Túlélőcsomag Angolul

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Túlélőcsomag Angolul"

Átírás

1 Gyuris Noémi: Túlélőcsomag Angolul

2 Előszó Időnként lehet kapni társalgási könyveket, azaz olyan könyvet, könyvecskéket, amelyek azzal kecsegtetnek, segítenek neked a túlélésben, ha külföldön vagy. Én ebben már akkor kételkedtem, amikor még csak oroszt tanultam (bocsánat, tanítottak nekem) az iskolában, és külföldre mentünk a családdal nyaralni. Egészen pontosan Bulgária volt a külföld, ahova édesapám egy ilyen kis társalgási könyvet is magával cipelt. Mondanom se kell, egyszer sem használtuk. Viszont arra rájöttem, milyen kár, hogy semmit nem tudok oroszul, mert most milyen jól jönne. Mit sem érnek ezek a társalgási könyvek, ha pár alapvető dolgot nem tudsz, ráadásul annyi mindent összezsúfolnak, sokszor haszontalan dolgokat, hogy a szorult helyzetben biztos nem találod meg a neked éppen szükséges mondatot. Viszont nyelvtanuláshoz, gyakorláshoz azért kiválóak. Az is elengedhetetlen, hogy legalább az idegen nyelv alapjaival tisztában legyél. Ezt a kis túlélőkészletet kifejezetten azoknak állítottam össze, akik Angol Tanfolyamunk első 25 leckéjén már túl vannak, de hamarabb használatba kell venniük az angol nyelvet, még mielőtt a 300. lecke végére érnének. Tanfolyamunk során mindezeket a témákat érintem, és érdemes végigtanulnod, de ha nincs ennyi időd sem, akkor gyakorold be a következő 65 mondatot, majd a 6 téma párbeszédét, és garantáltan nem veszel el. Nem szándékozom külön szavakat magyarázni, inkább kifejezéseket, mondatokat írok le, feltételezvén, hogy amikor ezt tanulmányozod, már elég sok mindent megtanultál az alapokból, és hogy tanfolyamunk legelején lévő kiejtés fontosságával is tisztában vagy.

3 Nézzük tehát a legfontosabb szavakat, kérdéseket, válaszokat. Szerintem a legfontosabb mondat: 1. I don t speak English. /áj dont szpík inglis/ Nem beszélek angolul. Ha egyáltalán nem akarsz angolul beszélni, mert félsz, hogy nem értenéd meg, mert még annyira keveset tudsz, legjobb ezt a mondatot elsütni, és nem fognak zaklatni tovább. De ha csak azt szeretnéd, hogy a másik fél türelemmel legyen irántad, és lassabban beszéljen, akkor mondd ezt: 2. I don't speak English well. (áj dont szpík inglis wel/ Nem jól beszélek angolul. De azt is mondhatod: 3. I speak a little English. /áj szpík a litl inglis/ Kicsit beszélek angolul. A legfontosabb szavak, talán az igen, nem és a kérem, köszönöm. 4. yes /jesz/ - igen 5. no /nóú/ - nem 6. please /plíz/ - legyen szíves, kérem 7. Thanks. /thenksz/ - köszönöm (vigyázz a kiejtésre, mert nem t-nek kell ejteni, de nem is sz-nek, ehhez tanulmányozd tanfolyamunk első négy leckéjét) Ha ráadásul még udvarias is akarsz lenni, akkor érdemes azt is megtanulnod, hogy mit mondjál, ha valaki azt mondja neked: Thank you! 8. Welcome! /welkám/ - Szívesen. Fontos lehet még a köszönés is, hiszen eléggé alapvető a szociális érintkezésben. 9. Good morning! /gud mónin(g)/ - Jó reggelt! Jó napot! (használd reggel és délelőtt kb. 1-ig, de tájegység szerint változhat) 10. Good afternoon! /gud áftönún/ - Jó napot! (kb. délután 1-től 5-ig) 11. Good evening! /gud ívnin(g)/ - Jó estét! 12. Good night! /gud nájt/ - Jó éjt! És hát az elköszönés:

