országszerte május 10. Szilvásvárad - Aggtelek május 26. Drávaszentes június 1-2. Budapest Bp. és számos más helyszín június

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "országszerte május 10. Szilvásvárad - Aggtelek május 26. Drávaszentes június 1-2. Budapest Bp. és számos más helyszín június 18-24."

Átírás

1 Nemzeti parkok

2 Rendezvénynaptár Rendezvény neve Helyszín Dátum Kezdő Madarászok Kapja Fertő-menti szikes tavak április 1. Rendezvények a Föld Napján országszerte április 22. Rendezvények a Madarak és Fák Napján Rendezvények az Európai Nemzeti Parkok Napján IX. Bükk-Aggtelek kerékpártúra Magyar pásztorkutyák terelő versenye Magyar Nemzeti Parkok Hete országszerte május 10. országszerte május 26. Szilvásvárad - Aggtelek május 26. Drávaszentes június 1-2. Budapest június Bp. és számos más helyszín június Levendula Fesztivál Tihany, Belső-tó partja június 23. VII. Gömör-Tornai Fesztivál Aggteleld Nemzeti Park július Gólyabúcsúztató Béda - Karapancsa - Kölked július 28. Vendégváró Nemzeti Parkok a Művészetek Völgyében Középkori sokadalom az Árpád-kori faluban Művészetek Völgye települései július 28 aug. 5. Tiszaalpár augusztus 18. Hortobágyi Hídivásár Hortobágy, Vásártér augusztus Hétrétország a szerek és porták fesztiválja Őriszentpéter és az Őrség falvai augusztus VIII. Fehértó Napja Kardoskút, Pusztaközpont szeptember Szent Mihály Nap Bugac szeptember 29. Nemzetközi Madármegfigyelő Napok IV. Őrségi Nemzetközi Tökfesztivál Daruünnep országszerte október 6-7. Őriszentpéter, Szalafő-Pityerszer Hortobágyi NP Látogató- és Oktatóközpont október 13. október 21. Vadludak Húzása Fertő-menti szikes tavak november 10. VII. Tatai Vadlúd Sokadalom Tatai Öreg-tó november 24. Óévbúcsúztató Operettgála Baradla-barlang, Aggtelek december 30.

3 Hazánk területének közel 10 százaléka természetvédelmi terület. A tíz nemzeti park között van vad folyóvidék, lankás dombság, szétterülő tóvidék, sürü erdőkkel borított hegyhát, végtelen síkság és páratlan kincseket rejtő karsztvidék. Ezek felfedezésére invitáljuk most Önöket, de mielőtt elindulnánk, érdemes tisztázni, mi az a...? természetvédelmi bemutatóhely: jellemzően a nemzeti park igazgatóságok által, védett természeti területen létesített és üzemeltetett bemutatóhely, amelynek célja a látogatók környezeti szemléletének formálása. látogató- és oktatóközpont: a természetvédelmi bemutatóhelyek egyik típusa, általában a védett természeti terület valamely fő belépési pontjában (az ún. kapu"-ban) vagy központi részén. A látogatók kiállítások, kiadványok és szakszemélyzet segítségével megismerkedhetnek a terület természeti és kulturális örökségével, a megőrzésük érdekében folytatott természetvédelmi tevékenységgel, valamint a védett természeti területek látogatásainak lehetőségeivel és szabályaival, tanösvény: tematikus útvonal, amely állomáshelyekhez kötődően általában táblák és/vagy kiadvány(ok) segítségével mutatja be az érintett terület természeti és kulturális örökségét, így a látogatók részéről önálló, aktív ismeretszerzést tesz lehetővé, szakvezetéses túra: természeti és kultúrtörténeti látnivalók felkeresése szakképzett túravezetők segítségével. A védett természeti területek egy részén - pl. a fokozottan védett területeken és az egyéb látogatással szemben érzékeny területeken ez az egyetlen módja a természeti örökség megismerésének. Az egyes helyszínek pontos megközelíthetőségét, a bemutatóhelyek, látogató- és oktatóközpontok nyitva tartását ellenőrizheti a nemzeti parkok honlapján. A rendezvényekről, programokról is ott talál bővebb információt. Es most már indulhat is az új élmények nyomába!

4 A meséket, mondákat idéző karsztvidék természeti és kulturális értékekben kiemelkedően gazdag. A növény- és állattani ritkaságok mellett barlangtani értékei nemzetközi szinten is kiemelkedők. Tudta, hogy... - az Aggteleki Nemzeti Parkot elsősorban az élettelen természeti értékek védelme érdekében hozták létre? - ez hazánk egyetlen olyan világöröksége, amely a természeti érték kategóriában nyerte el a megtisztelő címet? - a közel 26 km összhosszúságú Baradla-Domica-barlangrendszer hazánk leghosszabb barlangrendszere, a 19 méter magas Csillagvizsgáló pedig a legmagasabb állócseppköve? - csak ezen a karsztvidéken él az Európai Vörös Könyvben is jegyzett tornai vértő nevű növény? - itt található az ősi bélyegeket hordozó hucul lófajta magyarországi törzstenyészeté? Baradla tanösvény - a Baradla-barlang aggteleki és jósvafői bejáratát összekötő 7,5 km-es túra (kb. 3 óra). Tohonya Kuriszlán tanösvény (Jósvafő) - a közel 9 km-es körtúra (kb. 6 óra) mentén látható a több mint 80 lóból álló hucul ménes. Szádvár tanösvény (Szögliget) -4,5 km-es tanösvényen található a romjaiban is impozáns látványt nyújtó Szádvár. Fürkész-ösvény (Jósvafő) - a túraösvény (kb. 1,5-2 óra) szórakoztató feladatok elvégzésére, vagy egy kis játékra hív. Főként óvodás- és általános iskolás csoportoknak, családoknak ajánljuk. Alsó-hegyi Zsombolyos tanösvény (Bódvaszilas) - 8,5 km-es körtúra (kb. 5 óra) az Alsó-hegy kiemelkedő jelentőségű függőleges aknabarlangjaihoz (zsomboly). Borz tanösvény (Szin-Szelcepuszta) a természeti értékek mellett a területen folyó erdő- és vadgazdálkodással, jellegzetes erdőtípusokkal, az erdők gazdag élővilágával ismerteti meg a látogatókat (kb. 2 óra). Barlangtúrák (Baradla, Béke, Rákóczi, Vass Imre, Meteor- és Kossuth-barlang) a könnyűtől a nehéz fokozatig, felszíni túrák szakvezetéssel Jósvafőn, Aggteleken és a Keleméri Mohos-tavaknál. További információ: Tourinform-Aggtelek, Természetvédelmi és Turisztikai Információs Központ 3759 Aggtelek, Baradla oldal 1. Tel.: 48/ aggtelek@tourinform.hu

5 Fedezze fel a nyüzsgő tó hátországát", a Balaton nyugalmas zöldjét! Lesse meg a búbos vöcsök mindennapjait, kiránduljon a tanúhegyieken, simogassa meg régi magyar háziállatainkat! Tudta, hogy... - óriási kősziklát mozdíthat meg a szentbékkállai kőtengerben? - illatos levendulamezőn sétálhar a Tihanyi-félszigeten? - bivalyokat simogathat és madárlesre indulhat a Kis-Balatonon? - végigkúszhat a Csodabogyós-barlang izgalmas járatain Balatonedericsen? -megszelídült vulkánokat hódíthat meg a Tapolcai-medencében? Hegyestű (Monoszló, tel.: 30/ )- pazar kilátás egy bazaltvulkán tetejéről, séta az egykori kürtő belsejében. A Káli-medence kiindulópontja. Bá egész évben 9 órától sötétedésig. Major (Salföld, tel.: 30/ ) - régi magyar háziállatok, fűszerkert, tájfotó kiállítás, lovaskocsizás. 'A egész évben 9 órától sötétedésig. Kotsy-vízimalom (Zalaszántó, tel.: 30/ ) - malomipari relikviák, lisztporos emlékek egy felújított malomépületben. 'A Csodabogyós-barlang {Balatonederics, tel.: 30/ , 30/ ) - izgalmas kalandtúra, nem csak felnőtteknek! egész évben előzetes bejelentkezés alapján! Bivalyrezervátum (Kápolnapuszta, tel.: 30/ ) - mesélő sétaút a dagonyázó bivalyok, piknikezőhelvek és kiállítások között a Kis-Balatonnál. egész évben 9 órától sötétedésig. Geológiai tanösvények - hosszabb rövidebb sétautak különleges geológiai képződmények között a tihanyi Lóczy gejzír ösvényen és a szigligeti Kamon-kő sétaúton. A túrákhoz szakvezetés igényelhető (tel.: 87/ ). Tapolcai-tavasbarlang (tel.: 87/ ) - csónakázás a föld alatt. A március június 30. és szeptember 1. - október 31. között óráig, július 1. - augusztus 31. között óráig, november 1. - március 14. között szombaton óráig, vasárnap óráig.

