tájékoztató a nyári biblia-táborokról

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "tájékoztató a nyári biblia-táborokról"

Átírás

1 tájékoztató a nyári biblia-táborokról 2016

2 Keresztény Advent Közösség (Postacím: 1121 Budapest, Remete út 16/A) Oltalom Alapítvány (Postacím: 3529 Miskolc, Park u. 9. A/3) Sola Scriptura Teológiai Főiskola (Postacím: 2051 Biatorbágy, Patak u. 34/A) Spalding Alapítvány (Postacím: 2051 Biatorbágy, Füzes u. 83/a) Tárt-Kapu Alapítvány (Postacím: 8600 Siófok, Rákóczi Ferenc u. 8. Aradiné Kadlicskó Edina)

3 kedves táborozók! A különböző életkorú és érdeklődésű résztvevők számára tervezett, valamint különböző tematikájú táborainkat közös cél kapcsolja egybe. Ezeknek a táboroknak a nagyobb részét sok nyár óta újra és újra megrendezzük. Ezért folyamatos tapasztalat alapján mondhatjuk, hogy a természet közelsége, szépségeinek felfedezése és a Biblia tartalmának, mélységeinek a közös kutatása nagyon jó párosítás. Az ilyen kikapcsolódás nem csupán pihenés, hanem feltöltődés, igazi lelki felüdülés is. A táborok résztvevőitől sokszor hallunk efféle megjegyzéseket: Arról is elfeledkezünk a táborban, hogy hányadika, milyen nap van Olyan, mintha egy a hétköznapihoz képest más, szebb és jobb világban tölthetnénk el egy kis időt A táborokba bárki jelentkezhet. Bízunk benne és tapasztaltuk is, hogy a természet és a Biblia közelségében különböző emberek vallásos hitüket gyakorlók, valamint az Isten-hit, a Biblia iránt éppen csak nyitott emberek, az érdeklődők megértő, szép és jó közösséget tudnak alkotni egymással. Egymás lelkiismereti meggyőződésének, szabadságának a tiszteletben tartása alapelv minden táborban. Mint minden évben eddig is, az idén is törekedtünk arra, hogy az árak elérhetőek legyenek a szerény anyagi lehetőségekkel rendelkezők számára is. A táborokban igyekszünk az egészséges életmód értékére is ráirányítani a figyelmet. Ezért sok mozgásra, kirándulásra is lehetőség nyílik, az étrend pedig vegetáriánus, de ízletes és bőven elégséges mindenki számára. A táborok szervezői

4 2016-os táboraink időrendi sorrendben június 26. július 3. Toleranciatábor I. Mozgássérültek és segítőik részére. Seregélyes Elzamajor (Fejér megye). Szervező: Tárt-Kapu Alapítvány július Rehabilitációs tábor. Szabadult és szabadulni vágyó alkoholbetegek és családtagjaik részére. Kiszombor (Csongrád megye). Szervező: Spalding Alapítvány július Sola Scriptura Teológiai Főiskola tábora. Főiskolai hallgatók, családtagjaik és a témák iránt érdeklődők számára; a gyermekek számára naponkénti külön foglalkozás biztosított. Nagyvisnyó (Bükki Nemzeti Park). Szervező: Sola Scriptura Teológiai Főiskola július Ifjúsági tábor év közötti fiatalok részére. Visegrád. Szervező: Spalding Alapítvány július 31. augusztus 7. Erdélyi Biblia-tábor. A Bibliával ismerkedni, illetve a Biblia ismeretében előrehaladni kívánók számára. Székelyjó (Erdély, Kolozs megye). Szervező: Oltalom Alapítvány augusztus Biblia-tanulmányozó tábor. A Bibliával ismerkedni, illetve a Biblia ismeretében előrehaladni kívánók számára. Nagynyárád (Baranya megye). Szervező: Oltalom Alapítvány augusztus Toleranciatábor II. Mozgássérültek és segítőik részére. Seregélyes Elzamajor (Fejér megye). Szervező: Tárt-Kapu Alapítvány augusztus Zenei és Biblia-ismereti tábor. Főként kórustagok, hangszeres zenészek és családtagjaik, valamint Biblia-ismereti programok iránt érdeklődők részére; gyermekek számára naponkénti külön foglalkozás biztosított. Orfű (Mecsek-Hegyhát, Baranya megye). Szervezők: Sola Scriptura Teo lógiai Főiskola/Keresztény Advent Közösség augusztus Erdélyi Biblia-tábor. A Bibliával ismerkedni, illetve a Biblia ismeretében előrehaladni kívánók számára. Hármaspatak (Erdély, Bihar megye). Szervező: Oltalom Alapítvány

5 JELENTKEZÉSI LAP (azok számára, akik postán szeretnék feladni a jelentkezésüket) Név:... Szül. év:... felnőtt / diák / gyermek Levelezési cím: Irányítószám:... Város:... Utca/tér, házszám, emelet/ajtó:... Telefonszám: Számlázási adatok: Név:... Cím:... Melyik turnusra jelentkezik (jelentkeznek)?... Az együtt érkező személyek felsorolása (a rokonsági viszony megjelölésével): Név Szül. év F / D / Gy Mettől meddig vesz részt a táborozáson (a kezdő és a távozó nap megjelölésével)?... Különleges étkezési igények: Egyéb megjegyzés: (A táborok szervezőinek postacímei az előző lapon találhatóak)

6 A Tárt-Kapu Alapítvány szervezésében 2016-ban két tole - ran ciatábort rendezünk Seregé - lye sen, az Elzamajorban (a Velen cei-tótól 5 km-re). A mozgássérültek és laikus segítőik részére szervezett tábor célja, hogy sérült és testileg egészséges emberek egymásra találása által erősödhessenek, együtt tevékenykedjenek, üdüljenek, beszélgessenek és Istenhez köze- lebb kerüljenek. Táborvezető: Aradiné Kadlicskó Edina Jelentkezés és további információ: aradiek@gmail.com; 06-20/ Egyéb információk: Az elhelyezés akadálymentes kőházban lesz, a szobák 8 ágyasak, a fürdő és a szobák nagy része tolókocsival megközelíthető. Egy turnusban kb. 40-en lennénk, így kényelmesen elférünk. A táborhelyen lévő személyzet készíti el a háromszori hagyományos és vegetáriánus étkezést részünkre. A tervezett programokból: beszélgetések, játékok, fürdőzés a Velenceitóban, szervezett kézműves-foglalkozások, kirándulások a környéken.

7 toleranciatáborok Seregélyes, Elzamajor A táborok időpontjai: június 26. július 3. (I.); augusztus (II.) A tábor részvételi díja: Ft/fő. A segítőknek a tábordíj 50 %-áig biztosítunk kedvezményt, sérült barátainknak pedig lehetőség szerint. Szeretnénk, ha jövendő táborozóink közül a pénz miatt senkinek sem kellene otthon maradnia, ezért a részvételi szándékról mihamarabb kérnénk visszajelzést. A Tárt-Kapu Alapítvány próbál támogatót keresni a táborozási díj kifizetéséhez. Az alapítvány munkáját önkéntes adományokból finanszírozza. Adományokat az OTP Banknál vezetett számú számlára köszönettel elfogadunk.

8 Idén is megrendezzük hagyományos rehabilitációs tá bo runkat. A tábor felépítése (reg geli és esti bibliai és rehabilitációs témák, beszélgetések) az elmúlt évi alkalom menetrendjét fogja követni, központban a Biblia tanításaival. A szabadult és szabadulni vágyó alkoholbetegeket és/vagy családtagjaikat szeretettel várjuk. A tábor programjain való részvétel önkéntes. Nyaralás, pihenés, jó baráti és bajtársi közösség, gondolkodást megelevenítő, gyógyulást elősegítő beszélgetések várják a résztvevőket. Táborvezetők: Vankó Zsuzsa és Nagy Sándor Jelentkezés: nagy.sandor25@gmail.com; 06-20/ (Kérünk minden résztvevőt, hogy mindenki, aki tudja előre, hogy biztosan jön, az mihamarabb, de legkésőbb június 15-ig jelezze ezt felénk.) Egyéb információk: A szálláshely OTP, K&H, MKB SZÉP-kártya-elfogadóhely. A táborozás költségei a tavalyinál magasabbak semmiképpen nem lesznek. Az étkezést saját szakáccsal, helyben oldjuk meg. Idén az egész panziót a rendelkezésünkre bocsátották. Nagyon szeretnénk, ha minél több gyógyulni vágyó és gyógyult szenvedélybeteg társunk jöhetne el, és áldásokkal, feltöltődve, megerősödve távozhatna a hét végén. Kérünk benneteket, hogy ennek reményében tájékoztassátok az ismerős érintetteket a lehetőségről. A táborban elhangzó előadások és beszélgetések tematikája: A délelőtt elhangzó, gondolatébresztő jellegű, rövid, szakmai előadások után csoportokban beszéljük át alaposabban az adott témát. Kétféle csoportban van lehetőség a gondolatok és tapasztalatok megosztására. Az egyikben a gyógyult, gyógyulófélben lévő vagy szabadulni vágyó szenvedélybetegek, a másikban a családtagok, hozzátartozók vesznek részt. Az esti, Bibliai témákat interaktív formában, beszélgetőkörben dolgozzuk fel. A reggeli és esti együttlétek között kirándulásokat, aktív kikapcsolódási alkalmakat szervezünk a környéken. Ellátogatunk például a makói fürdőbe, sétálunk a Tisza vagy a Maros árterén stb.

