Olaszország, Bugnara

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Olaszország, Bugnara 2009.07.29-08.12."

Átírás

1 BESZÁMOLÓ az LdV-HU-09-VEP-3022 Leonardo da Vinci mobilitás programról Olaszország, Bugnara Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy a fenti mobilitás programon részt vehettem. A sikeres tanulmányút valójában hozzájárul a virágkötészeti szakmai oktatás továbbfejlesztéséhez, a programszervezések sikeréhez, az általános művészettörténeti ismeretek bővítéséhez. A fogadó iskola az European Athenaeum of Floral Art (EAFA -Bugnara, Aquila megye), személy szerint, jelenlegi igazgatója Mauro Margiotti úr volt. 1. nap: július 29. szerda A hajnali indulást, a több mint 1500 km-es távolság indokolta, hiszen az iskola a legutóbbi földrengés sújtotta megyében, Aquila-tól nem messze található. Az út Velencén és Bologna-n keresztül vezetett, egészen az Olaszország déli részén fekvő Sulmona melletti Bugnara-ig. A kedves fogadtatás egyből kellemes, baráti kapcsolatot teremtett, ami megalapozta az elkövetkező hetek hangulatát is. Ez különösen fontos volt az öt hétig szakmai gyakorlaton lévő diákok szempontjából. Szállásom az iskola tetőterében lévő teljesen megfelelő minőségű szobában volt. A kis magániskola felső emeletén lévő szobákban a tanárok alszanak, az előadások, tanfolyamok vagy éppen bemutatók esetén. A konyha és fürdőszoba az alsóbb emeleten volt, ami teljes kényelemmel szolgált. Az étkezést is könnyen megoldottam, illetve a teljes kényelemérzethez a vendéglátók alkalmankénti vacsorameghívásai is hozzájárultak. A visszahívásról sem feledkeztünk meg, mert egyik este a tanulók és a tanárnő segítségével magyar estet rendeztünk a vendéglátóknak, amelyen a csípős gulyásleves mellett a palacsinta is nagy sikert aratott. Az iskola és a mostanában kialakításra kerülő kert a hegyek övezte kis faluban helyezkedik el. Az este a kölcsönös bemutatkozással telt, mindenki elmesélte szakmai útját, tevékenységét az iskolában. Megismerkedtünk az igazgatóval és növényismeretet oktató tanárral is, akikkel eszmecserét folytattunk a növényismeret fontosságáról és a fontos növényfajok ismeretéről, ami nélkül egy virágkötő, virágkereskedő nem létezhet.

2 2. nap: július 30. csütörtök Már negyedik alkalommal rendezik meg Bugnara-ban a ROMANTICA névre keresztelt nemzetközi virágfesztivált, ami nem csak az utcák és az épületek virággal történő feldíszítését jelenti, de a résztvevők virágruhákat is készítenek, amit a népszerű énekesek, zenekarok mellett a színpadon is bemutatnak. A díszítést végző virágkötők ezen a napon érkeztek meg, így a magyar csapat mellett dán, norvég, spanyol, szlovák, és több olasz csapat is megjött. Mivel a többi virágkötő csak este érkezett meg, így szabad napot kaptunk, hogy a környék néhány nevezetességét megtekintsük, illetve kipihenjük a hosszú út fáradalmait. Így jutottunk el a reneszánsz vámházáról és templomáról híres Popoli nevű községbe, ahol közelről is megnézhettük az 1300-as években épült híres, címerekkel díszített vámházat. A művészettörténeti kalandozás első napja és helyszíne közvetlen élménnyel gazdagította eddigi ismereteinket. Román kori alapokra épült a reneszánsz templom Popoli-ban. A következő pár órában a pescara-i strand enyhe tengervizében fürdött a csapat, ami valóban enyhet jelentett a majd 40 fokos hőségben. Következő megállónk, az olasz történelmi városok egyik legszebb ékköve, Scanno volt. A gépkocsi nehezen kaptatott fel a magas hegyek közé, hogy a csodálatos középkori várost elérjük. A szép, kacskaringós hegyi utak is gazdag élmény jelentettek, mert a helyi flóra mellett megismerhettük a hegyvidéki városok rendszerét is. A köves, sziklás területeken főként legeltetéses gazdálkodás folyik, de nagyon híresek a különböző kézműves tevékenységek is, mint a csipkeverés, a cizellált ékszerkészítés, a fafaragás és a kimaradhatatlan sajtkészítés. Scanno főterére érkezve a szűk, lépcsőkkel ellátott kis utcákban bolyongtunk, keresve és megtalálva a híres barokk templomok sorát. A diákoknak nagyszerű művészettörténet órát tarthattunk, hogy közelről is megismerjék mindazt, amit már egyszer az iskolában hallottak. Közvetlen közelről szemlélve a korok stílusainak motívumait, sokkal jobban rögződnek. Egy nap alatt máris három nagy művészettörténeti korszakkal ismerkedtek meg. A hegyi városok, falvak jellegzetes mesebeli látványt nyújtanak.

3 A szállásra hét óta körül érkeztünk vissza, amikorra már a többi külföldi és olasz csoport is megérkezett. A közös vacsora a Tre Archi étteremben volt, ahol az ismerkedésre és a másnapi virágdíszítési program egyes részeinek megbeszélésére is sor került. 3. nap - július 31. péntek A falu kocsmájában elköltött bőséges reggeli után a virágdíszítések elosztására került sor. Végigsétáltunk Bugnara utcáin, s mindenki kedvére válogathatott a helyszínek közül, hogy mit díszít fel virággal a ROMANTICA ünnepre. Mi egy szecessziós stílusban épült házat, egy tornácos, oszlopos bejáratot, illetve egy keskeny kis utcát választottunk. Ezután kezdődött a tervezés, az alapot adó növények begyűjtése. A környék a Majella Nemzeti Park területe, ezért nagy elővigyázatossággal lehetett a növényeket begyűjteni. A gyűjtés előtt a diákokkal megbeszéltük a tájidegen fajokat, így került sor a bálványfa (Ailanthus altissima) és az iszalag (Clematis vitalba) fő növénydekorációs elemként való begyűjtésére. A gyűjtés nagyon hasznos ismeretekkel szolgált, mert megismerhettük a környék honos növényeit, köztük a Cytisus néhány faját is. A gyűjtés már az előre elgondolt elképzeléseknek megfelelően történt, így eldőlt, hogy a házra leomló díszt, az oszlopokhoz koszorúkat és a kis utcába vegetatív stílusban készítendő virágdíszek kerülnek. A díszítés virágait az Olaszországban működő, főként holland virág exportőrök, valamint a helyi nagykereskedések adták össze. A Holland Virágiroda olasz irodája a manökenek ruhadíszeihez járult hozzá virággal. A virág és a természetes alap is összeállt, hozzáláthattunk az alapok elkészítéséhez. Szakmailag nagyszerű feladat volt, mert így egy virágdíszítés minden folyamatát végigkísérhették a diákok, tanárok egyaránt. Jó példa mindenki számára a jövőt illetően. A program egészen estig tartott, amit ismét a közös vacsora követett. A magyar utca még üresen. 4. nap - augusztus 1. szombat Mindenkiben ott motoszkált a gondolat, hogy a mai napon miként oldjuk meg a virágdíszek elkészítését, hiszen délutánra teljesen készen kell lenni, mert érkeznek a vendégek. Több ezer embert vártak a rendezvényre. El is jöttek! Mindenki nagy lendülettel állt a munkához, senki nem tudta mit készít a másik, de a végeredmény sikeres lett. A magyarok munkája is tetszett a rendezőknek, a városka embereinek és a lakosságnak is. A magyar csapat minden tagja tevékenyen részt vett az alkotások elkészítésében, így dicséret jár érte! Délutánra már kiderült, hogy nem a település egyes részei nem lettek eléggé virágosak, ezért a magyar csapatot megkérték, hogy jó néhány alkotással gazdagítsa még a területet. Sikert arattunk a sárga rózsából készült romantikus díszekkel.