6 A Bükk hegység páratlanul gazdag élővilágát az éghajlati sajátosságok és az igen változatos domborzati viszonyok határozzák meg. Számos növény- és állatfaj csak itt fordul elő hazánkban. Mintegy 90 madárfaj, köztük több kihalással veszélyeztetett faj költ itt. A Bükk történelem előtti korszakának ősrégészeti lelőhelyei a nagy szádájú barlangok (pl. Szeleta-, Istállós-köi). Tudta, hogy... - itt van az ország legkiterjedtebb erdei kerékpárút hálózata? - a 3 működő kisvasút'(szalajka-völgy, Lillafüred, Felsőtárkátiy) teljes üzemi hossza 45 km? - a 250 méter mély, 4,5 km hosszú Istvánlápai-barláng az ország legmélyebb, barlangja? '. Szent István-barlang, Anna-barlang (Lillafüred, tel./fax: 46/ ) - a Bükk hegység két látogatható barlangja, a Szent István cseppkőbarlang, és a mésztufában képződött Anna-barlang. Oszlai Tájház (Cserépfalu, tel.: 49/ ) - a Hór-völgy elején álló, a XX. század elején épült paraszti ház, a mindennapos használati eszközökön keresztül mutatja be a régi hagyományos életformát. Millenniumi tanösvény és kilátótorony (Szilvásvárad) - a Bükk természeti értékeit, az erdő közjóléti és gazdasági szerepét, az erdészeti tevékenység néhány elemét mutatja be. Bél-kő tanösvény - a Bél-kő környékének kultúrtörténetét, a heg)' földtani felépítését, növénytársulásait és a sziklagyepek növény- és állatvilágát ismerteti. Felsőtárkányi tanösvények - a három körös" tanösvényrendszer megismertet a környék élővilágával, a Kő-közi sziklaszorossal, a Vár-hegy földtani formációival, a Kyjatice-kultúra földvárával és a barát-réti egykori kolostor történetével. Szalajka-völgyi tanösvény (Szilvásvárad) - a Szalaj ka-patak mentén vezető közkedvelt kirándulóhely 4,2 km-es sétaútja a Bükk természeti és kulturális értékeire hívja fel a figyelmet. Látogatóközpontok Nyugati Kapu Oktató- és Látogatóközpont (3324 Felsőtárkány, Ifjúság út 34/1. tel.: 36/ ) A Karszt és élővilága" kiállításon feltárulnak előttünk a Bükk hegység geológiai, zoológiai és botanikai értékei. Diákoknak erdei iskola (szállás 40 főnek, felszerelt tanterem), a parkban sátorozó helyek, 100 m 2 -es fedett foglalkoztató és tanösvények, öá március 1. - október 31. között hétfő és kedd kivételével naponta óráig.

7 Azoknak, akik hivatásul választották a természet védelmét, itt az ártéren, néhány faj különösen kedves és olyan üzenet hordozója, melyet a ma embere már talán meg sem ért. A fekete gólya és a rétisas már megjelenésével is impozáns és tiszteletet ébresztő. Nekünk egy kicsit többet, mást is jelentenek. Valamikor az ártéri ember áldásnak és magától értetődőnek vette az árvizet, ahhoz alkalmazkodott. Amennyiben megjött az árvíz és bőséges volt a halszaporulat, a fekete gólyák és a rétisasok sok fiókát tudtak felnevelni és kiröptetni. Ezekben az években az ártéri embernek is biztos jövedelmet jelentett a hal, az ártéri gyümölcs, méz, a dúsfüvű legelő, kaszáló. A kétféle bőség összekapcsolódott. Számunkra a jelenkorban - amikor az árterek már csak nyomokban lelhetőekfel- egy-egy ilyen madár költése azt jelenti, hogy a rég" bőségből az egykori varázsos tájból VAN, még működik az ártéri rendszer, még létezik a természetes harmónia. És egyben jelent reményt és célt is; igazolva látszik munkánk, és erőt meríthetünk a jövőre nézve." (Deme Tamás, természetvédelmi őr) Tudta, hogy... - Gemencen és Bécía-Karapancsán található hazánk legnagyobb ártéri erdősége? - a kis csér egyetlen hazai költőterülete a Dráva felső szakasza? - a földön egyedül a Duna-Dráva Nemzeti Park ad otthont a drávai tegzesnek? - Gemenc a Duna legjelentősebb halbölcsője? - itt fészkel a hazai rétisas és feketególya populáció legnagyobb állománya? Élet az ártéren" bemutatóhely és tanösvény, (Szekszárd-Bárányfok/Gemenc, tel: 72/ ) *Á március október 31. Mohácsi Történelmi Emlékhely, (Sátorhely, tel.: 69/ ) 3 április 1. - október 31. Kölkedi Fehér Gólya Múzeum és Nagypartosi tanösvény, (Kölked, tel.: 30/ ). Abaligeti-barlang és Denevérmúzeum, (Abaliget, tel.: 72/ ) 51 egész évben Pintér-kert Arborétum, (Pécs, Tettye, tel.: 72/ ) M egész évben Látogató- és oktatóközpontok Drávaszentesi Látogató és Bemutató Központ, (Barcs-Drávaszentes, tel.: 82/ ) - őshonos magyar háziállatfajták bemutatása, tanösvénytúrák, korlátozott létszámban szállás. Tettyei oktatóközpont, (Pécs, tel.: 72/ )

8 Völgy, hegy, sziget, folyó... Az Ipoly-völgy érintetlen részei, a gyönyörű panorámák hegysége a Börzsöny, a Duna által bilincsbe zárt Szentendrei-sziget, a Dunakanyar megunhatatlan látványa napsütéses hajókázásra, erdei patak parti pihenésre, romantikus naplementékre csábítanak. Tegyen egy sétát barlangjaink meseszerű világában, a Dinnyési Fertő madárparadicsomában, vagy az ócsai lápvidéket rejtő Turjánban! Az élmény nem marad el! " Tudta, hogy... V > - a pilisi len a világon egyedül csak a Szénásokon él? - az Ócsai Tájház 2006-ban elnyerte az Év tájháza díjat? - a Börzsöny három kisvasúttal is bebarangolható? - a Pál-völgyi-Mátyáshegyi-barlangrendszer ma hazánk második leghosszabb barlangja? - a Szemlő-hegyi-barlang levegője gyógyhatású és a barlang kerekes székkel is látogatható? Pál-völgyi-barlang (1025 Budapest, Szépvölgyi út 162. tel.: 1/ ) A túra időtartama: kb. 60 perc,güü hétfő kivételével minden nap óráig. Szemlő-hegyi-barlang (1025 Budapest, Pusztaszeri út 35. tel.: 1/ ) A túra időtartama: kb. 40 perc, fcj kedd kivételével minden nap óráig. Ócsai Tájház (2364 Ócsa, Dr. Békési Panyik Andor u tel.: 30/ ) Gazdag néprajzi gyűjtemény, kézműves foglalkozások, a lápvidék élővilágát bemutató kiállítás, iá február 1. november 30-ig kedd-szombat 9 16 óráig, vasárnap és ünnepnapokon óráig. Hétfő szünnap. Esztergomi Bemutatóközpont (2509 Esztergom, Strázsa-hegy, tel.: 30/ ) Természetismereti kiállítás, oktatóterem, Strázsa-hegyi tanösvény kezdő- és végpontja, szabadtéri rendezvényhelyszín, terepi vezetések. [2dl egész évben, előzetes bejelentkezéssel. Látogatóközpontok Királyréti Erdei Iskola (2624 Szokolya, Királyrét, tel.: 27/ ) Természetismereti táborok, erdei iskola, 51 fő számára szálláshely. egész évben, előzetes bejelentkezéssel. Szénások Európa Diplomás Terület Látogatóközpontja (2084 Pilisszentiván, Bányász u. 17. tel.: 30/ , Természetismereti kiállítás, szakvezetés a Nagy-Szénás és a Jági tanösvényeken. OÁ egész évben, előzetes bejelentkezéssel.

9 Az ország nyugati kapujában a mondák és mesék egykor titokzatos vidékről szóltak. A Fertő és a Hanság vadvizekben, ingoványokban gazdag rejtélyes világa sokat változott azóta. A tó és az ember által átformált hansági táj ma két ország közös nemzeti parkja által őrzött természeti kincs. Tudta, hogy... - a Fertő-tó és környéke a világörökség része? - közel ÍOO év után ismét költ rétisas a Fertőtájon? - a területen már kipusztultnak tekintett, ám néhány éve előkerült pókbangó egy orchideaféle? - egy, a szikes tavaknál meggyűrűzött réti cankót Mauritániában (Afrika) fogtak meg újra? - egy, a Hanságban meggyűrűzött szerecsensirályt Spanyolországban fogtak meg újra? Sziki Őszirózsa tanösvény a szikes tavak és a szikes puszta növény- és állatvilágát bemutató 4 km-es tanösvény gyalogosan vagy kerékpárral is bejárható és mozgáskorlátozottak által is végigjárható. Vízi Rence túraútvonal a 6 km hosszú kenus tanösvény a Csárdakapui-főcsatorna bejáratától indul. Csak a nemzeti park túravezetőjével látogatható. Hány Istók túraútvonal az 5 km hosszú kerékpáros túraútvonal teljes hoszszában csak a nemzeti park túravezetőjével járható végig. Kiindulási pont: az Esterházy Madárvárta parkolója. Megismertet a Hanság történetével, a lápos, mocsaras területek, az egykori égerláp erdők maradványai, láprétek, lápszigetek (gorondok) és a Király-tó környékének gazdag növény és állatvilágával. A Hanság Élővilága Kiállítás (Öntésmajor) - a nemzeti park dél-hansági területeinek központja, amely egyben kiállítóhely is. Esterházy Madárvárta - több száz madár- és rovarpreparátum a Hanság rendkívül gazdag élővilágából. Csak előzetes bejelentkezés alapján látogatható. Látogatóközpontok Kócsagvár (Sarród, Rév-Kócsagvár) - természet- és környezetvédelmi témájú kiállítások, információ a nemzeti parkról, konferenciaterem és szálláslehetőség. egész évben térítésmentesen látogatható. Mekszikó " Látogató és Oktatóközpont (Fertőújlak, tel.: 99/ , fax: 99/ ) - a Fertő-táj és a Hanság élővilágát bemutató állandó kiállítások, információ a nemzeti park és a környék kulturális és turisztikai programjairól, szálláslehetőség. egész évben látogatható.