9 rehabilitációs tábor Kiszombor, Tó-Party Panoráma Panzió ( A tábor időpontja: július DÉLELŐTTI TÉMÁK 1. Családi konfliktusok a függő ember körül. Mik a leggyakoribb panaszok a szenvedélybeteg és a családtagok részéről? Szempontok és tapasztalatok a konfliktusok kezelésére 2. Tipikus függő játszmák. Miért szükséges, ugyanakkor miért nehéz felismerni őket? Hogyan léphetünk ki emberi játszmáinkból? 3. Visszaesések előtt és után. Mit tehetünk a zuhanás megelőzéséért? Hogyan álljunk talpra az elesések után? 4. Hogyan segítsük elindítani szenvedélybeteg társainkat a szabadulás felé? 5. Pótcselekvések vagy valódi rehabilitáció? A szabadság illúziója vagy a valóságos szabadulás reménysége? ESTI TÉMÁK Található-e megfontolásra érdemes válasz a Bibliában e kérdéseinkre? 1. Lehetséges-e, hogy az emberi történelem legnagyobb válságának a küszöbéhez érkeztünk? Elképzelések és törekvések a válság elhárítására. Van-e egyáltalán reménység? 2. Ősi, máig megválaszolatlan kérdés: Micsoda az igazság? Egyáltalán létezik-e, megismerhető-e az igazság, vagy csak igazságok, részigazságok léteznek, tévedésekkel keverve? Például: megtudható-e az igazság a föld és az ember eredetére vonatkozóan? 3. Alapkérdés: Ha Isten létezik, miért van annyi szenvedés a földön, és miért a halál? Mit foglal magában ez a többnyire kellően meg nem magyarázott és meg nem értett állítás: Jézus Krisztus megszabadít a bűn és a halál fogságából? 4. Jézus többször mondta egy-egy embernek: A te hited megtartott téged. Miben áll a megmentő, megtartó hit? 5. Van-e realitása ennek a reménységnek: Új eget és új földet várunk az ő ígérete szerint, amelyben igazság lakozik?

10 A Sola Scriptura Teológiai Főiskola idén is új helyszínen rendezi meg nyári táborát Nagyvisnyó mellett, a meseszép Bükk hegység szívében. (Szilvásvárad és a Szalajka-völgy 8 km-re, a Lázbérci-víztározó 4 km-re fekszik a táborhelytől. A táborba a főiskola hallgatói mel- lett mindazokat szeretettel várjuk, akik mélyebben érdeklődnek a Biblia tanításai iránt. Az előadások mellett több szemináriumi sávot is meghirdetünk, ahol téma közül lehet választani. Így a résztvevők kiscsoportos műhelymunka keretében is mélyíthetik ismereteiket, megoszthatják egymással gondolataikat. A programot a Bükkben tett kirándulások is színesítik. A tábort azoknak ajánljuk, akik nyitott légkörben, a főiskola oktatóinak vezetésével szeretnék (újra)felfedezni a Bibliát, és annak életátformáló, közösségteremtő erejét. Táborvezetők: Holló Péter és Nagy Sándor Jelentkezés: A sola@sola.hu címen, a www. sola.hu weboldalról letölthető jelentkezési lap elküldésével. Jelentkezési határidő: május 15. Bővebb információ: nagy.sandor@sola.hu; 06-20/ (A tábor részletes programja elérhető lesz a oldalon.) Egyéb információk: A táborozás ára: Ft/fő/7 éj + idegenforgalmi adó (18 70 év között 300 Ft/fő/éj), amely magában foglalja a szállást és a háromszori, vegetáriánus étkezést 1 5 éjszakára: 5500 Ft/fő/éj 6 7 éjszakára: 4500 Ft/fő/éj 3 7 éves kor között: 2500 Ft/fő/éj 3 éves kor alatt: díjmentes! A szálláshely SZÉP-kártyát elfogad! A gyermekeknek naponként külön foglalkozás biztosítot t!

11 főiskolai tábor nem csak főiskolásoknak Nagyvisnyó (Bükk hegység) (Élménytábor: A tábor időpontja: július ELŐADÁSOK Vankó Zsuzsa: Az ökumenikus mozgalom új fejleményei és sajátos nyelvezete (főként A szembenállástól a közösségig c. dokumentum elemzése) Prancz Zoltán: A Biblia és a kvantumelmélet. Gondolatok egy világképet változtató természettudományos felfedezésről Nagy Sándor: Az önsajnálattól az alázatig Köbel Szilvia: A lelkiismereti és vallásszabadság kodifikációja a II. világháború után Reisinger János: Bibliai jövendölések Európa jövőjéről SZEMINÁRIUMOK Kovács Zoltán: Jézus jellemrajza az ószövetségi messiási jövendölésekben és az evangéliumokban Nagy Sándor: 1) A hallgatás szerepe a lelkigondozásban; 2) Önbecsülés. Divatos téma vagy valódi igény? Prancz Zoltán: A farizeusok kovásza. Miért óvott Jézus legfőképpen a képmutatástól? Vankó Zsuzsa: 1) Az előítéletek mibenléte és kártétele az ember életében. Hogyan szabadulhatunk tőlük?; 2) Az új magyar Biblia-fordítások, -revíziók áttekintése, értékelése. A kulcsigehelyek fordításával kapcsolatos kérdések Neparáczki Nándor: A bibliás őrálló fejedelem. I. Rákóczi György személyének jelentősége a XVII. századi magyarországi protestantizmusban Kovács Imre: 1) Jézus magatartása az ellenséges provokációkkal szemben; 2) Jézus megkísértése és az emberi kísértések fő típusai Horváth Ildikó: Rós Hásánától Peszachig. Az ószövetségi ünnepek értelme Holló Péter: Lehetséges-e a megújulás? A pápaság megreformálására tett kísérletek a második évezred folyamán Reisinger János: Bibliai jövendölések az iszlámról

12 Fantasztikusan szép helyszínt találtunk az idei ifjúsági tábornak Visegrádon, gyakorlatilag a vár tövében! A környéken sszámos látnivaló vár ránk, azza zal lesz csak gondunk, hogy mit hag hagyjunk ki (A teljesség igénye nélkü nélkül: Fellegvár, Királyi Palota, Mátyás Király múzeum, Salamon-torony, Zsitv Zsitvay-kilátó, Duna-part (akár egy újabb kenuzá kenuzás), számtalan túrázási lehetőség (pl (pl. Rám-sza Rám-szakadék), bobpálya stb.) Fontos! Szeretnénk kérni benneteket, hogy írjátok meg elképzeléseiteket, ötleteiteket, hogy milyen témákról szeretnétek beszélgetni és előadásokat hallani a nyári táborban! Ennek mentén építjük majd fel a végleges tematikát. Mivel nem mindenkinek az elérhetősége van meg nálunk, így arra is kérünk benneteket, hogy akiről tudjátok, hogy szívesen jönne, küldjétek tovább ezeket az információkat. Táborvezetők: Fekete Dávid, Nagy Sándor, Vankó Zsuzsa Jelentkezés és további információ: nagy.sandor25@gmail.com; 06-20/ Egyéb információk: A táborozás ára: Pontos ár még nincs, de a 8 nap 7 éjszaka (szállás + napi háromszori bőséges étkezés) Ft körül fog alakulni (4285 Ft/nap). A szállás honlapján található árakat ne vegyétek figyelembe, ugyanis egyedi megállapodásunk lesz a szálláshellyel. Az étkezés terén nem érhet minket a tavalyi meglepetés! Profi szállásadókról van szó, profi konyhai szolgáltatással. Teljesen fel vannak készülve a vegetáriánus és vegán étkeztetésre is. Már az első találkozásnál említette az üzemeltető, hogy a kókuszzsírtól a rizstejig minden a rendelkezésükre áll. Minden ebéd levesből és második fogásból áll, és bőséges mind ez, mind a reggeli és a vacsora is! Tábornyitó július 24-én este, 19 órakor.

