Az allergiát kiváltó növényi pollenszennyezés elleni védekezés mezőgazdasági és egészségügyi szempontjai és lehetőségei

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az allergiát kiváltó növényi pollenszennyezés elleni védekezés mezőgazdasági és egészségügyi szempontjai és lehetőségei"

Átírás

1 TEP-Technológiai Előretekintési Program Az allergiát kiváltó növényi pollenszennyezés elleni védekezés mezőgazdasági és egészségügyi szempontjai és lehetőségei Háttértanulmány Készitette A TEP Egészség és élettudományok, valamint Mezőgazdaság, élelmiszeripar munkacsoportok közös megbizásából Dr Mohácsi Edit és Tóth Ádám Budapest, 1998

2 2 Az allergiát kiváltó növényi pollenszennyezés elleni védekezés mezögazdasági és egészségügyi szempontjai és lehetőségei Bevezetés Az allergiás megbetegedések száma az egész világon emelkedő tendenciát mutat. Sajnos hazánk statisztikai adatai ezzel megegyeznek, sőt esetenként még magasabbbak is. Csökkentése érdekében ezért lehetőségeink szerint mindent meg kell tennünk. Ezt tartotta szem elött az OMFB keretében szerveződött első magyar Technológiai Előretekintési Program két érintett munkacsoportja, az Egészség és élettudományok, valamint a Mezőgazdaság, élelmiszeripar munkacsoportok vezetősége, amikor közösen háttértanulmány készitésére kérte föl a kérdéskört és annak hazai helyzetét jól ismerő szerzőket, akik részint a Szt. János Kórház Allergia Osztályán, részint a Budapest Fővárosi Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomáson régóta és intenziven foglalkoznak a növényi pollen okozta allergiával, valamint az ellene való védekezés lehetőségeivel. I. Helyzetelemzés Évszázadunk egyik leggyakoribb civilizációs betegsége az allergia. Robbanásszerű emelkedésével és a laikusok érdeklődésével párhuzamosan óriási lépéseket tett a tudomány annak tisztázására, hogy mi okozza az allergiát, hogyan fejlődik ki, és hogyan lehet gyógyítani. Az allergiás betegségek kutatása során bebizonyosodott, hogy nemcsak az utóbbi évtizedekben meglévő kórformáról van szó, hanem az i.e. időben is jelen volt. Míg más betegségek nyomait a csontok és mumifikált testek megőrízték az utókornak, addig az allergia ilyen nyomot nem hagy. Mindössze korabeli leírásokon, szobrokon, festményeken megörökített tünetekre hagyatkozhatunk. Az írott feljegyzések alapján "i.e és 2640 közötti időszak" az első allergiás beteg az egyiptomi memphiszi Menesz király volt, akit a hagyomány szerint "kheb" ölt meg. Kheb - viziló és darázs -, az egyiptológusok inkább vizilónak fordították, de az allergológusok a hieroglifák jelzései alapján inkább a darázscsípés halálos reakcióját látják bizonyítottnak. Vagy i.e. 490-ben Mippiasz athéni áruló tüsszögési és köhögési rohamát virágpor-allergia okozta (Herodotosz leírása). Az asztma és ekzema diagnózisát Hippokratesz használta először ban G. Ebers német regényíró kiadta az egyiptomi orvosi ismeretek gyűjteményét az u.n. Ebers-papiruszt, mely az asztma kezelését is tartalmazza. Az allergiáról elsőként a C. Pirquet osztrák gyermekgyógyász könyvében esett szó 1906-ban. A pollenek által előidézett allergia (szénaláz asztma) felfedezése a XVIII. században N. Grew angol orvos és honfitársa C. Blackley a pollenek és az általuk kiváltott asztma, orrfolyás összefüggését tette nyílvánvalóvá saját magán végzett kísérlettel. Ő írta le az allergia definicióját, illetve a görög allosz (különböző vagy megváltozott), valamint az ergosz (munka, akció) szó összetételéből alkotta meg az allergia elnevezést. Az ismeretek bővülésének igazi gyorsulását a biokémia és immunológia fejlődése jelentette a XX. század második felében.

3 3 Az allergia fogalma Az allergia az immunitás (védekezés) egyik formája, amely során a szervezet természetes védekező mechanizmusa célt téveszt, és ahelyett, hogy védelmet nyújtana, betegséget okoz. Allergia tehát az immunrendszer helytelen és káros válaszreakciója olyan anyagokra, melyek általában ártalmatlanok. Míg az immunrendszer feladata, hogy a szervezetbe került káros anyagokat megsemmisítse, hatástalanná tegye és ezzel gyógyulást eredményezzen, addig az allergiás egyénben ugyanezek a védekezések különböző betegségeket índitanak el. Az allergiára való hajlam örökletes tényező, bármely életkorban megjelenhetnek az első tünetek. A megbetegedés felszínre kerülése függ a szervezet immun állapotától és környezetünk (levegőszennyezettségétől) változásaitól. Kutatások és későbbi vizsgálatok megerősítették, hogy az allergiás betegek felénél, háromnegyedénél kimutatható a betegség bizonyos családi előzménye. Az is ismeretes ma már, hogy nem az adott betegséget örökli az ember, például az asztmát vagy a szénanáthát, hanem inkább azt a hajlamot, hogy a gyakori allergénekre magas IgE (immunglobulin) szinttel válaszoljon a szervezet. Az viszont egyéb tényezők függvénye, hogy ez milyen betegséghez vezet, vagy hogy kifejlődik-e a betegség egyáltalán. Ezek a tényezők lehetnek további örökletes hatások, vagy környezeti befolyás. Kétségtelen tény, hogy allergiás házaspár esetén nagyobb a rizikója a születendő gyermek későbbi lehetséges allergiás megbetegedésének. Ez a veszély a különböző népességcsoportokban változó, de közelítőleg a következő értékeket lehet megadni: - ha az egyik szülő allergiás, akkor 30-50% - ha mindkét szülő allergiás, akkor 40-75% - ha egyik szülő sem allergiás, akkor is az esély 10-20%. Az allergiás betegség kialakulásában másik döntő tényezőt környezetünk képviseli, mivel mind a talajban, mind a levegőben nagymennyiségű szennyezőanyag található, mely mennyiségi ill. minőségi változásával hozzásegít a betegség kiváltásához. A környezetünkben található allergiát okozó anyagok általában fehérjék, ezeket összefoglalóan allergéneknek nevezzük. A lehetséges allergének száma valójában végtelen, de a legfontosabbakról, amelyek az emberben betegséget okoznak ma már egészen sokat tudunk. Ezek a következők: - atkák - virágporok - penészgombák - háziállatok - rovarok - ipari vegyszerek - gyógyszerek - élelmiszerek Ezek az anyagok lényegüknél fogva nem veszélyesek, hiszen teljesen ártalmatlanok azoknál, akik nem allergiásak rájuk. Valójában nem is a virágpor vagy az étel egésze az, ami allergizál, hanem csupán azok bizonyos összetevői. A természetben előforduló allergének mindegyike kisebb, vagy nagyobb fehérjemolekula. A kisebbek csak azután képesek allergizáló hatásra, ha kötődnek a szervezet saját fehérjeihez. A fehérjék (proteinek), testünk nagy molekulái, aminósav alapegységekből épülnek fel. Mivel szinte mindegyikük oldódik vízben, ezért képesek átjutni a testünk nyálkával borított felületein.

4 4 Mindezekből következik, hogy az allergiás betegségek döntő többsége azokon a felületeinken, szerveinkben jelentkezik, amelyek a külvilággal közvetlen kapcsolatban állnak. Így a bőr, a szem kötőhártyája, az orrnyálkahártya, a légutak további szakasza a gégén, a hörgőkön át a tüdőhólyagocskákig, továbbá a bélcsatorna, a száj nyálkahártyájától végig az egész bélrendszeren a vastag, illetve végbélig. Leggyakrabban előforduló allergáiás betegségek a gyakoriság sorrendjében: 1. Szénanátha - (angol elnevezés, helytelen) - allergiás, szezonális nátha, a leggyakrabban előforduló megbetegedés. A nemzetközi adatok meglehetősen eltérőek, de gyakorisága a világ különböző pontjain megoszlik, pl. Európában 5-15%, Amerikában 20%, Ausztráliában 5-15%. Tüneteire a vízszerü orrfolyás, orrdugulás, tüsszögési rohamokkal, orrviszketés jellemző, mely hetekig hónapokig, esetleg egész éven át tart. 2. Allergiás kötőhártya-gyulladás - jellemzői: viszketés, erős könnyezés, "idegentest" érzés, vörösség, fájdalom. 3. Asztma - nátha, tüsszögés vezeti be leggyakrabban, majd kellemetlen száraz ingerköhögés, nehéz légzés, végül az esetek nagy részében szabad füllel is hallhatóvá váló légzés. Meghatározó tünet a fulladás, légszomj. 4. Bőr - csalánkiütés (urticaria) - legismertebb formája az allergiának. Lényege a piros viszkető nedves középen ülő csalángöbcse, mely méreteit tekintve igen változatos nagyságot képvisel,(1-2 pöttytől, az egész testet beborító vörös duzzanatig, összefolyó elváltozás). Ha a bőr mélyebb rétegeibe kezdődik, akkor inkább a feszesség, feszítő fájdalomérzés a jellemző. Ekzema (atópiás dermatitisz) - Vitatott de az utóbbi időben az allergia szerepe egyre inkább elismert, jellemző a száraz, repedezett, megvastagodott bőr, hámlással. 5. Ételérzékenység. - a bélrendszer hatalmas nyálkahártya felülete igen alkalmas a legkülönbözőbb méretű idegen szerves anyagok felszívódására. Csalánkiütés ekzéma, hányás, hasmenés, havi fájdalom, ritkán asztmás légzésben nyílvánul meg. Szerencsére a valódi ételallergia ritkább, mint azt gyakori hasonló tüneteket okozó más betegségek előfordulása miatt észleljük. 6. Darázscsípés allergia - súlyos életveszélyes állapot alakul ki, mivel az érzékeny egyén a csípésre általános szervezeti reakcióval reagál (gyengeség, ájulás, eszméletvesztés, köhögés, fulladás, testszerte fellépő bőrreakciók). 7. Gyógyszer érzékenység - súlyossági fokozatai vannak, néhány apró kiütéstől az életveszélyes anaphylaxiás reakcióig, jelentkezhetnek a panaszok. Jelenleg Magyarországon a pollenre érzékenyek száma a lakosság 10-15%-át teszi ki. Ez 1-1,5 millió embert jelent. Főleg a gyerekek és a fiatalok korosztálya szenved tőle. A kieső betegnapok száma rendkívül jelentős, mert egy-egy betegre legalább 14 nap esik. A speciális gyógyszerfogyasztás pedig kb. 400 millióval több, mint az év pollenmentes időszakában. Összességében csak az egészségügyi relációban évente ez mintegy 4,5-5 milliárd forint plusz költséget jelent.