4 13. Goodbye! /gudbáj/ - Viszlát! Nagyon fontos tudni, hogyan kérj bocsánatot. Ha például megszólítasz valakit, mondjuk az üzletben az eladótól szeretnél valamit megtudni, használd ezt: 14. Excuse me /ik szkjúzmí/ - Elnézést! Ha valakinek a lábára lépsz, tehát valami olyasmit teszel, ami miatt kell elnézést kérned, akkor ezt használd: 15. I'm sorry /ájm szori/ - Sajnálom. Bocsánat! Akár most kezdtél angolul tanulni, akár már régóta tanulod, előfordul, hogy nem érted, amit mondanak. 16. I don t understand. /áj dont ándösztend/ - Nem értem. Lehet, akkor sem fogod érteni, ha még egyszer megismétlik, de akkor életbelép a legelső mondat: Sorry, I don t speak English well. De ha nem erről van szó, és szeretnéd megérteni, viszont jó lenne, ha a másik kissé lassabban mondaná, akkor ezt a mondatot is tedd hozzá: 16. Can you speak more slowly please? /kenjú szpík mór szlóli plíz/ - Beszélne kérem lassabban? Alapvető dolog még, és szerintem enélkül külföldre menni balgaság, az ábécé ismerete. Ha nem is tudod az angol ábécét teljesen fejből, tudd lebetűzni a saját neved, ez a minimum. Tanfolyamunk 11. leckéje igen alaposan begyakoroltatja veled, úgyhogy ha megengeded, ezt már nem írom ide. 17. How do you spell it? /háu duju szpel/ - Hogyan betűzöd? Ha ennek ellenére sem megy a dolog, megkérheted hogy írja le, főleg ha valamilyen utca neve az, amit hiába mondanak el neked, nem hallottad még, nem láttad leírva sem, így nem találnád meg a térképen. Ilyenkor kérheted meg a másikat: 18. Can you write it down for me please? /kenju rájtit dáun formí plíz/ - Leírná nekem, kérem?

5 HASZNOS LEHET Üdvözléskor hallhatod ezt az igazából egyáltalán nem kérdést, de sokan összekeverik a How are you? Hogy vagy? kérdéssel. 19. How do you do? /háudujudú/ - Üdvözlöm! Ezt akkor használd, ha először találkozol valakivel, erre a válasz ugyanaz: How do you do? Na de ha már megemlítettük, akkor nézzük, mit válaszolnál a HOW ARE YOU? kérdésre: 20. How are you? /háu ár jú/ - Hogy vagy? I'm fine, thank you. Még ha valójában nem is vagy jól, nem kell kifejtened egészségi állapotod. Éppúgy, ahogy a magyarban is, ez amolyan udvariassági kérdés. Ha egy külföldivel megismerkedsz, óhatatlanul is az első kérdés, hogy honnan származol? 21. Where are you from? Hová valósi vagy? I'm from Hungary. /ájm from hángöri/ 22. Is this your first visit to England? /is zhisz jór főrszt vizit to inglönd/ - Először vagy Angliában? Yes, it is. /jes it iz/ - Igen. (ez egyfajta udvarias válasz, de simán a YES is megteszi) No. I last visited England in /nóú, áj lászt vizitid inglönd in nájntín nájnti/ - Nem, utoljára 1990-ben voltam Angliában. Fontos kérdés lehet még: 23. Are you thirsty? /ár jú thőrszti/ - Szomjas vagy? 24. Are you hungry? /ár jú hángri/ - Éhes vagy? Akár vendégségben vagy, akár szállodában, ismerősnél, ez a mondat alapvető: 25. May I use the bathroom? /méjáj júz zhö báthrúm/ - Használhtnám a mosdót?