13 ifjúsági tábor Visegrád (Dunakanyar) ( A tábor időpontja: július REGGELI TÉMÁK A Biblia mélységei, szépségei, igazsága 1. Kicsoda az Isten? (Ésa 40,25 31) 2. Reménység a bűnbánat mélységében is (51.. zsoltá zsoltár) tár) r) 15) 3. Reménység a halállal szemben is (Jób 14,7 15) el (Mt ) 4. Szívélyes meghívás a nyugalom ígéretével 11,28 30) 5. A (valódi) keresztény élet öröme (1Pt 1,3 8) ESTI INTERAKTÍV BESZÉLGETÉSEK Iránytű a mai emberiség kérdéseihez Jézus tanításaiban 1. Kicsoda Jézus? Jézus hitvallása önmaga kilétéről és küldetéséről Kajafás és Pilátus előtt 2. Hiteles forrás Isten és a valóság megismeréséhez. Az Írások és a vallási hagyományok 3. Az etnikai és vallási ellentétek, valamint a megszüntetésükre irányuló egységtörekvések 4. Alapelvek az egyházhoz, az államhoz és a világhoz való viszonyuláshoz 5. Párhuzam Noé napjai, Lót napjai és a végidő között. A megmaradás útja SZOMBAT DÉLELŐTT Miért ad okot reménységre Jézus halála és feltámadása

14 Táboraink célja hármas: Közös természetjárás, beszélge téseken alapuló barátságok szövődése, időszerű bibliai tanítások megismertetése, különös tekintettel Jézus Krisztus korunkra vonatkozó nagy apokaliptikus beszédéből és a Jelenések köny- véből. Kérjük, hogy mindenki Bib- liát és énekeskönyvet hozzon magával. Az előadásokon kívül nagy hangsúlyt fekte- tünk a kiscsoportos megbeszélésekre is. Az alábbi információk mindkét (I II.) táborunkra érvényesek: Táborvezető: Reisinger János Jelentkezés és további információ: Szongoth József: tel. +40 (744) ; keramstil@gmail.com (Az erdélyi Oltalom-táborok esetében csak ezeken az elérhetőségeken lehet jelentkezni! A jelentkezési határidők: I. Székelyjó június 30. II. Hármaspatak augusztus 15.) DÉLELŐTTI TÉMÁK Krisztus segítsége családunkban 1. Megtalálni az életcélt és küldetésünket 2. Legyőzni a közömbösséget és a türelmetlenséget 3. Szívből megbocsátani és egészséges kapcsolatot építeni 4. Képviselni az igazságot és a hitet 5. Az örök élet bizonyosságára elvezetni 6. Egészséges életmódot folytatni 7. Igaz kulturális javakat fogyasztani és továbbadni (Előadás ig, majd 9.30 és között csoportos megbeszélés.) ESTI ELŐADÁS-SOROZAT Jézus Krisztus jövendölései korunkról

15 biblia-ismereti erdélyi biblia-táborok I. Székelyjó (Erdély) A tábor időpontja: július 31. augusztus 7. II. Hármaspatak mellett (Bihari Havasok) A tábor időpontja: augusztus Egyéb információk: Az étkezés táborainkban vegetariánus. SZÉKELYJÓ szállás és árak: Két lehetőség közül lehet választani: 1. Sátor vagy lakókocsi, melyhez villanyáramcsatlakozási lehetőség van + reggeli, ebéd, vacsora = 40 lej /fő (kb Ft). 2. Két- vagy többágyas szoba + reggeli, ebéd, vacsora = 70 lej/fő (kb Ft). Gyerekeknek 15 éves korig 20 lej, (kb Ft); hétéves korig ingyenes. Azok, akik szobát szeretnének, siessenek a jelentkezéssel, mert a férőhelyek száma limitált. A sátorozók és lakókocsival érkezők július közepéig (de esetleg utána is) jelentkezhetnek. Számukra bőségesen van hely. HÁRMASPATAK szállás és árak: Napi menü 30, max. 40 lej/fő/nap. Szállás: Sátorban, lakókocsiban vagy újonnan épített szobákban, amelyekben 2x2 személyes ágyak (emeletes ágyak) találhatók. Itt nincs pluszköltség a szobákért. A táborozási díj fi zetése mindkét tábor esetén lejben, a helyszínen történik! Utazás: Élesdtől 22 km-t kell modern, egy éve elkészült aszfaltúton megtenni, majd itt jobbra kanyarodva 3 km-t továbbhaladni, eltávolodva a főúttól.

16 Táborunk célja hármas: Közös természetjárás, beszélgetéseken alapuló barátságok szövődése, időszerű bibliai tanítások megismertetése, különös tekinttettel Jézus Krisztus korunkra vo vonatkozó nagy apokaliptikus beszéd szédéből és a Jelenések könyvéből. Ezért is kérjük, hogy mindenki Bibliát és éénekeskönyvet hozzon magával. Az előadás előadásokon kívül nagy hangsúlyt fektetünk a kiscso kiscsoportos megbeszélésekre is. Táborvezető: Reisinger János Jelentkezés és további információ: oltalomtaborok@gmail.com; 06-30/ A jelentkezési határidő: június 30. Egyéb információk: Az étkezés táborainkban vegetariánus. A gyermekeknek naponként külön foglalkozás biztosított!

17 biblia-tanulmányozó tábor Nagynyárád (Mohács mellett) A tábor időpontja: augusztus DÉLELŐTTI TÉMÁK Krisztus segítsége családunkban 1. Megtalálni az életcélt és küldetésünket 2. Legyőzni a közömbösséget és a türelmetlenséget 3. Szívből megbocsátani és egészséges kapcsolatot építeni 4. Képviselni az igazságot és a hitet 5. Az örök élet bizonyosságára elvezetni 6. Egészséges életmódot folytatni 7. Igaz kulturális javakat fogyasztani és továbbadni (Előadás ig, majd 9.30 és között csoportos megbeszélés.) ESTI ELŐADÁS-SOROZAT Jézus Krisztus jövendölései korunkról

18 Idén a zenei és Biblia-ismereti tábort a Pécstől 14 km-re fekvő Orfűn rendezzük meg. Orfű a Mecsek-Hegyhát közepén fekszik, csodálatos természeti környezetben. A falu jellegzetessége három tó, melyek közül kettőn (Orfűi- és Pécsi-tó) úszni, vitorlázni, csónakázni lehet. Orfűről számos túraútvonal indul, me- lyeken a Mecsek legszebb részeit lehet bejárni. A környék számtalan látnivalója közül csak néhányat említünk: Takanyó-völgy páratlan szépségű, vadregényes völgy forrással, védett ragadozó madarak fészkelőhelye; Óbánya vadregényes völgy, csepegő szikla, pisztrángos tó, bazalt párnalávák, geológiai tanösvény, várban természettudományi kiállítás; Abaligeti-barlang a Mecsek egyik legismertebb és legnépszerűbb természeti látnivalója, különleges formakincséről, cseppköveiről híres. Táborvezetők: Vígh Ágnes, Holló Péter, Reisinger János A tábor zenei vezetői: Kassainé Garamvölgyi Rita karvezető (06-70/ ) Tóth Judit koncertmester (06-20/ ) Cséfalvay Dániel karmester További információ és jelentkezés: vigh.agnes@gmail.com; 06-20/ (A jelentkezéseket a fenti címre június 30-ig kérjük elküldeni.) Egyéb információk: A tábor részvételi díja: 4500 Ft/nap, a zenei tábor résztvevői akik a próbákon és a hangversenyeken énekelnek vagy zenélnek napi 1000 Ft kedvezményben részesülnek. 0 3 éves korig a gyermekek számára a részvétel díjtalan. A részvételi díj tartalmazza a szállást és a napi háromszori vegetáriánus étkezést. A tábor részére saját szakácsunk fogja az ételeket készíteni. Az elhelyezés az egymás mellett elhelyezkedő Tekeresi Vendégházban, valamint a Tekeresi Lovaspanzióban lesz, 2-6 ágyas szobákban, illetve apartmanokban. A szobákhoz és az apartmanokhoz külön fürdőszoba és WC tartozik. Szociális rászorultság alapján nagycsaládoknak szerény anyagi támogatást tudunk nyújtani, az erre vonatkozó kéréseket a jelentkezésekkel együtt kérjük elküldeni a megadott címre.

19 zenei és biblia-ismereti tábor Orfű (Mecsek-Hegyhát) A tábor időpontja: augusztus A programokról: A zenei és Biblia-ismereti táborban reggel és este bibliai előadásokat tartunk mindkét tábor (zenei és Biblia-ismereti) résztvevői számára. Az előadásokat a székelyjói Biblia-tábor tematikája alapján tartjuk meg. Ezen kívül tervezünk olyan alkalmakat is további előadók bevonásával, amelyek kifejezetten a tábor zenei jellegéhez igazodnak (pl. a zene hatásairól). Napközben a Biblia-ismereti táborra jelentkezett táborozók további előadásokon, beszélgetéseken vehetnek részt, míg a zenei tábor résztvevői kórus, illetve zenekari próbákon készülnek a táborzáró, jótékonysági egyházzenei hangversenyekre. Az előadások és próbák mellett minden napra szervezünk kirándulásokat, túrákat is. A gyermekeknek naponként külön foglalkozás biztosított! Információk a zenészeknek: A zenei tábor műsorában többek között Mozart, Mendelssohn és Corelli művei szerepelnek. A kórus- és zenekari kották május végétől a karvezetőtől, illetve a koncertmestertől szerezhetők be (elérhetőségeiket lásd az előző oldalon). A kórus részére június 5-én (vasárnap) 10 órától Zugligetben (Budapest, XII. Remete u. 16/A) előzetes próbát tartunk kérünk minden kórustagot, hogy ezen lehetőség szerint vegyen részt. Táborzáró hangversenyek: augusztus 20., Liszt Ferenc Hangversenyterem (Pécs) augusztus 21., Olasz Kultúrintézet (Budapest)

20 SZERETETTEL VÁRJUK ÖNÖKET TÁBORAINKBAN!

Zúzmara Expressz Mahócára

Zúzmara Expressz Mahócára Lillafüredi Állami Erdei Vasút Üzemigazgatóság 3535 Miskolc, Erdész utca 24. +36 (46) 530-593, +36 (30) 488-7528 www.eszakerdo.hu, www.laev.hu A reggel 9:30-kor Miskolcról Mahócára induló kirándulóvonatra

Részletesebben

Bibliatábor az Olasz Alpokban (Garda-tó, Brenta-Dolomitok, Adamello-csoport) (9 nap: 2011. július 19-27.)