5 5 Mezőgazdasági területeken csak a parlagfű (Ambrósia elatior) által okozott kár forintban mérhető összege ennek a szörösét is elérheti, ha csak a terméskiesést és az export meghiusulást vesszük figyelembe. Természetesen ezenkívül még számos allergén gyomnövény károsít. Jól érzékelhető ez, ha néhány jelentősebb allergén gyomnövény országos rangsorát és borítását nézzük meg: Gyomnövény neve Rangsor Borítási % Ambrosia elatior 1 4,7033 Chenopodium album 4 2,8988 Elymus repens 12 0,6483 Setaria glauca 19 0,4872 Artemisia vulgaris 56 0,0835 Csak ennek az 5 gyomnövénynek a borítása 8,82%-ot tesz ki. Amennyiben 6, ha mezőgazdasági területtel számolunk, akkor ez a gyomborítás azt jelenti, hogy ebből ha-on 100%-os borítással csak gyomnövényt termelünk. II. Javaslatok 1. Preventio A pollen allergiát a levegőben lebegő virágpollenek okozzák. A tünetek gyakorisága és erőssége a pollenek mennyiségétől és milyenségétől függ. Annak érdekében, hogy az allergiás megbetegedések száma kevesebb legyen, a minimálisra kell csökkenteni a levegőben lebegő pollenek mennyiségét. Ennek kivitelezésére két lehetőség van: a. csökkenteni kell az allergén gyomnövények mennyiségét. b. rendszeres kaszálásokkal el kell érni, hogy az allergén gyomnövények ne virágozzanak. A kivánt célt csak akkor tudjuk megvalósitani, ha belterületeken és a mezőgazdasági művelés alatt álló, valamint egyéb külterületeken egyaránt eredményes munkát végzünk. Természetesen mindkét helyen más és más az elérendő cél és ennek megfelelően mások az eszközök is. Mezőgazdaságilag művelt területeken, ahol az allergén gyomnövények nagyságrendileg talán még nagyobb gazdasági károkat okoznak, alapvető cél az, hogy a gyomnövények mennyiségét olyan minimálisra csökkentsük, hogy az sem a termés mennyiségét, sem minőségét ne veszélyeztesse. Ez mechanikai ill. vegyszeres védekezéssel, valamint ezek kombinációjával oldható meg. Belterületeken ill. lakókörzetekben elsősorban az allergén kétszikű és egyéb gyomnövények mennyiségét kell csökkenteni.az egyszikűek /fűfélék/ számának növelése kivánatos rendszeres kaszálások mellett. Ezeken a területeken tehát elsősorban a mechanikai védekezéseket kell szorgalmazni. A vegyszeres védekezések itt másodlagosak és csak olyan

6 6 részeken javasoltak, ahol a kaszálások nem végezhetők el eredményesen a terepviszonyok miatt /pl szeméttelepek, épitési területek/ vagy egyáltalán nem kivánatos a gyomnövények jelenléte /vasuti ill. villamos pályatestek,gyártelepek stb/ Mindkét területen alapfeltétele az eredményességnek az, hogy ismerjük a gyomnövények elterjedését és a fertőzésük erősségét, valamint a kritikus időszakokban a fejlődési stádiumukat is. A kritikus időszakon a mechanikai védekezés esetében a virágzás előtti szakaszt értjük. E feltételt csak akkor lehet teljesiteni, ha folyamatosan, monitoring rendszerben gyomfelvételezések történnek, és ennek eredményeiről az érintettek időben tájékoztatást kapnak. A gyomfelvételezéseket a kistermelők és termelő üzemek területén maguknak a gazdálkodóknak kell elvégezni. Táblaszintü gyomismeret nélkül ugyanis nem lehet eredményesen gyomirtást végezni. Belterületen ennek a feladatnak az ellátása az önkormányzatokra hárul, akik ezzel megbizhatnak polgári szervezeteket vagy olyan intézményeket, amelyek megfelelő szakmai háttérrel rendelkeznek. Országos méretekben mindez a növényvédelmi szervezet feladata. A mezőgazdasági területeken a termelőknek a saját bonitálásaikra, valamint esetleg az országos gyomfelvételezési adatok eredményeire támaszkodva úgy kell megtervezniük és végrehajtaniuk a vegyszeres gyomirtásokat, hogy azok mindig az adott területen uralkodó gyomflóra ellen legyenek hatékonyak. Lényeges továbbá, hogy ne csak a táblákat, hanem a tábla nem müvelt széleit, dülőutak padkáit, vizlevezető árkokat is gyommentesitsék ill. kaszálják. Belterületeken a gyomfelvételezés eredményéről minden érdekeltet időben értesiteni kell, lehetőleg védekezési felhivás formájában. Ebben ki kell emelni az erősen fertőzött területeket, meg kell határozni a védekezés, kaszálás legkedvezőbb időpontját is. A megelőzés nagyon fontos pontja a fentieken kivül az is, hogy az ellenőrzések folyamatosak legyenek, valamint- ha más eszköz nincs- szigorúan büntetni is kell. Jogszabály szerint az ellenőrzéseket belterületen az Önkormányzatok, külterületen az illetékes Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomások kötelesek ellátni. Ezen a téren sajnos jelenleg nagy hiányosságok vannak, különösen az önkormányzatoknál, de nem kifogástalan a növényvédelmi hatóság tevékenysége sem. Az önkormányzatoknak erre szinte egyáltalán nincs meg a személyi feltétele. Ezt javitani csak ugy lehet, ha erre a feladatra bevonják a munkát dijazás nélkül is szivesen elvállaló polgári szervezeteket, polgárokat, és hivatalosan megbizzák őket a feladat elvégzésével.javitani lehet továbbá azzal is, ha az ominózus 3-4 hónapra, kevés pénz felhasználásával, nyugdijas szakembereket biznak meg ezzel a feladattal. A növényvédelmi hatóság munkáját minimális létszámnöveléssel, ez lehet itt is időszakosan foglalkoztatott nyugdijas is, ill. feladatok átcsoportositásával lehetne eredményesebbé tenni. 2. Ismeretterjesztés Abban az esetben, ha valmilyen kárositó ellen védekezni akarunk, a sikeres munka alapfeltétele az, hogy felismerjük és minél jobban megismerjük biológiáját is. Sajnos különösen a lakosság körében, de igen sok kistermelő esetében is elmondható az, hogy nem ismerik fel az allergén gyomnövényeket. Természetesen ennek megfelelően azt különösen nem tudják, hogy mikor kell ill. mikor a legkedvezőbb ellene a védekezés.

7 7 Szélsőséges esetekben előfordult, hogy valaki a saját kertjében direkt meghagyta a parlagfüvet, "olyan szép növény kár elpusztitani" jelszóval. Fontos feladat tehát a minél intenzivebb felvilágositó munka. Ennek érdekében az alábbak megtétele szükséges: 1. Előadások, előadássorozatok tartása, kiskert tulajdonosok és érdeklődő polgárok számára. Az előadások szervezésébe be kell vonni a polgári szervezeteket, intézményeket egyesületeket / METESZ, MAE, Mg Kamarák, falu gazdák, stb./. 2. Bemutatók szervezése, sajtóbejárások, ahol a vegyszeres és mechanikai védekezések lehetséges módjait, eredményeit megismerhetik. 3. Plakátok, szóróanyagok elkészitése, ezek megfelelő teritése / iskolák, orvosi rendelők, patikák, önkormányzatok /. Óriás- plakátok kihelyezése. Szórólapok osztása pl. a metró állomásokon, melyet a polgári szervezetek aktivistái oldanának meg. 4. Médiák fokozottabb igénybevétele. Szakfilmek, videóklippek szakkommentárok, közérthető szakcikkek közreadása. Ezek leadásának, közlésének jó időzítése, a folyamatosság szükségessége mellett. 3. Allergén gyomnövények monitoring felmérése. A védekezés eredményességét pozitivan befolyásolja az ha adott városban, nagyobb településen megismerjük a fertőzőtt területeket, a fertőzés erősségét, növekedését ill. csökkenését, valamint a terjedés irányát, sebességét, felvételezés időszakában a fejlődési stádiumát, és nem utolsó sorban a védekezési lehetőségeket. Ezt a monitoring rendszerben történő gyomfelvételezés alapozhatja meg. A rendszert alapját képező felvételi hálózatot és a gyomfelvételezések módszerét úgy kell kialakitani az adott város közigazgatási területén belül, hogy abból már az első évben a település fertőzőttségét allergén gyomnövényekkel rögziteni lehessen, ill a változásokat több éves rendszeres munkával, pontosan nyomon lehessen követni. Továbbá a kapott adatok biztos alapot nyújtsanak arra is, hogy belőlük védekezési felhivások kiadása is lehetővé váljon. A pontok kijelölésénél a területeket súlyozni kell, elsősorban azt véve figyelembe, hogy milyen a beépültség, hol folynak nagyobb épitkezések, területrendezések, magyarul hol várható a gyomnövények tömeges megjelenése, terjedése. Évente legalább két felvételezést kell elvégezni. Az első a fűfélék virágzása előtt, a második a parlagfű virágzás kezdete elött két héttel történjen. Az adatokat úgy kell rögziteni, hogy azok számitógépes feldolgozásra alkalmasak legyenek. 4. Levegő szennyezettség (pollen) - mérési lehetőségek, műszerpark korszerűsítése - eredmények minél szélesebb körben történő bemutatása A körülöttünk levő levegőben még akkor is, ha az tisztának látszik - igen sokféle gombaelem, pollenszem, baktérium és vírus fordul elő. Ezek összessége mérgezi a levegő részecskéknek egy részét. Azt a tudományágat, mely a levegőben lévő élő részecskékkel foglalkozik, aerobiológiának nevezzük. A Nemzetközi Aerobiológiai Hálózat az allergia kialakulása