10 Hazánk első és egyben legnagyobb nemzeti parkja, Közép-Európa legnagyobb szikes területe. Évszázadok alatt sajátos pásztor kultúra alakult ki, jellegzetes viselettel, építészeti hagyományokkal, csak itt honos háziállalfajtákkal. E nemzetközileg is egyedülálló érték a világörökség része. Tudta, hogy... ^ H M - az őszi madárvonulás időszakában daru pihen meg a pusztában? - itt él a világ legnagyobb repülni képes madara, a túzok? - újra nagy csapatokban legel az egykor kipusztulással fenyegetett szürkemarha? -, - a mai napig hamisítatlan formában fennmaradt a magyar Alföldre jellemző pásztorélet és állattartás, valamint az egykori sóút" mellett a történelmi csápdák rendszere? Hortobágy-halastavi bemutatóterület (Hortobágy-Halastó, tel.: 52/ , 52/ ) - az elmúlt 30 évben közel 300 madárfajt figyeltek meg itt. A terület kényelmesen felfedezhető Halastavi Kisvasúttal. Hortobágyi Pásztormúzeum (4071 Hortobágy, Petőfi tér 1. tel.: 52/ ) - a Kilenclyukú-híd szomszédságában található műemlék épület a XIX. század első felétől szekérállás volt. Kiállítás a pusztai legeltetésről, a hortobágyi pásztorkodásról. 2 május 1. - szeptember 30. között 9 18 óráig, elő- és utószezonban rövidített nyitva tartás. Mátai Ménes (Hortobágy-Máta, tel.: 52/ ) - a 300 éves múltra viszszatekintő ménes törzsistállói munkaidőben látogathatók. Pusztakocsikázás áprilistól októberig. Szálkahalmi tanösvény - a 33-as főút 79. kilométerkövétől induló tanösvényen szárnyékerdő, szikes és löszpusztai növények és állatok figyelhetők meg. Pusztai Állatpark a Kárpát-medencében élő háziállatok bemutatója Hortobágy falutól 2 km-re, a Hortobágy folyó partján. március 15 - november 15 között 9 18 óráig. Tisza-tavi Vízi Sétány tanösvény a Tisza-tó vadregényes mocsárvilágába enged bepillantást a poroszlói és tiszafüredi kikötőkből induló sétaút. Látogatóközpontok Hortobágyi Nemzeti Park Látogató- és Oktatóközpont (4071 Hortobágy, Petőfi tér 13. tel.: 52/ , 52/ , info@hnp.hu) - természetrajzi kiállítás, nemzeti parki túrák, erdei iskolák és szakmai programok szervezése, oktatóterem, vetítőterem, információs iroda, ajándékbolt. 2 egész évben hétköznap 8 16 óráig, május 1. október 1. között hétvégenként is óráig.

11 A kilenc különálló egységből álló védett természeti terület élőhelyeit nagyobb részben szikes- és homokpuszták alkotják. Vizes élőhelyei szikes tavak, mocsarak és lápok, valamint a Tiszamenti holtágak. A tanyasi gazdálkodás, a pusztai állattartás és a mezőgazdasági kultúra hagyományai a természeti rendszerekkel együtt határozzák meg a kiskunsági táj egyedi arculatát. Tudta, hogy... W a tiszaalpári várdombról a tavaszi áradások ^ után több ezer madár figyelhető meg? Bugacon található a híres Ősborókás, melynek kilátótornyáig jelzett turistaút vezet? Pásztormúzeum (Bugac, tel.: 76/ , bugacpuszta@invitel.hu, a bugaci pásztorélet tárgyi emlékeit és élővilágát bemutató kiállítás, szabadtéri pásztorépítmények, őshonos magyar háziállatok és tanyák. A bugaci pusztán naponta lovasbemutatókat rendeznek. Sá május 1. október 31. között óráig. Árpád-kori falu (6060 Tiszaalpár, Szent István u. 1. tel.: 76/ ) - a kora középkorra jellemző, hagyományos technikával és anyagokkal felépített lakóegyüttes; veremházak, kemencék, gabonatárolók, cserény és kút. ja május 1. október 31.: kedd-vasárnap óráig. Virágh-kúria Helytörténeti Gyűjtemény (6090 Kunszentmiklós, Kossuth tér 1/b. tel.: 76/ ) - a helytörténeti és néprajzi gyűjtemény mellett a környező puszták élővilágát bemutató kiállítás. ffl március 1. - november 30.: kedd - szombat 9-14 óráig; december 1. - február 28.: kedden és pénteken, 9 14 óráig. Látogatóközpontok Természet Háza Látogatóközpont (6000 Kecskemét, Liszt F. utca 19. tel.: 76/ , , oktatasio@knp.hu) - a hazai természetvédelem történetét, a magyar nemzeti parkokat és a Duna-Tisza köze jellemző élőhelyeit, valamint múltbeli mesterségeket bemutató kiállítás. EÜl kedd-péntek 9-16 óráig, szombaton óráig. Tisza-völgyi Látogató központ (Szatymaz, tel.: 30/ ) - kiállítás az Alsó- Tiszavidék védett természeti értékeiről, a Pusztaszeri és a Mártélyi tájvédelmi körzetről. A közeli kilátóból a Fehér-tó madárvilága ismerhető meg. GSá április 1. - november 15.: kedd-péntek óráig, szombaton óráig.

12 A nemzeti park mozaikos szerkezetű egységeit mintegy keretbe foglalják északról a Körösök, délről a Maros, keleten pedig a Tisza. Néhány állat- és növény ritkaság Magyarországon ebedül itt tenyészik vagy állományuk jelentős része itt található. A növényvilágból ilyen a fokozottan védett bókoló zsálya és az erdélyi hérics. Az állatok közül a nagy szikibagoly, a sztyepplepke, a fóldikutya és a túzok. Tudta, hogy... - a Körös-Marós Nemzeti Parkban működik a Túzokvédelmi Állomás? - a Körös-Maros Nemzeti Parkban 10 szentély-jellegű holtág őrzi a Hármas- Körös egykor jellemző élővilágát? - a dobozi pikkelyes csiga a világon csak itt él? - a Vésztő-Mágori Történelmi Emlékhely az országban az egyedüli, ahol a látogató beléphet egy kunhalomba? Bihari Madárvárta - 48 fős szálláshellyel. Kígyósi tanösvény - a négy állomás a Kígyósi puszta növény- és állatfajait, jellegzetes élőhelyeit mutatja be. Kiindulópontja a Nagyerdő északi része Szabadkígyóstól délre. Mágor-pusztai tanösvény a Vésztő-Mágori Történelmi Emlékhely bejáratához vezető út mellől indul. Az alig több mint 500 méteres útvonal bejárásával megismerhetők a védett terület természeti- és kultúrtörténeti értékei. Látogatóközpontok Körösvölgyi Látogatóközpont (5540 Szarvas, Anna-liget 1. tel.: 66/ , korosvolgy@kmnp.hu) - a Dél-Tiszántúl természeti értékei című állandó kiállítás és az Anna-ligeti tanösvény megtekintése mellett az ideérkezők változatos programokon vehetnek részt. Ü április 1. - október 31. között hétfő kivételével minden nap 9-17 óráig. Réhelyi Látogatóközpont (5510 Dévaványa, Réhely tel./fax: 66/ , rehely@kmnp.hu) Kiállítás a tájegység természeti értékeiről, a túzokmentési munkáról. Őshonos állatok, túzokok. Szálláslehetőség 48 fő részére, konferenciaterem. *A április 1. - október 31. között hétfő kivételével mindennap 9-17 óráig.

