Finnországban szeretnél tanulni?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Finnországban szeretnél tanulni?"

Átírás

1 Finnországban szeretnél tanulni? Az Európai Unióhoz való csatlakozással (1995) a határok megnyíltak a finn diákok előtt is, és az a veszély fenyegetett, hogy Finnország elveszíti legtehetségesebb és legambiciózusabb fiataljait. Erre a problémára talált jó megoldást Finnország, amivel az innováció, az információs technológia, a formatervezés és az oktatás egyik európai sikerországává vált. Finnország jelentős részben annak köszönheti sikereit, hogy a fejlett országok átlagánál többet költ oktatásra és kutatás-fejlesztésre. Csereprogramok - sokan mentek, kevesen jöttek Az európai csereprogramok - hasonlóan a most csatlakozásra váró országokhoz - Finnország esetében is már az ország uniós csatlakozása előtt is nyitva álltak a finn diákok előtt. A nagy változást az jelentette, hogy a csereprogramokon kívül is, korlátozás nélkül tanulhattak más EU-tagállamban, és mellette munkát is vállalhattak. Az európai uniós csatlakozás után azonban nagyon sok egyetemista ment külföldre, de az EU-ból csak kevesen érkeztek Finnországba. Ösztönző befektetés Mivel az oktatás a tagállamok nemzeti hatáskörébe tartozik, Finnországnak erre a problémára egyedül kellett megoldást találnia - mondja Anita Lehikoinen, a Finn Oktatási Minisztérium tanácsosa. "Azt, hogy miért érdemes költenünk a külföldi diákok itt tanulására, angol nyelvű szakok indítására, ezt nekünk is sokszor kell magyaráznunk. Az európai csereprogramok és a külföldi tanulás csupán a diákok 5-10 %-át érinti. Ha sikerül idecsábítani a külföldi diákokat, az itt maradó többség is részesül az európai integráció előnyeiből. A megnövekedett igény kiszolgálására a finn kormány létrehozta a Nemzetközi Mobilitás Központot (CIMO). Anne Siltala, a központ európai uniós koordinátora szerint az EU-programok nem automatikusan kínálnak előnyöket, valójában csak "lehetőségek, némi anyagi segítséggel; de eltökéltnek kell lenni, nyelveket kell tanulni, és küzdeni kell ezekért a lehetőségekért.

2 Népszerűvé vált Finnország A német Julia Meichsner a finn út sikerének jó példája: az Európai Unió perifériáján lévő, kis lélekszámú, furcsa nyelvűnek tartott ország is képes lehet ambiciózus és tehetséges diákokat vonzani. Finnország azért is van előnyben, mert kevesen beszélnek finnül. Németül sokan beszélnek, ezért sokan akarnak ott tanulni, így a német egyetemek elkényelmesedtek, és későn kapcsoltak. Az olyan országokban, mint Finnország viszont változtatni kellett ahhoz, hogy az ország vonzó és modern legyen. Hanna Hietauloma, a CIMO munkatársa felmérést készített arról, hogy Finnország miért vált népszerűvé az EU-s diákok körében. A válaszadók szerint azért jöttek Finnországba, mert nagyon sokféle szakon lehet angolul tanulni. Ezenkívül az információs technológia oktatása nagyon fejlett, csakúgy, mint az építészeté és az ipari formatervezésé. A külföldi diákok úgy érzik, hogy a finn diplomájuk nemzetközi viszonylatban is versenyképes lesz" - mondta Hietauloma. Megfordul az agyelszívás folyamata Amikor Finnország 1995-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, véli Markus Laitinen, a Helsinki Egyetem munkatársa, el sem tudták képzelni, hogy egyszer Finnország lesz az agyelszívás célállomása: Az agyelszívástól eleinte mi is tartottunk. Mára azonban elértük, hogy a trend megváltozott, és több európai diákot sikerül vonzanunk, mint ahány finn diákunk külföldre megy. Valószínűleg Magyarországról is eleinte sokan mennek majd külföldre tanulni. Az igazi kérdés az, hogy mi lesz az otthon maradó többséggel, hogyan részesülnek ők Európából. Erre minden országnak magának kell megtalálnia a választ.

3 Középiskolai tanév Finnországban, nyelvtanulás és kaland külföldön ( Évről évre több száz diákkal foglalkozunk. Ismerjük a vágyaikat, igényeiket, kétségeiket valamint tisztában vagyunk a mai, dinamikusan változó világ kihívásaival is. Meggyőződésünk, hogy hosszú távú sikert csakis a megfelelő orientációval, kizárólag belső motivációval és az egyén számára megfelelő szint megtalálásával lehet elérni. Mentorprogramunk során az elmúlt években a fenti filozófia mentén segítettünk hozzá több mint 350 diákot az önmegvalósítás első lépéseihez, a világszinten is vezető egyetemekre való bekerüléshez és az ottani sikeres helytálláshoz. Kiket várunk a programunkba? Olyan, 2015-ben érettségiző diákokat várunk, akikben erős a belső motiváció, elkötelezettek saját sikereik mellett, és nyitottak a világ megismerésére. Olyan diákokat, akik egyetemen szeretnének továbbtanulni, és már legalább középfokon beszélnek angolul. Mit nyújt a programunk? Mentoraink olyan tapasztalattal és tudással rendelkeznek, amelynek segítségével diákjainkat sikeresen készítjük fel világszínvonalú intézményekbe való bekerülésre. Középiskolai tanévet tölteni Finnországban, a legjobb alkalom arra, hogy anyanyelvi környezetben sajátítsd el ezt a különleges és egyre népszerűbb nyelvet. Ha szeretnéd megismerni ezt a skandináv országot, részt venni az itteni középiskolások mindennapjaiban és megtanulni a finn nyelvet, szereted a szaunát és vonzódsz a szép természeti tájakhoz, akkor vágj bele a finn középiskolai programunkba, mint magyar cserediák. Az ország A finn tájat erdőségek és tavak borítják, ahol számtalan honos fauna talál kényelmes otthont magának. Az évszakok sokban különböznek a miénktől, a tél a nálunk megszokottnál hidegebb, a nappalok ilyenkor rövidek. Nyáron viszont a napok Finnországban végtelenek tűnhetnek és a hőmérséklet néhol elérheti a 30 fokot is. Az 5,3 milliós lakosság nagy része a fővárosban, Helsinkiben, vagy a nagyobb városokban, Tamperében és Turkuban él. Finnország a mobiltelefonok hazája! A nagy távolságok miatt a finnek korán kitalálták a vezeték nélküli kommunikáció eszközét, a Nokia évekig a mobiltelefonok legismertebb forgalmazója volt. Az emberek Segítőkészség és az egyenjogúság iránti elkötelezettség jellemzi a finneket. Ha a finnek megkedvelnek valakit, akkor mindent megtesznek azért, hogy a barátjuk jól érezze magát és mielőbb beilleszkedjen. Hasonlóan a svédekhez, itt is uralkodik a természet mindenkié alapelv, és ennek érdekében gondosan ápolják környezetüket. De ne felejtsük el a szaunákat sem! Itt majdnem minden házban van egy szauna, ami meghatározó helyszíne a finnek társasági életének. Az iskola A PISA-felmérés eredményei a finn oktatási rendszer magas színvonaláról győznek meg bennünket. A diákok itt érdeklődésüknek és tehetségüknek megfelelően szabadon választhatnak tantárgyakat. Egy átlagos iskolanap kb. 9-kor kezdődik és délután 4-ig tart, és délben van egy ebédszünet a menzán.

