Köszöntõk II. A Város története III. Látnivalók IV Természeti értékeink Egészségünkre

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Köszöntõk II. A Város története III. Látnivalók IV Természeti értékeink Egészségünkre"

Átírás

1

2 I. Köszöntõk II. A Város története III. Látnivalók IV Természeti értékeink V. Egészségünkre Strandolás Vitorlázás Horgászat Kerékpározás Túrázás Teniszezés Lovaglás Kaland kicsiknek, nagyoknak Rekreáció, wellness, gyógyászat VI. Programok 2010-ben VII. Akiknek a programokat köszönhetjük VIII. Ízvilágunk és amit a jó ételek mellé kínálunk IX. Szállásajánlataink X. Testvérvárosaink XI. Térkép Színvonalas könyvünk, melyet kezében tart, hivatott arra, hogy bemutassa Önnek Balatonalmádi kínálta páratlan lehetõségeket. Balatonalmádi Budapesttõl 105 km-re, az M7 autópályáról, autóútra áttérve Keszthely irányába az elsõként elérhetõ balatoni település. Veszprém városától 10 km-re, Balatonfüredtõl 15 km-re, Tihanytól 25 km-re fekvõ 9100 lakosú kisváros a Mi otthonunk, ahol szeretettel látjuk Vendégeinket.

3 Tisztelt Barátaink, Kedves Vendégeink! Balatonalmádi egyedülálló, amfiteátrumszerû fekvése különleges klímát biztosít a városnak. Aki igazán ismeri ezt a vidéket, tudja, hogy nemcsak a nyár szép, hanem minden évszak. Ahogy virágba borulnak a lankák gyümölcsfái, s belengi a békés hajlatokat a szõlõvirág illata. Langyos lágy vízen vitorlákat röptet a szél, forrón tûz a nap a strandok fövenyén. A szürke ködökön átsejlik a fény, s az ordas bakonyi szelek úgy csapnak arcunkba, mint a tenger hullámai. Akkor is jó itt járni, mikor talpunk alatt ropog a hó, s a jégmezõvé fagyott Balatonon siklunk tova és a fákon zúzmara csipke zizeg. S aztán halványzölden suhogni kezdenek a nádasok, és csevegve rohannak le a tóba a Bakonyból induló patakok. A Balaton mellyéke - ahogy Kiss János nevezte ezt a vidéket: emberi táj, a múlt élõ része itt a jelennek, ember és természet szövetségre léptek benne. A település évszázados történelmi múltja, a Szent család itt õrzött ereklyéi a Szent Jobb kápolnában, a vörösberényi erõdtemplom, jellegzetes épületei, kulturális örökségünk hordozói. Almádi egész évben hívja, várja vendégeit. Kérem, fogadja szeretettel invitálásomat, ismerkedjen meg városunk értékeivel, töltse kellemesen pihenését! Keszey János polgármester Kedves Vendégeink! Városunk a Balaton keleti medencéjének közkedvelt fürdõhelye, mely a strandolási lehetõségeken kívül gazdag kínálattal rendelkezik a kikapcsolódásra, szórakozásra vagy pihenésre vágyóknak. Egész évben, s a forró nyári napokon a jólesõ fürdõzés mellett is érdemes kerékpárra pattanni és tekerni egyet a festõi szépségû Balaton parton, a jól kiépített kerékpárutakon, vagy teniszezni a strand közvetlen szomszédságában, akár lóháton is bebarangolhatja völgyes, dombos vidékünket. Ha könnyedebb kikapcsolódásra vágyik, járja be a Vörös homokkõ tanösvényt,fedezze fel látnivalóinkat, természeti értékeinket. Ha szeret horgászni, nálunk a partról és a vízrõl is hódolhat eme szenvedélyének. Ha csábítja a víz, ne hagyja ki a vitorlázás, szörfözés, s a hajózás nyújtotta örömöket sem. Nálunk májustól októberig pezseg az élet. Olyan programok színesítik kínálatunkat, mint a : Horgászpünkösd, Lovaskavalkád, Hungarikum-Bor-Pálinka-Tök Fesztiválok, Szüreti Felvonulás. Télen, az évszak nyújtotta sportok örömeit is élvezheti nálunk. Hozzánk az év bármely szakában érdemes ellátogatni! Találkozzunk Almádiban! Dudás Zsolt elnök Balatonalmádi Turisztikai Egyesület

4 Almádi múltját kutatva - bár õsidõk óta lakott hely volt - nem tudjuk a kezdetet úgy említeni, és egy oklevélhez kötni, mint más településeknél éves kõkorszaki talajfelszínre és méteres átmérõjû kemencére bukkantak a régészek a vörösberényi új iskola alapozásakor évvel ezelõtti, újkõkori, pelyvával kevert agyagból gyúrt, és tûzzel kiégetett edényeket találtak a Kunföldeknek nevezett vörösberényi dûlõben évvel ezelõtti, újkõkori, szerpentin kõbõl készült balta került elõ az Öreghegyen évvel ezelõttrõl, a rézkorszakból két vízparti lakóhely ismeretes éves bronzkori edények kerültek napfényre a Kunföldeken évvel ezelõtt kezdõdött a rómaiak betelepülése, a talajból elõkerült az a vízvezeték, amely a közeli források vizét a római majorgazdaságokhoz vezette. Balatonalmádi történelme a településrészek története, amint a múló idõ sodrában ezek a történetek össze-összeértek, majd Káptalanfüred évi, Vörösberény évi Balatonalmádihoz csatolásával végleg összefonódtak. Almádit elsõ alkalommal egy 1493-ban keletkezett, szõlõ adás-vételérõl szóló, latin nyelven írott oklevélben említik, in promontorio possesionis Zarbereny in loco Almadi vote sitam formában ( Szárberény helység szõlõhegyén az Almádinak nevezett helyen ). Még két Mohács elõtti oklevélben történik említés Almádiról, mindkét esetben szõlõbirtokokról esik szó. Önálló települési rangját 1869-ben kapta vissza, majd 1909-tõl lett hivatalos neve Balatonalmádi. A fürdõhellyé válás a filoxéravész után, a káptalani majd magánbirtokok parcellázásával indult meg a XIX. sz. utolsó negyedében. A szõlõvel újra nem telepített területeken átalakították a pincéket, villákat, nyaralókat, a part mentén fürdõházat építettek, és létre hozták az Öreg parkot, miközben a lélekszám egyre nõtt, fokozatosan emelkedett a nyaralóvendégek száma is. S ha vendégek voltak, vendéglõk, kávéház és szállodák is épültek, folyamatosan bõvült a szolgáltatások köre ben a kikötõ építésével Almádi bekapcsolódott a rendszeres balatoni hajóforgalomba, ben a vasúti közlekedés is megindult. E századfordulón különös lendületet adott a településnek a természetgyógyászati módszerek - a Kneipp-féle vízkúra, a Rickli-féle nap-és légfürdõ, és a Lahmann-féle táplálkozási rend - helyi népszerûsítése, alapjain Almádi éven át virágzó gyógyfürdõként vonult be a köztudatba. A nyaralóélet kezdeteitõl szerves fejlõdés lépcsõfokain át kialakult egy vendégforgalomban érdekelt település, ami 1989-ban méltán nyerte el a városi rangot.

5 Aki a városba betoppan, és elindul felfedezni az építészet fellelhetõ kincseit, megnézi templomait, középületeit, megmaradt értékeit, nyomon követheti a magyar történelem virágzó és viszontagságos évezredes útját. Az európai kultúra nyomai szervesen beépültek a helyi építészet formavilágába. Különös jelentõséggel bír a vörös kõ használata, hiszen e vidék mindenkor bõvelkedett a nemes építõanyagban. Nagy hagyománya van a kõszobrászatnak. A legnagyobb, tisztán almádi vörös homokkõbõl készült emlékmû az országban az elsõ világháborús hõsi emlékmû. Vörös kõbõl épült a város fölé emelkedõ Óvári kilátó is, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra és a Balaton keleti medencéjére. Az egykori Veszprém-Alsóörs vasút emléke: a pálya vörös homokkõbõl készült boltozatos felüljárón 375 sorozatszámú szertartányos gõzmozdony áll. A hajdani emberek megélhetésének, építészetének részét képezõ vörös homokkõ emlékmûve a Városház téren álló Pannónia Aqua. A tájhoz kötõdõ natúr alapanyagok, a vörös kõ, a nád, a fa meghatározója volt a település építészetének. Fûrészelt facsipkés, tornácos házak õrzik a múlt emlékeit. Régi korok tanúja az õsi városrész - Vörösberény - XI-XII. századi, román kori alapokon nyugvó, a gótika stílusjegyeit is magán viselõ református erõdített temploma, amely a legjelentõsebb védett mûemlék. Méltóságteljesen magasodik a városrész fölé, s mint a település legrégebbi épülete, méltán jelképezi azt a város címerében. A templom falaiban, hazánk egyik legrégebbi falusi egyházának maradványai rejtõznek. A kõfallal kerített templom tömeghatásában még érzõdik a középkori eredet, de belépve barokk boltozatos, osztatlan csarnoktér fogad. A barokk építészet meghatározó példája a Szent Ignác tiszteletére emelt, s 1779-ben felszentelt vörösberényi római katolikus templom a kolostoregyüttessel, amely a környék egyik legszebb építészeti emléke. A templom freskói, oltárai, szószéke kiemelkedõ mûvészi alkotások. A volt kolostor már 1758-ban a gyõri jezsuiták berényi kastélyaként létezett. Mellette az egykori magtár helyén a Magyar Borok Otthona és Bormúzeum található. Jelenleg mint rendezvény helyszín mûködik.

6 Az Almádi központjában lévõ Szent Imre plébánia templom 1930-ban épült Medgyaszay István tervei alapján. A templom különös értéke, hogy az erdélyi építészet hagyományait követi, de tömegében meghatározó a vöröskõ-architektúra. A templom mellett áll az 1956-ban a budai várból áthelyezett Szent Jobb kápolna a Szent Istvánt ábrázoló aranymozaikkal és a Szent Jobb egy fragmentumával. Balatonalmádi kulturális és vallási jelentõségét továbbnövelte, hogy mára három ereklyét õriz a Szent Imre plébániatemplom: 2005-ben elsõ királyunk fia, Szent Imre, 2007-ben pedig felesége, a Bajorországból származó Boldog Gizella ereklyéjét kapta ajándékba. Egyetlen hely Magyarországon városunk, ahol együtt található a magyar királyi szent család ereklyéje. Így Balatonalmádi az elsõ magyar királyi és szent család emlékhelyévé, egyben zarándokhelyévé is válhatott. Különleges konstruktív épületegyüttes a Györgyi Dénes Iskola, a világháború után elsõként épült Magyarországon, külsejében a korabeli magyar iskolatípus megteremtõje és õrzõje. A század elején platán és fûzfákkal telepített almádi Öreg parkot - ma Szent Erzsébet Liget - Petõfi, Kossuth, Rákóczi, Váth János, Szent Erzsébet szobrai, a Sóhajok hídja, az Örökmécses, a Véghely emlékpad díszítik. A védett növényzetû parkban található század eleji mintára újjáépített Zenepavilon és az 1928-ban épült Liget kávéház. Nem kevés olyan értékkel rendelkezik a város, amely bár védelem alatt nem áll, de hûen õrzi a múlt emlékeit, ilyenek például a vörösberényi és az almádi temetõben lévõ, vörös homokkõbõl készült síremlékek is. A város területén található keresztek mindegyike valamire emlékeztet, valakinek, vagy valaminek az emlékére készültek. A legismertebb a Nepomuki Szent János szobor. A látnivalók mellett, számos fotómûvész, képzõmûvész, irodalmár és népi iparmûvész öregbíti Balatonalmádi hírnevét. A város szívében található a Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár, mely a horgászati és halászati kiállításnak is helyet ad. Ugyanitt tekinthetõ meg városunk interaktív látványszövödéje is, valamint kézmûveseink portékáinak bemutatója a Tourinform Irodában. Bõvebb információ: Tourinform Iroda Városház tér. 4. Tel: , Web: balaton-almadi.hu E-mai: balatonalmadi@tourinform.hu K. Nagy György fazekas Tel: 06-30/ gyorgy.knagy@gmail.com