13 Folyók, patakok által formált dombvidék, erdeifenyvesek és égerligetek, tözegmohás lápok és láprétek, lepkék és szitakötök, a kanyargós, vadregényes Rába... A falvakban fehérfalú, boronafalú vagy kódisállásos parasztházak, szoknyás" fa haranglábak, kaszáló gyümölcsösök... A szubalpin jellegű, nedves éghajlat ellenére a vendégszeretet cseppet sem hűvös. Tudta, hogy... - az Őrség Magyarország legcsapadékosabb területe? - a szeres" településszerkezet csak erre a vidékre jellemző? - az Őrség 63 százalékát borítják erdők, ami az országos átlag 3,5-szerese? - az Őrség lakói a honfoglalás óta folyamatosan itt, egy helyben élnek, ezért méltán nevezhető e táj az ország egyik legősibb magyar vidékének? Pityerszeri Szabadtéri Falumúzeum (Szalafő) - a helyszínen megőrzött és berendezett műemlékegyüttes épületei szemléletesen példázzák lakói életmódját, kulturális örökségét. Hagyományos kézműves mesterségek kipróbálására is van lehetőség.!2l április 1. - október 31. kedd-vasárnap óráig, június 1. augusztus 31. hétfő-vasárnap óráig. Rezgönyár tanösvény (tel.: 94/ ) m hosszú tanösvény az Őrség növény- és állatvilágáról, az erdők kialakulásáról, az erdőgazdálkodási módokról, az erdőszegélyek szerepéről, a helybeli őshonos háziállatokról. Látogatható szabadon vagy előzetes bejelentkezés alapján szakvezetővel. Sárgaliliom tanösvény (tel.: 94/ ) - a 6,2 km hosszú tanösvény Velemérről Magyarszombatfára vezet, bemutatva a kevésbé ismert és látogatott Belső- Őrség természeti és kulturális értékeit. Látogatható szabadon vagy előzetes bejelentkezés alapján szakvezetővel. Látogatóközpontok Harmatfü Természetvédelmi Oktatóközpont (Őriszentpéter, tel.: 94/ ) - információs anyagok a nemzeti parkról. Erdei iskolai csoportoknak, bakancsos és kerékpáros turistáknak ideális szálláslehetőség egész évben. Látogatható előzetes bejelentkezés alapján. Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpont (Kőszeg, tel.: 94/ ) kiállítás a környék jellegzetes élővilágáról. Az interaktív kiállító teremben a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek a természettel. Látogatható előzetes bejelentkezés alapján.

14 Hasznos Információk Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Magyar Természetbarát Szövetség www. termeszetjaro. hu Környezetvédelmi és Vizúgyl Minisztérium Tourinform Telefonos Szolgálat (0-24) Tel.: 1/ Nemzeti park Igazgatóságok: Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 3758 Jósvafő, Tengerszem oldal 1. Pf. 6. Tel./fax: 48/ Balatoni Nemzeti Park Igazgatóság 8229 Csopak, Kossuth u. 16. Tel: 87/ Fax: 87/ Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 3304 Eger, Sánc utca 6., Hl 3301 Eger, Pf Tel.: 36/ Fax: 36/ Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság 7625 Pécs, Tetrye tér 9., Pécs, Pf Tel.: 72/ Fax: 72/ dunadrava@ddnp.kwm.hu

15 Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 1021 Budapest, Hűvösvölgyi út 52., Ki 1525 Budapest, Pf. 86. Tel.: 1/ , 1/ Fax: 1/ Fertő-Hanság és Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság 9435 Sarród, Rév-Kócsagvár Pf. 4. Tel.: 99/ , 99/ Fax: 99/ Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság 4024 Debrecen, Sumen utca 2., 4002 Debrecen, Pf Tel.: 52/ , 52/ Tel./fax: 52/ Fax: 52/ Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 6000 Kecskemét, Liszt Ferenc utca 19., G Kecskemét Pf Tel.: 76/ ,76/ Fax: 76/ Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság 5540 Szarvas, Anna-liget, S 5541 Szarvas Pf. 72. Tel.: 66/ Fax: 66/ kmnp@kmnp.hu

16 Kiadta: A KvVM és a Magyar Turizmus Zrc., Nyomdai előkészítés: VIVA Média Holding Nyomdai kivitelezés: Innova-Print Kft. Ingyenes kiadvány

MAGYAR NEMZETI PARKOK BEMUTATÓHELYEK, PROGRAMOK ÉLMÉNY? TERMÉSZETESEN!

MAGYAR NEMZETI PARKOK BEMUTATÓHELYEK, PROGRAMOK ÉLMÉNY? TERMÉSZETESEN! BEMUTATÓHELYEK, PROGRAMOK ÉLMÉNY? TERMÉSZETESEN! ÚTRA FEL! Hazánk területének mintegy 10 százaléka természetvédelmi oltalom alatt áll. Tíz nemzeti parkunkban, 39 tájvédelmi körzetünkben és számos természetvédelmi

Részletesebben

Nemzeti parkjaink és kisvasútjaink

Nemzeti parkjaink és kisvasútjaink Nemzeti parkjaink és kisvasútjaink w w w. n e m z e t i p a r k. g o v. h u Rendezvényajánló 2012 Mikor? Hol? Mit? március 30. május 6. április 1. Dévaványai-Ecsegi puszták (Körös-Maros NP) Fertő-menti

Részletesebben

A MAGYARORSZÁGI NEMZETI PARKOK

A MAGYARORSZÁGI NEMZETI PARKOK A MAGYARORSZÁGI NEMZETI PARKOK PROGRAMAJÁNLATAI UTAZTATÓK SZÁMÁRA 2007 A változtatás jogát fenntartjuk! www.nemzetipark.gov.hu AGGTELEKI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG Mini vakáció a világörökség szívében Szolgáltatás:

Részletesebben

MAGYAR NEMZETI PARKOK HETE

MAGYAR NEMZETI PARKOK HETE MAGYAR NEMZETI PARKOK HETE Élmény? Természetesen! Időpont: május 28 - június 05. Helyszín: országszerte számos helyszínen 2016-ban tízedik alkalommal rendezzük meg a Magyar Nemzeti Parkok Hete programsorozatot.

Részletesebben

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programajánló 2015. március

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programajánló 2015. március Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programajánló 2015. március március 14-15. Kikelet a Hortobágyon Március közepén már megérkeznek téli szálláshelyükről a gólyák. A hortobágyi kiállító- és bemutatóhelyek

Részletesebben

Hortobágy programjai 2016. március

Hortobágy programjai 2016. március Hortobágy programjai 2016. március március 4. CSILLAGDAI ESTÉK Helyszín: Hortobágy Máta Hortobágy-Mátán található Fecskeház erdei iskola fényszennyezés-mentes környezetben áll, így kiválóan alkalmas a

Részletesebben

Magyarorsza gi Nemzeti Parkok

Magyarorsza gi Nemzeti Parkok Magyarorsza gi Nemzeti Parkok Név: Kvaszingerné Prantner Csilla Szak: Informatika Évfolyam: III. Tartalomjegyzék Az Aggteleki Nemzeti Park szövegrésze... 3 A Balaton-felvidéki Nemzeti Park... 3 Tihany...

Részletesebben

TURISZTIKAI PROGRAMAJÁNLÓ

TURISZTIKAI PROGRAMAJÁNLÓ ZOO ZOO TURISZTIKAI PROGRAMAJÁNLÓ 2016 Hortobágyi Nemze Park HORTOBÁGY Érték Élmény Természet FOTÓTÚRÁK A HORTOBÁGYI NEMZETI PARKBAN FÓKUSZBAN A PUSZTA FOTÓTÚRA SOROZAT A digitális fotótechnika elterjedésével

Részletesebben

Nemzeti Park Igazgatóságok programjai. 3. sz. melléklet

Nemzeti Park Igazgatóságok programjai. 3. sz. melléklet Nemzeti Park Igazgatóságok programjai 3. sz. melléklet Aggteleki Nemzeti Park 2014. év eleje (leadási határidő: 05. 31.) Projektpályázat meghirdetése Herman Ottó életéről és munkásságáról A Nemzeti Park

Részletesebben

Felsőpáhok Község Polgármestere

Felsőpáhok Község Polgármestere Felsőpáhok Község Polgármestere 8395 Felsőpáhok, Szent I. u. 67. ELŐTERJESZTÉS a Felsőpáhok Község Képviselő-testületének 2010. február 25-i ülésére Tárgy: A balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése

Részletesebben

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2013. augusztus

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2013. augusztus Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2013. augusztus augusztus hónap Naplemente szafari Helyszín: Hortobágy-Malomháza, Hortobágyi Vadaspark Esti vadasparki látogatás szafari autóval, szakvezető

Részletesebben

Lezárult a Közép-Duna határon átnyúló védelme a környezeti nevelés feltételeinek fejlesztése Danube projekt

Lezárult a Közép-Duna határon átnyúló védelme a környezeti nevelés feltételeinek fejlesztése Danube projekt 1 / 7 2013.01.17. 9:25 Hirt Balázs Békalencse - A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele - 2012. december wodtke@ddnp.kvvm.hu 2012. december 21. 9:54

Részletesebben

A jelentősebb megállapítások és következtetések összefoglalása

A jelentősebb megállapítások és következtetések összefoglalása A jelentősebb megállapítások és következtetések összefoglalása A Dél-Tiszántúl térségének egykori vízgazdálkodásáról számos információ található a vízügyi és a mezőgazdasági irodalomban, a helytörténeti