8 8 szempontjából fontosnak tartott fajokat monitorozza, ezeknek az azonosítása történik meg, míg a mai ismereteink szerint nem allergizáló fajok az összpollen- illetve összgombaelemszám formájában vannak dokumentálva. A monitorozás a pollencsapda felállítása során nyert anyagok elemzése útján történik. Hirst elvén alapuló csapdák üzemelnek, amelyek lényegében nagy teljesítményű porszívók és a levegőben lévő részecskéket fogják be. Alapelve, hogy a szélirányba forduló nyíláson át beszívott levegőből vazelinnel bekent dobra erősített filmen (Melinex szalag) tapadnak meg a légkörben kavargó gombaspórák, pollenszemek és egyéb szennyezőanyagok. Óraszerkezet segítségével 2 mm/órás sebességgel forog a dob, így 7 nap alatt tesz meg egy teljes fordulatot. Az egy napot reprezentáló szalagdarabok tárgylemezen paralóz-anilines beágyazó anyaggal lezárva mikroszkópos leolvasásra kerülnek, illetve ezzel a módszerrel hosszú ideig eltarthatók és a későbbiekben felhasználhatók. A pollencsapdák elhelyezésének irányelveit nemzetközi megegyezések szabályozzák. A legfontosabb, hogy a környezetében lévő fáknál és épületeknél magasabb ponton üzemeljen. Közepes szélerősség esetén a csapda m sugarú kört monitoroz, erősebb szelek sokkal távolabbról is hozhatják a virágporszemeket. A csapda széllapátja irányitja, hogy a mintavevő nyílás mindig arra nézzen, amerről a szél fúj. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy egy adott pont maximális terhelése mérhető legyen. Az átszívott levegőmennyiség percenként 10 liter, amely kb. megfelel az emberi légvétel nagyságának. Naponta 14,4 m 3 levegő áramlik át a készüléken. A preparátum területe ismeretében kiszámítható a napi egy köbméter levegőnek megfelelő terület nagysága. A leolvasás 2 órás egységenként történik, így szemmel követhető a kérdéses pollen mennyiségének napi ingadozása. Az állomásokon egyforma mikroszkópokat használnak leolvasásra. A pollen koncentráció ismerete egyaránt fontos az allergiás egyénnek (környezetének megfigyelése, szabadság célzott tervezése), valamint a gazdáknak, kertészeknek (kaszálás, gyomtalanítás). A jövőben a pollencsapdák sokszoros felállítása javasolt, valamint rendszeresen fórumok szervezése az így kapott adatok összehasonlítása, ismertetése érdekében. 5. Ismeretlen tulajdonú parlagterületek kényszermüvelésére állami tartalékalap létrehozása Az allergén gyomnövények és elsősorban a parlagfű hihetetlen tömegben történő felszaporodása, elsősorban a 90-es évek elejétől magántulajdonba kerülő földterületeknek azon parcelláin valósult meg, amelyet a tulajdoni változások után egyáltalán nem műveltek meg. Ennek különböző okai vannak, de a tény az tény marad. A hatósági munka során ezekre a területekre az önkormányzatok és a növényvédelmi felügyelők, ha a tulajdonos nem hajlandó védekezni,kényszerművelést rendelnek el, amelynek költségeit a tulajdonos köteles fizetni. Amennyiben nem fizet, ezt tőle adók módjára hajtják be, tehát a befektetett pénz visszakerül a költségvetési szervekhez. A költségek előlegezése, ha nehezen is, de megoldható. A probléma azokkal a területekkel van, ahol a tulajdonosok felderitése a telekkönyvi bejegyzések késedelmessége miatt nem állapitható meg, ill. a tulajdonos olyan anyagi körülmények között van, hogy tőle az esetleges kényszerműveltetés költsége nem hajtható be. Márpedig erre a hatóságoknak nem áll rendelkezésére anyagi fedezet. Szükség lenne tehát egy olyan állami tartalékalap létrehozására, melyből ezek a pénzek fedezhetők lennének.

9 9 6. Egészségügyi szakemberképzés, a megnövekedett feladatokhoz Környezetünk megváltoztatása szoros korrelációt mutat az allergiás betegek számának emelkedésével. Egyre többet hangoztatjuk, hogy az allergia már-már "népbetegség", illetve a jövő betegsége. Ellene való küzdelem nagy kihívást jelent a különböző szakemberek, országok kormányai számára, mivel a preventioval (megelőzéssel) dollár milliókat lehetne megtakarítani, s nem utolsó sorban az allergiás betegségben szenvedők életminőségének javítását lehetne elérni. E cél megvalósítása érdekében az egészségügyi dolgozók (alap - közép - felső) folyamatos távábbképzését kell megvalósítani, hogy a betegek minél hamarabb az egzakt diagnózishoz, és ennek megfelelően a célzott terápiás ellátásban részesüljenek. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy egy betegség korai felismerése és kezelése lényegesen könnyebb és olcsóbb, mint a már előrehaladott súlyos állapot megoldása. Ugyanakkor ki kell menni a szakembereknek az óvodákba, iskolákba, munkahelyekre, különböző fórumokat kell rendezni, hogy minél világosabb legyen mindenki előtt e betegségtípus lényege és az ellene való fellépés lehetősége. Nemcsak a beteg egyént kell felvilágosítani, megtanítani együttélni a betegségével, de az egészséges embereket is, hogy toleránsabbak legyenek a beteg társaikkal, és ne munkának, hanem segítségnek tudják be a környezetükben végzett tevékenységet. Nagyon helyesen gombamódjára nőnek a különböző civil szervezetek, egyesületek, klubok, melyek célkitűzései mind a megelőzést, mind a környezetvédelmet tűzték zászlaikra. Nem szabad magukra hagyni őket, támogatni, segíteni kell, mert csak összefogással lehet eredményt elérni. 7. Szoftver, hardver fejlesztés Az utóbbi évtized informatikai fejlődése ugrásszerűen megemelte az információs lehetőségeket. Számítógépes rendszerek alkalmazásával felgyorsult az adat átadás-átvétel és a települések városok, országok közötti távolságok is lecsökkentek. Fontos kapcsolattartás-lehetőség nyílt meg a megfelelő programmok felhasználásával a különböző ágazatok, így meteorológiai, mezőgazdasági, egészségügyi hálózatok között. Esetünkben ezeknek maximális kihasználása gyorsíthatja az eredményes együttműködést, és a mentesítési munkát esetlegesen irányító team feladatát. Oktatások, továbbképzések gyorsabb lebonyolítása a személyi hiányt hamarabb pótolhatja. A kutatásokban, azok eredményeinek feldolgozásában és közreadásában a jövő elengedhetetlen eszköze. A helyi lokális hálózatok helyett egyre rohamosabban fejlődésnek indult a világhálózat, azaz az internet, melyben a világ különböző pontjain lévő számítógépek képesek hatalmas adatcserét lebonyolítani, másodpercek alatt. Az összes számítógép egyetlen nagy hálózatot alkot. Az internet révén nyomtatott formában lehet kutatási eredményekhez, publikációkhoz jutni, de külföldi szakemberekkel azonnali közvetlen, elérhető kapcsolatot lehet teremteni élő vitafórumok, discussion areak vagy chat room-on keresztül. Könnyen belátható, hogy a fejlődés útja ma már csak az elektronika révén javítható. 8. Védekezési ellenőrzések számának jelentős növelése. "Minden törvény annyit ér, amennyit következetesen számonkérnek belőle" mondja a szólás, és ez igaz is. Sajnos jelenleg a gyomnövények és köztük az allergén gyomnövények visszaszoritását szolgáló joszabályok betartatása, - az ellenőrzések számának,a probléma

10 10 nagyságához viszonyitott aránya miatt minimális. Ennek oka az, hogy sem az önkormányzatok, sem a növényvédelemi szervezet nem rendelkeznek olyan létszámmal, hogy egyéb számos feladatuk megoldása mellett ezt a munkát is eredményesen el tudnák látni. Milyen módon lehetne ezen változtatni? a/ Az önkormányzatoknak e feladat ellátására szinte egyáltalán nincs emberük. Ennek megfelelően legalább a vegetációs idő 4-5 hónapjára nyugdijasokat vagy egyéb e feladattal megbizható munkaerőt kellene alkalmazniuk. Lehetne ez esetleg közmunka, vagy elkülönitetten erre a célra számukra juttatott költségvetési pénzeszköz terhére is. b/ Másik lehetőség ott adódik ahol a polgári szervezetek ellenszolgáltatás nélkül elvállalják ezt a munkát vagy ennek tetemes részét. Itt az Önkormányzat feladata az, hogy megbizólevelet ad a vállalkozó személyeknek, és koordinálja a munkát, valamint lefolytatja a szükséges hatósági eljárásokat. c/ A hiányzó pénzeszközöket megpróbálják pályázatok utján megszerezni. d/ A Növényvédelmi Szervezet jelenleg szintén létszámhiánnyal küzd. Tehát a jobb munkaszervezés mellett, ha kevesebb is, itt is plusz költségvetési pénz vagy pályázatok útján elnyerhető pénzeszközök szükségesek a feladat jobb ellátásához. Fentieknek megfelelően egyértelmü tehát, hogy az alkalmazásra kerülő új embereknek szüksége lesz szakmai oktatásokra. Ezt a növényvédelem szakemberei, a polgári szervezetek és az egészségügy allergológiai hálózatának e területen is megfelelő felkészültséggel rendelkező munkatársai gond nélkül meg tudják oldani. III. Kutatás, fejlesztés 1. Allergia - immunológiai ismeretek kutatása Ahhoz, hogy érdemben felvehessük a harcot az allergiás betegségekkel szemben, elkerülhetetlen patomechanizmusának ismerete. Az allergiás válasznak négy olyan összetevője van, melyek a valódi allergiák mindegyikében észlelhetők embernél. Ezek a következők: - az allergén, - az IgE antitest - a hízósejt - mediatorok (átvivők) Az allergiás jelenségekért az I-s tipusú allergiás reakció felelős. Ennek lényege a hízósejtek (mastocyták) degranulatiója. A betegséget okozó allergének stimulálják szervezetünk immunrendszerét és nagy mennyiségű IgE (immunglobulin=antitest) termelésére késztetik. A hízósejtek felületét különleges helyek borítják, ezeket receptoroknak nevezik és ezekhez IgE antitestek kötődhetnek. Mindegyik hízósejten körülbelül ilyen hely található. Amikor az antigén kapcsolatba lép a hízósejthez kötődő IgE antitesttel a sejthártyában bonyolult kémiai folyamatok zajlanak, létrejön a hízósejt degranulátiója, azaz a mastocyták membránja (sejtfala) kinyílik és kiáramlik a cytoplazmából az ott lévő granulumok (szemcsék) nagy