7 Balatonalmádi 7 km hosszú, félköríves partszakaszát változatos hegyvonulatok, lankás dombok ölelik lefutva egészen a víztükörig. A környék növényvilágát a Balaton és a Bakony klimatikus hatásai határozzák meg. A part menti nádasok védettek, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területének részei. A hínáros vízterület, a mocsaras részek, a bokorfüzesek gazdag állatvilágnak adnak otthont. A tó gazdag halfajokban, emellett vízi madarak, hüllõk, kétéltûek és számos emlõs állat számára nyújt biztonságos élõhelyet. A part menti erdõk, kertek állatvilága is rendkívül gazdag. Öregpark (ma Szent Erzsébet Liget ): Véghely Dezsõ természettudós 1882 táján kezdeményezte a város parkosítását. A 10 hektáros parkot 1977-ben helyi természetvédelmi területté nyilvánították. A park ÉK-i bejáratánál magas kõris, korai juhar, ezüstjuhar, szürke és jegenyenyár fák fogják körbe a játszóteret. A sétányon platán, hársfa és díszgalagonya látható, érdekesség az idõs narancseperfa és a Krisztus tövis (gleditsia) m magas egyede. A Remete-patakon átívelõ Sóhajok hídján át platánfasor vezet a park DNY-i kapujáig. A fákat 1890-ben kezdték el ültetni, a legértékesebbek telepítése 1903-ra tehetõ: a gyertya alakú platán és a narancsvörös vesszejû fûz kettõs fasora, a vörös tölgy, a mammut fenyõ. A lombos és tûlevelû fák között nehézszagú boróka, fehér- és fekete- nyár, éger, mocsárciprus, fekete dió, tulipánfa, oszlopos tuja egyedei találhatók. Növényritkaság a legyezõ levelû õsi páfrányfenyõ, a ginkgo és az amerikai ámbrafa. Táblával jelzett geológiai feltárások: sz. fõút mentén a káptalanfüredi vörös homokkõ letörés - Veszprémi út mellett, a megye-hegyi útbevágás középsõ triászbeli, karbonátos rétegsorának egymásra települõ képzõdményei, melyekben asmaradványokat is láthatunk. - Vadvirág utcában útbevágás tárja fel a földtörténeti ókor és középkor határát. Káptalanfüredi erdõ: Uralkodó fája a csertölgy, honos a fekete fenyõ, a kõris és a juhar. A Balaton-felvidék növényvilága szinte egyedülállóan itt terjed le a Balaton partjáig, csatlakozva a vízpart füzeseihez (Káptalani-szoros). A sárga keresztjelzésen haladva az erdõvel határolt, lefolyástalan vízálláshoz a Köcsi-tóhoz érkezünk, amely mesterséges beavatkozás (agyagbányászat) során nyerte el mai alakját. Két növénytársulása a mészkerülõ tölgyes és a savanyú tölgyesek helyi képviselõje. A tóban mocsár és nádas vegetáció található. Ritka növénye a kékeszöld harmatkása, melynek ez az elsõ ismert bakonyvidéki elõfordulása. A felszínközeli vízzáró rétegre utaló mocsári sás között csikorgófû és bókoló rozsnok ismerhetõ fel. Szegélyzónájában lándzsás hídõr, mocsári csetkáka, deres szittyó, pajzsos veronika és cca. 200 tõ védett agárkosbor, szárazabb részein réti és fülemüle szittyó található. A tó sok állatfajnak nyújt táplálkozási, szaporodási lehetõséget: vöröshasú unka, barna ásóbéka, tavi béka, vízi sikló, mocsári teknõs, nádasában vízityúk fészkel. Vízhez kötõdõ rovarfajok: pataki szitakötõ és a ritka futóbogár.

8 Egy kis kikapcsolódás A fürdõzés és napozás szerelmesei négy színvonalas városi strand és több privát strand közül választhatnak. A vizi sportok hódolói is megtalálhatják maguknak a megfelelõ idõtõltést. A tó kiváló lehetõséget nyújt vitorlázóknak, szörfözõknek, horgászoknak egyaránt. Több mint 40 féle hal él a tóban, legismertebb a süllõ vagy fogas, az angolna, harcsa, kárász és a dévérkeszeg. Az aktív sport kedvelõi országosan ismert salakos teniszpályákon tehetik próbára magukat továbbá kiépített kerékpárutakon biciklizve és lóháton is felfedezhetik környezetünket. Strandolás Csobbanjunk egyet a nyári forróságban, a Balaton hûs vízében! Az almádi önkormányzati strandok igazi családi strandok, a Balaton Kártyával rendelkezõk 10% kedvezményt vehetnek igénybe a belépõjegyek és -bérletek árából. A parkolás a városban mindenhol ingyenes! Wesselényi Strand Balatonalmádi és egyben az északi-part legnagyobb és legkedveltebb strandja, sok vendéglátó egységgel, pihenési és sportolási lehetõséggel. Pénztárzárás után 23 óráig lehetõség van a strand területén sétálni, kikapcsolódni ben új, EU-konform játszótér épült és belsõ sétánnyal gazdagodott a strand ben megújul a központi kiszolgáló épület. Budatava Strand Családias hangulatú, árnyas, gondozott strand Balatonalmádi keleti felén, a balatoni kerékpárút mentén. Ingyenes parkoló, kerékpártároló, játszótér, strandröplabda-pálya és ping-pong asztal áll a vendégek rendelkezésére. Lehetõség van vízibicikli, szörf és vitorlás bérlésére. Káptalanfüredi strandok A Balatonalmádi nyugati részén található Káptalanfüredi nagystrand megszépült külsõvel, új gyermekjátszótérrel, homokozó öböllel, standröplabda-pályával, napozóterasszal, kispályás focipályával és színvonalas szolgáltatásokkal várja kedves vendégeit. A csendes családias környezet biztosítja a nyugodt pihenést, kikapcsolódást. A Káptalanfüredi kisstrand a nyugalmat kedvelõk barátságos strandja meleg konyhás büfével, vizesblokkal, strandröplabda-pályával, hintával és mászókával Balatonalmádi nyugati részén. Kerékpárral is jól megközelíthetõ, a balatoni kerékpárút mellett fekszik.

9 Vitorlázás Ha nálunk szeretne kikapcsolódni és pihenni, bontson vitorlát és élvezze a felejthetetlen élményt, melyet ez a vizisport nyújt. A tó kíváló lehetõséget nyújt vitorlázóknak, szörfözõknek, horgászoknak egyaránt. Vitorlást bérelhet egyénileg is, ha van jogosítványa, de saját kapitánnyal is ringatózhat a tó vizén. Aki ennél könnyedebb vízi élményre vágyik, üljön fel egy sétahajóra, amelyrõl a naplementét is megcsodálhatja. Horgászat A Balatonalmádiba látogató horgászok egy dolgot feltétlenül ne hagyjanak ki, a hajnali horgászatot. Ha a halfogás élménye nem is lesz felejthetetlen, a napfelkelte biztos elkápráztatja a természet csodáira fogékony horgászokat. Halfogás szempontjából mindenképpen érdemes csónakot bérelni a Balatonalmádi Sporthorgász Egyesület horgásztanyáján. Csónakos horgászat esetén plusz élményt nyújthat a természet és a víz csendje, mely igazi kikapcsolódást nyújt a parti horgászhelyek zsúfoltságával szemben. A tavaszi és nyári idõszakban érdemes egészen lefinomított felszereléssel és jó minõségû etetõanyaggal a keszegek becserkészésére koncentrálni. Pár órás horgászat alatt velük tudjuk a legtöbb eredményt elérni. És ha szerencsénk van, akár ponttyal is találkozhatunk, de az utóbbi években sajnos egyre ritkábban. A ragadozóhalak horgászatában kedvet lelõ horgászok elsõ célhala a balin lehet a Balatonon. Kishallal úsztatva és pergetve is jól fogható ha a közelünkbe téved egy csapat, vagy ha csónakkal a nyomukba eredünk. Az õszi idõszakban a csuka és a süllõ horgászata nyújt lehetõségeket. Próbálkozhatunk kishallal és mûcsalikkal is, utóbbiakkal csukára sikeresebbek lehetünk, mint a tüskéshátú süllõkre. Az utóbbi években egyre több élményt nyújt a sügér horgászata is, ha rátalálunk csapatukra, rövid idõ alatt többet is horogra csalhatunk. Kitartással nagyon szép élményekben lehet részünk a Magyar Tengeren. (Szöveg: Számfira Balázs) Yachtcharter 68 Hajókölcsönzõ és Szolgáltató Kft. nextus@nextus.hu Tel: +36 / Balatoni sétahajózás Tel.: +3620/ uszosteg@chello.hu Balatonalmádi Sporthorgász Egyesület Véghely D. u. 24. Tel.: +3630/

10 Tenisz Balatonalmádi sportéletében a legnagyobb hagyományokkal - a vitorlázás mellett - a tenisz rendelkezik. Már az 1930-as években 10 salakos teniszpálya szolgálta a helyiek és a vendégek igényeit. Ez idõben több országos és nemzetközi verseny került megrendezésre településünkön, melyen rendszerint a teljes magyar élgárda is elindult. Ma hat salakos teniszpálya várja a sportolni vágyókat. Lovaglás Fedezze fel természeti értékeinket lóháton is! Festõi környezet, a természet csodája és csendje az, mely a látogató elé tárul, ha lóháton kívánja felfedezni környezetünket. A Malom-völgy és a Vödörvölgy igazi Paradicsom a lovaglás szerelmeseinek. Egész napos túrák, csillagtúrák 1, 2 órás vagy akár félnapos túrák a Malomvölgy és a Vödörvölgy térségében. Kirándulásokat pusztabusszal vagy hintóval is szerveznek. Kerékpározás Balatonalmádi a balatoni kerékpározás fõvárosa Nem véletlen tehát, hogy itt található a Balatoni Bringakörút kezdõpontja a 0 -s km kõ, mely egyben a Balaton Bringás Keleti Kapuja. A térségre jellemzõ vörös permi homokkõbõl faragott alkotást õszén adták át, mellyel a legtöbb Balatont megkerülõ bringás lefényképezteti magát. Hamarosan a többi Balaton parti település is büszkélkedhet km kõvel, de nullás mindig Balatonalmádiban marad. Balatonalmádi a Balaton északi partjának festõi szépségû részén fekszik, partszakaszát homokkõ dombok kísérik, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a tóra. Balatonalmádi a negyedik legnagyobb fürdõváros, a Balatoni Riviérához tartozik. Környékén kerékpárral kirándulni különleges élvezet. Földrajzi fekvése miatt Balatonalmádi több túra kiindulópontja. A különbözõ nehézségi fokú túraajánlatok, nevezetességek alapján mindenki kiválaszthatja érdeklõdésének és teljesítõképességének megfelelõ útvonalat. Balatonalmádiban 9 km kiépített kerékpárút és további 10 km kerékpárbarát útszakasz van. A várost 4 irányból közelíthetjük meg: Budapest-Balatonfûzfõ, Balatonfüred, Felsõörs és Veszprém-Szentkirályszabadja felõl Balatonalmádi Tennis Club KE Tel.: / Csendes u btc@invitel.hu Vörösberény Lovas Egyesület Kõvirág u. 7/a Mobil: / Web: vajek@hotmail.com Kerékpár kölcsönzés Baroch Zoltán Véghely D. u. 18. Tel.: /