4 Továbbtanulás Finnországban ( Ingyenesen igénybe vehető felsőoktatási képzések Európa-szerte több államban is vannak, többek között Ausztriáról, Skóciáról, Írországról és Dániáról már blogunkon is olvashattatok rövid leírást korábban. Ezúttal újabb országgal bővítjük a sort: akinek fontos szempont, hogy ne kelljen tandíjat fizetni külföldi tanulmányaiért, Finnországban is gondolkodhat. Aalto University School of Economics Helsinki egyeteme Azok számára, akik szívesen tanulnának távoli nyelvrokonainknál a messzi Északon, megnyugtatásul közöljük: a finny nyelv ismerete nem követelmény. Ugyan a legtöbb képzést finnül vagy svédül kínálják az országban, de közel 100 angol oktatási nyelvű alapképzés, és nagyjából kétszer ennyi mester közül is válogathatunk. Képzések A finn egyetemek viszonylag magasfokú autonómiát élveznek, anyagilag és vezetésükben, így csak kismértékben függenek az államtól. Ezáltal változatos képzéseket és intézményenként eltérő anyagi juttatásokat, belső ösztöndíjakat kínálnak országszerte. Az országban 16 állami egyetem és valamivel több főiskola működik, ezek mellett magánegyetemeket is találhatunk. A tanulmányok hároméves Bachelors és kétéves Masters képzésekre oszlanak, valamint rövidebb és hosszabb posztgraduális (60 kredites, ún. Lincentiate, illetve 240 kredites hagyományos doktori) képzésekre, amelyek közül szintén sokat kínálnak angol nyelven. Bachelor képzéseket angol nyelven főleg a főiskolák (más néven politechnikumok) kínálnak, ezek mindegyike a gyakorlatias tudásra fókuszál, általában legalább plusz féléves szakmai gyakorlattal. Az egyetemi képzések (mert egyet-kettőt ezekből is találni angol nyelven) elméletibb jellegűek, a szakmai gyakorlatot nem feltétlenül foglalják magukba, így általában 3 év alatt elvégezhetőek. A szakmai gyakorlat több kreditet is jelent, így egyes hosszabb, 4-4,5 éves alapképzések után akár már posztgraduális vagy MBA képzésekre is jelentkezhetnek a továbbtanulni vágyók. Mesterképzéseket viszont már leginkább az egyetemeken találhatunk, a főiskolák főleg alapképzésekre specializálódnak, ám egyes intézményeken rövidebb, 1-1,5 éves graduális képzéseket is kínálnak kreditért, ezekre viszont csak három év szakmai tapasztalattal lehet jelentkezni. Egy átlagos egyetemi mesterképzés amúgy két év alatt végezhető el, 120 kreditponttal - ez felel meg az itthon is megtalálható mesterprogramok legtöbbjének. Mesterképzés után tovább folytathatjuk tanulmányainkat posztgraduális szinten, az itthon is hagyományos doktori képzések mellett a finn licentiate képzési rendszerben is részt vehetünk. A felvételi követelmény a mesterdiploma megléte.

5 Egyetemek Az országban 26 főiskola működik, és összesen kb. 100 angol nyelvű alapképzés közül válogathatunk legjellemzőbben gazdasági, mérnöki, vendéglátó-ipari területekről. Egyetemből 16 működik az országban, ezeken leginkább mester- és posztgraduális képzéseket keressetek angol oktatási nyelven. A világranglistákon a legjobb száz közötti, az előkelő 89. helyen a Helsinki Egyetem áll, az országos ranglistát is ez vezeti. Nemzetközi rangsorokban a többi egyetem a hely között található. A legjobb tíz intézmény között országos szinten egyetemek és főiskolák egyaránt szerepelnek. A leginkább figyelemre méltóak Jyväskylä, Tampere és Aalto intézményei. Jelentkezés A felvételiket az egyetemek önállóan intézik, és bár léteznek központi felvételi portálok, ahol a regisztrációt megtehetik a jelentkezők, a jelentkezések elbírálását az intézmények végzik (nincs tehát olyan mértékben központosítva a felvételi procedúra, mint Magyarországon, a központi jelentkezési felület csak az adminisztráció feladatát látja el). A jelentkezéseket általában postán is el kell juttatni a kiszemelt egyetemeknek, és sok helyen szerepel a követelmények között valamilyen felvételi vizsga is. Ez leginkább a bachelor jelentkezőket érinti, a mesterképzéseken már a meglévő diploma eredménye, esetenként az akadémiai előmenetel mellett még a szakmai tapasztalat a legfontosabb szempontok a bejutáshoz. A művészeti képzéseken természetesen kötelező alkalmassági vizsgát is kell tenni. Az angol nyelvű képzésekhez alapkövetelmény lesz egy IELTS vagy TOEFL típusú nyelvvizsgát az egyetem adott szakirányára megszabott eredménnyel teljesíteni. A vizsgapontokat általában a vizsgaközponttól közvetlenül kérik az egyetemek, ezt már a vizsgára való jelentkezéskor jelezni kell! A jelentkezési határidők alapképzésekre január-február környékén vannak, mester- és doktori képzésekre pedig egyetemenként változó időpontban. Minden esetben érdemes már a készülődés elején felvenni a kapcsolatot a kiszemelt egyetemek felvételi irodáival vagy az adott szak tanszékével, és megkérdezni a személy szerint ránk vonatkozó követelményeket (mivel ezek akár a jelentkező nemzetisége vagy szakterület alapján is eltérőek lehetnek). Tandíj, megélhetés A képzések első diploma esetében minden szinten ingyenesek a meghatározott képzési időn belül, EU-állampolgárok számára. Ez vonatkozik az angol nyelvű képzésekre is. Túlfutás esetén már kérhetnek pótdíjat, ez intézményenként változó mértékű lehet. A megélhetési költségek nagyon változóak, várostól, intézménytől és lakóhelytől függően. Átlagosan érdemes 500 Euróval számolni havonta, de ez csak egy megközelítő összeg, az egyetemek honlapján vagy akár a felvételi irodáktól ben érdemes tájékozódni az aktuális költségekről. Egyes egyetemek honlapján költségkalkulátort is találni, amely az adott város és adott intézmény áraival számol. De érdemes figyelembe venni a Finnországban általánosan elég magas árakat a mindennapi életben. Munkavállaláshoz nincs szükség külön engedélyre, és Finnországban a diák státusz nem befolyásolja a vállalható munka mennyiségét sem. Az egyetemek, ha már bejutott az ember, általában segítenek a munkakeresésben. Az országban kiterjedt hallgatói hálózat működik egyetemi és főiskolai szinten is, hozzájuk is érdemes segítségért fordulni, ha megélhetéssel, lakhatással, munkavállalással kapcsolatos információkra lenne szükségünk.

6 Moi! :) Köszöntelek a blogomon, ha érdekel, hogy milyen Finnország, vagy hogy milyen au-pairként egy finn családnál dolgozni, és egy finn főiskolán tanulni, akkor jó helyen jársz. :) 2011 januárjában érkeztem a finn fővárosba Erasmus-ösztöndíjasként, és fél évet tanultam a Helsinki Egyetemen, majd ez év augusztusában au-pairként tértem vissza. Ez alatt az év alatt felvettek az egyik főiskolára, azóta váltottam is, dolgoztam egy hotelben, és rengeteg új élményben volt részem, amikről a blog is szól. A blog személyes jellegű, teljes mértékben a véleményemet tükrözi, nem ismeretterjesztő folyóiratra törekszem, hanem bemutatni a finn hétköznapokat a saját szemszögemből, továbbá egykét személyes jellegű bejegyzéssel a (külföldi) élet nehézségeit, örömeit és minden velejáróját igyekszem közzétenni.jó szórakozást kívánok az olvasáshoz! :) Rákos Petra A minap olvastam egy cikket arról, hogy mennyire kilátástalan a fiatalok helyzete, és nagy részük legszívesebben otthagyná az országot. Annak megítélésében, hogy milyen a munkaerőpiac helyzete és milyenek a fiatalok lehetőségei nem tudok állást foglalni, ugyanis az elmúlt 3,5 évet nem töltöttem otthon, és most nem is a kitelepülés gazdasági oldalával szeretnék foglalkozni. Olyanoktól, akik még nem éltek huzamosabb ideig külföldön eléggé vicces olyan kijelentést hallani, hogy örökre elmennének Magyarországról, és vissza sem néznének. Persze, könnyű ilyet kijelenteni mindenféle meggondolás nélkül. Eleinte én is úgy éreztem, hogy Finnország maga a földi paradicsom, és itt fogom leélni az egész életemet, azonban majd négy év után ezt már nem merném kijelenteni. Külföldön élni nem azt jelenti, hogy valaki úgy gondolja, hogy szedi a sátorfáját, és hirtelen belecsöppen egy olyan világba, ahol minden tökéletes: megfizetik a munkát, a nehézségek elillannak, s csupa öröm az élet. Az tény, hogy itt meg lehet élni tisztességes munkából, de az anyagi javak önmagában kit tesznek boldoggá?! Olyan országban, aminek nem beszéled a nyelvét, normális állást kb. csak mérnökként, infósként lehet kapni, a Magyarországról kényszerből menekülőknek általában a takarítás és hasonló melók jutnak. Nem szégyen a munka, de higgyétek el, hosszú távon ezekbe nagyon bele lehet fáradni, pláne, ha valaki túliskolázott egy ilyen munkakörhöz. Itt előre lépni csak perfekt finn tudással lehet, a finn pedig egy olyan nehéz nyelv, amit fizikai munka mellett nem egyszerű tökéletesen elsajátítani. Nekem nem perspektíva egy életen át gyerekekre vigyázni vagy takarítani, én csak azért vállalok el ilyen jellegű munkákat, mert egyetem mellett fenn kell tartanom magam valamiből. Nagy segítség, hogy itt ingyenes az oktatás, de a mindennapi élet drága annyira, hogy az otthoni megélhetési költségek többszörösét kell havonta előteremtenem. Munka mellett tanulni, beosztani az időt pedig nem olyan egyszerű. Erre még rájön a teljes bizonytalanság érzése, hogy mi van, ha nem lesz munkám, és nem tudom kifizetni az albérletet? Mivel diákként regisztráltak anno a nyilvántartásba-vételnél, semmilyen állami támogatásra nem vagyok jogosult, sőt, finn tb-kártyát sem kaphatok, így továbbra is otthonra fizetve a járulékokat folyamatos rettegésben élek, hogy semmilyen egészségügyi problémám ne legyen, ugyanis nem tudnám a több ezer eurós kórházi számlát kifizetni. A múltkor a fogorvossal is jól megjártam, tb-kártya nélkül 155 eurót gomboltak le rólam egy fogtömésért (állítólag a legolcsóbb helyen), amit otthon kb. 8 ezer forintból megúsztam volna magándokinál. Persze, ha gazdag lennék, és úgy tanulnék külföldön, hogy valaki fizeti helyettem, akkor lehet, hogy fényesebben sütne rám a Nap, de így igazán embert próbáló feladat.