4 A mi házunk -hoz nagyon jól illő dekorációt készítettünk Az oszlopokat koszorúk övezték. A norvég virágkötő, Siv Engen Heimdahl egyik alkotása. A vacsora is a helyszínen volt, s egész éjjel részt vehettünk a mulatságban, amelyhez gazdag zenei műsorok is kapcsolódtak.

5 5. nap - augusztus 2. vasárnap Csapatot nagy meglepetés érte ma a helyszínen, mert szinte minden virágdíszt elvittek az éjszakai mulatozók. Így a vasárnapi programok már szerényebb körülmények között folytak, habár a virágokból készült ruhadíszek még sok izgalmat tartogattak. Mivel lepjük meg a közönséget, ami ruha is, virágból is van és nagyon mutatós, de egy kicsit lenge is. Az ötletek áradata megindult, s mindenki tett hozzá egy kicsit a végleges kép kialakításához, így két lányt és egy fiút díszítettünk fel. Az egyik manöken a saját diáklányunk Alíz volt, aki megállta helyét a többi profi és amatőr lány mellett. Az éjszakai bemutatóra egész délután készülhettünk, s mellette a színpad díszítéséhez egy sor szabályos dekoratív virágdísz elkészítésére is felkértek bennünket. A ruhák készítésnél sok új technikai megoldást láttunk. Az egyszerű díszek a színpadra kerültek. Fabrizio és Alíz a magyarok díszeit mutatták be a színpadon az éjszakai műsorban.

6 Fordított csokrot viselt a fején a másik magyar virágruhát bemutató manöken. 6. nap - augusztus 3. hétfő Már kora reggel elindultunk a turista és szakmai útra a környékbe. A SULMON cukorka fajta vagy, ahogy a helyiek nevezik confetti világhírű. Ezért is látogattuk meg az 1783-ban alapított Pelino cukorkagyárat a szomszédos városban Sulmona-ban. Mi köze a virághoz? Erre a kérdésre a gyár múzeumába lépve egyből megkaptuk a választ, mert a mandula tartalmú cukorkákból virágokat állítanak össze. Egy kicsit érdekesség, másrészt jó üzleti fogás! A sulmonai édesség a világ minden táján ismert. Már sokan utánozzák, de az eredeti recept védett, így a Pelino márkanévvel ellátott cukorvirágok a legjobbak. A kertészet körébe tartozott a következő program, a környék legjobb szőlőgazdaságának (Valle Reale) megtekintése is. Először a szőlőtermesztési módokat néztük meg a területen, majd komoly szakmai tájékoztatót kaptunk a termesztés sajátosságairól, a borok készítéséről. A virágkötőknek is fontos tudni, hogy mit díszítenek fel virággal, amikor egy nemes borpalack a kezükbe kerül. A program a legjobb borok kóstolásával folytatódott.

7 A szelek alakítják a szőlő minőségét. A hegyről a hideg szél, a tenger felől az enyhébb váltogatja egymást. Délután Campo di Giove következett, ahol már komoly nyomait láttuk a földrengésnek. Sajnos a több száz éves épületek sérültek meg jobban, illetve dőltek össze. A síparadicsom nyáron viszonylag csendes volt. Újabb 1500 méter magasság feletti város tárult elénk nemsokára. Pescocostanzo romantikus épületei között található a vidék legszebb barokk temploma. A kívülről nem feltűnő, szokványos templombelső díszítése, viszont lenyűgöző. A barokk stíluskorszak féktelen gazdag díszítéseinek tömkelege tárult elénk. Aki látott már barokk templombelsőt, számára is elképesztő látványt jelentett az előtte megjelenő kép. Újabb tanulmány a diák és a tanár számára egyaránt! A városban tett séta arra is felhívta a figyelmet és jó példákat mutatva, hogy a házakat milyen egyszerű eszközökkel lehet virágossá varázsolni. Az egyszerű cserépben nevelt növényektől kezdve a bonyolultabb beültetésekig sokféle megoldással találkoztunk. Számtalan ötlettel gazdagodtunk. A lépcsőtől kezdve a teraszon át, mindenütt bevirágozták a házat. 7. nap - augusztus 4. kedd Az iskola igazgatója, akinek egyben virágüzlete is van <b>sulmoná</b>ban jött értünk, s vitte le a csapatot az üzletbe. Így a diáklányok is végre megismerkedhettek a munkahelyükkel, ahol a hátralévő heteiket fogják munkával eltölteni. A 60 négyzetméteres átlagos városi virágüzlet a város virágforgalmának %- át teljesíti, pedig rajta kívül még 16 üzlet található Sulmona-ban. A napot a virágüzletben töltöttük, nyomon kővettük és bekapcsolódtunk a csokorkészítést és az értékesítés folyamatát. Az üzlet meghatározó szerepet a szakmai tudással, a minőséggel, az elismertséggel vívta ki magának.

8 Az üzlet egyszerű berendezésű, de nagy forgalmú. 8. nap - augusztus 5. szerda Virágüzletek látogatásával kezdődött a szakmai program a mai napon. Néhány kisebb virágüzlet megtekintése bebizonyította, hogy csakis a szakértelemmel vezetett üzlet lehet jó. A kis üzletek a kevés áruval nem megnyerők a vevők számára. Különös élményt jelentett a sulmona-i vásárnap, ahol élő növénnyel, virággal kevés standon találkoztunk, viszont annál több ruhaneműt kínáltak. A selyemvirágos stand is dugig volt áruval, viszont vevője annál kevesebb akadt. Érdekes módon a palántaárusnál viszont sorba álltak a vevők, ami a nagy szárazságnak tudható be, mivel az emberek újraültetik a veteményes kertet. A selyemvirágosnál nem álltak sorba Mauro Margiotti virágüzletébe visszatérve az üzletmenetről tájékozódtunk. A forgalomban jelentős szerepet játszanak az esküvők, van olyan hétvége, hogy 5-6 esküvőjük is van. A szorzók magasabbak a megszokottnál. Ő közvetlenül az importőrtől vásárol, így még nagyobb haszonra tesz szert, aminek a nagy részét áruvásárlásba, kellékek beszerzésébe fekteti be. A bolt tele van mindenféle kellékkel, csomagolóanyaggal. Cserepes növényt csak díszítve érdemes eladnia, mert a kelléken tud jól keresni. 9. nap - augusztus 6. csütörtök Délelötőtt az iskolában töltöttük, megbeszéltük iskoláink oktatási programjait, hasznos információkkal láttuk el egymást a jövő virágkötő nemzedéke képzése terén szerzett tapasztalatokról. Egy elképzelt háromnapos virágkötészeti tanfolyam oktatási programját is összeállítottuk. Délután Sulmona melletti hegyen lévő apátságot néztük meg, ahol csodálatos panoráma tárult elénk. Az apátságot V. Celestin pápa megválasztására építették, mert nem szerette volna, ha díszes pompával szentelnék fel. Egyben alkalom nyílt a magas hegyvidéki, sziklás flóra tanulmányozására is. A Dianthus, a Potentilla, az Armeria, a Helianthemum sok fajával találkoztunk. Érdekes volt látni a száraz tölgyes sziklás társulás tisztásain élő növényeket eredeti termőhelyükön. A virágüzleti látogatáskor éppen megérkezett a heti árurendelés. Egyszer rendelnek hetente vágott virágot és cserepes dísznövényt a METZ, holland exportcég római központjából.