11 Túrázás Vörös Homokkõ Városi Tanösvény Balatonalmádiban Kék háromszöggel jelzett 6 km-es körtúra, melynek menetideje kényelmes tempóban 2-3 óra, bemutatja a túrázónak Balatonalmádi fõbb nevezetességeit, természeti értékeit. A túra részletes leírásáról bõvebb információt Balatonalmádiban a Városház tér 4. szám alatti Tourinform Irodában kaphat. Öregpark Véghely Dezsõ természettudós 1882 táján kezdeményezte a város parkosítását. A 10 hektáros parkot 1977-ben helyi természetvédelmi területté nyilvánították. Táblával jelzett geológiai feltárások: sz. fõút mentén a káptalanfüredi vörös homokkõ letörés - Veszprémi út mellett, a megye-hegyi útbevágás középsõ triászbeli, karbonátos rétegsorának egymásra települõ képzõdményei, melyekben õsmaradványokat is láthatunk. - Vadvirág utcában útbevágás tárja fel a földtörténeti ókor és középkor határát. Káptalanfüredi erdõ Uralkodó fája a csertölgy, honos a fekete fenyõ, a kõris és a juhar. A Balaton-felvidék növényvilága szinte egyedülállóan itt terjed le a Balaton partjáig, csatlakozva a vízpart füzeseihez (Káptalani-szoros). Köcsi-tó Tanösvény A Káptalanfüreden található 400 m-es tanséta (sárga T jelzés) 4 állomásán ízelítõt kapunk a tó környezetének természeti értékeibõl. Zöld sáv körtúra Táv 11,5 km, menetidõ 3 óra; Balatonalmádi vasútállomás-széchenyi sétány-martinovics u.- Kompolthy Tivadar-emlékoszlop-Remete-völgy-Vödör-völgy-Kõhegy. Malom-völgy Vörösberényben a Sátor-hegy és a Vár-hegy meredek, erdõs lejtõi közt húzódó turista útvonalakon jelzett völgy, ahol tûzrakóhely várja a kirándulókat. Nevét a völgyben fakadó, valaha bõséges vízhozamú Ferenc-forrás által táplált Berényi Séden lévõ malomról kapta. Gyalogtúra a Kék túra Ny-i irányában Táv: 21 km, útvonala 12 km-en keresztül érinti Balatonalmádi területét is. Útvonal: Balatonalmádi vasútállomás-csere-hegyi kilátó - Alsóörs (kék D jelzésen juthatunk fel a Somlyó-hegyi kilátóra)-csákány-hegy, Endrõdi Sándor-kilátó - Csopak, Nosztori-völgy-Péter-hegy- Tamás-hegy, Jókai-kilátó, Lóczy-barlang - Balatonfüred, Vörös templom.

12 Kaland kicsiknek, nagyoknak Almádi minden korosztály számára nyújt kikapcsolódási lehetõséget. A családbarát strandjainkon Európa színvonalú játszóterek várják a kis- és nagy gyerekeket, hogy a lubickolás mellett a szárazföldön is jól érezzék magukat. Városunk parkjaiban amíg a nagypapák, nagymamák nyugodtan olvasgatnak, addig a kisebbek a biztonságos, sokoldalú játszótereinken múlathatják az idõt. Közvetlen szomszédságunkban, Balatonfûzfõn található a Balatoni Bob pálya. A pálya teljes hossza 800 m, mely 39 m szintkülönbségû területre épült. A kétszemélyes kocsik felvonó segítségével jutnak az erdei domb tetejére, ahonnan izgalmas lecsúszást ígérnek az éles kanyarok, a bukkanók, a 15 m hosszú alagút. Az esti órákban ideérkezõ kedves vendégek jó hangulatát fokozza a kivilágított pálya, valamint az alagút villogó fénye, mely igazán élvezetessé teszi a száguldozás élményét. Ha a Bobozás és kalandjárat után úszna egyet, vagy az idõjárás nem kedvezne a Balaton élvezetének, látogassa meg a Balaton Uszodát, mely a Bobpályával szemben található. Egyéni, családi és üzleti rendezvények lebonyolításában a TTT Programszerviz lehet segítségére. Balatoni Bob Kft Balatonfûzfõ Uszoda u. 2. Tel.: / Web: bob@balatonibob.hu Balaton Uszoda 8184 Uszoda u. 1. Tel.: / Web: info@balatonuszoda.hu TTT Programszervíz 8220 B.almádi, Munkácsy M. u. 10. Tel./Fax:+36 88/ Tel.:+36 20/ / tarit@chello.hu

13 Nálunk télen is pezseg az élet Rekreáció, wellness, gyógyászat A Balaton télen egy más, szintén varázslatos és izgalmas élményekben gazdag arcát mutatja a látogatóknak. Ebben az évszakban a tóparti települések elcsendesülnek. Almádi parkjában vagy akár a környéken tett könnyed séták a jó levegõn felüdítik és energiával töltik fel az embert. Ha ennél gyengédebb kényeztetésre vágyik, akkor nálunk kedvére válogathat a wellness lehetõségek közül. A wellness egy életszemlélet egy egészségtudatos életmód, amely javítja közérzetünket, kordában tartja fizikális és lelki egyensúlyunkat. Egy tudatos egészségmegõrzésrõl, kiegyensúlyozott és aktív életformáról van szó. Nálunk nem csak a teste de a lelke is felfrissülhet. Egész évben célirányosan válogathat lehetõségeink között. Válassza ajánlatainkat! Városunk télen is kihasználja a Balaton adta lehetõségeket, színes Jégkarnevál várja a korcsolya, jéghoki vagy akár a fakutyázás szerelmeseit. Almádi messze híres jó éttermeirõl, ételei íz varázsáról. Az izgalmakkal telt nap után jól esik a megérdemelt vacsora, mely után egy pohár forralt bor vagy forró csoki mellett megpihenhetünk a város egyik hangulatos kis panziójában. A hangulatos szálláshelyek és vendéglõk barátságos kiszolgálással, vendégszeretettel várják Vendégeinket. Gizella Egészségház Baross G. u. - Tulipán udvar Tel.: / pavelka.kft@upcmail.hu Jin-Jang Gyógymasszázs Szalon Fûzfõi út szlamek.tibor@chello.hu Tel: Optimum Patika Petõfi S. u. 11. Tel.: / Ramada Hotel and Resort Lake Balaton**** Bajcsy-Zs. u. 14. Tel: Fax: reservation@ramadabalaton.hu Web: Sziluett Fittnes Baross Gábor u. 18 Tel.: / info@sziluett-almadi.hu Web:

14 TÉLTEMETÕ-TAVASZKÖSZÖNTÕ február 28. Helyszín: Balatonalmádi Szent Erzsébet liget-öregpark Hagyományos téltemetõ-tavaszköszöntõ délután, mely során a balatonalmádi mólónál vidám mulatsággal búcsúztatjuk a telet és köszöntjük a tavaszt. A bátrak megmártóznak a jeges Balatonban és bábu égetés is lesz. ISAF Nemzetközi Vitorlás Szövetség Konferenciája május Ramada Hotel & Resort Tavaszi Zsongás Almádiban május BALATON CLASSIC RAMADA GRAND PRIX-VETERÁN AUTÓTALÁLKOZÓ június 5. A már hagyományos veterán autó futam során szebbnél szebb négykerekû régiségekkel találkozhatunk. SZEZONNYITÓ-JÓTÉKONYSÁGI HATTYÚ BÁL június 19. Helyszín: Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár Hagyományos jótékonysági bál, mely egyben a nyár nyitó rendezvénye is. A Városközpontban színes felvonulással veszi kezdetét a bál, majd este 7 órától várják a vendégeket a rendezvény helyszínén. Táncos, zenés programokkal szórakoztatják a bálozókat, valamint zenekarok biztosítják a talpalávalót egészen hajnalig. Mindemellett értékes ajándékokat is lehet nyerni a tombolán. VII. LOVASKAVALKÁD június 12. Helyszín: Balatonalmádi-Vörösberény - Vörösberényi Általános Iskola-Mandulás Egész napos rendezvény, melyen lovas bemutatókkal, fogathajtó,díjugrató versennyel, lovaglási lehetõséggel várják a résztvevõket, mindemellett különbözõ harcászati és íjászbemutatók is színesítik a programot. SZENT IVÁN ÉJ június 24. Helyszín: Szent Erzsébet liget-öregpark Az este kezdõdõ rendezvényen elsõként tüzet gyújtunk, közben zenés, táncos program szórakoztatja a közönséget. Majd éjszákába nyúló utcabál veszi kezdetét.

15 PÉTER-PÁL NAPI VIGADALOM június A tárgyalkotó népmûvészet, a népzene, a néptánc és a kapcsolódó mûvészetek hagyományos Balaton parti ünnepe. Állandó programok: mesterségek fortélyai és népmûvészeti bemutatkozók, a bemutatóknak mindenki részese lehet, a mesterségeket kipróbálhatja. Bemutatkozó mesterek: hímzõ, fafaragó, faszobrász, kosárfonó, szövõ, gyöngyfûzõ, kovács, mézeskalácsos, söprû készítõ, fajáték készítõ, gyapjú fonó. A vigadalom ideje alatt hagyományos ételek, italok kínálata. STRANDKÖNYVTÁR A strandszezonban kihelyezett könyvtár mûködik a Wesselényi strandon. RÉGIZENEI HANGVERSENYSOROZAT Július, augusztus Változatos hangversenyek a város nevezetes templomaiban péntek esténként. ORSZÁGOS PEDAGÓGUS TENISZBAJNOKSÁG július 2-4. Helyszín: Szent Erzsébet liget-öregpark-teniszpályák ALMÁDI STRANDÁTÚSZÁS július 10. Nyílt korosztályos és senior verseny. ESTI FÉLMARATON július :00 21 km-es táv, öt kategóriában. FÛZFÕI ÁTÚSZÁS július km-s táv, nyílt korosztályos és senior verseny. JÁTÉKOS BALATON-CIMBORA TALÁLKOZÓ Helyszín: Balatonalmádi július Vidám, játékos nyári balatoni napok.