7 Bár nem is az anyagiak, ami miatt úgy érzem, hogy ha lediplomáztam, hazamegyek, vagy legalább kicsit közelebb Magyarországhoz. Az első időszakban egyáltalán nem volt honvágyam, annyira új és annyira jó volt minden, hogy teljesen úgy éreztem, hogy megtaláltam álmaim helyét, ahonnan soha többé nem akarok elmenni. Azonban a jóhoz is hozzá lehet szokni, és a rózsaszín köd helyét ugyanúgy átveszik a szürke hétköznapok. A problémák itt sem kerülnek el, egyszerűen mindig van, ami miatt aggódni kell. Mindezt egyedül, a családtól és a barátoktól távol elviselni már nem olyan egyszerű. Innen nem ugrok csak úgy haza, ha valami bajom van, nem elég pár órát vonatoznom, hogy a barátaimmal legyek, legtöbbször minden gondommal-bajommal teljesen egyedül vagyok. Mivel alapvetően nem vagyok túl szocális típus, annyira nincs is gondom az egyedülléttel, de hosszú távon felőröl belül, úgy érzem. [ ] Nem győzöm elégszer leírni, hogy a finn nyelv miatt is rengeteg hátrány ér, és hiába tanulom, hamar lebukok, hogy nem vagyok anyanyelvi. Állásinterjúra általában be sem hívnak, ha látják, hogy nem vagyok állampolgár. Mivel az elmúlt években a finn gazdaság is hanyatlik, sorra építik le a nagy cégek az embereket, itt is sok a munkanélküli, így az anyanyelvű finnekkel szemben esélyem sincs, még akkor sem, ha egy kisegítői állásról van szó. A finnek - hiába nem olyan barátságtalanok, ahogy a sztereotípiák beállítják őket- azért fenntartásokkal kezelik a külföldieket, sokan azt gondolják, hogy csak az állami támogatások miatt jönnek ide más országokból. A suliban is az a helyzet, hogy ha sok finn összegyűlik, csak finnül beszélnek egymás között, kirekesztve másokat. És hiába értem meg, amit mondanak, amire reflektálnék valamire, már teljesen más témánál tartanak. Hiába vannak haverjaim (nem barátok csak olyan emberek, akikkel el tudok beszélgetni, és el tudok menni kikapcsolódni), nem érzem magam a társadalom teljes értékű tagjának, valahogy mindig bennem van, hogy én itt csak egy külföldi vagyok. Barátkozni, ismerkedni ezerszer nehezebb itt, mint otthon. Felnőtt korban pedig amúgy is nehezebb tartós barátságokat kialakítani, így a magány sokszor kínozza a lelkemet. A magyar nyelv is hiányzik, hiába beszélem tökéletesen az angolt, és nem kb. már fel sem tűnik, hogy angol nyelven hallgatok az egyetemen, annyira jól esne beülni egy-két magyar nyelvű előadásra, vagy csak magyar környezetben lenni. Szerintem a legjobban csak az anyanyelvünkön tudjuk kifejezni magunkat. Annyira tud bosszantani, amikor magyarul valami vicces vagy frappáns gondolat van a fejemben, amit egész egyszerűen lehetetlen bármilyen más nyelvre átültetni. :) Otthon ülve, beletörődve a rosszba, folyton másokat okolva könnyű kijelenteni, hogy Magyarországról el KELL menni. Az ilyenek általában bele sem gondolnak, hogy borzasztó nehéz külföldön új életet kezdeni, egyik akadályt a másik után leküzdeni, ráadásul messze az otthon melegétől. Nem akarok keseregni, hiszen én akartam idejönni, teljesen saját elhatározásból, a döntésem mögött soha nem húzódtak olyan indokok, hogy Magyarország élhetetlen, és nincs más kiút. Most már addig megpróbálom kihúzni valahogy, amíg le nem diplomázok, nem akarom, hogy az elmúlt évek szenvedése kárba vesszen. Elfáradtam az utóbbi években. Vagy inkább belefáradtam a dolgokba? Nem tudom, de hiányzik a boldogság a hétköznapjaimból. De hova tovább? Fogalmam nincs. Lehet, hogy most csak egy nehezebb perióduson megyek keresztül, és amiatt gondolom, hogy Magyarországon hasznosítanám a tudást, amit itt összegyűjtöttem. Ha most a kezemben lenne a finn diplomám, gondolkodás nélkül hazamennék, és megpróbálnék otthon érvényesülni. Mivel az itt töltöm éveim alatt teljesen alkalmazkodó és mobilis lettem, biztos vagyok benne, ha a hazatérésem után sokáig úgy érezném, hogy élhetetlen az ország, akkor ismét útra kelnék. Azonban ha találnék normális állást, és egy olyan helyet, ahol szívesen élek, biztosan nem mennék újra külföldre, hanem maradnék közel az Otthonhoz.

Reisinger Adrienn: Oktatás és egészségügy. 1. Bevezetés Problémafelvetés

Reisinger Adrienn: Oktatás és egészségügy. 1. Bevezetés Problémafelvetés Reisinger Adrienn: Oktatás és egészségügy 1. Bevezetés Problémafelvetés Jelen tanulmány a Pozsony és környéke agglomerációjában lakó szlovák állampolgárok helyzetét vizsgálja az oktatás és egészségügy

Részletesebben

INTÉZMÉNYÜNKBEN FOLYÓ KÉPZÉSEK

INTÉZMÉNYÜNKBEN FOLYÓ KÉPZÉSEK INTÉZMÉNYÜNKBEN FOLYÓ KÉPZÉSEK A 4 évfolyamos gimnáziumi osztályaink Emelt idegen nyelvi képzések Intézményünkben nagy hagyományai vannak az emelt szintű angol és német nyelvoktatásnak. A nyelvi tagozaton

Részletesebben

Menü. Az Európai Unióról dióhéjban. Továbbtanulás, munkavállalás

Menü. Az Európai Unióról dióhéjban. Továbbtanulás, munkavállalás Az Európai Unióról dióhéjban Továbbtanulás, munkavállalás Dorka Áron EUROPE DIRECT - Pest Megyei Európai Információs Pont Cím: 1117 Budapest Karinthy F. utca 3. Telefon: (1) 785 46 09 E-mail: dorkaa@pmtkft.hu

Részletesebben

FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL

FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL Hargita Megye Tanácsa RO-530140 Csíkszereda, Szabadság tér 5. szám Tel.: +4-0266-207700, Fax: +4-0266-207703, info@hargitamegye, www.hargitamegye.ro FELMÉRÉS A ROMÁN NYELV OKTATÁSÁRÓL A román nyelv és

Részletesebben

Az Erasmus+ programról Dudás Ferencné c. egyetemi docens Nemzetközi Mobilitási Iroda igazgató

Az Erasmus+ programról Dudás Ferencné c. egyetemi docens Nemzetközi Mobilitási Iroda igazgató Az Erasmus+ programról Dudás Ferencné c. egyetemi docens Nemzetközi Mobilitási Iroda igazgató Mi az az Erasmus+ program? Az Európai Bizottság idén már 28 éves programja Plusz, mert a 28 évvel ezelőtt alapított

Részletesebben

Bókay János Humán Szakközépiskola

Bókay János Humán Szakközépiskola Beiskolázási tájékoztató a 2015-16. tanévre A tájékoztató a 35/2014. EMMI rendelet és a 20/2012. EMMI rendelet alapján készült. I. Általános adatok Az iskola neve: Bókay János címe: 1086 Budapest, Csobánc

Részletesebben

A nemzetközi felsőoktatás specialistája

A nemzetközi felsőoktatás specialistája Mentorprogram SAT, GRE és GMAT egyéni felkészítés Mindannyian mások vagyunk: mások az álmaink, mások az adottságaink, a képességeink és mások a céljaink. A jövőjét is mindenki másként képzeli el. Jelentkezz

Részletesebben

Szlovák állampolgárok a magyar oktatási rendszerben. Reisinger Adrienn Széchenyi István Egyetem radrienn@rkk.hu SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM

Szlovák állampolgárok a magyar oktatási rendszerben. Reisinger Adrienn Széchenyi István Egyetem radrienn@rkk.hu SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Magyar-szlovák agglomeráció Pozsony környékén - Közszolgáltatás fejlesztési hálózat Pozsony határon átnyúló agglomerációjában (AGGLONET) WS 5 OKTATÁS ÉS EGÉSZSÉGÜGY 2010. április

Részletesebben

Mit ér a diploma, ha magyar?