6 26. Where can I wash my hands? /wer kenáj wos máj hendz/ - Hol moshatnám meg a kezem? Ha szállodában laksz, és ébresztőt szeretnél kérni (nem árt, ha a számokat viszont legalább 100-ig megtanulod, ez nem csak az idő elmondásánál segíthet, hanem a vásárlásnál is jól jöhet, sose lehet tudni): 27. Can I have an alarm call at 6.30? /kenáj hev ön ö lám kól et szix thőrti/ - Ébresztőt kérnék 6.30-ra. A szállodában sok minden történhet, ilyenkor érdemes segítséget kérni. 28. There is no hot water in the bathroom. /zher iz nóú hot wótör in zhö báthrúm/ - Nincs meleg víz a fürdőben. 29. There is no toilet paper. /zher iz nóú tojlöt péjpör/ - Nincs wc-papír. Előfordulhat az is, hogy beteg leszel, és bizony ez külföldön sem a legkellemesebb dolog. 30. I don't feel very well. /áj dont fíl wel/ - Nem érzem jól magam. 31. I have a headache. /áj hevö hedéjk/ - Fáj a fejem. 32. I have toothache. /áj hev túthéjk/ - Fáj a fogam. 33. I have a sore throat. /áj hevö sóthrót/ - Fáj a torkom 34. I feel sick. /áj fíl szik/ - Hányingerem van. 35. I'm asthmatic. /ájm esz thmetik/ - Asztmás vagyok. Nagyon fontos tudnod, mikor van az étkezés, esetleg ha repetázni akarsz, vagy ha nem eszel húst, és ezt szeretnéd közölni. Ezek mind mind fontosak, és életeket menthetnek:) 36. What time is breakfast? /wáttájm is brékföszt/ - Mikor van a reggeli? 37. May I have a little of this please? /Méjáj hevölitl ov zhisz/ - Kaphatnék ebből egy keveset? 38. May I have some more please? Méjáj hev szám mór, plíz? Kaphatnék még? 39. I'm a vegetarian. /ájmö vedzsö tériön/ - Vegetáriánus vagyok. 40. I don't eat meat. /áj dont ít mít/ - Nem eszem húst. Na ettől már nem függ az életed, de ha udvariasságból felajánlod vendéglátódnak a segítségedet, az csak plusz pont neked.

7 41. Can I help you with the washing up? - /kenáj help jú wizh zhö wosin(g) áp/ - Segíthetek mosogatni? Vásárolni általában mindenki szokott külföldön, ha mást nem is, de élelmiszert igen, így elengedhetetlen pár szó megtanulása: A következő szavakat a boltok ajtaján, illetve benn a boltban láthatod. 42. Push /pus/ - Tolni 43. Pull /pul/ - húzni 44. Open /óúpön/ - nyitva 45. Closed /klóúzd/ - zárva 46. Cash desk /kesdeszk/ - pénztár Ha valamilyen boltban, áruházban vagy, az eladó odaléphet hozzád ezekkel a szavakkal: 47. Can I help you? /kenáj helpjú/ - Segíthetek? Ha nincs szükséged segítségre, mondd ezt: 48. No, thank you, I'm just looking! /nóú thenk jú. ájm dzsászt lukin(g)/ - Köszönöm, nem, csak nézelődöm. Viszont ha szükséged van segítségre, és kérni szeretnél valamit: 49. I would like /áj wud lájk/ - Szeretnék. Nagyon fontos kérdés lehet részedről, hogy mennyibe kerül valami: 50. How much is it? /háu mács izit/ - Mennyibe kerül? Ha nem kéred az árut, amit nézegettél. 51. I ll leave it. Kösz, nem kérem. Ha cipőboltban vagy, jó tudni a méreteket, hiszen pl Londonban egészen mások a méretek: cipőméretek: (2 = 35, 3 = 36, 4 = 37, 5 = 38, 6 = 39, 7 = 41, 8 = 42, 9 = 43, 10 = 44, 11 = 45, 12 = 46) Az eladó megkérdezheti tőled: 52. What is your shoe size? /wátiz jór súszájz/ - Mi a cipőmérete?