16 SZÁZSZÍNÛ TÁNCTALÁLKOZÓ júliusában hétvégente Helyszín:Balatonalmádi Városház tér A hétvégente tartandó rendezvényen különbözõ zenei-táncos fellépõk szórakoztatják a közönséget, mazsorett, rock and roll, társas- és modern táncok, klasszikus és néptáncok a világ különbözõ tájairól. A rendezvényt kirakodó vásár is színesíti. Az estéket jóhangulatú utcabál zárja. ALMÁDI KUPA TENISZVERSENY július Helyszín: Balatonalmádi Szent Erzsébet liget-öregpark-teniszpályák XV. PANNÓNIA-NITROKÉMIA KUPA NEMZETKÖZI EGYÉNI SAKKVERSENY július 28-augusztus 1. Helyszín:Balatonalmádi Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár II. HUNGARIKUM FESZTIVÁL 2010 július 29-augusztus 3. Helyszín: Balatonalmádi Szent Erzsébet liget-wesselényi strand fõbejárata Öt napon keresztül egy helyen élvezhetjük mindazt, ami egyedi a magyar gasztronómiában : kisüsti pálinkák,környezetünk borosgazdáinak kínálata,kürtöskalács,házi húzott rétes Az ínyencségeken kívül, még népmûvészeti és kézmûves bemutatók, hagyományõrzõ elõadások, táncok, operettek, slágerek, cigányzene, magyar filmek és népmesék is várnak ránk. KÁPTALANFÜREDI BÚCSÚ július 30-augusztus 1. Helyszín: Káptalanfüredi Angyalos Boldogasszony Kápolna A kápolna mellett található szabadtéri színpadon, a hely szelleméhez méltó kulturális programokkal várják a vendégeket. VII. BORFESZTIVÁL augusztus Helyszín: Balatonalmádi Szent Erzsébet liget-wesselényi strand fõbejárata Fedezze fel hazánk zamatos borait, a Balatonpart és testvérvárosaink zenei sokszínûségét, táncait, kézmûves és népi iparmûvészetét. Élmény,szórakozás, barátság, vendégszeretet.

17 III. PÁLINKA NAPOK augusztus Helyszín: Balatonalmádi Szent Erzsébet liget-wesselényi strand fõbejárata A rendezvény ideje alatt Pálinkás Jó reggel(i)t! köszöntéssel illik kezdeni napot, amit délben a vendéglõkben a Jó ebédhez szól a nóta zenés ebéd követ. Persze ha inkább a szabad ég alatt kóstolgatna a látogató, a strand elõtt felállított neves pálinkaházak portáinál ezt is megteheti. Az evés-ivás mellett mulatni is kell, errõl gondoskodnak esténként a koncertek, az operett est és a retro diszkó. II. NEMZETKÖZI HALFÕZÕ VERSENY augusztus 28. Helyszín:Balatonalmádi Szent Erzsébet liget-wesselényi strand fõbejárata IX. BERÉNY KUPA LOVAS TÁJÉKOZÓDÁSI VERSENY szeptember 4. Helyszín: Balatonalmádi-Vörösberény Malomvölgy és térsége A versenyen külön kategóriákban lehet indulni, csapatversenyben (2-5 fõ), gyermek:14 éves korig, ifjúsági: 18 éves korig, felnõtt és családi kategória. Valamennyi résztvevõ emléklapot és ebédet kap. SZÜRETI FELVONULÁS szeptember 11. Helyszín: Balatonalmádi-Vörösberény,Vörösberényi Általános Iskolától indul. Hagyományos szüreti felvonulás, melyet fúvószenekar, mazsorett, népi táncosok is színesítik. A felvonulás során ingyenes borkóstolás. Menet közben rövid mûsorok: Vörösberényben a Templom téren, Széchenyi sétányon a Városháza elõtt, Fórum parkolójában. Este 20:00 órától pedig Szüreti Bál a Vörösberényi Kultúrházban. TÖKFESZTIVÁL október 2. Helyszín: Balatonalmádi Városház tér A délután folyamán játszóház, bohócparádé, pónilovaglás, töklámpás faragás és tökös ételek kostolója vár kicsit és nagyot. EGÉSZSÉGNAP október 9. Helyszín: Balatonalmádi Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár Ismerkedési lehetõség a természetes gyógyítás különféle válfajaival. Állapotfelmérések tanácsadással, bemutatók, az egészséges, harmonikus életmódhoz kapcsolódó termékek vásárlási lehetõsége.

18 Akiknek Balatonalmádi színvonalas és nívós rendezvényeit köszönhetjük Balatonalmádi Város Önkormányzata Széchenyi sétány 1. Tel.: / Web: Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár Városház tér 4. Tel.: / , / Web: Balatonalmádi Turisztikai Egyesület és tagjai Városház tér 4. Tel.: / , / Web: balatonalmadi@tourinform.hu almtour@gmail.com Almádiért Közalapítvány és együttmûködõ partnerei Széchenyi sétány 1. Tel: /

19 A balatoni vendégfogadás fogalma összefonódik a jóízû ételekkel és borokkal. A régió ételféleségei nagyon változatosak. A balatoni halak gazdag választéka, a szikrázó napsütésben érlelõdött zöldségek és gyümölcsök, valamint a környezõ erdõk vadállománya garantálja Balatonalmádi gasztronómiájának varázslatos ízvilágát. Finom ételek bõséges és változatos tárháza tárul elénk. Balatonalmádi és környékének ételei a balatoni és bakonyi konyha jellegzetességeit viseli magán. (Pinkóczi töltött borda, Balatoni halászlé halas táskával, Fogas Révészné módra, Balatoni fogas egészben, Badacsonyi rablóhús, Szõlõs metélt). Almádi a Balatonfüred - Csopak borvidékhez tartozik. A különleges adottságú klimatikus vidék olyan borfajtáknak otthona, mint az Olaszrizling, Chardonnay, Muskotály, Szürkebarát, Kékfrankos, Merlot vagy a Zweigelt. A magyar gyümölcsök üvegbe zárt zamata, a Hungarikumként elismert kisüsti pálinka a Vödörvölgyben fellelhetõ. Egy kellemes vacsora mellett kóstolja meg e különleges vidék zamatát. Balatonalmádi Kertbarát Kör Erkel F. u.112. Te.: / lorincz.bereny@fre .hu Gelléri Pincészet 8227 Felsõörs Alsóörsi u. 13. Tel: / Fax: / Web: bileva.kft@chello.hu Pinkóczi Csárda és Lovasudvar 8220 B.almádi, Vödörvölgyi u. 12. Tel.: / Mobil: / Web: E- mail: pinkoczi@vnet.hu Vödörvölgyi Pálinkafõzde Tel.: / Mobil: / Web: csallo@csallo.hu

20 Szállodák Balaton GlasHotel*** Budatava u.3. Tel: Fax: Web: Hotel Villa Pax Bajcsy-Zs.u Tel: Web: Monopoly Hotel*** Neptun u. 15 Tel: Web: Nereus Park Hotel*** Lóczy L. Tér. 3. Tel: Fax: Web: Ramada Hotel and Resort Lake Balaton**** Bajcsy Zs. u.14 Tel: Fax: Web: Panziók, vendégfogadók Balaton Panoráma Villa Batthyányi u. 7. Tel/ Fax: Web: Hotel Viktória Vendégház és Étterem Bajcsy Zs. u Tel.: Web:

21 Kempingek Kristóf Motel és Kemping Kerékpáros Túraközpont Véghely D. u. 8. Tel: / / Web: Ifjúsági szálláshelyek Balatontábor Alsóörsi határút Tel: Web: Herkules Sportszálló Damjanich J. u. 11. Tel.: Web: Magánszálláshelyek Kollár Pince-Nádai Ágnes magánszálláshelye Mátyás király u.12 Tel.: Ulti Vendégház Árpád u. 21. Tel.: / Web: Mikes-Peidl Éva Nyaralók és Apartmanok Baross G. u. 66. Tel: Web:

22 Balatonalmádi négy, határon túli településsel ápol szoros kapcsolatot, lehetõvé téve ezáltal az együttmûködést a város polgárai között, az élet több területén is. Finnország - Kalajoki Szlovákia - Nyitragerencsér Németország - Eggenfelden Olaszország - San Michéle al Tagliamento Eggenfelden- Balatonalmádi Baráti Társaság Széchenyi sétány 1. Tel:

23 A Balatonalmádi Turisztikai Egyesület 2007-ben alakult, melynek célja Balatonalmádi turisztikai fejlesztésének segítése, az aktív pihenés és a családi turizmus elõsegítése, a fürdõkultúra fejlesztése, a kulturális örökség, a természet, a környezet és mûemlékvédelem, a hazai és nemzetközi kapcsolatok bõvítése. Ha Almádiban jár a központban található Tourinform irodába érdemes betérnie, hiszen hasznos információkkal a zsebében vághat neki a városnak és környéknek! Látogasson el Hozzánk! Találkozzunk Almádiban! Szerkesztette: Balatonalmádi Tourinform Iroda Balatonalmádi Turisztikai Egyesület, Városház tér 4. Tel.: / , Fax: / Web: balatonalmadi@tourinform.hu

24

Üdülési lehetőség 2016

Üdülési lehetőség 2016 Üdülési lehetőség 2016 Kedves Kollégák! A PSZ Tolna Megyei Szervezete üdülői: 1. 2. 3. 4. 5. Balatonmáriafürdő, Dózsa György u. 95. Óbánya, Fő u. 67. Fadd-Dombori üdülőtelep, Ibolya u. 9. Harkány, Bartók

Részletesebben

Kiváló Európai Desztináció European Destinations of Excellence Könnyű elérni nehéz elhagyni! Fókuszban az akadálymentes turizmus 1 A pályázati anyag tartalma a 2012 évben, Kaposváron, a ténylegesen megvalósult

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR SZENTES

ESEMÉNYNAPTÁR SZENTES ESEMÉNYNAPTÁR SZENTES 2013 Szentes ezer arca Szentes Csongrád megyében, a Tisza partján elhelyezkedô fiatalos dél-alföldi település, közel 30000 fôs lakosságával a megye harmadik legnépesebb városa. Szentes

Részletesebben

Hotel Helikon *** Magyarország - Zala megye - Keszthely http://www.reise.info.hu/hotel-helikon/hu/

Hotel Helikon *** Magyarország - Zala megye - Keszthely http://www.reise.info.hu/hotel-helikon/hu/ http:///hotel-helikon/hu/ Bemutatkozás Üdvözlet Napfény, víz, levegő... Helikon. Keszthely, a régi barokk kisváros hangulatos környezetben fekszik a Keszthelyi hegység és a Balaton között. Szobák A háromcsillagos

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A 2011. ÉVI KEDVEZMÉNYES GYÓGYÜDÜLÉSRİL

TÁJÉKOZTATÓ A 2011. ÉVI KEDVEZMÉNYES GYÓGYÜDÜLÉSRİL TÁJÉKOZTATÓ A 2011. ÉVI KEDVEZMÉNYES GYÓGYÜDÜLÉSRİL Nyugdíjasklubok és Idısek Életet az éveknek Országos Szövetsége (Budapest, 1053 Királyi Pál u. 20. I/3., tel/fax: 06/1/327-0118, email: nyugszov@hu.inter.net)

Részletesebben

Tavasz Jeles Kaposvár Festők Városa Hangulatfesztivál. A program siketek és hallássérültek számára ajánlott.

Tavasz Jeles Kaposvár Festők Városa Hangulatfesztivál. A program siketek és hallássérültek számára ajánlott. Kiváló Európai Desztináció European Destinations of Excellence Könnyű elérni nehéz elhagyni! Fókuszban az akadálymentes turizmus 1 A pályázati anyag tartalma a 2012 évben, Kaposváron, a ténylegesen megvalósult

Részletesebben

Az árak nem tartalmazzák az idegenforgalmi adót, amely 450.- Ft /fő /éj, 18 éven felülieknek. Parkolási díj: 1.200 Ft /éj /autó.