Részletesebben

Téli Túrák nemzeti parkjainkban

Téli Túrák nemzeti parkjainkban Téli Túrák nemzeti parkjainkban Időpont: január 23. (szombat) országszerte számos helyszínen A téli időszakban nemzeti parkjaink egészen más arcukat mutatják felénk. Akik a friss időben csatlakoznak az

Részletesebben

BARÁTUNK A TERMÉSZET 2015-2016

BARÁTUNK A TERMÉSZET 2015-2016 BARÁTUNK A TERMÉSZET 2015-2016 SZIKES PUSZTÁK, HOMOKBUCKÁK, VADREGÉNYES VÍZI VILÁG Alföldi séta 7-8. osztályosok feladatai 1. JÁTÉK A FÖLDRAJZI NEVEKKEL Alföldi barangolásunk kezdetén játsszunk a földrajzi

Részletesebben

Ózdi kistérség ÓZDI KISTÉRSÉG. Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén

Ózdi kistérség ÓZDI KISTÉRSÉG. Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén Ózdi kistérség Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén Ózd Kistérség Többcélú Társulása 3600 Ózd, Városház tér 1. Tel/fax: 48/470-332 ozdgfi@axelero.hu Az Észak-magyarországi régióhoz tartozik,

Részletesebben

Hortobágyi programok 2014. november

Hortobágyi programok 2014. november Hortobágyi programok 2014. november Hortobágyi Nemzeti Park Látogatóközpont 4071 Hortobágy, Petőfi tér 9. A létesítmény számos lehetőséget kínál a nemzeti parkba érkező turisták számára: teljes körű információt

Részletesebben

MAGYARKÚTI GYEREKTÁBOR

MAGYARKÚTI GYEREKTÁBOR MAGYARKÚTI GYEREKTÁBOR A Magyarkúti gyermektábor A Magyarkúti gyermektábor Magyarkúton található Verőcétől 5 km-re körülvéve tölgyes és bükkös erdőkkel. Budapesttől 58 km, Váctól 15 km-re, közúton és vasúton

Részletesebben

JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK VITAANYAG

JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK VITAANYAG Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság 9021 Győr, Árpád u. 28-32 Telefon: (96) 500-000 Fax: (96) 315-342 E-mail: titkarsag@eduvizig.hu Web: www.eduvizig.hu JELENTŐS VÍZGAZDÁLKODÁSI KÉRDÉSEK VITAANYAG 1-5

Részletesebben

S A J Ó P Á L F A L A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV * 2009 *

S A J Ó P Á L F A L A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV * 2009 * S A J Ó P Á L F A L A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV * 2009 * SZABÁLYOZÁSI TERV HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT HADAS MŰTEREM ÉPÍTÉSZ ÉS MŰVÉSZETI KFT. 3530 Miskolc, Rákóczi u. 15., Tel./fax: 356-763, muterem@hadas.hu

Részletesebben

Heti garantált programfüzet 2016

Heti garantált programfüzet 2016 Heti garantált programfüzet 2016 HÉTFŐ május 1 - október 1. Vízisí és wakeboard oktatás, fánkozás hajóvontatással a tiszta és kellemes vizű Pilismarótiöbölben Az oktatás a hajóforgalomtól elkülönítve egy

Részletesebben

LEPSÉNY TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

LEPSÉNY TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE LEPSÉNY TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE LEPSÉNY TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV, SZABÁLYOZÁSI TERV HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT LEPSÉNY TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE LEPSÉNY TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

Részletesebben

Kis csacsi született a drávaszentesi Dráva Kapu Bemutatóközpontban

Kis csacsi született a drávaszentesi Dráva Kapu Bemutatóközpontban A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 2013. május HÍREK Immár 10 éve gyűrűzzük a rétisas fiókákat nemzeti parkunk működési területén A rétisasok színes gyűrűzése egy európai program keretében

Részletesebben

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2016. március

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2016. március Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2016. március március 4. március 12. CSILLAGDAI ESTÉK Hortobágy-Mátán található Fecskeház erdei iskola fényszennyezés-mentes környezetben áll, így kiválóan

Részletesebben

Hortobágyi programajánló 2013. július

Hortobágyi programajánló 2013. július Hortobágyi programajánló 2013. július július hónap Naplemente szafari Helyszín: Hortobágy-Malomháza, Hortobágyi Vadaspark Esti vadasparki látogatás szafari autóval, szakvezető kíséretével, melyet a naplemente

Részletesebben

Magyarország vízrajza

Magyarország vízrajza Magyarország vízrajza Magyarország felszíni vízkészletének 90%- át a szomszéd országokból érkező folyók hozzák hazánk területére. A behozatal kedvezőtlen hatása, hogy a vizekkel együtt jelentős mennyiségű

Részletesebben

melynek jelentését évente, a tárgyév végéig be kell nyújtani a természetvédelmi hatóság részére Hulladékgazdálkodás:

melynek jelentését évente, a tárgyév végéig be kell nyújtani a természetvédelmi hatóság részére Hulladékgazdálkodás: Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Ügyiratszám: 91.480-2-74/2013. Ea: Hargitai Attila dr. Ruzsáli Pál Berényi Anita Balatonyi Zsolt Lovászi Péter Tárgy: Országos

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Üi. szám: 89814-1-17/2013. Ea.: Bang Gyula Kovács Viktor dr. F z István Tárgy: ÖKO2000 Vállalkozás, Szabó József egyéni vállalkozó

Részletesebben

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 2013. november AZ ELMÚLT HÓNAPBAN TÖRTÉNT. Megújult a Pintér-kert Arborétum

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 2013. november AZ ELMÚLT HÓNAPBAN TÖRTÉNT. Megújult a Pintér-kert Arborétum A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hírlevele 2013. november AZ ELMÚLT HÓNAPBAN TÖRTÉNT Megújult a Pintér-kert Arborétum A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság hatvanmillió forint KEOP pályázati támogatás

Részletesebben

Örökségvédelmi hatástanulmány

Örökségvédelmi hatástanulmány DOMBÓVÁR TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA Örökségvédelmi hatástanulmány Készítette: Beleznay Éva Somogyi Krisztina Terra Studio Kft. 1034 Budapest, Szomolnok u. 14. 2 Dombóvár Településfejlesztési Koncepciójának

Részletesebben

Szállás: 3000 Ft/fő/éj, terem és teljes infrastruktúra: 35.000 Ft/nap. Szállásdíj: 6.500 Ft/fő/éj, előadó termek használata: 35.

Szállás: 3000 Ft/fő/éj, terem és teljes infrastruktúra: 35.000 Ft/nap. Szállásdíj: 6.500 Ft/fő/éj, előadó termek használata: 35. IST-B-14-0001 Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság nemzeti park igazgatóság Szolgáltatás IST-B-14-0002 Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság nemzeti park igazgatóság Szolgáltatás IST-B-14-0003 Aggteleki Nemzeti

Részletesebben

Természettudományi vetélked 2009/2010-es tanév Béri Balogh Ádám Tagintézmény I. forduló. Matematika

Természettudományi vetélked 2009/2010-es tanév Béri Balogh Ádám Tagintézmény I. forduló. Matematika Matematika Anya esti iskolába jár. Tanítási napokon autóbusszal és gyalogosan megy az iskolába. Az órák után apa gépkocsival hozza haza. A grafikon alapján válaszolja a következ kérdésekre: (8 pont) 1.

Részletesebben

Barcsi kistérség BARCSI KISTÉRSÉG. Régió: Dél-Dunántúli Megye: Somogy

Barcsi kistérség BARCSI KISTÉRSÉG. Régió: Dél-Dunántúli Megye: Somogy Barcsi kistérség Régió: Dél-Dunántúli Megye: Somogy Barcsi Többcélú Kistérségi Társulás 7570 Barcs, Bajcsy-Zs. u. 46. dravamen@enternet.hu 82/565-195 A Barcsi kistérséget Somogy déli határrészén találjuk,

Részletesebben

Turisztikai programajánló

Turisztikai programajánló örös-maros Nemzeti ark iadja: örös-maros Nemzeti ark Igazgatóság Felelős kiadó: Tirják László igazgató Szerkesztették: Bánfi éter, Ezer Ádám, Lestyan-Goda Judit, akuk-labát etra, ovácsné Oncsik Mária,

Részletesebben

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2016. június

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2016. június Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság programjai 2016. június június 3. BEMUTATKOZIK A HORTOBÁGYI NEMZETI PARK TISZAKÜRTÖN Helyszín: Tiszakürt Az év végi osztálykirándulásokhoz alkalmazkodva, bemutatkozik

Részletesebben

2013. május 6. - 12. Madárgyűrűzési bemutató-májusban a Hortobágyihalastónál

2013. május 6. - 12. Madárgyűrűzési bemutató-májusban a Hortobágyihalastónál Madárgyűrűzési bemutató-májusban a Hortobágyihalastónál Ízek fesztiválja Erős emberek versenye II. Kenyér- és Péksütemény-fesztivál 2013 Vitorlabontó ünnepség Gyógynövényekkel az egészség megőrzéséért