8 Erre a válaszod lehet maga a szám is egyszerűen, nem kell komplikálni. Ugye már korábban jeleztem, hogy a számokat nem árt megtanulni. Tanfolyamunk elején van rá lehetőség, úgyhogy ezeket már nem írom ide. Ruha vásárlásnál sem mindig elegendő kukán hallgatni, hiszen ha fel szeretnéd próbálni a ruhadarabot, és nem tudod, hol a próbafülke, hasznos lehet ez a mondat. 53. Can I try this on? /kenáj tráj zhisz on/ - Felpróbálhatom? 54. Where are the changing rooms? /werár zhö cséndzsin(g) rúm/ - Hol van a próbafülke A női méretek: 8 = 36, 10 = 38, 12 = 40, 14 = 42, 16 = 44, 18 = 46 A férfi méretek: 36 = 46, 38 = 48, 40 = 50, 42 = 52, 44 = 54, 46 = 56 Na és mi a helyzet, ha útbaigazítást kell kérned az utcán? Ugye, hogy ez is elég gyakran megtörténik. Hasznos lehet, ha van nálad térkép, vagy egy papír és toll, mert ha nem érted meg, amit a másik mondd, nem sok értelme van, hogy meg tudod kérdezni. De ilyenkor megkérheted, hogy mutassa meg a térképen, vagy rajzolja le, és akkor biztos, oda találasz, ahova kell. Mindig így kezdd: 55. Excuse me! /ik szkjúz mí/ - Elnézést! 56. Could you tell me the way to? /kugyjú telmí zhö wéj tu / - Megtudná mondani az utat a - hoz? Vagy ennél rövidebben: 57. How do I get to the station? /háu dúáj get tu zhö sztéjsön?/ - Hogy jutok el az állomáshoz? Ha nem érted, hogy mit mondd neked a másik, kérd meg, hogy mutassa meg a térképen. 58. Can you show me on the map? /kenjú sóú mí on zhö mep/ - Megmutatné a térképen? De ha már haladóbb vagy az angolban, és szeretnéd érteni, amit a másik mondd, a leggyakoribb válaszokat érdemes megtanulnod: 59. Go straight on. /góú szréjt ón/ - Menjen egyenesen előre. 60. Turn right. /tőrn rájt/ - Forduljon jobbra. 61. Turn left. /tőrn left/ - Forduljon balra.

9 62. Take the first/second on the right. /Téjk zhö főrsz/szekönd on zhö rájt/ - Forduljon jobbra az első/második utcánál/ 63. It's opposite the bank. /icc oposzit zhö benk/ - A bankkal szemben van. És még valami: nagyon fontos megtanulnod azt a mondatot, ha pénzt szeretnél váltani. 64. Where can I change money? /wer kenáj cséndzs máni/ - Hol tudok pénzt váltani? 65. I want to change 100 Euros into Pounds. /áj wántu cséndzs hándrid júróúz intu páundz/ eurót szeretnék fontra váltani. Persze nagyon sokminden más is előfordulhat, de ezek a leggyakoribb mondatok. Egy jó tanács: mindig legyen nálad egy szótár. Ne vigyél magaddal nagy szótárt, nagyon jó turistaszótár kapható. Olyat keress, amelyben számodra is érthetően van leírva a kiejtés is, hogy ne kelljen mutogatnod a szóra.

10 GYAKORLÁS Jöhet a gyakorlás. A túlélőcsomag nem lenne teljes, ha nem gyakorolhatnád be, hiszen így ugyanúgy semmi értelme nincs, mint egyéb könyvekcskéknek, füzeteknek, amelyek bár hasznos információkkal látnak el, de ha nem használod, nem gyakorlod, akkor nem értékesek számodra. Ezért készítettünk neked 6 szituációs párbeszédet, ahol neked magadnak kell begyakorolnod, és így magabiztosabb leszel, ha a való életben is megtalál egy ilyen helyzet.

Azonnal használható mondatok

Azonnal használható mondatok Azonnal használható mondatok SPEAK, TRAVEL, WORK WWW.SPEAKNYELVISKOLA.HU Speak! Nyelviskola 2014 1 SPEAK, TRAVEL, WORK AZONNAL HASZNÁLHATÓ MONDATOK Speak! Nyelviskola 2014 WWW.SPEAKNYELVISKOLA.HU How

Részletesebben

Around 5 in the afternoon. Délután 5 óra körül. Kijelentkezés nálunk reggel 10.30-ig van. Check out time is at us 10.30 a.m. But we can deposit your

Around 5 in the afternoon. Délután 5 óra körül. Kijelentkezés nálunk reggel 10.30-ig van. Check out time is at us 10.30 a.m. But we can deposit your Hello! Good morning, good evening!( general greeting Ált. üdvözlés): jó reggelt, jó estét! Do you speak English? Beszél angolul? Tud magyarul? Do you know Hungarian? Only a little. Csak egy keveset. Hányan

Részletesebben

1. Utazás, közlekedés

1. Utazás, közlekedés 50 olyan kifejezést gyűjtöttem össze és dolgoztam ki (10 kifejezés 5 témakörben), amit ha külföldre mész - akár nyaralni, tanulni vagy élni - elengedhetetlen lesz számodra. Vágjunk is bele! 1. Utazás,