Bibliatábor az Olasz Alpokban (Garda-tó, Brenta-Dolomitok, Adamello-csoport) (9 nap: 2011. július 19-27.) Bibliatábor az Olasz Alpokban (Garda-tó, Brenta-Dolomitok, Adamello-csoport) (9 nap: 2011. július 19-27.) Ebben az évben a külföldi bibliatáborunkat Észak-Olaszországban szervezzük meg. Táborunk során

Részletesebben

KECSKEMÉTI REFORMÁTUS PÁLMÁCSKA ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

KECSKEMÉTI REFORMÁTUS PÁLMÁCSKA ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A KECSKEMÉTI REFORMÁTUS PÁLMÁCSKA ÓVODA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013 TARTALOMJEGYZÉK Az óvoda adatai 4 1. BEVEZETŐ 6 1. 1. Programunk alapelve 7 1. 2 Kiindulási pontjaink 7 1. 3.Gyermekkép 7 1. 4. Óvodakép

Részletesebben

BÁSTYA FOGADÓ, ZALAEGERSZEG

BÁSTYA FOGADÓ, ZALAEGERSZEG BÁSTYA FOGADÓ, ZALAEGERSZEG Bemutatkozás: Csodálatos természeti környezetben, a zalai dombok között helyezkedik el Zalaegerszeg városa. Fogadónk könnyen megtalálható a város északdéli főútja mentén. Kellemesen

Részletesebben

Hazaváró Családi Juniális

Hazaváró Családi Juniális DENGELEG 1999. PÜNKÖSD V. ÉVFOLYAM 5. SZÁM A Szentlélek egyik legf bb munkája, hogy a nyugtalan szív megnyugodjon, meger södjék. A Isten Áldott szép pünkösd embert nyugtató m ve, hogy a békétlenség idején,

Részletesebben

Templomdombi Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM

Templomdombi Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM Templomdombi Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM SZENTENDRE 2013 Tartalom 1. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai...

Részletesebben

Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól. Példabeszédek 22,6. HA JÓ a kezdet

Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól. Példabeszédek 22,6. HA JÓ a kezdet Neveld a gyermeket a neki megfelelő módon, még ha megöregszik, akkor sem tér el attól. Példabeszédek 22,6 HA JÓ a kezdet Pedagógiai program 2016 Készítette: a Pécsi Baptista Gyülekezet Szakmai Csoportja

Részletesebben

Erdélyi körutazás. 2011. július 31. - augusztus 05.

Erdélyi körutazás. 2011. július 31. - augusztus 05. Erdélyi körutazás 2011. július 31. - augusztus 05. Indulás: 2011. július 31-én, az iskola elől, az esti órákban (1192 Gutenberg krt. 6. kb. 21.00) Érkezés: 2011. augusztus 05-én az esti órákban, az iskola

Részletesebben

HÁZIREND. OM azonosító: 030889 Iktsz. /2014. Szivárvány Óvoda 4030 Debrecen Monostorpályi út 39. Másolat csak az óvodavezető engedélyével készíthető!

HÁZIREND. OM azonosító: 030889 Iktsz. /2014. Szivárvány Óvoda 4030 Debrecen Monostorpályi út 39. Másolat csak az óvodavezető engedélyével készíthető! Szivárvány Óvoda 4030 Debrecen Monostorpályi út 39. OM azonosító: 030889 Iktsz. /2014. HÁZIREND Másolat csak az óvodavezető engedélyével készíthető! Készítette: Pinczés Katalin óvodavezető Szivárvány Óvoda

Részletesebben

RV ÜDÜLÉSI TÁJÉKOZTATÓ 2010

RV ÜDÜLÉSI TÁJÉKOZTATÓ 2010 RV ÜDÜLÉSI TÁJÉKOZTATÓ 2010 RV ÜDÜLÉSI TÁJÉKOZTATÓ 2010 Nyaralás a Görög Tengerparton Nyaralás a tengerparton az Olimposzi Riviéra kedvelt fürdőhelyén fürd helyén az Olimposz hegy lábánál lévő lév Paralián.

Részletesebben

Az MRE Hit- és erkölcstan kerettanterve és pedagógiai koncepciója az általános iskolás korosztály

Az MRE Hit- és erkölcstan kerettanterve és pedagógiai koncepciója az általános iskolás korosztály Az MRE Hit- és erkölcstan kerettanterve és pedagógiai koncepciója az általános iskolás korosztály számára Bevezető a tantervhez Az általános iskolás korosztály számára készült hit- és erkölcstan tanterv

Részletesebben

H E L Y I T A N T E R V H I T T A N 9-1 2. É V F O L Y A M

H E L Y I T A N T E R V H I T T A N 9-1 2. É V F O L Y A M H E L Y I T A N T E R V H I T T A N 9-1 2. É V F O L Y A M H I T T A N 9. é v f o l y a m Célok és feladatok A tanuló életkorának megfelelően (nem elvont fejtegetésekkel, hanem bibliai szemelvények segítségével)

Részletesebben

A BUDAPEST-PASARÉTI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG MISSZIÓI MUNKATERV KIVONATA A 2016. ÉVRE

A BUDAPEST-PASARÉTI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG MISSZIÓI MUNKATERV KIVONATA A 2016. ÉVRE A BUDAPEST-PASARÉTI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG MISSZIÓI MUNKATERV KIVONATA A 2016. ÉVRE Bevezetés A 2016. esztendőben az év első igehirdetésén elhangzó 1 Korintus 15, 58 alapján: Azért szerelmes atyámfiai

Részletesebben

Nyári vízi tábor a NAV dolgozók gyermekei számára

Nyári vízi tábor a NAV dolgozók gyermekei számára Nyári vízi tábor a NAV dolgozók gyermekei számára A Pénzügyőr Sport Egyesület Vitorlás és Vízi Sport Szakosztálya és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyári tábort szervez a NAV dolgozók gyermekeinek. A tábor

Részletesebben

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com. a Képviselő-testülethez

FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com. a Képviselő-testülethez FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 4103-9/2010. 33. E LŐTERJESZTÉS a Képviselő-testülethez a Jobbik

Részletesebben

Üdülési lehetőség 2016

Üdülési lehetőség 2016 Üdülési lehetőség 2016 Kedves Kollégák! A PSZ Tolna Megyei Szervezete üdülői: 1. 2. 3. 4. 5. Balatonmáriafürdő, Dózsa György u. 95. Óbánya, Fő u. 67. Fadd-Dombori üdülőtelep, Ibolya u. 9. Harkány, Bartók

Részletesebben

A múzeumok oktatást támogató tevékenysége*

A múzeumok oktatást támogató tevékenysége* KÖZGYŰJTEMÉNYEK ÉS OKTATÁS A múzeumok oktatást támogató tevékenysége* Bereczki Ibolya Magyar múzeumok a XX. század végén a múzeumpedagógia szempontjából Amikor visszatekintünk az elmúlt néhány évtized

Részletesebben

A szatmári béke. Magyarország a szatmári béke idején

A szatmári béke. Magyarország a szatmári béke idején 1 A szatmári béke Magyarország a szatmári béke idején A szatmári béke megkötésének körülményeit vizsgálva vissza kell tekintenünk az azt megelőző eseményekhez. 1701-ben Rákóczi Ferenc egy nemesi mozgalmat

Részletesebben

Keveháza Utcai Óvoda 034453 Pedagógiai Program 2013 19./2013.(08.30.)

Keveháza Utcai Óvoda 034453 Pedagógiai Program 2013 19./2013.(08.30.) Pedagógiai Program Keveháza Utcai Óvoda 1119 Budapest, Keveháza u. 4. Az intézmény OM azonosítója: Intézményvezető: 034453 Tóth Ildikó Legitimációs eljárás Nevelőtestületi elfogadás határozatszáma: 19./2013.(08.30.)

Részletesebben

SZENT HEDVIG KOLLÉGIUM 3300 Eger, Dobó tér 6. PEDAGÓGIAI PROGRAM

SZENT HEDVIG KOLLÉGIUM 3300 Eger, Dobó tér 6. PEDAGÓGIAI PROGRAM SZENT HEDVIG KOLLÉGIUM 3300 Eger, Dobó tér 6. PEDAGÓGIAI PROGRAM Tantestület jóváhagyásának dátuma: 2013. 08. 27. Fenntartói jóváhagyás dátuma: 2013. 08. 29. Tervezett felülvizsgálat időpontja: 2016/2017.