Mit ér a diploma, ha magyar? 3. szint Április Mit ér a diploma, ha magyar? Az Unióban automatikusan elfogadják majd a magyar oktatást A diploma annyit ér, amennyiért beváltható. Mondjuk fizetésre. Nagy kérdés, hogy a magyar diplomák

Részletesebben

Kari körkérdés. A PTE BTK hallgatóinak véleménye a Kart érintő kérdésekről. Péntek Eszter, Horzsa Gergely, Németh Zsuzsanna, Dudás Dominika

Kari körkérdés. A PTE BTK hallgatóinak véleménye a Kart érintő kérdésekről. Péntek Eszter, Horzsa Gergely, Németh Zsuzsanna, Dudás Dominika Kari körkérdés A PTE BTK hallgatóinak véleménye a Kart érintő kérdésekről Péntek Eszter, Horzsa Gergely, Németh Zsuzsanna, Dudás Dominika A válaszadók megoszlása a képzés jellege alapján (%) A képzés jellege

Részletesebben

A PRINT JÖVŐJE A MI JÖVŐNK ÍGY LÁTJÁK ŐK KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS OKTATÁSI VITAFÓRUM 2016.

A PRINT JÖVŐJE A MI JÖVŐNK ÍGY LÁTJÁK ŐK KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS OKTATÁSI VITAFÓRUM 2016. A PRINT JÖVŐJE A MI JÖVŐNK ÍGY LÁTJÁK ŐK KÉRDŐÍVES FELMÉRÉS OKTATÁSI VITAFÓRUM 2016. ÍGY LÁTJÁK ŐK MINI FELMÉRÉS KÖZÉPISKOLÁSOK ÉS EGYETEMISTÁK KÖZÖTT RÉSZTVEVŐ INTÉZMÉNYEK: EGRI IQ PONT SZAKKÖZÉPISKOLA,

Részletesebben

Szakmai gyakorlatok az Európai Unióban

Szakmai gyakorlatok az Európai Unióban Szakmai gyakorlatok az Európai Unióban I.Szakmai gyakorlatok az Európai Parlamentben 1. Szakmai gyakorlatok az egyetemi oklevéllel rendelkezők számára 2. Fordítási szakmai gyakorlat egyetemi oklevéllel

Részletesebben

Erasmus beszámoló 2013/14 Mönchengladbach

Erasmus beszámoló 2013/14 Mönchengladbach Erasmus beszámoló 2013/14 Mönchengladbach Személy szerint én egy kollégiumban szálltam meg (Studentenwohnheim Hubertusstrasse), ahol nagyon sok más nemzetközi diák, köztük néhány osztálytársam is lakott.

Részletesebben

A külföldi munkavállalás lehetősége a magyar felsőoktatásban tanulók terveiben

A külföldi munkavállalás lehetősége a magyar felsőoktatásban tanulók terveiben A külföldi munkavállalás lehetősége a magyar felsőoktatásban tanulók terveiben Sansumné Molnár Judit ecomojud@uni-miskolc.hu Miskolci Egyetem VI. Magyar Földrajzi Konferencia Kockázat Konfliktus Kihívás

Részletesebben

MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN

MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN MUNKAERÕPIACI POZÍCIÓK GYÕR-MOSON-SOPRON ÉS SZABOLCS- SZATMÁR-BEREG MEGYÉKBEN A Társadalomkutatási Informatikai Egyesülés (TÁRKI) 1993 végén, a Népjóléti Minisztérium megbízásából végzett kutatásainak

Részletesebben

Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság!

Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság! Tisztelt Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság! Élve az Médiatanács által elfogadott és február 1-től 45 napon át érvényben lévő javaslattételi lehetőséggel, az alábbiakban összefoglaljuk a Közszolgálati

Részletesebben

FIATALOK HELYBEN MARADÁSA- MOBILITÁSA A MAGYAR IFJÚSÁG KUTATÁS 2016 ALAPJÁN

FIATALOK HELYBEN MARADÁSA- MOBILITÁSA A MAGYAR IFJÚSÁG KUTATÁS 2016 ALAPJÁN FIATALOK HELYBEN MARADÁSA- MOBILITÁSA A MAGYAR IFJÚSÁG KUTATÁS 2016 ALAPJÁN 2017.03.29. A magyarok nem eléggé mobilak Kiürül az ország Társadalmi státusz Személyiség Térbeli mobilitás Mobilitás többféle

Részletesebben

ELTE Informatikai Kar Nyílt Nap

ELTE Informatikai Kar Nyílt Nap ELTE Informatikai Kar Nyílt Nap A felvételi és érettségi kapcsolata 2008. november 13. Előadó: Végh Tamás, felvételi iroda A Bologna-rendszer A Bologna-rendszer néven ismertté vált többciklusú képzés három,

Részletesebben

Bevándorlás Tanulás. Tanulás - Egyetem. Szeretnék beiratkozni egyetemre. Beiratkozás. Szeretnék jelentkezni képzésre. Jelentkezés képzésre

Bevándorlás Tanulás. Tanulás - Egyetem. Szeretnék beiratkozni egyetemre. Beiratkozás. Szeretnék jelentkezni képzésre. Jelentkezés képzésre - Egyetem Szeretnék beiratkozni egyetemre. Beiratkozás Szeretnék jelentkezni képzésre. Jelentkezés képzésre alapképzés mesterképzés PhD nappali tagozatos részidős online Szeretnék az egyetemen tanulni.

Részletesebben

ZA4540. Flash Eurobarometer 198 Perceptions of Higher Education Reforms. Country Specific Questionnaire Hungary

ZA4540. Flash Eurobarometer 198 Perceptions of Higher Education Reforms. Country Specific Questionnaire Hungary ZA4540 Flash Eurobarometer 198 Perceptions of Higher Education Reforms Country Specific Questionnaire Hungary Eurobarometer / Flash Eurobarometer Flash on Higher Education Reform (DG EAC/A2) Final Questionnaire

Részletesebben

ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ

ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ ÉRETTSÉGI ÉS FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016-17. mesterdiploma Osztatlan képzés felsőfokú szakképesítés A bolognai rendszer 6 félév / 180 kredit doktori képzés (PhD) doktori diploma Ph.D. / D.L.A. 4 félév /

Részletesebben

OSZTÁLYOK SZERINTI BONTÁS

OSZTÁLYOK SZERINTI BONTÁS Lovassné Vass Enikő OSZTÁLYOK SZERINTI BONTÁS A, C, és Kny osztályokban heti 3 német óra csoportbontásban B osztály: heti 5 óra csoportbontásban 11. évfolyamtól lehetőség 2 órás fakultációra 9 ok, ami

Részletesebben

Facultas Humán Gimnázium. Egyenes út az egyetemre, vagy az érettségi utáni szakképzés irányába!

Facultas Humán Gimnázium. Egyenes út az egyetemre, vagy az érettségi utáni szakképzés irányába! Facultas Humán Gimnázium Egyenes út az egyetemre, vagy az érettségi utáni szakképzés irányába! 2017/2018 2 FACULTAS Elérhetőségek: Facultas Humán Gimnázium OM azonosító: 200304 1078 Budapest, Hernád utca

Részletesebben

TÁMOP 4.1.3. CSAK AZOKTÓL, AKIK AZ I.1/a. KÉRDÉSRE AZ 1 VAGY 2 VÁLASZT JELÖLTÉK MEG!