Részletesebben

Angol-magyar szójegyzék és nyelvtani összefoglaló

Angol-magyar szójegyzék és nyelvtani összefoglaló Intermediate Bel v 7/3/03 11:14 AM Page b 1 the edition Great Clarendon Street, Oxford OX2 6DP Oxford University Press is a department of the University of Oxford. It furthers the University s objective

Részletesebben

ALAPOZÓ TANFOLYAM. teljesen kezdők és újrakezdők számára. LETÖLTHETŐ JEGYZET Rev. 2.1 2014. dec. 11.

ALAPOZÓ TANFOLYAM. teljesen kezdők és újrakezdők számára. LETÖLTHETŐ JEGYZET Rev. 2.1 2014. dec. 11. M O L N Á R B E R T A L A N ALAPOZÓ TANFOLYAM teljesen kezdők és újrakezdők számára LETÖLTHETŐ JEGYZET Rev. 2.1 2014. dec. 11. Alapozó tanfolyamunk - amelynek jegyzetét éppen olvasod - segítségével elsajátíthatod

Részletesebben

MODÁLIS SEGÉDIGÉK jelentései

MODÁLIS SEGÉDIGÉK jelentései MODÁLIS SEGÉDIGÉK jelentései A segédige Jelentésárnyalatai Múltban Jövıben Ellentéte Példa MUST HAVE TO* AM / IS / ARE TO MUSTN T NEED* BELSİ KÉNYSZER(muszáj, kell)* VALÓSZÍNŐSÉG (biztosan, valószínőleg)*

Részletesebben

GO! EXKLUZÍV LIKE BIRIZGÁLÓ AJÁNDÉKANYAG. szuper ajándékanyagot kaptál EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD. Tudtad? Jó tanulást! Fekete Gábor. www.nyelvipercek.

GO! EXKLUZÍV LIKE BIRIZGÁLÓ AJÁNDÉKANYAG. szuper ajándékanyagot kaptál EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD. Tudtad? Jó tanulást! Fekete Gábor. www.nyelvipercek. EXKLUZÍV AJÁNDÉKANYAGOD NYELVTANI RENDSZEREZŐ PROGRAM EXKLUZÍV LIKE BIRIZGÁLÓ AJÁNDÉKANYAGOD :) Szia! A Nyelvipercek.hu exkluzív ajándékanyagoddal szuper ajándékanyagot kaptál 1. Nyírd ki az angolodban

Részletesebben

Liv Marton. My English. EleMEntary. Tanári kézikönyv

Liv Marton. My English. EleMEntary. Tanári kézikönyv Liv Marton My English EleMEntary Tanári kézikönyv 1 BEVEZETÉS A My English EleMEntary friss szemléletű, kommunikatív angol nyelvkönyv a teljesen kezdőtől az alapfokú nyelvtudásig (A2/B1-es szint), kifejezetten

Részletesebben

Dohár Péter. Kis angol nyeltvan

Dohár Péter. Kis angol nyeltvan Dohár Péter Kis angol nyeltvan - 2 - Tartalom Néhány fontos nyelvtani tézis 1. Present Perfect Continuous Tense 2. Present Perfect Tense 3. Present Continuous Tense 4. Present Simple Tense 5. Past Perfect

Részletesebben

TANÁRI KÉZIKÖNYV MY ENGLISH BOOK

TANÁRI KÉZIKÖNYV MY ENGLISH BOOK Csikósné Marton Lívia TANÁRI KÉZIKÖNYV MY ENGLISH BOOK Class 8 Celldömölk, 2008 AP 082431 ISBN 978-963-465-255-7 A kiadó a kiadói jo got fenn tart ja. A kiadó írás be li hoz zá já ru lá sa nél kül sem

Részletesebben

MUNKAANYAG. Dr. Bajner Mária. A verbális és nem verbális kommunikáció. A követelménymodul megnevezése: Kommunikációs tevékenység gyakorlása