Részletesebben

- A hotel területén. - Turizmus

- A hotel területén. - Turizmus - A hotel területén A Panoráma Hotel területén a következő szabadidős tevékenységek aktív végzése lehetséges: fitnesz, úszás, tenisz, futball, lábfoci, kosárlabda, strandröplabda, tollaslabda, pentaque,

Részletesebben

Terepi felmérési protokoll a kockás sikló (Natrix tessellata) állományainak monitorozására

Terepi felmérési protokoll a kockás sikló (Natrix tessellata) állományainak monitorozására Természetvédelmi Információs Rendszer Központi protokoll Verzió: 2016. június 9. Terepi felmérési protokoll a kockás sikló (Natrix tessellata) állományainak monitorozására Készítette: Halpern Bálint, Konrad

Részletesebben

MINDEN ÉLMÉNNYEL TÖBB LESZEL ÉSZAK-MAGYARORSZÁG KÜLÖNLEGES ESKÜVŐI- ÉS RENDEZVÉNYHELYSZÍNEK

MINDEN ÉLMÉNNYEL TÖBB LESZEL ÉSZAK-MAGYARORSZÁG KÜLÖNLEGES ESKÜVŐI- ÉS RENDEZVÉNYHELYSZÍNEK MINDEN ÉLMÉNNYEL TÖBB LESZEL ÉSZAK-MAGYARORSZÁG KÜLÖNLEGES ESKÜVŐI- ÉS RENDEZVÉNYHELYSZÍNEK HELYET ADUNK ÁLMAINAK Residence Ózon**** superior» www.hotelozon.hu Tegye lélegzetelállítóvá a Nagy Napot, válaszszon

Részletesebben

Meghívó a Keleti-Bakonyba

Meghívó a Keleti-Bakonyba Meghívó a Keleti-Bakonyba A mi Várpalotánk nagy múltú település. A Keleti-Bakony déli oldalának és a Sárrét mocsarainak északi nyúlványai között húzódó őskori hadiút alapjain fekszik, a mai 8-as számú

Részletesebben

Látnivalók GÖMÖR-TORNAI-KARSZT AGGTELEKI NP ÉS TÉRSÉGE SZLOVÁK-KARSZT NP

Látnivalók GÖMÖR-TORNAI-KARSZT AGGTELEKI NP ÉS TÉRSÉGE SZLOVÁK-KARSZT NP Látnivalók GÖMÖR-TORNAI-KARSZT AGGTELEKI NP ÉS TÉRSÉGE SZLOVÁK-KARSZT NP TARTALOMJEGYZÉK Köszöntő Gömör-kártya BARLANGTÚRÁK AZ AGGTELEKI-KARSZTON Túrák a Baradla-barlangban Előzetes bejelentkezéssel induló

Részletesebben

2. HATÁROZATTAL JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK

2. HATÁROZATTAL JÓVÁHAGYOTT MUNKARÉSZEK 3 2. 2.1. RÖJTÖKMUZSAJ KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVE LEÍRÁSA A 49/2005.(VI.21.) SZÁMÚ HATÁROZAT MELLÉKLETE 2.1.1. Az adottságok értékelése, a magasabbrendű tervfajták és a településfejlesztési koncepció

Részletesebben

T P. Győrzámoly. Előzetes tájékoztatás. Településfejlesztési koncepció 3045/K. Munkaszám: 13045

T P. Győrzámoly. Előzetes tájékoztatás. Településfejlesztési koncepció 3045/K. Munkaszám: 13045 T P T A L E N T P L A N Tervezõ, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 9023 Gyõr, Richter János u. 11.; Tel: 96/418 373; Fax: 96/418 699, E mail: talent_plan@arrabonet.hu;www.talent plan.hu Győrzámoly Településfejlesztési

Részletesebben

Eötvös József Főiskola Zsuffa István Szakkollégium, Baja A Lónyay-főcsatorna

Eötvös József Főiskola Zsuffa István Szakkollégium, Baja A Lónyay-főcsatorna Eötvös József Főiskola Zsuffa István Szakkollégium, Baja A Lónyay-főcsatorna Bandur Dávid Baja, 2015. február 3. IV. évfolyamos, építőmérnök szakos hallgató Tartalomjegyzék Összefoglalás 2. 1. A Lónyay-főcsatorna

Részletesebben

BALATON RÉGIÓ FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA

BALATON RÉGIÓ FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA Balaton Fejlesztési Tanács BALATON RÉGIÓ FEJLESZTÉSI STRATÉGIÁJA 2007-2013 Készítette: Vital Pro Kft. 2005. december 12. Tartalomjegyzék 1 Vezetői összefoglaló 4 2 Bevezetés 11 2.1 Dokumentum célja, tervezés

Részletesebben

Sásdi kistérség SÁSDI KISTÉRSÉG

Sásdi kistérség SÁSDI KISTÉRSÉG Sásdi kistérség Régió: Dél-Dunántúl Megye: Baranya A Sásdi kistérség az Észak-Zselic, Baranyai-hegyhát, a Völgység természetföldrajzi kistájak találkozásánál fekszik. A kiválasztott települések a Baranyai-hegyháton

Részletesebben

TÁLLYA KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

TÁLLYA KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE LA-URBE ÉPÍTÉSZ IRODA KFT. 3525 Miskolc, Patak utca 10. sz. Telefon: 06-46-504-338 Fax: 06-46-504-339 mobil: 06-20-9692-361 E-mail: la.urbekft@chello.hu TÁLLYA KÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE TELEPÜLÉSSZERKEZETI

Részletesebben

GY EF KT BF. Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA!

GY EF KT BF. Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA! KAÁN KÁROLY 24. ORSZÁGOS TERMÉSZET- ÉS KÖRNYEZETISMERETI VERSENY ISKOLAI FORDULÓ 2016. Elérhető pontszám: 100 pont FIGYELEM!!! A VÁLASZOKAT MÁSOLD ÁT AZ ÉRTÉKELŐLAPRA! 1. feladat.. AZ ERDŐ FÁI 12 p Írd

Részletesebben

Diósjen község Rendezési terv

Diósjen község Rendezési terv Diósjen község Rendezési terv 2008. HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT Diósjen község Képvisel testülete a NÓGRÁDTERV Kft. által megbízása alapján elkészített Diósjen község településrendezési tervét elfogadja.

Részletesebben

Az Őriszentpéteri Kistérség Területfejlesztési Koncepciója és Programja. II. Stratégiai program

Az Őriszentpéteri Kistérség Területfejlesztési Koncepciója és Programja. II. Stratégiai program Az Őriszentpéteri Kistérség Területfejlesztési Koncepciója és Programja II. Stratégiai program Natúrpark Térségfejlesztési Kht. 2002. 1 I.1. Az Őriszentpéteri Kistérség jövőképe. Az őrségi kistérség több

Részletesebben

Magyarország turisztikai termékei

Magyarország turisztikai termékei Magyarország turisztikai termékei Magyarország nem rendelkezik kiemelt jelentőségű természeti, illetve ember alkotta vonzerőkkel. E gyengeséget földrajzi elhelyezkedése és kisebb hatókörű vonzerőinek sokasága

Részletesebben

HÓD. élj, s mozogj, hogy életet ne unj. Adószám: 186 60207 1 13 Mivel csak vendégek vagyunk a természetben, ennek megfelelően kell viselkednünk.

HÓD. élj, s mozogj, hogy életet ne unj. Adószám: 186 60207 1 13 Mivel csak vendégek vagyunk a természetben, ennek megfelelően kell viselkednünk. HÓD HONISMERETI TÚRAEGYLET közhasznú szervezet MTE SZENTENDREI OSZTÁLYA H 2000 Szentendre, Halász u. 1. H 2001 Szentendre, Pf. 188. drótposta beckhod@t-online.hu honlap www.hodhte.hu www.kohegyihaz.hu

Részletesebben

KISKUNFÉLEGYHÁZA KISTÉRSÉGE

KISKUNFÉLEGYHÁZA KISTÉRSÉGE VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság I. Területi Tervező és Kutató Iroda MTA RKK Alföldi Tudományos Intézete Kecskemét BÁCS-KISKUN MEGYE KOMPLEX TERVÉNEK KISTÉRSÉGI FEJLESZTÉSI

Részletesebben

Tárgy: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területfejlesztési koncepció módosított Helyzetértékelés munkarészének elfogadása

Tárgy: a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Területfejlesztési koncepció módosított Helyzetértékelés munkarészének elfogadása Kivonat a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés 2012. december 20. napján megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből: Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 72/2012. (XII. 20.) határozata

Részletesebben

Kiváló Európai Desztináció European Destinations of Excellence Könnyű elérni nehéz elhagyni! Fókuszban az akadálymentes turizmus 1 A pályázati anyag tartalma a 2012 évben, Kaposváron, a ténylegesen megvalósult

Részletesebben

10.4 Területi célok a városrészekhez kapcsolódó célmeghatározás

10.4 Területi célok a városrészekhez kapcsolódó célmeghatározás 10.4 Területi célok a városrészekhez kapcsolódó célmeghatározás Városközpont [T2] - A városrész fejlesztési céljai között szerepel egyrészt a Kistérségi Járóbeteg Központ rehabilitációja, különösen az