11 11 tömege. Ezek a granulumok tartalmazzák a mediátor (közvetítő) anyagokat elsősorban hisztamint és számos bioaktiv anyagot melyek összeségükben az allergiás történés minden klinikai és egyéb tünetéért (mint pl. az allergiás gyulladás és annak összes korai és késői következményei) okolhatók. (1.ábra) Az allergiás mechanizmusnak két fázisa különböztethető meg, egy korai és egy késői fázis. A korai fázis teljes egészében hisztamin hatásnak tulajdonítható - tehát amikor a hízósejt szemcséi szétesnek -, a második vagy késői, pedig a kifejlődő gyulladás. Ugyanezek a folyamatok játszódnak le az orrban és a tüdőben, sőt valószínüleg a gyomorbélrendszerben is, ha valami anyag allergiás reakciót vált ki. Szénanáthában szenvedők általános tapasztalata, hogy tüszögnek ugyan néhányat, amikor egy nyári délután átsétálnak egy parkon, de az igazán kellemetlen tünetek, pl. az orr dugulása vagy teljes elzáródása, csak este vagy éjszaka jelentkeznek. Hasonlóan azok a pékek, akik allergiásak a munka közben belélegzett lisztre, éjszaka kezdenek köhögni és mellkasi szorítást érezni. Az allergének hatására a hízósejtek kiválasztják roncsoló vegyületeiket, melyek a reakció helyére vonzzák a neutrofil és eozinofil sejteket. Ez a két sejtcsoport az érintett testrészek gyulladásait és károsodását okozza. Mivel néhány órát igénybe vesz, amig a sejtek az allergiás reakció helyszínére vándorolnak, és károsítják az ott lévő szöveteket, ezért a tünetek csak késő este vagy éjszaka lépnek fel. Az allergiás reakció közvetlen és késői fázisának fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, ugyanis a hatásos terápiák beállítása ennek figyelembe vétele nélkül nem lehetséges. A terápiás terv elkészítésénél döntő tényező, hogy az allergén hatást meg tudjuk-e szüntetni. Étel, kedvenc állatok vagy gyógyszer okozta allergiás megbetegedések esetében megvalósítható, azonban egy sor olyan ágenssel találkozhatunk, melyek a környezetünkből nem távolíthatók el (pollenek, házi por atka), ilyenkor szükséges a különböző gyógyszerkészítmények megválasztása. Leghatásosabb az allergia mechanizmusából adódó antihisztaminok bevezetése, valamint a késői reakciót(gyulladást) befolyásoló szteroidok adása A kutatás - fejlesztés elött álló feladatok: 1. További feltételezett szabályozó mechanizmus kutatása 2. Megfelelő immun laboratóriumi felszerelések és reagensek rendelkezésre bocsátása. 3. Kivizsgálási lehetőségek (monitor készülékek, reagensek választékának javítása, tömegrendelés felszámolása) 4. Speciális szakemberek kiképzése 5. Megelőző terápiák (immunterápia) előtérbe helyezése 6. Korszerű mellékhatásmentes gyógyszeres terápia alkalmazása 2. Növényvédelmi kutatás fejlesztés. Az allergén gyomnövények által okozott mezőgazdasági károk nagysága, valamint az allergiás megbetegedések száma az utóbbi évtizedben folyamatosan növekszik. Minden eddig felvázolt teendő mellett ez a fejlesztés és a kutatás számára is komoly kihívást jelent. A probléma megoldása érdekében az alábbi témakörökben kellene előrelépni:

12 12 a. Allergén gyomnövények biológiájának kutatása - magok csiraképességének, csirázási erejének, dormanciájának, valamint ezek ökológiai összefüggéseinek vizsgálata. - talajtípusok, altípusok, szervestrágyázás, műtrágyázás szerepe a gyomnövények terjedésében, felszaporodásában. b. Biológiai védekezési lehetőségek kutatása - kimondottan egy gyomnövényfajra vagy családra specializálódott rovarok, gombafajok felkutatása, biológiájuk, felszaporíthatóságuk, hazai környezetben történő felhasználhatóságuk megismerése. - növényi vagy állati eredetű hatóanyagok kutatása, melyek hatékonyak lehetnek gyomnövény szabályozásban. c. Integrált védekezési technológiák kidolgozása - elsősorban mezőgazdasági területeken olyan védekezési technológiák kidolgozása, melyek a lehető legkevesebb gyomirtószer alkalmazása mellett, minden olyan mechanikai, termesztéstechnológiai és biológiai elemet felhasználnak, melyek az eredményességet pozitív irányban befolyásolják. d. Új gyomirtási eljárások kidolgozása Különösen a nem mezőgazdasági művelés alatt álló területeken lenne szükség olyan új gyomirtási eljárások kutatására, gyakorlati alkalmazhatóságának kidolgozására, melyek speciálisan a célzott gyomnövényt, gyomnövényeket pusztítanák el, és meghagynák azokat, melyek kívánatosak számunkra. Például a telepített gyep területekből vagy akár útpadkákról, árokpartokról a fűféle gyomok meghagyása vagy megkímélése mellett a kétszikű gyomnövényeket eltávolítani. A propángáz alapú termikus eljárások alkalmazásának kezdeti próbálkozásai megtörténtek. Az első eredmények rendkívül biztatóak. A gyomnövények különbözőképpen reagáltak a hőhatásra, és annak időtartamára. Különösen nagy különbségek mutatkoztak az egy és kétszikű gyomnövények között, de az egyes nagy csoportokon belül az egyedek sem egyformán reagáltak. Kutatási cél a kijuttató eszközök fejlesztése mellett annak megállapítása, hogy az egyes allergén gyomnövények egyedileg hogyan reagálnak a hőhatásra. Az már a közeljövőben elérhető cél, hogy e technológiával pl. a parlagfű kivehető a gyepterületekből. e. számítógéppel vezérelt gyomfelismerő permetezési rendszer kidolgozása. Kísérleti stádiumban vannak már olyan permetezési technikák, melyek képesek 1-1 gyomnövény fajt felismerni, és csak ott permeteznek, ahol az adott fajt észlelik. Ez nem csak arra szolgál, hogy feleslegesen ne permetezzünk ki gyomírtószert, hanem arra is, hogy csak célzottan egy-egy vagy néhány fajt vegyünk ki a kezelendő területről. A rendszer alapja teljesen új, mert működési elve nem a növények különböző színösszetételén alapszik. Ennél a rendszernél a működési elv alapja az, hogy a számítógépes egységet az adott faj számtalan paraméterét betáplálva, megtanítják azt felismerni. Kutatási feladat kiemelten az allergén gyomnövényeket, ill. azok közül legalább a legfontosabbakat megismertetni a rendszerrel és ezt sikeresen alkalmazni a gyakorlatban.

13 13 f. már a gyakorlatban is bizonyított a kenéses kijuttatási technológia alkalmazása. Ennek előnye az, hogy a herbicid csak a célzott gyomnövényre kerül, nincs elsodródás, környezetszennyezés és szer pazarlás. A kedvező gyomirtási eredmények mellett, sajnos itt a technikai rész nem kifogástalan. A kenő hengerek anyaga nem elég tartós, nem teljesen csöpögésmentes. Fejlesztési cél ebben az esetben az iparral együttműködve, olyan kenőhengerek és herbicidek kidolgozása, melyek az előbb felsorolt hátrányoktól mentesek. Összefoglalás Az ember és a környezete egymástól szét nem választható egységet képez, kölcsönösen hatnak egymásra. Környezetünk természetes és mesterséges változása, változtatása az összes élőlényre is hatással van, építő vagy romboló módon. Ez a tény magyarázza, hogy miközben a különböző tudományágak a maguk belső szférájában óriási léptekkel haladnak a fejlődés irányában, az egymásrahatás következményeit nem szabad figyelmen kívül hagyni. A civilizáció környezeti változásokat, valamint újabb betegségeket eredményezett, és a fejlődés útját vizsgálva még újabbak keletkezését feltételezhetjük. Jelenleg ilyen az allergo - immunológiai betegségek nagy része, melynek okait a levegőben, talajban, vizeinkben találjuk meg. Ennek felismerése, kutatása és az eredmények együttes széleskörű alkalmazása, jelenünk és jövőnk feladata. Fenti tanulmányunkból is világosan kiderül, hogy az évente szinte járványszerűen jelentkező pollen allergiás megbetegedések csökkentése nem egyszerű feladat. Eredmények elérésére csak akkor van remény, ha a kormányzat, az állampolgárok és több tudományág közös munkáját, erőfeszítéseit egyesítjük, és következetesen alkalmazzuk a gyakorlatban. Dr. Mohácsi Edit Tóth Ádám

14 14 Irodalom Ujvárosi M / 1951 / Field weeds. Bp. Mezőgazd. K Ujvárosi M / 1958 / Weeds in field crops. HN. : K. n. 11, Ujvárosi M / 1973 / Weeds. Bp. Mezőgazd. K. 833, Ujvárosi M / 1975 / Second Nationalweed survey in field crops. Bp. Hungary, Erdészeti Műszaki Szervezési Iroda Kiadó Tóth Á: Molnár J: Török T: Fekete Á / 1989 / Preliminary information on the most important results of the third national weed survey in field crops. Növényvédelem. 24, Temesvári E: Raffai I. Amit az allargiáról tudni kell. Robert Davis: Susan Ollier. Allergia tények Farkas I: Szántó A. Allergia Bernard AB. Allergic rhinitis - mechanism and management J. Allergy Clin. Immunol Herjavecz I, Böszörményi Nagy Gy. Asthma bronchiale. Springer Hungarica. Bp Mohácsi E. Rhinitis. Magyar Orvos Busse W W, Holgate ST. Asthma and rhinitis Blackwell, Taunton Massachusette Kaliner MÁ, Barness PJ, Pecson CG, Asthma its pathology and treatment. In series Lenfant C / id / Lung biology in healthand disease, Vol. 49. Marcel Dekker, inc. New York 1991 Barnes PJ, Goldfrey S, Magyar Pál. Asthma Martin. Dunitz, London 1997 Magyar P, Hutás I, Vastag E, Pulmonológia Stephen T Holgate, Martin K Church. Allergy Mohácsi E, Allergiás kórképek megoszlása szakrendelőnk betegállományában. XXV. Makit kongr.