MUNKAANYAG. Dr. Bajner Mária. A verbális és nem verbális kommunikáció. A követelménymodul megnevezése: Kommunikációs tevékenység gyakorlása Dr. Bajner Mária A verbális és nem verbális kommunikáció A követelménymodul megnevezése: Kommunikációs tevékenység gyakorlása A követelménymodul száma: 1448-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

Nyelvtanulás multimédiás eszközökkel A Rosetta Stone nyelvfejlesztő program hatékonyságának elemzése

Nyelvtanulás multimédiás eszközökkel A Rosetta Stone nyelvfejlesztő program hatékonyságának elemzése Nyelvtanulás multimédiás eszközökkel A Rosetta Stone nyelvfejlesztő program hatékonyságának elemzése T. Kovács * és C. Sik-Lányi * * Pannon Egyetem/ Angol Amerikai Intézet, Veszprém, Magyarország * Pannon

Részletesebben

A felmérési egység kódja:

A felmérési egység kódja: A felmérési egység lajstromszáma: 0073 ÚMFT Programiroda A felmérési egység adatai A felmérési egység kódja: A kódrészletek jelentése: IdnyAng//50/Ált// Bármely nyelvtudást igénylő szakképesítéscsoportban,

Részletesebben

2007. december-január ittésmost 3. Kedves Barátaim!

2007. december-január ittésmost 3. Kedves Barátaim! 2007. december-január ittésmost 3 Kedves Barátaim! Ez a lap az újdonságok lapja. Számos eddig nem tapasztalt dologgal találkozhattok. Egy dupla számot tartotok most a kezetekben. Ennek legfőbb oka az,

Részletesebben

Tanmenet az ANGOL NYELV KEZDÕKNEK címû tanfolyamhoz

Tanmenet az ANGOL NYELV KEZDÕKNEK címû tanfolyamhoz ANGOL NYELV KEZDÕKNEK 1. lecke 1. oldal Tanmenet az ANGOL NYELV KEZDÕKNEK címû tanfolyamhoz 1-2. lecke Téma: Én és a család Nyelvtan: A névelõk, személyes névmások, a to be, a fõnevek többes száma, a to

Részletesebben

P. Beller Tilmann 15 PERC SZERETET

P. Beller Tilmann 15 PERC SZERETET P. Beller Tilmann 15 PERC SZERETET 15 PERC SZERETET házaspárok számára P. Tilmann Beller elõadásaiból összeállította dr. Csermák Kálmán és Alice Schönstatt-szentélyt Magyarországnak Alapítvány Óbudavár,

Részletesebben

AUTÓVAL A CSÚCSRA. Az értékesítés mesterei

AUTÓVAL A CSÚCSRA. Az értékesítés mesterei AUTÓVAL A CSÚCSRA Névjegy Név: K. Botond Életkor: 45 év Üzletág: személygépkocsi-kereskedelem Munkakör: értékesítő Eredményei: cégénél kiérdemelte az Év értékesítője címet a legtöbb új autó eladásával

Részletesebben

Az angol nyelv tantárgy helyi tanterve

Az angol nyelv tantárgy helyi tanterve HELYI 4024 Debrecen, Liszt Ferenc utca 1. www.ady-debr.sulinet.hu, ady@iskola.debrecen.hu : 52-520-220, : 52-520-221 OM: 031201 Az angol nyelv tantárgy helyi tanterve 2013. Készítette: Baracza Jolán, Tikász

Részletesebben

Egy egészséges nyaralás

Egy egészséges nyaralás Európai Kutatási Térség E U R Ó P A I BIZOTTSÁG Egy egészséges nyaralás FUTÓVERSENY Egy egészséges nyaralás Az eredeti változatot írta: Lisa LOCCHI, Isabelle DE FROIDMONT-GOERTZ, Nathalie VERCRUYSSE Szerkesztette:

Részletesebben

ERDÉLYI MARGIT Kis angol nyelvtan

ERDÉLYI MARGIT Kis angol nyelvtan NNCL1231-4B0v1.0 ERDÉLYI MARGIT Kis angol nyelvtan Kedves Nyelvtanuló! Engedd meg, hogy így ismeretlenül is szeretettel köszöntselek a nyelvtanulók hatalmas, és egyre növekvő táborában. Remélem, nem haragszol