Részletesebben

Tájékoztató a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály 2015. évi tevékenységéről

Tájékoztató a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály 2015. évi tevékenységéről Tájékoztató a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi és Erdőgazdálkodási Főosztály 2015. évi tevékenységéről A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal (továbbiakban: Főosztály) a

Részletesebben

A KULTÚRTÁJ KIALAKULÁSA ÉS TERJEDÉSE AZ ALFÖLDÖN. Frisnyák Sándor 1. Az őskörnyezet első használói és átalakítói

A KULTÚRTÁJ KIALAKULÁSA ÉS TERJEDÉSE AZ ALFÖLDÖN. Frisnyák Sándor 1. Az őskörnyezet első használói és átalakítói A KULTÚRTÁJ KIALAKULÁSA ÉS TERJEDÉSE AZ ALFÖLDÖN Frisnyák Sándor 1 Az őskörnyezet első használói és átalakítói A hazánk ősföldrajzával foglakozó tanulmányok rendre megemlítik, hogy a holocénban az endogén

Részletesebben

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása

1. A tárgyalandó témakör tárgyilagos és tényszerű bemutatása RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Fodor Rita Előterjesztő: Hegedűs Ferenc

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Ügyiratszám: 95451-1-11/2013. Tárgy: Lakitelek Népf iskola Alapítvány Ügyintéz : dr. Joó Anikó / R.P. el zetes vizsgálat Lovrityné

Részletesebben

Élettelen természeti értékek védelme. Természetvédelem

Élettelen természeti értékek védelme. Természetvédelem Élettelen természeti értékek védelme Természetvédelem Élettelen természeti értékek védelme Az élettelen természeti értékekről általánosságban Az élő szervezetek élettelen környezete, a talaj, a kőzet,

Részletesebben

Tanösvények az Őrségben

Tanösvények az Őrségben Tanösvények az Őrségben Kedves Látogatók! Szeretettel köszöntjük az Őrségi Nemzeti Parkban! Ez a kiadvány a nemzeti park területén létesített tanösvények látogatására invitálja Önöket. Így segítve elő

Részletesebben

Kazár község Önkormányzatának 11/2003. (VI. 10.) Önk. sz. rendelete a településfejlesztési koncepció megállapításáról

Kazár község Önkormányzatának 11/2003. (VI. 10.) Önk. sz. rendelete a településfejlesztési koncepció megállapításáról Kazár község Önkormányzatának 11/2003. (VI. 10.) Önk. sz. rendelete a településfejlesztési koncepció megállapításáról Kazár község Önkormányzatának képviselő-testülete az épített környezet alakításáról

Részletesebben

BALATONI HORGÁSZ EGYESÜLET

BALATONI HORGÁSZ EGYESÜLET BALATONI HORGÁSZ EGYESÜLET Székhely, levelezési cím : 1224. Budapest, Diótörő út 61. Tel., Fax: 207-42-92 Mobil: 20/945-87-15 2011. december 06. Ó, gyönyörű szép, titokzatos éj! Égszemű gyermek, csöpp

Részletesebben

Tápiószele Város Önkormányzata. Integrált Városfejlesztési Stratégia 2011-2018.

Tápiószele Város Önkormányzata. Integrált Városfejlesztési Stratégia 2011-2018. Tápiószele Város Önkormányzata Integrált Városfejlesztési Stratégia 2011-2018. Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------2

Részletesebben

TURISZTIKAI HÍRLEVÉL. www.videkjaro.hu. 2014. április 15. BEVEZET VIDÉKJÁRÓ HÚSVÉTI SAJTNAPOK SZERTE AZ ORSZÁGBAN

TURISZTIKAI HÍRLEVÉL. www.videkjaro.hu. 2014. április 15. BEVEZET VIDÉKJÁRÓ HÚSVÉTI SAJTNAPOK SZERTE AZ ORSZÁGBAN TURISZTIKAI HÍRLEVÉL www.videkjaro.hu 2014. április 15. BEVEZET VIDÉKJÁRÓ HÚSVÉTI SAJTNAPOK SZERTE AZ ORSZÁGBAN A rendezvény célja, hogy minél szélesebb körben megismertessük a magyar kézm ves sajtokat

Részletesebben

GYALOGTÚRÁZÓK XVII. ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA

GYALOGTÚRÁZÓK XVII. ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA GYALOGTÚRÁZÓK XVII. ORSZÁGOS TALÁLKOZÓJA AGGTELEK és KÖRNYÉKE 2010. május 21 24. ÉV VIDÉKE 2010/11 Szlovák Karszt Aggteleki karszt Tisztelt Vendégek! Kedves Természetbarátok! Nagy megtiszteltetés érte

Részletesebben

İRSÉG ERDİFEJLESZTÉSI TERVE - 2 0 0 8 -

İRSÉG ERDİFEJLESZTÉSI TERVE - 2 0 0 8 - MgSzH Központ Erdészeti Igazgatóság Regionális és Zöldövezeti Tervezı Osztály Balatonfüred, Erdész köz 2. Tervszám: II/5-637/2007. İRSÉG ERDİFEJLESZTÉSI TERVE - 2 0 0 8 - Tervezı: Dávid József Osztályvezetı:

Részletesebben

Nemesgulács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 59/2015. (VI.25.) képviselő-testületi határozatának 2. számú melléklete

Nemesgulács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 59/2015. (VI.25.) képviselő-testületi határozatának 2. számú melléklete Nemesgulács Község Önkormányzata Képviselő-testületének 59/2015. (VI.25.) képviselő-testületi határozatának 2. számú e 1. TERÜLETFELHASZNÁLÁS A település közigazgatási területe a területhasználat intenzitásától

Részletesebben

NYERTES CSATORNA PÁLYÁZAT KEOP-7.1.2.0-2008-0028

NYERTES CSATORNA PÁLYÁZAT KEOP-7.1.2.0-2008-0028 NYERTES CSATORNA PÁLYÁZAT KEOP-7.1.2.0-2008-0028 1 Ebben a fordulóbban a szennyvízcsatornázás megvalósításához szükséges dokumentáció (vízjogi létesítési engedély megszerzése, szükséges tanulmányok elkészítése,

Részletesebben

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mint I. fokú hatóság 5000 Szolnok, Ságvári krt. 4. Tel.: (06 56) 523-423 Fax: (06 56) 343-768 Postacím: 5002 Szolnok, Pf. 25

Részletesebben

Az Északi-középhegység HEFOP 3.3.1.

Az Északi-középhegység HEFOP 3.3.1. Északi-középhegység HEFOP 3.3.1. Az Északi-középhegység HEFOP 3.3.1. Az Északi-középhegység I. Néhány tagja középidei üledékes kőzetekből áll üledéken kialakult dombságok és medencék A Dunántúli-középhegység

Részletesebben

1996. évi LIII. törvény. a természet védelméről. I. Rész ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja

1996. évi LIII. törvény. a természet védelméről. I. Rész ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja 1996. évi LIII. törvény a természet védelméről Az Országgyűlés felismerve, hogy a természeti értékek és természeti területek a nemzeti vagyon sajátos és pótolhatatlan részei, fenntartásuk, kezelésük, állapotuk

Részletesebben

IX. ŐSZIRÓZSA Természetvédelmi Vetélkedő. Írásbeli feladatok

IX. ŐSZIRÓZSA Természetvédelmi Vetélkedő. Írásbeli feladatok IX. ŐSZIRÓZSA Természetvédelmi Vetélkedő Írásbeli feladatok KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK Réhelyi Látogatóközpont Bihari Madárvárta 2012. Hagyománnyá vált immár, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Réhelyi Látogatóközpontja

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/147

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/147 1.sz.szerződésmódosítás - Őrzés-védelmi, pénzszállítási feladatok ellátása a Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. és tagvállalatai számára, továbbá rendezvénybiztosítási szolgáltatások vállalkozási

Részletesebben

1. Páty Község Településszerkezeti terve módosításának leírása

1. Páty Község Településszerkezeti terve módosításának leírása 2. melléklet a 161/2013. (VII.3.) képviselő-testületi határozathoz 1. Páty Község Településszerkezeti terve módosításának leírása 1.1 Térségi szerepkör Páty Község alapfokú, térségi szerepköre nem változott,

Részletesebben

A FERTŐ-HANSÁG NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG HATÉVES FEJLESZTÉSI TERVE

A FERTŐ-HANSÁG NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG HATÉVES FEJLESZTÉSI TERVE A FERTŐ-HANSÁG NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG HATÉVES FEJLESZTÉSI TERVE (2009-2014) Sarród 2008 Összeállították: Dr. Kárpáti László igazgató Dr. Jakál Lászlóné gazdasági igazgatóhelyettes Fersch Attila igazgatóhelyettes

Részletesebben

Doboz Nagyközség Önkormányzatának 21/2009. (XI.27.) rendelete a helyi jelentőségű természeti értékek védelméről

Doboz Nagyközség Önkormányzatának 21/2009. (XI.27.) rendelete a helyi jelentőségű természeti értékek védelméről Doboz Nagyközség Önkormányzatának 21/2009. (XI.27.) rendelete a helyi jelentőségű természeti értékek védelméről Doboz Nagyközség Képviselő-testülete fontosnak tartja, hogy az Önkormányzat területén lévő

Részletesebben

1.2 Társadalmi és gazdasági viszonyok...8. 1.2.1 Településhálózat, népességföldrajz... 8 1.2.2 Területhasználat... 8 1.2.3 Gazdaságföldrajz...