15 15 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés Helyzetelemzés Allergia fogalma Javaslatok Ismeretterjesztés Allergén gyomnövények monitoring felmérése Levegő szennyezettség / pollen / Ismeretlen tulajdonu parlagterületek kényszerművelésére állami tartalékalap létrehozása Egészségügyi szakemberképzés, a megnövekedett Szoftver, hardver fejlesztés Védekezési ellenőrzések számának jelentős növekedése Kutatás, fejlesztés Allergia-immunológiai ismeretek kutatása Növényvédelmi kutatás, fejlesztés Ősszefoglalás Irodalomjegyzék 2. old. 2. old. 3. old. 5. old. 6. old. 7. old. 7. old. 8. old. 9. old. 9. old. 10. old. 11. old. 11. old. 12. old. 12. old. 13. old.

A parlagfűről, parlagfű mentesítésről

A parlagfűről, parlagfű mentesítésről A parlagfűről, parlagfű mentesítésről Összeállította: Stánitz Éva megyei tisztifőorvos Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Szabó Lajos hivatalvezető Vas Megyei Kormányhivatal

Részletesebben

22 / 2002. (XI. 25.) RENDELETE A PARLAGFŰ IRTÁSÁRÓL

22 / 2002. (XI. 25.) RENDELETE A PARLAGFŰ IRTÁSÁRÓL BALATONSZEMES KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT K ÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22 / 2002. (XI. 25.) RENDELETE A PARLAGFŰ IRTÁSÁRÓL BALATONSZEMES KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 22/2002.(XI.25.) sz. RENDELETE a parlagfű irtásáról

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

Dévaványa Város Egészségterve 2008-2018

Dévaványa Város Egészségterve 2008-2018 Dévaványa Város Egészségterve 2008-2018 Dévaványa 2008 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezető 3 1.1 Dévaványa város bemutatása 3 1.2 A városi egészségterv szükségessége 4 2. Állapotleírás 5 2.1 Demográfiai adatok,

Részletesebben

A magvak életképességétiek meghatározása festési eljárással

A magvak életképességétiek meghatározása festési eljárással A vegyszer kiszórására, a vegyi védekezés végrehajtására ezért csak a kézi porozó vagy permetezőgépek alkalmasak, mivel ezekkel lehet legjobban hozzáférni a tuskóhoz, a hajtások alsó részéhez és vegyszer

Részletesebben

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA)

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) Verzió 2016 1. MI A GYERMEKKORI SPONDILARTRITISZ/ENTEZITISSZEL ÖSSZEFÜGGŐ ARTRITISZ

Részletesebben

LEVEGÔ 3.: A toxikus vagy rákkeltő anyagokat kibocsátó légszennyező források feltárása, azokra vonatkozóan információs adatbázis létrehozása.

LEVEGÔ 3.: A toxikus vagy rákkeltő anyagokat kibocsátó légszennyező források feltárása, azokra vonatkozóan információs adatbázis létrehozása. 3.1. A környezetvédelmi program célkitűzései és feladatai a környezeti elemek védelme érdekében 3.1.1. LEVEGÔTISZTASÁG-VÉDELEM Célállapot: A jó levegőminőség fenntartása, a város környezeti levegőminőségének

Részletesebben

Rhinitis allergica elterjedésének vizsgálata hazánk gyermekpopulációjában 1999-2007 között

Rhinitis allergica elterjedésének vizsgálata hazánk gyermekpopulációjában 1999-2007 között Rhinitis allergica elterjedésének vizsgálata hazánk gyermekpopulációjában 1999-2007 között Ovárdics Andrea Alapismereti és Szakmódszertani Intézet, Kecskeméti Főiskola Tanítóképző Főiskolai Kar Összefoglalás:

Részletesebben

Végtagfájdalom szindrómák

Végtagfájdalom szindrómák www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Végtagfájdalom szindrómák Verzió 2016 1. Bevezetés Számos gyermekkori betegség okozhat végtagfájdalmat. A végtagfájdalom szindróma" egy általános kifejezés

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

Az allergiás reakció

Az allergiás reakció Az allergiás reakció A tankönyben (http://immunologia.elte.hu/oktatas.php): Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Tanárszakosok, 2016 Bev. 3. ábra Az immunrendszer kétélű kard F i z i o l ó g i á s immunhiányos

Részletesebben

ÖKO Zrt. vezette Konzorcium

ÖKO Zrt. vezette Konzorcium ÖKO Zrt. vezette Konzorcium Vízgyőjtı-gazdálkodási tervek készítése címő KEOP-2.5.0.A kódszámú projekt megvalósítása a tervezési alegységekre, valamint részvízgyőjtıkre, továbbá ezek alapján az országos

Részletesebben

Dokumentum címe: 3 reprezentatív folyamat újratervezése Tanácsadói dokumentum. Pályázati tevékenység:

Dokumentum címe: 3 reprezentatív folyamat újratervezése Tanácsadói dokumentum. Pályázati tevékenység: Dokumentum címe: 3 reprezentatív folyamat újratervezése Tanácsadói dokumentum Pályázati tevékenység: Az önkormányzati feladatok átalakítása által érintett szakmai és támogató folyamatok felülvizsgálata,

Részletesebben

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA)

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) Verzió 2016 1. MI A GYERMEKKORI SPONDILARTRITISZ/ENTEZITISSZEL ÖSSZEFÜGGŐ ARTRITISZ

Részletesebben

SAJÓSZENTPÉTER Város Integrált Településfejlesztési Stratégia 1 SAJÓSZENTPÉTER VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA. Borsod-Tender Kft.

SAJÓSZENTPÉTER Város Integrált Településfejlesztési Stratégia 1 SAJÓSZENTPÉTER VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA. Borsod-Tender Kft. 1 SAJÓSZENTPÉTER VÁROS INTEGRÁLT TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA 2 Tartalomjegyzék Tartalom 1 BEVEZETÉS... 5 2 HELYZETELEMZÉS ÖSSZEFOGLALÁSA... 7 2.1 A VÁROSI SZINTŰ HELYZETELEMZÉS ÖSSZEFOGLALÁSA... 7 2.2

Részletesebben

Hasznos tanácsok, mi a teendő földrengés előtt, a rengés alatt és utána

Hasznos tanácsok, mi a teendő földrengés előtt, a rengés alatt és utána A földrengés a Föld felszínének hirtelen rázkódása. A földrengések általában tektonikus eredetűek, de vulkánkitörések, föld alatti üregek beomlása stb. is okozhatnak földrengést. A földrengéskor felszabaduló

Részletesebben

Országos Közegészségügyi Központ 2016. 1. kiadás

Országos Közegészségügyi Központ 2016. 1. kiadás Módszertani útmutató a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó kockázat értékeléséről és a kockázatcsökkentő beavatkozásokról Országos Közegészségügyi

Részletesebben

Allergiás reakciók molekuláris mechanizmusa

Allergiás reakciók molekuláris mechanizmusa Allergiás reakciók molekuláris mechanizmusa Erdei Anna Eötvös Loránd Tudományegyetem Immunológiai Tanszék Biológiai Intézet Immunológiai Tanszék MLDT továbbképzés 2015. április 22., Honvéd Kórház Bp. Az

Részletesebben

Újabb adatok a H1N1 vírusról. Miért hívják H1N1-nekÍ?

Újabb adatok a H1N1 vírusról. Miért hívják H1N1-nekÍ? Újabb adatok a H1N1 vírusról Miért hívják H1N1-nekÍ? Az Influenza vírusnak három nagy csoportja van az A, B és C. típus- Ezek közül az A vírus a veszélyesebb és fordul elő gyakrabban emberekben is. A rezervoire

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Blau-szindróma Verzió 2016 1. MI A BLAU-SZINDRÓMA/FIATALKORI SZARKOIDÓZIS 1.1 Mi ez? A Blau-szindróma genetikai betegség. A betegeknél egyszerre lép fel bőrkiütés,

Részletesebben

Veszélyes anyagok és kockázatértékelés. Európai kampány a kockázatértékelésről

Veszélyes anyagok és kockázatértékelés. Európai kampány a kockázatértékelésről Veszélyes anyagok és kockázatértékelés Európai kampány a kockázatértékelésről Mik a veszélyes anyagok? Veszélyes anyagok: Bármely olyan folyadék, gáz vagy szilárd anyag, amely kockázatot jelent a munkavállalók

Részletesebben

Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban

Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban Kiss Irén Munkahelyi és személyi higiénia a vendéglátásban A követelménymodul megnevezése: Biztonságvédelmi és minőségbiztosítási feladatok végzése A követelménymodul száma: 1428-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

MISKOLC MJV ENERGETIKAI KONCEPCIÓJA

MISKOLC MJV ENERGETIKAI KONCEPCIÓJA MISKOLC MJV ENERGETIKAI KONCEPCIÓJA REV.0. Munkaszám: 7795 Budapest, 2002 július Tartalomjegyzék Vezetői összefoglaló...4 Bevezetés...11 Néhány szó a városról...12 A város energetikája számokban: energiamérleg...13

Részletesebben

14 GYÖNGYÖSTARJÁN KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2013. február 7-én 17 órakor megtartott üléséről készült J E G Y Z Ő K Ö N Y V E A Képviselő-testület döntései Határozat 7/2013.(II. 7.) A

Részletesebben

életeket ment Ideje, hogy önmagára is gondoljon.