TÁMOP 4.1.3. CSAK AZOKTÓL, AKIK AZ I.1/a. KÉRDÉSRE AZ 1 VAGY 2 VÁLASZT JELÖLTÉK MEG! TÁMOP 4.1.3 II. HALLGATÓI MOTIVÁCIÓS KÉRDŐÍVMODUL CSAK AZOKTÓL, AKIK AZ I.1/a. KÉRDÉSRE AZ 1 VAGY 2 VÁLASZT JELÖLTÉK MEG! A most következő kérdések az Ön felsőfokú tanulmányaival lesznek kapcsolatosak.

Részletesebben

GIMNÁZIUMOK REKRUTÁCIÓJA. Andor Mihály MTA Szociológiai Kutatóintézete. A szülők iskolai végzettsége

GIMNÁZIUMOK REKRUTÁCIÓJA. Andor Mihály MTA Szociológiai Kutatóintézete. A szülők iskolai végzettsége MAGYAR PEDAGÓGIA 103. évf. 3. szám 315 338. (2003) GIMNÁZIUMOK REKRUTÁCIÓJA Andor Mihály MTA Szociológiai Kutatóintézete 1990 óta nagyméretű differenciálódás ment végbe a gimnáziumi oktatásban. 1989-ben

Részletesebben

A pedagóguspálya választásának motivációi és dilemmái

A pedagóguspálya választásának motivációi és dilemmái A pedagóguspálya választásának motivációi és dilemmái Kertész Kata egyetemi hallgató ELTE BTK és PPK Bemutatkozás Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Pedagógiai és Pszichológiai Kar

Részletesebben

Facultas Humán Gimnázium. Egyenes út az egyetemre, vagy az érettségi utáni szakképzés irányába!

Facultas Humán Gimnázium. Egyenes út az egyetemre, vagy az érettségi utáni szakképzés irányába! Facultas Humán Gimnázium Egyenes út az egyetemre, vagy az érettségi utáni szakképzés irányába! 2014/2015 2 FACULTAS Elérhetőségek: Facultas Humán Gimnázium OM azonosító: 200304 1078 Budapest, Hernád utca

Részletesebben

Hallgatók 2011 ELTE INTÉZMÉNYI KÉRDÉSEK

Hallgatók 2011 ELTE INTÉZMÉNYI KÉRDÉSEK Diplomás pályakövetés intézményi online kutatás, 2011 Hallgatók 2011 ELTE INTÉZMÉNYI KÉRDÉSEK 6.1. csak annak, aki az ETR adatai alapján az mesterképzésre, doktori képzésre jár az ELTE-n és idejárt alapképzésben

Részletesebben

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉS A PANNON EGYETEMEN 2010-2012-BEN ABSZOLUTÓRIUMOT SZERZETT HALLGATÓK VIZSGÁLATA

DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉS A PANNON EGYETEMEN 2010-2012-BEN ABSZOLUTÓRIUMOT SZERZETT HALLGATÓK VIZSGÁLATA DIPLOMÁS PÁLYAKÖVETÉS A PANNON EGYETEMEN 2010-2012-BEN ABSZOLUTÓRIUMOT SZERZETT HALLGATÓK A MÓDSZERTAN Telefonos megkérdezés központilag előírt kérdőív alapján Adatfelvétel ideje: 2013. November 20014.

Részletesebben

Cserediákprogramok. JoinEU-SEE, Basileus, Sigma, Eraweb, DAAD, CEEPUS, Balassi Intézet

Cserediákprogramok. JoinEU-SEE, Basileus, Sigma, Eraweb, DAAD, CEEPUS, Balassi Intézet Cserediákprogramok JoinEU-SEE, Basileus, Sigma, Eraweb, DAAD, CEEPUS, Balassi Intézet CSEREDIÁK- PROGRAMOK Felsőoktatási tájékoztató füzet 2015 A legismertebb, hazánkban is működő cserediákprogramokról

Részletesebben

1. SZAKMA (OKJ KÉPZÉS) TANULÁSA 2. JELENTKEZÉS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSRE 3. JELENTKEZÉS A FELSŐOKTATÁSBA

1. SZAKMA (OKJ KÉPZÉS) TANULÁSA 2. JELENTKEZÉS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSRE 3. JELENTKEZÉS A FELSŐOKTATÁSBA TOVÁBBTANULÁSI LEHETŐSÉGEK 1. SZAKMA (OKJ KÉPZÉS) TANULÁSA 2. JELENTKEZÉS FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSRE 3. JELENTKEZÉS A FELSŐOKTATÁSBA ALAP VAGY OSZTATLAN KÉPZÉSRE OKJ KÉPZÉS ÉRETTSÉGIRE ÉPÜLŐ, NINCS FELVÉTELI

Részletesebben

Kosztyán Zsolt Tibor Diplomás pályakövetés intézményi on- line kutatás a Pannon Egyetemen, 2014

Kosztyán Zsolt Tibor Diplomás pályakövetés intézményi on- line kutatás a Pannon Egyetemen, 2014 2014.??.??. Kosztyán Zsolt Tibor Diplomás pályakövetés intézményi on- line kutatás a Pannon Egyetemen, 2014 A projekt célkitűzései Hallgatói érdeklődés felkeltése a tudományos pálya iránt, főleg az MTMI

Részletesebben

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral

VALÓSÁG. Nem harap az énekóra sem Interjú egy mentortanárral VALÓSÁG Az alábbi interjúkból a pedagógus életút két állomásáról kaphatunk képet, egy mentortanár és egy pályakezdő pedagógus véleménye alapján. A beszélgetések főként a pedagógussá válás kezdeti szakaszáról,

Részletesebben

Érettségi és felvételi tájékoztató

Érettségi és felvételi tájékoztató Érettségi és felvételi tájékoztató 2017-18. mesterdiploma Osztatlan képzés felsőfokú szakképesítés A bolognai rendszer 6 félév / 180 kredit doktori képzés (PhD) doktori diploma Ph.D. / D.L.A. 4 félév /

Részletesebben

Motivációs teszt válaszok, kiértékelés

Motivációs teszt válaszok, kiértékelés A tesztalany sorszáma (áldozatvállalási készség) 1 2 2 2 3 3 3 2 2 2 2 2 2 1 3 2 2 2 3 3 3 2 3 3 3 2 3 3 3 3 2 3 2 3 3 2 2 3 0 2 2 2 1 2 2 1 3 1 2 3 2 4 1 3 3 1 1 2 2 3 2 3 0 2 1 3 2 2 5 2 3 2 1 1 1 3

Részletesebben

FH Giessen-Friedberg 2006/2007 Wintersemester

FH Giessen-Friedberg 2006/2007 Wintersemester FH Giessen-Friedberg 2006/2007 Wintersemester Magamról Stamm Attila vagyok. 2006/2007-es tanév őszi félévét (a németek szerint téli félév) töltöttem a FH Giessen-Frideberg-en orvostechnika szakirányon.

Részletesebben

Eurobarométer gyorsfelmérés: Mozgásban az ifjúság

Eurobarométer gyorsfelmérés: Mozgásban az ifjúság MEMO/11/292 Brüsszel, 2011. május 13. Eurobarométer gyorsfelmérés: Mozgásban az ifjúság A fiatal európaiak 53%-a lenne hajlandó munkavállalás céljából elköltözni A fiatal európaiak több mint fele (53%)

Részletesebben

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás?

Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? Milyen pluszfeladatokkal jár a Mesterpedagógus besorolás? 2.0* Készítette: Szakál Ferenc Pál *A korábbi változatokban ma már nem aktuális, nem érvényes tartalmak lehetnek, így azok tartalmáért e változat

Részletesebben

Jelentés a KTK évi nyílt napi rendezvényén. kitöltött kérdőívek alapján

Jelentés a KTK évi nyílt napi rendezvényén. kitöltött kérdőívek alapján Jelentés a KTK 2016. évi nyílt napi rendezvényén kitöltött kérdőívek alapján A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2016. január hónapban több aktuális esemény mellett- a leendő hallgatóira is fókuszált. Ennek

Részletesebben

Január 11. Január 12. Az idén is magas ponthatárok várhatóak

Január 11. Január 12. Az idén is magas ponthatárok várhatóak Január 11. Az idén is magas ponthatárok várhatóak http://www.monitormagazin.hu/cgi-bin/monitor/index.cgi?view=ck&tid=97&nid=104679 A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem a legjobb és legszínvonalasabb

Részletesebben

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika

Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül. 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori: zseniális zenészek vesznek körül 2014. 04. 05. Szerző: Szimpatika Péterfy Bori színész- és énekesnő. A Krétakör Színháznak, majd 2008-tól Alföldi menesztéséig a Nemzeti Színház társulatának

Részletesebben

A Magyarországon megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) külföldön fognak dolgozni:

A Magyarországon megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) külföldön fognak dolgozni: A Magyarországon megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) külföldön fognak dolgozni: % Nem Kor Családi állapot Férfi Nő éves korig - év - év - év -

Részletesebben

TARTALMI BESZÁMOLÓ Erasmus+ részképzés Kitöltendő a hazaérkezést követő 15 napon belül és visszaküldendő az Erasmus Iroda részére

TARTALMI BESZÁMOLÓ Erasmus+ részképzés Kitöltendő a hazaérkezést követő 15 napon belül és visszaküldendő az Erasmus Iroda részére 1. ADATOK TARTALMI BESZÁMOLÓ Erasmus+ részképzés Kitöltendő a hazaérkezést követő 15 napon belül és visszaküldendő az Erasmus Iroda részére (e-mail: erasmus-out-godollo@szie.hu) 1. Pályázó neve: Kora:

Részletesebben

MINTA. Kedves Elsőéves Egyetemi POLGÁRUNK!