9 Az internetes árurendelés elfogadott ezen a környéken. Ez sokkal olcsóbb, mint a nagykereskedésekben megvásárolni az árut. A kisebb üzletek ezért is nem lehetnek konkurensei házigazdánknak, mert ők csak pár cserép növényt vesznek, amíg ő nagy tételben vásárol. 10. nap - augusztus 7. péntek A tanulók ismét a virágüzleti munkával foglalkoztak, mi pedig Pescara virágüzleteit vettük célba. Egy igazán modern, gazdag kiállítású üzletben kezdtük a sétát. Ivan Berghella üzlete a gazdag tengerparti negyedben van, így nem csoda, hogy kiélheti magát a modern virágdíszek készítésében. Az ár nem számít, mondja, de a forgalma viszont kicsi. Csak a drága virágot megfizetni tudók vásárolnak nála. Két véglet: az egyszerű sulmona-i üzlet és az elegáns pescara-i szalon. Két külön világ, két külön kereskedelmi szemlélet. Az elegáns üzlet kis forgalomból, drága árukból él meg. Délután a szombati esküvői díszek készültek az iskola műhelyében. Oltárdísz, paddísz, asztaldísz, bejárati dísz, térdíszek készültek fehér rózsából és más kiegészítőkből. A bolttulajdonos, igazgató irányításával készültek a másnapi esküvő virágdíszei. 11. nap - augusztus 8. szombat A mai napi esküvő menyasszonyi csokrát maga a mester készítette, s a diáklányok asszisztáltak hozzá. A folyamatában végigkövetett csokorkészítés komoly szakmai továbbképzést jelentett tanárnak és diáknak egyaránt. A délelőtt a csokorkészítéssel, majd a koradélután a díszek kiszállításával telt el.

10 A mester lépésről-lépésre mindent elmagyarázott. Campo di Giova-ban a templomban minden a helyére került. A délutánt a sulmona-i temető megtekintésével töltöttük. A dél-olasz temetkezési kultúra, a virághasználat és a koszorúkészítés érdekelt bennünket. Hatalmas építmények fogadtak bennünket, s telis-tele művirággal. A sírtemetkezés nem divat, inkább nagy kriptákba és magas urnafalakba temetkeznek. Szerencsére? Koszorúkat is láttunk, egyedi olasz kivitelben. Az álló, tűzött koszorú a divat.

11 12. nap - augusztus 9. vasárnap A szabadnapon a diákokkal a környék természetvédelmi területére kirándultak, a tanári programban a legmagasabb hegy és a történelmi emlékek megtekintése szerepelt. Már a rómaiak idejében határvédő erődként működött Rocca di Calascio vára. Középkori erődítményként építették tovább. A csodálatos vidék növényei is felkeltették figyelmünket, mert a romok mellett a szakmai kíváncsiság is hajtott bennünket. Gyönyörű szártalan bábakalácsok, kék iringók és sok másféle növény örvendeztetett meg. A rekkenő hőségben a hegy megmászása nem volt kis feladat, de a látvány megérte. Az erőd előttünk tornyosult Az iringó mindenütt kéklett. Fél óra sem telt el, s elhagytuk az 1600 méteres magasságot, a rekkenő hőséget és 1800 méterre mentünk, ahol hatalmas jégvihar várt bennünket. A Grand Sasso, a legmagasabb hegy tövében álltunk, majd megfagyva a fokon, s néztük az igazán magas hegyvidék lenyűgöző virág világát. Sajnos a magashegységi sziklakertet az hideg eső miatt nem nézhettük meg, de így is ízelítőt kaptunk e táj fantasztikus élővilágáról. A hegyről lefelé jövet megtekintettük Bominaco-ban a román kori templom falfestményeit, amelyek egyedülállók, a világ hasonló alkotási között. Nem csak bibliai jelenetek, de a földművelési naptárak is a falakon láthatók. Egy kis baksis ellenében fényképezni is lehetett a tiltás ellenére. 13. nap - augusztus 10. hétfő Az iskolában töltöttük a napot az igazgatóval és munkatársaival. A felnőttképzésről beszélgettük, összehasonlítottuk a magyar rendszerrel. Közelgő hazautazásunk előtt értékeltük a szakmai programunkat, a koordinátorral közösen elkészítettük az Europass igazolást. Megbeszéltük a diákok további programjait.

12 14. nap - augusztus 11. kedd Az iskola művészettörténet tanára Silvia Romagnoli a pescarai pályaudvaron várt bennünket, hogy a művészettörténet újabb csodáihoz vezessenek el bennünket. A helyhez az út Francavilla al Mare-n keresztül vezetett, így a tengerpartról újabb csodás képeket készíthettünk. Santgiovanni in Venere a román kori építészet egyik legszebb példája. A hatalmas templom, a belső kolostorkert, a zárda együttese teljesen világossá teszi a mai látogató előtt a kor vallási életét. A barokk templommá alakított épületet letisztították és elővarázsolták eredeti megjelenését. Így vált igazán impozáns műemlékké. Kerttörténeti szempontból jelentős az eredeti állapotára visszaállított román kori paradicsomi kert, amit a kerengő zár körbe. Az erődtemplom önmagában is lenyűgöző épületegyüttes. Roccascalegna kősziklára épült vára volt a következő állomás, mutatva, hogy Abruzzo tartomány milyen gazdag műemlékekben. A vár és a szikla szinte összenőtt. Juvanum, római kori település. A romok jól mutatták a város szerkezetét, a bazilika helyét, a házakat. Az úthálózat megmaradt, szinte ma is eredeti állapotban van, s járni lehet rajta. A római kori színház lelátójának kövei egy centimétert sem mozdultak kétezer éve. Szomorúságunkra elérkezett az utolsó este, s szomorúan vettük tudomásul, hogy másnap felülünk a vonatra, s Rómából haza repülünk. A vendéglátók nagyon kellemes, kedves búcsúvacsorát szerveztek, s nem csak ők voltak jelen, de a hozzátartozókat is meghívták, hogy még családiasabb búcsúest legyen.