Részletesebben

Én is dolgozom. Könnyen érthető útmutató a munkavállaláshoz

Én is dolgozom. Könnyen érthető útmutató a munkavállaláshoz EGYSZERŰEN KÖNNYEBB Én is dolgozom Könnyen érthető útmutató a munkavállaláshoz A Salva Vita Alapítvány 2009-ben teljesítette az Elkötelezettség a Kiválóságért európai minősítési szint követelményeit. Tartalomjegyzék

Részletesebben

Milyen egy okos honlap? Tíz gondolat, mielőtt weblap-készítésre adnád a fejed Ez a mű a Creative Commons Nevezd meg!-ne add el!-ne változtasd! 2.5 Magyarország Licenc hatálya alá tartozik. A licenc szövegének

Részletesebben

A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ

A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ Forrás: eq_focus_1_20080306.mp3 A szolgáltatási folyamat speciális elemei 1. EQUAL FÓKUSZ Jó. Tehát szolgáltatási folyamaton haladunk keresztül, néhány területet mi meghatároztunk, amiről majd szó lesz,

Részletesebben

Egyéni fejlesztési terv angol nyelvből - a második esélyben -

Egyéni fejlesztési terv angol nyelvből - a második esélyben - Kövessssii Errzssébett Szakképző IIsskolla éss Giimnáziium OM azonosító: 038245 1089 Budapest, Dugonics u. 17-21. Tel./Fax: 284-2662, 303-0317, 283-0951 E-mail: titkarsag@neteverest.hu honlap: www.esely-szakkepzo.hu

Részletesebben

Hiper hatékony munkakeresési módszerek Angliába tartóknak

Hiper hatékony munkakeresési módszerek Angliába tartóknak Hiper hatékony munkakeresési módszerek Angliába tartóknak Hogyan találj magadnak jól fizető munkát Angiában gyorsan, olcsón és fejfájás nélkül Daróczi Norbert Tartalom Vigyázat!...4 Miért éppen Anglia?...5

Részletesebben

b'f4. számú előterjesztés

b'f4. számú előterjesztés b'f4. számú előterjesztés Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat Alpolgármestere Előterjeszt és a Kulturális, Oktatási és Sport Bizottság részére a Széchenyi István Magyar-Német Két tanítási

Részletesebben

Helyi tanterv Speciális négyosztályos gimnáziumi képzés 9-12. évfolyam Angol első idegen nyelv (8, 7, 5, 4)

Helyi tanterv Speciális négyosztályos gimnáziumi képzés 9-12. évfolyam Angol első idegen nyelv (8, 7, 5, 4) A kerettantervek kiadásának és jogállásának rendjéről szóló 51/2012. (XII. 21.) számú EMMI rendelet 3. melléklet - Kerettanterv a gimnáziumok 9-12. évfolyamára Helyi tanterv Speciális négyosztályos gimnáziumi

Részletesebben

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG)

MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) MIATYÁNK (..., HOGY SZÍVÜNKBEN IS ÉLJEN AZ IMÁDSÁG) Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy Igen? Kérlek, ne zavarj, imádkozom. De te megszólítottál! Én, Téged megszólítottalak? Biztos, hogy nem! Csak imádkozom:

Részletesebben

TEVÉKENYSÉG-KÖZPONTÚ GYAKORLATOK AZ ANGOL NYELVI ÓRÁKON

TEVÉKENYSÉG-KÖZPONTÚ GYAKORLATOK AZ ANGOL NYELVI ÓRÁKON TÁMOP-3.1.4-08/2-2009-0003 KOMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS, EGYENLŐ HOZZÁFÉRÉS -INNOVATÍV INTÉZMÉNYEKBEN CÍMŰ PÁLYÁZAT TEVÉKENYSÉG-KÖZPONTÚ GYAKORLATOK AZ ANGOL NYELVI ÓRÁKON Írta: Rizinger János Schmalhorst

Részletesebben

Amit a szexért meg kell tenni. Horváth Bianka. Publio kiadó. Minden jog fenntartva!

Amit a szexért meg kell tenni. Horváth Bianka. Publio kiadó. Minden jog fenntartva! Amit a szexért meg kell tenni Horváth Bianka 2014 Publio kiadó Minden jog fenntartva! Előszó Felszállok az első vonatra és felejtek. Legalább is próbálom elfelejteni az elmúlt másfél évet... Bár teljesen

Részletesebben