Az árak nem tartalmazzák az idegenforgalmi adót, amely 450.- Ft /fő /éj, 18 éven felülieknek. Parkolási díj: 1.200 Ft /éj /autó. VAKÁCIÓ Hegyvidéki ajánlatok HOTEL KITTY***+ MISKOLC-TAPOLCA Érvényes: 2016. június 20- augusztus 28. közötti időszakban, min.2éj foglalással Ár: 11.050 Ft / fő / éj, min. 3 éj foglalással 8.910 Ft / fő

Részletesebben

Laroba Wellness & Tréning Hotel****

Laroba Wellness & Tréning Hotel**** Laroba Wellness & Tréning Hotel**** Budapesttől 1 órányi autóútra, a Balaton északi partján, Balatonalmádi és Balatonfüred között félúton, Alsóörsön található, a parttól mindössze 250 méterre, a szálloda

Részletesebben

Helyi Esélyegyenlőségi Program

Helyi Esélyegyenlőségi Program Helyi Esélyegyenlőségi Program Balatonalmádi Város Önkormányzata Balatonalmádi, 2013. június 6. TARTALOMJEGYZÉK Helyi Esélyegyenlőségi Program (HEP)... 3 Bevezetés... 3 A település bemutatása... 3 Értékeink,

Részletesebben

ŐSZI KIKAPCSOLÓDÁS. a Danubius szállodákban. 2014. szeptember 1. - november 30. FOGLALJON MOST! danubiushotels.hu

ŐSZI KIKAPCSOLÓDÁS. a Danubius szállodákban. 2014. szeptember 1. - november 30. FOGLALJON MOST! danubiushotels.hu ŐSZI KIKAPCSOLÓDÁS a Danubius szállodákban 2014. szeptember 1. - november 30. FOGLALJON MOST! danubiushotels.hu Online foglalóknak 5 000 Ft-os kedvezménykupon a Danubius szállodákban! Indián nyár a Balatonnál

Részletesebben

Balatoni Halfesztivál 2 0 1 5. A U G U S Z T U S 1-9.

Balatoni Halfesztivál 2 0 1 5. A U G U S Z T U S 1-9. Balatoni Halfesztivál 2 0 1 5. A U G U S Z T U S 1-9. R É V F Ü L Ö P, B A L A T O N P A R T Bemutatkozás A Gastrofestival Europe Fesztiválszervező Iroda 2012-ben kezdte meg működését, azzal a céllal,

Részletesebben

TURISZTIKAI HÍRLEVÉL. www.videkjaro.hu. 2014. április 15. BEVEZET VIDÉKJÁRÓ HÚSVÉTI SAJTNAPOK SZERTE AZ ORSZÁGBAN

TURISZTIKAI HÍRLEVÉL. www.videkjaro.hu. 2014. április 15. BEVEZET VIDÉKJÁRÓ HÚSVÉTI SAJTNAPOK SZERTE AZ ORSZÁGBAN TURISZTIKAI HÍRLEVÉL www.videkjaro.hu 2014. április 15. BEVEZET VIDÉKJÁRÓ HÚSVÉTI SAJTNAPOK SZERTE AZ ORSZÁGBAN A rendezvény célja, hogy minél szélesebb körben megismertessük a magyar kézm ves sajtokat

Részletesebben

GERÉBY KÚRIA HOTEL ÉS LOVASUDVAR

GERÉBY KÚRIA HOTEL ÉS LOVASUDVAR GERÉBY KÚRIA HOTEL ÉS LOVASUDVAR H6050 Lajosmizse, Alsólajos 224. Tel.: +36 76 356 555 Fax: +36 76 356 045 Mobil: +36 30 9559 056 Email: gereby@gereby.hu www.gereby.hu Miként is lehetne szavakkal leírni

Részletesebben

superior márc. 1. 20., nov. 22. dec. 20.

superior márc. 1. 20., nov. 22. dec. 20. Hévíz HOTEL EURÓPA FIT Gyógyulás, wellness, családbarát környezet, három generáció számára ideális környezet. Az elmúlt évben látványosan megújult szálloda Hévíz központjában, a világhírű gyógytótól 400

Részletesebben

Sásdi kistérség SÁSDI KISTÉRSÉG

Sásdi kistérség SÁSDI KISTÉRSÉG Sásdi kistérség Régió: Dél-Dunántúl Megye: Baranya A Sásdi kistérség az Észak-Zselic, Baranyai-hegyhát, a Völgység természetföldrajzi kistájak találkozásánál fekszik. A kiválasztott települések a Baranyai-hegyháton

Részletesebben

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV JÓVÁHAGYOTT SZÖVEGES MUNKARÉSZE

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV JÓVÁHAGYOTT SZÖVEGES MUNKARÉSZE 269/2006. (XI. 8.) ÖK sz. határozat A TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV JÓVÁHAGYOTT SZÖVEGES MUNKARÉSZE 65 3 A terület felhasználását meghatározó leírás 3.1 Területfelhasználás 3.1.1 Beépítésre szánt területek

Részletesebben

TAVASZVÁRÓ SALIRIS RESORT HOTEL**** EGERSZALÓK ERZSÉBET PARK HOTEL *** PARÁDFÜRDŐ

TAVASZVÁRÓ SALIRIS RESORT HOTEL**** EGERSZALÓK ERZSÉBET PARK HOTEL *** PARÁDFÜRDŐ TAVASZVÁRÓ ERZSÉBET PARK HOTEL *** PARÁDFÜRDŐ Érvényes: 2016. február 01. június 15. között (kivéve: kiemelt-és ünnepi időszakok) Ár hétköznap: Ár hétvégén: 7.435 Ft / fő / éj 8.715 Ft / fő / éj Tartalom:

Részletesebben

RÉVFÜLÖP TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ

RÉVFÜLÖP TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ RÉVFÜLÖP TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ /2014.(07 ) sz. Határozat JÓVÁHAGYANDÓ MUNKARÉSZ JÖVŐKÉP ÉS CÉLOK (314/2012.(XI.8.) Korm. rendelet 2. melléklet I. fejezet tartalmi követelményei szerint) 2 0 1

Részletesebben

csomagok vár fehér Székes szálloda gasztronómia kikapcsolódás kultúra vendégváró

csomagok vár fehér Székes szálloda gasztronómia kikapcsolódás kultúra vendégváró Székes fehér vár 2016 vendégváró csomagok szálloda gasztronómia kikapcsolódás kultúra Belvárosi hétvége a Hotel Magyar Királyban Székesfehérvár szívében, a megszépült történelmi belvárosban, a színház

Részletesebben

Veszprém. Veszprém megyei jogú város a Közép-Dunántúli régióban, Veszprém megye és a Veszprémi járás székhelye. Egyetemi város, a Királynék városa.

Veszprém. Veszprém megyei jogú város a Közép-Dunántúli régióban, Veszprém megye és a Veszprémi járás székhelye. Egyetemi város, a Királynék városa. Veszprém Veszprém megyei jogú város a Közép-Dunántúli régióban, Veszprém megye és a Veszprémi járás székhelye. Egyetemi város, a Királynék városa. István, Gizella ősi vártán, mögöttük völgyhíd: kőszivárvány.

Részletesebben

Tolnai erdők ölelésében

Tolnai erdők ölelésében Tolnai erdők ölelésében Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. ökoturisztikai kínálata Hű nevelőim, dunántúli dombok, ti úgy karoltok, hogy nem korlátoltok, nem fogtok rabul, amikor öleltek, ti úgy öveztek,

Részletesebben

SIMONTORNYA TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK 2015. ÉVI MÓDOSÍTÁSA

SIMONTORNYA TELEPÜLÉSRENDEZÉSI ESZKÖZEINEK 2015. ÉVI MÓDOSÍTÁSA K O K A S É S T Á R S A T E R V E Z Õ K F T. ÉPÍTÉSZ ÉS TELEPÜLÉSTERVEZÕ IRODA Tel/Fax: (72) 324-326 Iroda: 7624 Pécs, Budai Nagy A. u. 1. Levélcím: 7627 Pécs, Havihegyi út 66. E-mail: kokas@minicomp.hu

Részletesebben

- A hotel területén. - Turizmus

- A hotel területén. - Turizmus - A hotel területén A Panoráma Hotel területén a következő szabadidős tevékenységek aktív végzése lehetséges: fitnesz, úszás, tenisz, futball, lábfoci, kosárlabda, strandröplabda, tollaslabda, pentaque,

Részletesebben

BALATONFENYVES. Településfejlesztési Koncepció TERVEZET. Megbízó: Balatonfenyves Község Önkormányzata

BALATONFENYVES. Településfejlesztési Koncepció TERVEZET. Megbízó: Balatonfenyves Község Önkormányzata TERVEZET Megbízó: Balatonfenyves Község Önkormányzata Lombár Gábor polgármester 8646 Balatonfenyves, Kölcsey u. 27. Generál Tervező: Altervező: ARKER Stúdió Építészeti és Kereskedelmi Kft. 7400 Kaposvár,

Részletesebben

Vakáció, Vízpart, Wellness 2016 nyár itthon!

Vakáció, Vízpart, Wellness 2016 nyár itthon! Vakáció, Vízpart, Wellness 2016 nyár itthon! Balatonon Badacsony Balatonalmádi Balatonfüred Balatonkenese Balatonlelle - Csopak Siófok Zamárdi Velencei tó partján Gárdony Velence Tisza tónál Tiszafüred

Részletesebben

Megalapozó vizsgálat

Megalapozó vizsgálat Megalapozó vizsgálat Balatonfenyves településrendezési eszközeinek felülvizsgálatához 50-1658/2012 1. HELYZETFELTÁRÓ MUNKARÉSZ 1.1. Településhálózati összefüggések, a település helye a településhálózatban,

Részletesebben

2011. ÉVI RENDEZVÉNYEK BALATONBOGLÁRON ÁPRILIS - OKTÓBER (A szervezők a műsorváltozatás jogát fenntartják!) www.balatonboglar.hu

2011. ÉVI RENDEZVÉNYEK BALATONBOGLÁRON ÁPRILIS - OKTÓBER (A szervezők a műsorváltozatás jogát fenntartják!) www.balatonboglar.hu MÁRCIUS 18-án (pénteken) 18 órától 19-én (szombaton) 2011. ÉVI RENDEZVÉNYEK BALATONBOGLÁRON ÁPRILIS - OKTÓBER (A szervezők a műsorváltozatás jogát fenntartják!) www.balatonboglar.hu az evangélikus templom

Részletesebben

Kollégiumok - Kaposvári kollégium

Kollégiumok - Kaposvári kollégium Kollégiumok - Kaposvári kollégium Bemutatkozás A PTE Egészségtudományi Kar Kaposvári Képzési Központ Kollégiuma Kaposvár belvárosi részében található. Az épület oktatási és kollégium intézmény. A 2-3.

Részletesebben

Legolcsóbb pihenés Dobogókőn 60 % kedvezménnyel!