13 Antonella és Mauro a vendéglátók. 15. nap - augusztus 12. szerda Kora reggel indultunk vonattal Sulmona-ból Rómába, a repülőtérre. A vonat félúton megállt, mondván leszakadt a felső vezeték. Ezen a kis izgalmon kívül, ami két órán belül megoldódott, minden rendben zajlott Budapestig. A Leonardo Program ezen állomása igen gazdag programot kínált és a kiváló szakemberek segítségével nagyon sok és új szakmai tapasztalatra tettünk szert. Mindemellett megismerhettük egy olasz virágkötő magániskola felépítését, programjait, de sokkal gazdagabb lett művészettörténeti ismeretünk is Abruzzo tartomány műemlékei által. Köszönet a tanulmányútért a program szervezőinek, a fogadó iskola vezetőinek és minden olasz virágkötőnek, családtagnak, barátnak, akik felejthetetlenné tették a két hetet. Budapest, augusztus 16. Szabó János Virágkötészet óraadó tanár

Svájci tanulmányút. Basel

Svájci tanulmányút. Basel Svájci tanulmányút Basel A tanulmányúton öten vettünk részt; két tanár, Gál Anikó és Dékány István, valamint három diák: Annus Péter, Pászti Ferenc és én, Papp Zsolt. 2013. január 22-én hajnali 2 órakor

Részletesebben

Leonardo da Vinci tanulói mobilítás 2009. július 29 szeptember 2. Olaszország

Leonardo da Vinci tanulói mobilítás 2009. július 29 szeptember 2. Olaszország Leonardo da Vinci tanulói mobilítás 2009. július 29 szeptember 2. Olaszország (Sulmona-Bugnara) Öt-hetet tölthettünk el, Abruzzo tartományban, a Bugnarai virágkötő magániskolában a Leonardo da Vinci mobilitás

Részletesebben

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a

Szardínia Szicília. 2012. március 28-tól április 5-ig. Készített: Varga Orsolya 13. a Szardínia Szicília 2012. március 28-tól április 5-ig Készített: Varga Orsolya 13. a 1.nap: Már hetek óta várt utazás végre kezdetét vette. Mindenki izgatottan várta a repülő utat, a fogadó családját, az

Részletesebben

Erasmus+ Lengyelország

Erasmus+ Lengyelország Erasmus+ Lengyelország 2016.05.30.-2016.06.05. Hétfőn indultunk Lengyelországba vonattal, az út 8 óra hosszú volt. A vége felé mindenki unta már az ülést. Katowicénél át kellett szállni egy másik vonatra,

Részletesebben

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk

Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Szlovénia és Horvátország magyar emlékeivel ismerkedtünk Iskolánk diákjai ismét külföldi tanulmányi kiránduláson vehettek részt a Határtalanul! program jóvoltából: április 10. és 13. között Szlovéniában

Részletesebben

Beszámoló. Szakmai gyakorlatról. Lengyelország május. Készítette: Nedreu Flórián

Beszámoló. Szakmai gyakorlatról. Lengyelország május. Készítette: Nedreu Flórián Beszámoló Szakmai gyakorlatról Lengyelország 2018. május Készítette: Nedreu Flórián Első hét Reggel 5-kor indultam Kétegyházáról, nagyon szép tájakon vezetett az utunk. Az első megálló egy benzinkútnál

Részletesebben

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon

Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon Határtalanul I. rész Kolozsvári diákok látogatása Szekszárdon A Határtalanul pályázat keretében 2016 áprilisában a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceum két osztálya járt nálunk a Garay János Gimnáziumban,

Részletesebben

Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában

Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában Időutazás Dél-Erdélyben a Hunyadiak nyomában 2016. június elején került sor a Nagymágocsi Hunyadi János és a Vásárosnaményi Petőfi Sándor Általános Iskola tanulmányi kirándulására a Határtalanul program

Részletesebben

Határtalanul program Erdély május 3-6.

Határtalanul program Erdély május 3-6. Határtalanul program Erdély 2017. május 3-6. Május harmadikától hatodikáig Erdélyben jártunk. Mindenki nagyon várta a kirándulást, amin a Határtalanul pályázat segítségével vehettünk részt. Szerdán korán

Részletesebben

Beszámoló Olasz tanulmányútról

Beszámoló Olasz tanulmányútról Vendéglátó szakmát tanulók és gyakorlati oktatók szakmai kompetenciafejlesztése Olaszországban (2015-1-HU01-KA102-013197) Beszámoló Olasz tanulmányútról Gradoi szakmai tanulmányút során olyan emberekkel

Részletesebben

A pályázat adatai. 7.g osztály: 28 tanuló + 3 kísérőtanár. Az elnyert támogatás összege: ,- Ft

A pályázat adatai. 7.g osztály: 28 tanuló + 3 kísérőtanár. Az elnyert támogatás összege: ,- Ft A pályázat adatai keretében magyar diákok a szomszédos országok magyarlakta területeit, ill. az ott élő magyarság életét ismerhetik meg. A pályázati kategória kódja: HAT-17-01-2017-00968 Célország: Szlovénia

Részletesebben

Gömörországban jártunk. Bábolnai Általános Iskola, 7. A osztálya. A HATÁRTALANUL pályázaton három napos utat nyertünk Szlovákiába, Gömörországba.

Gömörországban jártunk. Bábolnai Általános Iskola, 7. A osztálya. A HATÁRTALANUL pályázaton három napos utat nyertünk Szlovákiába, Gömörországba. PÁLYÁZAT Gömörországban jártunk Bábolnai Általános Iskola, 7. A osztálya A HATÁRTALANUL pályázaton három napos utat nyertünk Szlovákiába, Gömörországba. Izgatottan készültünk az utazásra. Két előkészítő

Részletesebben

Kelemen Nóra Kun Viktória

Kelemen Nóra Kun Viktória Kelemen Nóra Kun Viktória Svédországi beszámoló 2010. április 23.- május 14. Nagy örömmel vettük tudomásul, hogy részt vehettünk a 3 hetes svédországi szakmai gyakorlaton. Kiutazásunkat megelőzően 3 napos

Részletesebben

NÉMET-MAGYAR CSEREDIÁKPROGRAM

NÉMET-MAGYAR CSEREDIÁKPROGRAM NÉMET-MAGYAR CSEREDIÁKPROGRAM 2014 Iskolánk évek óta lehetőséget nyújt a nyelvgyakorlásra a német-magyar cserediákprogram segítségével. A Than Károly Ökoiskola a neumarkti Willibald-Gluck- Gymnasiummal

Részletesebben

2014 Bogács- Eger. Bogácson kirándultunk!

2014 Bogács- Eger. Bogácson kirándultunk! 2014 Bogács- Eger Bogácson kirándultunk! Bogácson kirándultunk! A Csanádpalotai lakásotthon gyermekeivel lehetőségünk volt a múlt héten egy háromnapos kirándulásra. A kirándulás úti célja az észak magyarországi

Részletesebben

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak.

Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. Játsszunk együtt! 4. Kedves Nagycsoportos Óvodások! Szeretettel hívunk és várunk benneteket iskolánkba játékos, iskolaelőkészítő foglalkozásainkra, melyet a tanítónők havonta tartanak. A részvétel ingyenes!

Részletesebben

Hollandia (2010. márc máj. 03.)