MINTA. Kedves Elsőéves Egyetemi POLGÁRUNK! PTE Marketing Osztály Elsőéves egyetemi egyetemi polgárok polgárok kérdőíve kérdőíve A megjelölés módja: Javítás: Kérem, használjon tollat vagy vékony hegyű filcet. Az űrlap automatikus feldolgozásra kerül.

Részletesebben

A Slovakiabán megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) külföldön fognak dolgozni:

A Slovakiabán megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) külföldön fognak dolgozni: A Slovakiabán megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) külföldön fognak dolgozni: % Nem Kor Családi állapot Férfi Nő éves korig - év - év - év - év

Részletesebben

Pályakövetés ben NAPPALI tagozaton végzettek kérdőívének kiértékelése. Készült: december 19. Készítette: Bognár Melinda felvételi üi.

Pályakövetés ben NAPPALI tagozaton végzettek kérdőívének kiértékelése. Készült: december 19. Készítette: Bognár Melinda felvételi üi. Pályakövetés 2007-ben NAPPALI tagozaton végzettek kérdőívének kiértékelése Készült: 2008. december 19. Készítette: Bognár Melinda felvételi üi. 1 1.) Pályakövetés során kiküldött levelek száma az egyes

Részletesebben

Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól

Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól Galambos Gábor, a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Kar főigazgatója (2001 March 01, Thursday) - Munkatársunktól Amióta én vagyok a fõigazgató, kell, hogy látsszon az, hogy nagyobb rend van. Ez szép lassan

Részletesebben

TARTALMI BESZÁMOLÓ. Fogadó ország: Belgium Kint tartózkodás időpontja (-tól, -ig):

TARTALMI BESZÁMOLÓ. Fogadó ország: Belgium Kint tartózkodás időpontja (-tól, -ig): TARTALMI BESZÁMOLÓ 1. ADATOK 1. Pályázó neve: Kora:27 2. Intézmény: Szent István Egyetem Mezőgazdasági és Környezettudományi Kar Szak: Halgazdálkodási Tsz. PhD hallgató 3. Állandó lakcíme Ir. szám: 1172

Részletesebben

Nők külföldi munkavállalással kapcsolatos attitűdje

Nők külföldi munkavállalással kapcsolatos attitűdje Nők külföldi munkavállalással kapcsolatos attitűdje Kutatási összefoglaló 2012 Készítette: Votisky Petra Pszichológus, coach és expat http://www.nokkulfoldon.hu/ Kutatás háttere: Külföldön élő nőként,

Részletesebben

December 28. Nőtt a felvételizők átlagpontszáma

December 28. Nőtt a felvételizők átlagpontszáma December 28. Nőtt a felvételizők átlagpontszáma http://www.nepszava.hu/default.asp?ccenter=onlinecikk.asp&articleid=1280582 Tízzel nőtt a felsőoktatási intézményekbe felvettek által elért átlagpontszám

Részletesebben

PÁLYÁZATI ADATLAP TELEPÜLÉSI ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZAT HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TANULÓK, FIATALOK, FŐISKOLAI VAGY EGYETEMI HALLGATÓK SZÁMÁRA

PÁLYÁZATI ADATLAP TELEPÜLÉSI ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZAT HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TANULÓK, FIATALOK, FŐISKOLAI VAGY EGYETEMI HALLGATÓK SZÁMÁRA PÁLYÁZATI ADATLAP TELEPÜLÉSI ÖSZTÖNDÍJPÁLYÁZAT HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TANULÓK, FIATALOK, FŐISKOLAI VAGY EGYETEMI HALLGATÓK SZÁMÁRA (16-22 ÉV KÖZÖTTI KOROSZTÁLY) 1.A pályázóra vonatkozó adatok: Neve: Születési

Részletesebben

Gyorsjelentés a diákmunkakutatásunkról

Gyorsjelentés a diákmunkakutatásunkról Már nem a címerezésről szól Gyorsjelentés a diákmunkakutatásunkról MELÓ-DIÁK DÉL Iskolaszövetkezet Bevezető 2017 decemberében a Meló-Diák Franchise Dél régiójának marketingcsapata, felismerve a diákmunka

Részletesebben

Török Fanni. 1. kép: Flash MOB

Török Fanni. 1. kép: Flash MOB Török Fanni A 2004-ben alapított díj másik díjazottja 2008-ban lett Medgyaszay-díjas. A középiskolai évek után ezek történtek vele: Érettségi után a Budapesti Gazdasági Főiskolára jelentkeztem a külkereskedelmi

Részletesebben

NYELVOKTATÁS A FELSŐOKTATÁSBAN. Az államilag elismert nyelvvizsga követelménye a diplomához

NYELVOKTATÁS A FELSŐOKTATÁSBAN. Az államilag elismert nyelvvizsga követelménye a diplomához NYELVOKTATÁS A FELSŐOKTATÁSBAN Az államilag elismert nyelvvizsga követelménye a diplomához A nyelvoktatás jelenlegi helyzete a felsőoktatásban Nincs szabályozva a rendszere Nincs mindenhol Ahol van nem

Részletesebben

Szakmai gyakorlatok az Európai Unióban

Szakmai gyakorlatok az Európai Unióban Szakmai gyakorlatok az Európai Unióban I. Szakmai gyakorlatok az Európai 1. Szakmai gyakorlatok az egyetemi oklevéllel rendelkezők számára 2. Fordítási szakmai gyakorlat egyetemi oklevéllel rendelkezők

Részletesebben

AZ IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA FELVÉTELI SZABÁLYZATA a július 4-i módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

AZ IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA FELVÉTELI SZABÁLYZATA a július 4-i módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva AZ IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA FELVÉTELI SZABÁLYZATA a 2019. július 4-i módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Jelen Szabályzat a 2019/2020-os tanévre, ill. ezt követő tanévekre jelentkező, illetve

Részletesebben

A Csehországban megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) Ausztriában fognak dolgozni:

A Csehországban megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) Ausztriában fognak dolgozni: A Csehországban megkérdezettek strukturális megoszlása, akik esetében számítani lehet arra, hogy (továbbra is) Ausztriában fognak dolgozni: % Nem Kor Családi állapot Férfi Nő éves korig - 5 év - 5 év -

Részletesebben

TOVÁBBTANULÁS Készítette: Molnár Róbertné Kiegészítette: Takácsné Pelles Erika

TOVÁBBTANULÁS Készítette: Molnár Róbertné Kiegészítette: Takácsné Pelles Erika TOVÁBBTANULÁS 2017 Készítette: Molnár Róbertné Kiegészítette: Takácsné Pelles Erika A KÉPZÉSI SZERKEZET ÉRETTSÉGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSEK ALAPKÉPZÉS (BA,BSC) MESTERKÉPZÉS (MA, MSC) OSZTATLAN MESTERKÉPZÉSEK

Részletesebben

A bolognai folyamat és a felsőoktatási felvételi 2016

A bolognai folyamat és a felsőoktatási felvételi 2016 A bolognai folyamat és a felsőoktatási felvételi 2016 Batthyány Kázmér Gimnázium Szigetszentmiklós Készítette: Szerticsné Pinczés Mária ÉRETTSÉGI Egyik döntés: Érettségi 2 ÉRETTSÉGI Kötelező tárgyak: magyar