Legolcsóbb pihenés Dobogókőn 60 % kedvezménnyel! Legolcsóbb pihenés Dobogókőn 60 % kedvezménnyel! 5 éjszaka, 2 főnek, franciaágyas szobában, félpanzióval + ajándékként 1 egész napos termálfürdőzéssel, + további 1 élményelemmel, melyet a lap alján ajánlott

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR. Magyarkanizsa. 2012 E-mail: program@kanjiza.rs Telefon: +381 24 875 166

ESEMÉNYNAPTÁR. Magyarkanizsa. 2012 E-mail: program@kanjiza.rs Telefon: +381 24 875 166 ESEMÉNYNAPTÁR Magyarkanizsa HOGY AZ ESEMÉNYNAPTÁR AZ ÖN RENDEZVÉNYÉT IS TARTALMAZZA, ILLETVE AMENNYIBEN REKLÁMOZNI SZERETNE KIADVÁNYUNKBAN, KERESSE ÖNKORMÁNYZATUNKAT: MAGYARKANIZSAI ÖNKORMÁNYZAT Fő tér

Részletesebben

A BALATON LEGNAGYOBB VITORLÁSKIKÖTŐ LÁNCA

A BALATON LEGNAGYOBB VITORLÁSKIKÖTŐ LÁNCA A BALATON LEGNAGYOBB VITORLÁSKIKÖTŐ LÁNCA VITORLÁSKIKÖTŐK A BALATON KÖRÜL 2016 BALATONI HAJÓZÁSI ZRT. Ha Balaton, akkor Hajózás! BAHART KIKÖTŐ LÁNCA, ILLETVE TÚRAHELYEI BAHART vitorláskikötők Balatonalmádi

Részletesebben

Közép- Dunántúl A természet és a kultúra felfedezése

Közép- Dunántúl A természet és a kultúra felfedezése Közép- Dunántúl A természet és a kultúra felfedezése Királyok nyomában i t t h o n. h u / k o z e p d u n a n t u l Közép-dunántúli régió térképe TOURINFORM Dunaújváros 2400 Dunaújváros, Vasmû út 10/a

Részletesebben

Alföldi. Legendás Túracsomag KISÚJSZÁLLÁS. Ahol magad is legendára találsz

Alföldi. Legendás Túracsomag KISÚJSZÁLLÁS. Ahol magad is legendára találsz Alföldi %egendárium Legendás Túracsomag KISÚJSZÁLLÁS Ahol magad is legendára találsz Kisújszállás, mint Legendás Helyszín bemutatása: Kisújszállás az Alföld szívében Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik leghagyománytisztelőbb

Részletesebben

Felsőpáhok Község Polgármestere

Felsőpáhok Község Polgármestere Felsőpáhok Község Polgármestere 8395 Felsőpáhok, Szent I. u. 67. ELŐTERJESZTÉS a Felsőpáhok Község Képviselő-testületének 2010. február 25-i ülésére Tárgy: A balatoni térség turisztikai vonzerejének növelése

Részletesebben

Korfu. Odüsszeusz szigete. Korfu

Korfu. Odüsszeusz szigete. Korfu Odüsszeusz szigete 32 Moraitika Agios Ioannis városától 20 km-re délre, a keleti parton található kiépült nyaralóhely. A Messonghy folyó bal partján elterülő szállodák, nyaralók és apartmanházak között

Részletesebben

A szobák klimatizáltak, mely használati díját (35 óra/hét) az árak tartalmazzák. Az apartman sat TV-vel felszerelt. Parkolási lehetőség az utcán.

A szobák klimatizáltak, mely használati díját (35 óra/hét) az árak tartalmazzák. Az apartman sat TV-vel felszerelt. Parkolási lehetőség az utcán. HORVÁTORSZÁG - Omiš NIKOLA APARTMANHAZ (4+1 fő): A ház az aprókavicsos tengerparttól 200 m-re, a homokos tengerparttól, valamint Omiš központjától 700 m-re helyezkedik el. A ház teljesen új, modern berendezéssel

Részletesebben

HAJDÚBÖSZÖRMÉNYI SZÁLLÁSHELYEK

HAJDÚBÖSZÖRMÉNYI SZÁLLÁSHELYEK HAJDÚBÖSZÖRMÉNYI SZÁLLÁSHELYEK Castrum Termál kemping**** és Apartman*** Bodai Pihenőház Fürdőkert Ifjúsági Szálló www.szallas.hbholding.hu Köszöntöm Önt kedves érdeklődő! Kiadó: Hajdúböszörményi Vagyonkezelő

Részletesebben

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV

TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV VISEGRÁD VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERV Melléklet Visegrád Város Önkormányzat Képviselõ-testületének 185/2004. (VI.30.) sz. határozatához M-TEAMPANNON KFT. 2004. JÚNIUS VISEGRÁD

Részletesebben

Ózdi kistérség ÓZDI KISTÉRSÉG. Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén

Ózdi kistérség ÓZDI KISTÉRSÉG. Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén Ózdi kistérség Régió: Észak-Magyarországi Megye: Borsod-Abaúj-Zemplén Ózd Kistérség Többcélú Társulása 3600 Ózd, Városház tér 1. Tel/fax: 48/470-332 ozdgfi@axelero.hu Az Észak-magyarországi régióhoz tartozik,

Részletesebben

UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016

UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016 UTASTÁJÉKOZTATÓ ZAKYNTHOS 2016 A festői szépségű kék tenger minden természetkedvelő embert elvarázsol Zakynthos szigetén. Aki egyszer a Navagio-öblöt megpillantja, az biztosan rabja lesz és szeretne visszatérni

Részletesebben

EÖTVÖS JÓZSEF FŐISKOLA BESZÉDES JÓZSEF KOLLÉGIUM

EÖTVÖS JÓZSEF FŐISKOLA BESZÉDES JÓZSEF KOLLÉGIUM EÖTVÖS JÓZSEF FŐISKOLA BESZÉDES JÓZSEF KOLLÉGIUM Cím: 6500 Baja, Bajcsy-Zsilinszky út 16. Telefon: 36-30-349-5157 Honlap: http://www.ejf.hu/kollegiumok.php?http://www.ejf.hu/kollegium/kollegiumi_informaciok.php

Részletesebben

TURISZTIKAI SZEZONNYITÓ PROGRAM 2015. április 26., vasárnap 10-18.00 Veszprémvölgy, Veszprémi Vár

TURISZTIKAI SZEZONNYITÓ PROGRAM 2015. április 26., vasárnap 10-18.00 Veszprémvölgy, Veszprémi Vár TURISZTIKAI SZEZONNYITÓ PROGRAM 2015. április 26., vasárnap 10-18.00 Veszprémvölgy, Veszprémi Vár Veszprém, e patinás, barátságos, pezsgő egyetemi város a virágnyílással egyidőben vendégváró kapuit is

Részletesebben

XXXII. Villamosenergia-ipari sítalálkozó kiírása. Helyszín: Tále, Szlovákia. Időpontja: 2015. február 12-15. Rendező: Mátrai Erőmű Zrt.

XXXII. Villamosenergia-ipari sítalálkozó kiírása. Helyszín: Tále, Szlovákia. Időpontja: 2015. február 12-15. Rendező: Mátrai Erőmű Zrt. XXXII. VILLAMOSENERGIA-IPARI SÍTALÁLKOZÓ 1 XXXII. Villamosenergia-ipari sítalálkozó kiírása Helyszín: Tále, Szlovákia Időpontja: 2015. február 12-15 Rendező: Mátrai Erőmű Zrt. XXXII. VILLAMOSENERGIA-IPARI

Részletesebben

BÁSTYA FOGADÓ, ZALAEGERSZEG

BÁSTYA FOGADÓ, ZALAEGERSZEG BÁSTYA FOGADÓ, ZALAEGERSZEG Bemutatkozás: Csodálatos természeti környezetben, a zalai dombok között helyezkedik el Zalaegerszeg városa. Fogadónk könnyen megtalálható a város északdéli főútja mentén. Kellemesen

Részletesebben

MAGYARORSZÁG LEGJOBBAN FEJLŐDŐ VIDÉKI DESZTINÁCIÓJA 2007 ŐRSÉG

MAGYARORSZÁG LEGJOBBAN FEJLŐDŐ VIDÉKI DESZTINÁCIÓJA 2007 ŐRSÉG MAGYARORSZÁG LEGJOBBAN FEJLŐDŐ VIDÉKI DESZTINÁCIÓJA 2007 ŐRSÉG Az Őrség fő turisztikai jellemzői A térség Vas megye délnyugati sarkában található, ahová a honfoglaló magyarok a nyugati kapu védelmére őrállókat

Részletesebben

Az élmények világa. Check in, chill out. www.aquaworldresort.hu. A resort of:

Az élmények világa. Check in, chill out. www.aquaworldresort.hu. A resort of: Az élmények világa A resort of: www.aquaworldresort.hu B_tematikus_HU_2014_11.indd 1 2015.01.07. 15:08:40 A vízibirodalom Az Aquaworld Resort Budapest komplexum fürdője Közép-Európa legnagyobb fedett vízi

Részletesebben

Michalovce - a zempléni turizmus kapuja VÍZ MELLETTI RELAX

Michalovce - a zempléni turizmus kapuja VÍZ MELLETTI RELAX VÍZ MELLETTI RELAX Michalovce - a zempléni turizmus kapuja VÍZ MELLETTI RELAX VíZ MELLETTI relax Zemplínska šírava A Zemplínska šírava az Oravska priehrada után a második legnagyobb vízfelület Szlovákiában,

Részletesebben

MAGYARKÚTI GYEREKTÁBOR

MAGYARKÚTI GYEREKTÁBOR MAGYARKÚTI GYEREKTÁBOR A Magyarkúti gyermektábor A Magyarkúti gyermektábor Magyarkúton található Verőcétől 5 km-re körülvéve tölgyes és bükkös erdőkkel. Budapesttől 58 km, Váctól 15 km-re, közúton és vasúton

Részletesebben

A Vidék Minõsége. A Valódi Érték.

A Vidék Minõsége. A Valódi Érték. KÖSZÖNTÕ A BAKONYÉRT VIDÉKFEJLESZTÉSI AKCIÓCSOPORT TERÜLETE Kedves Érdeklõdõ! Nagy szeretettel köszöntöm az A BAKONYÉRT Vidékfejlesztési Akciócsoport kiadványában! Egyesületünk Fejér és Veszprém megyékben,

Részletesebben

BALATONALMÁDI TURISZTIKAI EGYESÜLET. Pozícionálási és versenyképességi stratégia 2011. év

BALATONALMÁDI TURISZTIKAI EGYESÜLET. Pozícionálási és versenyképességi stratégia 2011. év BALATONALMÁDI TURISZTIKAI EGYESÜLET Pozícionálási és versenyképességi stratégia 2011. év 1 TARTALOM 1. Vezetői összefoglaló... 3 2. Célok rögzítése... 5 3. Turisztikai helyzetelemzés... 9 3.1. Balatonalmádi

Részletesebben

NYÁRI TÁBOR A SZELIDI TÓ PARTJÁN

NYÁRI TÁBOR A SZELIDI TÓ PARTJÁN KEDVES SZÜLŐK! Az Együtt a Leukémiás Gyermekekért Alapítvány térítésmentes 1 hetes nyári tábort szervez 2 turnusban leukémiás és daganatos gyermekek és testvéreik számára. A Dunapataji Fecske üdülő, a

Részletesebben

Programajánló. XVI. Zalakarosi Bornapok Budavári Palotakoncert MUSTO Katamarán Párbaj. Bereg Barangolás - Kecskesajt Fesztivál Tiszaadonyban

Programajánló. XVI. Zalakarosi Bornapok Budavári Palotakoncert MUSTO Katamarán Párbaj. Bereg Barangolás - Kecskesajt Fesztivál Tiszaadonyban XVI. Zalakarosi Bornapok Budavári Palotakoncert MUSTO Katamarán Párbaj Bereg Barangolás - Kecskesajt Fesztivál Tiszaadonyban VIII. Sárréti Boszorkányfesztivál XXXII. Kösely Kupa Lovasverseny Szatmári Fesztivál:

Részletesebben

Értékeink velünk élnek. LEADER+ Program a Vasi Hegyháton II. füzet

Értékeink velünk élnek. LEADER+ Program a Vasi Hegyháton II. füzet Értékeink velünk élnek LEADER+ Program a Vasi Hegyháton II. füzet Az együttmûködésben a Vezetô Szervezet a Vasi Hegyhát Többcélú Kistérségi Társulás lett. A Társulás elnöke az Akciócsoport képviselete

Részletesebben

GÁRDONY Város Települési Környezetvédelmi Programja (2015-2020)

GÁRDONY Város Települési Környezetvédelmi Programja (2015-2020) GÁRDONY Város Települési Környezetvédelmi Programja (2015-2020) 1 TARTALOMJEGYZÉK 1 BEVEZETÉS... 5 1.1 A feladat meghatározása... 6 1.2 SZAKMAI ÉS MÓDSZERTANI KERETEK... 7 1.2.2. A környezeti problémákkal

Részletesebben

Garai Péter Séta a Korányin

Garai Péter Séta a Korányin 2008 / Nyár G y a l o g g a l o p p A v á r o s s z ö v e t r e j t e l m e i I I. Garai Péter Séta a Korányin Az elôzô számban bemutatott helyszíntôl, a Jósavárostól csak pár lépést kell tennünk észak

Részletesebben

Szentesi Üdülőközpont *** Magyarország - Csongrád megye - Szentes http://www.reise.info.hu/udulokozpont-szentes/hu/

Szentesi Üdülőközpont *** Magyarország - Csongrád megye - Szentes http://www.reise.info.hu/udulokozpont-szentes/hu/ http:///udulokozpont-szentes/hu/ Bemutatkozás Szentesi Üdülőközpont Üdülőházak Szeretnél egy árnyas liget közepén folyópart mellett pihenni? És még a strandért sem kell fizetned? Akkor jó helyre jössz!