Hollandia (2010. márc máj. 03.) Hollandia (2010. márc.29-2010. máj. 03.) Az első napunk utazással telt. Hajnal ötkor találkoztunk és indultunk útnak. Este kilenc és tíz között érkeztünk és foglaltuk el a szállást. Cees, aki kinti dolgainkat

Részletesebben

ÉSZAK-ERDÉLYBEN A HATÁRTALANUL PÁLYÁZATTAL

ÉSZAK-ERDÉLYBEN A HATÁRTALANUL PÁLYÁZATTAL ÉSZAK-ERDÉLYBEN A HATÁRTALANUL PÁLYÁZATTAL Március 14-e és 17-e között iskolánk 7.-es csapata különleges irodalmi és történelmi emlékeket fedezett fel Észak-Erdélyben. A szállásunk és a bázisuk Koltón

Részletesebben

Erasmus+ : Lengyelország

Erasmus+ : Lengyelország Erasmus+ : Lengyelország 1.nap 2017 Reggel fél 6-ra házhoz jött az autó és miután mindenkit összeszedett, indultunk Budapestre. 2 órás autózás után a Keleti pályaudvarnál álltunk meg és már szálltunk is

Részletesebben

Olaszország. Fővárosa: Róma Államforma: Parlamentáris köztársaság Hivatalos nyelve: olasz Területe: 301 318 km² Lakossága: 56 995 744fő Valutája: euró

Olaszország. Fővárosa: Róma Államforma: Parlamentáris köztársaság Hivatalos nyelve: olasz Területe: 301 318 km² Lakossága: 56 995 744fő Valutája: euró Olaszország Fővárosa: Róma Államforma: Parlamentáris köztársaság Hivatalos nyelve: olasz Területe: 301 318 km² Lakossága: 56 995 744fő Valutája: euró A csizma alakú ország a kultúra és a művészetek bölcsőjének

Részletesebben

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép,

Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, Gyulai emlék Egy hosszú hétvégét töltöttünk el Gyulán a Corso Hotelben. Gyula nagyon szép, tiszta és turistákkal teli kisváros. Gyönyörűek a belváros szökőkútjai, a vár körüli sétány, ahol a nyári melegben

Részletesebben

Külhoni Magyar Fiatalok Találkozója

Külhoni Magyar Fiatalok Találkozója Külhoni Magyar Fiatalok Találkozója Augusztus 14. csütörtök 2014. augusztus 14-21. PROGRAM Érkezés, szobafoglalás Helyszín: Balaton - Zánkai Új Nemzedék Központ 20.30 22.00 Tábortűz, táncmulatság Augusztus

Részletesebben

Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31.

Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31. Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013.08.11-31. Készítette: Puskás Péter 2013.08.11. (vasárnap) Reggel negyed öt és fél öt között gyülekeztünk a Kemény Gábor Logisztikai és Közlekedési Szakközépiskola

Részletesebben

A Zene Nyelvén. A zene- hangszeres tanulás elengedhetetlen nyelvezete az olasz nyelv, melyet a gyermekek már a kezdetektől gyakorolnak.

A Zene Nyelvén. A zene- hangszeres tanulás elengedhetetlen nyelvezete az olasz nyelv, melyet a gyermekek már a kezdetektől gyakorolnak. A Zene Nyelvén Pályázatnak köszönhetően, lehetősége nyílt a Bajai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola 40 fős tanulói csoportjának és kísérő tanáraiknak, Pármában (Olaszország) 2015. 07.01-05. között

Részletesebben

Határtalanul! Négyfalu

Határtalanul! Négyfalu Határtalanul! Négyfalu 2016.03.03 2016.03.06. A 2015/2016. tanévben a Határtalanul! program keretében sikeres pályázatot nyújtottunk be, így lehetőségünk nyílt az erdélyi testvériskolánkba ellátogatni

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1449 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Firenze - Hills Magnificent luxus villa eladó Firenze

Részletesebben

Szántó Gerda Tabajdi Gábor. Beszámoló

Szántó Gerda Tabajdi Gábor. Beszámoló Szántó Gerda Tabajdi Gábor Beszámoló Az Erasmus oldal hosszas böngészése után végre sikerült eldönteni, hogy melyik országokat is jelöljük meg. Miután már minden kitöltendő papíron és egy angol szóbeli

Részletesebben

A szerkesztôség e-mail címe: derekpont@freemail.hu telefon: 0620-389-58-53. Zetelakán jártunk Aki járt már Derekegyház testvértelepülésén Zetelakán az bizonyára igen kellemes tapasztalatokat szerzett az

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1811 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Amalfi Luxus villa az Amalfi-parton eladó LEIRÁS Az

Részletesebben

JEZU, UFAM TOBIE - Jézusom, bízom Benned

JEZU, UFAM TOBIE - Jézusom, bízom Benned JEZU, UFAM TOBIE - Jézusom, bízom Benned Iskolánk felsős énekkara és gregorián kórusa az őszi szünetben (2014.10.24 10.30-ig) egy hetet töltött Lengyelországban a prezentációs nővérek által fenntartott

Részletesebben

Időpont: december 8-9. (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal. Szállás: Znojmoban, panzióban, személyes szobákban.

Időpont: december 8-9. (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal. Szállás: Znojmoban, panzióban, személyes szobákban. Időpont: 2018. december 8-9. (szombat-vasárnap) Utazás: különbusszal Szállás: Znojmoban, panzióban, 2-3-4 személyes szobákban. Étkezés: étterem lehetőség Znojmoban és Pozsonyban. Felszerelés: esőkabát,

Részletesebben

Beszámoló a sikeresen megvalósított Határtalanul! pályázatról

Beszámoló a sikeresen megvalósított Határtalanul! pályázatról Beszámoló a sikeresen megvalósított Határtalanul! pályázatról 2012 tavaszán két lelkes kolléganő Csapi Edit és Heisz Mónika megírta és megnyerte a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által kiírt pályázatot.

Részletesebben

Szombathely. Utazás. Vasárnap

Szombathely. Utazás. Vasárnap Szombathely Utazás Élmény ország kapuja megnyílt előttünk, amikor 2016.03.04-én elindultunk Szombathely fele. Mindenki hatalmas energiákkal és jó kedvel indult az útnak, akkor még senki sem számította

Részletesebben

1. Nap: Megérkeztünk a szállásra és elfoglaltuk a szobákat. Estefelé sétálni indultunk és megnéztük, hol van a környéken bolt, posta, stb.

1. Nap: Megérkeztünk a szállásra és elfoglaltuk a szobákat. Estefelé sétálni indultunk és megnéztük, hol van a környéken bolt, posta, stb. Munkanapló-Vécsi Dóra 1. Nap: Megérkeztünk a szállásra és elfoglaltuk a szobákat. Estefelé sétálni indultunk és megnéztük, hol van a környéken bolt, posta, stb. 2. Nap: Megbeszéltük a házirendet és beosztottuk,

Részletesebben

Erasmus+ Közoktatási dolgozók mobilitása 2014/2016. Beszámoló a pályázati program keretében október ig. tartó német nyelvi kurzusról

Erasmus+ Közoktatási dolgozók mobilitása 2014/2016. Beszámoló a pályázati program keretében október ig. tartó német nyelvi kurzusról Erasmus+ Közoktatási dolgozók mobilitása 2014/2016 Beszámoló a pályázati program keretében 2015. október 26-30-ig tartó német nyelvi kurzusról Egy hetes továbbképzésen vehettem részt az Erasmus+ pályázat

Részletesebben

2013. október 14-18. Mit rejt a Tihanyi-félsziget kincsesládája. Erdei Iskolai program beszámolója. Első nap beszámolója