Részletesebben

2013. május 6. - 12. Madárgyűrűzési bemutató-májusban a Hortobágyihalastónál

2013. május 6. - 12. Madárgyűrűzési bemutató-májusban a Hortobágyihalastónál Madárgyűrűzési bemutató-májusban a Hortobágyihalastónál Ízek fesztiválja Erős emberek versenye II. Kenyér- és Péksütemény-fesztivál 2013 Vitorlabontó ünnepség Gyógynövényekkel az egészség megőrzéséért

Részletesebben

1. LECKE: ADVENTI VÁRAKOZÁS AZ ÓSZÖVETSÉGBEN gyülekezeti óraszám: 1. egyházi iskolák óraszáma: 1.

1. LECKE: ADVENTI VÁRAKOZÁS AZ ÓSZÖVETSÉGBEN gyülekezeti óraszám: 1. egyházi iskolák óraszáma: 1. 1. LECKE: ADVENTI VÁRAKOZÁS AZ ÓSZÖVETSÉGBEN gyülekezeti óraszám: 1. egyházi iskolák óraszáma: 1. TEOLÓGIAI ALAPVETÉS (Felhasznált irodalom: Bartha Tibor (szerk.): Keresztyén Bibliai Lexikon II., Kálvin

Részletesebben

A Telekom Festivalbuddy promóciós játék részvételi és játékszabályzata

A Telekom Festivalbuddy promóciós játék részvételi és játékszabályzata A Telekom Festivalbuddy promóciós játék részvételi és játékszabályzata 1. A játék szervezője A Telekom Festivalbuddy játék (a továbbiakban: Játék ) szervezője a Magyar Telekom Nyrt. (székhelye: 1013 Budapest,

Részletesebben

TARTALOM 1. Tájékoztató adatok 2. Óvodai élettel kapcsolatos rendelkezések

TARTALOM 1. Tájékoztató adatok 2. Óvodai élettel kapcsolatos rendelkezések - 1 - TARTALOM 1. Tájékoztató adatok...3 1.1 Az óvoda alapítója és fenntartója:...3 1.2. Az óvoda neve, címe telefonszáma:...3 1.3. Az óvoda tagintézményei:...3 2. Óvodai élettel kapcsolatos rendelkezések...4

Részletesebben

Hírlevél szeptember-október

Hírlevél szeptember-október Hírlevél szeptember-október Kedves Barátaink! Új iskolai szezon kezdődött, melyben Egyesületünk nagy lépést tett a kisebb térségünk néptánc ügyeinek fejlesztése terén. Sok nagy ívű terv jár az eszünkben,

Részletesebben

Pedagógiai Program. Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium OM:028375

Pedagógiai Program. Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium OM:028375 Mezőberényi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium OM:028375 Székhely: 5650 Mezőberény, Petőfi út 13-15. Telephely (Kollégium): 5650 Mezőberény, Petőfi út 14. Telephely (Gimnázium): 5650 Mezőberény,

Részletesebben

A bölcsesség otthon: szülők és gyerekek

A bölcsesség otthon: szülők és gyerekek A bölcsesség otthon: szülők és gyerekek Lekció: Lk. 15.1-3, 11b-32/Textus: Péld. 4.1-6, 17.6, 20.29, 13.24, 19.18, 23.13-16, 20.11, 22.6, 17.21, 17.25, 19.13, 20.20-21 2013. okt. 13. A bölcsesség otthon.

Részletesebben

A SZOLNOKI TISZAPARTI RÓMAI KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013.

A SZOLNOKI TISZAPARTI RÓMAI KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. A SZOLNOKI TISZAPARTI RÓMAI KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. Készítette: Nagy Györgyné A Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium érvényes Pedagógiai Programját

Részletesebben

Kárpát-medencei gyermek- és ifjúsági. Népművészeti Tehetségkutató verseny. Budapest és Pest megyei elődöntő versenykiírás. 2016. április 23.

Kárpát-medencei gyermek- és ifjúsági. Népművészeti Tehetségkutató verseny. Budapest és Pest megyei elődöntő versenykiírás. 2016. április 23. Kárpát-medencei gyermek- és ifjúsági Népművészeti Tehetségkutató verseny Budapest és Pest megyei elődöntő versenykiírás 2016. április 23. 1 Az elmúlt évekhez hasonlóan Dunán innen, Tiszán túl" címmel Kárpát-medencei

Részletesebben

Bocskai István Református Oktatási Központ

Bocskai István Református Oktatási Központ Bocskai István Református Oktatási Központ Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium 2314 Halásztelek, II. Rákóczi Ferenc út 17. / Fax: 24/517

Részletesebben

A DEBRECEN-NAGYERDEI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA

A DEBRECEN-NAGYERDEI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA A DEBRECEN-NAGYERDEI REFORMÁTUS EGYHÁZKÖZSÉG LAPJA 2016/3 Szivárványívemet helyezem a felhőkre, az lesz a jele a szövetségnek, melyet én a világgal kötök. 1Móz 9,13 Szenvedély és elköteleződés Házasság

Részletesebben

A Balmazújvárosi Református Óvoda Házirendje

A Balmazújvárosi Református Óvoda Házirendje A Balmazújvárosi Református Óvoda Házirendje Kedves Szülők! Kérjük, az alábbiakban megfogalmazott házirendet figyelmesen olvassák végig, és a gyereke érdekében törekedjenk a benne foglaltak betartására!

Részletesebben

Közhasznúsági jelentése 2008. Készült: 2009. június 27. Készítette: Soponyainé Nagy Edit

Közhasznúsági jelentése 2008. Készült: 2009. június 27. Készítette: Soponyainé Nagy Edit A K É K M A D Á R A L A P Í T V Á N Y a b e t e g g y e r m e k e k é r t Közhasznúsági jelentése 2008. Készült: 2009. június 27. Készítette: Soponyainé Nagy Edit 2 a.) Közhasznú egyszerűsített beszámoló

Részletesebben

Pedagógiai Program Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium Kiskunfélegyháza 2015.

Pedagógiai Program Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium Kiskunfélegyháza 2015. Pedagógiai Program Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium Kiskunfélegyháza 2015. 0 Tartalom Tartalomjegyzék 1. Az iskola nevelési programja... 3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai,

Részletesebben

Sárospatak Város Polgármesterétől 3950 Sárospatak, Rákóczi utca 32. Tel.: 47/513-250 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.

Sárospatak Város Polgármesterétől 3950 Sárospatak, Rákóczi utca 32. Tel.: 47/513-250 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak. Sárospatak Város Polgármesterétől 3950 Sárospatak, Rákóczi utca 32. Tel.: 47/513-250 Fax: 47/311-404 E-mail: sarospatak@sarospatak.hu Beszámoló - a Képviselő- testületnek Sárospatak Város Kulturális Stratégiájának

Részletesebben

AZ ÉLET KENYERE. Énekek: 323,6; 326,2.4-5; 328

AZ ÉLET KENYERE. Énekek: 323,6; 326,2.4-5; 328 Pasarét, 2015. december 20. (vasárnap) családi karácsony PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK refpasaret.hu Takaró János AZ ÉLET KENYERE Énekek: 323,6; 326,2.4-5; 328 Alapige: János 6,32-35 Jézus pedig így válaszolt nekik:

Részletesebben

A FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A FEKETE ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ZICHYÚJFALU, 2004. Összesen: 101 oldal 1 TARTALOMJEGYZÉK Iskolánkról 3. Nevelési program 4. I. Pedagógiai alapelveink 4. II. Az iskolában folyó nevelő

Részletesebben

MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 TARTALOMJEGYZÉK A nevelési-oktatási intézmények pedagógiai programjára vonatkozó jogszabályi előírások...

Részletesebben

Pedagógiai hitvallásunk 2.

Pedagógiai hitvallásunk 2. Tartalomjegyzék Pedagógiai hitvallásunk 2. I. Nevelési program 4. 1.1. Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, értékei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai 1.1.1. A köznevelés feladata

Részletesebben

Programajánló. XVI. Zalakarosi Bornapok Budavári Palotakoncert MUSTO Katamarán Párbaj. Bereg Barangolás - Kecskesajt Fesztivál Tiszaadonyban

Programajánló. XVI. Zalakarosi Bornapok Budavári Palotakoncert MUSTO Katamarán Párbaj. Bereg Barangolás - Kecskesajt Fesztivál Tiszaadonyban XVI. Zalakarosi Bornapok Budavári Palotakoncert MUSTO Katamarán Párbaj Bereg Barangolás - Kecskesajt Fesztivál Tiszaadonyban VIII. Sárréti Boszorkányfesztivál XXXII. Kösely Kupa Lovasverseny Szatmári Fesztivál:

Részletesebben

KÖSZÖNTŐ. Kedves Természetbarátok!

KÖSZÖNTŐ. Kedves Természetbarátok! VERSENYKIÍRÁS KÖSZÖNTŐ Kedves Természetbarátok! Engedjétek meg, hogy egy kicsit saját szemszögemből ajánljam nektek az idei rendezvényt. Elolvastam az előző évek köszöntőit és mindegyikben megtaláltam,

Részletesebben

Megjelenésére számítunk! kapcsolattartó Debrecenben: Rénes László 06-30-670-1702

Megjelenésére számítunk! kapcsolattartó Debrecenben: Rénes László 06-30-670-1702 MAGYAR LELKI ELSŐSEGÉLY TELEFONSZOLGÁLATOK SZÖVETSÉGE 5600 Békéscsaba, Wlassits sétány 4. Tel.: 66/447-334 www.sos505.hu e-mail: iroda@sos505.hu szolgalat@sos505.hu Tisztelt Szerkesztőség! A Magyar Lelki

Részletesebben

Családakadémia Hírlevél

Családakadémia Hírlevél Családakadémia Hírlevél 57. szám digitális változat Tartalom: Csak 9 februári hétvége Csak 8 Visszatekintés Csak 6 Jegyesoktatás Elnökségi ülés Szervezői tapasztalatcsere Közérdekű hirdetmények Bizalompedagógia

Részletesebben

Huszárné Lukács Rozália Anna Polgármester Asszony részére

Huszárné Lukács Rozália Anna Polgármester Asszony részére Gondozási Központ 7140 Bátaszék, Budai út 21. Tel.: 74/ 491-622; 74/ 591-113 Isz.: 12-15./2010. Tárgy: Véleményezés kérés Polgármesteri Hivatal 7149 Báta Fő u. 147. Huszárné Lukács Rozália Anna Polgármester

Részletesebben

Kérdések és válaszok az influenzáról

Kérdések és válaszok az influenzáról Kérdések és válaszok az influenzáról Forrás: Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) honlapja http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/seasonal_influenza/basic_facts/pages/qa_seasonal_influenza.aspx

Részletesebben

HÍRLEVÉL AJÁNDÉK GÖRÖGKATOLIKUS TEHER, GOND, ÖRÖM?