Részletesebben

KRISTON LÍVIA ÉS VARGA ESZTER A FELSŐOKTATÁSBAN TANULÓ ROMA HALLGATÓK MOTIVÁCIÓI ÉS

KRISTON LÍVIA ÉS VARGA ESZTER A FELSŐOKTATÁSBAN TANULÓ ROMA HALLGATÓK MOTIVÁCIÓI ÉS KRISTON LÍVIA ÉS VARGA ESZTER A FELSŐOKTATÁSBAN TANULÓ ROMA HALLGATÓK MOTIVÁCIÓI ÉS JÖVŐTERVEI 1 A cigányság a magyar társadalom legnagyobb létszámú etnikai csoportjává vált az elmúlt évtizedekben. (VALUCH,

Részletesebben

Diplomás Pályakövető Rendszer. Motiváció és elégedettség

Diplomás Pályakövető Rendszer. Motiváció és elégedettség Diplomás Pályakövető Rendszer Motiváció és elégedettség A Diplomás Pályakövető Rendszerhez kapcsolódó kérdőívvel minden tanév második félévében megkeressük az Egyetem aktuális hallgatói állományát. Az

Részletesebben

Továbbtanulásról szóló kérdőív középiskolások részére

Továbbtanulásról szóló kérdőív középiskolások részére Iskola azonosító sorszáma osztály sorszáma (A kérdező tölti ki a kérdőív kitöltetése előtt) Továbbtanulásról szóló kérdőív középiskolások részére Szia! Végzős középiskolások érettségi utáni terveivel kapcsolatos

Részletesebben

Mire törekszünk szülőként?

Mire törekszünk szülőként? Gyermekeink jövője Mire törekszünk szülőként? A szülők legszebb és egyben legnehezebb feladata, hogy gyermekeiket felkészítsék az ÉLETRE, hogy olyan értékrendszert és tudást közvetítsenek feléjük, amelynek

Részletesebben

A tehetség utat tör Első helyen IGYK

A tehetség utat tör Első helyen IGYK A tehetség utat tör Első helyen IGYK Amire figyelni kell a felvételizőknek 2014-ben Pécsi Tudományegyetem Illyés Gyula Kar A 2014. évi általános eljárás menete, határidők A Felsőoktatási felvételi tájékoztató

Részletesebben

MINTA. Kedves Elsőéves Egyetemi POLGÁRUNK!

MINTA. Kedves Elsőéves Egyetemi POLGÁRUNK! PTE Marketing Osztály Elsőéves egyetemi egyetemi polgárok polgárok kérdőíve kérdőíve A megjelölés módja: Javítás: Kérem, használjon tollat vagy vékony hegyű filcet. Az űrlap automatikus feldolgozásra kerül.

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2012/2013. tanév

Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2012/2013. tanév Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2012/2013. tanév Mi is érdekel? Hol tanuljak tovább? Milyenek a bejutási esélyeim? Milyen szakmával tudok jól elhelyezkedni vagy továbbtanulni? 2 Biztos

Részletesebben

Miért jönnek és milyen kompetenciákkal távoznak a külföldi hallgatók?

Miért jönnek és milyen kompetenciákkal távoznak a külföldi hallgatók? Miért jönnek és milyen kompetenciákkal távoznak a külföldi hallgatók? Dr. Szabó Csilla Marianna Dunaújvárosi Egyetem TEMPUS Közalapítvány Fókuszban a minőségfejlesztés Az oktatók szerepe a felsőoktatás

Részletesebben

KÉRDŐÍV Felsőoktatási rangsor (RANKING)

KÉRDŐÍV Felsőoktatási rangsor (RANKING) Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht. Országos Felsőoktatási Információs Központ (OFIK) 1134 Budapest, Váci út 37. Tel.: 477-31-00 KÉRDŐÍV Felsőoktatási rangsor (RANKING) 2007. április május Kérdező neve:

Részletesebben

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ

MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ MINŐSÉGFEJLESZTÉSI BESZÁMOLÓ SERFŐZŐ MÓNIKA ELTE TÓK Kari Tanács 2016. október 20. Minőségfejlesztési beszámoló részei Egyetemi Minőségfejlesztési Program és Minőségügyi Kézikönyv elkészülése 2016. tavaszi

Részletesebben

AJK_Golya Válaszadók száma = 104. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50%

AJK_Golya Válaszadók száma = 104. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 25% 50% Válaszadók száma = 0 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus 0% 0% Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián elt.=átl. elt. tart.=tartózkodás

Részletesebben

Fogyasztói Fizetési Felmérés 2013.

Fogyasztói Fizetési Felmérés 2013. Fogyasztói Fizetési Felmérés 13. A felmérés hátteréről Külső felmérés a lakosság körében 10 000 válaszadó Adatgyűjtés: 13. május-június között, az adott ország anyanyelvén 21 országban (azokban az országokban,

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar

Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Kari értékelés és intézkedési terv a Diplomás Pályakövető Rendszer PTE-n végzett: - 2010-es hallgatói motivációs vizsgálata, - 2007, 2009-ben végzettek vizsgálata kapcsán.

Részletesebben

DPR_hallg._OEC_FOK. Válaszadók száma = 27. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 50% 25%

DPR_hallg._OEC_FOK. Válaszadók száma = 27. Felmérés eredmények. Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián 50% 25% DPR_hallg._OEC_FOK Válaszadók száma = 7 Felmérés eredmények Jelmagyarázat Válaszok relatív gyakorisága Átl. elt. Átlag Medián Kérdésszöveg Bal pólus % 0% 0% 0% % Jobb pólus n=mennyiség átl.=átlag md=medián

Részletesebben

2. Szakmai gyakorlat időszaka és motiváció

2. Szakmai gyakorlat időszaka és motiváció Név: Tanulmányi azonosító kód (Neptun, ETR): Irányítószám: Állandó cím: Város: Pontos cím: E-mail: Intézmény: ez előre be van írva 2. Szakmai gyakorlat időszaka és motiváció Határozza meg EGT státuszát!

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar 2012. Hogyan tovább? Gyakran Ismételt Kérdések

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar 2012. Hogyan tovább? Gyakran Ismételt Kérdések Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar 2012 Hogyan tovább? Gyakran Ismételt Kérdések Mi a lényege a változásnak? 2011. december 23.: új Felsőoktatási törvény gyakorlatilag megszűnt az ingyenes

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem

Nyugat-magyarországi Egyetem Diplomás Pályakövető Rendszer Nyugat-magyarországi Egyetem Szakmai beszámoló a 2010. évi Diplomás Pályakövető Rendszer tavaszi felmérésről Gyorsjelentés Nyugat-magyarországi Egyetem Intézményi rész Jelenleg

Részletesebben

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV

Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV Feldmár András ÉLETUNALOM, ÉLETTÉR, ÉLETKEDV A kötet gondozásában közremûködött a Feldmár Intézet. A Feldmár Intézet szellemi mûhely, amely a filozófia, az etika és az interperszonális fenomenológia eszközeivel

Részletesebben

TOVÁBBTANULÁS Készítette: Molnár Róbertné Kiegészítette: Takácsné Pelles Erika

TOVÁBBTANULÁS Készítette: Molnár Róbertné Kiegészítette: Takácsné Pelles Erika TOVÁBBTANULÁS 2016 Készítette: Molnár Róbertné Kiegészítette: Takácsné Pelles Erika A KÉPZÉSI SZERKEZET ÉRETTSÉGI FELSŐOKTATÁSI SZAKKÉPZÉSEK ALAPKÉPZÉS (BA,BSC) MESTERKÉPZÉS (MA, MSC) OSZTATLAN MESTERKÉPZÉSEK

Részletesebben

Jelentés a NKE évi nyílt napi rendezvényein kitöltött kérdőívek alapján

Jelentés a NKE évi nyílt napi rendezvényein kitöltött kérdőívek alapján Jelentés a NKE 2017. évi nyílt napi rendezvényein kitöltött kérdőívek alapján 2017. év január hónapban, - a hagyományokhoz híven- a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) ismét megtartotta a Nyílt Napok rendezvénysorozatát.

Részletesebben

Továbbtanulás a felsőoktatásban

Továbbtanulás a felsőoktatásban Továbbtanulás a felsőoktatásban Szemerszki Marianna Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) OFI konferencia, 2011. december 7. Minőségfejlesztés a felsőoktatásban TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Intézményrendszer

Részletesebben

I. A PÁLYAKUTATÁS KÉRDŐÍV FELDOLGOZÁSA

I. A PÁLYAKUTATÁS KÉRDŐÍV FELDOLGOZÁSA I. A PÁLYAKUTATÁS KÉRDŐÍV FELDOLGOZÁSA 1. SZOCIOLÓGIAI-DEMOGRÁFIAI ADATOK A Forrásközpont honlapján közzétett kérdőívünkre 21 fő válaszolt. Válaszadóink többsége nő (81%), férjezett/nős (62%), Budapesten,

Részletesebben

ZA4986. Flash Eurobarometer 260 (Students and Higher Education Reform) Country Specific Questionnaire Hungary

ZA4986. Flash Eurobarometer 260 (Students and Higher Education Reform) Country Specific Questionnaire Hungary ZA4986 Flash Eurobarometer 260 (Students and Higher Education Reform) Country Specific Questionnaire Hungary FLASH 260 STUDENTS AND HIGHER EDUCATION REFORM Kérdező azonosító Település neve Válaszadó azonosító

Részletesebben

Kutatási jelentés. ELTE-ÁJK Politikatudományi zet politológus diplomás hallgatói kutatás (2011) Kónya Márton 2011.02.15.