2013. október 14-18. Mit rejt a Tihanyi-félsziget kincsesládája. Erdei Iskolai program beszámolója. Első nap beszámolója 2013. október 14-18. Mit rejt a Tihanyi-félsziget kincsesládája Erdei Iskolai program beszámolója Első nap beszámolója 2013. október 14-én reggel 8 órakor külön busszal indultunk Szántódra a kikötőbe,

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0556 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Argentárió, Toszkána LUXUSVILLA ELADÓ ARGENTÁRIÓBAN

Részletesebben

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN

A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN A SZABADSÁG HŐSEINEK NYOMÁBAN A FELVIDÉKEN Élménybeszámoló az enyingi Tinódi Lantos Sebestyén Református Iskola 7. osztályának tanulmányi kirándulásáról 1.nap A Határtalanul! pályázaton osztályunk egy

Részletesebben

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ

ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM APÁCZAI CSERE JÁNOS KAR ERASMUS SZAKMAI GYAKORLATI BESZÁMOLÓ Gyakorlati hely: Park Hotel Le Sorgenti Gyakorlat időtartama: 2012. május 01.-augusztus 01. Készítette: Szabó Alexandra

Részletesebben

Határtalanul! Az áprilisi találkozás alkalmával, a gútaiak megérkezését követően közösen bejártuk Ráckeve nevezetességeit.

Határtalanul! Az áprilisi találkozás alkalmával, a gútaiak megérkezését követően közösen bejártuk Ráckeve nevezetességeit. Határtalanul! Az Ady Endre Gimnázium 2012 ben pályázatott nyújtott be a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által hirdetett Határtalanul! program gimnáziumok közötti együttműködésben megvalósuló programjára.

Részletesebben

Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21.

Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21. Zalaegerszegi Diákkonferencia 2013. 4. 19-21. Péntek reggel az iskola udvarról indultunk az Igazgató Úrral, Csák tanár úrral és diák társammal Szőke Szilviával. Hosszú út elébe néztünk, pontosan még mi

Részletesebben

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért

- LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Beszámoló- Törökország Pogány Frigyes - LEONARDO DA VINCI a leendő építészeti és informatikai szakemberekért Készítette: Popp Judit Linda A projekt időtartama: 2014.június 29.- 2014.július 26. Helyszín:

Részletesebben

Nagyvisnyó Túlélő tábor

Nagyvisnyó Túlélő tábor Nagyvisnyó Túlélő tábor 2014.08.17-22. 1. nap: Tiszafüred Poroszló Hajótúra Dédesi várrom 2. nap : Nagyvisnyó Aggtelek Nagyvisnyó szabad program vacsoráig 3. nap: Csomózási technikák a túléléshez (alpin

Részletesebben

Leonardo da Vinci mobilitási program 2010. június 3. - július 17. Westerstede Váradi Dávid

Leonardo da Vinci mobilitási program 2010. június 3. - július 17. Westerstede Váradi Dávid Leonardo da Vinci mobilitási program 2010. június 3. - július 17. Westerstede Váradi Dávid 2010. június 3-án indultunk az iskola mikrobuszával. A 17 órás út után megérkeztünk Westerstede-be, ahol tiszta

Részletesebben

USTRON. Nemzetközi diákkonferencia 2009

USTRON. Nemzetközi diákkonferencia 2009 USTRON Nemzetközi diákkonferencia 2009 Hogyan jutottunk ki Ustronba? Újbuda önkormányzatának egyebek között egy lengyel várossal, Ustronnal is testvérvárosi kapcsolata van. Ustron néhány évente nemzetközi

Részletesebben

Beszámoló Szabó Letícia

Beszámoló Szabó Letícia Beszámoló Szabó Letícia A küldő iskola neve: BVHSZC Kanizsay Dorottya Szakképző iskolája A szakma neve: Szociális gondozó és ápoló A projekt neve: Erasmus+ program, M.I.T.O. - Mobilitá in Toscana - Ápoló

Részletesebben

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens

Egy hónap Hollandiában. Nagy Nikolett Fogászati asszisztens Egy hónap Hollandiában Nagy Nikolett Fogászati asszisztens A kezdetek Úgy érzem, duplán is szerencsésnek mondhatom magam, hogy sikerült kijutnom Hollandiába.Egyrészt, mert hatalmas élményt jelentett számomra

Részletesebben

A családi vasárnap kellemesen telt, ismerkedtünk a helyi ételekkel, a környékkel, helyi szokás szerint többnyire kerékpárral közlekedve.

A családi vasárnap kellemesen telt, ismerkedtünk a helyi ételekkel, a környékkel, helyi szokás szerint többnyire kerékpárral közlekedve. Hollandiában jártunk Iskolánk 25 diákja és két kísérő tanár vett részt a formálódó holland cserekapcsolat első útján, 2017. november 4-10. között. Vendéglátóink a Silvodei Almende College középiskola diákjai

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0857 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána - Argentario LUXUSVILLA ELADÓ ARGENTÁRIÓN LEIRÁS

Részletesebben

Projektnapló. Kárpátalja 2013. Előkészítő tevékenység

Projektnapló. Kárpátalja 2013. Előkészítő tevékenység Projektnapló Előkészítő tevékenység A Kardos László Általános Iskola diákjaiként nagyon megörültünk, mikor tanév végén meghallottuk a jó hírt: pályázati munkánk sikeresnek bizonyult a Bethlen Gábor Alapkezelő

Részletesebben

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien

Beszámoló. 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien Beszámoló 3 hetes szakmai képzés Drezda, 2013. 08. 11-08. 31. Készítette: Vass Vivien 1. nap (aug. 11.) Vasárnap hajnalban, 4:15-kor gyülekeztünk az iskola előtt. Amikor az iskolához értünk már majdnem

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1035 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Viareggio LUXUSAPARTMAN ELADÓ VIAREGGIOBAN LEIRÁS Ez

Részletesebben

Erasmus+ München 2016 Munkanapló: Sándor János

Erasmus+ München 2016 Munkanapló: Sándor János Erasmus+ München 2016 Munkanapló: Sándor János 1. Nap, Péntek Utazás Münchenbe. 6-an indultunk neki Budapest Keleti-pályaudvarról vonattal a hosszú útnak, Münchenbe. Az utazásunk viszonylag kényelmes volt,

Részletesebben

A Drezdai Kórusakadémia látogatása Budapesten

A Drezdai Kórusakadémia látogatása Budapesten A Drezdai Kórusakadémia látogatása Budapesten 2015. október 21-25-e között Magyarországra látogatott A Drezdai Kórusakadémia Gyermekkara. A Singakademie Dresden 130 éves tradiciójával a németországi Szászország

Részletesebben

Esküvőnk Görögországban

Esküvőnk Görögországban Esküvőnk Görögországban A mi történetünk 2008 nyarán kezdődött - ekkor tartottuk az eljegyzésünket a horvát tengerparton. Mindig is úgy gondoltuk, hogy valahogyan különlegessé-emlékezetessé, a megszokottól

Részletesebben

Útinapló Együtt Európában HAT

Útinapló Együtt Európában HAT Útinapló Együtt Európában HAT-15-07-0110 2016. május 27-én indultunk Felvidékre, Rimaszombatra, hogy a Kereskedelmi Magán Szakközépiskola diákjaival közösen megvalósítsuk projektünket. Az előkészítő foglalkozásokon

Részletesebben

Végül az estet egy közös zenéléssel és énekléssel zártuk le a Tiszaparton.