1.2 Társadalmi és gazdasági viszonyok...8. 1.2.1 Településhálózat, népességföldrajz... 8 1.2.2 Területhasználat... 8 1.2.3 Gazdaságföldrajz... A Víz Keretirányelv hazai megvalósítása VÍZGYŰJTŐ-GAZDÁLKODÁSI TERV közreadja: Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság, Dél-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság 2010. április TARTALOM

Részletesebben

1.1. Településhálózati összefüggések, a település helye a településhálózatban, térségi kapcsolatok

1.1. Településhálózati összefüggések, a település helye a településhálózatban, térségi kapcsolatok 1. HELYZETFELTÁRÓ MUNKARÉSZ Az Integrált Településfejlesztési Stratégia (ITS) középtávra (a 2015-2020 közötti időszakra) határozza meg egy község fejlesztésének főbb irányait, és konkrét lépéseit az önkormányzat

Részletesebben

A Dunapataj 0219/3a hrsz. alatti öntözőtelep megvalósítása közegészségügyi szempontból nem igényli további vizsgálat (hatásvizsgálat) lefolytatását.

A Dunapataj 0219/3a hrsz. alatti öntözőtelep megvalósítása közegészségügyi szempontból nem igényli további vizsgálat (hatásvizsgálat) lefolytatását. CSONGRÁD MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Ügyiratszám: CSZ/01/4683-14/2016. KTFO-azonosító: 109472-1-12/2016. Ügyintéző: dr. Vajda Hajnalka Kissné Nagy Ildikó Berényi Anita Balatonyi Zsolt Kovács Viktor Simó Lajosné

Részletesebben

FELHÍVÁS. a Miskolc-Tapolca, Garas Sámuel sétányon épülő négycsillagos szálloda értékesítésére, befektető partner keresésére

FELHÍVÁS. a Miskolc-Tapolca, Garas Sámuel sétányon épülő négycsillagos szálloda értékesítésére, befektető partner keresésére FELHÍVÁS a Miskolc-Tapolca, Garas Sámuel sétányon épülő négycsillagos szálloda értékesítésére, befektető partner keresésére Befektetési lehetőség a Miskolc- Tapolcai Barlang- és Gyógyfürdő vonzásában!

Részletesebben

Előterjesztés. a Képviselő-testület 2008. április 3-i ülésére

Előterjesztés. a Képviselő-testület 2008. április 3-i ülésére Gödöllő Város Polgármestere Előterjesztés a Képviselő-testület 2008. április 3-i ülésére Tárgy: Javaslat Gödöllő Város helyi jelentőségű természeti területeinek és értékeinek védetté nyilvánításáról és

Részletesebben

Tolnai erdők ölelésében

Tolnai erdők ölelésében Tolnai erdők ölelésében Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. ökoturisztikai kínálata Hű nevelőim, dunántúli dombok, ti úgy karoltok, hogy nem korlátoltok, nem fogtok rabul, amikor öleltek, ti úgy öveztek,

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Üi.szám: 86811-1-14/2012. Ea: dr. Petrovics György Radócz Zoltán Sipos László Filakné Enyedi Andrea Lovrityné Kiss Beáta Tárgy:

Részletesebben

MUNKAANYAG. Mohácsi Csilla. A víz- keretirányelvekben megfogalmazott követelmények

MUNKAANYAG. Mohácsi Csilla. A víz- keretirányelvekben megfogalmazott követelmények Mohácsi Csilla A víz- keretirányelvekben megfogalmazott követelmények A követelménymodul megnevezése: Víz- és szennyvíztechnológus és vízügyi technikus feladatok A követelménymodul száma: 1223-06 A tartalomelem

Részletesebben

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség

Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 1 Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség mint I. fokú hatóság 5000 Szolnok, Ságvári krt. 4. Tel.:(06 56) 523-423 Fax: (06 56) 343-768 Postacím: 5002 Szolnok, Pf.

Részletesebben

REGISZTRÁCIÓS LAP. 41. Országos és Nemzetközi Túrakerékpáros Találkozó II. Békési Kerékpáros-fesztivál

REGISZTRÁCIÓS LAP. 41. Országos és Nemzetközi Túrakerékpáros Találkozó II. Békési Kerékpáros-fesztivál Jelentkez - neve: - postacíme: - e-mail címe: - telefonszáma: - állampolgársága: REGISZTRÁCIÓS LAP Kerékpárral a Körösök lágy ölén 41. Országos és Nemzetközi Túrakerékpáros Találkozó II. Békési Kerékpáros-fesztivál

Részletesebben

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE 2010-2014.

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE 2010-2014. OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE 2010-2014. Készült: 2010. január 31. Készítette: Oroszlány Város Önkormányzatának Polgármesteri

Részletesebben

2. A tiltott, közösségellenes magatartás fogalma

2. A tiltott, közösségellenes magatartás fogalma Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 31/2012. (VI. 01.) önkormányzati rendelete a tiltott, közösségellenes magatartásokról Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése Magyarország

Részletesebben

2004. ÉVIPROGRAMJA AZ MVSC

2004. ÉVIPROGRAMJA AZ MVSC 2004 JANUÁR FEBRUÁR MÁRCIUS H 5 12 19 26 2 9 16 23 1 8 15 22 29 H K 6 13 20 27 3 10 17 24 2 9 16 23 30 K SZ 7 14 21 28 4 11 18 25 3 10 17 24 31 SZ CS 1 8 15 22 29 5 12 19 26 4 11 18 25 CS P 2 9 16 23 30

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím: 9002 Győr, Pf. 471. Telefon: Központi: 96/524-000, Ügyfélszolgálat: 96/524-001 Fax: 96/524-024

Részletesebben

NAGYATÁD-RINYAMENTE TURISZTIKAI EGYESÜLET

NAGYATÁD-RINYAMENTE TURISZTIKAI EGYESÜLET NAGYATÁD-RINYAMENTE TURISZTIKAI EGYESÜLET HÍRLEVÉL 2015. március 13-31. PROGRAMSOROLÓ Március 14.: - Mozgó Mozi a Nagyatádi Kulturális Központban Mancs, Csocsó-sztori, Hobbit - Öt sereg csatája, Rendíthetetlen,

Részletesebben

Magyarországon belül a keleti határtól 10 km-re található Zsadány belterülete, de bizonyos külterületei 4 km-re vannak Románia határától.

Magyarországon belül a keleti határtól 10 km-re található Zsadány belterülete, de bizonyos külterületei 4 km-re vannak Románia határától. Zsadány község rövid bemutatása Zsadány földrajzi elhelyezkedése: Zsadány a Trianoni békeszerződésig az ország középén Nagyváradhoz 35 km-re helyezkedett el, ma az ország perifériáján a legközelebbi magyarországi

Részletesebben

A JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSÁNAK ÁLLÁSFOGLALÁSA

A JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSÁNAK ÁLLÁSFOGLALÁSA JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSA 1051 Budapest, Nádor u. 22. 1387 Budapest, Pf. 40.Telefon: 475-7100 Fax: 269-1615 A JÖVİ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŐLÉSI BIZTOSÁNAK ÁLLÁSFOGLALÁSA Tárgy: İskori eredető kunhalom

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 78.076-2-8/2010. Ea.: dr. Hofszang Brigitta M. ea.: Tombácz Szintia ( VVO ) Tárgy: Elvi vízjogi engedély HATÁROZAT Fábiánsebestyén

Részletesebben

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE 2006-2010 Felülvizsgálat ideje: 2007. december 31. OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI,

Részletesebben

Szentes elhelyezkedése

Szentes elhelyezkedése Szentes elhelyezkedése Szentes a Dél-Alföldi régióban, Csongrád megyében a Tisza és a Hármas-Körös által közrefogva a Kurca két oldalán helyezkedik el. A megye harmadik legnagyobb városa. Lakosságszáma:

Részletesebben

Üdülési lehetőség 2016

Üdülési lehetőség 2016 Üdülési lehetőség 2016 Kedves Kollégák! A PSZ Tolna Megyei Szervezete üdülői: 1. 2. 3. 4. 5. Balatonmáriafürdő, Dózsa György u. 95. Óbánya, Fő u. 67. Fadd-Dombori üdülőtelep, Ibolya u. 9. Harkány, Bartók

Részletesebben

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2010. június 22-i ülésére

Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2010. június 22-i ülésére Elıterjesztés Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Szociális és Sport Bizottsága 2010. június 22-i ülésére EÜ. Tárgy: Lajosmizse Város Önkormányzata Egészségügyi, Gyermekjóléti és Szociális Intézménye

Részletesebben