Kutatási jelentés. ELTE-ÁJK Politikatudományi zet politológus diplomás hallgatói kutatás (2011) Kónya Márton 2011.02.15. Kutatási jelentés ELTE-ÁJK Politikatudományi zet politológus diplomás hallgatói kutatás (2011) Kónya Márton 2011.02.15. A kutatást a ELTE-ÁJK Politikatudományi intézet megbízásából a Poli-Med Bt végezte.

Részletesebben

Médiafigyelés FIGYELŐ (66,67. OLDAL)

Médiafigyelés FIGYELŐ (66,67. OLDAL) FIGYELŐ - 2017. 11. 09. (66,67. OLDAL) Dubéczi Zoltán Kamasz Melinda Évente több mint ezer közgazdasági tanuló folytat tanulmányokat vagy kap ösztöndíjat az MNB oktatási programjainak a segítségével. Újabban

Részletesebben

Verseny, rugalmasság, átjárhatóság BESZÉLGETÉS SZELÉNYI IVÁNNAL AZ AMERIKAI EGYETEMI VILÁGRÓL ÉS AZ EURÓPAI BOLOGNA-REFORMRÓL

Verseny, rugalmasság, átjárhatóság BESZÉLGETÉS SZELÉNYI IVÁNNAL AZ AMERIKAI EGYETEMI VILÁGRÓL ÉS AZ EURÓPAI BOLOGNA-REFORMRÓL 7 FELSŐOKTATÁSI MŰHELY Verseny, rugalmasság, átjárhatóság BESZÉLGETÉS SZELÉNYI IVÁNNAL AZ AMERIKAI EGYETEMI VILÁGRÓL ÉS AZ EURÓPAI BOLOGNA-REFORMRÓL Anélkül, hogy valaki különösebben foglalkozna nemzetközi

Részletesebben

Kihívások a Székelyudvarhelyi MÜTF életében

Kihívások a Székelyudvarhelyi MÜTF életében Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Humán Tudományok Doktori Iskola Nevelés- és Mővelıdéstudományi Program Kihívások a Székelyudvarhelyi MÜTF életében Esettanulmány Készítette: Ábrahám Katalin-Barabási

Részletesebben

FINNORSZÁG - JYVÄSKYLÄ ITPRO @ JAMK 2013 / 2014 SZABÓ FLÓRIÁN ÁKOS

FINNORSZÁG - JYVÄSKYLÄ ITPRO @ JAMK 2013 / 2014 SZABÓ FLÓRIÁN ÁKOS ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ FINNORSZÁG - JYVÄSKYLÄ ITPRO @ JAMK 2013 / 2014 SZABÓ FLÓRIÁN ÁKOS KÜLFÖLDI INTÉZMÉNY: JAMK University of Applied Sciences PROGRAM: ITPRO képzés CampusHungary és Erasmus ösztöndíjjal IDŐSZAK:

Részletesebben

Interjú Droppa Judit textilművész, egyetemi tanárral

Interjú Droppa Judit textilművész, egyetemi tanárral A művészeti intézményeknek van egy optimális léptéke Interjú Droppa Judit textilművész, egyetemi tanárral Educatio: Hogyan épül fel a hazai művészeti felsőoktatás intézményi háttere? Droppa Judit: Vannak

Részletesebben

11 Mindig van két lehetőség. Vagy nincs. Kacs RETTEGJETEK ÉRETTSÉGIZŐK A cikk szerzője, Kercsó Katalin búcsúbeszéde a ballagási ünnepségen. A ballagók névsorát megtalálod az utolsó oldalon! Most ezzel

Részletesebben

AZ IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA FELVÉTELI SZABÁLYZATA a április 30-i módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva

AZ IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA FELVÉTELI SZABÁLYZATA a április 30-i módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva AZ IBS NEMZETKÖZI ÜZLETI FŐISKOLA FELVÉTELI SZABÁLYZATA a 2015. április 30-i módosításokkal egységes szerkezetbe foglalva Jelen Szabályzat a 2015/2016-os tanévre, ill. ezt követő tanévekre jelentkező,

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2013/2014. tanév

Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2013/2014. tanév Budapesti Gazdasági Főiskola Felvételi tájékoztató 2013/2014. tanév Miért érdemes továbbtanulni? Mert a felsőfokú végzettséggel rendelkezők magasabb jövedelmet érhetnek el, több munkalehetőség közül választhatnak,

Részletesebben

Lázár Tibor, a budapesti Szent István Gimnázium igazgatója

Lázár Tibor, a budapesti Szent István Gimnázium igazgatója VALÓSÁG 279 2005-től az Oktatási Minisztérium ismét igen jelentős változtatást vezet be a közoktatásba, nevezetesen a kétszintű érettségit, amely nemcsak a középfokú oktatást zárja le, hanem a felsőfokú

Részletesebben

Miért válaszd a rekreációszervezés-és egészségfejlesztés alapszakot a JGYPK-n?

Miért válaszd a rekreációszervezés-és egészségfejlesztés alapszakot a JGYPK-n? Miért válaszd a rekreációszervezés-és egészségfejlesztés alapszakot a JGYPK-n? Az egészség, az egészséges életmód és a rekreáció olyan fogalmak, melyek a 21. században megkerülhetetlen témák és amelyeket

Részletesebben

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója

A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója A Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium felvételi tájékoztatója Az iskola neve: Szent Gellért Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Az iskola OM-azonosítója: 028300

Részletesebben

?Egy év alatt Anatóliától Lappföldig? - Erasmus beszámoló

?Egy év alatt Anatóliától Lappföldig? - Erasmus beszámoló ?Egy év alatt Anatóliától Lappföldig? - Erasmus beszámoló Nem vagyok a végletek embere, de 2013 folyamán valahogy mégis sikerült a határokat feszegetnem... Az Illyés Gyula Kar oktatójaként két alkalommal

Részletesebben

Én az Ulm-i kintlétemmel kapcsolatban fogok neked egy kis ízelítőt bemutatni, illetve megpróbállak jó tanácsokkal ellátni.

Én az Ulm-i kintlétemmel kapcsolatban fogok neked egy kis ízelítőt bemutatni, illetve megpróbállak jó tanácsokkal ellátni. Kedves Leendő Erasmusos Diák! Én az Ulm-i kintlétemmel kapcsolatban fogok neked egy kis ízelítőt bemutatni, illetve megpróbállak jó tanácsokkal ellátni. 2006 március-tól 2006 juniusíg tanultam a Fachhochschule

Részletesebben

keep talking E-talking Network TM You are not alone

keep talking E-talking Network TM You are not alone keep talking E-talking Network TM You are not alone Minden HR vezető rémálma, avagy hogyan tanítsuk meg angolul és németül beszélni a dolgozókat gyorsan, hatékonyan és garantált minőségben? keep talking

Részletesebben

2016. február INTERJÚ

2016. február INTERJÚ INTERJÚ Az Élet szép Az AMEGA beszélgetőpartnere: Dr. Kánitz Éva Főorvos Asszony, milyen családi indíttatással került az orvosi pályára? Mindig azt gondoltam, hogy az a legszebb dolog a világon, ha az

Részletesebben

Andai Zoltán NKE-KTK HÖK külkapcsolati referens Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar NEMZETKÖZI KISOKOS

Andai Zoltán NKE-KTK HÖK külkapcsolati referens Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar NEMZETKÖZI KISOKOS Andai Zoltán NKE-KTK HÖK külkapcsolati referens Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar NEMZETKÖZI KISOKOS 2014 1. Erasmus + Mi az Erasmus +? Az ERASMUS+ egy átfogó programcsomag, amely

Részletesebben

Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006

Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006 Erasmus beszámoló Finnország, Kokkola 2006 Kovács Szilvia Kovács Szilviának hívnak, a Budapesti Műszaki Főiskola, Keleti Károly Gazdasági Karának végzős hallgatójaként adatott meg számomra a lehetőség,

Részletesebben