Végül az estet egy közös zenéléssel és énekléssel zártuk le a Tiszaparton. 1.nap 2018. 05. 30.-án érkeztek Szolnokra a Nagyenyedi diákok. 14.00-kor vártuk őket a Pelikán Hotelnél, ahonnan elindultunk a szállásra. Miután megérkeztünk ők elfoglalták a szobájukat, kicsit lepihentek

Részletesebben

3. nap 2014. 05. 08.

3. nap 2014. 05. 08. 3. nap 2014. 05. 08. Újra korán kellett ébredni 6.00 órakor, ami Magyarországon 5 órának felel meg az időeltolódás miatt. Ma is sok érdekes hely vár ránk. Reggeli után Fehéregyházára vezetett az út. Szép

Részletesebben

Szlovákiában jártunk Természetvédelmi MSc terepgyakorlat

Szlovákiában jártunk Természetvédelmi MSc terepgyakorlat Szlovákiában jártunk Természetvédelmi MSc terepgyakorlat A természetvédelmi mérnök MSc szak megújult tanterve a nemzetközi irányba való nyitás jegyében külföldi terepgyakorlattal bővült. A másodéves hallgatók

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1189 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Comói tó Romantikus luxusvilla eladó a Comoi tó partján

Részletesebben

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu)

Városunk Pécs Pécsi Tudományegyetem webhelyen lett közzétéve (http://hunyor.pte.hu) PÉCS [1] A pannon és kelta törzsek által lakott vidéken a rómaiak alapítottak várost a 2. század elején Sopiane néven. A kereszténység egyik központjává váló város tartományi székhellyé nőtte ki magát.

Részletesebben

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA RENDEZVÉNYRŐL

SZAKMAI BESZÁMOLÓ A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA RENDEZVÉNYRŐL Vasvári Pál Múzeum 4440 Tiszavasvári, Kálvin út. 7. Mobil:+36/30-676-8514 www.vasvaripalmuzeum.hu e-mail: info@vasvaripalmuzeum Nyitva tartás: Április 1-től - október 31-ig: K-V: 09-18 óráig November 1-től

Részletesebben

Informatikai és elektronikai szakmák tananyagelemeinek. fejlesztése a CSEPEL TISZK-ben

Informatikai és elektronikai szakmák tananyagelemeinek. fejlesztése a CSEPEL TISZK-ben Informatikai és elektronikai szakmák tananyagelemeinek fejlesztése a CSEPEL TISZK-ben Szakmai beszámoló Időpont: 2012.03.17 2012.03.27. Helyszín: Rzeszów, Lengyelország Látogatásunk célja: lengyel partnereink

Részletesebben

A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt

A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt A XIII. GENIUS konferencia és diákverseny díjazott tanulói erdélyi jutalomkiránduláson vettek részt (Ivó, Románia, 2015. július 25-31.) Gyere el, kérünk, légy a vendégünk! S lesz egy szép, közös emlékünk,

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA

SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA SZAKMAI GYAKORLAT BESZÁMOLÓ LUKÁCS ZSÓFIA 2015/2016 MÁLTA Szakmai gyakorlatomat Máltán, a Vera Sant Fournier Interior Design Studionál végeztem. Ez a csupán három főből álló cég elsősorban magánlakások

Részletesebben

1. UTAZÁS: MAGYARORSZÁG. Magyarországi intézmény: Egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium, Eger

1. UTAZÁS: MAGYARORSZÁG. Magyarországi intézmény: Egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium, Eger Határtalanul! Együttműködés határon túli középiskolák között HAT- 18-02-0372 pályázat: Ősi mesterségek és népi hagyományok nyomában Észak - Magyarországon és Székelyföldön Magyarországi intézmény: Egri

Részletesebben

Balog Anita- Róth Anita Leonardo da Vinci mobilitás program. Olaszország - Sanremo, Trento 2009.01.20-02.23

Balog Anita- Róth Anita Leonardo da Vinci mobilitás program. Olaszország - Sanremo, Trento 2009.01.20-02.23 Balog Anita- Róth Anita Leonardo da Vinci mobilitás program Olaszország - Sanremo, Trento 2009.01.20-02.23 Sanremo 2009. január 20-27. Repülővel utaztunk Budapestről Milánóba. Innen már vonattal folytattuk

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 2578 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána - Firenze LUXUSVILLA ELADÓ FIRENZÉBEN LEIRÁS

Részletesebben

Beszámoló. Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola Készítette: Csiki Zsolt

Beszámoló. Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola Készítette: Csiki Zsolt Beszámoló Biharkeresztesi Bocskai István Általános Iskola 2016-2017 Készítette: Csiki Zsolt Szeptember Beindítottuk az elemek szelektív hulladékként gyűjtését osztályok szintjén. Környezetünket az őszi

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 3316 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Capr Luxus villa eladó Capri szigetén LEIRÁS Ez az ingatlan

Részletesebben

Biberach Asztalosok és magasépítők külföldi szakmai gyakorlata

Biberach Asztalosok és magasépítők külföldi szakmai gyakorlata Biberach 2015.09.06-09.25. Asztalosok és magasépítők külföldi szakmai gyakorlata Gyakorlat felépítése: A gyakorlat két hét tanműhelyi gyakorlatból és egy hét céges gyakorlatból állt. Résztvevők A Szegedi

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1107 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Roma Luxusvilla Rómában LEIRÁS Ez a csodás eladó villa

Részletesebben

Esküvői Ajánlat a Medves Hotelben

Esküvői Ajánlat a Medves Hotelben Esküvői Ajánlat a Medves Hotelben Ha egy olyan helyszínt keres, ahol nem kell kilométereket utaznia, hogy gyönyörű szép helyszínen fotózzák le álmai esküvői ruhájában, vagy ahol egy helyszínen lebonyolítható

Részletesebben

Szakmai utazás a Vajdaságba

Szakmai utazás a Vajdaságba Szakmai utazás a Vajdaságba Az Apáczai Közalapítvány Határtalanul! címmel kiírt pályázatán a Türr István Gazdasági Szakközépiskola sikeresen vett részt és 2010. augusztus 28. augusztus 31. között majdnem

Részletesebben

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien

Erasmus + Készítette: Csurgai Vivien Erasmus + 2015 Készítette: Csurgai Vivien 1.NAP Délelőtt megismerkedtünk a szállásunk közvetlen környékével. Ez olyan mintha egy farm lenne, ahol 4-5 családi ház, szántóföldek és néhol állatok vannak.

Részletesebben

Budapesti Innovatív Gimnázium és Szakgimnázium Erasmus+ Beszámoló

Budapesti Innovatív Gimnázium és Szakgimnázium Erasmus+ Beszámoló Budapesti Innovatív Gimnázium és Szakgimnázium Erasmus+ Beszámoló Oravecz Evelin Gennadi, Rhodes 2016 Beszámoló az Erasmus+ programban való részvételemről A nevem Oravecz Evelin a Budapesti Innovatív Gimnázium

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1332 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Viareggio Bájos villa eladó Viareggio LEIRÁS Ez a bájos

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0505 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána - Elba Sziget TOSZKÁN TENGERPARTI VILLA ELADÓ

Részletesebben

A 8.A osztály kirándulás a Dunakanyarba

A 8.A osztály kirándulás a Dunakanyarba A 8.A osztály kirándulás a Dunakanyarba Szeptember 20-án, csütörtökön korán reggel indultunk busszal Szentendrére. Időben megérkeztünk a városba, kényelmesen sétálva bementünk a város központjába, a Czóbelmúzeumba.