HÍRLEVÉL AJÁNDÉK GÖRÖGKATOLIKUS TEHER, GOND, ÖRÖM? GÖRÖGKATOLIKUS HÍRLEVÉL III. évfolyam 12. szám 2015. december AJÁNDÉK TEHER, GOND, ÖRÖM? Kinek mit, mennyiért, hogyan? És főleg: mikor lesz erre időm?rohantunkban nem is olyan könnyű a megoldás. Ráadásul

Részletesebben

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24

SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Pasarét, 2012. július 1. (vasárnap) PASARÉTI PRÉDIKÁCIÓK Horváth Géza SZOLGA VAGY FIÚ? Lekció: Lk 15,11-24 Alapige: Galata 4,4-7 De amikor eljött az idő teljessége, Isten elküldte Fiát, aki asszonytól

Részletesebben

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI VÁCI MIHÁLY GIMNÁZIUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 3860 Encs, Petőfi út 60. BEISKOLÁZÁSI TERV 2012-2013.

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI VÁCI MIHÁLY GIMNÁZIUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 3860 Encs, Petőfi út 60. BEISKOLÁZÁSI TERV 2012-2013. BEISKOLÁZÁSI TERV 2012-2013. TANÉV A BEISKOLÁZÁSI TERV CÉLJAI Jogszabályi háttér: 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet 1. (3) A nevelési-oktatási intézmény vezetője a továbbképzési program végrehajtására

Részletesebben

Bűnvallás és megtérés: az ébredés feltételei

Bűnvallás és megtérés: az ébredés feltételei 6. tanulmány Bűnvallás és megtérés: az ébredés feltételei augusztus 3 9. SZOMBAT DÉLUTÁN E HETI TANULMÁNYUNK: 3Mózes 5:5; Zsoltár 32:1-8; Apostolok cselekedetei 5:30-32; 2Korinthus 7:9-11; Zsidók 12:17;

Részletesebben

Pályázati lehetőségek. nevelési-oktatási intézmények részére. 2013. február 13.

Pályázati lehetőségek. nevelési-oktatási intézmények részére. 2013. február 13. RÁKOSMENTE ÖNKORMÁNYZATÁNAK POLGÁRMESTERI HIVATALA POLGÁRMESTERI IRODA EU PROGRAMIRODA Pályázati lehetőségek nevelési-oktatási intézmények részére 2013. február 13. Tisztelt Érdeklődő! Budapest Főváros

Részletesebben

Vajdácska Óvoda 3961 Vajdácska Fő út 100.. Telefon: 47/393-231 E-mail: vajdacskaovoda@gmail.com HÁZIREND. Készítette:

Vajdácska Óvoda 3961 Vajdácska Fő út 100.. Telefon: 47/393-231 E-mail: vajdacskaovoda@gmail.com HÁZIREND. Készítette: Vajdácska Óvoda 3961 Vajdácska Fő út 100.. Telefon: 47/393-231 E-mail: vajdacskaovoda@gmail.com HÁZIREND Intézmény OM - azonosítója: 202385 Készítette:.. intézményvezető aláírás Legitimációs eljárás -

Részletesebben

Jellege: 8 osztályos általános iskola. órakeret órakeret 5. 2 72 64 8 6. 2 72 64 8 7. 2 72 65 7 8. 2 72 58 14

Jellege: 8 osztályos általános iskola. órakeret órakeret 5. 2 72 64 8 6. 2 72 64 8 7. 2 72 65 7 8. 2 72 58 14 A hit- és erkölcstan tantárgy helyi tanterve (5-8. évfolyam) Tánc és dráma kapcsolópontokkal KÓD: ÁLT04. Intézmény neve, székhely-település vagy fejléc Általános Iskola Jellege: 8 osztályos általános iskola

Részletesebben

Audio-CD katalógus. Újdonságaink

Audio-CD katalógus. Újdonságaink Audio-CD katalógus Újdonságaink Ádámok és Évák A kortárs pszichológia felismerései nőkről és férfiakról c. sorozat előadó: Végh József 1. A két nem gondolkodik és kommunikál 2. A két nem párt választ 3.

Részletesebben

A reformáció megjelenése és térhódítása Magyarországon

A reformáció megjelenése és térhódítása Magyarországon A reformáció megjelenése és térhódítása Magyarországon A reformáció gyors elterjedésének az okai Az egyház elvilágiasodása Mátyás király uralkodása alatt a király az ország irányításában alkalmazott nagy

Részletesebben

Korfu. Odüsszeusz szigete. Fakultatív programok. Sidari. Korfu. Moraitika. Messonghy

Korfu. Odüsszeusz szigete. Fakultatív programok. Sidari. Korfu. Moraitika. Messonghy Odüsszeusz szigete Sidari A Jón szigetvilág egyik legelbűvölőbb szigete csodás búja növényzetével, látnivalói gazdagságával, kellemes klímájával páratlan élmény nyújt az idelátogatóknak. A szigetet kis

Részletesebben

A Perinatus Alapítvány programjai a Születés hete rendezvénysorozaton 2011 május 1-8. A részvétel a teljes programon ingyenes

A Perinatus Alapítvány programjai a Születés hete rendezvénysorozaton 2011 május 1-8. A részvétel a teljes programon ingyenes A Perinatus Alapítvány programjai a Születés hete rendezvénysorozaton 2011 május 1-8. A részvétel a teljes programon ingyenes 2011. május 1. vasárnap Úgy szülünk, ahogy születünk? 12 éve dolgozom a születés

Részletesebben

SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ

SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ Parád Nagyközségi Önkormányzat 3240 Parád, Kossuth Lajos út 91. Tel.: 36/544-072, Fax: 36/364-525 Email: parad@t-online.hu SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓ 2007. 2 Bevezetı Szociális szolgáltatástervezési

Részletesebben

46. VILLAMOSENERGIA IPARI SAKKTALÁLKOZÓ

46. VILLAMOSENERGIA IPARI SAKKTALÁLKOZÓ Tiszántúli 46. VILLAMOSENERGIA IPARI SAKKTALÁLKOZÓ PROGRAMFÜZET Kedves Sporttárs! Tiszántúli Az E.ON Hungária a magyar energiagazdaság fontos résztvevője és egyben Magyarország egyik legnagyobb vállalata.

Részletesebben

A bölcsesség otthon: férj és feleség

A bölcsesség otthon: férj és feleség A bölcsesség otthon: férj és feleség Lekció: 1Pét. 3.1-9 Textus: Péld 5.15-23, 2.16-1, 14.1, 21.9, 21.19, 12.4, 11.22, 18.22, 19.14, 30.18-19 2013. okt. 20. A bölcsesség otthon. Mit tanít a Példabeszédek

Részletesebben

Kaszap Nagy István Református Általános Iskola és Óvoda 5420 Túrkeve, Kossuth L. u. 15. Kaszap Nagy István Református Általános és Óvoda OM 035917

Kaszap Nagy István Református Általános Iskola és Óvoda 5420 Túrkeve, Kossuth L. u. 15. Kaszap Nagy István Református Általános és Óvoda OM 035917 Kaszap Nagy István Református Általános és Óvoda OM 035917 T ú r k e v e PEDAGÓGIAI PROGRAM Bízd az Úrra dolgaidat, akkor teljesülnek szándékaid (Péld. 16,3) Hatályos: 2016. január.1-jétől 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

Sport és civil szervezetek 2015.évi támogatási pályázatainak elbírálása

Sport és civil szervezetek 2015.évi támogatási pályázatainak elbírálása RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Fodor Rita Előterjesztő: Hegedűs Ferenc

Részletesebben

3/2011. sz. FŐTITKÁRI KÖRLEVÉL

3/2011. sz. FŐTITKÁRI KÖRLEVÉL Budapest, 2011-03-18 3/2011. sz. FŐTITKÁRI KÖRLEVÉL 1. A Titkárság hírei a) Licenc kiadások időpontjai - Rallye, Terep-rallye szakágak 2011. március 21-től b) Orvosi Vizsgálatok Felhívjuk tagjaink figyelmét,

Részletesebben

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium Eger, Rákóczi út 2. KOLLÉGIUMI HÁZIREND. Érvényes : 2012.október 1-től

Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium Eger, Rákóczi út 2. KOLLÉGIUMI HÁZIREND. Érvényes : 2012.október 1-től Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium Eger, Rákóczi út 2. KOLLÉGIUMI HÁZIREND Érvényes : 2012.október 1-től Tartalomjegyzék 1. Bevezető rendelkezések... 2 2. A kollégisták általános

Részletesebben

2014. évi beszámolója. Nagymaros

2014. évi beszámolója. Nagymaros Mosoly Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat, Családi Napközi 2626 Nagymaros, Rákóczi utca 14. Tel/fax: 06-27-354-054 Mosoly Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat, Családi Napközi 2014. évi beszámolója

Részletesebben

Hajnóczy József Kollégium Pécs, Türr István u. 2. Pécs, Kodály Z. út 20/a Tel: -72-255-770; Fax: - 72-255-723 Tel: -72-510-906 HÁZIREND

Hajnóczy József Kollégium Pécs, Türr István u. 2. Pécs, Kodály Z. út 20/a Tel: -72-255-770; Fax: - 72-255-723 Tel: -72-510-906 HÁZIREND 1 Hajnóczy József Kollégium Pécs, Türr István u. 2. Pécs, Kodály Z. út 20/a Tel: -72-255-770; Fax: - 72-255-723 Tel: -72-510-906 I. Általános rendelkezések HÁZIREND 1. A Házirend a kollégiumi közösség

Részletesebben

AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ 1. KÖTET

AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ 1. KÖTET Kiskunhalas Város Önkormányzata Magyarország HU 6400 Kiskunhalas, Hősök tere Tel: 06-77/523-131 Fax: 06-77/523-154 E-mail: varosfejl@kiskunhalas.hu AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ 1. KÖTET Megbízási szerződés keretében

Részletesebben

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2008. április 25-i ülése 23. számú napirendi pontja

A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2008. április 25-i ülése 23. számú napirendi pontja Egyszerű többség A Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének 2008. április 25-i ülése 23. számú napirendi pontja Javaslat települési és kistérségi szociális szolgáltatástervezési koncepciók jóváhagyására

Részletesebben

Kérjük, ne felejtse el aláírni az 5. oldalon is!

Kérjük, ne felejtse el aláírni az 5. oldalon is! MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁRI ÁTLÉPÉSI nyilatkozat Adószám: 18076334-1-43 AEGON NYUGDÍJPÉNZTÁR Pénztári azonosító: 0008 1091 Budapest, Üllői út 1. Számlavezető bank: CIB Bank Zrt. Postacím: 1399 Budapest, Pf. 717

Részletesebben

1. körlevél TELEPÜLÉSRENDEZÉS BIRTOKRENDEZÉS KONFERENCIA

1. körlevél TELEPÜLÉSRENDEZÉS BIRTOKRENDEZÉS KONFERENCIA 1. körlevél TELEPÜLÉSRENDEZÉS BIRTOKRENDEZÉS KONFERENCIA 2006. november 9-10. Agárd Viking Hotel NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM, GEOINFORMATIKAI FŐISKOLAI KAR 8000 Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3. 8002

Részletesebben

A) Nevelési program 3 1. Iskolánk bemutatása 3. 2. Az iskola nevelési programja 6

A) Nevelési program 3 1. Iskolánk bemutatása 3. 2. Az iskola nevelési programja 6 A) Nevelési program 3 1. Iskolánk bemutatása 3 1.1. Az iskola adatai 3 1.2. Az iskola rövid története 4 1.3. Az oktató-nevelő munka személyi feltételei a 2008/2009. tanévben 5 1.4. Az oktató-nevelő munka

Részletesebben

Gépiparisták Nagykanizsán Emléknap

Gépiparisták Nagykanizsán Emléknap Gépiparisták Nagykanizsán Emléknap 1. sz. szervezési körlevél Az alapító évfolyam műhelymunkája: a technikum címere. Tervezte: Vértes Imre Preambulum. A nagykanizsai gépipariban végzettek osztálytalálkozói

Részletesebben

5. évfolyam ERKÖLCSTAN

5. évfolyam ERKÖLCSTAN 5. évf. Erkölcstan 5. évfolyam ERKÖLCSTAN Az erkölcstan alapvető feladata az erkölcsi nevelés, a gyerekek közösséghez való viszonyának, értékrendjüknek, normarendszerüknek, gondolkodás- és viselkedésmódjuknak

Részletesebben

Nyitnikék Óvoda 3533 Miskolc, Andrássy út 53/a

Nyitnikék Óvoda 3533 Miskolc, Andrássy út 53/a Nyitnikék Óvoda 3533 Miskolc, Andrássy út 53/a Szivárvány Tagóvoda 3534 Miskolc, Kacsóh P. út 8. Vadász úti Tagóvoda 3518 Miskolc, Vadász u. 2. Helyi Pedagógiai Programja Miskolc, 2013. augusztus 15. OM:

Részletesebben

2.1. Minőségcélok 20 2.2. Jövőkép.21 2.3. Intézményünk szabályozott folyamatai 22

2.1. Minőségcélok 20 2.2. Jövőkép.21 2.3. Intézményünk szabályozott folyamatai 22 TARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1.1. Az intézmény bemutatása.. 6 1.2. Az intézmény minőségfejlesztési múltjának bemutatása... 8 1.3. A minőségügyi rendszer dokumentumainak felépítés. 10 1.4. A MIP-hez

Részletesebben

Az Alzheimer-kórra és más demenciákra irányuló európai kezdeményezés

Az Alzheimer-kórra és más demenciákra irányuló európai kezdeményezés P7_TA(2011)0016 Az Alzheimer-kórra és más demenciákra irányuló európai kezdeményezés Az Európai Parlament 2011. január 19-i állásfoglalása az Alzheimer-kórra és más demenciákra irányuló európai kezdeményezésrıl

Részletesebben

Kiszombori Szabadidıs és Természetbarát Sportegyesület. Beszámoló a Kiszombori Önkormányzat Képviselı Testülete számára 2012.

Kiszombori Szabadidıs és Természetbarát Sportegyesület. Beszámoló a Kiszombori Önkormányzat Képviselı Testülete számára 2012. Beszámoló a Kiszombori Önkormányzat Képviselı Testülete számára 2012. április Az egyesület 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy a lakosság részére minél több szabadidıs sporttevékenységet szervezzen,

Részletesebben

A FESTETICS PÁL ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA SOMOGYFAJSZI TAGINTÉZMÉNYÉNEK HÁZIRENDJE

A FESTETICS PÁL ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA SOMOGYFAJSZI TAGINTÉZMÉNYÉNEK HÁZIRENDJE A FESTETICS PÁL ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA SOMOGYFAJSZI TAGINTÉZMÉNYÉNEK HÁZIRENDJE OM 034066 SOMOGYFAJSZ Tartalom 1. A tanulók jogai... 3 2. Integrált oktatáshoz való jog... 4 3. A

Részletesebben

NYARALÁS SPANYOLORSZÁGBAN

NYARALÁS SPANYOLORSZÁGBAN NYARALÁS SPANYOLORSZÁGBAN A nyaralás helyszíne a Tossa de Martól 3 km-re lévő, európai szinten is elsőosztályú, négycsillagos Cala Llevadó kemping, amelyhez négy öböl tartozik és közel 2 km hosszú, homokos,

Részletesebben

LAKITELEK ÖNKORMÁNYZATA. GONDOZÁSI KÖZPONT 6065 Lakitelek, Béke u. 20. IDŐSEK OTTHONA HÁZIREND

LAKITELEK ÖNKORMÁNYZATA. GONDOZÁSI KÖZPONT 6065 Lakitelek, Béke u. 20. IDŐSEK OTTHONA HÁZIREND LAKITELEK ÖNKORMÁNYZATA GONDOZÁSI KÖZPONT 6065 Lakitelek, Béke u. 20. IDŐSEK OTTHONA HÁZIREND 2015 TARTALOMJEGYZÉK B e v e z e t ő I. A házirend célja... 2 II. A házirend hatálya... 3 III. A házirend nyilvánossága...

Részletesebben

Aki gyõz, azt oszloppá teszem az Isten templomában Jel. 3,12

Aki gyõz, azt oszloppá teszem az Isten templomában Jel. 3,12 2004/2 Aki gyõz, azt oszloppá teszem az Isten templomában Jel. 3,12 Szivárványívemet helyezem a felhõkre, az lesz a jele a szövetségnek, melyet én a világgal kötök. 1Móz 9,13 A Gyülekezeti hétvégérõl 2.

Részletesebben

MÁRIA engesztelő népe 1 166, 257-258.