Részletesebben

GERÉBY KÚRIA HOTEL ÉS LOVASUDVAR

GERÉBY KÚRIA HOTEL ÉS LOVASUDVAR GERÉBY KÚRIA HOTEL ÉS LOVASUDVAR H 6050 Lajosmizse, Alsólajos 224. Tel.: +36 76 356 555 Fax: +36 76 356 045 Mobil: +36 30 9559 056 E mail: gereby@gereby.hu www.gereby.hu "S ha jön az este langyos szél

Részletesebben

MAGYARKÚTI GYEREKTÁBOR. vacesvideke@gmail.com izalapito@gmail.com Kosztyán Attila 06 30 331 19 71 Kosztyán Enikő 06 30 337 03 16. 1.

MAGYARKÚTI GYEREKTÁBOR. vacesvideke@gmail.com izalapito@gmail.com Kosztyán Attila 06 30 331 19 71 Kosztyán Enikő 06 30 337 03 16. 1. MAGYARKÚTI GYEREKTÁBOR www.vacesvideke.hu www.izalapito.hu vacesvideke@gmail.com izalapito@gmail.com Kosztyán Attila 06 30 331 19 71 Kosztyán Enikő 06 30 337 03 16 1. oldal A Magyarkúti gyermektábor Magyarkúton

Részletesebben

Adventi. 2011. november 26 2012. január 7.

Adventi. 2011. november 26 2012. január 7. Adventi programfüzet 2011. november 26 2012. január 7. Jégpálya, karácsonyi vásár, betlehem élő állatokkal, Mikulás a főtéren, Papp Rita, LOLA, Auth Csilla, hangversenyek, kiállítások, rockkarácsony, táncház,

Részletesebben

Képzési Központok - Bemutatkozás - Pécs

Képzési Központok - Bemutatkozás - Pécs Képzési Központok - Bemutatkozás - Pécs Pécs Magyarország ötödik legnépesebb városa, körülbelül 200 000 lakossal. Baranya megye székhelye, mely a Dunántúl déli részén, a Mecsek hegység déli lejtõin fekvõ,

Részletesebben

NAGY KÁROLY INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA BICSKE

NAGY KÁROLY INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA BICSKE NAGY KÁROLY INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA BICSKE 2011 KÉSZÍTÕK NÉVSORA NAGY KÁROLY INTEGRÁLT VÁROSFEJLESZTÉSI STRATÉGIA - BICSKE MEGBÍZÓ KÉSZÍTETTE BICSKE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA PORTATERV VÁROSRENDEZÉSI

Részletesebben

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe

Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Kirándulás a Felvidéki bányavárosokba és a Szepességbe Felvidéki kirándulásunk az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával jött létre. A kirándulást hosszas előkészítő munka előzte meg, amiben tanáraink

Részletesebben

" A z. é l. m é n y e k s z. ő j. e r. e z

 A z. é l. m é n y e k s z. ő j. e r. e z é l " A z m é n y e k s z e r v e z ő j e " F É L N A P O S K I R Á N D U L Á S O K K é r j ü k v á l a s s z o n! Szombathely Viva Savaria! Szombathely Vas megye székhelye, Nyugat- Dunántúl kulturális

Részletesebben

DANUBIUS HOTELS GROUP

DANUBIUS HOTELS GROUP KREATÍV KONFERENCIÁK KIHAGYHATATLAN PROGRAMOK SOPRONBAN ÉS KÖRNYÉKÉN Vegyen egy mély levegőt és élvezze az Alpoknak és a meseszép erdős vidéknek köszönhető üdítően tiszta, friss levegőt. KONFERENCIA ÉS

Részletesebben

TISZAFÖLDVÁR VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

TISZAFÖLDVÁR VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE E X! É p í t é s z i r o d a K f t. 5000 Szolnok, Hunyadi út 41. tel. / fax : (56) 423 651 TISZAFÖLDVÁR VÁROS TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE Helyi értékvédelmi javaslat alátámasztó munkarész készítette : Farkas

Részletesebben

SZENTGOTTHÁRD VÁROS IDEGENFORGALOM FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS STRATÉGIAI PROGRAMJA

SZENTGOTTHÁRD VÁROS IDEGENFORGALOM FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS STRATÉGIAI PROGRAMJA SZENTGOTTHÁRD VÁROS IDEGENFORGALOM FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA ÉS STRATÉGIAI PROGRAMJA 2005. MÁJUS Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...2 BEVEZETÉS...3 Az elkészült tervezési dokumentum az alábbi fő részekből

Részletesebben

Egy csepp ZÖLD - Friss hírek, programajánlók

Egy csepp ZÖLD - Friss hírek, programajánlók Egy csepp ZÖLD - Friss hírek, programajánlók Szerzõ Bodzán Gábor 2010. szeptember 18. Utolsó frissítés 2010. szeptember 18. Eleven Televízió - A dél-borsodi térség televíziója - Bükkábrány,Mezõnyárád,Mezõkeresztes,és

Részletesebben

Villa Weber Romantic Resort (bezárt) Magyarország - Tolna megye - Bonyhád http://www.reise.info.hu/weber/hu/

Villa Weber Romantic Resort (bezárt) Magyarország - Tolna megye - Bonyhád http://www.reise.info.hu/weber/hu/ Bemutatkozás Hotel: Villa Weber Romantic Resort (bezárt) A Völgységi dombság szíében, páratlan nyugodt környezetben álló majorság és a kastély épülete a bonyhádi Perczel család tulajdonában állt, és az

Részletesebben

Jetwing Blue Hotel Szobák (deluxe): Ellátás: Szolgáltatások, sport:

Jetwing Blue Hotel Szobák (deluxe): Ellátás: Szolgáltatások, sport: Jetwing Blue Hotel Negombo közkedvelt szállodasorán található, a repülôtértôl 15 km-re. A vízparton, modern stílusban megépített, vadonatúj hotel. Nyitott étterme egybeépült a szálloda látványkonyhájával.

Részletesebben

Széchenyista Öregdiákok Baráti Társasága

Széchenyista Öregdiákok Baráti Társasága GÁNÓCZY JÓZSEF Széchenyista Öregdiákok Baráti Társasága Társaságunk tevékenységének ismertetését a Széchenyi István Gimnázium megteremtõjével kezdem, mivel a gimnázium szinte együtt keletkezett otthonával,

Részletesebben

A MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT 1. HELYZETFELTÁRÓ MUNKARÉSZ

A MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT 1. HELYZETFELTÁRÓ MUNKARÉSZ A MEGALAPOZÓ VIZSGÁLAT 1. HELYZETFELTÁRÓ MUNKARÉSZ 1. 1. T e l e p ü l é s h á l ó z a t i ö s s z e f ü g g é s e k, a t e l e p ü l é s h e l y e a t e l e p ü l é s h á l ó z a t b a n, t é r s é g

Részletesebben

KÁLOZ-KÚT, TÓ ÉS PATAK

KÁLOZ-KÚT, TÓ ÉS PATAK KÁLOZ-KÚT, TÓ ÉS PATAK A Káloz-kút száraz gödre a peremartoni erdőben, az északi szélesség 47 fok 07' és a keleti hosszúság 18 fok 5' közelében található. A vilonyai dombokon felszínen lévő dolomit karszt

Részletesebben

HOTEL SOPRON TORNÁCOS HÁZ - HEGYKŐ. Sopron. Hegykő

HOTEL SOPRON TORNÁCOS HÁZ - HEGYKŐ. Sopron. Hegykő Sopron HOTEL SOPRON A szálloda az osztrák-magyar határ közelében és csupán néhány lépésre a város szívétől, páratlan kilátást nyújtva Sopron óvárosára, és annak jelképére, a Tűztoronyra. Wellness helyett

Részletesebben

A kezdeményezések régiója

A kezdeményezések régiója A kezdeményezések régiója 1 2 Köszöntő A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 12 éve látja el a hazai és uniós fejlesztésekhez, pályázatokhoz kapcsolódó feladatokat. Az elmúlt években tett erőfeszítéseink

Részletesebben

A GÖDI DUNA-PART TÁVLATICSELEKVÉSIPROGRAMJA ÖSSZEÁLLÍTOTTA: TarjányiJudit Főépítész 2009. NOVEMBER

A GÖDI DUNA-PART TÁVLATICSELEKVÉSIPROGRAMJA ÖSSZEÁLLÍTOTTA: TarjányiJudit Főépítész 2009. NOVEMBER A GÖDI DUNA-PART TÁVLATICSELEKVÉSIPROGRAMJA ÖSSZEÁLLÍTOTTA: TarjányiJudit Főépítész Összhangteremtés a természet-közeli állapotú parti sáv, a lakóterület és a vízi turizmus között Kapcsolatteremtés a szárazföldi

Részletesebben

VIII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM ÍGY ÜNNEPELTÜNK...

VIII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM ÍGY ÜNNEPELTÜNK... BALATONAKALI ÖNKORMÁNYZATÁNAK LAPJA Január óta tervezgettük, hogyan lehetne igazán emlékezetessé tenni legszebb tavaszi ünnepünket, március 15-ét. Erdélyi testvértelepülésünk polgármestere, Kanyaró Pál

Részletesebben

3., 10., 17., 24. Fakultatív kirándulásokat, autóbérlést a helyszínen, telepített idegenvezetőnknél lehet befizetni, helyi partnerünk szervezésében.