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1238 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Lucca Magnificent luxus villa eladó Lucca LEIRÁS Csak

Részletesebben

Név: Szép Veronika. Dátum: 2005. november 5. Munkanapló sorszáma: VII. Építésziroda neve: Mlacomba. Fogadó város: Palma de Mallorca

Név: Szép Veronika. Dátum: 2005. november 5. Munkanapló sorszáma: VII. Építésziroda neve: Mlacomba. Fogadó város: Palma de Mallorca Név: Szép Veronika Dátum: 2005. november 5. Munkanapló sorszáma: VII. Építésziroda neve: Mlacomba Fogadó város: Palma de Mallorca Szakmai beszámoló: Hétfő: a hetet a zártsorú beépítésben lévő épület homlokzatának

Részletesebben

Erdei iskola, Szolnok 2010. május 3-7.

Erdei iskola, Szolnok 2010. május 3-7. Erdei iskola, Szolnok 2010. május 3-7. Hétfı Hétfın reggel indultunk a Keleti pályaudvarról az erdei iskolába, melyet már nagyon vártam. Sok gyerek utazott együtt, mert nemcsak az én osztályom, hanem az

Részletesebben

A nap fő programja a Városi Uszoda látogatása volt, valamint a Városi Streetball Bajnokság megtekintése.

A nap fő programja a Városi Uszoda látogatása volt, valamint a Városi Streetball Bajnokság megtekintése. Három nap veled A jászkiséri Csete Balázs Általános Iskola a Három nap veled elnevezésű pályázatot immár második éve nyeri meg. A 2007-2008-as tanévben az Egri Gyakorló Általános Iskola diákjaival tölthettünk

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0934 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Róma Luxusvilla eladó saját parkkal Rómában LEIRÁS Rómában,

Részletesebben

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében.

Beszámoló. Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. Beszámoló Leonardo Projekt címe: A PART 147 alkalmazása a repülőgépszerelők és repülőgép-műszerészek alapképzésében. A külföldi képzés lehetőségét az iskolában, egy pályázat útján nyertem el három társammal

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 1000 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Siena Kastély eladó Toszkánában, Sienaban LEIRÁS Toszkána

Részletesebben

Jecsmenik Arnold beszámolója

Jecsmenik Arnold beszámolója Jecsmenik Arnold beszámolója Augusztus 3-án (pénteken) reggel repültünk Skócia felé. Én már ültem egy párszor repülőn, de mint máskor, most is nagyon élveztem. A repülőn alig vártam már, hogy megérkezzünk

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0662 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Toszkána, Lucca - Versilia LUXUSVILLA ELADÓ VERSILIÁBAN,

Részletesebben

Erasmus+ : Olaszország: november

Erasmus+ : Olaszország: november Felelős szerkesztő: Breznay Gáborné Írta: Szabó Ágnes Fotókat készítette: Szabó Ágnes Szerkesztette: Szabó Ágnes Erasmus+ : Olaszország: 2016. november 20-26. 2016 novemberében 4 diák, Pék Bernadett (11.B),

Részletesebben

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházai Tankerülete

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Nyíregyházai Tankerülete Pályázati azonosító: TÁMOP-3.3.10.B-12-2013-0016. Továbbtanulás erősítő kezdeményezések támogatása pályázati felhívás keretében, Továbbtanulás erősítése a Móricz Zsigmond Iskolában. SZAKMAI BESZÁMOLÓ A

Részletesebben

Erasmus + Mobilitási beszámoló Nagyné Bulinszky Marianna Városmajori Gimnázium IX ENCUENTRO DE PROFESORES ELE

Erasmus + Mobilitási beszámoló Nagyné Bulinszky Marianna Városmajori Gimnázium IX ENCUENTRO DE PROFESORES ELE Erasmus + Mobilitási beszámoló Nagyné Bulinszky Marianna Városmajori Gimnázium IX ENCUENTRO DE PROFESORES ELE 2019. 07. 29-2019. 08. 02. I. A mobilitás főbb adatai A résztvevő neve:nagyné Bulinszky Marianna

Részletesebben

VOLT EGYSZER EGY GÓLYABÁL. sok-sok tánccal....és a gólyaesküvel.

VOLT EGYSZER EGY GÓLYABÁL. sok-sok tánccal....és a gólyaesküvel. Jeles napok 113 VOLT EGYSZER EGY GÓLYABÁL énekléssel sok-sok tánccal...és a gólyaesküvel. 114 A szalagavatót minden évben nagy várakozás előzi meg, mind a diákok, mind a tanárok részéről. Így történt ez

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 0515 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Veneto - Velence LUXUSLAKÁS ELADÓ VELENCÉBEN LEIRÁS

Részletesebben

Kelemen Szandra Hämeenlinna, Finnország

Kelemen Szandra Hämeenlinna, Finnország Kelemen Szandra Erasmus+ mobilitási program 2016. 04. 23.- 2016. 05. 21. Hämeenlinna, Finnország 1. hét: 2016. április 23-án szombat délután érkeztünk meg Helsinkibe, ahol már Marita várt minket és a suli

Részletesebben

Mediterrán külső, modern belső MODERN HÁZAK LAKÁSOK 75

Mediterrán külső, modern belső MODERN HÁZAK LAKÁSOK 75 Élettér A kert fő attrakciója a nagyméretű, L alakú medence. Ha a nyári grillezéskor valakinek melege van, a padról akár egyenesen beledőlhet a vízbe 74 MODERN HÁZAK LAKÁSOK Mediterrán külső, modern belső

Részletesebben

S C.F.

S C.F. Ref. 3314 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 055 0548150 Róma Magnificent luxus lakás eladó Rómában LEIRÁS A

Részletesebben

Leonardo szülőföldjén

Leonardo szülőföldjén Leonardo szülőföldjén A festői toscan vidék és a Ligur-tenger Hajózás és séta a mesés Cinque Terre vidékén Olasz luxus a Ferrari gyár múzeumában Impozáns reneszánsz városok: Firenze és Pisa Utazás időpontja

Részletesebben

1. Nap. 2. Nap. 3. Nap

1. Nap. 2. Nap. 3. Nap 1. Nap Életem első repülése volt, nagyon élveztem. Este érkeztünk meg a szállásra, ami nagyon szép helyen van. Aztán elmentünk vacsorázni egy étterembe. 2. Nap Reggeliztünk a szállón. Reggelire zsömle

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program

Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program Kirándulás a Felvidéken 2016 Határtalanul program Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul programjának keretében a Vecsési Halmi Telepi Általános Iskola harmincegy

Részletesebben

KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27

KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27 KIRÁNDULÁS AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBE 2014. 07.18 07.27 Indulás: 2014.július 18-án (péntek) reggel 7:00, gyülekezés, bepakolás 6:30 órától a Búza-téri görög katolikus templom mögötti parkolóból. 1. nap Miskolc

Részletesebben