Amerikai Intézet, Veszprém, Magyarország * Pannon

Részletesebben

Dohár Péter. Kis angol nyeltvan

Dohár Péter. Kis angol nyeltvan Dohár Péter Kis angol nyeltvan - 2 - Tartalom Néhány fontos nyelvtani tézis 1. Present Perfect Continuous Tense 2. Present Perfect Tense 3. Present Continuous Tense 4. Present Simple Tense 5. Past Perfect

Részletesebben

TEVÉKENYSÉG-KÖZPONTÚ GYAKORLATOK AZ ANGOL NYELVI ÓRÁKON

TEVÉKENYSÉG-KÖZPONTÚ GYAKORLATOK AZ ANGOL NYELVI ÓRÁKON TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0003 KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS, EGYENLŐ HOZZÁFÉRÉS -INNOVATÍV INTÉZMÉNYEKBEN CÍMŰ PÁLYÁZAT TEVÉKENYSÉG-KÖZPONTÚ GYAKORLATOK AZ ANGOL NYELVI ÓRÁKON Írta: Rizinger János Schmalhorst

Részletesebben

GO! EXKLUZÍV LIKE BIRIZGÁLÓ AJÁNDÉKANYAG. szuper ajándékanyagot kaptál EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD. Tudtad? Jó tanulást! Fekete Gábor. www.nyelvipercek.

GO! EXKLUZÍV LIKE BIRIZGÁLÓ AJÁNDÉKANYAG. szuper ajándékanyagot kaptál EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD. Tudtad? Jó tanulást! Fekete Gábor. www.nyelvipercek. EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD NYELVTANI RENDSZEREZŐ PROGRAM EXKLUZÍV LIKE BIRIZGÁLÓ AJÁNDÉKANYAGOD :) Szia! A Nyelvipercek.hu exkluzív ajándékanyagoddal szuper ajándékanyagot kaptál 1. Nyírd ki az angolodban

Részletesebben

MODÁLIS SEGÉDIGÉK jelentései

MODÁLIS SEGÉDIGÉK jelentései MODÁLIS SEGÉDIGÉK jelentései A segédige Jelentésárnyalatai Múltban Jövıben Ellentéte Példa MUST HAVE TO* AM / IS / ARE TO MUSTN T NEED* BELSİ KÉNYSZER(muszáj, kell)* VALÓSZÍNŐSÉG (biztosan, valószínőleg)*

Részletesebben

A MUNKAERŐPIACON SZÜKSÉGES NYELVI KOMPETENCIÁK FELTÉRKÉPEZÉSE KVALITATÍV ESZKÖZÖKKEL 5

A MUNKAERŐPIACON SZÜKSÉGES NYELVI KOMPETENCIÁK FELTÉRKÉPEZÉSE KVALITATÍV ESZKÖZÖKKEL 5 Földi Kata 1 László Éva 2 Szűcs Róbert Sándor 3 Máté Zoltán 4 Szolnok, 2013 A MUNKAERŐPIACON SZÜKSÉGES NYELVI KOMPETENCIÁK FELTÉRKÉPEZÉSE KVALITATÍV ESZKÖZÖKKEL 5 Napjainkban egyre inkább aktuálissá válik

Részletesebben

Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium Pedagógiai program

Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium Pedagógiai program Salgótarjáni Általános Iskola és Kollégium Pedagógiai program VI. A 2013/2014-es tanév 1. és 5. évfolyamától a SÁIK Székhelyintézményben felmenő rendszerben bevezetésre kerülő helyi tanterv Emelt óraszámú

Részletesebben

ANGOL NYELV. Európa Tanács. Érettségi vizsga. C2 Mesterszint C1 Haladó szint B2 Középszint B1 Küszöbszint A2 Alapszint A1 Minimumszint

ANGOL NYELV. Európa Tanács. Érettségi vizsga. C2 Mesterszint C1 Haladó szint B2 Középszint B1 Küszöbszint A2 Alapszint A1 Minimumszint ANGOL NYELV Az idegen nyelvi érettségi vizsga célja a kommunikatív nyelvtudás mérése, azaz annak megállapítása, hogy a vizsgázó képes-e kommunikációs céljait megvalósítani. A vizsga mindkét szinten írásbeli

Részletesebben

TANTÁRGY MEGNEVEZÉSE: IDEGEN NYELV SZAKKÉPZŐ OSZTÁLYOK

TANTÁRGY MEGNEVEZÉSE: IDEGEN NYELV SZAKKÉPZŐ OSZTÁLYOK TANTÁRGY MEGNEVEZÉSE: IDEGEN NYELV SZAKKÉPZŐ OSZTÁLYOK SZAKMAI IDEGEN NYELV 1/9-2/10 és 1/11-2/12. ÉVFOLYAMOK CÉLOK ÉS FELADATOK: Az Szakmai idegen nyelv tantárgy tanításának célja, hogy - megkedveltesse

Részletesebben

BATTHYÁNY KÁZMÉR GIMNÁZIUM HELYI TANTERV A NYOLCOSZTÁLYOS GIMNÁZIUMI OSZTÁLYOKNAK ANGOL MINT I. IDEGEN NYELVBŐL. Emelt óraszám

BATTHYÁNY KÁZMÉR GIMNÁZIUM HELYI TANTERV A NYOLCOSZTÁLYOS GIMNÁZIUMI OSZTÁLYOKNAK ANGOL MINT I. IDEGEN NYELVBŐL. Emelt óraszám BATTHYÁNY KÁZMÉR GIMNÁZIUM HELYI TANTERV A NYOLCOSZTÁLYOS GIMNÁZIUMI OSZTÁLYOKNAK ANGOL MINT I. IDEGEN NYELVBŐL Emelt óraszám Iskolánkban az idegen nyelv oktatásának alapvető célja a tanulók idegen nyelvi

Részletesebben