életeket ment Ideje, hogy önmagára is gondoljon. életeket ment 1 Ideje, hogy önmagára is gondoljon. A vastag és végbél rák a lappangó gyilkos Szlovéniában évente vastag és végbélrákban kb. 1600 ember betegszik meg. Sajnos sokan közülük a rák miatt elhaláloznak

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a szívinfarktusról

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a szívinfarktusról 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Röviden a szívinfarktusról Teendők szívinfarktus esetén Kiadó: Gönc Város Önkormányzata

Részletesebben

Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái

Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái C43 Konzervújság 1996. 2. 40-42. és HÚS 1996. 4. 210-214 Penészgombák élelmiszeripari jelentősége, és leküzdésük problémái 1. Penészgombák élelmiszeripari jelentősége A penészgomba elnevezés nem rendszertani

Részletesebben

VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK, INTERNETES TECHNIKÁK

VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK, INTERNETES TECHNIKÁK VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK, INTERNETES TECHNIKÁK A digitális gyár mint a termékéletciklusmenedzsment megvalósításának központi eleme A termékéletciklus-menedzsment lényege az üzleti folyamatok olyan

Részletesebben

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása konzultációs anyag 2-9 Hevesi-sík

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása konzultációs anyag 2-9 Hevesi-sík A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása konzultációs anyag alegység vízgyűjtő-gazdálkodási tervhez közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi

Részletesebben

A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei

A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei A vemhes kancák és a csikók fontosabb féregélősködők okozta fertőzöttségei Farkas Róbert SZIE ÁOTK Parazitológiai és Állattani Tanszék, 1078 Budapest, István u. 2. Farkas.Robert@aotk.szie.hu Az utóbbi

Részletesebben

Közfoglalkoztatási tapasztalatok Onga Városában

Közfoglalkoztatási tapasztalatok Onga Városában Miskolci Egyetem Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézet Humánmenedzsment Szak Közfoglalkoztatási tapasztalatok Onga Városában dr. Farkas Györgyi 2014. Tartalomjegyzék I. Bevezetés...1 1.) A témaválasztás

Részletesebben

mtatk A kistérségi gyerekesély program és az általános iskolai oktatás teljesítményének összefüggése MTA TK Gyerekesély Műhelytanulmányok 2015/3

mtatk A kistérségi gyerekesély program és az általános iskolai oktatás teljesítményének összefüggése MTA TK Gyerekesély Műhelytanulmányok 2015/3 MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont mtatk MTA TK Gyerekesély Műhelytanulmányok 2015/3 A kistérségi gyerekesély program és az általános iskolai oktatás teljesítményének összefüggése Nikitscher Péter Széll

Részletesebben

Az allergiáról röviden

Az allergiáról röviden Az allergiáról röviden Mi az allergia?* Az allergia (túlérzékenység) a szervezet védekező rendszerének (immunrendszerének) kóros túlműködése. Allergiás betegségről akkor beszélünk, amikor a szervezet az

Részletesebben

Répcelak Polgármesteri Hivatal 9653 Répcelak, Bartók B. u. 38. Környezet-egészségügyi kockázat elemzés

Répcelak Polgármesteri Hivatal 9653 Répcelak, Bartók B. u. 38. Környezet-egészségügyi kockázat elemzés Répcelak Polgármesteri Hivatal 9653 Répcelak, Bartók B. u. 38. Környezet-egészségügyi kockázat elemzés Készült: 2011. augusztus 08. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Összefoglalás... 3 Az épített környezet

Részletesebben

MUNKAANYAG. Papp Lajos. Az előzékelés technológiája. A követelménymodul megnevezése: Nagyüzemi könyvgyártás

MUNKAANYAG. Papp Lajos. Az előzékelés technológiája. A követelménymodul megnevezése: Nagyüzemi könyvgyártás Papp Lajos Az előzékelés technológiája A követelménymodul megnevezése: Nagyüzemi könyvgyártás A követelménymodul száma: 0958-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-004-50 AZ ELŐZÉKELÉS

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Boostrix Polio szuszpenziós injekció diftéria, tetanusz, pertusszisz (acelluláris összetevő) és inaktivált poliomielitisz vakcina (adszorbeált, csökkentett

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK A BÁCS-KISKUN MEGYEI KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL 2005. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK RÖVID ÖSSZEFOGLALÁSA...5

TARTALOMJEGYZÉK A BÁCS-KISKUN MEGYEI KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL 2005. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK RÖVID ÖSSZEFOGLALÁSA...5 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK A BÁCS-KISKUN MEGYEI KÖZIGAZGATÁSI HIVATAL 2005. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉNEK RÖVID ÖSSZEFOGLALÁSA...5 I. TÖRVÉNYESSÉGI ELLENŐRZÉSI, TÖRVÉNYESSÉGI FELÜGYELETI MUNKA...9 1.1. A számszerű

Részletesebben

Az agrárgazdálkodás értékelése és fejlesztési lehetőségei az Ős-Dráva Program területén. Tartalomjegyzék

Az agrárgazdálkodás értékelése és fejlesztési lehetőségei az Ős-Dráva Program területén. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Bevezető... 8 1.1 Vezetői összefoglaló... 8 1.2 A tanulmány célja... 9 1.3 A tanulmány háttere: az Ős-Dráva Program rövid bemutatása és alapelvei... 10 1.3.1 A program projektcsoportjai

Részletesebben

Névadónk élete, hazánk történelmében betöltött kiemelkedő szerepe, állhatatos hazaszeretete, a nemzet szabadságáért, függetlenségéért való

Névadónk élete, hazánk történelmében betöltött kiemelkedő szerepe, állhatatos hazaszeretete, a nemzet szabadságáért, függetlenségéért való Névadónk élete, hazánk történelmében betöltött kiemelkedő szerepe, állhatatos hazaszeretete, a nemzet szabadságáért, függetlenségéért való küzdelme máig szóló példát adnak nekünk. Azt szeretnénk, hogyha

Részletesebben

Blautech Humán - és Környezetvédelmi Szolgáltató Kft

Blautech Humán - és Környezetvédelmi Szolgáltató Kft Blautech Humán - és Környezetvédelmi Szolgáltató Kft 8200 Veszprém, Hársfa u. 39. Tel: (88) 590-050 Fax: (88) 590-059 Honlap: www.blautech.hu E-mail cím: mail@blautech.hu A Környezetvédelmi Minisztérium

Részletesebben

VILÁG MŰTRÁGYA GYÁRTÁSA ÉS FELHASZNÁLÁSA. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Audi Hungária Járműmérnöki Kar. Huszár Andrea IHYADJ

VILÁG MŰTRÁGYA GYÁRTÁSA ÉS FELHASZNÁLÁSA. SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Audi Hungária Járműmérnöki Kar. Huszár Andrea IHYADJ VILÁG MŰTRÁGYA GYÁRTÁSA ÉS SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Audi Hungária Járműmérnöki Kar Huszár Andrea IHYADJ FELHASZNÁLÁSA A készletek kérdése: múlt, jelen, jövő Tartalom Bevezetés... 2 Amit tudni kell a műtrágyákról

Részletesebben

ASZTMA. Ön és az asztma. www.onesazasztma.hu

ASZTMA. Ön és az asztma. www.onesazasztma.hu ASZTMA Ön és az asztma www.onesazasztma.hu Tartalom Bevezetés 2 Mi az asztma? 4 Mi okozza az asztmát? 6 Asztmatriggerek 8 Az asztma kontrollálása 10 Milyen kezelések léteznek? 12 Bevezetés Az asztma bármilyen

Részletesebben

1. B) FELADAT: A LÁTÁS 1. A mellékelt rajz felhasználásával ismertesse az emberi szem felépítését, és az egyes részek

1. B) FELADAT: A LÁTÁS 1. A mellékelt rajz felhasználásával ismertesse az emberi szem felépítését, és az egyes részek 1. MINTATÉTEL 1. A) FELADAT: KEMÉNYÍTŐ KIMUTATÁSA 1. Vizsgálja burgonyagumó keményítőtartalmát kaparék készítésével! Színezze meg a keményítőt! Rajzolja le a tapasztaltakat! Hányszoros nagyítást választott?

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 21.5.2007 COM(2007) 253 végleges - A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

Egyszerűsített HACCP elveken alapuló élelmiszerbiztonsági rendszer kialakítása kiskereskedelmi egységekben

Egyszerűsített HACCP elveken alapuló élelmiszerbiztonsági rendszer kialakítása kiskereskedelmi egységekben Egyszerűsített HACCP elveken alapuló élelmiszerbiztonsági rendszer kialakítása kiskereskedelmi egységekben tájékoztató, felkészülést segítő anyag a mikro- és kis vállalkozások részére Egyszerűsített HACCP

Részletesebben

CORESTA. (Cooperation Centre for Scientific Research Relative to Tobacco) JÓ MEZŐGAZDASÁGI GYAKORLATOK (GAP) ÚTMUTATÓ 3. KIADÁS 2005.

CORESTA. (Cooperation Centre for Scientific Research Relative to Tobacco) JÓ MEZŐGAZDASÁGI GYAKORLATOK (GAP) ÚTMUTATÓ 3. KIADÁS 2005. CORESTA (Cooperation Centre for Scientific Research Relative to Tobacco) JÓ MEZŐGAZDASÁGI GYAKORLATOK (GAP) ÚTMUTATÓ 3. KIADÁS 2005. FEBRUÁR Fordította: Universal Leaf Tobacco Magyarország Rt Nyíregyháza,

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Dermovate kenőcs klobetazol-propionát

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Dermovate kenőcs klobetazol-propionát Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Dermovate kenőcs klobetazol-propionát Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, amely az Ön

Részletesebben

Gazdaság-szabályozási koncepció javaslatai prioritás szerint rendszerezve. Előterjesztést megalapozó

Gazdaság-szabályozási koncepció javaslatai prioritás szerint rendszerezve. Előterjesztést megalapozó Gazdaság-szabályozási koncepció javaslatai prioritás szerint rendszerezve Előterjesztést megalapozó MUNKAANYAG 1. melléklet A mezőgazdasági vízszolgáltatás megfizethetőségi elemzése TARTALOM 1. AZ ÖNTÖZÉS

Részletesebben

9914 Jelentés a központi költségvetés vám- és egyes adóbevételei realizálásának pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről

9914 Jelentés a központi költségvetés vám- és egyes adóbevételei realizálásának pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről 9914 Jelentés a központi költségvetés vám- és egyes adóbevételei realizálásának pénzügyi-gazdasági ellenőrzéséről TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések, javaslatok II. Részletes megállapítások

Részletesebben

XVI. JEGYZŐKÖNYV. Készült: Szihalom Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. szeptember 29-én 17.00 órakor tartott Közmeghallgatáson.