3., 10., 17., 24. Fakultatív kirándulásokat, autóbérlést a helyszínen, telepített idegenvezetőnknél lehet befizetni, helyi partnerünk szervezésében. KARPATHOS Akad egy hely, egy parányi gyöngyszem, melynek neve egybeforrt a szenvedéllyel, egy sziget, ahol a vadság találkozik a nyugalommal, a hagyománytisztelő falu a nyitottabb fővárossal, a napsugár

Részletesebben

Vigadó Kulturális és Civil Központ Nonprofit Kft. 2012. második félév

Vigadó Kulturális és Civil Központ Nonprofit Kft. 2012. második félév Vigadó Kulturális és Civil Központ Nonprofit Kft. 2012. második félév Elérhetőségeink Vigadó Kulturális és Civil Központ 2200 Monor, Kossuth Lajos u. 65-67. Művelődési Ház 2200 Monor, Bocskai u. 1. Tel.:

Részletesebben

ESEMÉNYNAPTÁR. Magyarkanizsa. MAGYARKANIZSAI ÖNKORMÁNYZAT Fő tér 1. 24420 Magyarkanizsa Szerbia

ESEMÉNYNAPTÁR. Magyarkanizsa. MAGYARKANIZSAI ÖNKORMÁNYZAT Fő tér 1. 24420 Magyarkanizsa Szerbia ESEMÉNYNAPTÁR Magyarkanizsa HOGY AZ ESEMÉNYNAPTÁR AZ ÖN RENDEZVÉNYÉT IS TARTALMAZZA, ILLETVE AMENNYIBEN REKLÁMOZNI SZERETNE KIADVÁNYUNKBAN, KERESSE ÖNKORMÁNYZATUNKAT: MAGYARKANIZSAI ÖNKORMÁNYZAT Fő tér

Részletesebben

Hajdúsági Nyár 2012. Traktorhúzó Európa Kupa, Ipari és Mezőgazdasági Gépkiállítás és Termékbemutató. 2012. augusztus 8-12.

Hajdúsági Nyár 2012. Traktorhúzó Európa Kupa, Ipari és Mezőgazdasági Gépkiállítás és Termékbemutató. 2012. augusztus 8-12. Hajdúsági Expo Hajdúböszörmény Város Önkormányzata Vidékfejlesztési Minisztérium 2012. augusztus 8-12. Traktorhúzó Európa Kupa, Ipari és Mezőgazdasági Gépkiállítás és Termékbemutató helyszín: Széchenyi

Részletesebben

is megismerheti a szigetet, miközben megmártózhat

is megismerheti a szigetet, miközben megmártózhat 51 Zakinthosz Levante rózsája Zante néven is ismert a Jón-tenger harmadik legnagyobb szigete. Az elmúlt években méltán vált az egyik leglátogatottabb görög területté. Miért is? És miért ajánlanám én is

Részletesebben

Magyarország idegenforgalma az előző századfordulót. Nyaraljon Felsőgödön! A Kék Duna Panzió nyolc évtizede képekben

Magyarország idegenforgalma az előző századfordulót. Nyaraljon Felsőgödön! A Kék Duna Panzió nyolc évtizede képekben Volentics Gyula Nyaraljon Felsőgödön! A Kék Duna Panzió nyolc évtizede képekben A kék Duna partján Oly szép az est, Az alkony mindent Bíborba fest, Ifjú szívekben A vágy tüze gyúl, A vén Duna partján Csók

Részletesebben

EZ (IS) 2012-BEN TÖRTÉNT

EZ (IS) 2012-BEN TÖRTÉNT Biblia és Gyülekezet Ingyenes! M e l l é k l e t A Biblia Szövetség folyóiratának mellékleteként 2012. évi IV. számhoz EZ (IS) 2012-BEN TÖRTÉNT Ifjúsági programok NÉPSZERÛ A VÍZICSATA 10-13 évesek tábora

Részletesebben

Kóka. Hajt-a csapat a Tápió-vidéken. Koka-2010.indd 1 2010.09.14. 12:33:47

Kóka. Hajt-a csapat a Tápió-vidéken. Koka-2010.indd 1 2010.09.14. 12:33:47 Kóka Hajt-a csapat a Tápió-vidéken 1 Koka-2010.indd 1 2010.09.14. 12:33:47 Elnöki köszöntõ Polgármesteri köszöntõ A Tápió-vidék a közép-magyarországi régió legizgalmasabb, ugyanakkor legkevésbé felfedezett

Részletesebben

KÖSZÖNTŐ. Kedves Természetbarátok!

KÖSZÖNTŐ. Kedves Természetbarátok! VERSENYKIÍRÁS KÖSZÖNTŐ Kedves Természetbarátok! Engedjétek meg, hogy egy kicsit saját szemszögemből ajánljam nektek az idei rendezvényt. Elolvastam az előző évek köszöntőit és mindegyikben megtaláltam,

Részletesebben

DOMINIKAi. köztársaság

DOMINIKAi. köztársaság DOMINIKAi köztársaság A Dominikai Köztársaság az Antillák szigetvilágában, Hispaniola szigetén található, melynek kétharmadát foglalja el. 1492-ben fedezte fel Kolombusz Kristóf az Indiába vezető tengeri

Részletesebben

Rotary Club Sátoraljaújhely H 3980 Sátoraljaújhely, Kazinczy u. 3. www.rotarysatoraljaujhely.hu E-mail: rcsatoraljaujhely@gmail.

Rotary Club Sátoraljaújhely H 3980 Sátoraljaújhely, Kazinczy u. 3. www.rotarysatoraljaujhely.hu E-mail: rcsatoraljaujhely@gmail. Rotary Club Sátoraljaújhely 2 ZEMPLÉN A LEGEK FÖLDJE - A legészakibb magyarországi térség, szomszédos Szlovákiával. - A legtisztább levegőjű, legérintetlenebb hazai vidék. - Hazánk legváltozatosabb természeti

Részletesebben

Tárgy: Tapasztalatok a nyári szezonról

Tárgy: Tapasztalatok a nyári szezonról 1 Közművelődési Intézmény és Könyvtár 8174 Balatonkenese, Táncsics M. u. 24. Pf.: 88. Tel./Fax: 88/594-500 E-mail: kulturakenese@invitel.hu www.balatonkenese.hu Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Képviselő-

Részletesebben

VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ

VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ VASI VIZEKEN IFJÚSÁGI HORGÁSZVETÉLKEDŐ II. FORDULÓ CSAPAT NÉV: CSAPATKAPITÁNY NEVE: CSAPATKAPITÁNY ELÉRHETŐSÉGE: VASKERESZTES, 2010-03-21 FELADATOK I. Feladat: A helyszíni forduló a vaskeresztesi tanpályán

Részletesebben

ÖRVÉNYES. TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ Jóváhagyásra előkészített anyag

ÖRVÉNYES. TELEPÜLÉSFEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ Jóváhagyásra előkészített anyag ÖRVÉNYES Jóváhagyásra előkészített anyag Megbízó Örvényes község Önkormányzata Huszár Zoltán polgármester 8242 Örvényes, Fenyves utca 1. Tel.: 87/449-034 Tervező Völgyzugoly Műhely Kft. 2083, Solymár,

Részletesebben

... A.B PROJEKTINFORMÁCIÓS RENDSZER Tel: (36)-( 1)-786-6934, Fax: (36)-( 1)-786-6934

... A.B PROJEKTINFORMÁCIÓS RENDSZER Tel: (36)-( 1)-786-6934, Fax: (36)-( 1)-786-6934 Építési feladat: Horváth Mihály Palace Hotel, Budapest, VIII. Horváth Mihály tér Azonosító szám: 68049/4 Helyszín: 1082 Budapest, Horváth Mihály tér 17-19. (KM. Kezdés: 2016. I. negyedév Budapest) Jelleg:

Részletesebben

2015. December Szigliget Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XIV. évf. 12. szám. Mindenki Karácsonya 2015

2015. December Szigliget Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XIV. évf. 12. szám. Mindenki Karácsonya 2015 SZIGLIGETI HARSONA 2015. December Szigliget Község Önkormányzatának ingyenes kiadványa XIV. évf. 12. szám Mindenki Karácsonya 2015 Már napokkal Karácsony előtt díszbe öltözött a Főtér. Megérkezett a karácsonyfa,

Részletesebben

ahol a színes korallzátonyok élôvilágában gyönyörködhetnek kedvükre. Szállodáink a Bavaro Playa 20 kilóméteren belüli partszakaszán találhatóak meg.

ahol a színes korallzátonyok élôvilágában gyönyörködhetnek kedvükre. Szállodáink a Bavaro Playa 20 kilóméteren belüli partszakaszán találhatóak meg. 52 Dominika a karib tenger gyöngyszeme A Dominikai Köztársaság az Antillák szigetvilágában, Hispaniola szigetén található, melynek kétharmadát foglalja el. 1492-ben fedezte fel Kolombusz Kristóf az Indiába

Részletesebben

Sopron Régió Programok 2016. május

Sopron Régió Programok 2016. május Régió Programok 2016. május i Múzeum Február 25 május 31. Törvényes törvénytelenség A Tel.: 99/311-327 Lábasház kommunista diktatúra sopronimuzeum@gmail.com Orsolya tér 5. Magyarországon című kiállítás

Részletesebben

Megalapozó vizsgálat

Megalapozó vizsgálat T Á J T E R V M Ű H E L Y SZOLGÁLTATÓ ÉS TANÁCSADÓ KFT. 8261 Badacsony, Római u. 197. e-mail: laposaj@bazaltbor.hu Megalapozó vizsgálat Óbudavár településrendezési eszközeinek felülvizsgálatához 50-1855/2015

Részletesebben

Március 22. A keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ Kerámia Szakkörének kiállítása Helyszín: Községháza

Március 22. A keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központ Kerámia Szakkörének kiállítása Helyszín: Községháza Március 19. Húsvéti készülődés: állatsimogató, süteménysütés kemencében, kézműves játszóház, Babavarázs használt baba- és gyermekholmi vásár Helyszínek: Községháza, Pásztorház udvara Március 19. LEPKE

Részletesebben

SZÍNHÁZ RENDEZVÉNY KONCERT KÖNYV

SZÍNHÁZ RENDEZVÉNY KONCERT KÖNYV 2016. június-július Az önkormányzat havi programajánlója SZÍNHÁZ RENDEZVÉNY KONCERT KÖNYV Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet Könyvtár és Kálmán Imre Emlékház Kálmán Imre Kulturális Központ Siófok,

Részletesebben

Velencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás. KÖZOKTATÁSI INTÉZKEDÉSI TERV és ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV FELÜLVIZSGÁLATA. 2011.

Velencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás. KÖZOKTATÁSI INTÉZKEDÉSI TERV és ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV FELÜLVIZSGÁLATA. 2011. Velencei-tó Környéki Többcélú Kistérségi Társulás KÖZOKTATÁSI INTÉZKEDÉSI TERV és ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV FELÜLVIZSGÁLATA 2007 2012 2011. december Gárdony Pákozd Sukoró Zichyújfalu Vereb 2 TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

H í r l e v é l. 2011. április ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT!

H í r l e v é l. 2011. április ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT! H í r l e v é l Zarándokoknak, útépítőknek, partnereknek 2011. április Lelkivezetői gondolatok ÉLETET AJÁNDÉKOZOTT! 8 nappal Húsvét ünnepe előtt Jézus Krisztus megmutatta az emberiségnek és a világnak,

Részletesebben

2009.06.20. - 2009.07.05. Hol: Tokaj, Serház u. 1. Leírás: A Zenpléni Fesztivál előfesztiváljának keretén belül, a TourinformTokaj kiállítótermében

2009.06.20. - 2009.07.05. Hol: Tokaj, Serház u. 1. Leírás: A Zenpléni Fesztivál előfesztiváljának keretén belül, a TourinformTokaj kiállítótermében 2009.07.04. Gőbölyös Luca fotóművész kiállítása 2009.06.20. - 2009.07.05., Serház u. 1. A Zenpléni Fesztivál előfesztiváljának keretén belül, a TourinformTokaj kiállítótermében ezen a héten hétfőtől-péntegig

Részletesebben