MÁRIA engesztelő népe 1 166, 257-258. MÁRIA engesztelő népe 1 MÁRIA öröksége: az engesztelő nép A magyarság önazonossága, mint engesztelő áldozat, szeretni, ahogy az Úr szeretett minket, Magyarország őrangyalának kezét fogva! Kedves Testvérek

Részletesebben

VI. FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI ÁPOLÓI TOVÁBBKÉPZŐ NAPOK

VI. FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI ÁPOLÓI TOVÁBBKÉPZŐ NAPOK VI. FOGLALKOZÁS-EGÉSZSÉGÜGYI ÁPOLÓI TOVÁBBKÉPZŐ NAPOK 2015. október 16-17. HÉVÍZ ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK A rendezvény szervezője: MESZK Közösségi, Foglalkozás-egészségügyi, Otthoni és Hospice Szakápolási

Részletesebben

bibliai felfedező 1. TÖrTéNET: A fiatal álomlátó Bibliaismereti Feladatlap

bibliai felfedező 1. TÖrTéNET: A fiatal álomlátó Bibliaismereti Feladatlap Írd ide az adataidat! Neved: Korod: Születésnapod: Címed: Telefonszámod: e-mail címed: Aki javítani szokta: Bibliaismereti Feladatlap bibliai felfedező 1. TÖrTéNET: A fiatal álomlátó Olvasd el: 1. Mózes

Részletesebben

TEVÉKENYSÉGKÖZPONTÚ PEDAGÓGIAI PROGRAM

TEVÉKENYSÉGKÖZPONTÚ PEDAGÓGIAI PROGRAM TEVÉKENYSÉGKÖZPONTÚ PEDAGÓGIAI PROGRAM HÉTSZÍNVIRÁG NAPKÖZI-OTTHONOS ÓVODA ÉS BÖLCSŐDE ÉS VILONYAI TAGÓVODÁJA 2015 1 ADATLAP Az óvoda megnevezése: Címe: Hétszínvirág Napközi-otthonos Óvoda és Bölcsőde

Részletesebben

45. BÁNYAGÉPÉSZETI ÉS BÁNYAVILLAMOSSÁGI KONFERENCIA 2012. szept. 27-28.

45. BÁNYAGÉPÉSZETI ÉS BÁNYAVILLAMOSSÁGI KONFERENCIA 2012. szept. 27-28. 45. BÁNYAGÉPÉSZETI ÉS BÁNYAVILLAMOSSÁGI KONFERENCIA 2012. szept. 27-28. TÁJÉKOZTATÓ, ELŐZETES MEGHÍVÓ HOTEL ARANYHÍD PANORÁMA Balatongyörök, Petőfi u. 5. A BÁNYAGÉPÉSZET A MŰSZAKI FEJLŐDÉSÉRT ALAPÍTVÁNY

Részletesebben

Kétnyelvű Német Nemzetiségi Óvoda- Bölcsőde Zánka BÖLCSŐDEI SZAKMAI PROGRAM 2015.

Kétnyelvű Német Nemzetiségi Óvoda- Bölcsőde Zánka BÖLCSŐDEI SZAKMAI PROGRAM 2015. Kétnyelvű Német Nemzetiségi Óvoda- Bölcsőde Zánka BÖLCSŐDEI SZAKMAI PROGRAM 2015. Tartalomjegyzék Ellátandó célcsoport és ellátandó terület jellemzői... 6 A BÖLCSŐDEI NEVELÉS-GONDOZÁS CÉLJA, FELADATAI...

Részletesebben

Hotel Írottkő *** Magyarország - Vas megye - Kőszeg http://www.reise.info.hu/hotel-irottko/hu/

Hotel Írottkő *** Magyarország - Vas megye - Kőszeg http://www.reise.info.hu/hotel-irottko/hu/ http:///hotel-irottko/hu/ Bemutatkozás Magyarország100 csodájának egyike az Alpokalján elhelyezkedő történelmében és műemlékeiben gazdag kisváros, Kőszeg. Az idelátogatót megérinti a középkor varázslatos

Részletesebben

AB AGRO Utazásszervező Iroda / Nemzetközi Rendezvényiroda 1027 Budapest, Bem rakpart 44. Tel/Fax: (1) 201-1277; (1) 201-1281; (1) 201-1294

AB AGRO Utazásszervező Iroda / Nemzetközi Rendezvényiroda 1027 Budapest, Bem rakpart 44. Tel/Fax: (1) 201-1277; (1) 201-1281; (1) 201-1294 AB AGRO Utazásszervező Iroda / Nemzetközi Rendezvényiroda 1027 Budapest, Bem rakpart 44. Tel/Fax: (1) 201-1277; (1) 201-1281; (1) 201-1294 E-mail: abagro@abagro.hu Web: www.abagro.hu Facebook: AB AGRO

Részletesebben

Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit: Gyermeket nevelni

Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit: Gyermeket nevelni Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit: Gyermeket nevelni (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Pongrácz Tiborné S. Molnár Edit (1996): Gyermeket nevelni in: Társadalmi

Részletesebben

Heti garantált programfüzet 2016

Heti garantált programfüzet 2016 Heti garantált programfüzet 2016 HÉTFŐ május 1 - október 1. Vízisí és wakeboard oktatás, fánkozás hajóvontatással a tiszta és kellemes vizű Pilismarótiöbölben Az oktatás a hajóforgalomtól elkülönítve egy

Részletesebben

Otthonunk az Egyház PROGRAMOK. Plébánia száma: 28/610-282. Péceli Római Katolikus Egyházközség 12/1/2013 Elektronikus változat VIII/38

Otthonunk az Egyház PROGRAMOK. Plébánia száma: 28/610-282. Péceli Római Katolikus Egyházközség 12/1/2013 Elektronikus változat VIII/38 Otthonunk az Egyház Péceli Római Katolikus Egyházközség 12/1/2013 Elektronikus változat VIII/38 PROGRAMOK Adventben a roráték hétfőn és pénteken reggel 6 órakor lesznek, melyet agapé követ a hittanteremben.

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A 2013/14 NEVELÉSI ÉV TAPASZTALATAIRÓL

BESZÁMOLÓ A 2013/14 NEVELÉSI ÉV TAPASZTALATAIRÓL Budapest Főváros XXIII. Ker. Soroksár Önkormányzat, II. sz. Napsugár Óvoda 1239 Budapest, Grassalkovich út 297 1. Személyi feltételek BESZÁMOLÓ A 2013/14 NEVELÉSI ÉV TAPASZTALATAIRÓL A 2013/2014- es nevelési

Részletesebben

Passió 2006. 1. jelenet: Bevezetés. 2. jelenet: A vak meggyógyítása

Passió 2006. 1. jelenet: Bevezetés. 2. jelenet: A vak meggyógyítása Passió 2006. 1. jelenet: Bevezetés Beszélı2 (Zsuzsi): Judit, én nem értelek téged. Nagyon szívesen elviszlek a templomba, de mi értelme van? Beszélı1 (Judit): Nekem fontos az Isten, mert szeret engem.

Részletesebben

HÍRLEVÉL. A Zala Megyei Civil Információs Centrum 74. hírlevele érkezett Önhöz, melyet honlapunkon is megtekinthet.

HÍRLEVÉL. A Zala Megyei Civil Információs Centrum 74. hírlevele érkezett Önhöz, melyet honlapunkon is megtekinthet. HÍRLEVÉL Kedves Olvasó! A Zala Megyei Civil Információs Centrum 74. hírlevele érkezett Önhöz, melyet honlapunkon is megtekinthet. Rendszeresen küldünk hírlevelet országos és megyei civil aktualitásokról,

Részletesebben

181. sz. Egyezmény. a magán-munkaközvetítő ügynökségekről

181. sz. Egyezmény. a magán-munkaközvetítő ügynökségekről 181. sz. Egyezmény a magán-munkaközvetítő ügynökségekről A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet Általános Konferenciája, Amelyet a Nemzetközi Munkaügyi Hivatal Igazgató Tanácsa hívott össze Genfbe, és amely

Részletesebben

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.

DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG. DOROG VÁROS POLGÁRMESTERE 2510 DOROG BÉCSI ÚT 71. 2511 DOROG PF.:43. TF.: 06 33 431 299 FAX.: 06 33 431 377 E-MAIL : PMESTER@DOROG.HU Előterjesztés A Képviselő-testület 2008. március 28-i ülésére Tárgy:

Részletesebben

Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Általános Iskola Pedagógiai Program Albertirsa. Pedagógiai Program

Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Általános Iskola Pedagógiai Program Albertirsa. Pedagógiai Program Szent kincs a gyermek teste-lelke, szeretni kell és fölnevelni féltő gonddal, hogy tiszta, jó legyen Magyarok Nagyasszonya Római Katolikus Általános Iskola 2730, Köztársaság u. 29. Készítette: Sipőczné

Részletesebben

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE ALAPSZABÁLYA ÉS SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA a módosításokkal egységes szerkezetben

MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE ALAPSZABÁLYA ÉS SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA a módosításokkal egységes szerkezetben MAGYAR SZÁLLODÁK ÉS ÉTTERMEK SZÖVETSÉGE ALAPSZABÁLYA ÉS SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA a módosításokkal egységes szerkezetben Kelt Budapesten 2016. március 31. 1 Az eredetileg Magyar Szállodaszövetség

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Kesztölc község Képviselő-testületének. 2015. május 27-i. képviselő-testületi üléséről

J E G Y Z Ő K Ö N Y V. Kesztölc község Képviselő-testületének. 2015. május 27-i. képviselő-testületi üléséről J E G Y Z Ő K Ö N Y V Kesztölc község Képviselő-testületének 2015. május 27-i képviselő-testületi üléséről Készült: Kesztölc község Képviselő-testületének ülésén 2015. május 27-én. Az ülés kezdésének időpontja:

Részletesebben

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek

Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Érvényes: 2016. május 25-től Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni Webáruházunknak, figyelmesen olvassa el az Általános

Részletesebben