XVI. JEGYZŐKÖNYV. Készült: Szihalom Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. szeptember 29-én 17.00 órakor tartott Közmeghallgatáson. XVI. JEGYZŐKÖNYV Készült: Szihalom Települési Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. szeptember 29-én 17.00 órakor tartott Közmeghallgatáson. Testületi ülés helye: Művelődési Ház Szihalom Jelen vannak:

Részletesebben

A nyárfarák elleni védekezés lehetőségei

A nyárfarák elleni védekezés lehetőségei FELHASZNÁLT IRODALOM 1. Soó Rezső: Növényföldrajz, 1945. 2. Soó Rezső: Növényföldrajz, 1953. 3. Rubner: Die pflanzengeograph. Grundlagen des Waldbaues, 1953. 4. Braun Blanquet: Pflanzensoziologie, 1951.

Részletesebben

(Gondolatok az épített környezethez kapcsolódóan) A "fenntartható fejlődés" típusú forgatókönyv érvényesülésének esete

(Gondolatok az épített környezethez kapcsolódóan) A fenntartható fejlődés típusú forgatókönyv érvényesülésének esete A TERMÉSZETI ÉS ÉPÍTETT KÖRNYEZET VÉDELME ÉS FEJLESZTÉSE (Gondolatok az épített környezethez kapcsolódóan) A "fenntartható fejlődés" típusú forgatókönyv érvényesülésének esete A "fenntartható fejlődés"

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 100 mikrogramm flutikazon-propionát (mikronizált) adagonként.

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 100 mikrogramm flutikazon-propionát (mikronizált) adagonként. 1. A GYÓGYSZER NEVE Flixotide Diskus 100 mikrogramm/adag adagolt inhalációs por Flixotide Diskus 250 mikrogramm/adag adagolt inhalációs por Flixotide Diskus 500 mikrogramm/adag adagolt inhalációs por 2.

Részletesebben

Technológiai Elôretekintési Program A TERMÉSZETI ÉS ÉPÍTETT KÖRNYEZET VÉDELME ÉS FEJLESZTÉSE

Technológiai Elôretekintési Program A TERMÉSZETI ÉS ÉPÍTETT KÖRNYEZET VÉDELME ÉS FEJLESZTÉSE Technológiai Elôretekintési Program A TERMÉSZETI ÉS ÉPÍTETT KÖRNYEZET VÉDELME ÉS FEJLESZTÉSE Az Országos Mûszaki Fejlesztési Bizottság döntése alapján 1998-ban átfogó elemzés kezdôdött Technológiai Elôretekintési

Részletesebben

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0002 projekt Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés Készítette: Dr. Imreh Szabolcs Dr. Lukovics Miklós A kutatásban részt vett: Dr. Kovács Péter, Prónay Szabolcs,

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2010. szeptember 16-i ülése 10. számú napirendi pontja

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2010. szeptember 16-i ülése 10. számú napirendi pontja Egyszerű többség A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2010. szeptember 16-i ülése 10. számú napirendi pontja Javaslat Tengelic Község szociális szolgáltatástervezési koncepciójának jóváhagyására Előadó:

Részletesebben

VIBRÁCIÓS MEGBETEGEDÉ S DIAGNOSZTIKAI MÓDSZEREINE K TOVÁBBFEJLESZTÉSE

VIBRÁCIÓS MEGBETEGEDÉ S DIAGNOSZTIKAI MÓDSZEREINE K TOVÁBBFEJLESZTÉSE *9B GERZSENYI KATALIN DR. SKULTÉTY REZSŐ DR. SZÁSZ TIBOR DR. YERBAY JÓZSEF VIBRÁCIÓS MEGBETEGEDÉ S DIAGNOSZTIKAI MÓDSZEREINE K TOVÁBBFEJLESZTÉSE Az 1076 Sü-iij folytatott kutatás során a szerzők olyan

Részletesebben

Infrakamerás mérések alkalmazásának alapjai

Infrakamerás mérések alkalmazásának alapjai Dr. Kováts László Dezső Infrakamerás mérések alkalmazásának alapjai BME 2008. Írta: Dr. Kováts László Dezső Műszaki szerkesztő: Fritzné Tószeczki Mária A kiadvány teljes terjedelmében megtalálható a www.gmf.bme.hu

Részletesebben

2014. évi Egyszerűsített éves beszámoló

2014. évi Egyszerűsített éves beszámoló Közhasznúsági jelentés 1. számú melléklete Adószám: 18147115-1-41 Közhasznú alapítvány az allergia mentes életért 1015 Budapest, Ostrom u. 16. 2014. évi Egyszerűsített éves beszámoló Tartalma: Egyszerűsített

Részletesebben

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola

KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS. Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés. Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁS Vízszennyezés Vízszennyezés elleni védekezés Összeállította: Dr. Simon László Nyíregyházi Főiskola Vízszennyezés Vízszennyezés minden olyan emberi tevékenység, illetve anyag, amely

Részletesebben

Nagy Zsolt Egyéni ABV védelem és mentesítés katasztrófa helyzetekben

Nagy Zsolt Egyéni ABV védelem és mentesítés katasztrófa helyzetekben Nagy Zsolt Egyéni ABV védelem és mentesítés katasztrófa helyzetekben Bevezetés A katasztrófák elleni védekezés hazai és nemzetközi szabályozása a következmények felszámolásában résztvevő szervek feladata

Részletesebben

INGATLANKEZELŐ ÉS VAGYONGAZDÁLKODÓ ZRT.

INGATLANKEZELŐ ÉS VAGYONGAZDÁLKODÓ ZRT. INGATLANKEZELŐ ÉS VAGYONGAZDÁLKODÓ ZRT. Háromnegyedéves beszámoló 2014. év 1.oldal I. Összefoglaló a 2014. év I-III. negyedéves beszámolójáról Társaság neve: Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. Székhelye:

Részletesebben

A NÖVÉNYVÉDÕSZEREK KÖRNYEZETBARÁT HASZNÁLATÁRÓL

A NÖVÉNYVÉDÕSZEREK KÖRNYEZETBARÁT HASZNÁLATÁRÓL Levegõ Füzetek Budapest, 2006 A NÖVÉNYVÉDÕSZEREK KÖRNYEZETBARÁT HASZNÁLATÁRÓL Pál János, Simon Gergely A DDT-t kezdetben annyira veszélytelennek hitték, hogy embereken, élõsködõk ellen is használták A

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Kakucs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 24-ei ülésére

ELŐTERJESZTÉS. Kakucs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 24-ei ülésére 1 ELŐTERJESZTÉS Kakucs Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. március 24-ei ülésére Tárgy: Előterjesztő: Döntés az Önkormányzat 2015-2019. közötti évekre vonatkozó Gazdasági Programjáról, Fejlesztési

Részletesebben

Elektromágneses sugárözönben élünk

Elektromágneses sugárözönben élünk Elektromágneses sugárözönben élünk Az Életet a Nap, a civilizációnkat a Tűz sugarainak köszönhetjük. - Ha anya helyett egy isten nyitotta föl szemed, akkor a halálos éjben mindenütt tűz, tűz lobog fel,

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Behcet-kór Verzió 2016 1. MI A BEHCET-KÓR 1.1 Mi ez? A Behçet-szindróma vagy Behçet-kór (BD) egy szisztémás vaszkulitisz (az egész testre kiterjedő érgyulladás),

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

a(z) 34 521 05 GYÁRTÓSORI GÉPBEÁLLÍTÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ

a(z) 34 521 05 GYÁRTÓSORI GÉPBEÁLLÍTÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ S Z A K K É P Z É S I K E R E T T A N T E R V a(z) 34 521 05 GYÁRTÓSORI GÉPBEÁLLÍTÓ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC.

Részletesebben

Oroszlány város szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2009.

Oroszlány város szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2009. Oroszlány város szociális szolgáltatástervezési koncepciójának felülvizsgálata 2009. TARTALOM JEGYZÉK Bevezető 1 1. A koncepció elvi alapjai 1 1.1. Jövőkép megfogalmazása 3 1.2. Alapelvek megfogalmazása

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Imigran oldatos injekció+autoinjektor szumatriptán Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert

Részletesebben

Pszichoszomatikus megbetegedések. Dr. Lászlóffy Marianna 2016. 04. 13. ÁNTSZ OTH MFF

Pszichoszomatikus megbetegedések. Dr. Lászlóffy Marianna 2016. 04. 13. ÁNTSZ OTH MFF Pszichoszomatikus megbetegedések Dr. Lászlóffy Marianna 2016. 04. 13. ÁNTSZ OTH MFF A halmozott rizikótényezővel élő emberek száma az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt. A stressz gyakorlatilag állandósult

Részletesebben

Az erőltetett levegőionizálás hatásainak felmérése

Az erőltetett levegőionizálás hatásainak felmérése Az erőltetett levegőionizálás hatásainak felmérése A helyiségek levegőjének mesterséges ionizálása, mint kiegészítő kezelés az asztma és a hörghurut esetében Prof. Dr. V. Tudorache, St. Miháicutá, Rodica

Részletesebben

Szakmai ismeret A V Í Z

Szakmai ismeret A V Í Z A V Í Z A hidrogén oxidja (H 2 O). A Földön 1 az egyik legelterjedtebb vegyület, molekula (2H 2 O). Színtelen, szagtalan folyadék, légköri (1013 mbar ~ 1013 hpa) nyomáson 0 o C-on megfagy, 100 o C-on forr,

Részletesebben

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN 2016. 21.-22. HÉTEN

AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN 2016. 21.-22. HÉTEN AKTUÁLIS POLLENHELYZET SZEKSZÁRDON ÉS KÖRNYÉKÉN 2016. 21.-22. HÉTEN Szekszárdon 2016-ben a Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya az Országos Aerobiológiai Monitorozás keretében 2016. január

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság JELENTÉSTERVEZET

EURÓPAI PARLAMENT. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság JELENTÉSTERVEZET EURÓPAI PARLAMENT 2004 2009 Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság 2007/2107(INI) 29.11.2007 JELENTÉSTERVEZET a fenntartható mezőgazdaságról és a biogázról: az uniós előírások felülvizsgálatának szükségessége

Részletesebben

Lyme-kór (lyme-artritisz)

Lyme-kór (lyme-artritisz) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Lyme-kór (lyme-artritisz) Verzió 2016 1. MI A LYME-KÓR 1.1 Mi ez? A Lyme-artritisz (Lyme-borreliózis) egyike a Borrelia burgdorferi baktérium által okozott

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2009. október 26-i ülésére

ELŐ TERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének. 2009. október 26-i ülésére ELŐ TERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2009. október 26-i ülésére Tárgy: Önkormányzati rendeletek módosítása Előadó: Dr. Árpásy Tamás jegyző Előterjesztés tartalma: rendelet tervezetek

Részletesebben

HELYI TANTERV KÉMIA Tantárgy

HELYI TANTERV KÉMIA Tantárgy Energetikai Szakközépiskola és Kollégium 7030 Paks, Dózsa Gy. út 95. OM 036396 75/519-300 75/414-282 HELYI TANTERV KÉMIA Tantárgy 2-2 - 1-0 óraszámokra Készítette: Nagy János munkaközösség-vezető Ellenőrizte:

Részletesebben

Szerkesztette és összeállította: Kardos Péter, Fodor Zoltán

Szerkesztette és összeállította: Kardos Péter, Fodor Zoltán Civil Szakértői Tanulmány a Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiához Összefoglaló Szerkesztette és összeállította: Kardos Péter, Fodor Zoltán Közreműködtek: Beliczay Erzsébet, Lukács András, Pavics Lázár,

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE VPRIV 200 egység por oldatos infúzióhoz. 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy injekciós üveg 200 egység* velagluceráz-alfát tartalmaz.

Részletesebben

Összesen 135 válasz érkezett Összegzés

Összesen 135 válasz érkezett Összegzés Összesen 135 válasz érkezett Összegzés ügyfélfogadási, rendelési ideje? Mennyire tudja azt összeegyeztetni munkaidejével? - Polgármesteri Hivatal Megfelelő, egyáltalán nem okoz gondot 83 61% Néha gondot

Részletesebben

E-KORMÁNYZAT STRATÉGIA ÉS PROGRAMTERV

E-KORMÁNYZAT STRATÉGIA ÉS PROGRAMTERV E-KORMÁNYZAT STRATÉGIA ÉS PROGRAMTERV 2003. szeptember 16. Tervezet! Miniszterelnöki Hivatal Elektronikus Kormányzat Központ TARTALOM TARTALOM... 2 1. PREAMBULUM... 4 1.1. A stratégiaalkotás célja... 4

Részletesebben

Pedagógiai program 7. sz. melléklet EGÉSZSÉG ÉS KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAM. Dr. Benczéné Csorba Margit főigazgató

Pedagógiai program 7. sz. melléklet EGÉSZSÉG ÉS KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAM. Dr. Benczéné Csorba Margit főigazgató Pedagógiai program 7. sz. melléklet EGÉSZSÉG ÉS KÖRNYEZETI NEVELÉSI PROGRAM 2015 Dr. Benczéné Csorba Margit főigazgató Tartalomjegyzék 1. EGÉSZSÉGNEVELÉSI PROGRAM... 3 1.1. Az iskola egészségnevelési szemlélete...

Részletesebben

TOXIKOLÓGIAI ALAPISMERETEK Tompa Anna

TOXIKOLÓGIAI ALAPISMERETEK Tompa Anna 1 TOXIKOLÓGIAI ALAPISMERETEK Tompa Anna A nemzetközileg regisztrált vegyi anyagok száma az 1990-es évekre elérte a 10 milliót, amiből 50-75 ezer anyag kerül be közvetlenül a környezetbe. Ezek száma országonként

Részletesebben

ÁCS VÁROS SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 2008. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATA.

ÁCS VÁROS SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 2008. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATA. ÁCS VÁROS SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 008. ÉVI FELÜLVIZSGÁLATA. BEVEZETŐ A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló többször módosított 99. évi III. törvény /Szoc.tv./

Részletesebben

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA

AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA AZ EURÓPAI KÖZÖSSÉGEK BIZOTTSÁGA Brüsszel, 22.9.2006 COM(2006)231 végleges A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

Részletesebben

Tisztelt Felhasználó!

Tisztelt Felhasználó! Tisztelt Felhasználó! Többek kérésének eleget téve önállóan is elérhetővé tettük az ÚTMUTATÓ A VENDÉGLÁTÁS ÉS ÉTKEZTETÉS JÓ HIGIÉNIAI GYAKOR- LATÁHOZ (GHP) kiadványból a HACCP vel foglalkozó fejezeteket.

Részletesebben

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása KONZULTÁCIÓS ANYAG 2-1 FELSŐ-TISZA. alegység vízgyűjtő-gazdálkodási tervhez

A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása KONZULTÁCIÓS ANYAG 2-1 FELSŐ-TISZA. alegység vízgyűjtő-gazdálkodási tervhez A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása KONZULTÁCIÓS ANYAG 2-1 FELSŐ-TISZA alegység vízgyűjtő-gazdálkodási tervhez közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi

Részletesebben

Parlagfű. A parlagfű elterjedése, kártétele

Parlagfű. A parlagfű elterjedése, kártétele Parlagfű A parlagfű elterjedése, kártétele A parlagfű, helyesebben ürömlevelű parlagfű (Ambrosia artemisiifolia L.) Észak- Amerikából került Európába különböző terményszállítmányokkal. Magyarországon már

Részletesebben

3. számú melléklet. Ismertető a műfüves labdarúgó pályák használatához és karbantartásához.

3. számú melléklet. Ismertető a műfüves labdarúgó pályák használatához és karbantartásához. 3. számú melléklet Ismertető a műfüves labdarúgó pályák használatához és karbantartásához. I. A műfüves sportpályák ápolása. Jelen melléklet útmutatásul szolgál a műfű tisztításához és ápolásához. Ezen

Részletesebben

Élőhelyvédelem. Gyepek védelme

Élőhelyvédelem. Gyepek védelme Élőhelyvédelem Gyepek védelme A gyeptársulások helye a magyarországi vegetációban legszárazabb gyeptársulások üde gyeptársulások természetes gyepek antropogén eredetű gyepek legnedvesebb gyeptársulások

Részletesebben

Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet 7621 Pécs, Bercsényi u. 3. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT. Hatályos: 2014. április 1.

Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet 7621 Pécs, Bercsényi u. 3. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT. Hatályos: 2014. április 1. Pécs Városi Költségvetési Központi Elszámoló Szervezet 7621 Pécs, Bercsényi u. 3. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT Hatályos: 2014. április 1. INFORMATIKAI BIZTONSÁGI SZABÁLYZAT A Pécs Városi Költségvetési

Részletesebben

SZÉKKUTAS KÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA (2010-2014)

SZÉKKUTAS KÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA (2010-2014) SZÉKKUTAS KÖZSÉG TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA (2010-2014) 2011. Székkutas településfejlesztési stratégiája (2010-2014) 1. Bevezetés "...igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek

Részletesebben

ÖKOLÓGIAI NÖVÉNYTERMESZTÉS, VADON TERMŐ NÖVÉNYEK GYŰJTÉSE ÉS GOMBATERMESZTÉS

ÖKOLÓGIAI NÖVÉNYTERMESZTÉS, VADON TERMŐ NÖVÉNYEK GYŰJTÉSE ÉS GOMBATERMESZTÉS ÖKOLÓGIAI NÖVÉNYTERMESZTÉS, VADON TERMŐ NÖVÉNYEK GYŰJTÉSE ÉS GOMBATERMESZTÉS A következőkben a biotermékek előállítását, jelölését és ellenőrzését szabályozó 834/2007/EK és 889/2008/EK rendeletek fontosabb

Részletesebben

Vastagbéltükrözés (Kolonoszkópia)

Vastagbéltükrözés (Kolonoszkópia) Vastagbéltükrözés (Kolonoszkópia) ÁLLAMI SZŰRŐPROGRAM A RÁKMEGELŐZŐ ELVÁLTOZÁSOK, ILLETVE A VASTAG- ÉS VÉGBÉLRÁK SZŰRÉSÉRE ÉS KORAI FELISMERÉSÉRE Ideje, hogy önmagára gondoljon. A vastagbél jellemzői és

Részletesebben

BIOLÓGIA. 10. évfolyam /normál képzés/ 11. évfolyam /kéttannyelvű és nyelvi előkészítő évfolyamú képzés/ Óraszám: 111 óra. Célok és feladatok

BIOLÓGIA. 10. évfolyam /normál képzés/ 11. évfolyam /kéttannyelvű és nyelvi előkészítő évfolyamú képzés/ Óraszám: 111 óra. Célok és feladatok BIOLÓGIA 10. évfolyam /normál képzés/ 11. évfolyam /kéttannyelvű és nyelvi előkészítő évfolyamú képzés/ Óraszám: 111 óra Célok és feladatok Szakközépiskolánkban a biológiatanítás célja az elméleti ismeretátadás,

Részletesebben

Dévaványa Város Önkormányzata. Dévaványa Város Önkormányzat. Helyi Drogstratégia és Cselekvési Terv

Dévaványa Város Önkormányzata. Dévaványa Város Önkormányzat. Helyi Drogstratégia és Cselekvési Terv Dévaványa Város Önkormányzata 5510 Dévaványa, Hősök tere 1. Dévaványa Város Önkormányzat Helyi Drogstratégia és Cselekvési Terv Bevezetés A kilencvenes évek történései nem csak az államok gazdasági-politikai

Részletesebben

szeretettel meghívja Önt

szeretettel meghívja Önt III. évfolyam, 1. szám 2009. március Betűk és ajkak fennen hirdetik: Hogy a világ órjásilag halad; Mondják: az ember, ez erkölcsi lény, Tökélyesebb lesz minden perc alatt. Tompa Mihály MÁNY KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

Mágocs Város Önkormányzatának. Gazdasági programja. 2014-2019. évre

Mágocs Város Önkormányzatának. Gazdasági programja. 2014-2019. évre A jövő az nem egy hely, ahová belépünk. Azt mi hozzuk létre: /L.I.Sweet/ Mágocs Város Önkormányzatának Gazdasági programja 2014-2019. évre A programot a képviselő-testület 2015. március.tartott ülésén

Részletesebben

Kutatási infrastruktúrák Magyarországon

Kutatási infrastruktúrák Magyarországon 2. sz. melléklet Kutatási infrastruktúrák Magyarországon Az európai, adott esetben a Kutatási Infrastruktúrák Európai Stratégiai Fóruma (European Strategy Forum on Research Infrastructures, ESFRI) Útitervében

Részletesebben